Tilbake til hovedside

Et søtt tips; stevia berry!

Nå som det saaakte, men sikkert går mot varme dager vil jeg gjerne komme med et lite tips til dere. Jeg bruker mye steviadråper med smak i oppskriftene mine, jeg er rett og slett helt forelska i de og bruker de mye. Jeg er spesielt glad i stevia english toffee og stevia vanilla creme, men nå har jeg fått meg en ny favoritt, nemlig stevia berry, altså steviadråper med bærsmak. Disse dråpene bruker jeg i smoothies som trenger sødme og i kalde drikker for smak.


                                               Og her er favorittdrikken for tiden:

Denne består av:
♦ Saft av 1 sitron
♦ 10 dråper stevia berry
♦ Masse isbiter
♦ Vann eller farris
♦ Gojibær

Nam, nam. Smaker friskt og syrlig, så det er mulig du bør bruke mindre sitron eller mer stevia. Lukter fun light bringebær, for de av dere som husker den? Jeg elsket den og drakk, uff, altfor mye av den i mange år... Men pass opp, for mange dråper blir bittert og ekkelt så det er viktig at du smaker deg frem etter dine smaksløkers behov. Denne steviaen kommer i hvert fall til å bli en stor hit hos meg denne sommeren!  Koster ca 55 kr for en flaske på 60 ml, men en slik flaske holder lenge, gjerne år! Kjøpt HER!

Jeg bør vel egentlig legge til at jeg har smakt nesten alle de andre steviaene med smak og ingen av de har overbevist meg og de har blitt mer eller mindre stående i kjøelskapet. Stevia med hasselnøtt er helt ok og mint kan anbefales, ellers vil jeg ikke anbefale flere.


  

Min nye favoritt: raw kokosnektar!

Etter at jeg la om kostholdet har jeg bevisst vært på jakt etter gode alternativer til søtning og jeg må si jeg har funnet noen favoritter etter mye prøving og feiling. Blant annet er jeg veldig glad i yaconsirup, faktisk er jeg storforbruker og elsker smaken, men den yacosirupen som er billigst er ofte utsolgt og den er ikke raw. Nå har jeg funnet meg et fantastisk alternativ til yaconsirup som både er nydelig på smak, raw, billig og sunn, nemlig raw kokosnektar!OM RAW KOKOSNEKTAR:
 
♦ Kokosnektar utvinnes fra stammen i palmetreet. Man får kokosnektaren ved å kutte et snitt i greinene til treet og sette en boks under slik at sevjen kan renne ut. Det er denne sevjen som er kokosnektar. 
♦ Deretter lufttørkes kokosnektaren for å redusere vannmengden og for å tykne. Tørkes nektaren videre blir den rått palmesukker
♦ Denne er RAW, vegansk, økologisk og helt uten andre ingredienser.
♦ Inneholder mye vitaminer og mineraler, spesielt vitamin B, C, magnesium, jern og kalium.
♦ I tillegg inneholder den 17 aminosyrer og mye inulin, som er"mat" for de gode tarmbakteriene.
♦ Denne har en GI på 35 og påvirker dermed ikke blodsukkeret i like høy grad som annen sirup som honning og agavenektar. 
♦ 1 ss inneholder 55 kalorier.
♦ Smaker IKKE kokos!
♦ Brukes der du ville brukt annen sirup.
♦ Kan oppbevares i romteperatur.
♦ Koster ca 50 kroner for 355 ml, billig!
♦ Jeg kjøper min HERFRA!
♦ Les mer om raw kokosnektar på coconutsecret.com.


Smaksmessig er kokosnektaren mest lik agavenektar, men husk at agavenektar varierer veldig i smak etter kvalitet og merke. Kokosnektaren er bittelitt søtere enn yaconsirup, men den har ikke den fruktige smaken som yaconsirup har. Ellers er de ganske like, med en karamellsøtlig smak som passer PERFEKT sammen med stevia English Toffee-dråper! Har du smakt rått palmesukker så vet du hvordan kokosnektar smaker. 

   Husk at i alle oppskrifter jeg bruker kokosnektar kan du bruke yaconsirup, agavenektar eller annen sirup!
    

Rått palmesukker!

Jeg har brukt palmesukker litt i oppskriftene mine den siste tiden og nå tenkte jeg å skrive et innlegg. Jeg har nemlig forelsket meg litt i dette for det smaker nydelig! De feste palmesukker man får tak i er som brunt sukkert blitt kokt i flere timer og er dermed ikke rått. Dette palmesukkeret derimot, det er rått og utvinnes fra palmetreet. Et nydelig, brunt sukker som smaker hundre ganger bedre enn raffinert sukker, rårørsukker, brunt sukker og sukrin!


Hvordan lages rått palmesukker?
Kvistene som holder bladene på palmetreet inneholder en flytende væske, kalt SAP og sevje. For å få ut denne væsken kuttes det hull i kvistene og det plasseres en bambus"kopp" som samler opp den flytende væsken. Dette er sevje fra palmestreet, på lik linje som man utvinner lønnesirup fra sevjen på lønnetreet. Siden væsken er flytende må den tørkes, derfor dampes den på lav temperatur i en time (ikke varmere enn en vanlig dag i tropene), deretter tørkes den. Når all væsken er fordamet og tørket bort sitter man igjen med palmesukkeret. Denne prosessen gjør palmesukkeret dyrere enn annet raffinert, billig sukker. Betal for god kvalitet og få et nydelig produkt tilbake!
Bildet er linket ja!Om Coconut Secret Crystals:

♦ Rått.
♦ Ikke bleket!
♦ Uraffinert.
♦ GMO-fri. (Uten genmodifiserte orgamismer)
♦ Vegan.
♦ GI: 35 *
♦ Inneholder 17 aminosyrer, mineraler (spesielt kalium, magnesium og sink) og vitaminer (spesielt vitamin B og C).
♦ Inneholder 82% inulin! Inulin virker som "mat" for de gode tarmbakteriene og er derfor svært gunstig for både fordøyelse og immunforsvar.
♦ Coconut Secret jobber med å få produktene sertifisert økologiske da alt er vokst opp uten plantevernmidler, kjemikalier og ugressmidler.
♦ Coconut Secret har et mål og det er å bli godkjent Fair Trade, flott! 
♦ Smaker NYDELIG i alt som trenger sødme!
♦ Mitt har jeg kjøpt HER.
Kilde

* GI'en er som allerede skrevet 35. GI er den glykemiske indeksen og beskriver hvor fort karbohydratene i en matvare tas opp i blodet. Til sammenlikning har sukrin en GI på 0, yacon en GI på ca 5, raffinert, hvitt sukker en GI på 67 og honning ca 70.

Smaker karamellisert sukker, med fylde og ettersmak. Det er nydelig, rett og slett, må testes! Har store, fine sukkerkrystaller. Lukter veldig sterkt, men smaker fantastisk. Kan brukes i stedet for sukker i alle oppskrifter, men skal det varmebehandles bør du bruke et som ikke er rått siden dette råe palmesukkeret er dyrbart og bør nytes rått. Kjøp heller et behandlet palmesukker og bruk det i varmebehandling. Et billigere alternativ til Coconut Secret er DETTE, men det er ikke rått.

13 dager igjen av 2010. Det betyr...

... at det er 13 dager igjen av mine 100 sukkerfrie dager. Nyttårsaften har jeg vært sukkerfri i 100 dager og den 1.januar-2011 er denne avtalen med meg selv over og ugyldig. Hva skjer da?

Normalt ville man nok stupt ned i godteriskålen så fort sjansen byr seg første nyttårsdag. Bivirkningen ville være cravling etter sukker andre nyttårsdag og restene i godteskålen ble neste stopp. Tredje nyttårsdag finner man frem de tørre julekakene ingen ville spise og de ville smake bedre enn noen gang, helt til kakeboksen er tom og man er kvalm. Etter et par-tre uker er man tilbake på "skjøret" igjen og fyller kroppen med sukker og dårlig samvittighet. Det var slik jeg tenkte de første ukene som sukkerfri, at jeg kom til å gomle snop i hele januar når sjansen først var der igjen. Slik er det ikke nå. Jeg skal forbli sukkerfri, på ubestemt tid!

      En slik oversikt er veldig motiverende:

Det jeg slet mest med da jeg ble sukkerfri var at muligheten til å få typen til å "stikke innom butikken en liten tur og ta med seg en kilo snop", -ikke var der lengre! Det var faktisk det vanskeligste. Plutselig var den muligheten helt borte. Jeg måtte lage alt selv og det var det ikke alltid kroppen ville. Normalt er det da lett å ty til lettere løsninger, men ikke denne gangen. Var jeg søtsugen måtte jeg fikse det selv. Punktum. Denne følelsen varte lenge. Jeg hadde ikke savn etter sjokolade for jeg laget en mye bedre sjokolade selv. Det gjorde jeg da jeg spiste "vanlig" sjokolade også, men så er det dette med at man må lage sjokoladen fra bunnen av selv da, og så er det jo ikke alltid kroppen vil det... Det jeg hadde savn etter var den lettvinte løsningen med å bare sende typen på butikken hvis kroppen var dårlig og grodde fast i sofaen!

Men så forsvant denne tanken. Bortevekk! Det jeg derimot har hørt er en indre stemme som forteller meg at det jeg gjør er helt riktig og at det er slik jeg skal fortsette! Jeg har ikke vært i tvil et sekund!

HVA er det som gjør at jeg vil fortsette å være sukkerfri?, tenker du kanskje.
♥ Jeg har det utrolig bra! Humøret er stabilt og det har jeg aldri opplevd før. For å beskrive det kort: sukker gir blodsukkeret en berg-og dalbanetur, men på meg sender sukkeret hele humøret mitt på en stor berg-og dalbanetur. Jeg blir fryktelig deprimert av sukker og jeg vil ikke være deprimert! I tilegg blir jeg stresset, får høy puls, blir oppblåst og får smerter i kroppen etter at jeg har spist mye sukker. 
♥ Jeg har ALDRI søtsug lengre!!! Jeg har aldri opplevd å leve uten søtsug. Det har vært en del av meg i hele mitt liv, men det er nå helt borte. Jeg spiser mye karbohydrater som noen mener er det samme som å spise sukker, men jeg har ikke karbohydratsug heller! Jeg  trenger ikke "sukker". Jeg elsker det!  

  Det er slettes ikke kjedelig å være sukkerfri: (bildene er linket til innleggene)
  
    
     
      


HUSK at dette er et valg jeg har tatt fordi det føles fantastisk bra for kroppen min. Det handler ikke om å være fanatisk og nekte meg selv noe, men det handler om å lytte til egen kropp og dens signaler. Min kropp har gitt tydelige tilbakemeldinger på at dette er det beste jeg kunne gjort for meg selv! Det er ikke dermed sagt at du vil føle det slik. Noen kan fint spise små mengder sukker og leve fint med det, men det kan ikke jeg for her er det enten eller. Jeg har tatt et valg som har gitt utrolig gode resultater og jeg kommer IKKE til å bryte denne gode vanen fordi andre mener jeg skal spise sukker. Det er mitt liv, min kropp og mitt valg, dessuten er det et av de beste valgene jeg har tatt i hele mitt liv!

Sukkerfri ut 2010: utfordring!

   Sukrin:

I dag er det familieselskap med koltbord og et festbord med kaker. Jeg er sukkerfri og skal selvsagt stå over et sikkert stort dessertbord dandert med de lekreste kaker! Det er ikke kakene som er en utfordring når man er sukkerfri. Man har ikke lyst på sukker når man er sukkerfri, men en utfordring møter man likevel i et slikt selskap!

Det "forventes" at man som gjest spiser det som blir servert. Det er selvsagt viljesterke mennesker som klarer å stå over snop og kaker når de f.eks er på en diett, men de fleste lar et familieselskap være et familieselskap og man koser seg litt ekstra. Jeg er ikke på diett. Jeg er i en livstilsendring hvor jeg prøver å finne ut hva som er bra og ikke bra for kroppen min. Sukker er deffinitivt ikke bra for kroppen min så det er ikke et spørsmål en gang om jeg skal følge strømmen og bare kose meg i familieselskapet, for så å leve sukkerfritt resten av året.

Mange har rynket kraftig på nesen da jeg har sagt jeg skal være sukkerfri ut 2010. Det gjelder jo julen også"(!!!)". Igjen kommer argumentene om at jeg ikke er på diett. Hele tiden må jeg argumentere mot min egen livsstil. Jeg endrer uvaner og jeg tar bort giften jeg ikke ønsker å ha i meg. Det sies at "man blir ikke fet av det man spiser mellom jul og nyttår, men det man spiser mellom nyttår og jul". Skal jeg spise kaker og snop for å glede andre i jula? Handler ikke jula om å kose seg, hygge seg og spise god mat? God mat er vel individuelt. God mat er vel det vi selv deffinerer som godt og gir oss noe godt!?

Men jeg koser meg. MASSE faktisk! Og jeg har ingen planer om å sitte å glo i veggen mens de andre knasker snop. Jeg har laget et lass med rå sjokolade og marsipan som jeg skal ta med til hele familien. Det blir spennende å se hvordan snopet mitt blir tatt imot, som regel går det ned på høyt kant Får krysse fingerene for at det gjør det denne gangen også, og at familien får sansen for mitt nye kosthold!


Nøkkelen til å forbli sukkerfri er å se alt det positive ved å være sukkerfri. Se gledene og godsakene man KAN spise, ikke alt man IKKE kan spise. Man må fokusere på hva det er som får oss til å ville holde oss unna sukker. Man skal ikke spise for å glede andre, man skal spise det som gleder en selv. Jeg håper mange av dere som ønsker å bli sukkerfri tør å ta steget, gå mot strømmen og ha bein i nesa. Det krever stort mot, men det er så deilig når man er kvitt søtsuget!

Ha en fin lørdag og hold på varmen!

4 uker sukkerfri, oppdatering!

I dag har jeg vært sukkerfri i 4 uker og det går strålende! Hvis man først går inn for å endre en uvane er det ikke noe problem å holde seg der. Jeg har det så mye bedre uten sukker! Humøret er stabilt, jeg føler meg ren og jeg har ikke lyst på sukker i det hele tatt. Av og til tuller blodsukkeret med meg, men da vet jeg at det er på tide å spise, ikke at det er tid for "sukkerrus". 

  Sukkerfritt, deilig og allergivennlig snacks:
 
  
    
   Bildene er linket til innleggene.

Jeg gleder meg til de neste månedene uten sukker og planen er å forbli sukkerfri etter nyttår! Har aldri hatt et så stabilt og godt humør som jeg har nå, tross mørke og kalde høstkvelder. Jeg er sliten, men jeg har det så bra og jeg får i meg så utrolig mye god og næringsrik mat. Det er så godt og kjenne at man gir kroppen det den lengter etter. Men jeg har konkludert med at avokado ikke er noe for meg altså. Huff. Blir kvalm bare jeg skriver ordet... ;)

Håper denne nye kategorien "Sukkerfri ut 2010" kan inspirere andre til å prøve å bli sukkerfrie. Det er som jeg har sagt før, det handler ikke om å nekte seg noe som helst, men å erstatte sukkeret med alternativer som er sunne og gode for kroppen. Resultatene kommer veldig fort!

Ha en flott høst dag! Det er så pent ute nå!

Sukkerfri ut 2010: oppdatering!

I dag er jeg på min 14. sukkerfrie dag og hvordan har jeg det? Jeg har det SÅ BRA! Humøret er stabilt og jeg har ikke hatt lyst på snop en eneste dag. 14 dager er ingenting, men det er kanskje de viktigste dagene i en slik overgang. Det er her man gjerne føler et enormt sukkersug og man løper ned veggene i frustrasjon og håp om å døyve suget. Det er nå jeg innser at det er slik jeg VIL ha det! Å være sukkerfri og uten cravings etter sukker. Sukker gir meg ingenting, absolutt null komma null og jeg vil så gjerne nyte snacks og godis som gir meg noe, samtildig som det smaker deilig.

Ellers blogger jeg lite for tiden for selvom jeg føler meg veldig bra, er jeg så trett og så utrolig utmattet. Jeg tilbringer over halve døgnet i søvn, så nå får jeg virkelig håpe jeg våkner fra denne dvalen snart! Det er meldt knallvær resten av uka, kanskje det hjelper?

                                                          Ha en fin onsdagskveld :)

Sukkerfri ut 2010!

Inspirert av bloggerene som har en "godteriavtale" pågående, har jeg inngått en avtale med meg selv om å holde meg sukkerfri ut 2010. Ironisk nok startet denne avtalen 23.september og jeg fant raskt ut at fra 23.sep-31.des er det nøyaktig 100 dager! Det er ironisk fordi denne "godteriavtalen" bloggerene er med på, gjelder i 100 dager. Jaja, det var jo bare "flaks" med et slikt fint tall! ;)

Dere som har fulgt bloggen min en stund vet at jeg var sukkerfri hele mars og du kan lese mer om det her

Mitt ståsted:
♦ Jeg spiser per dags dato så og si null gram skjult sukker! Jeg er fullstendig klar over hvor sukkeret befinner seg og dette er ikke noe jeg tenker over en gang når jeg handler eller spiser!
♦ Jeg forbanner kunstige søtningsmidler og jeg spiser eller drikker med andre ord ALDRI sukkerfritt med mindre det inneholder kun sukkeralkoholer. Dette vier jeg ikke en tanke til en gang. Jeg velger sukker fremfor kunstig søtning!
♦ Men jeg har mine laster! Jeg er et sukkervrak som har enormt godt av å holde meg unna denne rusen til over nyttår. Jeg er totalt avhengig og jeg er som veldig mange andre: jeg tar en bit, vil ha mer og må ha alt! Jeg har aldri kunne kost meg med litt og dette er virkelig noe jeg vil bli kvitt. Hvis du har lest "Kjernesunn familie"-bøkene vil jeg si at Ninka Bernadette Mauritson forklarer veldig bra hvordan dette sukkersuget er. Det er en evig lang rus, på vei etter mer. Det er faktisk sånn, jo mer man spiser, jo mer vil man ha og i min familie er det ikke sjeldent noen av oss er på "sukkeravrusning" som vi kaller det. Egentlig veldig godt forklart; mye vil ha mer!
♦ Målet er å forbli sukkerfri. Ikke fordi sukker er så "grusomt, forferdelig, fetende, og blabla", men fordi min kropp ikke har godt av det!

Mine unntak:
♦ Jeg sverger til min doble (sukkerfrie) soyalatte med karamell hver gang jeg er i byen. Det er ikke ofte gitt. Karamellen er sirup, bokstavelig talt, men det får så være. Alternativet er aspartam i den sukkerfrie. Nei takk!
♦ Jeg kommer til å drikke vin fordi at når det gjelder vin er jeg mer opptatt av at den skal være økologisk og fair trade-merket og av god kvalitet, enn at den inneholder sukker. Dessuten kan jeg ikke fordra søt vin!
♦ Risgrøten på julaften hadde jeg ikke byttet bort om det så gjalt på død og liv! ;)

Gleder meg til å lage masse konfekt, sjokolade og snop fremover. I dag er det jo faktisk 3 måneder til jul!

   Det var det! Her er min motivasjon:

Yaconsirup!

Jeg har forelsket meg helt i yaconsirup. Dette bruker jeg i stedet for honning eller agavenektar i sjokolade, bakst eller kaker. Nå vil jeg bare gi dere et tips, så dere ikke går i samme fella som meg. Jeg tenkte nemlig det var greit å prøve både Amazon Therapeutics og Navitas Naturals yaconsirup siden disse kostet det samme. Jeg hadde først bestilt og var egentlig fornøyd, men siden det kun skilte 2,7 OZ tenkte jeg at det ikke ville gjøre stor forskjell i størrelse, men se her da:

 Forskjellen på disse:
Med andre ord, ganske stor forskjell på disse. Jeg kommer ikke til å kjøpe Navitas Naturals yacon igjen (som er et merke jeg ellers er kjempefornøyd med!). Begge er økologiske, USDA og helt rene, helt uten tilsetningsstoffer så det er ingen grunn til ikke å velge Amazon Therapeutics framfor Navitas her. Jeg bruker yacon fremfor agave bare fordi jeg syns smaken er bedre. Agave syns jeg smaker mildt karamelisert sukker, mens yacon er litt mer fruktig med mer smak, men hver sin smak. Yacon er dyrere enn agavenektar.


LITT OM YACONSIRUP:
 Yaconsirupen presses ut av en yaconrot som dyrkes i Andesfjellene.
♦ Inneholder FruktoOligoSakkarider (FOS) som virker som probiotika ("mat" for gode tarmbaterier).
♦ Påvirker knapt blodsukkeret, har trolig en GI på under 5 VS agavenektar som ligger på litt over 20. 
♦ Du kan få yacon i form av sirup, rot og pulver.
♦ Bruk yaconsirup i stedet for sirup, honning, agavenetar, lønnesirup eller manukahonning.
HER kan du lese litt mer, mens HER er produktene Iherb har av yaconroten.

                  Ønsker dere alle en god helg og en riktig god påske!


UPDATE:

Yaconsirupen til Amazon Therapeutics smaker best og den er mildest på smak! Navitas yaconsirup er kjempegod den også, men den er mørkere og smaker ikke like mye karamell som den førstenevnte.

Ut med sukker, inn med sukrin!

Nå vil jeg vie dette innlegget mitt til sukrin og jeg håper jeg kan inspirere og forhåpentligvis overbevise hvertfall ên leser til å kjøpe sukrin og kaste det gamle sukkeret. Jo fler som oppdager og bytter ut sukkeret med sukrin, jo større er sjansen for at markedet for produkter laget med nettopp sukrin fremfor sukker, blir større.

Jeg har i et tidligere innlegg skrevet om stevia og jeg anbefaler å lese det innlegget også. Stevia egner seg dog. ikke til baking slik som sukrin gjør, men kan fint kombineres med sukrin i baking for å redusere den totale sukrinmengden og det gjør det billigere.

I Norge kjenner vi erythritol som "sukrin", men det er altså erythritol som er det kjemiske navnet! Erythritol er et helt natulig søtstoff og finnes i bla. fermenterte matvarer, frukt og sopp, men er da altså sukkeralkoholen erythritol. I motsetning til de andre sukkeralkoholene gir ikke sukrin diarê, rett og slett fordi molekylet er så lite at det absorberes lett fra tarmen, tas opp i blodet, men skilles ut igjen gjennom urinen. I Japan har stevia vært brukt i over 20 år, men det har også sukrin vært eller altså erythritol som det så fint heter. Så at det er "nytt" her betyr ikke at det er nytt på markedet. HER kan du lese hva Dag Viljen Poleszynski sier om erythritol, eller sukrin om du vil. Dette er en gammel artikkel og litt moro er det å lese svaret fra mattilsynet helt nederst i artikkelen. Vel, det ble hvertfall tillatt!


Litt snacks om sukrin:
♦ Sukrin virker som en antioksidant da det har evnen til å uskadeligjøre frie radikaler i kroppen.
♦ Sukrin skader ikke tennene
♦ Sukrin er det eneste volumgivende søtningsstoffet med null kalorier.
♦ Candidasopp kan ikke nyttiggjøre seg av sukrin og er derfor trygt ved candidadiett.
♦ Sukrin påvirker ikke blodsukkeret i det hele tatt og kan trygt brukes av diabetikere eller ved et lavkarbokosthold.
♦ Bruker du sukrin i gjærbakst må du bruke den vanlige gjæren, ikke den røde som er beregnet på søt gjærbakst.
♦ Ved gjærbakst oppfører sukrin seg annerledes enn sukker og trenger lengre hevetid, men baksten hever i ovnen så det er ingen grunn til bekymring. Resultatet blir like bra!
♦ Sukrin og sukker har samme volum, brukes som du ville brukt sukker: i kaffe, te, frukt, bær, desserter, smoothies, frokostblanding osv.
♦ Sukrin tåler oppvarming og kan fint brukes til koking og baking
♣ Nederst på denne siden finner du vitenskapelige studier med sukrin, HER.

Så, et lite tips på slutten: Vil du kjøpe billigere sukrin på nettet er det altså "erythritol" du må søke etter.
                
                Kilden og bilde1 er funksjonellmat.no og bilde2 er fra google.

Oppdatering: sukkerfri måned

For et par uker siden skrev jeg DETTE innlegget hvor jeg lekte med tanken om en 100% sukkerfri måned fra 1. mars. Såvidt jeg har forstått er vi godt ute i mars og jeg har likevel ikke skrevet noe som helst om denne sukkerfrie måneden. Falt jeg av lasset eller har jeg vært for gretten til å skrive om det?

Nei, det ble ikke med tanken! Jeg pleier ikke vurdere ting uten å følge det opp, så startet derfor en sukkerfri måned for vell 9 dager siden. Jeg har holdt meg unna alt av skjult sukker som i mitt tilfelle er typisk; hakka tomater, mais, bønner og krydder. MEN verre er det med vin, man får ikke helt sukkerfri vin, gjør man? Selvfølgelig uten kunstig søtningsstoffer da. Jeg har drukket vin! Men det finnes forskjellig typer vin, med forskjellig sukkerinnhold. Jeg liker rødvin og tørr hvitvin, det er en kjempefordel! Søte viner er nemlig sukkerbomber. Jeg har derfor ikke hatt 100% sukkerfri måned, men jeg kommer til å fortsette å drikke vin jeg, nemlig, derfor inkluderer jeg vin også i min sukkerfrie måned.

Hvordan har det sålangt gått?
Jeg har spist masse gode cupcakes og drukket kraftige og smaksfulle smoothies, alt uten raffinert sukker såklart. Det er jo det jeg vil unngå! På lørdag derimot, da meldte sukkersuget seg. Ikke søtsuget nei, men sukkersuget! Det er en stor forskjell det nemlig, hehe. Men det gikk fint og jeg drømte om hjemmelaget sjokolade hele dagen, men var for sliten til å lage. Så på søndag fikk jeg satt tennene i nydelig hjemmelaget sjokolade som ikke bare tilfredsstilte søtsuget, men alle behov en sjokoman har!

   Så... Den sukkerfrie måneden fortsetter og kreativiteten som følge av et liv uten sukker stiger...
                        

100% sukkerfri måned!

Jeg leker med tanken. En helt sukkerfri måned. Du vet kanskje at det finnes mye skjult sukker?
Bla. finner man sukker i posesauser, supper, buljong, ketchup, sennep, kaviar, boksemat, tørket frukt(!), krydder, i chipsposen, på chillinøttene, yoghurt, i sprøstekt løk, rødbeter og sylteagurk på glass og lista kunne sikkert vært mye lengre. Men jeg skal ikke erstatte dette med light-variantene for da kommer alle de kunstige søtstoffene i stedet og det spekuleres i om de er like farligere eller farligere enn sukker... 

                                

Min kjære mor sa: "Ja, men det må jo være lov å kose seg litt av og til". Jeg svarte, "Selvfølgelig, men vil man unngå sukker kan man kose seg med andre ting som er laget av nautlig søtning, man trenger ikke raffinert sukker for å kose seg!".

Planen er en sukkerfri måned fra 1.mars - 1.april, så tar vi det derfra ;)

Du lurer kanskje på hva jeg sitter igjen med da og hva jeg kan kose meg med da, når jeg har fjernet både sukker og kunstig søtning. Joda, det finnes naturlig sukker, helt ubehandlet og helt nydelig.
Natuliglig søtt:
♥ Agavenektar
♥ Yaconsirup
♥ Sukrin
♥ Stevia
♥ Xylitol/bjørkesøt
♥ Ekte, ubehandlet honning
♥ Palmesukker
♥ Ekte lønnesirup (av sevje, lønnetrærenes blod) og manukahonning - disse er edle og dyre.
♥ F.O.S, sucro, rissirup, malt, fruktose...
Jeg kommer til å bruke det jeg har, nemlig: agave, yacon, xylitol, sukrin og stevia.

2 bilder fra google.   <-- Steviaurten.

Jeg ønsker å kutte sukkeret fordi:
♦ Det er unødvendig og jeg trenger det ikke, ingen trenger det.
♦ Jeg blir stresset, får høy puls, sover dårlig og blir fysisk dårlig etter et sukkerinntak.
♦ Det ER avhengighetsskapende.
♦ Jeg vil ikke lengre "støtte sukkerindustrien".
♦ Jadajada, det gir også økt fare for hull i tennene, overvekt, diabetes, kreft, hjerte- og karsykdommer, adfetsproblemer, psykiske lidelser + m.m!
♦ Les gjerne Dag Viljen Poleszynski's fine ord her.

                        Jeg tror det verste vil bli vin og chips, men jeg finner nok noen fine alternativer :)
                          

Bytt ut kunstig søtning med stevia!

Jeg skal være veldig forsiktig når jeg begir meg ut på temaet "sukker og kunstig søtning" for jeg vet det er store uenigheter rundt dette. Vi blir anbefalt å holde oss unna store mengder sukker og pga. sukkerets høye karbohydratinnhold, kaloriinnhold og blodsukkerpåvirkningen er det lett å ty til kunstig søtningsstoff i stedet. Kjente søtstoff som splenda, natreen, suketter, sukralose, sakkarin og aspartam blir ofte benyttet da disse inneholder ingen/lite kalorier og karbohydrater. Hiv de! Se de aldri igjen! Det finnes nemlig alternativer som faktisk ikke bare er et bedre alternativ, men som også er bra for deg! Jeg snakker om urten steiva og sukkeralkoholen xylitol!

Stevia er handelsvare i Norge, dvs, det er lov å importere til eget bruk eller til salg for dyr, men det er ikke lov å selge til menneskebruk. Helsekostbutikker i Norge har altså lov å selge stevia, til bruk for dyr. På nett får man også kjøpt stevia, nesten overalt og det er ikke noe problem å importere til eget bruk. Xylitol kjøpes også på helsekost. Hvorfor stevia ikke er lovlig for salg (til mennesker) er en helt annen sak. Her er det nok store økonomiske forklaringer som er svaret, men om noen år håper jeg aspartamen er borte fra markedet og stevia er erstattet!

Nå har mange land i Asia brukt stevia i mange år i stedet for aspartam i coca-cola light og pepsi max. Nylig ble også stevia lovlig for salg i Amerika og dêt er et stort skritt nærmere for oss. Vi følger amrikanerene og det er nok ikke lenge før amrikanerene også bruker stevia i coca-cola og pepsi, og DA må vell Norge følge etter!?

Stevia ser ut som sukker og smaker naturligvis søtt. Dog. blir det fort veldig bitter hvis man tar for mye fordi det er rundt 300ganger så søtt som vanlig sukker. Bruk derfor stevia som du ville brukt kunstig søtning med ekstremt kraftig søtsmak. Altså, du kan ikke slenge oppi en spiseskje stevia i en bolledeig og tro det går greit, stevia brukes med forsiktighet og gir da en fin søtsmak!

Stevia:
♦ En urt som brukes som du ellers ville brukt søtning
♦ Inneholder 0 karbohydrater
♦ Inneholder 0 kalorier
♦ Påvirker ikke blodsukkeret
♦ Demper søtsuget
♦ Er ca 300 ganger søtere enn sukker
♦ Gir ikke hull i tennene
Jeg kjøper en pakke med 100 porsjonspakker. God smak, ikke bittert, kjøpt HER!

Xylitol er også et bra alternativ. Xylitol finnes naturlig i frukt og grønnsaker, men er mest kjent for å pleie tennene. Veldig mange tannkremer, halspastiller og tyggegummi er tilsatt xylitol som søtning. Jeg syns smaken er litt mintaktig, merkelig nok, føler ettersmaken er mildt mint og derfor bruker jeg ikke xylitol like mye som stevia.

Xylitol:
♦ Også kjent som "Bjørkesøt"
♦ Har 40% mindre kalorier enn sukker
♦ Lav GI, altså gir langsom blodsukkerstigning (7 vs 100 på sukker)
♦ Lavt karbohydratinnhold
♦ Styrker tenner og emaljen, derfor mye brukt i tannkrem og drops
Jeg har xylitol med stevia og er kjøpt HER, nei jeg reklamerer ikke, jeg bare elsker den siden!
Kategorier
Instagram

hits