Tilbake til hovedside

Månedsoppdatering for november!

Som mange av de andre månedene skjedde det ingen mirakler denne måneden heller. Jeg vil bare minne om at disse månedsoppdateringene skriver jeg for å bevistgjøre meg selv og for å ha en oversikt over hvordan formen var i forskjellige perioder. Slik kan jeg holde oversikt over de månedene jeg er dårlig eller om noe er verdt å merke seg.


SOYA/GOITROGENER:
♦ Kan du lese mer om HER.
♦ Jeg sluttet med soya som proteinkilde og reduserte matvarer med høyt innhold av goitrogener, dette fordi jeg følte det gjorde dårlig for stoffskiftet mitt. Nå føler jeg det har stabilisert seg igjen, og jeg kommer ikke til å gå tilbake til soya som en proteinkilde, men jeg vil gradvis bruke litt soya (som soyamelk til soyalatte) og se om jeg får negative tilbakemeldinger fra kroppen selv i små mengder.

PUPILLER:
♦ Veldig "unyttig" for dere, men ønsker du mer informasjon så kan du lese dette innlegget. Mest sannsynlig er det en sammenheng mellom mine store pupiller, tretthet og ME.
♦ November begynte jeg derfor en "utredning" sammen med legen og optikeren min for å finne ut av dette.

SUKKERFRI:
♦ Still going strong! Et av de beste valgene jeg noen gang har tatt! Har vært sukkerfri i over to måneder og jeg kommer til å fortsette!
♦ Det føles helt fantastisk å være kvitt søtsuget og ha et stabilt humør. En vond og sliten kropp er en ting, men man kommer langt med et godt sinn!
♦ Laget masse deilig snacks!

HELSE GENERELT:
♦ Dette var en måned med voldsomt mye oppturer og nedturer om hverandre. 
♦ Følte meg bedre etter at jeg kuttet ut soya, men sov likevel mellom 15-20 timer stort sett hver dag.
♦ Konklusjon: Mye av november gikk bort til å sove!

Julen står for tur og målet er å komme gjennom den uten for mange turer i kjelleren!


Vegetar nuggets!

Det er mandag og det er dagen hvor mange velger å spise en kjøttfri middag, sjekk kjøttfri mandag for mer informasjon. Hvorfor ikke starte uken med disse nuggetsene, som er like gode for store som små! Du kan bruke (økologisk!) kylling også og jeg bruker helst det, men vi hadde ikke det så derfor ble det quorn filé i stedet. Funker veldig fint! Konsistensen på quorn er som kylling. Min kjære har faktisk trodd vi har hatt kyllingkjøttdeig når jeg har laget lassagne med quorn farsé, så hvis du krydrer godt er quorn et supert vegetarisk alternativ til kylling.

Ikke nok med at disse er vegetariske, de er også glutenfrie og lavkarbo! Så det så! :)

Quorn er vegetarisk, ikke vegansk, da det inneholder eggehvite. Dessuten bruker jeg egg i denne oppskriften. Quorn fåes kjøpt i diverse store daglivareforretninger, men er alltid å finne i ICA-butikkene. Sjekk frysedisken, de pleier å ligge ved Findus. Lyst til å lese mer om quorn? Se HER.Superenkle nuggets til en person:

♦ 2 quorn filé
♦ 1 egg (fra økologiske, frittgående og glade høns!)
♦ Mandelmel
♦ Krydder etter eget ønske
♦ Kokosolje til steking

- Bland egg og krydder.
- Del quorn filéet i passelige biter og gi de en dukkert i egget.
- Så ruller du bitene i mandelmel.
- Stekes i mye olje på middels/sterk varme.
- Du kan legge de ferdigstekte nuggetsene på et papir så suger de til seg den overflødige oljen.

Jeg spiser nuggetsene med økologisk ketchups fra Helios, den er veldig god og søtet med agavenektar. Enkelt og veldig, veldig godt!

 

De som stikker av med sjokolade er...

Hovedpremie: Silje
Trøstepremier: Marianne & Ingvild!


Jeg må ærlig innrømme at jeg måtte telle sikkert ti ganger og dere tror sikkert det er juks. Jeg kunne ikke tro det selv, så jeg måtte spør han som valgte tallene om han hadde "planlagt" hvem som skulle vinne:


Jeg skrev "Ingrid" i stedet for "Ingvild" og lagret, derfor bokstavene er skvist sammen..

Grunnen er fordi jeg har vunnet en premie av Silje før, så jeg må si det var veldig morsomt at hun vant denne premien! Jeg skulle selvsagt ønske at noen som ikke har smakt rå sjokolade før vant, men rett skal være rett og Silje fortjener dette. Hun har snakket om at hun har så vinnerlykke for tiden og det er tydeligvis helt sant!

Takk til alle som deltok og gratulerer så mye til Silje, Marianne og Ingvild! Jeg har sendt dere en mail og pakkene vil bli sendt (forhåpentligvis) innen onsdag!

SISTE SJANSE: vinn håndlaget sjokolade!

Jeg vil bare minne om at konkurransen hvor du kan vinne hjemmelaget rå sjokolade, håndlaget av meg, -avsluttes i kveld kl 00.00. Så hvis du ønsker å delta må du gjøre det innen den tid, selvom enormt mange av dere allerede har deltatt! Lyst til å delta? Gå inn på DENNE linken!

I går ble forresten et dusin rå sjokolade sendt på photoshoot, hihi, så det blir veldig artig når bildene kommer!

... og i dag er det første søndag i advent og jeg skal tenne et lys, og jeg tenner det for glede!

   Fra i fjor:
" Så tenner vi et lys i kveld

vi tenner det for glede.
Det står og skinner for seg selv
og oss som er tilstede.
Så tenner vi et lys i kveld,
vi tenner det for glede. "

Jeg elsker denne adventsvisen skrevet av Inger Hagerup og ønsker dere med dette en riktig god søndag og 1. søndag i advent! Nå skal jeg sove (igjen) :)

Sukkerfri ut 2010: utfordring!

   Sukrin:

I dag er det familieselskap med koltbord og et festbord med kaker. Jeg er sukkerfri og skal selvsagt stå over et sikkert stort dessertbord dandert med de lekreste kaker! Det er ikke kakene som er en utfordring når man er sukkerfri. Man har ikke lyst på sukker når man er sukkerfri, men en utfordring møter man likevel i et slikt selskap!

Det "forventes" at man som gjest spiser det som blir servert. Det er selvsagt viljesterke mennesker som klarer å stå over snop og kaker når de f.eks er på en diett, men de fleste lar et familieselskap være et familieselskap og man koser seg litt ekstra. Jeg er ikke på diett. Jeg er i en livstilsendring hvor jeg prøver å finne ut hva som er bra og ikke bra for kroppen min. Sukker er deffinitivt ikke bra for kroppen min så det er ikke et spørsmål en gang om jeg skal følge strømmen og bare kose meg i familieselskapet, for så å leve sukkerfritt resten av året.

Mange har rynket kraftig på nesen da jeg har sagt jeg skal være sukkerfri ut 2010. Det gjelder jo julen også"(!!!)". Igjen kommer argumentene om at jeg ikke er på diett. Hele tiden må jeg argumentere mot min egen livsstil. Jeg endrer uvaner og jeg tar bort giften jeg ikke ønsker å ha i meg. Det sies at "man blir ikke fet av det man spiser mellom jul og nyttår, men det man spiser mellom nyttår og jul". Skal jeg spise kaker og snop for å glede andre i jula? Handler ikke jula om å kose seg, hygge seg og spise god mat? God mat er vel individuelt. God mat er vel det vi selv deffinerer som godt og gir oss noe godt!?

Men jeg koser meg. MASSE faktisk! Og jeg har ingen planer om å sitte å glo i veggen mens de andre knasker snop. Jeg har laget et lass med rå sjokolade og marsipan som jeg skal ta med til hele familien. Det blir spennende å se hvordan snopet mitt blir tatt imot, som regel går det ned på høyt kant Får krysse fingerene for at det gjør det denne gangen også, og at familien får sansen for mitt nye kosthold!


Nøkkelen til å forbli sukkerfri er å se alt det positive ved å være sukkerfri. Se gledene og godsakene man KAN spise, ikke alt man IKKE kan spise. Man må fokusere på hva det er som får oss til å ville holde oss unna sukker. Man skal ikke spise for å glede andre, man skal spise det som gleder en selv. Jeg håper mange av dere som ønsker å bli sukkerfri tør å ta steget, gå mot strømmen og ha bein i nesa. Det krever stort mot, men det er så deilig når man er kvitt søtsuget!

Ha en fin lørdag og hold på varmen!

SKÅÅÅL med Kombucha!


På jakt etter probiotiske tilskudd jeg kan tilføre regelmessig gjennom kosten har jeg prøvd en del forskjellige saker. Noe med hell og noe mindre...tja, la oss si spiselig. Jeg har funnet min absolutte favoritt og det er Kombucha tea! Som dere vet har jeg kuttet totalt ut brus og har ikke smakt brus på langt over et halvt år. Jeg drikker heller ikke Farris og liknende, så smaken av kullsyre har vært fraværende for mine smaksløker. Nå har jeg altså falt pladask for en drikke som smaker brus (på sin egen måte), bobler og har kullsyre som brus, men som virker som probiotika (mat for de gode bakteriene i tarmene), men ikke nok med det, den er sunn mange andre måter også. Jeg har funnet mitt probiotiske tilskudd!


Det brukes gjerne sukker i fermenteringsprosessen til Kombucha te. Jeg ble umiddelbart skeptisk da jeg så dette, men så har jeg sjekket grundigere. Det viser seg at målet er å "gjære bort" alt sukkeret. Sukkeret hjelper på gjæringsprosessen, men når Kombuchateen er drikkeklar, skal det ikke være noe sukker i den! Det du derimot sitter igjen med er en levende kultur, probiotisk drikke med masse levende enzymer og gode bakterier for kroppen.

Kombucha Tea:
♦ Er en gjæret te som lages på en Kombucha start-kultur sopp (vanskelig å få tak på), vann, sukker og te (ofte grønn eller sort te).
♦ Den er fermentert (også kalt melkesyregjæret), en prosess som skjer anaerobisk, altså uten tilgang på oksygen.
♦ Er en super renselsesdrikk. Styrker leveren, renser blod og kropp, er i tillegg urindrivende, men ikke på en ubehagelig måte!
♦ Bedrer fordøyelsen! - VELDIG bra for fordøyelsen, det merkes etter en dag!
♦ Gir masse energi. Jeg kvikner til av et glass. Det er en herlig følelse!
♦ Styrker immunforsvaret!
♦ Holdbar i 5 dager etter åpning, men den er absolutt best de første 2-3 dagene!
♦ Vær obs på: Siden den er gjæret med sukker inneholder den 0,5% alkohol, men dette deffineres ikke som alkohol siden mengden er så liten. Lager du din egen Kombucha blir alkoholprosenten noe høyere.
♦ Dessuten kan det være en fordel å starte i små mengder, da man kan få utrenselsessymptomer som tung kropp og vond kropp og hodepine.

   Favoritten:

SMAK:
Det beste jeg kan beskrive smaken er at den er søt og syrlig og minner om eplemos og sitron. Utrolig god kombinasjon. For meg er dette BRUS! Vær obs på at ikke alle Kombucha smaker like godt. Det er trossalt en gjæret og fermentert drikke og den kan smake og lukte gjær! Dessuten smaker Kombucha forskjellig etter hvilken te og kultur som brukes.

Jeg har prøvd tre forskjellige Kombucha teer. Den første var fra IHerb, den er god, men dyr da Kombucha helst skal oppbevares i glassflaske = fyller opp pakkens vekt raskt. Du finner den HER. Resten av iherb's utvalg av Kombucha finner du her. Så har jeg kjøpt en fra funkyraw, men den selger de ikke lengre! Den smakte og luktet gjær. De selger derimot denne nå, men jeg er skeptisk etter første forsøk. Den beste er denne som jeg har kjøpt på Sans&Smak i Kristiansand og som er importert fra Tyskland. Hvis din lokale helsekost ikke har Kombucha så spør om de kan ta det inn. 


  Favoritten:                                                                     Fra iHerb:
 

Det blir 2 ekstra vinnere i sjokolade-konkurransen min!

Tusen takk for at så mange har deltatt i konkurransen min. Jeg hadde aldri trodd at det ville bli så mange deltakere! Jeg blir både glad, rørt og gavmild, så derfor har jeg funnet ut at jeg trekker ut to ekstra vinnere som vil få en trøstepremie! Premien blir en liten eske med en liten smakebit av hver sjokolade. Vinneren får en stor boks!

   Det er med andre ord en større sjanse for å vinne!


Vil du delta må du delta i DETTE innlegget og følg instruksene der! HUSK AT DU MÅ LEGGE IGJEN LINK TIL DELTAGELSEN DIN, uansett om det er på blogg eller facebook! Alle andre kommentarer blir slettet før vinnerene trekkes!

LYKKE TIL ALLE SAMMEN!   :D

Slik skal nøtter, frø og kjerner oppbevares!

Julen nærmer seg og høysesongen for nøtter og spesielt mandler er rett rundt hjørnet. Jeg bruker masse nøtter, det vet dere, men jeg har ikke skrevet om hvorfor jeg oppbevarer nøttene og frøene mine i kjøleskap og fryser. Det bør nemlig du også gjøre!

Da jeg begynte å interessere meg for supermat og raw food så jeg fort på diverse nettsider at nøtter, frø og kjerner ble oppbevart i kjøleskap, men helst i fryseren! Jeg stusset over dette, overså det med vilje og prøvde å unngå det så lenge jeg kunne. Hvem oppbevarer nøtter i kjøleskapapet? Og enda verre,- i fryseren!? Vel... Jeg fant jo raskt ut at det egentlig ikke er så dumt i det hele tatt, selvom det er veldig uvanlig her til lands!

HARSKNING:
"Harskning er en uønsket forandring i næringsmidler som gradvis inntreffer ved kontakt mellom oksygen og fett under lagring. Det er særlig flerumettede fettsyrer som er utsatt for harskning. Harskning gir seg til kjenne ved at produktene får en ubehagelig (harsk) lukt og smak. Lys og varme fremmer harskning, og næringsmidler som inneholder fett bør derfor lagres mørkt og kaldt." - Sitert herfra.

 Jeg tar for meg harskning av fett i nøtter, frø og kjerner i og med at det er snakk om hvordan disse skal oppbevares! Det finnes andre umettede fettkilder, men det er ikke poenget her!
- Altså det er spesielt matvarer med mye flerumettet fett (omega 3 og 6) som er utsatt for harskning, men enumettet fett er også utsatt.
- Kilder til flerumettet fett: linfrø, hamp, solsikkekjerner, pinjekjerner, valnøtter, pekannøtter, macadamianøtter, gresskarkjerner, sesamfrø, paranøtter og mandler. Egentlig alle nøtter, frø og kjerner.
- Alle frø/nøtter uten skall eller hvis de er malte til mel er spesielt utsatt for harskning og bør oppbevares helt lufttett, mørkt og kjølig, men aller helst i fryseren!
- Huskeregel: Jo mer umettet fett et produkt inneholder,  jo varmere, jo lysere og jo mer oksygen du slipper til = jo raskere harskner nøttene, frøene eller kjernene!
- Ved oppvarming av flerumettet fett sammen med nikkel og hydrogen dannes transfett. Målet med transfett er at fettet harskner mye tregere enn ubehandlet fett, som i kaldpressede oljer, nøtter, frø og kjerner.
- Nøtter, frø og kjerner holder seg i flere måneder i fryseren uten å bli dårlige! Jeg har ikke erfart at de blir dårlige i det hele tatt, i motsetning til i kjøleskapet eller på kjøkkenet. Kjøkkenbenken er det verste!


Jeg oppbevarer nøtter, frø og kjerner utifra hvor mye jeg bruker det. Mandler har jeg masse av og det bruker jeg mye. Derfor har jeg et lufttett glass med mandler i kjøkkenskuffen og resten i frysen. Så tar jeg opp litt og litt mandler. Hampfrø uten skall har jeg bare en liten mengde av i kjøleskapet, resten er fryst ned. Disse harskner lett! Mandelmel/nøttemel/frømel harskner også veldig raskt! Poser jeg ikke har åpnet ligger i kjøkkenskuffen, mens nesten alle de andre nøttende/frøene/kjernene står i kjøleskapet. Jeg fryser ned det jeg har mye av og vet at jeg ikke kommer til å bruke opp innen en måned. Nøtter/frø/kjerner tiner veldig raskt når de tas opp av frysen :)Nøtter i løsvekt:

Jeg irriterer meg grønn over at mandler i løsvekt ligger i åpne esker, i lys, varme og med full tilgang på oksygen hele dagen i butikkene! Jeg syns det er både ekkelt og lite gjennomtenkt! Først nå skjønner jeg hvorfor mandlene av og til har smakt bitre og vonde. De har harsknet, og det er da ikke rart i det hele tatt! Vær obs. på dette neste gang du handler nøtter i løsvekt, de kan ha ligget lenge!

VINN rå sjokolade! - håndlaget av meg! :D

Tenkte jeg skulle ha en GIVE-away på bloggen. Syns dere ikke det er på tide? Det syns hvertfall jeg. Jeg har ingen sponsorer så her lager jeg min egne lille konkurranse, men hva gjør vel det? Jeg er klar for å dele ut litt hjemmelaget rå sjokolade og hvis du har lyst til å være med følger du bare punktene nedenfor!HVA KAN DU VINNE?
- Jeg deler ut én premie med:
- En eske fyllt med ca. 20 sjokolader!
- Merk: Sjokoladen er rå, men ikke alle ingrediensene i fyllet er rå.
- Jeg legger ved sjokolade med karamellfyll, sjokolade med "Bounty"-fyll, sjokolade med kokos-og karamellfyll og røde marsipankuler! Du ser de på bildet.
- Jeg legger med noen smaksprøver jeg har fått fra iHerb. Jeg har så mange at jeg gir bort noen!
- Jeg spanderer selvsagt frakten!
PS: Hvis du vinner, men ikke tåler noen av ingrediensene kan vi bli enige om eventuelle endringer :)

KONKURRANSEREGLER:
- Skrive et innlegg om konkurransen på bloggen din, bruk bildet ovenfor og link til konkurransen min.
- Hvis du ikke har en blogg publiserer du bildet i et åpent album med link til konkurransen på facebook! Albumet må være åpent så jeg kan se det!
- Legg igjen en kommentar med link til innlegget/facebook slik at jeg har full oversikt over hvem som deltar!
- Konkurransen avslutter første søndag i advent, altså førstkommende søndag, 28. november kl 00.00 og jeg vil kontakte vinneren per oppgitte adresse!

Det blir spennende å se hvor mange som deltar, eller om noen deltar i det hele tatt, i såfall:
LYKKE TIL ALLE SAMMEN!

Våkennatt og rå brownie-kuler!


I natt har jeg vært våken hele natten. Kanskje ikke så rart når jeg har sovet X-antall timer resten av helga. I går kveld laget jeg noen deilige brownie-kuler og de gikk ned på høy kant i natt sammen med noen kopper te, film og stearinlys. Man kvikner til av kakao så det kan være en idé å unngå store mengder før sengetid. For min del har de vært til stor hjelp gjennom natten.

Disse deilige kulene har jeg laget før, men denne gangen ville jeg ha de litt mørkere. De smakte ordentlig brownies og ble seige og myke. Etter at jeg smakte på disse kan jeg ikke skjønne at jeg har kjøpt Toro's bownie-mix før. Galskap! Disse er mye bedre enn alle andre brownies jeg har smakt. I tilegg er de rå, sunne og knallgode! Kommer aldri til å kjøpe mikser eller ferdigbakte brownies etter dette. Aldri! Det er helt unødvendig! Det er jo så enkelt å lage selv, selve brownie-deigen lages på maks 5 minutter! Det tar litt ekstra tid å trille til kuler, men lager du de store går det veldig raskt! Du kan presse deigen til en stor kake, sette kjølig og servere med f.eks pisket krem eller hjemmelaget is. Jeg syns deigen er fin å trille til kuler. Så er det jo bare å fryse ned kulene/kakebitene som er til overs, hvis det er noen...

Oppskriften finner du HER, men jeg brukte paranøtter (trenger ikke bløtlegging) i stedetfor hasselnøtter og 7 spiseskjeer kakao i stedetfor 4. I tilegg rullet jeg alle kulene i rått kakaopulver. De ble NYDELIGE og jeg insisterer (nesten) på at du må prøve de, hvertfall en liiiten porsjon først! Vil du ha de barnevennligere så bruker du bare mindre kakao!

   MMMmmm!
   

Mjuuugly er nå på facebook!

Etter å ha bombandert venner og bekjente på facebook med innlegg fra bloggen en god stund bestemte jeg meg nå for å lage en egen facebook-side til bloggen. Jeg følger strømmen med andre ord! Jeg kommer til å legge ut innlegg og informasjon om bloggen så jo flere jo bedre!


"Lik" gjerne bloggen min så sees vi på facebook :)

IHERB.COM: tips, tips, tips...!!!!!

Jeg har til min store forskrekkelse og glede(!) funnet ut at iHerb.com nå har $2 i shipping!!!! Altså under 12 kr frakt fra USA og rett hjem i postkassa! Dette gjelder på pakker som veier under 1360 gram, men vekten regnes ut automatisk når du sjekker kassen! Jeg har ingen idè om hvor lenge frakten kommer til å være så lav, men dette er helt utrolig! Frakten er egentlig på $4 så det er ikke så voldsomt stor forskjell, men under 12 kr? Det er nesten prisen av ett frimerke i Norge!!! Fant det nettopp ut når jeg skulle inn å bestille litt kokos og jeg må selvsagt dele dette med dere. Jeg vet at mange av dere elsker iHerb. Alle bør elske iHerb! 

 Blogger som jeg er må jeg selvsagt dokumentere. Hihi:Selvom det står at de ikke refunderer pakkens verdi om den blir borte kan jeg med hånbden på hjerte si at jeg stoler fullstendig på det billigste fraktalternativet og jeg bruker det alltid hvis pakkene veier under 1360 gram. Dere kan selv tenke dere hvor mange pakker jeg har fått levert fra iHerb de siste 18 månedene, det er ikke få.... Kun to av utallige pakker har jeg mistet og det var under askekaoset! Jeg bruker billigste fraktmulighet og jég stoler på den selvom det ikke er sporingsnummer på pakka!

Og dere må gjerne bruke koden min (VOR992) om dere ikke har bestilt fra iHerb.com før, så får dere $5 i rabatt på første bestilling og da får dere en egen kode som dere kan gi bort til andre! Hvis noen bruker din kode får du etter en liten stund noen dollar å handle for gjennom iHerb, det er derfor jeg ønsker at du skal bruke min kode!

                                God natt og sov godt! :)

Jeg har nok verdens beste lesere!

Jeg vil bare si tusen takk for alle de flotte kommentarene dere sender inn, og dere skal vite at det varmer dypt inn i hjerterota. Jeg har litt dårlig samvittighet fordi jeg ikke har fått svart alle kommentarene tilbake på bloggene deres. Det beklager jeg så mye. Jeg er inne i en hektisk uke, mye å gjøre, jeg må samle kreftene og da er det bloggen som blir nedprioritert. Det å svare på kommentarer kan være et stort tiltak, selvom alle kommentarene er positive! Vil uansett bare takke dere for deres tålmodighet og hvis det er noe dere føler dere ikke får svar på så må dere bare sende en mail: mjuuugly@hotmail.com -jeg pleier å være ganske flink til å svare på mail :) 

Det er utrolig mange stygge kommentarer og mobbing på bloggene rundt omkring, så det er ingen selvfølge å ha så flotte lesere som dere. Dere skal vite at dere gir meg en stor glede med å blogge når dere gir så mange positive tilbakemeldinger. Dere er helt fantastiske, tusen hjertelig takk!

    Gollejenta mi Freia og jeg.

Hun er litt lei av at jeg alltid skal kose på henne, hun liker nemlig best å bestemme selv når vi skal kose! Hun liker å tro hun er sjefen, men jeg er størst så jeg bestemmer! ;)

Søt og rå sjokolade!

   Har fått meg noen skjønne sjokoladeformer:
 
Egentlig er det støpeformer til gips eller såpe, men de funker like bra til sjokolade! Siden resultatet ble så søtt, så tenke jeg å gi dere noen tips til å lage en søt sjokolade. Jeg liker best sjokoladen mørkest mulig og helst med et søtt fyll i stdet for at sjokoladen er sør, men hvis du ønsker å få venner, familie eller barn til å like rå sjokolade så kan det være lurt å la de få smake en litt søtere variant. Rå kakao gir så enormt mye smak bare i små mengder, så det er ikke mye kakao som skal til før du har en god sjokolade, men hvis du ønsker den søt, må du søte godt!

Til en søt og rå sjokolade kan du bruke:

♥ Carob:
Jeg var ikke glad i carob i begynnelsen da jeg laget sjokolade, men nå er det et must i sjokoladene jeg lager. Med andre ord: hvis du ikke er spesielt glad i carob nå, så kan det hende du blir glad i det etterhvert. Carob smaker søtt og er rå-veganerenes svar på kakao. Grunnen til at de heller bruker carob enn kakao er fordi carob ikke inneholder sentralnervestimulerende stoffer som koffein og theobromin (giftig for dyr). Jeg vil ikke si at carob smaker sjokolade, ikke i det hele tatt, men den har en karamell/kakao-liknende smak. For en ekstra barnevennlig sjokolade bør dere bruke mer carob enn kakao. Du kan bruke så mye carob du selv ønsker. Vær obs på at ikke all carob er rå. Gojiking selger rå carob.

Rått palmesukker: Se eget innlegg HER.

♥ Ekte vaniljepulver:
Gir ikke en søtere smak, men mildere og fyldigere sjokoladesmak. For min egen del er vanilje en superviktig ingrediens i sjokolade! Jeg bruker alt fra 0,5 ts - 1,5 ts vaniljepulver alt ettersom hvor stor porsjonen er. Bare å smake seg frem.

♥ Lucuma:
Lucuma er en søt frukt fra Peru som brukes tørket i kakaer, is og snop. Har en sær smak, men søter godt og derfor bruker jeg opptil en spiseskje lucuma for ekstra søtning. Alene syns jeg lucuma smaker mildt stangselleri(!), men denne smaken forsvinner når det blandes med andre smaker :)

♥ Bipollen:
Ikke min favoritt, men bipollen er supermat i høyeste klasse og hvis du liker smaken er det flott å tilsette det i sjokolade. Det smaker søtt, litt kvalmende smak. Noen liker bipollen veldig godt, mens andre ikke kan fordra det. En spiseskje skader uansett ikke. En så liten mengde som en spiseskje setter ikke smak på sjokoladen, men søter og tilfører masse vitaminer og mineraler. Liker du derimot bipollen kan du bruke så mye du selv ønsker! Hvis du har en boks bipollen som du ikke får brukt, så søt sjokoladen med den, men knus kornene!

♦ Gojipulver:
Dette er pulverisert gojibær og gojibær er naturlig søtt. Jeg elsker gojibær, men kan forstå at noen syns det smaker rart i begynnelsen. Jeg har aldri prøvd dette pulveret, men vil tro det funker veldig bra til å søte sjokolade med, siden gojibær og sjokolade smaker veldig godt sammen! Bruk så mye du vil!

♥ Yaconpulver:
Gir en mild søt smak. Smaken minner og fruktig karamell og passer etter min mening perfekt i sjokolade! Jeg ELSKER yacon! Bruk så mye du vil!

♥ Yaconsirup: Har lav GI og inneholder F.O.S som hjelper til med å stimulere til en sunn tarmflora. Yaconsirup smaker enda mer karamell enn pulveret og er virkelig en favoritt hos meg. Jeg kan spise yaconsirup rett fra flaska og jeg syns det smaker smil. MEN du må ikke bruke for mye sirup, uansett hvilken sirup du bruker. Sjokoladen blir mye bløtere og smelter raskere jo mer sirup du bruker. Egentlig er 1 ss nok, bruker du mer kan du rissikere at sjokoladen smelter og sklir rundt i hendene dine før den rekker å treffe munnen. Hehe. Yaconsirup er ikke alltid rått. Du får kjøpt rå yaconsirup på gojiking.

♥ Kokosolje: Selges som "Cocosa" i Norge. Smaker deilig og mild kokos. Du må ikke bruke for mye kokosolje hvis du ønsker at sjokoladen skal stå til servering en lang stund, for kokosolje gjør sjokoladen mye bløtere og den smelter raskere. Kokosoljen gjør sjokoladen betraktelig mildere og passer pefekt i sjokolade. Jeg bruker maks 1 ss kokosolje til hver porsjon sjokolade (fra 50g kakaofett og oppover) fordi min erfaring er at sjokoladen gjerne blir stående en god stund i romtemperatur og med mer kokosolje blir sjokoladen veldig myk (men det smaker nydelig med mer kokosolje!!!).

♥ Agavenektar:
Fungerer som yaconsirup. Ikke bruk for mye og ikke bruk agavenektar i tilegg til yaconsirup. Agavenektar har høyere GI enn yacon, smaker mindre, er billigere og ikke rått. Likevel er agavenektar et veldig godt alternativ til alle som er nybegynnere og helst vil komme i gang med sjokoladen med en gang. Ønsker man høyere kvalitet og en bedre smak velger man yaconsirup!

♥ Mesquite: Jeg bruker i tilegg av og til små mengder mesquite. Smaker veldig spesielt, men i små mengder gir det en spennende smak på sjokoladen.

♥ Annen sirup/søtning: Som brun rissirup, lønnesirup, manukahonning og annen honning kan også tilsettes i stedet for både yacon og agave, men i stedet for, ikke i tilegg til. Bruk bare en spiseskje flytende søtning og bruk det du har for hånd. Du kan selvsagt søte med sukrin, F.O.S (frukto oligo sakkarider), stevia i pulverform eller som dråper, eller xylitol/bjørkesøt også. Her kan du bruke ønsket mengde. En blanding av litt stevia og en spiseskjee sukrin funker veldig bra. Husk at disse alternativene ikke er rå, men er supre erstattere til kunstig søtning og sukker. Du kan også bruke palmesukker, men jeg har ingen erfaring med dette (edit: funker bra!).

Og husk nå for all del at du må bruke enten kakaomasse og kakaofett, eller kakaofett/smør og kakaopulver i ønsket mengde i tillegg. Blir ingen sjokolade uten! ;)

 

Mine former har jeg kjøpt på Panduro, super butikk. Det ser ut til at nettbutikken ikke selger formene jeg har, men HER finner dere andre søte former.

Jeg har fått meg en samarbeidspartner!

Jeg har vært så utrolig heldig å få bli samarbeidspartner med goviral og kommer til å publisere aktuell viral makedsføring fremover. Blogg.no er flink med reklame, så dette er ikke nytt, bare jeg nå styrer denne reklamen selv og jeg bestemmer hva jeg vil legge ut. Dessuten tjener jeg noen øre per klikk på videoklippene. Videoene vil i hovedsak ligge under "Forskjellig" og jeg skal kun bruke videoer som jeg føler har en plass på bloggen min.Denne reklamen har du sikkert sett på TV. Den går ut på at Libero har svanemerket bleier i alle størrelser. Svanemerket? Les mer HER.

JULESNOP: Hjemmelaget rød marsipan dyppet i sjokolade!

Dere har vel kanskje gått forbi godterihyllene i nærbutikken og sett at julemarsipanen for lengst har inntruffet hyllene? Det har hvertfall jeg og jeg skal ikke legge skjul på at jeg er stor fan av marsipanposene. I år blir det ikke slik marsipan på meg siden "marsipanen" kun inneholder litt over 30% mandler, resten sukker (melis). Tragisk at man kan kalle en melispan for marsipan når det i utgangspunktet skal være mer mandler enn sukker i ekte marsipan!

Jeg har laget min egen marsipan og den ble ufattelig god. Ikke nok med det, men jeg laget den rød i anledningen "jul" og jeg dyppet den i hjemmelaget og rå sjokolade fordi alt blir bedre med sjokolade, gjør det ikke? Det syns hvertfall jeg :) Det er ikke verre enn at dere lager marsipanen og dropper sjokoladen!

   YUM!


Fargen lyver litt fordi de er egentlig mer rød enn rosa, men den rosa fargen kommer frem når man bruker blitz. Jeg brukte ikke skoldet mandler, bruker du skoldet mandler vil marsipanen bli mer rosa enn med skall.Til ca 40 hjemmelagde marsipankuler trenger du:

♦ 3 dl mandler (ikke skoldet!)
♦ 3 ss sukrinmelis (jeg kvernet 3 ss sukrin, det blir sukrinmelis)
♦ 2 ss yaconsirup (eller annen flytende væske)
♦ 3 ss hjemmelaget rød farge-essens
♦ 1/2 ts ekte vaniljepulver

VIKTIG! Bruk mandelkvern! Av erfaring kan jeg nå si at du ikke bør bruk foodprosessor! Du får det desidert beste resultatet ved å bruke mandelkvern. Foodprossessoren kverner mandlene på en mye hardere og grovere måte og det blir MYE bedre med mandelkvern. Et mandelkvern koster 149,- på Nille og det skal jeg love dere at det er det verdt!

 Bildet kan forstørres!

- Jeg kvernet mandlene.
- Deretter tilsatte jeg vanilje, melis, yaconsirup og farge.
- Blandet godt og lenge.
- Det var ikke nødvendig med mer væske. Marsipanen ble klissete og fin i konsistensen til å trille kuler.
- Jeg rullet deretter kuler av marsipanen. Fikk nærmere 40 mellomstore kuler.
- Satte de kjølig.
- Dyppet to ganger i hjemmelaget og rå sjokolade.
- Oppbevares kjølig.
- Kulene blir saftige og utrolig gode!
♥ Nytes! 

 

Dette er en idè jeg har verpet lenge på så jeg håper den faller i smak hos dere. Vel bekomme!

Hjemmelaget naturlig rød farge-essens til jul!

Dette er en av noen av idèene jeg har gått rundt og tenkt på en lang stund, men som jeg har drøyet til nå som det nærmer seg jul. Nå er jeg lykkelig for idèen fungerte nøyaktig like perfekt som jeg hadde forestilt meg: nemlig å lage en hjemmelaget rød essens av rødbete! Det høres nok noe merkelig ut, men jeg lover dere at hvis du blander essensen ut med andre smaker så vil det ikke smake rødbete. Rødbete smaker nesten ingenting. Det gir kun en vakker rød/rosa-farge! Fargen blir rød/rosa alt etter hvilket lys du ser essensen i.Jeg er ikke sikker på hva fargeessensene man får kjøpt i butikken inneholder en gang. Jeg brukte de flittig før, men bare fargen skremmer vettet av meg og jeg er nok ikke den eneste som har fått med meg at rødfargen (E120) er knuste lus, dog. opgså en hyppig brukt farge både i syltetøy, snop og kosmetikk. Syns det er mye, mye bedre å lage min egen farge. Denne inneholder kun vann og rødbete, en sunn farge! :)- Skrell en liten økologisk rødbete, del den i mindre biter.
- Legg i kaffekver/kraftig kvern med noen spiseskjeer vann.
- Målet er å lage en purrè av rødbeten.
- Det er mulig du må stoppe kvernet å tilsette ekstra vann.
- Jo mindre vann, jo sterkere farge!

Jeg tror ikke det er noe særlig holdbarhet på fargen, men rødbeter er billige og de har laaang holdbarhet i kjøleskapet så det er bare å lage en ny farge til hver porsjon. Du trenger ikke mye rødbete for å få mye farge!
Så er det bare å tilsette rødfargen i det du ønsker å farge. Hva med rød sukrinmelis? Bruk sukrinmelis eller kvern sukrin til melis og tilsett purrèen, bland godt og du har rød melis til å pynte f.eks muffins? :)

Ny kategori: JUL!

Julen nærmer seg med stormskritt og jeg elsker julen. I år blir min første jul helt uten sukker og dette vil prege bloggen i en (forhåpentligvis) positiv retning for dere. Siden jeg er sukkerfri blir jeg veldig kreativ og dermed får dere flere spennende innlegg. Julen er intet unntak. Jeg har mange idèer og gleder meg til å sette de i live. Dette blir gøy! Jeg gleder meg så til jul. Elsker stemningen. Tenne lys, finne ro og spise deilig mat med familien. Ellers kan julen gå å legge seg.

Julekategorien kommer til å være en oppskriftskategori så er du på utkikk etter alternativ jul så kan du ta en regelmessig titt i kategorien min. Oppskriftene vil i hovedsak være sukkerfrie, soyafrie, glutenfrie, laktosefrie og uten kunstige tilsetningsstoffer, men det vil nok være en del egg og nøtter for dere som reagerer på dette. Det finnes alltid alternativ til egg og nøtter også så bare spør om du er usikker! :) 

Jeg vil i tilegg anbefale alle ferske og interesserte i sukkerfritt, glutenfritt og laktosefritt til å vurdere denne boken:

KJERNESUNN JULEMAT!


Jeg har tatt en titt. Hadde egentlig tenkt til å kjøpe den, men for min del som begynner å bli erfaren innen dette, så var det absolutt ingenting nytt der. Da ser jeg ikke vitsen i å kjøpe boken, bare for å ha den :) Men veldig mange fine oppskrifter, absolutt og når den blir billigere blir den en del av boksamlingen min også :)
Akkurat nå holder jeg på med en liten godsak som kommer på bloggen i morgen. Gled dere og ha en superfin kveld :)

HUSK fakkeltog MOT pels i helgen!

Det er noen dager siden innlegget om pels ble pubilsert og jeg forventer ikke at dere skal huske at det er denne helgen det er fakkeltog, derfor må jeg minne dere på det! NOAH's fakkeltog MOT pels arrangeres denne helgen i 7 norske byer så hvis du bor i nærheten av en av disse byene og har anledning så er det ingen gode grunner for å bli sittende hjemme denne kvelden.Jeg gjør det pent og ryddig for dere, jeg oppsummere hvor og når fakkeltogene arrangeres:

Dagen for alle togene er LØRDAG 13. NOVEMBER!!!

OSLO:
Oppmøtested: Youngstorget
Kl: 17.30
Dere skal gå opp gjennom Karl Johan og avslutter utenfor Stortinget. Det vil være mulig å kjøpe fakler til 20 kr/stk som går til NOAH's pelskampanje PelsUT! Ved Stortinget blir det salg av vegansk pai og te!
Facobooks side for Oslo finner du HER!

BERGEN:
Oppmøtested: Markens sørlige ende (ved Jernbanestasjonen)
Kl: 18.00
Dere vil gå til Torgalmenningen hvor det vil bli holdt pappeller. Fakler kjøpes for 30 kr/stk ved oppmøte eller på forhånd!
Facebooks side for Bergen finner du HER.

TRONDHEIM:
Oppmøtested: Torget ved scenen
Kl: 17.30
Det vil bli fakkeltog rundt i byen og appeller. Her kan det også kjøpes fakler til 20 kr/stk.
Facebooks side for Trondheim finner du HER.

TROMSØ:
Oppmøtested: Ved Rådhuset
Kl: 17.30
Toget går gjennom Stogata. Salg av fakler til 20 kr/stk og appeller fra De Grønne og Dyrebeskyttelsen.
Facebooks side for Tromsø finner du HER.

KRISTIANSAND:
Oppmøtested: Øvre torv (ved scenen)
Kl: 17.30
Her selges det fakler til 20 kr/stk og jeg vil tro turen går gjennom Markens!
Facebooks side for Kristiansand finner du HER.

KRISTIANSUND:
Oppmøtested: Kongens Plass
Kl: 18.00
Fakler selges for 20 kr/stk og det vil bli holdt appeller.
Facebooks side for Kristiansund finner du HER.

STAVANGER:
Oppmøtested: Arenageren (utenfor Sølvberget)
Kl: 18.30
Fakler kan kjøpes for 20 kr/stk og det vil bli holdt appeller utenfor Arengaren.
Facebooks side for Stavanger finner du HER.Inntektene fra faklene går til NOAH's pelskampanje - PelsUT og det vil bli muligheter for å bli støttemedlem i NOAH. Nye støttemedlemmer får T-skjorter med PelsUT print og det er viktig å huske at NOAH jobber for dyrs rettigheter generelt, så her gjør man en veldig god sak ved å bli medlem!

♣ HUSK at ca 40 millioner kroner av skattepengene våre går til å STØTTE pelindustrien. Dette kan vi ikke gjøre noe med før noen politikere våkner, men vi kan gå i fakkeltoget og vise hva vi mener om sakan. Sammen kan vi gjøre en stor forskjell og det er svært viktig at flest mulig deltar så får vi kanskje slutt på pelsoppdrett for godt! Møt opp og vis ditt engasjement!

Hjemmelaget og økologisk kyllingkraft!

Jeg nevnte for et par dager siden at jeg kjøpte en gigantisk økologisk kylling. Økologisk kylling koster, og derfor syns jeg det er ekstra viktig å bruke hele kyllingen, ikke bare kjøttet. Et stort lår og halve brystet gikk til hjemmelagde tacoburgere, det andre låret og resten av brystet gikk til hjemmelaget kjøttdeig. Skinn og fett ble stekt, fryst ned og blir gourmet til pysejenta vår.

Skroget og vinger ble kokt til deilig kyllingkraft. Jeg la skroget i ei gryte og fylte vann så det stod over kyllingen. Jeg kokte det ganske lenge og fjernet skitt som fløt opp under kokingen. Fikk nesten 2 liter hjemmelaget kyllingkraft. Kraften ble avkjølt og fryst ned og i dag skal den ene flasken tas opp og jeg skal lage ei deilig suppe på den!

 

Restene av kjøttet på skrog, bein og vinger ble fryst ned og blir også gourmetmat til katten vår. Det er godt for tennene hennes å ha noe ordentlig å gnage på :) Kunne selvsagt tatt restene av kjøttet selv, men hun skal ha goder hun også, hun er jo den beste pysen! :)

Konklusjon: Av en økologisk kylling på 2,4 kg fikk jeg:
♦ Nesten 2 liter kyllingkraft.
♦ En stor porsjon kyllingkjøttdeig (Aner ikke vekt)
♦ 8 tacoburgere (Aner ikke vekt)
♦ Masse gourmet kattemat!
Hva ble kastet? Kun embalasjen!

Økologisk kjøtt koster mer, men så er vi faktisk ikke nødt å spise så mye kjøtt som vi gjør heller. Dessuten kan vi lage kraft på beina og dermed ha et supert utgangspunkt til en nydelig suppe, saus eller gryter. Man blir veldig flink til å bruke alt på kjøttet når det koster litt ekstra og det har vi ikke vondt av! Jeg spiser lite kjøtt og det smaker derfor ekstra godt når jeg først spiser det og tar meg råd til å kjøpe økologisk kjøtt. Det føles godt og det smaker nydelig!

Har du ME og er du svaksynt?

Dette er et innlegg som er helt uinteressant for deg som ikke har ME og er svaksynt. Du er herved advart! Jeg trenger deres hjelp. Jeg kunne selvsagt googlet alle med ME som har skrevet om synet sitt, linser eller briller, men jeg føler dette er relevant nok til å ta opp på bloggen!

Her er situasjonen:
For noen dager siden var jeg hos optiker, jeg er langsynt og bruker linser (nå vet dere det òg). :) Har en årlig kontroll og i fjor på den årlige kontrollen kommenterte optikeren at jeg hadde store pupiller og han lurte på om jeg gikk på noe (som i sterke medisiner eller narkotika). Selvsagt gjorde/gjør jeg ikke det, han konkluderte med at det var ME'en som var skylden og det ble med det. Denne gangen var jeg inne hos en ny optiker og hun reagerte umiddelbart på pupillene mine. Jeg forklarte situasjonen, at jeg har ME, er lysømfintlig og at jeg selv lurte på hvorfor jeg har store pupiller. Hun tok mange, mange tester og fant ut at jeg har dobbelt så store pupiller som jeg skal ha, at lukkemuskelen som styrer pupillen var veldig treg, slik optikere ofte ser hos narkomane! Jeg går ikke på noe og derfor ble jeg veldig nysgjerrig på dette, for pupillene utvidet seg i det jeg ble syk og fikk ME. Iris var som den skulle og hun kunne ikke finne noen feil. Hun forklarte også at hun hadde hatt ME-syke før, men at ingen hadde pupiller som meg, til tross for at de også var lysømfintlige. Jeg skjønte ikke så mye med hvordan dette med pupiller, lukkemuskel og iris fungerer så hun forklarte det veldig bra for meg. Hvis lukkemuskelen er treg og pupillene er store vil man gå med et ekstra sterkt lys direkte inn i øyet, hele tiden. Dette er ekstra slitsomt. Alle vet at mye lys er slitsomt. Hun anbefalte meg å snakke med legen for dette gjør faktisk hverdagen min mye verre enn nødvendig, med tanke på sterkt lys. Hun mente jeg burde gå med solbriller hele dagen.

Når jeg nå har forklart hele situasjonen kommer jeg til spørsmålet mitt: Har du som har ME og er svaksynt opplevd det samme som meg? Har optiker reagert på store pupiller? Har du fargelinser og føler du at de hjelper? Har du annen erfaring?

Tusen takk til dere som tok dere tid og ork til å lese dette, det vil være til stor hjelp. :)

Vakker start på uken!


Dette er en fantastisk start på ei ny uke. Det snør, det er hvitt og det er så vakkert ute! Snøen vil nok ikke bli liggende til i ettermiddag en gang så nå måtte jeg rett ut å ta bilde av fnuggene. Jeg er fullstendig klar over at noen mener jeg er gal som faktisk kan like snøen, men jeg syns det er så vakkert når den ligger fersk, urørt og ren!


Kjenner barnet inni meg våkner og det er alltid like stas hvert år snøen legger seg! Kanskje blir det snø til jul i år også!? Dèt er ingen selvfølge på sørlandet! Snø er en stor glede i hverdagen!

    Dette blir en bra dag! Ha en fin dag du også :)

NYTT bilde av hjemmelaget "Bounty"-sjokolade!

Jeg var ikke fornøyd med det forrige bildet av de hjemmelagde "Bounty"-sjokoladene, men i dag fikk jeg noen liiitt bedre bilder som så derfor legger jeg ut ett av de. Jo bedre kvalitet et bilde er i, jo bedre ser sjokoladen ut, derfor må jeg oppdatere når jeg får noen bedre bilder. Dessuten er det lørdag, så litt inspirasjonsbilder er ikke å forakte, er det vel? ;)Jada, jada, det er mine bitemerker. Hehe. Disse sjokoladeformene er digre og to slike sjokolader tilfredsstilte mitt sjokoladesug. Innholdet lyser opp og det er fordi det er kritt hvitt! Jeg har endret en liten ting på oppskriften, som gjør sjokoladen enda mer lik Bounty så hvis du er interessert så finner du den HER!

Karamelltrøfler dyppet i sjokolade!


Husker dere karamelltrøflene? De er utrolig gode, men nå har jeg testet og de er enda bedre med sjokolade. Det er egentlig en selvfølge ;) Fremgangsmåte og oppskrift på trøflene finner du HER, men jeg legger ut oppskriften på nytt her. Jeg brukte litt mindre enn alt i oppskriften og fikk litt over 20 store karamellkuler. Jeg dyppet de to ganger i sjokolade, slik at sjokoladetrekket ble tykkere, men husk at du må avkjøle mellom hver dypping ellers blir ikke sjokoladelaget særlig tykkere. Nydelig, nydelig!

Trøflene laget jeg med:
♦ 2 dl mandler (bløtlagt denne ganga)
♦ 5 små dadler
♦ 1 ss yaconpulver
♦ 2 ss yaconsirup
♦ 2 ss kokosolje
♦ 1/3 ts vaniljepulver
♦ Et dryss himalayasalt
♦ 6 dråper stevia English toffee <--- gir virkelig karamellsmak, men trøflene er gode og smaker karamell uten også!Rå sjokolade:
Jeg laget en ekstra stor porsjon med sjokolade. Hadde lyst på noen fylte sjokolader også så hvis du kun skal dyppe trøflene i sjokolade trenger du absolutt ikke å bruke en så stor oppskrift, men det er sjokolade og det er lørdag så hvorfor ikke lage en ekstra stor porsjon? Hihi! Alle ingrediensene er rå.Jeg brukte denne oppskriften, (gir en MØRK, men deilig sjokolade):
♦ CA 100g kakaofett (7 store spiseskjeer før det har blitt smeltet, men mengden er ikke så nøye)
♦ 1 ss extra virgin kaldpresset kokosolje (bruker du mer blir sjokoladen mykere, men smelter også raskere)
♦ 2 ss yaconpulver
♦ 6 ss kakao
♦ 1 ss carobpulver (Du kan bytte ut carobpulveret med kakao eller bruke mer hvis du vil ha sjokoladen søtere, mildere og barnevennligere sjokolade eller du kan droppe hele carobpulveret hvis du ikke har).
♦ 1/2 ts mesquite (kan droppes, eller byttes ut med maca)
♦ 1 ts ekte vaniljepulver
♦ Et dryss himalayasalt
Du kan sjekke denne linken hvis du lurer på hvordan du lager sjokoladen. Ikke heng deg opp i teskjeer og spiseskjeer, smak deg frem, du mislykkes ikke!

   Ønsker dere alle en fin lørdag!
  

Mitt eget domene!

Jeg holder på å flytte bloggen min, ikke til en ny plattform, men til min egen side med et eget domene. Dette blir så moro, nå blir jeg uavhengig av ustabile blogg.no! Per dags dato trenger dere ikke gjøre noe som helst. Jeg blir værende på denne bloggen noen dager til slik at jeg får ordnet den nye bloggen. Det er ikke bare bare med helt nye funkjsoner!! Jeg kommer tilbake med mer om dette og noen anbefalinger til dere som ønsker å flytte bloggene deres.

                                                                                                                                                       Ha en flott kveld :)

Hjemmelagde tacoburgere: 100% økologisk! :)

Mmm! I går kjøpte jeg en gigantisk økologisk kylling som har ligget til tining i natt. Økologisk kylling koster og derfor må man utnytte hvert minste gram av kyllingen og nyte hver eneste munnfull! Flere innlegg kommer om dette. Men nå: TACOBURGERE! Gud så gode! Og jeg vil tro de hadde vært enda mye bedre hvis jeg hadde hatt glutenfrie rundstykker, agurk, mais og tomat! Disse anbefales på det varmeste. Prøv og du vil bli hekta! 100% økologiske og hjemmelagde, uten skumle ingredienser, (med mindre du er vegetarianer da)! :D

   JAFS!


Til 8 passelig store burgere:
♦ Jeg har ikke kjøkkenvekt, tipper 500g økologisk kyllingfilè
♦ 1 stort egg fra økologisk og glad høne (du kan bruke potetmel)
♦ 6 ts av dette tacokrydderet
♦ En dæsj vann

  Beklager dårlige bilder, digitalkameratet måtte på lading!


- Kvern alt i en kjøkkenmaskin/foodprosessor til du får en kjøttfarse.
- Bruk et par spiseskjeer til hver burger og trykk de flate. Snu når de er godt over halvstekt på den ene siden.
- Jeg frøs ned restene. Finish!
Jeg unngår rå kål om dagen så jeg spiste en stor burger med dampet hodekål og grønnkål. Dampet grønnkål var utrolig godt! Sammen med en god klatt økologisk røros rømme var dette en bokstavelig talt en ren nytelse!

Vel bekomme!

Hjemmelaget tacokrydder!


Jeg har laget det perfekte tacokrydderet (etter min smak)! Jeg er så fornøyd og jeg må dele oppskriften med dere, men så lenge dere har cumin så kan dere tilsette hva dere vil. Cumin er krydderet som gir taco den igjenkjennelige tacosmaken og er et virkelig must. Det er cumin/spisskummen/spisskarve du skal bruke, IKKE karve/kummin som er lett å forveksle. Det blir helt feil! :) Tacokrydderet er ganske sterkt, så 1 ts chilli vil sikkert holde hvis dere ønsker et mildt krydder.


Mjuuugly's tacokrydder:
♦ 4 ts hvitløkspulver
♦ 3 ts cumin
♦ 3 ts løkpulver
♦ 2 ts himalayasalt
♦ 2 ts chilli
♦ 2 ts koriander
♦ 2 ts paprikakrydder
♦ 1 ts jyttemel (For å tykne krydderblandingen)
♦ 1 ts sukrin (Jeg følger "Toro-trenden" og tilsetter "sukker" i krydderet!)
♦ 1/2 ts sort grovmalt pepper

Uten raffinert salt, sukker, gluten, soya og smaksforsterkere!

- Dette er krydder de fleste har hjemme, eller som er lett å få tak i.
- Kvern/mal evt. de frøene som er hele og bland alt godt sammen.
- Oppbevar i en krydderboks.
- Oppskriften er til nesten et stort fullt Black Boy-krydderglass og er beregnet til å ha i krydderhylla.
- Vil du lage krydder til en porsjon (typisk 400g kjøttdeig), så reduserer du til 1/4 av oppskriften.

Heng med, senere kommer det tacokarburgere laget av økologisk kylling. Hjemmelagde selvsagt!

Goitrogener: Ikke for oss med stoffskiftesykdommer!


Jøss, ble ganske sjokkert over hvor mange som engasjerte seg da jeg skrev at jeg skulle slutte med soya. Det er flott! Soya er og forblir et omdiskutert tema og det er mange grunner for og imot å spise dette. Nå skal jeg gi dere mine grunner til å unngå soya, og litt av noen andre matvarer for en periode, nemlig goitrogenene vi finner i noen matvarer.

Goitrogener er stoffer som hemmer funkjsonen i skjoldbruskkjertelen ved å forstyrre jodopptaket. Resultatet av dette kan bli struma, forstørret skjoldbruskkjertel. Sjekk HER.

Hovedgrunnen til at jeg blir bekymret er fordi jeg får i meg svært lite jod (kun gjennom alger) og dermed vil jeg at den mengden jod jeg får i meg ikke skal bli hemmet av goitrogener. Jeg vil ikke ha struma! Jeg kommer ikke til å slutte å spise brokkoli og grønnkål, men jeg skal bli bevisst. I hovedsak er det soyaen som skal ut og det er (for å svare alle som lurte) fordi jeg blir kvalm etter jeg har spist soya, får smerter i kroppen, hetetokter og blir oppblåst i magen. Det kan selvsagt være noe annet, men det vil jeg raskt merke når jeg dropper soyaen! Det sies at man kan føle seg dårlig i flere uker etter man har inntatt soya, noen er mer følsomme enn andre!

Føler du deg bra med den dosen stoffskiftemedisin du tar, så skal du ikke tenke på dette. De fleste med lavt stoffskifte føler seg dårlige selvom blodprøvene viser at stoffskiftet er innenfor normalen. Mange er faktisk syke! Det kan jo kanskje være en idè å prøve å redusere litt på disse matvarene og se om det hjelper?

  Disse matvarene inneholder goitrogener:

♦ Soya (alt av soya, untatt gjæret soya som soyasaus og miso), cassava (topika), hirse, pinjekjerner, peanøtter, jordbær, pærer, fersken, søtpotet, spinat, bambus, mais.
♦ I kålfamilien: brokkoli, broccolini, blomkål, kinakål, rosenkål, hodekål, grønnkål, raps, pepperrot, kålrot, sennep, reddiker og neper.
♦ Komplett liste over matvarer som inneholder goitrogener finner du HER.
♦ Klor, teflon og fluor hemmer også jodopptaket!
♦ Unngå nevnte matvarer 2 timer før/etter du har tatt medisin.

Varmebehandling:
Goitrogene stoffer som isoflavoner (i soya) og isothiocyanates (i kålgrønnsaker) blir redusert ved varmebehandling så ønsker du å spise noen av de overnevnte matvarene kan det lønne seg å varmebehandle de godt. Nok et tegn på at raw food er bra for disse stoffene og enzymene er ikke noe problem for alle med en normal funkjson i skjoldbruskkjertelen!

Til dere UTEN stoffskifteproblemer:

Hvis du sitter og leser, ikke har en ubalanse eller stoffskiftesykdom, og nå er redd for struma og fra nå av vil unngå disse matavarene, så legg den tanken på hylla! Disse goitrogenene skader ikke deg. Goitrogenene påvirker ikke funkjsonen i skjoldbruskkjertelen med mindre man har en sykdom/ubalanse der! Kos dere for det er trossalt snakk om veldig sunn mat! :)

Vil du lese mer kan du gå inn på linkene under:
Flott Engelsk side        ♦ Norsk side 

No more soy for me!

Den siste tiden har jeg spist mer vegetabilsk, ikke fullt så mye rått siden det er ekstra godt med varm mat nå som det er kaldt ute. Siden jeg har kuttet ned på kjøtt så har jeg økt inntaket soyaprodukter. Jeg har aldri spist rene soyaprodukter før nå, men nå merker jeg at kroppen min ikke er fornøyd. Det er slik at vi med lavt stoffskifte ikke skal ha soya! Jeg merker at jeg bør holde meg unna dette en stund og se om kroppen svarer positivt.


Grunnen er goitrogener som man finner i f.eks soya, spinat, brokkoli, blomkål og nøtter! Tenk dere at noe så sunt som spinat og brokkoli er usunt for noen, faktisk ødeleggende! GMO-fri soya er faktisk bra for veldig mange, men ikke alle.

Jeg spiser lite soya, men jeg føler det lille jeg spiser ødelegger meg mer enn det gir. Jeg vet ikke helt hvordan, men noe er galt. Jeg lytter til kroppen min og må ta hensyn til stoffskiftesykdommen min, derfor skal spesielt soyaen ut for en periode, men også en stor del av kålfamilien i rå tilstand.

Jeg skal skrive mer om goitrogener i nærmeste fremtid så heng med hvis du er interessert :)

Mine Iherb favoritter, del 3!

Jeg lovet dere dette innlegget for lenge siden og jeg vet at det er mange av dere som har ventet på det, så beklager at jeg er treg! Her kommer del 3 i "Mine Iherb favoritter" og her tar jeg utgangspunktet i superfoods jeg bestiller og er veldig fornlyd med! Håper det kan være til hjelp for dere :)

DEL 3:
SUPERFOODS:

Hampprotein:
Hampprotein er utrolig næringsrikt i forhold til veldig mange andre veganske proteintilskudd. Hampprotein inneholder alle de 8 essensielle aminosyrene (+2 til barn), i tilegg til de ikke essensielle aminosyrene. Hampprotein er med andre ord en fullverdig proteinkilde, som soyaprotein, men hamp er genmodifisertfri, noe nesten all soya ikke er. Dessuten er hamp mye lettere å fordøye. Dette proteintilskuddet er mildt på smak, og jeg bruker det uten tilsatt smak så jeg kan tilsette det i hvilken som helst smoothie uten at det påvirker smaken. Det er ikke noe godt alene, men en teskje kakaopulver er nok for at smaken blir bra. Proteinpulveret koster ca 60 kr for 454g og du finner det HER


Hampfrø uten skall:
Hampfrø er supersunt. Forskjellen mellom hampprotein og hampfrø er at i proteinpulveret er mye av fettet fjernet, mens det er det ikke i frøene. Hamp er en super kilde til protein, som jeg skrev over, men frøene er rike på omega 6 og 3 i den perfekt balanse (3:1) mellom omega 3 og 6. Vi får nemlig i oss altfor mye omega 6 i forhold til omega 3 i vårt daglige kosthold og det viser seg at dette er svært uheldig for kroppen. I tilegg er hampfrøene veldig fiberrike. Uten skall er frøene lette å fordøye og du får utnytte av alle næringsstoffene som ofte blir forhindret gjennom frøenes skall. Hamp er et superfrø og disse smaker nydelig, litt nøtteaktig vil jeg si. Frøene er økologiske og rå. Du finner hampfrøene uten skal HER, fås også i en mindre pose HER.


Rått kakaopulver:
Det er nok ikke noe sjokk at dette er en av mine favoritter. Jeg har skrevet om produktet HER og det er absolutt en av mine favoritter rett og slett pga. en veldig gunstig pris og god smak. Rått kakaopulver av god kvalitet skal smake det samme uansett hvor du kjøper det fra, så her er det prisen som får meg som trofast kunde. Smaker kraftig, en helt egen smak, masse aroma og stoffer som sender lykkehormonene rundt i kroppen. Ikke forvent deg at det smaker sjokolade som i et ferdig produkt. Det smaker sjokolade slik sjokolade smaker før den blir varmebehandlet og tilsatt mengder med ødeleggende sukker. Kakaopulver er et "must" og kan brukes til nesten alt. Du finner det HER.


Kakaofett:
Skal du lage sjokolade trenger du kakaofett, men du kan også bruke kakaofettet i snacks som du ønsker å gjøre fastere i konsistens, som f.eks nøttekuler, rå kaker og sjokoladediper. Dette kakaofettet er billig og det er igjen grunnen til at jeg bestiller mitt fra iHerb og ikke fra andre steder. Nå har det vært utsolgt ganske lenge så ta gjerne en titt i dette innlegget om du er ute etter sjokoladeingredienser og iHerb er utsolgt. Kakaofettet er rått, ikke varmebehandlet over 42 grader. Kakaofett er sunt og kan brukes til å pleie hud og hår også. Du finner det HER. 


Kokosolje kaldpresset extra virgin:
Kokosfett er en super kilde til langvarig energi f.eks til før eller under trening, kokosolje styrker immunforsvar og stabilliserer stoffskiftet. Kokosoljen må jeg ha og jeg bruker den til alt mulig rart. Du kan steke i den, men den etterlater en veldig mild kokossmak. Blir flytende ved ca 24 grader. Jeg har prøvd mange forskjellige, men HER er den jeg bruker akkurat nå. Alle jeg har kjøpt fra iHerb smaker veldig likt, men liker best at oljen kommer i glasskrukke. HER er en billigere variant. Det er denne jeg brukte fast før.


Himalayasalt:
Jeg har skrevet så mye om Himalayasalt nå at dere får ta en titt HER  for det grunnleggende. Himalayasalt er mineralrikt, sunt og smaker godt. Jeg har fått et par henvendelser fra provoserte lesere som mener hele Himalayasalt-snakket bare er tull. For å være ærlig så bryr jeg meg svært lite om hva andre mener om dette saltet og jeg stoler på alt det positive jeg har hørt frem til det motsatte er bevist. Jeg elsker Himalayasaltet, det er mildt og godt på smak, samtidig som det tilfører kroppen mineraler! HER får du en stor pose himalayasalt til en billig penge.


Chiafrø:
Chiafrø har jeg skrevet om HER og bør absloutt testes av alle. Super kilde til kalsium og vegetabilsk omega 3. HER er en stor pose med frø, mens HER har de en liten boks. Jeg har prøvd begge og begge er økologiske og rå. Det lønner seg å kjøpe en stor pose, men det kommer jo anpå om man har er skeptisk og vil prøve først. Det er en fordel å kverne frøene hvis du ønsker å dra nytte av alle næringsstoffene som omega, proteiner, vitaminer og mineraler som ligger gjemt under skallet. Hele er frøene en super fiberkilde til trege mager.HELE Pure Planet serien:

Jeg elsker hele Pure Planet serien. Ikke at jeg har prøvd hele serien, men jeg elsker alle produktene jeg har prøvd og jeg kan med hånden på hjertet si at hvis du er ute etter kvalitet er nok disse noen av verdens beste superfoods-tilskudd. Jeg er spesielt glad i chlorellaen, spirulinae, kamut juice pulveret, bygg juice pulveret, aktivert bygg pulveret, tart cherry og aloe vera. Ta en titt selv og finn dine favoritter. Jeg håper bare iHerb tar inn enda flere av produktene til Pure Planet for de er supre. Anbefales virkelig. HER finner du hele utvalget.


Alfalfa pulver:
Alfalfa er supermat. Jeg skrev om alfaspirer HER. Jeg har ikke alltid tilgang på ferske spirer så da er det greit med pulver. Jeg var ikke helt fornøyd med det forrige alfapulveret de solgte, så jeg ble veldig glad da de fikk inn et nytt, se HER. Billig og det blander seg ganske bra ut med vann. Med "ganske" mener jeg at det er ikke som juicepulver hvor pulveret blandet seg umiddelbart, men det blander seg bra til å være pulver! 


Yaconsirup:
Denne yaconsirupen er ikke rå, noe veldig få yaconsiruper faktisk er, men den er økologisk, USDA-merket, ren, billig og den er veldig god! Jeg bestiller alltid denne og MÅ ha den tilgjengelig. Dessverre er det mange som har fått sansen for denne godbiten så Iherb er stadig utsolgt. HER finner du godbiten jeg snakker om. HER er en annen god en. Rå manukahonning:
Jeg tror ikke du får billigere manukahonning med samme kvalitet som denne. Jeg har skrevet om manukahonning HER. Absolutt et røverkjøp som jeg bestiller fra iHerb pga. prisen. Manukahonningen står i medisinskapet og er "medisin" hvis vi har sykdom og bakterier i hus, derfor bestiller jeg ikke mye av denne for dette er gull på krukke. Hvertfall nesten! Sjekk HER.


Når jeg går gjennom skuffer og skap er det tre merker som jeg ser jeg stadig går igjen og det er merker jeg er veldig fornøyd med, hvertfall det jeg har prøvd til nå så jeg vil hvertfall fortsette å teste ut disse i fremtiden. Det er snakk om Pure Planet,  Navitas Naturals og Nutiva!

PUH, det var litt av et innlegg! Nå har dere litt å bryne dere på :)

Husk at hvis du er førstegangskunde får du minus $5 i rabatt på første bestilling ved å bruke koden: VOR992

Sannheten om NORSKE pelsfarmer!

Akkurat nå sitter jeg med et sirkus av følelser. Jeg er sint, kvalm, forbannet, trist og skremt på samme tid. Det er snakk om pelsindustrien. Jeg har før skrevet om dette da jeg oppfordret lesere til å gå i fakkeltog mot pels, men nå har det tatt helt av med ny informasjon. Dette er et innlegg med mye personlige følelser ovenfor dyrene som lider. Jeg er fullstendig klar over at kjøttindustrien driver i samme retning, men dere som leser bloggen min vet at jeg er imot denne også.

Det nærmer seg et nytt fakkeltog mot pels og siden det de siste dagene er lagt ut mye ny informasjon om de norske pelsfarmene, mener jeg det er ekstra viktig at dere blir oppmerksom på disse fakkeltogene og stiller opp.

Her er en film dyrebeskyttelsen har laget. Det er klipp fra 39 pelsfarmer rundt omkring fra hele landet og det er sterke, ekstremt sterke bilder. Dyrene dør i smerte, de mabgler kroppsdeler, de spiser hverandre levende og det er sorgfulle syn. Jeg syns likevel det er bra å ha sett det. Se med egne øyne hva som foregår. Klippene er ikke gamle. De er tatt bare for noen dager siden noen av de, så her er det ingen unnskyldinger å komme med. Som sagt, det er en fryktelig vond film å se, men det er sannheten og den bør vi alle vite om!

Skrekkfilmen finner du HER:


Her er en annen video hvor du kan se dyrevernere som bryter seg inn i en pelsfarm midt på natta. De tok med noe av bildemateriale til Norges Veterinærhøgskole for å få en faglig vurdering. I tilegg kan du se en uttalselse fra pelsdyrnæringens øverste mann. Sterke bilder! Se HER.

HER
er et videoklipp og en artikkel hvor mattilsynet snakker om at kun 6/101 inspeksjoner på pelsfarmene er uanmelte. Mattilsynet får med andre ord ikke et realistisk bilde av farmene når de kun kommer anmeldt. Sterke bilder her også!

Til de som sverger til pels: Jeg kan ikke skjønne at dere har samvittighet til å kjøpe pels dere vet er ekte, som dere betaler i dyre dommer for og som dyrene har lidd hele livet sitt for at dere skal gå i et pels-plagg. Skjerp dere. Dere har ikke behov for pels, dere trenger det ikke og dere støtter en helt grusom industri. Min personlige mening er at dere ikke er noe bedre enn farmeierne selv. Dere godtar og støtter denne dritten om dere så mener det stikk motsatte. Det er kvalmt og umennskelig og dere som kjøper denne pelsen er med på å drive disse farmene. Uten dere hadde det ikke vært et marked for pels. Våkn opp, se filmen. Har dere samvittighet til det? Skam dere!


Vi kan ikke stoppe disse pelsfarmene alene, men vi kan være med på å vise vårt engasjement og mening om det. Jeg håper dere tar dere tid til å gå i fakkeltog mot pels. Det er èn kveld, men det er en ekstremt viktig kveld for alle revene og minkene der ute. Kanskje vi sammen får stoppet denne dyremishandlingen? Noe må hvertfall gjøre og jeg vil gjerne være en del av det!

HER er NOAH's hjemmeside.
HER er NOAH's fakkeltog side på Facebook.
HER er Dyrebeskyttelsen på Facebook.        Gollejenta:

Månedsoppdatering for oktober!

Ja, da var vi allerede i november. Skal si tiden flyr og nå er vi i årets første vintermåned. Jeg krysser fingrene for snø og gjevnt over kaldt vær. Ikke noe slaps og ikke noe mildvær. Snø er vakkert og jeg gleder meg nok like mye som alle barneskoleeleven til snøen kommer. Her kommer en liten oppdatering for oktober måned. Ikke helt det store, men nå har jeg jo disse oppsummeringene, så da får jeg gjøre min plikt :)


SUKKERFRI:
♦ Den 23. september gikk jeg inn for å være sukkerfri ut 2010 og det går fantastisk bra! Det er først når man har vært uten sukker en god stund at man merker at man ikke vil tilbake til gamle vaner. Jeg har lært meg selv å kjenne og jeg vet nå at jeg ikke kan spise sukker for jeg er et sukkermomster som aldri får nok. Noen kan ta litt, f.eks til lørdagskosen eller en liten sjokolade og stoppe der, det kan ikke jeg og derfor velger jeg å være helt sukkerfri i stedetfor å gå på smeller gang på gang.
♦ Det går strålende og jeg anbefaler dere å henge dere med. Humøret stabiliserer seg og kreativtiteten blomstrer!

SNACKS:
♦ Jeg har virkelig laget noen smaksrike og sunne snacks. Jeg vil virkelig anbefale dere å lage grønnkål chips med ostesmak, de er nydelige og kan dippes i f.eks hvitløksdip laget av cashewnøtter og hvitløk. De smaker like godt uten dip!
♦ I tilegg har jeg fått flere idèer på sjokolade og de kommer nok nå ut i november og nærmere jul. Håper de blir en suksess. Sjokolade er så fantastisk og det gir en utrolig deilig følelse når man føler man mestrer det :)

HELSE GENERELT:
♦ Formen har vært som en typisk ME-hverdag. Den går i oppturer og nedturer hele tiden. Jeg har hatt altfor mange døgn i senga, men jeg har også hatt noen veldig fine dager med venner og jeg føler de dagene i senga har vært verdt det når jeg har hatt det så fint med vennene mine.
♦ Humøret har vært på topp og jeg legger vekt på de små gledene i hverdagen. F.eks sol, en kopp god kaffe, en kopp te, lese ei god bok, nyte deilig hjemmelaget sjokolade eller se en god film. Jeg ønsker å se det postitve og det jeg får til, ikke fokusere på alt jeg ikke får til. Det er fort å bli dratt ned i mørket av negative tanker.

                              Bildet nede til høyre er fra Halloween ;)
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits