Tilbake til hovedside

Hjemmelaget kokosmelk!

Etter at jeg fikk åpnet en kokosnøtt for første (og garantert ikke siste) gang i mitt liv, ville jeg prøve å gjøre noe fornuftig ut av kokosvannet og kokoskjøttet. Derfor laget jeg kokosmelk! Vegansk, laktosefri, hjemmelaget og 100% rå kokosmelk. Ikke dårlig! Dessuten er det veldig enkelt å lage... Når man har åpnet kokosnøtten da...

        Kokosmelken blir tykk som vanlig kokosmelk.
Hjemmelaget kokosmelk:
♦ Kokoskjøtt
♦ Kokosvann
- Bruk 1 del kokoskjøtt til 2 deler kokosvann!
- Jeg brukte blender, men du kan sikkert bruke stavmikser eller foodprosessor.
- Blend først kokoskjøtt og litt vann, når massen er godt blandet og tykk tilsetter du resten av kokosvannet.
- Vil du ha den tynnere eller magrere kokosmelk kan du tilsette mer kokosvann eller bare vann :)


                Nøyaktig hva jeg skal bruke denne 100% råe kokosmelken til finner dere ut av i morgen!
  

Sesammelk - en god erstatning til kumelk!


Jeg er fryktelig sliten, men klarte likevel å få laget litt sesammelk i dag. Melk laget av sesamfrø. Dette er en melk man bør merke seg hvis man ikke tåler animalsk melk, siden sesamfrø er en super kilde til kalsium! Faktisk inneholder 10 gram sesamfrø med skall nesten like mye kalsium som et glass melk og per 100g inneholder sesamfrø nesten 1000mg kalsium. Til sammenlikning trenger et voksent menneske rundt 800mg kalsium daglig, men merk deg at det er sesamfrø MED skall som er svært rike på kalsium, ikke sesamfrø uten skall. Sesammelken smaker lite så den er lett å like og det er enkelt å endre smakene etter eget ønske. Tilsett f.eks kakaopulver, vanilje, kanel, yacon og liknende.

Først: Bløtlegg* sesamfrøene i  vann i 4-8 timer, skyll grundig og lag melk:

♦ En del frø til tre deler vann (dette gir en passelig, tykk melk).
♦ F.eks 2 dl frø og 6 dl vann.
♦ Blend frø og vann i en blender, tilsett bare litt av vannet først slik at alle frøene kvernes ordentlig. Tilsett resten av vannet og blend litt.
♦ Hell på flaske eller sil melken**.
♦ Oppbevares i tett boks/glass i kjøleskap og bør drikkes innen 5 dager.
♦ Husk å rist melken før du drikker den siden frørestene synker til bunns.


  Bilder av prosessen:


* Du trenger ikke bløtlegge sesamfrøene (som med alle andre nøtter, frø og kjerner), men det anbefales slik at enzymene aktiveres og melken blir lettere å fordøye. I tillegg trenger du ikke sile melken, det velger du selv, men hvis du ikke siler melken vil den være tykkere. ** Du kan sile melken med en nøttemelk-pose eller en spirepose. Det jeg gjorde før jeg fikk meg en slik pose var å sile gjennom et rent kjøkkenhåndkle, og det funker som bare det. Hvis du lurer på hvordan det ser ut så se i dette gamle innlegget hvor jeg lager mandelmelk.

     Bilde av frømassen som blir til overs:

Hvis du velger å sile melken vil du sitte igjen med en frømasse. Denne massen kan du bruke straks, f.eks lage brød, kjeks, kaker, legge til i smoothie, i frokostblandinger osv. Det jeg pleier å gjøre er å fryse massen ned og ta den opp når jeg trenger den fordi den holder seg ikke lenge i kjøleskapet. I tilegg kan du tørke frømassen i ovnen på 50 grader med døren på gløtt og deretter kverne frøene i blender/foodprosessor og du har sesamfrø-mel! Ta en titt her hvis du er usikker, her laget jeg mandelmel. :)

     Så, frister det å lage sesammelk? :)

Paranøttemelk!


Nøttemelk er supert for alle som ikke tåler laktose, for alle som ikke ønsker å drikke kumelk, for alle som ikke liker eller tåler soya og for alle som ønsker en næringsrik og smaksrik melk. 100% vegansk og laktosefritt! Nøttemelk kan lages av alle nøtter. Hvis du går inn på "Nøttmelk"-kategorien min finner du andre typer. Her kommer en ny favoritt, nemlig paranøttemelk!

En av fordelene med paranøtter er at de ikke krever bløtlegging. Paranøtter har ikke "hemmerene" man ønsker å kvitte seg ved når man bløtlegger nøtter. Med andre ord kan du lage denne nøyaktig når du vil og du trenger ikke planlegging, slik som med mandelmelk. Paranøtter er dessuten supersunt. Du kan lese mer HER.

SLIK GJØR DU:
Når du skal lage paranøttemelk tar du 1 del nøtter og legger i blenderen. Du bør bruke 3 deler vann til 1 del nøtter. Da får du en passelig tykk melk. Start med å blende nøttene med en del vann. Hvis du tar alt på en gang kan det hende blenderen jukser seg gjennom noen nøtter og at nøttene ikke blir helt kvernet. Da får du en tykk nøttemasse og kan dermed tilsette resten av vannet.

Så må du sile. I begynnelsen da jeg lagde nøttemelk brukte jeg et rent kjøkkenhåndkle, og det funker kjempefint! Etterhvert har jeg skaffet meg en nøttemelkpose, men det er absolutt ikke nødvendig. Det anbefales ikke å bruke et kaffefilter siden du da får en veldig tynn melk, men det funker. Pass på at du får presset ut all melken.Du sitter nå igjen med en deilig paranøttemelk som du kan oppbevare i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil 5 dager. Du kan smakstilsette melken med smaker som vanilje, kanel eller kakao, men naturell er alltid greit å ha tilgjengelig.

Nøttemassen som blir igjen kan du strø over frokostblandinger eller tilsette i smoothies, men vær obs på kort holdbarhet. Du kan fryse ned nøttemassen for god holdbarhet og bruke den i oppskrifter du ellers skal bruke kverna nøtter eller du kan tørke det og lage nøttemel. Jeg kommer med en oppskrift på paranøttemassen jeg hadde til overs, så heng med :) EDIT: Oppskrift finner du HER!

                     SMIL :)

Hamp melk!

Har du hampfrø (hemp) bør du prøve hamp melk! Kjempeenkelt og knallsunt! Bruker du i tilegg hamfrø uten skall er det enda enklere. Da kan melken lages uten å måtte siles gjennom et kjøkkenhåndkle eller liknende. Er du livredd for at det skal være noen biter av hampfrøene igjen, må du nesten sile blandingen (link til bilde under). Hampfrø med skall trenger ikke bløtlegging, men for å gjøre frøene mykere kan du bløtlegge de.Dette er enkelt!

♦ Hampmelk uten skall:
2 store ss hampfrø, 1,5-2 dl vann, blend godt og drikk eller ha i smoothies. Du kan tilsette hvilke smaker du selv ønsker, f.eks: vanilje, stevia, kanel, banan, kakao osv, osv...

♦ Hampmelk med skall: Ta en del hampfrø med tre deler vann, evt. bløtlegg hampfrøene noen timer. Blend godt og SIL gjennom et kaffefilter, sil, kjøkkenhåndkle eller nøttemelkpose. Du kan se hvordan dette gjøres HER. Hampmassen som blir igjen kan du fryse ned og bruke i bakst eller som du ellers ville brukt hampfrøene. Så kan du tilsette eventuelle smaker etter eget ønske!
  
Fregnetrynet måtte jo smake på melka også, Mmm... Dessuten gir den super-melkebart! Mine avskallede hampfrø har jeg kjøpt HER. Hampfrøene smaker nøtteaktig med smak av gresskarkjerner og solsikkekjerner. Hjelpes, man blir hekta! Dette er et SUPERT alternativ til vanlig melk og for alle som ønsker å unngå soya. Jeg kommer tilbake med mer info. om hamp en annen dag :)

PS: Hampfrø uten skall harskner lett og bør ikke utsettes for lys, luft og varme. Oppbevares i kjøleskap, men har du mye så bør du fryse de ned og ta opp i små mengder av gangen.

Hjemmelaget hasselnøttmelk

Hasselnøttmelk er veldig anvendig og kan brukes som du ellers ville brukt vanlig melk. Hasselnøttmelk er derimot allergivennligere da mange kan reagere på melkeproteiner uten å vite det selv og dessuten melk er for kalver-om du vil eller ikke! Hasselnøttmelk kan brukes i bakverk, desserter, smoothies, kaffe, te, på frokostblandinger osv, og kan fint erstatte mandelmelk for variasjon. Jeg brukte nøttemelkpose, men har du ikke det så finner du kjøkkenhånkle-metoden HER som enkelt kan gjøres med et kjøkkenhåndkle.


Til 6 dl hasselnøttmelk:
♥ 2 dl ubehandlet hasselnøtter (100g)
♥ 6 dl vann (du kan med fordel bruke 4 eller 5 dl hvis du vil ha tykkere melk!)
♥ Litt vanilje og stevia etter smak og ønske (evt. annen smakstilsetning som kanel, sjokolade, goji, stevia english toffee osv.)

Slik gjør du:
♦ BLØTLEGG hasselnøttene over natten i rent, friskt vann.
♦ Skyll nøttene godt, vannet skal være blankt!
♦ Blend mandlene med halve mengden vann til en tykk, men flytende masse.
♦ Tilsett resten av vannet.
♦ Press ut melken gjennom en nøttemelkpose eller et kjøkkenhåndkle.
♦ Tilsett smak etter ønske, rist flasken eller blend.
♦ Spar på hasselnøttmassen (pulp) til en senere anledning. Denne massen kan fryses og holder seg fint i frysen.


Håper noen kan få glede av oppskriften, smaker nydelig :)

Mmm..mandelmelk!

Var innom noen utenlandske rawfood-sider og kom over oppskriften på "mandelmelk". Melk laget på bløtlagte mandler og vann. Dette er et fullverdig melkealternativ for de med laktoseintoleranse og for de som er vegetarianere/veganere. Jeg var så heldig å ha mandler liggende i skapet, så de ble lagt til bløt i natt. Har sett oppskriften flere ganger, men den har aldri vekket min interesse før i natt.

Mandler er stappet med godsaker og kan med fordel spises daglig. Mandler i sin naturlige form kan være hardt for magen å fordøye, men ved å bløtlegge mandlene over natten vil enzymene våkne og mandlene vil smake bedre og være lettere å fordøye.  Dette gjelder forøvrig alle bønner, linser, frø og nøtter. Enzymene blir nemlig beskyttet av skallet og ligger i dvale, men i kontakt med vann våkner de og er klare for spiring.

♦ Mandelmelk smaker naturligvis mandler og er fint for de som ikke ønsker soya-eller rismelksmaken.
♦ Mandelmelk inneholder ikke kolesterol.
♦ Uten laktose. Laktose finnes i kumelk og mange er laktoseintålerante som ofte gir oppblåst og vond mage.
♦ Denne melken er det du som lager og styrer. Du kan tilsette det du vil av smaker eller ha den nøytral.
♦ Mandler inneholder bla. mye protein, Evitamin, magnesium, kalsium, mangan, selen, sink, jern, fosfor, kalium, fiber og store mengder umettede fettsyrer.
♦ Mandler har lenge toppet norske lister over "supermat", nettopp fordi det inneholder store mengder sunne næringsstoffer.

Oppskriften er enkel:
1 del mandler
3 deler vann

(1) Skyll f.eks 2 dl mandler og legg de i vann over natten, eller 6-8timer.
(2) Hell ut vannet, skyll mandlene, ta frem blender eller foodprossecor.
(3) Blend mandlene og 6 dl vann til det blir en gjevn røre. Mandlene trenger ikke være helt finmalte!
(4) Sil blandingen. Enten med et kaffefilter, nøttepose eller gjennom et kjøkkenhåndkle som jeg brukte. La det renne av over en skål, press ut resten av saften.
(5) Mandelmassen kan brukes til det du vil. Melken kan fint drikkes nå, smaken er nøytral mandel.. Vil du ha smak, hell melken over i blenderen igjen og tilsett feks. dadler, honning, agave, yacon, vanilje, kakao, jordbær, banan, kanel osv...
(6) Oppbevares i kjøleskap i tett beholder, 3-4dager.


Mandler til bløt                                                                  Etter 8timer i vann, klart til å bli blendet 
   

Massen siles gjennom et håndkle                                 Må få med aaall melken!
  

Mandelmasse som ble igjen og ferdig mandelmelk 
  
Foto: Mjuuugly


Oppskrift på testen ovenfor:
♦ 2,5dl mandelmelk/m vaniljefrø (blendet dette i da melken var ferdigsilt)
♦ 1 spiseskje rått kakaopulver
♦ Stevia
Enkelt og nydelig....

Tror jeg er blitt forelsket i mr.mandel ♥
             

                                                           Velbekomme og ha en nydelig mandag!!
Kategorier
Instagram

hits