Tilbake til hovedside

Kokos chips!


Disse nydelige kokosflakene, også kalt "kokos chips" er så gode at jeg er nødt å anbefale de. Hvis du kommer over en slik pose på helsekost, så kjøp den og smak, -hvis du liker/tåler kokos da! Hvis du ikke har smakt usøtet kokos før så vil det nok bli en ny smaksopplevelse, en ekte kokos opplevelse! Det er ikke negativt. Chipsflakene er naturlig søte, de er tørre i det de kommer i munnen, men blir saftige når du tygger de. God og ikke minst sunn snacks, men disse kan brukes på andre måter og, hvis du klarer å la posen ligge da...

Jeg ser for meg at disse er nydelige i granola, frokostblandinger, sjokolade (for crunch), i fruktsalat, i salat generelt, på yoghurt, is, sammen med nøtter, som snacks osv, osv... Kokos kan brukes der du selv ønsker eller liker det!


Kokos chipsen inneholder 6 g karbohydrater per 100 g og er derfor et alternativ for alle low carbere, lchf'ere, diabetikere og alle andre som kan tenke seg redusert inntak av karbohydrater. De inneholder en liten mengde protein, men en stor del fett. Sunt fett, vel og merke, mellomlange mettede fettsyrer, også kalt MCT-fettsyrer som har vist seg å være immunstyrkende, bra for fettforbrenningen og blir brukt som energi i kroppen. Kokosfettet er BRA for kroppen, så det er ingen grunn til å sky kokos chips pga. det høye fettinnholdet!

            

Anbefales på det varmeste! En pose med økologiske kokos chips koster 22 kr for 150 gram. Jeg vet ikke om det er noen helsekoster i nærheten av dere som selger disse, bare å ta en titt, men de kan også bestilles herfra.

Forfriskende og mineralrik drikk!

Ok, jeg skal ikke gni det inn, men været har vært helt fantastisk denne uken, men spesielt i dag. Alle kjenner følelsen etter noen timer rett ut i sola, svett og tappet for energi? Ja, solen stjeler mye energi. Det kan også hende du føler deg svimmel hvis du reiser deg litt for raskt, ser svarte prikker og rett og slett føler deg litt uvel. Jeg prøver, men er ikke alltid like flink til å få i meg nok væske og på slike varme dager trenger man MYE væske, spesielt hvis svetten renner. For ikke og snakke om harde treningsøkter! Det er lett å undervurdere kroppens behov for væske og de livsviktige mineralene og spormineralene vi minster ved svetting. Jeg kan anbefale denne drikken til alle dere som kjenner dere igjen i det jeg skrev ovenfor. Den er forfriskende, avkjølende, mineralrik og søt på samme tid. Føler meg umiddelbart bedre etter å ha drukket en slik drikk i sommerheten.
Du trenger

♥ 1/2 ts Himalayasalt
♥ Saft av 1/2 sitron eller 4 sitronisbiter
♥ 3-4 stevia vanilla creme-dråper
♥ Masse is
♥ Vann
( + Hvis du har Aloe Vera beregnet til å drikke, tilsett 1 ts med dette! )


Husk å røre godt! Himalayasaltet synker til bunns og smaker ikke spesielt godt hvis du får det inn i større mengder... Himalayasalt er ikke farlig i større mengder slik vi vet at vanlig bordsalt er. Himalayasalt er faktisk et mineraltilskudd, og du kan lese mer om saltet i innlegget jeg skrev HER.

Ønsker deg en fin lørdagskveld :)

Pepsi RAW


Pepsi har lansert en brus, Pepsi RAW, som skal inneholde kun naturlige ingredienser og derfor heller ingen kunstige smakstilsetning, fargestoffer, konserveringsstoffer og søtstoff. Dette høres jo for godt ut til at det kan være sant? Noen toppbloggere har smakt denne og de har gitt brusen grønt lys på smak hvertfall. Den skal være i butikk i August/September, så vi andre får smøre oss med tålmodighet. Hvorfor den blir kalt "raw" vet jeg ikke, for i mange andre land går denne brusen under navnet "Pepsi Natural", -noe jeg vil tro er mer riktig. Tja, vi får se om dette er en brus som slår an hos skeptikerene!

Weleda!

Jeg fikk en mail fra vitalkost for en ukes tid siden og de lurte på om jeg ville teste noen Weleda-produkter. Selvfølgelig vil jeg det! Jeg hadde ikke trengt å nevne dette på bloggen, men Weleda er et veldig bra merke, økologisk, dyrevennlig da de ikke dyretester og har hudvennlige og pleiende ingredienser. I dag kom pakken og jeg skal nå teste disse i en stund, så får dere følge med. Hvis jeg er fornøyd kommer jeg garantert til å skrive om det og hvis det ikke er noe spesielt, lar jeg være. Det er alltid kjipt å måtte prøve og betale for noe man ikke vet om huden reagerer på eller noe. Da er det jo fint å dele erfaringer med hverandre så man kan unngå å gå i de største fellene!

    Jeg fikk:

♦ Weleda Skin Food, ansiktskrem. Ny serie.
♦ Weleda Mandel ansiktsrens.
♦ Weleda Mandel fuktighetskrem.
♦ Weleda Mandel ansiktsolje.

Blir moro å teste! Du kan lese mer om Weleda på denne siden!

Syns synd på meg selv nå...

Jeg har ingen planer om at denne bloggen skal bli en syte-og klageblogg, absolutt ikke! Men akkurat i dag syns jeg fryktelig synd på meg selv og jeg syns jeg har god grunn til det. Jeg klarte nemlig snuble i ei rot som lå gjemt under masse gress og gikk med andre ord skikkelig på tryne. Jeg kunne gå i går (godt tegn: ikke brukket), men i dag har jeg enorme smerter. Kan ikke stå, gå eller belaste venstre fot, så jeg måtte bytte den timen på medisinsk avdeling på sykehuset. I stedet har jeg hinket meg inn i taxi, til legen og til sykehuset for å få krykker.


Legen sa at det mest sannsynligvis og forhåpentligvis er en strekk i senebåndet i ankelen. Det kan også være senen har røket, men det får jeg ikke vite før om en ukes tid. Om jeg kom til å få varige mèn av dette svarte hun så oppløftende som så på: "Ikke nødvendigvis, men nå må du trene opp ankelen igjen med balanseøvelser hvertfall..." Damen i resepsjonen på sykehuset, som jeg trodde satt der for å hjelpe?, var den største hurpa jeg noen gang har møtt. Hinkende og så svetten rant kom jeg meg bort for å spørre om krykker. Nei, det hadde hun ikke. Jeg måtte gå til legevakta. "GÅ!? Jeg har hinket fra taxien og holder på å dø av slit, jeg kan ikke gå!". Det var visst ikke hennes problem og hun kunne ikke gjøre noe. "Men herregud, jeg må ha krykker, jeg kommer meg ikke bort til legevakten alene.." Nei, det var da ikke hennes problem, hun kunne ikke hjelpe, men hun momlet noe om å låne en rullestol, uten å si noe mer. En mann bak meg, utlending og ustødig i norsk, HENTET rullestolen og hjalp meg i den. Takk for hjelpsomme og våkne mennesker! Jeg blir så frustrert, det var like før jeg ga henne en skikkelig smekk. Litt hissig kan man si, men i svake øyeblikk merker man fort at lunta er kort!

Jeg sitter ganske fast nå. Jeg har ME og blir utmattet ved hver minste anstrengelse og nå må jeg hoppe rundt på krykker! Jeg er allerede så sliten i armene at jeg lurer på om jeg blir sittende vekselsvis i sofaen og senga i en uke i strekk. Ikke kommer jeg meg opp ute, fordi det bygges og er en stor jordbakke med fjell og stein.

Nå må jeg bare holde foten mest mulig i ro og ta tiden til hjelp. Vi får jo bare se hvor lang tid dette tar, men jeg satser på at jeg er på beina igjen om en ukes tid. Dagens setning får bli: Du vet ikke hvor avhengig du er av beina dine før den ene plutselig ikke funker som den skal. Jeg håper dere hadde en fin og koselig St.hans i går. Det hadde hvertfall jeg :)

Grønn og rå wraps, NAM!

Ok, denne wrapsen er vegansk, men den smaker helt nydelig. Vi som er glad i kjøtt/fugl/fisk vil ikke savne dettte i denne wrapsen. Jeg gjorde hvertfall ikke. Her er det så mye smaker og tygging at alle og enhver kunne spist denne wrapsen uten å tenke på at det er en vegansk rett. Jeg vet hva jeg kommer til å spise mye av fremover. Det som er så moro med denne wrapsen er at du kan fylle den med HVA du vil. Du kan spise taco og på denne måten unngå transfett, hvete, gluten, høyt blodsukker osv. fra lefser og nachos!

Du kan helt sikkert bruke nykål/kål, men det har jeg ikke prøvd. Denne spisskålen var seig og fin i bladene så jeg fikk fint brettet den uten at den knakk, som jeg tror mange andre salater kan gjøre. I tilegg er bladene på spisskålen STORE!

Dette er hva jeg hadde i min raw wrap:
♦ 1 stort spisskål blad
♦ 1 neve alfaspirer
♦ 1 neve brokkolispirer (du kan bruke andre spirer)
♦ Agurk
♦ Avokado
"Pesto"
♦ En del gresskarkjerner (kjerne bløtlagt litt)
♦ En del hampfrø uten skall
♦ Himalayasalt
♦ Hvitløkspulver
- "Pestoen": Kvern frøene i et kaffekvern (evt. annen maskin) til ønsket konsistens. Jeg kvernet til fettet begynte å skille seg og det ble en seig masse, men du velger selv om du vil ha hele biter eller grovmalt til smør.
- Brett sammen som en tacolefse!

NYDELIG!

Ananas sorbet!

Selvfølgelig på min, allergivennlige, måte. Dette er noe allâ ananas isen jeg laget forleden, men denne sorbèen smaker nydelig i sommervarmen. Bare husk at den smelter fort så det kan være en fordel å sette den inn i frysen litt etter at den er ferdiglaget, eller du kan tilsette frø, som suger til seg væske.
I denne har jeg:
♦ 5 isbiter
♦ 2 store never fryst ananas
♦ 1,5 dl hamp melk
♦ 1/3 ts vaniljepulver
♦ 6 dråper stevia sitron,
men du kan også bruke fryst banan eller annen søtning av eget ønske.
Jeg laget denne i foodprosessoren. Har mine mistanker om at blenderen ville krevd litt for mye væske og da vil resultatet bli smoothie. Det skal ikke være nødvendig med mer væske enn det som står i oppskriften, men du bør nok vente til ananasn begynner å tine før foodprosessoren takler det. Ellers er det bare å kjøre på, blend alt godt og "dra" ned fra kantene et par ganger hvis det er nødvendig. ;)

Isende forfriskende og yummy snacks til varme og late sommerdager!
Det blir forhåpentligvis maaaange av de dagene fremover, eller hva? Nå skal jeg se om jeg ikke får somlet meg til byen en tur, for å forhåpentligvis fylle kroppen med litt krefter... Jeg skal so(l/v)e på bryggekanten. Høre måkene skrike. Lukte på sjøbrisen. Se på (forhåpentligvis) blide sørlendinger! Nyte en is soya-latte fra den beste kaffebaren (etter min mening) i byen, Lauras og sist men ikke minst; jeg skal sette tenna i norske jordbær, min andre kurv sålangt. Sommeren er deilig. Måtte den vare lenge og ha mye godvær å by på! Jeg håper denne ananas sorbèen faller i smak!
Ha en nydelig tirsdag :)

Hamp melk!

Har du hampfrø (hemp) bør du prøve hamp melk! Kjempeenkelt og knallsunt! Bruker du i tilegg hamfrø uten skall er det enda enklere. Da kan melken lages uten å måtte siles gjennom et kjøkkenhåndkle eller liknende. Er du livredd for at det skal være noen biter av hampfrøene igjen, må du nesten sile blandingen (link til bilde under). Hampfrø med skall trenger ikke bløtlegging, men for å gjøre frøene mykere kan du bløtlegge de.Dette er enkelt!

♦ Hampmelk uten skall:
2 store ss hampfrø, 1,5-2 dl vann, blend godt og drikk eller ha i smoothies. Du kan tilsette hvilke smaker du selv ønsker, f.eks: vanilje, stevia, kanel, banan, kakao osv, osv...

♦ Hampmelk med skall: Ta en del hampfrø med tre deler vann, evt. bløtlegg hampfrøene noen timer. Blend godt og SIL gjennom et kaffefilter, sil, kjøkkenhåndkle eller nøttemelkpose. Du kan se hvordan dette gjøres HER. Hampmassen som blir igjen kan du fryse ned og bruke i bakst eller som du ellers ville brukt hampfrøene. Så kan du tilsette eventuelle smaker etter eget ønske!
  
Fregnetrynet måtte jo smake på melka også, Mmm... Dessuten gir den super-melkebart! Mine avskallede hampfrø har jeg kjøpt HER. Hampfrøene smaker nøtteaktig med smak av gresskarkjerner og solsikkekjerner. Hjelpes, man blir hekta! Dette er et SUPERT alternativ til vanlig melk og for alle som ønsker å unngå soya. Jeg kommer tilbake med mer info. om hamp en annen dag :)

PS: Hampfrø uten skall harskner lett og bør ikke utsettes for lys, luft og varme. Oppbevares i kjøleskap, men har du mye så bør du fryse de ned og ta opp i små mengder av gangen.

Du kaster vel ikke skallet?

Jeg snakker om sitrusfrukter. Økologiske sitrusfrukter! Det er synd å kaste mer enn nødvendig og det er ergelig med tanken på at økologisk koster mer enn man skulle ønske. Skal man bruke skallet på sitrusfrukter, som appelsin og sitron, så MÅ man kjøpe økologiske! Man skal ikke spise sprøytet skall, dèt er vi enige om? Men det er da ikke alltid man skal bruke skallet selvom man skal ha sitronsaften. Frys ned skallet! Frys det ned og bruk det i kaker og bakst. Ved å kjøpe økologiske sitroner eller appelsiner er det vel nesten billigere enn å kjøpe ikke-økologiske hvor man kaster alt skallet. Skal du ikke bruke sitrusfrukten med en gang, så fryser du ned saften også!


Det eneste du skal huske på når du bruker skallet er at du ikke går dypt inn på det hvite. Prøv og bruk kun det ytterste laget, for det hvite er veldig bittert og smaker ikke godt!

             Sitronisbiter!


Kan fryses ned i isbiteformer eller i en fryseboks.
Tipset om å fryse ned skallet fikk jeg da jeg kjøpte økologiske sitroner på "sans & smak" i lillemarkens. Jeg ble kjempeglad for dette tipset og deler det derfor med dere! Jeg har planer om å lage en deilig sitronkake med spennende ingredienser, håper den blir noe å dele med dere :)

GOD vannfast, parabenefri og dyrevennlig solkrem!

Etter at jeg bestemte meg for å bli en dyrevennligere forbruker så gjaldt det også for solkrem. Derfor gikk jeg tidlig i vår til innkjøp av alternativ solkrem fra Iherb. Jeg har nå prøvd denne solkremen i en månedstid og jeg er mektig imponert! Varmen kom over natten og min kropp var absolutt ikke vandt til varmen, med andre ord, - det ble som å komme til syden da jeg solte meg, og svettet som en og annen maratonløper! Dere vet hvordan solkrem og svetting fungerer? Etter en halvtime må man smøre på alt igjen fordi alt ligger i et fuktig håndkle, etter neste halvtime er det på'an igjen og man blir lei og dropper solkremen og resultatet blir solbrent! Svette og sol uten solkrem = solbrent. Jeg ble ikke solbrent selvom jeg lå flere timer OG svettet UTEN å legge nye lag med krem! Slik fant jeg ut at denne solkremen er vannfast, det forklarer jo litt bedre, men uansett, jeg er mektig imponert!
Alba Botanica suncreeen SPF 15, fragrance free:
♦ Vannfast
♦ UVA/UVB-beskyttelse
♦ Parfymefri, men lukter "luktfritt", hvis dere skjønner hva jeg mener ;)
♦ Allergivennlig
♦ Trekker raskt inn i huden uten gris og søl!
♦ Uten parabener
♦ Ingen animalske ingredienser
♦ Du kan lese mer eller finn andre solkremer fra Alba Botanica HER.
♣ Alba Botanica tester dessuten IKKE på dyr! :D


Eneste minuset med denne solkremen er at tuben er på 118ml, ML, det er ikke store tuba! Siden denne er vannfast og funker som fy så blander jeg denne ut med bodylotion og det funker kjempebra! Det blir dyrt om man skal smøre hele kroppen med denne, men det trengs altså ikke hvis ikke man skal bade! Anbefales virkelig hvis man skal være ute en hel dag og ikke har lyst å smøre seg hele tiden. Håper denne kommer i større tube etter hvert!

Jordbærsorbet!

Deilig med iskald is i varmen. Denne oppskriften er veldig enkel og bør absolutt prøves på varme dager. Sorbêen er rå og vegan, men også helt uten sukker og laktose.
Jeg brukte:
♦ 3 never fryste jordbær
♦ 1/2 fryst banan, evt. mer hvis du ønsker
♦ 2 ss hamfrø uten skall
♦ 1 ts acai
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 5 dråper stevia-sitron / evt. annen søtning
♦ Litt ferskpresset sitronsaft
♦ 1,5 ss chiafrø *Kvern alt i en foodprosessor, evt. blender hvis den takler det uten mye vann slik at det ikke blir smoothie. Tilsett litt vann, men bruk minst mulig. Du må nok stoppe et par ganger å "dra ned bærene" fra kantene.

* Sorbêen smelter raskt så for å unngå at den smelter veldig raskt kan den settes inn i frysen i ti minutter eller du kan tilsette frø. Jeg brukte 1,5 ss med chiafrø til slutt fordi de suger til seg væske. Smaker ingenting, men blir bløte og gelèaktige!


PS: Jeg er ikke i form om dagen og jeg bruker derfor ikke kreftene mine på blogging, men det forstår dere nok veldig godt! Jeg kommer alltid tilbake når jeg er form til det :)

Lopper og marked!

Vet ikke om jeg mener lopper som masse gamle skatter eller lopper som masse gamle mennesker. Ja, i dag har vi kjempet om plass med overivrrige pensjonister i prute-aksjon. Skal si de våkner til live når det er opphold, vaffler og loppemarked. Mon tro om det bare var fløte i kaffen for makan til futt i de eldre har jeg sjeldent sett! Blir nesten litt skremt jeg når de skyver vei med stokk og rulator og later som de ikke kan se! Bondens marked var en skuffelse, MEN jeg fikk egg og honning. Det var det jeg ville ha så jeg er egentlig fornøyd. I tillegg fikk jeg snakket med hønemor og har muligens fått meg en avtale på disse eggene. *Danse på bordet*. Nå gleder jeg meg til å sjekke nettsiden dems, som er under arbeid, men HER er bloggen (gammel og støvete), men det gir et viss innblikk! :)
Det ble bare egg, blomsterhonning og ost på meg. Neste marked er i juli så da håper jeg de stiller med noe av sesongens frukt og grønt. Det håper jeg virkelig! Osten er litt spennende da for det er "SØRENMÆ" den beste osten jeg har smakt! Helt fantastisk nydelig. Upasteurisert er den også, det vil si rå ost, ja, rå som i raw food. Melken de bruker blir ikke varmet opp til over 29 grader. Lagret i fra 1 måneder og oppover og med løk og hvitløk er denne osten perfekt for mine ganer. Melka som brukes er ikke homogenisert som er veldig vanlig ellers (dvs. fjerne en del fett). Kumelk ja, det var det vi snakket om her. Jêg mener kumelk er helt OK til ost av og til, så lenge man tåler det! Ja, jeg har prøvd geit og beklager, men geiteprodukter går bare ikke an å få ned! Dette er en koseost og den skal nytes i kveld og i hver munnfull. Ikke noe hive på ei skive og la den ligge svettende i en matboks. Sa jeg nyte? Mmm...
♦ Du husker kanskje at jeg etterlyste liknende tebokser som DENNE, men jeg fikk ingen respons og jeg ble superglad da jeg så disse tre små teboksene!

♦ I tilegg en sjarmerende sjokoladeeske i metall. Mon tro om dette var konfektesker før? Ingen anelse, hvertfall en halv kilo står det på boksen! Sjokoladeboks? Konfektboks? Hva skal jeg med det mon tro... ;)

Norgesglass! Elsket (og sikkert hatet), men jeg elsker disse og har hatt lyst på en samling leeenge. Endelig får jeg pyntet litt i skapene. Disse glassene er så sjarmerende. Fulgte faktisk med tre strikk og, men de kan enkelt kjøpes på Jernia.

Ringnes ølglass. Kan egentlig ikke si stort annet enn at disse ropte så pent på meg at jeg ikke kunne la være.

Husker du disse?

Vil bare forsikre meg om at disse nydelige kjærlighetene ikke har gått i glemmeboka for det burde de absolutt ikke gjøre! Har du barn og er opptatt av å kun gi det beste snopet uten sukker eller kunstige tilsetningsstoffer? Eller liker du snacks på sene kvelder selv? Ja, da bør disse smakes. HER er innlegget mitt jeg skrev om disse og jeg mener akkurat det samme i dag!


Smaker EKTE, kanskje ikke så rart når smakene faktisk er ekte! Uansett, veldig gode! Har du først smakt disse vil du aldri ha lyst på "vanlige" kjærligheter igjen. Disse fortjener faktisk masse ros og derfor må jeg ha noen skryteinnlegg av og til for å minne meg selv (og andre) på denne lekkerbisken. Kan kjøpes HER. Har du smakt disse før?

Nå er det helg igjen gitt! Syns dagene går, mens ukene flyr! Ønsker deg og dine en riktig god helg!

Bondens marked i din by?

Endelig! Endelig fant jeg informasjon om "Bondens marked" i Kristiansand. Jeg har hørt om dette, lest om dette og syns det har vært riktig så interessant, men jeg har aldri funnet dato og klokkeslett for min by. Dette er noe jeg gleder meg veldig til og jeg vil anbefale dere å sjekke ut tid nærmeste "Bonends marked" arrangeres i din by. Sommeren er jo en herlig tid til slike markeder, med fin temperatur, nydelig natur og forhåpentligvis pent vær. Selv skal jeg innom både "Bondens marked" og "Posebymarked i Posebyen" som er et marked med salgsboder av nytt og brukt, kunst, hjemmelaget, gamle skatter av alle mulige slag og kaffeterie med hyggelige priser. "Posebyen" er forresten den eldste delen av sentrum hvor de gjør alt de kan for å bevare de eldgamle og skakke husene som står igjen etter bybrannen i 1892.. Virkelig den koselige og rolige delen av byen uten voldsom trafikk, søppel, mas, tiggere og butikker. Skal du til Kristiansand bør du ta deg en tur innom "Posebyen"!


Litt om Bondens marked:
Bondens marked er et torg hvor vi som kunder kan kjøpe produkter direkte fra produsenten. Produsenten trenger ikke nødvendigvis være bonde, men må være en person som bearbeider lokale råvarer gjennom småskalaforedling. Det stilles tre krav hvis du ønsker å stille ved Bondens marked, de er:
"♦ Råvarene skal være lokale og sporbare (så langt praktisk mulig).
♦ Foredlingen skal ha en håndverksmessig/småskala preg.
♦ Produsenten(e) skal selv stå for salget."
Slik vil du kunne få all den informasjonen du trenger eller ønsker, direkte av produsenten. Her kan du støtte lokale gårdsbrukere og betale direkte til produsenten fremfor til alle mellomledd, i tilegg er det en dans på roser for miljøet! Det legges stor vekt på åpenhet og sporbahet for vi som forbrukere har rett på å vite hvor og hvordan maten vår er produsert! Dette bør du gi en stor sjans!

Sjekk hvor Bondens marked arrangeres i nærheten av ditt hjemsted!

Yaaacon-snacks!

Kanskje du syns innholdet i denne posen likner på chips, det gjorde hvertfall jeg, men det er så myyye bedre enn som så. Yacon, yacon-biter faktisk. Yacon er jo faktisk en rot så selvom jeg ofte bruker yacon-sirup så betyr ikke det at det er den eneste formen for yacon som selges.. Tørket biter av yacon, -helt som annen tørket frukt, bare ikke fullt så vanlig i Norge. Bitene er rå og dermed tørket på lav varme for å bevare fest av de verdigfulle næringsstoffene yacon har å by på.

Yacon:

♦ Er en rot som dyrkes i Andesfjellene i Peru.
♦ Inneholder FruktOoligoSakkarider (FOS) som virker som probiotika (mat for de gode tarmbakteriene) og gjør derfor yacon veldig bra for fordøyelsen.
♦ Inneholder opptil 50% FOS og FOS tas ikke opp i kroppen og gjør derfor yacon til et kalorifattig alternativ.
♦ Påvirker knapt blodsukkeret. Har trolig en GI på under 5 så denne roten er helt trygg å bruke ved diabetes.
♦ Smaker fruktig, søtt og lett syrlig. Er absolutt en rot alle kan like!
♦ Skal ha et spesielt høyt innhold av antioksidanter, kalsium, kalium, magnesium, jern og fosfor. 
♦ Mine smaksløker liker yacon bedre enn agavenektar, men det er også dyrere.

                 

Saftig, syrlig og søtt, nam, nam, nam! Disse tror jeg alle og enhver ville likt. Tørket frukt kan spises på så uendelig mange måter, som snacks eller i som fruktige innslag i oppskrifter. Jeg skal ikke bare spise disse som snacks (selvom jeg tror det blir til det likevel...), men jeg skal bløtlegge de og kverne de. På samme måte som bløtlagte og kvernet dadler gir dette en søt "sirup" som kan brukes som naturlig søtning i stedet for f.eks banan eller mengder av dyr honning eller yacon. Synd å bruke en halv flaske med yacon-sirup for å lage ên raw-foodkake!

Yacon-sirupen jeg snakker om er denne, ikke rå, mens denne yacon-snacksen har jeg kjøpt HER. Stor pose, en halv kilo, jeg syns ikke dette er dyrt med tanke på de små og dyre fruktposene de selger her hjemme som faktisk inneholder mer (!) sukker enn frukt.

Rå carob snacks!

Innleggene ble visst litt lange så jeg deler de i to. Først en liten carob-snacks! Carob podsene jeg har fått er hel tørket carob-frukt. Smaken er spennende, men spesiell. Sunn og god snacks, me like!

Carob:
♦ Kommer fra johannesbrødtreet eller St.John's treet som vokser i middelhavslandene, men dyrkes også.
♦ Inneholder 40% kostfiber
♦ Mye kalsium, ca 350mg/100g.
♦ Carob kan brukes i stedet for kakao, i smoothies, desserter, kaker, sjokolade osv..
♦ Grunnen til at mange velger å bruke carob fremfor kakao (og da spesielt med tanke på raw food-tilhengerene som ikke bruker kakao) er rett og slett at de mener kakao ikke er bra fordi det kan være avhengighetsskapende og har sentralstimulerende stoffer, som koffein og teobromin. Mange unngår også kakao fordi det kan gi/forverre migrene og allergi. Dette gjør ikke carob. I tilegg er carob basedannede mens kakao er syredannede.
♦ Jeg syns ikke carob kan sammenliknes med kakao i smak! Greit nok at det har samme bruksområder og det kan minne om sjokolade, men carob smaker ikke rå kakao!
♦ Carob podsene jeg har er vell mellom 10-20 cm lange, med frø og "hele pakka"! Det vanligste er å få tak i carob i pulverform.
♦ Carob er naturlig søtt og inneholder mye kalium, jern og magnesium
♦ Carob podsene kan spises hele som snacks, kvernes til pulver eller bløtlegges og brukes i oppskrifter.


Smak og lukt:
Har du smakt carobpulver og liker det? Da er du ganske safe og du vil sikkert like podsene også. Lukten er ikke den samme som i pulver, mye særere, kraftigere. Ja, det luktet faktisk gjennom pakken. Først syns jeg det smakte carobpulver, men jo mer jeg spiste, jo bedre ble det. Til slutt konkluderte jeg med at smaken minner om "HA-PÅ" (karamellpålegg) og sjokolade. God snacks, får fort nok og det kan nok være en fordel om man har satt tenna i carob før. Carobpulver minner mer om sjokolade, mens podsene faktisk (etter min smak) smaker mer karamell. Podsene er tørre på utsiden, men med en saftig kjerne.
Carob her til lands:
Carob kalles også for "johannesbrød" og selges i helsekostbutikkene som"carobpulver" eller  "johannesbrødkjernemel" - noe som er veldig populært hos lavkarbo-folket da dette melet har bindeevne, men ikke inneholder karbohydrater. Johannesbrødkjernemelet som selges i butikk er laget av FRØENE i caroben, mens carobpulver er hel tørket, kvernet carob pods. Carob er IKKE karbohydratfritt, men frøene er tydeligvis det så johannesbrødkjernemelet er gunstig for alle som tenker på karbohydratinntaket. Johannesbrødkjernemel er naturlig glutenfritt.

                  PS: Ikke prøv og tygg frøene! De er steinharde! Det var 7 stk i denne:


Har aldri sett carob pods i Norge, ennå, men kanskje det kommer det også? Kjøpt HER!

Pakke fra funkyraw :D

Jeg er ute av drift om dagen. Macaen funker (dessverre?) veldig bra og jeg har hatt et relativt høyt energinivå hele forrige uke. Resultatet er utmattelse og store doser med hvile og søvn denne uka og naturligvis er det bloggen det går utover først. Setter pris på alle mine forståelsesfulle og faste lesere, at dere smører dere med tålmodighet og er innom selvom det er tynt med innlegg.

Fikk en moro pakke fra funkyraw i dag. Har ventet nesten tre uker så var godt å ha den i hendene mine :DCarob pods og yacon-biter!
 Veldig interessant og jeg tenkte jeg skulle skrive et innlegg om disse godsakene i dag! I mellomtiden håper jeg dere får en fin kveld!

Rå rødbete-knekk!

Nydelig, nydelig, nydelig! Disse har jeg hentet inspirasjon fra HER, men man får også kjøpt DISSE på funkyraw, men  hjemmelaga er myyyye bedre og billigere. Liker du ingrediensene bør du prøve! Nam!
Oppskriften:

♦ 2 mellomstore rødbeter
♦ 1 gulerot
♦ 2 biter blomkål / eller en ekstra gulerot
♦ 2 store fedd hvitløk
♦ 1/6 løk
♦ 2 store ss linfrø / kan byttes ut med andre frø
♦ 2 store ss chiafrø / kan byttes ut med andre frø
♦ 2 store ss hampfrø/uten skall / kan byttes ut med andre frø
♦ Himalayasalt, grovmalt pepper
♦ Gresskarkjerner til å strø oppå
- Skjær opp før de tørkes for å gjøre det lettere å knekke de opp i passelig størrelse når de har tørket.
- Tørkes i ovnen på 50 grader med døren på gløtt i (hold deg fast) 15-20 timer!
- Kantene ble som flatbrød, mens resten ble som knekkebrød. Syns nesten det var bedre da det var så tynt som flatbrød, men vær obs og smør litt ekstra ut i kantene hvis du vil ha de litt tykke. Eller smør et kjempetynt lag hvis du vil ha de som flatbrød.
- Jeg fryste ned det meste, men jeg vil tro de holder seg i kjøleskapet i en lufttett boks noen dager. Tiner raskt.
TIPS: Kjempegode å dippe i hummus (moste kikerter med valgfri smakstilsetning) eller nøttedip, f.eks cashewnøtt-dip!

   Rødbete gir en søt smak og en nydelig farge!
         

Eller hva med en iskaffe med maca?

Det er varmt og det er så utrolig godt med iskald drikke. Hvis du ikke ville ha milkshaken min kan du lage deg iskaffe. Nydelig. Gjør den så søt som du ønsker ved å tilsette stevia/xylitol/sukrin/sirup eller liknende. Jeg liker ikke søt kaffe, men smak dere frem. En fin måte å lure inn litt maca i hverdagen.


Du trenger:

♦ Kaffe
♦ Mandelmelk/hasselnøttmelk/annen melk
♦ 1/3 ts vaniljepulver
♦ 1 ts kakaopulver eller carobpulver (kan droppes, men gjør seg bra i denne)
♦ 1/2 ts maca
♦ Isbiter, masse isbiter!
♦ Evt. søtning

Enkelt:
- Brygg kaffe og avkjøl den leeeenge, f.eks på morgenen.
- Hvis ikke du har tid til å avkjøle kaffen: Brygg en ekspresso eller kruttsterk kaffe.
- Bland melken du velger å bruke med vaniljepulver, kakaopulver, macapulveret og evt. søtning. Bland i en blender eller med stavmikser for å gjøre melken luftig og lett.
- Hell i kaffe, melk og isbiter. Husk at isbitene vanner ut kaffen så ha den gjerne helt avkjølt eller ekstra sterk.   Og en nærmere titt:
                               
Arh, i kveld får jeg digitalkameraet mitt tilbake. Det skal bli herlig, selvom det er et drittkamera så er det bedre enn den liksom "kameramobilen" jeg har! Jeg skal kose meg med jordbær dyppet i sjokoladesaus i kveld, naaaaaaaam!

GOD HELG ALLE SAMMEN!

Mmmilkshake!

Varmt og godt vær i dag også så i dag måtte det nesten bli en aldri så liten sjokolade-milkshake, uten soya, laktose og sukker!


Oppskrift på suuuuper-milkshake:
♦ 3 dl mandelmelk
♦ En skvett kokosmelk / noen kokosmelk-isbiter (0,5dl kanskje), ikke light!
♦ 6 isbiter
♦ 1/2 fryst banan
♦ 1 ss hampfrø uten skall (kan droppes)
♦ 1 toppet ss kakaopulver
♦ 1/2 ts vanilje
♦ Her kan du gjerne lure i den daglige dosen med maca ;)
- Blend alt godt! Unngå (hvis det er mulig) å tilsette ekstra væske/vann. Blend alt godt, til en gjevn og creamy konsistens.
♦ Putt oppi 3 ekstra isbiter for å holde den kald lengre.
Slurp og smatt og Bon Apêtitt!NB:
Du kan bytte ut kakaopulveret med jordbær eller andre bær/frukt eller litt ekstra vanilje og banan!

   Nærbilde må til, de svarte prikkene er ekte vanilje ja ;)    

Jeg er målløs, tusen takk!

Jeg fikk en mail fra en leser for noen dager siden og ble spurt om jeg ville overta litt snacks hun ikke kunne ha lengre. Gjettom jeg ville, bare at hun tenkte tanken og sendte meg mail gjorde meg glad. I dag fikk jeg pakken fra henne og hun hadde pakket den så fint inn med den ene lille overraskelsen etter den andre:


Pakken inneholdt det kjent og kjære kakaopulveret jeg stadig er fremme med og kakaofett som er en viktig ingrediens i god, rå sjokolade! I tilegg fikk jeg agar-agar og carobpulver fra urtekram, debio-merket og økologisk.


Jeg er målløs. Vet ikke hvordan jeg skal sette ord på min takknemlighet. Hvordan skal jeg i det hele tatt takket en så sjenerøs jente som jeg aldri har snakket med engang? Jeg setter kjempestor pris på at jeg, blant så mange bloggere, fikk sjansen til å overta disse godbitene. Jeg skal ta godt vare på de så lenge de varer ;) Tusen takk Ida for at du tok deg bryet og tusen takk for pakken, dette er en pakke av de sjeldne!

Månedsoppdatering for mai!

Mai er en vakker vårmåned, men for min del har den alt i alt vært veldig kjedelig og lite nytt, men here we go!


REISE:
♦ Bestilte reise til Nessebar i Bulgaria. Gleder meg som en unge og ser virkelig frem mot slutten av sommeren i år. Hehe. På tide med litt planlegging!

MACA:
♦ Ankom huset og vi ble gode venner. So far, so good. Ga umiddelbar virkning som jeg håper ikke forsvinner.

RAW FOOD:
♦ Ble enda mer interessert i raw food. Lysten på dehydrator øker for hver dag som går og forhåpentligvis står den og pryder benken i boden om ikke lenge! 
♦ Merket kroppen likte råkost og at suget etter drittmat forsvant da jeg spiste både superfoods og raw food. Jeg var langt ifra så rå som jeg håper å bli, men jeg er på vei ;) Hadde mye moro med spiret bokhvete!
♦ Gluten ble bannlyst! Jeg kan ikke ha det og blir dårlig! Laktose/meieriprodukter går greit av og til, men kun fordi jeg ikke reagerer på det.

SYKDOM:
♦ Ja, jeg klarte å bli "syk" rett etter jeg skrev innlegget om at jeg ikke hadde vært syk siden i fjor. Syk og syk, basselusker hvertfall! Fikk en liten, luftveisinfeksjon. En merkelig opplevelse! Den kom, ga beskjed om at den ikke har sluppet taket fra kroppen min ennå, var på besøk et par dager og dro. Noen fargerike slimklumper og litt hosting morgen og kveld i tre dager var altså det hele!
♦ Hadde dette vært for et år siden kan jeg legge hånden på hjertet å si at jeg ville hostet disse udelikate og ekle klumpene, samt. hostet magemusklene støle i hvertfall to uker før det hadde begynt å gi seg.

GENERELL HELSE:
♦ Helt som "normalt". Av og på med gode og dårlige dager med ekstreme mengder søvn. Verken bedre eller verre enn formen ellers er.

Møtte denne lille luringen på kjøkkenbenken en morgen. Mon tro hvor den kom fra, en smoothie, tekopp eller er det en gigantisk basselusk!?Masse ananas!

Det er ikke særlig moro å skjære i ananasene her til lands, de er harde og umodne. Halve ananasen må kastes fordi det er skarpe kanter som absolutt ikke er gode å spise og den midterste delen stein hard! Dessuten veier den grønne planten oppå sikkert like mye som hele ananasen. Greit, den er nydelig med den grønne fine og tornete busken på toppen, tar seg nesten ut som en dekorativ pyntegjenstand på kjøkkenbenken, men den gjør også ananasen dobbelt så tung og da også dobbelt så dyr siden ananas ofte selges i kilopris. I dag kom jeg over et tilbus på ananas, 10 kr/stk (rema 1000). Billig. Med slike tilbud i blikket blir det hamstret og jeg kom derfor hjem med tre flotte ananas.Ser kanskje ikke mye ut, men de tre (små) ananasene ga meg en full frysepose. Pass på at det er luft mellom bitene slik at de ikke fryser sammen til en stor klump, da det vil være vanskelig å få de fra hverandre...

Kjøp stort og frys ned! Ananas kan fint fryses. Fryst ananas setter virkelig prikken over i'en i en frisk sommersmoothie. Anbefales. Passer sammen med stort sett alt og sender smaksløkene dine til himmels! Men HUSK for all del å fjerne alle "piggene, tornene, restene av skallet", de kan ødelegge smaksopplevelsen, det klør og stikker i hals og tunge.

Nam, nam, nam, nå blir det deilige (og kalde!) smoothier med ferskfryst ananas på varme sommerdager!

Kategorier


PhotobucketInstagram

hits