Tilbake til hovedside

Alt du trenger og bør vite om hampfrø!
Hamp har i en årerekke vært brukt industrielt og blant annet til å lage møbler, tøystoff, papir, drivstoff og maling, men nå jeg vil veldig gjerne skrive litt om hampfrøene som supergfood! Hamp er kort sagt den aller beste proteinkilden som eksisterer per dags dato, hvorfor: fordi hamp er et fullverdig protein som er miljøvennlig, vegansk, vegetabilsk og i tillegg inneholder det vanvittig høyt innhold av diverse mineraler og essensielle fettsyrer. Hampfrø kan spises daglig, er mildt på smak og bør etter min smak spises av alle som er opptatt av sunn helse og en frisk kropp. Hampfrø er bokstavelig talt helt super mat og hvorfor skal jeg skrive om nå!
Om næringsinnholdet i hampfrø, men hovedsaklig i avskallede hampfrø:
Hamp inneholder rundt 30% protein, altså hele 30 gram per 100 gram og disse proteinene inneholder alle aminosyrene, inkludert de 8 essensielle aminosyrene kroppen ikke kan produsere selv og som vi trenger tilført gjennom kostholdet. Dette gjør hamp til en fullverdig proteinkilde på lik linje med kjøtt, og i tilegg er disse proteinene lett opptakelig i kroppen. I motsetning til soya inneholder ikke hamp oligosakkarider, som kan gi luft i magen under fordøyelsen. Hamp er en vegansk proteinkilde som aboslutt burde vurderes av alle, men spesielt av vegetarianere, veganere, allergikere, mennesker med et stort inntak av soya og av de som vil redusere inntaket av animalsk protein. Bortsett fra overnevnte inneholder hampfrø ca 45% fett og av disse prosentene er 80% essensielle fettsyrer, også kalt EFA/EFS. Balansen mellom linolensyre (omega 6) og linolsyre (omega 3) er perfekt balansert  i forholdet 3:1, noe som har vist seg å være utrolig bra for kroppen. I dagens kosthold får vi i oss opp mot 15:1, altså 15 ganger så mye omega 6 som omega 3, og dette har vist seg å gi livstilssykdommer som hjerte- og karproblemer, diabetes, betennelsessymptomer og smerter i muskler og ledd. Noe annet som er verdt å merke seg er at hampfrø inneholder fettsyren glammalinolensyre (GLA) som også er en omega 6, men som vi får i oss altfor lite av. 100 gram avskallede hampfrø vil dekke hele dagsbehovet for jern, sink, kobber, fosfor og magnesium!

                                               Ikke rart hamp frø blir kalt for "moren til all mat".

Diverse om hampfrø:
♦ Hampfrø fås med og uten skall. Hampfrøene med skall kan spires, mens hampfrø uten skall er superenkle i bruk og passer til alt.
♦ Hovedforskjellen mellom avskallede hampfrø og hampfrø med skall er at hampfrø med skall inneholder en betydelig mengde mer kostfiber.
♦ Hampolje har en mild og god smak og passer veldig godt i alle oppskrifter som krever smaksnøytral olje, men oljen er grønn så det er det greit å være obs. på.
♦ Det anbefales ikke å varme opp hamp  fordi aminosyrene reduseres betraktelig, og siden hamp inneholder de essensielle aminosyrene så ønsker vi ikke at de skal gå tapt. 
♦ Bruk hamp i rå oppskrifter som på frokostblandinger, brød, knekkebrød, dressinger, dip'er, hjemmelaget granola eller knask frøene som snacks.
♦ Smaken er nøtteaktig og minner om gresskarkjerner og solsikkekjerner. Veldig gode og milde på smak. Frøene er bittesmå.
♦ Man kan også lage hampmelk og man får da en veldig næringsrik, vegansk og sunn melk. Oppskrift på hampmelk finner du HER.
 Avskallede hampfrø bør/må fryses ned, evt. oppbevares kjølig og ikke utsettes for luft og lys. Grunnen til dette er på grunn av frøenes høye innhold av fett og fordi de lett harskner siden de ikke har noe skall.
♦ Avskallede hampfrø kan kjøpes i helsekostbutikker eller på nettet. Jeg er stor fan av Nutiva's hampfrø fra iHerb, men HER finner dere flere typer.

Hamp og narkotika:
Hamp har lenge vært kjent som marihuanaplanten og det er ganske så sant at det dyrkes marihuana fra samme planten (cannabis sativa) som vi får matfrøene fra. Det er likevel en veldig stor forskjell og det er at det finnes mange typer hamp og de som produserer marihuana går etter spesifikke hampfrø-kilder hvor hampfrøene inneholder et høyt innhold av THC (det som gir rus). Hampfrø beregnet til å spise inneholder svært lite av dette stoffet og (det er snakk om 0,0x%), mens hampfrø beregnet til narkotika inneholder gjerne 6-20% THC. Kjøp derfor alltid hampfrø fra sikre kilder siden det finnes forskjellig typer hampfrø på markedet.

     ♦ KildeKilde 

RAW måltidserstatter!

TUSEN TAKK til alle som har meldt seg på give awayen, så moro at det ble så mange! Over til noe helt annet, jeg sliter med matlysten for tiden, og jeg har verken lyst eller energi til å stå på kjøkkenet lenge av gangen og da jeg kom over denne måltidserstatteren så var jeg bare nødt til å kjøpe ei pakke med DHL-levering! Måltidserstattere er genialt for folk i farten, om man ønsker å gå ned i vekt, spiser for lite eller som meg, har dårlig matlyst. Måltidserstattere er kort fortalt et komplett måltid i èn shake, bar eller liknende. Man skal aldri leve kun på måltidserstattere, men en shake om dagen er virkelig ikke dumt. Denne metter veldig!


  

Garden of Life, RAW Meal:
♥ RAW og sertifisert økologisk. 
♥ Vegansk måltidserstatter.
♥ Inneholder 26 superfoods.
♥ Inneholder 20 vitaminer og mineraler, horav 16 av disse gir minst 100% av referanseverdien (det vi trenger av det aktuelle vitaminet/mineralet) i løpet av en dag.
♥ Inneholder bla: spiret - brun ris, quinoa, hirse, amaranth, linser, solsikke, linfrø, chlorella, spirulina, hvetegress juice og rå enzymer.
♥ Inneholder ikke: gluten, laktose, soya, konserveringsmidler, kunstig-søtning og tilsetningsstoffer.
♥ En pakke på 85 gram inneholder bla: 270 kalorier, 34 gram protein, inkludert alle de essensielle aminosyrene, 35 gram karbohydrater 13 rå, økologisk spirer og 9 gram fiber. 
♥ 85 gram x 10 pakker koster ca 165 kr.
♥ Jeg syns 85 gram er for mye til en porsjon så jeg tar maks en halv pose, gjerne bare ei spiseskje i smoothies.
♥ Blandes i vann eller smoothies, men merk at den tykner etter en stund i glasset.
♥ Blander seg greit, men bør ristet eller røres i jevnlig.
♥ Kjøpt HER.
♥ Finnes også en boks på 1,2 kg, den finner du HER.

PS: Siden denne inneholder høye verdier av vitaminer og mineraler vil noen av de gå over de norske "grenseverdiene" og det er mulig at denne pakken blir stoppet i tollen. Sjekk grenseverdiene HER. Dog. inneholder nesten alt på iHerb noe med for høye grenseverdier i forhold til norske regler og det bør man merke seg!

Men la meg være 100% ærlig: Denne kan virke som den perfekte måltidserstatteren, men jeg har en negativ ting å si og det er om smaken.

Smaken:
Dette er ikke en smak for sårte og kresne ganer. Jeg syns denne måltidserstatteren lukter og smaker brun risprotein, greens, grønnsaker, blader og knuste frø, spesielt linfrø. Hvis dere har vært borti brun risprotein så vet dere at det ikke smaker spesielt godt, jeg syns hvertfall ikke det, og denne inneholder mye brun risprotein. Den smaker ikke direkte vondt, bare veldig rart og det tar litt tid å vende seg til. Hadde det ikke vært for en utrolig fin sammensetning av ingredienser og næringsstoffer så hadde jeg ikke kjøpt denne. Forresten, finnes det måltidserstattere som faktisk smaker direkte godt!?

På bildene under har jeg i den ene kokosmelk, fryste jordbær, vanilje og to spiseskjeer måltidserstatter, den ble veldig god! I den andre hadde jeg kokosmelk, rå kakao, rå carob, vanilje, stevia og måltidserstatter, den ble ikke spesielt god, det beste er altså å lage friske smoothies til denne :)

  

Naturlig, surt og godt: Incabær!

Da jeg smakte disse bærene for snart ett år siden ble jeg ikke overbevist i det hele tatt. Likte de ikke, kanskje jeg var uheldig med pakken for nå er jeg frelst og vil anbefale de videre til dere! Incabær er kort fortalt noen helt naturlige, sunne, sure, gode og tørkede bær. De smaker surt godteri, men er mye sunnere!


Incabærene (physalis peruviana) er opprinnelig fra Sør-Amerika i Incaområdene, men vokser nå i store deler av verden. Incabærene har i tusenvis av år vært brukt for sine helsefordeler. Incabærene vokser i varmt klima på en liten busk som vanligvis blir rundt en meter høy. Bærene har en papirliknende beskyttelse rundt seg som ser ut som kinesiske papirlamper, og det er slik vi er vandt til å se de siden de selges ferske i butikker slik.. Siden incabærene vokser i store deler av verden har de også mange navn, men er mest kjent som incabær, goldenberries, physalis, agauaymanto og gooseberry.Incabær - Goldenberries:
♦ Er kjent for sitt høye innhold av betakaroten (vitamin A) og bioflavonoider (vitamin P). Vitamin P er antiinflammatorisk (bla. betennelsesdempende og smertelindrende), og er en kraftig antioksidant som jobber sammen med vitamin C.
♦ Har et høyt innhold av vitamin A og C.
♦ Inneholder mye proteiner til å være et bær (fra 9-14g/100g).
♦ Inneholder også mye fiber.
♦ Har et høyt innhold av pektin som er et polysakkarid, - karbohydrat som tas sent opp i kroppen.
♦ Disse incabærene er rå og økologiske. Bærene er soltørket.
♦ Spis dem som de er rett fra posen eller bløtlegg de. Du kan tilsette de i smoothies, fruktsalater eller frokostblander, eller du kan lage mine rå, søtsure godterikuler!
♦ Jeg har bestilt DISSE og er svært fornøyd.
♦ De jeg har koster ca 100 kroner for 454g.
♦ Kilde/Les mer: her.


SMAK, konistens, og liknende:
Incabærene er nok det nærmeste man kommer naturlig, surt godteri fra Moder Jord. Bærene er sure, veldig sure og spyttproduksjonen øker betraktelig når man spiser disse, tennene løper i vann og man vil ha flere. De er ikke bare sure, de smaker sitrus, mest sitron og grapefrukt. Smaken minner veldig om det sure sukkeret utenpå surt godteri. Incabærene er på størrelse med en forvokst rosin, de er skrukkete og oransje-gule. Utenpå er de tørre og rynkete, men er saftige og seige på innsiden, med veldig mange lysegule frø som knaser litt når man tygger. (Ble nesten litt perverst det der...) 

   Konklusjon: Trenger du et sunt alternativ til surt godteri? Prøv incabær!


Hvis du ikke har handlet fra iHerb.com enda (for da er det virkelig på tide!), så bruk gjerne koden min nedenfor og du vil få $5 i rabatt på din første bestilling, mens jeg tjener noen dollar over tid og du får en egen kode du kan gi bort. Tusen takk :)

Rått granateplepulver!

"Superfood" er et navn for matvarer (og ikke-kvalifiserte matvarer som urter) med et eksepsjonellt høyt innhold av næringsstoffer. Det er lite negativt å si om superfood for det høye næringsinnholdet gir styrke og energi til kroppen. Superfood inneholder ofte masse levende enzymer (da superfood gjerne er raw og ikke varmebehandlet), aminosyrer, vitaminer, mineraler og spormineraler. Felles for mye av superfood-tilskuddene er likevel smaken, mye av det smaker rett og slett ikke godt, f.eks maca og chlorella. Jeg har lenge brukt acai for sitt skyhøye innhold av antioksidanter, men smaken er bare helt ok, - ikke til å spise rent, men helt topp i smoothies. Superfooden jeg nå skal presentere for dere smaker godt, godt som i godteri-godt. TRO MEG! Dette er snadder for smaksløker, kropp og sjel!SOYOU raw organic pomegranat powder!
♦ Er altså rått, økologisk granateplepulver!
♦ Inneholder 100% granateple.
♦ Granateple regnes som en av naturens sterkeste antioksidant.
♦ Antioksidanter beskytter mot oksidativt stress (celleskade) på grunn av frie radikaler. Mye oksidasjon øker rissikoen for tidlig aldring og sykdom. Bla. er det mye forsket på at anitoksidanter reduserer risikoen for kreft, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes.
♦ Granateplepulver har høyt innhold av antioksidanten ellaginsyre som forskning viser at er gunstig for å beskytte kroppen mot diverse typer kreft.
♦ God kilde til vitamin C, jern og kalium.
♦ HER er et billig alternativ, men dette kan jeg ikke gå god for for det har jeg ikke prøvd og kan dermed ikke sammenlikne smaken!
♦ Granateplepulveret jeg skriver om her kan kjøpes i diverse helsekostbutikker, eller fra DENNE siden med gratis frakt. Jeg fikk mitt sponset fra den siden for noen uker siden og jeg er veldig fornøyd med produktene. Du kan lese mer om det i innlegget om soyou superfood.


Over til smaken og hvordan du kan bruke granateplepulver:

Pulveret er babyrosa og smaker godteri, sursøtt godteri! Jeg tuller ikke! Litt sitron/jordbær-og bringebær. Liker du granatepler, liker du dette, men jeg syns pulveret er bedre enn ferske granatepler! VELDIG godt, men som sagt dette er soyou granateplepulveret, ikke det fra iherb, for det har jeg ikke prøvd enda. Du kan tilsette pulveret i alt du vil, som i smoothies, yoghurt, godteri, på frukt, i krem og iskrem. Gjør som du vil. Det blander seg ikke så bra med vann siden det "klumper seg", men funker fint i smoothies. Jeg spiser det rett og slett rent fra ei skje. Sa jeg at det er veldig godt? ;)

                    Jeg anbefaler dette på det varmeste, ordentlig snadder for oss som ikke spiser godteri!

Soyou superfoods!

          OPPDATERING 22.04.2013: Soyou heter nå SOALIVE! For mer informasjon se soalive.noFor noen uker siden fikk jeg sponset noen pakker med soyou superfood. Jeg har lest om dette merket før, men aldri prøvd og derfor takket jeg straks ja når jeg fikk en mail om jeg ville teste disse. Jeg har nå prøvd produktene i noen uker og selvom dette ble sponset så snakker jeg fra levra og sier nøyaktig det jeg mener om de. Da er det greit å vite hva man snakker om! Jeg er positivt overrasket!Soyou Organic Dark Chocolate Cacao Nibs:

Kakaonibs dekket med mørk sjokolade. Veldig gode. Man får lyst på flere og det er vanskelig å stoppe. Kakaonibs er knuste biter av kakaobønner uten skall. Kakaonibs smaker veldig bittert og personlig er det ingen favoritt, men disse var veldig gode med et tykt lag med mørk sjokolade. Jeg vil tro disse er utrolig gode i yoghurt eller i en frokostblanding. For ikke å snakke om i muffins eller brownies.. Søtet med rårørsukker, noe jeg syns de kunne byttet ut med palmesukker, agave eller yacon.
Soyou Organic Sweet Cacao Nibs:

Disse var jeg spent på og de skuffet ikke. Veldig rart å spise søte kakaonibs når kakaonibs egentlig er veldig bittert. Disse er søte uten å være for søte og kakaosmaken er tydelig. Disse bør være geniale til å strø over (som jeg skrev over)  yoghurt eller frokostblanding. Disse er også søtet med rårørsukker og jeg syns de burde brukt annen søtning.

I bildet under laget jeg rå sjokolade og tilsatte disse søte kakaonibsene og litt kokos. det ble veldig godt!
Soyou Organic Goji-Mulberry-Inca Mix:

Jeg er positivt overrasket! Dette er en blanding av tørket gojibær, morbær og goldenberries (inca bær). Jeg hadde aldri smakt morbær og syns denne mixen hørtes veldig spennende ut. Jeg har god erfaring med gojibær og hadde ingen forventninger ovenfor de, men håpte at incabærene ville smake godt. Det første jeg merket med disse er at ingen av bærene er tørre eller seige, ei heller gojibærene! Gojibærene er faktisk saftige og myke, det har jeg aldri aldri opplevd før! De smaker naturligvis mye bedre når de er saftige for knusktørre gojibær er ikke særlig godt. Det er tibetanske gojibær! Incabærene var også bedre enn de jeg har prøvd før; (Raw chocolate goldenberries kit, iherb). Kvinsure og med en litt bitter smak, likevel smaker de godt. Minner om surt godteri. Disse var mye bedre enn de incabærene jeg har smakt før. Morbær var noen rare bær. Ganske store, men veldig lette bær. Smaker bare søtt og de knaser litt når man tygger de. Denne mixen er en favoritt!Soyou Organic Goji Pome Juice, 100%:

100% goji-og granateplejuice. Denne var jeg også spent på, men jeg undres over smaken. Smaker daddel-liknende, men veldig greit til energipåfyll for det gir den. Smaker ellers ikke spesielt godt. En antioksidantbombe som også inneholder 18 aminosyrer horav 8 av de er essensielle.  


Soyou Organic Antioxidant Powder Mix
:
Blandingsprodukt med acai, granateple og gojibær. Smaker mildt, men sært og rart, dessverre ikke godt. Siden det er et pulver er det hvertfall lett å tilsette i smoothies uten at smaken påvirkes. En antioksidantbombe!

EGET INNLEGG FINNER DU HER!


Superfood produktene fra soyou kan kjøpes på caredirect.no. Fordelen med caredirect er at det er billigere enn butikk, de har gratis frakt og man slipper å tenke på 200 krs-grensa.

Sov godt med Tart Cherry!


Tart Cherry er en drikke til å bli trett av! Ikke at jeg trenger så mye av den for tiden, men det kan jo hende noen der ute sliter med søvnen nå som det er mørkt døgnet rundt? Tart Cherry-bærene er kjent for å være en kraftig antioksdantbombe, men virker i tilegg søvndyssende og skal forbedre søvnkvaliteten.

Selvom jeg sover ekstremt mye så er det ikke dermed sagt at jeg sover godt. Jeg har store søvnproblemer og blir ofte liggende i mange timer å vri meg. De nettene jeg har det slik står jeg opp og tar et par spiseskjeer Tart Cherry og jeg sover fantastisk godt! Det er faktisk de eneste nettene jeg ikke våkner i det hele tatt! En normal natt for meg preges av hyppige oppvåkninger, enten av typen som snorker, tissetrengt, smerter, typen som snur seg, utleierenes unger som skriker, fugler som kvitrer, Freia som gnåler og vil ut, men som ikke vil ut likevel når jeg først har stått opp og åpnet døren for henne... Ja, og slik fortsetter det. Når jeg tar Tart Cherry sover jeg gjennom HELE natten!

Det høres sikkert ut som en mirakelmedisin, men det er det ikke. Tart Cherry inneholder melatonin, som er et hormon som styrer søvnrytmen og gjør oss søvnige. Men husk at selvom det funker veldig bra på oss så reagerer vi veldig forskjellig på melatonin, og jeg vet at jeg er veldig følsom for dette! Tart Cherry er virkelig verdt et forsøk, og det smaker veldig godt!

Tart Cherry:
♦ Er 100% kisebærkonsentrat!
♦ Det er kun Tart Cherry kirsebærene det er snakk om, ikke hvilketsomhelst kirsebærkonsentrat!
♦ Er en faktastisk kilde til antioksidanter, 7000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per porsjon, for å vedlikeholde en sunn og balansert kropp og unngå sykdom anbefales det å få i seg rundt 20 000 ORAC daglig.
♦ Inneholder melatonin som er et hormon vi produserer i epifysen i hjernen og som er nødvendig for søvnkvaliteten. Melatonin er en kraftig antioksidant som vi trenger for normal døgnrytme.
♦ Anbefalt daglig dose av melatonin for god søvn er fra 0,1-0,5 mg (dette er veldig lite, melatonin gis gjerne i 3mg/5mg!) og ved å ta 1-2 ss Tart Cherry daglig gir du kroppen denne dosen.
♦ Er ikke vanedannede (slik de aller fleste søvnmedisiner er) selvom det er søvndyssende.
♦ Styrker immunforsvaret med sitt høye innhold av antioksidanter og fytokjemikalier.
♦ Har vist seg å være betennelsesdempende og bra ved leddgikt.
Smaker syrlige kirsebær, veldig godt! Utblandet med vann smaker det kirsebærsaft!
♦ Bør altså inntas på kveldstid!
♦ Oppbevares i kjøleskap etter åpning. 
Oppskrift på "god natt-drink":

♦ 1/2 frossen banan
♦ Saft av 1 liten appelsin
♦ 2 dl vann
♦ 1 neve gojibær, bløtlagt en halvtime-time.
♦ 2 ss Tart Cherry
♦ 1/4 ts vaniljepulver, evt. annen søtning
Det skal ikke være nødvendig med mer væske, blend godt og nyt iskald, gjerne med noen isbiter.
Sov Godt!Tart Cherry
fås kjøpt i de fleste norske helsekostbutikker. Jeg har kjøpt min HER og jeg angrer ikke. Du betaler faktisk ganske nøyaktig halv pris inkludert porto av norsk pris, dêt er ikke dårlig!  Og bare så det er sagt, jeg blir ikke sponset, jeg er bare veldig fornøyd!

SKÅÅÅL med Kombucha!


På jakt etter probiotiske tilskudd jeg kan tilføre regelmessig gjennom kosten har jeg prøvd en del forskjellige saker. Noe med hell og noe mindre...tja, la oss si spiselig. Jeg har funnet min absolutte favoritt og det er Kombucha tea! Som dere vet har jeg kuttet totalt ut brus og har ikke smakt brus på langt over et halvt år. Jeg drikker heller ikke Farris og liknende, så smaken av kullsyre har vært fraværende for mine smaksløker. Nå har jeg altså falt pladask for en drikke som smaker brus (på sin egen måte), bobler og har kullsyre som brus, men som virker som probiotika (mat for de gode bakteriene i tarmene), men ikke nok med det, den er sunn mange andre måter også. Jeg har funnet mitt probiotiske tilskudd!


Det brukes gjerne sukker i fermenteringsprosessen til Kombucha te. Jeg ble umiddelbart skeptisk da jeg så dette, men så har jeg sjekket grundigere. Det viser seg at målet er å "gjære bort" alt sukkeret. Sukkeret hjelper på gjæringsprosessen, men når Kombuchateen er drikkeklar, skal det ikke være noe sukker i den! Det du derimot sitter igjen med er en levende kultur, probiotisk drikke med masse levende enzymer og gode bakterier for kroppen.

Kombucha Tea:
♦ Er en gjæret te som lages på en Kombucha start-kultur sopp (vanskelig å få tak på), vann, sukker og te (ofte grønn eller sort te).
♦ Den er fermentert (også kalt melkesyregjæret), en prosess som skjer anaerobisk, altså uten tilgang på oksygen.
♦ Er en super renselsesdrikk. Styrker leveren, renser blod og kropp, er i tillegg urindrivende, men ikke på en ubehagelig måte!
♦ Bedrer fordøyelsen! - VELDIG bra for fordøyelsen, det merkes etter en dag!
♦ Gir masse energi. Jeg kvikner til av et glass. Det er en herlig følelse!
♦ Styrker immunforsvaret!
♦ Holdbar i 5 dager etter åpning, men den er absolutt best de første 2-3 dagene!
♦ Vær obs på: Siden den er gjæret med sukker inneholder den 0,5% alkohol, men dette deffineres ikke som alkohol siden mengden er så liten. Lager du din egen Kombucha blir alkoholprosenten noe høyere.
♦ Dessuten kan det være en fordel å starte i små mengder, da man kan få utrenselsessymptomer som tung kropp og vond kropp og hodepine.

   Favoritten:

SMAK:
Det beste jeg kan beskrive smaken er at den er søt og syrlig og minner om eplemos og sitron. Utrolig god kombinasjon. For meg er dette BRUS! Vær obs på at ikke alle Kombucha smaker like godt. Det er trossalt en gjæret og fermentert drikke og den kan smake og lukte gjær! Dessuten smaker Kombucha forskjellig etter hvilken te og kultur som brukes.

Jeg har prøvd tre forskjellige Kombucha teer. Den første var fra IHerb, den er god, men dyr da Kombucha helst skal oppbevares i glassflaske = fyller opp pakkens vekt raskt. Du finner den HER. Resten av iherb's utvalg av Kombucha finner du her. Så har jeg kjøpt en fra funkyraw, men den selger de ikke lengre! Den smakte og luktet gjær. De selger derimot denne nå, men jeg er skeptisk etter første forsøk. Den beste er denne som jeg har kjøpt på Sans&Smak i Kristiansand og som er importert fra Tyskland. Hvis din lokale helsekost ikke har Kombucha så spør om de kan ta det inn. 


  Favoritten:                                                                     Fra iHerb:
 

Næringsgjær: veganerenes svar på ost!

Tusen hjertelig takk til Lise som introduserte meg for næringsgjæren. Jeg smakte dette først i grønnkål chipsen hennes og deretter måtte jeg bestille med en gang! I forrige uke fikk jeg endelig næringsgjæren og jeg falt pladask. For å beskrive smaken, den smaker ost, men mer spesifikt: mange syns smaken minner om cheddar og parmesan. Jeg syns det minnet om ostepop! :D Næringsgjær er ikke rått, den er pasteurisert, men brukes av rå veganere, og andre som ikke ønsker/kan spise ost.

 

Om næringsgjær / nutritional yeast:

♦ Inneholder opptill 50% protein!
♦ Næringsgjær er et inaktivt gjær, altså det er pasteurisert og er ikke "levende" slik vanlig gjær er. Dette er trygt for de med candida.
♦ Er en super B12-kilde (så lenge næringsgjæren man kjøper er beriket med dette), utenom alger og animalske kilder. 1 ss av næringsgjæren jeg har bestilt inneholderr 200% av anbefalt daglige inntak av B12! <--- Les dette alle som er skeptiske til alger som en god nok B12-kilde, eller til dere som spiser lite animalske produkter. JAFS!
♦ Mange av næringsgjærene, både i flak og i kapsler, er beriket med ekstra B-vitaminer. Dette er med andre ord en B-vitamin bombe, men sjekk næringsinnholdet hvis du er usikker på om din er det!
♦ B-vitaminer styrker hud, hår, negler, demper mesturasjonssmerter, bedrer hukommelse, styrke nervene og immunforsvaret, osv, osv. B-viaminer er vannløslige, det vil si at de ikke lagres i kroppen, skilles ut gjennom urinen og det er ikke mulig å ta for mye.
♦ Næringsgjær kan med fordel tas av gravide. Næringsgjæren jeg har inneholder store mengder folat og litt selen.
♦ Næringsgjæren jeg har bestilt er uten GMO, salt, stivelse, hvete, gluten, mais, soya, melk, egg, skalldyr og konserveringsmidler. 
♦ Kan tilsettes i melk og smoothies, strøs over yoghurt eller grøt. Jeg vil nok heller tilsette det i mat som hadde vært god med ost. Mange strør litt over popcorn, pasta, tofu, supper, eller legger det til i dyreforet for økt næringsinnhold.


NB; NB; NB; Hvis du skal kjøpe næringsgjær fra utlandet så pass på at du ikke bestiller "Brewer's yeast", fordi det er ølgjær og smaker død og fordervelse! Riktig ord for næringsgjær på Engelsk er "Nutritional yeast" og i mange av helsekostene i Norge selgers næringsgjær i merket "Bjæst". Det er altså ikke noe problem å få tak på dette her hjemme, men jeg bestilte mitt HERFRA, kostet ca 50 kr for 284 gram!

Manuka honning som medisin!

Nå er det over et år siden jeg var syk sist, så det er supert, men nå har jeg klart å bli syk. Ordentlig "dett i dasa" og hoster som en stakkars kols pasient. Tydeligvis er denne  forskjølelsen/influensaen noe som går så jeg har mine mistanker om at flere av dere kan få glede av dette innlegget om manuka honningen. Jeg hørte om manuka honning for et år siden, men prisen skremte vettet av meg så det ble med tanken og der ble den frem til i sommer da iherb kom ut med en rå og økologisk manukahonning til en fin pris!MANUKA HONNING:
♥ Er kjent som "helende honning med antibaktrielle egenskaper" og er en honning fra manuka busken som også vokser i New Zealand.
♥ Manuka honning har vært brukt av urbefolkningen i New Zealand innvortes og utvortes i mange hundre år og det er først nå det er begynt å forske på de virkelige medisinske egenskapene ved denne honningen.
♥ Forskjellen mellom vanlig honning og manuka honning er at manuka honningen har et mye høyere innhold av de antibaktrielle egenskapene som honning er kjent for å ha. Se etter "UMF"(Unique Manuka Factor)-merket manuka honning da kan du være ganske trygg på at manuka honningen er aktiv.
♥ Man får kjøpt manuka honning i forskjellige styrker; men for å være UMF-merket må det være en aktivitet på minst 10+.
♥ Manuka honning er dyr, men den er edel, sjelden og den virker. Man betaler for kvaliteten når det gjelder denne honningen! Manukabusken skal visst kun blomstre i 2 måneder i året og det er da biene samler inn nektar til honningen.
♥ Tradisjonelt brukes manuka honning mot bla. mage-og fordøyelsesplager, sår hals, sure oppstøt, for å styrke immunforsvaret og hud.
♥ Kan spises fra krukken, brukes i te, på frukt eller som du selv ønsker.
♥ Som annen honning oppbevares manuka honningen mørkt, tørt og i romtemperatur og skal ikke gis til barn under 1 år.

   Styrkedrikk: Avkjølt te med rå manuka honning


Personlig erfaring:
Denne honningen behandler jeg som flytende gull og den skal kun brukes i spesielle "anledninger". Jeg bruker den helst når jeg er syk med forskjølelse eller hoste, noe jeg ikke har vært så fryktelig mye, men min bedre halvdel har også fått prøvd. Det jeg merker er at den roer hosten, er slimløsende på hosten og beroligger sliten og sår hals. Den fungerer litt som smertestillende på både hals, ører og hode og jeg er superfornøyd. Det sies at smaken skal være særegen, men jeg syns bare den smaker av kraftig honning. Hvis du syns vanlig honning fungerer bra bør du absolutt prøve manuka honning!

Manuka honning får du kjøpt i noen helsekostbutikker eller på nett, men det koster. Vil du spare opptil et par hundre kroner kan du bestille fra Iherb til ca 115 kr for 340g med UMF 15+, sjekk HER.

Kilde: Gojiking

Supergreens på reise!

Sakte men sikkert regner dagene bort og vi nærmer oss avreisedato og derfor har jeg har planlagt og gjort klart noen av tilskuddene mine. Selvom jeg skal på reise betyr det ikke fri fra superfoods. Superfoods er ingen kur eller diett for meg, det er en livsstil, så det er klart jeg må ha med disse faste tilskuddene! Mange av posene/boksene med superfoods og greens er på rundt en halv kilo-kilo, så å ta med hele pakken tar bare unødvendig mye plass og vekt i kofferten! Jeg har derfor laget èn blanding med nesten nøyaktig dose til tilsammen 14 dager til min kjære og meg.

Per dags dato bruker jeg en ts av hver av de under (+/- chlorella og spirulina), men blandingen til turen har jeg tatt halv dose av maca og bipollen + acai, ellers er dosen den samme som jeg tar hjemme. Jeg bytter greens-tilskudd hele tiden for å finne mine favoritter, men dette er hva jeg bruker i dag.


HELE supergreens-blandingen inneholder:
(Til 2 personer i 14 dager)
♣ 28 ts hvetegress juicepulver
♣ 28 ts alfalfa pulver
♣ 14 ts maca
♣ 14 ts bipollen (Blander seg bra med vann)
♣ 7 ts acai
I tilegg til dette har jeg med en boks med ♣ spirulina og en boks med ♣ chlorella. Normalt bruker jeg bare pulver, men kjøper tabletter til min kjære så derfor tok jeg kun med chlorellatablettene. Pulveret over blandet jeg GODT sammen og la i en lufttett beholder sammen med et par avfuktere (som ofte følger med i superfoods-boksene).

PER PORSJON: Blir 3,5 ts pulver som blandes med vann og drikkes på tom mage hver morgen, vi får dermed i oss, per porsjon:
♣ 3 gram hvetegress juicepulver
♣ 5 gram alfalfa pulver
♣ 1,5 gram maca
♣ 2,5 gram bipollen
♣ 500 mg acai
♣ (+ 3 gram spirulina til meg)
♣ + 3 gram chlorella tar jeg om kvelden, mens min kjære tar det sammen med drikken.

Mange av dere tenker sikkert "hvorfor i all verden jeg ikke bare kjøper et kombisupergreens-tilskudd" i stedet for alle disse forskjellige tilskuddene. Svaret er veldig enkelt. Hvis jeg skulle tatt et kombitilskudd får jeg i meg mye lavere dose av det jeg vil ha mye av og på denne måten øker jeg inntakket etter dagsform og behov. I tilegg er det mye rimeligere. Det er mye enklere å starte med et kombitilskudd, men i stedet for å kjøpe et blander jeg mitt eget.

♦ Greens-blandingen
♦ USDA 500 mg chlorella tabletter
♦ Spirulinapulver
♦ Gammelt syltetøyglass (skal fungere som en shaker)
♦ Teskje 

Blir spennende å se om denne grønne pulvermiksen blir stoppet og sjekket. Haha, kan jo se noe mistenkelig ut :)

Back on track og oppdatering på maca!

Forhåpentligvis tilbake på sporet igjen! Det har vært noen veldig spesielle dager for meg og selvom dagene har vært helt ubeskrivelig fantastiske så har jeg også hatt fire dager hvor jeg har sovet 18 timer og vært våken 6 timer i døgnet. Utmattelsen kom med andre ord og jeg kjenner fortsatt at jeg er sliten. Neste helg blir det forlovelsesfest, så nå må jeg bare lade opp batteriene til da! Det skal gå så bra så :)Jeg har også tuklet med kostholdet. Ikke bare den siste uken, men jevnt over litt for mye i sommer. Nå føler jeg meg ikke bra så det er back on track. Ikke bare med tanke på blogging og dere, men også å få kostholdet på rett spor igjen. Jeg blir dårlig både psykisk og fysisk når jeg ikke spiser riktig. Den grønne morgendrikken min er hellig, den sløyfer jeg aldri og de siste månedene har jeg også hatt maca i denne morgenrutinen.Her kommer en liten oppdatering på hvordan maca har fungert på min kropp:
Helt i begynnelsen, de to første ukene, skjedde det noe som jeg helt tydelig kan bevise at var macaen som gjorde. Jeg merket jeg kviknet til og at jeg hadde mer psykisk energi, altså jeg orket å i det hele tatt tenke på å gjøre en hel masse. Kvelden kom og jeg var sliten. Jeg fikk ikke sove! Jeg lå i mange timer... Dette er svært vanlig hvis jeg sover mye en natt, men ikke en hel uke i strekk. Jeg måtte stå opp, drikke litt te og ble etterhvert søvning. Slik var det på'an igjen neste dag. Men dette var altså ikke noe som har vedvart, det var kun helt i begynnelsen.

Jeg er veldig fornøyd. Jeg merker faktisk forskjell på når jeg tar det og når jeg har en uke fri. Jeg våkner lettere, litt som ved å drikke en kopp kaffe. Jeg føler meg mer balansert i kroppen, både humøret og psyken er bedret. Jeg vil ikke gå i detaljer, men sliter du/partneren med lyst og liknende så burde ikke maca være uprøvd! Haha. Punktum. Jeg tar nå en toppet ts daglig og har en uke fri i måneden. Jeg føler meg vell med denne dosen, men skal prøve å øke litt og se hvordan det går. Lytt til kroppen, den gir ganske raskt beskjed om den er misfornøyd! Min kjære merker også at det skjer noe i kroppen når han tar dette. Han våkner lettere, men jeg har også merket at han er mer fysisk aktiv nå enn da han kun tok den grønne drinken sin. Altså, det virker som han orker mer. Planen er å øke dosen på han også, og se hvordan det går. Han tar også en toppet ts.

Noe jeg glemte å skrive i innlegget om maca var at det går selvsagt an å få kjøpt maca i kapsler og det kan sikkert være aktuelt for dere som er veldig skeptiske til smaken. HUSK at hvis du kjøper kapsler/tabletter trenger du mest sannsynlig å ta 10 X 500 mg for å få samme dosen som 1 ts. Det er dyrere og vær sikker på at du kjøper kapsler av beste kvalitet. Det er ingen vits å ta slike tilskudd hvis det faktisk ikke gir deg kun det beste. Jeg vil bare legge til at jeg ikke syns smaken er like ille nå lengre, så man vender seg til smaken :)

Dette ble et langt nok innlegg så jeg stopper der. Ønsker dere en sprudlende, fin og varm sommerhelg :)

Yaaacon-snacks!

Kanskje du syns innholdet i denne posen likner på chips, det gjorde hvertfall jeg, men det er så myyye bedre enn som så. Yacon, yacon-biter faktisk. Yacon er jo faktisk en rot så selvom jeg ofte bruker yacon-sirup så betyr ikke det at det er den eneste formen for yacon som selges.. Tørket biter av yacon, -helt som annen tørket frukt, bare ikke fullt så vanlig i Norge. Bitene er rå og dermed tørket på lav varme for å bevare fest av de verdigfulle næringsstoffene yacon har å by på.

Yacon:

♦ Er en rot som dyrkes i Andesfjellene i Peru.
♦ Inneholder FruktOoligoSakkarider (FOS) som virker som probiotika (mat for de gode tarmbakteriene) og gjør derfor yacon veldig bra for fordøyelsen.
♦ Inneholder opptil 50% FOS og FOS tas ikke opp i kroppen og gjør derfor yacon til et kalorifattig alternativ.
♦ Påvirker knapt blodsukkeret. Har trolig en GI på under 5 så denne roten er helt trygg å bruke ved diabetes.
♦ Smaker fruktig, søtt og lett syrlig. Er absolutt en rot alle kan like!
♦ Skal ha et spesielt høyt innhold av antioksidanter, kalsium, kalium, magnesium, jern og fosfor. 
♦ Mine smaksløker liker yacon bedre enn agavenektar, men det er også dyrere.

                 

Saftig, syrlig og søtt, nam, nam, nam! Disse tror jeg alle og enhver ville likt. Tørket frukt kan spises på så uendelig mange måter, som snacks eller i som fruktige innslag i oppskrifter. Jeg skal ikke bare spise disse som snacks (selvom jeg tror det blir til det likevel...), men jeg skal bløtlegge de og kverne de. På samme måte som bløtlagte og kvernet dadler gir dette en søt "sirup" som kan brukes som naturlig søtning i stedet for f.eks banan eller mengder av dyr honning eller yacon. Synd å bruke en halv flaske med yacon-sirup for å lage ên raw-foodkake!

Yacon-sirupen jeg snakker om er denne, ikke rå, mens denne yacon-snacksen har jeg kjøpt HER. Stor pose, en halv kilo, jeg syns ikke dette er dyrt med tanke på de små og dyre fruktposene de selger her hjemme som faktisk inneholder mer (!) sukker enn frukt.

Hvorfor Maca skal være så bra!

Maca (Lepidium Meyenii) er en rotgrønnsak som likner på reddik og som vokser så høyt som 4,500 meter over havet i Andesfjellene i Peru. Macaroten kalles for "Peruviansk ginseng", men er ikke slekt med ginsengen. Kallenavnet kommer av at Maca i en årrekke har blitt brukt for å gi bedre utholdenhet, energi og seksuell funksjon. Maca dyrkes også utenfor Peru, men det er tvilsomt at denne Macaen er like effektiv som den som kommer fra Andesfjellene, se etter Peruviansk Maca! Maca har vist seg å redusere prostatakreft hos rotter, men effekten på mennesker er ukjent. Maca brukes mot dårlig hukommelse, plager i overgangsalderen, mannlig impotens, tretthet, mangel på energi, uregelmessig og problematisk menstruasjon, PMS-smerter, lav libido (forplantningsdrift/seksuell lyst) og depresjon.


Helsegevinst:

♦ Maca er et adaptogen og virker derfor der hvor kroppen trenger det. Maca gir energi hvis kroppen har behov for det!
♦ Maca har vist seg å øke libido og fruktbarhet hos kvinner.
♦ Maca har i tilegg vist seg å forbredre libido og sædkvaliteten hos menn.
♦ Maca kan gi økt utholdenhet ved hard trening.
♦ Maca gir bedre hukommelse og immunforsvar.
♦ Maca er ikke vanedannende.
♦ Maca er et fint tilskudd i overgansalederen for å redusere plagene og PMS-smerter.
♦ Maca er oppkvikkende og bør ikke tas på kvelden!
♦ Maca kalles, i tillegg til "Peruviansk Ginseng", for "Kvinnens Viagra" og "Naturens Viagra".. Huhu!
♦ Det er mulig Maca har en betydelig effekt på prostata.
♦ Inneholder plantesteroler som har vist seg å ha en gunstig effekt på muskulaturen og ved trening.
♦ Uten å gå i detajer, Maca funker her i hus! ;o)


Smak:
Maca smaker ikke godt og slik er det bare! Smaken kan minne om lukten av rå potet og brent kålerabi på en særdeles merkelig måte. Smaken er ikke behagelig, men jeg velger å gjøre det beste ut av macaen og drikker derfor min dose med min grønne drikk, kakao, smoothies, kaffe eller best, -i en sjokoladesmoothie. Ingen grunn til å syte, Maca kan kjøpes i kapsler!


Anbefalt daglig inntak:

Det er store uenigheter her og det varier fra kjønn og vekt, men opptil 5 gram (1ts) om dagen bør holde for de fleste. Hvis du er mann og skal ta Maca for økt produksjon kan dosen økes noe, for en periode. Det anbefales også å ta en pause en uke i måneden eller et par dager i uken pga. det virker hormonbalanserende. Maca er ikke et hormon, men det hjelper hjernen med å produsere hormoner. Start med 1/4 ts den første uken, øk til 1/2 ts etter to uker osv.. Eller du kan ta Maca regelmessig i kaffe, smoothies, sjokoladeshakes og liknende, det trengs ikke å tas hver dag!

Bivirkninger og farer:
Det er i prinsippet ikke mulig å ta overdose på Maca og den spises som mat og hel rot i Peru. Adaptogener er ikke griftig i små eller store doser, men hvis dere leser på DENNE siden så finner man mye interessant. Med andre ord, får du hjerteklapp, diarè eller kvalme slutt med Maca med en gang og øk deretter dosen forsiktig. Disse "bivirkningene" kan komme etter flere måneder, men tar man anbefalt dose (eller mindre) kan du være ganske trygg på at disse symptomene holder seg unna og du vil få god effekt av Macaen.

Kjøpe Maca:
Maca er et reseptpliktig legemiddel i Norge og kan ikke kjøpes her. Bestiller du Maca fra EØS-land er det fullt lovlig så lenge det er til privat bruk og pakken ikke inneholder mer enn 3 måneders forbruk, og hvis Maca selges som et reseptFRITT legemiddel i landet du bestiller fra. Det kan hende du får et brev fra tollerene, men det er bare å stå på sitt. Det er faktisk ikke så "vanlig" å bestille Maca til Norge, så da prøver de med å skrive at det er reseptpliktig. Det du gjør da er å ringe og hva de mener problemet er og at du kan sende de dokumentasjon (kvittering/betalingsbekreftelse) på at legemiddelet er lovlig kjøpt. En slik dokumentasjon ligger dog. også i pakken! Utenfor EØS (som USA hvor jeg bestilte mitt fra) er det egentlig ulovlig og det skal bli returnert, men jeg vet at det er flere glipp her. Bla. meg selv.


Tja, hva skal man si? Fyr løs :D

Adaptogener for en balansert kropp!

Før jeg legger ut innlegget om "Maca" så tenkte jeg at jeg bør skrive et innlegg om adaptogener for å gi dere en bedre forståelse i hva som faktisk er så legende med disse såkalte "adaptogene urtene". Et adaptogen er en urt som øker kroppens motstandskraft mot stress og er balanserende på immunforsvaret, nervesystemet og hjerte-og karsystemet. Kort fortalt reparerer adaptogener ubalanser og svikt i kroppen og øker kroppens motstandskraftt og utholdenhet. Binyrene hjelper kroppen å motstå stress. Stress øker faren for slitne binyrer og slitne binyrer gir ubalanser og svikt i kroppen som i første omgang vises i form av tretthet. Mange ME-syke og/eller folk med hypotyreose (lavt stoffskifte) sliter med binyrene eller de får ME-som et resultat av dårlig binyrefunksjon! Adaptogener gjenoppretter binyrenes funksjon!

Schisandra


Jeg føler meg i høyeste grad truffet når jeg leser om binyretretthet og jeg har jo som dere vet både ME og lavt stoffskifte og dette med adaptogenenes virkning på binyrefunksjonen gjør det derfor ekstra spennende! Jeg har aldri sjekket binyrene mine, men jeg "regner med" de ble sjekket da jeg fikk påvist lavt stoffskifte som 11 åring. Dette er hvertfall veldig viktig å sjekke, da lavt stoffskifte og binyretretthet går side om side med symptomer. Så har vi da ME, som også er veldig likt både symptomene på binyretretthet og lavt stoffskifte. Det jeg syns er spennende er at jeg nå har begynt med Maca daglig, som da er et adaptogen og som da skal hjelpe på binyrefunksjonen. Det er jo litt ironsik at etter 7 år på samme dose måtte jeg øke dosen med levaxin, presis i den stressende perioden da jeg ble syk med ME!

Maca
NOEN (kjente) adaptogener:
♦ Schisandra
♦ Rosenrot
♦ Asiatisk ginseng
♦ Indisk ginseng
♦ Peruviansk ginseng (maca)
♦ Lakrisrot
♦ Noni
♦ Russisk rot
♦ Reishi
♦ Cordyceps
♦ Ifølge wikipedia er superfoodene ♦ suma, ♦ amla og ♦ gojibær mulige adaptogene urter, men fåreløpig ikke nok dokumentert. Jeg velger å se på de sistenevnte som superfoods og ikke adaptogener, ennå!

Les mer om lavt stoffskifte og binyretretthet HER!

Adaptogener går inn og balanserer de ubalansene som er i kroppen og det er derfor veldig stor forskjell hva folk merker av disse urtene. Noen merker lite, mens andre, gjerne med store psykiske ubalanser, merker veldig mye ved å ta svært små doser av adaptogener. I tillegg hjelper adaptogenene ikke bare den dagen du tar de, men også i en stund etter. Adaptogener hjelper i den grad kroppen trenger det og dette er også en av grunnene til at mange merker at humøret, energien, stressmestringen og libido (forplantingsdriften/sexlyst o.l) øker ved inntak. Adaptogener er ikke farlig i større doser, men følg anvisningen på pakken og ikke ta mer enn anbefalt. Det skal svært små doser til for å få effekt, men som med alt annet bør man smøre seg med tålmodighet og gi urtene hvertfall 3 måneder. Vær OBS på at noen adaptogener reagerer på medisiner, så følg bruksanvisningen nøye.

Rosenrot

Hva superfood har gjort med meg, sålangt!

Jeg har de siste månedene sett forandringer i kroppen min som egentlig ikke kan forklares på andre måter enn "mirakler", men nå har det seg slik at det ikke er mirakler, men resultatet av superfoods sin virkning i kroppen. Jeg har hatt plager jeg har slitt med i flere år, faktisk nesten hele livet, og nå er noen av de borte! Det kan virke som et mirakel og jeg kaller det det, men det er det ikke fordi det er superfoodsen som er takken for dette. Superfoods-tilskuddene jeg tar bygger opp og reparerer kroppen og jeg merker det, det skjer ting. Foreløpig har ingenting endret seg i positiv retning med ME'en, men jeg håper jo selvfølgelig ME'en kan stå for tur snart.


I august begynte jeg med Chlorella, store doser. Tok ca 10g om dagen i 3 måneder, samtidig drakk jeg den grønne superdrinken min på tom mage om morgenen. Rundt nyttår startet jeg med spirulina (en annen superalge), men kun 5g om dagen, tilsammen med chlorellaen. Disse tilskuddene er "hellige" og tas daglig, mens andre superfoods, som rawfood, spirer, kakao, acai, goji, chia, mesquite og hamp tas daglig, men ikke fast. Gluten, meieriprodukter, sukker, kunstig søtning, glutamat og koffein er nesten 100% ute av mitt daglige kosthold og det er byttet ut med deilige og økologiske råvarer. Godt for meg, godt for moder jord! Det høres sikkert skummelt ut, men likevel er det chlorellaen, spirulinaen og den grønne drikken min som er fast, det er den jeg takker, det er den som får æren av min fremgang.

Så, hva har forandret seg siden august?
♥ JEG HAR IKKE VÆRT SYK! Verken spysjuka, forskjølelse, influensa eller en eneste luftveisinfeksjon! Min mor er like sjokket som meg og har blitt så overbevist at hun selv har brukt chlorella i to måneder nå. Fra jeg ble syk av kyssesyka for 3,5 år siden har immunforsvaret mitt vært veldig svakt og jeg hadde 3-6 luftveisinfeksjoner i året og et par-tre forskjølelser. Jeg har mange ganger trodd jeg har brygget på noe, men den gang ei. Typen har vært syk og vi har hatt basselusker i hus, jeg har ikke blitt smittet og jeg er veldig, veldig fornøyd bare med det!

♥ PMS-smertene er HELT BORTE! Jeg har vært en av de som har vært nødt til å ha spesielle menstruasjon-smertestillende og hvor paracete og annen smertestillende ikke har hjulpet. Jeg tok tre av de første og andre dagen ved hver menstruasjon. Det er faktisk helt utrolig, jeg har ingen smerter lengre, hvertfall ikke som krever smertestillende i noen grad. Min mor er som meg, like sjokket. Hun kan ikke forstå det, etter så mange år med smerter og smertestillende, hun har jo sett alt selv.

♥ HODEPINEN er nesten borte. Jeg har hatt kronisk hodepine siden jeg var 7 år og var i mye behandling for å finne ut av dette da jeg var liten. Med kronisk hodepine mener jeg hodepine i 4-5 av dagene i uken, men en hodepine jeg har kunne fungert med. Paraceter ble slukt og det har vært slitsomt med skolearbeidet. Jeg mistenker aspartam.. Hodepinen min er nesten helt borte. Den kommer av og til, men kanskje ên dag i uka nå...

♦ TÅNEGLENE på storetærene har på et eller annet mirakuløst vis grodd ut av seg selv. Jeg har slitt med ingrodde tånegler siden jeg var 10 år og har til og med operert disse uten hell. Nå har de plutselig funnet ut at de skulle gro ut, helt av seg selv!

♥ NEGLENE har blitt sterkere og HUDEN føles bedre. Færre kviser og urenheter. Ganske "logisk" egentlig når alt man spiser vises i form av grandiosatryne dagen etter. FORDØYELSEN er normal, det har ikke alltid vært normalt for meg. Det var nok å begynne med chlorella, etter det har fordøyelsen vært normal.


Nå kan jeg også si at min mor har merket "mirakler" hun også, men de kan jeg komme tilbake til når det har gått litt lengre tid. Superfoods gir så mye mer enn ên av fem om dagen. Superfoods i form av grønne drikker, juices, spirer, alger er konsentrert og en kruttbombe av energi for kroppen. De reparerer, fornyer og vedlikeholder kroppen uten å tappe den for energi og næringsstoffer. Superfoods gir kroppen det den skal ha og renser den for alt som kroppen ikke trenger. Det føles bra, det er deilig å kjenne at kroppen elsker det og i tilegg får man også et sug etter det. Litt som godtesug, bar kroppen vil ha den daglige grønne drinken og gir beskjed hvis den ikke får den. Jeg har hatt en kjempefremgang, men ME'en sitter fortsatt like hardt i kroppen. ME'en skal bort, om det er superfoods eller annen behandling som får meg ut av den sykdommen, det vet jeg ikke, men jeg vet at jeg har funnet min vei innen kosthold.
Det føles bra!

NB: NB: NB: Dette er hva superfoods har gjort med meg og jeg er kjempetakknemlig ovenfor hva naturens supermat har gjort med kroppen min, men det er som sagt hva superfood har gjort med meg og ikke hva den nødvendigvis gjør med alle. Er du interessert i å prøve noen av tilskuddene er det helt ufarlig, men du bør lese deg frem og finne ut hva som passer best for deg og din kropp.

Supergreens til typen

For noen uker siden bestilte jeg et supergreens-tilskudd med baktanken om at typen skulle ta dette hver morgen. Jeg har da blitt litt småforelsket i dette produktet så det har blitt til at det er jeg som har tatt dette. I dag smakte kjæresten på dette grønne tilskuddet og han var ikke spesielt overbegeistret, for å si det på den måten!

Best of greens from land & sea"Det smaker fiskemat". "Nei, det smaker fisk". "Ugg, ugg". Mente han. Jeg kan være enig i at det smaker hav, men ikke fisk. Har du smakt noriark? Dette smaker noriark! Dette er trossalt vegansk, det kan ikke smake fisk da ;) Det lukter grønt, men smaker hav. Jeg liker dette. Mildt på smak. Typen var ikke like overbegeistret. Likevel, planen er å gi han dette med eple, pære, spinat, agurk eller juice, men i dag fikk han den ren, kun med vann så jeg kan egentlig forstå at han slet litt der. Håper han blir litt mer begeistret når han får det med andre godsaker.

Jeg bruker shaker når jeg blander ut disse tilskuddene, shaker og det kommer da skum på toppen.

Pure Planet - Best Of Greens From Land & Sea
100% rent, ikke GMO!
Glutenfri og vegan
♦ USDA
Inneholder gress fra land og sjø, bla. alfaalfa, kamut, brokkoli, persille, spirulina, chlorella, kelp osv.. 
Inneholder 60 porsjoner / 30dager hvis du tar to teskjeer om dagen / 60 dager hvis du tar en.
Ta en stor teskje på fastende mage, morgen og eventuelt kveld.
Blandes med gulrotjuice, eplejuice, aloe verajuice, smoothies, men ikke sitrusfrukter.
♦ Kan kjøpes eller leses mer om HER. Eller du kan lese litt om hver av ingrediensene på pureplanet.com.

   

Styr unna denne...

Siden jeg er i gang med disse "free samples" fra Iherb, må jeg bare ta med denne også. Fikk denne prøven i høst og var veldig forventningsfull. På nettsiden står det mye positivt både om produktet og i kommentarene. Produktet inneholder dog. også veldig mye superfoods, for all del, men det skal da ikke smake død og fordervelse av den grunn!

Les gjerne alle de fine ordene HER.

Best tasting? I don't think so...
 

Jeg jobbet hardt med tre slurker, mer fikk jeg rett og slett ikke ned. På nære nippen til å kaste opp! Vet ikke hva det er som smaker så grusomt, men det er bare ekkelt. Er det likevel noen der ute som har gode erfaringer med dette så vil jeg veldig gjerne høre fra dere :)

Norge har fått øynene opp for Acai!

Superbæret Acai er på vei inn i Norge og det gleder meg dypt inn i hjerterota! Acai er trolig verdens beste kilde til  antioksidanter, men har også svært høyt innhold av spesielt fiber, aminosyrer, kalsium og omega fettsyrer.

                      Acaibærene ser ut som store blåbær
                     

Acaibæret vokser på palmer i Brasil og begynner virkelig å bli populært hos amrikanerene etter at Oprah har snakket om bæret mange ganger. Smaken skal være en blanding av bjørnebær og kakao og jeg skriver under på at smaken er noe i den retning uten å kunne påpeke direkte hva smaken er.

Acai:
♦ Bedrer immunforsvaret med sitt enorme innhold av antioksidanter som beskytter mot frie radikaler.
♦ Utsetter aldringsprosessen.
♦ Er bra for synet, spesielt nattesyn og tåkesyn.
♦ Har vist seg å være kolesterolsenkende.
♦ Skårer høyere på ORACskalaen enn alt annet som er målt.
♦ Forskere har funnet ut at acai angriper kreftceller.
♦ Fettsyrene gjør at antioksidantene lettere tas opp i kroppen.
♦ Pulvereret kan man ha i frokostblanding, yoghurt, smoothies, juice, vann eller det du ønsker.
♦ Det er ikke vanskelig å finne informasjon om Acai, men start gjerne på wikipedia.

                     Acaibær på palme
                      Bilder fra google

Dessverre går det ikke an å få tak på rene bær da de har en levetid på kun 1 døg fra høsting, men er du riktig så heldig kan du få acaijuice. Ellers går det lett an å få tak på acaipulver, - som er frystørket acaibær.

NB: Skal du kjøpe acai bør du være nøye med å sjekke at det er 100% ren acai, tappet i amazonasområdene og det hjelper godt hvis det er "USDA"-merket. Grunnen til dette er at det selges vanvittig mye utvannet og dårlig acai rundt omkring, vær kritisk.

Bipollen - naturens perfekte næringsmiddel

Nå har jeg nevt bipollen et par ganger og det er på tide å fortelle litt mer om dette. Bipollen har et unikt innhold av livsnødvendige næringsstoffer og kalles derfor "naturens perfekte næringsmiddel". Man kan faktisk leve på bipollen i to uker, men dette er selvfølgelig ikke noe man skal prøve på.

Sjekk denne, full av bipollen :)
 Gooogle

Bipollen hjelper mot alle typer allergi, også pollenallergi. -Man skal starte kjempeforsiktig, 1 korn om dagen, øke til 2 korn etter en uke, 3 korn uka etter osv. Dette bygger opp kroppens motstandskraft og blir brukt av mange pollenallergikere årlig. Mange med allergi har fått et helt nytt liv ved å innta bipollen og bør ikke være uprøvd av allergikere. MEN; det er en grunn til at man starter med 1 korn, man kan få allergiske reaksjoner, sjeldent, men man skal være forsiktig. Jeg er ikke allergisk, men jeg bruker bipollen daglig, hvorfor?

Bipollen inneholder:
♦ B-vitaminene, B1, B2, B3, B5, B6, B12
♦ Vitamin C, A, D, E, H, K, PP
♦ Mineralene: Kalsium, fodfor, jern, kobber, kalium, jod, sesilium, natrium, titan, mangan, sink, bor, molybden, kobolt, magnesium, selen
♦ 14 fettsyrer
♦ 11 karbohydrater
♦ 11 enzymer og coenzymer
♦ 20 proteiner, globuliner, peptoner og aminosyrer
♦ 17 sporstoffer
♦ Bipollen brukes for økt energi og velvære
♦ Styrker immunforsvaret og luftveier
♦ Med andre ord, jeg bruker dette som et multivitamin
♦ Les gjerne litt mer her.

                                                 Jeg ønsker dere en nydelig dag :)

                        

Chiafrø - planterikets beste kilde til omega 3

Syns du tran smaker vondt og du mener du spiser for lite fet fisk i løpet av uka? 2ss chiafrø inneholder mer omega 3 enn et helt stykke laks. Høres det forlokkende ut? Da burde du lese mer.Chiafrø inneholder spesielt store mender kalsium, omega 3,  antioksidanter, proteiner og fiber.
Innhold av omega 3 i:
-
Chiafrø: 62,3%
- Linfrø: 54,6%
- Gresskarkjerner: 15%
- Soyabønner: 15%
- Valnøtter: 5%
Som du ser ovenfor har også linfrø store mengder omega 3, men...

Fordeler med chiafrø fremfor linfrø:
Chiafrø kan lagres mye lengre uten å harskne.
Chiafrø er lettere å fordøye.
Chiafrø inneholder mer omega 3, fiber, kalsium og protein enn linfrø.2ss chiafrø daglig vil gi deg:
♥ Mer omega 3 enn du ville fått gjenom et stykke laks. (5g vs 3g i laks).
♥ 200mg kalsium. (Tilsvarer 1/4 av anbefalt daglig dose eller 1 glass melk). Her skriver dog sanabona.no at det er 205 mg kalsium pr.100g chiafrø, men de fleste utenlandske sider viser at dette er feil.
♥ 7gram fiber, noe vi absolutt bør bli flinkere til å spise.
♥ 4g fullverdig protein
♥ God fordøyelse. Chiafrø, som linfrø og loppefrø, får et gelêaktig lag i kontakt med væske og svulmer opp. Ved diarè suger de opp overskudd av væske i tarmene. Ved hard mage presser de på tarmene da de vokser mange ganger sin egen størrelse og det gjør det lettere å komme på toalettet.
♥ Metthetsfølelse. Da frøene vokser mange ganger sin egen størrelse.
♥ En god dose antioksidanter. Chiafrø inneholder mer antioksidanter enn blåbær.

Bruk Chiafrø som du ville brukt alle andre frø! - I bakeverk, smoothies, på frokostblandingen, i yoghurten, i gryta, det du vil. De burde likevel knuses, for å få mest mulig av omegaen!
De smaker ikke mye, men smaken er god.

Kildene mine, og mer informasjon om Chiafrø finner du her og her.

Jeg trodde aldri jeg kom til å si dette:

Jeg elsker spinat! Jeg har, som veldig mange andre, innbildt meg at spinat smaker fælt. Min grunn er rett og slett "Toro¨s kremet spinatsuppe". Etter at jeg smakte den suppen trodde jeg spinat var fæl på smak, der tok jeg feil! Det var nok suppen og alle ingrediensene til Toro som var grusomme, spinat smaker nemlig herlig og kan ikke sammenliknes med den suppa!

Jeg har lenge hatt lyst til å kjøpe spinat, men da fersk og ikke frossen siden jeg (trodde) jeg ikke likte det. Fersk spinat er ên av veldig mange grønnsaker nærbutikken vår ikke har, men i går var jeg altså på "Ultra" og der hadde de. Grunnen til at jeg har hatt så lyst til å like spinat er ganske grei...

Spinat:
♦ Inneholder mye antioksidanter,-vitamin C, vitamin E.
♦ Er også veldig rik på folsyre, kalsium, kalium, betakaroten, vitamin K, og litt jern,
♦ Men for å få utbytte av jern i spinat bør man spise spinat sammen med matvarer rike på c-vitamin.
♦ Litt tørr spinat kan få tilbake sprøheten ved å legges i kaldt vann før tilberedning.
♦ Kan fryses som den er eller forvelles og så fryses ned.
♦ Mange studier tyder på at de som spiser regelmessig spinat har mye mindre fare for kreft.
♦ Jeg- syns smaken er mild og minner om avokado.
♦ Spinat inneholder store mengder oksalsyre som er kjent for å binde med seg kalsium fra kroppen, derfor kan det være lurt å unngå store mengder rå spinat og heller forvelle den lett. Små barn skal heller ikke ha veldig mye spinat pga. oksalsyren. 
♦ Spinat inneholder nitrat som ondannes til nitritt ved oppvarming og spinat bør derfor ikke varmes opp flere ganger. Det samme gjelder brennesle. Jo mer varmebehandling, jo mer nitritt dannes.

     Enkel spinattest:
    
     1 potet kokes
     2 never spinat
     1 ss kokosolje pure
     Himalayasalt
     - Blendes når potetene er kokt! Mm...

    

Den daglige grønne superdrinken!

Jeg liker å variere den daglige grønne drinken min. Den jeg starter dagen med. Den som er min "egenkomponerte" supergreens. I stedet for å kjøpe ferdigblanda supergreens med superfood, lager jeg min egen blanding med et mye høyere innhold av det jeg vil ha. Før drinken tar jeg 3g chlorella og 1,5g spirulina (som gjentas flere ganger om dagen). Jeg må bare informere om at du ikke må lage grønn drink med samme innhold som jeg har, det trengs gradvis opptramping.

Normalt består morgendrinken av:
- Vann
- 1ts hvetegresspulver
- 1ts byggresspulver
- 1ts alfalfapulver
- 1ts kakaopulver
- 1ts bipollen
- Shake it...Done!

Bilde av den daglige grønne:
 

Hva er superfood?

Jeg har allerede brukt "superfood" i flere av innleggene, men jeg har ikke forklart hva det faktisk er, så må skrive litt om superfood nå. 

Superfood er en betegnelse på matvarer som er spesielt gunstig for helsa. Superfood har et uavnlig høyt innhold av vitaminer, mineraler eller antioksidanter - alt ettersom hvilken superfood det er snakk om. Det skal veldig små mengder superfood til for å dekke dagsbehovet av næringsstoffene. Noen eksempler på superfood er: Goji, Acai, Kakao, Kakaofett, Manukahonning, Hamp, Chia, Kokosfett, Camu Camu, Lucuma, Maca, Mesquite, Morbær / Mulberries, Inkabær, Chlorella, Spirulina, Kelp, Bygg, Kamut, Hvetegress, Spirer generelt, Klorofyll, Bipollen, Frø osv. Det viktigste når man skal kjøpe superfood er å passe på at det er ubehandlet (og rått - ikke varmebehandlet over 42 grader), viltvoksende og økologisk! Det er av ên grunn: for å bevare flest mulig av vitaminene, mineralene og enzymene.

             

Anbefalingene av typisk "Norsk" superfood er: blåbær, brokkoli, bjørnebær, valnøtter, spinat, laks, te, rødvin,kiwi, tomat, soya og havre. Det er  fordi disse matvarene er proppfulle av næringsstoffer, men de kan likevel ikke måles opp med innholdet er superfooden jeg nevnte ovenfor. Hvorfor har ikke nordmenn den supermaten jeg snakker om på listen over anbefalt supermat, hvis den skal være så bra? Jo, fordi markedet og etterspørselen ikke er stor nok ennå. Nordmenn vet ikke om superfood. Foreløpig er det bare små butikker og helsekost som tar inn varene, men jeg vil tro det ikke er lenge før det kommer side opp og side ned i aviser og ukeblader om supermat.
              
Bilde av bipollen til venstre og gojibær til høyre. Foto: Google

Nesten for godt til å være rått - Rått kakaopulver!

ADVARSEL: Fare for avhengighet!
Noen er svake for junk, noen er svake for smågodt, noen for cola og jeg er ekstremt svak for sjokolade! Det jeg skal skrive om nå er vell det beste som er oppfunnet, spør du meg, nemlig rått kakaopulver! For noen er det for bittert, for meg var det kjærlighet ved første bit.Hvorfor rått? "Rått" deffinerer mat som ikke er varmet opp over 42grader og bør være økologisk, uraffinert, helt uten tilsetningsstoffer og kjemikaler. Du har sikkert hørt at kakao er sunt, jo høyere kakaoinnhold, jo bedre. Det er egentlig litt feil, for den kakaoen som blir brukt er av veldig dårlig kvalitet og har blitt varmet opp mot 150grader, da mister kakaoen mye av sine fantastiske fordeler. Ved å holde såpass lav tempratur bevarer den rå kakaoen det meste av vitaminene, mineralene og det enorme innholdet av antioksidantene...

La meg gi deg beviset: Orac (Oxygen Radical Absorbance Capacity) er en måte å regne ut antioksidantnivået i ulike matvarer. På Oracskalaen skårer "vanlig", varmebehandlet, raffinert kakao ca. 10 000 Orac. Rått kakaopulver skårer ca. 80 000 Orac. Altså 8ganger mer antioksidanter! Dette sier veldig mye om hvor mye antioksidanter og hvor mye sunnere rått kakaopulver er. Til sammenlikning inneholder "antioksidantbomben" blåbær  "bare" 6500 Orac.

Rå Kakao:
♥ Trolig en av de beste antioksidantkildene på jord.
♥ Fås i pulver (restene av utvinningen av kakaofett), nibs (grovkvernet kakaobønnebiter uten skall), kakaomasse (finkvernet, hele kakaobønner) og hele kakaobønner med og uten skall. I tilegg får man kjøpt kaldpresset kakaofett som altså er fettet fra kakaobønnene.
♥ Spesielt stort innhold av magnesium.
♥ Kraftig smak. Mye aroma. Bør søtes for sårte ganer, ellers venner man seg fort til den kraftige aromaen.
♥ Helt uten tilsetningsstoffer og kjemikaler (så lenge man kjøper ekte, rått).
♥ God jernkilde og fiberkilde.
♥ Kan brukes i smoothies, kaffe, kaker, desserter, konfekt, alt du vil, men må søtes.
♥ Bør også være USDA organic.
♦ Inneholder teobromin som er GIFTIG for hunder og katter. Ikke gi husdyrene dine sjokolade, rå eller ikke!

   Dårlige bilder, men dette bestiller jeg her!
   

Hva salter du kroppen din med?

Salt er livsnødvendig for kroppen, uten salt stopper hjertet å slå, men da snakker vi om ekte natursalt, uten antiklumpemiddel! Himalayasalt eller havsalt. Skal man ha uraffinert havsalt bør man være veldig bevisst på hvor man handler det, det meste av havsaltet som selges i butikk går gjennom kjemiske prossesser som resulterer i at saltet mister de gode sporstoffer og mineralene som gjør saltet bra for kroppen! Dessverre er de fleste produsentene nødt til å gjøre dette med havsaltet fordi det de siste årene har blitt veldig mye miljøskader i havet, så havsalt med god kvalitet er ikke like lett å finne lengre. Vanlig kjøkkensalt eller bordsalt som det og blir kalt skal du holde deg langt unna! Det ødelegger mer enn det gjør nytte av seg. Etter en lang kjemisk prosess er det bare tilsetningsstoffer og natriumklorid igjen og dette er ikke bra for nyrer, blodtrykk og hjerte, styr unna!

Her i hus har vi blitt helt forelska i himalayasaltet. Det er fantastisk på smak, har store, fine, grove korn, mild på smak, samtidig som man trenger veldig lite for å salte maten!

Himalaya krystallsalt:
♥ Inneholder over 70 mineraler og sporstoffer
♥ Er det reneste saltet på jord og er helt fri for forurensing og gift
♥ Regulerer væskebalansen i hele kroppen (mange som sliter med for mye vannlating har god nytte av et glass vann med himalayasalt)
♥ Er helt rent, ubehandlet og uten noen tilsetningsstoffer
♥ Tas lett opp i kroppen og er ikke en belastning på nyrene
♥ Smaker nydelig og er rellativt billig, husk, det er over 250millioner år gammelt!

Jeg kjøper DETTE og er veldig fornøyd!!!

 

Chlorella

Det snakkes mye om betakaroten i gulrøtter, vell, Chlorella inneholder rundt 110mg betkaroten pr.100g, mens gulrøtter inneholder rundt 7mg pr 100g! Men det er selvsagt lettere å spise flere hundre gram gulrøtter daglig enn Chlorella.

Så, hva ER Chlorella da?
Chlorella er en ferskvannsalge hvor hver enkelt celle er selvforsynt, en hel organisme. Den har en helt unik egenskap, nemlig nøytralisere og rense ut giftige stoffer og tungmetaller i kroppen, eks: kvikksølv, aluminium og bly. Chlorella er stappfullt av klorofyll og klorofyll er noe av det mest rensende og avgiftende  vi kan få i oss. Det er klorofyllet som gir Chlorellaen den knallgrønne fargen. Chlorella er også en av naturens største kilde til karotenoider, som lutein (spesielt bra for synet) og betakaroten (som omdannes til vitamin A i kroppen,beskytter huden mot sol og for tidlig aldring, kraftig antioksidant som beskytter mot kreft og hjerte-og karsykdommer).

Chlorella:
♣ Reparer og  fornyer celler i kroppen
♣ Avgifter kropprn for tungmetaller
♣  Hjelper opptaket av proteiner, karbohydrater og fett i kroppen (det er derfor Chlorella som tilskudd skal tas ca en halv time før mat og ved avgiftning en time før).
♣ Stimulerer vekst av gode bakterier i tarmen og fører til en sunn tarmflora.

Jeg tar store doser, rundt 10g daglig, sammen med spirulina, som også er en alge jeg kommer tilbake til. Det man bør være litt obs på er hodepine de første dagene, det fikk hvertfall jeg. Og kviser! Trapp forsiktig opp.
Nå er det rundt 4 måneder siden jeg startet og:
♣ huden føles bedre,
♣ neglene er blitt sterkere,
♣ fordøyelsen er normal (det har den ikke alltid vært)
♣ og jeg føler at sammen med spirulina gir den energi om morgenen.
♣ jeg har ikke trengt å ta en eneste mensensmertepille (jeg har brukt disse i 9år, virkelig grusomme mensensmerter).
Jeg er fornøyd og kommer ikke til å slutte og ta de! Det er en slags "skjønnhetspille" for meg, proppfull av godsaker kroppen hyler etter!

Dessverre er Chlorella veldig overpriset i Norge, hvorfor? Kanskje fordi det faktisk er noe som funker! Jeg anbefaler dere hvertfall å søke rundt på nettet og finne nettsider som selger det billigere. Det er ikke være nødvendig å betale de prisene helsekostbutikkene vil ha. Og for min del som har tenkt å fortsette med dette i flere år, er det vanvittig med penger å spare. Som en avgitningskur på to-tre måneder er det jo en helt annen sak!


Her står det mye fin informasjon, men har ikke kjennskap til merket de selger.
Mens HER er det jeg bestiller min Chlorella, faktisk akkurat den jeg linker til.
Kategorier
Instagram

hits