Tilbake til hovedside

Rå sjokolade med jordbær-og kokosfyll!

På lørdag hadde jeg bursdag og kvelden ble tilbragt sammen med godjentene mine. Jenter, vin, god mat og rå sjokolade. Det kunne ikke bli bedre og kvelden var perfekt! Tidligere på dagen laget jeg rå sjokolade, kokos-og karamellfyll og et nytt fyll, nemlig jordbær-og kokosfyll. Jeg har fortsatt noen jordbær igjen fra i sommer så disse smaker ordentlig sommer. Perfekt nå som det snør og regner om hverdandre utenfor! Jeg vil anbefale dere å kjøpe gode jordbær når dere skal lage et så rent fyll som dette. Kjøp gjerne fryste for de ferske jordbærene i butikk smaker veldig lite. Jeg brukte fryste jordbær, tinte de og helte bort jordbærjuicen.


En stor porsjon jordbær-og kokosfyll!
♦ 2 dl jordbær
♦ 1 dl kokosmelk (jeg brukte hjemmelaget, men vanlig går fint)
♦ 5 ss kokosolje
♦ 4 ss kokos
♦ 1/2 ts vaniljepulver

- Tin jordbærene om de er fryste. Hell bort tinevannet.
- Alle ingrediensene bør være romtempererte eller er det vanskelig å blande inn kokosoljen.
- Bland alle ingrediensene untatt kokos. Kvern i blender eller med stavmikser.
- Tilsett kokos, evt. kan du kverne kokosen med jordbærene.


- Lag sjokoladeformer ved å tilsette 1/3 sjokolade i en sjokoladeform. Frys ned noen sekunder eller gå ut nå som det er kaldt ute. Rull formene slik at det legger seg et lag sjokolade rundt kantene i formen slik at det danner seg en "sjokoladeform".
- Fyll sjokoladeformen med jordbær-og kokosfyll og hell over et lag sjokolade til slutt.
- Sett i frysen hvis du har dårlig tid eller oppbevar i kjøleskapet.Oppskriften jeg brukte til sjokoladen er kopiert fra egen blogg. Det er denne sjokoladen jeg liker best.

" Rå sjokolade laget jeg av:
♦ 100g rått kakaofett
♦ 2 ss extra virgin kokosolje
♦ 6 ss rått kakaopulver
♦ 2 ss rått carobpulver
♦ 2 ss rått yaconpulver
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ En klype himalayasalt
(I tillegg brukte jeg en dæsj lucuma og mesquite, men dette er ikke nødvendig!)

SJOKOLADEN LAGES SLIK: Smelt kakaofett og kokosolje, bland inn resten av ingrediensene og rør ut alle klumper. SÅ enkelt er det ja!
Her er noen andre tips:
- Jeg smelter alltid kakaofettet og kokosoljen i en kjele i ovnen. Se HER. Da slipper jeg å passe på tempraturen hele tiden, veldig greit!
- Både carob og yaconpulver klumper seg lett (ikke noe antiklumpemiddel i superfood nei!), derfor kverner jeg disse i kaffekvern for å slippe klumper i sjokoladen.
- Jeg bruker en liten ballongvisp til å blande inn ingrediensene fordi det er lettere å røre ut eventuelle klumper slik. "

Jeg delte sjokoladen i to og laget en porsjon med jordbær-og kokos og en med kokos-og karamell (oppskrift finner du HER). Nydelig!

 

Nå har jeg gomlet sjokolade siden lørdag og mettet på sjokolade for en god stund! Tenk at det går an å bli mettet på sjokolade? Herligfred, men det er så deilig. Før hadde jeg et umettelig sug etter sjokolade. Jeg fikk aldri nok og kunne spise altfor store mengder uten å bli kvalm. Rå sjokolade derimot, det får man automatisk nok av. Man blir behagelig mettet og man overspiser ikke. Man føler lykke og blir glad av å spise rå sjokolade. Humør og hud gløder og man crawler ikke etter sukker i dagene etter inntak. Rå sjokolade er bare helt fantastisk! Eneste ulempen er at jeg blir veldig stresset, får høy puls og rå sjokolade gir energi. Jeg får faktisk ikke sove hvis jeg spiser det på kvelden, men derimot er det genialt med en bit om morgenen for å kvikne til! Jeg håper alle finner gleden i rå sjokolade og begynner å lage sin egen!

RAW kake med jordbær, mandler, kokos og sjokolade!

I "anledningen" min egen bursdag laget jeg for noen dager siden en kake etter egen oppskrift og fikk en knallgod raw food kake, (ja, for sånn er det når man er eldre, man må lage kaken sin selv!). Bunnen er av bla. mandler og kokos = veldig god kombinasjon, fyllet er av cashewnøtter og jordbær = enda bedre kombinasjon og toppingen er laget av rå sjokolade = den ultimate bursdagskake for meg! Jeg visste at kaken var god, for både bunnen og fyllet smakte veldig godt, mens sjokoladetoppingen laget jeg ikke før kaken skulle spises!

      Og ser den ikke fin ut!? Jeg er hvertfall veldig fornøyd og det må være lov! ;)

Til bunnen:
♦ 8 små dadler / 4 store uten stein
♦ 2 dl mandler (bløtlagt noen timer)
♦ 1 dl kokos
♦ 2 ss yaconsirup
- Blend alt i en kjøkkenmaskin til massen blir klissete og begynner å klumpe seg.
- Denne bunnen kan du trille til kuler og spise som snacks. Bunnen er veldig, veldig god!

Til jordbærkremen:
♦ 8 små dadler / 4 store uten stein
♦ 3 dl cashewnøtter (bløtlagt noen timer)
♦ 3 dl jordbær. (Jeg brukte fryste og helte av tinevannet)
♦ Saft av 1/3 sitron
♦ 1/2 ts vaniljepulver
- Blend alt i en kjøkkenmaskin til du har et kremete fyll. 
NAM, NAM, NAM! Denne jordbærkremen MÅ du prøve, enten til denne kaka eller til noe annet. UTROLIG god!

Cirkaoppskrift til sjokoladetopping:
♦ 2 dl hjemmelaget kokosmelk
♦ 5 ss kokosolje, ekstra virgin kaldpresset.
♦ 7 ss rått palmesukker
♦ 5 ss rått kakaopulver
- Pass på at alle ingrediensene er romtempererte!
- Bland ingrediensene godt sammen.
- Denne toppingen blir tykk når den blir kald.

SLIK LAGER DU KAKA:
- Finn en form. F.eks en brødform, rund liten kakeform, en ildfast liten form eller liknende. En stor, rund kakeform blir for stort her, men hvis du dobler eller gjør oppskriften større kan du bruke det.
- Jeg brukte en liten ildfast form som jeg kledde med plastfolie. Du kan bruke bakepapir også.
- Start med bunnen. Press den godt ned i bunnen og prøv å fordel fyllet likt.
- Hell deretter jordbærkremen over bunnen og fordel likt.
- Jeg la litt plastfolie over jordbærkremen så det ikke danner seg iskrystaller på kaka.
- Så skal du FRYSE ned kaka!
- Hvis du skal spise kaka med en gang trenger den ikke fryses mer enn en times tid eller to. Stikk en gaffel i den for å sjekke konsistensen.

NÅR KAKA ER FRYST...
- Hvis du ikke skal spise den med en gang, slik som jeg, så tar du den opp to timer før du regner med å spise den.
- Når du får kaka ut av formen uten problemer setter du den på et fat. Jeg måtte kutte litt i kantene siden formen buler utover, men det er bare nødvendig med noen former.
- Hell over sjokoladetoppingen. Den stivner med en gang, så kaken kan serveres straks!
- Pynt med noen jordbær!
- Kutt kaken i porsjonsstykker og frys ned igjen når du er forsynt.

Jeg syns denne kaka ble perfekt for mine smaksløker. Typen (som drikker veldig mye cola!) syns kaken ikke var søt nok, mens jeg syns den var litt for søt, så smak underveis og søt etter eget ønske. Denne kaken er 100% rå, vegansk, glutenfri, laktosefri, sukkerfri, soyafri og fullstappet med sunt fett, god smak og vitaminer og mineraler. Den eneste haken med kaken er hvis du har nøtteallergi, ellers er det bare å spise, nyte og kose deg!

      Vel bekomme!
   

Hjemmelaget kokosmelk!

Etter at jeg fikk åpnet en kokosnøtt for første (og garantert ikke siste) gang i mitt liv, ville jeg prøve å gjøre noe fornuftig ut av kokosvannet og kokoskjøttet. Derfor laget jeg kokosmelk! Vegansk, laktosefri, hjemmelaget og 100% rå kokosmelk. Ikke dårlig! Dessuten er det veldig enkelt å lage... Når man har åpnet kokosnøtten da...

        Kokosmelken blir tykk som vanlig kokosmelk.
Hjemmelaget kokosmelk:
♦ Kokoskjøtt
♦ Kokosvann
- Bruk 1 del kokoskjøtt til 2 deler kokosvann!
- Jeg brukte blender, men du kan sikkert bruke stavmikser eller foodprosessor.
- Blend først kokoskjøtt og litt vann, når massen er godt blandet og tykk tilsetter du resten av kokosvannet.
- Vil du ha den tynnere eller magrere kokosmelk kan du tilsette mer kokosvann eller bare vann :)


                Nøyaktig hva jeg skal bruke denne 100% råe kokosmelken til finner dere ut av i morgen!
  

Slik åpner du en kokosnøtt!

I går kom jeg over en helt rå asiatisk butikk i Kristiansand (Slottkvartalet). En diger butikk, med enormt utvalg. Jeg gikk rundt der i en time tror jeg, bare kikket og koste meg. De hadde bla. et enormt utvalg av soya (dette bruker jeg ikke siden det er GMO, genmodifisert), sjøgress, agar i alle mulige varianter, risnudler i alle mulige varianter og smaker, mungbønne glasspasta med nori (dette kjøpte jeg, spent!), bananblader, mini vannmeloner, rispapir med svarte sesamfrø, mange grønnsaker jeg aldri har sett før og ikke minst; ferske, unge kokosnøtter! Hjertet hoppet over noen slag da jeg så kokosnøttene. Jeg har ikke tatt i en fersk kokosnøtt siden jeg var i Thailand og det er altfor lenge siden! Kostet 25,- stk.

 

Alle som er interessert i raw food kommer ikke forbi spørsmålet om å åpne en kokosnøtt, det får virkelig hjernen til å vri seg, men for min del hadde jeg allerede for ett år siden funnet en helt rå link til en video med en mann som viser veldig enkelt hvordan dette gjøres. Jeg tenkte å dele denne videon med dere slik at dere kan bruke denne teknikken selv. Husk at du kan åpne "vanlige", brune kokosnøtter fra butikk på denne måten også!

   

Veldig bra forklart og veldig fin video som viser tydelig hva man må gjøre. Jeg satt i gang straks. Problemet mitt ble at jeg gjorde som han sa, men åpningen var på den andre siden av kokosnøtten, så jeg måtte skrelle hele og lete godt etter "det myke punktet" man skal finne. Men som han sier, i begynnelsen tar det litt tid å finne dette punktet. Jeg fant det til slutt, og var helt i ekstase!

 


Så helte jeg av kokosvannet og skrapte ut kokoskjøttet med ei skje. Jeg brukte ikke baksiden på skjeen slik som han gjør i videoen. Jeg bare skrapte ut kjøttet og det løsnet kjempelett fra kokosnøtten. Deretter vasket jeg kokoskjøttet og spiste en stor bit av det ferske kokoskjøttet. For en smaksopplevelse! Smaker kokosvann med kokosolje og kokos. Konsistensen er litt hardere enn advokdao, kremete og deilig. Dette blir min erstatning for avokado, siden jeg ikke takler det lengre. 

    Hva jeg gjorde med resten av kokosvannet og kokoskjøttet kommer i neste innlegg :) (HER)

EN GLEDENS DAG!

I dag kom vår kjære, kjære, kjære Freia tilbake til der hun hører hjemme. Hun er hjemme igjen! I dag er det derfor en gledens dag! Det er julaften og bursdag på samme tid. Følelsen er ubeskrivelig, men den er herlig, den er fantastisk og hjertet sender pulserende fyrverkeri av lykke!Vi satt ut en kattefelle tidligere i dag med mat til henne. En mann skulle se etter fellen så det ikke gikk andre katter i den og skulle gi beskjed om noen gikk i den. Da min kjære skulle sjekke fellen kom hun tuslende frem og var helt samarbeidsvillig denne gangen. I dag ville hun hjem. Hun var ikke redd, hun koste og malte, spiste mat og viste ingen frykt. Gleden stod i taket da jeg fikk denne telefonen. Kunne knapt vente med å se henne igjen!

Tilstanden hennes var overraskende bra. Mager, men fin og ren i pelsen. Hun hadde fått en øyeinfeksjon eller noe liknende så hun ble sendt til dyrlegen for en sjekk. Det gikk også overraskende bra! Hun lot dyrlegen ta stingene, sjekke øynene hennes og smøre de med krem. Hun malte og koste seg. Skjønne jenta, men aller helst ville hun inn i buret der teppet med hennes dufter lå!

Alt er bra med henne! Hun spiser ustoppelig så vi må ta fra henne litt av maten foreløpig, hun har trossalt ikke spist ordentlig på 15 dager. Men hun har fersk sei som venter henne. Første biten gikk ned hel. Tror ikke hun rakk å tygge den en gang. 

Så nå har vi ligget i sengen med henne. Hennes yndlingsplass. Nemlig midt i senga oppå dynene! Der lå hun med lukkede øyne, malte og koste med potene. Men nå har vi latt henne få sove litt og hun ligger rett ut under dyna og sover. Det er helt fantastisk godt å ha henne hjemme igjen! 

                                                  Hun har mange gode år sammen med oss i vente <3

Give away på Silje's blogg!


En av min favorittbloggere, nemlig kjære, søte og gode Silje, -har rundet 1000 følgere på bloglovin og det feirer hun med en give away! 1000 følgere dere, det er mange det!!! Silje deltok i min sjokoladekonkurranse og vant, så nå prøver jeg lykken og håper på å vinne hennes konkurranse denne gangen. Premin er rå sjokolade, godiskuler og henns snickersbarer! Jeg har aldri smakt raw sjokolade fra noen før (kun kjøpt), så det ville vært kjempemoro å vinne.


For å delta trykkr du på DENNE linken eller  på bildet som er linket dirkte til innlegget! I innlegget hennes vil du finne konkurransereglene! Delta du også så blir det enda mer spennende!


Jeg krysser fingre og tær!

Rått granateplepulver!

"Superfood" er et navn for matvarer (og ikke-kvalifiserte matvarer som urter) med et eksepsjonellt høyt innhold av næringsstoffer. Det er lite negativt å si om superfood for det høye næringsinnholdet gir styrke og energi til kroppen. Superfood inneholder ofte masse levende enzymer (da superfood gjerne er raw og ikke varmebehandlet), aminosyrer, vitaminer, mineraler og spormineraler. Felles for mye av superfood-tilskuddene er likevel smaken, mye av det smaker rett og slett ikke godt, f.eks maca og chlorella. Jeg har lenge brukt acai for sitt skyhøye innhold av antioksidanter, men smaken er bare helt ok, - ikke til å spise rent, men helt topp i smoothies. Superfooden jeg nå skal presentere for dere smaker godt, godt som i godteri-godt. TRO MEG! Dette er snadder for smaksløker, kropp og sjel!SOYOU raw organic pomegranat powder!
♦ Er altså rått, økologisk granateplepulver!
♦ Inneholder 100% granateple.
♦ Granateple regnes som en av naturens sterkeste antioksidant.
♦ Antioksidanter beskytter mot oksidativt stress (celleskade) på grunn av frie radikaler. Mye oksidasjon øker rissikoen for tidlig aldring og sykdom. Bla. er det mye forsket på at anitoksidanter reduserer risikoen for kreft, hjerte- og karsykdommer, overvekt og diabetes.
♦ Granateplepulver har høyt innhold av antioksidanten ellaginsyre som forskning viser at er gunstig for å beskytte kroppen mot diverse typer kreft.
♦ God kilde til vitamin C, jern og kalium.
♦ HER er et billig alternativ, men dette kan jeg ikke gå god for for det har jeg ikke prøvd og kan dermed ikke sammenlikne smaken!
♦ Granateplepulveret jeg skriver om her kan kjøpes i diverse helsekostbutikker, eller fra DENNE siden med gratis frakt. Jeg fikk mitt sponset fra den siden for noen uker siden og jeg er veldig fornøyd med produktene. Du kan lese mer om det i innlegget om soyou superfood.


Over til smaken og hvordan du kan bruke granateplepulver:

Pulveret er babyrosa og smaker godteri, sursøtt godteri! Jeg tuller ikke! Litt sitron/jordbær-og bringebær. Liker du granatepler, liker du dette, men jeg syns pulveret er bedre enn ferske granatepler! VELDIG godt, men som sagt dette er soyou granateplepulveret, ikke det fra iherb, for det har jeg ikke prøvd enda. Du kan tilsette pulveret i alt du vil, som i smoothies, yoghurt, godteri, på frukt, i krem og iskrem. Gjør som du vil. Det blander seg ikke så bra med vann siden det "klumper seg", men funker fint i smoothies. Jeg spiser det rett og slett rent fra ei skje. Sa jeg at det er veldig godt? ;)

                    Jeg anbefaler dette på det varmeste, ordentlig snadder for oss som ikke spiser godteri!

Jakten på den forsvunne katt!

De siste 12 dagene har vært et levende mareritt for min kjære og jeg. Vi har vært så fortvilte og redde etter at pysejenta vår forsvant etter sterilisering den 9.februar. Vi har vært i en mørk tunnel fyllt av tårer, reddsel, skyldfølelse og fortvilelse, men i går så vi endelig lyset i enden av tunnelen!

Vi fikk en telefon fra Dyrebeskyttelsen om at noen hadde sett en liknende katt i hagen, og at de hadde ropt, men katten hadde løpt. Vi visste ikke sikkert om det var henne, men jeg var overlykkelig, "hun lever!"-sa jeg bare. Dette var i nøyaktig det området vi har letet i hele tiden, nemlig rundt dyreklinikken, men med uten hell. Min kjære og "svigerfar" ble satt på saken siden han kun har en to seter og da var jakten på den forsvunnede katten i gang!

Da de var på vei fikk jeg enda en telefon; "Hun sitter i hagen til hus nummer 4 nå, dere må komme med en gang!". Min kjære så henne, i levende live. Litt skitten vel og merke, men hun lå på bakken og kikket utover veien. Hun så helt fin ut, men løp med en gang de ropte på henne. Etter det forsvant hun. Hun er så redd! Etter en time uten at de fikk tak i henne var det min tur til å lete. Uten hell. Jeg så henne ikke en eneste gang!

Prosjekt "Få fanget pysejenta vår" er derfor i gang. Dyrebeskyttelsen Kristiansand har to kattefeller, men begge er utlånt, typisk. Nå må vi derfor bare vente til vi får lånt en kattefelle eller at noen får tak i henne. Hun er tydeligvis ikke interessert i å komme frivillig hjem.

Vi er ikke i mål før vi har henne hjemme, men vi ser lyset i enden av tunnelen og det er utrolig godt! Hun lever! <3

TUSEN HJERTELIG TAKK til dere alle som har støttet og sendt gode tanker. Det hjalp! Dere har vært helt fantastiske og det setter jeg enormt stor pris på! Sammen er vi sterke :)


 

Goji-and vanilla smoothie!

Jeg liker gojibær, men det er ikke de beste bærene jeg vet om. Hvis du er som meg og ikke er overbegeistret vil jeg tipse deg om denne smoothien, eller til å prøve bløtlagte gojibær i smoothies fremover. Hvorfor spise bærene når man kan drikke de og samtidig få fullt utbytte av gojibærenes mange næringsstoffer?


Superbæret gojibær:
Gojibær er mest kjent for sitt høye innhold av antioksidanter og gojibær inneholder faktisk mye mer antioksidanter enn blåbær, granatepler og andre "superfrukter", men gojibær har flere goder. Gojibær er rikt på proteiner (rundt 10-12g/100g), inneholder 18 aminosyrer, inkludert de 8 essensielle, inneholder mange vitaminer og mineraler, spesielt jern og vitamin C og A (iform av betakaroten). Gojibær inneholder mer jern enn spinat! Dessuten inneholder gojibærene mye polysakkarider som er karbohydrater som tas langsomt opp i kroppen vår. Noen mener i tillegg at gojibær er et adaptogen, men dette har jeg ingen formening om! Kilde.

Gojibærene er mye bedre etter bløtlegging. De smaker mer og er bedre, etter min mening. Bløtlegg gojibærene så lenge du selv ønsker.

Her ser du forskjell på bløtlagte og tørre gojibær:Goji-and vanilla smoothie:

♦ 2 store never fryste, norske jordbær
♦ 1 dl gojibær + 2 dl vann.
♦ 2 ss hampfrø uten skall
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1 ts lecithin*
♦ 1 ts granateplepulver **
♦ 4 isbiter
♦ 0,5 dl vann, (det er mulig du trenger mer eller mindre, det kommer anpå blenderen din).

* Lecithin har jeg brukt lenge uten å bli veldig glad i det, men lecithinen og jeg blir stadig bedre venner! Er ikke nødvendig, dropp det hvis du ikke har det. Lecithin er en emulgator som gjør det mulig å blande vann og olje.
** Granateplepulver smaker nydelig! Det er ingen fare om du ikke har det. Tilsett gjerne annen superfood hvis du har det, men ikke bruk grønne tilskudd, de vil ødelegge smaken! ;)

- Bløtlegg gojibærene.
- Halvtin gjerne jordbærene for å hjelpe blenderen litt på vei.
- Tilsett alle ingrediensene, men ikke den halve deseliteren med vann. HUSK bløtleggingsvannet til gojibærene, dette må du ikke skylle bort!
- Hvis blenderen trenger hjelp; tilsett mer vann og rør rundt et par ganger. Bruk minst mulig vann for en tykk og smaksrik smoothie!
- Alle ingrediensene kan kjøpes på helsekost, men jeg har linket til de jeg pleier kjøpe!
Få ingredienser betyr rene, tydelige smaker og det liker vi! Smoothien smaker tydelig jordbær og vanilje og litt gojibær. En veldig "safe" smoothie som jeg tror dere alle vil like!

Tankene mine går til deg, kjære pysejenta mi!

Tenkte jeg skulle fortelle dere en fryktelig vond historie som nylig har hendt her hjemme. Dette er grunnen til mitt fravær på bloggen, for alle mine tanker går til dette. Jeg har ikke en tanke eller en muskel til overs til kreativitet på kjøkkenet, men nå har jeg fått samlet mot til å skrive dette innlegget. Dere som følger bloggen via facebook har allerede fått med dere det som har hendt, men jeg vil dele det med alle dere andre også.

Onsdag 9. februar skulle min kjære, lille, gollejente Freia steriliseres. Matmor var selvsagt svært nervøs for dagen. Bare tankene på at lille "babyen" min skulle under kniven og ha smerter i noen dager gjorde meg veldig nervøs, men fornuften fortalte meg at sterilisering er til hennes eget beste og at dette skulle gå bra. Selvsagt skulle det gå bra, eller?


Hun var ferdig operert, chipet og vaksinert og var klar til å bli tatt med hjem kl 16 onsdag ettermiddag. Hun ble operert kl 11. Siden vi ikke har bil så var det "farfaren" til lille Freia som skulle kjøre og han har en bare en to seter, så matmor ble hjemme og ventet. Jeg gjorde i stand gosenga hennes og la frem fersk torsk. Selvsagt skulle hun få yndlingsmaten sin, hun hadde jo fastet siden tisdag kl 22. Da klokken var 17.30 kunne jeg ikke skjønne hvorfor de ikke var kommet hjem enda, så jeg ringte og fikk et fryktelig svar:

"Freia stakk av da vi var på vei ut i bilen. Hun var veldig døsig og trett og så ikke ut som hun brydde seg noe særlig, men plutselig kviknet hun til og løp av gårde. Vi har letet etter henne kjempelenge nå, lokket med mat og ropt på henne. Hun kommer ikke og vi vet ikke hvor hun er", -var beskjeden. Og noe nærmere trenger jeg ikke gå inn på for alle som har et dyr som er en del av familien vet at dette er den verste beskjeden man kan få. Hun blir nemlig ikke sett på som et hvilket-som-helst dyr, hun er et familiemedlem, en venn, min lille gollejente og en utrolig viktig del av en god hverdag!

 

Vi har vært tilbake på stedet flere ganger, lett, ropt og gråtkvalt gått skuffet hjem igjen hver gang. Vi har hengt opp lapper i hele området med dusør, vi har hatt annonse i avisen med dusør som "gevinst" i tre dager uten hell, vi har gitt beskjed til dyreklinikken og vi har kontaktet dyrebeskyttelsen for å høre om det er noe mer vi kan gjøre. MEN siden problemet er at hun er vettskremt og mest sannsynlig ikke tørr å komme frem, så er det ingen som finner henne. Hun har alltid vært redd av seg.
Vi savner henne grenseløst og har så fryktelig dårlig samvittighet begge to. Hun skulle jo ligget trygt og godt på fanget, nyoperert i rolige og varme omgivelser. Hun skulle spist god mat og kost seg med all oppmerksomheten hun fikk. Men slik er det ikke og uvissheten om hvor hun er, hvordan hun har det og om hun i det hele tatt lever, - er ubeskrivelig vond! Det gjør fryktelig vondt å ikke vite.

Tankene mine går til deg, kjære pysejenta mi! Vi kommer ALDRI til å gi oss med å lete etter deg og vi kommer til å leve i håpet om å få deg hjem igjen, en vakker, vakker dag. Alt jeg ønsker er at du skal ha det bra og det er hjemme hos oss, der du hører hjemme!


SÅ, hvis du bor i Kristiansand og skulle sett jenta vår, eller en katt som likner, så IKKE NØL med å ta kontakt med meg!

Rått palmesukker!

Jeg har brukt palmesukker litt i oppskriftene mine den siste tiden og nå tenkte jeg å skrive et innlegg. Jeg har nemlig forelsket meg litt i dette for det smaker nydelig! De feste palmesukker man får tak i er som brunt sukkert blitt kokt i flere timer og er dermed ikke rått. Dette palmesukkeret derimot, det er rått og utvinnes fra palmetreet. Et nydelig, brunt sukker som smaker hundre ganger bedre enn raffinert sukker, rårørsukker, brunt sukker og sukrin!


Hvordan lages rått palmesukker?
Kvistene som holder bladene på palmetreet inneholder en flytende væske, kalt SAP og sevje. For å få ut denne væsken kuttes det hull i kvistene og det plasseres en bambus"kopp" som samler opp den flytende væsken. Dette er sevje fra palmestreet, på lik linje som man utvinner lønnesirup fra sevjen på lønnetreet. Siden væsken er flytende må den tørkes, derfor dampes den på lav temperatur i en time (ikke varmere enn en vanlig dag i tropene), deretter tørkes den. Når all væsken er fordamet og tørket bort sitter man igjen med palmesukkeret. Denne prosessen gjør palmesukkeret dyrere enn annet raffinert, billig sukker. Betal for god kvalitet og få et nydelig produkt tilbake!
Bildet er linket ja!Om Coconut Secret Crystals:

♦ Rått.
♦ Ikke bleket!
♦ Uraffinert.
♦ GMO-fri. (Uten genmodifiserte orgamismer)
♦ Vegan.
♦ GI: 35 *
♦ Inneholder 17 aminosyrer, mineraler (spesielt kalium, magnesium og sink) og vitaminer (spesielt vitamin B og C).
♦ Inneholder 82% inulin! Inulin virker som "mat" for de gode tarmbakteriene og er derfor svært gunstig for både fordøyelse og immunforsvar.
♦ Coconut Secret jobber med å få produktene sertifisert økologiske da alt er vokst opp uten plantevernmidler, kjemikalier og ugressmidler.
♦ Coconut Secret har et mål og det er å bli godkjent Fair Trade, flott! 
♦ Smaker NYDELIG i alt som trenger sødme!
♦ Mitt har jeg kjøpt HER.
Kilde

* GI'en er som allerede skrevet 35. GI er den glykemiske indeksen og beskriver hvor fort karbohydratene i en matvare tas opp i blodet. Til sammenlikning har sukrin en GI på 0, yacon en GI på ca 5, raffinert, hvitt sukker en GI på 67 og honning ca 70.

Smaker karamellisert sukker, med fylde og ettersmak. Det er nydelig, rett og slett, må testes! Har store, fine sukkerkrystaller. Lukter veldig sterkt, men smaker fantastisk. Kan brukes i stedet for sukker i alle oppskrifter, men skal det varmebehandles bør du bruke et som ikke er rått siden dette råe palmesukkeret er dyrbart og bør nytes rått. Kjøp heller et behandlet palmesukker og bruk det i varmebehandling. Et billigere alternativ til Coconut Secret er DETTE, men det er ikke rått.

Cheesy popcorn!

Jeg har fått dilla på popcorn og nå som "Fangene på fortet" har begynt igjen, etter 15 år med venting, er det ingenting som passer meg bedre enn en stor bolle med nypoppet popcorn mens jeg ser på "Fangene på fortet" uten fanger! Det er noe eget med popcorn og den deilige duften som legger seg i hele leiligheten. For ikke å snakke om alt skallet som legger seg mellom hver eneste tann og som tar flere dager å røske løs. Jeg hadde glemt hvor godt popcorn er og hvor lett det er å lage! Jeg er nemlig vokst om med en trofast microbølgeovn som aldri har sviktet poppingen. Salte popcorn er godt, men jeg gjorde en liten vri som ble enda bedre, nemlig cheesy popcorn. PERFEKT til helgekosen!


Til en full gryte popcorn:
♦ 1 dl upoppet popcorn
♦ 2 ss fett*
* Du kan bruke kokosolje med smak, men dette har jeg prøvd og jeg syns ikke det var godt. Alternativet er kokosolje uten smak (cocosa pure eller denne), den funker veldig bra eller smaksnøytral olje som raps eller solsikkeolje, men disse er ikke beregnet til høy varmebehandling.Til cheesy popcorn:
♦ Himalayasalt
♦ 3 ss næringsgjær (vegansk alternativ til ost, veldig godt, les innlegg HER!)
- Strø over popcornene og rist gryta med lokket på slik at salt og næringsgjær blander seg godt.Poppe popcorn i gryte:
Halve moroa med popcorn er et glasslokk og poppingen. Start med å smelte kokosfett med eller uten smak, evt. olje og tilsett popcorn. Du kan fint ha nesten på full styrke. Rist kjelen med gjevne mellomrom, et par ganger i minuttet slik at kornene ikke brenner seg fast og oljen fordeles. Etter noen få minutter begynner kornene å poppe, og poppe og til slutt er det rene fyrverkeriet av popcorn i gryta.  Husk å rist gryta så popcornene ikke brenner seg fast. Skru gjerne ned varmen litt. Du hører tydelig når poppingen avtar, da er popcornene er ferdig.
PS: For all del, IKKE ta av lokket under poppingen!

Hjemmepoppet popcorn er mye bedre for deg enn micropoppet popcorn. Popper du selv har du kontroll på saltmengden og hvilken olje du bruker. Micropopcorn inneholder transfett som er svært uheldig for kroppen! Popp selv! Husk at popcorn er laget av mais, og har derfor et høyt innhold av stivelse. Godt er det uansett!

Soyou superfoods!

          OPPDATERING 22.04.2013: Soyou heter nå SOALIVE! For mer informasjon se soalive.noFor noen uker siden fikk jeg sponset noen pakker med soyou superfood. Jeg har lest om dette merket før, men aldri prøvd og derfor takket jeg straks ja når jeg fikk en mail om jeg ville teste disse. Jeg har nå prøvd produktene i noen uker og selvom dette ble sponset så snakker jeg fra levra og sier nøyaktig det jeg mener om de. Da er det greit å vite hva man snakker om! Jeg er positivt overrasket!Soyou Organic Dark Chocolate Cacao Nibs:

Kakaonibs dekket med mørk sjokolade. Veldig gode. Man får lyst på flere og det er vanskelig å stoppe. Kakaonibs er knuste biter av kakaobønner uten skall. Kakaonibs smaker veldig bittert og personlig er det ingen favoritt, men disse var veldig gode med et tykt lag med mørk sjokolade. Jeg vil tro disse er utrolig gode i yoghurt eller i en frokostblanding. For ikke å snakke om i muffins eller brownies.. Søtet med rårørsukker, noe jeg syns de kunne byttet ut med palmesukker, agave eller yacon.
Soyou Organic Sweet Cacao Nibs:

Disse var jeg spent på og de skuffet ikke. Veldig rart å spise søte kakaonibs når kakaonibs egentlig er veldig bittert. Disse er søte uten å være for søte og kakaosmaken er tydelig. Disse bør være geniale til å strø over (som jeg skrev over)  yoghurt eller frokostblanding. Disse er også søtet med rårørsukker og jeg syns de burde brukt annen søtning.

I bildet under laget jeg rå sjokolade og tilsatte disse søte kakaonibsene og litt kokos. det ble veldig godt!
Soyou Organic Goji-Mulberry-Inca Mix:

Jeg er positivt overrasket! Dette er en blanding av tørket gojibær, morbær og goldenberries (inca bær). Jeg hadde aldri smakt morbær og syns denne mixen hørtes veldig spennende ut. Jeg har god erfaring med gojibær og hadde ingen forventninger ovenfor de, men håpte at incabærene ville smake godt. Det første jeg merket med disse er at ingen av bærene er tørre eller seige, ei heller gojibærene! Gojibærene er faktisk saftige og myke, det har jeg aldri aldri opplevd før! De smaker naturligvis mye bedre når de er saftige for knusktørre gojibær er ikke særlig godt. Det er tibetanske gojibær! Incabærene var også bedre enn de jeg har prøvd før; (Raw chocolate goldenberries kit, iherb). Kvinsure og med en litt bitter smak, likevel smaker de godt. Minner om surt godteri. Disse var mye bedre enn de incabærene jeg har smakt før. Morbær var noen rare bær. Ganske store, men veldig lette bær. Smaker bare søtt og de knaser litt når man tygger de. Denne mixen er en favoritt!Soyou Organic Goji Pome Juice, 100%:

100% goji-og granateplejuice. Denne var jeg også spent på, men jeg undres over smaken. Smaker daddel-liknende, men veldig greit til energipåfyll for det gir den. Smaker ellers ikke spesielt godt. En antioksidantbombe som også inneholder 18 aminosyrer horav 8 av de er essensielle.  


Soyou Organic Antioxidant Powder Mix
:
Blandingsprodukt med acai, granateple og gojibær. Smaker mildt, men sært og rart, dessverre ikke godt. Siden det er et pulver er det hvertfall lett å tilsette i smoothies uten at smaken påvirkes. En antioksidantbombe!

EGET INNLEGG FINNER DU HER!


Superfood produktene fra soyou kan kjøpes på caredirect.no. Fordelen med caredirect er at det er billigere enn butikk, de har gratis frakt og man slipper å tenke på 200 krs-grensa.

Appelsin-og rødbetejuice!Rødbeter gir en magisk, knallrød farge til juicen og bør absolutt prøves. Et triks som får enhver, litt kjedelig juice til å se utrolig fin og flott ut, men ikke bland rødbeter med grønn juice, det gir en grumsete farge. Rødbeter smaker som rotgrønnsaker flest, den er søt, men har også en jordaktig smak. Hvis du bruker en liten bit rødbete i juicen vil denne jordsmaken forsvinne helt, men blir mer fremtredende jo mer du bruker. Jeg elsker rødbeter, de har en helt utrolig flott farge som er til å bli glad av, bare se på den fine juicen!Appelsin-og rødbetejuice:
♦ 3 små appelsiner
♦ 1/2 rødbete
♦ En bit ingefær
♦ 1 ts granateplepulver (innlegg kommer)

- Appelsinene må skrelles uansett om de er økologiske.
- Rødbeten skrubbes, evt. skrelles, mens ingefæren bare er å juice med skall.
- Jeg rørte inn pulveret når juicen var klar.
- Jeg bruker skum og juice og drikker juicen med masse isbiter!

I love organic!


Jeg vil tipse dere om dette superstilige handlenettet. Det var Solveig som først skrev om handlenettet på bloggen sin og jeg falt pladask. Nå er jeg stolt eier av ett nett og skal gledelig gå rundt og spre det gode budskap til resten av Kristiansands befolkning.Jeg må virkelig bli flinkere til å bruke handlenett. Ikke nok med at plastposene fra butikk koster penger, men de er også svært belastende på miljøet.

 Ulempen er at det er litt avlangt og for meg som ikke er spesielt høy subber det nesten i bakken. Aiai, men det er likevel så søtt at det må brukes! 100% økologisk bomull. Kjøpt på H&M til 49.50,- og det var mange igjen!

Kjære lesere!

Tusen takk for overveldene tilbakemeldinger på det forrige innlegget mitt. Ord kan ikke beskrive min takknemlighet for deres omtanke i forhold til meg, bloggen og min sykdom. Dere må vite at dere er noen fantastisk gode mennesker som tar dere tid til å skrive inn slike kommentarer. Det gleder meg mer enn dere aner å få slike tilbakemeldinger og jeg er dere evig takknemlig, tusen takk!

For å gjøre det helt klart; jeg kommer ikke til å slutte å blogge!

Da jeg for over 13 måneder siden startet denne bloggen hadde jeg som mål at bloggen skulle være en del av min vei til en friskere kropp. Jeg ville dele oppturer og nedturer på vei ut av ME'en, men jeg ville gjøre det på en måte som ikke ble for personlig. Interessen for kjernesunn, rå, næringsrik og ren mat har økt i takt med kunnskapen og dette har gått kraftig utover innleggene på bloggen. Jeg har en lidenskap for denne maten og jeg fryder meg over alle godene ved et slikt kosthold. Jeg ønsker at andre opplever samme gleder ved å legge om kostholdet i samme retning som meg, og derfor deler jeg erfaringer, kunnskap og oppskrifter. Jeg ønsker at bloggen er til inspirasjon og etter å ha lest deres hyggelige tilbakemeldinger, har jeg skjønt at det er nettopp denne oppfatningen dere har av bloggen min.

Jeg har uten tvil Norges beste lesere + den skjønneste katten på jord!Som alle med ME står livet mitt på vent. Vi med ME lever i en ond sirkel av en sykdom som er svært vanskelig å kontrollere og derfor skal ikke ME'en ta knekken på min hobby; nemlig å skrive denne bloggen. Bloggen gir meg glede og mening i hverdagen som jeg ikke kan miste. Jeg har altfor mye på hjertet, jeg er altfor glad i bloggen, jeg er altfor glad i dere og jeg er altfor lei av at ME'en styrer livet mitt, -til at jeg kan avslutte bloggen. Jeg kommer til å blogge når JEG føler for det, ikke når ME'en godtar det, for slik er resten av livet med ME, det styres av ME'en.

Blogge kan man gjøre sittende, liggende og stående. Man kan blogge dag og natt. Man kan blogge når man vil og man kan blogge så mye man vil, så lenge man styrer bloggen selv!


Jeg drømmer om å kunne gi ut deler av bloggen og oppskriftene i papirutgave, som i bok, men det er et langsiktig mål som både kroppen og lommeboken må godta. Inntil det eventuelt skjer en dag så fortsetter jeg kampen mot ME'en med sunn, næringsrik og energigivende mat her på bloggen.

Tusen hjertelig takk for tålmodighet, støtte og forståelse!

Tenkepause!

         Jeg vurderer å slutte å blogge, så jeg ta en tenkepause. Vi snakkes :)

Rå sjokolade med hjemmelaget, sukkerfri krokan!

Her har jeg en supergod oppskrift jeg skal dele med dere. Det er alltid like moro!!! Jeg har nemlig laget krokan, på sukkerfritt vis. Inspirasjonen til krokanen fant jeg på denne flotte siden, men jeg har måtte gjøre oppskriften veldig annerledes. Krokan laget av sukrin og palmesukker funket veldig, veldig bra og smaken blir utrolig god. Krokanen smaker brente mandler og karamell, så det er ingenting å si på smaken, NYDELIG! Det er likevel denne sukrinen da som oppfører seg noe merkelig og jeg vet mange får en "isende" følelse i munnen av å spise det rent, så vær obs. på at denne isende følelsen forsvinner ikke i denne krokanen. Det er veldig dumt, men ellers er krokanen knasende og veldig god. Du kan eventuelt prøve med kun palmesukker (smaker mye bedre enn sukrin!), men det vil også gi krokanen høyere GI og et høyere totalt karboinnhold, for de som bryr seg om det. 

Krokanen mister litt av den typiske "sukrin"konsistensen når den blandes med sjokolade. Nøttene, vaniljen og karamellsmaken fra krokanen er nydelig sammen med sjokoladen. Dette er en veldig god kombinasjon!Til en stor porsjon krokan:
♦ 3 dl mandler
♦ 2 dl sukrin
♦ 0,5 dl palmesukker
♦ 2 gode spiseskjeer kokosolje
♦ 1 ts vaniljepulver- Start med å bløtlegge mandler i minst 8 timer, skyll og la de tørke på et kjøkkenhåndkle. (Dette er ikke nødvendig, men gjør mandlene lettere å fordøye).
- Kvern mandlene i en foosprosessor eller grovhakk de.
- Bruk en tykkbundet kjele eller stekepanne. Jeg brukte en god, gammeldags jernpanne.
- Bruk middels til sterk varme, men pass på at sukrinen ikke brenner seg, da må man begynne på nytt.
- Karamellisér sukrin, palmesukker, kokosolje og vaniljepulver. Du skal altså smelte sukrinen og palmesukkeret til det har smeltet og blirr brunt. Rør godt.
- Tilsett mandler og sett ned varmen på komfyren.
- Rør godt i et par minutter slik at mandlene blir ristet og gode!
- Hell over i en form, men bruk bakepapir ellers vil krokanen sitte fast i formen.
- Avkjøl og pass fingrene for dette er varmt!
- Når krokanen har stivnet hakker du den opp. Du kan eventuelt legge den i en tykk pose og knuse med en hammer eller kjevle, men det går fint å hakke med kniv.
- Oppbevar på lufttette bokser, evt. kakebokser eller fryser.
NB: Ved karamellisering er sukkeret i pannen ekstremt varmt, hold små kokker unna denne prosessen!

PSSST! Husk at krokanen smaker utrooolig godt alene (hvis du takler den "isende" følelsen) og ikke minst i is (da blir den "isende" følelsen borte!).Så var det sjokoladen. Jeg varierer ingrediensene i sjokoladen etter hvilket fyll jeg bruker. Krokanen er veldig søt så derfor valgte jeg å bruke en ikke så søt sjokoladeblanding, men til og med dette ble for søtt for mine sårte ganer. Jeg spiser jo ikke søtt lengre og jeg har faktisk ikke spist sjokolade på en måned, så denne ble noe søt for meg. Smak deg frem!

Rå sjokolade:
♦ 100g rått kakaofett
♦ 2 ss rå kokosolje (exstra virgin kaldpresset)
♦ 6 rått kakaopulver
♦ 1 stor ss rått carobpulver
♦ 1 ss rått yaconpulver
♦ 1 ss rått palmesukker
♦ 1 ts rått vaniljepulver- Start med å smelte kakaofett og kokosolje. Bruk ca 40 grader (litt over kroppstemperatur). Du kan smelte kakaofettet i en bolle i varmt vann eller i ovnen på 50 grader med døren på gløtt, da slipper du å passe på at vannet er passelig temperatur.
- Bland inn resten av ingrediensene. Rør ut alle klumper. Det kan lønne seg å bruke en ballonvisp.
- Så blander du inn krokanen.
- Jeg valgte å dele sjokoladen i to og laget en porsjon med krokansjokolade og en med kakaonibs og kokosolje.
- Hvis du ikke deler oppskriften i to blir det en stor porsjon, men det gjør jo ikke noe :)

    Sjokoladen er i boks og helgen er reddet! Jeg ønsker dere fantastisk fin helg :)
 

Bloglovin og Facebook!

Her kommer det bare litt egenreklame, det må være lov? :) Jeg vil minne dere på at dere kan følge meg via Facebook og Bloglovin. Fordelene ved å følge en blogg slik er at dere får oppdateringer når nye innlegg publiseres i stedet for at dere må holde dere oppdatert selv og sjekke bloggen etter nye innlegg.

På Facebook nærmer vi oss 200 nå og på Bloglovin har jeg 270 som følger bloggen min. Tenk at det er så mange av dere som følger bloggen, helt utrolig, men jeg vil gjerne ha flere! 
Trykk på ikonene under hvis du vil følge bloggen :)

                                         

Bloglovin:
Hvis du aldri har brukt Bloglovin før vil jeg anbefale deg å opprette en profil, den siden er nemlig helt genial. Det du gjør er å opprette en profil (du trenger ikke ha en blogg til dette!) og så kan du legge til blogger. Så mange du vil! Når bloggene du følger legger ut nye innlegg kommer de automatisk opp på siden din og du har full oversikt over innleggene som har blitt lagt ut. Det er slik jeg følger alle mine favorittblogger og holder meg oppdatert uten at jeg trenger å sjekke bloggene X-antall ganger daglig for å se om de har lagt ut nye innlegg. Genialt! LINK til bloglovin.

Senere kommer det en nydelig oppskrift, så heng med og ha en fin dag så lenge! :)

Sesammelk - en god erstatning til kumelk!


Jeg er fryktelig sliten, men klarte likevel å få laget litt sesammelk i dag. Melk laget av sesamfrø. Dette er en melk man bør merke seg hvis man ikke tåler animalsk melk, siden sesamfrø er en super kilde til kalsium! Faktisk inneholder 10 gram sesamfrø med skall nesten like mye kalsium som et glass melk og per 100g inneholder sesamfrø nesten 1000mg kalsium. Til sammenlikning trenger et voksent menneske rundt 800mg kalsium daglig, men merk deg at det er sesamfrø MED skall som er svært rike på kalsium, ikke sesamfrø uten skall. Sesammelken smaker lite så den er lett å like og det er enkelt å endre smakene etter eget ønske. Tilsett f.eks kakaopulver, vanilje, kanel, yacon og liknende.

Først: Bløtlegg* sesamfrøene i  vann i 4-8 timer, skyll grundig og lag melk:

♦ En del frø til tre deler vann (dette gir en passelig, tykk melk).
♦ F.eks 2 dl frø og 6 dl vann.
♦ Blend frø og vann i en blender, tilsett bare litt av vannet først slik at alle frøene kvernes ordentlig. Tilsett resten av vannet og blend litt.
♦ Hell på flaske eller sil melken**.
♦ Oppbevares i tett boks/glass i kjøleskap og bør drikkes innen 5 dager.
♦ Husk å rist melken før du drikker den siden frørestene synker til bunns.


  Bilder av prosessen:


* Du trenger ikke bløtlegge sesamfrøene (som med alle andre nøtter, frø og kjerner), men det anbefales slik at enzymene aktiveres og melken blir lettere å fordøye. I tillegg trenger du ikke sile melken, det velger du selv, men hvis du ikke siler melken vil den være tykkere. ** Du kan sile melken med en nøttemelk-pose eller en spirepose. Det jeg gjorde før jeg fikk meg en slik pose var å sile gjennom et rent kjøkkenhåndkle, og det funker som bare det. Hvis du lurer på hvordan det ser ut så se i dette gamle innlegget hvor jeg lager mandelmelk.

     Bilde av frømassen som blir til overs:

Hvis du velger å sile melken vil du sitte igjen med en frømasse. Denne massen kan du bruke straks, f.eks lage brød, kjeks, kaker, legge til i smoothie, i frokostblandinger osv. Det jeg pleier å gjøre er å fryse massen ned og ta den opp når jeg trenger den fordi den holder seg ikke lenge i kjøleskapet. I tilegg kan du tørke frømassen i ovnen på 50 grader med døren på gløtt og deretter kverne frøene i blender/foodprosessor og du har sesamfrø-mel! Ta en titt her hvis du er usikker, her laget jeg mandelmel. :)

     Så, frister det å lage sesammelk? :)

Spicy asiatisk suppe med salmalaks!

Jeg crawler fortsatt etter laks så min kjære kjøpte salmalaks på tilbud i går, 200 kr/kg på Mega. Denne suppa ble til når jeg hadde lyst på suppe og slang sammen noen ingredienser. Derfor har jeg ingen bilder av prosessen, hehe, men det overlever dere! Dessuten må jeg selv huske denne suppen til en annen gang, for ja, den skal lages flere ganger! Jeg har skrevet ned alle ingrediensene jeg brukte, men smak til med krydder etter eget ønske. Veldig spicy suppe med masse deilige smaker og sunt fett. Virkelig en smaksbombe! Dessuten lages den på 20 minutter! 

      Hot og godt!


Til suppa (to porsjoner):
200g salmalaks
♦ 2 gulrøtter
♦ En stor bit hodekål
♦ Purre
♦ 1 ts jyttemel
♦  Vann
♦ 2 dl økologisk kokosmelk

Krydderet er superviktig, her er det jeg brukte:
♦ 1 økologisk buljongterning / 1 ts buljong
♦ 2 store fedd hvitløk
♦ 1 bit ingefær (kanskje 1,5 cm x 1,5 cm)
♦ 1/2 ts chilipulver
♦ 1 ts Garam masala (Indisk blandingskrydder, kjøpes på innvandrerbutikker)
♦ 1,5 ts himalaysalt
♦ 1,5 ts paprikakrydder
♦ 1/3 ts koriander

- Kutt grønnsaker, ingefær og hvitløk i passelige biter.
- Kok opp grønnsakene med vann. Jeg brukte nok vann til at det nesten dekket grønnsakene.
- Tilsett alt krydderet + jyttemel og la det småkoke i ca ti minutter.
- Når grønnsakene er møre tilsetter du kokosmelk.
- La laksen trekke (ikke koke) i suppa i fem minutter.
- Husk at du fint kan bruke bønner, kylling, svin eller torsk i denne suppa! :)

Glutenfri karamellkake med sprøtt kokoslokk!

Jeg har sovet 48 av 72 timer de siste tre dagene, men tror dere ikke søtsuget meldte seg og jeg smalt sammen dén kaka!!? Jo, det gjorde jeg og den ble himmelsk. Jeg kan ikke annet enn å gi meg selv et stort klapp på skuldra! Jeg hadde aldri trodd en kake kan bli så vellykket uten oppskrift og alt på øyemål, men det er det tydeligvis! Min kjære hadde besøk på søndag og både han og kompisen elsket kaka og spiste til magen bulte og buksen strammet. Det må være lov å være stolt av seg selv, hvertfall med et slikt resultat! Kaka er så saftig at den nesten smelter på tunga, smaker karamell(!) og har et nydelig, sprøtt kokoslokk! Her skal dere få oppskriften på en glutenfri, sukkerfri, laktosefri og soyafri karamellkake! Enjoy!Til kaka trenger du:

♦ 3 egg fra økologisk, frittgående og glade høns!
♦ 1 dl sukrin
♦ 1 dl palmesukker
♦ 3 dl mandelmel
♦ 1 dl kokosmel
♦ 1 ss psyllium husk
♦ 1/2 ts bakepulver
♦ 1,5 ts natron
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ 1 dl vann
♦ 5 ss yaconsirup (denne er best)
♦ 20 dråper stevia english toffee

Topping:
♦ 2 ss extra virgin kokosolje
♦ 5 ss kokos

Slik gjør du:
- Visp egg, sukrin og palmesukker til luftig eggedosis.
- Du trenger ikke bruke palmesukker, men det gir en veldig god smak. Bruk eventuelt litt mer sukrin.
- Bland alt det tørre godt sammen.
- Tilsett det tørre, sitron, steviadråpene, yaconsirup og vann med eggedosisen. Jeg gjorde dette i en foosprosessor, men du kan bruke håndmikser.
- Hell røra over i en rund, smurt kakeform eller en kakeform kledd med bakepapir.
 
- Til toppingen
: Bland kokosolje og kokos. Strø over kaka med hendene for da er det lettere å få det likt fordelt.
- Kokoslokket ble utrooolig godt og sprøtt. Du kan med fordel doble oppskriften å få enda mer over kaka.
- Stekes midt i ovnen på 180 grader i nøyaktig 15 min.

   Herligfred så godt det dufter i leiligheten mens kaka stekes...
 

VIKTIG: Hvis du bare bruker bakepulver trenger du ikke natron og sitron siden bakepulver er en ferdig blanding. Natron + syre = heving og sammen med bakepulver gir det enda litt ekstra heving. Jeg har prøvd dette mange ganger med positivt resultat. Syre kan være sitron, eddik eller surmelk. Mer om bakepulver, natron og syre kan du lese om her.

VIKTIG 2:  Ønsker du en saftig kake er det veldig viktig at du bruker psyllium husk (det samme som loppefrø, husk, fiber husk). Dette er vannløslig fiber som dobler størrelsen sin mange ganger i kontakt med vann og danner en geléaktig hinne. Denne geléhinnen gjør bakverket saftig. I tillegg gir psyllium husk fiber til bakverket.

       NYDELIG kake som jeg garantert skal lage igjen. Vel bekomme :)

 
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits