Tilbake til hovedside

Med ønske om en riktig god jul!

 
  
Kjære lesere! Innlegget mitt i dag skulle egentlig bestå av en STOR give away, men posten er treg og jeg mangler to pakker. Det blir derfor en romjuls- give away i stede og den må dere bare glede dere til! Gårsdagen gikk ikke helt som forventet da det var totalt snøkaos i Kristiansand og vi ble værfaste. Ingen raw food julebord på oss nei, og det var utrolig leit, jeg som hadde gledet meg sånn! Nå håper jeg at dere har senket skuldrene, lagt beina på bordet, funnet sofakroken med noe godt i koppen og er omgitt av fred og ro. Jeg ønsker dere en riktig god jul og husk å vær takknemlig for det dere har, ikke alle er like heldige som de fleste av oss. Mange klemmer til dere alle, jeg er snart tilbake igjen! ♥ 

TIPS: Gjenbruk av konfektesker!

Nå er det bare to dager igjen til den store dagen og etter denne kommer det en lang uke med mange selskaper og mengder av deilig mat, i hvert fall hos meg. Jeg vil gjerne vie dette innlegget denne bittelille julaften til å tipse dere om å ta vare på det mange tar for gitt som søppel, nemlig konfekteskene. Konfekt finnes i alle former og fasonger og på denne tiden av året er det ikke sjeldent man er på besøk hos noen som har en konfekteske stående åpen hele dagen. Ikke kast disse! De er nemlig geniale til å bruke som sjokoladeformer! Jeg spiser aldri den "tradisjonelle konfekten" og heller har ikke familien min mye av den siden jeg nesten alltid tar med noe hjemmelaget, MEN i februar i år fikk jeg tak på denne fine Kong Håkon konfektesken og dere kan selv se hvor fint resultatet av den rå sjokoladen blir ved bruk av denne. 

          
Jeg spør faktisk vertskapet om jeg kan få ta med konfekteskene hjem når jeg ser de er tomme. Hehe! Så til dere som kommer over noen av disse i løpet av jula; TA VARE PÅ DE! De gir utrolig lekker konfekt! 

Fløyelsmyk sjokoladekake - raw, vegan og sukkerfri! :)

WOW sier jeg bare! Denne kaka laget jeg forrige helg og den ble bare helt fantastisk god. Bildene viser dere en fløyelsmyk og kremet kake og det er akkurat det denne kaken er; f-l-ø-y-e-l-s-m-y-k, k-r-e-m-e-t og den s-m-e-l-t-e-r i munnen. Jeg tilsatte litt "julekrydder" i bunnen, men disse kan fint droppes hvis dere vil lage kaken utenom jul eller er lei jula allerede, hehe. Denne kaka skal jeg lage igjen til 1.juledag da vi feirer mammas bursdag og jeg gleder meg til å la familien få smake! 

       Dette er en helt fantastisk deilig kake som bare må oppleves!
     
Til en sjokoladekake trenger dere: 
Bunnen:
♦ 4,5 dl mandelpulp *
♦ 4 ss yaconsirup
♦ 2 ss kokossukker
♦ 2 ss kakaopulver
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1/2 ts kanel
♦ 1/4 ts nellikpulver
♦ 1/4 ts kardemommepulver
♦ 1/4 ts salt
* Mandelpulp er restene man sitter igjen med etter man har laget mandelmelk. Denne kakebunnen er en fin måte å få brukt opp denne mandelpulpen som veldig mange sliter med å få brukt. Det vil gå an å bruke mandelmel, men jeg anbefaler alle å lage mandelmelk og bruke restene til denne kaken, så har dere mandelmelk til sjokoladekremen og pulpen til kakebunnen.

Sjokoladekrem:
♦ 3 dl cashewnøtter - bløtlagt i en time
♦ 2 dl hampfrø uten skall - bløtlagt i en time
♦ 3 dl mandelmelk
♦ 1 dl yaconsirup / annen sirup
♦ 0,5 dl appelsinsaft
♦ 0,5 dl smeltet kokosolje
♦ 5 ss kakaopulver
♦ 2 ss kokossukker
♦ 1 ss lecitin - anbefales, men kan droppes.
♦ 1 ss carob - anbefales, men kan droppes.
♦ 1 ts vaniljepulver 

VIKTIG: Følg instruksene!
Bunnen: 
- Start med å lage mandelmelk. Klem ut så mye væske som overhode mulig av mandelpulpen. 
- Bruk en foodprosessor og blend alle ingrediensene utenom 1 ss yaconsirup til bunnen. Når alt er blandet tilsetter du den siste spiseskjeen med yaconsirup. 
- Trykk kakebunnen ned i ei kakeform. jeg brukte ei kakeform med diameter 18cm, det gir en høyere kake enn om du bruker en vanlig kakeform, men det funker med en vanlig kakeform til denne oppskriften. 
Sjokoladekremen: 
- Start med å bløtlegge cashewnøtter og hampfrø i en time. Du kan bruke kun cashewnøtter i stede for hampfrø.
- Bruk en blender og blend alle ingrediensene UTENOM kokosolje og 1 dl mandelmelk. Blend til en jevn og kremet masse. Det beste er å bruke en god blender til dette da det vil bli vanskelig for blenderen å blende denne massen, men jeg har ingen god blender og min blender klarte denne jobben. Eventuelt tilsetter du den siste desiliteren med mandelmelk for å hjelpe blenderen. Det viktigste her er at alle nøttene blir ordentlig kvernet! 
- Når du har en jevn, tykk og fin krem, smak på den og tilsett eventuelt mer søtning eller kakaopulver etter eget ønske. 
- Tilsett kokosoljen (og den siste desiliteren med mandelmelk hvis du ikke brukte den tidligere) mens blenderen går. 
- Hell sjokoladekremen over kakebunnen. Sjokoladekremen vil være veldig flytende, men det gjør ikke noe. 
VIKTIG: Nå skal kaken fryses ned i 24 timer. Deretter skal den tine i minst 12 timer i kjøleskap. På denne måten vil den få satt seg og bli fast. 
- Ta av kakeringen og pynt kaken som du selv ønsker. 

 

                                        Jeg trenger ikke si mer enn NAMNAMNAM!
           

Nydelig after eight konfekt!

"Den smaker jo som vanlig after eight, jo, men den er mer kremete og ikke sånn seig som den originale, på en måte" - sa min kjære da jeg lot han få smake på mitt siste "verk", nemlig after eight. Jeg syns han siterte konfekten veldig bra for jeg er helt enig. Denne after eighten blir ikke seig som den vi er vandt med, men det begynner å bli en kjent sak for dere å høre meg si at alternativt snop ikke blir som originalene når det ikke er laget på hvitt sukker. Smaken på denne after eighten derimot, den er bedre enn normalen, slik jeg husker after eight i hvert fall! 

  
Oppskriften er stor og gir minst to brett konfekt:
♦ 3 ss kokoskrem *
♦ 3 ss agavenektar / evt. annen sirup
♦ 2 ss sukrinmelis
♦ 1/2 ts peppermyntedråper
♦ 1/2 ts grønn konditorfarge - laget av spinat!

* Kokoskrem får man ved å sette en boks med kokosmelk kjølig. Kokosmelken vil da skille seg og det er den tykke massen på toppen som er kremen.
- Bland alle ingrediensene godt sammen. Rør ut eventuelle klumper.
- Lag sjokolade"former" ved å tilsette ca 1/2 ts sjokolade i en konfektform, rull formen rundt så det kommer sjokolade på kantene. Gjør gjerne dette ute så sjokoladen stivner mens du "ruller formen rundt".
- Når du har fått et sjokoladelag langs kanten kan du tilsette after eight fyllet. Topp med sjokolade.
- Oppbevares kjølig eller fryst ned.


Jeg trenger vel kanskje ikke si det, men jeg gjør det likevel. Mint + sukrin er en genial kombinasjon siden begge har en "kald" følelse i munnen og dermed blir ikke sukrinen ubehagelig sammen med mint. Faktisk merker man svært lite av sukrinen.

       
                                                   Noen av dere som vil prøve denne? :)

Anbefaling: Utradisjonelt julebord - MÅ oppleves!

Søndag den 16.desember dro jeg med meg min bedre halvdel, min fine mamma og hennes kjære for et utradisjonelt julebord på "Tilstede mat og mer" i Kristiansand. Tilstede mat og mer er en av få restauranter i Norge som selger raw, vegansk mat, men har også vegetarisk og fisk/skalldyr, og meeeengder med allergivennlige raw og fristende kaker/desserter! Maten er uten sukker og hvetemel og laget på økologiske, sesongbaserte og kortreiste ingredienser. Julebordet skulle inneholde det samme; masse raw food, litt varm mat, noe fisk og skalldyr og et dessertbord med utvalg for alle. Jeg gledet meg i dagesvis for det er virkelig noe luksus med å få servert raw food!

...Og alle forventningene ble innfridd ganger 100! Jeg så stjerner fra jeg ankom til jeg dro. Jeg var faktisk i himmelen for det var et helt utrolig godt utvalg!!! Dere skulle virkelig vært der, og derfor fikk jeg tillatelse til å ta masse bilder slik at dere kan se hvor mye fristende som ble servert. Og det beste: 23. DESEMBER VIL TILSTEDE MAT OG MER HA SAMME JULEBORDET IGJEN og jeg oppfordrer dere alle som har mulighet til å legge bort alt av julestress og dra nesa deres ned til Kristiansand for en helt unik smaksopplevelse!

                                                  
   
Som jeg skrev: søndag 23.desember vil Tilstede servere samme julebordet igjen. Prisen er 295,- per voksen og 145,- per barn under 12 år og her er det mat for alle og en hver. Kontakt Tilstede mat og mer på telefon 45454714 for mer informasjon eller bordbestilling, eller ta en titt på facebooksiden deres HER! Lille julaften pleier å være "hellig for meg", men hvis formen holder seg skal jeg faktisk ned igjen til søndag, SÅ verdt var det!

 VIKTIG: Dette innlegget er på ingen måter sponset! 

Min favorittsjokolade for tiden!

Denne sjokoladen laget jeg for første gang til jul i fjor og den har vært en sikker vinner siden. Jeg har faktisk gumlet på denne sjokoladen i hele år og det er helt klart en av mine favorittsjokolader. Grunnen er ganske grei den deilige smaken av appelsin og kanel, men også fordi dette er en utrolig enkel sjokolade og det eneste jeg trenger er økologisk appelsinskall. Alle de andre ingrediensene har jeg alltid tilgjengelig. Dette er ikke en spesielt søt sjokolade, men den passer utrolig godt sammen med kaffe eller rødvin og alle som har smakt den syns den er veldig god. Verdt å prøve :)

  
Appelsin, kanel -og "jule"sjokolade:
♦ 50 gram kakaofett
♦ 1/2 ss yaconsirup
♦ 1 ss kokosfett
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 3 ss kakaopulver
♦ 1 ss yaconpulver
♦ 1/2 ss carob (valgfritt)
♦ 1/2 ts kanel
♦ 1/5 ts nellik
♦ 1/5 ts kardemomme
♦ 4 dråper english toffee
♦ Skallet av 1/2 økologisk appelsin

- Smelt kakaofett, kokosolje og yaconsirup. Jeg tilsetter i tillegg vaniljepulveret for at det skal bli helt oppløst.
- Rør inn alt det andre og hell sjokoladen over i søte former.

       

Marsipan med ferskenfyll, nam!

Det er håpløse lysforhold til å ta bilder om dagen, selv i dagslys blir bildene grå. Alt er grått her nå, snøen regner vekk og himmelen er full av tunge, mørke regnskyer. Jeg som blir som et barn når det er snø blir deprimert med en gang snøen regner bort. Men det er enda noen dager til jul, og mange muligheter for ny snø. Krysser fingrene! Over til dagens oppskrift. Dette er en sånn konfekt som bare ble til mens jeg stod på kjøkkenet og hadde litt for mye marsipan. Jeg hadde aldri trodd at kombinasjonen marsipan og fersken var så god som den faktisk er, men dette bør dere virkelig prøve. Ferskensyltetøyet gir et frisk innslag i marsipanen, skikkelig deilig etter min smak. 

  
Her har jeg rett og slett brukt:
♥ Marsipan for latsabber, OPPSKRIFTEN ER HER. 
♥ Ferskensyltetøy fra iHerb, men som også selges i velassosierte matvarebutikker som Meny og Ultra. Koster dog. en halv formue i forhold til på iHerb, men smaker fantastisk godt og er verdt hver eneste krone!
♥ Hjemmelaget overtrekkssjokolade, OPPSKRIFT HER.

- Så formet jeg små marsipankuler, laget et hull i midten som jeg fylte med en halv teskje syltetøy. Deretter fryste jeg den ned slik at jeg kunne dyppe den i sjokolade uten av syltetøyet fallt ut.  

 
Dere fikk ikke noe innlegg i går, men dere har så mange deilige oppskrifter i vente den neste uken at dere ikke lider noen nød. Hehe. Vet dere hva jeg skal NÅ!? Jeg skal på raw food (+ skalldyr/fisk) -julebord! Jeg gleder meg!!! Ha en fin søndag alle sammen! :)

     

Deilig julekakao med appelsin og kanel!

Denne kakaoen er dere bare nødt til å prøve i løpet av jula. Hva med en kjele kakao på frokostbordet julaften morgen? Det er klart man skal skeie ut, men hva er egentlig vitsen i å skeie ut med "mat" og drikke som ikke inneholder annet enn tomme kalorier og mengder raske karbohydrater? Jeg ser faktisk ikke vitsen i det hele tatt når det finnes så mange gode alternativer. Lag heller denne kakaoen som er SUNN, næringsrik og som smaker av appelsin, kanel, sjokolade og vanilje! En skikkelig "julekakao" om jeg får si det selv, dessuten er den sukkerfri og vegansk!

  
Til 2-3 kopper julekakao trenger dere:
♦ 6 dl mandelmelk - oppskrift på mandelmelk finner dere HER!
♦ 1 dl ferskpresset appelsinsaft = 1 appelsin
♦ 3 ss kakaopulver
♦ 2 ss palmesukker
♦ 1/2 ss carobpulver - valgfritt
♦ 1/2 ts kanel
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1/4 ts steviapulver
♦ 1/5 ts nellikpulver
♦ 1 stjerneanis
♦ Skallet av 1/2 økologisk appelsin *
* Bruk alltid økologisk sitrusfrukter når dere skal bruke skallet!
Topping:
♦ Kremfløte, kokoskrem, riskrem, soyakrem eller liknende. Jeg brukte mandelkrem!!! NAM!
♦ Kaneldryss
♦ Revet appelsinskall

To do: 
- Lag mandelmelken. Riv appelsinskall, men ikke få med det hvite. Press appelsinsaft. Jeg brukte bare ei sitruspresse til det.
- Kok opp alle ingrediensene. Spar eventuelt bittelitt appelsinskall til topping! Rør godt. 
- Når pamesukkeret er oppløst og smeltet er kakaoen ferdig, men jo lengre den står, desto mer armoma!
- Sil av krydderet. 
- Hell kakaoen over i et glass, gjerne med ei skje i som skal forhindre at glasset sprekker. 
- Kakaoen toppes med pisket krem, kaneldryss og revet appelsinskall.


                              Hva med en kopp rykende julekakao til fredagskosen i sofakroken? :)
     

Sukkerfrie kransekakestenger! :)

I min familie spiser vi alltid mengder av kransekake i jula og det er min bestemor som står for kransekaker til hele familien. For meg er det derfor ikke jul uten kransekake og sånn har det alltid vært. Det er vel ingen hemmlighet at jeg er glad i mandler, marsipan-og "den slags". Jeg startet derfor jula litt før mormors kransekake blir servert, nemlig med å lage kransekakestenger som smaker rent og nydelig av mandler og vanilje. For oss som ikke har former til kransekake er kransekakestenger et godt og enkelt alternativ. Kransekakestengene blir mørke på farge fordi jeg brukte hele mandler som ikke var skolda i forkant og i tillegg den mørke fargen på yaconsirupen. 

     
Oppskriften gir ca 25 kransekakestenger:
♦ 5 dl mandler - males til mel
♦ 1 dl sukrin
♦ 2 eggehviter fra økologisk og frittgående høner!
♦ 3 ss yaconsirup 
♦ 1/2 ts steviapulver
♦ 1/2 ts vaniljepulver  

To do:
- Mal mandlene til mel i et mandelkvern. Jeg sier det igjen og igjen, men bruk et godt gammeldags mandelkvern og ikke foodprosessoren når dere skal kverne mandler til mel!
- Bland de tørre ingrediensene først og pass på at vaniljepulveret er helt oppløst.
- Bland inn eggehviter og yaconsirup. La deigen stå litt.
- Trill til stenger i passelig størrelse. Jeg fikk 25 stk.
- Stekes på 170 grader i 20 minutter, -HVIS dere lager de like tykke som mine. Jo tynnere stenger, desto kortere steketid. Kransekakestengene er ferdig når de er gylne.
- Oppbevar i en kakeboks et mørkt og kjølig sted. Kransekakestengene egner seg bra til frysing.  
- Og.... Jeg trenger vel ikke nevne en gang at jeg dyppet tuppene i hjemmelaget, rå sjokolade? *smilefjes*

           

Mjuuugly's geniale pepperkaker - må sjekkes ut!

Enklere pepperkaker tror jeg neppe finnes, noe liknende har i hvert fall ikke jeg sett før! Disse ble til da jeg skulle lage "raw pepperkaker" og fant ut at pepperkakedeigen passet utmerket til å stekes. Faktisk, disse smakte colagodteri raw, mens stekt smaker de slik pepperkaker skal smake, nelig av julekrydder og sirup. Det ble til at jeg hev de tørka, raw pepperkakene i ovnen og stekte de også, så gode ble de stekt. Raw ble de dessuten ikke sprø, kun seige, mens stekt blir de sprø utenpå og seige inni hvis dere lager de tykke nok. Det gleder meg å få dele denne oppskriften med dere, jeg er superfornøyd med den og håper den faller i smak hos dere også!

                                              Uten sukker, gluten, egg, smør og soya.
         
Oppskriften gir 3 brett:
♦ 5 dl mandler - kvernes til mel
♦ 8 ss sirup - jeg brukte 4 ss yaconsirup og 4 ss palmesirup = perfekt kombinasjon!
♦ 4 toppa ss palmesukker
♦ 1,5 ts kanel
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1/2 ts nellikpulver
♦ 1/2 ts salt
♦ 1/3 ts ingefærpulver
♦ Et knivsodd kardemomme - kan droppes
♦ Et knivsodd allehåndekrydder - kan droppes

VIKTIG: følg instruksene til punkt og prikke så er denne pepperkakedeigen en enkel oppgave!
- Start med å male mandlene til mel. Bruk et godt gammeldags mandelkvern, det gir det beste resultatet. ALLE med respekt for nøtter bør ha et mandelkvern tilgjengelig på kjøkkenet! :)
- Tilsett alt det tørre og 5 ss sirup (bruk gjerne 50/50) i en foodprosessor.
- Blend til alt er blandet. Nå vil alt bare så vidt klebre seg sammeen. Tilsett derfor 2 spiseskjeer til med sirup. Blend videre.
- Etter kort tid til massen begynne å se ut som en deig. Tilsett eventuelt den siste spiseskjeen med sirup hvis dere føler at deigen ikke er seig nok.
- Når alt har samlet seg til en stor ball er deigen ferdig og klar til å kjevles ut.
- Deigen trenger IKKE å stå i kjøleskapet, men kan med fordel stå over natten for at krydderet får satt smak på deigen.
- Kjevl deigen ut mellom to bakepapir. Det vil ikke funke å kjevle direkte på deigen. Prøv å få den så jevn som over hode mulig.
- Stikk ut former og fjern overflødig deig. Det et ikke så lett å flytte på pepperkakene så det er best å fylle et helt brett og steke de uten å flytte på pepperkakene.
- Stek pepperkakene på 170 grader i 8-10 minutter avhengig av hvor tykke pepperkakene er. De skal såvidt bli gylne.
- Avkjøl helt før dere fjerner de fra bakepapiret. Pepperkakene vil være veldig myke når de er varme og ikke virke helt stekt, men når de avkjøles blir de harde og sprø.
- Oppbevar i en kakeboks på et kjølig og mørkt sted. Pepperkakene blir myke om de oppbevares for varmt og lufttett.

     
Lager dere pepperkakene tykkere enn jeg har gjort her vil de bli seige inni og krispy utenpå, mens slik jeg har de her blir pepperkakene sprø, men seige når de tygges. Jeg bare E-L-S-K-E-R disse pepperkakene og oppfordrer alle til å prøve ut oppskriften!

    

Julegavetips: Hjemmelagde knekkebrød!

Hjemmelagde knekkebrød er en perfekt gave til de som har "alt" eller ikke ønsker seg noe...i år heller! Disse knekkebrødene holder seg knasende sprø og så lenge de oppbevares kjølig har de også lang holdbarhet. Jeg har blitt totalt hekta på disse knekkebrødene og noen dager har jeg spist nesten bare knekkebrød med mengder av pålegg. Det blir mye knekkebrød dét og jeg har måtte lage ny porsjon flere ganger allerede. Oppskriften gir to brett, men kan fint dobles. Prøv gjerne å stek to brett av gangen, men jeg har ingen erfaring med det i min ovn så dette vet dere best selv.

               Uten gluten, soya, egg og meieriprodukter, men stappet med sunne næringsstoffer!
     Hjemmelagde, glutenfrie knekkebrød,

- oppskriften gir 2 brett:
♦ 3 dl solsikkekjerner
♦ 3 dl glutenfrie havregryn
♦ 2 dl linfrø
♦ 1 dl sesamfrø
♦ 1 dl bokhveteflak / evt. mer havregryn
♦ 1 dl gresskarkjerner
♦ 1 ss psyllium husk - kan droppes om du ikke har!
♦ 1 ts salt
♦ 7 dl vann

TO DO:
- Legg alle ingrediensene i en foodprosessor og kvern noen sekunder slik at alt såvidt blir kvernet. Det skal ikke bli finmalt, kun grovmalt og litt "melete". 
- Tilsett vann og la trekke i 20-30 minutter slik at psyllium husk og linfrøene får sugd til seg væske. 
- Deretter smøres halve knekkebrødddeigen ut over et bakepapir. Jobb godt med deigen og få den så jevn som overhode mulig. Husk at det er vanlig at knekkebrødene blir tykkest på midten så ha dette i bakhodet når du smører deigen ut godt ut i kantene. 
- Stek knekkebrødene i 20 minutter på 170 grader. Ta de deretter ut av ovnen og rut opp i passelige biter med f.eks et pizzahjul. 
- Stek videre på 170 grader i 30 minutter. Pass på at de ikke blir brent. Etter dette skrur dere ned temperaturen til 100 grader og steker knekkebrødene i nærmere en time. Det vil gå raskere hvis du steker knekkebrøene med onvsdøra på gløtt. 
- Avkjøl på rist og oppbevar i en kakeboks eller et norgesglass UTEN gummiringen som gjør glasset lufttett. Oppbevarer du knekkebrødene lufttett vil de bli myke. Viktig: Siden knekkebrødene IKKE skal oppbevares i en lufttett boks, og siden de inneholder masse frø er det fare for at fettet harskner. For å unngå dette skal knekkebrødene oppbevares kjølig og mørkt, og helst spises innen noen få uker. Det er enda litt tidlig å lage disse hvis dere har lyst å gi de bort i julegave, da vil f.eks lille julaften være perfekt slik at mottakeren får helt ferske knekkebrød. Det er lurt å skrive på gaven hvordan knekkebrødene bør oppbevares.

     
Jeg vet hva min helsebevisste mormor skal få til jul og det vet dere også nå! Bra hun ikke bruker internett! :)

Marsipan for latsabber!

Til denne marsipanen trenger dere verken å skolde mandler eller kverne de, en super oppskrift for latsabber med andre ord. Ikke at jeg skal klage, jeg maser alltid på mannen når jeg trenger hjelp med kverninga, det er tungt arbeid altså, men å skolde mandlene tar jeg meg aldri tid til. ENKEL marspian som er laget på null komma niks, men som er hundre ganger bedre enn marsipanen man kjøper på butikk som inneholder lite mandler og mengder sukker. Hurra for lettvinte løsninger!

 
En stor porsjon marsipan:
♦ 3 dl skoldede, kverna mandler *
♦ 3 ss sukrinmelis 
♦ 4 ss agavenektar / annen sirup. Jeg brukte agave for å få en lys farge på marsipanen.
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1 ss vann eller 1 ss hjemmelaget knallrosa konditorfarge!

* Funksjonell mat selger også skoldede, kverna mandler og posen fåes kjøpt på stort sett alle helsekostbutikker. Det heter "finmalte mandler" og er ikke det samme som mandelmelet. :)

To do:
- Bland alt det tørre godt sammen. 
- Start med å tilsette agavenektaren og jobb den godt sammen med det tørre. Tilsett først ei spiseskje vann og se om marsipanen får en passelig konsistens. Jeg brukte kun 1 ss vann og det holdt, men tilsett eventuelt mer om nødvendig. 
- Trill til kuler, stikk ut marsipanen med fine utstikkere eller kutt opp i firkanter. Valgene er mange. 
- Frys ned om dere skal dyppe marsipanen i sjokolade, -som selvsagt er det beste! Oppskrift på hjemmelaget overtrekkssjokolade finner dere HER!

   

                       Enklere blir det neppe, eller hva? Marsipan i store mengder + jul = sant ♥
   

Digg snickerskonfekt laget på 1-2-3!

Først vil jeg starte med å få beklage for at det ikke ble noe innlegg i går. Jeg lovet dere et innlegg hver dag fra 1.-24 desember og sviktet dere i går og det bleklager jeg. Jeg lå rett og slett og sov og var nærmest i koma. Som trøst skal dere få to innlegg i dag i stede, så da håper jeg at jeg er tilgitt? Hehe. Vel. Her er det en fantastisk start på uka med nærmere enn halvmeter nysnø utenfor. Jeg bare elsker snø om vinteren og spesielt i jula. Hjerte ♥

        Over til dagens godbit, nemlig snickerskonfekt! Utrolig digg konfekt som er laget på 1-2-3!

        
Oppskriften er STOR! 
♦ 3 dl fettredusert peanøttmel
♦ 2 dl peanøtter*
♦ 2 dl yaconsirup / annen sirup, men yaconsirupen jeg linket til gir best smak!
♦ 5 ss smelta kokosolje
♦ 2 ss palmesukker / annen søtning
♦ 10 dråper stevia english toffee
♦ 1 ts vaniljepulver 
♦ 1/2 ts salt
*
Jeg brukte naturelle, rå peanøtter som jeg ristet med litt salt i stekepanna i noen minutter. Bruk gjerne salte peanøtter, men da dropper du salt i oppskriften og tørker av litt av saltet på peanøttene. 

TO DO:
- Grovhakk peanøttene. Jeg brukte foodprosessor.
- Legg bort ca halvparten av de hakka peanøttene til pynt hvis du skal dyppe snickerskonfekten i sjokolade. 
- Bland det tørre godt sammen. 
- Tilsett stevia, yaconsirup og kokosolje. Bland godt, helst med hendene. Deigen vil bli veldig seig. La den stå å "sette" seg litt, gjerne kjølig, før du triller/former til konfekt. 
- Frys ned snickersen før du dypper den i sjokolade. Oppskrift på perfekt overtrekkssjokolade finner du HER! 
- Oppbevares i en tett boks i kjøleskapet, men frys gjerne ned det du ikke skal spise på en ukestid. 

    
Nydelig snickers med og uten sjokolade, men hva er vel snickers uten sjokolade!!!? Hehe. Snickersen kan dessuten fint lages som "pops" og da vil dyppingen i sjokolden bli en enkel sak, og moro for barna! Dette er ingen mektig konfekt, så den passer fint sammen med annen søt konfekt.
     

Hjemmelaget knallrosa konditorfarge til jul!

Det sies at man ikke skal leke med maten, men det er jeg ganske uenig, og spesielt til jul. Med et glass av denne fargeessensen kan man ha mye moro, man kan rett og slett farge alt man kunne tenke seg. Hva med rosa melisglasur, rosa risgrøt eller rosa kokosmakroner? Kun fantasien setter grensene. Jeg valgte å tilsette en god dæsj i en stor mengde raw kokos, deretter tørke og nå kan jeg pynte diverse med knallrosa kokos. Dere kan se under på bildene hvor lekkert det blir hvis man ruller marsipan i farget kokos eller tilsette en teskje i marsipandeigen. 

DET SMAKER IKKE RØDBETE AV KONDITORARGEN!! Det lukter litt av glasset, men det smaker ikke rødbete! 


♦ Det eneste dere trenger er en juicemaskin og rødbeter.
♦ Skrell rødbetene og juice.  Hell over på et tett glass.
♦ Holder seg i flere uker i kjøleskap.
EVENTUELT:
♦ Blend vann og rødbete i en foodprosessor, med stavmikser eller blender.
♦ Bruk minst mulig vann, men nok til at alt blendes.
♦ Sil gjennom et kaffefilter/finmasket sil eller liknende og ta vare på den fargede væsken.  
TIPS!
Tilsett gjerne smakstilsetninger som mynte, vanilje eller stevia. 


                                       Kjempeenkelt og veldig lekkert, eller hva mener dere?
 

Slik lager dere perfekt, raw overtrekkssjokolade:

Etter mange år med raw sjokoladelaging lærer man og feiler man, det er en del av en amatørkonditors liv. Fordelen er at dere kan få glede av mine erfaringer og unngå de verste tabbene selv. Nå vil jeg gjerne gi dere veiledningen dere trenger og oppskriften til perfekt, raw overtrekkssjokolade slik at dere kan imponere med nydelig konfekt til jul, dyppet i perfekt sjokolade. Å lage perfekt, raw overtrekkssjokolade er ingen kunst, men ta med dere disse tipsene jeg har skrevet under så vil veien til perfekt overtrekkssjokolade bli kortere. Det ser mye lekrere ut med en sjokolade som er perfekt.

En "perfekt, raw overtrekkssjokolade" er etter min egen deifinisjon en sjokolade uten klumper som ser glatt og fin ut, en sjokolade som gir et tykt sjokoladelag kun etter én dypping, en sjokolade som ikke smelter i hånden, men i munnen og en sjokolade som selvsagt smaker forførende godt!


FØRST NOEN TIPS!
♥ Det er lurt å bruke DENNE metoden til å smelte kakaomassen/kakaofettet, spesielt hvis dere er opptatt av at sjokoladen skal være raw.
♥ Når jeg lager sjokolade lager jeg alltid mye, veldig mye og fryser ned. Det samme gjør jeg når jeg lager noe jeg vil dyppe i sjokolade, jeg lager myyye og fryser ned til en dag jeg lager en porsjon overtrekkssjokolade. Man blir faktisk veldig lei av å lage små porsjoner med sjokolade. Jeg syns rett og slett det er bortkasta tid og energi når jeg heller kan lage tre slag konfekt som jeg dypper i sjokolade på en og samme kveld, og vips så er fryseboksen full av snacks jeg kan ta frem om vi får besøk, skal på besøk eller om søtsuget melder seg. Jeg råder dere derfor til å lage mye når dere først skal lage sjokolade og heller fryse ned det meste.
♥ Oppskriften jeg gir dere er stor og hvis dere vil lage en mindre porsjon må dere redusere ingrediensene deretter. Det er ikke uten grunn at jeg bruker de mengdene av hver ingrediens som jeg gjør! F.eks: bruker man for mye kokosolje i overtrekkssjokoladen vil den smelte i hånda og i verste fall smelte i romtemperatur. Er sjokoladen for varm når du skal dyppe den (evt, det du skal dyppe) vil den gi et veldig tynt sjokoladelag. Et annet eksempel er om man bruker for mye sirup, da vil sjokoladen bli veldig klissete.
♥ Det jeg alltid gjør når jeg skal dyppe noe i sjokolade er at jeg passer på å fryse det ned i minst en halvtime, men gjerne dypfryst. På denne måten vil konfekten få et tykt sjokoladelag og jeg trenger bare dyppe konfekten maks to ganger rett etter hverandre for å få et tykt og fint sjokoladelag. En annen fordel med å fryse ned det som skal dyppes er at temperaturen på sjokoladen synker og den blir tykkere. Noen ganger holder det med kun et dypp! Ofte må jeg ta pause og varme opp sjokoladen igjen, men det går veldig raskt!
♥ Så er det klumpene man må passe på. Er det klumper i sjokoladerøra vil det bli klumper på sjokoladen. Jeg bruker ei mini sikt som jeg bruker for å unngå klumper. Hvis pulveret jeg skal bruke har klumpet seg kverner jeg det i foodprosessoren for å få det til fint mel igjen. For eksempel klumper yaconpulver seg veldig raskt!
♦ Jeg lager dessuten aldri en veldig søt overtrekkssjokolade og det bærer oppskriften nedenfor preg av. Jeg liker best når sjokoladen utenpå er mørk, mens fyllet gjerne er søtt og slik veies det opp.

    Fremgangsmetoden i bilder:
      
  
Oppskriften: 
♦ 2 deler kakaaomasse = 100 gram
♦ 1 del kakaofett = 50 gram
♦ 2 ss sirup * ELLER 2 ss kokosolje
♦ 2-4 ss pulverisert søtning **
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ Evt. noen dråper stevia ***

* Av sirup er det bare å velge og vrake etter hva slags sirup dere liker best, personlig bruker jeg kun yaconsirup eller palmesirup når jeg skal lage sjokolade. Jeg bruker 50/50.
** Her varierer jeg mengden litt og det gjelder å smake seg frem. Ikke bruk mer enn 4 ss pulverisert søtning. Man har mye å velge mellom og det er bare å velge og vrake det man liker best her også, men pass opp at det ikke er noen klumper. Eksempler som kan brukes er sukrinmelis, yaconpulver, lucuma, carob og palmesukker-melis, men mulighetene er mange. Personlig bruker jeg kun yaconpulver og carobpulver når jeg lager overtrrekkssjokolade fordi det er en kombinasjon JEG liker veldig godt. Jeg bruker 50/50.
*** Noen ganger ønsker jeg en ekstra søt sjokolade og da tilsetter jeg noen dråper stevia, som oftest English toffee fordi den har en veldig god smak. Jeg pleier ikke bruke stevia i sjokoladen, men hvis jeg vet at det er andre folk som skal spise konfekten lager jeg den litt søtere. Jeg bruker 10-15 dråper.

Ingrediensliste - mine favoritter:
Raw kakaomasse.
Raw kakaofett.
Raw palmesirup.
Extra virgin kokosolje.
Raw yaconsirup.
Yaconsirup.
Raw palmesukker (må kvernes til melis).
Raw yaconpulver.
Raw carobpulver.
Carobpulver.
Stevia English toffee
Stevia Vanilla creme.
Vaniljepulver


    

Sukkerfrie, veganske karameller med 4 ingredienser!

Disse karamellene blir seige som "smørbukk" i romtemperatur og steinharde i kjøleskapet, de smaker fantastisk godt og er helt uten sukker og meieriprodukter. Dette er en sånn karamell du kan suge på leeenge, eller tygge den og karamellen vil feste seg til tennene. Dét er karamellen sin det! Jeg har lenge prøvd å lage perfekt, sukkerfri karamell, -uten hell, men i år var lykken på min side og jeg har fått til en oppskrift som jeg mener er knallgod. På grunn av palmesukkeret blir karamellen mye mørkere på farge enn om man skulle brukt kun sukrin eller hvitt sukker. Jeg liker den karamelliserte smaken som palmesukkeret har og i denne karamellen gir palmesukkeret karamellen en mer intens, mørk og litt kaffeaktig smak. 

  
Oppskrift på 30 små karameller:
♦ 1,5 dl palmesukker
♦ 0,5 dl sukrin
♦ 1 ss kokosolje
♦ 1/3 ts vaniljepulver

Slik lager du karamellen:
- Bruk en tykkbundet stekepanne eller gryte. 
- Legg alle ingrediensene i panna. Sett varmen på ca. halv styrke. 
- Bland alt godt sammen.
- Rør rundt hele tiden. 
- Bildene under viser hvordan det skal se ut. Litt og litt smelter, så blir alt klumpete og deretter er alt sukkeret smeltet. 
- Nå begynner karamelliseringen. Rør hele tiden. Varmen skal stå på ca halv styrke eller litt under, har du for høy varme vil karamellen brenne seg. 
- Karamellen er ferdig når den stivner på ei skje eller noe annet kaldt. 
- Tilsammen tar det ca 45 minutter å lage karamellen hvis du smelter på svak varme. 
- Kle ei form med bakepapir og hell karamellen over, ELLER bruk silikonformer slik jeg gjorde, men da må du være sikker på at formen tåler høy varme. Hvis du gjør førstenevnt setter du formen kjølig og når karamellen er stiv nok tar du den ut av formen og kutter den opp i passelige biter. Sett så kjølig slik at karamellen stivner helt.
- Pakk inn i cellofanpapir eller bakepapir.
- Oppbevar der du måtte ønske, men husk at karamellene blir sinnsykt harde i kjøleskap.
VIKTIG! Pass opp, dette er svært varmt!!

  
    Her prøver jeg å demonstrere hvor seig karamellen er:

Hvis du pakker karamellene inn i litt cellofanpapir eller bakepapir kan de fint stå ute i romtemperatur i uendelig uten at det går ut over konsistens eller smak. Karamellene bør pakkes inn for hvis ikke vil de klistre seg sammen og det er ikke noe særlig. Vi hadde ei skål på stuebordet og vips, etter noen dager var alle borte! 

  

Deilig vegetarisk thai middag - laget på 10 minutter!

I dag vil jeg gjerne dele en smaksrik oppskrift på thaimat med dere. Jeg vet at dere eeelsker snop-og snacksinnleggene mine, men desember er lang og man må da ha mat også, ikke sant!? Denne middagen er svært enkel å lage og den er i tillegg laget på ti minutter. Verdt å prøve en travel dag, den vil garantert falle i smak hos store og små!

 
Til to personer:
♦ 200 g quorn / tofu / økologisk kyllig - du velger! 
♦ 1 løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 1 pakke á 100 gram glassnudler / evt. risnudler, men glassnudler har kortere tilberedningstid.
♦ Cherrytomater - Finn noen SØTE og modne!!!
♦ 2 ss soyasaus *
♦ 2 ss thaikrydder *
♦ En dæsj chilisaus *
♦ 1 ts sukrin
♦ En god spiseskje kokosolje
♦ Lime, cashewnøtter eller peanøtter + fersk koriander.

Slik gjør du:
- Finhakk løk og hvitløk.
- Kok opp vann. Tilsett glassnudlene og la de trekke under lokk i 3 minutter, altså de trenger ikke kokes.
- Fres løk, hvitløk, og quorn gyllen i ei stekepanne.
- Tilsett glassnudlene og alt krydderet. La det få frese videre i et par minutter. Bland alt krydderet godt. Smak! Trengs det mer soyasaus eller litt ekstra chili?
- Tilsett tomatene og fres i et par minutter. 
- Serveres med ferskpresset lime, hakka cashewnøtter eller peanøtter og gjerne litt fersk koriander. 

     

Soyaasaus, thaikrydder og chilisaus:
Soyasausen er kjøpt på dagligvarebutikk. Den er glutenfri og gir god og salt smak på maten. Thaikrydderet er kjøpt HERFRA og det er superduper godt! Krydderet er uten salt, har masse smak, men er ikke så veldig sterkt. Elsker å drysse dette over maten. Chilisausen er kjøpt på em asiatisk butikk her i Kristiansand og den har en imponerende fin ingrediensliste med kun et E-stoff som er et konserveringsmiddel. Mange, merk: MANGE chilisauser (og sauser generelt) er tilsatt MSG = smaksforsterkere = glutamat, STYR UNNA! Hvis du kommer over den samme kan jeg varmt anbefale den. Nydelig sterk og søtlig smak. Inneholder sukker.

 

Raw konfektkake med sjokolade-og bringebærkrem!

Jeg har utsatt å dele denne oppskriften med dere lenge, pga. bildene. Jeg ble ikke fornøyd og derfor har det ikke vært motiverende å dele den med dere. Det får gå denne gangen siden så mange av dere ønsket oppskriften! Denne konfektkaken er et bevis på at raw kaker er enkle å smelle sammen også når man ikke har planlagt kaken i forveien i form av å bløtlegge nøtter. Jeg slang sammen denne kaken på under 30 minutter, bare en timestid før jeg skulle være på besøk der kaken skulle serveres. Jeg hadde bløtlagte og tørka nøtter tilgjengelig, og da går det enda raskere. Denne kaken fikk ikke tid til å "sette seg" og bli "fast i fisken" og derfor har jeg brukt mye kokosolje i kaken. Jeg vil anbefale alle som skal lage denne kaken at dere fryser den ned i ca 12 timer og lar den tine i kjøleskapet i ca 12 timer. Denne kaken krever ikke å bli fryst, men den bør stå kjølig i en del timer før den serveres nettopp for å bli "fast i fisken"! Jeg hadde altså ikke tid til å la kaken få satt seg denne gangen, men reslutatet taler for seg selv: den smakte like godt som den ser ut! Dette er en FEST AV EN KAKE!!!!!!

     Nydelig kombinasjon av sjokolade, nøtter, bringebær og kokos.
     
Bunn:
♦ 2 dl tørre mandler (bløtlagt og tørka) 
♦ 2 dl tørra valnøtter (bløtlagt og tørka)
♦ 4 ss palmesirup
♦ 4 ss kakaopulver
♦ 1 ts ekte vaniljepulver
♦ 1/2 ts salt

Bringebærkrem: 
♦ 2 dl tørre cashewnøtter (bløtlagt og tørka)
♦ 400g bringebær
♦ 7 ss raw agavenektar / annen sirup
♦ 1/2 dl kokosolje
♦ 1 ss lecitin

Sjokolade- og kokoskrem: 
♦ 3 dl kokos
♦ 1,5 dl palmesirup
♦ 1 dl kokosolje
♦ 4 ss kakaopulver
♦ 1 ss carobpulver (hvis du har)
♦ 1 ts ekte vaniljepulver
♦ 2 dl vann 

Sjokoladesaus:
♦ 1 dl yaconsirup
♦ 4 ss kokosolje
♦ 4 ss kakaopulver
♦ 1 ss carobpulver (hvis du har)

Slik gjør du:  
- Blend ingrediensene til bunnen i en foodprosessor. Trykk nøttebunnen forsiktig ned i en kakeform. Jeg brukte en liten kakeform med diameter på rundt 18 cm, men en vanlig form går fint. Pass på at du fordeler like mye nøttemasse over hele bunnen. 
- Tin bringebærene om du bruker frosne. Blend alle ingrediensene til bringebærkremen i en blender. Det blir en tykk krem. Smak deg frem, syns du det trengs med søtning så tilsetter du nettopp det.  Hell over kakebunnen. FRYS!
- Til sjokoladekremen brukte jeg foodprosessor igjen, men det bør gå fint i blender. Blend til en tykk krem og hell over bringebærkremen som bør være såvidt fryst på toppen slik at sjokoladekrem og bringebærkrem ikke blandes. FRYS!
- Til slutt lager du sjokoladesausen. Pass på å få rørt ut alle klumper og hell den over sjokoladekremen. 
- Frys kaken ned i minst 12 timer og la den deretter tine i kjøleskapet i 12 timer. 
- Før servering toppet jeg kaken med revet, raw sjokolade og jordbær.
- Kan oppbevares i kjøleskap et par dager, men bør fryses i porsjonsstykker etter opptining.

VIKTIG 1: Alle ingrediensene må være romtempererte og kokosoljen må være flytende. 
VIKTIG 2: Alle nøttene/sirupene kan byttes ut til fordel for andre nøtter/sirup. 
VIKTIG 3: Her er oppskriften lagt til rette for tørre nøtter så hvis du ikke har bløtlagte og tørka nøtter tilgjengelig bør du bruke bløtlagte, men da må du redusere væskemengden noe.


Dette er en konfektkake, altså en skikkelig mektig kake. Problemet med "tradisjonelle" konfektkaker er at de er laget på store mengder sukker, smør, fete meieriprodukter og/eller hvetemel. Konfektkaker er til for å spises med god samvittighet, en gang i blant. Det samme gjeder denne kaken. Dette er en fet konfektkake med mye fett og kalorier, men denne er, i forskjell fra "tradisjonelle konfektkaker", - i hvertfall sunn! Denne kaken inneholder masse vitaminer, mineraler og nyttige næringssstoffer, og man vil føle seg mett på behagelig vis etter et lite stykke. Jeg mener ikke at man ikke kan ta seg et stykke "vanlig" kake av og til, selvfølgelig kan man det, men hvorfor ikke lage en slik SUNN og HIMMELSK GOD konfektkake i stede? Jeg tror alle vi som spiste denne kaken på lørdags kvelden kan skrive under på at ett stykke med denne kaken er ti ganger bedre enn hundrevis av gram med smågodt. Velbekomme!

  

Give away!

I løpet av desember skal jeg få til i hvertfall to give aways, kanskje tre. Jeg begynner med en liten give away hvor jeg skal gi bort et par ting som jeg først og fremst ikke har bruk for og som jeg gjerne vil at andre skal ha gleden av i stede for. Jeg deler gevinsten i to og gir derfor bort to pakker.


  Pakke nummer 1:
♦ 2 stk. poser økologisk textured soya protein (TSP) nuggets á 284 gram. Dette er et vegansk og proteinrikt alternativ til kjøtt. Tilberedning: Kok opp vann, hell over bitene, la trekke 10-20 minutter, press ut overflødig væske og tilsett i det du måtte ønske. Funker supert til marinering. Grunnen til at jeg gir bort disse to er at jeg fortsatt unngår soya og disse posene blir bare stående. Best før mai 2013. Du kan lese mer om produktet HER!
♦ OPPDATERT 5/11-12: Jeg fant en pose økologisk TSP á 368 gram som jeg gjerne vil gi bort sammen med nuggetsene hvis vinneren har lyst på den. Pakken er ikke åpnet og har best før januar 2013 (dette er tørrvare og datoen har ingen ting å si så lenge posen ikke er åpnet!). Les mer om produktet HER.  Pakke nummer 2:

♦ 1 stk. pose CaféCeps á 100 gram som er et instant kaffepulver-alternativ. Jeg har skrevet en liten anbefaling om produktet HER for lenge siden. Grunnen til at denne gis bort er fordi jeg fikk denne og kakaoen i en gave fra iHerb, og jeg har dessverre allerede altfor mye av disse i skapet. Best før juli 2013. Du kan lese mer om produktet HER! 
♦ 1 stk. pose CacaCardio á 225 gram som er et instant kakaopulver-alternativ. Jeg har skrevet en liten anbefaling av produktet HER for lenge siden.  Grunnen er som over at jeg fikk denne i en gave fra iHerb og at jeg allerede har nok i skapet. Best før juli 2013. Du kan lese mer om produktet HER!

DET DU TRENGER Å GJØRE:
- Legg igjen en kommentar og skriv hvilken av gavene du kunne tenke deg og vinne. 
- Legg igjen gyldig E-post adresse (kun jeg kan se denne) slik at jeg får kontaktet deg hvis du vinner. Hvis du ikke gjør dette vil du ikke være med i trekningen. Grunnen er at da jeg hadde forrige give away var det to vinnere jeg slet med å få tak på og den ene kontaktet meg ikke og jeg satt igjen med en premie noen andre kunne fått.

Lykke til! - Vinnerene trekkes førstkommende lørdag og vinnerene vil bli kontaktet på mail.


Vinnerene er trukket og kontaktet på mail! 

Magre kokosmakroner!

Det var aldri meningen å lage magre kokosmakroner siden desember er måneden for utskeielser og mengder av snop uten dårlig samvittighet, men så var det den kvelden jeg skulle lage kokosmakroner og hadde stivpisket eggehvitene til kokosmakronene og hva er det jeg oppdager!? Joda, jeg var tom for "vanlig" kokos og var nødt til å ty til det beste alternativet jeg hadde tilgjenlig, nemlig fettredusert kokos. Bruk gjerne vanlig kokos, det bestemmer du helt selv, men dypp kokosmakronene i smelta sjokolade. Nam, alt bør dyppes i sjokolade!

      Til 12 store og magre kokosmakroner ;) 
♦ 5 stk eggehviter fra økologisk og frittgående høns (Large)
♦ 4 dl fettredusert kokos
♦ 0,75 dl sukrin
♦ 20 dråper stevia english toffee
♦ 1/2 ts ekte vaniljepulver

To do:
- Pisk eggehvitene stive sammen med sukrin og stevia. Husk at hvis du tilsetter bare en dråpe olje vil ikke hvitene bli stive så pass på at maskinen du bruker er helt ren og at du ikke får med noe fra eggeplomma.
- Bland kokos og vanilje. 
- Vend forsiktig inn eggehvitene i kokosen. Bruk gjerne en slikkepott og vend rundt. Forsiktig.
- Lag topper ved hjelp av ei skje. Jeg måtte klemme makronene lett sammen for å forme de. 
- Stek på 170 grader i 15-20 minutter avhengig av ovnen, men se jevnlig etter makronene! De er ferdige når toppene er jyllenbrune. 
- Hvis du skal dyppe kokosmakronene i sjokolade er det lurt å avkjøle de først. 

     
              Kom gjerne innom bloggen igjen litt senere i dag, da vil jeg poste en liten give away!

Mjuuugly's uimotståelige nøttekuber (sukkerfrie!)

Åh, disse nøttekubene er bare helt fantastisk gode! Husker dere "Nøttegodt" fra "Polly"? De som er laget med blant annet mandler, cashewnøtter og sirup/sukker? For meg var det kjærlighet ved første bit da jeg smakte de og de har ofte vært mitt i-nøden-godteri. Mine nøttekuber er mye bedre enn Polly's, og påvirker knapt blodsukkeret. Jeg har valgt å bruke en blanding av sukrin og palmesukker/kokossukker (les mer HER) for å få et ekstra godt resultat, og sannelig, -disse nøttekubene er bare helt uimotståelige. Jeg vet at mange ikke liker den kalde følelsen i munnen som sukrin gir, men disse nøttekubene er bare nødt å prøves, helt klart en av mine beste oppskrifter noen sinne!

   
Mjuuugly's uimotståelige nøttekuber:
♦ 2 dl mandler
♦ 1,5 dl valnøtter
♦ 1 dl pistasjnøtter
♦ 0,5 dl hasselnøtter
♦ 1 dl sukrin
♦ 1 dl palmesukker
♦ 2 ss kokosolje
♦ 3/4 ts vaniljepulver
♦ Salt

Jeg vil definitivt anbefale nøttemiksen over, men om dere ikke har alle nøttene, eller ikke tåler alle, så kommer en alternativ variant under. Begge er nydelige, men den ovenfor med pistasjnøtter er bare helt, som navnet sier, -uimotståelig!
Nøttekuber oppskrift to:
♦ 2 dl mandler
♦ 1 dl valnøtter
♦ 1 dl hasselnøtter
♦ 1 dl kokos
+ samme mengde sukrin, palmesukker, kokosolje og vaniljepulver som over.

FELLES FOR BEGGE OPPSKRIFTENE:
- Grovhakk nøtter. Jeg er lat og brukte foodprosessoren med pulsfunksjon. 
- Smelt sukrin, palmesukker, kokosolje og vaniljepulver på middels varme. Dette vil ta litt tid, men pass på å røre inni mellom. SE PÅ BILDENE NEDENFOR! Jeg brukte ei god gammeldags jern-stekepanne, men en tykkbunnet kjele bør gå fint.
- Når sukrinen og palmesukkeret er helt smeltet tilsettes nøttene. Nå vil karamellen stivne litt så da er det på'an igjen og smelte. Nøttene vil nå karamelliseres. 
- Nøttene er ferdig karamellisert når sukrinen og palmesukkeret er helt smeltet sammen med nøttene og det ikke er antydning til sukkerkrystaller. 
- Hell nøtteblandingen over i ei form med bakepapir. Strø over ønsket mengde salt og sett formen kjølig. 
- Når nøttemassen er avkjølt nok til at du kan ta på den uten å brenne deg kutter du den opp i passelige kuber. Avkjøl helt. 
- Oppbevares i kjøleskap. Kan fint fryses. 
VIKTIG: Når man skal lage nøttekubene etter min oppskrift er det veldig viktig med en klype tålmodighet foran komfyren for det må røres og passes på hele tiden slik at karamellen ikke blir brent. Beregn 45 minutter fra du setter på stekeplaten og du er 100% sikker på et perfekt resultat! Og dere, husk at det blir svært hett og at små barnefingre må holdes langt unna!

       
Dette er sunt snop som knapt påvirker blodsukkeret og som kan spises med god samvittighet, men nøtter er kaloririkt og disse er avhengighetsskapene, så da har jeg gjort min plikt og advart dere! Hva tenker dere om nøttekubene, har dere lyst å prøve oppskriften? :)

Raw sjokoladecookies!

Disse sjokoladecookiesene er veldig enkle å lage, men det kreves litt tålmodighet hvis du vil lage de raw og dehydrere de, men det er ikke noe krav, -disse cookiesene kan fint stekes på lav temperatur i ovnen. Her er enda en oppskrift hvor jeg bruker mandelpulpen = mandelmassen som blir igjen etter du har laget mandelmelk og jeg vet mange av dere ønsker oppskrifter med mandelpulp. Bruk den nøttemassen du har til overs etter du har laget nøttemelk. Husk at nøttepulpen fint kan oppbevares i fryseboksen! Disse sjokoladecookiesene blir skikkelig seige og gode!

                                      Sukkerfrie, glutenfrie, lavkarbovennlige og raw veganske!    
Til 16 stk. raw sjokoladecookies:
♦ 3 dl våt mandelpulp (mandelmassen som er til overs etter man har laget hjemmelaget mandelmelk)
♦ 1,5 dl mandler
♦ 5 ss raw yaconsirup / eller annen sirup
♦ 3 ss rått kakaopulver
♦ 1 ss rått carobpulver (valgfritt)
♦ 1 ss rått palmesukker
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1 ts psyllium husk ( valgfritt, men vil gi seigere cookies)
♦ 1/3 ts salt

To do: 
- Grovhakk mandler. Bland alle ingrediensene godt sammen. Det er viktig at mandelpulpen er våt hvis ikke vil du trenge ekstra væske. 
- Form til cookies. 
- Tørkes i dehydrator i 10-15 timer, sjekk etter noen timer og ta de ut når du er fornøyd med konsistensen. Cookiesene skal ikke bli helt tørre. 
- Eventuelt: stek cookiesene på svak varme (120-150 grader) til cookiesene er tørre, men fortsatt seige.
- Oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet i en ukestid, men kan fint fryses.


Som dere vet mener jeg at alt blir bedre med sjokolade, derfor dyppet jeg som vanlig cookiesene i smelta sjokolade (laget av kakaomasse, kakaosmør, kokosolje, yaconpulver, carobpulver og vanilje). For å få et tykt og delikat sjokoladetrekk utenpå cookiesene fryser jeg kjeksen ned i et par timer før jeg dypper de i sjokolade, slik får man et tykt og fint sjokoladetrekk.      
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits