Tilbake til hovedside

Vegansk julepostei til frokost og brunch!

For meg som ikke spiser kjøtt og fjærkre kan påleggsutvalget ofte bli ensformig og kjedelig, og jeg må hele tiden planlegge hvis jeg skal bort og spise. Som vegetarianer og veganer vil jeg tro at dette utvalget blir enda mer begrenset. I dag vil jeg dele en ny påleggsfavoritt med smak av jul, nemlig vegansk julepostei. Jeg har brukt agar i oppskriften for å få posteien fast og fin i formen. Oppskriften er stor så den må gjerne halvveres, men posteien egner seg greit til frysing, men er best fersk!


Oppskriften gir 1/2 brødform med julepostei:
♦ 2 bokser kidneybønner = ca 500 gram
♦ 3 dl glutenfri havregryn = ca 110 gram
♦ 1 stor gul løk
♦ 2 store fedd hvitløk
♦ 1 ss kokosolje
♦ 3,5 dl vann
♦ 1/2 ts agar-agar. Les mer HER! *
♦ 2 ss eddik eller sitronsaft
♦ En god neve fersk timian / evt. 1-2 ts tørket
♦ 1 ts salt
♦ 1/2 ts nymalt sort pepper
♦ 1 ts allehåndepulver
♦ 1 ts ingefærpulver
♦ 1/4 stk muskatnøtt (tilsvarer kanskje 1/3 ts pulver?)

*  Dere kan fint droppe agaren, men da må dere ikke forvente at posteien blir fast nok til å holde en form. Dropper dere agaren oppbevarer dere bare juleposteien i en lufttett boks eller glass.

- Start med å surre løk og hvitløk gyllen i kokosoljen.
- Grovkvern havregrynene, ikke mal til mel.
- Kjør den stekte løken i en foodprosessor til mos. Tilsett bønner og kjør noen sekunder. Vi ønsker noen biter. Tilsett havregryn og la maskinen gå noen sekunder til. Tilsett agarblandingen mens maskinen går.
Agarblanding: Vann, krydder og eddik kokes opp. Muskatnøtten rives på rivjern. Når vannet koker tilsettes agaren og blandingen kokes i to minutter. Hell straks over i foodprosessoren.
- Kle en brødform eller annen form med bakepapir, hell posteien over og sett i kjøleskap i et par timer.
- Juleposteien oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet og er holdbar i fem dager. Posteien kan også fryses, men den er best fersk.

Jeg trenger vel ikke si det en gang, men juleposteien passer perfkt sammen med syltet rødbeter, vegansk hvitløksmajones og glutenfrie knekkebrød.  

Påleggsfavoritt: hjemmelaget bønnepostei!

Det er mange år siden jeg sluttet å spise leverpostei og på den tiden letet jeg stadig etter alternativer. Erstatningen ble bønnepostei, som jeg er veldig glad i, men dette er dyrt i lengden, pluss at de fleste inneholder soya som jeg unngår. Nå har jeg kommet frem til en oppskrift jeg er veldig fornøyd med, og sammen med agurk og vegansk majones er dette påleggsfavoritten over alle for tiden. Oppskriften er STOR, men dere må gjerne havlvere oppskriften.

Jeg må være dønn ærlig med dere, denne posteien ser skremmende likt ut på  leverpostei, men synet bedrar, denne bønneposteien smaker nydelig og den er lett å smøre ut. Me like! :)

   
Oppskrift til et stort glass bønnepostei:
♦ 2 bokser kidneybønner = 450 gram ferdigkokte
♦ 2 dl glutenfri havre
♦ 1/2 gul løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ Kokosolje
♦ 2 ss usøtet, usaltet tomatpuré
♦ Ca 1 dl vann
♦ 0,5 dl ferskpresset sitronsaft
♦ Nymalt sort pepper, salt, en liten klype cumin (tacokrydder) og et knivodd kajennepepper. Smak dere frem. 


- Start med å blende havregrynene lett, ikke til mel, bare lett kvernet. 
- Hakk løk og hvitløk og surr dette gyllen i litt kokosolje. Det er viktig at dere steker løken for å fjerne råsmaken. 
- Alt, utenom havre og kidneybønner, blendes til en saus. Bruk en stavmikser, en blender eller en foodproesor. 
- Plasser kidneybønner, havre og saus i en foodprosesor. Blend raskt og effektivt til alt er blandet.  
- Tilsett eventuelt bittelitt ekstra vann hvis dere føler det er nødvendig. Bønneposteien vil bli fastere etter noen timer i kjøleskap. 
- Oppbevar bønnepoteien i en lufttett beholder i kjøleskapet. Min holdt i 1,5 uke uten å bli dårlig så denne er relativt holdbar hvis den oppbevares tett. 
- Bønneposteien er god som dip til grønnsaker eller sammen med knekkebrød/brød, agurk, vegansk majones og fersk persille. 

      Oppskrift på havreknekkebrødene finner dere HER! 
      Oppskrift på vegansk majones, naaaaaaam, finner dere HER!
   

Hjemmelaget, vegansk "OST"!!!

Her må jeg nesten skrive "ost" i overskriften siden den "vanlige" osten laget av pasteurisert melk, salt og løpe er et "beskyttet" ord så vidt jeg har fått med meg, men jeg gir blanke, for denne oppskriften gir dere en VEGANSK OST! Jeg spiser veldig mye vegansk mat for tiden (HURRA for meg!!!), men det er en ting jeg er og forblir svak for og det er ost... Da jeg endelig fikk prøvd å lage denne veganske osten, som jeg har hatt i idéboken min i over 1 år, ble jeg så overlykkelig at jeg fikk tårer i øyekroken. Kjeks, druer, syltetøy, valnøtter, vin og ost er noe av det aller, aller beste jeg kan kose meg med, og nå kan jeg spise dette vegansk, og med god samvittighet og helt uten soya (som jeg prøver å unngå pga. goitrogenene, les mer HER.) Det sjukeste er at konsistensen blir som myk ost, altså smøreost, litt som brie og her er det jo bare å smaksette osten med akkurat det du liker best. Jeg er gal etter hvitløk så her ble det hvitløk og gressløk fra vinduskarmen. Himmel og hav, dette er bare genialt! :)

       
Til tre små eller en veldig stor ost trenger du:  
Base:
♦ 3 dl cashewnøtter, bløtlagt i en tim eller to
♦ 3 dl vann
♦ 1 ts salt
♦ 3 ss næringsgjær
Agarblanding:
♦ 1 dl vann
♦ 1 toppa ts agar-pulver
Smakstilsetning: Jeg brukte hvitløk, gressløk og en dæsj sitron

Slik gjør du:
- Bløtlegg cashewnøttene.
- Kvern cashewnøtter, vann, salt og næringsgjær i en blender. Trenger du mer vann for å kverne cashewnøttene ordentlig tilsetter du litt og litt vann, men bruk minst mulig. La nøttemassen stå i blenderen.
- Kok opp 1 dl vann. Tilsett agar og rør godt til agaren er helt oppløst, dette tar ca 1 minutt.
- Hell agarblandingen og eventuelle smakstilsetninger i blenderen sammen med nøttemassen.
- Blend og hell over i former. Her må du være rask for osten stivner raskt når du bruker agar.
- Jeg kledde formene mine med plastfolie, men det var ikke nødvendig.
- Sett i kjøleskapet og la osten stivne. Jeg tror osten stivnet i løpet av et par timer, det går raskere med agar i forhold til gelatin.
- Oppbevar i kjøleskapet i et par-tre dager, men legg osten i en lufttett boks. 
LES MER OM AGAR HER!!!
NÆRINGSGJÆR er veganerenes svar på ost og smaker rett og slett "ostete". I Norge selges næringsgjær på helsekostbutikker under navnet "Bjæst", men jeg bestiller min fra iHerb. Hvis du ikke har næringsgjær og likevel vil prøve denne osten, så fortvil ikke, bare lag den uten, men næringsgjær anbefales for smakens skyld. Les gjerne mer om næringsgjær i innlegget mitt HER.
       
Den første dagen spiste jeg osten med raw kjeks og druer, mmm... Mens dag to hadde jeg litt hjemmelaget goji-og kirsebærsyltetøy på, og det ble enda bedre!

  
Så nå lurer jeg på hva du tenker om denne osten? Er du fristet til å prøve eller holder du deg til "vanlig" ost?

Verdens beste syltetøy!

Dette syltetøyet er syrlig og nydelig sammen med ost, men også som pålegg til diverse. Jeg har brukt tart cherry (kirsebær) syltetøy fra iHerb som er veldig konsentrert, og som smaker helt nydelig kirsebær. Kirksebærsyltetøyet er veldig surt, så jeg mikset sammen et eget syltetøy som toppet alle syltetøyene jeg har laget før. Prøv gjerne uten kirsebærsyltetøyet også, eller bytt ut jordbærene med bringebær. Det var dette syltetøyet jeg hadde på disse kjeksene.

  

Nommenom syltetøy!
♦ 2 ss kirsebærsyltetøy
♦ 0,5 dl gojibær - bløtlegges i 0,5 dl vann i ca 1 time
♦ 2 dl oppkutta jordbær
♦ 2 ts psyllium husk 
Evt. søtning.  

- Bløtlegg gojibærene. Hell av bløtleggigsvannet.
- Blend kirsebærsyltetøy, gojibær, jordbær og psyllium husk i en foodprosessor.
- La syltetøyet stå en halvtimes tid, det vil tykne. Det vil tykne enda mer ved oppbevaring.
- Oppbevar i en lufttett boks i kjøleskapet.  


Det er DETTE syltetøyet jeg har brukt. Åh, dere må bare prøve det! Helt nydelig, men som sagt veldig syrlig. Jeg har blitt helt hekta og bruker det hver dag i forskjellig. Jeg garanterer at dere vil få flere oppskrifter med kirsebærsyltetøy i tiden fremover. Inneholder kun kirsebær, ME LIKE! :)
 

Mjuuugly's hummus!

Jeg har alltid vært glad i kikerter, men hummus har jeg aldri taklet. Jeg har senere funnet ut at det ikke er hummusen jeg ikke takler, men tahinien (knuste sesamfrø) og da ble jo saken en helt annen. Jeg har derfor kommet frem til denne oppskriften som passer mine smaksløker bedre enn den originale som lages med tahini og olivenolje, og den blir ekstra fin om du tilsetter litt grønt, gulrot eller rødbete. Ja, for dere vet jo at vi spiser litt med øynene også, ikke sant?
 Mjuuugly's hummus:
♦1 boks kikerter - ca 230 gram 
♦ 1/2 sitron
♦ 1 pose valnøttsmør eller 1 pose mandelsmør = 2 ss
♦ Ca 0,5 dl vann
♦ 2 digre fedd hvitløk
♦ Salt, pepper
♦ En god dæsj kaldpresset olje om du vil, jeg bruker stort sett kun hampolje.
♦ En halv rødbete (om du vil ha hummusen rosa) Slik gjør du:
- Skyll kikertene godt.
- Blend alle ingrediensene i en foodprosessor eller med stavmikser. Har du en god blender kan du sikkert bruke den. Se an hvordan du vil ha konsistensen og tilsett eventuelt mer vann deretter. 
- To fedd hvitløk er mye til denne porsjonen, så vær obs. på det hvis du ikke er veldig glad i hvitløk.
- Smak til med salt og pepper.
      

Mjuuugly's fantastiske sjokolade-og peanøttpålegg!

Ooooh, dette pålegget ble bare helt utrolig godt. Dette pålegget smaker nydelig av peanøtter og sjokolade, en helt fantastisk kombinasjon etter min smak. Dessuten, dette pålegget er søtt, men sukkerfritt, det er vegansk og det smaker mye bedre enn nugatti Faktisk, det eneste nugatti og mitt sjokolade-og peanøttpålegg har til felles er at de kan smøres på brød og smaker sjokolade, ellers er de vidt forskjellige. Mitt pålegget kan du spise eller gi barna dine med god samvittighet, hver dag hele året, mens nugatti er søppel og inneholder kun tomme kalorier i form av sukker. I romtemperatur er pålegget mykt, glatt og nesten som dip i konsistens, mens avkjølt blir det fastere, slik nugatti blir. Bruk pålegget som pålegg på brød eller knekkebrød, som dip til frukt, på is, til kakefyll, til frosting, osv!!!
  


Mjuuugly's fantastiske sjokolade-og peanøttpålegg:

1 dl peanøttmel 
♦ 1 dl melk (jeg brukte hjemmelaget mandelmelk, bruk den melken du liker best!)
0,5 dl palmesukker (eller annen søtning, men palmesukker er nydelig, les eget innlegg HER!
3 ss yaconsirup
3 ss smelta kokosolje
3 ss kakaopulver
0,5 ss carob (valgfritt)
1 ts vaniljepulverNB: Alle ingrediensene bør være romtempererte slik at kokosoljen blandes helt med de andre ingrediensene. 

Slik gjør du:
- Bland alle ingrediensene godt sammen. Jeg fant ut at jeg var nødt til å bruke stavmikser fordi det klumpet seg, men du kan helt sikkert bruke foodprosessor!
- La pålegget stå i 10 minutter. Det skal tykne etter ti minutter og resultatet ser dere på bildene. Jeg var fornøyd med konsistensen slik, men tilsett mer melk hvis du syns den er for tykk, eller mer peanøttmel hvis du syns den er for tynn. VIKTIG: Pålegget blir fastere etter oppbevaring i kjøleskap!
- Oppbevar pålegget i en lufttett boks i kjøleskap. Holdbarhet vet jeg ikke, men jeg vil tippe en ukestid.


ALTERNATIV TIL PEANØTTMEL:
Du kan bruke samme mengden fettredusert mandelmel. Bruker du kverna mandler (vanlig mandelmel) vet jeg ikke mengden, prøv deg frem!


                                                                Etter noen timer i kjøleskap: 

Blåbærsyltetøy!

Laget blåbærsyltetøy i går, uten sukker såklart. Veldig enkelt og veldig godt. Du kan lage hvilket som helst syltetøy på samme måte som i denne oppskriften, men hvis du skal bruke gelatin så vet jeg ikke hvor mye du må bruke for å få samme effekt som agar. Jeg bruker agar fordi det er vegansk. Det er en alge som er svært fiberrik. Gelatin er som de fleste vet laget av ben og brusk fra dyr, hovedsaklig svin. Agar kan kjøpes på nett, i helsekostbutikker eller i noen innvandrerbutikker. Du kan lese mer om agar HER.

   

Blåbærsyltetøy:

♦ 2 dl fryste blåbær
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1 pk = 1 ts stevia pulver
♦ 2 ss sukrin
♦ 1/3 ts agar

Slik gjør du:
- Tin blåbærene.

- Mos blåbærene enten med en gaffel eller stavmikser/blender hvis du ikke liker klumper i syltetøyet.

- Kok opp blåbær, vanilje, stevia og sukrin.

- Smak til om du trenger mer søtning. Jeg brukte selvplukkede blåbær så de var søte og jeg trengte lite søtning.
- Når det koker seter du ned varmen og tilsetter agaren. Rør godt.

- La det småkoke i ett minutt.

- Hell over i en form og sett i kjøleskap eller fryser.


VIKTIG: Selvom 1/3 ts agar ser veldig lite ut må du ikke finne på å bruke mer enn dette.

       Velbekomme :)
 
Kategorier
Instagram

hits