Tilbake til hovedside

Raw lunsj i grønne omgivelser!

Det beste med å bo på sørlandet er dager som dette; sol fra skyfri himmel, bar hud uten gåsehud, frisk sjøbris, lyden av bølgeskulp mot bryggekanten, måkeskrik og bare tær i grønt gress. Det er idyll, og det var nøyaktig en slik dag i dag, en helt fantastisk flott vårdag! Jeg hadde noen ærend i byen så jeg tok med meg lunsjen hjemmefra og satt meg i parken, kall det gjerne en liten piknik-date med meg selv, svanene og måkene!
 
- Jeg lagde pålegget av 1,5 dl bløtlagte cashewnøtter, 1 ts grønn pesto og litt krydder. Dette kvernet jeg sammen med litt vann til et tykt smørepålegg, men beholdt noen av cashewnøttene slik at det ble litt tyggemotstand.
- Brødet har jeg ikke oppskrift på for det var noe jeg bare slang sammen uten å tenke. :)

 
        Nå går jeg i koma, men ønsker dere en nydelig helg og nyt været!

Raw spagetti "carbonara" :)

Dette er en veldig enkel og rå rett som fint kan spises til lunsj eller middag. Den er raskt å slenge sammen og det eneste du må gjøre er å legge nøttene i vann i forveien (selvom det ikke er noe must!). Spagetti laget av squash funker kjempefint og spesielt hvis du bruket et juliennejern. Denne retten er et fint alternativ til den tradisjonelle pasta carbonaraen, men jeg synes denne rå versjonen er bedre! Dessuten er den mettende, veldig bra for deg og helt uten kunstige tilsetningsstoffer, gluten, melk, animalske ingredienser og den lages på maks 10 minutter!

      YUMMI! Her med gul squash, brokkoli og linsespirer. 
"Carbonara saus"
♦ 1,5 dl cashewnøtter, bløtlagt et par timer
♦ 1 dl vann
♦ 1 ss næringsgjær
♦ Salt, pepper.
♦ Kjernen av squash

♦ Gul eller grønn squash og 2 ss næringsgjær

- Kutt opp squashen med et juliennejern eller med en ostehøvel til squashgetti. Spar kjernen.
- Kvern alt til sausen. Du kan bruke hvilket som helst kvern, men bruk minst mulig vann for ellers blir sausen veldig flytende.
- Eventuelle rester av sausen kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i et par dager.
- Bland squashgettien og sausen og rør inn 2 ss næringsbær.
- Kan lages uten næringsgjær, men det blir best med siden næringsgjæren gir en "ostete" smak!

    Veldig enkelt, bare se her:

    Her brukte jeg grønn squash og la den i et savoykålblad og hadde cherrytomater ved siden av.

"Det er deilig å være norsk...

... i Danmark!" Ja, for det fikk jeg virkelig oppleve da min kjære mor, forlovede og jeg tok oss en heldagstur til Danmark for å slanke lommebøkene litt. Jeg ante virkelig ikke hva som befant seg "rett over dammen", men jeg ble positivt overrasker over danskene, for de har kommet et langt stykke lengre enn oss på økologiske matvarer. Bare se hva som møtte meg i den første matvarebutikken vi var innom:

  ALT du ser er økologisk, egen økoavdeling + masse økologisk rundt i butikken!


Litt stæsj som fanget oppmerksomheten min. Sjekk prisen på "deligths-kulene" som selges til blodpris i Norge!
   Og det jeg kjøpte:

Økologisk blomkål:
Kostet 10 kr for 500g og jeg som spiser masse raw popcorn for tiden måtte hamstre blomkåler.

Økologiske gulrøtter: Kostet 8 kr for 1,5 kg. Måtte selvsagt ta med en pose.

Økologiske epler: Kostet 20 kr for 2 kg.

BOK: RAW FOOD på dansk. Denne har jeg letet så lenge etter, men bare funnet på nettet så gleden var stor da jeg fant denne til 300kr. Ikke Billig, men det er en tykk og fin bok med mange oppskrifter og vakre bilder. Gleder meg til å lese denne. Språket er nesten helt som norsk så at den er på dansk er ikke et hinder i det hele tatt!

Babyananas: Sett noe så nusselig før? Jeg bare falt pladask for denne skjønne, lille babyananasen!

Canon macroobjektiv: 75-300 mm til 1500 kr. Moro!

Økologisk eplechips: Imponerende sprø til å være eple.

Oransj snackspaprika: Søte og gode paprikasnacks.

Økologisk pesto: Kostet 22 kr. Laget av solsikkeolje og basillikum.

Økologisk creme fraiche dressing: Husker ikke pris, men dette er til samboers salater. Økologisk dressing, det er sprøtt det! De hadde også Thousand Island.

Økologisk popcorn: Kostet 17 kr.

Vi kjøpte også 500g økologisk, mager kjøttdeig til 32 kr. Utvalget av økologiske matvarer sjokkerte meg virkelig, danskene har kommet så enormt mye lengre enn oss! Noen reiser til Danmark for å harryhandle og jeg kommer hjem med blomkåler og gulrøtter. Det var nesten så jeg håpte vi ble stoppet i tollen slik at vi måtte slenge grønnsakene utover disken dems. Hehe, men vi kjøpte også tørr hvit, rød-og rosevin til 100 kr for 4 flasker. JA, det er deilig å være norsk i Danmark og vi har allerede planlagt flere turer for å hamstre økologisk!

Raw helnøtt + sure incasjokolader!

Jeg lager ofte ganske avanserte sjokolader med mye forskjellig fyll og godsaker inni. Det er veldig moro, men det tar også tid, krefter og det får nok mange av dere til å sukke tungt av og til. Her kommer to kjempeenkle oppskrifter, en til dere som elsker incabær (les eget innlegg HER), og en til dere som vil begynne forsiktig med en sjokolade som garantert faller i smak.
  

Sjokoladeoppskriften jeg bruker er min favoritt og det er ca slik jeg alltid lager den:
Til en stor porsjon rå sjokolade:
♦ 100g rått kakaofett
♦ 2 ss extra virgin kokosolje
♦ 6 ss rått kakaopulver
♦ 2 ss rått carobpulver
♦ 2 ss rått yaconpulver
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ En klype himalayasalt
(I tillegg brukte jeg en dæsj lucuma og mesquite, men dette er ikke nødvendig!)



SLIK GJØR DU
:
- Smelt kakaofett + kokosolje. Jeg smelter det SLIK så slipper jeg å passe på at temperaturen er under 42 grader.
- Visp inn alt pulveret og pass på at du rører ut alle klumper.
- Bland i fyll eller legg noen biter med fyll i sjokoladeformene og hell over sjokolade.
- Sett kjølig. personlig foretrekker jeg å la sjokoladen stivne i kjøelskapet, men har man "dårlig tid" fryser man den ned.
- Oppbevares i kjøleskap eller fryser. Inneholder sjokoladen nøtter eller frø bør den stå i en lufttett boks og helst fryses ned slik at fettet ikke harskner.

    "Konfektbitene" er fylt med 50/50 hasselnøtter og soltørka rosiner:

"Krystallene er fylt med 2-4 incabær. Incabærene er kvinsure, som i sitronsurt godteri, så det er noe man bør å være obs. på for sårte ganer:



                                                  K  E  E  P     I  T     S  I  M  P  L  E    !


Forfriskende og raw mangokake!

Har i grunn droppet all påskesnop i år, men slang sammen denne kaken som jeg har gått og tenkt på i noen dager nå. Resultatet ser dere under og smaken ble veldig god og "påskete". Dette er en frisk kake som fint kan spises på varme sommerdager eller etter en tung middag, ønsker du en søtere kake tilsetter du bare mer valgfri søtning, men personlig synes jeg denne kaken ikke skal være så altfor søt. Og forresten, jeg glemte nesten det viktigste; denne kaken er enkel og krever ikke de aller merkeligste ingrediensene!

      Dette er mitt bidrag til påsken 2011: RAW MANGOKAKE!

 

Bunn:
♦ 4 dl mandler, bløtlagt
♦ 10 dadler uten stein, bløtlagt
♦ Vannet fra dadlene, ca 1 dl
♦ 1,5 ts vaniljepulver
♦ Ei god klype salt

- Kvern alle ingrediensene til en jevn deig, men la det gjerne være noen nøttebiter igjen.
- Fordel utover bunnen i en kakeform. Kle gjerne formen med bakepapir eller plastfolie.
VIKTIG: Jeg brukte en mini kakeform (tror den har en diameter på 18cm) derfor ble kaken så høy, men hvis du bruker den minste kakeformen så blir kaken flatere, men det funker fint.

Mangofyll:
♦ 3 dl cashewnøtter, bløtlagt
♦ 1 mango uten skall
♦ 1,5 dl vann
♦ 4 ss kokosolje
♦ 4 ss kokos

- Pass på at alle ingrediensene er romtempererte og gjerne over 24 grader slik at kokosoljen smelter og blander seg med fyllet!
- Jeg brukte en blender og kvernet alle ingrediensene.
- Begynn med litt og litt mango.
- Fyllet blir tykt og kremete.
- Ikke bruk mer vann, men hvis blenderen ikke klarer å blende må du tilsette mer vann.
- Dette fyllet skal oppå bunnen, selvfølgelig ;)

Topping:
♦ Saft og litt av kjøttet fra en appelsin
♦ 1/4 ananas
♦ 1,5 ts psyllium husk/fiber husk/loppefrø
♦ 5 ss rå, lys agavenektar (annen sirup kan brukes, men det vil påvirke fargen)
♦ Skallet av en økologisk appelsin
♦ En neve kokos.

- Kvern appelsinsaft, ananas, psyllium husk og agavenektar.
- La det tykne i ca 10 minutter.
- Hell over kaken og strø over appelsinskall og kokos.
VIKTIG: Husk at det KUN er det oransjfargede skallet som skal med fra appelsinen, ikke det hvite for det smaker grusomt.
- Frys ned kaken og ta den opp 4-5 timer før den skal spises. Evt, kan den tine over natten i kjøleskapet.



    Håper dere liker den for det gjør jeg! :)

 
 


Fløyelsmyk sjokoladeis!

Ute blomstrer våren for fullt, solen skinner og det er varmt og godt. Perfekt påske spør du meg. Jeg vet ikke om jeg tørr si dette, men jeg er egentlig ikke noe glad i is, men når det er så varmt ute som nå så er det godt uansett, ja, for det er 15 grader i skyggen og vindstille. Ikke dårlig! Laget en porsjon sjokoladeis og den ble fløyelsmyk og herlig, og oppskriften? Den deler jeg selvsagt med dere!



Til tre små/to store porsjoner fløyelsmyk sjokoladeis:
♦ 2 små bananer
♦ 2 dl kokosmelk / kremen i boksen
♦ 2 dl vann
2 ss hampfrø uten skall
1 ss lecithin
2 ss carob
♦ 5 ss kakao
♦ 3 ss palmesukker
1 ts vanilje


SLIK GJØR DU:

- Lag smoothie av alle ingrediensene.
- La smoothien stå i ca 20 minutter slik at lecithinen tykner og gjør smoothien kremete.
- Hell over i iskremmaskin eller i en boks og sett i fryseren *
- Hvis du vil ha isen helt frossen legger du den i en boks etter at den har blitt is i iskremmaskinen, men den kan fint spises med en gang og det gjorde vi.
- Jeg helte over litt tart cherry og strødde over noen kakaonibs.
- * Isen kan fint lages uten iskremmaskin, men da må du røre i den hvert 20. minutt for å unngå iskrystaller. Ha gjerne et lokk på boksen også.

Du kan bytte ut bananene og/eller litt av kokosmelken med bløtlagte cashewnøtter, men jeg spiser så mye cashewnøtter fra før av at jeg ikke bruker de i is.


  

Raw og cheesy superpopcorn!

Dette er bare en helt fantastisk oppfinnelse og det er denne favoritten som scorer høyest hos meg om dagen. Får vann i munnen bare av å tenke på det så det bør jo være et godt tegn? Oppskriften er hentet fra kompisen til det fine paret Kevin og Annmarie! Dere rynker kanskje på nesen når dere ser ingrediensene, men dere MÅ prøve så lenge dere liker ingrediensene jeg har brukt, det er utrolig godt og det smaker faktisk popcorn, tro det eller ei. Dette er virkelig snadder!


Raw, cheesy og SUPERGOD superpopcorn!

♦ 1 økologisk blomkålhode
♦ 4-5 ss næringsgjær (B12-beriket!)
♦ 1 ss hampolje/annen god olje
♦ Salt, pepper, hvitløkspulver, litt cayennepepper

- La blomkålen ligge i vann en stund først for å la den kvitte seg med mulige uønskede beboere...
- Skal den spises med en gang kutter du blomkålen opp i popcorn"størrelse". Hvis den skal tørkes må du lage større biter siden blomkålen vil krympe når den mister væske.
- Legg blomkålbitene i en pose.
- Tilsett næringsgjær, olje og krydder. Du trenger ikke tørke av blomkålen.
- Massér inn blomkålen med næringsgjær, olje og krydder.
- Spis og kos deg med popcornen slik den er nå...
- ... Eller tørk blomkålpopcornet i ovn/dehydrator i 10 timer. De skal ikke bli tørre, bare bli myke og miste litt av vannet.
- Best av alt: Her er det du som velger, dette kan lages med eller uten dehydrator/ovn. Du velger selv, men vil du tørke så er det trossalt "bare" 10 timer på 50 grader med døren på gløtt som gjelder. Snu gjerne på popcornet underveis slik at undersidene tørker.


 
Under her ser dere bilder av blomkålpopcorn som ikke er tørket. Dette er supersnacks som tar 5 minutter å lage. Ulempen er at det blir litt kliss å spise og fingrene blir fulle av næringsgjær. Godt? VELDIG!



Under her ser dere bilder av blomkålpopcorn som har blitt tørket i dehydratoren på 41 grader i 10 timer. Popcornet har tydelig krympet og tørket. Hvis du har tid til å vente så anbefaler jeg dette for dette er enda bedre enn når den ikke er tørket, dessuten er det ikke noe gris i det hele tatt. Næringsgjæren har tørket fint inn i blomkålen og den ligger som et sprøtt lag utenpå blomkålen. Blomkålen er myk slik som en lettdampet blomkål skal være. Godt? ENDA BEDRE!


 

Det er helt utrolig hvor godt dette er og det minner skremmende mye på vanlig popcorn. Dessuten gir det meg masse B12 som er viktig når jeg ikke spiser kjøtt. Jeg har virkelig funnet meg en ny favoritt og det tror jeg dere også gjør så lenge dere liker ingrediensene! I dag skal jeg hamstre blomkål til den store gullmedalje, for jeg har nemlig tenkt til å ha flere dager ute i solen med ferskpresset appelsinjuice med isbiter, blomkålpopcorn og sol fra skyfri himmel. Endelig er våren her for fullt!
 

Raw paprikawrap!

Jeg er ikke så begeistret for paprika i kombinasjon med salat, men dette ble supergodt og smaksrikt. Varier krydderet og fyllet slik du selv ønsker og nyt. Med litt planlegging er dette en kjempeenkel og nydelig rå rett:


Til tre raw paprikawraps:

♦ 1 rød paprika
♦ 1 stor tomat
♦ 5 ss linfrø = 1 dl
♦ 2 dl vann
♦ Krydder etter eget ønske
♦ Rødløk til topping



- Bløtlegg linførene i de to desiliterene med vann og la de ligge i bløt i ca en time.
- Kvern alle ingrediensene, unntatt rødløk. Jeg brukte en stavmikser, det funket veldig greit.
- Unngå å tilsette mer vann, men hvis maskinen din sliter så ta litt.
- Bre utover et bakepapir eller paraflexx bakeunderlag til dehydratoren og pass på at midtpartiet gjerne blir smurt litt tynnere siden dette tørker sist.
- Legg over litt rødløk, den gir ekstra god smak.
- Tørkes i 12 timer på 41 grader i dehydrator eller 50 grader i ovn med døren på gløtt. Den siste timen bør du snu wrapsene slik at de tørker under.
- Jeg spiste en og fryste de to andre, men de kan fint oppbevares i kjøleskapet, men da må den tørkes en liten stund før den spises.
- Fyll med det du liker :)


 
HVIS wrapsen er for bløt må den tørkes mer.
HVIS wrapsen er tørr på kantene og bløt i midten har du ikke fordelt massen jevnt nok utover og den må tørkes mer.
HVIS wrapsen er for tørr over hele kan du legge den på vått tørkepapir eller smøre noen dråper vann over den.

                    Servert med cashewdip tilsatt næringsgjær og rå søtpotet "fries". JAFS!

 

Iskald kveldskos :o)

Jeg har funnet en ny favorittsmoothie, eller smoothie og smoothie, den kan spises med skje hvis man bruker minst mulig vann. Jeg elsker smoothies og har mange oppskrifter, men her er en ny favoritt jeg vil dele med dere!

Denne smoothien inneholder masse næring bare se: antioksidanter fra bærene, den inneholder sunne fettsyrer fra hampfrøene og kokosmelken som også inneholder MCT olje som bla. er fettforbrennende og energigivende, proteiner inkludert de essensielle aminosyrene vi trenger tilført gjennom kostholdet, langsomme karbohydrater fra den aktiverte byggen som ikke tuller med blodsukkeret og som holder deg mett lenge. I tillegg inneholder den lecithin som er supermat for hjerne, konsentrasjon og nerver. Bon appetitt! :)


Til to favorittsmoothies:

♥ 3 dl frosne jordbær
♥ 2 dl frosne, selvplukkede blåbær
♥ 2 dl økologisk kokosmelk
♥ 2 ss hamfrø uten skall
♥ 1 ss activated barley
♥ 1 ss lecithin
♥ 1 ts vaniljepulver
♥ Evt. stevia
♥ Vann nok til at blenderen går rundt.

- Blend alt. Bruk minst mulig vann, men nok til at blenderen går rundt.
- Spis med skje eller drikk med sugerør :)



                    Kremete, søt og god smoothies. Smaker jordbær, blåbær, kokos og vanilje. NYDELIG!

KNALLGULE egg til påskefrokosten!


Jeg postet dette innlegget til påske i fjor, men siden jeg synes dette er et supert påsketips så vil jeg poste dette igjen. Da jeg var liten lærte noen meg at jeg kunne lage knallgule egg ved å tilsette løkskall i kokevannet. Jeg tror ikke det gikk en eneste påske uten at jeg laget påskefrokost til min mor, gjerne med frokost på senga og selvfølgelig disse knallgule eggene. Det blir ingen av disse på meg i år siden jeg prøver å spise mest mulig raw food, men kanskje dere vil gjøre litt ekstra ut av påskefrokosten?

Det er SUPERENKELT å lage knallgule egg, bare se her:
♦ Kok opp vann.
♦ Legg i egg og det tørre, ytterste skallet av en gul løk.
♦ Kok på svak varme til du får egget bløtkokt, smilende eller hardkokt.
♦ Spis og kos deg med gule egg.
♦ Du kan bruke rødløk eller rødbete, men gul løk gir finest farge :)





Raw og cheesy savoykål chips!

Dere vet at jeg elsker grønnkål chips, og det er virkelig noe jeg har savnet nå i vinter når det ikke har vært grønnkålsesong. For et par uker siden fant jeg en stor og fin savoykål som minner mye om grønnkål og tanken slo meg raskt: jeg MÅ prøve å lage chips av savoykålen. Og det funket, veldig bra faktisk og nå kan jeg kose meg med savoykål frem til grønnkålsesongen er i gang igjen! Takk for at det finnes næringsgjær!

 
Cheezy savoykål chips:
♦ 1 savoykål
♦ 3 dl cashewnøtter, bløtlagt et par timer.
♦ Ca 1,5 dl vann.
♦ Saft av 1/3 sitron
♦ Krydder. Jeg brukte salt, sort pepper, hvitløkspulver og ei klype cajennepepper.
♦ 3 ss næringsgjær + 3 ss næringsgjær til å strø over kålen.
♦ I tillegg krydret jeg med paprika over det ene brettet. Det ble også veldig godt så bruk det krydderet du liker best!

MERK: Jeg brukte hele kålen for å se hvordan det gikk, men jeg anbefaler kun de grønneste bladene, de blir desidert best!

SLIK GJØR DU:
- Skyll kålbladene. Riv bladene opp i biter, ikke bruk kniv. Du kan fjerne den grove stilken.
- Lag "ostesausen": Kvern cashewnøtter og alle ingrediensene. Bruk minst mulig vann, men nok til at kvernet går rundt. Det skal bli en tykk saus.
- Massér sausen inn i kålen. pass på at alle kålbladene får saus.
- Legg utover 2-3 brett og dehydrer i ca 15 timer. Chipsen er ferdig når den er knasende sprø. Kan også tørkes i ovn på 50 grader med døren på gløtt.
  

VIKTIG: Chipsen er knasende sprø når den er ferdigtørket, men etter oppbevaring blir den noe mykere. Hvis du ønsker at chipsen skal bli sprø igjen må du tørke den en times tid før den skal spises. Jeg oppbevarer min chips i kakebokser og føler at det er best å oppbevare den slik.

      Se så "ostete" og gode... Dere må virkelig prøve dette! NAM!!!
 

Har du spist grønne mandler før?

        For det er nemlig det som er helt RÅ og ferske mandler!

Jeg må si jeg ble ganske skeptisk da jeg var innom den asiatiske favorittbutikken min og så disse "mandlene". De så absolutt ikke ut som mandler der de lå helt grønne og litt dunhårete. "Javel, hvis det er slik ekte, rå og ferske mandler ser ut så må jeg prøve de!". Jeg synes det er kjempefestlig med slike funn så jeg tok med posen til kassen. Damen i kassen synes tydeligvis jeg så ut som et spørsmålstegn for hun flirte godt og sa at HELE mandelen kan spises. Der ble jeg litt skeptisk igjen, for de ferske mandlene har et lag med små dunhår, nesten som en liten pelskappe rundt og jeg så for meg sår tunge etter å ha spist kiwi...



Da jeg kom hjem kunne jeg sjekke litt grundigere informasjon om disse grønne mandlene som også kalles for ferske mandler. Ja, for hvem tenker på at mandlene man finner i butikken har hengt som grønne, dunhåra bær på et tre? Ikke jeg hvertfall. Grønne mandler plukkes før skallet rekker å tørke og deretter bli brunt og knallhardt, og er egentlig umodne mandler. Og siden grønne mandler kun er tilgjengelig 3-4 uker i året har den lenge vært sett på som en sjelden delikatesse! Her kan dere se lappen som beskriver mandlene:


For at mandlene skal bli som vi kjenner den her hjemme så høstes de når skallet har tørket inn og åpnet seg, deretter plukkes de og det knallharde skallet må fjernes for at kjernen kan tørke ordentlig. Mange ganger dampes mandlene for å få av dette harde skallet og mandlene er ofte ikke rå, men de er kjempesunne og bør spises uansett!

    Likner en avokado inni:



SMAK:
Som jeg skrev tidligere i innlegget så kan man spise hele den grønne mandelen, men smaker ikke mandel slik vi kjenner de! De smaker mer som en frukt hvor kjernen er saftig og myk, mens skallet rundt er hardere. Inni smaker de litt drue, mens hele mandelen smaker grønt eple. Greie nok, men ikke noe jeg kommer til å kjøpe igjen med mindre jeg er i nærheten av et mandeltre, men gøy å ha smakt og vist dere :)

Raw spinatwrap!

Jeg elsker wraps! Uansett farge, smak og konsistens. Jeg bare elsker at man ruller den sammen med favorittfyllet og at man kan spise den med hendene. Nydelig! Gi meg en wrap så er jeg fornøyd! :)

Til 3 wraps:

♦ 2 gode never spinat
♦ 3 dl bløtlagte mandler og solsikkekjerner
♦ 3 ss kverna og bløtlagte linfrø
♦ 1 dl vann
♦ Krydder etter eget ønske!

- Kvern alle ingrediensene til du får en tykk, men flytende masse. Bruk minst mulig vann så reduserer du tørketiden.
- Tørkes i ca 12 timer på 41 grader.
- Husk å snu wrapsen så fort den "slipper" underlaget og la den tørke et par timer på den andre siden.
- Wrapen skal være seig, bøyelig, men tørr nok til å rulles til en wrap.
- Oppbevar evt. den andre i kjøleskapet og tørk den en times tid før den skal spises siden den blir fuktig igjen i kjøleskapet. Kan også fryses.


 

   Nå skal jeg ut i SOLA! Ha en nydelig dag :)
 

Knallgode fylte søt paprika!

Har så mye på hjertet om dagen, og har masse å blogge om, men jeg får bare ikke gjort alt jeg vil og det må jeg godta! Mat må man uansett ha og i dag laget jeg meg en deilig og mettende middag, nemlig fylte søt paprika! Mange ovnsbaker søt paprika med litt ost og liknende oppi, men siden jeg spiser rått og vegansk laget jeg et vell så godt alternativ. Tro det eller ei, men raw food er utrolig mettende, jeg ble stappmett av denne middagen! Jeg har glemt hvor søte, saftige og herlige søt paprika er!


Raw og fylte søt paprika:
♦ 2 søt paprika
♦ 2 dl nøtter eller frø. Jeg brukte valnøtter og cashewnøtter, bløtlagt en times tid.
♦ 5 soltørka tomater, bløtlagt en times tid.
♦ Ca 2,5 dl bløtleggingsvann fra tomatene.
♦ Masse deilig krydder. Bruk det du liker best!

OBS: Oppskriften gir nok til tre fylte søt paprika så spis to til middag og spar den tredje til lunsj, eller omvendt! :)


 

- Spar en liten neve av nøttene/frøene.
- Kutt av stilken på søt paprikaene. Skrap ut det hvite og frø med ei skje, skyll paprikaene for å få ut alle frøene.
- Kvern nøtter/frø sammen med, soltørka tomater, 2 dl av bløteggingsvannet og krydder.
- Hvis kvernet henger seg opp så tilsett mer av bløtleggingsvannet. Væskemengden avhenger av hvor god kvernet/blenderen er, jo mindre vann, jo bedre!
- Hakk nøttene/frøene du har til overs og bland de inn i puréen, det er godt med litt tyggemotstand!!
- Server med f.eks en salat eller brød.

       Skal prøve å svare på mailene deres i løpet av uka, beklager for at jeg ikke har fått svart dere!
  

ENKEL spiremetode!

Jeg har spirt frø i snart to år og på den tiden har jeg prøvd mange forskjellige spiremetoder. Noen dyre, helt ok'e, men ikke nødvendige i det hele tatt, se HER. En annen jeg liker veldig godt er DENNE metoden hvor du kan bruke utstyr fra hjemmet helt gratis. Jeg bruker likevel oftest DETTE spireglasset fordi jeg har bygget opp et lager med disse og har alltid tilgang på et tomt glass. Jeg er for enkle spiremetoder og den siste tiden har jeg prøvd en kjempeenkel og gratis spiremetode, bare ta en titt:

    Det du trenger:


♦ 1 bolle
♦ 1 dørslag/sikt
♦ Frø/bønner/korn
♦ Vann

    Funker utmerket, bare se her:

 
 

Det du gjør:
1: Skyll frøene/bønnene/kornene.
2: Fyll en bolle med vann og legg dørslaget/sikten oppi vannet. 1 del frø til 4 deler vann er fint, ikke bruk mindre vann siden frøene/bønnene/kornene vokser mange ganger sin egen størrelse når de begynner å spire.
3: La frøene/bønnene/kornene ligge i vannet i 8-12 timer.
4: Ta opp dørslaget, hell bort bløtleggingsvannet (dette er snadder for potteplantene!).
5: Skyll frøene/bønnene/kornene godt.
6: Nå skal de spires. Det du gjør er å sette dørslaget/sikten med frø/bønner/korn oppi bollen uten vann slik at overflødig vann renner ut i bollen under.
7: Sett frøene/bønnene/korn på et mørkt sted og la de spire.
8: Morgen og kveld vanner du spirene enkelt ved å la vannet skylle gjennom spirene og etter ca 1 dag kan du se en liten hale på spirene.
9: Halen vil vokse ut under dørslaget/sikten, men det er ingen fare!
10: Hvis spirene du spirer får blader som alfafrø, brokkolifrø eller solsikkefrø så setter du spirene i lys den siste dagen slik at de blir grønne og utvikler klorofyll.
11: Når spirene er ferdig, alt etter hva du spirer, så oppbevarer du dem i en lufttett beholder i kjøleskapet. Holder i minst en uke, men pass på at de ikke ligger i vann!

Jeg har prøvd å spire linser, mungbønner, bokhvete og alfalfa og det funker helt utmerket med denne metoden, så fyr løs, kom våren i møte og begynn å spire!

Raw snacks på tur!



Raw food handler mye om planlegging. Man må bløtlegge, spire og handle inn råvarene i god tid før man kan begynne å lage maten. I kveld skal vi en tur over "dammen" og det er ikke et ukjent syndrom med taxfree-shopping når man er på ferja så jeg må planlegge snacksen jeg skal ha med meg. Det trenger ikke være kjedelig å være med på tur når man spiser raw food:



 
 


+ 1 økologisk appelsin og ferskpresset ananasjuice med masse isbiter. HA EN FIN LØRDAGSKVELD! :)

RAW meksikanske burgere!

Jeg slang sammen en utrolig deilig blanding i går kveld som ble forvandlet til noen deilige, rå, veganske, meksikanske burgere i dag. Som den kjøtteteren jeg er født så må jeg bare si med hånden på hjertet at dette er snadder for alle kjøttetere som har ønsker om å redusere kjøttforbruket sitt. Jeg savner ikke kjøtt i disse i det hele tatt for nøttene og frøene tilfredstiller alle mine krav til tyggemotstand og de smaker nydelig!! Dessuten, min kjære syns også disse var utrolig gode, men HAH, de er mine, han får ikke fler før jeg har laget en ny porsjon! 


Til 12 rå meksikanske burgere:
♦ 3 dl mandler, bløtlagt over natten!
♦ 2 dl valnøtter, bløtlagt over natten!
♦ 1 dl gresskarkjerner, bløtlagt over natten!
♦ 15 soltørka tomater, bløtlagt et par timer + 2 dl bløtleggingsvann!
♦ 1/3 rød paprika
♦ 1/3 liten løk
♦ 2 gulrøtter
♦ 2 fedd hvitløk
2 ss chiafrø, bløtlagt et par timer!
♦ Krydder: Salt, chilli, pepper og cummin, naaam!!!

     Jeg spiste to burgere med spinat, cherrytomater, agurk, mungbønnespirer og syrlig "rømmedip".

SLIK GJØR DU:
- Bløtlegg nøttene i god tid i forveien, skyll bort bløtleggingsvannet.
- Kvern alle ingrediensene utenom alt bløtleggingsvannet fra tomatene.
- Tilsett litt og litt vann. Skrap ned burgermassen fra kantene i foodprosessoren.
- Smak til med eventuelt mer krydder.
- Du trenger to dehydratorbrett til dette, men ett brett til ovnen er nok.
- Lag 12 passelig store burgere og tørk i ovnen på 50 grader med døren på gløtt, evt. lavere tempratur hvis det er mulig. Tørk i dehydrator på 41 grader i 15 timer.
- Snu burgerene mot slutten av tørketiden. Bare snu de med en stekespade så fort konsistensen tillater det.


VIKTIG: Ikke la de tørke for lenge, da vil de smuldre og falle fra hverandre.
- Oppbevar i en lufttett beholder i kjøleskapet noen dager eller frys ned.

Kjernesunn bursdagskake med sjokoladeglasur!

Jeg var i bursdag forrige helg og i den anledning tenkte jeg å lage en kjernesunn kake: melkefri, glutenfri og sukkerfri. Jeg lagde nøyaktig samme kake som "karamellkaken" jeg har lagt ut oppskrift på før, men denne gangen tenkte jeg å gjøre den litt mektigere og laget et deilig, tykt sjokoladelag til topping. Veldig godt og denne kaken anbefales. Den er veldig nøytral på smak og jeg vil tro de fleste liker den, det gjorde hvertfall jentene i bursdagen, + min kjære som fikk smake av test-kaken min!


Oppskriften på karamellkaken er kopiert fra egen blogg, jeg droppet kokosen på toppen av kaken og doblet oppskriften for å lage en test-kake, men ellers er den helt lik oppskriften under:


Til kaka trenger du:
♦ 3 egg fra økologisk, frittgående og glade høns!
♦ 1 dl sukrin
♦ 1 dl palmesukker
♦ 3 dl mandelmel
♦ 1 dl kokosmel
♦ 1 ss psyllium husk
♦ 1/2 ts bakepulver
♦ 1,5 ts natron
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 1 dl vann
♦ 5 ss yaconsirup (denne er best)
♦ 20 dråper stevia english toffee

Slik gjør du:
- Visp egg, sukrin og palmesukker til luftig eggedosis.
- Du trenger ikke bruke palmesukker, men det gir en veldig god smak. Bruk eventuelt litt mer sukrin.
- Bland alt det tørre godt sammen.
- Tilsett det tørre, sitron, steviadråpene, yaconsirup og vann med eggedosisen. Jeg gjorde dette i en foosprosessor, men du kan bruke håndmikser.
- Hell røra over i en rund, smurt kakeform eller en kakeform kledd med bakepapir.
- Stekes midt i ovnen på 180 grader i nøyaktig 15 min. 
VIKTIG: Avkjøl kaken!


Sjokoladeglasur:
♦ 2 dl palmesukker
♦ 0,5 dl sukrin
5 ss kokosolje
1 neve kakaosmør
♦ 10 ss kakao
2 ss carob
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ Og ca 2 dl vann

- Kvern sukrin og palmesukker til melis.
- Smelt kakaosmøret. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mye jeg brukte, men hvertfall 50 gram, det er ikke så nøye om du bruker mer, men ikke bruk for lite for da vil glasuren bli veldig bløt!
- Bland alle ingrediensene utenom vannet.
- Spe med vann til du får en tykk, flytende glasur.
- VIKTIG: Alle ingrediensene bør være romtempererte. Sjekk konsistensen på glasuren ved å legge en liten klatt på en tallerken i kjøleskapet, -slik vet du om glasuren er tykk/bløt nok.
- Tilsett mer vann om nødvendig!
- Hell over glasuren mens den er flytende og det er veldig viktig at kaken er helt avkjølt hvis ikke renner glasuren bare av kaken.
- Glasuren vil tykne når den avkjøles.

  

Pynt:
Kokos
♦ Gojibær
♦ Kakaonibs, søte kakaonibs og kakaonibs med sjokolade
Incabær


Jeg tør påstå at denne kaken kan serveres i barneselskaper uten at barna rynker på nesa. En vinnerkake spør du meg!

       Bilde av test-kaken, yum:
 

Rød kvinnejuice ;)

Laget meg en rød juice tidligere i dag. Herlig, og sjekk det fine glasset da! Jeg må få si det igjen; en fin og sunn drikk fortjener et fint glass! Glasset er fra Thailand, smilets land!

Rød kvinnejuice:
♦ 1 liten rødbete
♦ 4 økologiske gulrøtter med skall
♦ 1 bit ingefær

- Juices og serveres med isbiter. Frisk og god!

Må bare si at det er KJEMPEMORO med overveldende svar på innlegget om at jeg blir rå i en periode, så tusen hjertelig takk for det! For tiden står dehydratoren og durer og går. Det er litt vanskeligere enn jeg hadde trodd å få riktig konsistens på det jeg tørker, men øvelse gjør mester og om ikke lenge kommer det oppskrifter!

 

Going RAW FOOD!

Det er vår, fuglene kvitrer, sola varmer, spirene strekker seg opp fra jorda og det begynner å bli grønt, -og det samme skal jeg bli! Å spise 100% rått hele året rundt i et land som Norge er faktisk ikke å anbefale. For det første må man være enormt bevisst for å få i seg alt kroppen trenger for å komme gjennom dagene. Dessuten har vi ikke god nok tilgang på ferske grønnsaker, frukt og bær til at man bør satse på et helt rått kosthold. Det kan nemlig bli veldig ensidig. Våren, sommeren og høsten derimot, det er en fantastisk tid hvor vi kan fråtse i kortreist, økologisk og ferske frukt-og grønnsaker! Våren er dessuten en perfekt tid for en "vårrengjøring" for kropp og sjel, og det er nettopp det jeg har tenkt til: jeg skal ha en 100% rå måned!

Jeg føler at tiden er perfekt for å ta grep om denne rå livsstilen og prøve den fullt ut. Jeg har nylig fått meg en dehydrator, inspirasjonen er på topp og våren gir meg full tilgang på vitamin D! Likevel er det noen punkter jeg vil dere skal vite slik at hvis det er noen der ute blir inspirert og har lyst å hive seg på en rens eller rawism så er det noe man bør være obs. på!

RAW FOOD / RAW FOODISM / RAWISM:
♦ Er ikke en diett som handler om å spise en ensidig salat, det er en livsstil som handler om å spise ubehandlet, rå mat som ikke har mistet næringsstoffer, kvalitet eller smak ved å bli bearbeidet!
♦ Er som oftest et vegansk kosthold basert på kun vegetabilsk mat, men mange tilfører kjøtt, fisk, fugl av og til..
♦ Handler om å spise og tilberede ubehandlet matvarer, urter og vekster fra jorder mord selv. Ingenting skal være varmebehandlet over 42 grader da dette ikke regnes som "rått". Varmebehandler man mat over 42 grader drepes enzymene som er en av hovednøklene i raw food-filosofien. Enzymene er livskraften i mat, de hjelper til med å fordøye maten i fordøyelsessystemet vårt og de er et bevis på at maten man spiser er helt rå og "levende". Hva skjer med en potet når man koker den og graver den ned i jorda? Jo, den råtner. Hva skjer med en fersk potet som man graver ned i jorda? Jo, den gror!
♦ Proteinkilder: Spirer av frø og bønner, bløtlagte nøtter, frø og kjerner som hamp, chia og linfrø. Næringsgjær, mørkegrønne grønnsaker, tang og alger er supre proteinkilder!
Fettkilder: Avokado, oliven, kokos, kakao, oljer av feks. hampfrø, linfrø, oliven, valnøtter, mandler og raps. Ellers alt av nøtter, frø og kjerner samt. chiafrø.
♦ Karbohydratkilder: I hovedsak fra grønnsaker, korn, spirer, superfoods, bær og frukt.
♦ Nesten all superfoods "godkjennes" innen rawism så lenge superfoodsen er økologisk og ubehandlet på så lav temperatur som mulig.
♦ Næringsgjær og lecithin er to eksempler; de er ikke rå, men de er svært næringsrike og har så mange helsefordeler at det med fordel kan spises.
♦ Er som oftest vegansk, noe som betyr at kostholdet er uten animalske ingredienser. Et vegansk kosthold kan i noen tilfeller gi B12-mangel og derfor skal man være spesielt obs. på B12-kildene som: alger og næringsgjær (NB: Merk at det er B12-beriket!). Næringsgjær er en fantastisk B12-kilde, dessuten smaker det ost, naaaam!



Hva ønsker jeg å oppnå?

... penere, glattere og renere hud.
... ønsker sterkere negler og penere hår.
... en kropp i balanse.
... energi uten å få de verste ME-nedturene.
... en renere kropp uten unødvendig og overflødig fett!
... ønsker glød, gnist og jeg vil føle meg FANTASTISK!
... bedre humør, bedre til sinns og forhåpentligvis det første skrittet nærmere en rå vegansk livsstil!

Ulemper:
Jeg vil nok føle mye ubehag i begynnelsen med blant annet urenheter i huden, tretthet, smerter, influensasymptomer, feber, tørste, hodepine, vond og rar mage, for ikke å snakke om løs mage! ME-en vil nok bli mye verre noen dager og jeg kommer til å ønske å gi opp, MEN det er et tegn på utrensing, det er ubehagelig, men helt normalt!



Jeg gleder meg til å holde dere oppdatert og håper dette kan gi meg et stort løft i veien til å bli friskere. :)
 

Raw snacks: tørka mungbønnespirer!

Jeg skriver masse om mungbønner for tiden og det er ikke uten grunn. Jeg elsker mungbønnespirer, de er milde og søtlige på smak, litt som sukkererter. Dessuten er mungbønner veldig enkle å spire, bare se HER. Tørket mungbønnespirer ble knasende sprø og kan fint spises som nøtter og frø, men pass tennene noen av de blir veldig harde hvis de tørkes for lenge. Krydderet velger du selv, denne gangen brukte jeg Indisk tandorikrydder. Dessuten inneholder denne rå snacken ca 35 kcal/per 100g, så her er det bare å fråtse!!! :)

Veldig enkelt:
♦ Mungbønnespirer
♦ Valgfritt krydder

- Skyll mungbønnespirene.
- Strø over ønsket krydder eller urter. Jeg brukte som sagt Indisk tandorikrydder med ekstra salt og det ble veldig godt.
- Tørk i dehydratoren på 41 grader eller i ovnen på 50 grader og med døren på gløtt / evt. på 40 grader hvis du kan det med døren lukket. Det er viktig at du slipper ut fuktigheten når du tørker i ovn.
- Jeg husker ikke tørketiden. De er ferdige når de er knasende sprø!
- Oppbevar i en lufttett beholder.

Ps: Husk at mungbønnespirene krymper til sirka halve størrelsen når de er tørre så ikke bruk for mye krydder.


Akkurat nå sitter jeg i senga med ei skål av denne snacksen sammen med et glass Kombucha! Nomnom!

Nydelig, raw bringebær dessert :)

Jeg lagde denne desserten etter at jeg satt igjen med litt for mye bringebærfyll etter jeg laget "troika" sjokoladen. Porsjonen med bringebærfyll ble for stor og jeg måtte finne noe å bruke restene til. Resultatet ble denne enkle, friske og gode desserten! Jeg vil tro den passer godt som dessert etter en tung middag eller på varme sommerdager.



Raw bringebær dessert:
♦ En banan
♦ 2 ts rå sjokolade (kakaofett, kokosolje, kakao, carob, yaconpulver og vanilje)
♦ 1 ts rå kokos
Bringebærfyll (stor porsjon, jeg brukte bare halve!):
♦ 3 dl frosne bringebær
♦ 1 dl cashewnøtter (bløtlagt et par timer)
♦ 1 ss rått palmesukker
♦ 1 ts psyllium husk / knuste loppefrø / fiber husk


- Tin bringebærene.
- Mos bringebærene med en gaffel. Det ble litt over en desiliter bringebærmos.
- Kvern cashewnøtter, bringebær, palmesukker og psyllium husk.
- Dette fyllet vil tykne så du kan med fordel la det stå en stund før du spiser det.
 

Månedsoppdatering for mars!

Nok en måned er over og det er på tide med en ny oppsummering. Begynner å bli mektig lei disse innleggene for det er lite fremgang og jeg er like syk nå som da jeg begynte. Likevel er det greit å ha oversikt over det som skjer. :)


DEHYDRATOR:
♦ Etter over ett år venting kom endelig dagen hvor jeg ble en lykkelig eier av en dehydrator. Dessverre gikk den i stykker etter en time så jeg måtte få en ny. Rot i papirene førte til at jeg måtte vente en uke mer enn nødvendig, men etter 2 uker fikk jeg den nye dehydratoren som funket som den skulle.
♦ Overraskende lite lyd fra denne da den første bråkte som et tog!

RAW FOOD:
♦ I vente på dehydratoren begynte kroppen min å gjøre seg klar for raw food kunne det virke som. Jeg hadde masse cravlings etter rå mat!
♦ Begynte å spire frø og bønner igjen som jeg har vært dårlig på i vinter.
♦ Prøvde mange nye retter og interessen for raw food blomstret opp!

HELSE GENERELT:
♦ Ble syk med sår hals, pipete lunger og hosting. Mistet smakssansene helt, men etter en uke var jeg helt fin igjen. 
♦ Har generelt vært ganske dårlig med mange nedturer og mye søvn når jeg først har vært dårlig. Likevel har jeg fått gjort mye og vært mer ute enn normalt, så det er tydelig at våren setter sine spor.
♦ April skal bli bra! :) 

RAW "troika" konfekt! Mmm...

Denne godbiten har jeg ruget på i altfor lang tid og nå har endelig fått testet den ut i praksis. Hva er vel bedre enn et sunt alternativ til den tradisjonelle trokia sjokoladen? Nydelig! Trokia konfekten er søt, syrlig og bitter, perfekt balansert spør du meg. Den smaker ikke "tradisjonell" trokia, men personlig syns jeg denne er MYE bedre for smakene er så ekte, friske og gode! Jeg håper dere har glede av denne oppskriften. Bon appétit :)


Raw sjokolade:

♥ 100g rått kakaofett
2 ss kokosolje
♥ 5 store ss rått kakaopulver
♥ 1 ss rått carobpulver
♥ 1 ss rått yaconpulver
♥ 1 ts ekte vaniljepulver


Raw bringebærfyll (stor porsjon, jeg brukte bare halve!):

♥ 3 dl frosne bringebær
1 dl cashewnøtter (bløtlagt et par timer)
♥ 1 ss rått palmesukker
♥ 1 ts psyllium husk / knuste loppefrø / fiber husk


Raw marsipan:

♥ 2 dl mandler (helst bløtlagt noen timer og deretter tørket)
0,5 dl rått palmesukker
♥ 3 ss rå agavenektar / du kan fint bruke yaconsirup!
♥ 3 ss vann
♥ 0,5 ts ekte vaniljepulver


SLIK GJØR DU
:
Sjokoladen:
- Smelt kakaofett + kokosolje. Jeg smelter det SLIK så slipper jeg å passe på at temperaturen er under 42 grader.
- Visp inn alt pulveret og pass på at du rører ut alle klumper.
- Lag sjokoladeformer: Fyll 1/3 av en sjokoladeform med sjokolade. Sett i fryseren noen sekunder eller gå ut og vent til sjokoladen tykner. Når sjokoladen tykner "ruller du formen rundt" slik at det legger seg et lag med sjokolade rundt kantene i formen. Fortsett til sjokoladen har stivnet og sett formen i frysen så sjokoladen blir veldig kald.
Bringebærfyllet:
- Mos bringebærene med en gaffel. Det ble litt over en desiliter bringebærmos.
- Kvern cashewnøtter, bringebær, palmesukker og psyllium husk.
- Sett til sides. Dette fyllet vil tykne.
Marsipanen:
- Bløtlegg mandlene og tørk de noen timer i ovnen på 50 grader med døren på gløtt. Dette er ikke nødvendig, men best.
- Kvern mandlene i et mandelkvern.
- Kvern palmesukker i et kaffekvern til melis.
- Bland de kverna mandlene, palmsukkermelisen, vaniljen og agavenektar. Hvis du trenger mere væske tilsetter du et par spiseskjeer med vann.
TIPS: Ønsker du en veldig lys marsipan så skolder du bare mandlene. Jeg gidder ikke gjøre det ekstra arbeidet med å skolde for jeg syns marsipanen er like god med skallet på!


Til slutt:
- Finn frem sjokoladeformene du har gjort klare.
- Begynn med en spiseskje bringebærfyll (evt. en ts hvis formen du bruker er liten).
- Lag marsipanpletter som du legger forsiktig oppå bringebærfyllet.
- Avslutt med sjokolade så det dekker hele konfekten.
- Sett til avkjøling i kjøleskap eller fryser hvis du har "dårlig tid".
- Oppbevares noen dager i kjøleskap, men bør fryses hvis de ikke skal spises på noen få dager.

PSSST: Hvis dere savner nougatfyll i troikaen så kan dere fint fylle konfekten med DETTE nougatfyllet, men det er ikke nødvendig i det hele tatt for konfekten er farlig god uten også..

      NYDELIG!!
 




Kategorier


Photobucket



Instagram

hits