Tilbake til hovedside

Hjemmelaget, sukkerfritt kakestrøssel!

I dag vil jeg dele en oppskrift som jeg vet at mange av dere har ventet på, nemlig hjemmelaget, sukkerfritt kakestrøssel. Da jeg la ut innlegget med gul marsipan til påske, med bilde av dette kakestrøsselet som pynt, var det mange av dere som ville ha oppskriften. Dette er ikke så komplisert som dere kanskje hadde trodd, faktisk er det latterlig enkelt!

 
Hemmeligheten er kokos.
Jepp. Jeg har farget kokos med diverse og tilsatt litt søtning.
Det ferdigtørkede kakestrøsselet smaker ingenting siden det er så små mengder man skal bruke, men det ser lekkert ut og det var hele meningen da jeg laget dette! Nå har jeg dette glasset med kakestrøssel som vil vare lenge og siden det er tørket vil det ha så og si uendelig holdbarhet. 


Farge 1 - rosa: 1 dl kokos + en klype stevia + en neve frosne og tinte jordbær. Hell av overflødig væske, mos bærene, bland sammen med kokos og stevia. 
Farge 2 - mørkelilla/svart: 1 dl kokos + en klype stevia + en neve frosne og tinte blåbær. Hell av overflødig væske, mos bærene og bland med kokos og stevia. 
Farge 3 - grønn: 1 dl kokos + en klype stevia + noen dråper grønn konditorfarge = 100% spinat ekstrakt. 
Farge 4 - orange: 1 dl kokos + en klype stevia + ca 1 ts gul konditorfarge fra Wilton. 
Farge 5 - gul: 1 dl kokos + en klype stevia + en dråpe gul konditorfarge fra Wilton. 
Farge 6 - knallrosa: Oppskrift HER. 
Farge 7 - hvit: Kokos. 

- Alt tørkes i dehydrator på 41 grader i et døgns tid eller i ovn på lav varme.
- Vær nøye med at kakestrøsselet er helt tørket og at det oppbevares tørt, ellers vil det mugne. Utenom det har dette så og si uendelig holdbarhet. :) 
- Merk dere den ekle rosa gugga FØR og ETTER den er tørket på bildet under: 

     
                Lekkert, eller hva? Forresten, nå er jeg på instagram, navnet er Mjuuugly ;)

Inspirasjon!

Jeg får mange spørsmål fra dere om hvor jeg finner oppskriftene jeg legger ut. Jeg finner de ingen spesifikke steder, jeg dikter de opp helt selv etter inspirasjon fra andre steder. Jeg er tydeligvis født med en helt egen kreativ sans som gir meg muligheten til å finne opp herlige retter og snacks uten å ha vært i kontakt med en oppskrift. Likevel, så finner jeg inspirasjon mange, mange steder og vil gjerne tipse dere om noen fine inspirasjonskilder som har hjulpet meg veldig mye på vei!
Ha alltid med deg penn og papir, eller evt. mobiltelefonen!

Dette er superviktig for meg. Ofte kommer idèene når jeg er ute blandt folk, sitter på cafè og tar en god kopp kaffe. Plutselig dukker det opp en ny idè og jeg må umiddelbart skrive ned en oppskriftskladd før den forsvinner som dugg for sola. For jeg kan love dere at idèene kan forsvinner like fort som de har kommet! Av alle merkelige ting får jeg utrolig mange idèer når jeg ikke får sove og da er det utrolig viktig å skrive ned dette med en gang ellers er det garantert glemt dagen etter! 60% av mine oppskriftkladder er skrevet om natten.


Les oppskrifter med et øye :
Internett er nok plassen hvor de fleste finner inspirasjon i dag. Jeg syns det er smart å lese oppskrifter med et halvt øye åpent slik at jeg kun skummer gjennom oppskrifter. Jeg leser oppskriften og ser den for meg med ingredienser jeg ville brukt og slik lagrer dette seg i hodet og dukker opp en senere gang.

Misforstå meg rett; det er fint å bruke andres oppskrifter, for all del! Det jeg mener er at hvis man er ute etter å utvikle egne oppskrifter burde man ikke lagre andres oppskrifter for da blir det veldig lett å gå tilbake å bruke den originale oppskriften som utgangspunkt, bytte ut ett par ingredienser og ta "æren" for en oppskrift man egentlig har svart på hvitt et annet sted!

Internett er fantastisk.
Internett har et helt enormt utvalg av inspirerende og flotte sider fra alle verdens deler. På google vil man av og til komme over ekstremt dyktige og etter min mening profesjonelle bloggere, fotografer og kokker. Det kan også være lurt å søke " how to " eller annet på youtube for å finne videoer av absolutt alt man lurer på. Personlig er jeg likevel ikke glad i å bruke internett som inspirasjonskilde og bruker det minst mulig. Bøker er heller min "greie".


Bøker:

Er den beste inspirasjonskilden for meg. Boka kan jeg ta med meg over alt og lese når jeg vil. Bøker er oversiktlige og med fine bilder, men de er dyre. Vil du spare noen kroner bør du sjekke ut CDON.com, play.com*, amazon.co.uk* eller ebay.com* (engelske bøker*). Syns du det er dumt å kjøpe bøker uten å ha bladd i de kan du bruke bilioteket.Ta deg en tur på biblioteket!
Lån deg et par bøker, ta de med deg hjem eller sett deg på cafè, drikk noe varmt og bla gjennom bøkene. Ta frem penn og papir og ta notater. Plutselig dukker det opp mange idèer! Husk å spørre etter bøker du mener biblioteket mangler og trenger så er det fullt mulig at de tar de inn.

Mat ute, restaurantbesøk og liknende:
Jeg er ikke firkantet. Jeg spiser det jeg vil, når jeg vil, selvom det inluderer gluten, sukker og melk. Jeg bestemmer over min kropp, men jeg kjenner den også best og derfor unngår jeg dette oftest mulig fordi jeg vet det er best for meg. Likevel, de gangene vi er ute og spiser eller er på besøk hos andre så kan det dukke opp noen utrolig deilige retter. Jeg får inspirasjon fra disse også. F.eks. spiste jeg ei nydelig fiskesuppe for noen dager siden. Jeg aner ikke hva det var i den annet enn det man kunne se, men neste gang jeg skal lage suppe blir det en fiskesuppe inspirert av den nydelige jeg fikk sist!

Tilbakemeldinger er utrolig motiverende!
Alle de fine tilbakemeldingene dere deler med meg her på bloggen, på facebook og per mail er utrolig motiverende. Uten motivasjon ville jeg aldri orket å ha blogget i mer enn to dager og nå har det blitt over halvannet år! Tusen hjertelig takk til alle dere fine mennesker der ute som er med på å gjøre denne bloggen slik den er i dag. Dere gjør meg inspirert!Og husk, vil du lage egne oppskrifter så nytter det ikke bruke spesifikke oppskrifter til inspirasjon, det blir en kopi eller verre sjålet. Det er lov å prøve og det er lov å feile og det eneste man får ut av å feile er å lære til neste gang. Bruk sansene, smak deg frem og lag dine egne oppskrifter!

KNALLGULE egg til påskefrokosten!


Jeg postet dette innlegget til påske i fjor, men siden jeg synes dette er et supert påsketips så vil jeg poste dette igjen. Da jeg var liten lærte noen meg at jeg kunne lage knallgule egg ved å tilsette løkskall i kokevannet. Jeg tror ikke det gikk en eneste påske uten at jeg laget påskefrokost til min mor, gjerne med frokost på senga og selvfølgelig disse knallgule eggene. Det blir ingen av disse på meg i år siden jeg prøver å spise mest mulig raw food, men kanskje dere vil gjøre litt ekstra ut av påskefrokosten?

Det er SUPERENKELT å lage knallgule egg, bare se her:
♦ Kok opp vann.
♦ Legg i egg og det tørre, ytterste skallet av en gul løk.
♦ Kok på svak varme til du får egget bløtkokt, smilende eller hardkokt.
♦ Spis og kos deg med gule egg.
♦ Du kan bruke rødløk eller rødbete, men gul løk gir finest farge :)

Raw snacks på tur!Raw food handler mye om planlegging. Man må bløtlegge, spire og handle inn råvarene i god tid før man kan begynne å lage maten. I kveld skal vi en tur over "dammen" og det er ikke et ukjent syndrom med taxfree-shopping når man er på ferja så jeg må planlegge snacksen jeg skal ha med meg. Det trenger ikke være kjedelig å være med på tur når man spiser raw food: 
 


+ 1 økologisk appelsin og ferskpresset ananasjuice med masse isbiter. HA EN FIN LØRDAGSKVELD! :)

Slik åpner du en kokosnøtt!

I går kom jeg over en helt rå asiatisk butikk i Kristiansand (Slottkvartalet). En diger butikk, med enormt utvalg. Jeg gikk rundt der i en time tror jeg, bare kikket og koste meg. De hadde bla. et enormt utvalg av soya (dette bruker jeg ikke siden det er GMO, genmodifisert), sjøgress, agar i alle mulige varianter, risnudler i alle mulige varianter og smaker, mungbønne glasspasta med nori (dette kjøpte jeg, spent!), bananblader, mini vannmeloner, rispapir med svarte sesamfrø, mange grønnsaker jeg aldri har sett før og ikke minst; ferske, unge kokosnøtter! Hjertet hoppet over noen slag da jeg så kokosnøttene. Jeg har ikke tatt i en fersk kokosnøtt siden jeg var i Thailand og det er altfor lenge siden! Kostet 25,- stk.

 

Alle som er interessert i raw food kommer ikke forbi spørsmålet om å åpne en kokosnøtt, det får virkelig hjernen til å vri seg, men for min del hadde jeg allerede for ett år siden funnet en helt rå link til en video med en mann som viser veldig enkelt hvordan dette gjøres. Jeg tenkte å dele denne videon med dere slik at dere kan bruke denne teknikken selv. Husk at du kan åpne "vanlige", brune kokosnøtter fra butikk på denne måten også!

   

Veldig bra forklart og veldig fin video som viser tydelig hva man må gjøre. Jeg satt i gang straks. Problemet mitt ble at jeg gjorde som han sa, men åpningen var på den andre siden av kokosnøtten, så jeg måtte skrelle hele og lete godt etter "det myke punktet" man skal finne. Men som han sier, i begynnelsen tar det litt tid å finne dette punktet. Jeg fant det til slutt, og var helt i ekstase!

 


Så helte jeg av kokosvannet og skrapte ut kokoskjøttet med ei skje. Jeg brukte ikke baksiden på skjeen slik som han gjør i videoen. Jeg bare skrapte ut kjøttet og det løsnet kjempelett fra kokosnøtten. Deretter vasket jeg kokoskjøttet og spiste en stor bit av det ferske kokoskjøttet. For en smaksopplevelse! Smaker kokosvann med kokosolje og kokos. Konsistensen er litt hardere enn advokdao, kremete og deilig. Dette blir min erstatning for avokado, siden jeg ikke takler det lengre. 

    Hva jeg gjorde med resten av kokosvannet og kokoskjøttet kommer i neste innlegg :) (HER)

Antibiotika - husk melkesyrebakteriene!

Jeg var hos legen i går og fikk målt altfor høye CRP-verdier samt. masse slim på lungene. Sitter igjen med antibiotika. Det er jo absolutt ikke noe nytt at man får antibiotika og snart er hele landet immune. Jeg har skrevet om det før og vil skrive om det igjen. Antibiotika gis ved bakterieinfeksjoner i kroppen og hjelper ikke ved virus, det er derfor man tar CRP. CRP er et protein vi har i kroppen og er denne verdien forhøyet, tyder det på infeksjon i kroppen. Hensikten med antibiotikaen er å drepe alle de "onde" bakteriene. Problemet er at antibiotikaen dreper både de gode og de onde bakteriene i kroppen og man sitter da igjen med et veldig svakt immunforsvar. Det er derfor mange opplever hyppig sykdom, munnsår, utslett og sopp etter en antibiotikakur. Det er jo bra denne kuren tar knekken på de onde bakteriene, men ikke de gode. 70% av immunforsvaret vårt sitter i tarmene, så når antibiotikaen dreper de gode bakteriene, trengs det virkelig påfyll! 


Derfor er det så viktig med probiotika, som oftest er det da snakk om melkesyrebakteriene. Melkesyrebakterier er levende organismer, bakterier, det er de gode bakteriene som styrker og bidrar til god tarmflora. Melkesyrebakterier er svært sunt året rundt, men noe mange glemmer er at det er svært viktig under og etter en antibiotikakur! Siden antibiotikaen dreper de gode bakteriene, fyller man på ved å tilføre melkesyrebakterier. Ganske smart for å unngå et nedbrutt immunforsvar.

Man finner melkesyrebakterier i syrnet meieriprodukter, som syrnet melk, ost, yoghurt og liknende, og i syltet (fermentert,melkesyregjæret) grønnsaker og kål. Jeg var på utkikk etter Kombucha Tea for å få påfyll av disse gode, levende kulturene, men det fikk jeg ikke tak på. Jeg har fermentert rødbetejuice, te med kombucha kultur og idoform. Du kan lese mer om idoform HER. Men det finnes mange probiotikaer på markedet, forhør deg med apotek eller helsekost. Teen er kjøpt på helsekost og smaker veldig godt. Gi beskjed om noen vil ha en omtale :)


Disse kan svelges hele, blandes ut i vann eller tygges. Jeg har aldri prøvd å tygge de, men de lukter veldig godt. Ikke noe problem å få de i seg hvertfall!

Konklusjonen er altså at hvis du skal eller er på en antibiotikakur så husk melkesyrebakteriene! Dette får du kjøpt til rundt en hundrelapp på helsekost og apoteket og du har dermed sikret deg påfyll av snille og gode bakterier. Tarmene og kroppen vil takke deg! Ikke søren om jeg skal være enda mere syk så nå skal jeg lage meg en grønn kraftdrikke i tilegg!


     ... Var beskjeden jeg fikk på teen i morges! Ha en fin dag :)

Godt å ha en mann i hus!


Nå har min kjære nettopp stått og kvernet 6 dl med mandler og jeg må ærlig innrømme at det er ekstremt godt med noen ekte mannemuskler i hus. Jeg har blitt småforskjølet og jeg trenger vel ikke si mer enn muskelsmerter?


"Er det ikke tungt?" - meg
"Nei??" - han
"Er det ikke tungt nå da?" - meg
"Nei??" - han
"Nå da?" - meg
"Nææ.. eller litt " - han

Vet ikke hva jeg skulle gjort uten han i dag! Takk kjære <3


... og hva jeg skal bruke alt dette til kommer jeg tilbake til senere i dag. Ha det fint så lenge :)

Slik skal nøtter, frø og kjerner oppbevares!

Julen nærmer seg og høysesongen for nøtter og spesielt mandler er rett rundt hjørnet. Jeg bruker masse nøtter, det vet dere, men jeg har ikke skrevet om hvorfor jeg oppbevarer nøttene og frøene mine i kjøleskap og fryser. Det bør nemlig du også gjøre!

Da jeg begynte å interessere meg for supermat og raw food så jeg fort på diverse nettsider at nøtter, frø og kjerner ble oppbevart i kjøleskap, men helst i fryseren! Jeg stusset over dette, overså det med vilje og prøvde å unngå det så lenge jeg kunne. Hvem oppbevarer nøtter i kjøleskapapet? Og enda verre,- i fryseren!? Vel... Jeg fant jo raskt ut at det egentlig ikke er så dumt i det hele tatt, selvom det er veldig uvanlig her til lands!

HARSKNING:
"Harskning er en uønsket forandring i næringsmidler som gradvis inntreffer ved kontakt mellom oksygen og fett under lagring. Det er særlig flerumettede fettsyrer som er utsatt for harskning. Harskning gir seg til kjenne ved at produktene får en ubehagelig (harsk) lukt og smak. Lys og varme fremmer harskning, og næringsmidler som inneholder fett bør derfor lagres mørkt og kaldt." - Sitert herfra.

 Jeg tar for meg harskning av fett i nøtter, frø og kjerner i og med at det er snakk om hvordan disse skal oppbevares! Det finnes andre umettede fettkilder, men det er ikke poenget her!
- Altså det er spesielt matvarer med mye flerumettet fett (omega 3 og 6) som er utsatt for harskning, men enumettet fett er også utsatt.
- Kilder til flerumettet fett: linfrø, hamp, solsikkekjerner, pinjekjerner, valnøtter, pekannøtter, macadamianøtter, gresskarkjerner, sesamfrø, paranøtter og mandler. Egentlig alle nøtter, frø og kjerner.
- Alle frø/nøtter uten skall eller hvis de er malte til mel er spesielt utsatt for harskning og bør oppbevares helt lufttett, mørkt og kjølig, men aller helst i fryseren!
- Huskeregel: Jo mer umettet fett et produkt inneholder,  jo varmere, jo lysere og jo mer oksygen du slipper til = jo raskere harskner nøttene, frøene eller kjernene!
- Ved oppvarming av flerumettet fett sammen med nikkel og hydrogen dannes transfett. Målet med transfett er at fettet harskner mye tregere enn ubehandlet fett, som i kaldpressede oljer, nøtter, frø og kjerner.
- Nøtter, frø og kjerner holder seg i flere måneder i fryseren uten å bli dårlige! Jeg har ikke erfart at de blir dårlige i det hele tatt, i motsetning til i kjøleskapet eller på kjøkkenet. Kjøkkenbenken er det verste!


Jeg oppbevarer nøtter, frø og kjerner utifra hvor mye jeg bruker det. Mandler har jeg masse av og det bruker jeg mye. Derfor har jeg et lufttett glass med mandler i kjøkkenskuffen og resten i frysen. Så tar jeg opp litt og litt mandler. Hampfrø uten skall har jeg bare en liten mengde av i kjøleskapet, resten er fryst ned. Disse harskner lett! Mandelmel/nøttemel/frømel harskner også veldig raskt! Poser jeg ikke har åpnet ligger i kjøkkenskuffen, mens nesten alle de andre nøttende/frøene/kjernene står i kjøleskapet. Jeg fryser ned det jeg har mye av og vet at jeg ikke kommer til å bruke opp innen en måned. Nøtter/frø/kjerner tiner veldig raskt når de tas opp av frysen :)Nøtter i løsvekt:

Jeg irriterer meg grønn over at mandler i løsvekt ligger i åpne esker, i lys, varme og med full tilgang på oksygen hele dagen i butikkene! Jeg syns det er både ekkelt og lite gjennomtenkt! Først nå skjønner jeg hvorfor mandlene av og til har smakt bitre og vonde. De har harsknet, og det er da ikke rart i det hele tatt! Vær obs. på dette neste gang du handler nøtter i løsvekt, de kan ha ligget lenge!

Hjemmelaget tacokrydder!


Jeg har laget det perfekte tacokrydderet (etter min smak)! Jeg er så fornøyd og jeg må dele oppskriften med dere, men så lenge dere har cumin så kan dere tilsette hva dere vil. Cumin er krydderet som gir taco den igjenkjennelige tacosmaken og er et virkelig must. Det er cumin/spisskummen/spisskarve du skal bruke, IKKE karve/kummin som er lett å forveksle. Det blir helt feil! :) Tacokrydderet er ganske sterkt, så 1 ts chilli vil sikkert holde hvis dere ønsker et mildt krydder.


Mjuuugly's tacokrydder:
♦ 4 ts hvitløkspulver
♦ 3 ts cumin
♦ 3 ts løkpulver
♦ 2 ts himalayasalt
♦ 2 ts chilli
♦ 2 ts koriander
♦ 2 ts paprikakrydder
♦ 1 ts jyttemel (For å tykne krydderblandingen)
♦ 1 ts sukrin (Jeg følger "Toro-trenden" og tilsetter "sukker" i krydderet!)
♦ 1/2 ts sort grovmalt pepper

Uten raffinert salt, sukker, gluten, soya og smaksforsterkere!

- Dette er krydder de fleste har hjemme, eller som er lett å få tak i.
- Kvern/mal evt. de frøene som er hele og bland alt godt sammen.
- Oppbevar i en krydderboks.
- Oppskriften er til nesten et stort fullt Black Boy-krydderglass og er beregnet til å ha i krydderhylla.
- Vil du lage krydder til en porsjon (typisk 400g kjøttdeig), så reduserer du til 1/4 av oppskriften.

Heng med, senere kommer det tacokarburgere laget av økologisk kylling. Hjemmelagde selvsagt!

Tips til reisen:

Kroppen min klarer seg fint uten gojibær, hamp og kakao i to uker og derfor ser jeg ingen vits i å ta med dette. Det er dog. et par tilskudd jeg må ha med meg, spesielt med tanke på at dit vi skal er det over 30 grader i skyggen på dagtid og jeg svetter som en maratonløper bare ved å ligge stille! Her er noen tips til å gjøre turen enda litt mer behagelig!


Aloe Vera:

Få tak på ren aloe vera som kan brukes innvortes også. Aloe vera er ikke bare supereffektivt mot brannsår, solskader, eksem og tørr hud, men det er genialt til å pleie kroppen innenifra. Aloe vera inneholder 200 virkestoffer og av disse finnes både vitaminer, mineraler, aminosyrer, mono-og polysakkarider og enzymer. Aloe vera virker bla. betennelseshemmende, er bra for fordøyelsen, øker næringsopptaket og styrker immunforsvaret (kilde: SUPERMAT). Jeg har hvertfall forelsket meg helt i en leskende drikke med aloe vera og himalayasalt til ekstra hete dager. Jeg merker straks at jeg får påfyll med energi, helt supert! Dessuten er aloe vera genialt om uhellet er ute, alt fra myggstikk, maneter til soleksem. Jo renere aloe vera, desto mer effektiv. Denne er helt rå!
Himalayasalt:

Skal jeg rett og slett tilsette i drikkevannet mitt noen ganger om dagen for å få påfyll av mineraler. Himalayasaltet tilfører kroppen alle mineralene og sporstoffene kroppen trenger og er en absolutt super mineralkilde. Vi mister både væske, mineraler og salter når vi svetter og da trengs det påfyll! Himalayasaltet er i motsetning til bordsaltet ikke farlig å innta i større mengder. Er du i tvil kan du prøve denne drikken en dag du føler deg tappet for energi. Her er en bra artikkel om saltbehovet.


IDOFORM:
Jeg skrev et innlegg om Idoform her. Dette er et kosttilskudd som skal motvirke feriemage på reise. Om det funker? Vi  (min mor, jeg, venner) tror hvertfall det. Vi har alltid tatt Idoform under reisen og har aldri blitt dårlige. Min mor får superfordøyelse av de, hehe, og det vil jeg ikke kalle negativt.

Loppefrø:
Motvirker både løs og treg mage og kan være supert tilskudd hvis uhellet er ute og man har fått diaré eller forstoppelse. Man føler seg ikke bra hvis magen slår seg vrang, uanstt hvilken vei. Loppefrøene er geniale. 1 ts to ganger daglig motvirker forstoppelse/diaré. Større doser bør tas hvis "uhellet" er ute. Her har jeg skrevet om loppefrø.Te, te, te:
Selvom både kaffe, te, brus og alkohol inkludert, så trenger jeg alternativer. Det er ikke bra å drikke koffeinholdig pg vanndrivende drikke hele dagen (som i kaffe og te) og hvertfall ikke når det er veldig varmt! Jeg tar med mitt eget lille lager og skal lage meg iste. I hovedsak koffeinfrie urteteer fra "Yogi".Ellers hadde jeg planer om å ta med frø og spireboks. Spirer er supermat som er utrolig lettvint, de kan spires hvor som helst og når som helst. Fuktig klima, høy temperatur og liten tilgang på rent vann øker farene for bakterier i spirene. Derfor har jeg bestemt meg for å la spiringen bli igjen hjemme.

Ønsker deg en super lørdag! Her holder jeg på å ta fyr av reisefeber og tiden står stille! ;D

Anbefalinger til en sunnere hverdag!

Jeg snakker ikke om light-produkter, fettredusert, sukkerredusert, nøkkelhullsmerket eller andre "sunnere alternativ". Jeg snakker om små endringer som pårvirker helsa di i stor grad, uten at det tar deg spesielt med tid og krefter! Det er snakk om endringer du ikke merker økonomiskt, men som har en enorm helsegevinst sett i et større perspektiv. Det er nemlig slik at selvom et produkt er magrere, betyr det ikke automatisk at det er sunnere, for jeg lover deg at fettet er ertattet med andre næringsfattige ingredienser. Selvom yoghurten eller syltetøyet er sukkerredusert eller enda verre, -sukkerfri, så betyr det absolutt ikke at dette er et sunnere alternativ, da jeg garanterer deg at sukkeret er erstattet med andre (gjerne kjemisk fremstilte) ingredienser. Og slik fortsetter det. Er noe tatt bort er det dessverre slik at det også har blitt erstattet med annet, som absolutt ikke er noe sunnere!

Her er en liste over hverdagslige produkter jeg mener du får en sunnere hverdag med å bruke regelmessig og ha lett tilgjengelig i kjøkkenskapene:


Himalayasalt:

Gir alle, ALLE mineralene kroppen vår trenger for å fungere og overleve. Dette er et sunt salt som ikke kan sammenliknes med bordsalt eller raffinert havsalt. Dette kan du salte med uten å frykte forhøyet blodtrykk eller vannsamlinger og hevelser i kroppen. Dessuten smaker det veldig godt og fremhever smakene i maten. Har du først smakt dette saltet, vender du aldri tilbake til bordsaltet! Les mer om himalayasaltet her eller du kan bestille det billig herfra. Jeg tror Himalayasalt er tilgengelig i de fleste helsekostbutikker nå.

Sukrin eller xylitol:

Erstatter sukkeret/farin. Sukkeret må nemlig ut! Det eneste positive sukkeret gir deg et et skyhøyt blodsukker og en rus som varer til blodsukkeret faller igjen og du vil ha påfyll. Selvfølgelig kan man kose seg med sukker av og til, men jeg snakker om den daglige dosen sukker på frokostgrøten, pannekakene eller i smoothies. Det finnes mye bedre alternativer! Noen foretrekker sukrin, andre xylitol. Begge er sukkeralkoholer og kan virke avførende på noen, men de fleste tåler normale mengder. Sukkeralkoholer lagres ikke i kroppen, de skilles ut gjennom urinen og er derfor supert med tanke på vekta. Dessuten er dette bra for tennene, påvirker IKKE blodsukkeret og er absolutt en nødvendighet hvis du ønsker å bli sunnere. Både sukrin og xylitol kan kjøpes i de fleste helsekostbutikker, men du kan også bestille det billigere herfra. Husk nå for all del at selvom dette er mye dyrere enn sukker, så gir du kroppen din noe med dette, det gjør du ikke med sukker. Syns du det er for dyrt så dropp den ène pilsen neste gang du er på byen, det er snakk om lommerusk! Les mer om sukrin her.


Stevia:

Erstatter alle de kunstige søtningsidlene du har i skapet for å søte kaffe/te/bakst uten å tilføre karbohydrater og kalorier. Stevia er like søtt som andre typiske kunstig fremstile søtningsstoffer (det er så søtt at vi ikke kan smake forskjellene), men forskjellene er likevel enorme!!! Stevia er naturlig og kommer fra en urt, en steviaplante rett og slett. Jeg slet med kronisk hodepine fra jeg var 5 år, jeg vet hva kunstig søtning gjør med kroppen. Kunstig søtning finner du i stort sett alt sukkerfritt eller sukkerredusert. Som sagt, jeg hadde kronisk hodepine. Altså hodepine fem dager i uka, men jeg var langt ifra en storforbruker av sukkerfri brus og snop. Likevel viste det seg at hodepinen forsvant som dugg for sola da jeg sluttet med alt sukkerfritt og jeg har ikke hatt hodepine siden! Det er ikke tull. Jeg gikk til og med i behandling for hodepinen, uten å få svar. Bruk stevia! Stevia selges (som dyrefôr) i helsekostbutikker i Norge, men du kan også importere fritt til privat bruk. Jeg bruker dette og er superfornøyd! Stevia kan fort bli bittert siden det er så ekstremt søtt, men denne typen jeg linket til er ikke bitter. Les mer om stevia her.


Grønt tilskudd:

Jeg skal prøve å være kort her. Start dagen med en grønn shot eller drikke! Hva slags grønn shot du velger er ikke så nøye, men start alltid dagen med en grønn energiboost. Drikk den før du inntar frokost, gjerne en halvtime-time før. Smaken er nok noe underlig i begynnelsen, men du vil fort merke bedringer og endringer i positiv retning. Kanskje fordøyelsen bedres, kanskje huden blir bedre (etter noen dager med kviser som er et avgiftningssyptom), kanskje eksemen forsvinner, kanskje du går ned i vekt, kanskje mindre godterisugen eller kanskje immunforsvaret bedres. Det er individuelt. Du kan starte dagen med f.eks 2 ts hvetegress juicepulver, kamut juicepulver eller bygg juicepulver. Du kan også kjøpe et kombipulver som inneholder forskjellige gress fra land og hav, i tilegg til alger. Start i det små, lytt til kroppen og finn ut hva du føler er best. Alt dette selges i helsekosten :)Smaksforsterkere/MSG:

Buljong og krydderblandinger type tacokrydder og andre fiks-ferdig-poser er en stor felle. Disse inneholder smaksforsterkere (MSG) og har absolutt ikke noe i et krydder å gjøre. Jeg mener, burde ikke krydder og urter være naturlig smaksrikt? Er kvaliteten på krydderurtene som brukes så dårlige at det trengs et stoff som fremhever og bedrer smaken? Kanskje du er livredd for å kvitte deg med tacokrydderet som utgjør hele fredagskosen, men ok, kast buljongen du har og kjøpe buljongen "Naturata" som du ser på bildet, den er i tilegg gjærfri. Naturata kan kjøpes på store dagligvareforetninger eller i noen helsekost. Jeg må legge til at både krydderblandinger og buljong inneholder unødvendig store mengder med både raffinert salt og sukker. Sukker har da ingenting i en krydderblanding å gjøre... Dette er lureri på groveste nivå, ikke la deg lure! Ved å kjøpe økologisk brukes det havsalt av bedre kvalitet og gjerne lavere dose. Les gjerne dette for å få bedre innsikt i MSG aka glutamat aka smaksforsterkere aka stort sett alle E600-E699, men E621-E628 er vanligst...


Slikkepinner:

Har du barn i hus, eller er selv fysen på noe godt av og til er disse et "must". Jeg har skrevet om kjærlighetene her, men det finnes også drops. Jeg syns alle burde ha disse tilgjengelig i skapet. Er det onsdag og ikke godteridag, men barnet ditt maser høl i hodet på deg etter snop? Ta frem en slikkepinne. Har minstemann vært hos legen og tatt blodprøver og vært kjempeflink? Kanskje greit å ha en kjærlighet i veska.. Grunnen er ganske enkelt, disse gir noe, det gjør ikke andre kjærligheter. Dessuten faller de like godt i smak hos de voksne.


Bønner/linser og andre belgvekster:
Dette er noe jeg håper jeg kan være med å inspirere nordenn til å spise mer av. Vi burde absolutt bli mye flinkere til å droppe risen/pastaen/potetene av og til å utnytte de utrolig deilige belgvekstene vi har tilgang på. Proteininholdet er høyt (spesielt i linser), fiberinnholdet er også høyt, karbohydratene er trege og gir en langsom energi og smakene er spennende. Jeg tror mange unngår bønner fordi de trenger bløtlegging over natten, men det trengs kun litt planlegging. Legg en hel boks med bønner i vann og salt over natten. Kok i tiden som står angitt på pakken og frys ned i porsjonspakker. Da har du tilgang på ferdigkokte bønner hele tiden, mye billigere enn fra boks! Linser må du skylle godt, men de trenger ikke å bløtlegges. Poenget mitt er uansett at det er verdt å prøve disse vekstene. Linsene skal kokes 10-15 min, det er ikke mye. Det samme skal quinoa. Med litt krydder og urter i kokevannet gir det en ekstra god smak, for ikke å snakke om i supper og gryter. Det tar ikke noe lengre tid enn å vente på at ovnen er varm og grandisen skal steikes.

Jordbær i mengder ;)

Jeg har nå renset og fryst ned ti kurver med jordbær. Norske jordbær selvfølgelig. Disse skal jeg ha til langt ute i vinter, forhåpentligvis hvertfall. Kjempedeilig å ta frem en smak av sommer når vinteren herjer på sitt verste. Dere vet det, om vi vil eller ikke, vinteren kommer ;) Det tok en time og det var ikke spesielt festlig, men nå har jeg endelig fått hamstret jordbær som jeg sier hvert år at jeg skal gjøre, men som det aldri blir noe av! Jeg skulle helst hatt jordbærene økologiske, men nå er jeg egentlig bare glad jeg har jordbær i det hele tatt!

                              " En smak av Sørlandsbær! "


Og så måtte jeg selvsagt teste kvaliteten på disse bærene da, så det ble en smoothie. Oppskrift på smoothien finner du HER, men jeg byttet ut byttet ut chiafrø og apelsinn med hampmelk og jeg brukte to never jordbær og en neve ananas. I tilegg hadde jeg i 1 ss aktivert bygg. Dette er absolutt en av mine favorittsmoothies. Den er helt perfekt med ananas, jordbær og kokos! NAM!

God helg alle sammen!
           

Du kaster vel ikke skallet?

Jeg snakker om sitrusfrukter. Økologiske sitrusfrukter! Det er synd å kaste mer enn nødvendig og det er ergelig med tanken på at økologisk koster mer enn man skulle ønske. Skal man bruke skallet på sitrusfrukter, som appelsin og sitron, så MÅ man kjøpe økologiske! Man skal ikke spise sprøytet skall, dèt er vi enige om? Men det er da ikke alltid man skal bruke skallet selvom man skal ha sitronsaften. Frys ned skallet! Frys det ned og bruk det i kaker og bakst. Ved å kjøpe økologiske sitroner eller appelsiner er det vel nesten billigere enn å kjøpe ikke-økologiske hvor man kaster alt skallet. Skal du ikke bruke sitrusfrukten med en gang, så fryser du ned saften også!


Det eneste du skal huske på når du bruker skallet er at du ikke går dypt inn på det hvite. Prøv og bruk kun det ytterste laget, for det hvite er veldig bittert og smaker ikke godt!

             Sitronisbiter!


Kan fryses ned i isbiteformer eller i en fryseboks.
Tipset om å fryse ned skallet fikk jeg da jeg kjøpte økologiske sitroner på "sans & smak" i lillemarkens. Jeg ble kjempeglad for dette tipset og deler det derfor med dere! Jeg har planer om å lage en deilig sitronkake med spennende ingredienser, håper den blir noe å dele med dere :)

Masse ananas!

Det er ikke særlig moro å skjære i ananasene her til lands, de er harde og umodne. Halve ananasen må kastes fordi det er skarpe kanter som absolutt ikke er gode å spise og den midterste delen stein hard! Dessuten veier den grønne planten oppå sikkert like mye som hele ananasen. Greit, den er nydelig med den grønne fine og tornete busken på toppen, tar seg nesten ut som en dekorativ pyntegjenstand på kjøkkenbenken, men den gjør også ananasen dobbelt så tung og da også dobbelt så dyr siden ananas ofte selges i kilopris. I dag kom jeg over et tilbus på ananas, 10 kr/stk (rema 1000). Billig. Med slike tilbud i blikket blir det hamstret og jeg kom derfor hjem med tre flotte ananas.Ser kanskje ikke mye ut, men de tre (små) ananasene ga meg en full frysepose. Pass på at det er luft mellom bitene slik at de ikke fryser sammen til en stor klump, da det vil være vanskelig å få de fra hverandre...

Kjøp stort og frys ned! Ananas kan fint fryses. Fryst ananas setter virkelig prikken over i'en i en frisk sommersmoothie. Anbefales. Passer sammen med stort sett alt og sender smaksløkene dine til himmels! Men HUSK for all del å fjerne alle "piggene, tornene, restene av skallet", de kan ødelegge smaksopplevelsen, det klør og stikker i hals og tunge.

Nam, nam, nam, nå blir det deilige (og kalde!) smoothier med ferskfryst ananas på varme sommerdager!


Inn med ekte vanilje!

Vanillin er kjemisk fremstilt av råtne trestammer og jeg syns i grunn ikke råtne trestammer har noe som helst å gjøre i min iskrem eller sjokolade. Det er ikke bare i iskrem og sjokolade du finner kunstig fremstilt vanillin, men mest sannsynlig i 98% av alle produktene med "vanilje"smak og lekre bilder av vaniljestenger og vaniljeblomsten, Vanilla Planfolia. Ironisk nok inneholder ekte vanilje også vanillin, men smaken fra ekte vanilje skiller seg kraftig ut! Man merker fint den søte og milde ettersmaken av ekte vanilje, det får man ikke av den skarpe og fremtredene smaken av kunstig vanillin!


Kjøp vaniljestang på glass. Disse er som oftest myke og saftige, mens vaniljestengene på pose er knusktørre! Den eneste fordelen med vaniljestenger på pose er å bruke de til å lage eget vaniljepulver, (tørke og grovkverne vaniljestangen) eller til hjemmelaget vaniljesukker. Hele vaniljestangen kan brukes. Del den på langs og skrap ut og bruk frøene eller kok vaniljestangen sammen med det du vil ha vaniljesmak på. Kan kokes flere ganger, smaken forsvinner ikke med det samme og de kan tørkes og brukes til vaniljesukker.Tradisjonelt vaniljesukker fra Freia inneholder stort sett bare melis og vanillin, hvorfor ikke kalle det vanillinsukker i stedet?

Det tar rundt 6 måneder før man kan høste en vaniljestang. På dette stadiet er vaniljestangen smakløs og lysegrønn. Derfra må den ligge til tørk og gjæring i flere måneder og blir til slutt mørkebrun som vi kjenner den. Nå smaker og dufter den nydelig vanilje. Det kan altså ta opptil et år for en vaniljestang å bli moden, rart den er dyr? I tillegg må den dyrkes fordi den ikke lengre formerer seg naturlig. Nei, det er ikke rart vanilje er såpass kostbart.


Ekte vanilje koster, men det er verdt hver eneste krone!! Du får vaniljestenger på glass eller pose i din nærbutikk. Ekte vaniljesukker og vaniljepulver kan du kjøpe på helsekosten eller på nettsider som sanabona, kinsarvik, økosjokolade osv, eller du kan kjøpe billig HER. Jeg er veldig fornøyd med det jeg linket til, anbefales, og billig!

Smoothie-tips!

Jeg er over gjenomsnittet glad i smoothies og drikker minst en om dagen. Etter titalls smoothies sitter jeg igjen med noen erfaringer, både på godt og vondt. Jeg tenkte jeg skulle gi dere mine beste tips til å lage en god smoothie, både for riktig konsistens og god smak.


♥ Isbiter: Ha alltid i noen isbiter. Smoothien er ti ganger bedre hvis den er kald! Hvis du ikke skal bruke nøttemelk eller kokosmelk i smoothien kan du med fordel bruke kokosmelk-isbiter.

♥ Banan: Ha alltid banan i smoothien, gjerne fryst og du trenger ikke mer enn en halv. Smoothien smaker ikke banan, men bananen gir en fyldigere konsistens. Fryst banan smaker mindre enn hvis den ikke er fryst. Frys ned et lass med brune bananer kjøpt på halv pris :D

♥ Bær/frukt/grønnsaker: Her er det å finne dine favoritter. Grønn smoothie med avokado? Fruktsmoothie med bær? Bærsmoothie? Less is more, ikke bland for mye, du bør smake ingrediensene.

♥ Nøttemelk/melk: Gir masse sunne fettsyrer, mineraler og deilig smak. Tåler du ikke nøtter? Prøv med hamp, kokos, rismelk, havremelk eller soyamelk. Kokosmelk (ikke light) er UTROLIG GODT i alle typer smoothie, anbefales på det varmeste! Gir fyldig konsistens og deilig smak! Nøttemelk passer spesielt godt i sjokoladesmoothier. Spe med vann hvis smoothien blir mektig.

♥ Ekstra smaker og superfoods: F.eks vaniljepulver, stevia, kanel, lakrisrot, kakao, mesquite, lucuma, maca, goji, spirulina, chlorella, gresspulver eller acai. Tilsett dine favoritter, alt etter hvilken smoothie du har. Vanilje, stevia, kanel, acai, goji og lucuma passer i alle smoothier, mens mesquite, maca og kakao passer kjempebra med nøttemelk og i sjokoladesmoothies.

♥ Få en gjevn og myk smoothie uten klumper ved å starte med litt væske og blende. Henger blenderen seg opp så tilsetter du litt ekstra væske. Blenderen vil helt sikkert henge seg opp igjen, rør og blend videre. Når alt er knust kan du tilsette resten av væsken. Heller du i alt i blenderen med en gang vil det være store biter blenderen ikke klarer blende. Dette er ên av veldig mange GODE grunner til å investere i en knalldyr, men fantastiske god Blendtec. Jeg ønsker meg en, jeg ønsker meg mye gitt...

ØNSKER DERE EN KNALLGOD HELG og tusen takk for alle hyggelige kommentarer på forrige innlegg, det betyr kjempemye!

Oida...

Hvor ble det av gårsdagen da? Så vidt jeg kan huske stod jeg opp klokken 10, gikk ut i sola et par timer og la meg igjen kl 15. Resten av kvelden tilbragte jeg i drømmeland, så, hvor ble det av gårsdagen? Nei, jeg var ikke fyllesyk og hadde ikke "huffameg jeg skal aldri drikke mer"-dagen. Nå må jeg ha sovet nok hvertfall!Ang. isbiter i forskjellige slag:

For et par innlegg siden skrev jeg med stor skrift "FRYS NED RISMELKEN". Ja, for det er kjempegreit å putte noen rismelkisbiter oppi smoothien i stedet for vanlige isbiter. Det er hvertfall rett som det er at jeg har rismelk til overs og kokosmelk, synd å kaste, så frys ned. Dette visste ikke kjæresten min at jeg hadde gjort og det resulterte i rismelk i colaen da han skulle ha et glass med kald cola. "De isbitene var veldig hvite" sier han. Det var colaen også blitt, nesten som en kaffe latte. Han drakk og merket ikke noe. Hehe.. Så nå vet dere det, ikke alltid like greit å ha med seg øynene hele tiden og dere bør kanskje gi beskjed til eventuell samboer.
Det er mandag, men ingen grunn til å henge med hodet. Solen skinner og det er nydelig vår!
Ønsker dere en knallfin dag!

Vil du lage hjemmelaget rå sjokolade? Tips

Mange har sikkert lyst å lage sin egen sjokolade etter å ha sett forskjellige bloggere lage de deiligste hjemmelaget konfektbiter! Mange av dere har sikkert også pustet oppgitt etter å ha sett hvor mange ingredienser dere trenger og det har blitt med tanken. Jeg har hele tiden sagt at dere kan begynne i det små og kjøpe litt fler ingredienser etterhvert, men nå har jeg et enda bedre tips til dere. Iherb har fått inn ferdiglaget sjokoladeblandinger, klare til å smeltes og lages til deilig, hjemmelaget konfekt! Dette er et helt nytt produkt, jeg har ikke prøvd det selv, men jeg er kjempefornøyd med merket!
Det er tre blandinger:

     

Organic Superfood Chocolate Kit

Cacao Nibs (bilde en): Inneholder kakaofett og en blanding av kakaopulver, kakaonibs, mesquite, lucuma og maca. Alle ingrediensene er setifiserte økologiske og de er kvalifisert som "superfood". Kakaoinnholdet er 80%. Du finner profuktet HER.
Goldenberry (bilde to): Inneholder kakaofett og en blanding av goldenberies (incabær), kakaopulver, mesquite, lucuma og maca. Alle ingrediensene er sertifisert økologiske og de er kvalifiseres alle som "superfood". Kakaoinnholdet er 65%. Du finner produktet HER.
Goji Berry (bilde tre): Inneholder kakaofett og en blanding av gojibær, kakaopulver, mesquite, lucuma og maca. Ingrediensene er også her økologiske og superfoods. Kakaoinnholdet er 65%. Du finner produktet HER.

Slik gjør du:
♦ Hakk kakaofettet i små biter. Legg over i en bolle, sett i varmt vann, helst ikke temperatur over 42grader, kroppstemperaturen kan brukes å måle med. Tålmodighet er tingen her!
♦ Tilsett blandingen av superfoods, rør godt! Hell over i sjokoladeformer eller et isbitbrett. Gir 12 sjokoladebiter.
♦ Settes kjølig. Sjokoladen blir myk i romtemperatur og smelter i hendene. (Kakaofettet smelter ved 32grader).

Disse er ganske dyre (ca 60kr), men de er trossalt helt nye produkter på Iherb og blir garantert utsolgt ganske raskt. Vil hvertfall tro det. Dessuten blir det nok (som alt annet på Iherb) også billigere etterhvert. Her er det faktisk bare og velge og vrake, finn en favoritt og forelsker du deg ved første smakebit kan du heller kjøpe ingrediensene senere. Jeg kommer til å prøve disse blandingene selv, men er litt usikker på hvilken i første omgang! Ok, men husk koden under hvis du ikke har bestilt på Iherb før, vi tjener begge på at du bruker den! Les gjerne mer om Iherb HER og HER hvis du er skeptisk, det er det ingen grunn til å være!

Imponer med knallgule egg til påske!

Jepp, det fikk vi alltid da jeg var liten og jeg tok med meg tradisjonen da jeg forlot redet. Har du ikke prøvd å lage gule egg bør du prøve det i år, men ps: det kan være noe herk å vakse gryta etter, kommer litt anpå hva slags gryte du har, men det er det verdt!


  Enkelt:
  ♦ Kok opp vann.
  ♦ Legg i egg og LØKskall.
  ♦ Kok på svak varme til du får egget som du vil ha det.
  ♦ Spis og kos deg med gult egg :)
  ♦ Du kan se på bildet under, link.
  ♦ Ps: du kan også bruke rødløk eller rodbete, men gul løk gir finest farge.
                                     
 
                                        
Håper dette lille påsketipset falt i smak, ha en riktig god påske!

Sjokolademelis!

Du har sikkert sett at det går an å få kjøpt "sjokolademelis" og "jordbærmelis" på butikken? Jeg laget min egen, alternative sjokoladeglasur i dag, av nettopp, sjokolademelis. Har du ikke hørt om sukrin bør du lese DETTE innlegget først, har du derimot sukrin, men ikke sukrinmelis er det på høy tid at du prøver å lage melis av sukrin. Det går veldig fint. Det er ikke nødvendig å kjøpe ferdiglaget sukrinmelis når du kan kverne ditt eget raskt og enkelt.

  Uten vann                                                            Med vann
    

Jeg brukte:
♦ Noen spiseskjeer sukrin
♦ En toppet spiseskje rått kakaopulver
♦ Litt frø av en vaniljestang (du kan også bruke tørket vaniljestang, ekte vaniljesukker eller vaniljepulver)
Kvern alt sammen i et kaffekvern, til det blir sjokolademelis.
Glasuren på bildet? Bland i vann, rør og vips, sjokoladeglasur!PS: Kaka var helt perfekt. Saftig, passe søt, nydelig. Dessverre har jeg ingen oppskrift, men jeg kan prøve å fikse det neste gang. NAM!

Lag ditt eget ekte vaniljesukker

Har du først fått sansen (eller smaken) for ekte vanilje kommer du aldri til å gå tilbake til vaniljesukker fra butikken. Aldri! Det er to vidt forskjellige planeter og vanilje fra vaniljestang er himmelen i forhold. Nå skal jeg vise deg hvor enkelt det er å lage ditt eget, ekte og hjemmelaget vaniljesukker, uten at det koster skjorta. Vaniljepulver, av ren vaniljestang, er nemlig ganske dyrt, men det er ikke denne oppskriften her nei

Palmesukker skal visstnok være veldig godt sammen med vanilje så har du palmesukker ville jeg prøvd det. Jeg brukte sukrinmelis og litt stevia og det ble helt perfekt, akkurat som vaniljesukker ellers er i konsistensen, fløyelsmyk.

        

Jeg brukte:
♦ 1/4 vaniljestang
♦ 3store spiseskjeer sukrinmelis (vanlig sukrin og palmesukker går nok kjempefint det og)
♦ Litt stevia
NB: Vaniljestangen må tørke, min lå litt i ovnen sammen med litt mandelmasse som skulle tørkes. Ellers vil jeg tro den tørker av seg selv på kjøkkenbenken, men det tar nok noen dager. Dette er hvis man har en myk vaniljestang fra glass. Kjøper man vaniljestang i pose er de som regel knallharde og det er faktisk litt praktisk i dette tilfellet, da slipper du tørke de. Ellers er alltid vaniljestangen best fra glass der holder den seg myk og fersk lenge.

           

Enkelt og greit: Kvern sukker og vaniljestang. Jeg brukte kaffekvern. Oppbevar i tett boks/glass. Det smaker nydelig og min porsjon fylte opp hele Santa Maria glasset!

Idoform for en balansert fordøyelse!

Jeg startet med disse etter en anbefaling før mitt første Tyrkiaopphold. Jeg fikk beskjed om at Idoform ville hjelpe magen å "tåle" evt. bakterier i maten bedre. Jeg ble verken syk den ganga eller ganga etter, heller ikke da jeg dro til Thailand ble jeg syk, selvom min bestekompis ble matforgiftet. Da jeg derfor fikk muligheten til å motta en pressepakke med Idoform takket jeg ja. Jeg er nemlig ganske sikker på at det er disse som har holdt meg og min mor (les under) friske under turene.

Disse fikk jeg:                                               Disse har jeg brukt før:
                 Bilder er fra idoform.no

Idoform Balance inneholder naturlige melkesyrebakterier som balanserer tarmfloraen og gir en sunn fordøyelse. Disse tar man ên av om dagen, gjennom hele året.
Idoform Classic: Det er disse jeg har erfaring med, nesten det samme og tas 2 stk daglig 3 dager før reise og under oppholdet.
HER kan du lese om Idoform Balance og HER kan du lese om Idoform Classic.

Min mors erfaring: Min kjære mor har som meg tatt disse hver gang hun har vært ute og reist. Hun har aldri blitt rar i magen ei heller syk på reisene. Vi tror det er Idoform som er grunnen til dette. Hun har i tillegg snakket mye om hvor bra magen har fungert hver gang hun tar disse tablettene, før, under og litt etter oppholdet. Magen til mamma er nemlig ganske problematisk ved å være treg, men med Idoform fungerer den helt (bedre) som den skal.

Jeg kommer til å kjøpe Idoform og bruke ved enhver utenlandsreise jeg skal på. Forhåpentligvis blir det en sydentur i løpet av året og da er disse fine å ha. Så ja, jeg tror på disse :)

Litt om agar!

I dag fikk jeg agar-agar i posten. Dette er et vegansk alternativ til gelatin, som altså er knokler og ben fra dyr og fisk. Agar derimot er utvunnet av bla. rødalger og tang, helt naturlig og har i flere århundre blitt brukt i Asia, spesielt Japan. Jeg er som sagt ikke vegetarianer eller veganer, men jeg lager det meste av maten fra bunnen av og var da også på jakt etter et alternativ til produkter som inneholder gelatin (og veldig mye annet kunstig tilsetningsstoffer).

Visste du egentlig at når du spiser vingummi, godteri, yoghurt, puddinger og tabletter (kosttilskudd) kan du faktisk spise knokler og bein av dyr og fisk? Gelatin er nemlig laget av det. Vegetarianere og veganer vet dette. Muslimer skal også unngå gelatin.Agar-agar:
♦ Kan brukes som tykningsmiddel i desserter, supper, puddinger, gelê osv.
♦ Vegansk alternativ til gelatin.
♦ Brukes som du ville brukt gelatin, tar en liten mengde i vann, koker til det er oppløst, tilsetter der du vil og setter i kjøleskap.
♦ Agar er 80% fiber og gir derfor god fordøyelse og metthetsfølelse, men samtidig lite kalorier.
♦ Er mye mer anvendig enn gelatin, siden man kan bruke sitrusfrukter, og i tillegg stivner agar raskere og lettere enn gelatin.
♦ Kjøpes i de fleste innvandrerbutikker og helsekostbutikker, jeg kjøpte agar på Iherb da.
♦ Inneholder noe kalsium, men inneholder mye jern og magnesium.
♦ Du kan lese om gelatin her og agar her.

SÅ, neste innlegg skal jeg vise resultatet av en testoppskrift med agar, følg med :)

Ikke kast brune bananer!

Det var litt av en overskrift, men ok. Vi kaster altfor mye mat her til lands og noe av det som kastes er frukt og grønt. Det er ingen grunn til å kaste epler med mykt og skrumpete skall, rynkete gulrøtter, myke pærer, overmodne tomater, inntørka salater, skadet agurk eller- bananer med brunt skall eller med brune flekker. 

Fjern uønskede flekker/skall og frys ned!
Spesielt banan er jeg avhengig av å ha tilgjengelig fra frysen hele tiden. Brukes i smoothies. Fryst banan er mye bedre enn fersk i smoothies, syns jeg da. Smaken blir ikke så fremtredene og konsistensen ikke så slimete. Ellers går det også an å fryse ned oppkuttet tomater som feks. tas opp til en gryterett, suppe, lasagne eller liknende. Man trenger ikke spise frukten eller grønnsakene rå, men man kan tilsette de i retter og da merker man absolutt ikke om  de har vært fryst ned i flere måneder. Kjøper man ekstra med frukt og grønt på tilbud og fryser ned, sparer man penger og har likevel tilgang på gode råvarer, i egen fryser!

Fjern brune flekker, kutt opp, legg i en plastboks, kan fint brekkes opp...
  

Så mitt tips i natt; Ikke kast frukt og grønt - frys ned og du har fersk frukt og grønt til matlaging og smoothies!

Til dere Ketchupglade mennesker der ute!

Norge er storforbrukere av Ketchup og her er et økologisk og naturlig sukkerfritt produkt til de som liker en skvett Ketchup på maten. Dette er et godt alternativ til alle som ønsket å trampe ned på skjult sukker, uten å øke inntaket av kunstige tilseningsstoffer- og søtstoff!

Danival Bio Ketchup


♣ Smaker godt, likner på Heinz Ketchupen.
♣ Uten tilsatt sukker, men inneholder naturlig søtning fra rissirup.
♣ Ingredienser: tomatpurê, rissirup, eddik, ekte havsalt og krydder.
♣ Alle ingrediensene er fra økologisk godkjent landbruk.
ANBEFALES! Kjøpes på helsekost, prisen er stiv, rundt 60,-, men det er den verdt

Idun sukkerfri ketchup er ingen bedre erstatning, ja den er uten tilsatt sukker (farin), men i stedet er den søtet med sukralose som kan kjøpes under navnet "splenda". Dette er et kjemisk fremstilt søtstoff av sukrose og er ikke godt for noen. Kunstige søtstoff har ingen kalorier fordi kroppen ikke kjenner det igjen og blir ikke tatt opp, men det har lenge vært forsket på om disse ukjente stoffene er "mat for kreftceller". INGEN har godt av kunstig søtstoff og så langt det er mulig bør man styre unna! Sukralose går under dekknavnet E-955. Det er store diskusjoner om sukkerholdige produkter eller sukkerfrie/lettprodukter er bedre/verre enn den andre.
Jeg mener: hold deg unna begge deler og gå for naturlig søtstoff!

Treg mage? Bruk loppefrø

Psyllium, som også kalles "Loppefrø" kan du også få som fibertilskudd (psyllium husk), da er skallet av frøet brukt  for det er her fiberet ligger. Jeg derimot, jeg kjøpte loppefrø og jeg anbefaler alle med til tider treg mage om å kjøpe dette.

          Loppefrø:
             

♦ 1-3ts skylles, legges så i vann i 10 minutter, drikkes. Kan gjentas i løpet av dagen ved behov.
♦ Ved løs mage/diarê kan man også ta loppefrø. Loppefrøene suger nemlig til seg væske i tarmene og vil normalisere tja, kall det væskebalansen...
♦ Dette er en helt mild og naturlig måte å få fart på tarmene, det gir ingen bivirkninger, men det er viktig å drikke nok vann.
♦ Loppefrø inneholder vannløselig fiber, de suger til seg væske og danner en gelêaktig hinne. Frøene vokser opptil 20 ganger sin opprinnelige størrelse og dette gir metthetsfølelse.
♦ Kan brukes sammen med gjærbakst, i kontakt med vann blir frøene gelêaktige og gjør gjærbaksten saftig og det gir fiber. Mange bruker loppefrø i brøddeigen.

Jyttemel i stedet for hvete...

Jeg har fått et par spørsmål om hva jyttemel er og hvordan man bruker det. Kjempehyggelig med spørsmål! Jeg kjøpte jyttemelet av ên grunn, til å spe sauser og supper. Rett og slett et alternativ til hvetemel, glutenfritt alternativ vell å merke. Jeg baker ikke og lager ekstremt lite mat med mel, men jeg skal likevel skrive litt om det slik at de av dere som gjør dette har muligheten til å bruke jyttemel.

Jyttemel Orginal (den blå pakken) er laget for at de med hvetemelallergi/cølliaki har et mel helt uten glutenrester eller hvetestivelse. Det er altså naturlig fritt for gluten. Jyttemel orginal er en blanding av bokhvete, ris, mais, betfiber og psylliumskall.

                           

Jyttemel Orginal i matlaging:
Jytteemel erstatter vanlig mel i all baking og matlaging, men er spesielt bra til kaker, kjeks, supper, sauser og stuinger, men skal visstnok være like bra i gjærbakst! På pakken står det du kan erstatte hvetemel i oppskrifter, men bruk da 2/3 jyttemel av oppgitt mengde hvetemel. Jyttemel er tyngre og en pakke på 750g tilsvarer 1kg hvetemel. Gjærbakst bør arbeides lengre enn vanlig, gjerne i kjøkkenmaskin, resultatet blir da mye bedre.

♦ Jyttemel inneholder mye jern, protein, vitaminer og mineraler
♦ Helt uten hvetestivelse, gluten, laktose og soya
♦ Bokhvete domminerer det meste av smaken, greit å være obs på det
♦ Gjærbakst av jyttemel egner seg bra til frysing

Håper det var til hjelp :)

Hjemmelaget mandelmel

Ettersom det har blitt en del mandelmelklaging på meg har jeg riktignok også fått endel "mandelrester". En masse med mandler. Første porsjon gikk i søpla og det er egentlig ganske synd, nøtter er dyrt og bør ikke kastes. I går derimot, prøvde jeg å tørke mandlene i ovnen og i dag ble massen forvandlet til mandelmel.

Jeg vet det går an å kjøpe ferdiglaget mandelmel på enkelte helsekostbutikker, men det er dyrt(!!!). I mandelmelet man kjøper er noe av de gode fettsyrene fjernet, kaloriinnholdet blir naturligvis redusert, men dette gjøres for holdbarheten på melet. Les litt mer her. Hvordan innholdet i hjemmelaget mandelmel er, aner jeg ikke, bortsett fra at det er proppet med hjertevennlig fett og proteiner. Man kan gjøre det enkelt: kjøpe mandler og male de i kjøkkenmaskin, dette er mye billigere enn å kjøpe. Jeg baker ikke, dessverre, men skal bruke mitt i smoothies for å få sunne fettsyrer.

Her er hvordan jeg laget mandelmel:
♦ Forvarm ovnen på 80grader. (Eller lavere temp. med døren på gløtt hvis du vil ha det rått, det trenger da lengre tørketid)
♦ Legg mandelmassen utover bakepapir.
♦ Sett inn i ovnen (brukte varmluft), la det stå i 3 timer (eller mer). Du trenger ikke gjøre noe, det tørker av seg selv.
♦ Jeg skrudde av ovnen, men lot det stå inni ovnen hele natten for å tørke ekstra.
♦ Så blendet jeg det. Pass på at blenderen er helt tørr. Mel og vann er ikke en bra kombinasjon.
♦ Pga. det høye innholdet av fett kan mandelmel lett harskne, skal derfor stå kaldt, men tørt. Bare lukt på det, man merker sånt ;)
♦ Enkelt og greit!

Mandelmasse etter mandelmelken                     Inn i ovnen 3timer på 80grader
   

Oppi blenderen, blend                                         Mandelmel :D
  
4 Fotos: Mjuuugly

                                  Det snør - IGJEN !!! :D Ønsker dere en nydelig helg!!!Kategorier
Instagram

hits