Tilbake til hovedside

Sopp vol 2: Fylte sjampinjonger!

Dagens grilling gikk ikke helt etter planen. Etter 10(!) minutter grilling fant vi ut av alle glør var slukket og at vi hadde brukt alt for lite kull, og tomme var vi. Pyttpytt, ovnen var forvarmet og maten havnet i stekeovnen i stede. Derfor ble det ovnsbakte sjampinjonger i stede og disse ble veldig gode og skal absolutt prøves igjen, men på grillen og med nok kull! :)

   
Til 3 fylte sjampinjonger:
♦ 3 store sjampinjonger
♦ 2 dl bønner - jeg brukte brune 
♦ 1 dl hakka tomater fra boks
♦ 2 ss fersk oregano - evt. en liten 1 ts tørket
♦ 1/2 liten gul løk
♦ 1 ss tomatpure - utsøtet og usaltet
♦ 1 ss balasmicoeddik
♦ 1/4 ts sukrin
♦ 1 fedd hvitløk
♦ Nymalt, sort pepper

- Start med å blende alle ingrediensene utenom sjampinjong og bønner. Dette skal bli til en tykk tomatsaus. SMAK! Trengs det mer av noe krydder? Salt? Sukrin? 
- Bønnene skylles og rennes godt av og blendes bare et par sekunder sammen med tomatsausen. Vi ønsker ikke å mose bønnene helt, noen biter og tyggemotstand er fint. 
- Brekk av stilkene på sjampinjongene. Ta ut bittelitt av innmaten i soppen for plass til fyllet ved hjelp av ei teskje.
- Fyll sjampinjongene så fulle som mulig. 
- Ovnsbak midt i ovnen på 220 grader i ca 30 minutter. 
- Server med ruccolasalat, noen dråper balsamicoeddik, et dryss salt og gjerne litt parmesan, mozarella eller fetaost. 

     

Oppskrift - Sopp vol 1!

Mitt forhold til sopp har vært anstrengt og vi har virkelig ikke kommet over ens. Jeg bare taklet ikke konsistensen! Grunnen vet jeg og det er de skrekkelige minnene fra barndommen med hermetisk champignon (les: GUMMI i lake) på pizza. Jeg plukket alltid av soppen, men en og annen gang gjemte det seg en liten djevel under osten og jeg mistet appetitten. Jeg sa aldri jeg ikke likte sopp, for jeg visste egentlig ikke hvordan soppen smakte, det var konsistensen jeg ikke taklet! I tillegg til dette var jeg gal etter å plukke sopp i skog og mark for deretter å mose de til diverse "gjørmekaker" og jeg fikk streng beskjed om at jeg aldri måtte ta så mye som en finger i munnen etter å ha vært i kontakt med vill sopp. For meg ble derfor sopp noe som var giftig gummi og overhode ikke spiselig!

 
Så gikk det mange år og interessen for vegetarmat økte betraktelig. For 2 år siden sluttet jeg å spise dyre-og fuglekjøtt og da ville jeg virkelig lære meg å like sopp, både på grunn av næringsinnholdet, tilgjengelighet og pris, men mest fordi sopp kan brukes i stede for kjøtt i mange, mange retter! Jeg ville virkelig like, men det gikk mange ganger hvor jeg måtte plukke ut soppen av maten jeg bestilte på restauranter. Jeg prøvde å kamuflere soppen i lasagne og pizza ved å hakke den så smått at den nærmest var usynlig, men nei, enda taklet jeg den ikke. Det sies man skal smake på mat man ikke liker minst 10 ganger slik at man vender seg til konsistens og smak, og vet dere hva, det snudde med meg! Jeg begynte å steke soppen med løk og nå skjønner jeg virkelig ikke hva som var så galt med konsistensen. Stekt løk og sopp er veldig like på konsistens og jeg forguder jo stekt løk!
 
GÅRSDAGENS MIDDAG:
Stekt chamignon med brokkoli, pinjekjerner og sky:
♦ Brokkoli
♦ 1 god neve pinjekjerner
♦ 3 store chamignon
♦ 1/2 stor gul løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ Meiereismør - fordi jeg liker smaken, evt. kokosolje. 
Sky:
♦ 1 ss balsamicoeddik
♦ 1 ss soyasaus
♦ 1/3 ts chilisaus
♦ Nymalt pepper
♦ 0,5 dl vann

- Start med å riste pinjekjernene gylne i ei tørr tekepanne. Legg til side. 
- Kutt opp champignonen i passelig biter. Stek i en tørr stekepanne på middels til høy varme til soppen begynner å dampe å miste væske. Legg soppen til side. 
- Surr løk og hvitløk i rikelig med smør eller kokosolje. Legg sammen med soppen. 
SKY: Bruk den skitne stekepannen. Kok opp vann, balsamicoeddik, soyasaus, chilisaus og pepper. Mengden chilisaus er opp til dere. Jeg brukte akkurat nok til at sausen stakk litt på tunga. 
- Sopp og løk blandes med sausen, men skal ikke koke. Hvis sausen har fordampet kan dere tilsette bittelitt vann. 
- Serveres med dampet brokkoli, ristede pinjekjerner og kruspersille.

                                                           NAAAAAAAM!!!!
 
                          Har dere opplevd at mat dere ikke likte før, ble godt etter flere forsøk? 

VERDENS beste tomatsaus alá Mjuuugly!

Nå skal jeg dele en liten hemmelighet med dere, eller, en oppskrift som jeg har fått høre er så god at jeg burde holde den for meg selv. Noen av vennene mine (KRESNE venner!) har smakt denne og de mente at det var den beste tomatsausen de noen sinne hadde smakt, og at jeg aldri burde dele den videre. Vel... Jeg klarer ikke sitte på en slik oppskrift uten å dele den med dere. Jeg er rett og slett for glad i mat til å holde en slik oppskrift for meg selv!
   
Fremgangsmåten tar litt tid her, men det er mulig å fuske litt. Uansett, lag en stoooor porsjon med denne tomatsausen, avkjøl den og frys den ned i porsjonspakker. Lag gjerne dobbel eller trippel porsjon når dere først er i gang så har dere verdens beste tomatsaus tilgjengelig i lang tid. Tomatsausen passer godt til pasta, pizza, supper og lassagne så mulighetene er mange her! 

Til ei stor gryte tomatsaus alá Mjuuugly! 
♦ 700 gram forskjellige typer tomaterr, modne og gode!**
♦ 1 boks hakka italienske tomater
♦ 2 store, gule løk
♦ 5 fedd hvitløk
♦ 1/2 chili, med frø
♦ Kokosolje
♦ 1/2 rød paprika
♦ 1 stor stilk stangselleri
♦ 2 dl kokosmelk light / evt. en skvett matfløte og litt kraft. 
♦ 1 dl fyldig rødvin
♦ 5 ss usøtet tomatpuré
♦ 1 ss sukrin, smak til!
♦ Ca 1 ts salt, smak til!
♦ Ca 1/2 ts nymalt, sort pepper, smak til!
♦ 1 ts Italian seasoning / evt. en blanding av tørket oregano, merian, timian, rosmarin og basilikum.
** For en hurtigere versjon: Bruk evt. hakka tomater fra boks, men pass på å kjøp gode tomater, gjerne italienske, da de er søte og smaksrike! 

- Start med å forvarme ovnen på 180 grader. 
- Kutt tomatene i fire, fjern den grønne stilken. Fordel tomatene ut over et smurt bakepapir med kokosolje, strø over bittelitt salt, sukrin og nymalt pepper. 
- Bak tomatene i ovnen i ca 30 minutter, eller til de er helt møre. 
- Finhakk løk, hvitløk og chili. Surr gyllen i kokosolje. 
- Tilsett paprika og stangselleri og surr litt til. 
- Deretter tilsettes alle de andre ingrediensene, inkludert de bakte tomatene og saftene fra disse. Smak dere frem med salt, pepper og sukrin, men husk at det italisken, tørkede krydderet trenger å kokes for å få frem smaken! Tilsett eventuelt mer av dette etter en halvtimestid.
- Kjør med stavmikser til en jevn og fin tomatsaus. 
- La sausen koke lenge under lokk, gjerne i flere timer slik at smakene får satt seg skikkelig. 
- Tomatsausen blir tykk i konsistens og konsentrert på smak, og det er lite man trenger for mye smak. Spe gjerne ut sausen med litt ekstra væske.
- Avkjøl helt og frys ned i porsjonspakker!


Jeg serverte denne tomatsausen med spaghetti kokt al dente, med kun saus og litt revet ost over. Jeg serverte altså sausen helt uten kjøtt, til kjøttelskere, men de nevnte aldri at det burde vært kjøtt i sausen, så god er den! Dere må bare stole på meg, -dette er verdens beste tomatsaus! 
   
"Kjøtt"bollene på bildet, som ikke er "kjøtt"boller, men deilige veganboller finner dere oppskrift på HER! 

Himmelsk gode veganske burgere - må prøves!

Disse burgerene var et prosjekt jeg lenge har tenkt på uten å gjennomføre det. På fredag fikk jeg ånden over meg så jeg smalt sammen denne oppskriften og stekte litt av deigen med en gang. Jeg var ikke helt overbevist da jeg blandet ingredisene sammen siden jeg har hatt mange uheldige møter med veganske burgere, både hjemme på kjøkkenet og på restauranter. Men ettersom ingrediensene ble blandet, duftene spredte seg på kjøkkenet og deigen hang sammen på første forsøk, - DA økte selvtilliten og jeg kunne ikke vente med å smake. Det endte med brent tunge, men en veldig fornøyd "kokk". WOW! Denne oppskriften er genial da burgerene kan formes til boller og stekingen går som en lek, HURRA!!!!!!! ... Dagen derpå er deigen enda smidigere og man kan forme den til akkurat det man vil. Jeg lagde burgere og "kjøtt"boller.

   
Mjuuugly's himmelske veganburgere:
Oppskriften gir ca 6 burgere eller et "dusin" boller
♦ 1 boks kidneybønner = 250 gram
♦ 2 dl glutenfrie havregryn

♦ 3 ss smelta kokosolje
♦ 2 løk
♦ 1/2 purre
♦ 1/3 chili
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 2 ss glutenfri soyasaus - tamari
♦ Salt og nymalt pepper
♦ Rikelig med kokosolje til steking

VIKTIG: Se bildene for detaljert fremgangsmåte hvis forklaringen min er dårlig. Bildene kan forstørres. 
- Start med å finhakke løk, purre, chili og hvitløk og surr dette gyllen i en god dæsj kokosolje.
- Grovmal 1 dl havregryn og legg dette i en bolle. Mal så 1 dl havregryn til mel. Jeg brukte foodprosessor. Stavmikser skal også gå fint. 
- Skyll kidneybønnene godt i kaldt vann, rist av overflødig væske. 
- Blend havremelet og kidneybønnene til en grov mos. La det gjerne være noen bønnebiter igjen. Eventuelt kan man gjøre dette med en gaffel. 
- Bland den grovmalte havregrynen, bønnemosen, den stekte løken, den smelta kokosoljen, salt, soyasaus og nymalt pepper godt. Jeg brukte hendene og jobbet dette godt sammen. SMAK. 
- Varm ei stekepanne, tilsett kokosolje og lag ei "prøvekake". Dagen derpå vil burgerdeigen være fastere enn den er nå, men den skal være formbar nå. Hvis den ikke er det må det tilsettes mer væske eller mer mel etter hvilken konsistens deigen har.
- Jeg ovnstekte burgerene på 220 grader i 15 minutter på hver side. Burgerene kan fint stekes i stekepanne, men jeg har bare en liten stekepanne så det gikk raskere med fire i ovnen på en gang. 
- Ikke lag burgerene for tynne, da går de raskt i stykker.
- Bruk rikelig med olje til stekingen så får dere en sprø skorpe.

 
   DAG 2: Deigen er fastere:


     I tillegg til burgerene lagde jeg pasta bologense med "kjøtt"boller. Siiiiiiinnsykt godt!
   
Noen der ute som vil prøve denne oppskriften?

Deilig vegetarisk thai middag - laget på 10 minutter!

I dag vil jeg gjerne dele en smaksrik oppskrift på thaimat med dere. Jeg vet at dere eeelsker snop-og snacksinnleggene mine, men desember er lang og man må da ha mat også, ikke sant!? Denne middagen er svært enkel å lage og den er i tillegg laget på ti minutter. Verdt å prøve en travel dag, den vil garantert falle i smak hos store og små!

 
Til to personer:
♦ 200 g quorn / tofu / økologisk kyllig - du velger! 
♦ 1 løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 1 pakke á 100 gram glassnudler / evt. risnudler, men glassnudler har kortere tilberedningstid.
♦ Cherrytomater - Finn noen SØTE og modne!!!
♦ 2 ss soyasaus *
♦ 2 ss thaikrydder *
♦ En dæsj chilisaus *
♦ 1 ts sukrin
♦ En god spiseskje kokosolje
♦ Lime, cashewnøtter eller peanøtter + fersk koriander.

Slik gjør du:
- Finhakk løk og hvitløk.
- Kok opp vann. Tilsett glassnudlene og la de trekke under lokk i 3 minutter, altså de trenger ikke kokes.
- Fres løk, hvitløk, og quorn gyllen i ei stekepanne.
- Tilsett glassnudlene og alt krydderet. La det få frese videre i et par minutter. Bland alt krydderet godt. Smak! Trengs det mer soyasaus eller litt ekstra chili?
- Tilsett tomatene og fres i et par minutter. 
- Serveres med ferskpresset lime, hakka cashewnøtter eller peanøtter og gjerne litt fersk koriander. 

     

Soyaasaus, thaikrydder og chilisaus:
Soyasausen er kjøpt på dagligvarebutikk. Den er glutenfri og gir god og salt smak på maten. Thaikrydderet er kjøpt HERFRA og det er superduper godt! Krydderet er uten salt, har masse smak, men er ikke så veldig sterkt. Elsker å drysse dette over maten. Chilisausen er kjøpt på em asiatisk butikk her i Kristiansand og den har en imponerende fin ingrediensliste med kun et E-stoff som er et konserveringsmiddel. Mange, merk: MANGE chilisauser (og sauser generelt) er tilsatt MSG = smaksforsterkere = glutamat, STYR UNNA! Hvis du kommer over den samme kan jeg varmt anbefale den. Nydelig sterk og søtlig smak. Inneholder sukker.

 

Deilig brokkoli-og ertepuré!

Mitt favoritttilbehør for tiden, nemlig brokkoli-og ertepuré! Veldig enkel å lage, herlig på smak, nydelig farge og like god til kjøtt og fisk, eller som en rett alene! Prøv og bli overbevist! :) Utrolig enkelt, men vanvittig godt! 


Til 4 personer:
♦ 1 økologisk brokkoli - kun toppene
♦ 4 dl frosne økologiske erter = 250 gram
♦ Økologisk rørossmør /evt, annet smør
♦ Kremfløte (hvis du vil/tåler)
♦ Salt, pepper, løkpulver, hvitløkspulver, et knivsodd revet muskat

- Kok brokkolien. Tilsett de frosne ertene og la de trekke til de er tint. Når bokkolien er mør er de ferdige.
- Hell av kokevannet. 
- Tilsett ei stor spiseskje smør og gjerne en skvett kremfløte (hvis du vil/tåler), salt, pepper, løkpulver, hvitløkspulver og muskat. 
- Mos med stavmikser. Smak til med eventuuelt mer krydder. 

NAM!

Glutenfrie krutonger; raskt, enkelt og veldig, veldig godt!

Butikkjøpt krutonger inneholder alltid(/ofte) mye ugunstig fett av typen herdet fett eller palmeolje, og man har null kontroll på innholdet selv. Hjemmelagde, veganske og glutenfrie krutonger er raskt og kjempeenkelt å lage. Dessuten smaker hjemmelagde krutonger sånn ca hundre ganger bedre enn de kjøpte, og man styrer alt av smakstilsetninger selv! Perfekt i salater, supper og gryter.
 

  
      
Til denne porsjonen brukte jeg:
♦ 6 glutenfrie loffskiver
♦ Ca 1 dl olje MERK*** 
STORE MENGDER (=mange teskjeer)
♦ Tørket rosmarin
♦ Tørket merian
♦ Tørket hvitløk
♦ Litt salt
♦ Litt pepper 

*** Siden krutongene skal bade seg i olje bør man bruke olje som tåler høy varme, aller helst kokosolje. Bruker du annen olje så husk at den vil sette tydelig smak på krutongene, og at du aldri må overoppvarme kaldpressede oljer av god kvalitet da de blir ødelagte.

Slik gjør du:
- Kutt opp brødskivene i passelig størrelse. Mine Krutoger er store!
- Varm opp olje og krydder.
- Når oljen er varm, men den trenger ikke være glohet, så tilsetter du loffbitene og steker til du får en gyllen og fin farge. Skru gjerne ned temperaturen på plata.
- For å få krutongene knasende sprø skrudde jeg opp varmen på plata på fullt de siste minuttene. 
- Legg de ferdigstekte krutongene på litt tørkepapir så alt overflødig fett kan trekke ut.
                                                 Perfekt å bruke tørre loffskiver til krutonger!

  

Mjuuugly's proteinrike linseburgere!!

Det er en glede å dele denne oppskriften med dere. Endelig har jeg klart å lage noen helt sinnsykt gode burgere, som både ser ut som, og smaker som "vanlige burgere", bare mine er uten kjøtt selvsagt. Jeg har smakt mange vegetarburgere opp igjennom, men til nå er dette de aller, aller beste! Det eneste jeg vil sette fingeren på er konsistensen. Burgerene er ikke like faste og harde som "vanlige burgere", men de holder fint formen og detter ikke fra hverdandre eller smuldrer opp. Jeg er opptatt av at ethvert måltid bør inneholde en god dose proteiner, og derfor valgte jeg å bruke quorn i disse. Jeg elsker quorn ♥ Nede i innlegget kan dere lese ca-næringsinnhold i burgerene. Fristet? :)

 
Til 6 stk Mjuuugly's linseburgere trenger du:
♦ 200 g quornfarse
♦ 1 boks røde linser = 170 gram
♦ 0,6 dl vann
♦ 1 løk
♦ Litt purre og fersk persille om du har
♦ 2 hvitløksfedd
♦ 1 økologisk egg fra frittgående høns!
♦ Salt, pepper, og viktig: ca 1/2 ts revet muskatnøtt! 

Slik gjør du: 
- Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor. Spe på med vann
- Skrap ned fra kantene i maskinen slik at alt blir kvernet. 
- Forvarm ovnen på 220 grader. 
- Tilsett rikelig med olje på et stekebrett. Jeg brukte kokosolje. 
- Fordel deigen i seks porsjoner. Form til burgere. Deigen er lett å jobbe med. 
- Stek midt i ovnen 20 minutter på hver side, og pass på at det alltid er rikelig med olje rundt burgerene. 
- Du kan med fordel skru av ovnen evt. skru ned temperaturen til 100 grader og la burgerene stå enda lenger etter disse 40 minuttene - noe som vil gi noen fastere og tørrere burgere.


EN burger inneholder CA (utenom fett til steking):
♦ 85 kalorier
♦ 9 gram protein
♦ 7 gram karbohydrater
♦ 2 gram fett
♦ 4,5 gram kostfiber

VEGANSK VRI: Prøv gjerne med TVP (tørket økologisk soya, brukes som kjøttdeig), NO egg og 1 ts psyllium husk i stede for quorn og egg. Jeg vil gjerne prøve den veganske utgaven, men alt tyder på at det er soyaen som har gitt meg de svært ubegahelige og vonde symptomene for noen uker siden. Jeg unngår fortsatt soya en periode for så å spise det igjen og sjekke reaksjonen.
    
                                                           Nam, nam, nam, NAM!!!!     

Deilig vegansk potetsalat, perfekt tilbehør til grillmat!

Denne oppskriften på potetsalat postet jeg i fjor sommer, men den har blitt en slager her i huset og jeg vil derfor poste den igjen slik at dere blir minnet på den. Oppskriften er bittelitt annerledes, men jeg har laget den melkefri, eggfri og dermed også vegansk. En kjernesunn potetsalat med andre ord, som er veldig enkel å lage! Jeg håper dere stoler på meg og tester ut dette perfekte tilbehøret til grillmaten i sommer!
 

Potetsalat til to:

♦ 4 store poteter
♦ 1,5 dl cashewnøtter, bløtlagt en time eller to
♦ 1 dl vann
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 2 fedd hvitløk
♦ Gressløk og persille om du har
Salt og pepper
Slik gjør du:

- Kok potetene møre med litt salt i vannet. Avkjøl og kutt i terninger.
- Kvern cashewnøtter, vann, sitronsaft, hvitløksfedd, salt og pepper i en blender, med stavmikser eller liknende.
- Væskemengden vil avhenge etter hvor god maskin du har, men bruk minst mulig vann.
- Bland cashewkrem og poteter, hakk urter og rør inn. Smak til med ekstra salt og pepper.

PSSSST! Denne potetsalaten er best fersk og blir tørr av å stå i kjøleskapet siden potetene trekker til seg væske. Hvis du lager en stor porsjon og skal oppbevare potetsalaten en dag eller to så må du oppbevare den i en lufttett boks, og tilsette litt vann og gjerne sitronsaft før servering! Fordelen med oppbevaring er likevel at smakene får satt seg godt!

   
Her har jeg en skikkelig drittdag, og jeg føler rett og slett at jeg har vært på flatfylla i går og det til tross for at jeg tilbragte store deler av lørdagskvelden i senga og sov 15 timer. Ikke en god søndag med andre ord. Aller helst vil jeg hive en pizza i ovnen (av typen kjøpepizza!) og gro fast i sofaen, men det betyr i allefall problemer så jeg får samle sammen noen krefter og få laget middag! I morgen er det meldt sol, så jeg VET at morgendagen blir bedre. Jeg er er sjeleglad jeg blir så bra av sol! Hvordan tilbringer dere søndagen? :) 

Tips til rask middag: tikka masala!

I går gikk det plutselig opp for meg at jeg har visst om en godbit i over to år uten å dele den med dere! Jeg fikk nærmest dårlig samvittighet fordi jeg vet at mange av dere har allergier og at mange er ute etter raske og lettvinte middagstips, for det er vi vel alle sammen? Her vil jeg i hvert fall veldig gjerne tipse dere om en saus jeg virkelig elsker og som jeg vil anbefale på det varmeste, nemlig butikkkjøpt tikka masala saus!


Faktisk vil jeg si at denne sausen er like god som tikka masala man får på indisk restaurant. Ingrediensene er det ikke så altfor mye å sette fingeren på. Det eneste minuset er at det er en del sukker i denne (7,7g/100, altså ca 25gram i hele glasset), likevel er denne så god at jeg overser sukkeret og koser meg med god samvittighet.


Koster rundt 30 ,- for litt over 300 gram og den selges i de aller fleste store butikker som har et normalt utvalg av allergimat. Du finner den i hylla med annen allergivennlig mat.


Favoritten er å spise denne sausen med wokgrønnsaker, kikerter, brun ris couscous og quornbiter. Inkludert couscousen som skal koke i 15 minutter så tar denne retten 20 minutter å lage, og den er en av mine absolutte favoritter for tiden. Og dere, den er like god uten quorn som med, men husk kikertene, de er et must, og det fant jeg raskt ut da jeg spiste denne porsjonen på bildet og ikke hadde kikerter. Dropper du quornen så er dette en VEGANSK middag som selv min kjøttetende forlovede forguder, er det ikke herlig! Frister den?
  

Shiratakinudler: mirakelnudlene!Hvis ikke du har hørt om "mirakelnudler" før så er det virkelig på tide nå! Da jeg først kom over disse nudlene var jeg svært skeptisk, de reklameres nemlig ofte med "mirakelnudler" fordi de inneholder null kalorier og null karbohydrater. "Ha-ha-ha-ha-ha-ha", tenkte jeg bare, men jeg la en pose i handlekurven av ren nysgjerrighet. Jeg tenkte at disse kunne umulig være spiselige, ei heller naturlige, men jeg har gått grundig til verks og sjekket fakta, og nå har jeg gomlet shiratakinudler i tre uker og jeg kan ikke si annet enn at jeg er mektig imponert! Nå kan jeg spise nudler selvom jeg spiser lavkarbo, YEEEAH! Nudlene smaker lite, egentlig ingenting, men sammen med andre godsaker metter de veldig og har akkurat den konsistensen jeg forventer av nudler. Helt supre etter min smak og derfor må jeg dele de med dere! 

Shiratakinudler:
♦ Shiratakinudler lages av roten Amorphallus Konjac og har vært kjent og brukt i Asia i over to tusen år.
♦ Konjactreet vokser i fjellene i Asia, ca 800 m.o.h.
♦ Vegan, glutenfri, soyafri og helt naturlig!
♦ Null kalorier og null netto karbohydrater.
♦ Rik på fiber, vitaminer og mineraler, spesielt kalsium. Inneholder ca 50 mg kalsium per 100g!
♦ Superenkle å tilberede. Skal kun skylles i kaldt vann og kokes et par minutters tid.
♦ Nudlene smaker ingenting så de er fryktelig kjedelige alene, men de tiltrekker seg smaker.
♦ For best resultat: kok med krydder, urter eller saus.
♦ Holdbar i opptil 1 år i romtemperatur!
♦ Oppbevares i kjøleskap etter åpning.
♦ Må ikke fryses.
♦ 1 pose = 1 porsjon på 198g koster ca 13 kroner.
♦ Min favoritt er "angel hair" og den finner du HER. Det finnes også to andre typer som du finner HER, men de syns jeg ikke er like gode.
 
 

Lukt, smak og konsistens:
Nudlene ligger i vann og dette vannet stinker, litt tåfis og fisk, men det er ingen fare for denne lukten forsvinner når man skyller nudlene i kaldt vann. Det er likevel greit å være obs på denne lukten. Nudlene smaker ingenting og blir fort fryktelig kjedelig så tilsett krydder, urter eller saus. Konsistensmessig er nudlene veldig like glassnudler. Jeg liker konsistensen og nudlene blir mykere hvis du koker de litt ekstra. Det høye fiberinnholdet gjør at shiratakinudler metter veldig! 

    Dette er dessuten fast food, bare sjekk:


Og noe av det beste: shiratakinudler er (for en gang skyld) LOV å importere fra USA. Iherb har disse til en billig penge. Bruk gjerne koden min VOR992 så får du $5 i rabatt første gang du bestiller.

Hjemmelaget, vegansk potetsalat! :)

Grillsesongen er for fullt i gang og vi har allerede rukket å grille mer enn vi gjorde i hele fjor. Potetsalat er en av mine favoritter til grillmaten, det er bare så godt, men ikke direkte sunt, hvertfall ikke etter hvordan jeg ønsker å spise. Det har blitt til at jeg har spist potetsalat fra butikken, men så fikk jeg idèen om å lage en hjemmelaget og kjernesunn potetsalat som jeg kan spise med god samvittighet, men som også skal smake så godt at den blir en fast erstatning! Ikke nok med at potetsalaten er kjernesunn, altså uten melk, men den er også vegansk! HURRA for vegansk og nydelig potetsalat!

VEGANSK potetsalat:
(3 porsjoner)
♦ 6 mellomstore poteter uten skall
♦ 1 ts salt
- Potetene deles i to og kokes med salt til de er møre.
- Det er viktig at man sjekker de ofte for potetene skal være perfekt kokt, nemlig helt møre!
- Hell av kokevannet og sett kjelen tilbake på kokeplaten hvor potetene kan dampe av seg slik at de blir faste og fine i formene.
- Avkjøl potetene helt og kutt de opp i terninger i valgfri størrelse.

Potetsalaten:
♦ 2 dl cashewnøtter, bløtlegges et par timer.
♦ CA 2 dl vann
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ Salt, pepper
♦ 1/3 purre
- Kvern cashewnøtter, vann og sitronsaft. Det er viktig at du tar vannmengden med ei klype salt da det varierer fra maskin til maskin hvor mye vann det strengs for at nøttene skal blendes ordentlig. Jeg bruker en miniblender til dette og bruker minst mulig vann slik at "rømmen" ikke blir for tynn.
- Bland poteter, cashewrømme, salt, pepper og purre godt sammen og sett til avkjøling. 

   Superenkelt og veldig godt!


 
 
Men her kommer en enda bedre variant, den er ikke vegansk, den er kjernesunn, men den tar også litt ekstra tid! TILLSETT 3 ss majones. Økologisk majones får man kjøpt på helsekost og noen dagligvarebutikker. Det beste er likevel hjemmelaget majones.

Hjemmelaget majones:

(Liten porsjon)
♦ 1 eggeplomme fra frittgående, økologiske og glade høns!
♦ Ca 0,5 dl raspolje, annen smaksnøytral olje går også fint
♦ 0,5 ts sennep
♦ Salt
NB: Det er superviktig at alle ingrediensene er romtempererte!
- Majonesen kan vispes for hånd, det har jeg aldri prøvd for jeg bruker en stavmikser til dette.
- Start med eggeplomme, sennep og salt, begynn å visp mens du heller litt og litt olje i en tynn stråle. Majonesen tykner raskt og er ferdig når den er helt tyknet.

Håper potetsalaten faller i smak, for det er en stor favoritt her i hus! Den smaker utrolig nok skremmende likt "original-oppskriften" som er laget med rømme. Hurra og bon appetitt! :)

Vegetarlasagne alá meg! ;)


Her skal dere få oppskriften på slik jeg lager lasagne fra bunnen av. Dette er ikke noe kjernesunn mat da det inneholder meieriprodukter, men jeg mener at meieriprodukter er helt ok av og til så lenge man tåler det. Jeg kunne skrevet veldig mye om meieriprodukter, men jeg er fullstendig klar over at det blir som å banne i kirka så den diskusjonen lar jeg ligge til en annen gang.

Jeg boikotter Tine, rett og slett fordi jeg er sterkt imot måten de manipulerer forbrukerene på. Dere har kanskje sett reklamen på TV hvor det står noen kuer på et flott og frodig jorde, på en idyllisk gård ute på landet og kuene snakker så pent om at legen dems kommer på besøk? En knakende kjekk lege visstnok. Reklamen avsluttes med at alle Tines kuer har en egen lege. Hvis du er interessert i å vite mer kan du ta en tur innom youtube, søk på "Smaken av hund" og begynn med episode en. En veldig interessant dokumentar om maktkampen i den norske matvareindustrien. Nok om Tine før jeg får de på nakken. Man skal være forsiktig å uttale seg om en slik stor produsent! Det jeg vil frem til er at hvis man ikke har fått påvist laktoseintolerranse/kaseinintoleranse så syns jég det er helt ok å bruke meieriprodukter av og til. Jeg er opptatt av hvilket meieri jeg kjøper produktene fra og jeg kan varmt anbefale dere Rørosmeieriet, ta en titt på DENNE siden hvis du lurer på utsalgssted på de forskjellige produktene de fører. Det jeg savner her til lands er en god, økologisk ost som kan brukes til topping på varme retter, ellers kommer man langt med Rørosmeieriet!


"Du vet hva du vil ha, og vi har gjort noe med det. Nå kan du nyte Norges første økologiske Cottage Cheese. Spis med god samvittighet; lite fett og masse proteiner!"

Det er flere år siden jeg begynte å lage lasagne med squash i stede for pastaplater, men nå er det jo blitt en stor hit for alle som spiser lavkarbo. Jeg lager halve lasagnen med pastaplater og halve med strimlet squash. Én side til meg og en side til min kjære. Han vil helst ha pastaplater så da skal han få det! Her får dere oppskrift på min hjemmelagde lasagne som i utgangspunktet er glutenfri, sukkerfri, MSG-fri, vegetar, proteinrik og lavkarbo!

Til en ildfast form:
♦ 1 pk. quorn farse (erstatter kjøttdeig, inneholder eggehvite, les mer HER.)
♦ 1 løk
♦ 2 store hvitløksfedd
Til tomatsausen:
♦ 1 boks hermetiske tomater
♦ Krydder etter eget ønske. (Jeg bruker himalayasalt, sort pepper, cayenne, paprika og basillikum).
♦ 1 ss buljong, jeg bruker den som vises på bildet. Kan kjøpes på helsekost eller Ultra-butikker til en billigere penge.
♦ 1 boks Røros cottage cheese
♦ 1 squash
♦ 2 store eller 4 små lasagneplater (du kan fint bruke kun squash!)
♦ Upasteurisert ost fra Gylden. Kjøpt på Bondens marked og fryst ned. Bruk den osten du liker.

  Slik gjør du:

- Quornfarse, løk og hvitløk brunes i en stekepanne. (På bildet hadde jeg et oppkuttet quornfilé i tillegg)
- Hakka tomater, buljong og krydder blandes godt sammen og helles over quornfarsen.
- La det småkoke et par minutter.
VIKTIG! Konsistensen på tomatsausen vil være tørrere enn normalt og det er viktig at man ikke tilsetter mer væske. Squashen skiller ut mye væske under stekingen så det kan fort bli en veldig mye våtere lassagne enn antatt. Nå har jeg hvertfall advart! ;)
- Kutt squashen i strimler med en ostehøvel eller grønnsaksskreller.

- Start med et lag tomatsaus, cottage cheese, pastaplater/squash til du har to lag av hver. Jeg avsluttet med cottage cheese.
- Topp formen med ost.
- Stekes i 20 minutter på 210 grader.
- Serveres med salat og/eller glutenfrie rundstykker!

    Bon apetitt! :)

Vegetar nuggets!

Det er mandag og det er dagen hvor mange velger å spise en kjøttfri middag, sjekk kjøttfri mandag for mer informasjon. Hvorfor ikke starte uken med disse nuggetsene, som er like gode for store som små! Du kan bruke (økologisk!) kylling også og jeg bruker helst det, men vi hadde ikke det så derfor ble det quorn filé i stedet. Funker veldig fint! Konsistensen på quorn er som kylling. Min kjære har faktisk trodd vi har hatt kyllingkjøttdeig når jeg har laget lassagne med quorn farsé, så hvis du krydrer godt er quorn et supert vegetarisk alternativ til kylling.

Ikke nok med at disse er vegetariske, de er også glutenfrie og lavkarbo! Så det så! :)

Quorn er vegetarisk, ikke vegansk, da det inneholder eggehvite. Dessuten bruker jeg egg i denne oppskriften. Quorn fåes kjøpt i diverse store daglivareforretninger, men er alltid å finne i ICA-butikkene. Sjekk frysedisken, de pleier å ligge ved Findus. Lyst til å lese mer om quorn? Se HER.Superenkle nuggets til en person:

♦ 2 quorn filé
♦ 1 egg (fra økologiske, frittgående og glade høns!)
♦ Mandelmel
♦ Krydder etter eget ønske
♦ Kokosolje til steking

- Bland egg og krydder.
- Del quorn filéet i passelige biter og gi de en dukkert i egget.
- Så ruller du bitene i mandelmel.
- Stekes i mye olje på middels/sterk varme.
- Du kan legge de ferdigstekte nuggetsene på et papir så suger de til seg den overflødige oljen.

Jeg spiser nuggetsene med økologisk ketchups fra Helios, den er veldig god og søtet med agavenektar. Enkelt og veldig, veldig godt!

 

Fylte pannekaker med smak av taco!

Ja, for nå skal jo lasagnen, pizzaer, supper, gryter og jeg vet ikke hva,-smake taco og jeg følger trenden og kommer med fylte pannekaker med smak av taco. Hehe, neida, ikke fullt så ille. I går hadde jeg lyst på noe med tacosmak og helst innpakket. I tillegg hadde jeg lyst på pannekaker, så da ble det to fluer i en smekk! Det høres sikkert noe spesielt ut å kombinere pannekake med taco, men det ble utrolig godt og bildene taler for seg. Veldig lettvindt, godt, sunt og mettende!

 

Pannekakene laget jeg etter DENNE oppskriften!
Og så fylte jeg de med litt grønnkål, ananas, mais, agurk, tomat, næringsgjær, rømme, salsa og så strødde jeg over litt tacokrydder.
Det er det de smakene jeg er nødt til å ha i min taco!
♣ Jeg bruker det grønne økologiske tacokrydderet uten smaksforsterkere og gluten. Det inneholder sukker, men sukker er langt bak på ingredienslisten.

♣ Jeg bruker økologisk røros rømme, den er laget på gammelt vis og den er ikke homogenisert.

♣ Jeg bruker Ica's "I <3 ECO" salsa. Den er naturligvis uten smaksforstereke, men også uten sukker! Den er billig og anbefales!

Vegetar puckar!

Haha, for et sært ord; "puckar". Det er altså vegetariske boller det er snakk om og jeg er mektig imponert over disse. Min erfaring er at når man spiser vegetar-kaker/boller/og liknende, så blir konsistens og smak veldig merkelig. Jeg har savnet noen vegetar-alternativer, noen alternativer som ikke er helt ok, men som er supergode! Disse bollene bør du prøve hvis du er så heldig å komme over de, for de er faktisk supergode! De smaker deilig basilikum og konsistensen er som de ville vært med kjøtt. Gode tyggemotstand og de går ikke i stykker når de stekes. Konsistensen er som de ville vært med kjøtt, og min kjære likte også disse veldig godt. Virkelig en ny favoritt her i huset. Dette er "vegetarmat for skeptiske kjøttetere", men selvsagt også for alle andre.

  Vegetar puckar ;)


Ingredienser: rehydrert soyaprotein, rapsolje, eggehvite, maisstivelse, betfiber, krydder, naturlig aroma og salt.
Dessuten bruker de ikke genmodifisert soya, konserveringsmidler og kunstige tilsetningsstoffer.

  De er ferdigstekt og det trengs kun en liten oppvarming!


Det skal visstnok være en hel serie i dette merket, og jeg fant noen flere på "Ultra", sånn hvis du lurte på hvor de er kjøpt :) Jeg har smakt "burgerene", men de er ikke like gode som disse. Fin konsistens på de, men de smaker ikke like godt. 

Anbefales til alle kjøttetere som gjerne vil redusere inntaket av kjøtt, og til vegetarianere selvfølgelig.  

Glutenfrie pannekaker :)

For et par dager siden lagde jeg noen veldig gode pannekaker. Pannekaker er egentlig ikke noe jeg er spesielt begeistra for, siden jeg har blitt mata med det gjennom hele oppveksten, så går det faktisk an å få avsmak på pannekaker også! Hehe. Men nå var det veldig godt. Jeg vet ikke med dere, men jeg er vandt med at pannekakene ikke er søtet, og at man søter pannekakene etter at de er stekt. Hvis du dermed liker søte pannekaker, må du nesten sukre røra selv, med stevia, sukrin eller den søtningsformen du foretrekker.

   Se så nydelige:


Veldig, veldig, veldig enkelt:
♦ 2 dl glutenfri bakemix (fiks, ferdig og klar til bruk. HER har jeg skrevet om den).
♦ 1 egg fra glad høne
♦ 3 dl vannJøye meg. Det var det! Kan det bli enklere?
Rør ut alle klumper og stek pannekakene på middels vare. Stek gjerne i kokosfett. Jeg brukte denne.
Oppskriften gir 3 store og tykke pannekaker, eller 4 tynne.
PS: Det skal ikke være nødvendig å bruke egg, men jeg syns det blir best og så lenge man tåler egg, og vil spise det, så er det bare litt ekstra protein :)


Jeg spiste min pannekake med grønnkål, rødbete, agurk og noen knallgode vegetarboller. Kommer tilbake til de. Jeg kunne fint droppet å ha salaten i og bare rullet pannekaken og vegetarbollene sammen, men det gjorde jeg altså ikke. Smakte veldig godt. Jeg er nemlig vandt med at pannekaker skal serveres med sukker eller syltetøy, så for meg er det en helt ny smaksopplevelse å spise pannekaker uten søtt til. Men jeg ble positivt overrasket. Gled dere til jeg kommer tilbake med vegetarbollene. De er (nesten) til å dø for!

Glutenfri bakemix!

Her kommer en liten anbefaling om et produkt jeg har blitt veldig glad i. Du finner sikkert liknende melblandinger, som "Semper" og "Cornells", men disse har jeg aldri prøvd selv. Jeg gikk for denne glutenfrie melmixen fordi tilbakemeldingene var veldig positive og selv ble jeg ikke skuffet. Ja, den er fra iHerb! ;)NOW FOODS - Gluten Free Baking Mix

♦ I prinsippet kan man bruke denne til all glutenfri matlaging, men det mangler oppskrifts-forslag, så her må man nesten prøve seg frem selv. Blandingen inneholder alt som trengs til å bake, men det vil nok være en fordel å bruke gjær hvis man ønsker luftig bakst, som boller og rundstykker. Dêt gjør ikke jeg og de fleste som baker glutenfritt vet at man ikke kan forvente at det heves som "normalt". Denne melblandingen mener jeg smaker mye bedre enn både jyttemel og bokhvetemel, men det går selvsagt an å blande disse litt.
♦ Ingredienser: Økologisk- brun rismel, buttermilk (kjernemelk), arrow pulver (en stivelsesrik rot), mandelmel, tapiocamel, gule og kverna linfrø, aluminiumfritt bakepulver, natron, havsalt og xanthan gum (karbohydrat som hjelper når man baker glutenfritt).
♦ NB: Jeg tror ikke kjernemelk er laktosefritt.
♦ Koster ca 30 kr for 680 gram, kan kjøpes HERFRA! 


Jeg prøvde meg på noen "scones" og de ble veldig gode. Jeg brukte 1/3 av hele pakka, vann og 2 raspa gulerøtter (for å gjøre de saftige). Kuttet de på midten å spiste de nystekte med røros smør og et dryss himalayasalt. Veldig godt. Det ble 10 scones.

Sorte nudler :D

Så disse sorte nudlene da jeg var innom "Sans&Smak" for et par uker siden. Jeg falt pladask. "Sorte nudler!? Hmmm. Dét må jeg prøve!", tenkte jeg! Jeg aner ikke hvilke butikker som selger "King Soba"-merket andre steder, men jeg tror det er et ganske kjent merke. De selges masse spennende pasta!

   King Soba Organic Black Rice Noodles:


Nudlene er laget av 55% svart ris, ris og vann. Risen er økologisk. Disse nudlene er med andre ord hvete og-glutenfrie. Da de var kokt ble de faktisk lilla, det samme gjorde vannet. Hehe. Og smaken? Ikke mye, men naturligvis ris. Konsistensen er som "vanlige" nudler glatte og myke. Jeg tror det kan lønne seg å krydre vannet slik man ellers gjør med andre nudler. Kan tenke meg at smakene trekker inn i nudlene da.

   Ser ut som en eller annen form for tang eller sjøgress :D

Her spiste jeg de sorte nudlene med en blokkoli-blomkål-og-avokadomos. Veldig godt. Mosen var ikke rå, men det kunne den fint vært.

Absolutt et morsomt og annerledes måltid og jeg kommer helt sikkert til å kjøpe disse igjen. Dyre, men skal man spise økologisk og renere må man regne med det. Alt i alt er ikke dette kostholdet noe dyrere enn annet, da hvert måltid planlegges godt. Kostet 45,-. Her finner dere masse spennende pasta!

Grønnsaksburgere :D

Jeg får noen ville idêer av og til, hvor de kommer fra har jeg ingen anelse om, men det er ganske moro også! Jeg lyttet til idêen og jeg har nå funnet en kjempemoro oppskrift som dere bare må prøve! Dere må hvertfall prøve den hvis dere har skeptiske unger i hus, som ikke vil ha/gidder/liker grønnsaker. Oppskriften kom jeg på etter å ha tenkt på røsti (raspa rå potet"kaker" som stekes) og det er med andre ord grønnsaker vi snakker om her. Oppskriften er i utgangspunktet vegansk (uten animalske ingredienser), men burgerene er best om du bruker egg, men gjør som du vil. ;)Oppskrift på grønnsaksburgere:
♦ 3 medium poteter
♦ 3 medium gulerøtter
♦ 2 ferske rødbeter eller andre grønnsaker etter eget ønske, som paprika, purre, kålrot, blomkål  og brokkoli.
♦ 1/2 løk
♦ 2 hvitløksfedd
♦ Krydder etter eget ønske
♦ Evt. 2 egg (til hele oppskriften)
♦ Kokosfett til steking
Det var det! :D Oppskriften gir 6 store burgere, men siden det ikke er spesielt proteinrikt er de heller ikke spesielt mettende. Prøv gjerne med bønner, evt. linser for mer metthetsfølelse!

Slik gjør du: (Forstørr bildet)

 

Bon appètit :D

17.mai lunsj

Dette innlegget skulle jeg legge inn i går, men tiden fløy og før jeg fikk tenkt over det var klokken blitt langt på natt. Jeg laget meg en nydelig bærsalat i de Norske fargene! Nam, det var utrolig godt og kommer helt sikkert til å bli gjentatt mye i sommer. Blåbærene var ekstra gode for de er selvplukkede og nå har jeg bare minimalt igjen i frysen, huff! Forfriskende og lett lunsj, ingen oppblåst mage og ubehag etter denne. Kjempedeilig. Resten av dagen ble det verre med, "heldgivsis" et år til neste gang!

♥ Jordbær
♥ Selvplukkede blåbær
♥ Pisket soyakrem/m vaniljepulver
Rødt, hvitt og blått! :)


Det regnet stort sett hele gårsdagen her på sørlandet og himmelen ble ikke blå før solen gikk ned, det er typisk. Ellers var det mildt og fint og veldig bråkete(!). Håper dere koste dere masse og sitter igjen med mange fine minner.

Ta oppskriftene mine med ei klype salt

Jeg må bare få sagt dette først som sist: oppskriftene mine tas med ei klype salt. Jeg bruker ikke oppskrift når jeg prøver meg frem og alle opprkriftene jeg har lagt ut er ca.mål. Det er viktig at dere som vil teste ut oppskriftene bruker husmoren i dere og føler dere frem! Jeg vil bare få sagt dette for selvom jeg legger inn ganske spesifikke oppskrifter er det bare ca.mål utifra det jeg husker. Håper likevel det er ganske så riktige mål :)

Etter at min nye kompis kom i hus har den pisket mye eggehviter, mildt sagt. Det har blitt noen porsjoner med sjokolademousse, dog: den ene ble sjokoladepudding, ehm. Men godt uansett! Gleder meg så til sommeren så jeg kan lage jordbærmousse med norske jordbær, ÅRH! 

       
Her har jeg kverna kakaonibs, mandler, sukrinmelis, kokos og bittelitt himalayasalt på toppen. Kunne spist bare det jeg, kjempegodt!

   
Eggehvitten ble ikke heeelt blanda ut, men vell så godt! Her har jeg hakka kakaonibs, mandler, cashewnøtter, kokos og gojibær. Gojibærene passet veldig godt sammen med det andre, faktisk første gang jeg syns gojibærene var knallgode!
Blablah: Blogglovin

Noen som sitter på noen deilige mousse-oppskrifter? Bring it to me :D

Peanøtt"dressing"...

Namnam, jeg syns dette er så godt at andre peanøttglade mennesker der ute også burde teste det! Jeg har skrevet oppskriften før, men nå skal jeg vise i bilder hvor enkelt dette er. Liker man peanøtter og peanøttsmør, vil man elske dette. Kjempeenkelt, kjempegodt og kjempesunt!

 Jeg anbefaler dette peanøttsmøret.
Det er økologisk og inneholder 99,3% peanøtter, resterende 0,7% er havsalt. Det smaker kjempegodt og har biter av peanøtter i seg. Kostet 40kr eller noe og jeg kjøpte det på coop mega, men de har det sikkert på andre coop-butikker også.

     
1ts peanøttsør (eller mer) og litt          Smør deg med tålmodighet,           Nam,Nam, - peanøttdressing!
lunkent vann.                                           klumper seg litt først, men bare
                                                                   fortsett å rør, rør og litt til.


Passer kjempegodt på salat, som f.eks her:
Kategorier
Instagram

hits