Tilbake til hovedside

Immunforsvarstyrkende granateplejuice!



Utenfor er det minusgrader, snø og stiv kuling. Vinteren har virkelig kommet for alvor, i år også. Lite tyder på at om et par måneder er bakken bar igjen og det begynner å vokse grønne vekster i hele Norges skog og mark. Jeg brygger på en forskjølelse og har et ærend jeg må få unnagjort uteonfor husets fire vegger og har dermed ikke tid til å bli sengeliggende riktig enda. Medisinen ble en vakker, smaksrik, antioksidant og c-vitamin-juice. Nydelig på smak, og nydelig syn for øynene.











   Til ett stort vinglass:
   ♦ 1 granateple = 3 dl kjerner
   ♦ 1 appelsin
   ♦ 2 dl kokosvann 


Tips:
Granatepler er en eksotisk og dyr frukt. Kiloprisen er til tider til å få hakeslepp av så mitt beste tips er å kjøpe granatepler når de er på tilbud. Ofte koster de 10-20 kr stykk på tilbud og det er ikke en gal pris.

Noen ord om granatepler:
" Granateple er en leskende antioksidantbombe. Granateple har 10 ganger mer antioksidanter enn appelsiner og nesten 40 ganger mer enn epler. Studier har vist at granateple styrker immunforsvaret og kan beskytte mot blant annet prostatakreft. Granateplet er kalorifattig, men svært fiberrikt på grunn av frøene. Det inneholder også antioksidanter slik som polyfenoler og tanniner. Granateplet er en god kilde til vitamin C og B6. Antioksidantene i granateplet viser lovende resultater i behandling av kreft og revmatisme. Vitamin C beskytter cellene mot tidlig død, letter jernopptaket i kroppen og kan styrke immunforsvaret vårt. " Sitert fra bama.no.

Raw brownietrøfler med sjokolade!!

Disse brownietrøflene er enkle å smelle sammen og de kan spises umiddelbart, men er aller best når de er avkjølt. Jeg foretrekker likevel å gjøre trøflene hakket mer "eksklusivt", nemlig ved å dyppe de i hjemmelaget, rå sjokolade. Det tar litt ekstra tid, men jeg garanterer at det er verdt det!

 


Til ca 40 raw brownietrøfler trenger du:

♦ 2 dl mandler (bløtlagt og tørka) **
♦ 2 dl valnøtter (bløtlagt og tørka) ** 
♦ 0,7 dl rå kokossirup (eller yaconsirup / agavenektar)
♦ 3 ss rått kakaopulver
♦ 0,5 ss rått carobpulver (valgfritt)
♦ 0,5 ts maca (valgfritt)
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ En dæsj salt


** Når man lager raw food med nøtter og frø bør de være bløtlagt, og derfor bløtlegger jeg MASSE nøtter og frø, deretter tørker jeg de til de er helt tørre og oppbevarer de i en lufttett boks. Hvis du ikke har bløtlagte og tørka nøtter til denne oppskriften kan du bruke bløtlagte, men da vil du trenge mindre sirup. Start med litt sirup, se an konsistensen og prøv deg frem.

Slik gjør du:
- Kvern alle ingrediensene i en foodprosessor.
- Skrap ned fra veggene et par ganger. det tar litt tid før det blir en deig av ingrediensene for nøttene må slippe fettet først.
- Form til kuler.
- Rull trøflene i kokos og sett de i kjøleskapet ELLER sett trøflene i fryseboksen.
- Etter en timestid eller mer kan du dyppe brownietrøflene i rå sjokolade. Det er best at trøflene er frosne for da vil det raskere bli et tykt og fint sjokoladetrekk. Jeg dyppet mine to ganger hver. 
- Oppbevar i kjøleskapet eller frys ned om du er redd de skal forsvinne på underlig vis... ;) 
- Sjokoladen er laget med kakaomasse, kakaofett, yaconsirup, carobpulver, yaconpulver og vaniljepulver. Mer om hvordan du lager hjemmelaget, rå sjokolade finner du HER.

 
                                  Mer er det ikke å si for bildene taler mer enn nok for seg selv :)

  
 



  Disse ble servert til journalist og fotograf da jeg hadde besøk fra Fædrelandsvennen, Sørlandets største avis! Tekst og bilder fra intervjuet kan leses HER hvis dere vil! :)

Raw tapasboller til hverdag og fest!

Når man lager nøttemelk sitter man igjen med en nøttemasse også kalt "pulp" som det ikke alltid er like enkelt å få brukt opp. Man kan fryse denne pulpen, tørke den til mel, blande den inn i diverse mat, men den må for all del ikke kastes! Nøtter er dyrt og hvis du kaster restene fra nøttemelken vil det bli en fryktelig dyr melk. Her skal dere få en oppskrift hvor jeg bruker mandelpulp som hovedingrediens men du kan bruke hvilken som helst nøttepulp. Tapasbollene smaker nydelig og de har faktisk en "kjøttaktig" konsistens, men de er litt mykere. Prøv gjerne disse tapasbollene sammen med raw BBQ-saus! TIPS: Bruk gjerne cumin hvis du vil at disse skal smake taco. Cumin/spisskummen er krydderet som gir hele "tacosmaken".


 

Til 50 raw tapasboller trenger du:

♦ 4 dl mandelpulp
♦ 2 dl spiret bokhvete
♦ 0,5 dl linfrø **
♦ 2 ss psyllium husk/fiberhusk  **
♦ 10 soltørka tomater bløtlagt i litt vann
♦ 1 dl av vannet fra de soltørka tomatene
♦ 1 gulrot
♦ Saft fra 1/2 sitron
♦ 1/2 paprika
♦ 1 liten løk
♦ 2 fedd hvitløk

Krydder:
salt, pepper, chili og evt. cumin hvis du vil ha tacosmak.
** Bløtlegges i 3 dl vann i en timestid.

Slik gjør du:
- Start med å bløtlegge linfrø, psyllim husk og soltørka tomater. 
- Blend alle ingrediensene unntatt vann i en foodprosessor.
- Se an konsistensen. Tilsett vann. La deigen stå en stund. 
- Form til boller ved hjelp av en skje. 
- Tørk på 41 grader i dehydrator eller 50 grader med døren på gløtt i ovn. 
- Snu bollene etter tre timer. 
- Tørkes i ca 8 timer.
VIKTIG: Smak deg frem og se alltid an konsistensen! Bruker du f.eks tørket bokhvete vil kosistensen mest sansynlig bli annerledes, men det er likevel fullt mulig å bruke tørket bokhvete. Bruker du mindre væske vil deigen bli fastere og lettere å forme. Det er derfor viktig at du alltid ser an konsistensen, men jeg legger ut bilder slik at dere har noe å gå etter.


OPPBEVARING:
Merk deg at denne oppskriften er stor og gir 50 boller. Siden bollene ikke skal tørkes tørre må de heller  ikke oppbevares så lenge for da kan de mugne. Oppbevar bollene i en lufttett boks i kjøleskapet eller frys de ned. NB: Ved oppbevaring i kjøleskap og fryser vil tapasbollene bli fuktige og de trenger å bli tørket bittelitt før servering for best konsistens. Det er opp til deg, men om du vil tørke de så er det bare snakk om en halvtimes tid. Tiner raskt og kan med fordel oppbevares i fryser!

         100% glutenfrie, 100% RAW veganske, 100% hjemmelaget og 100% sunn og god snacks! :) 
 

RAW OREO DRØMMEKAKE!!!

Gjettom jeg har gledet meg til å dele denne lekkerbisken med dere, for det har jeg virkelig! Denne kaken er nemlig en fest av en kake! Kokoskremen har en kremete og silkemyk konsistens som smelter på tunga, mens bunnen og cookiebitene smaker av mørk og intens sjokolade. Denne kaken lager du dagen i forveien, setter den i kjøleskapet og fiks ferdig, -klar til servering! Hvilken herlig start på helgen, eller hva!?? :)

  
RAW OREO DRØMMEKAKE:
Bunn:
♦ 1,5 dl mandler
♦ 1,5 dl valnøtter
♦ 0,5 dl kokosnektar / evt. agavenektar eller yaconsirup.
♦ 3 ss kakaopulver
♦ 0,5 ss carob (valgfritt)
♦ Ei klype salt

Kokoskremfyll:
♦ 4 dl kokoskjøtt fra fersk kokosnøtt
♦ 1,5 dl kokosvann fra fersk kokosnøtt
♦ 1 dl rå kokos
♦ 0,5 dl rå agavenektar (for farge, du kan bruke annen sirup)
♦ 5 ss smelta kokosolje
♦ 1 ss lecithin
♦ 1 ts vaniljeessens

  
Slik gjør du: 
Bunnen: 
- Blend alle ingrediensene i en foodprosessor. Det kan ta litt tid, men bare la maskinen gå til alt blir en deig. 
Kokoskremen:
- Pass fingrene når du skal åpne en kokosnøtt. Jeg bruker DENNE metoden og syns den er enkel og grei. 
- Blend alle ingrediensene i en foodprosessor. Start med litt væske og tilsett mer etterhvert. Det skal ikke være nødvendig med mer væske enn det som er oppgitt i oppskriften, men bruker du blender er det mulig du må tilsette mer kokosvann. 
- Smak deg frem! Vil du ha kaken søtere? Tilsett f.eks litt stevia. 
- Hell kokoskremen over bunnen som er trykket ned i en kakeform. Trykk noen cookiebiter ned i kremen og strø gjerne over noen kakaonibs. Cookiesbitene i kaken er laget av samme oppskrift som bunnen til kaka. 
- Sett kaken i kjøelskap noen timer, men gjerne over natten. 
- NB: Jeg brukte en liten form med en diameter på rundt 18 cm. 
- Oppbevar kaken i kjøleskap i noen dager eller frys den ned.


                                                 Liker du kokos vil du elske denne kaken!

Dette er ingen mager kake, heller en konfektkake som skal nytes med god samvittighet. Det er slike kaker som får hjertet mitt til å hoppe over noen slag og jeg føler meg som en forelska tenåring igjen. For tenk dere det da, at en slik kake kan være både sunn, søt, mektig, sukkerfri, vegansk, glutenfri og raw! En fest av en kake som inneholder kun naturlige ingredienser som alle er bra for deg!  

   

Raw rugbrød med soltørka tomat!

Rugspirer ser ikke så veldig delikate ut der de vokser på seg lange, hårete røtter, men de er enkle å spire og jeg syns ikke dere skal skremmes av det litt underlige utseende. Egentlig så smaker de ikke så mye i det hele tatt, men grunnen til at jeg har falt pladask for rugspirer er at de er milde og søte på smak og kan blandes inn i så og si alt, uten å sette noe markant smak på maten. I stedet for å bruke fryktelig mye nøtter og frø i maten jeg lager, har jeg nå begynt å tilsette mye mer spiret korn og det er billig for jeg tror jeg betalte 30 kroner for en kilo økologisk helkornsrug!





Til 12 skiver raw rugbrød med soltørka tomat:
♦ 1 LITER ferske rugspirer
♦ 1 dl linfrø, gjerne kverna for å dra nytte av fettsyrene (bløtlegges til gelé i en halvtimestid)
♦ 10-15 soltørka tomater (bløtlegges i litt vann i en timestid)
♦ 1 dl av bløtleggingsvannet fra tomatene
Krydder: Salt, pepper, hvitløk, paprika. 



Slik gjør du: 
- Kvern alle ingrediensene i en foodprosessor til en deig. 
- Hvis du ikke har bløtlagt linfrøene i forkant må deigen stå og tykne litt før den smøres ut. 
- Fordel jevnt ut over et paraflexx/bakepapir. 
- La brødet tørke i ca 6 timer før du ruter det opp med et pizzahjul og tørker det videre et par timer. Snu det gjerne underveis. 
- Tørketid: ca 10 timer
- Ja, du kan tørke dette brødet i ovn på 50 grader med døra på gløtt. :)
- Oppbevar i en lufttett boks, men siden brødet inneholder kverna linfrø bør det fryses om du ikke skal spise det opp innen få dager.
 

VIKTIG: Dette brødet skal kun tørkes til det er brødkonsistens, ikke la det bli knekkebrød. Rugspirer blir fryktelig harde når de er knusktørre så du kan ikke (/bør ikke) lage knekkebrød av denne oppskriften. 

Selvom jeg brukte en hel liter rugspirer og 15 soltørka tomater så smaker dette brødet nesten ingenting, så her må dere gjerne være raus med krydder og urter, eller ha på masse smaksrikt pålegg!

 

Tropisk granola med kokos, ananas og jordbær!

Etter at jeg knakk koden til (det jeg trodde var en) perfekt granola er jeg ikke personen som slår meg til ro med det, så jeg tenke å ta skrittet enda litt lengre, nemlig å prøve en annen variant, men denne gangen med mine favoritter; kokos, ananas og jordbær! Ja, for kokos, ananas og jordbær er en helt pefekt kombinasjon, etter min smak. Denne frokostblandingen er full av friske smaker og den er helt rå og derfor proppet med vitaminer, mineraler, enzymer og fiber + at den er lettfordøyelig og glutenfri!




Til ett stappa eller to brett granola:

♦ 5 dl bokhvetespirer (eller du kan bruke nøtter, frø eller rugspirer!)
♦ 5 dl frosne jordbær = 200gram
♦ 1/2 fersk ananas
♦ 1 dl rå kokos
♦ 3 ss yaconsirup
♦ 1 ts vaniljepulver

Slik gjør du:
- Spir bokhveten, evt. bløtlegg nøtter eller frø.
- Tin jordbærene. Grovhakk ananasen.
- Bland alle ingrediensene og mos jordbærene med en gaffel. Bland godt.
- Tørk i dehydrator på 41 grader i 12 timer eller i ovnene på 50 grader med døra på gløtt.
- Snu granolaen underveis.
- Oppbevar i en tett boks.




             Det kommer til å lukte godteri-tropisk frukt i hele huset når du tørker denne granolaen! 
 

Eggfri majones!

Jeg søker stadig etter veganske alternativer og det var slik denne majonesen ble til. Smaksmessig topper denne majonesen faktisk ALLE majonesene jeg noen gang har smakt! Jeg vet ikke med dere, men jeg er veldig glad i majones på diverse pålegg, og spesielt aioli er jeg svak for, men jeg syns de fleste majonesene blir fryktelig fettete og eggsmaken er bare kvalmende, syns jeg. Dette er et fullverdig alternativ til vanlig majones og siden jeg har tilsatt hvitløk blir det også en god erstaning for aioli. Denne majonesen er dessuten mye magrere enn tradisjonell majones, ikke at fett er farlig for fett er bra, men spiser man raw food får man i seg mye fett i andre kilder. Syns du likevel at en magrere variant er helt uhørt, men gjerne vil prøve denne veganske majonesen så er det ikke verre enn at du bruker kaldpresset, god olje i stede for vann!






Vegansk, hjemmelaget majones:

2 dl cashewnøtter (ikke bløtlagt, men godt vasket)
♦ Ca 1 dl vann
1 ss lecithin (ikke nødvendig)
♦ Saften av 1/2 sitron
♦ 1-2 ts dijon sennep
♦ 1-2 hvitløksfedd
♦ Salt, pepper




Slik gjør du:

- Kvern alle ingrediensene. Det er mulig du vil trenge mer vann, men det viktigste er at du bruker minst mulig vann, men nok til at maskinen klarer å kverne alle ingrediensene godt.
- La majonesen stå i en lufttett beholder i kjøleskapet i noen timer/over natten slik at den tykner.
Husk å smak deg frem underveis!

 
  

Sjokolade-og mandelcookies!

Inspirert av min egen oppskrift, nydelige, vegansk peanøttcookies kommer jeg nå med et alternativ til dere som ikke liker eller tåler peanøtter. Jeg syns ikke disse cookiene ble like gode som peanøttcookiene, men smaken er vel som baken? Disse er veganske, glutenfrie, soyafrie og sukkerfrie, så det er bare å fyre løs! :)




Til 14 store sjokolade-og mandelcookies:
♦ 3 dl fettredusert mandelmel **
♦ 4 dl kokosmelk (ikke light)
♦ 0,5 dl sukrin
♦ 0,5 dl yaconsirup
♦ 15 dråper english toffe stevia eller vanilla creme stevia 
♦ 2 ss kakaopulver
♦ 1 ss psyllium husk / fiber husk 
♦ 1 ts vaniljepulver 

+
♦ Hakka, rista og gjerne salte mandler til topping.
♦ Hakka, mørk sjokolade (jeg brukte hjemmelaget rå sjokolade) til å blande inn i røra.

** Jeg brukte DETTE fettreduserte mandelmelet fra funksjonell mat som er kjøpt på helsekost. Hvis du bruker mandelmel, altså kverna mandler, trenger du nok mindre væske så da må du starte med litt kokosmelk og la røra stå litt og se an konsistensen. 

Slik gjør du:
- Bland alle de tørre ingrediensene.
- Tilsett væske. Start med tre desiliter av kokosmelken. 
- La røra stå i noen minutter, tilsett mer væske. Rør godt. 
- La røra svelle i ti minutter, den blir seig. Rør inn hakka sjokolade. Lag små cookies og strø over hakka mandler.
- Stekes på 180 grader i 30-40 min alt etter hvor myke du vil ha de. Cookiene er likevel veldig mye når de tas ut av ovnen og må avkjøles helt før du flytter på de. 
- Oppbevar i kakeboks. Kan fint fryses.
 
 

Oppkvikkende fredagsjuice!

Jeg skammer meg. Jeg har ikke behandlet juicemaskinen min særlig pent i det siste, og i dag tok jeg den frem for å tørke støv av den og for å lage en oppkvikkende juice. Det er ofte det jeg trenger på ettermiddagen, en oppkvikker, og da er juice perfekt for den gir akkurat passe energi, uten å inneholde koffein eller teobromin. Jeg reagerer nemlig på rå kakao med å bli våken så kakao på kveldstid er like uheldig som kaffe, vær obs. på at det KAN være kakaoen som gir deg energi og at du kanskje er en av de som bør begrense inntaket på kveldstid. Over til juicen, denne juicen er nydelig. Her får du to frukt og en grønn i én juice. Smaker frisk og godt, og absolutt ingen lavkarbo! :)




Til ett stort vinglass trenger du:

♦ 2 gulrøtter
♦ 1 appelsin uten skall
♦ 1/3 ananas uten det ytterste skallet

- Juice og server med masse isbiter! 
- Jeg rørte inn ei god teskje med gojipulver, bare sånn for å gjøre juicen enda litt suprere!


Kjære juicemaskinen min: Jeg beklager at jeg har sviktet deg. Jeg lover å benytte meg mer av dine gode egenskaper og fra nå av skal du få stå i lyset oppå kjøleskapet så jeg ser deg hver dag og ikke glemmer at du alltid er der for meg når jeg trenger en oppkvikker. Vi sees snart, klem fra Anette :)

Mjuuugly's fantastiske sjokolade-og peanøttpålegg!

Ooooh, dette pålegget ble bare helt utrolig godt. Dette pålegget smaker nydelig av peanøtter og sjokolade, en helt fantastisk kombinasjon etter min smak. Dessuten, dette pålegget er søtt, men sukkerfritt, det er vegansk og det smaker mye bedre enn nugatti Faktisk, det eneste nugatti og mitt sjokolade-og peanøttpålegg har til felles er at de kan smøres på brød og smaker sjokolade, ellers er de vidt forskjellige. Mitt pålegget kan du spise eller gi barna dine med god samvittighet, hver dag hele året, mens nugatti er søppel og inneholder kun tomme kalorier i form av sukker. I romtemperatur er pålegget mykt, glatt og nesten som dip i konsistens, mens avkjølt blir det fastere, slik nugatti blir. Bruk pålegget som pålegg på brød eller knekkebrød, som dip til frukt, på is, til kakefyll, til frosting, osv!!!
  


Mjuuugly's fantastiske sjokolade-og peanøttpålegg:

1 dl peanøttmel 
♦ 1 dl melk (jeg brukte hjemmelaget mandelmelk, bruk den melken du liker best!)
0,5 dl palmesukker (eller annen søtning, men palmesukker er nydelig, les eget innlegg HER!
3 ss yaconsirup
3 ss smelta kokosolje
3 ss kakaopulver
0,5 ss carob (valgfritt)
1 ts vaniljepulver



NB: Alle ingrediensene bør være romtempererte slik at kokosoljen blandes helt med de andre ingrediensene. 

Slik gjør du:
- Bland alle ingrediensene godt sammen. Jeg fant ut at jeg var nødt til å bruke stavmikser fordi det klumpet seg, men du kan helt sikkert bruke foodprosessor!
- La pålegget stå i 10 minutter. Det skal tykne etter ti minutter og resultatet ser dere på bildene. Jeg var fornøyd med konsistensen slik, men tilsett mer melk hvis du syns den er for tykk, eller mer peanøttmel hvis du syns den er for tynn. VIKTIG: Pålegget blir fastere etter oppbevaring i kjøleskap!
- Oppbevar pålegget i en lufttett boks i kjøleskap. Holdbarhet vet jeg ikke, men jeg vil tippe en ukestid.


ALTERNATIV TIL PEANØTTMEL:
Du kan bruke samme mengden fettredusert mandelmel. Bruker du kverna mandler (vanlig mandelmel) vet jeg ikke mengden, prøv deg frem!


                                                                Etter noen timer i kjøleskap: 

Raw bærgranola!

Det er en glede å dele denne oppskriften med dere for det er ikke ofte jeg blir så overrasket som da jeg smakte på denne godbiten, for den overgikk alle mine forventinger. Granola er en blaning av frø, korn og/eller nøtter og spises med melk, gjerne som frokostblanding. Denne granolaen er enkel å lage, den er helt raw, smaker nydelig og den vil garantert gi deg en god start på dagen! Denne oppskriften gir deg en granola som smaker tydelig av bringebær, blåbær og vanilje, og den er knasende sprø og seig på samme tid.


Til (ca) tre porsjoner blåbær-og bringebærgranola: 
♦ 5 dl fryste bringebær og blåbær (eller andre bær!)
♦ 4 dl spiret rug  
♦ 1 dl rå kokos
♦ 3 ss yaconsirup
♦ 1 ts vaniljepulver
Valgfritt: granateplepulver, gojipulver, stevia.

SLIK GJØR DU:
- Spir rug eller andre korn. Bokhvete er lett å spire. 
- Tin bærene.
- Bland alle ingrediensene godt sammen. 
- Tørk i ca 12 timer på 40 grader i dehydrator eller 50 grader med døren på gløtt i ovn. Hvis du tørker granolaen lengre blir den veldig hard og vanskelig å tygge, men den vil mykne i melk. Skal du lage mye og oppbevare den en stund må du tørke granolaen helt. Oppbevar i en kakeboks. 


Oppskriften over vil gi en ganske syrlig granola for jeg syns ikke den trenger være så søt, men du smaker deg frem og tilsetter så mye søtning du vil ha. Jeg spiser granolaen sammen med hjemmelaget mandelmelk.  

 
 

NYDELIGE, veganske peanøttcookies!

Den eneste gode unnskyldingen for å ikke lage disse peanøttcookiene er hvis du er allergisk mot peanøtter, for disse er rett og slett himmelsk gode! Ernæringsmessig er det heller ikke mye å sette fingeren på, cookiene er sukkerfrie, glutenfrie, laktosefrie, soyafrie, veganske og de inneholder masse fiber, proteiner og sunt fett. Smaken er av peanøtter og karamell"ish". Sjokoladen setter prikken over i'en, men er absolutt ikke nødvendig. Min kjære elsket disse og det samme gjorde jeg, og vi spiste opp alle sammen på null komma niks!

 
 Til 15 peanøttcookies trenger du: 
♦ 3 dl peanøttmel ***
♦ 3-4 dl kokosmelk, ikke fettredusert!
♦ 0,5 dl sukrin
♦ 0,5 dl yaconsirup
♦ 1 ss psyllium husk
♦ 15 dråper english toffee (kan droppes til fordel for annen søtning).
♦ 0,5 ts salt
♦ 1 dl salte peanøtter til topping

*** Eventuelt kan du bruke kverna peanøtter. Siden peanøttmelet jeg brukte er fettredusert må du se an væskemengden om du bruker kverna peanøtter, men trolig trenger du mindre væske enn oppgitt. Bruker du salte peanøtter skal du ikke tilsette salt i oppskriften!

SLIK GJØR DU:
- Blad de tørre ingrediensene godt sammen. 
- Tilsett væske. Start med litt kokosmelk. La svelle i ti minutter, se an konsistensen om du trenger mer væske. Jeg brukte nøyaktig 3,6 dl til denne oppskriften, men det vil variere.
- Lag passe store cookies og stek de midt i ovnen på 180 grader i 25 minutter.
- Cookiene er myke når de tas ut av ovnen, ikke flytt på de før de er avkjølte.

Sjokoladen
er laget av litt smelta kakaofett, kakaopulver, carobpulver, yaconsirup, yaconpulver og vanilje. Alternativt kan man hakke litt sjokolade å ha i røra!

 
       Nom, nom, nom, nom... Mer er det ikke å si!
 
 

Slik spirer du korn:

Fremgangsmåten for å spire korn er den samme, men her skal jeg vise dere rugkornet fra korn til spire. Rugspirer er enkle å spire og de smaker mildt og godt, litt nøtteaktig. Spiret korn inneholder mye lett fordøyelig-proteiner, mange vitaminer og mineraler, spesielt vitamin B, jern, fosfor og magnesium, dessuten er spiret korn mye lettere å fordøye enn ikke-spiret korn. Korn er bra, men spira korn er levende og super mat! Gluteninnholdet i spiret korn er veldig lavt, og de aller fleste vil ikke merke det, men har du cøliaki bør du være obs.


DISSE spireglassene er helt geniale og jeg spirer så og si alt i disse glassene. Er du usikker på om spiring er noe for deg og ikke vil investere i et spireglass, så kan du lage et eget spireglass hjemme, HER viser jeg hvordan det enkelt kan gjøres. 

Her bruker jeg som sagt rug, men fremgangsmåten er den samme om du vil spire andre korn: 
♦ Start med å skylle kornene godt i kaldt og rent vann.
♦ Bløtlegg 1 del korn med minst 3 deler vann.
♦ Sett kornene mørkt og la de bløtlegges i 8-10 timer, (bortsettfra bokhvete uten skall som skal bløtlegges i opptil 1 time).
♦ Dagen etter skal bløtleggingsvannet helles ut og kornene skylles godt. Allerede nå kan du spise kornene.
♦ Pass på at du lar mest mulig av vannet renne ut ved å sette spireglasset på hodet. Vann + spirer = mugg, her er det fukt som gjelder!!
♦ La kornene spire i ca 12 timer i et mørkt rom.
♦ Etter ca 12 timer er det på tide å gjenta vanningen, gjør som beskrevet ovenfor. Regn med ca to døgn spiring, utenom bløtleggig. Du velger selv hvor lenge du vil spire kornene, de kan spises fra dag en. Spirer du korn i over to døgn vokser gresset ut og da kan du med fordel sette spirene i dagsys den siste dagen slik at de blir grønne og danner klorofyll.


 

OPPBEVARING: Spirer skal generelt oppbavres i en lufttett boks i kjøleskapet, men kornspirer bør ikke oppbevares slik. Grunnen er at spirene fortsetter å spire i kjøleskapet, så når man spirer korn er det viktig å enten spire kun den mengden spirer du trenger eller bare litt ekstra, og unngå å vanne spirene før oppbevaring i kjøleskap. En bra oppbevaringsmetode til spiret korn er å tørke de, da har man spiret korn tilgjengelig. Oppbevar de tørka kornspirene i en lufttett beholder.

Raw frokostgrøt!

Denne grøten gir masse energi og den holder deg mett lenge. Bokhveten smaker litt havregryn syns jeg, mens bringebærene gjør grøten syrlig og syndig god og mandlene gir chrunch. Ikke dropp mandlene og bringebærene, det er de som gjør denne grøten knallgod! Spiret bokhvete er naturlig glutenfritt og inneholder masse vitaminer og mineraler, men er spesielt rik på jern og magnesium. Denne grøten er fettfri, ønsker du fett i den tilsetter du en spiseskje god olje eller en dæsj kokosolje. Forbereder du denne grøten kvelden i forveien (les lengre nede i innlegget) tar det 5 minutter å lage denne grøten. Bon apetitt!


Til en porsjon raw frokostgrøt:
♦ 3 dl spiret eller bløtlagt bokhvete
♦ 0,4 dl vann
♦ 2 ss yaconsirup (gir en gylden farge på grøten, og sødme, selvsagt!)
♦ 1 ts vaniljeessens
- Blend 2 dl bokhvete og resten av ingrediensene godt sammen i foodprosessor eller med stavmikser.
♦ Rør inn 1 dl bokhvete i grøten.
Rørte bringebær:
♦ 1 dl bringebær
♦ 1 ss yaconsirup
♦ 1 pk / 1 ts stevia (ikke rå) / eventuelt annen søtning.
♦ 0,5 ts vaniljepulver
- Mos bærene, rør sammen
- Server i fint glass. :)
♦ Strø over en neve hakka bløtlagte, tørka mandler.


BOKHVETE: Jeg har skrevet et innlegg om hvordan man spirer bokhvete HER. Jeg brukte spiret bokhvete, men det er ikke nødvendig: legg bokhveten i vann kvelden før og de er klare til å spises morgenen etter. NB: bokhvete som ligger i vann så lenge spirer ikke, men kan spises uten at de er spiret. Du kan ikke bruke tørket bokhvete til å lage grøten, men tørket bokhvete er godt å blande inn i grøten! 

 

Etterlyser to vinnere:



Rikke og Linda som skrev disse to kommentarene har en liten gave som ligger og venter på å bli postet. Dere må (helst) kommentere på dette innlegget og sende meg en mail med navn og adresse til mjuuuglysblogg@gmail.com, så skal jeg få sendt pakkene deres så fort som mulig. 




Ellers så vil jeg veldig gjerne ønske dere alle et riktig godt nyttår og jeg håper alt står bra til med dere. Jeg er i elendig form, for det var rett og slett en skikkelig nedtur å komme hjem fra Eiken, og jeg har spist altfor mye dårlig mat i jula som har gjort kroppen enda verre. Men jeg tar tida til hjelp for jeg har trossalt verktøyet og jeg VET hva jeg må jobbe med, og det er bra bare det! Jeg har STOR TRO på at 2012 blir et veldig bra år for meg, selvom starten ikke har vært perfekt. Jeg håper dere nyter januardagene og tar godt vare på dere selv, så snakkes vi før dere aner ord av det! :)




Kategorier


Photobucket



Instagram

hits