Tilbake til hovedside

Hjemmelaget raw pesto!

Pesto er perfekt tilbehør til alt av tomatbasert mat og pasta, men passer også godt til fisk og som topping på pizza. Denne pestoen er raw vegansk, altså uten parmesan som brukes i "vanlig" pesto, og kjernene er ikke ristet. Jeg har valgt å bruke 50/50 solsikkekjerner og pinjekjerner siden pinjekjerner er veldig dyrt. Har dere mulighet, så bruk kun pinjekjerner, men denne pestoen er veldig god slik den er med solsikkekjerner. Lag et glass, ha det stående i et tett glass i kjøleskapet og bruk litt etter behov. Pestoen holder seg ukesvis, men taper smak etter hvert. Jeg hadde min i et par uker før den var tom.

   
Raw pesto: 
♦ 1 potte basilikum 
♦ 1/2 dl pinjekjerner
♦ 1/2 dl solsikkekjerner 
♦ 1 dl kaldpresset olivenolje.
♦ 1/2 dl ferskpresset sitronsaft
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 2 ss næringsgjær - VIKTIG, gir "oste"smak. Les mer HER!
♦ Noen runder med pepperkverna. 

- Plukk av de støsrste bladene av basilikumplanten. 
- Blend alle ingrediesene til pesto. Jeg brukte foodprosessor, men stavmikser går nok fint. 
- Oppbevar i et tett glass/boks i kjøleskapet.
 
 
Her har jeg laget raw spaghetti pesto ved å spiralize squash og rørt inn raw pesto og søte cherrytomater. Veldig godt! 

   
Hva med dere, liker dere pesto og har lyst å prøve denne raw, veganske varianten?

Rask og enkel raw food lunsj!

Januar - måneden for omleggelse av kosthold og livsstil. I hvert fall hos veldig, veldig mange nordmenn. Jeg holder derimot en knapp på sunn og næringsrik mat hele året og ikke kun i januar! En vegansk raw food lunsj som denne, eller middag om dere vil, er med på å gjøre hver dag mye sunnere. En slik raw food lunsj inneholder gjerne mer grønnsaker enn nordmenn flest får i seg i løpet av en hel dag og den er smaksrik, næringsrik, full av fiber og meget mettende, tro det eller ei! Ta denne lunsjen som en inspirasjon og varier med favorittgrønnsaker og dressinger. Dere vil garantert føle dere mett, men lett og god etter en slik lunsj!

 
Lunsjen består av:
♦ 1/2 spiralized squash. Jeg bruker DENNE spiralizeren for å lage spaghetti av squashen. 
♦ Revet rødkål, gulrot, rødløk og agurk. Jeg rev disse i foodprosessor sammen med en skvett hampolje og sitron! Hamp er et fantastisk frø, les mer HER!
♦ En stor bit fersk, søt og moden ananas. Ananasen er viktig for søtt og friskt innslag i salaten. 
♦ Toppet med fersk persille og deilig dressing som dere skal få oppskrift på etter hvert. 
 
Raw frukt og grønt inneholder mye vann og en slik "salat" metter derfor mer enn man aner. Jeg pleier å lage en større porsjon og oppbevarer restene i kjøleskapet som jeg småspiser på de neste dagene. 

   
Ser det ikke godt ut!? :)

Raw solsikkefalafler:

Falafler stammer fra Midtøsten og er i disse landene en svært populær kjøttfri rett som lages av kverna kikerter som formes til kuler og stekes. Er man derimot ute etter en raw variant av falafler, slik jeg var denne gangen, -så er ikke kikerter det beste å bruke. Man kan spire kikerter, men for mange er dette en bønne mange vil ha problemer med å fordøye og nyttigjære seg av næringsstoffene da den inneholder mye enzymhemmere og fytinsyre. Av den grunn bruker jeg solsikkekjerner i disse falaflene. Bløtlagte solsikkekjerner funket utmerket i "falaflene" og de gir en mild og god smak! 

 
Til ett brett, ca 24 stk, raw solsikkefalafler:
♦ 2 dl solsikkekjerner, bløtlagt over natten
♦ 5 stk soltørka tomater, bløtlat i en times tid
♦ 3 ss kverna linfrø (jeg brukte gule) bløtlagt i 1 dl vann i en timestid
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 1/2 løk
♦ En god neve fersk persille
Krydder: Knust korianderfrø, cumin, salt og pepper.

Gjør dette:
- Bløtlegg solsikkekjernene over natten.
- Kvern linfrøene til mel i en kjøkkenmaskin og bløtlegg sammen med en desiliter vann i en times tid. Bløtlegg de soltørka tomatene i en times tid.
- Blend alle ingrediensene i en foodprosessor. Stopp maskinen av og til og skrap frø ned fra sidene i foodprosessoren.
- Kjør deigen til den er glatt og seig. Det skal ikke være nødvendig med mer væske hvis du har brukt bløtlagte solsikkekjerner, om du trenger mer væske: bruk bløtleggingsvannet fra tomatene.
- Smak, trengs det mer smak?
- Lag små falafelballer. Jeg syns det er lettest å forme disse ved hjelp av ei skje og et glass kaldt vann som jeg dypper skjea i mellom hver falafel.
- Tørk i dehydrator/ovn til de er den konsistensen du vil ha de. Mine tok ca 8 timer for å bli falafelkonsistens.
- Frys ned hvis du ikke spiser oppe alle.


                          Gode med raw pasta, sweet chili and garlic saus eller salsa !
 

VERDENS beste sweet chili and garlic saus!

Jeg elsker sweet chili and garlic saus med stor "E" og jeg bruker denne sausen som andre bruker ketchup. For meg er det ingen begrensninger til hva jeg bruker denne sausen til og eksempelsvis bruker jeg sweet chili and garlic på pizza, pasta, nuggets, fisk, falafler og selvfølgelig til vårruller. Jeg simpelthen elsker kombinasjonen av søtt, surt, sterkt og salt = de fire S'ene som jeg har snakket om før som kommer fra det Asiatiske kjøkkenet. Denne chilisausen er mild og beregnet for "pingler" som ikke liker eller tåler sterk mat. Man kan fint doble og triple mengden chili, null problem, men en ting er viktig å huske på og det er at jo lengre denne sausen står i kjøleskapet, desto sterkere blir den!

Mjuuugly's RAW sweet chili and garlic saus:
♦ 1 dl rå agavenektar***
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ Saft av 1 lime
♦ 1 fersk chili
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 1/4 rødløk
♦ 1 ss eddik
♦ 1-2cm fersk ingefær
♦ Salt og pepper

*** Det er mange uenigheter om agavenektar ute og går for tiden. Jeg lytter til min egen kropp og bruker agavenektar nøyaktig når jeg selv føler for det. Alternativt kan man bruke hvilken som helst sirup eller nektar, men det vil også gi en annen smak på sausen. 

Slik gjør du:
- Skvis saften ut av lime og sitron. 
- Fiiinhakk chili, rødløk, hvitløk og ingefær. 
- Bland alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper, evt. tilsett mer av de andre ingrediensene. 
- Oppbevar i en lufttett beholder i kjøleskapet
TIPS! Sausen blir helt klart best etter en dag eller to (eller syv!) i kjøleskapet. 

Når jeg lager denne porsjonen så holder den seg helt til glasset er tomt. Jeg vet derfor ikke hvor lenge den egentlig er holdbar i kjøleskapet, men selv bruker jeg en lufttett beholder (Norgesglass) og jeg har hatt min i opptill en måned uten at den har blitt dårlig. Helt perfekt å ha et slikt glass stående i kjøleskapet!


                                   Dette er garantert verdens beste sweet chili and garlic saus!

Raw pasta bolognese!

Jeg er tilbake på raw food-stien igjen og dagene er fylt med store mengder ferske grønnsaker og ferskpressede juicer. DEILIG! Denne pasta bolognesen var akkurat det jeg trengte i dag, nemlig en mettende, raw middag. Jeg varmer dessuten bolognesen i dehydratoren min (på 41 grader) en halvtimes tid før jeg skal spise, så blir den lunken og god, uten at det går ut over næringsstoffene. Har spist altfor mye ihjelpkokt mat i det siste, og jeg kjenner at kroppen trenger påfyll av rå mat nå! Reguler oppskriften etter hvor mager/fet du vil ha denne retten ved å bytte ut gulrøtter med ekstra nøtter, og gjerne kaldpressede oljer i stede for vann. Tro det eller ei, men en slik raw food rett metter vanvittig og jeg hadde planer om å spise hele porsjonen på ei gang. Ja, jeg er storspist, men hadde ikke sjans i havet til å spise opp denne porsjonen, så dette ble to måltider til meg. En klassisk rett gjort raw vegansk. Håper oppskriften faller i smak :)

  

Til to porsjoner trenger du:
♦ 2 squash
Saus:
♦ 7 soltørka tomater, bløtlegges i en timestid
♦ 1 tomat
♦ 1/3 rødløk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ Saft fra 1/2 lime
♦ 1 dl vann - bruk bløtleggingsvannet fra de soltørka tomatene
♦ 1 ts palmesukker eller annen søtning som raw stevia, raw agavenektar eller raw kokosnektar.
♦ 1 liten kvist stangselleri, hvis du har.
♦ En god neve fersk/fryst basilikum
♦ Krydder: salt, pepper, oregano, timian 

Raw "parmesan":
♦ 0,5 dl solsikkekjerner
♦ 2 ss næringsgjær
♦ 1/2 ts salt

"Kjøtt":
♦ En god neve bløtlagte valnøtter
♦ 3 gulrøtter

Slik gjør du: 
- Kutt opp squashen med et juliennejern (slik jeg har på bildet under), med en potetskreller, en ostehøvel eller en spirallizer. Jeg brukte forresten ikke skallet og kjernen av squashen, det juicet jeg.
- Blend alle ingrediensene til sausen i en foodprosessor eller annen kjøkkenmaskin. 
- Grovhakk bløtlagte valnøtter (disse er svært syredannende i kroppen og bør bløtlegges + at de blir gode og myke og gir fin tyggemotstand). Rasp gulrøttene. 
- Bland raspa gulrøtter, valnøtter og bolognese sausen. 
- Nå kan retten spises med en gang eller du kan varme den. Det gjorde jeg og i mellomtiden laget jeg raw "parmesan":
- Kvern solsikkekjerner, næringgjær og salt i en foodprosessor, blender, med stavmikser eller annen kjøkkenmaskin.
 
               
  

Superenkle, raw kjeks!

Kjeks eller knekkebrød, samma det, gode er de, superenkle å lage og de passer til både det søte og det salte pålegget. Min favoritt er disse kjeksene med ost og for tiden har jeg gumlet hjemmelaget, vegansk ost. Oppskriften skal dere få, men ikke i dag.


Til ett brett: 
♦ 1,5 dl gule linfrø ** (iHerb har også, golden flax seeds)
♦ 0,5 dl brune linfrø **
♦ 3,5 dl vann
♦ 1 dl gresskarkjerner, bløtlegges noen timer
♦ 1 ts salt

** De gule linfrøene er absolutt å anbefale her og hvis du kun brukerr de brune vil ikke kjeksene smake det samme. Har du kun gule linfrø kan du fint bruke bare det, men aller helst bør du få tak i gule, de er mildere og bedre, etter min smak.

Slik gjør du: 
- Bløtlegg gresskarkjernene. 
- Bløtlegg linfrøene i 3 dl vann og la blandingen stå en time eller to.
- Skylld gresskarkjernene og bland de sammen med linfrøene, saltet og eventuelt en skvett vann hvis blandingen er for tørr. 
- Bre utover et paraflexx bakeunderlag eller et bakepapir og tørk. 
- Etter ca 2 timer tar du ut brettet og ruter opp kjeksen. Etter 10 timer snur du kjeksen. Og etter to timer til bør kjeksen være ferdigtørket. 
- Oppbevar i en kakeboks.


                  Flere som skal grille i dag? Hva foretrekker DU å grille? Her blir det quorn :) 

Rask og enkel raw lunsj!

Mye raw food tar tid å tilberede, men jeg er fan av å smelle sammen de råvarene jeg har tilgjeengelig og ta det derfra. Jeg vil gjerne dele denne raw lunsje med dere, nettopp fordi raw food ikke trenger å være avansert og tidkrevende å lage. Bruk de råvarene du har tilgjengelig og foretrekker, det er da resultatet blir best! Jeg legger gojibær og nøtter i bløt i en timestid før jeg lager lunsjen, noen ganger blir de bløtlagt kortere, mens andre ganger mye lenger!


Mungbønnespirer
♦ Isbergsalat
♦ Agurk
♦ Gulrot
♦ Rødløk
♦ Gojibær, bløtlagt en time
♦ Sitron
♦ Valnøtter
♦ Cashewdressing/m hvitløk, salt og pepper. Cashewnøttene er bløtlagt i en time.

  

Raw fattigmannslunsj alá Mjuuugly!

Kjøleskapet har vært et fryktelig sørgelig syn om dagen og jeg hørt grønnsaksskuffen hyle etter påfyll. Så tomt og trist kjøleskap tror jeg aldri vi har hatt før, men mat må man uansett ha.. Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle lage når det eneste av ferske råvarer kjøleskapet kunne friste med var tre gulerøtter, to løk, en halv honningmelon, en kvart brokkoli, noen veldig gamle appelsiner og en slapp sitron, og tha's it. Nå skal det sies at vi hadde skapene fulle av bønner, linser og basisvarer, men jeg ville ha RAW FOOD! Vel, da må man være litt kreativ og jeg endte opp med en veldig god lunsj.




Honningmlon med snadder:

♦ 3 små gulrøtter
♦ 1/3 brokkoli med stilk
♦ En miniatyrløk
♦ 1/2 honningmelon

Cashewsaus:
♦ En neve rå cashewnøtter, bløtlagt en time eller to
♦ Saft av en halv sitron
♦ Saft fra en halv appelsin
♦ 1 hvitløksfedd
♦ Salt og pepper
♦ Vann



Slik gjør du: 
- Riv gulerøtter og brokkolistilken på rivjern. Kutt opp brokkolitoppene og løken i tynne skiver. 
- Skrap ut frø og innmat av honningmelonen. Jeg brukte bare litt av honningmelonen i salaten. 
- Cashewnøtter, sitronsaft, appelsinsaft, hvitløk, salt og pepper kvernes til en tykk saus. Spe på med nok vann til at blenderen/stavmikseren/kaffekvernet går rundt. 
- Bland grønnsaker og cashewsaus godt sammen. 
- Strø over hampfrø og valnøtter. 
 
      Denne lunsjen er et godt bevis på at raw vegansk mat ikke er kjedelig, selv en fattigmannslunsj!

     

VERDENS beste raw vårruller!!!

Disse vårrullene ble til i et svakt øyeblikk på kjøkkenet da jeg smalt sammen noen av favorittingrediensene mine og endte opp med et resultat som overgikk alle forventninger. Allerede dagen etter var jeg på'an igjen og lagde og skrev ned oppskriften, for en slik nydelig oppskrift må deles. Rispapirene er ikke raw, det vet dere nok, men ellers er oppskriften raw vegansk! Bortsett fra smaken er det beste med disse vårrullene at de ikke krever uvanlige og "rare" ingredienser. Ingrediensene jeg bruker her er råvarer jeg mener alle bør ha tilgjengelig stort sett hele tiden. Dessuten er det viktig at du følger DINE smaksløker og behov og tilsetter grønnsaker og krydder deretter. For at en oppskrift skal bli vellykket er fasiten ganske enkel: DU må smake deg frem underveis! Når det er sagt så er det virkelig en glede å dele denne oppskriften med dere for den er rett og slett helt rå, utrolig god og har en perfekt balanse mellom det sure, det søte, det salte og det bitre!
    

Spiser du lavkarbo så bytter du ut rispapiret med salatblader eller kålblader, og dadlene med noen spiseskjeer yaconsirup så er den saken løst!

Her er oppskriften på verdens beste raw vårruller, komponert av meg! 

♦ 15-20 rispapir
♦ 1/3 nykål
♦ 1/3 agurk
♦ 3 gulrøtter
♦ En bit rødbete **
♦ 5 store spiseskjeer hampfrø **
♦ En god neve valnøtter, bløtlagt et par timer **
** Bruk det du har og liker best! Bytt gjerne ut hampfrø med andre frø, men valnøttene anbefales hvis du tåler de!

PERFEKT saus:
♦ 10 stk soltørka tomater **
♦ 5 store dadler / evt. 10 små **
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ En bit ingefær / evt. tørket pulver
♦ Et stort fedd hvitløk
♦ 1/4 ts chili, SMAK deg frem!
♦ 1 ts raw soyasaus (hvis du har)
♦ Salt, pepper
♦ 1,5-2,5 dl bløtleggingsvann
** Bløtlegges i 3 dl vann, gjerne sammen og husk å spar på bløtleggingsvannet!

Slik gjør du: 
- Finhakk nykål og agurk. Riv gulrøtter og en bit rødbete på rivjern. Hakk valnøtter. 
- Lag sausen og marinér den godt inn i råkostsalaten. Her må du huske at væskemengden vil avhenge etter hvor god maskin du bruker, men bruk minst mulig vann! Jeg brukte nøyaktig 1,5 dl bløtleggingsvann og det taklet Magic Bullet'en min akkurat. 
- Legg rispapiret i kaldt vann til de er helt gjennomvåte. 
- Legg deretter ett og ett rispapir på et kjøkkenhåndkle og legg på ei god spiseskje vårrullfyll. Brett sammen og la gjerne vårullen ligge litt til på kjøkkenhåndklet for å "tørke".
 

Mange synes sikkert det er litt rart å spise våruller uten en saus ved siden av, men siden fyllet her er så smaksrikt så syns jeg absolutt ikke det er nødvendig med en saus ved siden av. Vil du likevel ha en raw saus ved siden av så vil jeg anbefale en oppskrift på sweet chilisaus som jeg ikke har prøvd selv, men som en liten fugl visket meg i øret at er knallgod, HER er oppskriften på den. Jeg tror jeg tørr gå så langt at jeg kan garantere at disse vårrullenee vil falle i smak hos både store og små. 

Til mine kjære venner som jeg vet leser dette innlegget: dere kommer garantert til å bli servert disse vårrullene om dere vil eller ikke, og dere kommer til å elske de! Jeg skal til og med lage en variant uten valnøtter til deg René siden du ikke tåler nøtter.

Sssalsa!

Salsa er så enkelt å lage at alle burde lage den selv, resultatet blir en hjemmelaget salsa uten kunstige tilsetningsstoffer, smaksforsterkere og skjulte mengder salt og sukker. For å lage en god, hjmmlaget salsa er det likevel to viktige punkter å merke seg, nemlig en: du må ha gode tomater, bruk din favoritt! Og to: du ha fersk koriander. Ellers står man  fritt frem til hva man liker å ha i salsaen, men her kommer i hvert fall min variant. Har du først begynt å lage din egen salsa vil du aldri gå tilbake til kjøpesalsa.

SSSALSA:
♦ 2 store, modne og økologiske tomater
♦ 1/3 rødløk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 1/4 sitron + 1/4 lime
♦ En god neve fersk koriander
♦ 1 ts palmesukker (valgfritt)
♦ 1 knivsodd chilli
♦ Salt, pepper 

Slik gjør du:
- Finhakk tomater, rødløk, hvitløk og koriander. Evt. kan du kjøre ingrediensene raskt i en foodprosessor. 
- Skvis ut sitron-og limesaft. Bland alt godt sammen.
- Hell salsaen over i en finmaska sil og press ut overflødig væske.
- Du kan med fordel oppbevare salsaen i en lufttett boks i kjøleskapet i et døgn eller to for da vil smakene "sette seg"!

 
 
 

Raw tapasboller til hverdag og fest!

Når man lager nøttemelk sitter man igjen med en nøttemasse også kalt "pulp" som det ikke alltid er like enkelt å få brukt opp. Man kan fryse denne pulpen, tørke den til mel, blande den inn i diverse mat, men den må for all del ikke kastes! Nøtter er dyrt og hvis du kaster restene fra nøttemelken vil det bli en fryktelig dyr melk. Her skal dere få en oppskrift hvor jeg bruker mandelpulp som hovedingrediens men du kan bruke hvilken som helst nøttepulp. Tapasbollene smaker nydelig og de har faktisk en "kjøttaktig" konsistens, men de er litt mykere. Prøv gjerne disse tapasbollene sammen med raw BBQ-saus! TIPS: Bruk gjerne cumin hvis du vil at disse skal smake taco. Cumin/spisskummen er krydderet som gir hele "tacosmaken".


 

Til 50 raw tapasboller trenger du:

♦ 4 dl mandelpulp
♦ 2 dl spiret bokhvete
♦ 0,5 dl linfrø **
♦ 2 ss psyllium husk/fiberhusk  **
♦ 10 soltørka tomater bløtlagt i litt vann
♦ 1 dl av vannet fra de soltørka tomatene
♦ 1 gulrot
♦ Saft fra 1/2 sitron
♦ 1/2 paprika
♦ 1 liten løk
♦ 2 fedd hvitløk

Krydder:
salt, pepper, chili og evt. cumin hvis du vil ha tacosmak.
** Bløtlegges i 3 dl vann i en timestid.

Slik gjør du:
- Start med å bløtlegge linfrø, psyllim husk og soltørka tomater. 
- Blend alle ingrediensene unntatt vann i en foodprosessor.
- Se an konsistensen. Tilsett vann. La deigen stå en stund. 
- Form til boller ved hjelp av en skje. 
- Tørk på 41 grader i dehydrator eller 50 grader med døren på gløtt i ovn. 
- Snu bollene etter tre timer. 
- Tørkes i ca 8 timer.
VIKTIG: Smak deg frem og se alltid an konsistensen! Bruker du f.eks tørket bokhvete vil kosistensen mest sansynlig bli annerledes, men det er likevel fullt mulig å bruke tørket bokhvete. Bruker du mindre væske vil deigen bli fastere og lettere å forme. Det er derfor viktig at du alltid ser an konsistensen, men jeg legger ut bilder slik at dere har noe å gå etter.


OPPBEVARING:
Merk deg at denne oppskriften er stor og gir 50 boller. Siden bollene ikke skal tørkes tørre må de heller  ikke oppbevares så lenge for da kan de mugne. Oppbevar bollene i en lufttett boks i kjøleskapet eller frys de ned. NB: Ved oppbevaring i kjøleskap og fryser vil tapasbollene bli fuktige og de trenger å bli tørket bittelitt før servering for best konsistens. Det er opp til deg, men om du vil tørke de så er det bare snakk om en halvtimes tid. Tiner raskt og kan med fordel oppbevares i fryser!

         100% glutenfrie, 100% RAW veganske, 100% hjemmelaget og 100% sunn og god snacks! :) 
 

Raw rugbrød med soltørka tomat!

Rugspirer ser ikke så veldig delikate ut der de vokser på seg lange, hårete røtter, men de er enkle å spire og jeg syns ikke dere skal skremmes av det litt underlige utseende. Egentlig så smaker de ikke så mye i det hele tatt, men grunnen til at jeg har falt pladask for rugspirer er at de er milde og søte på smak og kan blandes inn i så og si alt, uten å sette noe markant smak på maten. I stedet for å bruke fryktelig mye nøtter og frø i maten jeg lager, har jeg nå begynt å tilsette mye mer spiret korn og det er billig for jeg tror jeg betalte 30 kroner for en kilo økologisk helkornsrug!





Til 12 skiver raw rugbrød med soltørka tomat:
♦ 1 LITER ferske rugspirer
♦ 1 dl linfrø, gjerne kverna for å dra nytte av fettsyrene (bløtlegges til gelé i en halvtimestid)
♦ 10-15 soltørka tomater (bløtlegges i litt vann i en timestid)
♦ 1 dl av bløtleggingsvannet fra tomatene
Krydder: Salt, pepper, hvitløk, paprika. 



Slik gjør du: 
- Kvern alle ingrediensene i en foodprosessor til en deig. 
- Hvis du ikke har bløtlagt linfrøene i forkant må deigen stå og tykne litt før den smøres ut. 
- Fordel jevnt ut over et paraflexx/bakepapir. 
- La brødet tørke i ca 6 timer før du ruter det opp med et pizzahjul og tørker det videre et par timer. Snu det gjerne underveis. 
- Tørketid: ca 10 timer
- Ja, du kan tørke dette brødet i ovn på 50 grader med døra på gløtt. :)
- Oppbevar i en lufttett boks, men siden brødet inneholder kverna linfrø bør det fryses om du ikke skal spise det opp innen få dager.
 

VIKTIG: Dette brødet skal kun tørkes til det er brødkonsistens, ikke la det bli knekkebrød. Rugspirer blir fryktelig harde når de er knusktørre så du kan ikke (/bør ikke) lage knekkebrød av denne oppskriften. 

Selvom jeg brukte en hel liter rugspirer og 15 soltørka tomater så smaker dette brødet nesten ingenting, så her må dere gjerne være raus med krydder og urter, eller ha på masse smaksrikt pålegg!

 

Eggfri majones!

Jeg søker stadig etter veganske alternativer og det var slik denne majonesen ble til. Smaksmessig topper denne majonesen faktisk ALLE majonesene jeg noen gang har smakt! Jeg vet ikke med dere, men jeg er veldig glad i majones på diverse pålegg, og spesielt aioli er jeg svak for, men jeg syns de fleste majonesene blir fryktelig fettete og eggsmaken er bare kvalmende, syns jeg. Dette er et fullverdig alternativ til vanlig majones og siden jeg har tilsatt hvitløk blir det også en god erstaning for aioli. Denne majonesen er dessuten mye magrere enn tradisjonell majones, ikke at fett er farlig for fett er bra, men spiser man raw food får man i seg mye fett i andre kilder. Syns du likevel at en magrere variant er helt uhørt, men gjerne vil prøve denne veganske majonesen så er det ikke verre enn at du bruker kaldpresset, god olje i stede for vann!






Vegansk, hjemmelaget majones:

2 dl cashewnøtter (ikke bløtlagt, men godt vasket)
♦ Ca 1 dl vann
1 ss lecithin (ikke nødvendig)
♦ Saften av 1/2 sitron
♦ 1-2 ts dijon sennep
♦ 1-2 hvitløksfedd
♦ Salt, pepper




Slik gjør du:

- Kvern alle ingrediensene. Det er mulig du vil trenge mer vann, men det viktigste er at du bruker minst mulig vann, men nok til at maskinen klarer å kverne alle ingrediensene godt.
- La majonesen stå i en lufttett beholder i kjøleskapet i noen timer/over natten slik at den tykner.
Husk å smak deg frem underveis!

 
  

Sjekk denne salatdressingen!




Ser den bare ikke alldeles nydelig ut? Det er den. Denne dressingen setter virkelig prikken over i'en i enhver salat. Med denne dressingen trenger jeg ikke annet enn litt grønn salat, men aller best er det å kombinere med pinjekjerner. Utrolig god salatdressing som så absolutt må prøves, men husk: smak deg frem og finn en balanse av det sure, søte og bitre som du føler passer best for DINE smaksløker! Denne dressingen har blitt en stor favoritt hos meg og jeg lager den hver uke. MÅ prøves :)




En stor porsjon søtsur-sennepsdressing (for eksempel):
♦ En dæsj yaconsirup (2 ss)
♦ En dæsj mandelolje (2 ss)
♦ En dæsj dijon sennep (1 ss)
♦ En dæsj palmesukker (1 ss)
♦ En dæsj eddik (1 ss)


VIKTIG: Varier mengde ingredienser etter smak og behag, ønsket konsistens eller etter hva du har på kjøkkenet. Yaconsirup kan byttes ut med daddelpurè (bløtlagte dadler + vann som er kvernet til en purè), agavenektar eller honning. Mandeloljen kan byttes ut med hvilken som helst annen olje, bruk det du liker best, men gjerne smaksnøytral siden det allerede er så mange smaker i denne dressingen.

   Mmm... Mmmm.....

Raw kelpnudler med grønnsaker og søtsur saus!

Enkel og rask raw food middag slår aldri feil. Jeg har lenge vært på jakt etter den perfekte, raw søtsure sausen, og endelig har jeg fått det til. Oppskriften gir nok til to porsjoner så i dag skal jeg ha laks og søtsur saus. YUM :)


Raw, søtsur saus:
♦ 7 soltørka tomater, bløtlagt
♦ 1,5 dl bløtleggingsvann *
♦ 3 ss rå eddik
♦ 2 ss rått palmesukker
♦ 1/6 ts chillipulver

* Se an vannmengden etter tykkelsen på sausen.

Slik gjør du:
- Bløtlegg tomatene i en times tid og spar på bløtleggingsvannet.
- Kvern alle ingrediensene, du kan bruke blender. 
- Smak deg frem med eddik og palmesukker til du finner en balanse du er fornøyd med, vær forsiktig med chillien!
- Legg valgfrie grønnsaker og saus i en pose, lukk den og massér inn sausen i grønnsakene. Jo lengre grønnsakene får marinere seg, desto bedre blir de.
- Husk å skyll kelpnudlene før bruk. Jeg syns de er best når de har ligget litt i lunkent vann.


       Veldig godt og faktisk utrolig mettende middag. Dropp blomkål i denne retten for det var ikke godt.
 
 

OM KELPNUDLER:

Disse kelpnudlene er rå og er rett og slett laget av tangen kelp. Kelpnudler inneholder så og si ingen kalorier og de karbohydratene de inneholder er fiber. Dette er altså et alternativ til dere der ute som spiser lavkarbo OG raw food. Ellers inneholder kelpnudler mye kalsium og jern, pluss store mengder jod og det er grunnen til at jeg spiser lite av disse (har du lavt/høyt stoffskifte bør du være forsiktig med store mengder jod).

Hvis du ikke liker konsistensen til shiratakinudler vil du nok heller ikke like konsistensen på disse nudlene da de er "gummiaktig" på konsistens og vanskeligere å tygge. Ellers knaser nudlene når de spises og de smaker så og si ingenting, den bittelille smaken de har er av sjø. Kelpnudlene er klare til bruk, det eneste du trenger å gjøre er å skylle de og spiser du ikke opp hele posen oppbevarer du bare resten av nudlene i en bolle med kaldt vann i kjøleskapet. Kelpnudlene må ikke tørkes eller fryses, kan kjøpes HER. 

RAW PIZZA! :D

Tenk dere at det er mulig å lage en pizza som er vegansk, glutenfri, sukkerfri, soyafri og lavkarbo uten at den har vært oppvarmet over 42 grader, altså rå!? La meg sitere min kjære da han smakte "Hmm... Oi, jøss... Mmm... Øh, er denne rå? *moms* Denne var jo veldig god... Nam!". Bunnen ble perfekt på første forsøk, hard utenpå og myk inni, mens tomatsausen fikk en dose for mye salt.

 FØR DU LAGER PIZZAEN:
- Bløtlegg solsikkekjernene i ca 10 timer.
- Beregn ca 12 timer til tørking av bunnen hvis den skal lages rå.
- Bløtlegg valnøtter i noen timer.

BUNN:
♦ 2 dl solsikkekjerner
♦ 3 ss linfrø (jeg brukte gule)
♦ 1/2 ss fiber husk / psyllium husk / loppefrø
♦ 2 dl vann
♦ Salt
♦ Evt. urter hvis du ønsker smak

Slik gjør du:
- Bløtlegg solsikkekjernene.
- Legg linfrø og psyllium husk i vannet. Jeg lot de ligge i en times tid og da hadde frøene sugd til seg væske og det var kun gele.
- Kvern alle ingrediensene i en foodprosessor i ca 2 minutter til det har blitt en seig deig.
- Bre utover et paraflex bakeunderlag (til dehydrator) eller bakepapir og form til en pizza.
- Tørk i dehydrator i ca 12 timer. Kan tørkes i ovn på 50 grader og med døren på gløtt. Snu pizzaen helt til slutt slik at den tørker under.

TOMATSAUS:
♦ 12 soltørka tomater bløtlagt en times tid
♦ Ca 1,5 dl vann
♦ 1 fedd hvitløk
♦ En skvis sitron
♦ 1 ss rått palmesukker
♦ Krydder: salt, pepper, paprika, oregano og basilikum

Slik gjør du:
- Bløtlegg de soltørka tomatene en times tid. Bruk bløtleggingsvannet.
- Kvern alle ingrediensene, smak til med krydder etter eget ønske.
- Det er mulig du trenger mer vann, det kommer anpå maskinen du bruker, men bruk minst mulig vann.
- Rør inn hakka valnøtter som skal gi tyggemotstand og god smak i stedet for kjøtt og bønner.


"OSTESAUS"
♦ 2 dl cashewnøtter, bløtlagt et par timer
♦ Ca 1 dl vann
♦ Saft av 1/3 sitron
♦ 3 ss næringsgjær *
♦ Salt

* Næringsgjær er det eneste i oppskriften som ikke er rått, men det smaker nydelig og blir brukt som erstatning for ost av de fleste rå veganere. Les mer om næringsgjær HER.

Slik gjør du:
- Kvern alle ingrediensene. Jeg bruker Magic Bullet'en min til det.
- Bruk nok vann til at maskinen går rundt og sausen blir tykk.
- Jeg hadde i noen hele cashewnøtter til slutt.

   (Bilde fra en annen gang)
       Nå ligger restene i fryseren og venter på å bli spist en annen gang :)  

RAW BBQ-marinade :)

Her kommer oppskrift på en deilig marinade jeg anbefaler dere å prøve. Marinaden kan fint brukes til marinade i rå mat som i raw food eller på grillen. Knallgod er den hvertfall og denne skal jeg bruke masse i sommer!!! Varier krydder og mengde etter egen smak og behag.

RAW BBQ-marinade:
♦ 10 soltørka tomater
♦ 5 dadler uten stein
♦ 1-2 dl vann (bruk bløtleggingsvannet fra tomater og dadler)
♦ 1/3 paprika
♦ 1/4 lime
♦ 1 ss rå eddik (jeg bruker DENNE)
♦ 5 ss hampolje (eller annen smaksnøytral olje)
♦ Krydder: Salt, pepper, hvitløk, løk, chilli, laubærblad, cumin og ingefær.

SLIK GJØR DU:
- Bløtlegg de soltørka tyomatene og dadler i en til to timer.
- Kvern alle ingrediensene i f.eks en blender, foodprosessor eller med stavmikser. Jeg brukte den store kolben til kvernet i Magic Bullet'en min.
- Bruk nok vann til at du er fornøyd med konsistensen. 2 dl gir en mer flytende marinade. Jeg brukte nøyaktig 1,3 dl og dere ser hvor tykk min ble. Husk at ikke alle kaffekvern/blendere takler så lite vann.


Ohhh, så nydelig dette var. Her marinerte jeg blomkål i BBQ-marinaden som jeg lot ligge i en times tid (kan med fordel ligge lengre) og pakket den marinerte blomkålen og litt salat inn i et kålblad. Veldig godt!



Verdens beste salat!

Sommer er tiden for en kjølende, knasende og sprø salat. Jeg elsker salater, og spesielt på denne tiden av året når man kan ta den med på utsiden og nyte et grønt måltid i grønne og varme omgivelser. Herlig! Nå har jeg funnet på en helt ny salat (har hvertfall aldri sett noe liknende), og den er nydelig, sååå nydelig og kjapp å lage. Vegansk og rå er den også, så her er det bare å spise med god samvittighet! Anbefales på det varmeste :)
 
Grønn salat:
♦ Jeg brukte ruccola, isbergsalat, agurk og nykål, nom!
Tomat- og pinjekjernemarinade (dobbel porsjon):
♦ 5 soltørka tomater
♦ 2 dadler
♦ 1/3 snackpaprika
♦ Ca 2 dl vann
♦ Salt
♦ En dæsj sitron
Masse rå pinjekjerner!

- Start med å bløtlegge soltørka tomater og dadler i dobbelt så mye vann i ca en time.
- Bland salaten for seg.
- Kvern de soltørka tomatene, dadlene (bruk gjerne bløtleggingsvannet), paprika, sitron og salt.
- Du må bruke nok vann til at kvernet/blenderen går rundt, men marinaden skal være tykk! Eventuelt spe på med ekstra vann. Jeg bruker Magic Bullet'en min til dette.
- Rør inn pinjekjernene i halve tomatmarinaden og sett resten i kjøleskapet til en annen gang.

    TIPS: Pinjekjernene blir mye bedre om man rister de lett i ei stekepanne.

       Utrolig lettvint og "sabla godt"!
 

Rått og godt gulrotbrød :)

Mange av dere var interessert i en oppskrift på raw brød og her kommer en som jeg har blitt veldig glad i og som jeg tror de fleste av dere ville likt. Og for de av dere som skulle være i tvil så brødet er vegansk, glutenfritt, melkefritt + gulrotsøtt, mykt og veldig, veldig godt. Brødet kan fint fryses ned og tas opp bare en halvtimes tid før det skal spises. Hurra for raske alternativ! :D

     Her med deilig pålegg:
      ... og uten pålegg:

Til 12 skiver:
♦ 1 neve bløtlagte mandler
♦ 2,5 dl bløtlagte valnøtter
♦ 2 ss bløtlagte linfrø + vannet
♦ 3 økologiske gulrøtter med skall
♦ 0,5 dl vann
♦ Krydder etter eget ønske

TIPS: Hvis du har en juicemaskin kan du også bruke pulpen fra gulrøttene (den tørre masse med fiber som er igjen etter juising).

- Bløtlegg mandler og valnøtter hver for seg over natten.
- Bløtlegg linfrø (jeg brukte gule) i dobbelt så mye vann i ca 1 time.
- Kvern alle ingrediensene i en foodprosessor.
- Skrap masse ned fra kantene.
- Fordel jevnt utover et paraflexx bakeunderlag/bakepapir. Det er viktig at kantene ikke er tynnere enn midten, siden kantene tørkes først.
- Kutt opp med pizzahjul.
- Tørk idehydrator på 41 grader eller i ovn på 50 grader med døren på gløtt i CA 14 timer.
- Snu mot slutten av tørketiden og la brødet tørke en times tid på den andre siden.
NB! Tørkes brødet for lenge blir det knekkebrød!
- Oppbevar i en lufttett boks i kjøleskapet eller frys ned, tiner raskt.

 
   Enkelt, sunt og nydelig gulrotbrød :)
 
  Pålegget på bildene under er økologisk tomat, cashewdressing/dip, hampfrø og vegansk pesto. YUM!
 


Raw lunsj i grønne omgivelser!

Det beste med å bo på sørlandet er dager som dette; sol fra skyfri himmel, bar hud uten gåsehud, frisk sjøbris, lyden av bølgeskulp mot bryggekanten, måkeskrik og bare tær i grønt gress. Det er idyll, og det var nøyaktig en slik dag i dag, en helt fantastisk flott vårdag! Jeg hadde noen ærend i byen så jeg tok med meg lunsjen hjemmefra og satt meg i parken, kall det gjerne en liten piknik-date med meg selv, svanene og måkene!
 
- Jeg lagde pålegget av 1,5 dl bløtlagte cashewnøtter, 1 ts grønn pesto og litt krydder. Dette kvernet jeg sammen med litt vann til et tykt smørepålegg, men beholdt noen av cashewnøttene slik at det ble litt tyggemotstand.
- Brødet har jeg ikke oppskrift på for det var noe jeg bare slang sammen uten å tenke. :)

 
        Nå går jeg i koma, men ønsker dere en nydelig helg og nyt været!

Raw spagetti "carbonara" :)

Dette er en veldig enkel og rå rett som fint kan spises til lunsj eller middag. Den er raskt å slenge sammen og det eneste du må gjøre er å legge nøttene i vann i forveien (selvom det ikke er noe must!). Spagetti laget av squash funker kjempefint og spesielt hvis du bruket et juliennejern. Denne retten er et fint alternativ til den tradisjonelle pasta carbonaraen, men jeg synes denne rå versjonen er bedre! Dessuten er den mettende, veldig bra for deg og helt uten kunstige tilsetningsstoffer, gluten, melk, animalske ingredienser og den lages på maks 10 minutter!

      YUMMI! Her med gul squash, brokkoli og linsespirer. 
"Carbonara saus"
♦ 1,5 dl cashewnøtter, bløtlagt et par timer
♦ 1 dl vann
♦ 1 ss næringsgjær
♦ Salt, pepper.
♦ Kjernen av squash

♦ Gul eller grønn squash og 2 ss næringsgjær

- Kutt opp squashen med et juliennejern eller med en ostehøvel til squashgetti. Spar kjernen.
- Kvern alt til sausen. Du kan bruke hvilket som helst kvern, men bruk minst mulig vann for ellers blir sausen veldig flytende.
- Eventuelle rester av sausen kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i et par dager.
- Bland squashgettien og sausen og rør inn 2 ss næringsbær.
- Kan lages uten næringsgjær, men det blir best med siden næringsgjæren gir en "ostete" smak!

    Veldig enkelt, bare se her:

    Her brukte jeg grønn squash og la den i et savoykålblad og hadde cherrytomater ved siden av.

Raw paprikawrap!

Jeg er ikke så begeistret for paprika i kombinasjon med salat, men dette ble supergodt og smaksrikt. Varier krydderet og fyllet slik du selv ønsker og nyt. Med litt planlegging er dette en kjempeenkel og nydelig rå rett:


Til tre raw paprikawraps:

♦ 1 rød paprika
♦ 1 stor tomat
♦ 5 ss linfrø = 1 dl
♦ 2 dl vann
♦ Krydder etter eget ønske
♦ Rødløk til topping



- Bløtlegg linførene i de to desiliterene med vann og la de ligge i bløt i ca en time.
- Kvern alle ingrediensene, unntatt rødløk. Jeg brukte en stavmikser, det funket veldig greit.
- Unngå å tilsette mer vann, men hvis maskinen din sliter så ta litt.
- Bre utover et bakepapir eller paraflexx bakeunderlag til dehydratoren og pass på at midtpartiet gjerne blir smurt litt tynnere siden dette tørker sist.
- Legg over litt rødløk, den gir ekstra god smak.
- Tørkes i 12 timer på 41 grader i dehydrator eller 50 grader i ovn med døren på gløtt. Den siste timen bør du snu wrapsene slik at de tørker under.
- Jeg spiste en og fryste de to andre, men de kan fint oppbevares i kjøleskapet, men da må den tørkes en liten stund før den spises.
- Fyll med det du liker :)


 
HVIS wrapsen er for bløt må den tørkes mer.
HVIS wrapsen er tørr på kantene og bløt i midten har du ikke fordelt massen jevnt nok utover og den må tørkes mer.
HVIS wrapsen er for tørr over hele kan du legge den på vått tørkepapir eller smøre noen dråper vann over den.

                    Servert med cashewdip tilsatt næringsgjær og rå søtpotet "fries". JAFS!

 

Raw spinatwrap!

Jeg elsker wraps! Uansett farge, smak og konsistens. Jeg bare elsker at man ruller den sammen med favorittfyllet og at man kan spise den med hendene. Nydelig! Gi meg en wrap så er jeg fornøyd! :)

Til 3 wraps:

♦ 2 gode never spinat
♦ 3 dl bløtlagte mandler og solsikkekjerner
♦ 3 ss kverna og bløtlagte linfrø
♦ 1 dl vann
♦ Krydder etter eget ønske!

- Kvern alle ingrediensene til du får en tykk, men flytende masse. Bruk minst mulig vann så reduserer du tørketiden.
- Tørkes i ca 12 timer på 41 grader.
- Husk å snu wrapsen så fort den "slipper" underlaget og la den tørke et par timer på den andre siden.
- Wrapen skal være seig, bøyelig, men tørr nok til å rulles til en wrap.
- Oppbevar evt. den andre i kjøleskapet og tørk den en times tid før den skal spises siden den blir fuktig igjen i kjøleskapet. Kan også fryses.


 

   Nå skal jeg ut i SOLA! Ha en nydelig dag :)
 

Knallgode fylte søt paprika!

Har så mye på hjertet om dagen, og har masse å blogge om, men jeg får bare ikke gjort alt jeg vil og det må jeg godta! Mat må man uansett ha og i dag laget jeg meg en deilig og mettende middag, nemlig fylte søt paprika! Mange ovnsbaker søt paprika med litt ost og liknende oppi, men siden jeg spiser rått og vegansk laget jeg et vell så godt alternativ. Tro det eller ei, men raw food er utrolig mettende, jeg ble stappmett av denne middagen! Jeg har glemt hvor søte, saftige og herlige søt paprika er!


Raw og fylte søt paprika:
♦ 2 søt paprika
♦ 2 dl nøtter eller frø. Jeg brukte valnøtter og cashewnøtter, bløtlagt en times tid.
♦ 5 soltørka tomater, bløtlagt en times tid.
♦ Ca 2,5 dl bløtleggingsvann fra tomatene.
♦ Masse deilig krydder. Bruk det du liker best!

OBS: Oppskriften gir nok til tre fylte søt paprika så spis to til middag og spar den tredje til lunsj, eller omvendt! :)


 

- Spar en liten neve av nøttene/frøene.
- Kutt av stilken på søt paprikaene. Skrap ut det hvite og frø med ei skje, skyll paprikaene for å få ut alle frøene.
- Kvern nøtter/frø sammen med, soltørka tomater, 2 dl av bløteggingsvannet og krydder.
- Hvis kvernet henger seg opp så tilsett mer av bløtleggingsvannet. Væskemengden avhenger av hvor god kvernet/blenderen er, jo mindre vann, jo bedre!
- Hakk nøttene/frøene du har til overs og bland de inn i puréen, det er godt med litt tyggemotstand!!
- Server med f.eks en salat eller brød.

       Skal prøve å svare på mailene deres i løpet av uka, beklager for at jeg ikke har fått svart dere!
  

RAW meksikanske burgere!

Jeg slang sammen en utrolig deilig blanding i går kveld som ble forvandlet til noen deilige, rå, veganske, meksikanske burgere i dag. Som den kjøtteteren jeg er født så må jeg bare si med hånden på hjertet at dette er snadder for alle kjøttetere som har ønsker om å redusere kjøttforbruket sitt. Jeg savner ikke kjøtt i disse i det hele tatt for nøttene og frøene tilfredstiller alle mine krav til tyggemotstand og de smaker nydelig!! Dessuten, min kjære syns også disse var utrolig gode, men HAH, de er mine, han får ikke fler før jeg har laget en ny porsjon! 


Til 12 rå meksikanske burgere:
♦ 3 dl mandler, bløtlagt over natten!
♦ 2 dl valnøtter, bløtlagt over natten!
♦ 1 dl gresskarkjerner, bløtlagt over natten!
♦ 15 soltørka tomater, bløtlagt et par timer + 2 dl bløtleggingsvann!
♦ 1/3 rød paprika
♦ 1/3 liten løk
♦ 2 gulrøtter
♦ 2 fedd hvitløk
2 ss chiafrø, bløtlagt et par timer!
♦ Krydder: Salt, chilli, pepper og cummin, naaam!!!

     Jeg spiste to burgere med spinat, cherrytomater, agurk, mungbønnespirer og syrlig "rømmedip".

SLIK GJØR DU:
- Bløtlegg nøttene i god tid i forveien, skyll bort bløtleggingsvannet.
- Kvern alle ingrediensene utenom alt bløtleggingsvannet fra tomatene.
- Tilsett litt og litt vann. Skrap ned burgermassen fra kantene i foodprosessoren.
- Smak til med eventuelt mer krydder.
- Du trenger to dehydratorbrett til dette, men ett brett til ovnen er nok.
- Lag 12 passelig store burgere og tørk i ovnen på 50 grader med døren på gløtt, evt. lavere tempratur hvis det er mulig. Tørk i dehydrator på 41 grader i 15 timer.
- Snu burgerene mot slutten av tørketiden. Bare snu de med en stekespade så fort konsistensen tillater det.


VIKTIG: Ikke la de tørke for lenge, da vil de smuldre og falle fra hverandre.
- Oppbevar i en lufttett beholder i kjøleskapet noen dager eller frys ned.

En nydelig, raw lunsj!

Jeg venter fortsatt på dehydratoren min og begynner virkelig å bli lei av å vente, men i mellomtiden spiser jeg mye raw food som ikke krever dehydrator. Dette var lunsjen min for et par dager siden. Veldig godt, sunt og veldig mettende!

Tomat-og solsikkekjerne"pesto":
♦ 1 dl solsikkekjerner
♦ ca 1 dl vann (mulig du trenger mer)
5 soltørka tomater
♦ 1 fedd hvitløk, hvitløkspulver
♦ Himalayasalt

PS: Porsjonen er stor. Jeg trodde jeg skulle spise to av disse kai choi bladene med pesto, men jeg ble stappmett(!) av en. Den holder seg fint i en lufttett beholder i kjøleskapet et par dager.

- Bløtlegg solsikkekjernene i noen timer. Skyll bort bløtleggingsvannet.
- Bløtlegg tomatene i et par timer. Bløtleggingsvannet til tomatene kan du bruke.
- Spar noen solsikkekjerner. Kvern resten i et kaffekvern eller liknende.
- Fyll et kai choi blad eller annen salat med valgfritt tilbehør. Jeg brukte mungbønnespirer, agurk og tomat.
- Avslutt med en stor klatt tomat-og solsikke"pesto" og strø over noen solsikkekjerner på toppen.


KAI CHOI:
Her i byen har vi fått en utrolig flott og stor asiatisk butikk. Her har de et veldig stort utvalg og grønnsaksavdelingen vekker stadig min oppmerksomhet. De selger alt mulig av merkelige bladgrønnsaker, blader og spiselige blomster og rare greier. Problemet er at jeg ikke aner hva de ulike grønnsakene er, eller hva de kan brukes til. Kai choi var bare én av fire grønnsaker de hadde skrevet en lapp om brukstips, så jeg tok med meg en hjem.


Kai choi er en grønnsak i sennepsfamilien og den kalles også for mustard greens. Kai choi er spesielt rik på fiber,  vitamin A, og  K, men inneholder også mye vitamin C, folat, kalsium og mangan. Den smaker litt pepper og de ytterste bladene er ganske sterke, dessuten kan den spises både i varme retter eller rå. Det som fanget min interesse med denne var at roten på bladene er veldig tykke slik at den fint kan brukes til en skål uten å knekke. Veldig genialt da salatblader ofte knekker lett. Dagen etter jeg spiste denne lunsjen brukte jeg kai choi som tacoskjell og det funket kjempebra! Så hvis du kommer over en slik morosak så prøv den :)
 

Marinerte mungbønnespirer!

Hørtes kanskje litt spesielt ut? Men neida, det var knallgodt! Veldig mange vegetarianere bruker bønner i stedet for kjøtt. Jeg har tidligere skrevet om da jeg brukte bløtlagte mandler i tacoen, det var også veldig godt. Denne gangen valgte jeg å marinere spiret mungbønner i tacokrydder og det ble knallgodt! Du trenger ikke marinere mungbønnespirene i tacokrydder, bare bruk det krydderet du liker best!

  


Tacomarinerte mungbønnespirer:

♦ Mungbønner (et par desiliter tror jeg)
♦ 1 ss hampolje / annen olje
♦ Masse krydder. Jeg brukte mitt hjemmelagde tacokrydder uten mel og sukrin.
♦ Vann nok til at alt blander seg godt.


- Bland alt forsiktig så spirene ikke knekker.
- La mungbønnespirene marineres i krydder, olje og vann i et par timer.
- Hell bort ekstra vann og lag deg foreksempel en deilig salat til!

        Denne tacotallerkenen er vegansk og rå (utenom maisen som er kokt):Her bruker jeg tacomarinerte mungbønnespirer i stedet for kjøtt/kokte bønner, syrlig cashewdip i stedet for rømme og delvis rå maischips i stedet for nachos. Utrolig godt og veldig mettende!

Mungbønner er superenkle å spire. HER har jeg skrevet et innlegg om hvordan jeg pleier å spire mungbønner. Mungbønnespirer er veldig milde på smak og er knasende sprø! Mungbønnespirer er som alle andre spirer utrolig næringsrikt og proppet med vitaminer og mineraler, dessuten metter de veldig til å inneholde så lite kalorier som de gjør, ca 30kcal/100g. Jeg anbefaler dere virkelig å prøve å spire mungbønner!

Erstatning til rømme: raw cashewdip!

Jeg har laget mange varianter av cashewdiper og det anbefales på det varmeste. HER har dere en grunnoppskrift som jeg veldig ofte lager til grønnsaker og dip, den er god og enkel å lage. Hvis du vil ha dipen som dressing over salat tilsetter du mer vann. En cashewnøttdip er helt genialt for alle som ikke kan eller vil spise meieriprodukter. Her kommer et rått, vegansk og allergivennlig alternativ til rømme! Bruk den som du ellers ville brukt rømme, den er syrlig og god! :)


Erstatning til rømme:
♦ 2,5 dl cashewnøtter naturelle (bløtlagt i ca 2 timer)
♦ 1 dl vann (det er mulig du må bruke mer)
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 1/2 ts rå eddik (jeg bruker DENNE)
♦ 1/2 ts himalaysasalt

Jeg har fått meg nok et nytt kvern/blender, så her tok det meg bare noen sekunder så var dipen ferdig. Tror kanskje det kommer et eget innlegg om min nye lekekamerat; Magic Bullet.

SLIK GJØR DU:
- Kvern alt i et kaffekvern, med stavmikser eller i en blender.
- Skrap ned fra kantene om det er nødvendig og la maskinen gå til dippen er tykk, jevn og fin i konsistensen.
- Du kan helt sikkert bruke foodprosessor også.
- Dippen holder seg i hvertfall 4 dager i kjøleskap, men bruk en lufttett beholder.

Ps: Det er mulig du trenger litt ekstra væske for å få blandet dette skikkelig, men det kommer an på hvilken maskin du bruker. Det viktigste er at du bruker minst mulig vann slik at dippen har en tykk konsistens!

  

Raw italiensk salat!

Jeg har laget italiensk salat på rå og kjernesunt vis. Det vil si at denne italienske salaten er laktosefri og vegansk, noe de færreste italienske salater er. Dette er noe jeg prøvde for bare et par dager siden og jeg har allerede rukket å lage flere varianter. Det er helt utrolig hvor enkelt dette er og i tillegg minner smaken skremmende mye om den tradisjonelle italienske salaten som er laget med majones og rømme. Server på brød, i salat, til kjøttretter eller som du selv ønsker. Jeg er imponert, og nå utfordrer jeg dere til å prøve! :)



Oppskrift på raw italienske salat:
♦ 2 dl cashewnøtter, bløtlagt
♦ 1 gulrot
♦ En bit hodekål
♦ Litt purre
♦ Saft av 1/3 sitron
♦ Himalayasalt og sort pepper
♦ Vann 
♦ Eddik *

Slik gjør du:
- Bløtlegg cashewnøttene i ca 2 timer, hell av bløtleggingsvannet og skyll.
- Lag cashewnøttdressing ved å tilsette ca 1 dl vann og sitronsaft. Blend i blender eller med stavmikser til du får en tykk, men flytende dressing. Start med litt vann og tilsett mer om nødvendig.
- Rasp gulrot, hodekål og purre (evt. kutt den opp slik jeg gjorde) og bland dette med cashewnøttdressingen.
NB: Oppskriften er stor og passer til to personer.



TIPS: Kålrot smaker veldig godt i denne så du kan variere mellom kålrot og hodekål.
TIPS: Et surt eple gjør seg veldig bra her. Det gir sødme og syrlighet. Prøv med eple!
* TIPS: Bruk gjerne en teskje eller to med eddik. Bruk den eddiken du liker best. Jeg bruker denne, men eddik er ikke nødvendig!

    Utrolig godt, men herregud så mektig! Ikke lag ekstra mye fordi du er redd du ikke blir mett!
  

Raw TACO! Fantastisk godt!



Her skal dere få en oppskrift på en fantastisk god raw food middag, nemlig taco! Med litt planlegging går det maks ti minutter å lage denne retten og den smaker nydelig. Jeg tror jeg tørr påstå at alle som liker taco og nøtter vil elske denne retten. Et fullverdig måltid med mange spennende smaker!

Med planlegging mener jeg at du må bløtlegge nøttene og du må lage tortillachipsen i forveien, MEN tacoen smaker like godt uten tortillachips!


               Nam, nam, nam!

Til raw taco trenger du:
♦ Salat etter eget ønske! Jeg brukte isbergsalat, brokkolispirer, rødløk, mais (ikke rå) og agurk.
♦ Rå tortillachips (Oppskriften finner du her!)
♦ En god neve mandler, bløtlagt i ca. 12 timer.
Hjemmelaget tacokrydder.
♦ Et par never cashewnøtter, bløtlagt i ca. 2 timer.
♦ Sitron, hvitløk, himalayasalt
♦ Vann

Taconøtter:
- Skyll de bløtlagte mandlene.
- Hakk nøttene.
- Strø over masse hjemmelaget tacokrydder.
- Tilsett et par spiseskjeer vann.
TIPS: Du kan bruke hvilke som helst nøtter og frø, men bløtlagte mandler funket utmerket. Mandlene blir så myke at man kan stikke gaffelen gjennom de!



Cashewnøttdressing:
- Hell fra bløtleggingsvannet, skyll godt.
- Tilsett en skvis sitron, himalayasalt, hvitløk, sort pepper og ca 1 dl vann.
- Bruk stavmikser eller blender og kvern til du får en tykk, men flytende nøtteblanding.
- Juster eventuelt med mer vann.
- Brukes som dressing/rømme over tacoen. Yum!



TIPS: Dere som liker avokado burde lage guacamole i tilegg, men jeg takler ikke avokado lengre. Guacamole lages enkelt ved å blande avokadokjøttet, sitron, chilli, krydder og eventuelt tomat og løk.

Selvom dette i utgangspunketet er en salat med masse nøtter, så minner det faktisk mer om en tradisjonell tacotallerken enn en salat. Virkelig en storfavoritt og jeg tror jeg kan leve på den i en månedstid nå, hehe. Jeg anbefaler dere på det varmeste å prøve den! Man blir god og mett på en behagelig måte. Oppskrift på tortillachips kommer forhåpentligvis i løpet av dagen, men nå må jeg bløtlegge noen nøtter...

     Håper det ser like godt ut som det smaker, nam!

   

Spiret quinoasalat

  Dette har jeg spist tre dager på rad nå. Veldig godt. Og så vil jeg ønske dere en riktig god helg!



Hovedsaklig:
♦ Forskjellige typer salat
♦ Agurk
♦ Masse avokado
♦ Spiret quinoa

Noen av dere som prøvde å spire quinoa?

Get raw food inspiration!

Noen av dere har spurt hvor jeg finner oppskriftene og liknende. Hvis jeg har funnet oppskriftene (OG bilder!) et sted så linker jeg og skriver dette, men som noen av dere har skjønt så bruker jeg sjeldent oppskrifter. Det jeg derimot gjør er å finne inspirasjon til oppskrifter. Jeg skriver ikke ned noe som helst, jeg bare husker det jeg mener er viktig og plutselig dukker det opp idèer og slik finner jeg egne oppskrifter. Kanskje dere finner oppskrifter som likner, men jeg bruker aldri bevisst oppskrifter uten å linke til kokken, forfatteren, fotografen eller hva det måtte være. Dette håper jeg dere også tenker over. Det er både ulovlig dårlig gjort å ta æren, ros og tilbakemeldinger som egentlig ikke er dine.

Jeg finner altså inspirasjon til oppskriftene mine ulike steder og jeg tenkte å hjelpe dere også litt på vei. Forhåpentligvis vil siden nedenfor hjelpe dere i gang med å produsere masse raw food eller allergivennlige, kjernesunne og snille oppskrifter. Spesielt med tanke på raw food så er det ikke bare bare å åpne kjøkkenskapet og begynne å lage mat på "raw food vis". Det trengs prøving, feiling, miksing og triksing, men så blir resultatene kjempebra og du sitter igjen med en lykke av å mestre denne kunsten!

              Bildet er linket til siden, ta en titt!

På denne siden finner du en side med de "50 beste" raw food-bloggene. Jeg har selv fulgt rundt 15 av disse fast en stund og jeg må si det er mye godsaker å glede seg til hvis du tar deg tid til å se gjennom bloggene. Det er derimot også mange av bloggene som bare er rotete enten med mye reklame eller lite bilder og mye tekst. Det finner du ut av selv, denne siden er hvertfall en god start!

Ha en fin søndag med disse herlige bloggene!

Raw food middag!

Laget meg en deilig raw food rett til middag en dag, det ble veldig godt så jeg tenkte jeg måtte dele den med bloggen. Egentlig hadde jeg gledet meg til å bruke squash i oppskriften, men stakkars, den squashen var helt seig, tvers gjennom. Brun var den også blitt. Huff. Squash må virkelig behandles som porselen! Middagen er rå, vegan, laktosefri, glutenfri, mettende og veeeldig god!

   NAAAM!




Jeg brukte:

♦ 1 stor agurk
♦ 2 medium gulerøtter
♦ 3 reddiker
♦ 1,5 dl cashewnøtter (bløtlagt en time)
♦ 1 ss hampfrø uten skall
♦ 3 ss rå, spiret og tørket bokhvete
♦ Vann og krydder til "saus"




Cashewnøttsaus:
I mangel på kaffekvern brukte jeg stavmikser. Funket utmerket! Jeg gjorde som her, bare jeg brukte litt mer vann slik at konsistensen ble flytende, men tykk. Sausen er viktig, det var denne som gjorde retten knallgod, sammen med hampfrøene. Skvis gjerne litt sitron i, det gjør det ekstra godt. Jeg krydret med himalayasalt, hvitløkspulver og pepper, -det er min favoritt. Bokhveten gjorde det krispy.

Du kan bruke squash, aubergin og gulerøtter i stedet for agurk, men agurk gjorde seg veldig bra her syns jeg. Bruk rødbeter og litt spinat hvis du har, det er nok supergodt her. Jeg brukte restene i kjøleskapet, så du kan jo ha denne raw food retten i bakhodet neste gang du sukker tungt over rester i kjøleskapet.



Og hvis du tusser over hvordan man kan bli mett av dette, "agurk som bare er vann", så skal jeg si at jeg måtte ha pause underveis. Ble veldig mett, behagelig mett!

Grønn og rå wraps, NAM!

Ok, denne wrapsen er vegansk, men den smaker helt nydelig. Vi som er glad i kjøtt/fugl/fisk vil ikke savne dettte i denne wrapsen. Jeg gjorde hvertfall ikke. Her er det så mye smaker og tygging at alle og enhver kunne spist denne wrapsen uten å tenke på at det er en vegansk rett. Jeg vet hva jeg kommer til å spise mye av fremover. Det som er så moro med denne wrapsen er at du kan fylle den med HVA du vil. Du kan spise taco og på denne måten unngå transfett, hvete, gluten, høyt blodsukker osv. fra lefser og nachos!













Du kan helt sikkert bruke nykål/kål, men det har jeg ikke prøvd. Denne spisskålen var seig og fin i bladene så jeg fikk fint brettet den uten at den knakk, som jeg tror mange andre salater kan gjøre. I tilegg er bladene på spisskålen STORE!

Dette er hva jeg hadde i min raw wrap:
♦ 1 stort spisskål blad
♦ 1 neve alfaspirer
♦ 1 neve brokkolispirer (du kan bruke andre spirer)
♦ Agurk
♦ Avokado
"Pesto"
♦ En del gresskarkjerner (kjerne bløtlagt litt)
♦ En del hampfrø uten skall
♦ Himalayasalt
♦ Hvitløkspulver
- "Pestoen": Kvern frøene i et kaffekvern (evt. annen maskin) til ønsket konsistens. Jeg kvernet til fettet begynte å skille seg og det ble en seig masse, men du velger selv om du vil ha hele biter eller grovmalt til smør.
- Brett sammen som en tacolefse!

NYDELIG!

Spaghetti med tomat-og ostesaus på raw food-vis!

Interessen for raw food øker med de positive tilbakemeldingene fra kroppen. Mange raw food-enusiaster har sagt det før, -man kjenner at kroppen blir fornøyd og at det er bra for den og jeg må si meg enig. I dag prøvde jeg å lage spaghetti med tomatsaus og ostesaus, ble veldig godt. Raw food er ikke kjedelig, men for oss som er vandt til varm mat, blir det litt som å spise en salat selvom ikke retten inneholder et salatblad engang.

"Spaghetti":
♦ 1 hel squash
Skrell den i tynne biter, du trenger ikke den midterste delen med alle frøene.
For å få et resultat mest mulig likt spaghetti, bør man bruke spiralizer, men jeg brukte potetskreller og ostehøvel funker også fint.

"Tomatsaus"
♦ 2 tomater / du kan med fordel bytte ut litt av tomatene med soltørket tomater som har vært bløtlagt en times tid, men det ser du bare selv
♦ Fersk basillikum/evt. tørket
♦ Krydder: Løkpulver, hvitløkspulver, grovmalt pepper, himalayasalt, evt. annet krydder.
♦ 0,5dl bløtlagte gresskarkjerner /evt. pinjekjerner/frø/nøtter/tørket bokhvetespirer? (fungerer som "kjøtt")
Blend tomater og krydder godt og tilsett de bløtlagte gresskarkjernene. Ikke kvern de helt, det er godt med litt tyggemotstand i sausen!

"Ostesaus"
♦ 0,5 dl cashewnøtter (bløtlagt 1-2timer)
♦ Litt vann
♦ Noen dråper ferskpresset sitron
♦ Himalayasalt
Kvern/blend til en flytende, myk og jevn masse. Ingen klumper! Ikke ta for mye sitron, smak til.

Retten er 100% rå, vegan, glutenfri, laktosefri, soyafri, sukkerfri osv.. Bon apetitt, yum!


                  




Kategorier




Instagram

hits