Tilbake til hovedside

Hjemmelaget marsipan med sjokolade!

Det skulle ikke være lett å få tak på mandler, verken i løsvekt eller poser. Typen har gått fra butikk til butikk og jeg mistet nesten håpet. Ikke nok med at vi klarte å glemme at polet stengte kl 15 i dag så skulle jeg være uten marsipan hele påska også? Nei, han fant heldigvis mandler i en av butikkene. Påsken er berget i år, rødvin eller ikke, nå er det hvertfall marsipan i hus! For i dag laget jeg hjemmelaget marsipan, med (rå) sjokolade! Det er kjempeenkelt og uimotstålig godt!VIKTIG:
Skal du lykkes med marsipan MÅ du bruke mandelkvern. Det nytter ikke med kniv, blender eller kjøkkenmaskin. Blendere og spesielt kjøkkenmaskiner vil være for brutalt for mandlene og fettet vil skille seg. Det funker ikke. Her er det den gode, gammeldagse mandelkverna som gjelder! Denne fikk jeg til jul, den koster 150,- på Nille og de eventuelt to gangene i året du har bruk for den: det er det verdt!

Gode "gamle" mandelkverna:


Så over til marsipanen!
Den blir ikke som du ellers er vandt med. Dette er ordentlig marsipan. De man kjøper er det ofte en veldig liten prosentdel som faktisk er mandler. her velger du selv hvor grov og søt den skal være. Det beste av alt, tennene slipper å sitte fast i marsipanen! Eneste ulempen er at sukrinen krystalliserer seg, man kjenner det knaser når man tygger, men jeg syns det er verdt det!


Slik lager du marsipan:
♦ Først må du kverne disse mandlene da. Det er ikke bare, bare, er nesten treningsøkten det der.. Puh. Når mandlene er kvernet skal melisen tilsettes.
♦ Melis lages ved å kverne sukrin i kaffekvern eller rett og slett bruke sukrinmelis. (Bilde en fra venstre øverst)
♦ Tilsett sukrinmelisen og litt vaniljepulver, (ekte) vaniljesukker, vaniljefrø eller liknende, bland godt. (Bilde to)
♦ Jeg brukte en god spiseskje yaconsirup, du kan bruke agavenektar eller honning, men du trenger ingen av delene. I tilegg brukte jeg en eggehvite. Eggehvite er gammel vane, men du kan fint bruke kun vann. (Bilde tre)
♦ Bland godt og tilsett vann etter behov, men ikke for mye! Ferdig marsipan! (Bilde fire)
Rull til marsipankuler. (Bilde fem)
♦ Vend så marsipankulene i sjokolade. Oppskrift på hjemmelaget sjokolade finner du HER, men du kan også smelte kokesjokolade og bruke det. (Bilde seks)
♦ Ferdige marsipankuler med sjokoladetrekk. Halve brettet strødde jeg kokos over. Settes kjølig og spises, ellers fryses resten ned. (Bilde syv)

  Vil du ha marsipan uten skall?
Jeg brukte skallene, jeg syns det er godt, men ikke alle vil det. Kok opp vann med mandlene, kokes så ¨på svak varme til skallet begynner å falle av, ta av plata og gni av skallet på resten. La de tørke på kjøkkenbenken, gjerne på et håndkle eller tørkepapir i et døgn eller to.
                                                                                                              

Månedsoppdatering for mars

Yes, da var mars over for denne gang og det trengs en liten oppdatering. Ikke helt det store denne måneden, men jeg skulker ikke av den grunn.

                      

FOODPROSESSOR:
♦ Fikk foodprosessor og den ble gledelig tatt imot (og i bruk). Ble mye kokkelering på kjøkkenet med denne maskinen og mange nye oppskrifter som jeg selvfølgelig også delte med leserene på bloggen. Elsker foodprosessoren!

SUKKER:
♦ Fullførte sukkerfri måned helt og holdent frem til 31.mars, men ikke til og med 31.! I dag smakte jeg nemlig på sjokolade og smågodt kjæresten hadde kjøpt, men det ble med fem biter. Jeg fikk mageknip og ble sittende på toalettet i en halvtime, mulig det var et tegn? Uansett, det blir lenge til neste gang! De fem bitene ga meg absolutt ingenting!
♦ Smakssansene har blitt skjerpet og det MÅ være pga. sukkerkutten. Jeg tror sukkeret bedøvde smakssansene, men nå er de i livet igjen hvertfall og jeg har ingen planer om å gå tilbake til gammel trend.

DETOX:
♦ Har bestemt meg for å fullføre en 10 dagers detox i april. Dette fordi jeg allerede er i gang med en renere livsstil. Drikker lite kaffe, unngår alt av glutamat, lager maten fra bunnen av, spiser lite kjøtt og i tilegg har jeg også holdt meg unna sukker i en måned. Tidspunktet passer bra.
♦ Håper dette vil gi meg mer energi, bedre søvn, sunnere hud og et lykkeligere sinn.

GENERELL HELSE:
♦ Elendig. Dette er den verste måneden jeg har hatt siden jeg ble syk. Jeg aner ikke hvorfor heller, men det er det ingen vits å spekulere rundt. På en hel måned var jeg ute av huset 4 ganger, da inkludert butikken, så dette er ikke en måned å skryte av. Jeg håper april byr på lysere dager og en fornøyd kropp.

    
    
              


                                                

Bringebærsmoothie!

Jeg er hekta! Bokstavelig talt! Jeg må ha minst en smoothie om dagen. Jeg varierer de etter hva butikkene har av frukt og bær, gjerne også etter tilbudene. Også sniker jeg alltid inn en proteinkilde og helst også en omegakilde, for å gjøre den mer balansert og mettende. Det er så friskt og så deilig å kjenne kroppen fylles med energi!

       Denne enkle bringebærsmothien bestod av:
       ♦ Frosne bringtebær, kanskje 200g
       ♦ Isbiter
       ♦ Kokosmelk
       ♦ En bit honningmelon (eller banan)
       ♦ 1 ts acai
       ♦ 1 scoop hampprotein
       ♦ Vaniljesukker (ekte)
       ♦ Litt stevia

                        

Gojite!

Eller sitrongojite? Det var et langt og kjedelig ord. Uansett fikk jeg endelig prøvd gojite i dag. Kokt vann med sitron og gojibær. Søtt og surt, veldig godt! Fin måte å få i seg gojibær og sitron på.Kokt vann med sitron er som sikkert mange av dere vet, rensende og det gir en god dose vitamin C. Gojibær er en kraftig antioksidantbombe, samtidig inneholder bærene også Bvitaminer, vitamin C og jern. Vitamin C stimulerer jernopptaket, med andre ord, en god kombinasjon her!

Drikk teen og spis bærene. Normalt er gojibærene tørre og litt harde, men i kontakt med vann blir de myke og nesten litt knasende. Teen blir søt, men samtidig syrlig av sitronen.Senere skal jeg lage hjemmelaget marsipan med sjokoladetrekk.. Det er jo påske... Årh, det er sååå godt!
                 

Imponer med knallgule egg til påske!

Jepp, det fikk vi alltid da jeg var liten og jeg tok med meg tradisjonen da jeg forlot redet. Har du ikke prøvd å lage gule egg bør du prøve det i år, men ps: det kan være noe herk å vakse gryta etter, kommer litt anpå hva slags gryte du har, men det er det verdt!


  Enkelt:
  ♦ Kok opp vann.
  ♦ Legg i egg og LØKskall.
  ♦ Kok på svak varme til du får egget som du vil ha det.
  ♦ Spis og kos deg med gult egg :)
  ♦ Du kan se på bildet under, link.
  ♦ Ps: du kan også bruke rødløk eller rodbete, men gul løk gir finest farge.
                                     
 
                                        
Håper dette lille påsketipset falt i smak, ha en riktig god påske!

Ang. den ene rå sjokoladen...

Nå sitter jeg og stusser over noe angående den ene av de rå sjokoladene jeg testet og skrev om her. Tingen er den at jeg så at ingredienslisten på den ene sjokoladen ikke stemte med funkyraw's. Leste nettopp en artikkel om liknende saker, men da når engelske ingredienslister skal oversettes til norsk, da er det nesten litt forstålig at det kan bli tull i papirene, er da ikke bare, bare... Men når min sjokolade, som er kjøpt på Engelsk side, med Engelsk innpakning og Engelsk skrift, ikke klarer å få samme innholdet, da trenger vi en oppklaring. Likevel, jeg stoler på pakningen og ingrediensene på hver enkelt sjokolade og det er den jeg har gitt dere, men for moro skyld kan jeg vise.

 
På pakningen står det: Virgin cacao butter, american carob, mulberries, vanilla, sea salt.
På funkyraw står det: Virgin cacao butter, american carob, lucuma, vanilla, sea salt.

Lucuma er en frukt fra Peru, mens mulberries/mulberry (morbær) er et bær og så vidt jeg kan se er det ingen likheter mellom lucuma og mulberries, ser du? ;)
                                      


                Sånn, det var dagens pirkearbeid, haha! Ha en alldeles nydelig dag!

Farvel kjære vinter, nå vil vi ha våren!

Nå er det sannelig på tide å pakke bort boblejakker, skjerf og luer og erstatte de med tynne vårjakker og lune gensere! Vinteren har vært lang, veldig lang! Det er faktisk over 20 år siden vi har hatt så mye is langs kysten som vi hadde i år. Ikke nok med rekordkulde, men snøen har ligget i over tre måneder og til å være et ellers så ustabilt vinterklima på sørlandet, er tre måneder med snø veeeldig mye!!!

  L I N K

Jeg klager ikke over snø og vintervær. Jeg koser meg når det årlig raser ned fra himmelen og skaper trafikkaos og syting fra alle bilister som bare er "nødt" til å skuffe frem bilen fremfor den hersens bussen som aldri kommer i snøkaoset, eller? Jeg syns det er morsomt. Men så er det også et vakkert syn. Jeg syns vi er kjempeheldige som bor i et land med fire årstider. Muligheten til å glede oss over snø, aking og skøyting. Pakke bort vinterklærene og se frem mot en grønnere og friskere vår. Forventningene om en sommeren med med mest mulig sol, varme og sene sommerkvelder. Høsten med mørket som følge skaper tungt sinn, men blader i all verdens farger lyser opp enhver høstdag. Jepp, jeg liker årstidene, men, nå er det på tide med sol og varme igjen! Takk og farvel for denne gang vinter, vi sees forhåpentligvis igjen til jul :)


Nå står påska for tur som forhåpentligvis byr på litt mer av dette:
 

Spiremiks!

Dette er sterke saker! Er det reddikene mon tro? I dag ble hvertfall spiremiksen (fra Iherb) ferdig spiret, tok fem dager tilsammen med bløtlegging (en natt). Så da var det bare å få smakt da. Krutt? Noe i den duren. Sterke saker, krispy som spirer skal være, saftige og gode, men sterke!

Ferdigspiret, skylt og klart til å bli spist!


Spiremiksen inneholder alfalfafrø,kløverfrø, bukkehornsfrø og reddikfrø. Disse er enkle å spire, spirer raskt og du kan bruke de fleste spiremodellene. Jeg bruker, som alltid, glassmetoden. Praktisk pose med forskjellige typer frø, like lang spiringtid. Jeg tror denne miksen, sammen med litt ekstra alfafrø vil være enda bedre..Husk, sett spirene i lys den siste dagen så spirene danner klorofyll (plantenes blod). Her finner du spiremiksen.
                                                                                                                   
 

Sjokolademelis!

Du har sikkert sett at det går an å få kjøpt "sjokolademelis" og "jordbærmelis" på butikken? Jeg laget min egen, alternative sjokoladeglasur i dag, av nettopp, sjokolademelis. Har du ikke hørt om sukrin bør du lese DETTE innlegget først, har du derimot sukrin, men ikke sukrinmelis er det på høy tid at du prøver å lage melis av sukrin. Det går veldig fint. Det er ikke nødvendig å kjøpe ferdiglaget sukrinmelis når du kan kverne ditt eget raskt og enkelt.

  Uten vann                                                            Med vann
    

Jeg brukte:
♦ Noen spiseskjeer sukrin
♦ En toppet spiseskje rått kakaopulver
♦ Litt frø av en vaniljestang (du kan også bruke tørket vaniljestang, ekte vaniljesukker eller vaniljepulver)
Kvern alt sammen i et kaffekvern, til det blir sjokolademelis.
Glasuren på bildet? Bland i vann, rør og vips, sjokoladeglasur!PS: Kaka var helt perfekt. Saftig, passe søt, nydelig. Dessverre har jeg ingen oppskrift, men jeg kan prøve å fikse det neste gang. NAM!

Supergreens til typen

For noen uker siden bestilte jeg et supergreens-tilskudd med baktanken om at typen skulle ta dette hver morgen. Jeg har da blitt litt småforelsket i dette produktet så det har blitt til at det er jeg som har tatt dette. I dag smakte kjæresten på dette grønne tilskuddet og han var ikke spesielt overbegeistret, for å si det på den måten!

Best of greens from land & sea"Det smaker fiskemat". "Nei, det smaker fisk". "Ugg, ugg". Mente han. Jeg kan være enig i at det smaker hav, men ikke fisk. Har du smakt noriark? Dette smaker noriark! Dette er trossalt vegansk, det kan ikke smake fisk da ;) Det lukter grønt, men smaker hav. Jeg liker dette. Mildt på smak. Typen var ikke like overbegeistret. Likevel, planen er å gi han dette med eple, pære, spinat, agurk eller juice, men i dag fikk han den ren, kun med vann så jeg kan egentlig forstå at han slet litt der. Håper han blir litt mer begeistret når han får det med andre godsaker.

Jeg bruker shaker når jeg blander ut disse tilskuddene, shaker og det kommer da skum på toppen.

Pure Planet - Best Of Greens From Land & Sea
100% rent, ikke GMO!
Glutenfri og vegan
♦ USDA
Inneholder gress fra land og sjø, bla. alfaalfa, kamut, brokkoli, persille, spirulina, chlorella, kelp osv.. 
Inneholder 60 porsjoner / 30dager hvis du tar to teskjeer om dagen / 60 dager hvis du tar en.
Ta en stor teskje på fastende mage, morgen og eventuelt kveld.
Blandes med gulrotjuice, eplejuice, aloe verajuice, smoothies, men ikke sitrusfrukter.
♦ Kan kjøpes eller leses mer om HER. Eller du kan lese litt om hver av ingrediensene på pureplanet.com.

   

Test av rå sjokolader

Da har jeg og typen fått smakt, spist og fordøyd de rå sjokoladene jeg fikk fra Funky Raw her om dagen. Det var stor variasjon, et par av de var knallgode, mens den ene havnet i søpla! Jeg håper denne oversikten hjelper dere litt på vei hvis dere har lyst å prøve rå sjokolade. Disse merkene kan enten fås kjøpt i helsekost, på kinsarvik (norsk nettside), super-nature (norsk side) eller på funkyraw (engelsk nettside, husk 200kr grensa), så det skal ikke være noe problem å få tak på disse :)

Sjokoladene er rangert fra BEST til VERST!

Raw Chocolate Co Dark Chocolate
BEST!
Denne lukter vanlig mørk sjokolade. God, mørk og kraftig på smak. Ikke for søt. Minner om vanlig mørk kokesjokolade, både på smak og konsistens. Liker du mørk sjokolade liker du denne, smelter i munnen. Både min og typens favoritt, skal kjøpes igjen, helt klart!

Denne inneholder minst 69% kakao. Ingrediensene er rå og inneholdet er: kakaomasse, kakaofett, morbær, karob, vanilje og havsalt.


Conscious goji & coconut:
Hm, hvorfor har jeg ikke noe bilde på denne? Joda, jeg klarte å spise opp hele før jeg kom på at jeg burde tatt ett bilde, beklager. God, passe søt. Smaker naturligvis kokos, men også litt goji, ikke mye. God, myk konsistens, blir fort klissete. Kommer til å kjøpe denne igjen, helt klart!

Håndlaget, rå ingredienser:kakaofett, agavenektar, kakaopulver, kokosfett, karob, gojibær, kokos, kanel og himalayasalt.


Mulu Raw Chocolate

Fast sjokoladekonsistens, men smelter på tunga! Den ser mørk ut, men den smaker ikke så mye kakao som forventet, dessuten er denne fettete og det forklarer nok hvorfor den smelter i munnen så raskt. Kvalmende og fettete sjokolade, men smaken er likevel god. Jeg tviler på at jeg kjøper denne igjen, hvertfall ikke hvis de to over er på lager.

Ingrediensene er også her rå og kakaoinnholdet er minst 58%. Inneholder: kakaomasse, agavenektar, kakaofett, solsikkelecithin (ikke rå) og vanilje.


Conscious Chocolate
Kvalmende etter to biter. Jeg likte ikke denne, men typen spiste opp resten. Tror muligens det er macaen som har skyld i den ekle smaken, alle de andre ingredienser er nemlig gode. Litt spicy på tunga denne. Sjokoladefudgekonsistens. Jeg kommer ikke til å kjøpe denne igjen, veldig dumt, den ser nyyydelig ut! Liker du maca kan du trygt teste denne =)

Håndlaget og rå ingredienser. Inneholder: kakaofett, kakaopulver, agavenektar, karob, kokosfett, maca, vanilje, blue green algae, krydder og himalayasalt.Raw Chocolate Co "white" chocolate
Lukter nydelig melkesjokolade, smaker kumøkk! Ên bit og ettersmaken sitter lenge og det er ikke positivt. Denne var bare vond og den gikk rett i søpla. Jeg kaster ikke sjokolade uten grunn, men denne var faktisk ikke spiselig. Typen mente det samme. STYR UNNA!


Her må det være morbærene som har skylden i den fæle smaken, beklager, men denne var bare ikke god! Inneholder: kakaofett, karob, morbær, vanilje og havsalt.

Slukk lyset og still klokken i dag!

I dag er det den store "Earth Hour" dagen! Kl 20.30 i dag slukkes lyset i byer, bedrifter, privathjem og organisasjoner over hele verden! Lyset skal skrus av i ên time fra kl halv ni til halv ti og dette gjøres for klimaet. Målet i år er en milliard deltakere og meg og min kjære, ja, vi skal skru av lyset og litt annet elektronikk, tenne stearinlys og ja, være med å delta! Vil du melde deg på (til høyre, helt oppe) og lese mer om denne dagen, hold deg oppdatert her hos WWF.

Det er ca 8760 timer i ett år, det er snakk om kun 1/8760 timer, slukk lyset for klimaet du også!

                                        

Still klokken riktig:

Det er ikke bare "Earth Hour" dagen i dag. Klokken skal også stilles en time FREM i natt. Fra 02.00-03.00. Klokken stilles FREM mot sommeren og TILBAKE til vinteren. Nydelig, det blir nå offisielt sommertid og det går mot lysere dager, varmere dager og grønne skoger.

♥ Om våren kommer naturen frem, om høsten trekker den seg tilbake.
♥ Om våren tar man FREM hagemøblene, mens om høsten setterr man hagemøblene TILBAKE igjen.

                    

                   PS: Fra og med i dag vil alle bildene som ikke er tatt av meg være linket!

Skål og god helg!

Yes, da var det helg igjen gitt og for å feire laget jeg meg en kraftig sjokoladedrikk. Regner ikke med dere hadde forventet noe annet? ;) I kveld blir det "date" med min bestevenninne som jeg ikke har møtt på to måneder. Huff, hvor flyr dagene, ukene, månedene?


SKÅL!


         Oppskrift?
         ♦ 4 store kokosmelk isbiter
         ♦ Et par dl rismelk/m kalsium
         ♦ 1/2 banan
         ♦ 1 ts acai (kan fint droppes)
         ♦ 2 store ss mandelmel
         ♦ 1 målebeger hampprotein
         ♦ 2 ss kakaopulver
         ♦ Kakaonibs til pynt
         ♦ Vann etter konsistens
         Blend, finsish, nyt!
           GOD HELG & GOD PÅSKE!

         

Yaconsirup!

Jeg har forelsket meg helt i yaconsirup. Dette bruker jeg i stedet for honning eller agavenektar i sjokolade, bakst eller kaker. Nå vil jeg bare gi dere et tips, så dere ikke går i samme fella som meg. Jeg tenkte nemlig det var greit å prøve både Amazon Therapeutics og Navitas Naturals yaconsirup siden disse kostet det samme. Jeg hadde først bestilt og var egentlig fornøyd, men siden det kun skilte 2,7 OZ tenkte jeg at det ikke ville gjøre stor forskjell i størrelse, men se her da:

 Forskjellen på disse:
Med andre ord, ganske stor forskjell på disse. Jeg kommer ikke til å kjøpe Navitas Naturals yacon igjen (som er et merke jeg ellers er kjempefornøyd med!). Begge er økologiske, USDA og helt rene, helt uten tilsetningsstoffer så det er ingen grunn til ikke å velge Amazon Therapeutics framfor Navitas her. Jeg bruker yacon fremfor agave bare fordi jeg syns smaken er bedre. Agave syns jeg smaker mildt karamelisert sukker, mens yacon er litt mer fruktig med mer smak, men hver sin smak. Yacon er dyrere enn agavenektar.


LITT OM YACONSIRUP:
 Yaconsirupen presses ut av en yaconrot som dyrkes i Andesfjellene.
♦ Inneholder FruktoOligoSakkarider (FOS) som virker som probiotika ("mat" for gode tarmbaterier).
♦ Påvirker knapt blodsukkeret, har trolig en GI på under 5 VS agavenektar som ligger på litt over 20. 
♦ Du kan få yacon i form av sirup, rot og pulver.
♦ Bruk yaconsirup i stedet for sirup, honning, agavenetar, lønnesirup eller manukahonning.
HER kan du lese litt mer, mens HER er produktene Iherb har av yaconroten.

                  Ønsker dere alle en god helg og en riktig god påske!


UPDATE:

Yaconsirupen til Amazon Therapeutics smaker best og den er mildest på smak! Navitas yaconsirup er kjempegod den også, men den er mørkere og smaker ikke like mye karamell som den førstenevnte.

Lips, lips, lips...

Det er viktig med pene og fuktige lepper, er det ikke? Jeg har tidligere anbefalt dere weleda lip balm og jeg står fortsatt fast ved den. Men så kom det da to søte små lip glosser i går, fra ehm, Iherb. De dunker ikke ut weleda's, men lip balm og lip gloss er jo to vidt forskjellige ting, er det ikke? Her kommer en liten anbefaling til leppene!

Dessert Essence Organics - lip rescue - raspberry / coconut

Kjempedeilige lip (tint) gloss! Bringebæren gir veldig lett rosafarge og skinn, mens kokos gir litt mer skinn og mild lys farge. Bringebæren lukter utrolig godt! Får lyst å spise den opp, kokosen lukter naturligvis kokos, men på lukt er bringebæren best, mens på farge kokosen, syns jeg. Disse smelter inn på leppene og man kjenner det pripper litt i leppene, som ved en mintgloss. Eneste negative med disse er at de er litt mindre i størrelse enn vi er vandt med i sånne tuber.

Generelt om begge:
♦ Sertifiserte økologiske ingredienser; som jojobaolje, solsikkeolje, sheasmør, essensielle oljer og glitter.
♦ Uten bla. parabener og silikoner.
♦ Og ingen kunstige farger eller dufter.
♦ Vegan, hvetefri og glutenfri.
♦ Ingrediensene pleier og lindrer, de tørker ikke ut leppene!!!
♦ Finnes i duftene/fargene: bringebær, kokos, blå drue og vanilje.
♦ De koster ca 22 kr og dere kan lese mer om hver enkelt, HER!
♣ Dessert Essence tester IKKE på dyr!

Jeg klarte å ødelegge min kokosgloss.
Ikke gjør samme feilen som meg: Den var kald, veldig kald og jeg presset på for å få den ut av tuben, så da sprakk den bak.. Ærh. Det skjedde ikke med bringebæren da jeg ventet til den var blitt romtemperert. Nå får jeg ta den over i en miniboks. "Uhellet":
   

Rå sjokolade fra funkyraw!

Moro! I dag kom min første pakke fra funkyraw.com, det tok skuffende 12 dager. Når jeg vet det er sjokolade i pakkene går det enda tregere. Hehe. Jeg bestilte litt av hvert, for å teste ut litt forskjellige produkter.

   

Så, hva er så disse godsakene?
♥ Eple og daddelkjeks: Økologiske og rå (ikke varmebehandlet over 42grader). Slo meg ikke til ro med denne.
♥ Rødbet og gulerotkjeks: Økologisk og rå. Bedre enn den over, syns jeg, men to vidt forskjellige kjeks.
♥ Mulu, rå sjokolade: Ren, rå sjokolade. Uten laktose, raffinert sukker, gluten og soya.
Raw chocolate Co: Ekstra mørk rå sjokolade (69% kakao). Uten raffinert sukker, gluten og laktose.
Raw chocolate Co: "Hvit", rå sjokolade. Uten raffinert sukker, gluten og laktose.
Conscious chocolate: Uten raffinert sukker, gluten og rå, den er også håndlaget, men det hjelper ikke når den smaker grusomt. Sorry, men denne er ikke god for mine ganer ;)
Conscious chocolate: Rå sjokolade med gojibær og kokos.Spennende!

Nettsiden er funkyraw.com - grusom side, men gå inn på "shop" og de har masse fine produkter!

                    Lyst på tilbakemeldinger på disse godsakene?

Økologiske, ubehandlet og krispy sjokoladebarer!

Oh, disse er gode! Jeg var ikke spesielt optimistisk til disse da søsteren skuffet, men der tok jeg feil! Knallgode snackbarer som absolutt ikke er kun for barn. Ingredienslisten er det ingenting negativt å si på, den er gjennomtenkt og har bestått med glans. Dette kan du fôre deg selv og barna dine med, uten dårlig samvittighet. Bedre ferdigkjøpt snacks skal du lete lenge etter!

Organic Food Bar, Kid's Keerunch - Chocolate Brownie Crunch


MIN MENING: Denne smaker egentlig ikke mye sjokolade, men smaken er en fin blanding av dadler, sjokolade og cashewnøtter, syns jeg. Den er krispy og hvert tygg gir en god "crunch". Det er også biter av cashewnøtter som gir en god tyggemotstand, og smak! Jeg liker denne, mye bedre enn den andre jeg har smakt. Ikke bli redd fordi jeg sier det smaker dadler, dadler høres skummelt ut, men de er ikke det.Det eneste minuset med disse er at det gjerne kunne vært et sjokoladetrekk (dere kjenner meg), men det er fordi disse er ganske klissete som dere kan se på bildet, men så er det også vanskelig å kun ta ên. Anbefales! Den andre organic food baren jeg har smakt kan du lese om HER.

Fakta om Keerunch Chocolate Brownie Bar:
♦ Rene og ubehandlede ingredienser.
♦ 100% sertifiserte økologiske ingredienser.
♦ USDA.
♦ Ingen GMO (genmodifiserte organismer).
♦ Uten raffinert sukker, kolesterol, hvete, gluten, konserveringsmidler, kunstige tilsetningsstoffer, rissirup og peanøtter.
♦ Vegan.
♦ Søtet med dadler og agavenektar.
♦ 98% av fettet er fra cashewnøttsmør, ego. sunt fett.
♦ Lese mer / bestill disse kan du gjøre HER!


      Her kan dere se litt mer informasjon:
       
     

       

Per dags dato er Iherb utsolgt for disse, men er du medlem: Når Iherb er tomme for produkter kommer det en alternativ knapp opp der hvor "buy now" ville vært, på denne står det "notify me". Ved å trykke på denne sender de deg automatisk en mail når den er på lager, greit eller hva?

Litt humor på morgenkvisten!

Hva er vel ikke bedre enn å starte dagen med en god latter? Fantastisk morsom video, eller er det bare meg? Jeg ler hvertfall godt av denne hver gang jeg ser den!

         


                    Ø n s k e r    d e r e    a l l e    e n    k j e m p e n y d e l i g    d a g ! !

Kos!

Sitter her med en god kopp te og en deilig smoothie. Smoothien gir meg sommerminner så det griner. Hovedinngrediensen er nemlig jordbær, og hva er vel mer sommer enn jordbær? Tortur, men deilig og snart, ja snart er sommeren like rundt hjørnet!

 

Sommersmoothien består av:
♥ Ca 200g frosne jordbær
♥ Saft og kjøtt fra en appelsin
♥ Noen biter honningmelon
♥ 1 ss knuste chiafrø (omega 3, kalsium, fiber og antioksidanter)
♥ 1 scoop hampprotein (protein, omega 3 og 6, fiber og jern)
♥ En dæsj sukrin, stevia karamell og rismelk/m kalsium. (For sødme og konsistens, bruk gjerne banan!)
♥ Blend, svisj, NYT!
Hampproteinet og chiafrøene smaker ingenting i denne smoothien, men det øker næringsinnholdet og gjør smoothien både mettende og sunn! Hamproteinet i denne smoothien er genialt, pga. hampets høye innhold av jern. Vitamin C (som det er nok av i denne) sammen med jern gjør opptaket av jern lettere!

Og teen? Yogi Berry Detox Yea!
En av mine favoritter ja! Jeg har skrevet om den før og det kan du lese HER.
Beskjed: "Be happy so long as breath is within you"
 

Bodyscrub til å spise opp!

Dessverre ikke bokstavelig talt, men nesten! Denne skrubben er nemlig laget av knuste kakaobønner og sukker, og den lukter nydelig, sukkersøt sjokolade! Det var Kine som skrev om denne skrubben for en stund siden og en sjokoholiker som meg klarte ikke stå imot fristelsen. Nå har jeg prøvd den noen ganger og her er hvertfall min mening:

Giovanni - HOT CHOCOLATE sugar scrub


Nam, denne lukter så utrolig godt! Som jeg skrev over, den lukter sukkersøt sjokolade. Hadde dette vært for å spise ville lukten vært for søt, men den skal altså ikke det. Kjempedeilig kroppsskrubb som fjerner alt av døde hudceller og etterlater huden silkemyk. Denne skrubben er mild, men litt seig og er derfor veldig fin å blande ut med litt vann i hendene og skrubbe ivei. Jeg har prøvd denne i ansiktet og den er like deilig der, men, et stort MEN; uansett hvor mye jeg prøver å unngå det så kommer det er utrolig ekkel smak i munnen av denne sammen med vannet. Denne anbefales derfor ikke til ansiktet, men absolutt som en kroppsskrubb. Det er faktisk den beste kroppsskrubben jeg har prøvd, hittil.

Litt mer om Giovanni - HOT CHOCOLATE sugar scrub
Økologisk hudpleie med knuste kakaobønner og sukker.
Kun naturlige ingredienser.
Den varmer på huden når du skrubber, derav "HOT"!
Ingen parabener eller kunstige duft eller fargestoffer.
♦ Den heter ikke "HOT" uten grunn, den varmer nemlig når du smører den på kroppen. Det er helt sant!
♦ 
Kjøpte min på Iherb, billigere enn i butikk! Det er 260g og koster ca 55kr, kan kjøpes HER.
♦ Har du lyst på denne eller noen andre produkter fra Iherb, men er usikker? Les mer om Iherb HER!
♣ Giovanni tester IKKE på dyr! 

Se så nydelig da!

Mye bedre! (sjokoladete)

Jeg har gitt Yogi Tea Choco en del pepper før, mest fordi jeg syns den smaker tamt og rart. Sjokoladete høres for godt ut til å være sant, men jeg har nå funnet en bedre blanding. Faktisk ble chocoteen veldig god!Sammen med to dråper stevia med sjokolade og to dråper stevia med karamell ble denne teeen nemlig mye fyldigere (og søtere). Og etter min smak: Mye bedre enn utgangspunktet! Sammen med mandelmelk tror jeg dette ville vært knallgodt, så har du stevia med sjokolade eller stevia med karamell anbefaler jeg deg å prøve dette.

Yogi Tea har masse god te og man får søte små beskjeder i hver av dem. Jeg liker veldig godt Yogi Tea og Pukka Tea, mine favoritter blandt poseteene hvertfall! Kjøpes på helsekost og større matvarebutikker. Pukka te skal visstnok også selges i noen interiørbutikker.

           " Oneness is achieved by recognising your self "

Som en unge på julaften!

Yeah! Skal si tollerene fikk fingeren ut og sendte pakkene mine. Flott. I dag kom det en hentelapp og min kjære ruslet av sted til butikken. Han kom pustende og pesende hjem igjen stakkars, med veldig mye å bære på. Var visst ikke ên pakke, men tre. To av pakkene hadde tatt 17 dager, mens den tredje kun 11 dager. Moro, moro, moro!

Her er innholdet i pakkene:


♦ Økologisk rent hampprotein:
Jeg har før brukt dette hampproteinet (med fiber), men det ble lite brukt og jeg tror det harsknet. Luktet hvertfall rart. Derfor kjøpte jeg nå dette i stedet og skal bruke det mye! En porsjon av dette proteintilskuddet gir ikke bare 15g med protein, men også 35% av anbefalt daglig inntak av jern, 2,7g omega 3 og 6 i riktig mengde 3:1 og ikke nok med det, men en porsjon inneholder også 18 aminosyrer, flott!

♦ Barberblader: Det går mot sommer...

♦ Sweet Leaf Stevia Chocolate: Jada, flytende stevia med sjokoladesmak. Naturlige ingredienser. Lukter og smaker sjokolade, litt merkelig egentlig. Tilsett i te, kaffe, kakao, desserter, pisket krem, smoothies, stivpiskede eggehviter osv, osv...

♦ Sweet Leaf English Toffee: Som over, flytende stevia med karamellsmak og kun naturlige ingredienser. Jeg var skeptisk til denne, men oh-la-laaa, lukter karamellsaus! Farlig, for dette er søtt!!! Absolutt et bra førsteinntrykk på denne...

♦ Coconut Oil (pure): Påfyll. Kokosolje til steking og varmebehandlet mat. Kokosolje tåler varme bedre enn noe annet og dette er akkurat det samme som cocosa pure og brukes på samme måte, bare billigere. Kokosolje inneholder mettet fett, ja, men ikke alt mettet fett er usunt. Kokosolje inneholder nemlig mellomlange fettsyrer, disse fordøyes lett og er bra for forbrenningen. Mange bodybuildere bruker kokosolje som fettforbrennende kosttilskudd. Fett forbrenner fett!

♦ Spry Tyggis: Sukkerfri, men med helt naturlige ingredienser. Ingen aspartam her nei! Smaken er frisk frukt og jeg skriver under på at denne smaker det og. Dessverre forsvinner smaken fort, men et mye bedre alternativ enn tyggis fra butikken. Smaker kjempegodt. Søtet med xylitol, bjørkesøt om du vil.

♦ Spry tyggis: Samme som over, xylitol og naturlige smaker av peppermyntesmak. Smaken holder l engre enn den over, men ikke for lenge for å si det sånn. Men absolutt verdt pengene!

♦ Organic Food Bar sjokolade krispybar: Ett ord: nam!

♦ Xyliwhite tannkrem: Samme merke som den vi har nå, men uten natron og denne smaker kanel! Var rett og slett litt lei alle tannkremene med mintliknende smak så derfor prøve denne. Uten fluor. Skal redusere plakk. Selvfølgelig skal den også gi hvite tenner ;)

♦ Kiss My Face Aloe Vera Tannkrem: Økologisk tannkrem med aloe vera. Lukter godt. Uten fluor. Skal smake sitron og mint.

♦ Erythritol: SUKRIN. Les mer her.

♦ Mandelmel: Til baking. Naturlig glutenfritt. Inneholder kun kvernet mandler. Lite karbohydrater, litt protein og mye godt fett.

Jeg er nå en del av "dyrevennlige bloggere"...

Som dere ser har jeg fått meg "dyrevennlige bloggere"-logo i sidebaren. Jeg sendte Hilde Christina en mail om hvorfor jeg ville være med på denne listen og fikk i dag koden til logoen. Jeg oppfordrer andre dyrevennlige bloggere til å gjøre det samme. Ta en titt på bloggen hennes HER eller gå inn direkte link til dyrevennlige bloggere HER.

                                   
 
Jeg syns konseptet og tanken bak "dyrevennlige bloggere" er kjempeflott. Hilde C. ønsker å få flest mulig til å kutte ut produkter testet på dyr og startet derfor dette. Jeg er helt enig og håper at ved å ha denne logoen i sidebaren kan kanskje noen der ute bli inspirert til å kutte ut dyretestet produkter. Dyrene kan ikke snakke for seg selv, så det er viktig at vi mennesker gjør det. Dyretstet produkter er unødvendig og det er urettferdig ovenfor dyrene.

Jeg bestemte meg i januar for at jeg ikke skal kjøpe dyretestet produkter lengre. Ingen, men jeg skal bruke opp det jeg har. Jeg gjør dette fordi det koster meg så lite og jeg vil ikke være med på å støtte produkter som er dyretestet, på samme måte som jeg ikke vil være med på å støtte sukkerindustrien ved å kjøpe farin. Jeg håper også at økologisk kjøtt, fugl og fisk blir synligere, billigere og lettere å få tak på, i alle butikker! Jeg kan og skal bli enda bedre, men jeg er en bevisst og dyrevennlig blogger som prøver å gjøre små endringer i livet, med god baktanke og forhåpentligvis også inspirerende for leserene.

Jeg oppfordrer dere til å bli en mer bevisst og dyrevennligere kunde ved å kjøpe produkter som ikke tester på dyr. DENNE siden er til god hjelp, men også på dyretesting.no finner du mye bra informasjon om hvilke produkter som er verdt å kjøpe, eller unngå. Tusen takk for at du tok deg tid og leste dette!

Slush!

Laget meg et deilig glass med slush i dag, eller smoothie om du vil. Søt, syrlig og frisk!
NB: kan gi brain freeze!


                

Oppskrift:
♦ Isbiter
♦ 5 stooore kokosmelk isbiter
♦ Saft og kjøtt fra en appelsin
♦ 1 neve bløtlagte gojibær
♦ 1 neve fryste blåbær
♦ 4 stevia vanilla creme dråper
♦ 1 ts acaipulver
♦ Vann
Bruk minst mulig vann, men nok til at blenderen ikke kjøres fast.

Fryst kokosmelk er genialt! Kokosmelk har kort holdbarhet etter åpning, men kan fint fryses. Hell over i isbiteformer og frys ned. Kjempegreit å ha i frysen, smaker veldig godt i smoothier og gir en god smak.

         

Sjokoladekakebrownie!

I dag fikk jeg endelig laget en kake som jeg er såpass fornøyd med at jeg vil dele oppskriften med dere. Jeg har laget to andre kaker før og begge har blitt saftige og veldig gode, men de har ikke hevet nok! I dag fikk jeg lyst å prøve å lage en eller annen form for sjokoladekake (øhm, sjokk!). Jeg har ikke fulgt noen annen oppskrift enn mine egne kreative smaksløker! Så, jeg er faktisk mektig imponert over meg selv! *Klappe på skulderen!*

                 

Allergi:
Kaken er 100% glutenfri, 100% laktosefri, 100% sukkerfri (farin) og 100% soyafri. Inneholder egg og nøtter.

OPPSKRIFT:
♦ 4 XL egg
♦ 3 ss sukrin/sukrinmelis/sukker
♦ 1 ss ekte vaniljesukker/litt vaniljepulver
♦ 25 (ja 25!) dråper stevia vanilla creme
♦ 2 ss yaconsirup/agave/honning
Bland til egedosis, luftig og fin røre. Tilsett så:
♦ 3 ss smeltet kokosolje (pure)
♦ 4 toppet ss mandelmel (jeg har laget mitt selv)
♦ 3 toppet ss kokosmel
♦ 2 toppet ss kakaopulver
♦ 1 ss carobpulver / eller kakao
♦ 4 ss kokos
♦ 3 ss kakaonibs 
♦ 1/2 ts salt
♦ 2 ts bakepulver
Bland godt! Tilsett så cashewnøtter og banan, men la det gjerne vært noen klumper igjen i røra:
♦ 1 banan
♦ 1 stor neve cashewnøtter delt i to.
Stekes på 185 grader til du kan stikke en gaffel nedi uten at det er deig igjen på gaffelen. CA. steketid: 25min. Husk, ta oppskriftene med en klype salt. Mandelmel kan nemlig være veldig forskjellig. Hvis det er som pulver (slik som kokosmelet) vil 4 toppet spiseskjeer være altfor mye (tiltrekker seg  m y e   væske). Du kan nok fint bytte ut kokosmelet med mandelmel eller annet glutenfritt mel, men jeg syns kokosmel gjør seg godt i kaker.
                                                                                                                
                 Velbekomme :)
                

Hva er ditt snop?

Vi er alle forskjellige, noen liker is, noen kjeks, andre øl, mens noen kanskje heller bestiller en pizza på lørdagskvelden. Jeg har nevnt det før og jeg nevner det igjen, jeg er sjokoman! Hvis jeg skal kose meg må det være sjokolade med i bildet, sånn er det bare. Nå er ikke vanlig sjokolade en del av mitt kosthold lengre, men jeg kan love jeg koser meg med mye sjokolade fordiom. Jeg har mine svakheter. Bla. var jeg dum nok til å smake bananchipsen fra sørlandschips. Oh no, altså banan med yoghurttrekk. Jeg falt pladask. "Heldigvis" inneholder disse så mye sukker at det er laaangt ifra det jeg tillater meg nå i min sukkerfrie måned. Derimot har jeg annet snacks og skulle kvelden blitt helt perfekt er dette den ultimale listen over godsaker:


                   

           

                                     

Her har vi da:
♥ Grønnsaker med cashewnøttdip. (oppskrift)
♥ Hjemmelaget sjokolade med godsaker inni. (oppskrift)
♥ Min egen sjokolokolademousse. (oppskrift)
♥ God rødvin er prikken over i'en. (vinmonopolet)
♥ Mine egne cupcakes, gjerne med peanøtt, på bildet er de med sjokolade! (oppskrift)

Nomnom... Kvelden kan umulig bli misslykket med disse godsakene. Man trenger faktisk ikke en pose smågodt og en kilo sjokolade for å kose seg. Det går an å lage helt eget snop, uten tilsatt hverken sukker eller kunstig søtning og det er så godt og så verdt det! Endelig har jeg innsett det!


                      Hva er listen din over godsaker du ville inkludert i en deilig kosekveld?

Puffet kamut med sjokolade. Mmm...

Et alternativ til vanlig puffet ris med sjokolade som vi allerede kjenner igjen fra julebaksten. Jeg kjøpte puffet kamut nettopp for å lage dette og jeg håpet det ville funke. Det gjorde det, kjempebra faktisk! Puffet kamut smaker som puffet ris/hvete, bare litt grovere kanskje. Sammen med sjokolade ble det hvertfall nydelig. Naaaaam!

BEKLAGER for at jeg ikke har noe bedre bilde enn dette, får jeg det kommer jeg til å bytte :)
                   

Oppskriften er så enkel som det er mulig å bli:
♦ Lag sjokolade  / eller smelt en plate med mørk sjokolade
♦ Rør inn puffet kamut
♦ Legges i muffinsformer eller gjør som meg, legg i klatter på bakepapir
♦ Sett i kjøleskapet
Jeg hadde helt glemt at disse kan legges i muffinsformer, doh, får gjøre det neste gang!

Og siden jeg allerede var i gang med sjokoladelagingen delte jeg porsjonen i to og laget rå sjokolade av resten. I disse hadde jeg hakket rå cashewnøtter, peanøtter, goji, kakaonibs og kokos. En skikkelig godblanding! Hjemmelaget sjokolade må være det beste som finnes...


 

Endeliiig, pakker!

Disse to pakkene hadde jeg ventet lenge på og jeg må ærlig innrøme jeg begynner å bli stressa når jeg ser bunnen i chlorellaboksen. Men denne gangen også, de kom i tide. Jeg ventet faktisk 18 dager. Kjedelig å vente så lenge, liker best når det tar 10 dager jeg ;)

Godsakene:


♦ Nori ark til makiruller, ♦ chlorella påfyll, ♦ agar vegansk alternativ til gelatin og ♦ rå cashewnøtter fordi de er knallgode!

♦ Xyliwhite munnskyll: Naturlige ingredienser, uten fluor. Skyll munnen, få frisk pust. Sterk og god smak.

♦ Puffet kamut: Haha, moro å finne puffet kamut! Her selger de vel puffet hvete og ris(?). Kamut inneholder dobbelt så mye protein , vitaminer og mineraler enn hvete og særlig høyt innhold av sink og magnesium. Smakte godt, nam. Inneholder gluten.

♦ Spiremix: Frø til spiring. Kløver, alfa, bukkehorn og reddikfrø. Blir spennende, aldri prøvd denne mixen før, så de settes til vanning allerede i kveld.

Kakao!

Selvfølgelig ikke vanlig kakao med sukker og/eller kunstige tilsetningsstoffer. Og ok, dette er det siste innlegget om disse "free samples" fra Iherb, men denne fortjener en plass her. I går skrev jeg om CafêCeps coffee, nå er det søsteren som står for tur, nelig CocoCeps Cocoa. Dessverre fikk jeg bare to prøver av denne så her får jeg bestille selv.

Madre Labs - CocoCeps Organic Cocoa Blend


Flott, jeg har funnet meg en hverdagskakao som smaker godt og som gjør godt for kroppen. Selvfølgelig kan jeg også lage min egen kakao med rått kakaopulver, men er ikke det litt dumt da? Bruke rått kakaopulver (skal ikke varmes opp over 42grader) når jeg kan drikke denne? Dere som allerede har smakt rått kakaopulver vet at dette er bittert og må søtes. Samme er det med denne. Den er bitter og må søtes, smaker ikke godt ellers. Og til dere som ikke har smakt kakaopulver, fortvil ikke. Smaken blir god med søtning!!

Kakaoen ovenfor:
♥ 1pakke/1 ss med CocoCeps
♥ Litt (ekte) vaniljesukker
♥ 5 dråper med stevia vanilla creme
Mandelmelk
Smak til med evt. er søtning. Rør og nyt!MadreLabs - CocoCeps Organic Cocoa Blend
♦ 100% rent - ikke tilsatt sukker, smak, kunstige tilsetningsstoffer eller farger.
♦ Inneholder lite koffein, 15mg pr. pakke. Sammenliknet med ca 35mg i grønn te og 95mg i kaffe.
♦ Inneholder økologisk kakao (som har stimulerende stoffer som ellers også finnes i sjokolade, koffein er et av dem) og økologisk cordyceps sonensis (brukes for energi og levealder) og økologisk reishi (trolig verdens mest brukte medisinske sopp).
♦ Gir en lett oppkvikker uten store mengder koffein.
♦ Forskjellen er rett og slett at CafêCeps inneholder kaffe, mens CocoCeps inneholder kakao.
♦ NB: Bør søtes!
♦ Du kan lese mer og/eller bestille HER.

Selvom "cordyceps sinensis" står som legemiddel på urtelisten skal jeg bestille denne. Et legemiddel er ikke noe farlige saker, det er bare for å forhindre at vi importerer og ikke handler fra Norge eller EU. "Legemiddel" på urtelisten kan fint kjøpes i butikk i Norge og innenfor EØS/EU, men ikke utenfor. Urettferdig... Så får vi se om disse slemme tollerne stopper denne uskyldige kakaoen min!

Styr unna denne...

Siden jeg er i gang med disse "free samples" fra Iherb, må jeg bare ta med denne også. Fikk denne prøven i høst og var veldig forventningsfull. På nettsiden står det mye positivt både om produktet og i kommentarene. Produktet inneholder dog. også veldig mye superfoods, for all del, men det skal da ikke smake død og fordervelse av den grunn!

Les gjerne alle de fine ordene HER.

Best tasting? I don't think so...
 

Jeg jobbet hardt med tre slurker, mer fikk jeg rett og slett ikke ned. På nære nippen til å kaste opp! Vet ikke hva det er som smaker så grusomt, men det er bare ekkelt. Er det likevel noen der ute som har gode erfaringer med dette så vil jeg veldig gjerne høre fra dere :)

Alternativ til "vanlig" kaffe

Jeg har funnet min erstatning for kaffe med mindre koffein og med flere helsefordeler enn kaffe. Gjennom alle mine bestillinger fra Iherb har jeg nå samlet opp en del "free samples" som jeg har fått i gave med pakkene. Jeg fikk tidlig i høst denne "CafèCeps"-prøven og ble egentlig litt skuffet da jeg smakte på den. På den tiden drakk jeg en liter, halvannen med "vanlig" kaffe daglig. Nå tok jeg frem disse prøvene igjen og smakte på nytt, med melk og søtning og har en helt annen formening nå. 

                         CafêCeps - Coffee Blend med melk og vanillacremedråper:
                        

Det smaker ikke som kaffen man er vandt til og derfor blir førsteinntrykket litt merkelig, bare så det er sagt. Det smaker rent og ordentlig, kraftig ved lite vann og fyldig. Jeg brukte havremelk og tre dråper med stevia-vanillacreme og resultatet ble kjempebra. Fin erstatning for vanlig kaffe med melk. Jeg liker disse og kommer til å kjøpe en boks når alle prøvepakkene er drukket opp...Blir nok en stund til ;) Fikk litt sjokk da jeg fant ut at disse inneholder sopp, smaker jo kaffe!

Madre Labs - CafêCeps Instant Organic Coffee Blend:
♦ 100% rent - ikke tilsatt sukker, smak, kunstige søtstoff eller farge!
♦ Sertifisert økologisk mørkristet pulverkaffe
♦ Inneholder 50mg naturlig koffein pr. porsjon. Sammenliknet inneholder grønn te rundt 35mg og kaffe 95mg.
♦ Er et 3 i 1- produkt: Inneholder økologisk kaffe, økologisk reishi (trolig verdens mest brukte medisinske sopp! Les mer om reishi her) og økologisk cordyceps sinensis (sopp som brukes i Asia for energi og lengre levealder).
♦ Kaffe påvirker sentralnervesystemet og er oppkvikkende (koffein), reishi styrker immunforsvaret og cordyceps sinensis gir energi og hjelper mot stress og angst.

               
         
Prøvene jeg fikk er fra Iherb og HER kan du lese mer.
NB: Nå viser det seg at "cordyceps sinensis" står med "L" på urtelisten, og er med andre ord en "urt" som regnes som legemiddel, kan altså ikke importeres fra land utenfor EU/EØS. Kan ikke skjønne det da jeg har mottatt 10 stk!

ER DET NOEN SOM HAR BESTILT EN BOKS MED DISSE OG GLIDD GJENNOM TOLLA?

Namnam...

Jeg håper dere husker knekke/brød-kjeksene mine? Jeg har falt pladask og jeg har funnet min erstatning for brød og knekkebrød. Knallgode og min kjære liker de også, veldig bra! Jeg prøvde med en ny runde i går og da lot jeg det ene brettet stå i ovnen etter at den var skrudd av, de ble knekkebrød! Det går kjempefint å fryse disse!

Passer kjempefint med pålegg. alt mulig pålegg faktisk. I dag var avokadoen spiseklar så jeg prøvde med avokado, tomat, agurk og himalayasalt, så enkelt, men så godt. NAM!

                  Burde testes:
                  

Og så laget jeg sjokolademousse igjen i går, samme oppskrift som sist. Måtte ta bilde av moussen før den skulle i whiskyglassene (ja, i whiskyglassene, har ikke funnet noen dessertskåler jeg liker!). Haha ;)

                          Herlig syn for øynene!
                    

Jeg vil vinne, vil vinne ja!

Kine har konkurranse på bloggen sin og jeg deltar selvfølgelig! Alltid moro med konkurranser og min interesse er stor når man har muligheten til å vinne noe som har med helse å gjøre.

Anbefaler deg derfor å ta en titt innom bloggen hennes, HER er linken til bloggen hennes. 

                                            E n j o y    o g    l y k k e    t i l    d u    o g s å ! 

                    
                          Bildet er tatt fra bloggen hennes i forbindelse med konkurransen!

Månedsoppdatering for februar

Da har jeg samlet krefter til å skrive månedsoppdateringen for februar. Henger fortsatt etter, men for mars er jeg i rute. Jeg håper disse oppdateringene vil gjøre meg mer bevisst over fremgang og eventuelle fallgruver jeg møter på veien. Here We Go!

                         

MAT:
♦ Jeg fant ut at jeg elsker spinat og ferske rødbeter! Fant også ut at jeg ikke liker tofu og må i såfall jobbe hardt for å få det ned. Ble mye salat med spinat denne måneden og glad er jeg for det, spinat er fantastisk! Fersk spinat i salat og frossen i gryter og smoothies.
♦ Laget cupcakes og cashewnøttdip for første gang. Nam. Ble også gjentatt!
 
KAFFE:
♦ Jeg hadde nå vært uten kaffe en måned og bestemte meg for at jeg nå kunne drikke kaffe igjen. Lysten var ikke der og gjennom februar drakk jeg bare ên kopp med kaffe, kaffebaileys vel og merke, på bursdagen min.

BØKER:
♦ "Den grønne supermaten" av David Sandoval kom etterlengtet i hus.
♦ Det samme gjorde "Kjernesunn mat" med masse inspirerende, fristende og ikke minst kjernesunne oppskrifter.
♦ Noen andre bøker ble det også, som foreløpig ble nedprioritert, men som blir gøy å ta frem. Håper disse skal hjelpe meg mot en friskere hverdag. Litt yoga må da være bra for kropp og sjel?

KAFFEKVERN:
Kaffekvernet kom i hus og hjalp meg godt på kjøkkenet. Plutselig ble kverning av frø til en lek. Kjempegreit! Nå fikk jeg endelig kvernet frøene ordentlig og fikk nyttiggjøre meg av frøenes gode omega 3.

RØYKFRI:
♦ På bursdagen min var det også et halvt år siden vi sluttet å røyke. Jeg så ikke på det som noe problem i det hele tatt og det føles som det var år og dag siden.

SUKKER:
♦ Jeg bestemte meg for å ha mars som en helt sukkerfri måned.

GENERELL HELSE:
♦ Det var et halvt år siden jeg hadde vært syk. Helt utrolig. Et stort skritt i riktig retning for ei som har hatt normalt 3 forskjølelser i året og 3-5 luftveisinfeksjoner. Jeg takket mine grønne tilskudd og alger.
♦ Ellers ingenting å si.

   
   
    


                                                 

Yogi - Green Tea Blueberry Slim Life

Yes, det er tid for litt te! Denne teen skal faktisk ha æren for at jeg liker grønn te, jeg gjorde nemlig ikke det før jeg smakte denne. Jeg er uenig i "slim life", men grønn te er kjent for å øke forbrenningen og sammen med garcaniafrukt (apetittsvekkende), koffein og ginseng (oppkvikkende) kan denne teen sikkert virke slankende. Ha derimot ingen forhåpninger, dette er ingen mirakelte, men den er god så jeg syns den fortjener plass her.Yogi - Green Tea Blueberry Slim Life Tea:
♦ 100% naturlige ingredienser.
♦ Inneholder kun 1/3 av koffeinen sammenliknet med kaffe og sammen med ginsengen gir dette en lett oppkvikker.
♦ Inneholder bla. grønn te blader, ginseng, garcinia cambogia og urter som stevia, bibiscus (blomst) og blåbær.
♦ Les om garcinia cambogia her. Garciniafrukten er det som skal virke apetittsvekkende med teen. (Merker ikke noe spesielt til det jeg da).
♦ Aldri la den trekke lengre enn 3minutt og ikke bruk kokende vann, 80-90grader er fint. Den blir lett bitter og det smaker grusomt!
♦ Lukter naturligvis grønn te og blåbær.
♦ Smaker også grønn te og blåbær og den er søt.
♦ Den koster ca 21 kr på Iherb og HER kan du lese resten.
Jeg liker denne som en liten oppkvikker når det trengs, men den er ikke favoritten min :)

" W h e r e    t h e r e    i s    l o v e ,    t h e r e    i s    n o    q u e s t i o n "

Trinn for trinn: Lag knekke/brød-kjeks!

Jeg tror det var himalayasaltet og gresskarkjernene som gjorde disse så utrolig gode. Himalayasalt fremhever smaken i alt og gjør det bedre, rett og slett. Mens gresskarkjerner i seg selv smaker nydelig. Disse ble myke inni og krispy i kantene og slik liker hvertfall jeg de. Jeg tror uansett at himalayasaltet er en viktig del av denne oppskriften! Jeg har ikke prøvd med pålegg ennå, de er gode uten, men helt sikkert enda bedre med feks. tomat og avokado! HER er innlegget med oppskrift og noen ord om disse knekke/brød-kjeksene, mens dette innlegget viser hvordan jeg gjorde det.

Knus 2ss loppefrø i et kaffekvern og legg i litt vann (så det dekker over). Knus 1dl med linfrø, sett til side.

Kvern 1 dl mandler i en kjøkkenmaskin eller blender. Jeg lot det være noen biter igjen.


Rasp 2 gulerøtter eller gjør som meg, bruk maskin. Latskapen lenge leve. Dessuten blir gulerøttene saftigere!


Tilsett 2dl vann og de knuste linfrøene. Slapp av, det ser guffent ut, men resultatet blit bra! Tilsett loppefrøene. Konsistensen kan være litt flytende nå. 

Loppefrøene som du la i vann (psyllium, fiber husk) suger til seg enormt med vann med en gang, gi de gjerne litt ekstra vann og hell over i kjøkkenmaskinen, eller blender. Loppefrøene er en seig masse og ser ikke apetittvekkende ut, slapp av, det gir masse fuktighet i kjeksene og de smaker ingenting!


Hell den seige "deigen" evt. over i en bolle og la den hvile mens du f.eks tar oppvasken eller en dans på stuebordet? Dette for å la både linfrøene og de knuste loppefrøene suge til seg enda mer væske.


Form noen runde kaker, 1-1,5cm tykke, dryss himalayasalt og gresskarkjerner over.
Stekes på 200grader, midt i ovnen. 15min med bakepapir over og 15min uten bakepapir på slutten. Du kan fint åpne og slippe ut fuktigheten et par ganger. Altså, ca 30 min. Men pass på de, de skal være myke, men slippe taket fra bakepapiret. Litt harde i kantene er bra, de vil bli hardere når de er kalde.

OPPSKRIFTEN ga 16stk, et brett. Dette skal så absolutt gjentas! :D

Allergivennlige knekke/brød-kjeks!

Denne bloggen burde blitt døpt til følgerikkeoppskrifter.no, men av og til tror jeg det kan lønne seg. Denne oppskriften er nesten for god, enkel (OG SUNN!) til å være sann, flott! Jeg kan da ikke holde en sånnen oppskrift for meg selv, nada, niks, nei! Dere skal selvsagt fåden! Orginaloppskriften, finner du HER, mens jeg tok en liiiten twist på den, men fikk også et veldig vellykket resultat! 

                   Nomnomnom...mmmmm!
                  

Jeg syns det var litt vanskelig å finne ut om disse egentlig var kjeks, brød eller knekkebrød. Myke som brød, krispy i kantene som knekkebrød, små som kjeks, men saftigere enn alle tre! Derfor ble det knekke/brød-kjeks. Jeg velger å kalle disse allergivennlige selvom de inneholder nøtter. Oppskriften er ellers helt uten gluten, laktose, egg, soya og er i tillegg gunstig ved en lavkarbodiett og ved diabetes.
 
Litt om innholdet i knekke/brød-kjeksene:
♦ Masse omega 3.
♦ Mandlene gir en god dæsj proteiner, fiber, kalsium, vitamin E, kalium og en stor dose umettet fett.
♦ Betakaroten.
♦ Nesten ingen karbohydrater.
♦ Lav GI, bra for blodsukkeret og ved diabetes.
♦ Mineraler fra himalayasaltet.
♦ Helt uten sukker, selvfølgelig!
♦ 100% uten gluten, laktose, egg og soya!
♦ Vannløslig fiber, masse vannløslig fiber. Magen din kommer til å hoppe av glede og bli veldig sammarbeidsvillig de neste dagene!

Oppskriften er enkel:
♦ 1dl mandler
♦ 1dl knuste linfrø
♦ 2ss kvernet loppefrø (psyllium, fiber husk)
♦ 2gulerøtter
♦ ca 3dl vann
(dette er orginaloppskriften)
Legg til:
♦ Himalayasalt
♦ Gresskarkjerner
På nettsiden med orginaloppskriften var det veldig dårlig forklart hvordan dette egentlig skulle gjøres, men jeg viser i neste innlegg, trinn for trinn(orker ikke så lange innlegg). :)
                                                                                 
NB: NB: NB: Disse inneholder, som dere ser i oppskriften, knuste linfrø. Knuste linfrø (og alle andre knuste frø) er spesielt utsatt for å harskne. Oppbevar de derfor i en tett boks i kjøleskapet og frys ned de du ikke kommer til å spise de neste dagene. I tilegg skal man ikke spise for mye linfrø, så et par-tre av disse om dagen bør være nok :)

Skriv under: ME/CFS- rett behandling til rett pasient

Det er vell et år siden jeg skrev under på denne underskriftskampanjen, men i dag kom jeg over den igjen og vil derfor dele den med dere. Håper også noen vil skrive under, jo flere som skriver under, jo større er sjansen for at vi blir hørt!

                  

ME/CFS-senteret på Ullevåll Universitetssykehus er ett skritt i riktig retning, men det er likevel fortsatt en lang vei å gå. Mange med ME/CFS får ikke den hjelpen og behandlingen de har rett på og det blir fort en ond sirkel hvor man ikke får informasjon og tilrettelagt behandlig. Mange blir også kastet ut i kurs/tiltak hos NAV, noe som forverrer sykdommen betraktelig. Det hjelper ikke å plassere et menneske med ME/CFS i et tiltak for så å håpe alt skal bli bra av seg selv, det trengs tilrettelagt behandlig til hvert enkelt individ. Vi er mennesker, vi er forskjellige og det er også sykdommen. Noen kan stå, noen kan gå, mens andre kan jobbe og vi trenger behandling utifra vår egen sykdomstilstand.

Du kan lese mer og skrive under ved å gå inn på DENNE linken.

                          Håper, og krysser fingrene for at du vil være med å hjelpe!

Ut med sukker, inn med sukrin!

Nå vil jeg vie dette innlegget mitt til sukrin og jeg håper jeg kan inspirere og forhåpentligvis overbevise hvertfall ên leser til å kjøpe sukrin og kaste det gamle sukkeret. Jo fler som oppdager og bytter ut sukkeret med sukrin, jo større er sjansen for at markedet for produkter laget med nettopp sukrin fremfor sukker, blir større.

Jeg har i et tidligere innlegg skrevet om stevia og jeg anbefaler å lese det innlegget også. Stevia egner seg dog. ikke til baking slik som sukrin gjør, men kan fint kombineres med sukrin i baking for å redusere den totale sukrinmengden og det gjør det billigere.

I Norge kjenner vi erythritol som "sukrin", men det er altså erythritol som er det kjemiske navnet! Erythritol er et helt natulig søtstoff og finnes i bla. fermenterte matvarer, frukt og sopp, men er da altså sukkeralkoholen erythritol. I motsetning til de andre sukkeralkoholene gir ikke sukrin diarê, rett og slett fordi molekylet er så lite at det absorberes lett fra tarmen, tas opp i blodet, men skilles ut igjen gjennom urinen. I Japan har stevia vært brukt i over 20 år, men det har også sukrin vært eller altså erythritol som det så fint heter. Så at det er "nytt" her betyr ikke at det er nytt på markedet. HER kan du lese hva Dag Viljen Poleszynski sier om erythritol, eller sukrin om du vil. Dette er en gammel artikkel og litt moro er det å lese svaret fra mattilsynet helt nederst i artikkelen. Vel, det ble hvertfall tillatt!


Litt snacks om sukrin:
♦ Sukrin virker som en antioksidant da det har evnen til å uskadeligjøre frie radikaler i kroppen.
♦ Sukrin skader ikke tennene
♦ Sukrin er det eneste volumgivende søtningsstoffet med null kalorier.
♦ Candidasopp kan ikke nyttiggjøre seg av sukrin og er derfor trygt ved candidadiett.
♦ Sukrin påvirker ikke blodsukkeret i det hele tatt og kan trygt brukes av diabetikere eller ved et lavkarbokosthold.
♦ Bruker du sukrin i gjærbakst må du bruke den vanlige gjæren, ikke den røde som er beregnet på søt gjærbakst.
♦ Ved gjærbakst oppfører sukrin seg annerledes enn sukker og trenger lengre hevetid, men baksten hever i ovnen så det er ingen grunn til bekymring. Resultatet blir like bra!
♦ Sukrin og sukker har samme volum, brukes som du ville brukt sukker: i kaffe, te, frukt, bær, desserter, smoothies, frokostblanding osv.
♦ Sukrin tåler oppvarming og kan fint brukes til koking og baking
♣ Nederst på denne siden finner du vitenskapelige studier med sukrin, HER.

Så, et lite tips på slutten: Vil du kjøpe billigere sukrin på nettet er det altså "erythritol" du må søke etter.
                
                Kilden og bilde1 er funksjonellmat.no og bilde2 er fra google.

Kokkelerer og styrer om dagen

OG jeg jobber med en oppskrift. En deilig oppskrift faktisk, men jeg vil ikke legge den ut ennå fordi jeg ikke fikk den til å heve som jeg trodde den skulle. Rart det der. *Klø seg i hodet*...

Denne sukkerkutten altså, den har ikke bare fått meg til å kokkelere voldsomt, men den har også skjerpet smakssansene mine veldig! Det er faktisk helt utrolig hvor mye ting smaker nå i forhold til da jeg hadde et betydelig inntak sukker. Og ikke minst har jeg blitt veldig obs på alt som er søtt. Smaksløkene løper i vann bare man nevner bær eller cupcake. Før lå faktisk smaksløkene i dvale frem til de fikk litt sjokolade. Har aldri vært noe fan av smoothies og juice før, er det noe rart egentlig? Det sakte jo ingenting og var ikke søtt nok. Jeg tror det er mange som har det sånn og jeg er ganske sikker på at det må være sukkeret!

Dagens "kokkekunst"


Det ser kanskje ikke sånn ut, men denne kaka ble ordentlig saftig!!!!
Jeg håper jeg finner den "rette" oppskriften til dere, så jeg får lagt den ut her. Tro meg, denne kaken var helt nydelig. Samboeren mente det samme og spiste ivei. Problemet er likevel at den ikke hevet nok. Kaka er uten gluten, laktose, soya og sukker, hvem hadde trodd det? ;)

        

Litt mer om Iherb

Jeg har skrevet litt generell informasjon om Iherb før, men jeg syns det er på sin plass at jeg forteller enda litt mer. Jeg bruker trossalt produkter kjøpt fra Iherb daglig og jeg er utrolig glad for at jeg har funnet denne siden. Det har gjort det lettere og ikke minst mye, mye billigere for meg å gå til innkjøp av bla. grønne tilskudd, superfoods, hud-og dyrevennlige velværeprodukter og annet stæsj. Når man har ME er det spesielt deilig å ha nettsider hvor man kan shoppe uten å flytte på fua og bruke minimalt med krefter. Vi har jo behov vi også, shoppingbehov og nettshopping tilfredsstiller disse behovene.

                                                                

HER
kan du lese det jeg har skrevet om Iherb før og det bør leses først hvis du er litt usikker på hvordan Iherb funker.

Fortollingsbrev fra posten:
Man kan oppleve å få et brev om fortolling når man handler på Iherb. Det er et brev der posten, eller tollen, spør om tilatelse til å fortolle pakkene dine for deg, automatisk. Det bør man ikke gjøre. Eller du kan fortolle pakken selv på ditt lokale postkontor. Dette brevet får du fordi de tror varens verdi er over 200,- eller inneholder ulovlige stoffer, dette stemmer i de fleste tilfeller IKKE. Det du gjør da er egentlig ganske enkelt: Send en mail til privatfortolling@posten.no og legg ved referansekoden til pakken (står i brevet) og bestillingsbekreftelsen på pakken det er snakk om (denne får du på mail kort tid etter at du har bestilt pakken). Det som skjer da er at du får pakken din noen dager senere når de ser innholdet og verdien i pakken. 

                         

Litt om rabattkoden:
Jeg har også nevnt rabattkoden flere ganger og nå vil jeg fortelle dere hvorfor jeg "reklamerer" med den. Det er en vinn-vinn kode. Jeg har ikke mange lesere, men jeg vil tro at mange av de som leser bloggen av og til får lyst å handle fra Iherb pga. mine anbefalinger. Når man handler fra Iherb første gang har man mulighet til å bruke en rabattkode, altså (coupon code) hvor Iherb trekker fra 5$ ved slutten av bestillingen. Det finnes tusenvis av disse rabattkodene, hvorfor? Jo, fordi når du da har bestilt din første pakke, så får du din egen rabattkode og kan nå gi den ut til venner og familie. Denne koden vil igjen gi dine venner en rabatt på 5$ når de handler for første gang. DU, derimot, du kan tjene på det de handler. Jeg har ikke helt forstått det der, men etter at noen har registrert min kode har jeg "tjent" noen dollar. Disse kan ikke (som jeg har forstått) bli brukt før etter en måned. Det er ikke mye man tjener, men alt er bedre enn ingenting. Som jeg sa, jeg har ikke helt forstått det der eller hvor mange dollar man tjener, men det jeg har fotstått er at du kan tjene noen dollar og disse kan du velge å trekke fra på bestillinger, men brukes innen et halvt år.

Din kode:
For å finne ut hva din kode er går du inn på "My account" så er det noen alternativ med blå skrift. Trykk på "Iherb rewards" og her står da koden din øverst, den skal stå på "active". Her kan du også finne ut mye informasjon om denne koden og hvordan dette fungerer, uten at det har hjulpet meg så veldig mye *host*. Når noen bruker koden din vil det komme opp en "Pending Credit", men det er ikke før (etter en måned) kreditten er "Available Credit" at du kan bruke den. "Total Income" er hvor mye du tilsammen har tjent.

                        

Greit å vite:
♦ For å slippe toll og moms må varens VERDI være under 200,-.
♦ Frakten regnes IKKE med i 200,- grensa over. Hvis pakken f.eks koster 190,- og frakten 300,- skal du likevel ikke betale toll eller moms.
♦ Du kan oppleve at tollvesenet har åpnet pakken og krøllet den fint sammen igjen for så å sende deg den da alt var greit likevel.
♦ Land utenfor EU/EØS (som USA) er Norge veldig strenge med, derfor er det ikke lov å handle varer som blir ansett på som legemiddel i Norge, selvom det er fullt lovlig og selges her.
♦ Liste over legemiddel finner du HER.
♦ Urtelisten A og B finner du HER.
♦ Urter fra urtelisten over merket med "L" og "LR" blir blir kvaliffisert som legemiddel og er derfor ulovlig fra land utenfor EU/EØS, mens "H" er handelsvare og kan importeres fritt, også fra USA.
♦ Det er heller ikke lov å handle kosttilskudd for mer enn 90 dagers forbruk fra land utenfor EU/EØS, husk dette. OBS: mange kosttilskudd inneholder "legemiddel".
♦ I tillegg bør man huske at kosttilskudd ofte inneholder høyere doser enn hva som er lov å importere. Så selvom alle ingrediensene er lovlig, kan grenseverdiene overstiges og produktet blir da ansett som "legemiddel" og blir returnert.

Jeg håper dette var litt til hjelp :)

                                                                     

Lag appelsinbrus

Det er fantastisk nydelig påskevær på sørlandet i dag! Sola skinner, igjen, og snøen har smeltet mye de siste dagene. Det så mørkt ut for bare noen dager siden, men utrolig hvor fort snøen smelter når det først blir plussgrader. Jeg hadde en grusom dag i går. Kroppen har rett og slett aldri vært så ille, men etter mange timer med søvn er jeg glad og fornøyd i dag :)

Laget meg et glass med deilig appelsinbrus:


Jeg anbefaler alle å prøve farris/farris bris, en halv sitron og (til de som har) 3-4 dråper stevia - vanilla creme og selvfølgelig masse isbiter. Dette er surt, mens ettersmaken er søt med vaniljekrem. Nam, nam.

I dag hadde jeg ikke sitron, derfor ble det appelsin. Gjør ikke meg noe, appelsinene om dagen er søte, gode og veldig saftige. Denne smaker litt som fanta, ikke dumt altså!

Oppskrift på appelsinbrus:
♦ Saften av 1 appelsin
♦ Farris bris
♦ 3 stevia vanilla cremedråper
♦ Masse isbiter.
♦ Rør godt og sugerør er viktig
Namnam :D


                                          Ø N S K E R    D E G    E N    K N A L L F I N    S Ø N D A G ! ! !

Søt teboks og "litt" te...

Blir glad hver gang jeg ser på denne søte, lille teboksen her. Fikk den til jul i 2008 av vår eks-nabo og den er kjøpt i Polen. Skulle så gjerne hatt flere og muligens i forskjellige størrelser. Denne lille teboksen blir dog. ikke bruk til te, men til å oppbevare mine porsjonspakker med xylitol og stevia. Praktisk :) 

Søte teboksen
      
Hvis noen tilfedigvis skulle ha sett noe liknende i butikk eller på nett: ROP UT!

Så, over til "litt" te. Ryddet i kjøkkenskapet i morges og fant ut at jeg kunne ta noen bilder av teen min. Noen av disse er sikkert modne for søpla, mens andre er nyere. Te er noe jeg aldri får nok av så selvom dette ser veldig mye ut, er det ikke det for meg. Går fort lei og er alltid klar for ny te, men er ikke like flink til å tømme boksene.

Poseteene, de helt til venstre drikker jeg aldri. Samboeren liker disse.

Fra venstre:
Starter med litt grønn te i forskjellige smaker, kamillete, svart te eple/kanel og earl grey. Det er disse sambo liker. Min høyreside: På toppen ceylon te og hvit te/m pære. Masse yogi: bla. vanilje/hasselnøtt, rooibos med søt fersken, sjokolade, detox bær, detox fersken, grønn te med blåbær, "sunn faste"..

Så teen i løsvekt. Te i løsvekt er alltid best syns jeg:

Her er det litt av hvert.
Grønn, svart, rooibos, kinesisk pu erh og urteteer til høyre. Alle bortsett fra de grønne er kjøpt hos Lillan. De grønne er fra helsekost og er blåbær, løvetann og en med rensende urter.

Og et siste bilde:

Her er de fra bildet ovenfor: 
en sengetidte, ren kinesisk earl grey, svart te med mango og en honeybush med fersken og aprikos.

Kveldskos med grønnsaker og cashewnøttdip

Fredag kveld byr på litt ekstra kos. Cashewnøttdip er for meg ekstra kos. Jeg har skrevet om cashewnøttdipen før, men sånt bør nevnes oftere. Her skal jeg vise dere hvor enkelt dette faktisk er. Kan dessverre ikke forklare hvor godt det er, men saken blir som Polly's cashewnøtter med salt og pepper. Yammi!

                       

Eksakt oppskrift (faktisk):
♦ 1dl tørre cashewnøtter (bløtlegges et par timer)
♦ 1dl vann
♦ Himalayasalt, hvitløkspulver og sortmalt pepper

Bilde 1: Hell av vannet på de bløtlagte cashewnøttene, skyll godt.
Bilde 2: Over i blenderen med litt av vannet.
Bilde 3: Nå vil det se slik ut, hell derfor litt ekstra vann til du har ønsket konsistens. Pass på at den ikke blir for bløt, altså for mye væske. Tillsett krydder og blend. Finish!
      

Velbekomme, kos deg :)

Lag ditt eget ekte vaniljesukker

Har du først fått sansen (eller smaken) for ekte vanilje kommer du aldri til å gå tilbake til vaniljesukker fra butikken. Aldri! Det er to vidt forskjellige planeter og vanilje fra vaniljestang er himmelen i forhold. Nå skal jeg vise deg hvor enkelt det er å lage ditt eget, ekte og hjemmelaget vaniljesukker, uten at det koster skjorta. Vaniljepulver, av ren vaniljestang, er nemlig ganske dyrt, men det er ikke denne oppskriften her nei

Palmesukker skal visstnok være veldig godt sammen med vanilje så har du palmesukker ville jeg prøvd det. Jeg brukte sukrinmelis og litt stevia og det ble helt perfekt, akkurat som vaniljesukker ellers er i konsistensen, fløyelsmyk.

        

Jeg brukte:
♦ 1/4 vaniljestang
♦ 3store spiseskjeer sukrinmelis (vanlig sukrin og palmesukker går nok kjempefint det og)
♦ Litt stevia
NB: Vaniljestangen må tørke, min lå litt i ovnen sammen med litt mandelmasse som skulle tørkes. Ellers vil jeg tro den tørker av seg selv på kjøkkenbenken, men det tar nok noen dager. Dette er hvis man har en myk vaniljestang fra glass. Kjøper man vaniljestang i pose er de som regel knallharde og det er faktisk litt praktisk i dette tilfellet, da slipper du tørke de. Ellers er alltid vaniljestangen best fra glass der holder den seg myk og fersk lenge.

           

Enkelt og greit: Kvern sukker og vaniljestang. Jeg brukte kaffekvern. Oppbevar i tett boks/glass. Det smaker nydelig og min porsjon fylte opp hele Santa Maria glasset!

Ta oppskriftene mine med ei klype salt

Jeg må bare få sagt dette først som sist: oppskriftene mine tas med ei klype salt. Jeg bruker ikke oppskrift når jeg prøver meg frem og alle opprkriftene jeg har lagt ut er ca.mål. Det er viktig at dere som vil teste ut oppskriftene bruker husmoren i dere og føler dere frem! Jeg vil bare få sagt dette for selvom jeg legger inn ganske spesifikke oppskrifter er det bare ca.mål utifra det jeg husker. Håper likevel det er ganske så riktige mål :)

Etter at min nye kompis kom i hus har den pisket mye eggehviter, mildt sagt. Det har blitt noen porsjoner med sjokolademousse, dog: den ene ble sjokoladepudding, ehm. Men godt uansett! Gleder meg så til sommeren så jeg kan lage jordbærmousse med norske jordbær, ÅRH! 

       
Her har jeg kverna kakaonibs, mandler, sukrinmelis, kokos og bittelitt himalayasalt på toppen. Kunne spist bare det jeg, kjempegodt!

   
Eggehvitten ble ikke heeelt blanda ut, men vell så godt! Her har jeg hakka kakaonibs, mandler, cashewnøtter, kokos og gojibær. Gojibærene passet veldig godt sammen med det andre, faktisk første gang jeg syns gojibærene var knallgode!
Blablah: Blogglovin

Noen som sitter på noen deilige mousse-oppskrifter? Bring it to me :D

Stevia - Vanilla Creme dråper

Dette innlegget er for alle dere der ute som bruker søtning regelmessig og spesielt til dere som bruker kunstig søtning som splenda, natreen og suketter. Ut med det! Det finnes noe mye bedre. Flytende stevia med vaniljekrem smak. Nok en gave fra moder jord, helt naturlig. Og nei, det er ikke for godt til å være sant, det smaker vaniljekrem!

Tusen takk til Silje som la ut informasjon om denne, ellers hadde jeg nok aldri oppdaget den.

Wisdom Naturals -
Liquid Stevia Vanilla Creme


                                                                                 
♦ Naturlige ingredienser.
♦ Stevia er en urt som ikke inneholder kalorier eller karbohydrater og påvirker derfor heller ikke blodsukkeret.
♦ Et par dråper kan brukes i vann, te, kaffe, melk, smoothies, is, yoghurt, desserter, sjokolade, kaker, i krem, sorbê, marengs, på frukt, bær, og alt du kan tenke deg.
♦ Den inneholder 60ml. Lite? Nei. Det blir 240 porsjoner hvis man bruker 5 dråper av gangen. Dvs. ca. 500 porsjoner hvis du bruker den i kaffe, te, melk og andre milde ting som krever lite søtning.
♦ Den koster ca. 55kr og det er billig for den kommer til å vare lenge.
♦ Bestilles fra Iherb. Jeg har søkt litt på nett og det ser ikke ut som dette er noe man får tak i og prisen vil uansett ikke være så lav som på Iherb.
HER finner du resten av serien. Om noen dager får jeg sjokoladen, spennende :)

NB: NB: Her skal man være sparsom med dråpene. 2 dråper i teen er nok og 3 i kaffen. Tar du for mye blir det bittert. Ta heller for lite. Gjør som meg, vær enusiastisk og spent, smak på en dråpe. Bittert og søtt x (!!!). Du vil da forstå hvor søtt dette er og hvor lenge denne flasken vil vare!

                            

Månedsoppdatering for januar

Henger litt etter her ja, men punktene er skrevet ned og kan føres rett inn. Bestemte meg nylig for å skrive "månedsoppdateringer" og siden jeg allerede henger etter to måneder får jeg bare se å få fart på sakene. Disse innleggene er mest for å bli mer bevisst ovenfor de endringene og valgene jeg tar. Kanskje lærer jeg noe eller kanskje gjør jeg samme feilen igjen og igjen?

                          

BLOGG: 
♦ Jeg starter bloggen etter mange måneders vurdering om jeg ville klare det og om dette var noe for meg. Baktanken var å starte en blogg der jeg kunne lære andre noe og dele ut tips om helse og kosthold som jeg er over gjennomsnittet interessert i. Samtidig ville jeg hele tiden ha fokus på å bli frisk fra ME.

MELK:
♦ Meieriprodukter ble kraftig kuttet ned på og animalsk melk ble erstattet med rismelk og havremelk.

KAFFE:
♦ Jeg var storforbruker av kaffe og bestemte meg derfor for å trampe ned. Etter to uker med nedtramping kuttet jeg ut kaffe og økte heller inntaket av te, både med og uten koffein.
♦ Som erstatning for kaffe med melk fikk jeg virkelig smaken for te med rismelk/m vaniljesmak i alle mulige varianter og kaffekutten ble mye lettere enn forventet.

DYREVENNLIGERE:
♦ Jeg bestemte meg for å bruke opp det jeg hadde/har av produkter testet på dyr, men at jeg fra da av skulle finne andre alternativer, som tar hensyn til dyrene. Ikke fanatisk, men prøve så godt jeg kunne var målet.

MANDELMELK:
♦ Kjærlighet ved første munnfull. Laget mandelmelk for første gang og det ble en del av kostholdet. Laget stadig ny melk og brukte den mye i te og smoothies.
♦ Prøvde meg også på oppskrifter med mandelmassen som blir igjen av melken, bla. mandelmel og marsipan.

GLUTAMAT:
♦ Takk og farvel til Toro. "Svigerfar" fikk en pose med typisk buljong, posesauser og gryter som er fullstappet med hvete, gluten, sukker, salt, E-stoffer, smaksforsterkere osv.
♦ Jeg gikk til innkjøp av økologisk buljong og naturlig glutenfritt jyttemel. Jeg har aldri brydd meg om baking, men når jeg skulle kvitte meg med Mr. Toro måtte jeg lage maten helt fra bunnen av og da fant jeg ut at jyttemel funket kjempefint. Du finner fortsatt Toro hos oss, jeg har nemlig ikke klart å overbevise min kjære helt, ENNÅ!

GENERELL HELSE:
♦ Ikke noe bemerkelsesverdig annet enn at jeg brukte flere uker på å komme meg etter alt stresset, bråket og maset i jula. 

          

     

      


                                           

Månedsoppdateringer med tilbakeblikk...

Jeg har grublet over om jeg skal lage en månedsoppdatering med tilbakeblikk for måneden som var. Rett og slett for å bli bevisst over endringene jeg gjør, for å ha orden og kanskje også det vil gi en god pekepinn på hva jeg gjør rett og galt. Bli mer bevisst ovenfor endringene jeg gjør, rett og slett. Nå har jeg da bestemt meg for at jeg skal lage en månedsoppdatering hver måned med et lite tilbakeblikk over måneden som var.

Jeg har tjuvstartet. I januar begynte jeg å skrive ned endringer og notater som var verdt å merke seg. Det samme gjorde jeg for februar og har nå også et par punkter for mars. Alt må tas gradvis og ved å skrive ned de nye innføringene er det lettere å holde rede på det. Hvordan dette vil bli fremover vet jeg ikke, men nå som det er såpass mye "nytt" er det hvertfall greit med denne oppdateringen.

H u s k ; baktanken med denne bloggen er jo nettopp at jeg deler mine tips og triks, samtidig som jeg prøver å finne den riktige veien ut av ME. Da må man tørre å prøve, feile litt og lykkes masse! :D 

                       

Råsaftsentrifuge!

Du kan tro jeg ble både nysgjerrig og skeptisk da jeg fant ut at denne foodprosessoren hadde råsaftsentrifuge. Jeg hadde ingen anelse om hva dette kunne være, men etter en rask tur innom google fant jeg fort ut at dette altså skulle være en slags elektrisk sitruspresser. Jeg hadde ikke de største forventningene, men ga da altså denne råsaftsentrifugen en sjans i dag!

 
Det er ikke verre enn at man seter sitrusfrukten oppå den gule og presser ned. Noe så "genialt", hva? Nå trenger jeg ikke presse sitronene mine for hånd engang... Hehe.

              
En appelsin og en halv sitron, nydelig. Dette tok meg tiden det ville tatt i å presse en halv sitron og helt uten å bli kraftløs i kroppen. Jeg er fornøyd. Ekstradelen med det kule navnet, råsaftsentrifugen, fungerer!

pH-mirakelet er i hus

Ok, min kjære har virkelig fått sansen for å tilfredstille mine materialistiske behov ved å mate meg med bøker! Misforstå meg rett, det gjør ikke meg noe det altså! Dette var en av altså tre bøker jeg ønsket meg, nå har jeg alle.

pH-mirakelet 
   
Av Robert O. Young og Shelley Redford Young

pH-mirakelet virker som en utrolig interessant bok. Den tar for seg syre-basebalansen i kroppen. Ubalanse i syre-basebalansen kan nemlig være årsaken til veldig mange livsstilsskydommer som bla. lavt energinivå, smerter i muskler og ledd, drålig fordøyelse og overvekt. Mange som har lagt om kostholdet med basiske og lett syreholdige matvarer, opplever en merkant bedring i kroppen. Ved å følge bokas kostholdprogram mener forfatteren at man kan balansere kroppskjemien, normalisere fordøyelsen og bli kvitt skadelige bakterier som trives i kroppen. Boka er på norsk, helt topp for meg! Det er ikke vanskelig å finne informasjon om pH-balansen, et raskt søk på google vil gi deg enormt med lesestoff. 
                                                                                                                 
Tror jeg skal spare denne boka til påska, for så og forhåpentligvis ta den med ut i solveggen. Lenge leve forhåpninger! 

Raw Food på Tv 3

Nå har jeg kost meg med en episode Celebert Selskap med Trine Grung hvor hun serverer raw food. Fikk "selvsagt" ikke med meg dette da det gikk på TV, men så leste jeg på senseoflife's blogg at man kunne se dette på tv3.no. Knall!

Utrolig fristende meny! Og det ser helt nydelig ut!
Kathrine Sørland mente det manglet kjøtt og det er godt mulig jeg fullfører hovedretten med bønner. Det er spesielt hovedretten som får mine tenner til å løpe i vann; sjekk bare disse bildene da:

  Forrett: Eksotisk og fargerik papayasalat                    Hovedrett: Grønnsaklasagne
    

                                   Dessert: Jordbærsorbê/m rå sjokolade
                                   

Ved å trykke HER finner du oversikt over alle tidligere sendte episoder av Celebert Selskap, trykk på "program" og så "ep. 28" for å se episoden. Bildene er fra tv3.no

Pakkepakker...

Endelig var det min tur til å få smake gojibær! Jeg har ventet lenge, veldig lenge på å få smake disse populære og supersunne superbærene. For det er faktisk det de er, superbær. Men så hadde jeg da ventet så lenge på at gojiking.co.uk skulle få inn økologiske gojibær at jeg ga opp og bestilte "kun" gojibær. Et innlegg om goji kommer sikkert etterhvert :)

Så, over til fangsten, fra gojiking:


♦ Goji bær:
2x250g. Super kilde til bla. vitaminer, mineraler, proteiner og antioksidanter! Kan spises rå, ha på frokostblanding, i bakst, sjokolade, desserter, smoothies osv... Det var disse gojibærene jeg ville ha og skal prøve å få fatt på neste gang.

Rå Chiafrø: Fantastisk vegetabilsk kilde til omega 3, fiber, kalsium og protein. Godt for fordøyelsen, kan "brukes" som linfrø. Jeg elsker chiafrø, smaker godt og kan brukes på alt, spør du meg.


Så over til pakke fra Iherb, såklart måtte det også til :)


Hele, rå, Cashewnøtter: Jeg er hekta, disse er så gode! De smaker naturligvis helt vanlige cashewnøtter uten salt og frityrfett.

Dessert Essence Mandel Hand and Body Lotion: Som resten av "slekta" er denne kraftig på lukt. Den lukter bedre enn lavendelen og muligens også vaniljen. Klarer ikke helt å bestemme meg. God mandelduft. Selvfølgelig uten parabener denne også.

Rått kakaopulver: Livsviktig!  Mitt kjære kakaopulver. Brukes daglig. Smaker sikkert altfor kraftig og bittert for mange, men man blir vandt til det og man lærer seg å beregne kakao etter de andre ingrediensene. Her skrev jeg noen ord om rått kakaopulver.

♣ Dessert Essence tester IKKE på dyr!

SjokoLokoLadeMousse!

På min måte såklart! Jeg er imponert. Jeg har laget sjokolademousse for første gang og det ble vellykket, helt på øyemål og følesans. Selvfølgelig måtte jeg prøve om foodprosessoren vispet eggehvitene stive like fort (kremt) som mammas. Det gikk raskt OG den bråker ikke ille som forventet.

Jeg brukte agar agar i stedet for gêlatin, les gjerne hvorfor HER.


Oppskrift:
♦ 1 liten ss agar
♦ 6 dråper stevia vanilla cream
♦ 1ss carob
♦ 2ss sukrin og litt stevia
♦ 4 eggehviter
♦ 2 ss rått kakaopulver
♦ Kokos og kakaonibs til pynt

- Kok opp agar og litt vann, en dl eller to. La det koke på svak varme til agaren er oppløst, tilsett steviadråpene, og carob. Rør til det er en flytende masse, avkjøl litt, men ikke la agaren begynne å stivne.
- Pisk eggehvitene, nesten stive. Tilsett 2ss sukrin, litt stevia og 2ss rått kakaopulver. 
- Tilsett agarblandingen, rør litt og kjør på igjen ;) Når mousen er fin i konsistensen tar du den over i former og setter i kjøleskapet.   Ordentlig mektig kveldskos dette, men gud så nydelig med sjokolademousse med god samvittighet!

Mitt nye familiemedlem!

Så deilig, nå har jeg fått meg min etterlengtede foodprosessor! Det ble litt dyrere enn planlagt, men denne måneden gikk det greit. Dessuten, "elkjøp" hadde ikke akkurat verdens største utvalg i foodprosessorer, det samme gjelder Lefdal, Elprice OG Expert. Utsolgt overalt, så et tips; skal du ha foodprosessor, kjøp over nett og smør deg med tålmodighet. Men dêt hadde ikke jeg tid til!

Jeg er helt ny på dette. Det eneste jeg har er en trofast blender og et nytt kaffekvern. Ja, så denne foodprosessoren blir tatt godt imot her i hus ja. Når jeg forstår den da... Hvordan man skal bruke den... Ja, det kan nok bli festlig... Hmfsj...

Her er vidunderet:


LES:
Den tar såpass mye plass på kjøkkenbenken at den har blitt byttet ut med kaffetrakteren. Tenk dere det! Hvem hadde trodd det for halvannen måned siden? Dessuten, den er så mye penere å se på, ikke vell? Helt nyforelska jeg, til og med blenderen virker god!

For de spesielt interesserte: HER kan du lese mer om min nye kompis.

Oppdatering: sukkerfri måned

For et par uker siden skrev jeg DETTE innlegget hvor jeg lekte med tanken om en 100% sukkerfri måned fra 1. mars. Såvidt jeg har forstått er vi godt ute i mars og jeg har likevel ikke skrevet noe som helst om denne sukkerfrie måneden. Falt jeg av lasset eller har jeg vært for gretten til å skrive om det?

Nei, det ble ikke med tanken! Jeg pleier ikke vurdere ting uten å følge det opp, så startet derfor en sukkerfri måned for vell 9 dager siden. Jeg har holdt meg unna alt av skjult sukker som i mitt tilfelle er typisk; hakka tomater, mais, bønner og krydder. MEN verre er det med vin, man får ikke helt sukkerfri vin, gjør man? Selvfølgelig uten kunstig søtningsstoffer da. Jeg har drukket vin! Men det finnes forskjellig typer vin, med forskjellig sukkerinnhold. Jeg liker rødvin og tørr hvitvin, det er en kjempefordel! Søte viner er nemlig sukkerbomber. Jeg har derfor ikke hatt 100% sukkerfri måned, men jeg kommer til å fortsette å drikke vin jeg, nemlig, derfor inkluderer jeg vin også i min sukkerfrie måned.

Hvordan har det sålangt gått?
Jeg har spist masse gode cupcakes og drukket kraftige og smaksfulle smoothies, alt uten raffinert sukker såklart. Det er jo det jeg vil unngå! På lørdag derimot, da meldte sukkersuget seg. Ikke søtsuget nei, men sukkersuget! Det er en stor forskjell det nemlig, hehe. Men det gikk fint og jeg drømte om hjemmelaget sjokolade hele dagen, men var for sliten til å lage. Så på søndag fikk jeg satt tennene i nydelig hjemmelaget sjokolade som ikke bare tilfredsstilte søtsuget, men alle behov en sjokoman har!

   Så... Den sukkerfrie måneden fortsetter og kreativiteten som følge av et liv uten sukker stiger...
                        

Peanøtt"dressing"...

Namnam, jeg syns dette er så godt at andre peanøttglade mennesker der ute også burde teste det! Jeg har skrevet oppskriften før, men nå skal jeg vise i bilder hvor enkelt dette er. Liker man peanøtter og peanøttsmør, vil man elske dette. Kjempeenkelt, kjempegodt og kjempesunt!

 Jeg anbefaler dette peanøttsmøret.
Det er økologisk og inneholder 99,3% peanøtter, resterende 0,7% er havsalt. Det smaker kjempegodt og har biter av peanøtter i seg. Kostet 40kr eller noe og jeg kjøpte det på coop mega, men de har det sikkert på andre coop-butikker også.

     
1ts peanøttsør (eller mer) og litt          Smør deg med tålmodighet,           Nam,Nam, - peanøttdressing!
lunkent vann.                                           klumper seg litt først, men bare
                                                                   fortsett å rør, rør og litt til.


Passer kjempegodt på salat, som f.eks her:

Påskestemning og lek

I går tok jeg meg endelig i nakken og kom meg ut i sola. Det har vært nydelig vær de siste dagene og jeg har bare vært inne, men i går altså, da satt jeg meg på terrassen utenfor med solbrillene godt plantet på nesa, tekopp og bok.

                                   
Mmm, litt te må til! Her er Yogi Berry Detox Tea, Les gjerne det jeg har skrevet om denne teen HER. NamNam!

Sol og snø er nok langt ifra det beste for MEsyke. Det sterke lyset av snø og sol som er ute er utrolig slitsomt, men solbriller hjelper veldig godt! Var utrolig deilig å kjenne sola varme, det er lenge siden sist. Trolig gir så skarpt lys fra snøen og solen en forverring i ME-symptomene, men det gir derimot også en piff i kropp og sjel. Sol føles godt. Jeg koste meg og fikk ordentlig påskestemning!

  
Kjernesunn mat: Inspirerende og fristende oppskrifter. Les mer HER.

Så kom Freia og hun syns det var på sin plass med litt lek. Hun syns det var kjempefestlig da jeg kastet snøballer til henne (og på henne!). Rulla rundt i snøen og koste seg kan man trygt si, merkelig, men søt liten pysejente!
   

                                           Nydelige pysejenta vår!
 

Lag din egen sjokolade, trinn for trinn!

Dette er bare en fryd for ganen. For meg som er sjokoman er dette bare det beste. Full av aroma og kraftig kakaosmak. Helt nydelig, helt perfekt! Denne sjokoladen er også rå det gjør at den beholder alle de fantatsiske egenskapene ved kakao. Ja, for kakaopulveret jeg bruker er faktisk verdens nest beste kilde til antioksidanter OG det skal godt gjøres å ha høyere magnesiuminnhold enn denne. Sjokoladen er rå, men det er derimot ikke alle ingrediensene, derfor kaller jeg dette "bare" en sjokolade. Les mer om rått kakaopulver HER.

                       

GRUNNOPPSKRIFT:
Det å lage sin egen sjokolade er langt ifra vanskelig, men det krever noen ingredienser, for  grunnoppskrift på sjokolade (og rå sjokolade) trenger du faktisk bare:
Kakaofett (rå)
Kakaopulver eller kakaomasse  (rå)
Agavenektar/yaconsirup/annen flytende søtning som lønnesirup, honning ol.
Hvis du ønsker at sjokoladen skal være RÅ, må ingrediensene være RÅ!!!
Og det er dette du trenger.
- Smelt en del kakaofett sammen med noen spiseskjeer honning eller det du bruker av flytende søtning (ved rått kakaofett skal vannet du bruker ikke gå over 40grader under hele prosessen).
- Når fettet har smeltet, tilsett to deler kakaomasse (eller noen spiseskjeer kakaopulver etter hvor kraftig kakaosmak du vil ha).
- Rør godt og deretter tilsetter du alle godsakene og smakene du vil ha. 
Smaker kan være vanilje, chili, kanel, nøtter, frø, tørket frukt, sjokoladebiter, kokos, alt etter eget ønske! Settes kaldt! Namnamnam!

Så, min oppskrift. Den krever litt flere ingredienser, men man tar litt av gangen og til slutt har man et helt deilig lager av godbiter i kjøkkenskapet. Siden noen av ingrediensene er rå har jeg ikke brukt varmere vann enn 40grader, ca, litt over kroppstempratur. (Tips til å smelte kakaofettet ved riktig temperatur.) Dette krever tålmodighet, kan fort gå en halvtime, tre kvarter. Tips 2: hakk kakaofettet opp i minst mulig biter, da smelter det fortere. Det samme gjelder å smelte kakaofettet med agave/yacon/honning, smelter fortere siden dette allerede er flytende.

OK! Klar for litt sjokoladefryd?


Til himmelsk god sjokolade brukte jeg:
Kakaofett, kakaopulver, yacon sirup, extra virgin kaldpresset kokosolje, carobpulver og flytende stevia med vaniljekremsmak.

Som tilbehør/smaker hadde jeg:
Chiafrø, kakaonibs, usøtet kokos og en god neve bløtlagte mandler (ca 8 timer).

  


Smelt og bland sammen: 6 spiseskjeer kakaofett (eller ønsket mengde, mengden er ikke viktig), opptill 1 spiseskje kokosfett (bruker du mer smelter sjokoladen raskere), 1 ss yaconsirup (eller agavenektar/flytende søtning. Ikke bruk for mye!) 1 ts vaniljepulver og .evt. stevia til søtning. Et dryss himalayasalt gir nydelig smak, men bare bittelitte!


Mens det smeltet hakket
jeg mandler og kvernet chiafrøene i tre sekund, maks. Frøene skal ikke males til mel, de skal kun åpnes for omega 3 og de skal være krispy med tyggemotstand.


  Når fettet har smeltet tilsettes kakaopulver, bruk ønsket mengde og 1 ss eller ønsket mengde carobpulver. HUSK: Jo mer kakaopulver, jo mørkere og kraftigere kakaosmak! Jo mer carob jo mildere/søtere/barnevennligere smak.Rør ut alle klumper
og pass på at sjokoladen er god i smak. Trengs det mer kakao/søtning? Tilsett og smak deg frem. Jeg delte sjokoladen i fire og bestemte jeg meg for å ha et par spiseskjeer kakaonibs og en spiseskje kokos i den ene delen.


Mens i resten av sjokoladen helte jeg over de kverna chiafrøene, de hakkede mandlene og to spiseskjeer kokos.


Sjokoladen helles over i former, i en boks eller på bakepapir og settes i kjøleskapet til den har stivnet. Når bollen er tom skal den slikkes ren!
  HER KOMMER DET NOEN
INSPIRASJONSBILDER (bildene kan forstørres):


  INLEGGET BLE ENDRET i august 2010:
Oppskriftene er de samme, men jeg endret dette innlegget fordi jeg ville gjøre det enda litt lettere for deg som leser. Ved å snoke rundt på bloggen finner du oppskriftene til inspirasjonsbildene over.

Alternativ brus!

Unngår du brus pga. det høye sukkerinnholdet? Unngår du også sukkerfri brus pga. kunstige tilsetningsstoffer og skadelig aspartam? Da har jeg et tips til deg, lag din egen brus, med akkurat det du vil!Appelsinbrus:
♦ Ferskpresset juice av en appelsin (hadde jeg hatt to hadde jeg tatt det!)
♦ Farris Bris naturell
♦ Isbiter
♦ Sugerør
(Du kan selvfølgelig bruke vanlig Farris, annen frukt og juice fra kartong også)
Press appelsinen, hell over i glass, tilsett Farris og isbiter, smak. Jo mindre kullsyresmak du vil ha, jo mer juice tar du oppi eller mindre farris.

Sugerør brukes for å beskytte tennene mot syreangrep som dere vet ofte forekommer av hyppig inntak av spesielt sitrusfrukter, frukt, brus og kaffe!For meg som nå er på sukkeravvenning var denne ypperlig! Jeg hadde lyst på brus og denne som er uten sukker OG kunstig søtning kommer til å bli brukt mye her fremover, absolutt! Ikke bare er denne uten sukker og kunstig søtning, men den er også proppet av vitamin C og vil du ha enda mer vitamin C presser du litt sitron også! Velbekomme ;)

Det er lørdag...

...og sola skinner fra skyfri himmel! Om det er sol, regn eller snøstorm hos deg så er jeg innom for å ønske deg en fantastisk fin lørdag!

Jeg har linket til noen av dere og jeg håper virkelig ingen føler seg glemt, for det er dere ikke!!! Jeg har mange blogger jeg elsker og følger fast, men jeg føler bare det er riktig å linke til blogger som skriver alternativt som min egen. Jeg elsker bloggene deres og en dag er ikke den samme uten!

                                      Jeg ønsker deg en fantastisk fin lørdagskveld!!!
                                

Bloggurat.net

Jeg har registrert meg på Bloggurat.net og jeg har plassert min blogg i KristiansandBlogguratkartet!
.....Haha, jaja, verdt et forsøk hvertfall ;)

Foodprosessor tips mottas med glede!

Har du en foodprosessor du vil anbefale meg? Da hadde jeg blitt veldig glad. Jeg har planer om å investere i en foodprosessor, men da i den rimelige kategorien. Jeg ser man får foodprosessor helt ned i 400,- men er skeptisk på om de er gode nok.

Jeg skal ikke bruke den til tunge deiger, men til alt annet, som kverne, blende, purê, vispe, raspe, strimle, hakke...
Det er en stor fordel om den ikke bråker som fy og trenger absolutt ikke ha blender i tillegg!

Har du noen tips om hvilke jeg bør/ikke bør se nærmere på? Jeg blir kjempeglad for alle tilbakemeldinger!

 
Google

Ingen påskemarsipan på meg nei!

I kveld er vi på besøk hos min kjære mor og middagen bestod av ferske "rægår" med loff, salat og majones. Nupe, ikke noe loff og majones på meg. Jeg laget meg en stooor salat med masse reker og kidneybønner. Trist var det heller ikke. Jeg ble knallmett og jeg kan huske da jeg spiste reker med loff før, da måtte jeg spise en halv loff for å bli mett, minst...

Vell, dessert blir det alltids her også, spesielt i helgene. Mamma og min kjære koste seg med freias nye kvikklunsjsjokolade og påskemarsipan. Faktisk, av alle dager denne uka, det fristet ikke! Jeg laget meg cupcakes, de ble knallgode og de ga meg balansert blodsukker, godt humør og ingen sukkersjokk!

Hihi:)


Kveldens CupcakeSnacks, oppskrift:
♦ 2 bananer
♦ 3ss kokosolje (pure)
♦ 2ss sukrin
♦ 1ss rått kakaopulver
♦ 1ss rå kakaonibs
♦ 1/2 ss carobpulver
♦ 3ss kokos
♦ 3ts peanøttsmør
Moses, skvises, blandes sammen.. Stekes på 180grader i tja, rundt 30 min. Til og med min skeptiske mor likte disse veldig godt og ba meg lage noe liknende til neste helg, det likar vi!  Nam nam nam nam !

Kveldens CupCakeSnacks, bilde:

Norge har fått øynene opp for Acai!

Superbæret Acai er på vei inn i Norge og det gleder meg dypt inn i hjerterota! Acai er trolig verdens beste kilde til  antioksidanter, men har også svært høyt innhold av spesielt fiber, aminosyrer, kalsium og omega fettsyrer.

                      Acaibærene ser ut som store blåbær
                     

Acaibæret vokser på palmer i Brasil og begynner virkelig å bli populært hos amrikanerene etter at Oprah har snakket om bæret mange ganger. Smaken skal være en blanding av bjørnebær og kakao og jeg skriver under på at smaken er noe i den retning uten å kunne påpeke direkte hva smaken er.

Acai:
♦ Bedrer immunforsvaret med sitt enorme innhold av antioksidanter som beskytter mot frie radikaler.
♦ Utsetter aldringsprosessen.
♦ Er bra for synet, spesielt nattesyn og tåkesyn.
♦ Har vist seg å være kolesterolsenkende.
♦ Skårer høyere på ORACskalaen enn alt annet som er målt.
♦ Forskere har funnet ut at acai angriper kreftceller.
♦ Fettsyrene gjør at antioksidantene lettere tas opp i kroppen.
♦ Pulvereret kan man ha i frokostblanding, yoghurt, smoothies, juice, vann eller det du ønsker.
♦ Det er ikke vanskelig å finne informasjon om Acai, men start gjerne på wikipedia.

                     Acaibær på palme
                      Bilder fra google

Dessverre går det ikke an å få tak på rene bær da de har en levetid på kun 1 døg fra høsting, men er du riktig så heldig kan du få acaijuice. Ellers går det lett an å få tak på acaipulver, - som er frystørket acaibær.

NB: Skal du kjøpe acai bør du være nøye med å sjekke at det er 100% ren acai, tappet i amazonasområdene og det hjelper godt hvis det er "USDA"-merket. Grunnen til dette er at det selges vanvittig mye utvannet og dårlig acai rundt omkring, vær kritisk.

Pukka Detox Tea

Da var det tid for en liten te-anbefaling. Det er vår (kremt, vinter!) og jeg tror denne detox-teen vil passe perfekt nå som det går mot lysere tider. Denne teen var jeg på jakt etter lenge før den endelig lå i mine hender. Dette er ingen superskummel rensete der du kan risikere å sitte på toalettet hele dagen eller føle deg uvell. Nei, dette er en mild og god te, med urter som hjelper renselsesprosessen i kroppen. Det er mulig man går på toalettet et par ganger ekstra, den er vanndrivende, men den er ikke noe mer vanndrivende enn annen te (som for meg alltid er vanndrivende).

                              

Pukka Detox Tea:
♥ Kåret til "great taste gold 08"
♥ USDA, økologisk
♥ Ingrediensene er: Anisfrø, fennikelfrø, kardemomme, lakrisrot, korianderfrø og sellerifrø 
♥ Koffeinfri, urtete
♥ Min erfaring er at denne kan være vanskelig å få tak på, MEN selger helsekostbutikken "Pukka-te" kan de også ta inn denne.

                        

Lukten er litt som løvetann-te og for de som har drukket  løvetann-te er ikke lukten eller smaken den beste, men smaken er ikke som lukten, langt ifra! Med en gang den kommer i munnen merker man en søt smak, svelger og det er vanskelig å beskrive smaken, men den er god og mild. Så kommer en lang ettersmaken av lakris og kardekomme som domminerer.  Nam!

Dyrevennlige sider!

Jeg har et par linker jeg vil dele med dere og jeg håper de kan være til hjelp (og inspirasjon) for dere til å velge dyrevennlige produkter framfor dyretestet! Ta en titt og sjekk ut dine produkter!

Dyretesting.no:
Ved å trykke på linken over kommer dere direkte inn på dyrevernalliansens grønne liste over produkter som er mer eller mindre trygge når det kommer til dyretesting. Det er også en rød liste som inneholder veldig mange kjente merker, som loreal, redken, zalo, biotherm, dior, lancome + m.m! Tallene bak produktet gir en mer spsifisert oversikt over hvordan merkene ligger an. Dette er en norsk side som tar for seg typiske "norske" merker.

CaringCostumer.com:
Denne bruker jeg mest. Her er en stooor oversikt over utrolig mange produkter og firmaer som både tester og ikke tester på dyr. Det er denne listen dyretesting.no følger når det står "*" bak navnet på produktet. Jeg føler meg rimelig trygg på at denne siden er hvertfall en av de beste sidene man kan sjekke produkter på. Dette er en utenlandsk side og har derfor veldig mye forskjellige merker som dyretesting.no ikke tar for seg. Handler man fra utenlandske sider er denne listen spesielt bra å følge da utvalget er mye større.

HildeChristinasBlogg:
Jada, en toppblogger! Jeg liker derimot veldig godt at hun på eget intiativ sender masse mail til firmaer for å finne ut hva slags merker som er trygge, altså verken produktene eller ingrediensene de bruker er dyretestet. Med dette har hun laget sin egen grønne og røde liste. Dyrevennlige blogger har hun også, der hun prøver å engasjere andre bloggere til å være mer dyrevennlige.

                 

Banan-cupcakes med vri!

Dere husker kanskje banan-cupcakesene jeg laget for en stund siden, HER er hvertfall innlegget.
Mmm, dette er snadder!!!

"Grunnoppskriften":
♦ 3 bananer
♦ 3 ss kokosolje (pure)
♦ 1 ss yaconsirup (eller agavenektar, honning, manuka...)
♦ 5 dråper stevia-vanilla cream (du kan bruke kun stevia og/eller vanilje)
- Smelt kokosoljen i vannbad, mos bananene, la det gjerne være noen bananbiter igjen

Namnam - Peanøtt-banan-cupcakes!


Peanøtt-banan-cupcakes:
♦ Halve "grunnoppskriften"
♦ 2 store ts peanøttsmør
♦ 1 ss kokos
- Bland godt sammen. Legg små klatter på bakepapir.
Dette er perfekt balansert. Søtt, men ikke for søtt pga. peanøttsmøret. Har du aldri smakt peanøttsmør med banan på ei brød? Da burde du, det er en perfekt kombinasjon, faktisk.

Choco-â-banan-cupcakes:
♦ Halve "grunnoppskriften"
♦ 1 ss rått kakaopulver
♦ 1 ss rå kakaonibs 
♦ 2 ss kokos
- Bland godt sammen. Legg små klatter på bakepapir
Disse er kraftige og fulle av aromaen til den herlige kakaoen. Vær obs på at dette sikkert er altfor kraftig for "nybegynnere". Mer søtt eller carobpulver i denne blandingen gjør de mildere. Hakkede nøtter passer utmerket i denne blandingen!

Stekes på 180grader i 30-45min. Tilsett gjerne litt mandelmel eller kokosmel i peanøtt-banan-cupcaksene for å gjøre kakene litt fastere i fisken.

Dagens antioksidantbombe!

Årh, det er så oppkvikkende med en stor og saftig smoothie! Man trenger ikke kaffe hvis man har tilgang til denne Og så så god au da? En ordentlig kruttønne av antioksidanter, vitaminer og omega 3!Antioksidantbombe:
- 1 neve frossen spinat
- 1 neve frosne blåbær
- 1/2 frossen banan
- Saften av 1 appelsin
- 1ts acaipulver
- 1ss kvernet chiafrø
- 1ss kvernet linfrø
- Isbiter og masse vann

Smakte mest blåbær og appelsin egentlig. Nam, nam, nam!

Idoform for en balansert fordøyelse!

Jeg startet med disse etter en anbefaling før mitt første Tyrkiaopphold. Jeg fikk beskjed om at Idoform ville hjelpe magen å "tåle" evt. bakterier i maten bedre. Jeg ble verken syk den ganga eller ganga etter, heller ikke da jeg dro til Thailand ble jeg syk, selvom min bestekompis ble matforgiftet. Da jeg derfor fikk muligheten til å motta en pressepakke med Idoform takket jeg ja. Jeg er nemlig ganske sikker på at det er disse som har holdt meg og min mor (les under) friske under turene.

Disse fikk jeg:                                               Disse har jeg brukt før:
                 Bilder er fra idoform.no

Idoform Balance inneholder naturlige melkesyrebakterier som balanserer tarmfloraen og gir en sunn fordøyelse. Disse tar man ên av om dagen, gjennom hele året.
Idoform Classic: Det er disse jeg har erfaring med, nesten det samme og tas 2 stk daglig 3 dager før reise og under oppholdet.
HER kan du lese om Idoform Balance og HER kan du lese om Idoform Classic.

Min mors erfaring: Min kjære mor har som meg tatt disse hver gang hun har vært ute og reist. Hun har aldri blitt rar i magen ei heller syk på reisene. Vi tror det er Idoform som er grunnen til dette. Hun har i tillegg snakket mye om hvor bra magen har fungert hver gang hun tar disse tablettene, før, under og litt etter oppholdet. Magen til mamma er nemlig ganske problematisk ved å være treg, men med Idoform fungerer den helt (bedre) som den skal.

Jeg kommer til å kjøpe Idoform og bruke ved enhver utenlandsreise jeg skal på. Forhåpentligvis blir det en sydentur i løpet av året og da er disse fine å ha. Så ja, jeg tror på disse :)

Pressepakke og pakke fra Iherb :)

Fikk for noen dager siden en mail om jeg ville få en pressepakke, prøve produktet og gjerne gi en tilbakemelding til firmaet som sendte dette ut. Jeg tenkte først at dette ikke var vits, men skrev at jeg gjerne kunne stå på lista dems for å prøve produkter. I dag fikk jeg da en skjønn pakke som inneholdt Idoform Balance tabletter og de var pakket inn med søtt papir og med et nydelig kort. Sjekk:

                                

Når det gjelder Idoform har jeg allerede erfaring med produktet så jeg har ingen planer om å bruke disse boksene og gi dere en omtale når jeg har testet. Jeg har nemlig testet disse før, så i neste innlegg gir jeg dere min erfaring med disse :)

Fikk også min kjære ukentlige (minimum) pakke fra Iherb. De kommer i rykk og napp hele tiden. Sånn blir det jo når leveringstiden er på rundt to uker. Her er uansett innholdet:


Usøtet kokos: Enkelt og greit ubehandlet kokos. Smaker kokos, bare ikke så søtt som "normalt".

Pistasjnøtter: Er så vanvittig dyrt i Norge og dette er 227g, tørket, ristet og UTEN salt, men med skall. USDA er de også. Denne posen kostet rundt 35,-.

Giovanni - Hot Chocolate sugar scrub: Etter at jeg fant ut at denne skrubben også selges på Iherb var jeg nødt å bestille. Fant ut om den på Kine's blogg HER. Den ser så herlig ut og lukter bare heilt fantastisk, sjokoladesukker, namnam, lyst å spise den faktisk!

Stevia Vanilla Creme: Etter å ha lest Silje's blogg HER om denne mått jeg prøve den jeg også. Skuffet ikke, men smaker kanskje ikke så mye krem som forventet. Uansett; en dråpe er nok til å søte teen med herlig vaniljekremliknende smak. Kan selvfølgelig også brukes i alt annet du ville søtet: frukt, yoghurt, kaffe, smoothies, sjokolade osv.. NB: dette er flytende stevia, dog. ekstremt søtt og blir fort bittert om du tar for mye.  

♣ Giovanni tester IKKE på dyr!

Appelsinlykke

Fikk lyst til å vie dette innlegget til den kjære appelsinen. Det nærmer seg påske og sesongen for appelsinene er for fullt i gang. Lykkelig hopper jeg rundt, for appelsiner er den beste frukten jeg kan få! Ikke noe magiske oppskrifter, gi meg en appelsin og jeg er fornøyd. Sur eller søt, men helst litt sursøt!

Appelsinen:
♥ Er kjent for sitt høye innhold av vitamin C. Ên appelsin gir deg ditt anbefalte inntak av vitamin C.
♥ Inneholder mange andre vitaminer også, men i mye mindre grad.
♥ Inneholder mye antioksidanter og er styrkende på immunforsvaret.
♥ Skal virke appetittvekkende, styrkende, blodrensende, vanndrivende og avførende.
♥ I skallet utvinnet eteriske olje, appelsinolje som er kjent for å virke bla. oppkvikkende.
♥ På rolv.no kan du lese mer.


Jeg er ikke i tvil, spis appelsiner, det er nå de er best (og billigst)!

      Google

Hurtigmat!

Hurtigmat eller junkfood for "folk flest" blir vell forbundet med ei pølse eller en burger på farten, ei Toro jegergryte etter jobb eller hvis man virkelig tar seg tid; Fndus "god gammeldags fiskegrateng". Det ble litt hurtigmat på meg og i dag, og hadde jeg hatt en god ost skulle den blitt revet over. Dette ble veldig godt og tok meg ca halve tiden av en ferdigpose med pasta carbonara ville tatt.

Kan knapt bli enklere enn dette:
♦ 1/2 pakke med hakket tomater/m basilikum og hvitløk
♦ 2 never frossen spinat
♦ Nesten en hel boks kikerter
♦ Mais
♦ Himalayasalt
Kokes opp, enkelt og greit!

Ø n s k e r   d e g   e n   n y d e l i g    d a g !    : )

Hjemmelaget bær-gelè!

Denne gelêen ble frisk og god! Oppskriften har jeg funnet på selv så jeg bommet litt på agarmengden. Min ble litt for tynn, litt som syltetøy, men det er ikke verre enn å tillsette litt ekstra agar! Bare pass på å ikke ta for mye agar, da blir det gummikonsistens.

                                Dårlig bilde, men ble veldig godt altså :)
                               

Jeg brukte:
- 1 stor neve fryste bringebær
- 1 stor neve fryste bringebær
- 1 stor ss yaconsirup
- 3/4 ss agarpulver
- 4 dl vann
- 1ts acaipulver (kan sløyfes)
- 2ss blåbærsyltetøy (kan sløyfes)
- Stevia og sukrin etter smak
NB: bruk minst 1 hel ss agar (hvis du bruker same merke som jeg har).

♦ Jeg varmet bærene i vannbad, sammen med 1ts acai, sukrin, stevia og yacon.
♦ Agaren legges i en gryte, kokes opp med vann eller juice, kokes på svak varme.
♦ Da den var klar tok jeg i 2 ss med blåbærsyltetøy (uten sukker, naturlig søtet) rørte godt i og tilsatte bærblandingen.
♦ Tas av planten, helles i former og settes i kjøleskapet til de er stivnet.

Nytes...
 

Litt om agar!

I dag fikk jeg agar-agar i posten. Dette er et vegansk alternativ til gelatin, som altså er knokler og ben fra dyr og fisk. Agar derimot er utvunnet av bla. rødalger og tang, helt naturlig og har i flere århundre blitt brukt i Asia, spesielt Japan. Jeg er som sagt ikke vegetarianer eller veganer, men jeg lager det meste av maten fra bunnen av og var da også på jakt etter et alternativ til produkter som inneholder gelatin (og veldig mye annet kunstig tilsetningsstoffer).

Visste du egentlig at når du spiser vingummi, godteri, yoghurt, puddinger og tabletter (kosttilskudd) kan du faktisk spise knokler og bein av dyr og fisk? Gelatin er nemlig laget av det. Vegetarianere og veganer vet dette. Muslimer skal også unngå gelatin.Agar-agar:
♦ Kan brukes som tykningsmiddel i desserter, supper, puddinger, gelê osv.
♦ Vegansk alternativ til gelatin.
♦ Brukes som du ville brukt gelatin, tar en liten mengde i vann, koker til det er oppløst, tilsetter der du vil og setter i kjøleskap.
♦ Agar er 80% fiber og gir derfor god fordøyelse og metthetsfølelse, men samtidig lite kalorier.
♦ Er mye mer anvendig enn gelatin, siden man kan bruke sitrusfrukter, og i tillegg stivner agar raskere og lettere enn gelatin.
♦ Kjøpes i de fleste innvandrerbutikker og helsekostbutikker, jeg kjøpte agar på Iherb da.
♦ Inneholder noe kalsium, men inneholder mye jern og magnesium.
♦ Du kan lese om gelatin her og agar her.

SÅ, neste innlegg skal jeg vise resultatet av en testoppskrift med agar, følg med :)

Forstår du deg ikke på ME-syke?

Da burde du ta en titt på disse punktene. Selv kjente jeg meg selv igjen med en gang jeg leste dette og ble nesten litt rørt over at noen (en overlege) har skrevet dette og forstår hvordan ME-syke virkelig føler det og hvordan de har det. Livet til en ME-syk er nemlig en helt annen verden enn til friske, men jeg forstår at det av og til kan være veldig vanskelig (og sikkert frustrerende) for friske å forstå hvor vanskelig små ting kan være. Vi er ikke slappe og giddaløse og ingen av oss har bedt om å bli lenket fast hjemme. Jeg håper dere tar dere tid til å lese disse punktene under, det gir virkelig et godt innsikt i hvordan ME-syke har det. 

                                 Denne luringen er fra Google


12 grunnregler ved ME - skrevet av Sidsel Kreyberg

1. Unngå støy og unødvendig snakk. Spørsmål kan være en stor belastning. Det enkleste for den syke er rene ja-/nei-spørsmål. La være å stille nye spørsmål hvis du ikke får svar. Avvent situasjonen til den syke selv tar initiativet til å snakke. Tinninglappene (som bearbeider hørselsinntrykk) kan være ute av funksjon. Å bli tiltalt kan da oppleves som å bli slått i hodet med noe hardt. Tinninglappene bearbeider også tall, korttidshukommelse, musikk med mer.
 

2. Ingen forkjølede eller smittebærende personer må være i kontakt med ME-pasienter. Bruk munnbind hvis du hoster eller nettopp har vært forkjølet og absolutt må være i samme rom. Vær alltid nøye med håndhygienen. ME-pasienter har ikke normalt infeksjonsforsvar. Selv en tilsynelatende banal infeksjon kan utløse alvorlig og langvarig forverrelse.


3. Sørg for jevn temperatur. Unngå enhver form for avkjøling. Kulde gir ubehag og nedsetter funksjonsnivået. Mange er også følsomme for overoppheting. Unngå trykk mot magen fra dyner og tepper når den syke er sengeliggende. Solar plexus kan være svært ømfintlig.


4.
Toalettbesøk er ofte en stor påkjenning og kan kreve lang restitusjonstid (kan oppleves som slag mot solar plexus). Matinntak gir også forbigående generelt nedsatt funksjon. Unngå all aktivitet i rommet og unngå å snakke eller engasjere den syke i noe under og etter måltider.


5.
Nye ansikter, nyheter (gode eller dårlige), overraskelser, forflytninger og omstillinger av alle slag er unormalt krevende for en ME-pasient. Alt som er nytt eller uventet kan medføre akutt og langvarig energitap - også plutselige lyder, tilsnakk og bevegelser i synsfeltet. Den syke må derfor ha forutsigbarhet i det daglige og må få nødvendig forberedelsestid hvis noe går utenom planen. De fleste er også ømfintlige for skarpt eller elektrisk lys, maskinlyder og væromslag. De mest utsatte har absolutt intoleranse for lyd, lys og berøring og må skjermes maksimalt.


6.
Ingen med sterkt parfymerte kosmetiske produkter må være i kontakt med ME-pasienter. Luktinntrykk kan utløse akutt og langvarig symptomøkning. Sørg for god utluftning.


7.
Det må ikke gå mer enn fire timer mellom hvert måltid. Sult ledsages av symptomøkning, stivhet og svelgebesvær. Den syke kan også få en raskt innsettende metthetsfølelse når maten endelig kommer. Maten må være så variert som mulig uten å provosere symptomer. Matintoleranse opptrer ofte ved ME og kan variere betydelig i sykdommens løp.


8.
Mange tørster. Vann må alltid være tilgjengelig. Ikke alle kan drikke ved egen hjelp.


9.
Berøring, brå bevegelser, bruk av muskelkraft eller trykk mot et underlag kan gi store smerter og utløse langvarig nedsatt funksjon i den aktuelle kroppsdelen. Reaksjonen kan komme forsinket. Anstrengt stemmebruk kan likeledes gi smerter og langvarig heshet.


10.
Det å snakke er tungt og kan gi forsinket symptomøkning, eventuelt utslett. Ta nødvendige pauser. Den syke blir også unormalt sliten av å måtte forklare eller gjenta noe. Dette forsterkes merkbart når den syke møtes med motforestillinger, avbrytelser, spørsmål, mistenksomhet, bagatellisering og uoppmerksomhet. Spiss ørene, ta eventuelt notater og vær den sykes talerør.


11
. Alle former for aktivitet, fysisk så vel som mental, aktiv så vel som passiv, kan utløse økning i symptomene. Økning i symptomene kan enten komme umiddelbart eller forsinket med timer og dager, i et varierende mønster i sykdommens løp. Dette reaksjonsmønsteret er sykdommens mest karakteristiske kjennetegn. Det er også den viktigste rettesnoren i behandlingen. Problemet løses ikke ved å holde seg i aktivitet eller øke aktivitetsnivået, men ved konsekvent å unngå all aktivitet og alle stimuli som gir symptomøkning. Dette er vanskelig å styre både fordi reaksjonen kan komme forsinket og fordi aktivitet kan gi forbigående økt velvære. Aktivitetsnivået øker spontant når den syke kommer i bedring, og må da kontrolleres nøye. Aktiviteter som går mot tyngdekraften, som å reise seg opp, løfte armene, holde bestikk, pusse tenner eller vaske hår, er spesielt vanskelige ved ME. Det kan være tyngre å sitte enn å stå, å stå enn å gå, å gå enn å løpe osv (statisk aktivitet tyngre enn dynamisk). Den syke må ofte mobilisere krefter for å få unna helt nødvendige gjøremål som å spise, og må da få anledning til å bli fortest mulig ferdig og gå tilbake til ?hvilestilling?. Det er likeledes meget utfordrende å vente fordi det innebærer en mental mobilisering. Dette kan misoppfattes som mangel på sosial kompetanse. ME kan stabiliseres og gradvis bedres når aktivitetsnivået konsekvent begrenses til dét den syke kan tåle. Bedringsprosessen er langsom og krever stor tålmodighet.

12. Alle som har ME har et stort arbeid med å mestre symptomene, budsjettere med kreftene og restituere seg etter aktivitet og stimulering. Den syke ?hviler? altså svært lite i vanlig forstand. En som har ME må derfor aldri engasjeres i noe mot sin vilje eller fratas kontrollen med bremsene. All hjelp må bygge på opparbeidet egenmestring. Omsorgspersoner må sette seg inn i den sykes avmakt og spesielle behov. Det er et klart medisinsk ansvar å sørge for aktiv skjerming og avlastning til sykdomsfølelsen og mønsteret med symptomøkning er helt borte.

Nå som du har lest alt sammen: TUSEN TAKK!
Det betyr kjempemye for oss og jeg håper inntrykket ditt rundt ME-syke er litt annerledes nå! 
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits