Tilbake til hovedside

Bringebær-og sjokosmoothie! :)

I dag våknet jeg til regn som pisket mot vinduet og i går kveld snødde det bittelitt, ikke vårlig i det hele tatt. Jeg er så klar for våren nå at det nesten gjør vondt, hehe, så jeg lagde en sommerslig smoothie. Egentlig skulle jeg bare lage en liten smoothie, men det ble en diger porsjon så min kjære fikk også en frisk og god start på dagen!


Til to store bringebær-og sjokosmoothies:

♦ Ca 300g fryste bringebær
♦ 1/2 boks økologisk kokosmelk
1 scoop hampprotein
♦ 2 ss rått kakaopulver
♦ 1 ss antioksidantmix
♦ 1,5 ts lecithin (Gjør smoothien kremete og fylldigere, samtidig som den er veldig bra for hjerne, konsentrasjon og nerver).
♦ 2 porsjonspakker stevia / 2 ts
1 ts vaniljepulver
♦ Og vann nok til at blenderen går rundt! Start alltid med litt, bruk minst mulig væske.

Ta oppskriften med ei klype salt og bruk det du har, men prøv en smoothie med bringebær, kokosmelk og kakaopulver! Veldig godt, mettende, frisk og sommerslig!


Jeg har endelig fått den nye dehydratoren min(!!!) så nå mangler jeg bare penger så jeg får fyllt opp lageret med frukt og grønt slik at jeg kommer ordentlig i gang. Vet dere, jeg spiser rundt 90% rått om dagen og det innebærer masse vegansk mat! Jeg har faktisk ikke spist kjøtt på så lenge jeg kan huske, -og det føles deilig! Jeg håper dere får en fin torsdagskveld og så har jeg en godbit til dere, men dere får vente til fredag! I mellomtiden kan dere jo kose dere med en smoothie? ;)

Ikke si at jeg ødelegger middagen din!

Du er advart; dette innlegget er kanskje provoserende! Det siste halvannet året har mitt engasjement for dyrevennlig hudpleie, dyretesting, pelsindustri, dyremishandling og økologisk og lokale animalske matvarer økt. Grunnen til dette er enkel: økt bevissthet! Får man vite hva som foregår der ute så tar man bevisste valg, så enkelt er det faktisk!

Enten så prøver mennesker å skjule sannheten eller så fortrenger vi den hvis vi vet den for å unngå dårlig samvittighet. Vi er mennesker og vi er onde, men vi er så heldige at vi kan ta et bedre valg. Vi styrer hele verden og vi torturerer nøykatig slik det ble gjort under 2.verdenskrig! Ikke si at jeg ødelegger middagen din fordi jeg anbefaler denne filmen. Jeg vil kun at sannheten kommer frem, for den skjules godt, og jeg vil at vi mennesker skal slutte å lukke øynene og fortrenge sannheten! Hvis du med hånden på hjertet ikke har noe problem med innholdet i filmen så syns jeg faktisk synd på deg.

Filmen viser alt du IKKE vil vite om dyr som blir BRUKT til mat, klær, underholdning og forskning. Jeg advarer mot sterke scener, men med mindre du er vegetarianer/veganer så ikke la de sterke scenene hindre deg i å se filmen! Denne filmen bør sees for den er en tankevekker av de sjeldne.... Og hvis du tror Norge er så mye bedre så kan du ta en titt på DENNE dokumentaren som vises over 12 episoder, den skulle nemlig blitt vist på TV... Du kan også ta en titt på DETTE klippet om norske pelsfarmer. Den Amrikanske "Food Inc." er også å anbefale, den finner du HER, men la siden laste litt!

Fine, fine savoykålen...

Våren er så nydelig! Naturen våkner til live, det begynner å spire og gro, det blir grønneree, dagene blir lysere og solen varmer. Våren er virkelig til å bli glad av! Noe av det jeg liker best med våren er at det nærmer seg sesong for norske, lokale frukt, bær og grønnsaker! Våren er også den tiden på året når grønnsaksforhandlerene trekker ut på torvet igjen etter en lang og kald vinter. Det er ikke mange ukene til det bugner av boder med frukt og grønnsaker på torvet i Kristiansand. HERLIG!

        Savoykål:

Men sesongen er ikke i gang enda, så da koser jeg meg med den asiatiske butikken som har masse spennende grønnsaker. Sist gang jeg var der fant jeg savoykål, -noe som nesten er umulig å få tak på selv i sesongen som er fra juli-oktober. Jeg jublet, tok med meg en fin kål og begynte planleggingen av hva den skulle brukes til allerede før jeg hadde betalt i kassa...

       Er den ikke vakker? Fine, fine savoykålen...

Dere som har fulgt bloggen min en stund vet at jeg elsker grønnkål. Dessverre ser mange på grønnkål som ugress og det er ganske vanskelig å få tak på, -selv i sesong. Nå har jeg derimot funnet en veldig fin erstatning for grønnkål, og jeg skal få butikken til å fortsette å ta inn savoykålen om de vil eller ikke! ;)

Savoykål:
♦ Stammer fra Savoie-distriktet i Frankrike.
♦ Inneholder mye fiber, vitamin A, C, K, folat, kalium og inneholder 40 mg kalsium/100g. Det liker vi som ikke drikker kumelk!
♦ Skal være mørkegrønn med store, faste blader.
♦ Den mørkegrønne fargen er verdt å merke seg for grønnsaker med en slik mørkegrønn farge er spesielt rik på klorofyll, som er svært helsebringene både ved å være rensende, kreftforebyggende og styrkende.
♦ Har ikke spesielt god holdbarhet, men den holder seg bedre hvis den oppbevares i en plastboks eller en plastpose i kjøleskapet.
♦ Kan spises som den er, i salater, varme retter eller dampet.
♦ Smaker mildt og er absolutt ikke skummel på smak!
♦ Fullstendig oversikt over næringsinnhold finner du HER.

En nydelig, raw lunsj!

Jeg venter fortsatt på dehydratoren min og begynner virkelig å bli lei av å vente, men i mellomtiden spiser jeg mye raw food som ikke krever dehydrator. Dette var lunsjen min for et par dager siden. Veldig godt, sunt og veldig mettende!

Tomat-og solsikkekjerne"pesto":
♦ 1 dl solsikkekjerner
♦ ca 1 dl vann (mulig du trenger mer)
5 soltørka tomater
♦ 1 fedd hvitløk, hvitløkspulver
♦ Himalayasalt

PS: Porsjonen er stor. Jeg trodde jeg skulle spise to av disse kai choi bladene med pesto, men jeg ble stappmett(!) av en. Den holder seg fint i en lufttett beholder i kjøleskapet et par dager.

- Bløtlegg solsikkekjernene i noen timer. Skyll bort bløtleggingsvannet.
- Bløtlegg tomatene i et par timer. Bløtleggingsvannet til tomatene kan du bruke.
- Spar noen solsikkekjerner. Kvern resten i et kaffekvern eller liknende.
- Fyll et kai choi blad eller annen salat med valgfritt tilbehør. Jeg brukte mungbønnespirer, agurk og tomat.
- Avslutt med en stor klatt tomat-og solsikke"pesto" og strø over noen solsikkekjerner på toppen.


KAI CHOI:
Her i byen har vi fått en utrolig flott og stor asiatisk butikk. Her har de et veldig stort utvalg og grønnsaksavdelingen vekker stadig min oppmerksomhet. De selger alt mulig av merkelige bladgrønnsaker, blader og spiselige blomster og rare greier. Problemet er at jeg ikke aner hva de ulike grønnsakene er, eller hva de kan brukes til. Kai choi var bare én av fire grønnsaker de hadde skrevet en lapp om brukstips, så jeg tok med meg en hjem.


Kai choi er en grønnsak i sennepsfamilien og den kalles også for mustard greens. Kai choi er spesielt rik på fiber,  vitamin A, og  K, men inneholder også mye vitamin C, folat, kalsium og mangan. Den smaker litt pepper og de ytterste bladene er ganske sterke, dessuten kan den spises både i varme retter eller rå. Det som fanget min interesse med denne var at roten på bladene er veldig tykke slik at den fint kan brukes til en skål uten å knekke. Veldig genialt da salatblader ofte knekker lett. Dagen etter jeg spiste denne lunsjen brukte jeg kai choi som tacoskjell og det funket kjempebra! Så hvis du kommer over en slik morosak så prøv den :)
 

Marinerte mungbønnespirer!

Hørtes kanskje litt spesielt ut? Men neida, det var knallgodt! Veldig mange vegetarianere bruker bønner i stedet for kjøtt. Jeg har tidligere skrevet om da jeg brukte bløtlagte mandler i tacoen, det var også veldig godt. Denne gangen valgte jeg å marinere spiret mungbønner i tacokrydder og det ble knallgodt! Du trenger ikke marinere mungbønnespirene i tacokrydder, bare bruk det krydderet du liker best!

  


Tacomarinerte mungbønnespirer:

♦ Mungbønner (et par desiliter tror jeg)
♦ 1 ss hampolje / annen olje
♦ Masse krydder. Jeg brukte mitt hjemmelagde tacokrydder uten mel og sukrin.
♦ Vann nok til at alt blander seg godt.


- Bland alt forsiktig så spirene ikke knekker.
- La mungbønnespirene marineres i krydder, olje og vann i et par timer.
- Hell bort ekstra vann og lag deg foreksempel en deilig salat til!

        Denne tacotallerkenen er vegansk og rå (utenom maisen som er kokt):Her bruker jeg tacomarinerte mungbønnespirer i stedet for kjøtt/kokte bønner, syrlig cashewdip i stedet for rømme og delvis rå maischips i stedet for nachos. Utrolig godt og veldig mettende!

Mungbønner er superenkle å spire. HER har jeg skrevet et innlegg om hvordan jeg pleier å spire mungbønner. Mungbønnespirer er veldig milde på smak og er knasende sprø! Mungbønnespirer er som alle andre spirer utrolig næringsrikt og proppet med vitaminer og mineraler, dessuten metter de veldig til å inneholde så lite kalorier som de gjør, ca 30kcal/100g. Jeg anbefaler dere virkelig å prøve å spire mungbønner!

Samleinnlegg: ALT du trenger å vite for å lage sjokolade!

Jeg får utrolig mange spørsmål av dere om hjemmelaget, rå sjokolade. Dere lurer på alt mulig og derfor skal jeg nå lage et samleinnlegg som tar for seg alt av ingredienser og det dere trenger å vite. Først; skal man lage rå sjokolade må også alle ingrediensene være rå. Hjemmelaget sjokolade derimot, det er en helt annen sak. Rå sjokolade krever rå ingredienser, men det er kostbart, så bruk det du foretrekker av søtning. Når det kommer til kakaoproduktene så skal de være rå og uraffinerte. Det er det som gjør sjokoladen så sunn, at den har bevart alle næringsstoffene. For kakao er nemlig en sunn mineralbombe, men kun når den er rå. Bakekakao fra butikken er det altså ikke snakk om her for den har vært varmebehandlet over flere hundre grader. Det er snakk om uraffinert, kaldpresset, rå kakao fra kakaobønnen!

Vi begynner med ingrediensene
og under ser dere bilde av det grunnleggende jeg mener MÅ til for å ha en god basisoppskrift på rå sjokolade:

Det er altså dette jeg mener man trenger for å lage en god, rå sjokolade, intet mer og intet mindre. Likevel er smaken som baken, delt i to og man må nesten finne sine favoritter.

Som dere ser bruker jeg kakaofett/kakaosmør og ikke kakaomasse (link). Kakaofett er kaldpresset fett fra kakaobønnen uten kakaoen, mens kakaopulveret er ren kakao uten kakaofettet. Kakaomasse derimot, det er en blanding av både kakaofett og kakaopulver. Mange spør om hvorfor jeg ikke bruker kakaomasse og grunnen er at jeg syns resultatet blir mye bedre med bare kakaofett og kakaopulver. Skal du bruke kakaomasse (selges i alle helsekostbutikker) så bruker du 2 deler kakaomasse og 1 del kakaofett. Du trenger altså kakaofett uansett...

♦ Carobpulver: Økologisk, rått. Kan brukes i stedet for kakao. Smaker litt karamellaktig og er søtt.
♦ Vaniljepulver: Økologisk, rått. Ekte vanilje. Gir en mild og god smak til sjokoladen. En investering på kjøkkenet!
♦ Kakaopulver: Økologisk, rått. Naturlig veldig bittert. Krever søtning. Det er slik ordentlig sjokolade skal smake!
♦ Yaconpulver: Økologisk, rått. En av mine favoritter. Søtning med mild smak. Yaconsirupen smaker karamell, mens pulveret er fruktig.
♦ Kokosolje: Økologisk, kaldpresset. Gir en utrolig god smak på sjokoladen, og gjør den mykere siden den smelter ved lavere temperatur.
♦ Kakaofett: Økologisk, rått. Kan også brukes i kakebunner og snacks som skal få enfastere konsistens.

Her er en oversikt over søtning du kan bruke:
♦ 1. Yaconsirup:
Økologisk. Fruktig og mørk smak, god, men ikke en favoritt.
♦ 2. Sukrin:
Erythritol, sukkeralkohol uten kalorier og karbohydrater. Gir en "kald" følelse i munnen.
♦ 3. Stevia English Toffee: Nydelig stevia med karamellsmak. Sammen med yaconsirup blir dette flytende karamell og jeg tuller ikke!
♦ 4. Stevia Vanilla Creme: Stevia med vaniljekrem smak. Var en favoritt før, bruker den aldri nå.
♦ 5. Stevia Hazelnut: Stevia med hasselnøttsmak. Anbefaler den ikke.
♦ 6. Stevia Chocolate: Stevia med sjokoladesmak. God i sjokolade, men ikke ellers.
♦ 7. Steviapulver: Ikke-bittert steviapulver uten smak, stevia er så søtt at det fort blir bittert.Dette er et veldig godt steviapulver.
♦ 8. Stevia Hazelnut Cream: Stevia med hasselnøtt-og kremsmak. Helt ok, men god med yaconsirup!
♦ 9. Yaconsirup: Den beste yaconsirupen. Denne anbefales på det varmeste!
♦ 10: Lucuma: Økologisk, rått. Merkelig smak. Gjør sjokoladen søtere.
♦ 11. Mesquite: Økologisk, rått. Dette gjør også sjokoladen søtere, etterlater en lang ettersmak. Ikke spesielt godt dette.
♦ 12. Carobpulver: Økologisk, rått. Kan brukes i stedet for kakao. Smaker litt karamellaktig og er søtt.
♦ 13. Yaconpulver: Økologisk, rått. En av mine favoritter. Søtning med mild smak. Yaconsirupen smaker karamell, mens pulveret er fruktig.
♦ 14. Granateplepulver: Økologisk, rått. Har skrevet et eget innlegg HER. Gir en frisk smak i sjokoladen. Anbefales.
♦ 15. Palmesukker: Økologisk, rått. Har skrevet et eget innlegg HER. Anbefales.
♦ 16: Yaconsirup konsentrert: Økologisk og rå. Den eneste av de jeg har som er rå. Den er god!
HER finner du et innlegg hvor jeg har skrevet litt mer om noen av disse søtningsmidlene.

Og her er forslag til smakstilsetninger:

♦ Lechitin: Ikke GMO! Brukes til å blande fett og olje. Gjør sjokoladen fløyelsmyk. Setter ikke noe smak på sjokoladen. Veldig bra for hjerne, hukommelse og nerver. 1 ts - 1 ss er greit til en porsjon sjokolade.
♦ Kakaonibs: Knuste hele kakaobønner uten skall. Disse er rå og økologiske. Er ikke søtet.
♦ Gojibær: Veldig gode i sjokolade, gjør sjokoladen søtere, men er ikke noe så gode alene. Inneholder masse antioksidanter.
♦ Incabær: Anbefales! Eget innlegg finner du HER!
Kokos: Den er økologisk, men ikke rå. Kokos er veldig ofte ristet så hvis det ikke står at den er rå så er den garantert ikke det!
♦ Rå kokos: Denne kokosen derimot, den er rå.  
I tillegg til dette kan du tilsette alt av tørket frø, nøtter, kjerner, salt (veldig godt med en liten klype!) eller krydder!

VIKTIG: Jeg skriver ingen mål og grunnen er at jeg mener du kan bruke en del kakaofett (uansett hvor mye/lite) og så tilsetter du rett og slett kakao etter egen smak og behag. Begynn med å smelte kakaofettet og fortsett med å smake deg frem med kakaopulveret, ikke bruk oppskrifter. Noen liker kakaosmaken mild, mens andre veldig mørk. Smak deg frem og bruk den mengden du selv vil ha :)

 SLIK LAGER DU SJOKOLADE:


Start med å smelte kakaofettet og evt. kokosolje. Kakaofettet smelter ved 32 grader og siden det er rått må du holde en temperatur under 42 grader. Jeg bruker DENNE teknikken for da kan jeg gå å gjøre andre ting i mellomtiden uten å tenke på om det er varmt nok. Alternativet er å smelte kakaofettet i en bolle i vannbad, men her må du hele tiden passe på at temperaturen! Bruker du mye kokosolje i sjokoladen vil den bli veldig myk i romtemperatur siden kokosoljen blir flytende ved rundt 23 grader. Jeg bruker derfor bare 2 ss kokosolje til en stor porsjon sjokolade (100g kakaofett), for da holder den seg fint i romtemperatur.

   Kakaopulver:
    Carobpulver:                                                                    Lucuma:

   Yaconpulver:                                                                        Mesquitepulver:


Når kakaofettet har smeltet tilsetter du kakao og søtning som du ønsker. Hvis du skal bruke yaconsirup/agavenektar som søtning vil jeg tipse dere om å være forsiktige og ikke bruke for mye (for mye kan være 2 ss hvis sjokoladeporsjonen er liten, mens til 100g kakaofett er 2 ss helt ok). Grunnen er at hvis du bruker for mye flytende søtning blir sjokoladen veldig klissete og smelter raskt. Ett tips hvis pulveret du skal bruke har klumpet seg (raw food er ikke tilsatt antiklumpemiddel!), så kvern klumpene i et kaffekvern, med stavmikser eller liknede så slipper du klumper i sjokoladen.

Hell sjokoladen over i søte, små former eller kle en boks med bakepapir og lag en sjokoladeplate. Tilsett tørket frukt, nøtter, frø(gjerne hamp), kjerner eller kokos. Kun fantasien setter grenser!

La sjokoladen stivne i kjøleskap eller fryser hvis du har "dårlig tid". Sjokoladen kan fint oppbevares i fryseren hvis du lager mye og ikke vil ha det så lett tilgjengelig som i kjøleskapet. Ellers holder sjokoladen seg veldig bra i kjøleskap. Holdbarhet har aldri vært noe problem. Sjokoladen blir uansett spist raskt opp... Jeg har aldri opplevd dårlig sjokolade, men bruker du nøtter eller frø med vegetabilsk fett så vær obs. på at fettet kan harskne, så frys gjerne ned slik sjokolade hvis den ikke skal spises innen en uke.

Her er noen oppskrifter:
"Bounty"
SNICKERS! Nam...
Sjokolade med jordbær-og kokosfyll!
♦ Sjokolade med hjemmelaget, sukkerfri krokan!
♦ Sjokolade med karamell!

Sjokolade med nougatfyll!
Sjokolade med kokos og karamell!

Alle ingrediensene er linket, men det aller meste er mulig å få kjøpt på helsekostbutikk!

Husk å slukke lyset i morgen!

I morgen, lørdag 26. mars klokken 20.30 er det Earth Hour. Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering hvor alle som har tilgang på lys kan være med å bidra. Bidra til å vise at man er villig til å være med i kampen mot klimaendringene! Earth Hour arrangeres naturligvis rundt om i hele verden og alt fra Eiffeltårnet i Paris, Operahuset i Sydney og Stortinget i Oslo skal slukke lyset denne timen.

Min kjære og jeg slukket lyset for første gang i fjor, men vi tok den litt lengre og dro ut kontakter og slo av all elektrisitet. Med stearinlys, snacks og god vin satt vi i sofaen og mimret og snakket i langt over en time. Det var veldig koselig og vi var enige begge to om at dette var riktig så koselig!

Slukk lyset for kosens skyld, miljøet og klimaet. Bli med å slukk lyset du også! Gjør det beste ut av denne timen i mørket. Spill spill under stearinlys, fyr i peisen, les en bok, ta et bad, spis noe god snacks og kos dere!

     Du kan gjøre som jeg har gjort og melde deg på Eath Hour HER!

Og du... Husk at klokken skal stilles FREM i morgen natt, fra Kl 02.00 skal den stilles til 03.00 og da er det offisielt sommertid! :)

ANBEFALTE INNLEGG :)

Dette innlegget er et samleinnlegg hvor dere kan finne en liste med link til de innleggene jeg mener er viktige og som jeg anbefaler dere å lese. Dette innlegget vil oppdateres hver gang jeg skriver nye innlegg jeg mener bør være med på listen. Innleggene er rangsjert i alfabetisk rekkefølge.

♦ KONTAKT MEG :)

13 dager igjen av 2010. Det betyr...

Alt du trenger å vite om Excalibur Dehydrator!

Anbefalinger til en sunnere hverdag!

Bløtleggingstid og spiretid på ulike belgfrukter

♦ Diabetes? Spis raw food!

En gang for alle: iHerb, import av urter, legemidler osv... LES!

♦ En oppsummering: raw food, kjernesunn mat, vegetarisk kosthold ol.

En smakebit av norsk kjøtt-og meieriindustri!

En tankevekker, se denne filmen!

Fine blogger:

Forstår du deg ikke på ME-syke?

♦ Gleder i hverdagen..

♦ Going RAW FOOD!

Goitrogener: Ikke for oss med stoffskiftesykdommer!

Hjemmelaget tacokrydder!

Hvordan spire frø, trinn for trinn

Hvorfor maca skal være så bra + alt du trenger å vite om maca!

Ikke si at jeg ødelegger middagen din!

Inn med ekte vanilje!

Inspirasjon!

Jul uten sukker: Når en pepperkakebaker...

Lag din egen sjokolade, trinn for trinn!

Litt mer om Iherb

Mmm..Mandelmelk!

Samleinnlegg: ALT du trenger å vite for å lage sjokolade!

Samleinnlegg: Sjokoladeoppskrifter 2011.

Sannheten om NORSKE pelsfarmer!

Slik skal nøtter, frø og kjerner oppbevares!

Smoothie-tips!


STOPP dyremishandling og ja til dyrepoliti NÅ!!!

Sørlandets rehabiliteringssenter på Eiken - ME-rehabilitering!

Søt og rå sjokolade!

Tips til reisen:

Tips til en billigere, økologisk livsstil!

♦ Viktige ord om ME!


Delvis raw maischips, JAFS!

Her skal dere få en oppskrift på maischips som kan varieres i det uendelige. Bruk grunnoppskriften og varier krydderet etter smak og behag! Maischipsen er ikke helt rå siden jeg har brukt mais (som er kokt). Rå mais har en veldig kort sesong (august-september) og er mulig å få kjøpe fersk i denne tiden. Maischipsen smaker nydelig i taco og er utrolig god med dip. Prøv med salsa, guacamole, cashewnøttdip med krydder eller syrlig cashewnøttdip som er en fin erstatning til rømme, YUM! Chipsen blir sprø og knasende. Smaker mais og linfrø, og selvsagt det krydderet du velger å tilsette.
 


Grunnoppskrift til maischips:
♦ 1 boks økologisk, usøtet mais (ikke rå)
♦ 2 økologiske gulrøtter (med skall, uten skall hvis de ikke er økologiske)
♦ 1 dl gule linfrø
♦ 3 dl vann
♦ Og krydder etter eget ønske, bruk gjerne løk og hvitløk!

I denne oppskriften brukte jeg krydderet jeg har i DETTE hjemmelagde tacokrydderet og fikk maischips med tacosmak, og det ble veeeeldig godt!

SLIK GJØR DU:
- Kvern linfrøene. Du kan fint bruke vanlige brune linfrø, men resultatet vil bli brunere og mer grumsete på farge, ellers er det helt det samme hvilke linfrø du bruker :)
- Kvern alle ingrediensene, samt krydder og vann. Linfrøene suger til seg mye av vannet derfor kan du fint bruke alt vannet på en gang.
- Kvern til du har en gjevn masse.
- La gjerne massen stå i 10-20 minutter så linfrøene får sugd til seg vannet.


- Fordel utover to paraflexx bakeunderlag (evt. bakepapir), men pass opp: den må være likt fordelt utover. Kantene tørker først så det kan gjerne være et tykkere lag langs kantene.
- Fordel så tynnt du klarer.
- Kutt opp med pizzakutter.


 

Jeg laget denne chipsen før dehydratoren min gikk i stykker, derfor måtte jeg tørke resten i ovnen, men som dere ser så gikk veldig fint!

- Jeg tørket to brett i ovnen i ca 10 timer på 50 grader med døren på gløtt.
- SNU chipsen mot slutten av tørketiden, dette gjør at chipsen tørker raskere.
- Du kan enkelt tørke disse på høyere varme i ovnen, det vil gå raskere, men det vil jeg ikke anbefale siden vi liker det rått, ikke sant? ;)

VIKTIG: Siden maischipsen inneholder linfrø har de lett for å harskne. Ikke lag for mye chips av gangen for disse bør du ikke fryse ned. Jeg syns chipsen holder seg sprøest hvis den oppbevares i en kakeboks!

Erstatning til rømme: raw cashewdip!

Jeg har laget mange varianter av cashewdiper og det anbefales på det varmeste. HER har dere en grunnoppskrift som jeg veldig ofte lager til grønnsaker og dip, den er god og enkel å lage. Hvis du vil ha dipen som dressing over salat tilsetter du mer vann. En cashewnøttdip er helt genialt for alle som ikke kan eller vil spise meieriprodukter. Her kommer et rått, vegansk og allergivennlig alternativ til rømme! Bruk den som du ellers ville brukt rømme, den er syrlig og god! :)


Erstatning til rømme:
♦ 2,5 dl cashewnøtter naturelle (bløtlagt i ca 2 timer)
♦ 1 dl vann (det er mulig du må bruke mer)
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 1/2 ts rå eddik (jeg bruker DENNE)
♦ 1/2 ts himalaysasalt

Jeg har fått meg nok et nytt kvern/blender, så her tok det meg bare noen sekunder så var dipen ferdig. Tror kanskje det kommer et eget innlegg om min nye lekekamerat; Magic Bullet.

SLIK GJØR DU:
- Kvern alt i et kaffekvern, med stavmikser eller i en blender.
- Skrap ned fra kantene om det er nødvendig og la maskinen gå til dippen er tykk, jevn og fin i konsistensen.
- Du kan helt sikkert bruke foodprosessor også.
- Dippen holder seg i hvertfall 4 dager i kjøleskap, men bruk en lufttett beholder.

Ps: Det er mulig du trenger litt ekstra væske for å få blandet dette skikkelig, men det kommer an på hvilken maskin du bruker. Det viktigste er at du bruker minst mulig vann slik at dippen har en tykk konsistens!

  

Alt du trenger å vite om Excalibur Dehydrator!

Jeg har fått mange spørsmål om dehydratoren og flere vil det nok bli, derfor tenkte jeg å ta alt i ett innlegg.


KORT FORTALT:
En dehydrator er en tørkemaskin som er laget for å tørke mat på en skånsom måte med luft og varme. Luften kommer fra ei vifte som står bak maskinen og temperaturen styrer du, den går fra 35-68 grader. Hovedgrunnen til at man bruker en slik maskin og ikke ovnen er at man ønsker å bevare alle næringstoffer og enzymer som ellers går tapt når man steker, koker, baker eller varmebehandler maten. En dehydrator brukes mest i raw food-verdenen, men brukes også av de som interesserer seg for urter og sopp.Jeg har kjøpt meg en Excalibur Dehydrator 3926t. Excalibur er den dehydratoren som har fått flest positive feedbacks fra alle raw food"ister" rundt om i verden. Den er altså den ledende og beste av alle tørkemaskiner på markedet.

Hvorfor akkurat denne?
3926t står for at det er en excalibur dehydrator med 9 brett og en timer som timer tiden til opptil 26 timer. Man kan også få den i hvit, med 5 bretts i samme modell og man kan få uten timer. Grunnen til at du bør kjøpe dehydrator med timer (ja, det koster noen kroner ekstra) er fordi da slipper du å passe på maten. Du stiller inn tiden og maskinen skrur seg av av seg selv. Dette forhindrer at maten blir overtørket og øker brannsikkerheten. Jeg valgte med 9 brett for å være helt sikker på at jeg aldri kommer til å angre hvis jeg hadde kjøpt med 5 brett og det var for lite.


Hvordan virker den?
Den tørker maten ved å blåse luften horisontalt og vertikalt rundt inni dehydratoren. Luften varmes opp bak i ovnen og viften blåser ut denne luften. Du bestemmer selv hvor varm luft du vil bruke ved å styre temperaturen på en skruknapp oppå dehydratoren. Tempraturen går fra 35-68 grader. Fordelen med horisontal og vertikal tørking er at maten tørkes jevnt og fort. Alle brettene tørkes like fort, selvom du bruker alle brettene. Dehydratoren er brannsikrere enn en komfyr og den tar mye mindre strøm, en 9 bretts tar 600W og en 5 bretts 400W.


Vasking og deler:
Du kan vaske brettene (de sorte brettene) i oppvaskmaskin, mens plastristene må vaskes for håndt. Brettene er sorte og skyves enkelt ut og inn av dehydratoren. Plastristene (som jeg alltid har trodd var av metall eller liknende) legges oppå ristene og tas enkelt av. Dette gjør det enkelt å vaske disse delene. Paraflexx bakeunderlaget må du kjøpe i tillegg, men det er det virkelig verdt! Med et Paraflexx bakeunderlag kan du tørke flytende masser som knekkebrød-blandinger, flytende grønnsakspureér og liknende. Uten et slikt bakeunderlag vil det du skal tørke renne gjennom ristene. Det går an å bruke bakepapir, men Paraflexx er best siden det er laget av (garantert ufarlig) silikon og det klebrer seg ikke fast. Det er veldig enkelt å fjerne tørket mat fra og det er det ikke med bakepapir! Du må aldri la dette underlaget ligge i bløt, det vil ødelegge dem! Paraflexx bakeunderlagene koster litt (kommer anpå hvor du kjøper de), men de kan brukes i flere år og skylles bare lett i vann etter bruk. Virkelig et "MUST", og disse følger altså ikke med til maskinen.


HVA kan tørkes/lages i en dehydrator?
Man kan tørke ferske urter, frukt, bær og grønnsaker. Man kan lage grønnsakschips. Man kan lage nøtte-og frøblaninger, man kan tørke spirer, man kan lage granolablandinger, man kan lage knekkebrød og man kan lage brød av frø, nøtter og grønnsaker. Man kan lage kjeks, kaker, og kakebunner og man kan lage "burgere" og "kjøttboller" av nøtter, krydder og frø. Man kan til og med tørke fisk og kjøtt. Det er bare fantasien som setter grenser. For å få riktig konsistens på det du lager varierer du tørketiden deretter. HUSK å snu det du tørker når konsistensen tillater det, slik tørker det enda raskere enn om du ikke snur det. Og det aller beste: Man kan tørke store porsjoner samtidig og dermed slippe å lage favorittene så ofte!

 

Oppbevaring:
Tørket mat mugner ikke, men riktig oppbevaring er viktig! Hvis du har tørket nøtter, frø eller noe med oljer har denne maten en stor sjans for å harskne. Oppbevar derfor alt som inneholder vegetabilsk fett kaldt, mørkt og tørt!!! Du kan gjerne fryse maten når den er tørket. Ellers kan du oppbevare det meste i lufttette glass eller i kakebokser.

Pris, kjøp, import og liknende:
Man kan fint kjøpe Excalibur fra utlandet. Det finnes mange nettsteder som selger denne maskinen og det til en mye rimeligere penge enn fra Norge. For ett år siden da jeg kikket etter denne maskinen fant jeg en side som selger den billig og med gratis frakt. Siden er helt trygg, men har en veldig høy porto på småpakker, derfor har jeg aldri giddet å handle derfra, men altså gratis frakt på en dehydrator som veier over 10 kg! For å importere denne skal tollerne og staten da ha 25% moms og ca 11% i fortollingsgebyr. Dehydratoren som da i utgangspunktet koster ca 2000 norske kroner, ville fort kostet ca 2800 kr etter moms og tollgebyr. HER er siden jeg vurderte.

Jeg valgte likevel å kjøpe den fra Norge. Grunnen er ganske enkel at hvis det skulle skje noe med dehydratoren er det et herk og et mareritt å sende den tilbake til Storbritania, og da var jeg rett og slett villig til å betale litt ekstra for rask levering og service på norsk. For dere vet jo: det SKJEDDE JO FAKTISK min maskin noe, og jeg måtte sende den tilbake og få en helt ny. Det ordnet seg raskt og fint, jeg trengte ikke betale porto en gang og jeg er sjeleglad for at jeg valgte å kjøpe dehydratoren fra Norge! Jeg bestilte min HERFRA. Den koster 3300,- og portoen er på 225, altså 3525,- totalt!


♦ Ellers bør du huske på at alt du tørker bør være kuttet opp i like store deler / evt. fordele massen jevnt slik alt du skal tørke tørker like raskt! Kantene tørker først uansett om du tørker frukt eller en flytende masse.

♦ Er du opptatt av raw food skal du aldri tørke maten på en høyere temperatur enn 42 grader!

♦ Dette ble langt, men forhåpentligvis informativt for alle som vurderer en dehydrator, for jeg vet jeg ville satt pris på et slikt innlegg da jeg begynte å interessere meg for raw food. Dette innlegget ble fryktelig langt, så jeg sender en klem til alle som faktisk har lest det :)

♦ PS: PS: PS: Det er 10 års garanti på Excalibur med 5 og 9 brett, med og uten timer. IKKE DÅRLIG!

Bokanbefaling: Salig blanding!

Det tok meg ganske nøyaktig 5 timer å lese ferdig denne boken. Ikke fordi det er lite lesestoff, men fordi boken er lettlest og fordi jeg ble helt oppslukt av fine bilder og interessant lesestoff. Her kommer en ny bokanbefaling og ta gjerne en titt på de andre bokanbefalingene jeg har skrevet, og kom gjerne med ønsker om andre anbefalinger av bøker jeg har kjøpt som dere ønsker noen ord om.

                                                                                Salig blanding!

                                                   Raw food, supermat og grønne retter. Av René Voltaire!Om forfatteren:
Reneé Voltaire som har skrevet denne boken er Sveriges dronning innen raw food, supermat og ren, økologisk mat! Hun startet tidlig å eksperimentere med raw food og har i senere tider holdt mange kurs og foredrag. Reneé har også gitt ut en helt egen serie med supermat og raw food kalt "René Valtaire". I dette sortimentet finnes det over 100 produkter og du får kjøpt alt fra alger, kokos, og sjokolade til spiret bokhvetecrunch og pasta. Denne produktserien har tatt helt av i Sverige, men nå får man også kjøpt noen av produktene i diverse butikker rundt i Norge, og lettere tilgjengelig vil de bli! Salig blanding hennes andre bok og er spesielt skrevet til alle som deltar på kursene og foredragene hennes, kjøper og selger produktene hennes og leser bøkene hennes.

Om Salig blanding:
Boken inneholder mange oppskrifter, men også en del informasjon og tips som Reneé har erfart. Hun går ikke på dypt vann med informasjonen og tar det kort og konkret, men får med det viktigste. Boken er som jeg innledningsvis skrev, lettlest. Den er oversiktig, fine farger, fint design og veldig mange fine og fristende bilder. Det er bilder av nesten alle oppskriftene og dette er helt genialt siden et bilde frister mye mer enn en oppskrift svart på hvitt. Du får kort informasjon og tips om superfood, raw food, kjøkkenredskaper som er nyttige, familier som ønsker å spise slik og råd når man skeier ut litt for mye. Med noen unntak er oppskriftene vegetariske, men Reneé bruker meieriprodukter i noen av oppskriftene. Meieriproduktene kan fint erstattes med andre alternativ. Hun bruker mye bokhvetemel og oppskriftene er stort sett glutenfrie. Du finner småretter, festretter, diper/smør, salater, veganske og rå burgere, kaker, middager, salater, smoothies og snacks. Noen av oppskriftene er varmebehandlet, mens andre inneholder kumelk og gluten, men man kan alltid finne et alternativ til det hun bruker så du vil garantert finne noe som frister!


Min mening:

Jeg elsker boken! Jeg elsker at den er lettlest, jeg elsker bildene, jeg elsker oppskriftene, jeg elsker forklaringene og jeg elsker i grunnen det meste med den! Det er likevel noe negativt og det vil jeg gjerne dere skal vite. I veldig mange av oppskriftene hennes så "reklamerer" hun for sitt eget Reneé Voltaire merke og for at nybegynnere skal kunne lage alle oppskriftene som inneholder disse må man 1. enten være veldig kreativ og vite hva man kan bytte dette ut med, 2. droppe å bruke det, men da blir ikke retten slik den skal, eller 3. man må handle mange, mange produkter og det blir fryktelig dyrt! Av den grunn (og kun den!) anbefaler jeg denne boken til alle som allerede har et utvalg i supermat som greens, alger, tørka bær og frø.  Jeg vil legge til helt på slutten nå at jeg ikke lærte noe nytt, men jeg koste meg og fant inspirasjon og det er viktigere!Helt nederst bak på omslaget står det som følger:
"ADVARSEL: Maten min kan bedre livskvaliteten din, holde deg frisk, øke bevisstheten og kreativiteten, trylle bort pms, gi glans og glød til hår og hud, forbedre kjærlighetslivet ditt, vekke lykkefølelser og få øynene dine til å glitre."

Naturlig, surt og godt: Incabær!

Da jeg smakte disse bærene for snart ett år siden ble jeg ikke overbevist i det hele tatt. Likte de ikke, kanskje jeg var uheldig med pakken for nå er jeg frelst og vil anbefale de videre til dere! Incabær er kort fortalt noen helt naturlige, sunne, sure, gode og tørkede bær. De smaker surt godteri, men er mye sunnere!


Incabærene (physalis peruviana) er opprinnelig fra Sør-Amerika i Incaområdene, men vokser nå i store deler av verden. Incabærene har i tusenvis av år vært brukt for sine helsefordeler. Incabærene vokser i varmt klima på en liten busk som vanligvis blir rundt en meter høy. Bærene har en papirliknende beskyttelse rundt seg som ser ut som kinesiske papirlamper, og det er slik vi er vandt til å se de siden de selges ferske i butikker slik.. Siden incabærene vokser i store deler av verden har de også mange navn, men er mest kjent som incabær, goldenberries, physalis, agauaymanto og gooseberry.Incabær - Goldenberries:
♦ Er kjent for sitt høye innhold av betakaroten (vitamin A) og bioflavonoider (vitamin P). Vitamin P er antiinflammatorisk (bla. betennelsesdempende og smertelindrende), og er en kraftig antioksidant som jobber sammen med vitamin C.
♦ Har et høyt innhold av vitamin A og C.
♦ Inneholder mye proteiner til å være et bær (fra 9-14g/100g).
♦ Inneholder også mye fiber.
♦ Har et høyt innhold av pektin som er et polysakkarid, - karbohydrat som tas sent opp i kroppen.
♦ Disse incabærene er rå og økologiske. Bærene er soltørket.
♦ Spis dem som de er rett fra posen eller bløtlegg de. Du kan tilsette de i smoothies, fruktsalater eller frokostblander, eller du kan lage mine rå, søtsure godterikuler!
♦ Jeg har bestilt DISSE og er svært fornøyd.
♦ De jeg har koster ca 100 kroner for 454g.
♦ Kilde/Les mer: her.


SMAK, konistens, og liknende:
Incabærene er nok det nærmeste man kommer naturlig, surt godteri fra Moder Jord. Bærene er sure, veldig sure og spyttproduksjonen øker betraktelig når man spiser disse, tennene løper i vann og man vil ha flere. De er ikke bare sure, de smaker sitrus, mest sitron og grapefrukt. Smaken minner veldig om det sure sukkeret utenpå surt godteri. Incabærene er på størrelse med en forvokst rosin, de er skrukkete og oransje-gule. Utenpå er de tørre og rynkete, men er saftige og seige på innsiden, med veldig mange lysegule frø som knaser litt når man tygger. (Ble nesten litt perverst det der...) 

   Konklusjon: Trenger du et sunt alternativ til surt godteri? Prøv incabær!


Hvis du ikke har handlet fra iHerb.com enda (for da er det virkelig på tide!), så bruk gjerne koden min nedenfor og du vil få $5 i rabatt på din første bestilling, mens jeg tjener noen dollar over tid og du får en egen kode du kan gi bort. Tusen takk :)

Moroa varte i èn time...

Jeg hadde maks uflaks med dehydratoren min. Den sviktet etter én time! Plutselig stoppet viften å funke... Heldigvis hadde jeg "bare" laget tre brett med diverse raw food da dette skjedde, så det gikk ikke alt for mye dyre ingredienser til spille. Nå kan jeg jo bare takke meg selv for at jeg kjøpte den gjennom en norsk side(sanabona.no), slik at reklamasjonen går pent og ryddig for seg. Det var faktisk den eneste grunnen til at jeg valgte å betale mer enn nødvendig ved å bestille den fra Norge og ikke fra utlandet. Eget innlegg kommer.

Jeg tok en tur innom google og dette er visst en feil noen få har opplevd før. Frustrerende, men lite å gjøre med det. Tusen takk til Tove Merete Holthe hos sanabona.no som var svært behjelpende da jeg ringte i frustrasjon. En ny Dehydrator Excalibur 3526t er nå på vei til meg. Håper den kommer fort!!! :)

Dagen jeg har ventet på i over ett år! :D

Endelig er dagen her! Jeg er i dag en superlykkelig eier av en svart Dehydrator Excalibur 9 brett med timer. Dette er virkelig dagen med stor "D" for meg! Jeg har ønsket meg en dehydrator i langt over ett år og endelig fant lommeboken min plass til en slik utskeielse. Jeg tenkte jeg kunne lage et samleinnlegg om denne maskinen, som pris og bruksinformasjon ganske snart.

   Med og uten skapdør. Foreløpig står min på vaskerommet oppå vaskemaskinen :)


   Veldig stilig og robust:


Dessverre har jeg ikke smakssanser og har en dott som det føles ut som befinner seg ca 10 cm inn i hjernen. Likevel skal jeg lage meg masse raw food og la min kjære smake og godkjenne. Dette blir en veldig moro kveld, men først skal jeg lese informasjonspapirene som følger med :)

Ny bok til inspirasjon!

Bøker er dessverre veldig dyrt, men av og til unner jeg meg ei ny bok og gleden er stor hver gang. Denne gangen ble det Renée Voltaire's "Salig blanding" jeg gikk for. Så nå skal jeg sluke boken, ord for ord og la inspirasjonen komme snikende. Jeg kan godt komme tilbake med en anbefaling av boken når jeg har lest den ferdig, hvis dere ønsker det? (Anbefaling finner du HER) Førsteinntrykket av boken er hvertfall veldig bra!

 

      Her får dere en liten smakebit:
      Nam, nam, nam...

Jeg har klart å bli syk. Vet ikke helt hva det er, men lungene surkler og piper, jeg hoster og har utrolig vondt i halsen. Får håpe det går fort over! Nå skal jeg hvertfall synke ned i sofakroken med boka og en stor og god kopp te med manukahonning. Manukahonning er virkelig den beste naturlige medisinen for hoste og sår hals! Ha en fin søndagskveld :)

Fredagssmoothie med kokosmelk og skogsbær!

Laget en deilig fredagssmoothie til min kjære og meg i dag. Smoothien er ikke søt, den er syrlig og frisk. Ønsker du den søtere tilsetter du mere søtning, som stevia, sukrin, palmesukker, xylitol eller liknende! En slik smoothie kan fint være et måltid i seg selv, den metter godt og inneholder sunt fett fra kokosmelken og essensielle aminosyrer og proteiner fra hampproteinet. For ikke å snakke om alle antioksidantene!Fredagssmoothie med kokosmelk og skogsbær:

( Til 2 personer / ca 4 dl per person)
♦ 300 g fryste skogsbær
♦ 100 g fryste jordbær
♦ 3 dl vann
♦ 2,5 dl økologisk kokosmelk
♦ 1 ss antioksidantmix
♦ 1 ss granateplepulver
♦ 1 scoop hampproteinpulver
♦ 1 ts soya lecithin
♦ 1 pk / 1 ts stevia
♦ 2 ss kokosmelk til topping
- Start med å blende alle ingrediensene untatt kokosmelk til topping og 1 dl vann.
- Du må kanskje hjelpe blenderen litt rundt et par ganger, men ikke tilsett mer enn den desiliteren med vann du har til overs.
- Smoothien skal være tykk, men blenderen må kunne blende. Derfor begynner man ikke med alt vannet på en gang.
- Hell over i fine glass. En god smoothie skal drikkes av fine glass!
- Tilsett 1 ss kokosmelk på toppen av smoothien.
- Kan spises med skje eller sugerør.
Enjoy! :)


TIPS: Bruk den supermaten du har. Har du maca så bruker du det. Har du gojipulver så bruker du det. Har du acai så bruker du det osv, men prøv å få tilsatt hvertfall en protein og/eller fettkilde, som hamp, linfrø eller chiafrø.

Som jeg skrev på facebook, så håper jeg å komme sterkere tilbake til dere etter helgen. Da (eller i morgen) får jeg nemlig en veldig, veldig, VELDIG spennende pakke! Jeg gleder meg som en unge på julaften! Ønsker dere en riktig god helg og tankene mine går til alle tsunamiofrene der ute. Helt forferdelig!

Tropisk drink uten alkohol!

Vi har vel alle hengt over bardisken en sen lørdagskveld, flørtet med bartenderen og gitt han frie tøyler til å lage en supergod drink, spesielt for oss? Drinkene er kjempegode der og da, men man våkner opp og gulper søt likør til langt ut på kvelden. Jeg drikker ikke drinker og det er det flere grunner til; mye sukker, høy prosent og nerver opp i halsen dagen derpå. Det er likevel en spesiell drink jeg vil dele med dere. Drinken er supergod og den er oppfunnet av min tidligere kollega, MEN den er også en berusende drink av flytende sukker og akohyler. Jeg beholder orginalen hemmelig, den lar jeg bartenderen få æren for den dagen han kommer frem i lyset med den, men jeg gir dere en mye sunnere og bedre drink!Drikk den med eller uten alkohol! Like god på edrufest som på fest, i barneselskaper eller på hete sommerdager under parasollen, og drikke den med god samvittighet!


Mjuuugly's tropiske drink:
(til 2 drinker)
♦ 2 appelsiner
♦ 2 dl jordbær
♦ 1 dl ananas / evt. mango!
♦ 1/3 sitron

- Juice appelsinen eller bruk en sitruspresse. Pass på å få ut all saft hvis du bruker sitruspresse.
- Mos jordbær og ananas/mango i foodprosessor eller med stavmikser, til en tykk mos.
- Jeg bruker fryste jordbær og ananas som jeg tiner. Det funker veldig bra det også.
- Start med isbiter! Fyll glasset nesten fullt!
- Deretter tilsetter du halve mengden jordbær og ananas.
- Hell deretter appelsinjuice over.
- Skvis litt sitron på toppen. 

          Enjoy!

RAW: Søtsure godterikuler!

Jeg har endelig fått laget meg noen skikkelig gode og råe godterikuler. Jeg har laget mange konfektkuler før som dere finner lengre nede på siden HER, men disse er virkelig noe helt for seg selv. Disse godterikulene er sure, uten å være sitronsure, de er søte og de har en deilig, mild vaniljesmak. Pulveret de er rullet i er søtsurt og har en deilig fruktig smak. Disse godterikulene er rå, de er glutenfrie, de er sukkerfrie og de er veganske. Endelig kan jeg presentere en ordentlig GODTERIoppskrift til dere! Kos dere, la øynene fryde seg og la tennene løpe i vann. Dette er godteri dere kan nyte med god samvittighet og det gleder meg å kunne gi denne oppskriften videre til dere. 

                                                        Vel bekomme og ha en nydelig lørdag!

Søtsure godterikuler:
♦ 3 dl cashewnøtter
♦ 3 dl incabær. (Eget innlegg finner du HER)
♦ 8 små dadler / 4 store uten stein
♦ 1/2 ts vaniljepulver. (Eget innlegg finner du HER)
♦ 1 ss granateplepulver.

Granateplepulver til å rulle godterikulene i! (Eget innlegg finner du HER)

- Bløtlegg cashewnøtter og 1 dl av incabærene i 1-2 timer. Ta bort bløtleggingsvannet.
- Kvern alle ingrediensene unntakk granateplepulveret til å rulle kulene i.
- I begynnelsen må du regne med å skrape massen ned fra kantene.
- Etter en liten stund henger blandingen sammen. Ikke slutt å kvern før incabærene er ordentlig kvernet.

         PS: På det siste bildet skal det stå "FERDIG!". Ikke spør meg hva som skjedde, har ingen idé.

- Rull til kuler og trill kulene i granateplepulveret.
- Oppbevares i kjøleskapet.Ekstra tips du bør lese:
- Du kan bruke hvilke som helst nøtter her, men cashewnøtter gir en mild smak og passer veldig godt her!
- Du kan fint bruke litt stevia eller palmesukker her hvis du ønsker godterikulene søtere. Incabærene er veldig sure!
- Granateplepulveret som du triller kulene i er viktig, det gir ekstra godterismak!
- Hvis du skal fryse godterikulene så frys de ned UTEN granateplepulveret.
- Hvis du skal oppbevare godterikulene i kjøleskapet noen dager så oppbevar de UTEN granateplepulveret.
- Granateplepulveret legger seg nemlig som en krystallhinne utenpå kulene. Like gode, men mye bedre når det er pulver!
- Oppskriften gir ca 40 godterikuler.

 

Grønn te med jordbær og rose!

Nå er det lenge siden jeg har anbefalt en te og det er virkelig på tide igjen. Jeg drikker nesten aldri kaffe lengre og hvis jeg drikker en kopp så er det en dobbel soyalatte som jeg koser meg lenge med. Problemet er at siden jeg drikker så lite kaffe så blir jeg et nervevrak av en kopp, kaldsvetter og blir veldig stresset. Likevel, det er godt og skal nytes av og til, men en kopp te kan jeg drikke så mye jeg vil av uten å bli dårlig i nervene av for mye koffein. Her er et tips om en ny favoritt!


St. Dalfour Strawberry Rose Green Tea:
♦ Økologisk grønn te med naturlig jordbær og rose.
♦ Ingen konserveringsmidler eller kjemikalier er brukt.
♦ Teen er så ren at den ikke vaskes og skal være en av verdens beste grønne teer.
♦ Teposene er laget av øko-vennlig papir.
♦ Smaker tydelig jordbær og grønn te, med hint av rose. Lukter også tydelig rose og jordbær.
♦ En veldig god og mild, grønn te!
♦ Trekk den i bare 1-2 minutter for best resultat!
♦ Kan kjøpes HERFRA!


Brygg GOD grønn te:
Grønn te blir lett besk, for å unngå dette er det veldig viktig at du ikke bruker kokende vann! Rett under kokepunktet er fint! La teen trekke i 2-3 minutter, aldri mer, da vil teen bli bitter og vond! Denne grønne teen er likevel best ved å trekkes i 1-2 minutter. Det er lite, men da får man en mild og god smak uten at teen blir besk. Jeg bruker alltid to eller tre teposer når jeg skal ha te. Det gir en sterkere og bedre smak etter min mening.

Grønn og skjønn start på dagen!

Jeg har startet dagen med en grønn, klorofyllrik og rensende drikk i snart to år. Drikkene varierer jeg etter dagsform og magefølelse. Jeg er et vanemenneske og hvis jeg finner noe jeg liker så gjør jeg dette, gang på gang. Det samme gjelder de grønne morgendrikkene mine. Hvis jeg finner en god kombinasjon så drikker jeg denne lenge før jeg prøver noe nytt. For tiden har jeg dilla på en grønn juice med grønne tilskudd. Felles for grønne tilskudd er smaken. Mange finner smaken ubehagelig og for å oppsummere veldig kort og brutalt: alger smaker sjø, mens greens-tilskudd smaker gress. Denne grønne juicen derimot, den er mild og god på smak.Grønn og skjønn morgendrikk:

♦ 3 små epler (gjerne syrlige)
♦ 1/4 pose fersk spinat
♦ 1 stor bit ingefær (bruk så mye du liker)
♦ 1 ts alfalfa pulver
♦ 1 ts kamut hvetegress

- Juice epler, spinat og ingefær. Start med et eple, så ingefær, spinat og avslutt med eple, evt. epler, slik at eplejuicen skyllder gjennom spinaten.
- Hvis eplene er økologiske så juicer du hele eplet, med skall og kjernehus, hvis eplene ikke er økologiske så fjerner du skall. Vi ønsker ikke sprøytemidler i juicen vår!
- Rør eller shake inn alfa og hvetegress. Jeg brukte melkeskummer.
- Husk isbiter!PSSST! Du kan i tillegg tilsette alger (chlorella eller spirulina), men dette vil ødelegge mye av smaken så jeg velger å drikke den uten alger og heller nyte juicen!

Hvis du ikke har grønne tilskudd, men har lyst til å prøve en grønn start på dagen vil jeg anbefale dere DENNE juicen. Det er min absolutte favoritt. Mange liker den med ananas, men jeg syns den er best med eple og jeg er en ordentlig ananasmomser. Tilsett litt spinat for ekstra klorofyll og du har en knall start på dagen!

Månedsoppdatering for februar!

Februar var en tung måned for meg og tenk at enda en måned er forbi. Tiden flyr! Mars er her, den første vårmåneden så det kan vel ikke bli annet enn bra!?FREIA PYSEJENTA:
Forsvant etter sterilisering. Det var helt forferdelig. Dagene gikk i sakte film og det gikk virkelig opp for meg hvor stor del av familien hun er og hvor viktig det er for meg at hun har det bra.
♦ Heldigvis ble det en lykkelig slutt og hun kom hjem til oss igjen. Formen hennes var ganske dårlig og hun har fortsatt masse mareritt og sår i øyet. Heldigvis begynner formen å bli bedre og hun har til og med gått ut noen ganger.

SUPERMAT OG KOKOS:
♦ Jeg fikk virkelig sansen for palmesukker og har vært totalt "avhengig" av dette den siste måneden. Anbefales virkelig!
♦ Jeg ble også forelsket i granatepleulver, godteri spør du meg, så dette anbefaler jeg også!
♦ I tillegg til dette åpnet jeg min første kokosnøtt, flere har det blitt og mange kommer det til å bli. Ferske kokosnøtter er virkelig noe jeg har fått sansen for, selvom både smak og konsistens på kokoskjøttet er noe man må vende seg til. Det er langt ifra som tørket kokos!

HELSE GENERELT:
♦ De to ukene da Freia var borte gikk kraftig utover både blogg og kropp og jeg hadde lite til overs. Slik er det nemlig å ha ME, en psykisk påkjennelse (både positiv og negativ) er like ille som en fysisk anstrengelse. Man blir slått helt ut.
♦ Ellers har måneden vært helt som vanlig med oppturer og nedturer.
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits