Tilbake til hovedside

Gluten-og sukkerfrie vafler!

Jeg kan ikke huske sist jeg spiste vafler fordi den éne gangen jeg prøvde å lage allergivennlige vafler gikk prosjektet mitt rett vest, men denne gangen gikk det derimot mye bedre! Vaflene blir mørke på farge siden jeg har brukt fettredusert mandelmel som er ganske mørk på farge. Jeg vil anbefale dere å følge oppskriften og ikke bytte ut det fettreduserte mandelmelet, men eventuelt bytte ut det glutenfrie melet + mandelmelet med annet glutenfritt mel (ikke bytt det ut med mer fettredusert mandelmel eller kokosmel da disse trenger mer væske). Vaflene blir ikke søte så om dere ønsker søte vafler kan dere gjerne tilsette litt steviapulver, noen dråper stevia eller annen søtning. Mine smaksløker er ikke vant til søtt lenger så jeg syns disse ble veldig gode med det søtsyrlige bringebærsyltetøyet. Smak på røra og finn en passelig sødme etter DERES smaksløk! Jeg valgte å bruke egg i vaflene mine, men det går sikkert fint å bruke no egg som erstatning, men det har jeg foreløpig ikke prøvd. Disse vaflene metter mye mer enn vafler laget på hvitt mel og jeg tror det kommer av mandelmelet. Vaflene smaker nydelig kardemomme og mandler, og faktisk veldig likt "vanlige" vafler!

   
Til ca. 12 stk gluten-og sukkerfrie vafler alá Mjuuugly:
♦ 3 stk egg fra økologisk og frittgående høns
♦ 0,5 dl sukrin
♦ 5 dl mandelmelk / annen melk. Oppskrift på mandelmelk finner dere HER!
♦ 2 dl fettredusert mandelmel *
♦ 2 dl glutenfri melblanding, lys **
♦ 1 dl mandelmel ***
♦ 1,5 ts bakepulver
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1/3 ts kardemomme
♦ Masse kokosolje til steking

* Kjøpes på helsekost evt. funksjonellmat.no. Elsker dette melet!
** Jeg brukte en glutenfri melblanding fra iHerb, men det kan byttes ut med annen glutenfri lys melmiks som kan fåes kjøpt i stort sett alle butikker. 
*** Er det samme som kvernet mandler. Jeg bruker en variant mandelmel som er skoldet.


Rørte bringebær:
♦ Et par never fryste bringebær, tines
♦ 1 ss sukrin
♦ 1 ss gojipulver (valgfritt)
♦ 1/4 ts stevia
 
Fremgangsmåte:
- Pisk egg og sukrin til luftig eggedosis. Tilsett mandelmelk og pisk luftig.
- Bland alt det tørre godt sammen og tilsett litt og litt i det våte, gjerne mens maskinen går. Jeg brukte foodprosessor så slapp jeg klumper. 
- Vaffelrøra vil tykne bittelitt, men skal bli konsistensen til "vanlig" vaffelrøre, om mulig litt tykkere.
- Stek vaflene på høy varme. Avkjøl.
- Rørte bringebær lages enkelt ved å mose bringebær med en gaffel og tilsette søtning. Smak til med søtning, jeg hadde noen veldig søte bringebær og trengte derfor lite søtt. 

Som dere ser ble noen av vaflene stygge og ikke stekt med hele hjerter. Jeg har ikke rørt et vaffeljern på minst ti år (ja, bortsett fra den gangen det gikk rett vest da...) så jeg fikk ikke teken på stekingen før bollen med vaffelrøre nærmet seg tom. For at dere ikke gjør den samme feilen så vil jeg anbefale høy varme på vaffeljernet, rikelig med olje og god tid per vaffel.

Dere kan tro jeg ble varm i hjertet da mannen og en kompis satt i stua og gamet (dere vet, sånn mannegreie med to stk. mannfolk, to stk. konsoller og en stk. TV!) og spiste vaflene mine! Litt stolt også må jeg innrømme siden denne kompisen er ganske kresen og ikke liker nøtter, så den kan jeg leve på i noen uker! :)

   
 
 #oppskrift #kosthold #mat #bakst #hjemmelaget #sukkerfri #sukkerfrie #vaffel #vafler #vaffeldagen #glutenfri #glutenfrie #melkefri #utenmelk #suntoggodt #søttoggodt #sunt #sunn 

Nå trenger jeg deres hjelp!

I snart 3 år har jeg drevet denne bloggen og i snart 3 år har jeg delt oppturer og nedturer med dere for å gi dere mine erfaringer og tips for å leve best mulig med ME. Mange av dere tar kontakt angående ME og mange av dere har fine erfaringer å dele med meg, og vet dere, dere er mange der ute som har ME! Jo lenger tid det går og jo sykere jeg er, desto mer skjønner jeg at ME ikke bare er en utmattelsessykdom. Min kropp er svekket og noen ganger føler jeg at kroppen min går i mot mitt eget immunforsvar og ønsker å gjøre den syk. Grunnen er den, at hver eneste gang jeg har en god og fin periode hvor jeg får gjort bittelitt av det jeg liker å gjøre (blogge, lage mat, ta bilder), så slår det aldri feil, -en eller annen sykdom sniker seg på og bringer meg tilbake i sengen. Denne gangen var det visdomstennene.

MERK: Jeg ønsker ikke å skremme dere, men jeg ønsker å gjøre andre med ME oppmerksom på dette!

Situasjonen

Jeg merket gradvis en økende smerte i kjeven og rundt visdomstennene og måtte krype til korset og komme meg til tannlegen da jeg til slutt følte at noen hadde mørbanket hele ansiktet mitt. Det var som jeg hadde fryktet; tre av visdomstennene må opereres ut og to av de haster det med (jeg mangler visst den fjerde). Smerten kom av en betennelse i tannkjøttet, noe so er veldig vanlig når visdomstennene ikke har vokst ut siden det da legger seg matrester i tannkjøttet som er vanskelig å fjerne. Jeg fikk time dagen etter for å fjerne den ene av de tre tennene. Jeg gledet meg bare til å få den hersens tanna ut av munnen og ante fred og ingen fare. Jeg er ikke redd tannleger, men har unngått tannlegen fordi jeg har vært redd for prisoverslaget. Vel, dagen etter var jeg klar til å få den møkkatanna ut, men det gikk ikke helt etter planen. Kort sagt: jeg fikk sjokk; reagerte kraftig på bedøvelsen som inneholder adrenalin ved å bli svimmel, kvalm, lav puls og få kramper. Adrenalin brukes til å krympe blodårene slik at man da blør mindre. Jeg kunne ikke fortsette oprasjonen og den ble avbrytt. Tannlegen skjønte ikke stort av dette. Jeg nevte ME og overproduksjon av adrenalin, han tenkte mer på en allergisk reaksjon, men konklusjonen ble: Ikke mer bedøvelse med adrenalin, tennene må ut og jeg henvises til sykehuset for å operere alle de tre tennene ut i narkose. Skuffet, skjelvende og ganske skremt ble jeg kjørt hjem til mamma, med en recept smertestillende og pencilin i hånda, og med den hersens djeveltanna godt planta ned i kjeven.

I ettertid har jeg skjønt det, selvfølgeelig reagerte jeg på adrenalinet i bedøvelseen! Alle med ME har et overaktiv nervesystem som produserer for mye adrenalin Endret  (Endret 04.12.2012) Noen forskere mener at barn og unge med ME/CFS har en overproduksjon av adrenalin og ved å tilføre ekstra adrenalin vil de aller fleste reagere dårlig. Mange med ME støtter denne teorien da vi føler at kroppen er i "angrepsmodus" selv i hvile. Vi burde rett og slett ikke ha bedøvelse med adrenalin (med mindre man VET at man tåler det!) Det er første gang noen sinne at jeg har reagert på legemidler, og i følge tannlegen var jeg ikke nok bedøvd til å utføre oprasjonen en gang, og jeg burde hatt ei sprøyte til med bedøvelse. 

Nå er det slik at jeg har krysset fingre og tær, og håper inderlig på en positiv tilbakemelding fra sykehuset, men jeg har ingen garantier. En "vanlig" bedøvelse vil ikke bedøve nok når man skal operere ut visdomstenner så det er uaktuelt og tanken på en ny runde med adrenalin skremmer vettet av meg. Pencilinkuren er over og jeg har fortsatt smerter i kjeve, tann og ansikt. De tennene MÅ ut! 

Nå lurer jeg virkelig på om det er noen der ute som har samme erfaring som meg og ikke minst vil jeg advare andre med ME om å være forsiktig med denne typen bedøvelse. Det er helt sikkert mange som tåler adrenalinet bra og jeg ønsker ikke skremme, men jeg vil veldig gjerne opplyse!

Så kjære lesere, vil dere være vennlige å dele eventuelle erfaringer og tips i forbindelse med å operere ut visdomstenner, ME, bedøvelse og adrenalin?

Superenkel kakao - sukkerfri og vegansk! :)

Det har blitt skikkelig kaldt her nå, men jeg skal ikke klage for det er fantastisk fint høstvær og naturen viser seg fra sitt aller peneste og mest fargerike nå i oktober! Jeg vil gjerne dele en ENKEL kakao med dere som er rask å lage og veldig, veldig god. Bruk den melken dere liker best, selv foretrekker jeg mandelmelk eller hasselnøttmelk.
  
Til to kopper kakao trenger du:
♦ 5 dl hjemmelaget mandelmelk (evt. annen nøttemelk/melk) 
♦ 2 ss palmesukker (gir veldig god smak!)
♦ 3 ss kakaopulver
♦ 1/2 ss carob, valgfritt
♦ 1 ts vaniljepulver
Krem:
♦ 1/2 boks fullfett kokosmelk (kun kremen)
♦ 1 ss sukrin
♦ 1/2 ts vaniljeessens (evt. vaniljepulver)

♦ Kanelstang (evt. et lite dryss kanel)

Slik gjør du: 
- Kok opp alt til kakaoen i en gryte, bruk ei ballongvisp så blir kakaoen luftig og god. 
- Kakaoeen bør koke et par minutter slik at palmesukkeret smelter.
Kremen: 
- Kokosmelken må være fullfett, light vil ikke gi krem.
- Det er kun kokoskremen i kokosmelken du trenger. Hvis kokosmelken ikke har skilt seg må den settes kjølig en liten stund, slik vil den skille seg og danne et tykt lag med krem over kokosvannet. 
- Bruk et par spiseskjeer av kokosvannet, men kun nok til at kokoskrem, sukrin og vaniljeessens blandes til luftig krem. 
- Hell forsiktig over kakaoen.


                                                                         Herrrrrrlig! :)
                 

Raw myntekonfekt med mørk sjokolade!


                                       FREEEEEDAG og dere er vel klare for litt søtt? 
  
Denne myntekonfekten laget jeg for første gang i vår og etter det har jeg laget de to ganger til. Jeg serverte myntekonfekten til mamma og hennes kjære, og de likte den veeeldig godt. Jeg liker spesielt godt valnøtter i denne oppskriften, jeg vet ikke helt hvorfor, men valnøtter passer utrolig godt sammen med mynte, kokos og sødme. Jeg vil virkelig anbefale dere å bløtlegge valnøttene før dere spiser de, for det første er de svært syredannede, for det andre reduseres enzymhemmerene ved bløtlegging slik at dere vil dra bedre nytte av næringsstoffene og for det tredje mister valnøttene den bitre smaken når de har vært bløtlagt, og det gir en MYE BEDRE smak på valnøttene. Prøv og dere vil bli overbevist! Personlig foretrekker jeg å tørke nøttene igjen etter de har vært bløtlagt, det er ikke nødvendig, men da må dere redusere mengden sirup i oppskriften. 

Disse er sukkerfrie, lavkarbovennlige, veganske og RAW (minus mynteessensen som jeg tilsatte for å forsterke myntesmaken)!
Til 20-30 myntekuler:
♦ 2 dl valnøtter (bløtlagt og tørket)
♦ 1 dl kokos
♦ 5 ss kokossirup / annen sirup
♦ En stor neve fersk mynte = 1/2 plante ca
♦ 1/3 ts peppermynte essens
♦ 1/4 ts salt

Sjokoladen er laget av: Kakaomasse, kakaofett, yaconpulver, kokossirup, carob og vaniljepulver.

Enklere tror jeg neppe det blir:
- Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til alt samler seg til en ball. 
- Form til kuler og sett gjerne konfekten i fryseboksen mens du lager sjokolade. 
- Oppbevar i kjøleskap, men skal de stå lengre enn en ukestid vil jeg anbefale å fryse de ned for de vil garantert bli spist opp hvis de står tilgjengelig i kjøleskapet!
    
Og dere, jeg blir veeeldig glad om dere legger igjen kommentarer. Jeg ser jo at dere er innom i forhold til statistikken, men det er veldig hyggelig å få tilbakemeldinger i form av noen ord i kommentarfeltet. Blogging tar mye tid og den aller største motivasjonen dere kan gi en blogger er å kommentere! Jeg vil ønske dere en herlig fredagskveld alle sammen! Hva skal dere kose dere med i helga? Her blir det i hvert fall raw konfekt og pizza, mer vet jeg ikke enda! :)

Raw solsikkefalafler:

Falafler stammer fra Midtøsten og er i disse landene en svært populær kjøttfri rett som lages av kverna kikerter som formes til kuler og stekes. Er man derimot ute etter en raw variant av falafler, slik jeg var denne gangen, -så er ikke kikerter det beste å bruke. Man kan spire kikerter, men for mange er dette en bønne mange vil ha problemer med å fordøye og nyttigjære seg av næringsstoffene da den inneholder mye enzymhemmere og fytinsyre. Av den grunn bruker jeg solsikkekjerner i disse falaflene. Bløtlagte solsikkekjerner funket utmerket i "falaflene" og de gir en mild og god smak! 

 
Til ett brett, ca 24 stk, raw solsikkefalafler:
♦ 2 dl solsikkekjerner, bløtlagt over natten
♦ 5 stk soltørka tomater, bløtlat i en times tid
♦ 3 ss kverna linfrø (jeg brukte gule) bløtlagt i 1 dl vann i en timestid
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 1/2 løk
♦ En god neve fersk persille
Krydder: Knust korianderfrø, cumin, salt og pepper.

Gjør dette:
- Bløtlegg solsikkekjernene over natten.
- Kvern linfrøene til mel i en kjøkkenmaskin og bløtlegg sammen med en desiliter vann i en times tid. Bløtlegg de soltørka tomatene i en times tid.
- Blend alle ingrediensene i en foodprosessor. Stopp maskinen av og til og skrap frø ned fra sidene i foodprosessoren.
- Kjør deigen til den er glatt og seig. Det skal ikke være nødvendig med mer væske hvis du har brukt bløtlagte solsikkekjerner, om du trenger mer væske: bruk bløtleggingsvannet fra tomatene.
- Smak, trengs det mer smak?
- Lag små falafelballer. Jeg syns det er lettest å forme disse ved hjelp av ei skje og et glass kaldt vann som jeg dypper skjea i mellom hver falafel.
- Tørk i dehydrator/ovn til de er den konsistensen du vil ha de. Mine tok ca 8 timer for å bli falafelkonsistens.
- Frys ned hvis du ikke spiser oppe alle.


                          Gode med raw pasta, sweet chili and garlic saus eller salsa !
 

Hot linsegryte med tacokrydder!

Usj, for et ruskevær det er for tiden. Tror ikke vi har hatt en eneste dag uten ustanselig regn! Likevel, høsten er jo koselig også da og lysten på varm mat er stor når det blir kaldt i lufta! Denne linsegryta laget jeg i går og den ble veldig, veldig god. Jeg er stor fan av varme supper og gryter om høsten, det er utrolig enkel mat som stort sett lager seg selv, og så får man ofte brukt de gode norske råvarene. Jeg håper dere setter pris på slike oppskrifter for jeg kan garantere dere at det er flere i vente. Faktisk kunne jeg spist slik mat hver eneste dag! 


Denne gryta er vegansk, men jeg har toppet med litt økologisk mozzarella. Jeg er svak for ost og syns en god ost sender en rett til nye høyder. Dette er i hvert fall en veldig god vegetarrett som bør prøves i løpet av høsten. Tilsett gjerne litt rømme og server gryta med nystekte rundstykker og smør. Nom! 

Til ei stor gryte hot linsegryte:
♦ 1 boks hakka tomater á 400gram
♦ 6 dl vann
♦ 1 løk
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 2 gulrøtter
♦ 1 dl røde linser
♦ 2 dl kikerter eller andre bønner
♦ 2 ss tomatpuré
♦ 1 ss sukrin
♦ 1 ss kokosolje
♦ 1/2 boks mais
Krydder: 2 ts cumin/spisskummen, 1 ts salt, 1 ts knuste korianderfrø, 1 ts paprikapulver, 1/2 ts chilipulver, 1/4 ts sort pepper.
♦ Økologisk mozzarellaost

Slik gjør du:
- Løk og hvitløk surres gylden i litt kokosolje. 
- Skyll linsene godt i kaldt vann. De kan gjerne bløtlegges i 15-30 minutter før du lager gryta, men det er ikke nødvendig.
- Rasp gulrøttene og skyll kikertene godt om du bruker kikerter fra boks.
- Tilsett alle ingrediensene og la gryta stå å putre på komfyren i minst 20 minutter, men gjerne lenger.
- Topp med litt grønt og ost før servering, om du vil! :)
  

VERDENS beste sweet chili and garlic saus!

Jeg elsker sweet chili and garlic saus med stor "E" og jeg bruker denne sausen som andre bruker ketchup. For meg er det ingen begrensninger til hva jeg bruker denne sausen til og eksempelsvis bruker jeg sweet chili and garlic på pizza, pasta, nuggets, fisk, falafler og selvfølgelig til vårruller. Jeg simpelthen elsker kombinasjonen av søtt, surt, sterkt og salt = de fire S'ene som jeg har snakket om før som kommer fra det Asiatiske kjøkkenet. Denne chilisausen er mild og beregnet for "pingler" som ikke liker eller tåler sterk mat. Man kan fint doble og triple mengden chili, null problem, men en ting er viktig å huske på og det er at jo lengre denne sausen står i kjøleskapet, desto sterkere blir den!

Mjuuugly's RAW sweet chili and garlic saus:
♦ 1 dl rå agavenektar***
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ Saft av 1 lime
♦ 1 fersk chili
♦ 3 fedd hvitløk
♦ 1/4 rødløk
♦ 1 ss eddik
♦ 1-2cm fersk ingefær
♦ Salt og pepper

*** Det er mange uenigheter om agavenektar ute og går for tiden. Jeg lytter til min egen kropp og bruker agavenektar nøyaktig når jeg selv føler for det. Alternativt kan man bruke hvilken som helst sirup eller nektar, men det vil også gi en annen smak på sausen. 

Slik gjør du:
- Skvis saften ut av lime og sitron. 
- Fiiinhakk chili, rødløk, hvitløk og ingefær. 
- Bland alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper, evt. tilsett mer av de andre ingrediensene. 
- Oppbevar i en lufttett beholder i kjøleskapet
TIPS! Sausen blir helt klart best etter en dag eller to (eller syv!) i kjøleskapet. 

Når jeg lager denne porsjonen så holder den seg helt til glasset er tomt. Jeg vet derfor ikke hvor lenge den egentlig er holdbar i kjøleskapet, men selv bruker jeg en lufttett beholder (Norgesglass) og jeg har hatt min i opptill en måned uten at den har blitt dårlig. Helt perfekt å ha et slikt glass stående i kjøleskapet!


                                   Dette er garantert verdens beste sweet chili and garlic saus!
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits