Tilbake til hovedside

Vegansk julepostei til frokost og brunch!

For meg som ikke spiser kjøtt og fjærkre kan påleggsutvalget ofte bli ensformig og kjedelig, og jeg må hele tiden planlegge hvis jeg skal bort og spise. Som vegetarianer og veganer vil jeg tro at dette utvalget blir enda mer begrenset. I dag vil jeg dele en ny påleggsfavoritt med smak av jul, nemlig vegansk julepostei. Jeg har brukt agar i oppskriften for å få posteien fast og fin i formen. Oppskriften er stor så den må gjerne halvveres, men posteien egner seg greit til frysing, men er best fersk!


Oppskriften gir 1/2 brødform med julepostei:
♦ 2 bokser kidneybønner = ca 500 gram
♦ 3 dl glutenfri havregryn = ca 110 gram
♦ 1 stor gul løk
♦ 2 store fedd hvitløk
♦ 1 ss kokosolje
♦ 3,5 dl vann
♦ 1/2 ts agar-agar. Les mer HER! *
♦ 2 ss eddik eller sitronsaft
♦ En god neve fersk timian / evt. 1-2 ts tørket
♦ 1 ts salt
♦ 1/2 ts nymalt sort pepper
♦ 1 ts allehåndepulver
♦ 1 ts ingefærpulver
♦ 1/4 stk muskatnøtt (tilsvarer kanskje 1/3 ts pulver?)

*  Dere kan fint droppe agaren, men da må dere ikke forvente at posteien blir fast nok til å holde en form. Dropper dere agaren oppbevarer dere bare juleposteien i en lufttett boks eller glass.

- Start med å surre løk og hvitløk gyllen i kokosoljen.
- Grovkvern havregrynene, ikke mal til mel.
- Kjør den stekte løken i en foodprosessor til mos. Tilsett bønner og kjør noen sekunder. Vi ønsker noen biter. Tilsett havregryn og la maskinen gå noen sekunder til. Tilsett agarblandingen mens maskinen går.
Agarblanding: Vann, krydder og eddik kokes opp. Muskatnøtten rives på rivjern. Når vannet koker tilsettes agaren og blandingen kokes i to minutter. Hell straks over i foodprosessoren.
- Kle en brødform eller annen form med bakepapir, hell posteien over og sett i kjøleskap i et par timer.
- Juleposteien oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet og er holdbar i fem dager. Posteien kan også fryses, men den er best fersk.

Jeg trenger vel ikke si det en gang, men juleposteien passer perfkt sammen med syltet rødbeter, vegansk hvitløksmajones og glutenfrie knekkebrød.  

Deilig krydderkake med ostekrem - uten sukker og gluten!

Krydderkake er perfekt å servere i juleselskaper da alle krydderene som brukes forbindnes med julen. Da denne kaken ble stekt duftet det pepperkaker i hele leiligheten og det var en sann fryd for nesa. Av ren kjærlighet (*kremt* egoisme) åpnet jeg døren mange ganger så hele nabolaget skulle få lukte den deilige duften... ;) Den søtsyrlige ostekremen setter prikken over i'en på krydderkaken, og jeg advarer, den er så god at den kan spises med skje rett fra bollen.
Oppskriften gir en stor krydderkake à 27cm i diameter:
♦ 3 egg - romtempererte.
♦ 1 dl sukrin
♦ 1,5 dl palmesukker
♦ 15 dråper stevia english toffee
♦ 1 pk. Toro glutenfri lys melblanding
♦ 1 dl SMELTET kokosolje
♦ 1 boks kokosmelk = 4 dl / annen melk - romtemperert.
♦ 2 ss sitronsaft *
♦ 1 ss psyllium husk
♦ 2 ts xanthan gum - kan droppes, men anbefales!
♦ 1,5 ts bakepulver
♦ 0,5 ts nnatron *
♦ 3 ts kanel
♦ 2 ts vaniljepulver
♦ 1 ts nellikpulver
♦ 1 ts allehåndepulver
♦ 1/3 ts ingefærpulver
♦ 1/3 ts kardemomme
* Kan droppes, men da øker dere mengden bakepulver til 2,5 ts.

Ostekrem:
♦ 2 pk. Philadelphia kremost naturell - romtemperert.
♦ 3 dl sukrinmelis
♦ 20 dråper stevia vanilla creme
♦ 100 gram smør - romtemperert.
♦ 1/3 ts vaniljepulver

- Start med å piske egg, sukrin, palmessukker og english toffee til luftig eggedosis. Jeg brukte foodprosessor.
- Tilsett litt og litt melk, kokosolje og sitronsaft mens maskinen går.
- Bland alt det andre godt sammen og tilsett litt og litt mens maskinen går.
- Kakedeigen vil bli tykk! 
- Smør ei rund springform (MINIMUM i 27cm diameter da keken hever mye i ovnen) med litt kokosolje og stek kaken midt i ovnen på 180 grader i 35-40 minutter.
- Til ostekremen bruker dere ei visp, maskin eller stavmikser og blander alt godt sammen. Sett gjerne kremen kjølig før den smøres utover den avkjølte kaken. 
 
 
  


Sannheten med denne kaken er at jeg laget den for over en måned siden til et bursdagsselskap. Slik er det å være matblogger, jeg må planlegge. Under ser dere det égentlige resultatet av kaken, -slik den ble servert til bursdags"barnet" og av den grunn har jeg ingen bilder av kaken oppskjært. Moro var det i hvertfall, for denne kaken slo an hos samtlige av de smakte, og alle disse spiser både gluten og sukker til vanlig, HURRA!
 

Made with love from me to you!
Det er lite jeg synes er mer sjarmerende enn hjemmelagde, innpakket julegaver. Det er ikke mye som skal til, men bare tanken på at personen faktisk har brukt tid og omtanke på å lage noe til meg rører dypt inn i hjerterota. Selv gir jeg bort mye konfekt, ikke bare i jula, men ved alle mulige anledninger. Det gjør meg glad å få gi bort hjemmelaget konfekt og jeg skulle gjerne godt det enda oftere. Julen er intet unntak og da gir jeg spesielt mye konfekt. Jeg pakker inn konfekten i cellofan, søte kremmerhus eller glass, pynter de med bånd og klistermerker og merker ofte gaven at den bør stå kjølig frem til julaften. Jeg lager stoooore mengder konfekt til jul og fryser den ned slik at jeg slipper å lage påfyll. Og når det nærmer seg julaften, helst så nærme dagen som overhode mulig, -tar jeg opp konfekten, tiner den i kjøleskapet og pakker den inn. Hjemmelaget konfekt er ypperlig til å gi bort, syns jeg. :) Derfor vil jeg oppfordre til at dere gjør det samme i år. Det trenger ikke være så mye, bare en liten smakebit på egne favoritter som er laget med omtanke og kjærlighet.

Her er noen tips til konfekt som passer spesielt godt som julegave, og som holder seg godt i romtemperatur:
Julesjokolade med appelsin, kanel og nellik!
Raw sjokolade med mandelkaramell - pass på at sjokoladen ikke lekker mandelfyll, det blir kliss.
After eight konfekt! - pass på at sjokoladen ikke lekker mintfyll, det blir kliss.
Sukkerfri krokan i rå sjokolade!
Raw sjokoladecookies!
DEILIGE nøttekuber!
Bounty!
Karamelltrøfler!
Brownietrøfler!

Digg snickerskonfekt!
Marsipan - enkel oppskrift!
♥ Raw marsipan - enkel oppskrift!
Nydelig hvit sjokolade!
Karamelliserte valnøtter!

Utenom konfekt er det også mye annet man kan gi bort
. Hjemmelaget syltet rødbete, hjemmelagde glutenfrie knekkebrød, hjemmelaget tacokrydder, eller sjokolade-og peanøttpålegg er bare noen tips.Gaven under er fra meg til en person jeg fikk tilsendt adressen til på mail. Matbloggsentralen.no hadde i år noe som heter "julegavebyttet" hvor man kan melde seg på og plikter seg til å gi en gave til en tilfeldig person. Hva man gir er opp til en selv, men siden alle er medlem i matbloggsentralen bør gaven være matrelatert. Nå venter jeg altså en gave selv, fra en eller annen person der ute og det er jo veldig spennende, og ikke minst hyggelig. Jeg gleder meg og oppfordrer dere til å være med til neste år, hvis det blir et nytt julegavebytte! :)


              

Verdens beste raw marsipan - enkel oppskrift!

Dette er oppskriften for alle der ute som ønsker å redusere sukkerinntaket og som ikke liker sukrin! I denne oppskriften har jeg brukt raw palmesukker/kokossukker som har en søt karamellaktig smak. Jeg elsker palmesukker og hvis dette er helt nytt for dere kan dere lese mer om det HER! Palmesukker selges nå i stort sett alle helsekostbutikker under navnet "cocosa" og selv om det ikke er favoritten er dette merket også nydelig. Personlig syns jeg at denne marsipanen er mye bedre enn "originalen" med melis og mandler, men også bedre enn marsipan laget på sukrin, oppskrift her. Jeg tørr påstå at dette er verdens beste marsipan!

Marsipanen smaker deilig av mandler, vanilje og karamell. NYDELIG! Denne marsipanen må dere prøve i løpet av desember!


Opprskriften gir nok til et dusin raw marsipan:
♦ 300 gram skolda mandelmel  = ca 6 dl
♦ 100 gram palmesukker = ca 1,6 dl 
♦ 6 ss raw yaconsirup / annen sirup
♦ 4 ss smelta kokosolje
♦ 4 ss vann
♦ 1 ts vaniljepulver

Hjemmelaget raw overtrekksjokolade!
Hjemmelaget raw rosa kokospynt!
TIPS! Bytt ut vann med hjemmelaget knallrosa konditorfarge!

Jeg brukte bløtlagte, skolda, tørka og kverna mandler. Dette er mye arbeid og tar mye tid, og hvis dere vil ha en raskere versjon bruker dere enten kverna mandler eller ferdigkjøpt skolda mandelmel (helsekost), men IKKE fettredusert mandelmel! 
- Start med å male palmesukker til melis. Dette lages enkelt i en foodporsessor, et kaffekvern eller en stavmikser.
- Bland ingrediensene godt sammen.
- La deigen stå i kjøleskapet i noen timer eller over natten.
- Kjevl ut litt deig og stikk ut marsipan med søte pepperkakeformer. Eventuelt skjær marsipanen i firkanter eller trill kuler. Dette velger dere selv.
- Frys ned marsipnanen nopen timer, dypp den i sjokolade og strø over rosa kokospynt.


Sukkerfrie, karamelliserte valnøtter - KNAS!

Oppskriften dere får i dag er en ny favoritt hos meg, nemlig karamelliserte valnøtter. Disse er bare helt ufattelig gode og de er crunchy som bare det! Perfekt snacks til lørdagskosen, på dessertbordet eller som en gave. Jeg anbefaler ALLE som tåler valnøtter og alle som liker sukrin til å prøve denne oppskriften. Dette er definitivt min nye nøtttefavoritt.
Sukkerfrie, karamelliserte valnøtter:
♦ 340 gram valnøtter - Jeg brukte en hel pose med disse! = ca 9 dl
♦ 120 gram sukrin = ca 1,5 dl
♦ 40 gram palmesukker = ca 0,75 dl
♦ 2 ss kokosolje
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 10 dråper stevia english toffee - valgfritt
♦ 1 ts salt

Følg oppskriften nøye og dette er lekende lett!
- Varm opp kokosoje, sukrin, palmesukker og vaniljepulver i en tykkbundet kjelle eller stekepanne.
- Bruk høy temperatur og rør godt slik at karamellen ikke brenner seg. Ikke gå fra komfyren og hold barn unna for dette blir varmt!
- Når sukrinen begynner å smelte kan dere skru ned vrmen litt. Rør godt til sukrinen er helt oppløst. Dere vil se at sukrinen er helt oppløst når den er nesten like flytende som vann.
- Når sukrinen er flytende tilsettes valnøtter. Nå vil sukrinen krystallsere seg og den må smeltes på nytt. Bruk høy temperatur, men pass på at det ikke brenner seg, da blir alt ødelagt!
- Valnøttene er ferdig karamellisert når all sukrinen har smeltet igjen og ligger som  vann under valnøttene. Pass på at alle valnøttene er dekket av karamell før de avkjøles på et bakepapir.
- Hele prosessen tar ca 40 minutter.
- Strø over salt til slutt!


Jeg håper dere stoler på meg og prøver disse! Valnøtter er sunt og godt i seg selv, men karamellisert, crunchy og med den salte finishen er de bare helt nydelige!

Syltet rødbeter uten sukker - perfekt tilbehør til julematen!

Oppskriften jeg skal dele med dere i dag er ikke en søtsak, men et deilig tilbehør til julematen. Den siste tiden har jeg vært så utrolig fysen på julemat og her om dagen syltet jeg rødbeter og dagen etter laget jeg en deilig julemiddag med poteter, brun saus, sopp, rosenkål og syltet rødbeter. Nam, så godt! Bortsett fra denne middagen har jeg spist rødbetene sammen med pålegg på brødskiver, og det er bare så ufattelig godt! Syltet rødbeter er søtt og surt, og det er kjempeenkelt å lage. Søtt og surt er for meg perfekt kombinasjon, både som pålegg, og som tilbehør!Oppskriften gir et fullt 1-liters norgesglass med syltet rødbeter:
♦ 700 gram rødbeter
♦ 2,5 dl vann
♦ 2,5 dl eplecidereddik 5%
♦ 1 dl sukrin
♦ 1 ts salt
♦ 1 ts karve (viktig)
♦ 4 nellikspikere - for julesmak
♦ 1/2 stjerneanis - for julesmak
♦ 1/2 ts steviapulver / evt. noen dråper - jeg bruker DETTE pulveret! *
♦ 1/3 ts allehånde - for julesmak
♦ 1/3 ts nymalt sort pepper

Viktig: Det er stor forskjell på steviaen ute på markedet og derfor er dere nødt til å starte med mindre enn det jeg har oppgitt, og smake dere frem. Pulveret jeg bruker er ikke så bittert som andre typer stevia og derfor kunne jeg bruke så mye som en halv teskje.
- Start med å koke rødbetene med skall i lettsaltet vann. Dette tar alt fra 45-90 minutter, avhengig av størrelsen på rødbetene. Når rødbetene er møre er de ferdige.
- Skrell røbetene og kutt de opp i passelige biter. Dette er noe gris og jeg vil anbefale engangshansker!
- Kok opp alle ingrediensene til eddiklaken og la den koke til sukrinen er oppløst. Jo lengre eddiklaken koker, desto mer smak. Jeg kokte min i 15 minutter.
- Sil av krydderet, eller gjør som meg og plukk bort nellikspikere og stjernanis, men behold karven.
- Rødbetene legges i et rent glass og eddiklaken helles over. Det må være nok lake til å dekke alle rødbetene.
- La rødbetene avkjøles før glasset settes i kjøleskapet.
Rødbetene blir bedre etter noen dager i kjøleskapet!
Jeg håper dere tilgir meg for at det ikke bare kommer søtsaker i desember, men også litt mat. Litt mat må vi jo også ha, ikke sant? Mellom alt det søte selvsagt ;)

Raw bringebær cake pops!

Cake pops eller kake på pinne er morsom måte å servere kake på. Her har jeg laget raw cake pops med smak av bringebær og selvsagt er cake popsene dyppet i sjokolade... Disse er enkle å lage, men bør stå noen timer i kjøleskapet for å få satt seg. Derfor anbefaler jeg ag deigen kvelden i forveien, trill ut dagen etter og dypp i sjokolade. Enkelt og veldig godt. Cake pops er en sikker vinner hos barna!
Oppskriften gir 15 store bringebær cake pops:

♦ 100 gram skolda madelmel = 2 dl
♦ 50 gram cashewnøtter = 1 dl
♦ 30 gram kokos = 1 dl 
♦ 250 gram frosne bringebær = ca 1,3 dl ferdig saft
♦ 4 ss palmesukkker
♦ 1 ss kokosolje
♦ 1 ts vaniljepulver
Hjemmelaget raw overtrekksjokolade
♦ Hjemmelaget raw rosa kokospynt

Jeg brukte bløtlagte, skolda, tørka og kverna mandler. Dette er mye arbeid og tar mye tid, og hvis dere vil ha en raskere versjon bruker dere enten kverna mandler eller ferdigkjøpt mandelmel, men IKKE fettredusert mandelmel! 
- Bringebærene tines, moses og presses gjennom ei finmasket sil. Press ut så mye saft som mulig, det er kun frøene dere ikke trenger. 
- Blend alle ingrediensene i en foodporsessor. 
- La deigen hvile i kjøleskapet i noen timer, men gjerne over natten. 
- Form til runde pops, stikk en pinne i hver cake pops og frys ned i et par timer. 
- Dypp cake popsene i hjemmelaget raw sjokolade og pynt med knallrosa kokos. 

Tips! Har dere dehydrator kan disse fint tørkes og vil da få en enda bedre konsistens! Dropp da kokosoljen og tørk popsene på 41 grader i 10 timer. Frys de deretter ned før dere dypper de i sjokolade. 

Formen er bedre, heldigvis! Jeg er så lei av å være syk nå. Denne høsten har vært helt ekstrem... Nå har jeg derimot et nytt problem! Favorittobjektivet til kameraet mitt er ødelagt og det er overhode ikke like festlig å ta bilder til bloggen. Jeg håper fine, snille mannen min tok hintet av statusoppdateringen jeg la ut på Facebook på søndag: 

" Jørgen, du vet det f1,8mm objektivet jeg bruker hele tiden? Det er ødelagt, og det vet du jo for det var du som ødela det første gang. Men nå er det slik at det ikke funker i det hele tatt og jeg tenkte at siden det er desember og det nærmer seg jul og du fikk lønning i går, ja, så tenkte jeg at jeg kanskje kunne oppgradere til f1,4mm... Ja, siden jeg likevel må ha nytt vet du, og ja, siden det er desember og snart jul, og fordi jeg virkelig trenger det objetivet.... Dessuten! Jeg er jo syk og i følge deg er det du som har smittet meg. Min helg har vært tilbragt under dyna og med hodet i toalettskåla, eller med andre ord, - jeg har ikke brukt ei krone denne helgen! ..... " 

Hjemmelaget, sukkerfri og vegansk hvit sjokolade :)

Jeg har prøvd å lage god hvit sjokolade lenge og noen av resultatene har vært ok, men jeg har ikke vært helt fornøyd, -før nå. Denne sjokoladen er knallgod og passer ypperlig sammen med mørk sjokolade siden den er veldg søt, eller som pynt. Som dere ser bruker jeg sukrin og hvis dere ikke liker sukrin vil jeg anbefale å prøve xylitol (bjørkesøt) eller rett og slett bruke en blanding av xylitol og sukrin. Faktisk smaker denne hvite sjokoladen veldig likt "ekte" hvit sjokolade (som er laget med melk). Absolutt en sjokolade dere bør prøve og jeg er stolt av å få dele denne med dere!
Oppskriften er enkel:
♦ 100 gram kakaosmør
♦ 3 ss kokosolje
♦ 3 ss sukrinmelis *
♦ 2 ts lecitin - anbefales, men kan droppes
♦ 10 dråper stevia vanilla creme - viktig!

* Har dere ikke sukrinmelis eller skal bruke xylitol lager dere lett melis selv ved å kverne i foodprosessor, med stavmikser eller kaffekvern. Vær obs. på at det blir en støvsky av sukker så det er best å la melisen få agt seg før dere åpner maskinen :)

- For å lage sjokoladen smelter dere bare kakaosmøret og kokosoljen i vannbad eller på svak varme, og rører inn sukrinmelis, lecitin og steviadråper.
- Denne sjokoladen er aller best romtemperert da den blir myk og får en bedre smak enn når den er kjøleskapskald.  

Så, hva sier dere, frister denne oppskriften? :)

Sjokoladefylte dadler med søtt og salt!

Desember er her og det er tid for søte fristelser i bøtter og spann. Den første godbiten er fylte dadler som er superenkle å lage og smaker nydelig av søtt og salt. Her kan dere fint hoppe over steg tre, -å dyppe de fylte dadlene i sjokolade, men dere som følger bloggen vet jo at jeg dypper alt i sjokolade og mener at alt blir bedre med et lag av dette gullet på utsiden. Jeg har brukt mandelsmør i denne oppskriften. Mandelsmør kan enkelt og billig lages hjemme, bare se HER eller det kan kjøpes billig på iHerb.com. Har dere ikke tid til å vente på at mandelsmøret skal komme i posten selges dette på stort sett alle helsekostbutikker. Har dere bare annet nøttesmør kan dere fint bruke det i stede!

   

Oppskrift på sjokoladefylte dadler:
♦ 20-30 dadler uten stein
Fyll:
♦ 100 gram mandelsmør
♦ 4 ss yaconsirup / annen sirup
♦ 1 ss smelta kokosolje
♦ 1 ss kakaopulver
♦ 1 ts carobpulver (valgfritt)
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1/4 ts salt
Oppskrift på hjemmelaget, raw overtrekksjokolade finner dere HER!
♦ Søtet kakaonibs

- Ingredisene bør være romtemperert. Rør godt ut og fyll dadlene med passelig mengde fyll. Jeg brukte en halv teskje ca, men disse dadlene var ganske små.
- Skal dere dyppe dadlene i sjokolade anbefaler jeg å fryse de ned i noen timer før dere dypper de i flytende sjokolade.


De beste dadlene på markedet er definitivt medjool dadler som skal og bør være så myke og saftige at de ikke trenger å bli tygget. Jeg fikk ikke tak i medjooldadler denne gangen og brukte utsteinte dadler fra helsekostbutikken. Det viktigste når dere velger dadler er å finne noen som kjennes myke og saftige ut. Tørre dadler er ikke godt!  

   

Jeg har klart å bli syk, og ikke bare ME-syk. Jeg er forskjøla, har spysyka og luftveisinfeksjon. Synes ganske synd på meg selv nå ja! Jeg ønsker dere alle en fredelig og god 1. søndag i advent!
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits