Tilbake til hovedside

Et avbrekk..

22.juli 2011 er og forblir en dato vi aldri kommer til å glemme. Dagen hvor tragedien som skulle ta så mange menneskeliv fant sted. En dag vi aldri trodde ville ramme et land som Norge. En dag som har satt dype spor i mange menneskers liv og som har gått inn på hele nasjonen og resten av verden. Tankene mine har kun vært i Oslo og Utøya siden fredag ettermiddag da jeg ble vekket av melding fra bestevenninna mi hvor det stod "Fått det med deg?:S". Jeg visste ikke da, men fant raskt ut at det skulle bli en tung helg. Tankene mine har gått til de sårede, pårørende og de drepte. Det som skjedde på Utøya må ha vært en så forferdelig, forferdelig opplevelse at selv de sjeldneste ord kan beskrive denne opplevelsen. Jeg har ligget våken om nettene, hatt mareritt og sittet klistret foran TV og nyhetsnettsider, slik som resten av Norge, men jeg er en av de heldige som ikke har mistet en. 

Etter tre døgn var jeg bare nødt til å ha et avbrekk fra nyhetssendingene. Etter å ha sett alle publiserte overlevelseshistorier fra de overlevende fra Utøya orket jeg ikke mer og jeg var helt nødt til å få tankene over på noe annet. Så jeg tok med meg min kjære ut i skogen for å plukke blåbær.


Og det hjalp. Den fuktige luften, den frodige og grønne skogen, fuglene som kvitret og den behagelige duften av våt jord fikk renset hodet. Skogen er så vakker på denne tiden av året og det er så avslappende å gå i fred og ro og se etter de største blåbærtuene. Etter turen fikk jeg ånden over meg og tryllet frem noe godt ;)

Dagen vil ALDRI glemmes. En tragedie så grusom og kaldblodig, men av og til må man bare lytte til egne følelser og ta et avbrekk om man har muligheten. Jeg tenker på alle dere der ute som er en av de overlevende og/eller sårede, dere må ha opplevd et levende mareritt og dere skal vite at dere er med meg i tankene hele tiden. Til alle pårørende vil jeg beklage for at denne fryktelige tragedien hendte og at dere mistet en nær og kjær. Vit at jeg gjerne skulle gitt dere alle en stor og god klem. Hvil i fred alle som mistet livet under terrorhandlingene, dere vil aldri bli glemt og dere vil alltid ha en plass i mitt hjerte.Har du spist grønne mandler før?

        For det er nemlig det som er helt RÅ og ferske mandler!

Jeg må si jeg ble ganske skeptisk da jeg var innom den asiatiske favorittbutikken min og så disse "mandlene". De så absolutt ikke ut som mandler der de lå helt grønne og litt dunhårete. "Javel, hvis det er slik ekte, rå og ferske mandler ser ut så må jeg prøve de!". Jeg synes det er kjempefestlig med slike funn så jeg tok med posen til kassen. Damen i kassen synes tydeligvis jeg så ut som et spørsmålstegn for hun flirte godt og sa at HELE mandelen kan spises. Der ble jeg litt skeptisk igjen, for de ferske mandlene har et lag med små dunhår, nesten som en liten pelskappe rundt og jeg så for meg sår tunge etter å ha spist kiwi...Da jeg kom hjem kunne jeg sjekke litt grundigere informasjon om disse grønne mandlene som også kalles for ferske mandler. Ja, for hvem tenker på at mandlene man finner i butikken har hengt som grønne, dunhåra bær på et tre? Ikke jeg hvertfall. Grønne mandler plukkes før skallet rekker å tørke og deretter bli brunt og knallhardt, og er egentlig umodne mandler. Og siden grønne mandler kun er tilgjengelig 3-4 uker i året har den lenge vært sett på som en sjelden delikatesse! Her kan dere se lappen som beskriver mandlene:


For at mandlene skal bli som vi kjenner den her hjemme så høstes de når skallet har tørket inn og åpnet seg, deretter plukkes de og det knallharde skallet må fjernes for at kjernen kan tørke ordentlig. Mange ganger dampes mandlene for å få av dette harde skallet og mandlene er ofte ikke rå, men de er kjempesunne og bør spises uansett!

    Likner en avokado inni:SMAK:
Som jeg skrev tidligere i innlegget så kan man spise hele den grønne mandelen, men smaker ikke mandel slik vi kjenner de! De smaker mer som en frukt hvor kjernen er saftig og myk, mens skallet rundt er hardere. Inni smaker de litt drue, mens hele mandelen smaker grønt eple. Greie nok, men ikke noe jeg kommer til å kjøpe igjen med mindre jeg er i nærheten av et mandeltre, men gøy å ha smakt og vist dere :)

Fine, fine savoykålen...

Våren er så nydelig! Naturen våkner til live, det begynner å spire og gro, det blir grønneree, dagene blir lysere og solen varmer. Våren er virkelig til å bli glad av! Noe av det jeg liker best med våren er at det nærmer seg sesong for norske, lokale frukt, bær og grønnsaker! Våren er også den tiden på året når grønnsaksforhandlerene trekker ut på torvet igjen etter en lang og kald vinter. Det er ikke mange ukene til det bugner av boder med frukt og grønnsaker på torvet i Kristiansand. HERLIG!

        Savoykål:

Men sesongen er ikke i gang enda, så da koser jeg meg med den asiatiske butikken som har masse spennende grønnsaker. Sist gang jeg var der fant jeg savoykål, -noe som nesten er umulig å få tak på selv i sesongen som er fra juli-oktober. Jeg jublet, tok med meg en fin kål og begynte planleggingen av hva den skulle brukes til allerede før jeg hadde betalt i kassa...

       Er den ikke vakker? Fine, fine savoykålen...

Dere som har fulgt bloggen min en stund vet at jeg elsker grønnkål. Dessverre ser mange på grønnkål som ugress og det er ganske vanskelig å få tak på, -selv i sesong. Nå har jeg derimot funnet en veldig fin erstatning for grønnkål, og jeg skal få butikken til å fortsette å ta inn savoykålen om de vil eller ikke! ;)

Savoykål:
♦ Stammer fra Savoie-distriktet i Frankrike.
♦ Inneholder mye fiber, vitamin A, C, K, folat, kalium og inneholder 40 mg kalsium/100g. Det liker vi som ikke drikker kumelk!
♦ Skal være mørkegrønn med store, faste blader.
♦ Den mørkegrønne fargen er verdt å merke seg for grønnsaker med en slik mørkegrønn farge er spesielt rik på klorofyll, som er svært helsebringene både ved å være rensende, kreftforebyggende og styrkende.
♦ Har ikke spesielt god holdbarhet, men den holder seg bedre hvis den oppbevares i en plastboks eller en plastpose i kjøleskapet.
♦ Kan spises som den er, i salater, varme retter eller dampet.
♦ Smaker mildt og er absolutt ikke skummel på smak!
♦ Fullstendig oversikt over næringsinnhold finner du HER.

Lille persille :D

Det er høysesong for årets frukt, grønt og ikke minst urter og er du så heldig og har tilgang på en stor fryser så er det mange gode kupp å gjøre nå om dagen! Jeg kjøpte en diiiger bunt med persille til 15 kroner. Nå ligger den oppkuttet og trygt i frysen og jeg har den sikkert i to år. Urter trenger ikke å bli forvellet en gang, det er bare å hakke opp og fryse ned, og så har man deilige og ferske urter resten av året. Det smaker så mye bedre med ferske urter, enn tørket!

  Fersk, vasket og oppkuttet persille                                               Klar for frysen
 

Ta deg en tur på nærmeste torg og se om du kan finne noen kupp du kan varme deg på resten av året! Ingen grunn til å sippe over dyre grønnsaker om du har plass i frysen :D

"Du grønne...krusete...

...grønnkål!" Etter en skuffende time (*host* 15 min) på medisinsk poliklinikk på Sørlandets sykehus i går fikk jeg ENDELIG tak i grønnkål. Det er første gang jeg har fått tak i denne bladgrønnsaken og ikke nok med det, jeg fikk den økologisk! Det kaller jeg småstore gleder i hverdagen! Hellet stopper ikke der for jeg møtte en kjempesøt blogger jeg (og mange av dere andre) har snakket med gjennom bloggen. Hun ga meg en smakebit på en herlighet jeg håper så inderlig jeg kan få oppskrift på etterhvert. Herligheten jeg fikk smake på var laget av grønnkål og den var nydelig, så nydelig, nam! (Oppskriften på hennes grønnkål chips finner du HER!) Mitt første møte med grønnkålen var altså veldig bra og jeg gikk og knasket grønnkål resten av dagen. Ja, sånn kan det gå...

  Se så pen :)♥ GRØNNKÅL:
Grønnkålen er altså en bladgrønnsak i kålfamilien, men danner ikke et fast "hode" slik de andre kålsortene gjør, men vokser i stilker med krusete blader. I utlandet gror grønnkål som ugress og når verken "Meny", "Ultra", "Coop OBS", "Mega" og Norges største "Ica Maxi" har grønnkål, da må jeg si det er nesten umulig å få tak på. Dårlig!
♥ HELSEFORDELER:
Disse grønne bladene dunker nemlig ut grønnsaker som brokkoli og spinat, rent næringsmessig. Grønnkålen er supermat med sitt høye innhold av protein, fiber, kalsium, folat, jern, vitamin A, C, K, fosfor og kalium. I tilegg er grønnkål en super antioksidantkilde! Sjekk næringsinnholdet HER.

♥ BRUKSOMRÅDE:
Du kan bruke grønnkål som spinat; rå, i salater, smoothies, stuing, supper, ovnsretter, osv. Grønnkål har en skarp kålsmak. Personlig elsker jeg smaken, men man kan evt. fryse kålen for å gjøre kålsmaken søtere og mildere, eller man kan spe ut med rømme, fløte ol.
Til dere som bor i Kristiansand: Man får kjøpt grønnkål og rødkål på Torvet eller i Lillemarkens på "Sans & Smak".

Tørket kirsebær!

Har du tilgang på et kirsebærtre? Da bør du være raskt ute, plukk og pell, stu og sylt eller lag kirsebærlikør. Det er altfor synd å la disse nydelige bærene gå til spille fordi man er lei av smaken den ene sommermåneden man har de. Hva er vel ikke bedre enn å lage kirsebærsausen til riskremen i jula, fra bunnen av, med egenplukkede bær? By på en liten hjemmelaget kirsebærlikør til desserten i selskaper eller gi bort i gaver? Bærene som blir igjen av likøren kan fryses og brukes til konfektfyll for voksne, til marsipan eller saus til is eller desserter. Deilig å ta frem smaken av sommer når vinterens kulde har lagt seg på utsiden.


Jeg ville prøve å tørke kirsebærene. De krymper enormt, så hvis du har mulighet så bruk gjerne flere brett samtidig. De stod i ovnen og tørket i 24 timer på 50 grader og med døren på gløtt. Dere kan ha litt høyere temperatur, det vil gå raskere, men pass på at de tørker og ikke blir stekt, derfor den lave temperaturen! Du kan spise de tørre eller bløtlegge de litt og bruke de deretter. Hvis kirsebærene er tørket ordentlig holder de seg i måneder i lufttett beholder.

Lyst til å lage kirsebærlikør? Sjekk denne bloggen.

Det er nå du bør kjøpe urter!

Eller høste urter hvis du er så heldig å ha tilgang på en egen urtehage. Det er nesten for synd å kjøpe krydderplanter gjennom året når de fleste av oss tar livet av de før de har nådd kjøkkenbenken hjemme. Her om dagen kjøpte jeg en stor bunt med dill og busken var fire ganger så svær som det jeg har på bildet. Den kostet meg 15 kr, samme som for en potte med dill fra butikken, bare denne bunten holder i et år! Dessuten stod den merket med "usprøytet".


Jeg anbefaler dere å ta en titt på det lokale torget/grønnsakshandleren og sjekke urtene om dagen. Det er nå de er på sitt beste og på sitt absolutt billigste. Det du gjør er å fryse ned urtene i egne fryseposer eller bokser, merk de og du har full tilgang på ferske urter hele året. Det er klart man kan gå å kjøpe ferske urter fra butikken også, men det er voldsomt dyrt og helt unødvendig når man kan støtte lokale (i mangel på et bedre ord), -urtedyrkere.
Tips: Hakk urtene i små biter, frys ned og rist/grav litt i boksen etter en times tid så slipper du at alt fryser sammen i en stor klump.Vi har stor tilgang på en rekke urter så her er det bare å fryse ned de urtene du selv liker og bruker mest av. Tips 2: Urter kan også tørkes enten ved å henges opp i en snor eller på lavest temperatur i ovnen, men jeg syns jeg har lest at de beholder mye mer av smaken ved frysing. Tips 3: Dessuten kan du fryse urter i vann i isbiteformer og slik har du en "urtebuljong" klar til å tilsette rett i gryta. Er du ekstra heldig er det faktisk mulig å få tak i stevia-planter også! Gud så moro det ville vært å ha en egen steviaplante!

Blåbærsesongen er i gang!

Det ble ikke Bondens marked på meg. Kroppen min ville ikke stå opp, men min snille forlover gikk ned og handlet det jeg skulle ha. Det ble heller en liten tur i skogen, på jakt etter blåbær. Jeg hadde ikke de største forventningene, men det var masse, en hel haug! Skal du ut på blåbærtur så sjekk buskene som står mye i sola. Hadde det ikke vært for hoggorm og slanger(!) så hadde jeg nok brukt mye tid i skogen for egenterapi, ro og pusterom. Ta dere en tur ut i skogen. Herligt!


Blåbær er en gave fra naturen. Blåbær er en god antioksidantkilde (men ikke i nærheten av antioksidantinnholdet i f.eks acai, kakao, goji) vi kan  plukke gratis nesten rett utenfor vår egen dørkarm. Benytt deg av disse små gledene sommeren har å by på!

Det var mye blåbær i den skogen jeg var i. Store og saftige bær! Noen søte, mens andre syrlige.  Jeg fikk plukket 1 liter på litt over en time. Hvis du trykker deg inn på bildet under og ser nøye kan du se at det er tett i tett med blåbær.

  

Helt på bærtur!

Det er sommer, det er midtsommer og det er absolutt tid for å dra på bærtur! Endelig er en av mine favorittider her. Jeg kan ut å plukke blåbær! I fjor var jeg litt sent ute, da de beste blåbærtuene var groteskt pillet av. Jeg fant meg likevel en diiiiger skråning med helt uplukkede blåbær og det ga meg mange gode smoothies i vinter. Lageret mitt holdt faktisk helt til juni, så jeg er godt fornøyd. I år blir det fler, forhåpentligvis en god del mer hvertfall. Jeg bruker ikke bærplukker, men plukker hvert enkeelt bær for hånd. Nøye utpelt og sortert! ;) Kanskje noen av dere der ute heller vil anbefale meg noen litt enklere høstingsmetoder?

Det er selvfølgelig ikke bare blåbær du kan ut å plukke, men også bringebær og snart er tiden inne for bjørnebær og så tyttebær. Er du ekstra heldig kan du finne sopp også. Jeg er ikke fan av noen av delene etter noen heller mislykkede møter med disse bærene, men du kan ut å plukke akkurat det du selv ønsker! Ikke bare er de gratis fra moder jord, men de er også helt usprøyta og jødslet på naturlig vis. Du bør selvfølgelig unngå de mest trafikkerte veikantene når du er ute og plukker bær, men det sier seg jo selv da de er dekket av en støvete og sotete kappe.

Så... I dag vil jeg egentlig bare anbefale dere å gå ut å plukke bær! Om det er en times tid i skog og mark eller en lang kjøretur sammen med familien opp til fjells for å plukke bær, er ikke så nøye. Gjør det beste ut av det. Nyt synet av det grønne landskapet som møter deg, nyt lukten av fuktig jord, lyden av fugler som lystig kvitrer og glem alle mygg og knott som desperat prøver å få en smakebit av deg! Vi har en fantastisk natur og det er først når du står "der ute" at du finner roen og gleden ved å bo i et slik flott land. Det er ingen krise om du drøyer noen uker, men det er jo greit å sjekke buskene av og til ;)

Nå skal jeg på bærtur, ha en fortsatt fin lørdag alle sammen :)

Brennesle - superfood blant ugresset!

Brennesle har siden vi var små vært en skummel plante om sommeren og vi fikk streng beskjed om å holde oss unna busker og kratt med denne planten. Resultatet av å komme borti denne var røde utslett, svie, smerte og kløe! Jeg husker ennå sommeren da jeg skulle plukke rabarbra hos besteforeldrene mine, de bor med sjøen og det er veldig, veldig god jord der ute... Jeg fikk store vannblemmer av å komme borti en av neslebuskene og dere kan tro det svei! Nå har det seg slik, tross skumle bivirkninger i rå tilstand, denne planten er en superfood blant andre viltvoksende plantene i Norge, og den er spiselig!

     Skråning med brennesle:

Det høres kanskje veldig rart ut at brennesle er spiselig med tanke på hvor mye det svir bare ved å komme borti den. Giften forsvinner når brenneslen kokes eller tørkes så det er INGEN fare for å bli brent eller stukket i munnen. Brennesle kan tørkes(og brukes gjennom resten av året), kokes inn i en suppe eller andre retter (jeg kokte litt inn i lapskaus, veldig godt), eller den kan forvelles og fryses ned til senere bruk. Jeg forvelte resten av min store porsjon så da får vi heller se om det ikke blir en aldri så liten oppskrift etterhvert. Bruk unge brennesleskudd eller toppskuddene av en plante. Unngå de store mørkegrønne bladene og bruk hansker!Brenneslens egenskaper:
Brennesle er særlig rik på klorofyll, sisilium, jern, vitamin A, B og C, kalium og kalsium (trenger ikke kua for å få kalsium nei)... Nesle er blodstyrkende, rensende, stimulerer nyrefunksjonen, reduserer sukkerinnholdet i blodet, er bra for fordøyelsen og har blitt brukt mye ved gikt, jernmangel og anemi. Det høye innholdet av vitamin C letter jernopptaket. Utvortes har planten blitt brukt mot eksem, flass og andre hudproblemer.

Skyll godt! Spesielt hvis du finner neslen i en veikant eller i nærheten av trafikk.

OBS: Nesle inneholder en del nitrat og bør ikke gis til barn og bør heller ikke varmes opp flere ganger (slik som spinat). Ellers kan brennesle erstatte spinat i de fleste varmretter og den smaker faktisk spinat! HER finner du god informasjon om brennesle. Hvis noen har lyst å se et innslag fra God Morgen Norge hvor de snakker om brennesle, finner du det HER.

Løvetann - ikke bare ugress..

Løvetann blir kjennetegnet som det grusomme ugresset som alltid dukker opp igjen etter timesvis, dagesvis og ukesvis med luking i bedd. Jammenmeg dukker de så fint opp igjen året etter og gjerne med noen avlinger på slep. I Norge skyr folk den gule, pene blomsten som om det skulle vært pesten! Løvetann fortjener gode ord for den smaker godt, inneholder mange næringsstoffer, har rensende egenskaper og er helt gratis, rett ute i hagen. Du slipper faktisk også å gå på butikken hvis du skal ha salat til grillmaten, takket være løvetannen du i årevis har forgjeves prøvd å kvitte deg med...

 

Lørdag dro jeg min kjære med på løvetannjakt. Meningen var å finne brennesle også, men det kommer jeg nok tilbake til. Hvertfall, vi gikk en god time og det var umulig å finne løvetann andre steder enn i nedstøvne veikanter og i blomsterbedd. Det var like før jeg satt meg i et blomsterbedd og begynte å luke det for løvetann, men det ble med tanken. Greit nok å luke beddene til folk, men jeg plukker ikke nedsotet og eksospustende løvetann fra veikanten! Heldigvis fant vi en fin liten skråning med masse fine, unge, løvetannskudd. Ja, for det er de unge løvetannbladene som er mest næringsrike.

Slik lager du din egen LØVETANN TE:
♦ Legg løvetannbladene ut over et bakepapir, kjøkkenhåndkle eller liknende.
♦ Plukk bort skitne og stygge blader.
♦ Lot det stå over natten og satt det inn i ovnen på 50 grader med døren helt åpen i fire timer. Lukket døren av og til, men skrudde av varmen da. Snudde litt på bladene av og til. Lot det tilsammen stå i ovnen ett døgn, med og uten varme.
♦ (Her kan man også bruke en dehydrator, for de heldige som har. Man kan også henge løvetannbladene opp i en snor og tørke de slik, men pass på at de ikke støver ned...)
♦ Når bladene er helt tørre skal de fortsatt være grønne, de knuses og legges så i en lufttett boks eller glass.
♦ NB: Det er viktig at det ikke blir for varmt i ovnen og 50 grader er for varmt, åpn døren! Bladene skal ikke skylles når de skal tørkes og bør helst plukkes på dagtid når det ikke er fuktig eller vått ute.
For te: 1-2ts i kokende vann, la trekke i ti minutter, gjerne under lokk, bilder finner du HER.

  Her er det ferske løvetannblader til tørking               Tørket løvetannblader, se så de krymper!
 
                       Ferdig løvetann te!


LØVETANN:
♦ Man kan spise roten, bladene og blomsten. Blomsten blir også brukt til å lage vin av.
♦ Løvetann skal være blodrensende.
♦ Te av bladene er bra ved høyt blodtrykk pga. den vanndrivende effekten.
♦ Inneholder mye kalium og er derfor ikke farlig selvom det er vanndrivende. (Ved vanndrivende midler mister man gjerne mye kalium, noe som er veldig uheldig for hjertet).
♦ Løvetann inneholder mer vitamin C enn annen salat, ellers er næringsinnholdet ganske likt.
♦ De små, ferske bladene smaker best i salat og jo blekere bladene er (gule!), jo bedre smaker de. Store og kraftige løvetannblader smaker fort bittert.
♦ Bladene kan brukes i salat, i varmretter eller tørkes til krydderurte eller te.
♦ Roten kan også spises, men den må kokes først.

Så... Plukk litt løvetann! ;) Kilde: "Urter for kropp og sjel" av Jekka McVicar

Lille persille...

Persille er et universalkrydder og har i den tradisjonelle folkemedisinen vært brukt mot urinveisinfeksjoner, vann i kroppen, hevelser og urinsyregikt pga. sin vanndrivende virkning. Persille har også vært brukt for å stimulere melkeproduksjonen hos ammede. Jeg har alltid minst en type te som virker vanndrivende for jeg har lett for å samle (mye) vann ved blant annet mensen. Vanligvis har jeg hatt løvetannte og bjørkete, men nå fant jeg en boks med økologisk persille som også kan brukes som te. Flott.


Jeg har smakt bedre te enn persillete, men smaken er mild, nesten ikke der i det hele tatt. Smaker grønt, men med noen dråper sitron blir smaken god og syrlig. 1-2 ts per kopp te trekkes i ca 5 minutter og helst under lokk.

Persille inneholder betakaroten, kostfiber, folat,  vitamin C, jern, vitamin E, kalsium og kalium.

Jeg kjøpte tørket persille som da kan brukes som krydder, te eller smakstilsetning i mat. Boksen er fra "Helios" og kostet 32 kr på helsekost.

NB: Persille skal brukes med forsiktighet under graviditet og ved nyreskader. 


                         

             Håper dere har hatt en fin helg :)

Appelsinlykke

Fikk lyst til å vie dette innlegget til den kjære appelsinen. Det nærmer seg påske og sesongen for appelsinene er for fullt i gang. Lykkelig hopper jeg rundt, for appelsiner er den beste frukten jeg kan få! Ikke noe magiske oppskrifter, gi meg en appelsin og jeg er fornøyd. Sur eller søt, men helst litt sursøt!

Appelsinen:
♥ Er kjent for sitt høye innhold av vitamin C. Ên appelsin gir deg ditt anbefalte inntak av vitamin C.
♥ Inneholder mange andre vitaminer også, men i mye mindre grad.
♥ Inneholder mye antioksidanter og er styrkende på immunforsvaret.
♥ Skal virke appetittvekkende, styrkende, blodrensende, vanndrivende og avførende.
♥ I skallet utvinnet eteriske olje, appelsinolje som er kjent for å virke bla. oppkvikkende.
♥ På rolv.no kan du lese mer.


Jeg er ikke i tvil, spis appelsiner, det er nå de er best (og billigst)!

      Google
Kategorier
Instagram

hits