Tilbake til hovedside

Sunn og god granola med banan, havre og nøtter!

Granola, eller Mysli som vi ofte sier her i landet er en miks av korn, nøtter, frø og frukt som spises med melk og fersk frukt eller sammen med yoghurt. Dette er en energiviende og veldig sunn frokost som garantert holder dere mett lenge. Jeg har valgt å bruke banan og dadler som søtning i denne granolaen, og grunnen til det er hovedsaklig sødme, men også fordi disse gir rask energi og mange vitaminer og mineraler. Er dere oppatt av lavkarbo kan dere bruke yaconsirup, men banan og dadler gir en veldig god smak! Sammen med litt proteinrik yoghurt er dette perfekt mellommåltid eller etter-treningsmat!




Oppskriften gir et STORT glass granola!
Bananmos:
♦ 3 stk bananer = 350 gram
♦ 3 dl dadler uten stein = 150 gram - bløtlegges i 3 dl vann
♦ 1,5 dl bløtleggingsvann fra dadlene
♦ 2 ss smeltet kokosolje / annen olje
♦ 2 ts ceylon kanel
♦ 2 ts vaniljepulver 

♦ 8 dl glutenfri havregryn = 300 gram
♦ 3 dl pekannøtter = 150 gram
♦ 1,5 dl valnøtter = 70 gram
♦ 1,5 dl gresskarkjerner = 100 gram
♦ 1,5 dl revet kokos = 30 gram
♦ 1 dl hampfrø uten skall = 70 gram

- Forvarm ovnen på 150 grader.
- Bananmos: Start med å bløtlegge dadlene i 3 dl vann i ca 1 time.
- Blend ingrediensene til bananmosen i en foodprosessor.
- Pekannøtter, valnøtter og gresskarkjerner hakkes fint.
- Alle ingrediensene blandes godt sammen. Pass på at alt, inkludert havregrynene er dekket av bananmos.
- Kle et stekebrett med bakepapir og fordel halve massen godt utover. Det er nok granola til to stekebrett og jeg stekte ett brett av gangen, men det går sikkert an å steke to brett samtidig. Da vil det nok ta litt lengre tid.
- Stek granolaen på midterste rille i 60 minutter på 150 grader. Snu granolaen noen ganger underveis. Granolaen er ferdig når den er tørr, men vil virke litt myk når den er varm.
- Avkjøl granolaen og ha den over i et lufttett glass.
- Oppbevares tørt, kjølig og mørkt.




#mat #kosthold #oppskrift #trening #treningsmat #hjemmelaget #frokost #granola #mysli #banan #kjernesunn #frokostblanding #glutenfri #glutenfritt #vegan #vegansk #sukkerfri #sukkerfritt #sunn #sunt #suntoggodt #slanking #vektnedgang #vektklubb #inspirasjon #foto

Easy peasy tomatsuppe til travle dager!

Riktig godt nyttår alle sammen! Jeg håper starten på det nye året har vært fint for dere, og at 2014 blir et fantastisk godt og minnerikt år for dere alle! Jeg vil starte året med en oppskrift på en deilig suppe som er superrask å lage, men som smaker deilig. Her har regnet høljet uendelig ned i hele desember og januar, aldri før har det regnet så mye som dette, og for å være ærlig: NÅ ER DET NOK! En rykende varm og smaksfull suppe er det eneste som hjelper humøret på slike dager. Her får dere oppskriften. 

Suppa er klar til servering på 15 minutter:


Oppskrift til ca 2 liter tomatsuppe:
♦ 1,6 kg = 4 bokser hakket tomater - velg gode tomater!
♦ 4 dl kokosmelk / eller annen melk
♦ 1 gul løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 1 rød chili
♦ 1 bit fersk ingefær = ca 1cmx0,5cm
♦ Kokosolje 
♦ 2 stk gulerøtter = 200 gram
♦ 1 bit sellerirot = 200 gram 
♦ 1 ts sukrin *
♦ 1 ts salt
♦ 1 ts italien seasoning eller oregano
♦ 1 ts smoked paprika (valgfritt, men godt krydder som anbefales)
♦ Ca 1/3 ts nymalt pepper
Forslag til tilbehør: Kokte økologiske egg og brun ris macaroni.

* Dere vil trenge litt mer sødme hvis tomatene dere bruker er syrlige. Smak dere frem underveis! 

- Start med å finhakke, løk, hvitløk, chili og ingefær. Fres gyllen i litt kokosolje.
- Rasp gulerøtter og sellerirot og tilsett alle de andre ingrediensene til suppa. Kok i 10 minutter.
- Sett på vann til egg og pasta og kok dette i ca 8 minutter.
- Når suppa er ferdig kan den kjøres med stavmikser for en ekstra fin og jevn suppe, men dette er ikke nødvendig om dere ikke har stavmikser.
Suppa kan fint fryses ned! 


Høstlig karrigryte med butternut squash og søtpotet!

Akkurat nå sitter jeg på bussen hjem fra Drammen og utenfor er det snø i lufta og skikkelig sur vind. Høsten byr på vakre farger, både i naturen og i maten. Her vil jeg gjerne dele en deilig krydret karrigryte, perfekt til sure høstdager slik som denne. Selv om det er snø i lufta her, venter en storm på meg hjemme i Kristiansand og flere steder i Norge har faktisk snøen lagt seg, så hva passer vel bedre enn en varmende gryterett! Server med godt brød eller ris. Perosnlig er jeg ikke glad i ris og derfor foretrekker jeg brun ris couscous i stede! 

 

Oppskrift til en stooor gryte karri:
♦ 1 stk gul løk
♦ 2 fedd hvitløk 
♦ 1 stk paprika
♦ 1 stk chili 
♦ 1 bit ingefær = ca 1x1cm 
♦ 2 ss kokosolje
♦ 2 bokser kokosmelk = 8 dl
♦ 1 boks hakka tomater = 400 gram 
♦ 1 butternut squash = 500 gram
♦ 2 søtpoteter = 500 gram
♦ 3 gulerøtter = 250 gram 
♦ 100 gram grønne erter 
♦ 1 boks kikerter 
Krydder: 3 store  ts karri blandingskrydder. Jeg bruker dette, det er nydelig! 2 ts smoked paprika, 1 ts salt og litt nykvernet pepper. 

- Start med å finhakke løk, paprika, chili, hvitløk og ingefær. Surr gyllen i kokosoljen. 
- Skrell butternut squashen og fjern kjerner. Kutt grønnsakene i passelige biter. 
- Tilsett kokosmelk, hakka tomater, grønnsaker og krydder og kok grønnsakene møre, ca 20 minutter. Tilsett kikerter og grønne erter og kok videre i noen minutter. 
- Brun ris couscous tileredes ved å koke 2 deler vann med 1 del couscous og krydder under lokk. Lokket skal ikke tas av gryten. Couscousen skal koke i ca 14 minutter, til alt vannet er absorbert. 

   

Verdens beste blomkålsuppe med sprøstekt kantarell!

Hva er vel bedre enn en rykende varm suppe nå som dagene blir stadig kjøligere og mørkere? Jo, det skal jeg si dere, ikke hvilken som helst suppe, men denne blomkålsuppa! Høsten for meg betyr suppetid og det gleder meg å få dele denne lekkerbisken med dere, dere er rett og slett nødt til å prøve den! Sprøstekt kantarell gir et luksuriøst preg på suppa og passer bare utmerket sammen med blomkå og timian.
Planlegger dere neste ukes meny? Skriv ned disse ingrediensene!

 
Til en stor gryte blomkålsuppe (2,3 liter):
♦ 1 kg blomkål
♦ 1 gul løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 1/2 stor purre
♦ 2 ss kokosolje / smør
♦ 100 gram persillerot
♦ 100 gram sellerirot 
♦ 1 liter melk - jeg brukte økologisk soyamelk med kalsium. Bruk den melken dere foretrekker. **
♦ En liten neve fersk timian
♦ Salt og nykvernet pepper etter smak
Sprøstekt kantarell til to:
♦ 150 gram fersk kantarell
♦ Kokosolje eller smør. Tåler dere smør - BRUK SMØR!
♦ Salt og nykvernet pepper

** Bruk gjerne 8 dl melk og 2 dl matfløte for ekstra deilig smak!  

- Finhakk løk, purre og hvitløk og surr gyllen i kokosolje eller smør.
- Del blomkålen i små buketter. Kutt sellerirot og persillerot i små biter.
- Ta bort 400 gram av blomkålen, denne spares til suppa er ferdig.
- 600 gram blomkål, persillerot, sellerirot og melk kokes opp sammen med løken. Tilsett salt, pepper og timian.
- Kok til grønnsakene er møre og kjør med stavmikser til en myk og jevn suppe.
- De resterende 400 grammene blomkål tilsettes i suppa og kokes møre.
Sprøstekt kantarell:
- Varm ei stekepanne godt opp sammen med litt smør/olje. Kantarellen renses og jordrester pensles bort.
- Legg kantarellen i den varme stekepannen. Ikke stek for mye sopp av gangen, og IKKE rør i kantarellen, men la den ligge i ca fem minutter, eller til kanatarellen har en fin stekeskorpe.
- Når kantarellen har en fin stekeskorpe kan den snus og når denne siden også er fin og gyllen, tilsettes masse godt smør! Fres videre til kantarellen er sprø og deilig. Salt og pepre og server med en gang.

   

                                                                Bon appetit :)

Italiensk minestronesuppe - sunt og godt!

Jeg bare elsker tomatbasert mat og i år har det tatt helt av med gryter og supper laget på tomater. I forrige uke spiste jeg denne suppa til lunsj og middag i tre dager uten å bli lei, for smakene ble bare bedre med dagene! Jeg foretrekker alltid å bruke ferske råvarer, men når det kommer til ferske tomater i Norge så er de dessverre, sure, umodne og harde, og må gjerne ligge dagesvis på kjøkkenbenken for å modnes. Av den grunn velger jeg å bruke hakka tomater fra boks, tomater fra Italia, da er man garantert søte, smaksfulle tomater. Topp med revet parmesan for en ekstra piff eller mozerella hvis dere liker det bedre! Sunt, billig og veldig, veldig godt!

     Dette er en italiensk favoritt alle bør prøve!
 
Italiensk minestronesuppe:
♦ 2 bokser hakka tomater = 800 gram
♦ 7 dl vann / kraft *
♦ 1 gul løk
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 1/3 stor purre
♦ 1/2 rød chili med frø
♦ 1 squash
♦ 2 gulrøtter
♦ 1/2 selleirot
♦ 1 potet - kan droppes, men jevner suppa. 
♦ 1 boks hvite bønner
♦ 1 boks kidneybønner
♦ 1 dl glutenfri pasta - jeg brukte DENNE
♦ 3 ss usøtet tomatpuré
♦ 1 ss sukrin
♦ 3 ts Italian seasoning - eventuelt rikelig med tørka oregano og litt merian, timian, rosmarin og basilikum.
♦ Salt og nykvernet pepper
♦ Kokosolje
♦ Revet parmesan

* Bruk nok vann eller kraft til å dekke grønnsakene. Jeg trengte 7 dl og da var det trangt i gryta, men jo lengre suppa koker, desto mer vann frigjøres fra grønnsakene. 

- Start med å finhakke løk, purre, chili og hvitløk. Surr dette gylent i rikelig med kokosolje. 
- Kutt opp grønnsaker i passelige biter. 
- Hell i tomater, vann, sukrin, tomatpuré, krydder og gulrøtter. Gulrøttene trenger lengre koketid enn de andre grønnsakene derfor er det fint om disse kan koke litt før resten av grønnsakene tilsettes. Kok i ca 10 minutter.
- Tilsett sellerirot, potet og squash. Kok i ca 10 minutter. 
- Når alle grønnsakene såvidt er møre tilsettes bønner og pasta og alt koker i ca 10 minutter.
- Total koketid er ca 30 minutter, da bør grønnsakene være møre og pastaen kokt. 
- Suppa blir bare bedre av å stå en dag eller to, men da vil den tykne og dere må spe på med ekstra væske.

      Buon appetito! 

Irrgrønn suppe - sunt, knallgodt og...

... definitivt ikke så skummel som den ser ut som! Grønn mat skremmer ofte vettet av nordmenn og forbindes med ugress og besk smak, men sånn skal det ikke være! Jeg har brukt en del interessante ingredienser som sammen gir en veldig utradisjonell, men spennende og NYDELIG suppe! Hemmligheten og prikken over i'en i denne suppa er cumin - tacokrydderets konge. Jeg har kun brukt en anelse cumin, kun nok til å smake et hint i hver munnfull. Jeg prøvde bare for moroskyld, men cumin hevet denne suppa minst fem hakk og må IKKE UTELATES! Hva dere velger å toppe suppa med er opp til dere, men jeg vil virkelig anbefale ristede pinjekjerner. Ristede pinjekjerner er vel noe av det beste som finnes tror jeg!

     MÅ prøves!
  
SPINAT-OG ERTESUPPE:
(2 porsjoner)
♦ 4 dl = ca 200 gram grønne erter
♦ 100 gram fersk spinat
♦ 1 løk
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 1/3 middels stor purre
♦ En dæsj kokosolje
♦ 3 dl kokosmelk (jeg brukte økologisk fullfett som gir mest næring og best smak)
♦ 2 dl vann
♦ 1/2 ts salt, 1/2 ts nymalt sort pepper, 1/4 ts cumin = spisskummen på norsk, må ikke forveksles med kummin! Jeg elsker DETTE!!!
♦ En god neve pinjekjerner

- Start med å surre finhakket løk, purre og hvitløk gyllen i litt kokosolje. 
- Tilsett erter (jeg brukte frosne), kokosmelk, vann og krydder. Kok opp.
- Når ertene er tint/smøre legges den skylte spinaten over. Det vil være dårlig plass til all spinaten, men det tar bare sekunder før spinaten faller sammen og gir god plass. Ta eventuelt bare litt og litt spinat. 
- Blend til en jevn suppe ved hjelp av en stavmikser. Serveres straks.
- Ristede pinjekjerner lages enkelt ved å riste pinjekjerner i ei tørr stekepanne på middel til sterk varme, men pass på at de ikke blir brent.
VIKTIG OM VARMEBEHANDLING AV SPINAT: Husk at spinat ikke skal kokes lenge og helst ikke varmes opp mange ganger. Grunnen er ganske enkel at spinat inneholder nitrat og nitrat omdannes til nitritt ved oppvarming. Nitrat er ikke farlig for mennesker, det er derimot nitritt. 


ÅH, dere! Jeg husker enda mitt første møte med fersk spinat. Det var med skrekkslagen fryd jeg la den pakken med spinat i handlekurven, kun av ren nysgjerrighet. Det var en ganske interessant smaksopplevelse for meg som vokste opp med å tro at spinat er mat for skipperen og ikke for meg. Jeg trodde virkelig spinat var besk og bitter på smak, så feil kan man altså ta. Les gjerne om mitt første møte med fersk spinat HER. Denne suppa skal garantert lages igjen, men da serveres som forrett til skeptiske familiemedlemmer/venner. 

 

Hot tomatgryte med risnudler og hvite bønner!

Utenfor snør det i en bitende kald kuling og derfor kan jeg ikke tenke meg en bedre dag enn i dag å dele denne varme tomatgryta med dere. Denne gryta smalt jeg raskt sammen forrige uke og den ble så bra at jeg var nødt til å lage den igjen bare for å få delt den med dere. Tomatgryta kan med fordel lages større for den blir bare bedre av å stå et par dager! 
 
Til to porsjoner hot tomatgryte:
♦ 1/2 løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ En dæsj kokosolje
♦ 1 boks hakka tomater a 500gram
♦ 2 gulrøtter
♦ 1 god neve = ca 50 gram tørre risnudler
♦ 1 boks store, hvite bønner
♦ 2 toppa ss tomatpurré
♦ 2 dl vann *
♦ 1 ts sukrin
♦ 1/2 ts chilisaus. Jeg brukte denne, den er nydelig, men HOT! Bruk eventuelt fersk eller tørket chili.
♦ ANBEFALES : 1 ts røkt soyabiter  **
♦ Salt, pepper og en god ts italiensk kryddermix (eventuelt en god dæsj oregano).
 * Mengden vann vil variere etter hvilke risnudler dere bruker. Jeg brukte noen som skulle bløtlegges i ti minutter og koke i 5 minutter. Disse nudlene trakk derfor ikke til seg så mye væske. Spe på med eventuelt mer vann om nødvendig. 
** Røkt soyabiter gir virkelig en smaksboost i denne gryta, men jeg tviler på at så mange av dere har denne tilgjengelig. Anbefales, men kan selvsagt droppes om dere ikke har. 

- Surr hakka løk og hvitløk gyllen i en god dæsj kokosolje. 
- Lag gulrotspaghetti ved bruk av en spiralizer, grønnsakskutter, ostehøvel eller liknende. 
- Skyll bønnene godt. Tilsett alle ingrediensene i gryta med løken, inkludert risnudler. Risnudlene vil ikke være dekket av væske, men blir kokt i dampen. Kok gryta under lokk. 
- Kok alt i 10-15 minutter eller til risnudlene og gulrotspaghettien er gjennomkokt. Smak til med eventuelt mer krydder.
- Dryss over litt røkt soya ved servering.

Så, hva sier dere til denne deilige tomatgryta?  
 

Søtpotetsuppe med karri; en spennende smaksopplevelse!

Her skal dere få oppskrift på en søtpotetsuppe som er smakssatt med masse karri! Utradisjonelt tenker dere kanskje, og det stemmer nok, men kombinasjonen er utrolig god og vil garantert sende smaksløkene deres til en spennende og ny verden. Jeg laget suppa vegansk og valgte derfor å toppe den med kikerter, grønne erter og fersk chili, - både for å få litt å tygge på, men også for litt ekstra proteiner fra kikertene. Denne suppa kan anbefales på det varmeste!

Søtpotetsuppe med karri (3-4 porsjoner):
♦ 4 stk = 700 gram søtpoteter
♦ 2 stk gulrøtter
♦ 1 stk stor løk
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 1 boks = 4 dl økologisk fullfett kokosmelk
♦ 3 dl vann
♦ 2 store spiseskjeer tomatpuré
♦ 1 ss kokosolje
♦ 3 ss karripulver *
♦ 1 salt + 1/4 ts nymalt pepper
♦ Kokte kikerter, grønne erter og fersk chili til servering.

Slik gjør du:
- Finhakk løk og hvitløk. Surr gylden i kokosoljen. 
- Skrell søtpoteter og gulrøtter. Kutt opp i passelige biter. 
- Tilsett alle ingrediensene utenom chili, kikerter og grønne erter. 
- La gryta koke under lokk på svak varme i 20-30 minutter, gjerne lengre. 
- Blend med stavmikser til en jevn og glatt suppe. Smak til med eventuelt mer krydder og tilsett mer vann om nødvendig.
* Husk at noen typer karri er mye sterkere enn andre. Denne typen jeg har her er ikke sterk og derfor kan jeg bruke store mengder. Smak dere frem om dere har et annet karripulver enn det jeg bruker. 


Karri har for meg vært brukt til kun én ting opp igjennom årene, nemlig til fiskeboller i hvit saus! Inntil nylig har jeg ikke vært noe glad i karri og jeg innser nå at det ikke er karrien i seg selv jeg ikke har likt, men det blandingskrydderet "karri" som man får kjøpt på butikk her hjemme i butikk uten å nevne noe merke. "Karri" er jo nettopp det, en krydderblanding og smaken på "karri" er derfor forskjellig fra hvor du kjøper den, hvilke urter som er blitt brukt, kvaliteten på urtene, innhøstningsmetode osv. Jeg har funnet ut at jeg elsker "karri" og det er takket være DETTE karripulveret:
  
  

Timiangryte med høstens grønnsaker!

Denne timiangryta passer utmerket som tilbehør, som forrett eller som en rett i seg selv. Som dere ser er gryta vegansk, altså helt uten animalske ingredienser, men den er ikke kjedelig på smak av den grunn. Jeg spiser ikke kjøtt, men timian smaker veldig godt sammen med kjøtt så i denne gryta kan dere gjerne tilsette litt kvalitetsskjøtt, VILT eller ØKOLOGISK(!!!), men jeg vil anbefale dere å lage den slik den er og ha en vegansk, mettende, lett og smaksrik middag. Jeg spiste glutenfritt foccaciabrød ved siden av, -veldig godt!

En stor gryte timiangryte:
♦ 2 store gulrøtter
♦ 1 stor løk
♦ 1 stor potet
♦ 1 sellerirot
♦ 1/2 purre
♦ 1/3 hodekål
♦ 1/3 kålrot
♦ To gode never fersk timian
♦ 1 ss kokosolje
♦ Vann / kraft
Krydder: Salt, pepper, 3 stk laurbærblad (kokes med, men fjernes før servering), tørket rosmarin og bittelitt cayennepepper.

- Kutt alle grønnsakene i passelige biter. Hakk løk og stek den gylden i olje.
- Tilsett alle grønnsakene, inkludert krydder, MASSE krydder!
- Hell over vann/kraft til det nesten dekker grønnsakene. Gryta vil falle sammen så fort kålen koker så begynn heller med mindre vann enn det ser ut som du trenger.
- Kok under lokk til grønnsakene er møre, minst, men la gjerne gryta putre på svak varme i en timestid.

Når man lager mat med urter er det viktig å huske på at ferske urtene skal tilsettes som garnityr, helt til slutt og helst ikke koke lenge i maten. Timian er derimot et unntak, og den kan gjerne koke lenge for å få frem aromastoffene.

    

Hot linsegryte med tacokrydder!

Usj, for et ruskevær det er for tiden. Tror ikke vi har hatt en eneste dag uten ustanselig regn! Likevel, høsten er jo koselig også da og lysten på varm mat er stor når det blir kaldt i lufta! Denne linsegryta laget jeg i går og den ble veldig, veldig god. Jeg er stor fan av varme supper og gryter om høsten, det er utrolig enkel mat som stort sett lager seg selv, og så får man ofte brukt de gode norske råvarene. Jeg håper dere setter pris på slike oppskrifter for jeg kan garantere dere at det er flere i vente. Faktisk kunne jeg spist slik mat hver eneste dag! 


Denne gryta er vegansk, men jeg har toppet med litt økologisk mozzarella. Jeg er svak for ost og syns en god ost sender en rett til nye høyder. Dette er i hvert fall en veldig god vegetarrett som bør prøves i løpet av høsten. Tilsett gjerne litt rømme og server gryta med nystekte rundstykker og smør. Nom! 

Til ei stor gryte hot linsegryte:
♦ 1 boks hakka tomater á 400gram
♦ 6 dl vann
♦ 1 løk
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 2 gulrøtter
♦ 1 dl røde linser
♦ 2 dl kikerter eller andre bønner
♦ 2 ss tomatpuré
♦ 1 ss sukrin
♦ 1 ss kokosolje
♦ 1/2 boks mais
Krydder: 2 ts cumin/spisskummen, 1 ts salt, 1 ts knuste korianderfrø, 1 ts paprikapulver, 1/2 ts chilipulver, 1/4 ts sort pepper.
♦ Økologisk mozzarellaost

Slik gjør du:
- Løk og hvitløk surres gylden i litt kokosolje. 
- Skyll linsene godt i kaldt vann. De kan gjerne bløtlegges i 15-30 minutter før du lager gryta, men det er ikke nødvendig.
- Rasp gulrøttene og skyll kikertene godt om du bruker kikerter fra boks.
- Tilsett alle ingrediensene og la gryta stå å putre på komfyren i minst 20 minutter, men gjerne lenger.
- Topp med litt grønt og ost før servering, om du vil! :)
  

Gratinert løksuppe med brokkoli!

Fredag kveld og forloveden min dro ut på fest. Hjemme i sofaen satt jeg igjen med tett nese, sår hals, vonde bihuler og en sinnsykt medlidenhet ovenfor meg selv. Så, i stede for å bli hjemme, brygge ingefær te, bake cookies og pleie sin kjære så dro han altså ut med kompiser. Jeg var nødt å pleie meg selv, men på en måte som jeg kunne hevne meg bitte-litte-grann! Det ble løksuppe med SINNSYKE mengder hvitløk, HAH, for han var ikke tett i nesa! Bra for fordøyelsen, fra for immunforsvaret mitt, bra for smaksløkene som hadde forsvunnet og sinnsykt bra for ånden...

          Suppa ble utrolig god og er superenkel å lage.  
    
Gratinert løksuppe med brokkoli:
♦ 2 store løk
♦ 5 store / 10 små hvitløksfedd 
♦ 2 ss kokosolje til steking
♦ 1/3 brokkoli
♦ 1 ts sukrin
♦ Salt, pepper
♦ MASSE italiensk krydder - utrooooolig god krydderblaning som inneholder blant annet oregano, timian og rosmarin.
♦ 6 dl vann 
♦ 2 glutenfrie brødskiver
♦ Litt vellagret ost, om du vil! 

Slik gjør du:
- Surr løk og hvitløk gyllen i kokosolje.
- Tilsett resten av ingrediensene, utenom brød og ost og la suppa småkoke så lenge du har "tid til".
- Hell suppa over i en ildfast form. Legg skivene over suppa og topp med ost. Eventuelt en brødskive per suppebolle. Jeg har ikke ildfaste suppeboller så her ble det en ildfast form.
- Gratinér i ovnen i  20 minutter på 230 grader.
PSSST: Vil du ha en tykkere suppe tilsetter du 1/2-1 ts med glutenfritt mel under koking.


     Med litt dårlig samvittighet for begynnelsen av innlegget, kan jeg med hånden på hjertet si at suppa gjorde susen. Lørdag var jeg mye bedre!

Mjuuugly's Thaisuppe!

Jeg savner Thailand hver eneste dag og jeg har lagt min elsk på Thaimat og Asiatiske smaker, og på den måten bringer maten meg på et vis tilbake til smilets land flere ganger i uken. I Thailand er kokkene (husmødre som profesjonelle) veldig opptatt av at all mat skal ha en perfekt balanse mellom det søte, det sure, det salte og det sterke, de fire S'ene! I Thailand er det heller ikke uvanlig at man får chilikrydder, fiskesaus eller soyasaus, sukker og eddik i noen skåler ved siden av maten, i stede for salt og pepper slik vi har her hjemme. Slik kan man derfor smaksette maten ekstra etter egne smaksløker. Jeg er ei skikkelig pingle og er veeeeldig forsiktig med chilien, men er derimot raus med det syrlige. Ta oppskriften med ei teskje salt, smak deg frem underveis og finn DIN perfekte Thaisuppe! Jeg har valgt å bruke quorn i denne suppa, som er et vegetarisk og proteinrikt alternativ til kylling. Er du veganer bruker du soyachunks eller tofu, men hvis du er kjøtteter vil jeg anbefale at du prøver quorn. Quorn fåes kjøpt i store dagligvareforretninger og du finner det i frysedisken. Det var etter jeg fant ut av quorn at jeg sluttet å spise dyre-og fuglekjøtt, rett og slett fordi quorn innfridde alt jeg ønsket av kjøtt.

 
  
Til ei stor gryte Mjuuugly's perfekte Thaisuppe:
♦ 2 løk
♦ 2 store fedd hvitløk
♦ En bit fersk ingefær
♦ 1 chili, bruk gjerne 2 eller 3! :) 
♦ 2 sitrongress
♦ 2 ss kokosolje, jeg bruker DENNE til steking
♦ 6 dl kokosmelk
♦ 4 dl vann (eller annen væske)
♦ 2 store gulrøtter
♦ 6 pak choi (kinesisk kål, bruk gjerne nykål nå i sesong!)
♦ 1 pk tynne risnudler á 60 gram
♦ 1 pk quornbiter
♦ Saft av en lime
♦ Masse fersk koriander
Salt og pepper etter smak 

- Hakk løk, hvitløk, ingefær og chili i små biter. Skrell sitrongresset: ta av det ytterste skallet, fjern stilken og del sitrongreset i to. Surr alt dette i en god dæsj kokosolje. 
- Kutt pak choien i små biter og gulrøttene i tynne strimler. Jeg lagde "nudler" av gulrøttene. 
- Hell over all væske, inkludert lime. Tilsett pak choi/kål og gulrøtter. Kok mørt. Smak til med salt og pepper. Tilsett nudler og quorn ti minutter før servering.
- Jo lenger suppa får stå å putre, jo bedre blir den. 
- Koriander tilsettes rett før servering slik at den bare faller sammen, vær raus med korianderen!! :)
NB: Jeg er glad i "tykke" supper, så spe gjerne på med mer væske.

 
                                Server gjerne med nystekte rundstykker og hvitløkssmør, nom! :))
    

Nydelig tomatsuppe laget på null komma niks!

Denne suppen er kjempeenkel å lage, tar rundt ti minutter fra ingredienser til kokt suppe, koster rundt en tjuekroning og er svært allergivennlig. Det vil si at denne suppen er vegansk, glutenfri, melkefri og soyafri. Her anbefaler jeg dere å lage en dobbel porsjon, fryse ned og bruke restene til pasta bolognese da denne suppen kan bli såpass tykk at den fint kan brukes som pastsaus, men det er du som velger hvor tykk/tynn du vil ha den!




Til min tomatsuppe trenger du:
♦ 1 boks hakka tomater á 500g
♦ 3 dl hjemmelaget tomatpuré **
♦ 2 dl økologisk kokosmelk
♦ 1 stor løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 2 gulrøtter
♦ 1 ss sukrin
♦ Litt kokosolje til steking
♦ En stilk stangselleri (om du har)
♦ En bit paprika (om du har)
♦ 2 dl vann eller mer
♦ Fersk eller fryst basilikum
♦ Salt, pepper, chili og oregano


** Jeg lager tomatpuré ved å bløtlegge 1,5 dl soltørka tomater (ca 15 stk) i 1,5 dl vann i noen timer. Dette moser jeg med stavmikser eller i blender til en tomatpuré. Hvis du skal bruke butikkjøpt tomatpuré så merk deg at du vil trenge mer væske i denne suppa. 

Slik gjør du: 
- Start med å lage tomatpuré.
- Har du dårlig tid: rasp gulrøttene og finhakk grønnsakene.
- Surr løk, hvitløk, gulrøtter, paprika og stangselleri i kokosolje.
- Tilsett resten av ingrediensene utenom vann og basilikum. Bruker du tørket basilikum tilsetter du dette nå. 
- La suppa småkoke i 5 minutter, men veldig gjerne lenger da den bare blir bedre av å stå. Kjør med stavmikser, tilsett mer vann eller kokosmelk til ønsket tykkelse på suppa. Tilsett basilikum. Merk deg at suppa blir veldig tykk og bør gjevnes ut med litt vann eller mer kokosmelk etter at den er most med stavmikser!


             I kveld blir det pasta bolognese med shiratakinudler, quorn og denne suppa. NOM! :)

Vegetar tacogryte på 10 minutter!

Her kommer et kort innlegg med et tips om en superenkel og smaksrik tacogryte. Du kan bruke kjøtt hvis du ønsker det, men jeg syns dere bør prøve med quorn. Jeg brukte filéer, men du kan fint bruke farse eller biter også. Jeg tok opp quornfiléene en times tid før jeg skulle lage maten så jeg fikk kuttet det opp. Husk at quorn inneholder eggehvite.



Vegetar tacogryte:
(en stor porsjon)
♦ ca 3 dl hakket tomater (økologisk, sukkerfri, boks)
♦ ca 3 ts hjemmelaget tacokrydder
♦ 1/2 boks mais (økologisk, sukkerfri, boks)
♦ 1/2 boks kidneybønner (økologisk, sukkerfri, boks)
♦ 2 quorn filéer kuttet i biter
♦ Ananasbiter/ringer, økologisk i egen saft.
Rørosrømme, men jeg hadde ikke det så jeg brukte en skvett tjukkmjølk. Jeg bruker dette fordi jeg syns det er et must i taco, men det er ikke nødvendig :)



- Kok alt untatt ananas og rømme/tjukkmjølk, tilsett dette helt til slutt med mindre du vil ha gryta litt søt. Ananas setter mye smak.
- Hell av overflodig tomatvann.
- Jeg spiste med spinat, men hadde jeg hatt glutenfritt brød skulle jeg gjerne hatt det ved siden av!
- Enkelt, men veldig godt!

Jeg sitter og ruger på en idé, spørsmålet er om jeg orker klekke den i kveld!
Ha en fin fredagskveld og hold på varmen!

Oransje og "kremet" gresskarsuppe!

Det er så vakkert ute for tiden. Bladene faller av trærne og pynter bakken med sine vakre farger. Rødt, gult, oransje og grønt, det er så pent. Høsten er pen. Jeg har sagt det før, men jeg sier det igjen; vi er så utrolig heldige som har fire forskjellige årstider. Alle årstidene har med seg noe positivt og selvom ikke alle er like glad i snø og kulde, så er det viktig å se det positive i disse årstidene. Høsten er tiden for å krype opp i sofakroken og nyte varm mat og drikke. Jeg laget en deilig gresskarsuppe i går. Det er faktisk bare et par uker siden jeg smakte gresskar for første gang i hele mitt liv, men det blir ikke den siste. Suppa står i stil med naturen utenfor. Bon Apetitt!




Jeg brukte:
♦ 1 gresskar (1,2 kg med skall og kjerner)
♦ En bit sellerirot
♦ 1 stor løk
♦ 2 store hvitløksfedd
♦ 2 buljongterninger
♦1 liter vann
♦ Himalayasalt og pepper
♦ 2 dl økologisk kokosmelk






- Skrell gresskar, fjern den midterste delen med vev og kjerner, og kutt i biter. Kjernene kan du ta vare på og bruke som snacks. Jeg syns ikke de er noe særlig...
- Del selleriroten i biter.
- Fres løk og hvitløk i litt kokosolje til den såvidt er gylden.
- Kok løk, gresskar og sellerirot møre i krydder og 1 liter vann (eller nok vann til det såvidt dekker grønnsakene).
- Når gresskaret var mørt fjernet jeg 2 dl væske (denne kan du fryse ned og bruke som buljong) og så tilsatte jeg 2 dl kokosmelk, mer enn dette blir fort kvalmende.
- Så blendet jeg med stavmikser til en gjevn og fin suppe. Hvis ikke du har stavmikser kan du mose grønnsakene med en gaffel. Ikke bruk blenderen når suppa er varm, det vil gi deg suppe utover hele kjøkkenet! Jeg snakker av erfaring. Stavmikser gjør susen!
- Spises umiddelbart og jeg hadde en stor klatt med røros rømme. Så godt og så utrolig enkelt!
- I dag spiste jeg rester med 2 ss næringsgjær. Veldig godt!



  Suppa er vegansk, glutenfri, laktosefri, soyafri, sukkerfri, osv...

Nydelig brenneslesuppe!

Endeliiig fikk jeg smakt brenneslesuppe. Jeg har utsatt det lenge og nå som sommeren var kommet fristet det ikke med varm suppe noe. De siste dagene har det derimot regnet og da fikk jeg fort lyst på suppe igjen. (Jeg elsker suppe!). Dere kan tro hva dere vil, men hvis dere ikke har smakt brennesle eller brenneslesuppe så skal dere sannelig ikke si noe heller. ;) Brennesle er nemlig helt nydelig. Jeg kan ikke beskrive smaken, for den er spesiell, men den er mild og god. Ingen fare, etter koking brenner ikke brenneslen, det samme gjelder hvis den tørkes. Har du brennesle i fryseren ? Prøv denne suppa! Jeg tror jeg tørr påstå at "alle" liker denne suppa.

Brenneslesuppe (2 porsj.):
♦ 1 potet
♦ 2 gulerøtter
♦ 1/2 løk
♦ 2 hvitløksfedd
♦ 1 dl forvellet og frossen brennesle. (Jeg tror dette tilsvarer rundt 4 dl, minst, ferske brennesleblader)
♦ 1 dl økologisk kokosmelk
♦ Vann
♦ Himalayasalt, økologisk og gjærfri, msg-fri buljong og sort pepper.
Tilbehøret er glutenfritt brød med hampsmør.

Mange bruker smør og hvetemel, potet og fløte til gjevning av supper. Jeg bruker ikke hvetemel og slo meg til ro med en kokt potet. Jeg kunne brukt økologisk rømme eller fløte, men jeg styrer unna når jeg kan så dette gjør denne retten vegan. Dessuten, kokosmelka var nydelig og suppa ble kremete og god!

                   SLIK GJØR DU:


Lyst til å lese mer om hvorfor brennesle er så sunt? HER finner du innlegget hvor jeg skrev om brennesle etter å ha vært ute og høstet noen liter.


Grunnen til at jeg ikke kokte brenneslen sammen med det andre og tinte den på svak varme alene er fordi brennesle (som spinat) inneholder nitrat og jo mer den varmebehandles jo mer nitritt dannes. Nitritt er ikke bra og derfor kokte jeg bare brenneslen noen minutter på slutten. Jeg har sett flere som har latt alt koke sammen i tyve minutt, de lever enda, hehe, men jeg gjorde dette for sikkerhetsskyld. Dessuten, det er ikke bra å ihjelkoke supermat! Har du ferske brennesleskudd (som helst skal høstes om våren) så kan du legge de direkte i gryta mot slutten. Jeg brukte frossen og forvellet brennesle.

NB: Som spinat, så inneholder brennesle både nitrat og oksalsyre, derfor skal man ikke varme opp retten flere ganger og barn skal ikke ha store doser av dette! Ellers er det bare å gafle i seg :D

  Mmm...Se den fine fargen!
    

Hurtigmat!

Hurtigmat eller junkfood for "folk flest" blir vell forbundet med ei pølse eller en burger på farten, ei Toro jegergryte etter jobb eller hvis man virkelig tar seg tid; Fndus "god gammeldags fiskegrateng". Det ble litt hurtigmat på meg og i dag, og hadde jeg hatt en god ost skulle den blitt revet over. Dette ble veldig godt og tok meg ca halve tiden av en ferdigpose med pasta carbonara ville tatt.

Kan knapt bli enklere enn dette:
♦ 1/2 pakke med hakket tomater/m basilikum og hvitløk
♦ 2 never frossen spinat
♦ Nesten en hel boks kikerter
♦ Mais
♦ Himalayasalt
Kokes opp, enkelt og greit!

Ø n s k e r   d e g   e n   n y d e l i g    d a g !    : )

Creamy grønnsaksuppe uten bla. kjøtt, laktose og gluten.

Det er snøstorm på sørlandet og jeg kjenner med en gang at suppesuget melder seg. Jeg finner frem de grønnsakene kjøleskapet har å by på og jeg setter i gang. Som du ser i ingrediensene jeg har brukt inneholder denne suppa ikke, kjøtt, laktose, gluten, egg, soya og det er en vegansuppe. Det er ikke dermed sagt den er vond, åh, laaangt ifra!

For å få den creamykonsistensen jeg mener denne suppa har, har jeg brukt oppskriften jeg fant på Ninan's blogg. Jeg har tatt steget et skritt lengre og tilsatte brokkoli, siden suppa inneholder mest brokkoli. Har du ikke brokkoli kan du fint kun bruke potet. Vil du ha en annen smak i, bruk gulrot. Jeg må si tusen takk for at du delte denne oppskriften med oss. Jeg har nemlig mange idêer med den som grunnoppskrift og hadde aldri i verden funnet ut av den blandingen selv :)

Om du vil følge oppskriften, trenger du:
♦ 1 potet
♦ 1 gulrot
♦ Litt kålrot
♦ 1 Løk
♦ 2 Hvitløksfedd
♦ 500g brokkoli
♦ 2-3ss kokosolje + til bruning
♦ 1stk buljongterning
♦ 1ss jyttemel
♦ Kidneybønner
♦ Salt med Himalayasalt etter smak

♦ Forkok 1 potet og litt brokkoli. La vannet være igjen i gryta og sett til sides.

♦ Brun løk og hvitløk i ei gryte med kokosolje


♦ Tilsett litt ferdigutblanda grønnsaksbuljong i vann ca 5dl, spe med mel.
(Jeg brukte 1 stor spiseskje med jyttemel) Bruk det glutenfrie/melet du normalt bruker.
Bland i resten av grønnsaksbuljongen.


♦ Hiv nå den ferdigkokte poteten, brokkolien og 2-3ss kokosolje oppi blenderen/kjøkkenmaskinen.
Bruk mer vann om den er for tykk. Denne blandingen vil nå være creamy og er fint en suppe i seg selv, very good! Salt og pepre som du vil..
  

♦ Tilsett blandingen i suppa, rør og hell over ønskede grønnsaker.
(Jeg brukte ca 400g brokkoli, 1stor gulrot og kålrot) Bruk det du vil. Kok til suppa er ferdig!
Jeg tilsatte kidneybønner når suppa var ferdigkokt, for å få litt ekstra proteiner. Det trenger du selvfølgelig ikke:)
  

               Husk: det som er så greit med suppe er at du lager den etter de ingrediensene du har!

                                 
                                                                  Velbekomme!

Høstsuppe i vinterkulda!

Laget meg en herlig suppe i dag. Elsker suppe! For meg er ei suppe helse i hver munnfull.
Det er så enkelt også, bare bruke rester fra kjøleskapet, litt buljong og noen bønner, linser, erter eller hva du skulle ha i kjøkkenskapet. Couscous er også kjempegodt i suppe.. Godt å varme seg på en god skål suppe i disse kalde vinterdager.
Wenche på "God Morgen Norge" laget en suppe for et par dager siden og brukte noe som het "Byggryn". Tenkte jeg skulle teste det, men etter å ha letet i to butikker endte jeg opp med "Byggris" i stedet, innholdet er ikke dumt:

♦ Ingrediensene er kun byggris, ikke tilsatt noe, denne er forkokt siden det er boil in bag.
♦ God fiberkilde. Inneholder 8g kostfiber pr. 100g  ukokt vare.
♦ Sammenliknet med fullkornsris har byggris over dobbelt så mye kostfiber.
♦ Byggris er naturlig fremstilt av byggryn, og brukes som man ville brukt ris.
♦ Kan enkelt endre smak. Tilsett buljong, krydder, urter ol. i kokevannet og byggrisen tiltrekker seg væsken.
♦ Sammenliknet med bønner og linser har byggris lite proteiner, 8g per 100g ukokt vare, men her er det bare tilsette en proteinkilde.

Er det ikke en nydelig farge på rødkålen!?
             




Kategorier




Instagram

hits