Tilbake til hovedside

Slik lager dere perfekt, raw overtrekkssjokolade:

Etter mange år med raw sjokoladelaging lærer man og feiler man, det er en del av en amatørkonditors liv. Fordelen er at dere kan få glede av mine erfaringer og unngå de verste tabbene selv. Nå vil jeg gjerne gi dere veiledningen dere trenger og oppskriften til perfekt, raw overtrekkssjokolade slik at dere kan imponere med nydelig konfekt til jul, dyppet i perfekt sjokolade. Å lage perfekt, raw overtrekkssjokolade er ingen kunst, men ta med dere disse tipsene jeg har skrevet under så vil veien til perfekt overtrekkssjokolade bli kortere. Det ser mye lekrere ut med en sjokolade som er perfekt.

En "perfekt, raw overtrekkssjokolade" er etter min egen deifinisjon en sjokolade uten klumper som ser glatt og fin ut, en sjokolade som gir et tykt sjokoladelag kun etter én dypping, en sjokolade som ikke smelter i hånden, men i munnen og en sjokolade som selvsagt smaker forførende godt!


FØRST NOEN TIPS!
♥ Det er lurt å bruke DENNE metoden til å smelte kakaomassen/kakaofettet, spesielt hvis dere er opptatt av at sjokoladen skal være raw.
♥ Når jeg lager sjokolade lager jeg alltid mye, veldig mye og fryser ned. Det samme gjør jeg når jeg lager noe jeg vil dyppe i sjokolade, jeg lager myyye og fryser ned til en dag jeg lager en porsjon overtrekkssjokolade. Man blir faktisk veldig lei av å lage små porsjoner med sjokolade. Jeg syns rett og slett det er bortkasta tid og energi når jeg heller kan lage tre slag konfekt som jeg dypper i sjokolade på en og samme kveld, og vips så er fryseboksen full av snacks jeg kan ta frem om vi får besøk, skal på besøk eller om søtsuget melder seg. Jeg råder dere derfor til å lage mye når dere først skal lage sjokolade og heller fryse ned det meste.
♥ Oppskriften jeg gir dere er stor og hvis dere vil lage en mindre porsjon må dere redusere ingrediensene deretter. Det er ikke uten grunn at jeg bruker de mengdene av hver ingrediens som jeg gjør! F.eks: bruker man for mye kokosolje i overtrekkssjokoladen vil den smelte i hånda og i verste fall smelte i romtemperatur. Er sjokoladen for varm når du skal dyppe den (evt, det du skal dyppe) vil den gi et veldig tynt sjokoladelag. Et annet eksempel er om man bruker for mye sirup, da vil sjokoladen bli veldig klissete.
♥ Det jeg alltid gjør når jeg skal dyppe noe i sjokolade er at jeg passer på å fryse det ned i minst en halvtime, men gjerne dypfryst. På denne måten vil konfekten få et tykt sjokoladelag og jeg trenger bare dyppe konfekten maks to ganger rett etter hverandre for å få et tykt og fint sjokoladelag. En annen fordel med å fryse ned det som skal dyppes er at temperaturen på sjokoladen synker og den blir tykkere. Noen ganger holder det med kun et dypp! Ofte må jeg ta pause og varme opp sjokoladen igjen, men det går veldig raskt!
♥ Så er det klumpene man må passe på. Er det klumper i sjokoladerøra vil det bli klumper på sjokoladen. Jeg bruker ei mini sikt som jeg bruker for å unngå klumper. Hvis pulveret jeg skal bruke har klumpet seg kverner jeg det i foodprosessoren for å få det til fint mel igjen. For eksempel klumper yaconpulver seg veldig raskt!
♦ Jeg lager dessuten aldri en veldig søt overtrekkssjokolade og det bærer oppskriften nedenfor preg av. Jeg liker best når sjokoladen utenpå er mørk, mens fyllet gjerne er søtt og slik veies det opp.

    Fremgangsmetoden i bilder:
      
  
Oppskriften: 
♦ 2 deler kakaaomasse = 100 gram
♦ 1 del kakaofett = 50 gram
♦ 2 ss sirup * ELLER 2 ss kokosolje
♦ 2-4 ss pulverisert søtning **
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ Evt. noen dråper stevia ***

* Av sirup er det bare å velge og vrake etter hva slags sirup dere liker best, personlig bruker jeg kun yaconsirup eller palmesirup når jeg skal lage sjokolade. Jeg bruker 50/50.
** Her varierer jeg mengden litt og det gjelder å smake seg frem. Ikke bruk mer enn 4 ss pulverisert søtning. Man har mye å velge mellom og det er bare å velge og vrake det man liker best her også, men pass opp at det ikke er noen klumper. Eksempler som kan brukes er sukrinmelis, yaconpulver, lucuma, carob og palmesukker-melis, men mulighetene er mange. Personlig bruker jeg kun yaconpulver og carobpulver når jeg lager overtrrekkssjokolade fordi det er en kombinasjon JEG liker veldig godt. Jeg bruker 50/50.
*** Noen ganger ønsker jeg en ekstra søt sjokolade og da tilsetter jeg noen dråper stevia, som oftest English toffee fordi den har en veldig god smak. Jeg pleier ikke bruke stevia i sjokoladen, men hvis jeg vet at det er andre folk som skal spise konfekten lager jeg den litt søtere. Jeg bruker 10-15 dråper.

Ingrediensliste - mine favoritter:
Raw kakaomasse.
Raw kakaofett.
Raw palmesirup.
Extra virgin kokosolje.
Raw yaconsirup.
Yaconsirup.
Raw palmesukker (må kvernes til melis).
Raw yaconpulver.
Raw carobpulver.
Carobpulver.
Stevia English toffee
Stevia Vanilla creme.
Vaniljepulver


    

Samleinnlegg: ALT du trenger å vite for å lage sjokolade!

Jeg får utrolig mange spørsmål av dere om hjemmelaget, rå sjokolade. Dere lurer på alt mulig og derfor skal jeg nå lage et samleinnlegg som tar for seg alt av ingredienser og det dere trenger å vite. Først; skal man lage rå sjokolade må også alle ingrediensene være rå. Hjemmelaget sjokolade derimot, det er en helt annen sak. Rå sjokolade krever rå ingredienser, men det er kostbart, så bruk det du foretrekker av søtning. Når det kommer til kakaoproduktene så skal de være rå og uraffinerte. Det er det som gjør sjokoladen så sunn, at den har bevart alle næringsstoffene. For kakao er nemlig en sunn mineralbombe, men kun når den er rå. Bakekakao fra butikken er det altså ikke snakk om her for den har vært varmebehandlet over flere hundre grader. Det er snakk om uraffinert, kaldpresset, rå kakao fra kakaobønnen!

Vi begynner med ingrediensene
og under ser dere bilde av det grunnleggende jeg mener MÅ til for å ha en god basisoppskrift på rå sjokolade:

Det er altså dette jeg mener man trenger for å lage en god, rå sjokolade, intet mer og intet mindre. Likevel er smaken som baken, delt i to og man må nesten finne sine favoritter.

Som dere ser bruker jeg kakaofett/kakaosmør og ikke kakaomasse (link). Kakaofett er kaldpresset fett fra kakaobønnen uten kakaoen, mens kakaopulveret er ren kakao uten kakaofettet. Kakaomasse derimot, det er en blanding av både kakaofett og kakaopulver. Mange spør om hvorfor jeg ikke bruker kakaomasse og grunnen er at jeg syns resultatet blir mye bedre med bare kakaofett og kakaopulver. Skal du bruke kakaomasse (selges i alle helsekostbutikker) så bruker du 2 deler kakaomasse og 1 del kakaofett. Du trenger altså kakaofett uansett...

♦ Carobpulver: Økologisk, rått. Kan brukes i stedet for kakao. Smaker litt karamellaktig og er søtt.
♦ Vaniljepulver: Økologisk, rått. Ekte vanilje. Gir en mild og god smak til sjokoladen. En investering på kjøkkenet!
♦ Kakaopulver: Økologisk, rått. Naturlig veldig bittert. Krever søtning. Det er slik ordentlig sjokolade skal smake!
♦ Yaconpulver: Økologisk, rått. En av mine favoritter. Søtning med mild smak. Yaconsirupen smaker karamell, mens pulveret er fruktig.
♦ Kokosolje: Økologisk, kaldpresset. Gir en utrolig god smak på sjokoladen, og gjør den mykere siden den smelter ved lavere temperatur.
♦ Kakaofett: Økologisk, rått. Kan også brukes i kakebunner og snacks som skal få enfastere konsistens.

Her er en oversikt over søtning du kan bruke:
♦ 1. Yaconsirup:
Økologisk. Fruktig og mørk smak, god, men ikke en favoritt.
♦ 2. Sukrin:
Erythritol, sukkeralkohol uten kalorier og karbohydrater. Gir en "kald" følelse i munnen.
♦ 3. Stevia English Toffee: Nydelig stevia med karamellsmak. Sammen med yaconsirup blir dette flytende karamell og jeg tuller ikke!
♦ 4. Stevia Vanilla Creme: Stevia med vaniljekrem smak. Var en favoritt før, bruker den aldri nå.
♦ 5. Stevia Hazelnut: Stevia med hasselnøttsmak. Anbefaler den ikke.
♦ 6. Stevia Chocolate: Stevia med sjokoladesmak. God i sjokolade, men ikke ellers.
♦ 7. Steviapulver: Ikke-bittert steviapulver uten smak, stevia er så søtt at det fort blir bittert.Dette er et veldig godt steviapulver.
♦ 8. Stevia Hazelnut Cream: Stevia med hasselnøtt-og kremsmak. Helt ok, men god med yaconsirup!
♦ 9. Yaconsirup: Den beste yaconsirupen. Denne anbefales på det varmeste!
♦ 10: Lucuma: Økologisk, rått. Merkelig smak. Gjør sjokoladen søtere.
♦ 11. Mesquite: Økologisk, rått. Dette gjør også sjokoladen søtere, etterlater en lang ettersmak. Ikke spesielt godt dette.
♦ 12. Carobpulver: Økologisk, rått. Kan brukes i stedet for kakao. Smaker litt karamellaktig og er søtt.
♦ 13. Yaconpulver: Økologisk, rått. En av mine favoritter. Søtning med mild smak. Yaconsirupen smaker karamell, mens pulveret er fruktig.
♦ 14. Granateplepulver: Økologisk, rått. Har skrevet et eget innlegg HER. Gir en frisk smak i sjokoladen. Anbefales.
♦ 15. Palmesukker: Økologisk, rått. Har skrevet et eget innlegg HER. Anbefales.
♦ 16: Yaconsirup konsentrert: Økologisk og rå. Den eneste av de jeg har som er rå. Den er god!
HER finner du et innlegg hvor jeg har skrevet litt mer om noen av disse søtningsmidlene.

Og her er forslag til smakstilsetninger:

♦ Lechitin: Ikke GMO! Brukes til å blande fett og olje. Gjør sjokoladen fløyelsmyk. Setter ikke noe smak på sjokoladen. Veldig bra for hjerne, hukommelse og nerver. 1 ts - 1 ss er greit til en porsjon sjokolade.
♦ Kakaonibs: Knuste hele kakaobønner uten skall. Disse er rå og økologiske. Er ikke søtet.
♦ Gojibær: Veldig gode i sjokolade, gjør sjokoladen søtere, men er ikke noe så gode alene. Inneholder masse antioksidanter.
♦ Incabær: Anbefales! Eget innlegg finner du HER!
Kokos: Den er økologisk, men ikke rå. Kokos er veldig ofte ristet så hvis det ikke står at den er rå så er den garantert ikke det!
♦ Rå kokos: Denne kokosen derimot, den er rå.  
I tillegg til dette kan du tilsette alt av tørket frø, nøtter, kjerner, salt (veldig godt med en liten klype!) eller krydder!

VIKTIG: Jeg skriver ingen mål og grunnen er at jeg mener du kan bruke en del kakaofett (uansett hvor mye/lite) og så tilsetter du rett og slett kakao etter egen smak og behag. Begynn med å smelte kakaofettet og fortsett med å smake deg frem med kakaopulveret, ikke bruk oppskrifter. Noen liker kakaosmaken mild, mens andre veldig mørk. Smak deg frem og bruk den mengden du selv vil ha :)

 SLIK LAGER DU SJOKOLADE:


Start med å smelte kakaofettet og evt. kokosolje. Kakaofettet smelter ved 32 grader og siden det er rått må du holde en temperatur under 42 grader. Jeg bruker DENNE teknikken for da kan jeg gå å gjøre andre ting i mellomtiden uten å tenke på om det er varmt nok. Alternativet er å smelte kakaofettet i en bolle i vannbad, men her må du hele tiden passe på at temperaturen! Bruker du mye kokosolje i sjokoladen vil den bli veldig myk i romtemperatur siden kokosoljen blir flytende ved rundt 23 grader. Jeg bruker derfor bare 2 ss kokosolje til en stor porsjon sjokolade (100g kakaofett), for da holder den seg fint i romtemperatur.

   Kakaopulver:
    Carobpulver:                                                                    Lucuma:

   Yaconpulver:                                                                        Mesquitepulver:


Når kakaofettet har smeltet tilsetter du kakao og søtning som du ønsker. Hvis du skal bruke yaconsirup/agavenektar som søtning vil jeg tipse dere om å være forsiktige og ikke bruke for mye (for mye kan være 2 ss hvis sjokoladeporsjonen er liten, mens til 100g kakaofett er 2 ss helt ok). Grunnen er at hvis du bruker for mye flytende søtning blir sjokoladen veldig klissete og smelter raskt. Ett tips hvis pulveret du skal bruke har klumpet seg (raw food er ikke tilsatt antiklumpemiddel!), så kvern klumpene i et kaffekvern, med stavmikser eller liknede så slipper du klumper i sjokoladen.

Hell sjokoladen over i søte, små former eller kle en boks med bakepapir og lag en sjokoladeplate. Tilsett tørket frukt, nøtter, frø(gjerne hamp), kjerner eller kokos. Kun fantasien setter grenser!

La sjokoladen stivne i kjøleskap eller fryser hvis du har "dårlig tid". Sjokoladen kan fint oppbevares i fryseren hvis du lager mye og ikke vil ha det så lett tilgjengelig som i kjøleskapet. Ellers holder sjokoladen seg veldig bra i kjøleskap. Holdbarhet har aldri vært noe problem. Sjokoladen blir uansett spist raskt opp... Jeg har aldri opplevd dårlig sjokolade, men bruker du nøtter eller frø med vegetabilsk fett så vær obs. på at fettet kan harskne, så frys gjerne ned slik sjokolade hvis den ikke skal spises innen en uke.

Her er noen oppskrifter:
"Bounty"
SNICKERS! Nam...
Sjokolade med jordbær-og kokosfyll!
♦ Sjokolade med hjemmelaget, sukkerfri krokan!
♦ Sjokolade med karamell!

Sjokolade med nougatfyll!
Sjokolade med kokos og karamell!

Alle ingrediensene er linket, men det aller meste er mulig å få kjøpt på helsekostbutikk!

Søt og rå sjokolade!

   Har fått meg noen skjønne sjokoladeformer:
 
Egentlig er det støpeformer til gips eller såpe, men de funker like bra til sjokolade! Siden resultatet ble så søtt, så tenke jeg å gi dere noen tips til å lage en søt sjokolade. Jeg liker best sjokoladen mørkest mulig og helst med et søtt fyll i stdet for at sjokoladen er sør, men hvis du ønsker å få venner, familie eller barn til å like rå sjokolade så kan det være lurt å la de få smake en litt søtere variant. Rå kakao gir så enormt mye smak bare i små mengder, så det er ikke mye kakao som skal til før du har en god sjokolade, men hvis du ønsker den søt, må du søte godt!

Til en søt og rå sjokolade kan du bruke:

♥ Carob:
Jeg var ikke glad i carob i begynnelsen da jeg laget sjokolade, men nå er det et must i sjokoladene jeg lager. Med andre ord: hvis du ikke er spesielt glad i carob nå, så kan det hende du blir glad i det etterhvert. Carob smaker søtt og er rå-veganerenes svar på kakao. Grunnen til at de heller bruker carob enn kakao er fordi carob ikke inneholder sentralnervestimulerende stoffer som koffein og theobromin (giftig for dyr). Jeg vil ikke si at carob smaker sjokolade, ikke i det hele tatt, men den har en karamell/kakao-liknende smak. For en ekstra barnevennlig sjokolade bør dere bruke mer carob enn kakao. Du kan bruke så mye carob du selv ønsker. Vær obs på at ikke all carob er rå. Gojiking selger rå carob.

Rått palmesukker: Se eget innlegg HER.

♥ Ekte vaniljepulver:
Gir ikke en søtere smak, men mildere og fyldigere sjokoladesmak. For min egen del er vanilje en superviktig ingrediens i sjokolade! Jeg bruker alt fra 0,5 ts - 1,5 ts vaniljepulver alt ettersom hvor stor porsjonen er. Bare å smake seg frem.

♥ Lucuma:
Lucuma er en søt frukt fra Peru som brukes tørket i kakaer, is og snop. Har en sær smak, men søter godt og derfor bruker jeg opptil en spiseskje lucuma for ekstra søtning. Alene syns jeg lucuma smaker mildt stangselleri(!), men denne smaken forsvinner når det blandes med andre smaker :)

♥ Bipollen:
Ikke min favoritt, men bipollen er supermat i høyeste klasse og hvis du liker smaken er det flott å tilsette det i sjokolade. Det smaker søtt, litt kvalmende smak. Noen liker bipollen veldig godt, mens andre ikke kan fordra det. En spiseskje skader uansett ikke. En så liten mengde som en spiseskje setter ikke smak på sjokoladen, men søter og tilfører masse vitaminer og mineraler. Liker du derimot bipollen kan du bruke så mye du selv ønsker! Hvis du har en boks bipollen som du ikke får brukt, så søt sjokoladen med den, men knus kornene!

♦ Gojipulver:
Dette er pulverisert gojibær og gojibær er naturlig søtt. Jeg elsker gojibær, men kan forstå at noen syns det smaker rart i begynnelsen. Jeg har aldri prøvd dette pulveret, men vil tro det funker veldig bra til å søte sjokolade med, siden gojibær og sjokolade smaker veldig godt sammen! Bruk så mye du vil!

♥ Yaconpulver:
Gir en mild søt smak. Smaken minner og fruktig karamell og passer etter min mening perfekt i sjokolade! Jeg ELSKER yacon! Bruk så mye du vil!

♥ Yaconsirup: Har lav GI og inneholder F.O.S som hjelper til med å stimulere til en sunn tarmflora. Yaconsirup smaker enda mer karamell enn pulveret og er virkelig en favoritt hos meg. Jeg kan spise yaconsirup rett fra flaska og jeg syns det smaker smil. MEN du må ikke bruke for mye sirup, uansett hvilken sirup du bruker. Sjokoladen blir mye bløtere og smelter raskere jo mer sirup du bruker. Egentlig er 1 ss nok, bruker du mer kan du rissikere at sjokoladen smelter og sklir rundt i hendene dine før den rekker å treffe munnen. Hehe. Yaconsirup er ikke alltid rått. Du får kjøpt rå yaconsirup på gojiking.

♥ Kokosolje: Selges som "Cocosa" i Norge. Smaker deilig og mild kokos. Du må ikke bruke for mye kokosolje hvis du ønsker at sjokoladen skal stå til servering en lang stund, for kokosolje gjør sjokoladen mye bløtere og den smelter raskere. Kokosoljen gjør sjokoladen betraktelig mildere og passer pefekt i sjokolade. Jeg bruker maks 1 ss kokosolje til hver porsjon sjokolade (fra 50g kakaofett og oppover) fordi min erfaring er at sjokoladen gjerne blir stående en god stund i romtemperatur og med mer kokosolje blir sjokoladen veldig myk (men det smaker nydelig med mer kokosolje!!!).

♥ Agavenektar:
Fungerer som yaconsirup. Ikke bruk for mye og ikke bruk agavenektar i tilegg til yaconsirup. Agavenektar har høyere GI enn yacon, smaker mindre, er billigere og ikke rått. Likevel er agavenektar et veldig godt alternativ til alle som er nybegynnere og helst vil komme i gang med sjokoladen med en gang. Ønsker man høyere kvalitet og en bedre smak velger man yaconsirup!

♥ Mesquite: Jeg bruker i tilegg av og til små mengder mesquite. Smaker veldig spesielt, men i små mengder gir det en spennende smak på sjokoladen.

♥ Annen sirup/søtning: Som brun rissirup, lønnesirup, manukahonning og annen honning kan også tilsettes i stedet for både yacon og agave, men i stedet for, ikke i tilegg til. Bruk bare en spiseskje flytende søtning og bruk det du har for hånd. Du kan selvsagt søte med sukrin, F.O.S (frukto oligo sakkarider), stevia i pulverform eller som dråper, eller xylitol/bjørkesøt også. Her kan du bruke ønsket mengde. En blanding av litt stevia og en spiseskjee sukrin funker veldig bra. Husk at disse alternativene ikke er rå, men er supre erstattere til kunstig søtning og sukker. Du kan også bruke palmesukker, men jeg har ingen erfaring med dette (edit: funker bra!).

Og husk nå for all del at du må bruke enten kakaomasse og kakaofett, eller kakaofett/smør og kakaopulver i ønsket mengde i tillegg. Blir ingen sjokolade uten! ;)

 

Mine former har jeg kjøpt på Panduro, super butikk. Det ser ut til at nettbutikken ikke selger formene jeg har, men HER finner dere andre søte former.

Lager du hjemmelaget sjokolade?

Eller er du på utkikk etter konfektformer? Da har jeg et tips til deg. Jeg har kommet over noen isbitformer som fungerer supert til sjokolade. Det er diamantform og jeg fant de på Jernia. Jernia selger også "ordentlig" sjokoladeformer i silikon, men de koster 119,-/stk. Disse koster 38,-/stk og er til og med mer elastiske enn de dyre. Forskjellen på plast og silikon er at i silikonformer blir sjokoladen matt, mens i plastformer blir sjokoladen blank.

VIKTIG oppdatering: Nå har jeg prøvd å bruke formene til sjokolade med fyll (karamellfyll), men det funket ikke noe særlig så disse formene er best hvis du bare skal lage sjokolade med valgfritt fyll som nøtter, frø og tørket frukt. Tenkte det var greit å gi beskjed om :)


                                                                                                                         Så nå vet dere det. Smil :)

Tips til dere som lager deres egen rå sjokolade!

Dere vet at rå sjokolade ikke skal varmes opp over 40 grader, dette gjelder gjelder spesielt kakaofettet når det skal smeltes. Det er vanskelig å holde en riktig temperatur hele tiden og frem til nå har jeg brukt håndleddet når jeg måler temperaturen på vannet. Litt over kroppstemperatur er fint.  I dag fant jeg plutselig ut av en ny genial ting: BRUK OVNEN!


Sett ovnen på 50 grader eller lavere hvis ovnen kan det, sett en bolle med kakaofettet inn i ovnen og sett døren på gløtt hvis det er over 40 grader. Rør av og til og etter en stund er kakaofettet smeltet, fantastisk enkelt! Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før!? Slike små ting gjør meg glad, næh, ok da, jeg har jo laget sjokolade i dag, dêt gjør meg glad! :)

Ikke kast toffifeebrettene!

Her kommer det et lite tips! Da jeg var en svipptur til Danmark for et par uker siden ble det noen toffifee for mye og vi satt igjen med to tomme brett. Disse er geniale til sjokoladelaging, så er du så heldig å ha noen toffifeeglade venner eller spiser det selv av og til, spar på "søpla". Det er faktisk lettere å få ut sjokoladen av disse formene enn av sjokoladeformer som man betaler i dyre dommer for. Gjenbruk av toffifee-brettene er mitt kveldstips! :)

  

Lag din egen sjokolade, trinn for trinn!

Dette er bare en fryd for ganen. For meg som er sjokoman er dette bare det beste. Full av aroma og kraftig kakaosmak. Helt nydelig, helt perfekt! Denne sjokoladen er også rå det gjør at den beholder alle de fantatsiske egenskapene ved kakao. Ja, for kakaopulveret jeg bruker er faktisk verdens nest beste kilde til antioksidanter OG det skal godt gjøres å ha høyere magnesiuminnhold enn denne. Sjokoladen er rå, men det er derimot ikke alle ingrediensene, derfor kaller jeg dette "bare" en sjokolade. Les mer om rått kakaopulver HER.

                       

GRUNNOPPSKRIFT:
Det å lage sin egen sjokolade er langt ifra vanskelig, men det krever noen ingredienser, for  grunnoppskrift på sjokolade (og rå sjokolade) trenger du faktisk bare:
Kakaofett (rå)
Kakaopulver eller kakaomasse  (rå)
Agavenektar/yaconsirup/annen flytende søtning som lønnesirup, honning ol.
Hvis du ønsker at sjokoladen skal være RÅ, må ingrediensene være RÅ!!!
Og det er dette du trenger.
- Smelt en del kakaofett sammen med noen spiseskjeer honning eller det du bruker av flytende søtning (ved rått kakaofett skal vannet du bruker ikke gå over 40grader under hele prosessen).
- Når fettet har smeltet, tilsett to deler kakaomasse (eller noen spiseskjeer kakaopulver etter hvor kraftig kakaosmak du vil ha).
- Rør godt og deretter tilsetter du alle godsakene og smakene du vil ha. 
Smaker kan være vanilje, chili, kanel, nøtter, frø, tørket frukt, sjokoladebiter, kokos, alt etter eget ønske! Settes kaldt! Namnamnam!

Så, min oppskrift. Den krever litt flere ingredienser, men man tar litt av gangen og til slutt har man et helt deilig lager av godbiter i kjøkkenskapet. Siden noen av ingrediensene er rå har jeg ikke brukt varmere vann enn 40grader, ca, litt over kroppstempratur. (Tips til å smelte kakaofettet ved riktig temperatur.) Dette krever tålmodighet, kan fort gå en halvtime, tre kvarter. Tips 2: hakk kakaofettet opp i minst mulig biter, da smelter det fortere. Det samme gjelder å smelte kakaofettet med agave/yacon/honning, smelter fortere siden dette allerede er flytende.

OK! Klar for litt sjokoladefryd?


Til himmelsk god sjokolade brukte jeg:
Kakaofett, kakaopulver, yacon sirup, extra virgin kaldpresset kokosolje, carobpulver og flytende stevia med vaniljekremsmak.

Som tilbehør/smaker hadde jeg:
Chiafrø, kakaonibs, usøtet kokos og en god neve bløtlagte mandler (ca 8 timer).

  


Smelt og bland sammen: 6 spiseskjeer kakaofett (eller ønsket mengde, mengden er ikke viktig), opptill 1 spiseskje kokosfett (bruker du mer smelter sjokoladen raskere), 1 ss yaconsirup (eller agavenektar/flytende søtning. Ikke bruk for mye!) 1 ts vaniljepulver og .evt. stevia til søtning. Et dryss himalayasalt gir nydelig smak, men bare bittelitte!


Mens det smeltet hakket
jeg mandler og kvernet chiafrøene i tre sekund, maks. Frøene skal ikke males til mel, de skal kun åpnes for omega 3 og de skal være krispy med tyggemotstand.


  Når fettet har smeltet tilsettes kakaopulver, bruk ønsket mengde og 1 ss eller ønsket mengde carobpulver. HUSK: Jo mer kakaopulver, jo mørkere og kraftigere kakaosmak! Jo mer carob jo mildere/søtere/barnevennligere smak.Rør ut alle klumper
og pass på at sjokoladen er god i smak. Trengs det mer kakao/søtning? Tilsett og smak deg frem. Jeg delte sjokoladen i fire og bestemte jeg meg for å ha et par spiseskjeer kakaonibs og en spiseskje kokos i den ene delen.


Mens i resten av sjokoladen helte jeg over de kverna chiafrøene, de hakkede mandlene og to spiseskjeer kokos.


Sjokoladen helles over i former, i en boks eller på bakepapir og settes i kjøleskapet til den har stivnet. Når bollen er tom skal den slikkes ren!
  HER KOMMER DET NOEN
INSPIRASJONSBILDER (bildene kan forstørres):


  INLEGGET BLE ENDRET i august 2010:
Oppskriftene er de samme, men jeg endret dette innlegget fordi jeg ville gjøre det enda litt lettere for deg som leser. Ved å snoke rundt på bloggen finner du oppskriftene til inspirasjonsbildene over.
Kategorier
Instagram

hits