Tilbake til hovedside

Slik spirer du korn:

Fremgangsmåten for å spire korn er den samme, men her skal jeg vise dere rugkornet fra korn til spire. Rugspirer er enkle å spire og de smaker mildt og godt, litt nøtteaktig. Spiret korn inneholder mye lett fordøyelig-proteiner, mange vitaminer og mineraler, spesielt vitamin B, jern, fosfor og magnesium, dessuten er spiret korn mye lettere å fordøye enn ikke-spiret korn. Korn er bra, men spira korn er levende og super mat! Gluteninnholdet i spiret korn er veldig lavt, og de aller fleste vil ikke merke det, men har du cøliaki bør du være obs.


DISSE spireglassene er helt geniale og jeg spirer så og si alt i disse glassene. Er du usikker på om spiring er noe for deg og ikke vil investere i et spireglass, så kan du lage et eget spireglass hjemme, HER viser jeg hvordan det enkelt kan gjøres. 

Her bruker jeg som sagt rug, men fremgangsmåten er den samme om du vil spire andre korn: 
♦ Start med å skylle kornene godt i kaldt og rent vann.
♦ Bløtlegg 1 del korn med minst 3 deler vann.
♦ Sett kornene mørkt og la de bløtlegges i 8-10 timer, (bortsettfra bokhvete uten skall som skal bløtlegges i opptil 1 time).
♦ Dagen etter skal bløtleggingsvannet helles ut og kornene skylles godt. Allerede nå kan du spise kornene.
♦ Pass på at du lar mest mulig av vannet renne ut ved å sette spireglasset på hodet. Vann + spirer = mugg, her er det fukt som gjelder!!
♦ La kornene spire i ca 12 timer i et mørkt rom.
♦ Etter ca 12 timer er det på tide å gjenta vanningen, gjør som beskrevet ovenfor. Regn med ca to døgn spiring, utenom bløtleggig. Du velger selv hvor lenge du vil spire kornene, de kan spises fra dag en. Spirer du korn i over to døgn vokser gresset ut og da kan du med fordel sette spirene i dagsys den siste dagen slik at de blir grønne og danner klorofyll.


 

OPPBEVARING: Spirer skal generelt oppbavres i en lufttett boks i kjøleskapet, men kornspirer bør ikke oppbevares slik. Grunnen er at spirene fortsetter å spire i kjøleskapet, så når man spirer korn er det viktig å enten spire kun den mengden spirer du trenger eller bare litt ekstra, og unngå å vanne spirene før oppbevaring i kjøleskap. En bra oppbevaringsmetode til spiret korn er å tørke de, da har man spiret korn tilgjengelig. Oppbevar de tørka kornspirene i en lufttett beholder.

ENKEL spiremetode!

Jeg har spirt frø i snart to år og på den tiden har jeg prøvd mange forskjellige spiremetoder. Noen dyre, helt ok'e, men ikke nødvendige i det hele tatt, se HER. En annen jeg liker veldig godt er DENNE metoden hvor du kan bruke utstyr fra hjemmet helt gratis. Jeg bruker likevel oftest DETTE spireglasset fordi jeg har bygget opp et lager med disse og har alltid tilgang på et tomt glass. Jeg er for enkle spiremetoder og den siste tiden har jeg prøvd en kjempeenkel og gratis spiremetode, bare ta en titt:

    Det du trenger:


♦ 1 bolle
♦ 1 dørslag/sikt
♦ Frø/bønner/korn
♦ Vann

    Funker utmerket, bare se her:

 
 

Det du gjør:
1: Skyll frøene/bønnene/kornene.
2: Fyll en bolle med vann og legg dørslaget/sikten oppi vannet. 1 del frø til 4 deler vann er fint, ikke bruk mindre vann siden frøene/bønnene/kornene vokser mange ganger sin egen størrelse når de begynner å spire.
3: La frøene/bønnene/kornene ligge i vannet i 8-12 timer.
4: Ta opp dørslaget, hell bort bløtleggingsvannet (dette er snadder for potteplantene!).
5: Skyll frøene/bønnene/kornene godt.
6: Nå skal de spires. Det du gjør er å sette dørslaget/sikten med frø/bønner/korn oppi bollen uten vann slik at overflødig vann renner ut i bollen under.
7: Sett frøene/bønnene/korn på et mørkt sted og la de spire.
8: Morgen og kveld vanner du spirene enkelt ved å la vannet skylle gjennom spirene og etter ca 1 dag kan du se en liten hale på spirene.
9: Halen vil vokse ut under dørslaget/sikten, men det er ingen fare!
10: Hvis spirene du spirer får blader som alfafrø, brokkolifrø eller solsikkefrø så setter du spirene i lys den siste dagen slik at de blir grønne og utvikler klorofyll.
11: Når spirene er ferdig, alt etter hva du spirer, så oppbevarer du dem i en lufttett beholder i kjøleskapet. Holder i minst en uke, men pass på at de ikke ligger i vann!

Jeg har prøvd å spire linser, mungbønner, bokhvete og alfalfa og det funker helt utmerket med denne metoden, så fyr løs, kom våren i møte og begynn å spire!

Slik spirer du mungbønner!

Mungbønner er superenkelt å spire og har en krispy og saftig konsistens. Spiret mungbønner syns jeg smaker som sukkererter, men det er min mening da. Så hvis du har lyst å prøve å spire noe enkelt, kan du starte med disse. Kjøp alltid økologiske frø/bønner og de skal være ubehandlet. Du kan spire disse små bønnene i en spirepose, ved å bruke glassmetoden, i en spireboks eller du kan prøve å spire de i et dørslag. 

  Mungbønnespirer:


Hvorfor spire mungbønner?
♦ Fordi spiret mungbønner er en god kilde til folat og vitamin B, C, E og K.
♦ Fordi spiret mungbønner er en god kilde til mineralene kalsium, jern, magnesium, fosfor, kalium, kobber og mangan.
♦ Fordi spiret mungbønner er en god proteinkilde til å være spirer, 3,5g/100g
♦ Fordi spiret mungbønner inneholder mye fiber og enzymer som styrker fordøyelsen, med mindre du koker spirene da og bryter ned enzymene.
♦ Fordi i spiret form inneholder mungbønner kun rundt 30kcal/100g, så fyr løs!
♦ Fordi spiret mungbønner kan spises i salater, varmretter, kaldretter eller som snacks. Egner seg spesielt i WOK, men må tilsettes helt mot slutten!
♦ Les mer om næringsinnholdet HER.Slik gjør du:
♦ Bløtlegg 1 del mungbønner i 4 deler vann i ca 12 timer.
♦ Bytt vann, skyll godt og sett i et mørkt rom til spiring.
♦ Etter 12 timer trengs det vann; skyll spirene og fjern overflødig væske. Spirene skal ikke stå i vann.
♦ Allerede nå kan du se at mungbønnene har fått hale!
♦ Etter 12 timer er det på tide med vanning igjen.
♦ Og slik fortsetter det til du vil stoppe spireprosessen.
♦ Du stopper spireprosessen ved å legge spirene i en lufttett beholder og oppbevare i kjøleskapet.
♦ Spiretid er 2-4 dager. 2 dager gir veldig små spirer, mens 4 dager gir store spirer, -slik spirene på bildet er. Du bestemmer selv hvor lenge du vil la de spire :)

  I glass:

  Ikke dumt, ikke dumt :D
                              

Slik spirer du quinoa :)

Jeg har blitt fullstendig hekta på guinoaspirer så jeg tenkte jeg skulle dele fremgangsmåten med dere. Herligheten så gode disse knøttsmåe frøene er. Btw. quinoa er et næringsrikt frø som vi absolutt bør bli flinkere til å bruke her til lands. Frøene er fulle av kalsium, jern, protein og proteinet er fullverdig da det inneholder alle de 8 essensielle ainosyrene vi trenger tilført gjennom kosten. Quinoa inneholder mye av de essensielle aminosyrene lysin, cystin og metionin, noe det er lite av i andre kornslag så her kan du med fordel bytte ut ris, couscous, korn og annet tilbehør med quinoa. Når man koker quinoa blir de krispy, nesten så de knaser i munnen, det er bare godt! Nå tok jeg skrittet lengre og spiret quinoaen, men kjøp gjerne en boks å prøv og kok de først. Som du ser er mine svarte, det skal visstnok ikke være så lett å få tak i, men man kan kan også spire de vanile typene som er gulhvite eller rødbrune. Quinoa er naturlig glutenfritt.

   Etter 1 døgns spiring:

NAM NAM:
Over til spirene igjen. Hvorfor liker jeg disse spirene så godt da? Smaken er mild og nesten litt søt, den er nøtteaktig og jeg syns smaken minner om hampfrø og solsikkekjerner. Uansett, man blir hekta! I munnen er de (som kokte) krispy og knaser sprøtt. Dette er ypperlig tilbehør i en raw food-rett da quinoa inneholder mer næring (kalorier) enn typisk alfaspirer. Jeg syns quinoa smaker mye bedre enn spiret linser.Husk: Du kan la quinoaen spire mer enn dette.

Slik spirer du quinoa:
♦ Legg en del frø i tre deler vann i 2-4 timer.
♦ Skyll veldig godt! Allerede nå er det kommet spirer.
♦ Sett til spiring. Enten som jeg har gjort i et spireglass, eller du kan lage ditt eget spireglass eller i en nøtteelk/hampmelk/spirepose.
♦ Frøene trenger ikke stå mørkt.
♦ Etter 10-12 timer er det tid for vanning. Sett på plass igjen for videre spiring.
♦ Etter neste 10-12 timer er siste skylling og du kan la spirene stå litt ekstra. Jeg tok de nå fordi jeg har erfart at jo lengre de spirer jo verre blir smaken, men det ser dere bare selv.
♦ Sett kjølig i lufttett beholder, men quinoaspirer er best ferske og bør spises innen noen dager.

    Svart quinoa før spiring:

 Les mer om quinoa HER.

Brokkolispirer

Disse små, smaksrike spirene inneholder opptil 50 ganger så mye næringsstoffer som en voksen brokkoli. Vi vet jo alle hvor sunt brokkoli er og den anbefales i ethvert sunt kosthold. Vell, spirene er livskraften, starten, fullpakket, en kruttønne - med næringsstoffer som kroppen ELSKER! Det er veldig fasinerende å følge en spire fra frø til spire. Med litt vann, luft og god plass våkner frøet til live og får en hale etter bare et døgn. Halen vokser seg lang og fin og bladene titter frem under skallet av frøet som senere faller bort, men som er en fin fiberkilde for såre mager. Med litt lys blir bladene knallgrønne og spiren, som for få dager siden så ut som et livsløst frø, - er klar til å spises eller dyrkes. Fantastisk. Dette er noe kroppen vil ha, livskraft og levende mat, BOKSTAVELIG TALT!Med første øyekast kan brokkolispirene se ut som alfalfaspirer, men hvis man ser litt nærmere er disse to vidt forskjellige. Brokkolispirene har fire blader, mens alfa har to. Brokkolispirene er generelt større enn alfa, både på lengde, blader og hale. I tilegg får (som nevt før) brokkolispirene rothår som dekker hele halen. Dessuten smaker brokkoli mer enn alfa! Smaken minner om rå brokkoli og spirene er krispy og saftige, akkurat som spirer skal være!

Brokkolispirer:
♦ Inneholder rundt 35% protein, pluss enzymer, aminosyrer, betakaroten og antioksidanter.
♦ Er proppfulle av vitamin A, B, C, E og K.
♦ Pluss kalsium, kalium, jern, sink, magnesium og fosfor.
♦ Bladene danner klorofyll hvis de settes i lys siste dagen, men ikke i direkte sol da dette lett tørker ut spirene!
♦ I tillegg inneholder brokkolispirer en god dose planteøstrogen som reduserer PMS og overgangsaldersplager.

               

Jeg har aldri sett brokkolifrø i butikk i Norge, men brokkolifrøene mine har jeg kjøpt HER. De gror fint og jeg er fornøyd med de, men jeg har ikke funnet den "ultimate" spiringsmetoden for brokkolifrøene ennå. Hvis noen der ute er en reser på karsespiring så kan brokkolifrøene spires som karse, på bomull.

Dette er ikke mugg!

Det kan være forvirrende med spirer. De er såre og tåler lite, de skal ha nok vann og fuktighet, men får de for mye mugner de. Jeg har oppdaget to spirer, selvom det er flere, som danner "rothår" som veldig lett kan forveksles med mugg. Det ser ut som typisk hvite "mugghår" vi kjenner igjen fra gammel mat, men det er det altså ikke. Det er ikke mugg og noen spirer danner altså disse forvirrende, men helt ufarlige hårene.

                              Brokkolispirer med rothår. Trykk og zoom inn:


Rothår:

♦ Rothårene er altså små, nesten mikroskopiske hår som legger seg rundt spirens hale.
♦ Rothårene begynner å gro fra dag to.
♦ Rothårene er mest synlige før de skal vannes og minst synlige etter vanning, men de forsvinner ikke.
♦ Rothårene har til hensikt å suge til seg vann og mineraler fra jorda og blir synlige når de søker etter fuktighet. Gi de en drink og alt blir bra!
♦ Rothårene finner du på kålspirer som: brokkoli, sennep og reddik, men også kornsorter som bla. havre, rug, bygg, hvete.
DENNE siden har mye nyttig informasjon om spirer. Rotete som fy da...

Brokkolispirer på langt hold:
                           

Jeg er lang ifra noe ekspert på spirer, men jeg har erfart denne feilen. Selv la jeg brokkolifrø til spiring veldig mange ganger og det ble "mugg" hver gang. Oppgitt og lei lot jeg brokkolifrøene mine bli stående i skapet og jeg gikk altså rett i fella. Det viste seg etter et halvt år at det ikke var mugg likevel, så da fikk jeg endelig startet med spiring av brokkolifrø igjen. Jeg syns det står veldig lite på norske sider (og nettet generelt) om frø som danner disse hårene når de spirer så jeg håper dette kunne hjelpe noen der ute!

Spiret bokhvete!


Da har jeg endelig fått testet spiring av bokhvete! Var ikke bare, bare å få tak i hel bokhvete i Kristiansand, selvom det egentlig ikke skal være noe problem i det hele tatt. Bokhvete er genialt for alle med cøliaki eller som reagerer på gluten, da bokhvete er naturlig glutenfritt. Bokhvete er faktisk ikke en kornsort engang, men en plante hvor det er blomsten som bærer nøttene. Korn eller ikke, bokhvete kan brukes som kornsortene hvete, bygg, havre og rug, men har ikke evnen til å heve på samme måte pga. mangelen av gluten.
 

Litt om bokhvete:
Bokhvete er spesielt rikt på proteiner, jern, fosfor, magnesium, kalium og kalsium (Ja, man trenger ikke kua for å få tilgang på kalsium, hehe). Bokhvete har god bindevene og kan til dels erstatte egg i oppskrifter, men brukes oftest i pannekaker, puddinger, supper og glutenfri bakst. Vær obs på at det er en litt spesiell smak på bokhvete, men for min del tok det bare et par ganger før jeg hadde vendt meg helt til smaken og nå syns jeg det er kjempegodt! Jyttemel inneholder mye bokhvete og smaker en del bokhvete, for de av dere som kjenner til Jyttemelet og lurer på smaken til bokhvete. Bokhvete kan fås som hele bokhvetenøtter med skall, avskallede og som mel og de to førstenevnte egner seg kjempefint til spiring. Bokhvetenøttene kan spires med og uten skall. Jeg fikk kun tak i bokhvete uten skall og disse krever kortere bløtleggingstid enn de med skall, henholdsvis 1 time uten skall og 8 timer med skall. Jeg ser ingen ulemper med avskallede bokhvete, bløtleggingstiden er jo mye kortere! Hvis du skal spire bokhvete må du skylle, skylle, skylle og skylle enda litt til. Vannet blir grumsete og bokhveten slimete, ekkelt, så her må du ikke slurve med skyllingen. Skyll til vannet er helt rent og nøttene uten slim.

SLIK SPIRER DU BOKHVETE:

Du kan bruke to metoder til spiring av bokhvete:
1.) En bolle med et dørslag oppi: Fyll bollen med vann, legg i dørslaget og bokhveten oppi dørslaget. Jeg har ikke dørslag så kan ikke vise dette, men dette er en enkel metode. Når bokhveten er ferdig bløtlagt tas bare dørslaget opp og bokhveten skylles godt. La bokhveten ligge i dørslaget i bollen å spire, slik at vannet kan renne ordentlig av. Når bokhveten skal vannes er det bare å løfte opp dørslaget. Kjempelettvint. EDIT: HER viser jeg hvor enkel denne metoden er!
2.) I en nøttemelkpose/hamppose/spirepose: Legg bokhveten i spireposen og fyll en bolle med vann. La bokhveten ligge i spireposen i vannet og når den er ferdig bløtlagt tar du bare ut posen og skyller godt. Her er det litt mer vrient å skylle bokhveten siden den er i en pose, fremfor et åpent dørslag, men dette går kjempefint. Henges så opp slik at vannet kan renne av og vannes ved å åpne posen å skylle vann ned i posen.


Tørke bokhvetespirer:
♦ Hell bokhvetespirene utover et bakepapir.
♦ Fordel godt utover bakepapiret.
♦ Sett midt i ovnen ved 50 grader med døren på gløtt i ca 5 timer. Bokhveten er ferdig når den er tørr og krispy.


Slik kan man bruke bokhvetespirer:
♦ Man trenger ikke bløtlegge bokhveten hvis man vil koke grøt av den. Da er det bare å følge bruksanvisningen på pakken.
♦ Bløtlagt bokhvete kan spises, den trenger ikke spires, men det er alltid det beste, hvis man har muligheten.
♦ Bokhvetespirer kan spises som de er, rå, i salater eller tilsette i matretter for ekstra næring.
♦ Jeg anbefaler å tørke bokhvetespirene (se over). Holdbarheten blir lengre hvis de lagres på lufttette krukker. Rawfood eller ikke, du kan tilsette de i bakst, brød og knekkebrød. De kan ristes, tilsettes smaker og spises som andre nøtter og frø, de kan tilsettes i frokostblandinger, over yoghurt eller du kan lage din egen, hjemmelaget og rå eple- og kanelgranola, eller hjemmelaget, rå sjokoladegranola, men du kan også male de tørkede bokhvetespirene til mel, glutenfritt rawfood-mel!

Håper dette kunne være interessant for noen der ute, bon apetitt!

Bløtleggingstid og spiretid på ulike belgfrukter

Håper dette innlegget kan være til hjelp for alle dere der ute som har lekt med tanken om å begynne å spire, men har latt det bli med tanken fordi det kan være virke vrient da ikke alle belgfrukter krever like lang bløtleggingstid eller spiretid.
Bløtlagte nøtter er lettere å fordøye enn vanlige, rå nøtter og det blir da lettere for oss å ta opp alle næringsstoffene i nøttene, så dette anbefales å gjøres hver gang du har muligheten. Ved å bløtlegge nøttene aktiveres også de sovende enzymene og nøttene øker dermed innholdet av sine verdigfulle næringsstoffer. Bønner og spesielt frø øker næringsinnholdet fra frø til spire med flere hundre prosent og kalles også for "levende mat". Det êr levende mat. Prosessen starter med en gang frøene/bønnene legges i bløt og som med nøttene aktiveres de sovende enzymene og frøene og bønnene våkner til live. Etter bløtleggingen begynner de sakte men sikkert å utvikle hale og de neste dagene kan du følge et lite frø, spiret og utviklet til en stor spire. Spirer er billig, lettvint og smaksrikt i alle salater, men kan også spises som snacks eller tilsettes i mat eller smoothies. Kort sagt, spirer er SUPERFOOD og jeg anbefaler på det varmeste å begynne å spire frø og bønner. Ok, nok snakk!


Her er en liste over de mest kjente belgfruktene for spiring:
♦ Alfalfa frø: Bløtlegg over natten, ca 10 timer, hell av vann, skyll godt og legg til spiring. Vann ca. to ganger daglig. Spiretid: 4-6 dager. Sett i lys siste dagen så bladene blir grønne og danner klorofyll.
♦ Adzuki bønner: Bløtlegg i ca 12 timer, hell av vann, skyll godt og spires i 4-5 dager.
♦ Bokhvete med skall: Bløtlegg i 6-10 timer, hell av vann, skyll, skyll, skyll, skyll, skyll og spires i 1-2 dager. De får tidlig hale og kan tas med en gang halen er der.
♦ Bokhvete uten skall: Bløtlegges i opptil 1 time og spires i 1-2 dager. Må skylles veldig godt og blir også slimete, dette skal skylles helt bort.
♦ Brokkoli frø: Bløtlegges i ca 8-10 timer, skylles og spires i 5-7 dager. Husk, disse danner hår som kan se ut som mugg, men det er ikke mugg.
♦ Bukkehornskløver: Bløtlegg over natten, ca 8 timer, hell av vann og skyll godt. Spiretiden er ca 4-6 dager.
♦ Cashewnøtter: Bløtlegges i opptil 2 timer, skal ikke spires.
♦ Gresskarkjerner: Bløtlegges i opptil 4 timer og bør spises med en gang, skal helst ikke spires videre da holdbarheten er dårlig.
♦ Havre: Bløtlegges i ca 6 timer og spires i 2 dager.
♦ Kamut: Bløtlegges i ca 8 timer, skylles godt og spires i 2-3 dager.
♦ Linfrø: .Bløtlegges i opptil 10 timer, skal ikke spires.
♦ Linser: grønne, sorte: Bløtlegges i ca 8 timer, skylles godt og spires i ca 2-3 dager.
♦ Linser: røde: Ikke mulig å spire.
Macadamiannøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Mandler: Bløtlegg over natten, 8-12 timer. Kan spises med en gang eller bløtlegges videre i maks to døgn, bytt vann morgen og kveld.
♦ Mungbønner: Bløtlegges i ca 12 timer, skylles godt og spires i 2-4 dager. Noen reagerer på rå mungbønnespirer.
♦ Paranøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Pecannøtter: Bløtlegges i 4 timer, skal ikke spires.
Pistasjnøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Quinoa: Bløtlegges i 2-4 timer og spires i 1 dag, smaken blir verre jo lengre de spirer.
♦ Reddik: Bløtlegges i 6 timer og spires i 4 dager. Husk, disse danner hår som kan se ut som mugg, det er ikke mugg.
♦ Sesamfrø med skall: Bløtlegges 4-6 timer. Spires 1 dag, smaken blir verre jo lengre de spirer.
♦ Solsikkefrø med skall: Bløtlegges i 8 timer, skylles og spires i 1-2 dager.
♦ Valnøtter: Bløtlegges i 1-4 timer, skal ikke spires.
♦ Soyabønner og kidneybønner er GIFTIGE rå, så disse skal ikke spires og spises, men bløtlegges over natten for så å kokes. Kikerter KAN spises rå, men mange reagerer dårlig på dette. Det anbfelas å koke spiret kikerter før de spises. 

Huskeregelen er at nøtter, frø og bønner skal bløtlegges 8-12 timer, men det er noen unntak. Hvis det står 6 timer gjør det ikke noe om du bløtlegger i 10 timer.

NB: Spiretiden varierer noe etter kvaliteten på frø, varme/kulde og fuktighet. Generelt kan alle spirer settes i lys siste dagen, men spesielt spirer med blader bør settes lyst for at de skal produsere klorofyll!

Håper dette kunne være til hjelp. Jeg kommer til å redigere dette hvis annen informasjon blir oppdaget. Det ligger mye forskjellige informasjon ute på nettet om dette, så jeg håper (og tror) dette stemmer.

Kilde: Jeg fikk et brev fra funkyraw ang. spiring, men også litt her.

Idiotisk spireboks!!

Jeg hadde trodd at en spireboks skulle være enkel i bruk og at det er nettopp derfor de selger disse spireboksene, beregnt til spiring? Nei, denne boksen er ikke praktisk i det hele tatt. Den ser enkel og flott ut og det er den også. Helt til spirene begynner å få noe lang hale etter ca. tre dager, da er den plutselig ikke like genial lengre.

     Det er snakk om denne typen spireboks:

Den kommer egentlig med to brakker, men her er det da to ekstra brakker. Denne skal være enkel: Legg frøene i vann over natten, skyll godt noen ganger og pass på at alt vannet er silt av. Legg frøene utover hver brakke og vann to ganger om dagen (eller så ofte frøene krever vanning). Vanning foregår på lokket. Det skal helles 1,5dl vann på lokket og dette "regner" ned på spirene og havner til slutt i den grønne brakken i bunnen som da må tømmes hver gang. Det er hvertfall det den lover.

♦ Problem 1: Alt vannet "regner" ikke ned i siste brakke så noen av frøene ligger i vann. Jeg måtte da helle ut ekstra vann av hver enkelt hylle og passe på at det ikke var for mye vann der.

♦ Problem 2: Etter noen dager gror spirene ut UNDER hver brakke og ned i brakken under... Det gir liten plass til frøene under, mindre vann og lite luft.

♦ Problem 3: De siste to dagene vokser spirene opp i halene til spirene over, veldig dumt!

♦ Problem 4: Etterhvert får ikke spirene under nok luft og jeg måtte separere hver brakke. Problemet er bare at siden hver av spirene har grodd ut under brakken kan man ikke sette boksen på bordet, da knekker spirene og det er fare for mugg... Jeg hadde jo ekstra bokser som jeg brukte...

♦ Problem 5: Du må også vanne spirene hver for seg mot slutten og passe veldig godt på at det ikke er for mye vann igjen.

♦ Problem 6: Når spirene er klare til spising må de dras ut av boksen, de sitter jo fast i hullene og dette gir ekstra fare for mugg. Den ene av mine mugnet på denne måten ved at det hang igjen noen knekte spirer og da var det gjort.

Konklusjon: Brokkolispirene gror fint i denne, de henger seg fast og alt "det der", men de gror hvertfall! Det er vel det eneste positive. Denne spiremetoden gjør det ikke lettere å spire, for jeg har en følelse av at man må ha litt peiling på spirer her for å unngå mugg og spirer mugner lett! Tanken bak spireboksen er veldig bra, genial og lettvint, men den holder ikke mål i praksis. Veldig skuffende og jeg anbefaler ikke denne boksen. Kjøp mye heller DENNE og bruk spiremetoden jeg har vist HER.

  Vokser UT av boksen...                                                Fine brokkolispirer :)
      

Jeg gir ikke opp og jeg lover å komme tilbake hvis jeg spirer annet og blir fornøyd med denne metoden! Spireboksen kan kjøpes blandt annet HER eller HER.

Spiremiks!

Dette er sterke saker! Er det reddikene mon tro? I dag ble hvertfall spiremiksen (fra Iherb) ferdig spiret, tok fem dager tilsammen med bløtlegging (en natt). Så da var det bare å få smakt da. Krutt? Noe i den duren. Sterke saker, krispy som spirer skal være, saftige og gode, men sterke!

Ferdigspiret, skylt og klart til å bli spist!


Spiremiksen inneholder alfalfafrø,kløverfrø, bukkehornsfrø og reddikfrø. Disse er enkle å spire, spirer raskt og du kan bruke de fleste spiremodellene. Jeg bruker, som alltid, glassmetoden. Praktisk pose med forskjellige typer frø, like lang spiringtid. Jeg tror denne miksen, sammen med litt ekstra alfafrø vil være enda bedre..Husk, sett spirene i lys den siste dagen så spirene danner klorofyll (plantenes blod). Her finner du spiremiksen.
                                                                                                                   
 

Fra frø til bukkehornspirer!

Jeg har tidligere skrevet at jeg ble anbefalt å begynne og spire alfalfa, men jeg ble også anbefalt å spire bukkehornsfrø, også kalt bukkehornskløver. Dette ble jeg anbefalt av en bekjent som faktisk ble helt frisk av ME'en kun ved å endre kostholdet litt og ved å begynne å spise STORE mengder spirer daglig. Han var faktisk så dårlig at han lå issolert i senga si uten lys og med hørselsvern. Han er i dag helt frisk.

Bukkehornkløver:
♦ Frøet brukes mye i østen, har en karrikrydret smak og minner om lukten av asiastiske retter.
♦ Spirene av bukkehornsfrø inneholder spesielt mye proteiner, jern, kalsium og vitaminer.
♦ Det tar 4-6 dager fra frø til spiseklar spire.
♦ Karrismaken avtar ettersom spirene vokser, men likevel har bukkehornspirer mye kraftigere og krydret sak enn feks. alfalfaspirer.
♦ Er enkle å spire; gjøres på samme måte som bla. HER.
♦ Te laget av bukkehornkløver har lenge vært brukt mot luftveisplager.
♦ Brukes mot hetetokter og depresjoner i overgangsalderen.
♦ Også ved dårlig fordøyelse, diabetes og for høyt kolesterol har bukkehorn vist seg å ha god effekt.
♦ Bruk spirene i salater, som pålegg eller som snacks. Skal du bruke de i gryter (varmebehandle), tillsett de helt mot slutten da spirer ikke bør varebehandles!
♦ Les gjerne mer om bukkehornkløver her: rolv.no
♦ Kjøpes på helsekost

Spirer er levende mat! De starter som frø og ved vann og mørket utvikler de seg og får små haler. Etterhvert blir halen lengre og noen spirer får også blader. Ved litt lys blir bladene grønne og det dannes klorofyll. Fra frø til spire har næringsinnholdet doblet seg flere hundre prosent!!!

Her er bilder, dag for dag - fra frø til spirer:              
     

    

  

Hvordan spire frø, trinn for trinn

Jeg tenkte jeg skulle vise deg hvordan du kan spire frø uten spireglass, spireposer, spirebrett osv. Så lenge du har frø (eller bønner og linser) tror jeg nesten helt sikkert du kan finne utstyret i skuffer og skap hjemme.

Du trenger:
1 norgesglass/syltetøyglass
1 hårstrikk
1 dametrømpe/sokk
Frø, bønner, linser - det du vil spire :)

Glasset jeg bruker er et spireglass, med gitter i lokket, jeg har kjøpt det her.
♦ Nå tar jeg av lokket for å vise dere hvordan man spirer med vanlige glass.


♦ Klipp av foten på strømpen (det trenger du ikke om du har sokk)
♦ Ta mengden frø (det du skal spire) oppi glasset du bruker, hell i vann.
♦ Tre på strømpen, og ta på strikket, som bildet under.
♦ Pass på at strikket ikke er for løst rundt glasset, er det det, knytt en knute på strikket.


♦ Hell ut vannet. Dette kan du gjenta et par ganger, men du trenger ikke ta av strømpen.
♦ Det du gjorde nå var å skylle frøene, det er veldig viktig. For å fjerne bitterheter. (igjen: dette gjelder uansett hva du skal spire) Dette kommer du til å gjøre mange ganger de neste dagene.


♦ Hell på nytt, friskt vann, minst tre ganger så mye som mengden du bruker. Det er viktig at du ikke tar for lite vann, frøene/bønnene/linsene/nøttene vokser mye(!!!).
♦ Settes mørkt i 8-12 timer.


Etter 8-12timer:
Det gromsete vannet helles ut. (Dette er superfood for potteplantene, de setter stor pris på litt av dette).
♦ Hell på nytt, ferskt vann, rist litt på glasset.
♦ Hell av vannet igjen. Gjenta dette et par ganger til vannet ikke lengre er grumsete.
    

La vannet renne godt av.
♦ Det du gjorde nå var å skylle spirene, det er akkurat det samme du skal gjøre når du vanner de.


Settes skrått inntil noe, så vannet kan renne ut.
♦ Settes i et mørkt rom.


♦ Etter ca 12 timer skal de vannes igjen og akkurat samme prosses som ovenfor. 
Dette gjentas ca 2 ganger daglig til spirene er ferdig, det er dog forskjellig spiringstid på de fleste frø, linser og bønner.  

HER kan du se hvordan spirene skal se ut (ca.) dag for dag...

VIKTIG: Det viktigste er at det ikke er vått, men fuktig. Ikke vann hvis det ser ut som det er fuktig nok i glasset. Jeg har aldri trengt å vanne mer enn 2 ganger om dagen, morgen og kveld. Vær nøye med å helle ut det meste av vannet når de vannes og det er viktig at glasset står skrått, slik at resten av vannet kan renne ut.

Etter 4 dager (tok mine) settes spirene lyst (hvis de har blader). Da danner de klorofyll og blir fine og grønne. Ta av strømpen, skyll spirene godt og fjern frø som ikke har spiret (disse synker som regel til bunnen).

Spire grønne linser..

Har nå spiret grønne linser. Det er enkelt og tar kun 2-3 dager. Grønne linser er stappet med proteiner og fiber, er fettfattig og har en GI på nesten null. (Altså de påvirker knapt blodsukkeret). Jeg har normalt brukt norgesglass når jeg har spiret grønne linser og det funker kjempefint. Denne gangen prøvde jeg å spire i et stort vinglass og det funket også veldig greit, men noen forskjeller er det.

♣ Alle linser kan spires så lenge de har skall.
♣ Kjøp økologiske, ubehandlede linser. Dette gjelder uansett hva du skal spire.
♣ Ferdigspiret grønne linser inneholder: 25% protein, A- B- C- og E-vitamin, jern, fosfor og kalsium.
♣ Bløtlegges 12 timer, settes mørkt, vannes ca 2 ganger daglig, er ferdig etter 2-3 dager, da er den ideelle lengden 2-3cm.
♣ Ferdigspirte linser kan spises rå, i salater, lages purê av, gratineres, du bestemmer!
♣ De smaker grønne linser, blir kremete og krispy.
♣ Oppbevares som andre spirer, i lufttett boks i kjøleskapet, opptil en uke.
♣ Forskjellen ved å spire i vinglass er at de ikke trenger like mye vanning, bare rist på glasset i løpet av dagen så fukten fordeler seg. Følg med, de skal være fuktige, men ikke stå i vann :)

Etter 12timer vanning. Ikke skjedd noe                Dag 2: Linsene har fått hale    

                              Dag 3: Klare til spises
                             
                              

                                                                  Ha en fantastisk fin dag!

Resultatet av alfalfaspiringen!

Jeg tok kverken på brokkolifrøene! Tenkte jeg det ikke. De råtnet eller nei, verre, det kom mugg! Første gang noen av spirene mine har fått mugg. Var nesten litt deprimerende. Hehe, men får kjøpe meg en ordentlig spireboks til de, om ikke en av dere kjære lesere har erfaring med å spire brokkolifrø?

Alfalfaen fikk jeg hvertfall til, puuh. De er ikke så vanskelige. Bruker en flaskemodell og det er derfor spirene får krøllete og ikke fine og lange "stilker". For å få grønnfargen må de stå noen timer i dagslys eller under godt lys på feks. kjøkkenbenken. Spirene danner da klorofyll i bladene og blir grønne. Spirer er levende mat! Mye av næringen ligger i klorofyllet så jeg anbefaler alle som spirer frø om å sette de noen timer i lyset før de settes i lufttette bokser i kjøleskapet. Mine spirer på bildet fikk ikke stå så lenge i lyset, var nødt til å ta bilde, men grønnfargen kunne da altså blitt mye kraftigere.

Dag 1: 12 timers vanning:                                               Dag 2: Såvidt begynt å spire
 

Dag 3: Spirer for fullt                                                        Dag 4: Kunne blitt spist, men ventet en dag til
 

Dag 5: Klare for spising etter å ha stått litt i lyset. Friske, crunchy, saftige. Yammi!

Alfalfa spirer!

Da jeg fant ut om Alfalfa:
Jeg ble anbefalt av en som er blitt helt frisk fra M.E om å spire og spise stooore mengder alfalfaspirer daglig. Dette hadde gjort han frisk, med en liten omlegging i kostholdet. Kostholdet mitt var som han anbefalte, men jeg startet med spirene med en gang. Kjøpte økologiske alfalfa og bukkehornsfrø fra "Helios".

Det viktigste var å spise dette på tom mage om morgenen da næringsopptaket er på sitt største og i begynnelsen tenkte jeg at det kom til å gå fint. Spirene smakte jo friskt, grønt og var absolutt ikke noe problem, mens bukkehornsspirene hadde et slags asiatisk preg i smak, litt karrikrydder aktig?

Men spirer krever sitt. De er skjøre, skal vannes to ganger om dagen, man må sette nye når de første har begynt å spire og det er viktig med nok fuktighet, men ikke for mye for da kan de råtne! Etter to måneder med gomling av spirer på tom mage begynte jeg å bli rimelig lei, slet rett og slett med å få svelgt de. For all del, de smakte like godt, men jeg var lei hele prosessen siden det ikke hadde gitt betydelig bedring i formen.

Så akkurat da jeg trengte det mest fant jeg ut at Iherb solgte alfalfa pulver! Altså tørkede, spirede alfalfa!! Billig var det også, så siden har jeg brukt dette daglig. Nå spirer jeg når jeg selv føler for det og slipper å være avhengig av å sette nye frø tredjehver dag! Akkurat nå har jeg alfalfa og brokkolifrø til spiring, er ikke helt sikker på om jeg får til brokkolifrøene, men jeg skal legge ut bilder om et par dager!!!

Ferdig bløtlagte frø.
Dette vannet er "superfood" for potteplantene i hus!


Om Alfalfa spirer:
♣ Blir også kalt Blåluserne og kjent som "Father Of Foods" og det er ikke uten grunn!
I kontakt med vann og under spiring øker enzymenes aktivitet
♣ Fra frø til spiring er næringsinnholder mangedoblet
♣ Alfalfa er noe av det mest næringsrike vi har på jord
♣ Grønnfargen kommer av klorofyllet som blir dannet når spirene står i dagslys
♣ Klorofyll har mange egenskaper, bla. kraftig utrensende, renser,styrker og bygger opp blodet, reparerer celler, betennelseshemmende og hindrer dårlig ånde og kroppslukt. 
♣ Inneholder vitaminene: A, B, C, D, E, F, G og K
♣ I tillegg til vitaminene inneholder ferdigspiret alfalfa 13 mineraler og 20% protein, 15%fiber

Anbefaler dere å spire, sunnhet i hver munnfull, det kjennes på kroppen!
 Foto: Google
Kategorier
Instagram

hits