Tilbake til hovedside

Lavkarbo"brød" laget på null komma niks!

Disse smalt jeg sammen på null komma niks mens jeg stod med hendene fulle av rå sjokolade og blåbær over hele kjøkkenet. Jeg ville lage noen lavkarbobrød (inspirasjon hentet fra Carolines hamburgerbrød) da jeg hadde skikkelig lyst på scampi, dressing og brød. Resultatet ble bare så utrolig nydelig, og sammen med pålegget på bildet ble dette nesten et gourmetmåltid for meg. Utrolig nydelig og bør prøves til alle som liker typen rekesalat/skalldyrsalat med dill og rødløk. Laget nye i går kveld og da doblet jeg oppskriften, fikk større og tykkere "brød" så det bør dere prøve :)


Til 3 skiver "brød":
♦ 0,5 dl sukkerforefiber / fibrex (glutenfritt og fiberrikt)
♦ 1 egg fra økologisk, frittgående og glade høns.
♦ 1 ts psyllium husk / fiber husk / knuste loppefrø
♦ 5 ss vann
♦ 1/2 ts salt og evt. urter.

Slik gjør du:
- Bland sukkerroefiber, eggeplomme, psyllium husk, vann og salt og la svelle i ti minutters tid.
- Stivpisk eggehvitten (jeg brukte en melkeskummer av alle ting og det funket!) og vend den forsiktig inn med det andre.
- Del deigen i tre over et bakepapir og form til "brødskiver".
- Stekes ved 200 grader i ca 15 minutter.
- IKKE ta de av bakepapiret før de er helt avkjølt.
- Done!

     Det skal stå "sukkerroefiber" ja :)

  

MILD, raw sjokolade!

Dette er en sjokolade laget spesielt til barn eller dere som ikke er begeistret for den kraftige kakaosmaken som rå kakao gir. Dessuten er sjokoladen fudge-liknende i konsistensen og den smelter på tungen. En mild og veldig god sjokolade, men personlig foretrekker jeg en mye kraftigere kakaosmak. Smaken er som baken, delt i to :)
 
Mild, raw sjokolade:
Oppskriften er til 20 biter

♦ 1 dl cashewnøtter, bløtlagt et par timer
♦ 15 ss smeltet kakaofett *
♦ 2 ss kokosolje
♦ 1,5 ss rått palmesukker
♦ 1,5 ss rått carobpulver
♦ 1 ss rått kakaopulver
♦ 1 ts lecithin (hvis du har)
♦ 1/2 ts ekte vanilje
♦ Søt evt. ekstra med litt stevia.

SLIK GJØR DU:
- Legg de bløtlagte cashewnøttene på litt papir slik at de får rent av seg.
- Kvern alle ingrediensene. Jeg brukte Magic Bullet'en min, men det endte med at jeg måtte bruke stavmikseren for å få kvernet alle cashewnøttene. Evt. kan du kverne cashewnøttene på forhånd å røre de inn i sjokoladen.
- Oppbevar i kjøleskap eller frys ned. Blir veldig myke i romtemperatur og er best avkjølt.

* Det er vanskelig å skulle si nøyaktig hvor mye 15 ss smeltet kakaofett tilsvarer usmeltet, ta en stor klump, smelt og bruk 15 ss eller nok til at blenderen/kvernet går rundt. Restene av kakaofettet kan du lage annen rå sjokolade med.


                                            Håper sjokoladen faller i smak hos store og små. :o)
 

Et avbrekk..

22.juli 2011 er og forblir en dato vi aldri kommer til å glemme. Dagen hvor tragedien som skulle ta så mange menneskeliv fant sted. En dag vi aldri trodde ville ramme et land som Norge. En dag som har satt dype spor i mange menneskers liv og som har gått inn på hele nasjonen og resten av verden. Tankene mine har kun vært i Oslo og Utøya siden fredag ettermiddag da jeg ble vekket av melding fra bestevenninna mi hvor det stod "Fått det med deg?:S". Jeg visste ikke da, men fant raskt ut at det skulle bli en tung helg. Tankene mine har gått til de sårede, pårørende og de drepte. Det som skjedde på Utøya må ha vært en så forferdelig, forferdelig opplevelse at selv de sjeldneste ord kan beskrive denne opplevelsen. Jeg har ligget våken om nettene, hatt mareritt og sittet klistret foran TV og nyhetsnettsider, slik som resten av Norge, men jeg er en av de heldige som ikke har mistet en. 

Etter tre døgn var jeg bare nødt til å ha et avbrekk fra nyhetssendingene. Etter å ha sett alle publiserte overlevelseshistorier fra de overlevende fra Utøya orket jeg ikke mer og jeg var helt nødt til å få tankene over på noe annet. Så jeg tok med meg min kjære ut i skogen for å plukke blåbær.


Og det hjalp. Den fuktige luften, den frodige og grønne skogen, fuglene som kvitret og den behagelige duften av våt jord fikk renset hodet. Skogen er så vakker på denne tiden av året og det er så avslappende å gå i fred og ro og se etter de største blåbærtuene. Etter turen fikk jeg ånden over meg og tryllet frem noe godt ;)

Dagen vil ALDRI glemmes. En tragedie så grusom og kaldblodig, men av og til må man bare lytte til egne følelser og ta et avbrekk om man har muligheten. Jeg tenker på alle dere der ute som er en av de overlevende og/eller sårede, dere må ha opplevd et levende mareritt og dere skal vite at dere er med meg i tankene hele tiden. Til alle pårørende vil jeg beklage for at denne fryktelige tragedien hendte og at dere mistet en nær og kjær. Vit at jeg gjerne skulle gitt dere alle en stor og god klem. Hvil i fred alle som mistet livet under terrorhandlingene, dere vil aldri bli glemt og dere vil alltid ha en plass i mitt hjerte.Knallgode raw "oste"kjeks!Disse "oste"kjeksene laget jeg for en ukes tid siden og de er bare utrolig gode, og det syns min kjære også som ville jeg skulle lage en ny porsjon med en gang. Disse kjeksene kan spises slik som de er, med pålegg, med dip eller knekkes i biter og strøs over salat. Veldig gode! Et vegansk, rått og lavkarbo alternativ til annen kjeks og snacks. 


                                  Bon apetite :)

Raw "oste"kjeks:
♦ 2 dl cashewnøtter
♦ 3 ss linfrø
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 3 ss næringsgjær
♦ Ca 2,5 dl vann (som linfrøene bløtlegges i)
♦ Salt, pepper

TIPS: Blir ekstra gode hvis du strør over Italien Nuggets Herb eller Garlic Gold Nuggets før kjeksen tørkes for det blir nydelig!

KJEMPEENKELT:

- Lag "oste"dip ved å kverne cashewnøtter, næringsgjær, linfrø, vann, sitron, salt og pepper til du har en tykk, men flytende dip. Jeg brukte blender.
- Bre jevt utover et paraflexx bakeunderlag (til dehydrator) eller et bakepapir.
- Tørkes i dehydrator eller i ovn på 50 grader med døren på gløtt i ca 12 timer eller til kjeksen er helt tørr.
- Rut opp kjeksen når den har begynt å tørke slik at du lett kan brekke den opp i biter når den er ferdig dehydrert.
- Snu kjeksen mot slutten av tørketiden.
- Oppbevares i lufttette beholdere eller fryses ned.

Lag gjerne dobbel porsjon for disse ryker raskt. Nam!!!

 

Tørket BBQ-snacks :)


Husker dere BBQ-marinaden jeg laget HER? Jeg brukte halve marinaden og tørket den sammen med blomkål. Resultatet ble tørket blomkål med BBQ-smak. Knasende og sprø, veldig enkel, god og rå snacks! Pass på å ikke krydre for mye for når blomkålen tørker fremheves krydderet og det kan fort bli litt for sterkt!

Raw BBQ-marinade (brukte ca 2/3 av mengden):
♦ 10 soltørka tomater
♦ 5 dadler uten stein
♦ 1-2 dl vann (bruk bløtleggingsvannet fra tomater og dadler)
♦ 1/3 paprika
♦ 1/4 lime
♦ 1 ss rå eddik (jeg bruker DENNE)
♦ 5 ss hampolje (eller annen smaksnøytral olje)
♦ Krydder: Salt, pepper, hvitløk, løk, chilli, laubærblad, cumin og ingefær.


♦ 1 blomkål

SLIK GJØR DU:
- For marinaden; se eget innlegg her eller bløtlegg de soltørka tomatene og dadler i en til to timer.
- Kvern alle ingrediensene i f.eks en blender, foodprosessor eller med stavmikser. Jeg brukte den store kolben til kvernet i Magic Bullet'en min.
- Bruk nok vann til at du er fornøyd med konsistensen. 2 dl gir en mer flytende marinade. Jeg brukte nøyaktig 1,3 dl og dere ser hvor tykk min ble. Husk at ikke alle kaffekvern/blendere takler så lite vann.
- Kutt opp blomkålen i passelig biter, husk at størrelsen reduseres når blomkålen tørker.
- Legg blomkålen og marinaden i en zip bag, lukk posen og massèr marinaden godt inn i blomkålen.
- Tørkes i dehydrator eller i ovn med døren på gløtt i ca 10 timer eller til du er fornøyd med konsistensen. Snu underveis.
- Oppbevares tørt.

Psssst! Blir ekstra godt med Italian Herb Nuggets!

  

                             HER er en annen tørket versjon; raw and "cheesy superpopcorn".

Vårt nye familiemedlem!

For ca 3 uker siden ble det født et grått lite nøste med hvite antydninger og en hårete kropp. Lite anet dette lille nøste at tre uker senere skulle følelsesløse og uansvarlige mennesker dumpe den lille kroppen ute i det fri for å kvitte seg med egne problemer. I dag ble du funnet, under en konteiner i et bygningsstrøk utenfor sentrum. Der hadde du gått siden i går og i dag ble du tatt hjem til noen som ga deg mat, snille menneskene. Da jeg så deg visste jeg at du skulle bli vår, du vår bittelille kattunge som altfor tidlig fikk kjenne på menneskenes onde egoisme.

I dag ble vi altså katteiere til enda en pus, trolig en gutt. Han er superherlig, men redd og sårbar. Selvsagt er han det, han ble tatt bort fra mammaen sin før han var 4 uker og katter skal helst være 12 uker før de får et nytt hjem. Den neste uken blir det morsmelk-erstaning på knøttet hver 2.-3. time og deretter våtfor til ca 4 uker gamle kattunger. Vi skal gjøre så godt vi kan så pus blir stueren og flink til å vaske seg, men aller helst håper vi at sjefen sjøl (madammen på 2 år) finner frem morsintinket og hjelper småtassen i gang. Vi satser på at de to pusene finner glede i hverandre etterhvert. 


Jeg får så vondt av deg lille venn der du ligger i pleddet og kikker opp på meg med de runde og knallblåe øynene dine. Det er så hjerteskjærende å se når du leter etter pupp, men finner fingeren min og skjønner ingenting. Du skjelver litt og maler litt, og vet ikke helt om ting er bra eller vondt. Ikke vet jeg om du savner søskenene dine også, men du skal få det godt hos oss. Du skal få et verdig og godt hjem, som et familiemedlem. Du har aldri gjort noe galt og jeg lover at du skal få det livet du fortjener å leve!

KATTEDUMPERENE DER UTE, DERE KAN BRENNE. Ser dere ikke at grunnen til at disse små nøstene lever er DERES feil, ser dere ikke at det er DERES ansvar at de er født, ser dere ikke at DERES uansvarlige syn på kjæledyr tar liv. Så hvorfor ser dere ikke dette og tar ansvar? Fordi kattedumping er overlagt drap. Ingen "vil" drepe, derfor overlater dere pusungene til tilfeldighetene i stedet og håper at dere aldri får vite hva som skjedde med dem. SKAM DERE!

Oslo <3

Jeg elsker å være på ferie i Oslo! Personlig kunne jeg aldri bodd der, men jeg stortrives som gjest. Hotellet vi lå på var superfint med rom i 9. etasje og både dusj og badekar (luksus for meg!). Frokostbufèeten bestod av stort sett kun økologisk mat, så tommel opp for det! Dagene gikk med til å traske rundt med kameraet rundt halsen og kartet i veska, ja, for Oslo er virkelig en stor by for to Kristiansandere! Vi snakket med hyggelige mennesker, kikket i altfor mange butikker, men shoppet ingenting, vi spiste deilig vegetarmat på cafèer, drakk øl og kveldene tilbragte jeg i badekaret med masse skum. Planen var å spise på "Helt rå", men de hadde stengt i hele juli, derfor tenkte vi å gå på "Helt rå" i Sandvika, men det ble aldri noe av det, men jeg var innom super-nature og fikk kjøpt meg ei ny bok og en deilig juice. Tenkte å dele noen av bildene med dere, here we go!
     
Onsdag var vi på konsert og kroppen var ikke like begeistret som meg. Etter en lang dag med sol og 32 grader sa kroppen rett og slett stopp etter halve konserten. Svetten randt som en foss av meg og kroppen hylte og skrek etter fred og ro. Konserten hadde jeg gledet meg til i over et halvt år og var hovedgrunnen til at vi dro til Oslo, men i går måtte jeg altså kaste inn håndkleet og gå hjem før konserten var ferdig. Jeg var helt totalt ødelagt da vi kom tilbake på hotellrommet og lå i badekaret i to timer. Utrolig skuffende at en sykdom skal ødelegge en så stor glede for meg, men denne gangen lyttet jeg hvertfall på kroppens signaler og ga opp før jeg gikk i bakken. Hodet og hjernen vil helst være 22 år, mens kroppen fungerer som en 90-åring! ;)

 
                   Nå går jeg i dvale og skal zZzzZzzZzove... Ha en nydelig helg så lenge! :)

RAW PIZZA! :D

Tenk dere at det er mulig å lage en pizza som er vegansk, glutenfri, sukkerfri, soyafri og lavkarbo uten at den har vært oppvarmet over 42 grader, altså rå!? La meg sitere min kjære da han smakte "Hmm... Oi, jøss... Mmm... Øh, er denne rå? *moms* Denne var jo veldig god... Nam!". Bunnen ble perfekt på første forsøk, hard utenpå og myk inni, mens tomatsausen fikk en dose for mye salt.

 FØR DU LAGER PIZZAEN:
- Bløtlegg solsikkekjernene i ca 10 timer.
- Beregn ca 12 timer til tørking av bunnen hvis den skal lages rå.
- Bløtlegg valnøtter i noen timer.

BUNN:
♦ 2 dl solsikkekjerner
♦ 3 ss linfrø (jeg brukte gule)
♦ 1/2 ss fiber husk / psyllium husk / loppefrø
♦ 2 dl vann
♦ Salt
♦ Evt. urter hvis du ønsker smak

Slik gjør du:
- Bløtlegg solsikkekjernene.
- Legg linfrø og psyllium husk i vannet. Jeg lot de ligge i en times tid og da hadde frøene sugd til seg væske og det var kun gele.
- Kvern alle ingrediensene i en foodprosessor i ca 2 minutter til det har blitt en seig deig.
- Bre utover et paraflex bakeunderlag (til dehydrator) eller bakepapir og form til en pizza.
- Tørk i dehydrator i ca 12 timer. Kan tørkes i ovn på 50 grader og med døren på gløtt. Snu pizzaen helt til slutt slik at den tørker under.

TOMATSAUS:
♦ 12 soltørka tomater bløtlagt en times tid
♦ Ca 1,5 dl vann
♦ 1 fedd hvitløk
♦ En skvis sitron
♦ 1 ss rått palmesukker
♦ Krydder: salt, pepper, paprika, oregano og basilikum

Slik gjør du:
- Bløtlegg de soltørka tomatene en times tid. Bruk bløtleggingsvannet.
- Kvern alle ingrediensene, smak til med krydder etter eget ønske.
- Det er mulig du trenger mer vann, det kommer anpå maskinen du bruker, men bruk minst mulig vann.
- Rør inn hakka valnøtter som skal gi tyggemotstand og god smak i stedet for kjøtt og bønner.


"OSTESAUS"
♦ 2 dl cashewnøtter, bløtlagt et par timer
♦ Ca 1 dl vann
♦ Saft av 1/3 sitron
♦ 3 ss næringsgjær *
♦ Salt

* Næringsgjær er det eneste i oppskriften som ikke er rått, men det smaker nydelig og blir brukt som erstatning for ost av de fleste rå veganere. Les mer om næringsgjær HER.

Slik gjør du:
- Kvern alle ingrediensene. Jeg bruker Magic Bullet'en min til det.
- Bruk nok vann til at maskinen går rundt og sausen blir tykk.
- Jeg hadde i noen hele cashewnøtter til slutt.

   (Bilde fra en annen gang)
       Nå ligger restene i fryseren og venter på å bli spist en annen gang :)  
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits