Tilbake til hovedside

Siden sist...

Nå er det veldig lenge siden siste jeg har skrevet noe her på bloggen og jeg tenker at et oppsummeringsinnlegg er på sin plass. For en gangs skyld er det ikke på grunn av dårlig form at jeg har vært borte fra bloggen, tvert imot, jeg har vært så bra i formen at det nesten ikke er til å tro! Jeg kommer tilbake med oppskrifter i juli, tenker jeg, men først litt mimring tilbake fra de to siste månedene. Og dere, jeg er på Instagram hvor jeg oppdaterer jevnt og trutt, så hvis noen er interessert i oppdateringer er det bare å følge meg der= @Mjuuugly. 


               PS: Bildene er lagt ut i dårlig kbalitet for å unngå kopiering. Beklager dette.

Først helserelatert:
Jeg var i Oslo for en samtale på Balderklinikken. På denne tiden var jeg så ufattelig lei av å bli tatt useriøst av allmenn skolemedisin at jeg var nødt til å ty til en privatklinikk. Denne timen viste seg å være nyttigere enn jeg hadde turt å håpe på. I ettertid viste blodprøvene jeg hadde tatt at jeg hadde mange alvorlige mangler, som alle går ut over tretthet og stress i kroppen. Blant annet altfor lave B12-verdier, vitamin D, magnesium og jern. Jeg ble satt på hestekur av B-vitaminer med en gang og de hjalp ganske raskt. Nå fremover skal jeg gå på en hestekur av mange andre vitaminer + b12 sprøyter i 4 måneder for så å ta nye prøver. Det viste seg også at jeg var overdosert på levaxin (mot lavt stoffskifte). Alt dette er noe jeg har mistenkt hele tiden, men som min fastlege har avslått siden blodprøvene har vist at jeg har vært innenfor "normalen". Jeg var redd for binyrebarkproblemer, noe jeg ikke har, HURRA, så nå skal jeg prøve ut LDN mot ME-en. Spennende tid i møte, ja, for endelig skjer det noe!!! :) 


Våren kom og sakte men sikkert orket jeg å dra min vintertrette kropp ut der den liker seg best, i sola, i naturen og i frisk luft. 

Brennesletid!! Jeg var i ekstase og plukket som en galning ei helg i mai. Dessverre orket jeg aldri blogge oppskriftene jeg laget av brennesle, og siden sesongen er over sparer jeg oppskriftene til neste år. 

Bloggen min kom i magasinet "MEDIUM" med et lite intervju og oppskrifter. Jeg var veldig stolt, og det var moro å få bloggen på trykk i et blad. 

   Jeg tok et bilde som ble vist på NRK Sørlandet med temaet "farger". 

   Jeg oppdaget og ble venn med ebay. FARLIG! 

Vår lille engel Freia er vakrere enn noen sinne. Hun var hos veterinæren og fikk sin årlige helsesjekk og vaksine. Fruen er frisk og rask og det gleder mammahjertet veldig. 

   Hyttetur i skjærgården utenfor Kristiansand. Deilige dager med sol, varme og avslapping.

Og jeg måtte diske opp med min deilige pastasalat, som dere finner oppskrift på HER. Den ble tatt veeeeeldig godt imot! 

   Smoothies på brygga måtte til...

   ...Og vin! 

   ...Og kos! Dette er min kommende svigerinne og mitt "tantebarn" Dace.

             Nidar kom hjem. Vi savner han ufattelig mye, men det var godt å få han hjem igjen. 

   Og så dro jeg en tur til Polen med min mor og hennes kjære. 

   Og da de spiste på Mc Donald's spiste jeg medbragt niste. 

Vi var først en tur i en by i innlandet, ekstremt varmt, men etter noen dager kjørte vi til kysten, hvor været var kaldere, men strendene endeløse og solnedgangene utrolig vakre 

      Mamma og jeg :)

Som dere ser har jeg hatt det travelt, men travelt med det jeg liker. Jeg tar ikke en slik måned for gitt, for at formen har vært så bra er ingen selvfølge for meg. Jeg vet aldri tid jeg faller tilbake i en ond sirkel med elendig ME-form, og derfor er det spesielt viktig for meg å nyte de gode dagene når jeg har de. Jeg er tilbake med oppskrifter før dere aner det og jeg har mange deilige oppskrifter på lager til dere, men enn så lenge skal jeg fortsette å nyte min lille opptur. Ha en deilig sommer så lenge :) 

Siden sist...

    ... Har jeg vært på hyttetur hvor jeg fikk sjøluft i håret og hilst på den fine franske bulldoggen!

    ... Der kom det en fotogen svane på besøk...

     ... som var veldig sulten!

    ... Jeg har spist økologiske tomater og drukket økologisk brus i solsteiken. Yum!

    ... Og jeg har tatt bilder av kunst i parken i Kristiansand. Paraplykunst kalles det vel?

    ... Grilla MASSE godt! Ikke kjøtt, nei, for jeg spiser jo ikke dyre-og fuglekjøtt lengre! :D

  ... Det gjør pysejenta vår og hun kom hjem med denne som en takk for fersk fisk en dag. Hun skjønte ingenting da vi ikke ville spise den... En "gave" ja...

... Dessuten har jeg vært i møte med NAV og legen min, og det er muligens store greier på gang for meg med tanke på ME.
... Jeg har også fått skitnet og rotet til kjøkkenet, og dere vet hva det betyr?
NYE OPPSKRIFTER!!
... OG det er masse spennende som skjer i tiden fremover!

TUSEN hjertelig takk for tålmodigheten deres, fine, fine dere!

En oppsummering...

Som noen av dere sikkert har fått med dere så har jeg vært fraværende med lite blogging en periode nå, men det startet egentlig før det. Jeg tenkte å ta en oppsummering av de siste to månedene slik at jeg kan opplyse dere og holde meg selv oppdatert på hvordan formen har vært i denne tiden, derfor går dette innlegget under "månedsoppdateringer". Jeg vil minne om at disse "oppdateringene" er kun for å holde meg selv bevisst ovenfor oppturer og nedturer, evt. bedring eller forverring med tanke på sykdom.


RAW FOOD:
I april skrev jeg DETTE innlegget og var svært klart for å "bli raw", altså spise nærmest mulig 100% rå, ubehandlet og ren mat. Jeg var svært motivert og det var bare en helt utrolig deilig følelse som gikk gjennom kroppen min disse dagene hvor jeg spiste helt rått. Magen var glad, humøret bra og kroppen kriblet av glede. En helt fantastisk og ubeskrivelig følelse med andre ord. Poblemene startet veldig raskt. Jeg fikk ikke sove! Jeg lå våken hele natten, var så trett at jeg hadde lyst å gråte, men fikk ikkle sove og hadde masse energi. Dessverre ga ikke dette seg før jeg spiste varmebehandlet mat igjen. Energi er noe mange lengter etter, men med en ME-kropp er hvile minst like viktig som aktivitet. Nøkkelen er balanse mellom aktivitet og hvile, og når jeg da ikke fikk nok søvn fungerte jeg ikke i det hele tatt. Bortsett fra dette var det bare litt hodepine og muskelsmerter som meldte seg dagene jeg spiste helt rått.

ELIMINERTE BORT KJØTT:
Etter at jeg fant ut at 100% raw food ikke fungerer for meg slik situasjonen er i dag så sluttet jeg med kjøtt. Lysten forsvant og grunnen er nok så enkel som at jeg har lenge fått signaler fra kroppen om at den helst ikke vil ha kjøtt, slik som at blodtypen min bør spise minimalt med kjøtt og at jeg gjennom hele livet bare har vært veldig glad i kylling og har aldri sett gleden i en blodig biff, men viktigst av alt; så VET jeg altfor mye om kjøttproduksjonen i inn-og utland til at jeg kan spise det med god samvittighet. Dessuten forsvinner lysten på kjøtt når man vet og har sett det jeg har. Viser til eget innlegg med linker HER.

VEGETARIANER?
Jeg er likevel ingen vegetarianer. Jeg spiser riktignok ikke kjøtt fra firbeinte eller fugler, men jeg spiser fisk og skalldyr en - to ganger i uka. I tillegg spiser jeg litt meieriprodukter, men får se hvordan det blir med tiden. Jeg reagerer ikke negativt på melk, men om jeg er intollerant vil jeg ikke få vite før jeg tar en test, som koster mye... Egg spiser jeg ikke rent lengre, det spiser jeg bare i matvarer som inneholder egg, feks. hjemmelaget aioli eller quorn. Jeg spiser ikke soyaprodukter annet enn en soyalatte i ny og ne, fordi jeg føler det klusser til hele kroppen min. Soya er ikke bra for meg! Jeg er derfor ingen vegetarianer, men jeg føler meg bare så fantastisk god og snill slik jeg spiser nå. Jeg hadde ALDRI trodd deg om du hadde fortalt meg at jeg kom til å slutte å spise dyrekjøtt, jeg hadde rett og slett vrengt meg i latter! Jeg var en kjøtteter som aldri kunne se for seg et liv uten kylling, mens nå derimot, så storkoser jeg meg med vegetarisk mat. Som den gangen da jeg var ute og spiste med ei god venninne: "Jeg skal ha kyllingsandwitch uten kylling og sopp, men kan jeg få ekstra av grønnsakene i stedet?", servitøren ser rart på meg; "En kyllingsanwitch uten kylling!!? Såklart kan du få det om det er det du ønsker". Dette var et av de beste måltidene jeg noen gang har spist, jafs, og jeg fikk rabatter hvor det stod "VEGGIE" på kviteringen. Dèt kaller jeg service!

"Barbeque-kylling" uten kylling fra Egon. Jeg fikk garnityr i stedet for kylling, helt utrolig nydelig!!


FOR TIDEN:
Slik jeg beskriver over har jeg altså spist i halvannen måned, mye raw food, vegetarisk mat, masse grønnsaker som både har vært kokt og rå, jeg har spist litt deilig salmalaks, fetaost og rørosprodukter. Dette er en balanse jeg fint kan leve med, men jeg skal spise mer rått nå som sesongen tillater det. Raw food anbefales ikke hele året!

VIKTIG:
Jeg mistenker mangler, da spesielt jern og B12. Den eneste B12-kilden jeg har hatt denne tiden er spirulina og chlorella, og en fugl hvisket meg i øret at de med lavt stoffskifte har ekstra dårlig opptak av B12. Jeg får ekstremt lett blåmerker på beina for tiden og det kan være blodplater og jern. Jeg har derfor tatt blodprøver hos legen og bestilt meg et kosttilskudd med både jern og B12. Sjekk HER. Jeg skal tilbake til legen om to uker og ta nye prøver, så skal han sammenlikne prøvene før og etter jeg tok kosttillskuddet.

Ellers har det gått supert å spise vegetarisk. Jeg har stadig fått hørt fra samboer, familie og venner at maten min har sett mye mer spennende ut, fargerik og fristende enn dems, som har hatt kjøtt til. Jeg er klar for sommeren, men jeg kan ikke si noe om tid jeg er tilbake her for fullt. Først litt B12 og jern, deretter litt sol for kropp og sjel, og til slutt bloggen. Jeg leter fortsatt etter MIN vei og jeg vil ikke gi meg før jeg har funnet den. Vi snakkes når dere minst venter det og jeg ønsker dere en god uke! :)Månedsoppdatering for mars!

Nok en måned er over og det er på tide med en ny oppsummering. Begynner å bli mektig lei disse innleggene for det er lite fremgang og jeg er like syk nå som da jeg begynte. Likevel er det greit å ha oversikt over det som skjer. :)


DEHYDRATOR:
♦ Etter over ett år venting kom endelig dagen hvor jeg ble en lykkelig eier av en dehydrator. Dessverre gikk den i stykker etter en time så jeg måtte få en ny. Rot i papirene førte til at jeg måtte vente en uke mer enn nødvendig, men etter 2 uker fikk jeg den nye dehydratoren som funket som den skulle.
♦ Overraskende lite lyd fra denne da den første bråkte som et tog!

RAW FOOD:
♦ I vente på dehydratoren begynte kroppen min å gjøre seg klar for raw food kunne det virke som. Jeg hadde masse cravlings etter rå mat!
♦ Begynte å spire frø og bønner igjen som jeg har vært dårlig på i vinter.
♦ Prøvde mange nye retter og interessen for raw food blomstret opp!

HELSE GENERELT:
♦ Ble syk med sår hals, pipete lunger og hosting. Mistet smakssansene helt, men etter en uke var jeg helt fin igjen. 
♦ Har generelt vært ganske dårlig med mange nedturer og mye søvn når jeg først har vært dårlig. Likevel har jeg fått gjort mye og vært mer ute enn normalt, så det er tydelig at våren setter sine spor.
♦ April skal bli bra! :) 

Månedsoppdatering for februar!

Februar var en tung måned for meg og tenk at enda en måned er forbi. Tiden flyr! Mars er her, den første vårmåneden så det kan vel ikke bli annet enn bra!?FREIA PYSEJENTA:
Forsvant etter sterilisering. Det var helt forferdelig. Dagene gikk i sakte film og det gikk virkelig opp for meg hvor stor del av familien hun er og hvor viktig det er for meg at hun har det bra.
♦ Heldigvis ble det en lykkelig slutt og hun kom hjem til oss igjen. Formen hennes var ganske dårlig og hun har fortsatt masse mareritt og sår i øyet. Heldigvis begynner formen å bli bedre og hun har til og med gått ut noen ganger.

SUPERMAT OG KOKOS:
♦ Jeg fikk virkelig sansen for palmesukker og har vært totalt "avhengig" av dette den siste måneden. Anbefales virkelig!
♦ Jeg ble også forelsket i granatepleulver, godteri spør du meg, så dette anbefaler jeg også!
♦ I tillegg til dette åpnet jeg min første kokosnøtt, flere har det blitt og mange kommer det til å bli. Ferske kokosnøtter er virkelig noe jeg har fått sansen for, selvom både smak og konsistens på kokoskjøttet er noe man må vende seg til. Det er langt ifra som tørket kokos!

HELSE GENERELT:
♦ De to ukene da Freia var borte gikk kraftig utover både blogg og kropp og jeg hadde lite til overs. Slik er det nemlig å ha ME, en psykisk påkjennelse (både positiv og negativ) er like ille som en fysisk anstrengelse. Man blir slått helt ut.
♦ Ellers har måneden vært helt som vanlig med oppturer og nedturer.

Månedsoppdatering for januar!

Det ble ingen oppsummering i desember, men første del av desember hadde jeg noen dager med relativt mye energi, høyt aktivitetsnivå og koselige dager på julegaveshopping med nære og kjære. Det var en fin tid. Dessverre holdt ikke formen over julen. Etter julaften var det nok og jeg ble veldig dårlig resten av romjula. Jeg ble sengeliggende og jeg orket ikke skrive en oppsummering en gang. Slik var desember, kort fortalt. Ikke de store forandringene i januar, men noe er det hvertfall å skrive. Her er oppsummering for januar.


Influensa:
♦ Starten på det nye året var ikke så hyggelig som jeg hadde håpet på. Jeg våknet første nyttårsdag med at kroppen var veldig lite samarbeidsvillig og alle avtaler ble avlyst.
♦ Hadde 40,6 i feber i 4 dager og holdt på å punktere lungene med hosting.
♦ Fikk antibiotika som fikk meg til å henge over toalettskålen noen dager og for å ikke bryte ned immunforsvaret tok jeg idoform (melkesyrebakterier) og drakk masse fermentert (melkesyregjæret) drikke.
♦ Selvom jeg var "frisk" etter to uker var jeg helt utkjørt i tre. Influensaen tok virkelig knekken på kroppen!

Speilrefleks kamera:
♦ Jeg fikk meg en ny yndling, nemlig Canon EOS 550D. Vi hadde det mye moro og det ble plutselig gøy å ta bilder. Det er gøy å ta bilder når man har et kamera som takler zoom og detaljer. Det er en drøm å ta bilder med det kameraet, så nybegynner som jeg er må jeg bare lære meg å bruke det for hva det er godt for :)

Juicemaskin:
♦ Ikke nok med at jeg fikk meg speilrefleks, jeg fikk meg også juicemaskin.
♦ Jeg hadde aldri trodd at jeg var en juiceelsker, men det er jeg virkelig. Jeg laget mange juicer og de beste og lekreste delte jeg med dere.
♦ Juicemaskin er en investering til en sunnere kropp!

Sukkerfri:
♦ Selvom mine 100 dager som sukkerfri gikk ut på nyttårsaften har jeg fortsatt å holde meg sukkerfri.
♦ Jeg har dog. smakt sjokolade, men det går ikke an å spise. Det er ikke godt lengre, det smaker bare sukker! Tenk dere at hovesingrediensen i sjokolade egentlig skal være kakao, mens i "vanlig" sjokolade er den sukker. Tragiske greier. Sjokolade skal jo smake kakao, ikke sukker for f'en! Hehe ;)
♦ Jeg fortsetter å være sukkerfri på ubestemt tid.

Helse generelt:
♦ Magen hatet virkelig antbiotikaen. Jeg har alltid reagert på antibiotika med å få en steinhard mage. Heldigvis begynner den å komme seg igjen.
♦ Siden tre uker gikk med til influensa så har ikke denne måneden vært særlig behagelig. Mye søvn, smerter, nattesvetting og få sosiale sammenkomster er måneden i en setning. Heldigvis begynte formen å komme seg i slutten av måneden og jeg har troa på at den vil holde seg inn i februar også.

Bloggen er 1 år - oppsummering av året!

I dag er det ett år siden jeg startet denne bloggen og dette året har bydd på oppturer og nedturer. Dette året har nemlig vært utrolig spesielt for meg og jeg har delt det jeg mener er verdt å få med seg her på bloggen. 2010 har vært det beste året mitt noen sinne. Det har skjedd masse flott og humøret mitt har aldri vært bedre. Dessverre har ME'en stått mye på stedet hvil, om ikke verre. Jeg begynte å skrive denne bloggen med håp om at dette skulle vise andre min vei til en friskere kropp, men slik har det ikke vært. Det det derimot helt klart har blitt er en blogg der jeg viser andre hvordan jeg mestrer min hverdag som hjemmeværende og ME-syk. ME er en sykdom som er svært individuell, noen blir raskt friske mens andre er syke i mange år. Jeg hadde håpet at riktig kosthold ville få meg frisk på et blunk, men slik er det ikke. Det ligger mye mer i en syk kropp enn et dårlig kosthold. Det jeg derimot har fått igjen med å legge om kostholdet er enormt mange goder, og selvom ME-en ikke er bedre, så sitter jeg igjen som et bedre menneske som kjenner kroppen min bedre enn jeg noen gang har gjort før.

Her kommer en oppsummering av året på mjuuugly.blogg.no:

Månedsoppdateringer:
Jeg begynte å skrive månedsoppdateringer hver måned for å bevisstgjøre for meg selv hvordan månedene hadde vært og eventuelle endringer og utviklinger. Dette kommer jeg til å fortsette med.Kaffe:
I 2009 og begynnelsen av 2010 var kaffe min store energikilde. Uten kaffe kom jeg meg ikke opp om morgenen og jeg drakk fort halvannen kanne før jeg var i stand til å gjøre noe som helst. Jeg fant ut at dette måtte ta slutt og jeg tok en "koffeinavvenning". Det har funket og jeg har ikke lengre noe behov for kaffe, men jeg tar gjerne en kopp. Ikke fordi jeg må våkne, men fordi det er fantastisk godt med en god kopp kaffe!Kjernesunn mat:
Jeg sluttet med gluten, sukker og laktose i en periode for å se reaksjonene fra kroppen. Fant etterhvert ut at jeg tåler laktose bra så jeg spiser røros-produkter. Ellers unngår jeg gluten, kunstige tilsetningsstoffer, MSG, raffinert sukker og salt.

 

I den forbindelse laget jeg nøttemelk:
Selvom jeg spiser noen meieriprodukter drikker jeg ikke melk. Jeg prøvde en kaffelatte med lettmelk bare for å ha gjort det, men det var helt forferdelig. Hvis jeg skal ha melk kjøper jeg økologisk rismelk eller soyamelk, men aller helst lager jeg egen nøttemelk. Næringsrikt og veldig godt!

   

Grønne tilskudd og alger:
Dette begynte jeg med tidlig i 2009, men fortsatte gjennom hele 2010. Jeg er helt sikker på at det er dette som har styrket immunforsvaret mitt betraktelig. Har aldri vært så lite syk etter at jeg fikk kyssesyka som i 2010!

 

Spirer:
Dette begynte jeg også med i 2009 og fortsatte med det gjennom 2010, men i skippertak!

 

Dyrevennlig:
Jeg bestemte meg først for å slutte å kjøpe dyretestede produkter, men at jeg skulle bruke opp det jeg hadde. Når de ble tomme har jeg holdt meg til merket som ikke dyretester og veldig fornøyd med det!Jeg bestilte X-antall pakker fra iHerb.com:
Hva skulle jeg gjort uten iHerb? Den siden gir meg hudpleie som ikke dyretester, -billig. Dessuten hadde jeg aldri hatt råd til all den supermaten jeg bruker hvis det ikke hadde vært for at iHerb er så billig.

Jeg ble supermat-frelst!
Jeg fant mange herlige, nye tilskudd til mitt supermat-lager.

   

Interessen for raw food økte:
Og ble veldig glad i raw food. Det jeg også fant ut er at for mye raw food er altfor hardt for min kropp, så en balanse mellom raw food med mye supermat og kjernesunn mat er det aller beste for meg!

 

Masse, masse god og sunn sjokolade og snacks!
Sukker-og glutenfri, og jeg har hvertfall ikke lidd noe nød! Jeg har laget masse god snacks og jeg har delt masse av det med dere! MMM!Jeg laget mange deilige smoothier!
Sunt, søtt og forfriskende. Smoothies er en enkel start til et sunt kosthold!

 

Vi forlovet oss:
Herligste dagen i hele mitt liv, noe som resulterte i tre uker sengeliggende, men det var verdt det!Bulgaria-Nessebar:
Årets nest beste opplevelse. En deilig og avslappende tur!Økologiske egg levert på døra!
Jeg fikk avtale på økologiske egg fra frittgående og glade høns. Hver sjette uke får jeg eggene levert på døren. Gården har ikke kapasitet til flere eggkunder, så de ønsker ikke at jeg skal skrive om den før de eventuelt trenger flere kunder, men jeg vet at disse hønene har det bra og det er jeg svært glad for.  Jeg kjøper kun økologisk kjøtt og reduserte inntaket:
Interessen for økologisk kjøtt økte med bevisstheten av den ekle kjøttindustrien. Siden økologisk kjøtt er dyrt har jeg redusert inntaket i stedet for å bli blakk. Jeg fant fort ut at det finnes mange deilige kjøtterstatningsprodukter der ute...

 

...men fant ut at soya ikke var noe for meg så jeg begrenser inntaket!
Etter en tid med lite kjøtt og masse soya følte jeg meg elendig. Ble straks bedre etter at jeg reduserte soyainntaket, så jeg holder inntaket av soya lavt.Så ble jeg sukkerfri:
I steptember ble jeg sukkerfri. Målet var 100 dager, men jeg fant ut at jeg skal fortsette. Jeg hadde det så fint som sukkerfri at det ikke er noen gode grunner for å gå tilbake til sukkeret :)Det har med andre ord vært et svært innholdrikt år for meg hvor jeg har lært meg å sette pris på de små gledene i hverdagen og det jeg får til. Selvom jeg noen ganger ikke forlater huset på noen uker, så har jeg lært meg å godta at jeg er syk og heller glede meg over det jeg får til og ikke det jeg ikke får til eller gjerne skulle ha gjort.

Så vil jeg avsluttningsvis takke alle dere som har fulgt bloggen min trofast gjennom det første året som blogger. Dere har støttet, oppmuntret og kommentert. Jeg har vært i kontakt med enormt mange flotte mennesker som har delt sine meninger, erfaringer og anbefalinger. Dere har gitt meg mer enn dere aner, og uten dere faste lesere ville jeg aldri fortsatte denne bloggen! Tusen takk for året som har gått og tusen takk for alt dere har gitt meg! Mange klemmer!

Månedsoppdatering for november!

Som mange av de andre månedene skjedde det ingen mirakler denne måneden heller. Jeg vil bare minne om at disse månedsoppdateringene skriver jeg for å bevistgjøre meg selv og for å ha en oversikt over hvordan formen var i forskjellige perioder. Slik kan jeg holde oversikt over de månedene jeg er dårlig eller om noe er verdt å merke seg.


SOYA/GOITROGENER:
♦ Kan du lese mer om HER.
♦ Jeg sluttet med soya som proteinkilde og reduserte matvarer med høyt innhold av goitrogener, dette fordi jeg følte det gjorde dårlig for stoffskiftet mitt. Nå føler jeg det har stabilisert seg igjen, og jeg kommer ikke til å gå tilbake til soya som en proteinkilde, men jeg vil gradvis bruke litt soya (som soyamelk til soyalatte) og se om jeg får negative tilbakemeldinger fra kroppen selv i små mengder.

PUPILLER:
♦ Veldig "unyttig" for dere, men ønsker du mer informasjon så kan du lese dette innlegget. Mest sannsynlig er det en sammenheng mellom mine store pupiller, tretthet og ME.
♦ November begynte jeg derfor en "utredning" sammen med legen og optikeren min for å finne ut av dette.

SUKKERFRI:
♦ Still going strong! Et av de beste valgene jeg noen gang har tatt! Har vært sukkerfri i over to måneder og jeg kommer til å fortsette!
♦ Det føles helt fantastisk å være kvitt søtsuget og ha et stabilt humør. En vond og sliten kropp er en ting, men man kommer langt med et godt sinn!
♦ Laget masse deilig snacks!

HELSE GENERELT:
♦ Dette var en måned med voldsomt mye oppturer og nedturer om hverandre. 
♦ Følte meg bedre etter at jeg kuttet ut soya, men sov likevel mellom 15-20 timer stort sett hver dag.
♦ Konklusjon: Mye av november gikk bort til å sove!

Julen står for tur og målet er å komme gjennom den uten for mange turer i kjelleren!


Månedsoppdatering for oktober!

Ja, da var vi allerede i november. Skal si tiden flyr og nå er vi i årets første vintermåned. Jeg krysser fingrene for snø og gjevnt over kaldt vær. Ikke noe slaps og ikke noe mildvær. Snø er vakkert og jeg gleder meg nok like mye som alle barneskoleeleven til snøen kommer. Her kommer en liten oppdatering for oktober måned. Ikke helt det store, men nå har jeg jo disse oppsummeringene, så da får jeg gjøre min plikt :)


SUKKERFRI:
♦ Den 23. september gikk jeg inn for å være sukkerfri ut 2010 og det går fantastisk bra! Det er først når man har vært uten sukker en god stund at man merker at man ikke vil tilbake til gamle vaner. Jeg har lært meg selv å kjenne og jeg vet nå at jeg ikke kan spise sukker for jeg er et sukkermomster som aldri får nok. Noen kan ta litt, f.eks til lørdagskosen eller en liten sjokolade og stoppe der, det kan ikke jeg og derfor velger jeg å være helt sukkerfri i stedetfor å gå på smeller gang på gang.
♦ Det går strålende og jeg anbefaler dere å henge dere med. Humøret stabiliserer seg og kreativtiteten blomstrer!

SNACKS:
♦ Jeg har virkelig laget noen smaksrike og sunne snacks. Jeg vil virkelig anbefale dere å lage grønnkål chips med ostesmak, de er nydelige og kan dippes i f.eks hvitløksdip laget av cashewnøtter og hvitløk. De smaker like godt uten dip!
♦ I tilegg har jeg fått flere idèer på sjokolade og de kommer nok nå ut i november og nærmere jul. Håper de blir en suksess. Sjokolade er så fantastisk og det gir en utrolig deilig følelse når man føler man mestrer det :)

HELSE GENERELT:
♦ Formen har vært som en typisk ME-hverdag. Den går i oppturer og nedturer hele tiden. Jeg har hatt altfor mange døgn i senga, men jeg har også hatt noen veldig fine dager med venner og jeg føler de dagene i senga har vært verdt det når jeg har hatt det så fint med vennene mine.
♦ Humøret har vært på topp og jeg legger vekt på de små gledene i hverdagen. F.eks sol, en kopp god kaffe, en kopp te, lese ei god bok, nyte deilig hjemmelaget sjokolade eller se en god film. Jeg ønsker å se det postitve og det jeg får til, ikke fokusere på alt jeg ikke får til. Det er fort å bli dratt ned i mørket av negative tanker.

                              Bildet nede til høyre er fra Halloween ;)

Månedsoppdatering for september!

Det ble ingen månedsoppdatering for august av den grunn at det ikke var noe å skrive, ingenting, men noen ord om august: Jeg var dårlig og svede rundt i min egne reisefeber-boble helt frem til vi reiste den 22. august. Der nede var formen veldig bra! Det var det. August forsvant som dugg for solen og bortsett fra reisen, skjedde det ingenting!


REISE:
♦ Vi reiste til Nessebar i Bulgaria og hadde to helt fantastiske uker. Formen var grei og jeg fant en balanse mellom aktivitet og hvile. Vi gjorde "mye", men jeg passet på å hvile, sove nok og ta det rolig. Gammel dame vet dere ;)
♦ Absolutt en av de beste opplevelsene i hele mitt liv. Fantastisk deilig å dra på en slik ferie med min kjære.

SYKDOM:
♦ Da vi var i Bulgaria var "alle" på hotellet syke og det gikk rykter om at dette var noe som smittet gjennom airconditionene på rommene. Jeg ble ikke syk. Før vi kom hjem vel og merke og der var jo halve byen allerede syke. Masse smitte og veldig mange med lungebetennelse/stille lungebetennelse.
♦ Veldig mange i min krets fikk antibiotika etter uker med sykdom, jeg slapp unna med en kraftig forskjølelse. Årets forskjølelse.

EGG OG GRØNNKÅL:
♦ Inngikk avtale på å få levert økologiske egg fra frittgående og glade høner. Superfornøyd med avtalen og kommer ikke til å kjøpe et eneste egg fra butikk.
♦ Fant kjærligheten til grønnkål og har vært frelst siden. Spiste grønnkål daglig, enten rå eller som grønnkål chips. Jafs!

SUKKERFRI:
♦ Bestemte meg for å være sukkerfri ut året, noe som ble nøyaktig 100 dager. Les mer her.

HELSE GENERELT:
♦ Var på medisinsk poliklinikk på sykehuset igjen og fikk beskjed om at "utredningen" blir avsluttet da Sørlandets sykehus ikke har noe behandlingtilbud for ME-syke, og at de ikke kan gjøre noe for meg. 
♦ Var ute av hus fem ganger etter at vi kom hjem fra Bulgaria, så trenger ikke si mer enn at jeg har vært dårlig.


Månedsoppdatering for juli!

Juli er om minutter forbi og det har vært en lang berg-og dal banetur for min del! Ganske trist at juli allerede er borte for i år. Jeg syns i grunnen ikke juli har vært her en gang! Milde temperaturer hjelper ikke når været har vært skiftende, så nå er det bare å håpe på at neste måned blir bedre, -hvertfall frem til vi reiser! :D


HELT PÅ BÆRTUR:
♦ Ja, bærsesongen var for fullt i gang og jeg brukte noen timer i skogen. Deilig å lufte tankene i frodig terreng og med lystig fuglekvitring på øret. Absolutt balsam for sjela selvom ryggen ikke ble spesielt begeistret.
Note to self: Prøv å finn tuer hvor jeg slipper å bøye meg!.

FORLOVELSE:
♦ Min kjære gikk ned på kne og det var overveldende, vakkert og helt perfekt. Det var den beste dagen i mitt liv, men det medførte også en enorm nedtur etter noen dager, slik det "alltid" gjør etter gode dager.
♦ Vi inviterte de nærmeste vennene våre til forlovelsesfest med bla. Champagne, reker, jordbær og rå sjokoladedip! Det var en velykket kveld og neste gang vi skåler sammen slik er nok i bryllupet. Hehe.

SOYALATTE OG JORDBÆR:
♦ Denne latten kommer jeg til å assosiere med sommeren: "Dobbel soyalatte med økologisk sukkerfri soyamelk med karamell ta med". Hehe. Soyamelka blir så utrolig deilig steamet og det blir den ikke i is-varianten, så i sommer har jeg gått for varm kaffe fremfor iskaffe. Den er helt fantastisk nydelig! 
♦ De norske jordbærene har absolutt blitt nytt til de grader! Jeg spiste meg faktisk lei på jordbær. Tro det eller ei, men det er mulig. Bortskjemt drittunge kaller jeg det, men så fylte jeg også frysen med jordbær for vinteren.

HELSE GENERELT:
♦ Har aldri hatt det så bra (psykisk) som i første del av denne måneden, men så kom også nedturen (fysisk). Var dårlig, veldig dårlig og hadde en lang nedtur.
♦ Var på medisinsk poliklinikk på sykehuset og skal nå bli fulgt opp derfra videre i høst. Der fant jeg ikke ut noe nytt, annet enn at jeg ligger på grensa til lavt blodtrykk (som mange ME-syke gjør), som kan være grunnen til svimmelhet/tretthet. Skal eventuelt knaske lakrisrot etterhvert!
♦ Jeg gleeeder meg til august. Ny måned med forhåpentligvis bedre vær, mindre smerter og en helt utrolig avslappende tur med min kjære til Nessebar i slutten av måneden!

Månedsoppdatering for juni!

Holdt visst på å glemme denne oppdateringen, men det er 2. juli så here we go again!


MACA:

♦ Funket veldig bra på kroppen min. Merket jeg fikk mer energi med en gang. Dessverre ga mer energi også utmattelse i dagene etter, så for meg var det veldig vanskelig å få energi når jeg ikke kunne bruke den som jeg ville.
♦ Hadde en uke fri og det kommer jeg til å fortsette med, bare for å forsikre meg om at resultatene ikke daler.
♦ Tips: Hvis du har ME og vil bruke Maca, bør du være obs på at man må finne balansen mellom aktivitet og hvile, hvis ikke kommer utmattelsen som normalt. Vanskelig, men jeg vil tro man klarer dette bedre etter en stund.

NYDELIG VÆR:
♦ Hele juni var det stort sett nydelig vær med sol fra skyfri himmel. Kjempedeilig med ordentlig sommervær og fikk spist mange kurver med norske jordbær. HERLIG! Fikk absolutt utnyttet noen av de fineste dagene i byen. Godt å komme seg ut av en mørk leilighet og ut blandt folk og sjøbris!

ANKELSKADE:
♦ Klarte å strekke en sene i ankelen. Måtte gå på krykker noen dager og følte meg raskt bra igjen. Jeg undervurderte smertene og endte opp på krykker igjen. Er på bedringens vei nå, men ankelen er fortsatt blå!

HELSE GENERELT:
♦ Juni har vært dårlig. Veldig dårlig. Jeg har hatt noen dager med energien på topp og masse krefter, men deretter utmattelse i flere dager og slik har det vært på'an igjen hver uke. Jeg har likevel nytt det pene været og ungått å høre på kroppens rop om ro. Selvom kroppen derfor har vært elendig har jeg likevel vært på topp psykisk og dette er kun fordi jeg har kost meg i sola! Det har hjulpet masse!
♦ Bloggen er nedprioritert og jeg har en følelse av at det blir lite blogging så lenge været er bra. Hjernen er faktisk i koma etter en dag med mysing og svetting, så fornuftige og informative innlegg blir det lite av!

                            Håper dere hadde en fin juni-måned og vi får ønske juli hjertelig velkommen :)Månedsoppdatering for mai!

Mai er en vakker vårmåned, men for min del har den alt i alt vært veldig kjedelig og lite nytt, men here we go!


REISE:
♦ Bestilte reise til Nessebar i Bulgaria. Gleder meg som en unge og ser virkelig frem mot slutten av sommeren i år. Hehe. På tide med litt planlegging!

MACA:
♦ Ankom huset og vi ble gode venner. So far, so good. Ga umiddelbar virkning som jeg håper ikke forsvinner.

RAW FOOD:
♦ Ble enda mer interessert i raw food. Lysten på dehydrator øker for hver dag som går og forhåpentligvis står den og pryder benken i boden om ikke lenge! 
♦ Merket kroppen likte råkost og at suget etter drittmat forsvant da jeg spiste både superfoods og raw food. Jeg var langt ifra så rå som jeg håper å bli, men jeg er på vei ;) Hadde mye moro med spiret bokhvete!
♦ Gluten ble bannlyst! Jeg kan ikke ha det og blir dårlig! Laktose/meieriprodukter går greit av og til, men kun fordi jeg ikke reagerer på det.

SYKDOM:
♦ Ja, jeg klarte å bli "syk" rett etter jeg skrev innlegget om at jeg ikke hadde vært syk siden i fjor. Syk og syk, basselusker hvertfall! Fikk en liten, luftveisinfeksjon. En merkelig opplevelse! Den kom, ga beskjed om at den ikke har sluppet taket fra kroppen min ennå, var på besøk et par dager og dro. Noen fargerike slimklumper og litt hosting morgen og kveld i tre dager var altså det hele!
♦ Hadde dette vært for et år siden kan jeg legge hånden på hjertet å si at jeg ville hostet disse udelikate og ekle klumpene, samt. hostet magemusklene støle i hvertfall to uker før det hadde begynt å gi seg.

GENERELL HELSE:
♦ Helt som "normalt". Av og på med gode og dårlige dager med ekstreme mengder søvn. Verken bedre eller verre enn formen ellers er.

Møtte denne lille luringen på kjøkkenbenken en morgen. Mon tro hvor den kom fra, en smoothie, tekopp eller er det en gigantisk basselusk!?Månedsoppdatering for april

Denne måneden er det veldig lite å skrive, lite nytt og lite interessant, men en månedsoppdatering skal dere likevel få. Husk, denne oversikten er egentlig kun for min egen del og meningen er at dette skal hjelpe meg i å bli mer bevisst ovenfor valgene og endringene jeg gjør i livet mitt på veien mot en friskere hverdag.


SUKKER:
♦ Ble lovlig og misbrukt om hverandre. Jeg fant ut at jeg virkelig ikke liker det sukker gjør på kroppen min. Jeg blir stresset, får høy puls, blir deprimert, får oppblåst og vond mage og ikke minst hodepine. Sukker går fint i små mengder, helt klart, men det finnes bedre alternativer for meg.
♦ Siden sukker ble lovlig ble jeg mindre kreativ i matveien, ikke moro, jeg vil være kreativ på kjøkkenet og fikk heldigvis litt mer inspirasjon under detoxen.

SOL:
♦ Måneden startet kjempeflott med skinnende sol fra skyfri himmel og min ellers så mars-tunge kropp våknet plutselig til live. Det gjorde godt med mange dager med sol og vitamin D til kropp og sjel og likblek hud ble erstattet med bleke fregner.

DETOX:
♦ Jeg hadde ti dager detox, vårrengjøring innvendig. Tok Flor Essence Detox, chlorella, spirulina, himalayasalt og drakk urteteer, men likevel merket jeg lite utrenselsessymptomer og skulle nok holdt på litt lengre. Deilige smoothies av friske bær, frukt og grønnsaker, herlige salater og middager med ovnsbakt torsk eller laks. Fikk i meg masse fett for å unngå smerter og da fett fra kilder som avokado, linfrø, kokosolje, nøtter og chiafrø. Ubehandlet mat er et av stikkordene her.

GENERELL HELSE:
♦ I gjennomsnitt mye bedre enn mars, som var helt forferdelig! Likevel har april vært en berg-og dalbane. Begynte kjempefint og formen holdt seg faktisk i to uker, men etter dette har den vært både ôg. Jeg er likevel veldig glad formen ble bedre denne måneden og håper den blir enda litt bedre neste måned. Mai er en fin måned på mange måter og en slitne vinterkropper våkner forhåpentligvis til live igjen!

Månedsoppdatering for mars

Yes, da var mars over for denne gang og det trengs en liten oppdatering. Ikke helt det store denne måneden, men jeg skulker ikke av den grunn.

                      

FOODPROSESSOR:
♦ Fikk foodprosessor og den ble gledelig tatt imot (og i bruk). Ble mye kokkelering på kjøkkenet med denne maskinen og mange nye oppskrifter som jeg selvfølgelig også delte med leserene på bloggen. Elsker foodprosessoren!

SUKKER:
♦ Fullførte sukkerfri måned helt og holdent frem til 31.mars, men ikke til og med 31.! I dag smakte jeg nemlig på sjokolade og smågodt kjæresten hadde kjøpt, men det ble med fem biter. Jeg fikk mageknip og ble sittende på toalettet i en halvtime, mulig det var et tegn? Uansett, det blir lenge til neste gang! De fem bitene ga meg absolutt ingenting!
♦ Smakssansene har blitt skjerpet og det MÅ være pga. sukkerkutten. Jeg tror sukkeret bedøvde smakssansene, men nå er de i livet igjen hvertfall og jeg har ingen planer om å gå tilbake til gammel trend.

DETOX:
♦ Har bestemt meg for å fullføre en 10 dagers detox i april. Dette fordi jeg allerede er i gang med en renere livsstil. Drikker lite kaffe, unngår alt av glutamat, lager maten fra bunnen av, spiser lite kjøtt og i tilegg har jeg også holdt meg unna sukker i en måned. Tidspunktet passer bra.
♦ Håper dette vil gi meg mer energi, bedre søvn, sunnere hud og et lykkeligere sinn.

GENERELL HELSE:
♦ Elendig. Dette er den verste måneden jeg har hatt siden jeg ble syk. Jeg aner ikke hvorfor heller, men det er det ingen vits å spekulere rundt. På en hel måned var jeg ute av huset 4 ganger, da inkludert butikken, så dette er ikke en måned å skryte av. Jeg håper april byr på lysere dager og en fornøyd kropp.

    
    
              


                                                

Månedsoppdatering for februar

Da har jeg samlet krefter til å skrive månedsoppdateringen for februar. Henger fortsatt etter, men for mars er jeg i rute. Jeg håper disse oppdateringene vil gjøre meg mer bevisst over fremgang og eventuelle fallgruver jeg møter på veien. Here We Go!

                         

MAT:
♦ Jeg fant ut at jeg elsker spinat og ferske rødbeter! Fant også ut at jeg ikke liker tofu og må i såfall jobbe hardt for å få det ned. Ble mye salat med spinat denne måneden og glad er jeg for det, spinat er fantastisk! Fersk spinat i salat og frossen i gryter og smoothies.
♦ Laget cupcakes og cashewnøttdip for første gang. Nam. Ble også gjentatt!
 
KAFFE:
♦ Jeg hadde nå vært uten kaffe en måned og bestemte meg for at jeg nå kunne drikke kaffe igjen. Lysten var ikke der og gjennom februar drakk jeg bare ên kopp med kaffe, kaffebaileys vel og merke, på bursdagen min.

BØKER:
♦ "Den grønne supermaten" av David Sandoval kom etterlengtet i hus.
♦ Det samme gjorde "Kjernesunn mat" med masse inspirerende, fristende og ikke minst kjernesunne oppskrifter.
♦ Noen andre bøker ble det også, som foreløpig ble nedprioritert, men som blir gøy å ta frem. Håper disse skal hjelpe meg mot en friskere hverdag. Litt yoga må da være bra for kropp og sjel?

KAFFEKVERN:
Kaffekvernet kom i hus og hjalp meg godt på kjøkkenet. Plutselig ble kverning av frø til en lek. Kjempegreit! Nå fikk jeg endelig kvernet frøene ordentlig og fikk nyttiggjøre meg av frøenes gode omega 3.

RØYKFRI:
♦ På bursdagen min var det også et halvt år siden vi sluttet å røyke. Jeg så ikke på det som noe problem i det hele tatt og det føles som det var år og dag siden.

SUKKER:
♦ Jeg bestemte meg for å ha mars som en helt sukkerfri måned.

GENERELL HELSE:
♦ Det var et halvt år siden jeg hadde vært syk. Helt utrolig. Et stort skritt i riktig retning for ei som har hatt normalt 3 forskjølelser i året og 3-5 luftveisinfeksjoner. Jeg takket mine grønne tilskudd og alger.
♦ Ellers ingenting å si.

   
   
    


                                                 

Månedsoppdatering for januar

Henger litt etter her ja, men punktene er skrevet ned og kan føres rett inn. Bestemte meg nylig for å skrive "månedsoppdateringer" og siden jeg allerede henger etter to måneder får jeg bare se å få fart på sakene. Disse innleggene er mest for å bli mer bevisst ovenfor de endringene og valgene jeg tar. Kanskje lærer jeg noe eller kanskje gjør jeg samme feilen igjen og igjen?

                          

BLOGG: 
♦ Jeg starter bloggen etter mange måneders vurdering om jeg ville klare det og om dette var noe for meg. Baktanken var å starte en blogg der jeg kunne lære andre noe og dele ut tips om helse og kosthold som jeg er over gjennomsnittet interessert i. Samtidig ville jeg hele tiden ha fokus på å bli frisk fra ME.

MELK:
♦ Meieriprodukter ble kraftig kuttet ned på og animalsk melk ble erstattet med rismelk og havremelk.

KAFFE:
♦ Jeg var storforbruker av kaffe og bestemte meg derfor for å trampe ned. Etter to uker med nedtramping kuttet jeg ut kaffe og økte heller inntaket av te, både med og uten koffein.
♦ Som erstatning for kaffe med melk fikk jeg virkelig smaken for te med rismelk/m vaniljesmak i alle mulige varianter og kaffekutten ble mye lettere enn forventet.

DYREVENNLIGERE:
♦ Jeg bestemte meg for å bruke opp det jeg hadde/har av produkter testet på dyr, men at jeg fra da av skulle finne andre alternativer, som tar hensyn til dyrene. Ikke fanatisk, men prøve så godt jeg kunne var målet.

MANDELMELK:
♦ Kjærlighet ved første munnfull. Laget mandelmelk for første gang og det ble en del av kostholdet. Laget stadig ny melk og brukte den mye i te og smoothies.
♦ Prøvde meg også på oppskrifter med mandelmassen som blir igjen av melken, bla. mandelmel og marsipan.

GLUTAMAT:
♦ Takk og farvel til Toro. "Svigerfar" fikk en pose med typisk buljong, posesauser og gryter som er fullstappet med hvete, gluten, sukker, salt, E-stoffer, smaksforsterkere osv.
♦ Jeg gikk til innkjøp av økologisk buljong og naturlig glutenfritt jyttemel. Jeg har aldri brydd meg om baking, men når jeg skulle kvitte meg med Mr. Toro måtte jeg lage maten helt fra bunnen av og da fant jeg ut at jyttemel funket kjempefint. Du finner fortsatt Toro hos oss, jeg har nemlig ikke klart å overbevise min kjære helt, ENNÅ!

GENERELL HELSE:
♦ Ikke noe bemerkelsesverdig annet enn at jeg brukte flere uker på å komme meg etter alt stresset, bråket og maset i jula. 

          

     

      


                                           

Månedsoppdateringer med tilbakeblikk...

Jeg har grublet over om jeg skal lage en månedsoppdatering med tilbakeblikk for måneden som var. Rett og slett for å bli bevisst over endringene jeg gjør, for å ha orden og kanskje også det vil gi en god pekepinn på hva jeg gjør rett og galt. Bli mer bevisst ovenfor endringene jeg gjør, rett og slett. Nå har jeg da bestemt meg for at jeg skal lage en månedsoppdatering hver måned med et lite tilbakeblikk over måneden som var.

Jeg har tjuvstartet. I januar begynte jeg å skrive ned endringer og notater som var verdt å merke seg. Det samme gjorde jeg for februar og har nå også et par punkter for mars. Alt må tas gradvis og ved å skrive ned de nye innføringene er det lettere å holde rede på det. Hvordan dette vil bli fremover vet jeg ikke, men nå som det er såpass mye "nytt" er det hvertfall greit med denne oppdateringen.

H u s k ; baktanken med denne bloggen er jo nettopp at jeg deler mine tips og triks, samtidig som jeg prøver å finne den riktige veien ut av ME. Da må man tørre å prøve, feile litt og lykkes masse! :D 

                       
Kategorier
Instagram

hits