Tilbake til hovedside

Månedsoppdatering for juli!

Juli er om minutter forbi og det har vært en lang berg-og dal banetur for min del! Ganske trist at juli allerede er borte for i år. Jeg syns i grunnen ikke juli har vært her en gang! Milde temperaturer hjelper ikke når været har vært skiftende, så nå er det bare å håpe på at neste måned blir bedre, -hvertfall frem til vi reiser! :D


HELT PÅ BÆRTUR:
♦ Ja, bærsesongen var for fullt i gang og jeg brukte noen timer i skogen. Deilig å lufte tankene i frodig terreng og med lystig fuglekvitring på øret. Absolutt balsam for sjela selvom ryggen ikke ble spesielt begeistret.
Note to self: Prøv å finn tuer hvor jeg slipper å bøye meg!.

FORLOVELSE:
♦ Min kjære gikk ned på kne og det var overveldende, vakkert og helt perfekt. Det var den beste dagen i mitt liv, men det medførte også en enorm nedtur etter noen dager, slik det "alltid" gjør etter gode dager.
♦ Vi inviterte de nærmeste vennene våre til forlovelsesfest med bla. Champagne, reker, jordbær og rå sjokoladedip! Det var en velykket kveld og neste gang vi skåler sammen slik er nok i bryllupet. Hehe.

SOYALATTE OG JORDBÆR:
♦ Denne latten kommer jeg til å assosiere med sommeren: "Dobbel soyalatte med økologisk sukkerfri soyamelk med karamell ta med". Hehe. Soyamelka blir så utrolig deilig steamet og det blir den ikke i is-varianten, så i sommer har jeg gått for varm kaffe fremfor iskaffe. Den er helt fantastisk nydelig! 
♦ De norske jordbærene har absolutt blitt nytt til de grader! Jeg spiste meg faktisk lei på jordbær. Tro det eller ei, men det er mulig. Bortskjemt drittunge kaller jeg det, men så fylte jeg også frysen med jordbær for vinteren.

HELSE GENERELT:
♦ Har aldri hatt det så bra (psykisk) som i første del av denne måneden, men så kom også nedturen (fysisk). Var dårlig, veldig dårlig og hadde en lang nedtur.
♦ Var på medisinsk poliklinikk på sykehuset og skal nå bli fulgt opp derfra videre i høst. Der fant jeg ikke ut noe nytt, annet enn at jeg ligger på grensa til lavt blodtrykk (som mange ME-syke gjør), som kan være grunnen til svimmelhet/tretthet. Skal eventuelt knaske lakrisrot etterhvert!
♦ Jeg gleeeder meg til august. Ny måned med forhåpentligvis bedre vær, mindre smerter og en helt utrolig avslappende tur med min kjære til Nessebar i slutten av måneden!

Raw food middag!

Laget meg en deilig raw food rett til middag en dag, det ble veldig godt så jeg tenkte jeg måtte dele den med bloggen. Egentlig hadde jeg gledet meg til å bruke squash i oppskriften, men stakkars, den squashen var helt seig, tvers gjennom. Brun var den også blitt. Huff. Squash må virkelig behandles som porselen! Middagen er rå, vegan, laktosefri, glutenfri, mettende og veeeldig god!

   NAAAM!
Jeg brukte:

♦ 1 stor agurk
♦ 2 medium gulerøtter
♦ 3 reddiker
♦ 1,5 dl cashewnøtter (bløtlagt en time)
♦ 1 ss hampfrø uten skall
♦ 3 ss rå, spiret og tørket bokhvete
♦ Vann og krydder til "saus"
Cashewnøttsaus:
I mangel på kaffekvern brukte jeg stavmikser. Funket utmerket! Jeg gjorde som her, bare jeg brukte litt mer vann slik at konsistensen ble flytende, men tykk. Sausen er viktig, det var denne som gjorde retten knallgod, sammen med hampfrøene. Skvis gjerne litt sitron i, det gjør det ekstra godt. Jeg krydret med himalayasalt, hvitløkspulver og pepper, -det er min favoritt. Bokhveten gjorde det krispy.

Du kan bruke squash, aubergin og gulerøtter i stedet for agurk, men agurk gjorde seg veldig bra her syns jeg. Bruk rødbeter og litt spinat hvis du har, det er nok supergodt her. Jeg brukte restene i kjøleskapet, så du kan jo ha denne raw food retten i bakhodet neste gang du sukker tungt over rester i kjøleskapet.Og hvis du tusser over hvordan man kan bli mett av dette, "agurk som bare er vann", så skal jeg si at jeg måtte ha pause underveis. Ble veldig mett, behagelig mett!

Grønn superdrikk i grønne omgivelser :)

Høres ikke det fint ut? Jo, det var det også. Jeg tok på meg støvler og trasket ut i skogen med superdrikken på termos og bøtte til blåbær. I det grønne var det godt å kunne nyte en iskald drikke etterhvert, som ga meg både umiddelbar energiboost og langsomme karbohydrater. Den ga meg masse energi. Grønn bart får man også! Skummelt? Nei! Friskt og godt!

Oppskrift på grønn superdrikk (1 pers.):
♥ 2 never frossen ananas (her kan du også bruke eple, men ananas er absolutt best!)
♥ 1 neve frossen spinat
♥ 1 ts hvetegress juice pulver*
♥ 1 ts spirulina
♥ 1 ss activated barley
♥ 1/2 ts vanilje
♥ Vann
♥ Isbiter
Blend alt. Skal du drikke den med en gang kan du med fordel tilsette noen isbiter, blende og nyte umiddelbart. Jeg fylte på med isbiter til slutt siden jeg ville at drikken skulle holde seg kald ekstra lenge. Knust is smelter mye fortere.

*Hvetegress juice pulver fungerer som hvetegressjuice, bare litt mer praktisk da det er pulver, lang holdbarhet og man slipper å spire hvetegresset. Jeg er kjempefornøyd med dette, både USDA-merket, non GMO og økologisk, dessuten blander det seg supert med vann så det blir som hvetegressjuice!

Dette bør du lese om LP (Lightning Process)

Jeg har kommet over et utrolig flott innlegg om LP. Rettere sagt en analyse av The Phil Parkers Lightning Process. Mange av oss med ME får LP klistret opp i fjeset og det forventes at vi skal prøve dette før alt annet selvom LP ikke er en godkjent behandlingsform (enda). Selvom mange prøver, lykkes med teknikken og får det vesentlig bedre med seg selv, så er det veldig mange med ME som ikke har noe utdanningsgrunnlag/jobbkarriere og skal dermed se langt etter 16.000 kr for et opphold på tre dager. Og når faktisk de fleste ME-syke ikke blir friske (men gjerne bedre i en periode) så ønsker man ikke bruke en så betydelig stor sum.

 

             Trykk på bildet for link til innlegget!

Innlegget er skrevet av en skeptiker og forfatteren har ikke ME selv, så dette skriver han av egen interesse. Utrolig flott skrevet og her fikk jeg meg mange oppvekkere underveis. Innlegget er langt! Jeg måtte dele det opp, men dere bør absolutt ta en titt på dette og kanskje det våkner noen skeptikere i dere óg? Jeg blir både rørt til tårer og glad over at noen av egen interesse går så dypt inn og sjekker kilder, som i denne analysen. Tusen takk, vi trenger flere av dere!

Altså. Misforstå meg rett, -jeg er ikke i tvil om at LP-teknikken er super for ALLE. Om det er for å takle stress, depresjoner, angst og andre psykiske problemer er jeg overbevist om at veldig mange vil få god nytte av LP. Men for å kurrere spesifikke sykdommer som ME, fibromyalgi og MS blir disse statistikkene Phil Parker kommer med altfor dårlige for at dette burde selges som behandlingstilbud for syke (og desperate) mennesker. LP er ingen behandling for slike kroniske sykdommer, men kan være til veldig god hjelp ved de psykiske plagene som følger med slike sykdommer!

Håper dere tar en titt!

Uten kaffekvern!

Mitt forrige kaffekvern streiket. Kanskje ikke så nøye for deg, men krise for meg! Jeg var superfornøyd med kvernet, men siden den streiket måtte vi *kremt* min kjære, opp å bytte. Hos Lefdal fikk han beskjed om at de hadde sluttet å selge Bosh kaffekvernet jeg var så fornøyd med og at den dessuten var billigere så vi kunne få et dyrere kvern som kostet 699,- i butikk. Flott det, så måtte vi vente i en uke. I dag kom kvernet mitt og det så riktig så fancy ut skal jeg si dere, men det nådde langt ifra opp til forventningene!


Som dere ser er kvernet stort, men stilig og sikkert veldig bra, tenkte jeg. Jeg måtte kjøre en testrunde med mandler. Jeg er avhengig i at kvernet kan kverne nøtter, frø, krydder, kaffebønner, -ALT! Vel, slik gikk det ikke. Kvernet jobbet så fint så, men etter tre minutter med iherdig jobbing var det bare kommet ut en halv finmalt mandel(!) Jeg må ha et kvern som kan kverne til en finmalt masse, til smør eller bare hakke litt og derfor var jeg så fornøyd med mitt gamle.

Nå viser det seg at dette kvernet er et kaffekvern med kvern, mens det gamle var et kaffekvern med kniver så nå må jeg få tak i et kaffekvern med kniver. Jeg må legge til at dette kvernet er nok helt genialt til kaffe da, men da også kun til kaffe. Du kan trykke inn antall kopper og hvor finmalt kaffen skal bli. Altså om den er til filter eller ekspresso. Så gjør kvernet hele jobben og kaffen er ferdigmalt på null komma niks. Flott med god kaffe, men det hjelper ikke meg!

Så nå er jeg på jakt etter et kaffekvern fra Lefdal som kan kverne alt.
Dette er det jeg har sett på til nå, noen som har kjenskap til dette eller andre?

Mitt gamle kaffekvern.

Det er nå du bør kjøpe urter!

Eller høste urter hvis du er så heldig å ha tilgang på en egen urtehage. Det er nesten for synd å kjøpe krydderplanter gjennom året når de fleste av oss tar livet av de før de har nådd kjøkkenbenken hjemme. Her om dagen kjøpte jeg en stor bunt med dill og busken var fire ganger så svær som det jeg har på bildet. Den kostet meg 15 kr, samme som for en potte med dill fra butikken, bare denne bunten holder i et år! Dessuten stod den merket med "usprøytet".


Jeg anbefaler dere å ta en titt på det lokale torget/grønnsakshandleren og sjekke urtene om dagen. Det er nå de er på sitt beste og på sitt absolutt billigste. Det du gjør er å fryse ned urtene i egne fryseposer eller bokser, merk de og du har full tilgang på ferske urter hele året. Det er klart man kan gå å kjøpe ferske urter fra butikken også, men det er voldsomt dyrt og helt unødvendig når man kan støtte lokale (i mangel på et bedre ord), -urtedyrkere.
Tips: Hakk urtene i små biter, frys ned og rist/grav litt i boksen etter en times tid så slipper du at alt fryser sammen i en stor klump.Vi har stor tilgang på en rekke urter så her er det bare å fryse ned de urtene du selv liker og bruker mest av. Tips 2: Urter kan også tørkes enten ved å henges opp i en snor eller på lavest temperatur i ovnen, men jeg syns jeg har lest at de beholder mye mer av smaken ved frysing. Tips 3: Dessuten kan du fryse urter i vann i isbiteformer og slik har du en "urtebuljong" klar til å tilsette rett i gryta. Er du ekstra heldig er det faktisk mulig å få tak i stevia-planter også! Gud så moro det ville vært å ha en egen steviaplante!

Bakt banan med blåbær og rå sjokoladesaus

Så godt, så sunt og så enkelt! I sjokoladesausen brukte jeg yacon og manukahonning, men du kan fint bruke bare yacon, agavenektar, honning eller sirup. Hvis du i tillegg tilsetter 1 ss med kokosfett blir sjokoladesausen til en sjokoladedip som HER, altså tykkere i konsistens. Men her ville jeg ha sjokoladen som saus. Jeg hadde den rå sjokoladesausen over en foliebakt banan, og ferske blåbær. Min kjære hadde bakt banan, is og sjokoladesaausen. Han syns hvertfall den var veldig god :)


Jeg brukte (til to store porsj.):
♦ 1 ts manukahonning
♦ "En god dæsj yaconsirup àlà noen spiseskjeer"
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1/2 ts mesquitepulver (valgfritt)
♦ 1/2 ts carobpulver (valgfritt)
♦ 6 store ts kakaopulver

- Bland godt og hvis du syns sausen er for tykk tilsetter du bare litt vann. (Agavenektar er tynnere i konsistensen så det er godt mulig det ikke trengs vann hvis du bruker det.)
- Og siden jeg kaller sausen "rå" så er den nettopp det. Ingrediensene er rå, ubehandlet og økologiske. Det gir deg mer for pengene og denne sausen kan nytes med god samvittighet!
- Bananen pakkes inn i folie og legges på grillen eller i ovnen på full styrke til den er myk og gjennomstekt.

Som du sikkert har skjønt: denne sausen kan brukes slik du ellers ville brukt vanlig sjokoladesaus eller karamellsaus! På is, bær, frukt, desserter. brownies osv.. Vil du ha den søtere så tilsetter du bare ekstra søtning som sukrin, stevia, xylitol eller det du måtte ønske. 

     Og selvfølgelig en nærmere titt ;)


NAM!Grønnsaksburgere :D

Jeg får noen ville idêer av og til, hvor de kommer fra har jeg ingen anelse om, men det er ganske moro også! Jeg lyttet til idêen og jeg har nå funnet en kjempemoro oppskrift som dere bare må prøve! Dere må hvertfall prøve den hvis dere har skeptiske unger i hus, som ikke vil ha/gidder/liker grønnsaker. Oppskriften kom jeg på etter å ha tenkt på røsti (raspa rå potet"kaker" som stekes) og det er med andre ord grønnsaker vi snakker om her. Oppskriften er i utgangspunktet vegansk (uten animalske ingredienser), men burgerene er best om du bruker egg, men gjør som du vil. ;)Oppskrift på grønnsaksburgere:
♦ 3 medium poteter
♦ 3 medium gulerøtter
♦ 2 ferske rødbeter eller andre grønnsaker etter eget ønske, som paprika, purre, kålrot, blomkål  og brokkoli.
♦ 1/2 løk
♦ 2 hvitløksfedd
♦ Krydder etter eget ønske
♦ Evt. 2 egg (til hele oppskriften)
♦ Kokosfett til steking
Det var det! :D Oppskriften gir 6 store burgere, men siden det ikke er spesielt proteinrikt er de heller ikke spesielt mettende. Prøv gjerne med bønner, evt. linser for mer metthetsfølelse!

Slik gjør du: (Forstørr bildet)

 

Bon appètit :D

Blåbærsesongen er i gang!

Det ble ikke Bondens marked på meg. Kroppen min ville ikke stå opp, men min snille forlover gikk ned og handlet det jeg skulle ha. Det ble heller en liten tur i skogen, på jakt etter blåbær. Jeg hadde ikke de største forventningene, men det var masse, en hel haug! Skal du ut på blåbærtur så sjekk buskene som står mye i sola. Hadde det ikke vært for hoggorm og slanger(!) så hadde jeg nok brukt mye tid i skogen for egenterapi, ro og pusterom. Ta dere en tur ut i skogen. Herligt!


Blåbær er en gave fra naturen. Blåbær er en god antioksidantkilde (men ikke i nærheten av antioksidantinnholdet i f.eks acai, kakao, goji) vi kan  plukke gratis nesten rett utenfor vår egen dørkarm. Benytt deg av disse små gledene sommeren har å by på!

Det var mye blåbær i den skogen jeg var i. Store og saftige bær! Noen søte, mens andre syrlige.  Jeg fikk plukket 1 liter på litt over en time. Hvis du trykker deg inn på bildet under og ser nøye kan du se at det er tett i tett med blåbær.

  

Helt på bærtur!

Det er sommer, det er midtsommer og det er absolutt tid for å dra på bærtur! Endelig er en av mine favorittider her. Jeg kan ut å plukke blåbær! I fjor var jeg litt sent ute, da de beste blåbærtuene var groteskt pillet av. Jeg fant meg likevel en diiiiger skråning med helt uplukkede blåbær og det ga meg mange gode smoothies i vinter. Lageret mitt holdt faktisk helt til juni, så jeg er godt fornøyd. I år blir det fler, forhåpentligvis en god del mer hvertfall. Jeg bruker ikke bærplukker, men plukker hvert enkeelt bær for hånd. Nøye utpelt og sortert! ;) Kanskje noen av dere der ute heller vil anbefale meg noen litt enklere høstingsmetoder?

Det er selvfølgelig ikke bare blåbær du kan ut å plukke, men også bringebær og snart er tiden inne for bjørnebær og så tyttebær. Er du ekstra heldig kan du finne sopp også. Jeg er ikke fan av noen av delene etter noen heller mislykkede møter med disse bærene, men du kan ut å plukke akkurat det du selv ønsker! Ikke bare er de gratis fra moder jord, men de er også helt usprøyta og jødslet på naturlig vis. Du bør selvfølgelig unngå de mest trafikkerte veikantene når du er ute og plukker bær, men det sier seg jo selv da de er dekket av en støvete og sotete kappe.

Så... I dag vil jeg egentlig bare anbefale dere å gå ut å plukke bær! Om det er en times tid i skog og mark eller en lang kjøretur sammen med familien opp til fjells for å plukke bær, er ikke så nøye. Gjør det beste ut av det. Nyt synet av det grønne landskapet som møter deg, nyt lukten av fuktig jord, lyden av fugler som lystig kvitrer og glem alle mygg og knott som desperat prøver å få en smakebit av deg! Vi har en fantastisk natur og det er først når du står "der ute" at du finner roen og gleden ved å bo i et slik flott land. Det er ingen krise om du drøyer noen uker, men det er jo greit å sjekke buskene av og til ;)

Nå skal jeg på bærtur, ha en fortsatt fin lørdag alle sammen :)

Bondens marked i Kristiansand :)

Vil bare minne om at det er Bondens marked på Torvet i Kristiansand fra kl 10.30 i morgen, lørdag 17.juli. Absolutt verdt å sjekke ut. Jeg håper på masse lokale (og økologisk dyrkede) grønnsaker, frukt og bær. Noen egg fra glade høner og noen gode råvarer. Har du tenkt deg en liten tur innom byen, så ta deg en tur innom Torvet også da vel. Kanskje du finner noen knasende gode tilbud? Neste Bondens Marked er ikke før i slutten av august, så det er jo verdt å bruke en fredelig lørdags formiddag på å kikke, snakke med produsentene og evtentuelt smake og kjøpe noen herligheter.

Lurer du på tid neste Bondens marked arrangeres i nærheten av din by? Sjekk denne siden!
For å være helt ærlige med dere.. Jeg ser ikke vitsen i å kjøpe egg fra burhøns. Hvorfor gjøre det? Økologiske egg fra frittgående høner er veldig enkelt å få tak på og det er ikke mye dyrere enn "vanlige egg". Jeg hadde forstått det hvis det var fryktelig dyrt eller vanskelig å få tak på disse eggene, men det er det stort sett ikke! Nesten alle butikker har egg fra økologisk og frittgående høns! Disse eggene kostet meg 80 kr for 24 stk. Ikke spør meg hvor mye egg fra andre produsenter alâ "Prior" og "Den Stolte Hane" ville kostet, men jeg er villig til å betale litt ekstra. Det er ikke snakk om mye ekstra, det er snakk om litt ekstra for at disse hønene skal ha det litt bedre mens de lever. 

Tenk på det neste gang du skal handle egg!  

Back on track og oppdatering på maca!

Forhåpentligvis tilbake på sporet igjen! Det har vært noen veldig spesielle dager for meg og selvom dagene har vært helt ubeskrivelig fantastiske så har jeg også hatt fire dager hvor jeg har sovet 18 timer og vært våken 6 timer i døgnet. Utmattelsen kom med andre ord og jeg kjenner fortsatt at jeg er sliten. Neste helg blir det forlovelsesfest, så nå må jeg bare lade opp batteriene til da! Det skal gå så bra så :)Jeg har også tuklet med kostholdet. Ikke bare den siste uken, men jevnt over litt for mye i sommer. Nå føler jeg meg ikke bra så det er back on track. Ikke bare med tanke på blogging og dere, men også å få kostholdet på rett spor igjen. Jeg blir dårlig både psykisk og fysisk når jeg ikke spiser riktig. Den grønne morgendrikken min er hellig, den sløyfer jeg aldri og de siste månedene har jeg også hatt maca i denne morgenrutinen.Her kommer en liten oppdatering på hvordan maca har fungert på min kropp:
Helt i begynnelsen, de to første ukene, skjedde det noe som jeg helt tydelig kan bevise at var macaen som gjorde. Jeg merket jeg kviknet til og at jeg hadde mer psykisk energi, altså jeg orket å i det hele tatt tenke på å gjøre en hel masse. Kvelden kom og jeg var sliten. Jeg fikk ikke sove! Jeg lå i mange timer... Dette er svært vanlig hvis jeg sover mye en natt, men ikke en hel uke i strekk. Jeg måtte stå opp, drikke litt te og ble etterhvert søvning. Slik var det på'an igjen neste dag. Men dette var altså ikke noe som har vedvart, det var kun helt i begynnelsen.

Jeg er veldig fornøyd. Jeg merker faktisk forskjell på når jeg tar det og når jeg har en uke fri. Jeg våkner lettere, litt som ved å drikke en kopp kaffe. Jeg føler meg mer balansert i kroppen, både humøret og psyken er bedret. Jeg vil ikke gå i detaljer, men sliter du/partneren med lyst og liknende så burde ikke maca være uprøvd! Haha. Punktum. Jeg tar nå en toppet ts daglig og har en uke fri i måneden. Jeg føler meg vell med denne dosen, men skal prøve å øke litt og se hvordan det går. Lytt til kroppen, den gir ganske raskt beskjed om den er misfornøyd! Min kjære merker også at det skjer noe i kroppen når han tar dette. Han våkner lettere, men jeg har også merket at han er mer fysisk aktiv nå enn da han kun tok den grønne drinken sin. Altså, det virker som han orker mer. Planen er å øke dosen på han også, og se hvordan det går. Han tar også en toppet ts.

Noe jeg glemte å skrive i innlegget om maca var at det går selvsagt an å få kjøpt maca i kapsler og det kan sikkert være aktuelt for dere som er veldig skeptiske til smaken. HUSK at hvis du kjøper kapsler/tabletter trenger du mest sannsynlig å ta 10 X 500 mg for å få samme dosen som 1 ts. Det er dyrere og vær sikker på at du kjøper kapsler av beste kvalitet. Det er ingen vits å ta slike tilskudd hvis det faktisk ikke gir deg kun det beste. Jeg vil bare legge til at jeg ikke syns smaken er like ille nå lengre, så man vender seg til smaken :)

Dette ble et langt nok innlegg så jeg stopper der. Ønsker dere en sprudlende, fin og varm sommerhelg :)

En perfekt dag <3

" Alt lå til rette for at dagen skulle bli bra. Hun dro han med seg til byen på en lørdag formiddag. Planen var å slå ihjel noen timer i parken og få noe fornuftig ut av den nydelige dagen. De kjøpte grønnsaker på torget og gledet seg over snille grønnsakspriser. Deretter kjøpte de en dobbel is-latte med karamell til han og en dobbel soyalatte med karamell til henne og så dro ned mot parken ved vannkanten.

Temperaturen var perfekt. Brisen var svalende, men ikke kjølig. Sola skinte, mennekene rundt dem var avslappet og glade. Turistene storkoste seg og barna badet i fontena. Han styrtet iskaffen, hun koste seg med sin. Han matet henne med søte norske jordbær og hun kunne ikke forstå hvor han hadde fått all den romantikken fra, sånn over natten. Hun lå inntil han og han koste henne i håret. De koste seg i hverandres selskap. De var som to nyforelska kjærester!

Det var meldt skyer og regn så solen var det bare å nyte mens den var der. Det var varmt. En helt perfekt sommerdag på Sørlandet. De vurderte hvor de skulle spise, men fant ikke helt ut av det, da ingen egentlig var noe særlig sultne. De fant omsider ut at de skulle tusle bort til Fiskebrygga og sjekke menyene der. Han tok hånda hennes og de gikk hånd i hånd, flørtende og var like irriterende som "alle forelskede og hensynsløse kjærestepar".

De kom til en nydelig rosehage. Stoppet for å ta bilder og klemte hverandre. Der luktet det ekte hav! En blanding av tang, fisk og sjø. Rett rundt hjørnet lå Fiskebrygga med kaksebåter i millionklassen, rekespisere på bryggekanten og en enorm hete! De orket ikke spise der, det var ikke dems stil! De ble enige om at de skulle spise der de kom fra, ved parken. Sjøhuset het fiskerestauranten. Og derfor tuslet de tilbake, samme veien de kom fra.

Han stoppet med den røde og velduftende rosehagen igjen. "Se, så fint det er her..." sa han. "Ja, det er det, men vi stoppet her i stad vennen... hehe" svarte hun. Hun dro han med videre og rett rundt hjørnet stoppet han opp! Han så alvorlig på henne og sa han måtte spør om noe han hadde tenkt på lenge. Han tok av henne solbrillene for å se reaksjonen i øynene hennes. Han skalv, stemmen ristet og han tok hånden hennes. Hun ante ugler i mosen, tok av han solbrillene og han snakket. Hun husker han gikk ned på kne, kysset henne på hånden, sa de riktige ordene, sa akkurat det han måtte si og det hun ville høre. Verken mer eller mindre. Verden stoppet opp, tårene rant. Han tørket de, men det trillet nye. Så ble det noen minutter hvor det svartnet. Både for han og henne. Det var absolutt ikke slik hun hadde drømt om eller sett det for seg, men det var riktig. Det kunne ikke vært bedre, det var perfekt. Det beste øyeblikket i hennes liv.

Omsider fikk de samlet seg, eller han fikk samlet seg og hun fikk stoppet tårene hvertfall. Kroppen hennes skalv. Hun kunne ikke kjenne føttende sine og var ustøddig som en full tenåring. Hun var svett i hendene, men også helt ned mellom tærene. Hun hadde aldri trodd at det kom til å gå inn på henne på den måten!

Det ble dems dag. De spiste nydelig sjømat på Sjøhuset. Delte ei flaske nydelig hvitvin. Mon tro om det var den beste vinen de noen sinne hadde smakt? Den beste sjømaten de noen ganger hadde spist? Og den beste dagen i deres liv? Skyene og regnet kom ikke. Himmelen hadde ingen grunn til å gråte den dagen, alt var som det skulle være. Solen gikk ned og etterlatet seg rosa skyer. Ingenting var tilfeldig. Det var den perfekte dagen og de var blitt lovet hverandre! <3 "


Hehe. Ja. vi er forlovet og jeg er lykkelig. Svever på en rosa sky og lever på luft og kjærlighet. Jeg var nervekjørt i hele går så jeg sovnet ikke før tidlig i dag morges. Kroppen min var så stresset at jeg ikke hadde sjans til å få sove. Søvnbehovet og utmattelsen kommer nok om ikke så lenge så det er godt mulig det blir stille fra denne kanten noen dager. Det er mye å fordøye dette her. Nå må vi spare og vi håper å gifte oss innen 3 år, hvertfall! Herregud, nå er jeg voksen nå, jeg er forlovet!


Jordbær i mengder ;)

Jeg har nå renset og fryst ned ti kurver med jordbær. Norske jordbær selvfølgelig. Disse skal jeg ha til langt ute i vinter, forhåpentligvis hvertfall. Kjempedeilig å ta frem en smak av sommer når vinteren herjer på sitt verste. Dere vet det, om vi vil eller ikke, vinteren kommer ;) Det tok en time og det var ikke spesielt festlig, men nå har jeg endelig fått hamstret jordbær som jeg sier hvert år at jeg skal gjøre, men som det aldri blir noe av! Jeg skulle helst hatt jordbærene økologiske, men nå er jeg egentlig bare glad jeg har jordbær i det hele tatt!

                              " En smak av Sørlandsbær! "


Og så måtte jeg selvsagt teste kvaliteten på disse bærene da, så det ble en smoothie. Oppskrift på smoothien finner du HER, men jeg byttet ut byttet ut chiafrø og apelsinn med hampmelk og jeg brukte to never jordbær og en neve ananas. I tilegg hadde jeg i 1 ss aktivert bygg. Dette er absolutt en av mine favorittsmoothies. Den er helt perfekt med ananas, jordbær og kokos! NAM!

God helg alle sammen!
           

Nydelig brenneslesuppe!

Endeliiig fikk jeg smakt brenneslesuppe. Jeg har utsatt det lenge og nå som sommeren var kommet fristet det ikke med varm suppe noe. De siste dagene har det derimot regnet og da fikk jeg fort lyst på suppe igjen. (Jeg elsker suppe!). Dere kan tro hva dere vil, men hvis dere ikke har smakt brennesle eller brenneslesuppe så skal dere sannelig ikke si noe heller. ;) Brennesle er nemlig helt nydelig. Jeg kan ikke beskrive smaken, for den er spesiell, men den er mild og god. Ingen fare, etter koking brenner ikke brenneslen, det samme gjelder hvis den tørkes. Har du brennesle i fryseren ? Prøv denne suppa! Jeg tror jeg tørr påstå at "alle" liker denne suppa.

Brenneslesuppe (2 porsj.):
♦ 1 potet
♦ 2 gulerøtter
♦ 1/2 løk
♦ 2 hvitløksfedd
♦ 1 dl forvellet og frossen brennesle. (Jeg tror dette tilsvarer rundt 4 dl, minst, ferske brennesleblader)
♦ 1 dl økologisk kokosmelk
♦ Vann
♦ Himalayasalt, økologisk og gjærfri, msg-fri buljong og sort pepper.
Tilbehøret er glutenfritt brød med hampsmør.

Mange bruker smør og hvetemel, potet og fløte til gjevning av supper. Jeg bruker ikke hvetemel og slo meg til ro med en kokt potet. Jeg kunne brukt økologisk rømme eller fløte, men jeg styrer unna når jeg kan så dette gjør denne retten vegan. Dessuten, kokosmelka var nydelig og suppa ble kremete og god!

                   SLIK GJØR DU:


Lyst til å lese mer om hvorfor brennesle er så sunt? HER finner du innlegget hvor jeg skrev om brennesle etter å ha vært ute og høstet noen liter.


Grunnen til at jeg ikke kokte brenneslen sammen med det andre og tinte den på svak varme alene er fordi brennesle (som spinat) inneholder nitrat og jo mer den varmebehandles jo mer nitritt dannes. Nitritt er ikke bra og derfor kokte jeg bare brenneslen noen minutter på slutten. Jeg har sett flere som har latt alt koke sammen i tyve minutt, de lever enda, hehe, men jeg gjorde dette for sikkerhetsskyld. Dessuten, det er ikke bra å ihjelkoke supermat! Har du ferske brennesleskudd (som helst skal høstes om våren) så kan du legge de direkte i gryta mot slutten. Jeg brukte frossen og forvellet brennesle.

NB: Som spinat, så inneholder brennesle både nitrat og oksalsyre, derfor skal man ikke varme opp retten flere ganger og barn skal ikke ha store doser av dette! Ellers er det bare å gafle i seg :D

  Mmm...Se den fine fargen!
    

Rå sjokoladepudding!

I motsetning til tradisjonelle desserter stappet med uønskede stoffer som sukker, laktose, hvete, gluten, gelatin, transfett osv., er denne puddingen stappet med sunne næringsstoffer. Denne smaker søtt og ser ut som en dessert, men det er mat. Ja, MAT! Det er mer næring i denne puddingen enn i en tradisjonell brødskive med ost, en youhurt eller en baguette fra Geheb. Med mer næring mener jeg ikke kalorier, jeg mener vitaminer, mineraler, sunne fettsyrer, enzymer og livsviktige og essensielle elementer. Denne puddingen skal nytes med god samvittighet og den kan spises til frokost (men mektig!), lunsj, dessert eller som snacks.Oppskrift til MEKTIGE 2 porsjoner:
♦ 1 stor moden avokado
♦ 1/2 banan (eller bløtlagte dadler)
♦ 1 ss knuste og rå chiafrø
♦ 3 ss rått kakaopulver
♦ 1 ss rå manukahonning (eller yacon, agave, honning o.l)
♦ 1 dl økologisk kokosvann og ♦ 1/2 dl vann. (Bruk gjerne annen væske, mandelmelk, hampmelk eller annen nøttemelk. Jo mer vann, jo tammere smak).
I tilegg hadde jeg LITT: ♦ rått carobpulver, ♦ rått macapulver, ♦ rått mesquitepulver, ♦ rått vaniljepulver, men dette trenger du ikke. Du trenger kun kakaopulver.- Blend alt i en foodprosessor evt. i blender, tilsett litt og litt væske. Er puddingen for bløt kan du tilsette mer chiafrø eller en liten teskje psyllium husk (knuste loppefrø), er blandingen for tykk tilsetter du ekstra væske. Nytes kjølig. Oppbevares et par dager i lufttett boks i kjøleskap.


Skal du lage denne rå, må ingrediensene naturligvis være rå, men ingen fare, -bruk det du har! Det finnes mange oppskrifter på rå puddinger og rå mousse, men jeg har ikke fulgt noen oppskrifter. Jeg prøvde meg frem og er svært fornøyd med resultatet. Bildet taler for seg selv, helt nyyydelig, men gud så mektig! Neste gang skal jeg prøve med bær og cashewnøttkrem. Herlig, men vær forberedt på et kraftig møte med aromaene fra den deilige kakaoen! Virkelig en smaksbombe! Yam! Man blir virkelig mett av denne porsjonen. Men deilig mett, glad og ingen oppblåst og vond mage! Derimot en svært så fornøyd kropp :D PS: Puddingen smaker ikke avokado!

  Og en nærmere titt, som vanlig ;)

Bokanbefaling: SUPERMAT!

Det er flere måneder siden jeg ble ferdig med denne boka, men jeg har ventet med å skrive om den for å få et eldre inntrykk av boka. Noen vil kanskje bli provosert over min dom, mens andre kanskje er enig. Derfor må jeg skrive innledningsvis at denne bokomtalen er min mening etter at jeg leste den flere ganger.

     SUPERMAT

      av Trine Berge og Sara Chacko

Mine tanker:
Boka blir som et slags oppslagsverk med ca 45 forskjellige matvarer som går inn under "supermat". Det er lite, men fornuftig informasjon om hver enkelt supermat og her får man med seg kun det viktigste. Boka er ryddig og oversiktlig. Lett å finne frem i med kapitler og oppskriftsregister. Nydelige og fargerike bilder. Det er også rundt 100 herlige oppskrifter og noen med bilde. Inspirerende og fristende oppskrifter. Det kunne gjerne vært enda flere bilder, vi får da aldri nok bilder av supermat? Jeg lærte ikke mye nytt, men jeg er likevel veldig glad jeg har denne boka, både pga. oppskriftene og fordi den blir som et oppslagsverk. Her kan man også se næringstabeller over supermaten, noe det er lite av på norske sider. Vil du lese og lære mer om supermat? Da bør du kjøpe denne boka!

Negativt, irriterende og pirk:
Jeg vet ikke om det er flere som la merke til disse tingene da de leste, men jeg gjorde det ganske tidlig og det ble fort irriterende. Jeg la veldig fort merke til at det står kort og greit fortalt om hver enkelts supermats "næringsinnhold". Her står det kort fortalt hvilke næringsstoffer den aktuelle supermaten inneholder mye av og dermed også hva som gjør den spesiell. La meg ta noen eksempler:
Ved rå kakao står det at rå kakao har et høyt innhold av magnesium. Det er riktig, kakao er kjent for sitt høye innhold av magnesium og i følge boka inneholder kakao 342mg magnesium/100g. Til sammenlikning står det at kokospulp er "rik på mineraler som magnesium". Vel, 32mg magnesium/100g...
Wacame, "er speielt rik på kalsium, magnesium og jern". Spesielt rik på dette er den ikke nei, kalsium: 150mg/100g, magnesium: 107mg/100g og jern: 2,18mg/100g (vi kvinner trenger 15mg daglig). Til sammenlikning inneholder chlorella 100mg jern/100g.
Lucuma,  "...inneholder betydelige mengder kalsium". I følge næringstabellen på den samme siden inneholder lucuma 16mg kalsium/100g. Det er ekstremt lite. Vi spiser i tilegg bare små mengder lucuma av gangen. Til sammenlikning inneholder Hijiki 1400mg kalsium/100g, her snakker vi betydelige mengder kalsium!
Jeg stopper der for jeg kunne tatt veldig mange eksempler fra hele boka og jeg tror dere tok poenget mitt. Jeg er fullt klar over at dette er pirk, men det irriterte meg veldig, men det er også det eneste negative jeg har å si.

Konklusjon:
Absolutt en bok som er verdt å lese om du interesserer deg for supermat eller har lyst til å lære litt om emnet. Lettlest og ryddig. Her kan du lære mye viktig og få inspirasjon til å lage og bruke supermat i hverdagen. Anbefales på det varmeste!

Per dags dato kan den kjøpes for 297 kr på CDON.

   Noen bilder tatt fra boka:

Bevisst blogger!

Jeg har (endelig) blitt en bevisst blogger og jeg håper noen av dere andre bevisste bloggere vil være med på det samme. Bevisste bloggere tar naturligvis bevisste valg i hverdagen, helst innen noen av disse punktene:

" ♦ Være miljøvennlige.
♦ Kjenne til fordeler ved bruk av økologiske produkter.
♦ Velge økologisk så sant det er mulig.
♦ Bidra til å spre det grønne budskapet og inspirere andre. "

Jeg har ikke blitt med før, rett og slett fordi jeg ikke har visst hvordan jeg skal legge inn "Bevisste bloggere"-bildet, men nå er det på plass. Problemet er hvordan jeg kan gjøre dette bildet mindre. Noen bloggeksperter som kan forklare meg hvordan jeg får det mindre? Det er snakk om bildet i høyre kolonne.
UPDATE: Fikk hjelp og nå er den i orden og i riktig størrelse. Flott :)
Så, gjør du bevisste valg i hverdagen? Bli med og bli en bevisst blogger du også! Spre budskapet videre og inspirer dine nære og kjære til å gjøre noen bevisste valg!

Iherb - om tilbakebetaling ved forsvunnet eller returnert pakke...

Nå har jeg sjekket grundig dette med tilbakebetaling av pakker som har blitt returnert. Nå har det seg slik at Iherb tilbakebetaler beløpet på pakker som har blitt returnert, borte eller liknende, men KUN pakker som er bestilt med DHL eller UPS-levering. Det vil si at International Airmail (4$) ikke blir refundert! Jeg syns dette er utrolig dårlig for jeg har selv en del pakker som ikke har kommet til tollvesenet engang. Gudene vet hvor de pakkene befinner seg... Lykkelig er vel den som fikk mine pakker gratis levert. Men nå må det også sies at mine pakker forsvant i askekaoset og det er kun to av sikkert hundre pakker som har forsvunnet.


Det vil egentlig si:
♦ Hvis du bestiller en pakke som du vet, 100% sikkert at ikke blir returnert (ikke inneholder legemiddel), -kan du bestille med billigste fraktmulighet.
♦ Hvis du tør satse på at pakken glir gjennom tollen og ikke er redd for at den blir returnert og dermed også mister sjansen for tilbakebetalt beløpet, -kan du også bestille med billigste fraktmullighet.
♦ Hvis pakkens vekt er over 1360 gram, -vil det være het trygt for da må pakken likevel sendes med DHL/UPS-levering (da billigste fraktmulighet faller bort ved pakker over 1360 gram).
♦ Hvis du bestiller med DHL/UPS-levering vil du garantert få tilbakebetalt pakkens verdi (minus frakt og eventuelle tileggskostnader),- så da er det også helt trygt.
♦ Pakker som blir borte med International Airmail blir ikke refundert! Dette skjer dog. ikke ofte!
♦ Med andre ord: Hvis du bestiller pakker for under 1360 gram, som kun inneholder handelsvarer (H) og du ikke er redd at pakken skal bli borte ved levering, - er det helt trygt å bruke international airmail-leveringsmulighet.

Syns dette er dumt selv, men egentlig er det ganske forstålig. Hvorfor skal Iherb betale tilbake for pakker som blir stoppet og returnert av tollvesenet, dette har man jo ansvar for selv å sjekke opp i. 
Her er et par linker, for å minne dere på det:
♦ Legemiddellisten finner du her.
♦ Urtelisten med reseptpliktige legemidler (LR) og legemidler (L) finner du her.
♦ Dopinglisten finner du her og du må aldri bestille noe som inneholder noe av dette. Du kan bli politianmeldt, innkalt til høring eller få bot, men kosttilskudd inneholder ikke dopingmidler uten at du er klar over det. Alle som bestiller kosttilskudd med dopingmidler VET det veldig godt selv og satser på at tollerene overser det.
♦ Urtelisten finner du her. Alle urter (ink. stevia som mange lurer på) merket med (H) kan importeres fritt til privat bruk!
Her finner dere siden jeg fant ang. å få refundert for pakker som blir borte eller returnert.

Hvis noen av dere likevel har fått refundert pakkens verdi og har bestilt med International Airmail-levering vil jeg veldig gjerne høre fra dere! Håper dette kan være til hjelp!

Energiboost!

Merker lange og late dager suger med seg alt som heter energi. Dere kjenner dere sikkert igjen. En kopp kaffe er en sikker energiboost, det samme er en stor og saftig salat eller en macashake. Jeg hadde hatt min daglige dose macakaffe og salat, så da måtte jeg finne en annen energibooster. Det ble en aldri så liten shake! En nydelig blåbærshake med snille karbohydrater for et stabilt blodsukker og kokosfett som også virker som energi (karbohydrat) i kroppen uten å påvirke utskillelsen av insulin. Prøv gjerne denne shaken om du trenger en liten oppkvikkende drikk.Super energiboost-shake:

♥ 2 dl frosne og selvplukkede blåbær. (Evt. andre bær/frukt).
♥ 1 stor ss Aktivated Barley *
♥ 1 ts Acai
♥ 1 ts Aloe Vera
♥ 1 ss Kaldpresset Extra Virgin Kokosolje. (Start med 1 ts og øk gradvis. Leveren gir tydelig beskjed i form av kvalme hvis den får for mye fett på en gang, så start forsiktig).
♥ 1/2 ts vaniljepulver
♥ 1/2 ts stevia
♥ Vann

- Blend alt til en gjevn og fin masse. Kokosoljen vil stivne i små biter, men den smelter til gjengjeld på tunga hvis du ikke svelger den først. En vanesak, nam!
I tilegg kan du bytte ut acai eller aloe vera med f.eks maca, gojibær (bløtlagt en halvtimestid), spirulina, greens eller kakao. Jeg ville gått for maca og kakao i èn og samme, passer godt sammen. Husk at greens og alger ikke skal blandes med sitrus, men ellers kan du bruke de bærene eller den frukten du selv ønsker. Kan fint være en frokost. Holder deg mett i 2-3 timer! Bon apètitt :)

  Og en nærmere titt ;)

*
Aktivated Barley eller aktivert bygg på norsk, er et pulver av aktivert byggfrø og må ikke forveksles med byggspirer, som er spirer. Aktivert bygg har blitt avbrytt spiringen med næringsinnholdet på topp. Aktivert bygg er en kjempefin kilde til betaglukaner (polysakkarider=langsomme karbohydrater) og har vist seg å virke positivt på dårlig kolesterol, opprettholde et stabilt blodsukker og er godkjent for bruk av diabetikere. Et energitilskudd av de beste.

                                                                                      

Sitronkake med "skummel" ingrediens! ;)

I dag har jeg blogget i et halvt år allerede. Tiden flyr, men det må da feries med en kake. Sitreonkaka jeg lovet dere for *kremt* et par uker siden. Kaken ser nok tilsynelatende vanlig ut til å være glutenfri, altså den hever ikke slik man er vandt til, men den inneholder en ingrediens dere ALDRI hadde gjettet om dere fikk kaken servert. Jeg lover! Dette høres sikkert skummelt ut, men kaka inneholder 4 dl med hvite bønner. Sykt? Nei, genialt! Man kan ikke smake at det er bønner i det hele tatt og dette er virkelig noe dere bør prøve å "lure i" en kake dere skal servere sære samboere ;). Inspirasjonen om bønner i kake fant jeg på denne fantastiske bloggen HER, men denne oppskriften har jeg ikke hentet noe sted.

   Sitronkake med bringebærtopping:


Bland først:
♦ 5 ss sukrin
♦ 3 eggeplommer fra økologiske, frittgående og lykkelige høner!

Tilsett så:
♦ 1 dl sitronsaft
♦ 2 ss sitronskall
♦ 4 dl kokte, hvite bønner (eller 1 boks)

Bland det tørre for seg og tilsett:
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1 ts bakepulver
♦ 1 ts natron
♦ 1 ts stevia (= 1 pk. med denne)
♦ 1/2 ts himalayasalt
♦ 1 ss fiber husk (psyllium husk eller knuste loppefrø). Du kan droppe dette og tilsette ekstra mandelmel.
♦ Ca 1,5 dl mandelmel, se an konsistensen.

- Deigen skal være vanlig kakekonsistens.
- Stekes på 180 grader i 25 min, sjekk med gaffel for sikkerhetsskyld.
- Avkjøl.


Bringebærtopping:
♦ 200 gram bringebær (jeg brukte frosne)
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1/2 ts stevia (= 1/2 pk. med denne)
♦ 3 ss sukrin
♦ 1/2 ss agar-agarSlik gjør du:

- Kok opp bringebærene, tilsett vanilje, stevia og sukrin. Rør godt. Smak til med evt. mer søtning.
- Tilsett agar og la det småkoke ett minutt, til agaren er oppløst.
- Smør over kaken med en gang.
- Strø over kokos og sett kjølig slik at massen stivner.Dette var en helt ny smaksopplevelse for meg. Ikke bytt ut de hvite bønnene, prøv, det er det verdt. De er ikke farlige i det hele tatt! >;) Hvis du ikke tåler mandler kan du bruke annet glutenfritt mel etter eget ønske. Ellers er kaken snill med magen, blodsukkeret og ved allergier. Masse fiber, sundt fett, antioksidanter, proteiner, trege karbohydrater og friske smaker. Kaka er kjempesaftig! I tilegg er den syrlig, så øk evt. søtningen etter eget behov. Bon apetitt!

Månedsoppdatering for juni!

Holdt visst på å glemme denne oppdateringen, men det er 2. juli så here we go again!


MACA:

♦ Funket veldig bra på kroppen min. Merket jeg fikk mer energi med en gang. Dessverre ga mer energi også utmattelse i dagene etter, så for meg var det veldig vanskelig å få energi når jeg ikke kunne bruke den som jeg ville.
♦ Hadde en uke fri og det kommer jeg til å fortsette med, bare for å forsikre meg om at resultatene ikke daler.
♦ Tips: Hvis du har ME og vil bruke Maca, bør du være obs på at man må finne balansen mellom aktivitet og hvile, hvis ikke kommer utmattelsen som normalt. Vanskelig, men jeg vil tro man klarer dette bedre etter en stund.

NYDELIG VÆR:
♦ Hele juni var det stort sett nydelig vær med sol fra skyfri himmel. Kjempedeilig med ordentlig sommervær og fikk spist mange kurver med norske jordbær. HERLIG! Fikk absolutt utnyttet noen av de fineste dagene i byen. Godt å komme seg ut av en mørk leilighet og ut blandt folk og sjøbris!

ANKELSKADE:
♦ Klarte å strekke en sene i ankelen. Måtte gå på krykker noen dager og følte meg raskt bra igjen. Jeg undervurderte smertene og endte opp på krykker igjen. Er på bedringens vei nå, men ankelen er fortsatt blå!

HELSE GENERELT:
♦ Juni har vært dårlig. Veldig dårlig. Jeg har hatt noen dager med energien på topp og masse krefter, men deretter utmattelse i flere dager og slik har det vært på'an igjen hver uke. Jeg har likevel nytt det pene været og ungått å høre på kroppens rop om ro. Selvom kroppen derfor har vært elendig har jeg likevel vært på topp psykisk og dette er kun fordi jeg har kost meg i sola! Det har hjulpet masse!
♦ Bloggen er nedprioritert og jeg har en følelse av at det blir lite blogging så lenge været er bra. Hjernen er faktisk i koma etter en dag med mysing og svetting, så fornuftige og informative innlegg blir det lite av!

                            Håper dere hadde en fin juni-måned og vi får ønske juli hjertelig velkommen :)


Kategorier


PhotobucketInstagram

hits