Tilbake til hovedside

Hvorfor Maca skal være så bra!

Maca (Lepidium Meyenii) er en rotgrønnsak som likner på reddik og som vokser så høyt som 4,500 meter over havet i Andesfjellene i Peru. Macaroten kalles for "Peruviansk ginseng", men er ikke slekt med ginsengen. Kallenavnet kommer av at Maca i en årrekke har blitt brukt for å gi bedre utholdenhet, energi og seksuell funksjon. Maca dyrkes også utenfor Peru, men det er tvilsomt at denne Macaen er like effektiv som den som kommer fra Andesfjellene, se etter Peruviansk Maca! Maca har vist seg å redusere prostatakreft hos rotter, men effekten på mennesker er ukjent. Maca brukes mot dårlig hukommelse, plager i overgangsalderen, mannlig impotens, tretthet, mangel på energi, uregelmessig og problematisk menstruasjon, PMS-smerter, lav libido (forplantningsdrift/seksuell lyst) og depresjon.


Helsegevinst:

♦ Maca er et adaptogen og virker derfor der hvor kroppen trenger det. Maca gir energi hvis kroppen har behov for det!
♦ Maca har vist seg å øke libido og fruktbarhet hos kvinner.
♦ Maca har i tilegg vist seg å forbredre libido og sædkvaliteten hos menn.
♦ Maca kan gi økt utholdenhet ved hard trening.
♦ Maca gir bedre hukommelse og immunforsvar.
♦ Maca er ikke vanedannende.
♦ Maca er et fint tilskudd i overgansalederen for å redusere plagene og PMS-smerter.
♦ Maca er oppkvikkende og bør ikke tas på kvelden!
♦ Maca kalles, i tillegg til "Peruviansk Ginseng", for "Kvinnens Viagra" og "Naturens Viagra".. Huhu!
♦ Det er mulig Maca har en betydelig effekt på prostata.
♦ Inneholder plantesteroler som har vist seg å ha en gunstig effekt på muskulaturen og ved trening.
♦ Uten å gå i detajer, Maca funker her i hus! ;o)


Smak:
Maca smaker ikke godt og slik er det bare! Smaken kan minne om lukten av rå potet og brent kålerabi på en særdeles merkelig måte. Smaken er ikke behagelig, men jeg velger å gjøre det beste ut av macaen og drikker derfor min dose med min grønne drikk, kakao, smoothies, kaffe eller best, -i en sjokoladesmoothie. Ingen grunn til å syte, Maca kan kjøpes i kapsler!


Anbefalt daglig inntak:

Det er store uenigheter her og det varier fra kjønn og vekt, men opptil 5 gram (1ts) om dagen bør holde for de fleste. Hvis du er mann og skal ta Maca for økt produksjon kan dosen økes noe, for en periode. Det anbefales også å ta en pause en uke i måneden eller et par dager i uken pga. det virker hormonbalanserende. Maca er ikke et hormon, men det hjelper hjernen med å produsere hormoner. Start med 1/4 ts den første uken, øk til 1/2 ts etter to uker osv.. Eller du kan ta Maca regelmessig i kaffe, smoothies, sjokoladeshakes og liknende, det trengs ikke å tas hver dag!

Bivirkninger og farer:
Det er i prinsippet ikke mulig å ta overdose på Maca og den spises som mat og hel rot i Peru. Adaptogener er ikke griftig i små eller store doser, men hvis dere leser på DENNE siden så finner man mye interessant. Med andre ord, får du hjerteklapp, diarè eller kvalme slutt med Maca med en gang og øk deretter dosen forsiktig. Disse "bivirkningene" kan komme etter flere måneder, men tar man anbefalt dose (eller mindre) kan du være ganske trygg på at disse symptomene holder seg unna og du vil få god effekt av Macaen.

Kjøpe Maca:
Maca er et reseptpliktig legemiddel i Norge og kan ikke kjøpes her. Bestiller du Maca fra EØS-land er det fullt lovlig så lenge det er til privat bruk og pakken ikke inneholder mer enn 3 måneders forbruk, og hvis Maca selges som et reseptFRITT legemiddel i landet du bestiller fra. Det kan hende du får et brev fra tollerene, men det er bare å stå på sitt. Det er faktisk ikke så "vanlig" å bestille Maca til Norge, så da prøver de med å skrive at det er reseptpliktig. Det du gjør da er å ringe og hva de mener problemet er og at du kan sende de dokumentasjon (kvittering/betalingsbekreftelse) på at legemiddelet er lovlig kjøpt. En slik dokumentasjon ligger dog. også i pakken! Utenfor EØS (som USA hvor jeg bestilte mitt fra) er det egentlig ulovlig og det skal bli returnert, men jeg vet at det er flere glipp her. Bla. meg selv.


Tja, hva skal man si? Fyr løs :D

Adaptogener for en balansert kropp!

Før jeg legger ut innlegget om "Maca" så tenkte jeg at jeg bør skrive et innlegg om adaptogener for å gi dere en bedre forståelse i hva som faktisk er så legende med disse såkalte "adaptogene urtene". Et adaptogen er en urt som øker kroppens motstandskraft mot stress og er balanserende på immunforsvaret, nervesystemet og hjerte-og karsystemet. Kort fortalt reparerer adaptogener ubalanser og svikt i kroppen og øker kroppens motstandskraftt og utholdenhet. Binyrene hjelper kroppen å motstå stress. Stress øker faren for slitne binyrer og slitne binyrer gir ubalanser og svikt i kroppen som i første omgang vises i form av tretthet. Mange ME-syke og/eller folk med hypotyreose (lavt stoffskifte) sliter med binyrene eller de får ME-som et resultat av dårlig binyrefunksjon! Adaptogener gjenoppretter binyrenes funksjon!

Schisandra


Jeg føler meg i høyeste grad truffet når jeg leser om binyretretthet og jeg har jo som dere vet både ME og lavt stoffskifte og dette med adaptogenenes virkning på binyrefunksjonen gjør det derfor ekstra spennende! Jeg har aldri sjekket binyrene mine, men jeg "regner med" de ble sjekket da jeg fikk påvist lavt stoffskifte som 11 åring. Dette er hvertfall veldig viktig å sjekke, da lavt stoffskifte og binyretretthet går side om side med symptomer. Så har vi da ME, som også er veldig likt både symptomene på binyretretthet og lavt stoffskifte. Det jeg syns er spennende er at jeg nå har begynt med Maca daglig, som da er et adaptogen og som da skal hjelpe på binyrefunksjonen. Det er jo litt ironsik at etter 7 år på samme dose måtte jeg øke dosen med levaxin, presis i den stressende perioden da jeg ble syk med ME!

Maca
NOEN (kjente) adaptogener:
♦ Schisandra
♦ Rosenrot
♦ Asiatisk ginseng
♦ Indisk ginseng
♦ Peruviansk ginseng (maca)
♦ Lakrisrot
♦ Noni
♦ Russisk rot
♦ Reishi
♦ Cordyceps
♦ Ifølge wikipedia er superfoodene ♦ suma, ♦ amla og ♦ gojibær mulige adaptogene urter, men fåreløpig ikke nok dokumentert. Jeg velger å se på de sistenevnte som superfoods og ikke adaptogener, ennå!

Les mer om lavt stoffskifte og binyretretthet HER!

Adaptogener går inn og balanserer de ubalansene som er i kroppen og det er derfor veldig stor forskjell hva folk merker av disse urtene. Noen merker lite, mens andre, gjerne med store psykiske ubalanser, merker veldig mye ved å ta svært små doser av adaptogener. I tillegg hjelper adaptogenene ikke bare den dagen du tar de, men også i en stund etter. Adaptogener hjelper i den grad kroppen trenger det og dette er også en av grunnene til at mange merker at humøret, energien, stressmestringen og libido (forplantingsdriften/sexlyst o.l) øker ved inntak. Adaptogener er ikke farlig i større doser, men følg anvisningen på pakken og ikke ta mer enn anbefalt. Det skal svært små doser til for å få effekt, men som med alt annet bør man smøre seg med tålmodighet og gi urtene hvertfall 3 måneder. Vær OBS på at noen adaptogener reagerer på medisiner, så følg bruksanvisningen nøye.

Rosenrot

Vegan, rå og allergivennlig proteinbar

Jeg har allerede omtalt et par slektninger av denne proteinbaren,- "rå sjokolade-og kokosbar", "rå krispy sjokoladebar" og "rå blåbærbar". I dag smakte jeg altså det fjerde familiemedlemet og denne vil jeg anbefale alle der ute som sliter med å finne proteinbarer uten soya, melkeprodukter, sukker, egg eller hva det enn skulle være. Ingrediensene er enkle, ikke noe lureri og du kunne faktisk laget denne proteinbaren veldig enkelt hjemme!

   Organic Food Bar - Protein

Inneholder:
Mandelsmør, brun risprotein, daddelmasse, agave, linfrøspirer, rosiner, sesamfø og det var det!!! Alle ingrediensene er sertifisert økologisk dyrket. Baren er rå, vegan, sukkerfri (naturlig søtet), glutenfri, laktosefri, uten tilsetningsstoffer og salt.




Jeg skal være ærlig og dette er IKKE den beste proteinbaren jeg har smakt, men jeg vet hva som er synderen... Brun risprotein har en veldig fin baktanke det er soyafritt og vegansk, men smaker rett og slett ikke godt! Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare smaken, men den er spesiell og har du en gang smakt det så kjenner du igjen smaken med en gang. Proteinbaren smaker dog. ikke bare dette, men den er søt med smak av dadler, rosiner og agavenektar. Den er faktisk veldig god, -før ettersmaken av brun risproteinet trer frem igjen.

Poenget med dette innlegget er egentlig bare å vise dere en proteinbar som er veldig sunn og veldig allergivennlig! Jeg, personlig, mener de kunne brukt hampprotein i stedet for jeg vet det smaker mye bedre og er mye sunnere, men ok, denne duger! Det beste er likevel: DEN ER KJØPT I HELSEKOST HER HJEMME, så det er mulig å kjøpe denne når man er på farten, men det ikke er andre "gode nok" alternativer. Har helsekostbutikkene "Organic Food Bars" så kan de ta inn denne også, mas på de og de vil få inn denne. Koster rundt 35,- stk eller du kan kjøpe en 12pk HER til halve prisen av butikkpris.

Brokkolispirer

Disse små, smaksrike spirene inneholder opptil 50 ganger så mye næringsstoffer som en voksen brokkoli. Vi vet jo alle hvor sunt brokkoli er og den anbefales i ethvert sunt kosthold. Vell, spirene er livskraften, starten, fullpakket, en kruttønne - med næringsstoffer som kroppen ELSKER! Det er veldig fasinerende å følge en spire fra frø til spire. Med litt vann, luft og god plass våkner frøet til live og får en hale etter bare et døgn. Halen vokser seg lang og fin og bladene titter frem under skallet av frøet som senere faller bort, men som er en fin fiberkilde for såre mager. Med litt lys blir bladene knallgrønne og spiren, som for få dager siden så ut som et livsløst frø, - er klar til å spises eller dyrkes. Fantastisk. Dette er noe kroppen vil ha, livskraft og levende mat, BOKSTAVELIG TALT!



Med første øyekast kan brokkolispirene se ut som alfalfaspirer, men hvis man ser litt nærmere er disse to vidt forskjellige. Brokkolispirene har fire blader, mens alfa har to. Brokkolispirene er generelt større enn alfa, både på lengde, blader og hale. I tilegg får (som nevt før) brokkolispirene rothår som dekker hele halen. Dessuten smaker brokkoli mer enn alfa! Smaken minner om rå brokkoli og spirene er krispy og saftige, akkurat som spirer skal være!

Brokkolispirer:
♦ Inneholder rundt 35% protein, pluss enzymer, aminosyrer, betakaroten og antioksidanter.
♦ Er proppfulle av vitamin A, B, C, E og K.
♦ Pluss kalsium, kalium, jern, sink, magnesium og fosfor.
♦ Bladene danner klorofyll hvis de settes i lys siste dagen, men ikke i direkte sol da dette lett tørker ut spirene!
♦ I tillegg inneholder brokkolispirer en god dose planteøstrogen som reduserer PMS og overgangsaldersplager.

               

Jeg har aldri sett brokkolifrø i butikk i Norge, men brokkolifrøene mine har jeg kjøpt HER. De gror fint og jeg er fornøyd med de, men jeg har ikke funnet den "ultimate" spiringsmetoden for brokkolifrøene ennå. Hvis noen der ute er en reser på karsespiring så kan brokkolifrøene spires som karse, på bomull.

Maca kaffe!

Har du en pose med maca stående, men vet ikke helt hvordan du skal få brukt det? Maca er sær på smak og jeg vil tro at enten må man tvinge seg selv til å vende seg til smaken, hate smaken, men likevel drikke det eller gjøre det beste ut av den sære smaken. Maca er ikke godt alene og bør ikke drikkes alene i det hele tatt, men i kaffe blir det faktisk veldig godt! Maca-smaken forsvinner i kaffen og de utfyller hverandre veldig bra.

   Maca kaffe:


Slik gjør du:
♦ Brygg kaffe/kok kaffe, avkjøl.
Jeg bruker hele fryste kaffebønner som jeg tiner, kverner og brygger i en presskanne, -dêt gir god kaffe!
♦ Så er det bare å følge bildet under. Bland macamelken med kaffen.
♦ Siden macapulveret er rått er det fint å la kaffen bli litt avkjølt først, men det velger man selv, om man vil ha det på raw food vis eller ikke :)




Dette er gir et skikkelig energikick, kanskje ikke så rart når det er kaffe og en god dose koffein, men macaen skal også ha mye av æren for energien denne kaffen gir. Behagelig energikick. Jeg hadde også rismelk/soyamelk i som jeg skummet med stavmikser noen minutter. Takk til min kjære bestevenninne som ga meg denne stavmikseren. Dere trenger ikke skumme melken, men det blir ekstra godt, prøv med blender/kjøkkenmaskin hvis du ikke har stavmikser. Dette kunne fått meg til å ha lyst på kaffe hver dag igjen, så det må jeg unngå ved å prøve meg frem med macaen og jeg legger selvfølgelig ut oppskrifter hvis jeg finner noen gode. Frem til da er det bare å bite i det sure eplet og helle ned litt maca daglig og koooose meg med en kopp macakaffe et par ganger i uka. Håper noen av dere kan ha bruk for denne oppskriften :)

Knasende snacks!

Er du en av de som har en pose med puffet ris/hvete/havre/amaranth eller kamut liggende uten å få brukt det til noe? Jeg laget puffet kamut med sjokolade, en vanlig småkake vi spiser til jul. Etter det har jeg ikke fått brukt den puffede kamuten min så jeg tenkte jeg måtte få til en oppskrift. Det ble en knasende sprø snacks, minner om granola med sjokolade på smak, men jeg ville ikke spist disse med melk. Disse ble mer kveldskos enn en frokostblanding, dessuten, liker du ikke bokhvetesmaken så forsvinner den bort.


Oppskrift:
♦ 1 L puffet kamut/hvete/havre/ris/amaranth
♦ 1 dl spiret bokhvete
♦  4 ss rått kakaopulver
♦ 1 ss carob (kan droppes og byttes med andre superfoods)
♦ 1 ss mesquite (kan droppes eller byttes med andre superfoods)
♦ 1 ts xylitol/m stevia, stevia eller mer av annen søtning
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1/2 ts himalayasalt
♦ 7 små dadler uten stein (bløtlagt en time eller to)
♦ Litt vann

               

♦ Bland alt det tørre i en bolle.
♦ Kvern dadlene med daddelvannet (vannet skal stå rett over dadlene) til en gjevn flytende masse. Denne massen fungerer som bindemiddel og naturlig søtning.
♦ Hell daddelmassen over i det tørre, bland godt!
♦ Tilsett vann etter behov. Ikke ta for mye vann, men bruk litt av gangen.
♦ Fordel godt utover et bakepapir, tørkes på 50 grader med døren på gløtt til blandingen er helt tørr. Det tok 6 timer hos meg, men dette varierer!
♦ Jeg tørket på 50 grader for å skåne de rå ingrediensene, men dere kan fint tørke på høyere varme. Det går fortere, men ødelegger også mer ;)
♦ Snacksen er knasende tørr og uten fett, derfor oppbevarer jeg den enkelt og greit i en lufttett boks i kjøkkenskapet. Ingen fare for mugg eller harsknet fett!
♦ Prøv gjerne med andre urter, krydder, smaker- etter hva du selv liker!
NB: Kamut inneholder gluten! De fleste (stort sett alle) som reagerer på hvete trenger nødvendigvis ikke reagere på kamut, det er kun de med cøliaki som må holde seg helt unna kamut. 

Knasende sprøtt og godt! Nom!

Dette er ikke mugg!

Det kan være forvirrende med spirer. De er såre og tåler lite, de skal ha nok vann og fuktighet, men får de for mye mugner de. Jeg har oppdaget to spirer, selvom det er flere, som danner "rothår" som veldig lett kan forveksles med mugg. Det ser ut som typisk hvite "mugghår" vi kjenner igjen fra gammel mat, men det er det altså ikke. Det er ikke mugg og noen spirer danner altså disse forvirrende, men helt ufarlige hårene.

                              Brokkolispirer med rothår. Trykk og zoom inn:


Rothår:

♦ Rothårene er altså små, nesten mikroskopiske hår som legger seg rundt spirens hale.
♦ Rothårene begynner å gro fra dag to.
♦ Rothårene er mest synlige før de skal vannes og minst synlige etter vanning, men de forsvinner ikke.
♦ Rothårene har til hensikt å suge til seg vann og mineraler fra jorda og blir synlige når de søker etter fuktighet. Gi de en drink og alt blir bra!
♦ Rothårene finner du på kålspirer som: brokkoli, sennep og reddik, men også kornsorter som bla. havre, rug, bygg, hvete.
DENNE siden har mye nyttig informasjon om spirer. Rotete som fy da...

Brokkolispirer på langt hold:
                           

Jeg er lang ifra noe ekspert på spirer, men jeg har erfart denne feilen. Selv la jeg brokkolifrø til spiring veldig mange ganger og det ble "mugg" hver gang. Oppgitt og lei lot jeg brokkolifrøene mine bli stående i skapet og jeg gikk altså rett i fella. Det viste seg etter et halvt år at det ikke var mugg likevel, så da fikk jeg endelig startet med spiring av brokkolifrø igjen. Jeg syns det står veldig lite på norske sider (og nettet generelt) om frø som danner disse hårene når de spirer så jeg håper dette kunne hjelpe noen der ute!

Brennesle - superfood blant ugresset!

Brennesle har siden vi var små vært en skummel plante om sommeren og vi fikk streng beskjed om å holde oss unna busker og kratt med denne planten. Resultatet av å komme borti denne var røde utslett, svie, smerte og kløe! Jeg husker ennå sommeren da jeg skulle plukke rabarbra hos besteforeldrene mine, de bor med sjøen og det er veldig, veldig god jord der ute... Jeg fikk store vannblemmer av å komme borti en av neslebuskene og dere kan tro det svei! Nå har det seg slik, tross skumle bivirkninger i rå tilstand, denne planten er en superfood blant andre viltvoksende plantene i Norge, og den er spiselig!

     Skråning med brennesle:

Det høres kanskje veldig rart ut at brennesle er spiselig med tanke på hvor mye det svir bare ved å komme borti den. Giften forsvinner når brenneslen kokes eller tørkes så det er INGEN fare for å bli brent eller stukket i munnen. Brennesle kan tørkes(og brukes gjennom resten av året), kokes inn i en suppe eller andre retter (jeg kokte litt inn i lapskaus, veldig godt), eller den kan forvelles og fryses ned til senere bruk. Jeg forvelte resten av min store porsjon så da får vi heller se om det ikke blir en aldri så liten oppskrift etterhvert. Bruk unge brennesleskudd eller toppskuddene av en plante. Unngå de store mørkegrønne bladene og bruk hansker!



Brenneslens egenskaper:
Brennesle er særlig rik på klorofyll, sisilium, jern, vitamin A, B og C, kalium og kalsium (trenger ikke kua for å få kalsium nei)... Nesle er blodstyrkende, rensende, stimulerer nyrefunksjonen, reduserer sukkerinnholdet i blodet, er bra for fordøyelsen og har blitt brukt mye ved gikt, jernmangel og anemi. Det høye innholdet av vitamin C letter jernopptaket. Utvortes har planten blitt brukt mot eksem, flass og andre hudproblemer.













Skyll godt! Spesielt hvis du finner neslen i en veikant eller i nærheten av trafikk.

OBS: Nesle inneholder en del nitrat og bør ikke gis til barn og bør heller ikke varmes opp flere ganger (slik som spinat). Ellers kan brennesle erstatte spinat i de fleste varmretter og den smaker faktisk spinat! HER finner du god informasjon om brennesle. Hvis noen har lyst å se et innslag fra God Morgen Norge hvor de snakker om brennesle, finner du det HER.

Sommerens høydepunkt!

Jeg har endelig fått fingeren ut og bestilt en deilig tur til varmere strøk mot slutten av sommeren. Helt fra jeg var i Thailand (for 3 år siden), har jeg ville reise tilbake til sydligere land, hvor som helst egentlig, bare reise! Det er noe spesielt med å feriere i varme land, man tar seg friheten til å gjøre akkurat det man vil, når man vil. Det er billig å shoppe, spise og det er avslappende strender med fine badetempraturer. Det er deilig å være turist og nå skal jeg og min kjære endelig få reise sammen!


Turen går til Nessebar i Bulgaria og er en liten halvøy like ved partystranden Sunny Beach, faktisk bare en 5 km gåtur unna, men Nessebar skal visstnok være en annen verden i forhold. Rolig og sjarmerende med en gammel del (mange oldgamle og flotte bygninger å se på) og en ny del, hvor vi skal bo, bade og shoppe. Økonomien vår har vært stram og vi har aldri kunne vurdert en tur som dette før, men jeg har alltid ville reise så nå føles det helt perfekt. Sommeren blir ellers rolig, ingen ferier og bare slappe dager med det byen vår har å by på (som er mye sjarmerende kos). Denne turen i slutten av sommeren blir altså god å ha på samvittigheten når andre drar på festivaler og reiser rundt omkring!

Vi skal være på dette hotellet i 2 uker. Det er et all inclusive hotell, noe som byr på gratis mat fra morgen til kveld, snacks, is og gratis drikke (også alkohol). Jeg må med andre ord planlegge litt. For meg handler det ikke om hva jeg IKKE kan spise, men hva jeg KAN spise og da må jeg nok ta med noen alternativer selv som vil gjøre mitt opphold enda bedre. Har jeg lyst på kaker og is, så spiser jeg kaker og is, ingen fare! Men kroppen min hyler etter mye annet og da må jeg ha alternativene klare og gi kroppen det den vil ha.

Noen som sa kanel, kakao, te? :D

Hva med alt i ett? Det har vært noen "slitsomme" dager med sol og hetende varme. Ironisk nok er det utrolig slitsomt å ligge i sola når man er ME-syk, men det er så godt på mange andre måter at det er verdt det. I dag ble det kjøligere og i kveld måtte vi faktisk lukke ytterdøren. Godt å sette seg ned med en god kopp te som varmer godt når man kjenner seg litt småsolbrent over halve kroppen! Denne teen er en av mine favoritter og liker dere ingrediensene bør dere prøve denne, en ordentlig kose-te!

      Pukka - Pleasure

Alle ingrediensene er sertifisert økologisk dyrket og inneholder: 25% lakrisrot, 20% kakao, 15% ristet chicory rot, kardemomme, kanel og fennikel. Chicory rot har blitt brukt mye som erstatning for kaffe, er koffeinfri og bra for fordøyelsen. 

Ut i fra ingrediensene smaker og luker denne teen mye mindre lakris enn jeg hadde trodd, kun et hint av lakris, det er kakao og kanel som domminerer. Lukter mest kakao, smaker både kakao, kardemomme, kanel og litt lakris, men ettersmaken er kanel. Chicorysmaken kan jeg ikke deffinere, syns denne teen er vanskelig å sette ord på, kanskje rett og slett pga. chicoryen?



Denne er veldig allsidig og kan drikkes ren eller blandes med melk av forskjellige slag. Jeg har prøvd med soyamelk, mandelmelk og hasselnøttmelk og det smaker nydelig! En tepose i kaffen er også godt og jeg kan tenke meg denne teen kan varieres på veldig mange måter. For ikke å snakke om IS-te på varme sommerdager! Kun fantasien setter grenser!

Kan kjøpes på helsekost og i diverse nisjêbutikker (59,-) eller på mange forskjellige nettsider til ca. samme pris, det er den verdt! :)

     Med økologisk soyamelk/m kalsium og kanelstang, mm!
              

Jordbær dyppet i rå sjokoladesaus... Nam!

I går hadde jeg besøk av min kjære bestevenninne som jeg ser altfor sjeldent. Det var en kjempekoselig kveld og sånn ca. fem minutter før hun kom fant jeg ut at jeg ville lage sjokoladesaus vi kunne dyppe jordbær i. Det ble godt, veldig godt og nesten litt småromantisk med stearinlys, vin, fnising og jordbær. Manglet bare mannfolkene da! Hvis dere har ingrediensene så MÅ dere prøve dette og dere trenger ikke jordbær, bruk annen frukt eller hell sjokoladesausen over is eller desserter.





Sjokoladesaus:

♥ 4 ss rå yaconsirup (eller agavenektar)
♥ 1 ss extra virgin kaldpresset kokosolje (gjør sausen tykkere)
♥ 3 ss rått kakaopulver
♥ 1/2 ts rått carobpulver (kan byttes ut til fordel for annet pulver)
♥ 1/2 ts rått mesquitepulver (kan byttes ut til fordel for annet pulver)
♥ 1/2 ts vaniljepulver
♥ 1/2 ts stevia


Rør, dypp, spis, nyt, naaaaam!




                     

YEEEAH!!!


Macaen gikk gjennom tollen og jeg ble i dag lykkelig eier av den søramrikanske ginsengen. Maca (lepidii meyenii radix) står med "LR" i urtelisten og går derfor som reseptpliktig legemiddel, det er med andre ord ikke en selvfølge at dette glir gjennom tollen. Farene ved å innta maca er nærmest lik null, men det er ikke godkjent som matvare i Norge og gudene vet hvor lang tid det kan ta! Velger du likevel å bestille må du huske at det er ingen garantier for at den går gjennom tollen og sjansen for at den blir returnert er ganske stor. Jeg tenkte å skrive et innlegg om Maca hvis dere er interessert, veldig spennende rot dette her! :)

PS: Dette gjelder bestillinger utenfor EØS/EU da jeg bestilte fra Iherb. Maca kan bestilles lovlig, les her.

Håper dere har hatt en sålangt fin pinseaften! 



                                                         

Tid for ananas is!

Godværet har virkelig tatt over etter det elendige 17.mai-været vi hadde her på mandag. Sol fra skyfri himmel og gradestokken måler opp mot 25 grader i skyggen. For min del har jeg sovet bort hele godværet, bortsett fra i dag! Det var kjempedeilig å sitte i bikini uten å fryse, men tror det var et sjokk på kroppen for har vel svettet ut minst en liter væske i løpet av et par timer i sola. Dere kan tro det smakte godt med iskald is da kroppen nærmest dampet av varme!!!



     Ananas is:

     ♥ 1 frossen banan
     ♥ 1,5 dl soyafløte (kan piskes til krem)
     ♥ 2 skiver ananas
     ♥ 1/2 ts vaniljepulver
     ♥ 1/2 ts stevia




♦ Blend først den frosne bananen til softiskonsistens,
♦ tilsett soyafløten, vaniljepulver, stevia og ananas (gjerne frossen).
♦ Blend alt til en gjevn masse og spis umiddelbart eller sett i frysen i et kvarters tid, det gjorde jeg.
♦ Jeg satt porsjon nr. to i frysen og spiste den noen timer senere. Den hadde da krystallisert seg, men etter den hadde tint litt ble den himla god! Jeg har ikke bilde, isen forsvant på null komma null, merkelig...
Isen er som dere ser vegan og allergivennlig.

Oppskriften er laget etter inspirasjon av Silje's "softis", nam, nam!        

Inn med ekte vanilje!

Vanillin er kjemisk fremstilt av råtne trestammer og jeg syns i grunn ikke råtne trestammer har noe som helst å gjøre i min iskrem eller sjokolade. Det er ikke bare i iskrem og sjokolade du finner kunstig fremstilt vanillin, men mest sannsynlig i 98% av alle produktene med "vanilje"smak og lekre bilder av vaniljestenger og vaniljeblomsten, Vanilla Planfolia. Ironisk nok inneholder ekte vanilje også vanillin, men smaken fra ekte vanilje skiller seg kraftig ut! Man merker fint den søte og milde ettersmaken av ekte vanilje, det får man ikke av den skarpe og fremtredene smaken av kunstig vanillin!


Kjøp vaniljestang på glass. Disse er som oftest myke og saftige, mens vaniljestengene på pose er knusktørre! Den eneste fordelen med vaniljestenger på pose er å bruke de til å lage eget vaniljepulver, (tørke og grovkverne vaniljestangen) eller til hjemmelaget vaniljesukker. Hele vaniljestangen kan brukes. Del den på langs og skrap ut og bruk frøene eller kok vaniljestangen sammen med det du vil ha vaniljesmak på. Kan kokes flere ganger, smaken forsvinner ikke med det samme og de kan tørkes og brukes til vaniljesukker.Tradisjonelt vaniljesukker fra Freia inneholder stort sett bare melis og vanillin, hvorfor ikke kalle det vanillinsukker i stedet?

Det tar rundt 6 måneder før man kan høste en vaniljestang. På dette stadiet er vaniljestangen smakløs og lysegrønn. Derfra må den ligge til tørk og gjæring i flere måneder og blir til slutt mørkebrun som vi kjenner den. Nå smaker og dufter den nydelig vanilje. Det kan altså ta opptil et år for en vaniljestang å bli moden, rart den er dyr? I tillegg må den dyrkes fordi den ikke lengre formerer seg naturlig. Nei, det er ikke rart vanilje er såpass kostbart.


Ekte vanilje koster, men det er verdt hver eneste krone!! Du får vaniljestenger på glass eller pose i din nærbutikk. Ekte vaniljesukker og vaniljepulver kan du kjøpe på helsekosten eller på nettsider som sanabona, kinsarvik, økosjokolade osv, eller du kan kjøpe billig HER. Jeg er veldig fornøyd med det jeg linket til, anbefales, og billig!

Goji smoothie for sårte ganer!

Jeg vet at det er noen av leserene mine som ikke har slått seg helt til ro med smaken av gojibær. Ett tips er å ha gojibærene i en boks med cashewnøtter og kakaonibs og spise som snacks på tur. Gojibær er svært rikt på betakaroten, antioksidanter, proteiner og fiber og gjør seg ypperlig som superfood i en smoothie. Gojibær inneholder også en rekke vitaminer og mineraler og de inneholder 6(av de 8) essensielle aminosyrene kroppen trenger tilført. Det kan være lurt å la gojibærene bløtlegges i alt fra en halvtime til noen timer, alt etter hvor myke du vil ha de. Da er det lettere for blenderen å kverne bærene, da de er ganske harde i tørket form. Jeg syns også gojibærene smaker bedre når de har vært bløtlagt, men hver sin smak :)

    Goji smoothie for sårte ganer:


Oppskriften er enkel:
♥ Saft av 2 appelsiner
♥ Et par never gojibær (bløtlagt en times tid)
♥ En halv neve jordbær, bruk gjerne fersk ananas
♥ Isbiter og evt. søtning etter ønske, jeg syns ikke denne trengte det.
Blend alt til en fin og myk konsistens.
Forfriskende, søtt og syrlig, nam!













  Bløtlagte gojibær:


17.mai lunsj

Dette innlegget skulle jeg legge inn i går, men tiden fløy og før jeg fikk tenkt over det var klokken blitt langt på natt. Jeg laget meg en nydelig bærsalat i de Norske fargene! Nam, det var utrolig godt og kommer helt sikkert til å bli gjentatt mye i sommer. Blåbærene var ekstra gode for de er selvplukkede og nå har jeg bare minimalt igjen i frysen, huff! Forfriskende og lett lunsj, ingen oppblåst mage og ubehag etter denne. Kjempedeilig. Resten av dagen ble det verre med, "heldgivsis" et år til neste gang!





♥ Jordbær
♥ Selvplukkede blåbær
♥ Pisket soyakrem/m vaniljepulver
Rødt, hvitt og blått! :)






Det regnet stort sett hele gårsdagen her på sørlandet og himmelen ble ikke blå før solen gikk ned, det er typisk. Ellers var det mildt og fint og veldig bråkete(!). Håper dere koste dere masse og sitter igjen med mange fine minner.

Gratulerer med dagen alle sammen!

Stikker innom for å gratulerere dere med dagen og jeg håper dere har hatt en sålangt fin dag. Selv føler jeg det er en aldri så liten forskjølelse på vei, men både chlorella, spirulina og min grønne styrkedrikk er inntatt så jeg satser på at det gjør susen. Dessuten, det kunne vært så mye verre en noen baselusker! Jeg vier en tanke til de som ikke har det så bra i dag for selvom 17.mai er barnas dag, en gledes dag og en folkefest for folk flest, men det ikke alle som syns denne dagen er like festlig.

                                  Jordbær hører dagen til og disse var myke og smaksrike:

Gleder meg til de norske jordbærene kommer, de aller beste bærene! Blir nok ikke flere innlegg fra denne kanten i dag og forhåpentligvis samler jeg fort kreftene igjen etter slik en utmattende, men deilige nasjonaldag! Tross urettferdighet så er vi heldige som bor i et land som Norge! Gratulerer med dagen alle sammen, jeg håper dere får en fin, minnerik og varm 17.mai, helt slik som dere selv ønsker dagen!
Mvh. Anette

Tips til dere som lager deres egen rå sjokolade!

Dere vet at rå sjokolade ikke skal varmes opp over 40 grader, dette gjelder gjelder spesielt kakaofettet når det skal smeltes. Det er vanskelig å holde en riktig temperatur hele tiden og frem til nå har jeg brukt håndleddet når jeg måler temperaturen på vannet. Litt over kroppstemperatur er fint.  I dag fant jeg plutselig ut av en ny genial ting: BRUK OVNEN!


Sett ovnen på 50 grader eller lavere hvis ovnen kan det, sett en bolle med kakaofettet inn i ovnen og sett døren på gløtt hvis det er over 40 grader. Rør av og til og etter en stund er kakaofettet smeltet, fantastisk enkelt! Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før!? Slike små ting gjør meg glad, næh, ok da, jeg har jo laget sjokolade i dag, dêt gjør meg glad! :)

Min TE-toppliste!

Jeg merker jeg skriver mye om te og varme drikker. Det er en fryd for ganen og balsam for sjelen og sitte med en god kopp te en tidlig morgen som sent på kveld. Det jeg også merker er at jeg er generelt glad i alle teene jeg legger ut her på bloggen og jeg vil tro dere bare blir forvirret og fristet om hverandre. Jeg tenkte først jeg skulle gi dere topp 5 av favorittene, men det ble for vanskelig så det ble en ekstra. Her har dere hvertfall topplisten av mine favoritter, per dags dato, og de er så gode at de ikke kan rangeres i nummerert rekkefølge.

  Min TE-toppliste:

♥ Pukka Harmonise
(les mer HER) ♥ Chai kakao-ingefæt te (les mer HER) ♥ Grønn te/m fersken og ananas (les mer HER)

Gojite (les mer HER) ♥ Pukka Pleasure (les mer HER) ♥ Pu Erh med skogsbær (kommer evt. innlegg)

Dette er teer for alle og enhver og jeg anbefaler alle seks! Ellers håper jeg dere har hatt en sålangt fin helg og nyter søndagen og lader opp til morgendagen!

Smoothie-tips!

Jeg er over gjenomsnittet glad i smoothies og drikker minst en om dagen. Etter titalls smoothies sitter jeg igjen med noen erfaringer, både på godt og vondt. Jeg tenkte jeg skulle gi dere mine beste tips til å lage en god smoothie, både for riktig konsistens og god smak.


♥ Isbiter: Ha alltid i noen isbiter. Smoothien er ti ganger bedre hvis den er kald! Hvis du ikke skal bruke nøttemelk eller kokosmelk i smoothien kan du med fordel bruke kokosmelk-isbiter.

♥ Banan: Ha alltid banan i smoothien, gjerne fryst og du trenger ikke mer enn en halv. Smoothien smaker ikke banan, men bananen gir en fyldigere konsistens. Fryst banan smaker mindre enn hvis den ikke er fryst. Frys ned et lass med brune bananer kjøpt på halv pris :D

♥ Bær/frukt/grønnsaker: Her er det å finne dine favoritter. Grønn smoothie med avokado? Fruktsmoothie med bær? Bærsmoothie? Less is more, ikke bland for mye, du bør smake ingrediensene.

♥ Nøttemelk/melk: Gir masse sunne fettsyrer, mineraler og deilig smak. Tåler du ikke nøtter? Prøv med hamp, kokos, rismelk, havremelk eller soyamelk. Kokosmelk (ikke light) er UTROLIG GODT i alle typer smoothie, anbefales på det varmeste! Gir fyldig konsistens og deilig smak! Nøttemelk passer spesielt godt i sjokoladesmoothier. Spe med vann hvis smoothien blir mektig.

♥ Ekstra smaker og superfoods: F.eks vaniljepulver, stevia, kanel, lakrisrot, kakao, mesquite, lucuma, maca, goji, spirulina, chlorella, gresspulver eller acai. Tilsett dine favoritter, alt etter hvilken smoothie du har. Vanilje, stevia, kanel, acai, goji og lucuma passer i alle smoothier, mens mesquite, maca og kakao passer kjempebra med nøttemelk og i sjokoladesmoothies.

♥ Få en gjevn og myk smoothie uten klumper ved å starte med litt væske og blende. Henger blenderen seg opp så tilsetter du litt ekstra væske. Blenderen vil helt sikkert henge seg opp igjen, rør og blend videre. Når alt er knust kan du tilsette resten av væsken. Heller du i alt i blenderen med en gang vil det være store biter blenderen ikke klarer blende. Dette er ên av veldig mange GODE grunner til å investere i en knalldyr, men fantastiske god Blendtec. Jeg ønsker meg en, jeg ønsker meg mye gitt...

ØNSKER DERE EN KNALLGOD HELG og tusen takk for alle hyggelige kommentarer på forrige innlegg, det betyr kjempemye!

Hva superfood har gjort med meg, sålangt!

Jeg har de siste månedene sett forandringer i kroppen min som egentlig ikke kan forklares på andre måter enn "mirakler", men nå har det seg slik at det ikke er mirakler, men resultatet av superfoods sin virkning i kroppen. Jeg har hatt plager jeg har slitt med i flere år, faktisk nesten hele livet, og nå er noen av de borte! Det kan virke som et mirakel og jeg kaller det det, men det er det ikke fordi det er superfoodsen som er takken for dette. Superfoods-tilskuddene jeg tar bygger opp og reparerer kroppen og jeg merker det, det skjer ting. Foreløpig har ingenting endret seg i positiv retning med ME'en, men jeg håper jo selvfølgelig ME'en kan stå for tur snart.


I august begynte jeg med Chlorella, store doser. Tok ca 10g om dagen i 3 måneder, samtidig drakk jeg den grønne superdrinken min på tom mage om morgenen. Rundt nyttår startet jeg med spirulina (en annen superalge), men kun 5g om dagen, tilsammen med chlorellaen. Disse tilskuddene er "hellige" og tas daglig, mens andre superfoods, som rawfood, spirer, kakao, acai, goji, chia, mesquite og hamp tas daglig, men ikke fast. Gluten, meieriprodukter, sukker, kunstig søtning, glutamat og koffein er nesten 100% ute av mitt daglige kosthold og det er byttet ut med deilige og økologiske råvarer. Godt for meg, godt for moder jord! Det høres sikkert skummelt ut, men likevel er det chlorellaen, spirulinaen og den grønne drikken min som er fast, det er den jeg takker, det er den som får æren av min fremgang.

Så, hva har forandret seg siden august?
♥ JEG HAR IKKE VÆRT SYK! Verken spysjuka, forskjølelse, influensa eller en eneste luftveisinfeksjon! Min mor er like sjokket som meg og har blitt så overbevist at hun selv har brukt chlorella i to måneder nå. Fra jeg ble syk av kyssesyka for 3,5 år siden har immunforsvaret mitt vært veldig svakt og jeg hadde 3-6 luftveisinfeksjoner i året og et par-tre forskjølelser. Jeg har mange ganger trodd jeg har brygget på noe, men den gang ei. Typen har vært syk og vi har hatt basselusker i hus, jeg har ikke blitt smittet og jeg er veldig, veldig fornøyd bare med det!

♥ PMS-smertene er HELT BORTE! Jeg har vært en av de som har vært nødt til å ha spesielle menstruasjon-smertestillende og hvor paracete og annen smertestillende ikke har hjulpet. Jeg tok tre av de første og andre dagen ved hver menstruasjon. Det er faktisk helt utrolig, jeg har ingen smerter lengre, hvertfall ikke som krever smertestillende i noen grad. Min mor er som meg, like sjokket. Hun kan ikke forstå det, etter så mange år med smerter og smertestillende, hun har jo sett alt selv.

♥ HODEPINEN er nesten borte. Jeg har hatt kronisk hodepine siden jeg var 7 år og var i mye behandling for å finne ut av dette da jeg var liten. Med kronisk hodepine mener jeg hodepine i 4-5 av dagene i uken, men en hodepine jeg har kunne fungert med. Paraceter ble slukt og det har vært slitsomt med skolearbeidet. Jeg mistenker aspartam.. Hodepinen min er nesten helt borte. Den kommer av og til, men kanskje ên dag i uka nå...

♦ TÅNEGLENE på storetærene har på et eller annet mirakuløst vis grodd ut av seg selv. Jeg har slitt med ingrodde tånegler siden jeg var 10 år og har til og med operert disse uten hell. Nå har de plutselig funnet ut at de skulle gro ut, helt av seg selv!

♥ NEGLENE har blitt sterkere og HUDEN føles bedre. Færre kviser og urenheter. Ganske "logisk" egentlig når alt man spiser vises i form av grandiosatryne dagen etter. FORDØYELSEN er normal, det har ikke alltid vært normalt for meg. Det var nok å begynne med chlorella, etter det har fordøyelsen vært normal.


Nå kan jeg også si at min mor har merket "mirakler" hun også, men de kan jeg komme tilbake til når det har gått litt lengre tid. Superfoods gir så mye mer enn ên av fem om dagen. Superfoods i form av grønne drikker, juices, spirer, alger er konsentrert og en kruttbombe av energi for kroppen. De reparerer, fornyer og vedlikeholder kroppen uten å tappe den for energi og næringsstoffer. Superfoods gir kroppen det den skal ha og renser den for alt som kroppen ikke trenger. Det føles bra, det er deilig å kjenne at kroppen elsker det og i tilegg får man også et sug etter det. Litt som godtesug, bar kroppen vil ha den daglige grønne drinken og gir beskjed hvis den ikke får den. Jeg har hatt en kjempefremgang, men ME'en sitter fortsatt like hardt i kroppen. ME'en skal bort, om det er superfoods eller annen behandling som får meg ut av den sykdommen, det vet jeg ikke, men jeg vet at jeg har funnet min vei innen kosthold.
Det føles bra!

NB: NB: NB: Dette er hva superfoods har gjort med meg og jeg er kjempetakknemlig ovenfor hva naturens supermat har gjort med kroppen min, men det er som sagt hva superfood har gjort med meg og ikke hva den nødvendigvis gjør med alle. Er du interessert i å prøve noen av tilskuddene er det helt ufarlig, men du bør lese deg frem og finne ut hva som passer best for deg og din kropp.

Hjemmelaget og rå sjokoladegranola!

Nå er det noen dager siden jeg spiret egen bokhvete og fikk prøvd meg frem til en deilig sjokoladegranola. Jeg har tidligere laget en eple-og kanelgranola, men hva er vel bedre enn en sjokoladegranola? Kan spises med melk, som en frokostblanding eller som snacks. Jeg tar opp litt granola fra frysen, legger i en lufttett beholder og spiser granolaen som snacks i sofakroken eller jeg har boksen i veska for snacks på tur. Her er en annen variant av eple- og kanelgranolaen som dere også kan lage av spiret og tørket bokhvete eller dere kan kjøpe ferdig spiret og tørket bokhvete.

    Sjokoladegranola:

Oppskrift:
♦ 2 dl spiret og tørket bokhvete
♦ 8 små dadler uten sten (bløtlagt en time eller to)
♦ 0,5 dl gresskarkjerner (bløtlagt en time eller to)
♦ 1,5dl hasselnøtter (bløtlagt over natten)/evt. mandler
♦ 4 ss rått kakaopulver
♦ 2 ss rå kakaonibs
♦ 1 ss rått mesquitepulver (ikke nødvendig, du kan bruke karobpulver hvis du har det eller en ekstra spiseskje kakaopulver)
♦ 2 ss kokos (hvis du vil)
♦ 1,5 ts vaniljepulver
♦ 1 ts himalayasalt (himalayasalt og sjokolade passer perfekt sammen)
♦ Evt, stevia eller annen søtning

















- 50 grader med døren på gløtt til granolaen er helt tørr. Snu gjerne litt på granolaen underveis.
- Legg granolaen i en lufttett beholder og sett i kjøleskapet. Kan med fordel fryses! NAAAAAM!

RÅ? Det at jeg velger å lage granolaen rå er fordi jeg vil bevare mest mulig av næringsstoffene og med "rå" betyr at ingen av ingrediensene er varmet opp over 42 grader og det krever derfor mye lengre tørketid. Når jeg lager raw food tørker jeg i ovnen på 50 grader med døren på gløtt. Tiden varierer etter mengde og fuktighet, men en typisk granola bør man nok regne med at tar 10-20 timer. Det er ikke nødvendig å tørke på så lav varme hvis du ikke er interessert i raw food, da kan du tørke den på høyere varme og med døren lukket, men slipp ut fuktigheten fra ovnen av og til, dette gjelder alle raw food-oppskriftene mine.

   Godt med melk, men like godt som snacks!
                                       

Dagens fangst!

Jeg kunne ikke stå imot fristelsen... Den stod der så fint i hylla, så bort på meg, plystret etter meg og skrek "kjøp meg, kjøp meg, kjøp meg NÅ!". Jeg kunne ikke motstå presset, jeg måtte kjøpe, jeg bare måtte ha den! Ikke bestille den på nettet og få den om en uke, ikke vente til i morgen, men i dag! I dag ble jeg altså en lykkelig eier av boken "SUPERMAT" og jeg elsker det! Takk til min forståelsesfulle kjæreste som godtar min dyre livsstil.

Bortsett fra å bli en lykkelig "supermat"-bokeier, fikk jeg røsket med meg noen andre godsaker:

♥ Quinoapasta/m urter: Økologisk quinoapasta laget av quinoamel og urter. Gleder meg til å smake disse, naturlig glutenfritt. Håper jeg blir positivt overasket over disse!
EDIT: Jeg tror disse hadde vært mye bedre uten urter. Kvalmende smak egentlig, men ellers fine. Blit lett overkokt og går i biter så er en fordel å koke de kortere enn det som står på pakken. Håper jeg finner noen med en annen smak eller uten smak. Kommer ikke til å kjøpe akkurat denne igjen.

♥ Tørket eplebiter: Økologiske tørkede eplebiter, enkelt og greit! Smaker syrlige epler, veldig gode, men konsistensen er som å tygge gummi, dumt, men gode.

♥ Coco Juice: Endelig, jeg fant, jeg fant! Har letet lenge etter denne økologiske kokosjuicen. Det er rent kokosvann, fra kokosnøtt, veldig godt og veldig næringsrikt. En slik kartong inneholder halve anbefalt dalige inntak av magnesium. Praktisk drikke på farten. Smaker deilig kokos, tipper den er super om sommeren, men dyr, 49,-.

♥ Soyamelk: Opp ned, oi... Økologisk soyamelk/m kalsium, ikke søtet. Erstatter fint melk. Veldig praktisk i porsjonspakker!

Jeg gleder meg til å sette meg ned å sluke superord om superfood for superinspirasjon!

Spaghetti med tomat-og ostesaus på raw food-vis!

Interessen for raw food øker med de positive tilbakemeldingene fra kroppen. Mange raw food-enusiaster har sagt det før, -man kjenner at kroppen blir fornøyd og at det er bra for den og jeg må si meg enig. I dag prøvde jeg å lage spaghetti med tomatsaus og ostesaus, ble veldig godt. Raw food er ikke kjedelig, men for oss som er vandt til varm mat, blir det litt som å spise en salat selvom ikke retten inneholder et salatblad engang.

"Spaghetti":
♦ 1 hel squash
Skrell den i tynne biter, du trenger ikke den midterste delen med alle frøene.
For å få et resultat mest mulig likt spaghetti, bør man bruke spiralizer, men jeg brukte potetskreller og ostehøvel funker også fint.

"Tomatsaus"
♦ 2 tomater / du kan med fordel bytte ut litt av tomatene med soltørket tomater som har vært bløtlagt en times tid, men det ser du bare selv
♦ Fersk basillikum/evt. tørket
♦ Krydder: Løkpulver, hvitløkspulver, grovmalt pepper, himalayasalt, evt. annet krydder.
♦ 0,5dl bløtlagte gresskarkjerner /evt. pinjekjerner/frø/nøtter/tørket bokhvetespirer? (fungerer som "kjøtt")
Blend tomater og krydder godt og tilsett de bløtlagte gresskarkjernene. Ikke kvern de helt, det er godt med litt tyggemotstand i sausen!

"Ostesaus"
♦ 0,5 dl cashewnøtter (bløtlagt 1-2timer)
♦ Litt vann
♦ Noen dråper ferskpresset sitron
♦ Himalayasalt
Kvern/blend til en flytende, myk og jevn masse. Ingen klumper! Ikke ta for mye sitron, smak til.

Retten er 100% rå, vegan, glutenfri, laktosefri, soyafri, sukkerfri osv.. Bon apetitt, yum!


                  

Spiret bokhvete!


Da har jeg endelig fått testet spiring av bokhvete! Var ikke bare, bare å få tak i hel bokhvete i Kristiansand, selvom det egentlig ikke skal være noe problem i det hele tatt. Bokhvete er genialt for alle med cøliaki eller som reagerer på gluten, da bokhvete er naturlig glutenfritt. Bokhvete er faktisk ikke en kornsort engang, men en plante hvor det er blomsten som bærer nøttene. Korn eller ikke, bokhvete kan brukes som kornsortene hvete, bygg, havre og rug, men har ikke evnen til å heve på samme måte pga. mangelen av gluten.




 

Litt om bokhvete:
Bokhvete er spesielt rikt på proteiner, jern, fosfor, magnesium, kalium og kalsium (Ja, man trenger ikke kua for å få tilgang på kalsium, hehe). Bokhvete har god bindevene og kan til dels erstatte egg i oppskrifter, men brukes oftest i pannekaker, puddinger, supper og glutenfri bakst. Vær obs på at det er en litt spesiell smak på bokhvete, men for min del tok det bare et par ganger før jeg hadde vendt meg helt til smaken og nå syns jeg det er kjempegodt! Jyttemel inneholder mye bokhvete og smaker en del bokhvete, for de av dere som kjenner til Jyttemelet og lurer på smaken til bokhvete. Bokhvete kan fås som hele bokhvetenøtter med skall, avskallede og som mel og de to førstenevnte egner seg kjempefint til spiring. Bokhvetenøttene kan spires med og uten skall. Jeg fikk kun tak i bokhvete uten skall og disse krever kortere bløtleggingstid enn de med skall, henholdsvis 1 time uten skall og 8 timer med skall. Jeg ser ingen ulemper med avskallede bokhvete, bløtleggingstiden er jo mye kortere! Hvis du skal spire bokhvete må du skylle, skylle, skylle og skylle enda litt til. Vannet blir grumsete og bokhveten slimete, ekkelt, så her må du ikke slurve med skyllingen. Skyll til vannet er helt rent og nøttene uten slim.

SLIK SPIRER DU BOKHVETE:

Du kan bruke to metoder til spiring av bokhvete:
1.) En bolle med et dørslag oppi: Fyll bollen med vann, legg i dørslaget og bokhveten oppi dørslaget. Jeg har ikke dørslag så kan ikke vise dette, men dette er en enkel metode. Når bokhveten er ferdig bløtlagt tas bare dørslaget opp og bokhveten skylles godt. La bokhveten ligge i dørslaget i bollen å spire, slik at vannet kan renne ordentlig av. Når bokhveten skal vannes er det bare å løfte opp dørslaget. Kjempelettvint. EDIT: HER viser jeg hvor enkel denne metoden er!
2.) I en nøttemelkpose/hamppose/spirepose: Legg bokhveten i spireposen og fyll en bolle med vann. La bokhveten ligge i spireposen i vannet og når den er ferdig bløtlagt tar du bare ut posen og skyller godt. Her er det litt mer vrient å skylle bokhveten siden den er i en pose, fremfor et åpent dørslag, men dette går kjempefint. Henges så opp slik at vannet kan renne av og vannes ved å åpne posen å skylle vann ned i posen.


Tørke bokhvetespirer:
♦ Hell bokhvetespirene utover et bakepapir.
♦ Fordel godt utover bakepapiret.
♦ Sett midt i ovnen ved 50 grader med døren på gløtt i ca 5 timer. Bokhveten er ferdig når den er tørr og krispy.


Slik kan man bruke bokhvetespirer:
♦ Man trenger ikke bløtlegge bokhveten hvis man vil koke grøt av den. Da er det bare å følge bruksanvisningen på pakken.
♦ Bløtlagt bokhvete kan spises, den trenger ikke spires, men det er alltid det beste, hvis man har muligheten.
♦ Bokhvetespirer kan spises som de er, rå, i salater eller tilsette i matretter for ekstra næring.
♦ Jeg anbefaler å tørke bokhvetespirene (se over). Holdbarheten blir lengre hvis de lagres på lufttette krukker. Rawfood eller ikke, du kan tilsette de i bakst, brød og knekkebrød. De kan ristes, tilsettes smaker og spises som andre nøtter og frø, de kan tilsettes i frokostblandinger, over yoghurt eller du kan lage din egen, hjemmelaget og rå eple- og kanelgranola, eller hjemmelaget, rå sjokoladegranola, men du kan også male de tørkede bokhvetespirene til mel, glutenfritt rawfood-mel!

Håper dette kunne være interessant for noen der ute, bon apetitt!

Enkelt og greit: Raw Chocolate Kit

Dere husker kanskje innlegget mitt hvor jeg skrev om disse pakkene med rå sjokolade som inneholder alt man trenger til å lage egen rå sjokolade? Selvom jeg allerede har alle ingrediensene til å lage egen rå sjokolade så besteilte jeg likevel en av disse pakkene for en stund siden. Jeg liker ikke å anbefale dere produkter jeg ikke selv har prøvd og derfor vil jeg helst snakke av erfaring og gi dere min personlige mening. Spørsmålet var egentlig om denne rå sjokoladen var like god som min egen hjemmelagde. Sjokoladen inneholder maca, lucuma og goldenberry noe som er helt nytt for meg, så dette var spennende!


Tanken med disse pakkene er jo kjempebra! Alt i ên pakke i stedefor mange ingredienser for god rå sjokolade krever en del ingredienser. Denne pakken koster mye mer i lengden enn det ville kostet å kjøpe alle ingrediensene hver for seg. Likevel, kjempeenkelt og praktisk. Det eneste man trenger er sjokoladeformer/isbiteformer, men man kan også legge sjokolade i en boks med bakepapir under og knekke den opp i biter som en sjokoladeplate.


Det går an å få i smakene "kakao nibs"- det vet jeg er godt, "goji"- det vet jeg også er godt, men krever tilvenning og "goldenberry"-den var ny for meg, men som da altså er inkabær. Ellers er det ingen forskjell. Pulverblandingen som følger med i de tre pakkene er helt like og det eneste som skiller dem er tilsetningen. Det står på pakken at man kan tilsette litt agavenektar, det gjorde ikke jeg for jeg regner med at de fleste som kjøper disse pakkene ikke har agavenektar. Kan kjøpes HER eller du kan lese mer HERHer har dere min mening!

Goldenberry: Sure, jeg mener - ekstremt sure bær! Smaker ikke noe spesielt fordi de er så sure. Minner kanskje litt om rosiner, vanskelig å si.

Sjokoladen: God og mørk sjokolade med kraftig kakaosmak og mye aroma. For meg er denne veldig god, men jeg vet at "mesquite"-pulveret som er tilsatt er noe spesielt i smak og det krever tilvenning, det samme gjelder maca og lucuma, vær obs på det. Kunne nok vært søtet mye mer denne sjokoladen og spesielt med tanke på at bærene er så sure.

Goldenberry Raw Chocolate: Heldigvis nøytraliserer sjokoladen de sure bærene noe, men desverre ikke nok. Den rå sjokoladen blir sur og bitter med mye kakaosmak. Sjokoladen er god i seg selv, men man bør nok ha smakt litt rå sjokolade for å like denne, men bærene ødelegger. Typen min klarte ikke spise denne sjokoladen.

Konklusjon: Lett å lage, umulig å gjøre noe feil. Jeg anbefaler likevel denne kun til dere der ute som elsker mørk og usøtet sjokolade eller til dere som har tilgang til alternativ søtning. Jeg hadde aldri likt denne før, men nå har jeg vendt meg til superfoods og for meg smaker det nydelig, men sjokoladen er veldig bitter, mørk, kraftig og nesten helt usøtet så jeg vil tro dette er for mer "erfarne" ganer. Dropp goldenberry, velg heller goji eller nibs-varianten, goldenberry ble rett og slett for sur!

HUSK: Kakaonibs-varianten vil ikke gjøre sjokoladen søtere, tvert imot! Tilsett evt. litt stevia, sukrin, yacon, agave, xylitol eller liknende. Gojibærene gjør sjokoladen noe søtere, men tilsett gjerne ekstra søtning her og.

Ikke kast toffifeebrettene!

Her kommer det et lite tips! Da jeg var en svipptur til Danmark for et par uker siden ble det noen toffifee for mye og vi satt igjen med to tomme brett. Disse er geniale til sjokoladelaging, så er du så heldig å ha noen toffifeeglade venner eller spiser det selv av og til, spar på "søpla". Det er faktisk lettere å få ut sjokoladen av disse formene enn av sjokoladeformer som man betaler i dyre dommer for. Gjenbruk av toffifee-brettene er mitt kveldstips! :)

  

Små gleder!

Det er viktig med små gleder i hverdagen. Noe som gjør hver dag unik. Små gleder som å kjøpe en blomst og pynte stuebordet med, vaske vinduene så vårsolen kan skinne pent gjennom, ta årets første utepils, smile tilbake til den blide bussjåføren som sitter og nynner hele turen, ta et hjemmespa med skrubbing, napping, fjerning, klipping eller investere i en ny tekopp, tekanne og te!


En kaffekopp er en kaffekopp, men en tekopp er ikke en tekopp! En tekopp skal helst være stor, søt, god å holde i, men ikke bli for varm og den må være god å drikke av. Tekoppen er nesten like viktig som teen, for min del. Det føles så mye bedre å ta frem en god te til en tekopp som varmer hjertet. Jeg kunne ikke dy meg da jeg fant denne tekanna. Er den bare ikke utrolig skjønn? Dessuten, den tar seg like godt ut som en pyntegjenstand! 149,- på Indiska, jeg elsker den og teen er minst like herlig. Små gleder i hverdagen. Denne tekanna og denne teen kommer til å gi meg mange fine stunder fremover.

                                 Søte lille gledessprederen!



                                 Ønsker dere en fin fredagskveld!

Orket ikke vente lengre...

Da jeg bestilte kakaopulveret mitt fra Iherb bestilte jeg det i god tid, noe man alltid bør gjøre med all nettshopping fra utlandet.. Jeg hadde ventet lenge, veldig lenge, altfor lenge så i dag benyttet jeg sjansen mens jeg hadde den. Jeg var en tur i byen og jeg er jo ikke ofte ute av huset så jeg tenkte at siden jeg først skulle til byen så måtte jeg benytte anledningen til å få kloa i en pose med rått kakaopulver. Hvem vet, jeg kunne jo risikere og måtte vente i enda noen dager? NEI, det orket jeg ikke tanken på engang, så jeg kjøpte rått kakaopulver, fra "øko-sjokolade". Nå har jeg gitt mitt bidrag til "øko-sjokolade"'s produkter og jeg håper det er mitt siste... Takk til vulkanutbrudd og askesnø, nå vil vi ikke ha fler naturkatastrofer, det holder!


Det hadde altså gått 35 (!!!) dager da jeg ikke orket vente lengre og selvfølgelig fikk jeg  hentelapp på to pakker da jeg kom hjem og sjekket posten... Det er en selvfølge at det skal skje, men jeg er hundre prosent sikker på at om jeg hadde droppet å kjøpe kakaopulveret hadde jeg måtte vente i enda en uke, minst...


Helgen er reddet og endelig får jeg gjennomført mine oppskrifter som har surret rundt i hodet mitt i to uker, men som jeg ikke har hatt kakaopulver til å gjennomføre. Gled dere! Hvis resultatet blir like bra som tanken bør dere sette av en dag på kjøkkenet!!! 

                                                                         



PS: En pose med ekstra kakaopulver er ikke noe problem her i hus. Forbruksvare med stor "F"! God natt! :)

Hjemmelaget og rå granola, nam!

For en tid tilbake skrev jeg om kanel-og eplegranolaen jeg fikk i posten. Jeg ble hekta og spiste opp hele posen. Bortevekk på null komma svisj. Rart det der, men det fikk også de kreative smaksløkene til å blomstre igjen. Det finnes mange forskjellige granola-oppskrifter på nettet, men jeg ville ha noe som smakte mest mulig likt den deilige granolaen fra funkyraw. Da ble det å improvisere litt igjen og med gode resultater. Nydelig. Nam.

Granolaen jeg snakker om kan kjøpes HER, men det er mye billigere å lage rå granola selv og HER finner du innlegget jeg skrev om denne deilige granolaen og om granola generelt.

                                Nydelige granolaen, nam!!


Du trenger:
♦ 3 dl rå, spiret og evt. tørket bokhvete (se lengre nede)
♦ 3 dl mandler (bløtlagt natten over)
♦ 0,5 dl gresskarkjerner (bløtlagt natten over)
♦ 5 store, ferske dadler (bløtlagt et par timer)
♦ Litt daddelvann (vannet dadlene lå i)
♦ 3 epler, uten skall og kjerne
♦ 1 ss yaconsirup / agave / lønnesirup / honning osv...
♦ 3 ts kanel (eller ønsket mengde)
♦ 1 ts himalayasalt
♦ 2 ts vaniljepulver

         Slik gjør du:

        Du kan forstørre bildet mye.

Når granolaen er tørr eller seig, alt ettersom hvordan du vil ha den i konsistens, knekkes den i biter og fryses ned eller settes i kjøleskapet i en lufttett boks. Vil anbefale å fryse ned halvparten med mindre dere skal spise MYE granola dagene etter.  Mine måtte tørke i 14 timer og husk, bokhvete kan være litt spesielt i begynnelsen. Namnam, disse smaker jul, syns jeg!

Rå, spiret og tørket bokhvete:
Jeg jukset litt, jeg brukte ferdigspiret, tørket bokhvete. Det er veldig praktisk å kjøpe ferdigspiret, men det er dyrere og egentlig helt unødvendig. Har du tilgang på økologiske bokhvetekorn i helsekost kan du kjøpe det og du vil spare mye, men det krever litt arbeid: SE HER eller:
♦ Bløtlegg bokhvetekornene over natten.
♦ Skyll godt, vannet vil være grumsete og ekkelt og skal være helt klart når du har skylt nok ganger.
♦ La bokhveten spire i ett døgn i et dørslag, spireglass eller i en nøttemelkpose/hamppose.
♦ Når bokhveten har fått hale er den ferdig.
♦ Når de har fått hale kan de tørkes i ovnen på svakeste varme eller ved 50 grader med døren på gløtt til de er tørre.
♦ Det er ikke nødvendig å tørke de i ovnen, men det vil gi knasende bokhvete og det er mye bedre enn halvtørre.
♦ Vil du slippe denne prosessen kan du kjøpe ferdigspiret og tørket bokhvete, klar til bruk, HER.
♦ Sjokoladegranola i stedet? HER finner du oppskriften.

            Raw food på sitt beste. Velbekomme!

  

Hjemmelaget hasselnøttmelk

Hasselnøttmelk er veldig anvendig og kan brukes som du ellers ville brukt vanlig melk. Hasselnøttmelk er derimot allergivennligere da mange kan reagere på melkeproteiner uten å vite det selv og dessuten melk er for kalver-om du vil eller ikke! Hasselnøttmelk kan brukes i bakverk, desserter, smoothies, kaffe, te, på frokostblandinger osv, og kan fint erstatte mandelmelk for variasjon. Jeg brukte nøttemelkpose, men har du ikke det så finner du kjøkkenhånkle-metoden HER som enkelt kan gjøres med et kjøkkenhåndkle.


Til 6 dl hasselnøttmelk:
♥ 2 dl ubehandlet hasselnøtter (100g)
♥ 6 dl vann (du kan med fordel bruke 4 eller 5 dl hvis du vil ha tykkere melk!)
♥ Litt vanilje og stevia etter smak og ønske (evt. annen smakstilsetning som kanel, sjokolade, goji, stevia english toffee osv.)

Slik gjør du:
♦ BLØTLEGG hasselnøttene over natten i rent, friskt vann.
♦ Skyll nøttene godt, vannet skal være blankt!
♦ Blend mandlene med halve mengden vann til en tykk, men flytende masse.
♦ Tilsett resten av vannet.
♦ Press ut melken gjennom en nøttemelkpose eller et kjøkkenhåndkle.
♦ Tilsett smak etter ønske, rist flasken eller blend.
♦ Spar på hasselnøttmassen (pulp) til en senere anledning. Denne massen kan fryses og holder seg fint i frysen.


Håper noen kan få glede av oppskriften, smaker nydelig :)

Helsekost-workshop

Forrige uke ble jeg invitert på helsekost-workshop i Oslo og i dag er dagen hvor workshopen finner sted. Gjettom jeg ville vært der da? Jeg kunne ikke, hadde rett og slett bare en mulighet og det var å komme hjem kl 03 på natten eller overnatte i Oslo, noe som er uaktuelt når det fort blir et par tusen som ikke var planlagt. 

                  Invitasjonen kom fra Lene og Linda. De har også en fin blogg som er verdt å sjekke ut:


Likevel, workshop eller ikke, jeg er kjempeglad for å bli invitert med til noe slikt. Er utrolig takknemlig for at bloggen min har gitt meg muligheter som dette og jeg setter kjempestor pris på mailene dere sender. Det betyr veldig mye for meg og selvom jeg er treg med å svare må dere vite at jeg svarer så fort jeg har energi til det!

Håper alle som skal på helsekost-workshopen i dag koser seg sammen med andre helsefreaks, lærer mye nytt og nyttig, og nyter god snacks! Kos dere litt for meg også da :)

Bløtleggingstid og spiretid på ulike belgfrukter

Håper dette innlegget kan være til hjelp for alle dere der ute som har lekt med tanken om å begynne å spire, men har latt det bli med tanken fordi det kan være virke vrient da ikke alle belgfrukter krever like lang bløtleggingstid eller spiretid.
Bløtlagte nøtter er lettere å fordøye enn vanlige, rå nøtter og det blir da lettere for oss å ta opp alle næringsstoffene i nøttene, så dette anbefales å gjøres hver gang du har muligheten. Ved å bløtlegge nøttene aktiveres også de sovende enzymene og nøttene øker dermed innholdet av sine verdigfulle næringsstoffer. Bønner og spesielt frø øker næringsinnholdet fra frø til spire med flere hundre prosent og kalles også for "levende mat". Det êr levende mat. Prosessen starter med en gang frøene/bønnene legges i bløt og som med nøttene aktiveres de sovende enzymene og frøene og bønnene våkner til live. Etter bløtleggingen begynner de sakte men sikkert å utvikle hale og de neste dagene kan du følge et lite frø, spiret og utviklet til en stor spire. Spirer er billig, lettvint og smaksrikt i alle salater, men kan også spises som snacks eller tilsettes i mat eller smoothies. Kort sagt, spirer er SUPERFOOD og jeg anbefaler på det varmeste å begynne å spire frø og bønner. Ok, nok snakk!


Her er en liste over de mest kjente belgfruktene for spiring:
♦ Alfalfa frø: Bløtlegg over natten, ca 10 timer, hell av vann, skyll godt og legg til spiring. Vann ca. to ganger daglig. Spiretid: 4-6 dager. Sett i lys siste dagen så bladene blir grønne og danner klorofyll.
♦ Adzuki bønner: Bløtlegg i ca 12 timer, hell av vann, skyll godt og spires i 4-5 dager.
♦ Bokhvete med skall: Bløtlegg i 6-10 timer, hell av vann, skyll, skyll, skyll, skyll, skyll og spires i 1-2 dager. De får tidlig hale og kan tas med en gang halen er der.
♦ Bokhvete uten skall: Bløtlegges i opptil 1 time og spires i 1-2 dager. Må skylles veldig godt og blir også slimete, dette skal skylles helt bort.
♦ Brokkoli frø: Bløtlegges i ca 8-10 timer, skylles og spires i 5-7 dager. Husk, disse danner hår som kan se ut som mugg, men det er ikke mugg.
♦ Bukkehornskløver: Bløtlegg over natten, ca 8 timer, hell av vann og skyll godt. Spiretiden er ca 4-6 dager.
♦ Cashewnøtter: Bløtlegges i opptil 2 timer, skal ikke spires.
♦ Gresskarkjerner: Bløtlegges i opptil 4 timer og bør spises med en gang, skal helst ikke spires videre da holdbarheten er dårlig.
♦ Havre: Bløtlegges i ca 6 timer og spires i 2 dager.
♦ Kamut: Bløtlegges i ca 8 timer, skylles godt og spires i 2-3 dager.
♦ Linfrø: .Bløtlegges i opptil 10 timer, skal ikke spires.
♦ Linser: grønne, sorte: Bløtlegges i ca 8 timer, skylles godt og spires i ca 2-3 dager.
♦ Linser: røde: Ikke mulig å spire.
Macadamiannøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Mandler: Bløtlegg over natten, 8-12 timer. Kan spises med en gang eller bløtlegges videre i maks to døgn, bytt vann morgen og kveld.
♦ Mungbønner: Bløtlegges i ca 12 timer, skylles godt og spires i 2-4 dager. Noen reagerer på rå mungbønnespirer.
♦ Paranøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Pecannøtter: Bløtlegges i 4 timer, skal ikke spires.
Pistasjnøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Quinoa: Bløtlegges i 2-4 timer og spires i 1 dag, smaken blir verre jo lengre de spirer.
♦ Reddik: Bløtlegges i 6 timer og spires i 4 dager. Husk, disse danner hår som kan se ut som mugg, det er ikke mugg.
♦ Sesamfrø med skall: Bløtlegges 4-6 timer. Spires 1 dag, smaken blir verre jo lengre de spirer.
♦ Solsikkefrø med skall: Bløtlegges i 8 timer, skylles og spires i 1-2 dager.
♦ Valnøtter: Bløtlegges i 1-4 timer, skal ikke spires.
♦ Soyabønner og kidneybønner er GIFTIGE rå, så disse skal ikke spires og spises, men bløtlegges over natten for så å kokes. Kikerter KAN spises rå, men mange reagerer dårlig på dette. Det anbfelas å koke spiret kikerter før de spises. 

Huskeregelen er at nøtter, frø og bønner skal bløtlegges 8-12 timer, men det er noen unntak. Hvis det står 6 timer gjør det ikke noe om du bløtlegger i 10 timer.

NB: Spiretiden varierer noe etter kvaliteten på frø, varme/kulde og fuktighet. Generelt kan alle spirer settes i lys siste dagen, men spesielt spirer med blader bør settes lyst for at de skal produsere klorofyll!

Håper dette kunne være til hjelp. Jeg kommer til å redigere dette hvis annen informasjon blir oppdaget. Det ligger mye forskjellige informasjon ute på nettet om dette, så jeg håper (og tror) dette stemmer.

Kilde: Jeg fikk et brev fra funkyraw ang. spiring, men også litt her.

Løvetann te

Siden jeg skrev et langt innlegg om "ugresset" løvetann tidligere i dag og i tilegg ga dere oppskriften på å tørke og lage te/urter av det så tenke jeg at det var på sin plass å vise resultatet av en god kopp løvetann te!



Innlegget jeg skrev om løvetann og oppskriften på tørket løvetann finner du HER.

Løvetann - ikke bare ugress..

Løvetann blir kjennetegnet som det grusomme ugresset som alltid dukker opp igjen etter timesvis, dagesvis og ukesvis med luking i bedd. Jammenmeg dukker de så fint opp igjen året etter og gjerne med noen avlinger på slep. I Norge skyr folk den gule, pene blomsten som om det skulle vært pesten! Løvetann fortjener gode ord for den smaker godt, inneholder mange næringsstoffer, har rensende egenskaper og er helt gratis, rett ute i hagen. Du slipper faktisk også å gå på butikken hvis du skal ha salat til grillmaten, takket være løvetannen du i årevis har forgjeves prøvd å kvitte deg med...

 

Lørdag dro jeg min kjære med på løvetannjakt. Meningen var å finne brennesle også, men det kommer jeg nok tilbake til. Hvertfall, vi gikk en god time og det var umulig å finne løvetann andre steder enn i nedstøvne veikanter og i blomsterbedd. Det var like før jeg satt meg i et blomsterbedd og begynte å luke det for løvetann, men det ble med tanken. Greit nok å luke beddene til folk, men jeg plukker ikke nedsotet og eksospustende løvetann fra veikanten! Heldigvis fant vi en fin liten skråning med masse fine, unge, løvetannskudd. Ja, for det er de unge løvetannbladene som er mest næringsrike.

Slik lager du din egen LØVETANN TE:
♦ Legg løvetannbladene ut over et bakepapir, kjøkkenhåndkle eller liknende.
♦ Plukk bort skitne og stygge blader.
♦ Lot det stå over natten og satt det inn i ovnen på 50 grader med døren helt åpen i fire timer. Lukket døren av og til, men skrudde av varmen da. Snudde litt på bladene av og til. Lot det tilsammen stå i ovnen ett døgn, med og uten varme.
♦ (Her kan man også bruke en dehydrator, for de heldige som har. Man kan også henge løvetannbladene opp i en snor og tørke de slik, men pass på at de ikke støver ned...)
♦ Når bladene er helt tørre skal de fortsatt være grønne, de knuses og legges så i en lufttett boks eller glass.
♦ NB: Det er viktig at det ikke blir for varmt i ovnen og 50 grader er for varmt, åpn døren! Bladene skal ikke skylles når de skal tørkes og bør helst plukkes på dagtid når det ikke er fuktig eller vått ute.
For te: 1-2ts i kokende vann, la trekke i ti minutter, gjerne under lokk, bilder finner du HER.

  Her er det ferske løvetannblader til tørking               Tørket løvetannblader, se så de krymper!
 
                       Ferdig løvetann te!


LØVETANN:
♦ Man kan spise roten, bladene og blomsten. Blomsten blir også brukt til å lage vin av.
♦ Løvetann skal være blodrensende.
♦ Te av bladene er bra ved høyt blodtrykk pga. den vanndrivende effekten.
♦ Inneholder mye kalium og er derfor ikke farlig selvom det er vanndrivende. (Ved vanndrivende midler mister man gjerne mye kalium, noe som er veldig uheldig for hjertet).
♦ Løvetann inneholder mer vitamin C enn annen salat, ellers er næringsinnholdet ganske likt.
♦ De små, ferske bladene smaker best i salat og jo blekere bladene er (gule!), jo bedre smaker de. Store og kraftige løvetannblader smaker fort bittert.
♦ Bladene kan brukes i salat, i varmretter eller tørkes til krydderurte eller te.
♦ Roten kan også spises, men den må kokes først.

Så... Plukk litt løvetann! ;) Kilde: "Urter for kropp og sjel" av Jekka McVicar

Lyst til å lage kjernesunn mat?

Denne boken er er oppfølgeren til "Kjernesunn familie-slik gjør du det!". Det er litt informasjon på de første førti sidene som er greit å få med seg, mens de neste 150 sidene er med fristende bilder og fine, kjernesunne oppskrifter. Dette er i hovedsak en oppskriftsbok og bør være i bokhyllene til alle som allerede har den første boken.
 

                               Fristende? Her har du bilder fra boken. Kjernesunne og deilige retter.

Har du litt kunnskap om et glutenfritt, laktosefritt, sukkerfritt, økologisk og rent kosthold er denne boken genial og du trenger ikke kjøpe den første boken før du setter i gang med denne. Har du derimot ønsker om å endre kostholdsvanene i familien på grunn av feks. lite energi, sure miner, sykdom, overvekt, rastløse og hyperaktive barn, dårlig søvn osvosv, men ikke helt vet hvor du skal starte i et hav av kostholdsfilosofier? Trenger du motivasjonen, inspirasjonen og argumentene for å komme i gang med et kjernesunt kosthold? Da anbefaler jeg deg også å lese den første boken "Kjernesunn familie-slik gjør du det!", først. Den boken vil gi deg grunnleggende informasjon og kanskje også noen oppvekkere mellom sidene, ta en titt HER.

 Kjernesunn MAT - forvandler familien på få uker

I hovedsak er oppskriftene i boken glutenfrie, sukkerfrie og melkefrie (animalsk melk). Med tanke på allergi har de lagt opp tegn hvis oppskriften inneholder noe av dette: nøtter, egg, soya, gluten eller melkeprodukter, og det er derfor lett å ha oversikt over hva oppskriftene inneholder.

Oppskriftsdelen i boken er delt inn i kapitlene: Frokost, Lunsj (matpakker), Fisk, Fugl, Egg og Kjøtt, Grønne Retter og Salater, Brød og Runstykker, Dip, Dressing og Saus, Kalde og Varme Drikker, Godteri, Desserter og Kaker og ALLE oppskriftene har bilder. 

Denne boken er, i motsetning til den første, veldig oversiktlig og fint delt inn i store kapitler. Jeg syns den første er litt rotete, men det er ikke denne.




Jeg liker denne boken kjempegodt. Fristende og smaksrike retter som de fleste av oss "vanlige" mennesker klarer å lage. Dette gir god hjelp ved å ta neste skritt, feks. til et sukkerfritt eller glutenfritt kosthold. Boken inneholder (kanskje for noen) litt rare ingredienser, men som jeg skrev innledningsvis, så kan det lønne seg å lese den første av bøkene først eller ha litt erfaring med et kjernesunt kosthold. Jeg anbefaler boken på det varmeste. Jeg sjekket noen priser og den koster per dags dato 305,- på CDON, 305,- på capris og 349,- på bokkilden.



Her er det også to bilder fra boken med bilde av et kjøleskap før og etter det er fylt med kjernesunn mat. Det er samme med et "typisk kjøkkenskap". Veldig greit!



En god kopp te?

Da bør vurdere denne. Pukka har masse god te og denne fikk jeg noen gratisprøver på en gang, men så har jeg rett og slett glemt den litt bort i det enorme utvalget av te. Jeg husker jeg falt pladask for denne første gangen jeg smakte den og jeg gjorde akkurat det samme da jeg igjen smakte på teen i går kveld. Kjempedeilig te som kan nytes i sofakroken, på terrassen eller i sene nattekvelder.

    Bare sjekk fargen på teen og pakningen, så søtt!


Pukka - harmonise:
Som fargen på teen og pakningen er denne en ordentlig "jentete" te! Nydelig og mild smak av rose og vanilje med et hint av lakris. Kjempedeilig te som er koffeinfri og inneholder blant annet kamille som kjent er beroliggende, søvndyssende og fremmer en god nattesøvn. Kan fint nytes på kvelden og er du så heldig å ha et badekar så ta med en kopp av denne oppi karet.




Pukka - Harmonise:
♦ Er 100% økologisk, USDA
♦ Skal balansere og styrke kvinnens helse
♦ Inneholder en ayurvedisk urt, shatavarirot, som oversatt blir "hun som kan takle 100 menn"
♦ Er en urtete og koffeinfri
♦ Inneholder: Kamilleblomst, shatavari, hibiscus, roseblader, lakrisrot og vanilje
♦ Kan kjøpes på helsekostbutikker og noen interiørbutikker. På nett kan den kjøpes på bla. kinsarvik, tempelyoga eller for fri fakt, på coverbrands
♦ Fikk tips av Kine om å prøve et par dråper stevia - vanilla creme i denne teen og det ble veldig bra! To dråper til en pose te anbefales til alle dere som har disse dråpene. Veldig, veldig godt!









Månedsoppdatering for april

Denne måneden er det veldig lite å skrive, lite nytt og lite interessant, men en månedsoppdatering skal dere likevel få. Husk, denne oversikten er egentlig kun for min egen del og meningen er at dette skal hjelpe meg i å bli mer bevisst ovenfor valgene og endringene jeg gjør i livet mitt på veien mot en friskere hverdag.


SUKKER:
♦ Ble lovlig og misbrukt om hverandre. Jeg fant ut at jeg virkelig ikke liker det sukker gjør på kroppen min. Jeg blir stresset, får høy puls, blir deprimert, får oppblåst og vond mage og ikke minst hodepine. Sukker går fint i små mengder, helt klart, men det finnes bedre alternativer for meg.
♦ Siden sukker ble lovlig ble jeg mindre kreativ i matveien, ikke moro, jeg vil være kreativ på kjøkkenet og fikk heldigvis litt mer inspirasjon under detoxen.

SOL:
♦ Måneden startet kjempeflott med skinnende sol fra skyfri himmel og min ellers så mars-tunge kropp våknet plutselig til live. Det gjorde godt med mange dager med sol og vitamin D til kropp og sjel og likblek hud ble erstattet med bleke fregner.

DETOX:
♦ Jeg hadde ti dager detox, vårrengjøring innvendig. Tok Flor Essence Detox, chlorella, spirulina, himalayasalt og drakk urteteer, men likevel merket jeg lite utrenselsessymptomer og skulle nok holdt på litt lengre. Deilige smoothies av friske bær, frukt og grønnsaker, herlige salater og middager med ovnsbakt torsk eller laks. Fikk i meg masse fett for å unngå smerter og da fett fra kilder som avokado, linfrø, kokosolje, nøtter og chiafrø. Ubehandlet mat er et av stikkordene her.

GENERELL HELSE:
♦ I gjennomsnitt mye bedre enn mars, som var helt forferdelig! Likevel har april vært en berg-og dalbane. Begynte kjempefint og formen holdt seg faktisk i to uker, men etter dette har den vært både ôg. Jeg er likevel veldig glad formen ble bedre denne måneden og håper den blir enda litt bedre neste måned. Mai er en fin måned på mange måter og en slitne vinterkropper våkner forhåpentligvis til live igjen!




Kategorier


Photobucket



Instagram

hits