Tilbake til hovedside

Raw eple- og kanel energibarer!

Disse energibarene er fantastisk gode med smak av eple, kanel og vanilje, og de er ypperlig som et lite mellommåltid eller snacks når ulvehungeren melder seg og dere er nødt til å ha noe å bite i, med-en-gang! Putt de i veska eller i treningsbaggen og dere har et sunt, mettende og godt knask tilgjengelig til svake øyeblikk. Energibarene er enkle å lage og krever få ingredienser. Det dere må merke dere er SPIRET BOKHVETE! Spiret bokhvete er billig supermat som inneholder store mengder proteiner, jern, fosfor, magnesium, kalium og kalsium. Bokhvete inneholder ikke gluten og er et godt og næringsrikt alternativ til alle som ikke spiser gluten og som savner korn. Dessuten, bokhvete er kanskje det enkleste man kan spire, bare les og lær HER! 




Oppskrift til 10-12 raw eple- og kanel energibarer!
♦ 5 dl spiret bokhvete
♦ 2,5 dl mandler, bløtlagt i minst 10 timer.
♦ 1 dl hampfrø uten skall
♦ 2 stk epler
♦ 3 ss palmesukker - valgfritt
♦ 1/3 sitron
Eplemos:
♦ 150 gram dadler - bløtlegges i 1 time.
♦ 1,5 dl bløtleggingsvann fra dadlene
♦ 2 stk epler
♦ 3 ts ceylon kanel
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1/4 ts salt

- Start med å spire bokhveten i ca 1 - 2 døgn, eller til den får en liten hale.
- Bløtlegg mandler og dadler.
- Skrell eplene og blend alle ingrediensene til eplemosen. Jeg brukte foodprosessor.
- Hakk mandler og skjær de resterende to eplene i små biter. Bland eplemos og alle de andre ingrediensene godt sammen.
- Fordel massen jevnt utover et paraflexx bakeunderlag *** (evt. bakepapir) og pass på at den blir like tykk overalt.
- Tørk i dehydrator i ca 8 timer ***, skjær stykket opp i passelige energibarer, fjern paraflexx/bakepapiret og tørk videre til energibarene er helt tørre. Det er viktig at energibarene er helt tørre!

*** TIL DERE SOM IKKE HAR DEHYDRATOR:
Ingen grunn til å henge med leppa. Dere kan fint lage disse barene uten dehydrator! Det dere da må gjøre er å tørke energibarene i ovnen på 50 grader (gjerne varmluft) og med døren på gløtt. Det tar en del timer så det er best at dere er hjemme og kan passe på når de tørkes. Snu de under veis. Om dere ikke har "tid" til å lage de raw, altså tørke de på lav temperatur over mange timer kan dere også sette opp temperaturen til ca 100 grader og tørke til de er helt tørre.




Med denne oppskrften kan dere også lage raw granola som dere ser på bildene nedenfor. For å lage granola strør dere bare bokhvetemassen løst ut over 2-3 paraflexx bakeunderlag eller 2-3 stekebrett med bakepapir for de av dere som ikke har dehydrator. Når granolaen er helt tørr brytes den opp i små biter, puttes på lufttette glass og oppbevares tørt og mørkt. 
Her har jeg eple- og kanelgranola med hjemmelaget mandelmelk, eplebiter og et dryss ekstra ceylon kanel. Nam :)
 




#mat #kosthold #oppskrift #raw #rawfood #supermat #superfood #suntoggodt #sunt #sunn #glutenfritt #glutenfri #iherb #energibar #hjemmelaget #sukkerfri #sukkerfritt #vegan #vegansk #snack #snacks #treningsmat #trening #slanking #vektklubb #inspirasjon #foto

Raw energy bars med goji, inca og aprikos!

Her har dere en ny oppskrift på snacks jeg har tørket i dehydratoren min, nemlig raw energy bars. Disse barene er snacks som gir raske karbohydrater, mye energi, masse(!) antioksidanter, fiber, vitaminer og mineraler som speisielt høye doser vitamin A, C, jern og kalsium. Prøv disse som tursnacks, etter trening eller som snop i seg selv, men merk dere at dette er surt godteri! Ønsker dere søtere energy bars reduserer dere mengden incabær og øker mengden gojibær. Disse barene må tørkes i dehydrator eller ovn, men dere trenger ikke gjøre som meg, -å tørke de så lenge på svak varme at de deffineres som "raw". Les mer om dette nedenfor. HER er et eget innlegg om incabær, også kalt goldenberries og physalis!

    
Til 10 stk raw energy bars:
♦ 100 gram gojibær = ca 2,5 dl  
♦ 100 gram incabær / golden berries = ca 1,5 dl
♦ 50 gram aprikoser, naturelle = ca 1 dl
♦ 3 dl vann
♦ 80 gram kokos = ca 4 dl
♦ 3 ss kokossukker / annen raw søtning
♦ 1 ts vanijepulver
♦ 1/4 ts salt
♦ 1/2 dl bløtleggingsvann

- Start med å bløtlegge gojibær, incabær og aprikoser i de 3 dl med vann. Bløtleggingstiden er ca 15-30 minutter, men dette avhenger litt etter hvor tørre bærene deres er. Bærene skal ikke bli gjennomvåte, men lett myke. Press ut overflødig vann og ta vare på dette til senere. 
- Kjør alle ingrediensene utenom bløtleggingsvann i en foodprosessor. Skrap deig ned fra kantene i maskinen og spe på med nok bløtleggingsvann til at dere får en seig deig. Begynn med litt og tilsett heller mer vann etter behov. 
- Bre deigen utover et paraflexx bakeunderlag (til dehydrator) eller et bakepapir. Jobb deigen sammen og kutt den i passelige barer. 
- Har dere dehydrator eller god tid skal barene tørkes i ca 15 timer på 41 grader ( i dehydrator) eller 50 grader i ovn med døren på gløtt. Barene er ferdige når de er seige i midten, men tørre på yttersiden. 
- Ønsker dere en hurtigere versjon er det mulig å tørke barene på høyere temperatur. Jeg ville prøvd på 100 grader så lenge som mulig, evt. øke temperaturen når dere ikke vil vente mer. Det er selvsagt viktig at barene ikke blir brent, men tørket. 
    
Det nærmer seg jul og jeg regner med dere er klare for masse søtt og godt i desember? Jeg håper dere er flinke og legger igjen kommentarer. Det gir meg motivasjon i en tid jeg absoutt ikke har overskudd eller motivasjon til blogging, -men som jeg veldig gjerne vil blogge for dere! 

Syrlig, raw kirsebær godteri!

Jeg kan garantere dere en sur opplevelse med disse raw kirsebær godterikulene! Raw godteri er ofte laget av nøtter og frø, men her har jeg en nøttefri godterioppskrift. Jeg håper noen av dere vil prøve denne oppskriften, for disse smaker faktisk surt godteri! Jeg vil bare advare, - dette er skikkelig surt godteri, så er du pinglete så bør du nok bytte ut 1 dl kirsebær med morbær eller dadler. Nam, disse får bein å gå på, og aller best er de selvsagt dyppet i sjokolade. Alt er best med sjokolade, spør du meg! Er du derimot ute etter rask snop så triller du bare kulene i kokos eller annen snacks. Jeg trillet mine i kokos, bananflak og gojipulver, sistnevnte anbefales ikke da pulveret smelter og blir kliss.


  

Til ca 30 kuler kirsebær godis:
♦ 2 dl surkirsebær
♦ 1,5 dl bløtlagte morbær (eller dadler!)
♦ 1 dl kokos
♦ 2 ss gojipulver (hvis du har)
♦ 2 ss granateplepulver (hvis du har)
♦ 1 ss kokosolje
♦ 1/2 ts ekte vaniljepulver 

Slik gjør du:
- Enkelt og greit; blend alle ingrediensene i en foodprosessor.
- Trill til kuler. Sett gjerne blandingen kjølig ei stund, da vil det bli lettere å forme kuler.
- Dypp i sjokolade eller trill i snacks som f.eks. kokos, kakaonibs, bananflak, hakka nøtter eller hakka frukt.


  

Sjekk gjerne ut oppskriften min på søtsure godterikuler for en annen oppskrift på raw godteri, HER finner dere den.

         
  

Sjokolade dyppede jordbær; en sikker vinner på 17.mai!

Det enkle er ofte det beste, her er mitt tips til 17.mai-kosen. Sjokoladedyppa jordbær slår ALDRI feil, og i hvertfall ikke når sjokoladen er hjemmelaget og rå. Men her kan du finfint bruke butikkjøpt sjokolade, gjerne av god kvalitet. Jordbær + sjokolade (og gjerne et glass musserende bobler) = perfekt snacks på 17.mai. Sjokolade dyppede jordbær er en sikker vinner til 17.mai, om det er til frokosten, til kaffen, til festen, til desserten, til de store eller de små, enklere enn dette blir det ikke!

       



Til raw sjokoladetrekk: 
♦ En stor bit kakaomasse
♦ En liten bit kakaofett
♦ En dæsj kokosnektar
♦ 1 ss carob
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1 ts lecitin (hvis du har)


- Smelt kakaomasse, kakaofett og lecitin. Rør inn resten av ingrediensene. Rør ut alle klumper.


    

Det er sjeldent jeg serverer noe som slår så godt an som jordbær og sjokolade. Jeg er stor fan av å ha ei stor skål med ferske jordbær og en deilig sjokoladedip på bordet, slik at alle kan dippe etter eget ønske, men obs. det blir fort mye kliss! Er det små barnehender i nærheten i finstas er det nok ikke det smarteste å servere jordbærene med sjokoladedip, men velger du dip vil jeg anbefale en himmelsk god sjokoladedip som jeg har laget utallige ganger!

                                                 Oppskrift på sjokoladedip finner du HER!

     

Nydelige, raw hasselnøttcookies!

Disse forsvant før jeg fikk tatt bilde av de, merkelig, for borte var de.. Jeg måtte lage en ny porsjon og fikk tatt bilde denne gangen, og jeg fikk til og med dyppet de sjokolade før disse også forsvant ned i magen min. Det er virkelig en av ulempene med dehydrert raw food; jeg spiser det opp under tørkingen! Til disse hasselnøttcookiene har jeg brukt massen/pulpen som er igjen etter hasselnøttmelk, og de blir så gode, skikkelig seige i midten og harde i kantene!

  
Til 10 store hasselnøttcookies:
♦ 4 dl hasselnøttpulp = restene fra hasselnøttmelk
♦ 25 ml hasselnøttmelk **
♦ 3 ss raw palmesukker
♦ 8 ss kokosnektar eller agevenektar/yaconsirup
♦ 2 ts psyllium husk
♦ 3/4 ts vaniljepulver
♦ Ei god klype salt

Slik gjør du:
- Bland alle ingrediensene utenom hasselnøttmelken. ** Mengen hasselnøttmelk vil avhenge etter hvor tørr/våt nøttepulpen er. Start med yaconsirupen og se om du trenger mer væske.
- La blandingen stå å svelle i en halvtime-time.
- Form til cookies. 
- Tørkes i ovn på 50 graer med døra på gløtt eller i dehydrator på 41 grader. Disse må tørke lenge, fra 15 timer, men tiden varierer etter hvor myke, seige eller harde du vil ha cookiene.
- Jeg avkjølte cookiene, delte de i fire, dyppet de i sjokolade og deretter i kokos.
- Disse forsvinner raskt, men skal du oppbevare de over lengre tid bør de fryses.


PS, PS: Jeg har også prøvd å lage samme cookies med mandelpulp i stede, men det ble ikke like godt i det hele tatt, så her MÅ du bruke hasselnøtter! Jeg vet ikke hvordan resultatet blir med kverna hasselnøtter, så jeg anbefaler dere å følge oppskriften og bruke hasselnøttpulp etter hasselnøttmelk. Hasselnøttmelk er et nydelig avbrekk fra mandelmelken og melken passer like godt i smoothies som i kaffe latte. 

                                    Namme, namme, nam! Smaker utrolig godt med kaffe!!
  

RAW løkringer!

Raw løkringer er en av mine største favoritter for tiden, det smaker bare så utrolig godt! Liker du løk og er glad i cashewdip'er så du prøve mine rå løkringer. Jeg bruker næringsgjær i oppskriften, som gir en nydelig "ostete" smak, men hvis du ikke har dette så bare lager du løkringene uten. 



Til to brett raw løkringer:

♦ 4 store edelløk **
♦ 2 dl cashewnøtter, bløtlegges i en time eller to
♦ CA. 1,5 dl vann
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 4 ss næringsgjær
♦ Salt, pepper

** Edelløk er litt mildere og søtere på smak enn vanlig gul løk. Jeg har prøvd å lage løkringene med både vanlig løk, rødløk og edelløk og det ble best med edelløk. Likevel, hvis du ikke finner edeelløk så kan du bare bruke vanlig. 


Slik gjør du:
- Kutt opp løken i tynne ringer. 
- Blend cashewnøtter, vann, sitron, næringsgjær, salt og pepper til en tykk saus. Jeg brukte nøyaktig 1,2 dl vann til dette, men mengden kopmmer an på hvor kraftig maskin du bruker. Du kan bruke  foodprosessor, blender, minihakker eller stavmikser. 
- Bland løk og sausen godt samen og fordel ut over to paraflexx bakeunderlg, evt. to stekebrett med bakepapir.
- Tørk i dehydrator/ovn i ca 1 døgn, snu underveis.
- Pass på at løkringene er helt tørre når du tar de ut av ovnen for da vil de kunne oppbevares lenge i en kakeboks, men som all annen dehydrert raw food smaker de best når de er helt ferske.
 
 
  
                Kunne du tenke deg å lage raw løkringer etter min oppskrift?

Hjemmelaget, hvitt, raw mandelsmør!

Jeg er stor fan av å lage nøttesmøret mitt hjemme og grunnene er ganske enkle: det er billig og man kan lage passelige porsjoner slik at nøttesmøret ikke harskner. Jeg er også stor fan av DISSE porsjonsposene med nøttesmør fra Artisana, rett og slett fordi da har nøttesmøret stort sett uendelig holdbarhet (jeg fryser de ned). Uansett, hvis dere lager deres eget nøttesmør eller kjøper ferdiglaget så er det veldig viktig at dere oppbevarer det i kjøleskapet, helt uten tilgang på luft og lys for da vil det holde seg lengre og ikke harskne så raskt. 

Hvitt mandelsmør er litt mer jobb enn vanlig mandelmør, men det smaker også bedre! Jeg bløtlegger mandlene over natten, skolder de for hånd og tørker de i dehydrator. Dette gjør jeg for å unngå varmebehandling og for å beholde næringsstoffene mest mulig, men det tar også mye lengre tid å skolde mandlene på denne måten så dere må gjerne skolde mandlene på vanlig vis. Ved å bløtlegge mandlene vil de smake bedre og bli lettere fordøyelig, men uten skall smaker de enda bedre og har en mildere smak. Perfekt til mandelsmør!


Hvitt, raw mandelsmør:
♦ 3 dl skolda mandler
♦ 1 ts lecitin (valgfritt, ikke nødvendig)
♦ 1/2 ts vaniljepulver (valgfritt, ikke nødvendig)
 
                                       Når du skal lage mandelsmør må du smøre deg med tålmodighet:
 

Det vil med andre ord ta litt tid, jeg vil tro rundt 15 minutter, men det viktigste er at du passer på at mandlene ikke blir oppvarmet og ikke gir opp fordi det tar litt tid, for mandelsmør dét blir det hvis du bare gir mandlene god nok tid! Mandelsmøret smaker utrolig godt og kan brukes til alt etter min smak. Faktisk så er mulighetene uendelige, bruk mandelsmøret til fyll i sjokolade eller kaker, som topping på kaker eller cupcakes, bland det med rått kakaopulver og/eller yaconsirup/kokosnektar og bruk som dip, til fyll i dadler eller tilsett litt salt og/eller krydder og bruk det som pålegg, nom nom.

                                Oppskrift på hvit sjokolade laget av mandelsmør finner du HER! 

En glemt skatt: fylte dadler!

Jeg bruker stort sett aldri dadler i oppskriftene mine lengre. Grunnen er ganske enkel at jeg ikke tåler de så godt og de sender blodsukkeret mitt til himmels. Dagen etter jeg har spist dadler crawler jeg etter søtt og det er akkurat dette jeg vil unngå, og derfor holder jeg meg stort sett unna dadler. MEN, forrige uke kom min kjære over noen veldig fine, store, saftige og ferske dadler og han var bare nødt til å ta med en pose hjem til meg. Bare se så lekre:

 
Jeg laget denne deilige daddelsnacksen til meg og min kjære og han rynket usikkert på nesa da jeg sa jeg laget noe til oss med dadler, men det viste seg at han ELSKET de!!! Min kjære syns begge fyllene var like gode, mens jeg syns det ble kakao var best, men dere begynner jo å bli godt kjent med meg og jeg er svak for alt med sjokolade! 

Fyll nr 1: Salt mandelfyll:
1 pose mandelsmør = 33,7 g mandelsmør
♦ 1 ss yaconsirup eller kokosnektar
♦ En god dæsj salt

Fyll nr 2: Kakao-valnøttfyll:
1 pose valnøtt-og cashewsmør = 33,7 g valnøttsmør eller annet nøttesmør.
♦ 1 ss yaconsirup eller kokosnektar
♦ 1 toppet ts rått kakaopulver
♦ Ei klype salt

Dette er latterlig lett:
- Del dadlene i to. Fjern steinen.
- Bland ingrediensene til fyllene.
- Fyll dadlene med en halv teskje av fyllet.
Det eneste du bør passe på når du skal lage disse er kvaliteten på dadlene. Kjøp saftige og ferske dadler for det gir et mye bedre resultat enn de steinharde dadlene som selges på pose.


    PRØV! Jeg er ganske sikker på at du blir overrasket over hvor godt og enkelt denne snacksen er.

Knallgode raw "oste"kjeks!



Disse "oste"kjeksene laget jeg for en ukes tid siden og de er bare utrolig gode, og det syns min kjære også som ville jeg skulle lage en ny porsjon med en gang. Disse kjeksene kan spises slik som de er, med pålegg, med dip eller knekkes i biter og strøs over salat. Veldig gode! Et vegansk, rått og lavkarbo alternativ til annen kjeks og snacks. 






                                  Bon apetite :)

Raw "oste"kjeks:
♦ 2 dl cashewnøtter
♦ 3 ss linfrø
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 3 ss næringsgjær
♦ Ca 2,5 dl vann (som linfrøene bløtlegges i)
♦ Salt, pepper

TIPS: Blir ekstra gode hvis du strør over Italien Nuggets Herb eller Garlic Gold Nuggets før kjeksen tørkes for det blir nydelig!

KJEMPEENKELT:

- Lag "oste"dip ved å kverne cashewnøtter, næringsgjær, linfrø, vann, sitron, salt og pepper til du har en tykk, men flytende dip. Jeg brukte blender.
- Bre jevt utover et paraflexx bakeunderlag (til dehydrator) eller et bakepapir.
- Tørkes i dehydrator eller i ovn på 50 grader med døren på gløtt i ca 12 timer eller til kjeksen er helt tørr.
- Rut opp kjeksen når den har begynt å tørke slik at du lett kan brekke den opp i biter når den er ferdig dehydrert.
- Snu kjeksen mot slutten av tørketiden.
- Oppbevares i lufttette beholdere eller fryses ned.

Lag gjerne dobbel porsjon for disse ryker raskt. Nam!!!

 

Tørket BBQ-snacks :)


Husker dere BBQ-marinaden jeg laget HER? Jeg brukte halve marinaden og tørket den sammen med blomkål. Resultatet ble tørket blomkål med BBQ-smak. Knasende og sprø, veldig enkel, god og rå snacks! Pass på å ikke krydre for mye for når blomkålen tørker fremheves krydderet og det kan fort bli litt for sterkt!

Raw BBQ-marinade (brukte ca 2/3 av mengden):
♦ 10 soltørka tomater
♦ 5 dadler uten stein
♦ 1-2 dl vann (bruk bløtleggingsvannet fra tomater og dadler)
♦ 1/3 paprika
♦ 1/4 lime
♦ 1 ss rå eddik (jeg bruker DENNE)
♦ 5 ss hampolje (eller annen smaksnøytral olje)
♦ Krydder: Salt, pepper, hvitløk, løk, chilli, laubærblad, cumin og ingefær.


♦ 1 blomkål

SLIK GJØR DU:
- For marinaden; se eget innlegg her eller bløtlegg de soltørka tomatene og dadler i en til to timer.
- Kvern alle ingrediensene i f.eks en blender, foodprosessor eller med stavmikser. Jeg brukte den store kolben til kvernet i Magic Bullet'en min.
- Bruk nok vann til at du er fornøyd med konsistensen. 2 dl gir en mer flytende marinade. Jeg brukte nøyaktig 1,3 dl og dere ser hvor tykk min ble. Husk at ikke alle kaffekvern/blendere takler så lite vann.
- Kutt opp blomkålen i passelig biter, husk at størrelsen reduseres når blomkålen tørker.
- Legg blomkålen og marinaden i en zip bag, lukk posen og massèr marinaden godt inn i blomkålen.
- Tørkes i dehydrator eller i ovn med døren på gløtt i ca 10 timer eller til du er fornøyd med konsistensen. Snu underveis.
- Oppbevares tørt.

Psssst! Blir ekstra godt med Italian Herb Nuggets!

  

                             HER er en annen tørket versjon; raw and "cheesy superpopcorn".

RAW, meksikansk knask!

Jeg visste ikke helt hva jeg skulle kalle disse kjeks/flattbrød/knekkebrød-liknende bitene så det ble "knask". Disse passer veldig godt som snacks, mellommåltid eller tapas, og de er knallgode for både munn og mage!


Oppskrift til 2 brett meksikansk knask:
♦ 200g rå mais / 1 boks
♦ 10 soltørka tomater, bløtlagt i et par timer
♦ 3 ss linfrø
♦ 2 snack paprika / 1 paprika
♦ 1/3 løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ Salt, pepper, chilli, cumin

SLIK GJØR DU:
- Bløtlegg linfrøene i tre ganger så mye vann til de har sugd til seg all væske.
- Blend alle ingrediensene i en foodprosessor + litt av vannet fra de bløtlagte tomatene.
- Fordel jevnt utover 2 paraflexx bakeunderlag (dehydrator) eller et stekebrett med bakepapir.
- Rut opp i passelig størrelse med et pizzahjul.
- Tørk i dehydrator i ca 15 timer (eller til bitene er helt tørre). Kan også tørkes i stekeovn på 50 grader med døren på gløtt.
- Husk å snu mot slutten av tørketiden!

     Veldig enkelt, og veldig, veldig godt!

Her spiste jeg bitene med bløtlagte cashewnøtter som jeg kvernet med litt vann, sitron, salt, pepper og hvitløk, og hakket opp litt agurk.


Raw og cheesy superpopcorn!

Dette er bare en helt fantastisk oppfinnelse og det er denne favoritten som scorer høyest hos meg om dagen. Får vann i munnen bare av å tenke på det så det bør jo være et godt tegn? Oppskriften er hentet fra kompisen til det fine paret Kevin og Annmarie! Dere rynker kanskje på nesen når dere ser ingrediensene, men dere MÅ prøve så lenge dere liker ingrediensene jeg har brukt, det er utrolig godt og det smaker faktisk popcorn, tro det eller ei. Dette er virkelig snadder!


Raw, cheesy og SUPERGOD superpopcorn!

♦ 1 økologisk blomkålhode
♦ 4-5 ss næringsgjær (B12-beriket!)
♦ 1 ss hampolje/annen god olje
♦ Salt, pepper, hvitløkspulver, litt cayennepepper

- La blomkålen ligge i vann en stund først for å la den kvitte seg med mulige uønskede beboere...
- Skal den spises med en gang kutter du blomkålen opp i popcorn"størrelse". Hvis den skal tørkes må du lage større biter siden blomkålen vil krympe når den mister væske.
- Legg blomkålbitene i en pose.
- Tilsett næringsgjær, olje og krydder. Du trenger ikke tørke av blomkålen.
- Massér inn blomkålen med næringsgjær, olje og krydder.
- Spis og kos deg med popcornen slik den er nå...
- ... Eller tørk blomkålpopcornet i ovn/dehydrator i 10 timer. De skal ikke bli tørre, bare bli myke og miste litt av vannet.
- Best av alt: Her er det du som velger, dette kan lages med eller uten dehydrator/ovn. Du velger selv, men vil du tørke så er det trossalt "bare" 10 timer på 50 grader med døren på gløtt som gjelder. Snu gjerne på popcornet underveis slik at undersidene tørker.


 
Under her ser dere bilder av blomkålpopcorn som ikke er tørket. Dette er supersnacks som tar 5 minutter å lage. Ulempen er at det blir litt kliss å spise og fingrene blir fulle av næringsgjær. Godt? VELDIG!



Under her ser dere bilder av blomkålpopcorn som har blitt tørket i dehydratoren på 41 grader i 10 timer. Popcornet har tydelig krympet og tørket. Hvis du har tid til å vente så anbefaler jeg dette for dette er enda bedre enn når den ikke er tørket, dessuten er det ikke noe gris i det hele tatt. Næringsgjæren har tørket fint inn i blomkålen og den ligger som et sprøtt lag utenpå blomkålen. Blomkålen er myk slik som en lettdampet blomkål skal være. Godt? ENDA BEDRE!


 

Det er helt utrolig hvor godt dette er og det minner skremmende mye på vanlig popcorn. Dessuten gir det meg masse B12 som er viktig når jeg ikke spiser kjøtt. Jeg har virkelig funnet meg en ny favoritt og det tror jeg dere også gjør så lenge dere liker ingrediensene! I dag skal jeg hamstre blomkål til den store gullmedalje, for jeg har nemlig tenkt til å ha flere dager ute i solen med ferskpresset appelsinjuice med isbiter, blomkålpopcorn og sol fra skyfri himmel. Endelig er våren her for fullt!
 

Raw snacks: tørka mungbønnespirer!

Jeg skriver masse om mungbønner for tiden og det er ikke uten grunn. Jeg elsker mungbønnespirer, de er milde og søtlige på smak, litt som sukkererter. Dessuten er mungbønner veldig enkle å spire, bare se HER. Tørket mungbønnespirer ble knasende sprø og kan fint spises som nøtter og frø, men pass tennene noen av de blir veldig harde hvis de tørkes for lenge. Krydderet velger du selv, denne gangen brukte jeg Indisk tandorikrydder. Dessuten inneholder denne rå snacken ca 35 kcal/per 100g, så her er det bare å fråtse!!! :)

Veldig enkelt:
♦ Mungbønnespirer
♦ Valgfritt krydder

- Skyll mungbønnespirene.
- Strø over ønsket krydder eller urter. Jeg brukte som sagt Indisk tandorikrydder med ekstra salt og det ble veldig godt.
- Tørk i dehydratoren på 41 grader eller i ovnen på 50 grader og med døren på gløtt / evt. på 40 grader hvis du kan det med døren lukket. Det er viktig at du slipper ut fuktigheten når du tørker i ovn.
- Jeg husker ikke tørketiden. De er ferdige når de er knasende sprø!
- Oppbevar i en lufttett beholder.

Ps: Husk at mungbønnespirene krymper til sirka halve størrelsen når de er tørre så ikke bruk for mye krydder.


Akkurat nå sitter jeg i senga med ei skål av denne snacksen sammen med et glass Kombucha! Nomnom!

RAW: Søtsure godterikuler!

Jeg har endelig fått laget meg noen skikkelig gode og råe godterikuler. Jeg har laget mange konfektkuler før som dere finner lengre nede på siden HER, men disse er virkelig noe helt for seg selv. Disse godterikulene er sure, uten å være sitronsure, de er søte og de har en deilig, mild vaniljesmak. Pulveret de er rullet i er søtsurt og har en deilig fruktig smak. Disse godterikulene er rå, de er glutenfrie, de er sukkerfrie og de er veganske. Endelig kan jeg presentere en ordentlig GODTERIoppskrift til dere! Kos dere, la øynene fryde seg og la tennene løpe i vann. Dette er godteri dere kan nyte med god samvittighet og det gleder meg å kunne gi denne oppskriften videre til dere. 

                                                        Vel bekomme og ha en nydelig lørdag!

Søtsure godterikuler:
♦ 3 dl cashewnøtter
♦ 3 dl incabær. (Eget innlegg finner du HER)
♦ 8 små dadler / 4 store uten stein
♦ 1/2 ts vaniljepulver. (Eget innlegg finner du HER)
♦ 1 ss granateplepulver.

Granateplepulver til å rulle godterikulene i! (Eget innlegg finner du HER)

- Bløtlegg cashewnøtter og 1 dl av incabærene i 1-2 timer. Ta bort bløtleggingsvannet.
- Kvern alle ingrediensene unntakk granateplepulveret til å rulle kulene i.
- I begynnelsen må du regne med å skrape massen ned fra kantene.
- Etter en liten stund henger blandingen sammen. Ikke slutt å kvern før incabærene er ordentlig kvernet.

         PS: På det siste bildet skal det stå "FERDIG!". Ikke spør meg hva som skjedde, har ingen idé.

- Rull til kuler og trill kulene i granateplepulveret.
- Oppbevares i kjøleskapet.



Ekstra tips du bør lese:
- Du kan bruke hvilke som helst nøtter her, men cashewnøtter gir en mild smak og passer veldig godt her!
- Du kan fint bruke litt stevia eller palmesukker her hvis du ønsker godterikulene søtere. Incabærene er veldig sure!
- Granateplepulveret som du triller kulene i er viktig, det gir ekstra godterismak!
- Hvis du skal fryse godterikulene så frys de ned UTEN granateplepulveret.
- Hvis du skal oppbevare godterikulene i kjøleskapet noen dager så oppbevar de UTEN granateplepulveret.
- Granateplepulveret legger seg nemlig som en krystallhinne utenpå kulene. Like gode, men mye bedre når det er pulver!
- Oppskriften gir ca 40 godterikuler.

 

Hjemmelaget mandelsmør <3

Så enkelt og så godt! Mandelsmør kan kjøpes på helsekost eller på nett, men det er litt dyrt etter min smak. Hvertfall når man kan lage det enkelt hjemme! Etter ellevill leting etter et godt kaffekvern, konkluderte jeg med at jeg rett og slett var nødt til å kjøpe et nytt "Bosh"-kvern, selvom jeg nå sitter med to kaffekvern! Det var godt å ha kaffekvernet i bruk igjen! :D


I kaffekvern:
- Tilsett ønsket mengde mandler og kvern.
- Du må regne med å stoppe kvernet en del ganger og "dra ned" mandler og masse fra kantene.
- Etter en stund vil fettet skille seg og mandlene bli til en våt masse.
- Vær obs. på at kaffekvernet kan bli varmt og trenger pause gjennom prosessen.
- Det tok meg 10 minutter fra mandler til mandelsmør, inkludert en pause til hett kvern! ;)
HUSK: Det kan virke som om mandlene ikke har tenkt å slippe fettet, men smører du deg med tålmodighet så skal du se at det løsner etter en liten stund!

I foosprosessor:
Jeg har sett en film på youtube (tror jeg) hvor de viser hvordan man lager mandelsmør i foodprosessor, men det har jeg ikke prøvd selv. Jeg tror man må ha en større mengde mandler da, kanskje et par hundre gram eller mer. EDIT: Fikk tilbakemelding på at det fungerer veldig greit å lage mandelsmør i foodprosessor, også med små mengder mandler. Nå vet vi det :)





Her blandet jeg i litt vann (for å gjøre mandelsmøret litt tynnere) og himalayasalt og brukte som dip, OOOH, nam! Anbefales til alle som liker/tåler mandler.




Rå carob snacks!

Innleggene ble visst litt lange så jeg deler de i to. Først en liten carob-snacks! Carob podsene jeg har fått er hel tørket carob-frukt. Smaken er spennende, men spesiell. Sunn og god snacks, me like!

Carob:
♦ Kommer fra johannesbrødtreet eller St.John's treet som vokser i middelhavslandene, men dyrkes også.
♦ Inneholder 40% kostfiber
♦ Mye kalsium, ca 350mg/100g.
♦ Carob kan brukes i stedet for kakao, i smoothies, desserter, kaker, sjokolade osv..
♦ Grunnen til at mange velger å bruke carob fremfor kakao (og da spesielt med tanke på raw food-tilhengerene som ikke bruker kakao) er rett og slett at de mener kakao ikke er bra fordi det kan være avhengighetsskapende og har sentralstimulerende stoffer, som koffein og teobromin. Mange unngår også kakao fordi det kan gi/forverre migrene og allergi. Dette gjør ikke carob. I tilegg er carob basedannede mens kakao er syredannede.
♦ Jeg syns ikke carob kan sammenliknes med kakao i smak! Greit nok at det har samme bruksområder og det kan minne om sjokolade, men carob smaker ikke rå kakao!
♦ Carob podsene jeg har er vell mellom 10-20 cm lange, med frø og "hele pakka"! Det vanligste er å få tak i carob i pulverform.
♦ Carob er naturlig søtt og inneholder mye kalium, jern og magnesium
♦ Carob podsene kan spises hele som snacks, kvernes til pulver eller bløtlegges og brukes i oppskrifter.


Smak og lukt:
Har du smakt carobpulver og liker det? Da er du ganske safe og du vil sikkert like podsene også. Lukten er ikke den samme som i pulver, mye særere, kraftigere. Ja, det luktet faktisk gjennom pakken. Først syns jeg det smakte carobpulver, men jo mer jeg spiste, jo bedre ble det. Til slutt konkluderte jeg med at smaken minner om "HA-PÅ" (karamellpålegg) og sjokolade. God snacks, får fort nok og det kan nok være en fordel om man har satt tenna i carob før. Carobpulver minner mer om sjokolade, mens podsene faktisk (etter min smak) smaker mer karamell. Podsene er tørre på utsiden, men med en saftig kjerne.




Carob her til lands:
Carob kalles også for "johannesbrød" og selges i helsekostbutikkene som"carobpulver" eller  "johannesbrødkjernemel" - noe som er veldig populært hos lavkarbo-folket da dette melet har bindeevne, men ikke inneholder karbohydrater. Johannesbrødkjernemelet som selges i butikk er laget av FRØENE i caroben, mens carobpulver er hel tørket, kvernet carob pods. Carob er IKKE karbohydratfritt, men frøene er tydeligvis det så johannesbrødkjernemelet er gunstig for alle som tenker på karbohydratinntaket. Johannesbrødkjernemel er naturlig glutenfritt.

                  PS: Ikke prøv og tygg frøene! De er steinharde! Det var 7 stk i denne:


Har aldri sett carob pods i Norge, ennå, men kanskje det kommer det også? Kjøpt HER!

Rå rødbete-knekk!

Nydelig, nydelig, nydelig! Disse har jeg hentet inspirasjon fra HER, men man får også kjøpt DISSE på funkyraw, men  hjemmelaga er myyyye bedre og billigere. Liker du ingrediensene bør du prøve! Nam!




Oppskriften:

♦ 2 mellomstore rødbeter
♦ 1 gulerot
♦ 2 biter blomkål / eller en ekstra gulerot
♦ 2 store fedd hvitløk
♦ 1/6 løk
♦ 2 store ss linfrø / kan byttes ut med andre frø
♦ 2 store ss chiafrø / kan byttes ut med andre frø
♦ 2 store ss hampfrø/uten skall / kan byttes ut med andre frø
♦ Himalayasalt, grovmalt pepper
♦ Gresskarkjerner til å strø oppå




- Skjær opp før de tørkes for å gjøre det lettere å knekke de opp i passelig størrelse når de har tørket.
- Tørkes i ovnen på 50 grader med døren på gløtt i (hold deg fast) 15-20 timer!
- Kantene ble som flatbrød, mens resten ble som knekkebrød. Syns nesten det var bedre da det var så tynt som flatbrød, men vær obs og smør litt ekstra ut i kantene hvis du vil ha de litt tykke. Eller smør et kjempetynt lag hvis du vil ha de som flatbrød.
- Jeg fryste ned det meste, men jeg vil tro de holder seg i kjøleskapet i en lufttett boks noen dager. Tiner raskt.
TIPS: Kjempegode å dippe i hummus (moste kikerter med valgfri smakstilsetning) eller nøttedip, f.eks cashewnøtt-dip!

   Rødbete gir en søt smak og en nydelig farge!
         

Rått og godt!

Siden det foregår en innvendig vårrengjøring i kroppen min prøver jeg å spise minst mulig behandlet mat. Helst bare et varmebehandlet måltid om dagen, gjerne middagen. Til anledningen "indre vårrengjøring" kjøpte jeg litt rått snacks fra funkyraw og spiser litt av dette daglig. Rå, økologiske, tørket kjeks og knekkebrød står på menyen, men dette kan bli ganske tørt alene.

    Dette er snacks, helt rått, bokstavelig talt!

Linfrø-og gresskarkjerne knekkebrød
, eple-og daddellkjeks og rødbete-og gulerotkjeks med cashewnøtt"ost" og tomat. Bløtlegg cashewnøtter en time eller to, hell ut vann, skyll godt og kvern med litt vann. Du kan grovkverne og få en gjevn masse, men jeg liker litt nøttebiter. Her har jeg brukt noen dråper sitron, sitronpepper, pepper og himalayasalt. Rått og godt. Yummi!


Disse har jeg bestilt fra funkyraw.com, men kan egentlig lages ganske enkelt og billig hjemme. For best resultat krever det en dehydrator, genial maskin, men man kan også prøve å lage disse i ovnen. Jeg liker alle tre, men synes linfrøknekkebrødene og rødbetekjeksene er best.

RAW linfrø-og gresskarkjerneknekkebrød: Økologisk, vegan, glutenfrie, men kan inneholde spor av nøtter. Inneholder: Brune linfrø, gresskarkjerner, løk, karve og uraffinert havsalt. Eneste ulempen med disse er alle linfrøene som setter seg fast i tennene, haha!


Biscru rødbete-og gulerotkjeks: Økologisk, vegan og glutenfrie. Inneholder: Bohvete, rødbete, gulerot, gule linfrø, solsikkefrø, loppefrø og havsalt. 

Biscru eple-og daddelkjeks: Økologisk, vegan og glutenfrie. Inneholder: Bokhvete, epler, dadler, gule linfrø, solsikkefrø, loppefrø og kanel.

Kveldskos med grønnsaker og cashewnøttdip

Fredag kveld byr på litt ekstra kos. Cashewnøttdip er for meg ekstra kos. Jeg har skrevet om cashewnøttdipen før, men sånt bør nevnes oftere. Her skal jeg vise dere hvor enkelt dette faktisk er. Kan dessverre ikke forklare hvor godt det er, men saken blir som Polly's cashewnøtter med salt og pepper. Yammi!

                       

Eksakt oppskrift (faktisk):
♦ 1dl tørre cashewnøtter (bløtlegges et par timer)
♦ 1dl vann
♦ Himalayasalt, hvitløkspulver og sortmalt pepper

Bilde 1: Hell av vannet på de bløtlagte cashewnøttene, skyll godt.
Bilde 2: Over i blenderen med litt av vannet.
Bilde 3: Nå vil det se slik ut, hell derfor litt ekstra vann til du har ønsket konsistens. Pass på at den ikke blir for bløt, altså for mye væske. Tillsett krydder og blend. Finish!
      

Velbekomme, kos deg :)

NAM! Cashewnøttedip!

Jeg er hekta, rett og slett hekta! Denne dipen er perfekt for mine ganer og jeg er så glad jeg har funnet en så enkel, men så god erstatning for "Tines økologiske lettrømme" som har vært flittig i bruk her. Denne oppskriften er sikkert ikke unik, men jeg fant den hvertfall på selv og jeg har tenkt å dele oppskriften med alle nøtteelskere der ute. 

Herligheten:


Oppskriften er enkel:
♥ Bløtlegg cashewnøtter noen timer, til de er myke.
♥ Bytt vann, skyll godt.
♥ Hiv i blenderen med litt vann.
♥ Blend og ha i vann etter behov.
♥ Når du har riktig konsistens tilsetter du krydder etter ønske, men vær forsiktig, vi vil jo ikke overgå cashewsmaken!
♥ Jeg brukte himalayasalt, hvitløkskrydder og grovmalt pepper.
Bruk den som dip til grønnsaker, i dag hadde vi bare gulrøtter ved siden av og det passer utmerket!
Liker du Pollys Cashewnøtter/m salt og pepper, liker du dette!!!

YAMMI!!!




Kategorier




Instagram

hits