Tilbake til hovedside

Raw italiensk salat!

Jeg har laget italiensk salat på rå og kjernesunt vis. Det vil si at denne italienske salaten er laktosefri og vegansk, noe de færreste italienske salater er. Dette er noe jeg prøvde for bare et par dager siden og jeg har allerede rukket å lage flere varianter. Det er helt utrolig hvor enkelt dette er og i tillegg minner smaken skremmende mye om den tradisjonelle italienske salaten som er laget med majones og rømme. Server på brød, i salat, til kjøttretter eller som du selv ønsker. Jeg er imponert, og nå utfordrer jeg dere til å prøve! :)Oppskrift på raw italienske salat:
♦ 2 dl cashewnøtter, bløtlagt
♦ 1 gulrot
♦ En bit hodekål
♦ Litt purre
♦ Saft av 1/3 sitron
♦ Himalayasalt og sort pepper
♦ Vann 
♦ Eddik *

Slik gjør du:
- Bløtlegg cashewnøttene i ca 2 timer, hell av bløtleggingsvannet og skyll.
- Lag cashewnøttdressing ved å tilsette ca 1 dl vann og sitronsaft. Blend i blender eller med stavmikser til du får en tykk, men flytende dressing. Start med litt vann og tilsett mer om nødvendig.
- Rasp gulrot, hodekål og purre (evt. kutt den opp slik jeg gjorde) og bland dette med cashewnøttdressingen.
NB: Oppskriften er stor og passer til to personer.TIPS: Kålrot smaker veldig godt i denne så du kan variere mellom kålrot og hodekål.
TIPS: Et surt eple gjør seg veldig bra her. Det gir sødme og syrlighet. Prøv med eple!
* TIPS: Bruk gjerne en teskje eller to med eddik. Bruk den eddiken du liker best. Jeg bruker denne, men eddik er ikke nødvendig!

    Utrolig godt, men herregud så mektig! Ikke lag ekstra mye fordi du er redd du ikke blir mett!
  

Månedsoppdatering for januar!

Det ble ingen oppsummering i desember, men første del av desember hadde jeg noen dager med relativt mye energi, høyt aktivitetsnivå og koselige dager på julegaveshopping med nære og kjære. Det var en fin tid. Dessverre holdt ikke formen over julen. Etter julaften var det nok og jeg ble veldig dårlig resten av romjula. Jeg ble sengeliggende og jeg orket ikke skrive en oppsummering en gang. Slik var desember, kort fortalt. Ikke de store forandringene i januar, men noe er det hvertfall å skrive. Her er oppsummering for januar.


Influensa:
♦ Starten på det nye året var ikke så hyggelig som jeg hadde håpet på. Jeg våknet første nyttårsdag med at kroppen var veldig lite samarbeidsvillig og alle avtaler ble avlyst.
♦ Hadde 40,6 i feber i 4 dager og holdt på å punktere lungene med hosting.
♦ Fikk antibiotika som fikk meg til å henge over toalettskålen noen dager og for å ikke bryte ned immunforsvaret tok jeg idoform (melkesyrebakterier) og drakk masse fermentert (melkesyregjæret) drikke.
♦ Selvom jeg var "frisk" etter to uker var jeg helt utkjørt i tre. Influensaen tok virkelig knekken på kroppen!

Speilrefleks kamera:
♦ Jeg fikk meg en ny yndling, nemlig Canon EOS 550D. Vi hadde det mye moro og det ble plutselig gøy å ta bilder. Det er gøy å ta bilder når man har et kamera som takler zoom og detaljer. Det er en drøm å ta bilder med det kameraet, så nybegynner som jeg er må jeg bare lære meg å bruke det for hva det er godt for :)

Juicemaskin:
♦ Ikke nok med at jeg fikk meg speilrefleks, jeg fikk meg også juicemaskin.
♦ Jeg hadde aldri trodd at jeg var en juiceelsker, men det er jeg virkelig. Jeg laget mange juicer og de beste og lekreste delte jeg med dere.
♦ Juicemaskin er en investering til en sunnere kropp!

Sukkerfri:
♦ Selvom mine 100 dager som sukkerfri gikk ut på nyttårsaften har jeg fortsatt å holde meg sukkerfri.
♦ Jeg har dog. smakt sjokolade, men det går ikke an å spise. Det er ikke godt lengre, det smaker bare sukker! Tenk dere at hovesingrediensen i sjokolade egentlig skal være kakao, mens i "vanlig" sjokolade er den sukker. Tragiske greier. Sjokolade skal jo smake kakao, ikke sukker for f'en! Hehe ;)
♦ Jeg fortsetter å være sukkerfri på ubestemt tid.

Helse generelt:
♦ Magen hatet virkelig antbiotikaen. Jeg har alltid reagert på antibiotika med å få en steinhard mage. Heldigvis begynner den å komme seg igjen.
♦ Siden tre uker gikk med til influensa så har ikke denne måneden vært særlig behagelig. Mye søvn, smerter, nattesvetting og få sosiale sammenkomster er måneden i en setning. Heldigvis begynte formen å komme seg i slutten av måneden og jeg har troa på at den vil holde seg inn i februar også.

Tid for snacks!

Tid for snacks og mer chips! Dette er chips som jeg falt pladask for ved første møte. Jeg elsker som tidligere skrevet salt chips og dette er luftige (som i ostepop) brun rischips. En storfavoritt, selvom de ikke smaker spesielt mye! Hvis det i det hele tatt var noe spørsmål så har jeg kjøpt chipsen fra iHerb.com. HER har jeg skrevet om noen andre gode chips som jeg har kjøpt fra iHerb og som er verdt et forsøk.

 

Kort om Eden Foods - Brown Rice Chips:
♦ Laget av brun ris.
♦ Inneholder ikke transfett!
♦ Ingen konserveringsmidler og kunstige farger/smakstilsetninger.
♦ Glutenfrie.
♦ Inneholder kun brun ris, riskli olje, havsalt og nori (tang).
♦ En pose på 50 gram inneholder 250 kcal.
♦ Du finner den HER.

Rischipsen er veldig mild på smak så dette er ikke en chips for de som liker kraftige, fremtredende smaker. De smaker ris, nori og salt. Norismaken er veldig mild og saltmengden varier fra hver chips. Noen er det mye salt på, mens andre er det nesten ingenting, og de er desidert best med mye salt! Nori er kjent som en tang man tørker til ark og bruker når man lager maki. Chipsen er som ostepop og "skrumper inn og smelter" på tunga. De er ikke fettete, men avgir salt og smuler slik som ostepop. Jeg som elsker salt chips elsker disse, mens min kjære som hater salt chips og som mener det er altfor smaksløst hater disse, så det bør gi dere en idé om dere vil like disse.

 

Ananas-og granateplejuice!


Oioioi, det er tre dager siden siste juice. Vil tro dere begynner å bli sultne på en ny oppskrift? (Eller ikke...) Hehe. Her kommer uansett en ny juice og den skiller seg ut med at jeg har brukt granateple! Har du noen gang smakt granateple? Hvis ikke er det på tide nå! Granatepler er den frukten som står øverst på listen for "norsk" supermat. Med det mener jeg matvarer med svært høyt næringsinnhold. Kakao, goji, acai, camu osv, har ikke kommet på denne listen enda. Derfor "norsk" supermat. Det som gjør at granateple topper listene er det høye innholdet av antioksidanter. Studier viser også at granatepler styrker immunforsvaret og er spesielt heldig ved bruk under prostatakreft. Granatepler er fiberrikt (pga. frøene) og inneholder mye vitamin C. Det hjelper ikke at en frukt er sunn om den ikke smaker godt nok til å spises. Granatepler smaker nydelig (søtt og fruktig) og kan spises i store mengder! De knaser når man spiser de og er veldig saftige.


Ananas-og granateplejuice:

♦ 1/2 ananas
♦ 1/2 granateple
♦ En bit sitronÅ åpne granatepler
uten å stikke hull på kjernene er en kunst. Her kan du se hvordan det skal gjøres. Som du ser på bildet over så ligger kjernene i lommer inni eplet med et tynt hvitt lag rundt. Dette smaker lite, har konsistens nesten som papp og skal ikke spises. Jeg er ikke så nøye så jeg kutter den i to, graver ut kjernene med en skje og fjerner det hvite etterpå.

- Juice og nyt! Husk isbiter! Dette ble en tropisk, søt og syrlig juice. Perfekt!
Granatepler er veldig dyrt ellers i året, men jeg ser at de er på tilbud overalt for tiden så det er absolutt en god grunn til å slå til med noen granatepler neste gang du ser de på tilbud!

                                                 God helg kjære lesere! :)

Kokosis med sjokoladesaus!

Jeg får noen ville idéer av og til og så lenge jeg har energi til det er det bare å brette opp ermene med en gang og kokkelere på kjøkkenet. Denne gangen ble det kokosis og den ble vanvittig god! Passelig søt, mild og med biter av kokos, masse kokos! Denne isen er selvsagt sukkerfri, men også vegansk, soya, egg, nøtt -og laktosefri. En skikkelig allergivennlig is med andre ord! Denne bør du virkelig prøve.


Kokosis (to-tre porsjoner):

♦ 3 dl økologisk kokosmelk
♦ 1 dl vann
♦ 2 dl usøtet kokos
♦ 3 ss palmesukker (kokossukker, kokospalmesukker)
♦ 1 ts vaniljepulver

Slik lager du isen:
- Bland alle ingrediensene og lag is.


I iskremmaskin:
- Jeg fikk meg iskremmaskin til jul, men har ikke helt fått teken på den enda.
- Har du iskremmaskin så bruk den, da går det mye raskere. 
- I maskin må du huske å tilsette isblandingen ETTER at maskinen er skrudd på!

I fryser:
- Is kan du enten lage i maskin eller du kan fryse den ned i en boks.
- Lager du den i fryser må du røre i den hvert 20. minutt for å passe på at den ikke krystalliserer seg. Bruk gjerne lokk på boksen så det ikke danner seg et iskrystaller på toppen.
- Ta isen opp en god stund før servering.

   Se den lekre isen! Klar til å spises, nam!


Litt om palmesukker:

Bytter du ut palmesukkeret med sukrin vil dette i tillegg være en lavkarbo-is, men jeg vil likevel ikke anbefale å bytte ut palmesukkeret da det gir en veldig god og karamellisert smak. Palmesukkeret har en GI på ca. 35, men til gjengjeld inneholder det også store mengder inulin som er svært bra for fordøyelsen vår. Inulin kan ikke fordøyes av mennesket og går ufordøyd gjennom tynntarmen og fungerer som "mat for de snille" (probiotika om du vil) tarmbakteriene i tykktarmen. Dette gir en gunstig tarmflora og ikke minst et bedret immunforsvar da det sies at 70% av immunforsvaret ligger i tarmene.

Til sjokoladesausen:
♦ 3 ss kokosnektar eller yaconsirup
♦ 3 ss kokosmelk, evt. vann.
♦ 3 ss kakaopulver
♦ 1 stor ts carob pulver

Enkelt og greit:
- Rør godt sammen alle ingrediensene.
- Se an konsistensen. Hvis yaconsirupen er kald blir sausen tykkere.


- Til slutt strødde jeg over bittelitt palmesukker over sjokoladesausen og det ble veldig, veldig godt!
Denne ble nydelig og forloveden min elsket den! Jeg vil si dette er en is for alle, ingen sære smaker, men mektig! :)

   Vel bekomme!
 
 

Kjære mamma...

"...Jeg vet den nye livsstilen min er frustrerende og vanskelig å forstå seg på, og jeg vet at du blir oppgitt over mine sære valg, men jeg vil at du skal vite at det er en livsstil jeg føler meg vel med og som jeg føler gir meg masse godt tilbake. Det handler ikke om at jeg ikke vil spise kakaene du lager og som du har fått oppskrift på fra damene på jobben, for de smaker nydelig! Men de inneholder altfor mye som er svært ugunstig og belastende på min slitne kropp. Jeg vil ikke belaste den mer enn nødvendig og man skal ikke spise noe bare for å glede andre, ikke sant?

Med den nye livsstilen min så har jeg også måtte kjøpe masse nødvendig kjøkkenutstyr. "Før i tiden" var det vanlig med alle disse duppedingsene til kjøkkenet, men ettersom Mr. Toro og Mr. Findus har tatt over de fleste kjøkkenskuffer og frysere, er det ikke lengre nødvendig med slikt kjøkkenutstyr. Man kan vel si at jeg går tilbake i tid og lager maten fra bunnen av slik det var for noen titalls år siden.

Grunnen til at jeg skriver dette til deg er fordi jeg vil fortelle deg litt om en helt genial maskin. Det er en tørkemaskin eller en dehydrator for å være korrekt. Jeg har fortalt deg om den før, men da har du sittet som et spørsmåltegn og ikke forstått et ord av det jeg snakket om. Det er rett og slett en maskin man kan tørke mat i. Det høres sikkert veldig rart ut, men når man spiser rå mat lager man brød, knekkebrød, kjeks og kaker av bløtlagte nøtter og frø. For at disse skal få riktig konsistens må de tørkes. Jeg har frem til nå tørket dette i ovnen på 50 grader over X antall timer og det går fint, men en dehydrator er beregnet på å stå på i så mange timer, også over natten. Dessuten kan man stille den inn på tid slik at den skrur seg av automatisk. Man kan tørke f.eks alt av frukt, bær og grønnsaker, og man kan lage granolablandinger eller tørke spirer. Den er genial til mitt bruk og jeg ønsker meg en slik maskin!

En dehydrator er som jeg allerede har skrevet beregnet på å stå på i mange timer, den tar svært lite strøm og den er brannsikker i forhold til ovnen. Det den gjør er å tørke mat over lav temperatur (under 42 grader) og trekker ut fuktigheten, en slags matavfukter! Resultatet er raw food, mat som ikke er varmebehandlet over 42 grader for å bevare alle næringsstoffer og uten å drepe enzymene. Den koster litt, men den vil vare lenge, den vil glede mye og den vil gi meg herlige resultater på kjøkkenet uten at jeg trenger å passe på maskinen hele tiden. Jeg ønsker meg en dehydrator med 9 brett slik at jeg senere ikke kommer til å angre på at jeg kjøpte en dehydrator med 5 brett i stedet for 9. Hvis du har lyst å lese mer om denne maskinen så kan du jo ta en titt på DENNE siden så vil du se hvor fin og genial den er, ikke sant?

Håper du ble litt klokere på hva en dehydrator er nå og bare spør om det skulle være noe!
Jeg er veldig glad i deg, og du...

Husk at jeg har bursdag om kort tid og at du har nummeret til Jørgen som helt sikkert har kjempelyst til å spleise på en slik maskin. Bare sånn hvis du lurte..." ;) ;) ;)


 Noe av den rå og tørka maten jeg har laget (bildene er linket til oppskrift):
   
 

Ovnsbakt salmalaks med gulrotnudler og dill!

Er det bare meg som går rundt i en tåke etter laks og fet fisk for tiden? Jeg har enormt lyst på laks, hver dag og hele tiden! Det er sikkert et resultat av at det er mørketid og kroppen hyler etter vitamin D og omega 3. I går var det nok og jeg fikk min kjære til å kjøpe salmalaks til oss. Salmalaks er himmelsk godt. Kan ikke beskrives, må oppleves! Det er faktisk slik at salmalaksen blir ansett som verdens beste laks, har vunnet mange priser for beste laks og pluss at den eksporteres til gourmetrestauranter over hele verden. Ikke dårlig! Det som er så flott med salmalaksen (utenom smak og mørt fiskekjøtt) så er den fersk! Det garanteres at laksen blir pakket innen 4 timer fra den har vært i havet. Det er salmalaksens varemerke. Og den er mør, så mør. Det er nesten som den smelter på fingrene når du tar på den. Hehe. Men jeg er feig. Jeg har ikke lært meg å like rå fisk, så jeg ovnsbaker den. Hvis du en gang tar deg råd, eller nei, NÅR du tar deg råd (for du må smake!) så bør du spise den rå. I det minste prøve! Dessuten er den ikke så dyr, rundt 250 kr/kg. Jeg laget en nydelig laksemiddag, så enkelt, men så fantastisk godt!

Husk at denne retten fint kan lages 100% raw da salmalaks brukes i sushi og anbefales å spises rå. Det er ingen fare å spise salmalaksen rå. Dressingen kan lages rå eller laktosefri ved å lage den med cashewnøtter eller med kokosmelk i stedet for rømme, se under "Dill dressing".

Salat:
♦ Spinat
♦ Agurk
♦ 3 små gulrøtter

- Jeg laget gulrotnudler ved å bruke en juliennekutter. Det går fint å bruke vanlig grønnsaksskreller, men da vil strimlene bli mye bredere.
- Du kan selvsagt koke gulrotnudlene, men jeg ville ha de rå denne gangen!
- Jeg fikk juliennekutteren til jul så jeg vet ikke hvor den er kjøpt. 


Salmalaksen brukte jeg minst mulig krydder på for å bevare den deilige og milde smaken. Jeg presset litt sitron over, pepret med sort pepper og saltet med himalayasalt.

- Salmalaksen ovnsstekes på 200 grader i 10 min (kommer an på størrelsen på filéet). IKKE overstek den!
- Les mer om salmalaks HER, en laks verdt å merke seg!

Dill dressing (til to personer):
♦ 4 gode spiseskjeer rørosrømme
♦ 3 ss vann
♦ En liten neve dill (fryst fersk, funker kjempefint!)
♦ Saft av 1/3 sitron
♦ Himalayasalt, sort pepper og hvitløkspulver.

- Bland alle ingrediensene. Ferdig! :)
- Vannet brukes for å gjøre dressingen tynnere.
- Vil du bruke cashewnøttdressing i stedet er DENNE oppskriften fin å følge, men husk sitron, dill og ekstra vann til du er fornøyd med konsistensen!
- Skal du bruke kokosmelk i stedet bør du enten lage en tykkere kokosmelk (ved å gjevne kokosmelk og glutenfritt mel) eller du kan tilsette en spiseskje kokosolje (pass på at alle ingrediensene er romtempererte) og sett dressingen kjølig.                              Ser det ikke himmelsk ut? Får vann i munnen... Jeg må ha laks NÅ!

Tips til en billigere, økologisk livsstil!

Ulempen med å spise økologisk mat og benytte seg av økologisk husholdningsartikler er helt klart en slankere lommebok. Det koster å spise økologisk og det koster å ta bevisste valg, dessverre. Likevel, det hindrer ikke meg og jeg ser mulighetene ikke begrensningene. Jeg har tatt et valg om å endre livsstilen min. Dette valget koster mer, men så får jeg også enormt mye igjen, ikke i form av kroner og øre, men i form av glede, gode råvarer, dyrevennlige produkter, en bedre samvittighet og en utrolig næringsrik mat! Jeg tenkte å gi dere mine beste tips til en billigere, økologisk livsstil. En ting er sikkert: det koster å handle bevisst og det koster å bry seg om helsen sin, men det trenger ikke koste mer enn nødvendig, ikke sant?Kjøp mat etter sesong:

Skal du kjøpe økologisk fruk og grønt er det absolutt det beste å handle etter sesong. Ikke bare er det billigere når man handler slik, men utvalget er også mye større. Spesielt om sommeren og høsten bugner butikkene og grønnsaksmarkedene med prisvennlig og fersk frukt og grønt. Benytt deg også av torvene når de har stands fra tidlig vår til sen høst. Her får man enda billigere frukt og grønt enn man får i butikk. Dessuten er veldig mye av det de selger kortreist og selgerene kan (/bør kunne) gi deg konkrete svar på hvilke gårder de får leverranser fra og hvordan gårdene drives. Mye av den lokale, kortreiste frukt-og grønnsakene er ikke debio-merket (godkjent økologisk), men de er uten sprøytemidler. Hurra! Det er virkelig mange kupp å gjøre i sesongen. Husk at det meste av frukt, bær og urter kan fryses rett ned, mens grønnsaker trenger en forvelling og deretter er de fryseklare! Har du en stor frys så benytt deg av den!

Benytt naturen:
Naturen er virkelig et skattekammer! Blåbær, bjørnebær, bringebær, markjordbær, tyttebær, multer, løvetann, brennesle, nyper, rognebær og sopp er bare de mest kjente og spiselig godbitene naturen har å by på. Dette er råvarer som er billige i sesong, men svært kostbare utenfor sesong. Plukk dem selv og de er gratis! Vi er kjempeheldige som har tilgang på en så flott og frodig natur. Vi burde bli mye flinkere til å ta oss en skogstur, og hvertfall plukke av naturens mange godsaker.  Frys ned, saft eller sylt og du er berget for resten av året uten at det har kostet deg ei krone! Men vær forsiktig og vit hva du plukker!

Benytt deg av forskjellige butikker:

Hvis man skal handle billigst mulig og samtidig økologisk så nytter det ikke gå i én butikk. Noen butikker har større utvalg enn andre, men det lønner seg virkelig å ta en tur innom et par-tre butikker hvis du har muligheten. Eller du kan "hamstre" en ting i en butikk og noe annet i en annen når du er der uken etter. Ultra er nok den butikken med størt utvalg i både økologisk frukt, grønt, tørrvarer, allergivennlig og kjøtt. Her får du også noen varer som helsekostene selger til en mye høyere pris. (Hysj, jeg sa virkelig ikke det høyt!). På en annen side er Ultra en dyr butikk, så for å være økonomisk bør man kun kjøpe det man vet de andre butikkene man handler på ikke har.

Merk deg disse merkene:
Det er tre økologiske merker du bør merke deg når du er på utkikk etter økologisk, om det så er mat eller hygieneartikler. "i <3 eco" som er ICA's økologiske merke. "Anglamark" som er Coop's økologiske merke og "Nordgården" som selges i diverse butikker, sjekk HER om du vil vite hvilke. Selger kjøtt, men merk at merket eies av Nortura som er undermerket til Gilde.

Reduser kjøttinntaket:

Hvis du er opptatt av hvor kjøttet/fuglen du spiser kommer fra så bør du tenke deg godt om. Mulighetene du da har er å spise viltkjøtt, økologisk eller la være. Det aller beste er om du kjøper kjøtt fra en gård i nærheten som du faktisk vet hvordan driver gården, men ikke alle har denne muligheten. Likevel, vær skeptisk! Om du velger å spise økologiske animalske produkter bør du regne med ganske høye priser, for slik koster! Mitt tips er at du reduserer inntaket i stedetfor å ty til ikke-økologisk. Husker dere lørdagskosen som vi hadde for noen år tilbake? Da man spiste god mat på lørdagskvelden. Før tacoen tok over landet var pizza lørdagsmat! Og for bare et tiår tidligere var kylling luksusvare, tenk dere det! Slik er det ikke i dag, men jeg mener det er slik man bør tenke hvis man skal kjøpe økologisk. 

Datovarer:
Er du så heldig å komme over 1/2 pris/datorvarer på økologisk bør du hamstre! Så og si alt kan fryses og det er mye å spare på om du kommer over slike tilbud. Maten er ikke dårlig, men selges til halv pris fordi utløpsdatoen nærmer seg. Ikke overse datovarene!

Følg med i reklamen:
Reklame er svært miljøbelastende, så om du ikke leser reklamen så bør du skaffe deg et "Uadressert reklame nei takk"-klistermerke med en gang! Det kan du bestille HERFRA! Jeg leser reklamen og jeg har glede av den. Er du som meg og tar deg tid til å bla gjennom reklamen, kan du virkelig finne gode kupp. Når du da har full oversikt over hvilke butikker som fører rabatter på mat som er interessant for deg, handler du deretter!

IHerb.com:
Jeg skriver mye om iHerb, men det er ikke uten grunn. Jeg hadde aldri i verden hatt råd til alle de grønne tilskudden og all den supermaten jeg spiser, om det ikke var for iHerb. Men så har jeg jo også funnet ut at iHerb ikke bare selger supermat, men også masse allergivennlig og alternativ mat for oss spesielt interesserte. Eksempler på dette er brun ris pasta i forskjellige varianter, rå sjokoladebarer, chips, nøttesmør, bønner og frø. Men ikke nok med det. IHerb selger økologisk tannkrem uten fluor, hudkremer uten parabener, shampoo, balsam, ørelys, osv... Det er mye å spare på å handle fornuftig fra denne siden. Med fornuftig mener jeg at man kjøper det man tjener mye på.

Lag maten fra bunnen av:
Det er ikke mye som skal til før man har kunnskapene til å lage mye av maten selv. Er man ute etter økologisk OG allergivennlig mat er det svindyrt. Nøyer man seg med kun allergivennlig er det mer enn dyrt nok, og i tillegg inneholder disse matvarene gjerne noen ingredienser man gjerne skulle vært foruten. Kjøper man økologiske basisvarer som glutenfritt mel (jyttemel, rismel, maismelk, soyamel, mandelmel, kokosmel eller bokhvetemel), nøtter og frø etter eget ønske, godt krydder og tørket frukt har man fort gode ingredienser til hjemmelaget, økologisk, sukkerfri, glutenfri og laktosefri bakst. Sauser lages enkelt med olje/smør og glutenfritt mel, spe med buljong, hakka tomater eller melk (som rismelk, soyamelk, havremelk, nøttemelk). Sausene varierer du smaker og tilsetninger etter hva du skal bruke den til. Jeg vil tipse dere om DENNE siden. Den er genial. Så har man økologiske basisingredienser får man billigere mat!

Konklusjon:
♦ Kjøp frukt og grønt etter sesong!
♦ Kjøp stort og frys ned frukt, bær, urter og grønnsaker!
♦ Plukk bær og sopp fra skog og mark.
♦ Finn favorittbutikkene og kjøp mat i mer enn én butikk!
♦ Merk deg de billige, økologiske merkene og se etter de når du handler.
♦ Spis mindre kjøtt og kos deg heller med økologisk kjøtt av og til.
♦ Kommer du over datovarer så kjøp masse og frys ned/lagre.
♦ Hold deg oppdater på hvilke butikker som har de beste tilbudene hver uke. Kjøp mat deretter.
♦ Kjøp dyr mat, tilskudd, supermat og liknende fra iHerb.com.
♦ Lag allergivennlig og økologisk mat fra bunnen av!

Jeg vet at mange av dere har lurt på dette, så jeg håper dette innlegget kan være til inspirasjon for dere som tror det er voldsomt dyrt å leve en slik livsstil! :)

Gulrot-og appelsinjuice!

Her juices det som aldri før og det tror jeg dere begynner å bli mektig klar over. I dag kommer jeg med en knalloransje juice til dere med bare tre ingredienser. Når man kun bruker tre ingredienser blir smakene rene og tydelige, så denne juicen smaker tydelig appelsin, gulrot og ingefær. Få, men herlige ingredienser. Sammen med isbiter blir dette en frisk coctail, kjempegodt! Dessuten er dette en immunstyrkende juice med masse vitamin C og betakaroten som er en kraftig antioksidant som omdannes til vitamin A i kroppen vår.

                                  Hvorfor spise grønnsaker når man kan drikke de som deilig juice? :)Her er oppskriften til gulrot-og appelsinjuice:

♦ 2 appelsiner
♦ 3 gulrøtter
♦ 1 bit ingefær (bruk en stor bit om du er glad i ingefær og en liten hvis du er skeptisk!)

- Appelsinene må skrelles da skallet er bittert og gir fra seg en ekkel smak, mens gulrøttene og ingefæren juices med skall, så lenge de er økologiske :)
- Husk isbiter og drikk mens juicen er fersk!

Jeg fikk et spørsmål om juice så jeg tenkte jeg kunne ta det med her. Spørsmålet var om en juice er et måltid i seg selv eller om man må spise noe i tillegg. Et veldig bra spørsmål spør du meg! Juicene inneholder jo både frukt og grønnsaker og er i seg selv proppet med vitaminer, mineraler og enzymer. Juicene metter godt, men bare for en liten stund, så juicene jeg sålangt har lagt ut her er ikke et måltid i seg selv, men et svært næringsrikt og kalorifattig mellommåltid. Du kan drikke juicene til et måltid, men helst på tom mage før et måltid. Aller helst drikker du juicene om morgenen, en halv time-time før frokost. dette vil gi deg en knallstart på dagen! Lager du derimot smoothie av juicen og legger til proteiner og fett kan du fint erstatte smoothien med et måltid. :)

Knallgrønn superjuice!


Ja, jeg er i juicehumør for tiden og det går selvsagt hardt utover dere! Hehe, men sånn er det. Jeg drikker ca. to juice om dagen og starter dagen med en grønn juice. Har de siste dagene drukket den lysegrønne juicen, men i dag laget jeg en annen variant, en knallgrønn superjuice! Vanligvis starter jeg dagen med greens som chlorella, spirulina, hvetegress, alfagress med innslag av supermat som maca, bipollen eller aloe vera. Ikke alt i en, men alt etter formen. For tiden lager jeg altså grønne juicer i stedet. Grunnen er "breakfast", man bryter nattens faste og spiser. Kroppen suger til seg denne næringen og starter man dagen med en grønn drikk gir man kroppen en fantastisk start på en ny dag. Kroppen går gjennom masse hardt arbeid i løpet av en dag så gi den en kickstart om morgenen! Rensende, nærende og styrkende. Herlig! Juicen smaker ananas og mildt stangselleri og man kjenner tydelig ingefæren stikker på tunga, men det er bare å regulere mengde etter eget ønske :)


                                               Man kan nærmest kjenne enzymene bruse i blodet!!! :D
Knallgrønn superjuice (en stor juice eller to små):

♦ 1/2 ananas med skall
♦ 1/2 agurk
♦ 1/2 pose spinat
♦ 1 stilt stangselleri
♦ 1 neve alfaspirer
♦ 1 bit ingefær

Juice og drikk! Husk isbiter!

GIFTIGE pistasjnøtter!!!

Siden jeg skrev innlegg om pistasjipanen min for bare et par dager siden og noen av dere var positive til å prøve oppskriften, føler jeg ansvar til å skrive et innlegg om at det er funnet muggsopp i pistasjnøtter. Muggsoppen heter aflatoksin, er svært giftig og sies å være en av de mest kreftfremkallende stoffer funnet i naturen. Muggsoppen gir ingen akutt forgiftning, men skadene opptrer eventuelt etter lengre tid. Håper ikke noen av dere har spist disse!

Pistasjnøttene det gjelder er fra "Den lille nøttefabrikken" og produktene som trekkes fra markedet er:

♦ GO Grønn (60g) merket «best før 20.07.2011»
♦ Pistasjkjerner (100g) merket «best før 13.07.2011»

Les mer på mattilsynets hjemmeside HER!


Nå har jeg vært ute og rotet i søpla og det viser seg at vi har spist disse pistasjnøttene! Nå er jeg rimelig skeptisk... Noen som vet hva vi bør gjøre?

En gang for alle: iHerb, import av urter, legemidler osv... LES!

Dette blir et samleinnlegg hvor jeg tar for meg de mest vanlige spørsmålene om iHerb.com! Fra nå av vil jeg svare dere med å linke til dette innlegget slik at dere kan lese dere opp selv. Jeg vil svært gjerne hjelpe dere så godt jeg kan i forbindelse med netthandling, men det er veldig slitsomt for meg å skulle svare dere på de samme spørsmålene gang på gang på gang..... Hehe. Her kommer svarene dere lurer på, en gang for alle!

HER er link til legemiddellisten.
♦ HER er link til urtelisten hvor du finner oversikt over urter.
♦ HER er link til grenseverdiene.
♦ HER finner du dopinglisten.

Legemidler, urter, handelsvarer, osv:
♦ Urter kvalifiseres som henholdsvis handelsvare (H), reseptpliktig legemiddel (LR) og legemidler (L). For å vite om en urt (som chlorella, spirulina, stevia, mandler, hamp, chia, papaya, rosenrot, ginseng, quinoa, osv, osv, osv.....) må du sjekke urtelisten, HER. Hvis urten du skal importere fra land utenfor EØS/EU, som USA og dermed også iHerb.com, MÅ urten være merket som en handelsvare (H), for at du garantert kan få den gjennom tollen lovlig. Handelsvarer (H) er fritt for privat import også fra land utenfor EØS/EU!
♦ Bestiller du legemidler (L) og reseptpliktige legemidler (LR) kan du være heldig å få pakken gjennom tollen, men pakken skal egentlig bli stoppet og returnert, så dette er et valg du tar på eget ansvar. Mister du pakken får du ikke igjen pengene(hvis du handler med billigste fraktmulighet/shipping), så det er opp til deg om du vil bestille noe som kvalifiseres som legemiddel.

VIKTIG Å MERKE SEG:
♦ URTER merket som handelsvarer (H) er kun lov å importere for inntil 3 måneders forbruk. Alt OVER dette kvalifiseres som legemidler. Med andre ord: bestiller du tre bokser chlorella blir chlorellaen kvalifisert som legemiddel, selvom chlorella i utgangspunktet er en handelsvare og kan importeres fritt.

♦ URTER merket som handelsvare (H) med høyt innhold av vitaminer og mineraler kan bli stoppet og returnert hvis de overstiger grenseverdiene. Grenseverdiene for vitaminer og mineraler finner du HER. Det er svært viktig å sjekke disse verdiene hvis du kjøper noe som inneholder høye verdier av noe og at de ikke overstiger norske regler da USA har lov å bruke mye høyere innhold av vitaminer og mineraler enn oss her i Norge!!!!

Selvom et produkt selges over disk i Norge betyr det ikke at du har lov å importere det. Reglene for import fra land utenfor EØS/EU er strenge! F.eks i butikk får man kjøpt vitamin C 1000mg, men bestiller du dette fra iHerb.com må det maks være 200mg per tablett for at den skal kvalifiseres som handelsvare (H) og lovlig til import.

Og så over til fortollingsbrev:
Du kan oppleve å få tilsendt et brev fra posten/tollerene om at du må fortolle pakken din. Fortolling skal kun skje hvis pakkens verdi er over 200 kr (frakt er ikke med, den kan være så høy den bare vil!). Det som av og til skjer er at hvis man har bestilt nøyaktig rundt 200kr, eller pakken mangler dokumentasjon på innhold og verdi, så vil du få tilsendt et fortollingsbrev. Hvis du bevisst har handlet for over 200 kr så er det jo bare å betale dette gebyret, men det er ikke poenget her. Hvis du har betalt UNDER 200 kr og likevel får fortollingsbrev, så skal du ikke tolle! Send mail til privatfortolling@posten.no oppgi navn og referansenummeret som står i brevet og legg ved betalingsbekreftelsen du fikk på mail fra iHerb da du bestilte pakken. Da ser de selv at pakkens verdi er under 200 kr, men skriv i tillegg dette og at du håper de sender pakken din fortest mulig. Pakken vil da bli sendt så fort de får behandlet mailen :)

Brev om at pakken inneholder legemidler:
♦ Mange opplever i disse dager å få et brev fra tollvesenet om at pakken inneholder legemidler, og at den vil bli returnert med mindre du har dokumentasjon på å få imporert dette. Det du da må gjøre:
♦ Hvis du vet at pakken inneholder et legemiddel så er det ikke noe annet å gjøre enn å la de returnere pakken din.
♦ Hvis du lurer på hva i all verden det er snakk om, hvorfor de mener det inneholder legemidler når du var helt sikker på at pakken ikke gjorde det, så må du ringe og høre nøyaktig hvilket legemiddel pakken er stoppet for.
♦ Nå vet du da hvilket eventuelt legemiddel det er snakk om og hvis dette legemiddelet står som handelsvare (H) i urtelisten må du si dette og tollerene har mest sannsynlig tatt feil! Pakken din blir da sendt til deg dagen etter :)
♦ Du leste riktig, tollerene tar feil. Masse feil og mange stikkprøver, så det er derfor det er så himla nøya å vite hvilket legemiddel det er snakk om.
♦ Og husk nå for all del at hvis pakken faktisk inneholder et legemiddel du ikke var klar over, (L), (LR), men også dette med over 3 måneders forbruk eller har for høye grenseverdier, så blir pakken returnert og du har kanskje lært noe til neste gang :)

Hvis du ikke vet hvilken pakke det er snakk om: 

Hvis du har mange pakker du venter på og du får brev om fortolling eller legemiddel, så må du rett og slett ringe nummeret i brevet og oppgi referansenummeret som står oppgitt i brevet. Det de gjør da er å gå ut og sjekke pakken din som ligger på lageret så det kan ta litt tid, så gir de deg sendingsnummeret som står på pakken. Sendingsnummeret er nummeret iHerb sender ut på bekreftelsen når du har bestilt pakken og da er det lett for deg å logge deg på iherb og sjekke hva pakken inneholder :)

Dopinglisten:
Midler som står på dopinglisten må dere aldri i verden finne på å bestille, dette kan føre til strenge straffer som svartelisting og i verste fall fengsel. Alle som bestiller dopingmidler er fullstendig klar over at de gjør det, men ALDRI bestill f.eks slankepiller fra USA, da disse lett kan inneholde slike stoffer!

Det jeg nå har skrevet gjelder ikke bare USA, men ALLE land utenfor EØS/EU.

HUSK, HUSK, HUSK: Alt dette er egentlig helt unødvendig å lese om hvis du bare er helt sikker på hva det er du bestiller. Kostilskudd er som å leke med ilden. Amerikanerene har kjempehøye verdier på kosttilskuddet sitt, noe som ikke er lovlig her. VIT hva du bestiller og bruk urtelisten når du bestiller noe nytt, men HUSK at tollerene titt og ofte tar feil og at du mest sannsynlig har helt rett når du mener pakken inneholder et lovlig produkt!

Og så til slutt... Hvis det fortsatt er noe som er uklart med tanke på f.eks bestillinger, toll, rabattkoder, informasjon om iHerb og liknende så les kategorien min "iHerb.com" der jeg allerede har svart på masse! :)

Dette ble et fryktelig langt og kjedelig innlegg, men nå er det skrevet, en gang for alle, aldri igjen. Hehe. Konklusjonen er les deg opp, vit hva du bestiller, stå på ditt og kos deg med handlingen. Det er ikke så farlig som det virker så lenge du bestiller det som er lovlig :)

SPØRSMÅL SKRIVES I KOMMENTARFELTET UNDER :)

Lysegrønn, rensende juice!

Denne juicen må jeg bare dele med dere! Ingrediensene kan sikkert skremme mange og enhver, men denne juicen er perfekt balansert mellom det søte, syrlige og bitre. Selvom du ikke liker stangselleri tør jeg påstå at denne juicen vil falle i smak hos deg uansett! Juicen smaker tydelig søtt eple med hint av ingefær og med en tydelig, men mild ettersmak av stangselleri. Virkelig supergod! Denne må du bare prøve!
Lysegrønn, rensende juice:

♦ 2 søte epler
♦ 1 bit agurk
♦ 1 stilk stangselleri
♦ 1 god neve alfalfaspirer
♦ 1 skive sitron
♦ 1 liten bit ingefær

- Juices og helles over i glass med masse isbiter. Isbitene er superviktig! Jeg bruker både juice og skum!

NB: Jeg bruker alltid økologiske frukt og grønnsaker, dermed kan man fint bruke skallet også! Mye av næringen ligger nemlig rett under skallet og ved å skrelle frukt eller grønnsakene vil man miste denne næringen. Hvis du ikke har tilgang på kun økologiske frukt eller grønnsaker, så skrell dem! Vi ønsker ikke sprøytemidler i juicen vår!Rensende er den også, kort om hver av ingrediensene:
◊ Epler:
Epler inneholder ikke spesielt mye vitaminer og mineraler, men har en del vitamin C som ligger rett under skallet, spis derfor økologiske epler med skall! Epler inneholder også pektin som er bra for fordøyelsen. Pektin tas ikke opp i tarmen, men binder væske og forhindrer dermed både forstoppelse og diaré.
◊ Agurk: Agurk er en svært vannholdig grønnsak som bare det er rensende og nærende. Vanninnholdet i agurk er rundt 96%!
◊ Stangselleri: Inneholder masse kalium, en del kalsium og noe vitamin C og B. Kalium er svært viktig ved væsketap som ved detox, diaré, oppkast eller mye svette.
◊ Alfalfa:
Alfaspirer er noe av det sunneste som eksisterer på jord. De små spirene er proppfulle av vitaminer og mineraler. Det som gjør alfaspirene rensende er dens høye innhold av klorofyll. Klorofyll dannes når spirene utsettes for lys og er grønnfargen på bladene til spirene. Klorofyll er svært rensende ved at det binder skadelige stoffer i mage og tarm og tar med seg dette ut gjennom fordøyelsen. Klorofyll er spesielt kjent for å rense lever, blod og tarmer. SLIK spirer du alfafrø uten spireglass.
◊ Sitron: Sitron er fantastisk! Har lenge vært brukt som en rensende og avgiftende sitrusfrukt. Skal sette fart på fordøyelsessystemet og er rik på vitamin C.
◊ Ingefær:
Er en antioksidantbombe, betennelsesdempende, smertestillende og har i lang, lang tid vært brukt mot kvalme, forskjølelse og urolig mage.
◊ Kilder: frukt.no og rolv.no

Nå skal jeg lage meg en slik herlig juice og jeg skal rulle den rundt i munnen, drikke den sakte og kjenne at kroppen suger til seg alle næringsstoffene som en svamp. Herlig! Ha en fin dag alle sammen :)

Pistasjipan!

Lyst på noe helt nytt, noe smaksløkene dine mest sannsynlig aldri har smakt før? Jeg har hvertfall aldri sett liknende,nemlig pistasjipan. Pistasjipan, fancy navn eller hva? Det er akkurat hva dette er. Det er "marsipan" laget av pistasjnøtter i stedet for mandler. Jeg har et elsk/hat-forhold til pistasjnøtter og prøver å holde meg unna så godt jeg kan. Grunnen er rett og slett at de er så fordømt gode og jeg klarer sjeldent la posen ligge i fred til den et tømt. Jeg elsker pistasjnøtter og har lenge tenkt på denne oppskriften. Egentlig tenkte jeg å bruke sukrin, men fant ut at jeg skulle gjøre den rå i stedet, og derfor brukte jeg rått palmesukker. Hvis du velger å bruke sukrin vil marsipanen blir mye grønnere enn på bildene her. Det er palmesukkeret som gjør pistasjipanen så mørk på farge. Pistasjipanen ble søt og salt på samme tid, perfekt kombinasjon!


Jeg brukte:
♦ 150g økologiske og usaltede pistasjnøtter.
♦ 4 ss rått palmesukker.
♦ 4 ss vann
♦ Ca 2 ss kokosfett
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1/3 ts himalayasalt

  - Pistasjnøttene skrelles og kvernes i et mandelkvern


  - Palmesukkeret kvernes med stavmikser eller i kaffekvern til palesummer"melis".


    - Bland alt det tørre godt sammen.
    - Bland det tørre med kokosfett og tre av spiseskjeene med vann. Bland godt, tilsett den siste spiseskjeen med vann om nødvendig.


    - Rull til kuler i passelig størrelse.


- Så kan du velge om du vil spise de slik som de er, men da er de best avkjølt, eller om du vil trekke de i hjemmelaget, rå sjokolade. Det er det aller beste. Alle som har smakt pistasjnøtter med mørk sjokolade vet hva jeg mener. Det er himmelsk!

- Jeg var ikke i form til å lage sjokolade så jeg tok den enkle løsningen; jeg trillet mine kuler i palmesukker (ikke kvernet), kokos og rått kakaopulver.

 
  

TIPS: Himalayasaltet er kjempeviktig hvis du er fan av salte pistasjnøtter, men du kan fint droppe dette. 
TIPS: Kokosfettet er viktig for å gjøre pistasjipanen hardere, men du kan fint droppe dette også til fordel for ekstra vann eller sirup.

       Favoritten ble helt klar de som var rullet i palmesukker, anbefales!

NB: 
Pistasjipanen bør oppbevares i kjøleskap, men kan fint fryses hvis du lager en stor porsjon.

Tropisk juice drøm!I dag 19.januar er det lille julaften for meg, jeg danser rundt, himmelen er rosa og jeg er lykkelig. Hvorfor? Fordi jeg har fått meg juicemaskin! En lekkerbisk som kan forvandle epler og gulerøtter til fantastisk, ferskpresset juice på sekunder! Ikke bare epler og gulerøtter, men alt av frukt og grønt!

Da jeg startet på denne reisen inn i et nytt og bedre kosthold ønsket jeg meg ikke en juicemaskin. Jeg har aldri vært noe spesielt glad i juice og så meg mer enn godt fornøyd med blenderen min. Nå, etter halvannet år har smaksløkene forandret seg og lysten på juice har blitt mye større. Det kan beskrives som et konstant sug etter frukt og grønt og det føles heeerlig! Det er herlig å kjenne at kroppen er fysen på sunn, næringsrik og energigivende mat! Ferskpresset juice er intet unntak og jeg må lese meg opp litt nå, for jeg er ingen juiceekspert, men oppskrifter og juice vil komme som perler på en snor! Herlig, herlig!
Min første juice ble en tropisk juice-drøm:
♦ 2 små økologiske appelsiner.
♦ 1/2 ananas.
♦ 1 dl tinte, norske jordbær.
♦ 1/3 ts ekte vaniljepulver.

- Juices og nytes umiddelbart
- Denne juicen er en drøm for ganen. Søt og syrlig! 

     Man blir virkelig glad og energisk av en slik juice, SMIL! :D
 

De sorte prikkene er vaniljepulveret. Det er denne juicemaskinen jeg har kjøpt, Philips saftsentrifuge HR 1861.

Raw tortilla chips!

Her kommer oppskriften på den rå tortilla chipsen jeg brukte i den rå tacoen jeg postet tidligere. Tørker du de lenge nok blir de knasende sprø! Det er vanskelig å beskrive smaken, den er en blanding av løk, linfrø og næringsgjær som jeg syns smaker ost. Sammen med salat og cashewnøttdressing er disse kjempegode, men du kan selvsagt dippe de i cashewnøttdip, guacamole, salsa eller det du selv ønsker :)


Til ett brett:
♦ 2 gulrøtter
♦ 1 liten rødløk
♦ 1 dl gule linfrø
♦ 2,5 dl vann
♦ En god neve mandler (bløtlagt i 12 timer)
♦ En skvis sitron
♦ Hvitløkspulver, himalayasalt og sort pepper
♦ 3 ss næringsgjær til topping

Slik gjør du og tips underveis:
- Linfrøene kvernes til mel i kaffekvern.
TIPS: Du kan bruke vanlige brune linfrø, men det ser bedre ut med gule.
- Alle ingredienser untatt næringsgjær og alt vannet plasseres i en food prosessor.
- Kvern alt, tilsett mer vann etter behov.
- Linfrøene vil suge til seg mye av væsken så det er bedre å ha litt for mye vann.
- Når du er fornøyd med konsistensen helles tortillamassen ut på et bakepapir.
- Pass på at blandingen fordeles likt utover hele brettet. Kantene vil tørke først, så la heller kantene være tykkere enn i midten.
- Strø over næringsgjær. Næringsgjær er ikke rått, men er "godkjent" innen raw food, les mer HER.
Tørkeprosessen:
- Du kan velge om du vil tørke blandingen i ovnen på 50 grader med døren på gløtt i mange, mange timer, eller du kan tørke blandingen ved høyere temperatur over mye kortere tid, men det blir ikke rått da. Jeg tørket de i ovnen på 50 grader og jeg har ikke oversikt over timer, men det blir fort nærmere 20 timer på en så våt blanding.
- Husk at du ikke trenger å la ovnen stå på hele tiden, bare skru den av av og til.
- På slutten av tørketiden, tar du ut brettet og knekker/skjærer tortillaen opp i biter. Løsn fra bakepapiret og la det tørke litt ekstra.


Vær obs på at det verken ser apetittvekkende ut eller smaker noe godt før det er blitt tørket i ovnen. Både smak og utseende endrer seg kraftig!

 

Raw TACO! Fantastisk godt!Her skal dere få en oppskrift på en fantastisk god raw food middag, nemlig taco! Med litt planlegging går det maks ti minutter å lage denne retten og den smaker nydelig. Jeg tror jeg tørr påstå at alle som liker taco og nøtter vil elske denne retten. Et fullverdig måltid med mange spennende smaker!

Med planlegging mener jeg at du må bløtlegge nøttene og du må lage tortillachipsen i forveien, MEN tacoen smaker like godt uten tortillachips!


               Nam, nam, nam!

Til raw taco trenger du:
♦ Salat etter eget ønske! Jeg brukte isbergsalat, brokkolispirer, rødløk, mais (ikke rå) og agurk.
♦ Rå tortillachips (Oppskriften finner du her!)
♦ En god neve mandler, bløtlagt i ca. 12 timer.
Hjemmelaget tacokrydder.
♦ Et par never cashewnøtter, bløtlagt i ca. 2 timer.
♦ Sitron, hvitløk, himalayasalt
♦ Vann

Taconøtter:
- Skyll de bløtlagte mandlene.
- Hakk nøttene.
- Strø over masse hjemmelaget tacokrydder.
- Tilsett et par spiseskjeer vann.
TIPS: Du kan bruke hvilke som helst nøtter og frø, men bløtlagte mandler funket utmerket. Mandlene blir så myke at man kan stikke gaffelen gjennom de!Cashewnøttdressing:
- Hell fra bløtleggingsvannet, skyll godt.
- Tilsett en skvis sitron, himalayasalt, hvitløk, sort pepper og ca 1 dl vann.
- Bruk stavmikser eller blender og kvern til du får en tykk, men flytende nøtteblanding.
- Juster eventuelt med mer vann.
- Brukes som dressing/rømme over tacoen. Yum!TIPS: Dere som liker avokado burde lage guacamole i tilegg, men jeg takler ikke avokado lengre. Guacamole lages enkelt ved å blande avokadokjøttet, sitron, chilli, krydder og eventuelt tomat og løk.

Selvom dette i utgangspunketet er en salat med masse nøtter, så minner det faktisk mer om en tradisjonell tacotallerken enn en salat. Virkelig en storfavoritt og jeg tror jeg kan leve på den i en månedstid nå, hehe. Jeg anbefaler dere på det varmeste å prøve den! Man blir god og mett på en behagelig måte. Oppskrift på tortillachips kommer forhåpentligvis i løpet av dagen, men nå må jeg bløtlegge noen nøtter...

     Håper det ser like godt ut som det smaker, nam!

   

Supergode ris chips!


Her kommer en liten anbefaling av en glutenfri chips som vi virkelig har fått sansen for her i hus. Jeg har bare smakt tre av typene og de fallt like godt i smak alle tre, på hver sin måte. Nå har jeg bestilt enda flere og gleder meg som en unge til de kommer! De er bestilt fra iHerb, hvis det er noen som var i tvil! Hehe. Her får dere noen ord om hver av dem, men først litt om Lundberg ris chips.Generelt om Lundberg Ris Chips:
♦ Bruker hele brun ris korn.
♦ Bruker ikke-GMO (genmodifiserte organismer)!
♦ Glutenfri!
♦ Uten transfett!
♦ Bruker ingen kunstige smaker eller farger.
♦ En viss prosentdel (varierer) av ingrediensene er økologisk dyrket.
♦ Bruker melk i noen av chipsene.
♦ For spesifikkt innhold ta en titt på ingrediensene i hver enkelt chips!
♦ Posene er på 170 gram.
♦ Som serveringsforslag står det at chipsen kan knuses over supper, gryter og salater og det er jeg helt enig i. Det skal jeg absolutt prøve!

   Lundberg Ris Chips - Sea Salt:


Jeg elsker salt chips, uansett hvilken type. Salt chips er det beste jeg kan få. Rene smaker og jeg elsker det! Mange syns likevel salt er kjedelig og det forstår jeg veldig godt. Denne typen minner om tortillachips med salt, bare disse smaker mye ris og passelig salt. Knasende sprø, tykke chips. Styr unna denne hvis du ikke er noe fan av tortilla med salt. Du finner den HER.

   Lundberg Bønne & Ris Chips - Pico De Gallo:

Dette er en ekspolsjon av smaker! Virkelig en smaksbombe! Smaker tydelig røket, grill og paprika. Masse krydder, mye smaker. Det biter litt i tunga da disse er litt sterke, men ikke for sterke. Man smaker tydelig risen. Disse er litt spesielle siden de inneholder sorte bønner, men det gjør chipsen enda mer interessant! Dette er nok favoritten til alle som liker smaksrike og krydret chips, smaken minner om taco. Du finner den HER.   Lundberg Ris Chips: Santa Fe Barbecue:

Dette er en spennende kombinasjon! Her smaker man tydelig sesam, ris, røket og sødme! Virker nok som en rar kombinasjon, men jeg er faktisk sjokkert over hvor godt disse smakene passer sammen. Dette er en søt chips, samtidig som den smaker masse! Anbefales til alle som har lyst på en helt ny smaksopplevelse!
 Du finner den HER.
Anbefales på det varmeste! Anbefaler alle tre fordi de er kjempegode på hver sin måte. Masse smaker, samtidig som man helt tydelig smaker at det er ris som brukes. MYE bedre enn maistortilla fra butikk!

Dette var bare tre av smakene. Jeg har som sagt bestilt flere, så om dere er interessert kan jeg poste nytt innlegg når de kommer. Hele utvalget finner dere HER, det er mange spennende smaker!

Ulempen er at chipsen kommer ganske smadret, og mange av bitene er langifra hele, men de er like gode uansett! Ifølge kommentarene er visst dette et vanlig "problem" og det ser ikke ut som iHerb har tenkt å gjøre noe med det.

Vegetarlasagne alá meg! ;)


Her skal dere få oppskriften på slik jeg lager lasagne fra bunnen av. Dette er ikke noe kjernesunn mat da det inneholder meieriprodukter, men jeg mener at meieriprodukter er helt ok av og til så lenge man tåler det. Jeg kunne skrevet veldig mye om meieriprodukter, men jeg er fullstendig klar over at det blir som å banne i kirka så den diskusjonen lar jeg ligge til en annen gang.

Jeg boikotter Tine, rett og slett fordi jeg er sterkt imot måten de manipulerer forbrukerene på. Dere har kanskje sett reklamen på TV hvor det står noen kuer på et flott og frodig jorde, på en idyllisk gård ute på landet og kuene snakker så pent om at legen dems kommer på besøk? En knakende kjekk lege visstnok. Reklamen avsluttes med at alle Tines kuer har en egen lege. Hvis du er interessert i å vite mer kan du ta en tur innom youtube, søk på "Smaken av hund" og begynn med episode en. En veldig interessant dokumentar om maktkampen i den norske matvareindustrien. Nok om Tine før jeg får de på nakken. Man skal være forsiktig å uttale seg om en slik stor produsent! Det jeg vil frem til er at hvis man ikke har fått påvist laktoseintolerranse/kaseinintoleranse så syns jég det er helt ok å bruke meieriprodukter av og til. Jeg er opptatt av hvilket meieri jeg kjøper produktene fra og jeg kan varmt anbefale dere Rørosmeieriet, ta en titt på DENNE siden hvis du lurer på utsalgssted på de forskjellige produktene de fører. Det jeg savner her til lands er en god, økologisk ost som kan brukes til topping på varme retter, ellers kommer man langt med Rørosmeieriet!


"Du vet hva du vil ha, og vi har gjort noe med det. Nå kan du nyte Norges første økologiske Cottage Cheese. Spis med god samvittighet; lite fett og masse proteiner!"

Det er flere år siden jeg begynte å lage lasagne med squash i stede for pastaplater, men nå er det jo blitt en stor hit for alle som spiser lavkarbo. Jeg lager halve lasagnen med pastaplater og halve med strimlet squash. Én side til meg og en side til min kjære. Han vil helst ha pastaplater så da skal han få det! Her får dere oppskrift på min hjemmelagde lasagne som i utgangspunktet er glutenfri, sukkerfri, MSG-fri, vegetar, proteinrik og lavkarbo!

Til en ildfast form:
♦ 1 pk. quorn farse (erstatter kjøttdeig, inneholder eggehvite, les mer HER.)
♦ 1 løk
♦ 2 store hvitløksfedd
Til tomatsausen:
♦ 1 boks hermetiske tomater
♦ Krydder etter eget ønske. (Jeg bruker himalayasalt, sort pepper, cayenne, paprika og basillikum).
♦ 1 ss buljong, jeg bruker den som vises på bildet. Kan kjøpes på helsekost eller Ultra-butikker til en billigere penge.
♦ 1 boks Røros cottage cheese
♦ 1 squash
♦ 2 store eller 4 små lasagneplater (du kan fint bruke kun squash!)
♦ Upasteurisert ost fra Gylden. Kjøpt på Bondens marked og fryst ned. Bruk den osten du liker.

  Slik gjør du:

- Quornfarse, løk og hvitløk brunes i en stekepanne. (På bildet hadde jeg et oppkuttet quornfilé i tillegg)
- Hakka tomater, buljong og krydder blandes godt sammen og helles over quornfarsen.
- La det småkoke et par minutter.
VIKTIG! Konsistensen på tomatsausen vil være tørrere enn normalt og det er viktig at man ikke tilsetter mer væske. Squashen skiller ut mye væske under stekingen så det kan fort bli en veldig mye våtere lassagne enn antatt. Nå har jeg hvertfall advart! ;)
- Kutt squashen i strimler med en ostehøvel eller grønnsaksskreller.

- Start med et lag tomatsaus, cottage cheese, pastaplater/squash til du har to lag av hver. Jeg avsluttet med cottage cheese.
- Topp formen med ost.
- Stekes i 20 minutter på 210 grader.
- Serveres med salat og/eller glutenfrie rundstykker!

    Bon apetitt! :)

Et lite iHerb.com-tips!

Jeg vil bare tipse dere om at billigste fraktmulighet på iHerb.com for tiden er $3 og dette tilbudet vil vare ut janur. Fast pris på billigste shipping er $4 så her er det en dollar og spare per bestilling. I tilegg er DHL-levering satt ned med opptil 33% per pakke, og det kan fort bli ganske mye! Merk billigste fraktmulighet på iHerb gjelder pakker med en vekt på opptil 1360 gram (3 pounds), og med en verdi opptil $80. Vekten regnes ut automatisk.


Og jeg vil i tilegg tipse dere om å dele ut iHerb-koden deres til flest mulig mennesker.
Selv har jeg, TAKKET VÆRE DERE(!!!), kunne bestille flere pakker uten å betale for dem, fordi dere har vært så snille å bruke koden min. Tusen hjertelig takk for det, og del ut deres egen kode til venner og bekjente, så får dere selv noen dollar å handle for! Koden finner dere under "My account", "iHerb rewards" og så må du må passe på at koden din er "active". Jo fler som bruker koden din, desto flere dollar ruller inn på iHerb-kontoen din som du kan handle for. Hvis du likevel aldri har bestilt fra iHerb.com må du gjerne bruke rabattkoden min; VOR992, når du handler på iHerb for første gang, og du vil få minus $5 på din første bestilling. Disse dollarene trekkes automatisk fra når du går til kassen.

Kaffe mocca! Uten sukker og laktose :)I dag laget jeg meg en kopp med kaffe mocca, helt uten sukker og laktose, men det er vel ikke noe sjokk. Jeg deler oppskriften med dere, slik at de av dere som ikke tåler laktose, eller de av dere som har kuttet ut sukker, får en egen oppskrift på mocca. Her kommer jeg med sjokoladesaus, steamet melk med "krem", man skal ikke spare på kosen, eller hva?

Til 1 kopp kaffe mocca trenger du:
♦ 1,5 dl kruttsterk, god kaffe
♦ 2 dl økologisk soyamelk/m kalsium
Til sjokoladesausen:
2 ss yaconsirup ♦ 1 ss kakaopulver ♦ 3 ss økologisk kokosmelk.
♦ 0,5 dl økologisk kokosmelk, evt. soyakrem.

- Kaffen brygges og settes til side.
- Soyamelken steames med melkeskummer eller i kjele på komfyren.
- Sjokoladesausen lager du enkelt ved å blande yaconsirup, kakaopulver og kokosmelken.
- Steam kokosmelken til den er tykk og kremete.
- Start med sjokoladesaus i bunnen av glasset.
- Hell over kaffe og den steamede soyamelken. Du velger selv om du vil blande dette sammen. Jeg gjorde ikke.
- På toppen heller du forsiktig over kokos"kremen".
- Drikkes umiddelbart. 

TIPS: Aller helst bør du bruke espresso, en dobbel er alltid godt. Jeg har ikke espressomaskin, så jeg lager en kruttsterk kaffe med kaffebønner som jeg kverner og lager kaffe av i presskanne. Det funker det også, men espresso anbefales!

Denne ble utroooolig god, men fy så mektig! Dette er virkelig for sjokomomser eller ved akutt søtsug!
 

Hjemmelaget, sunn snickers!!!

Her kommer en oppskrift jeg har gledet meg til å dele med dere leeenge, men jeg manglet noen bilder så derfor har det blitt utsatt. I dag laget jeg denne fantastiske sjokoladen igjen, og makan skal du lete lenge etter! Jeg er så glad for at jeg har funnet frem til denne oppskriften, slik at vi som ikke spiser sukker kan kose oss med vår egen snickers. Sjokoladen smaker som snickers, mer er det ikke å si om den saken! Her har du en konfekt med alt i ett, mørk sjokolade med søtt og salt i samme bit. Dessuten er den sunn og sukkerfri, og nam, nam, nam!

PS: De fleste av ingrediensene kan kjøpes på helsekosten, men jeg har linket ingrediensene til siden på iherb hvor jeg kjøper de fra.

Rå sjokolade laget jeg av:
♦ 100g rått kakaofett
♦ 2 ss extra virgin kokosolje
♦ 6 ss rått kakaopulver
♦ 2 ss rått carobpulver
♦ 2 ss rått yaconpulver
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ En klype himalayasalt
(I tillegg brukte jeg en dæsj lucuma og mesquite, men dette er ikke nødvendig!)

SJOKOLADEN LAGES SLIK: Smelt kakaofett og kokosolje, bland inn resten av ingrediensene og rør ut alle klumper. SÅ enkelt er det ja!
Her er noen andre tips:
- Jeg smelter alltid kakaofettet og kokosoljen i en kjele i ovnen. Se HER. Da slipper jeg å passe på tempraturen hele tiden, veldig greit!
- Både carob og yaconpulver klumper seg lett (ikke noe antiklumpemiddel i superfood nei!), derfor kverner jeg disse i kaffekvern for å slippe klumper i sjokoladen.
- Jeg bruker en liten ballongvisp til å blande inn ingrediensene fordi det er lettere å røre ut eventuelle klumper slik.

Karamellfyll:
♦ 5 ss yaconsirup. Jeg anbefaler DENNE, den er mye bedre enn alle de andre yaconsirupene jeg har smakt!
♦ 2 ss extra virgin kokosolje
♦ 10 dråper English Toffee stevia

- Bland ingredinsene godt sammen. Kokosoljen blir flytende ved rundt 23 grader, da vil denne blandingen virke mye mer flytende enn den egentlig er.
- Jeg brukte så mye som 10 dråper stevia fordi jeg ønsket at dette skulle være ekstra søtt, siden sjokoladen og peanøttfyllet ikke er søtt, men du ser selv hvor mye du vil bruke.


Peanøttfyll:
♦ 3 store spiseskjeer peanøttsmør=50g. Jeg anbefaler DETTE, men det hadde jeg ikke denne gangen :(
♦ 2 ss extra virgin kokosolje
♦ 3 ts mandelmel (eller du kan kverne mandler i et mandelkvern)

- Bland ingrediensene godt sammen. Her vil også fyllet bli mykere i romtemperatur, men fortvil ikke, kokosoljen stivner og gjør fyllet tykkere når det setter i kjøleskap.


SLIK LAGER DU SNICKERSEN:
- Nå som du har alt klart fyller du en sjokoladeform med 1/3 sjokolade.
- Siden det er minusgrader ute går jeg ut og gjør neste trinn: Ruller formene rundt slik at sjokoladen når opp til kantene. Sjokoladen vil ganske raskt begynne å stivne og danne et tykt lagt rundt kantene, dette er målet!
TIPS 1: Pass på at det er like mye sjokolade i hver form, så slipper du at det renner sjokolade overalt.
TIPS 2: Pass på at det er helt tett med sjokolade i bunnen før du fyller i fyllet, ellers vil konfekten lett sprekke og fyllet vil tyte ut av konfekten.
- Når du nå har en fin sjokoladeform, fyller du på med karamell. Jeg brukte nesten en teskje til hver konfektbit.
- Jeg fryste så dette ned fordi karamellen og peanøttfyllet ikke skulle blande seg.
- Så tar du en liten teskje med peanøttfyll. Pass på at du ikke fyller formen helt. Det må være plass til sjokolade over.
- Så heller du sjokoladen over og setter brettet i kjøleskapet/fryser alt etter hvor "dårlig tid" du har ;)


Jeg håper dere får gleden av denne oppskriften, for selvom den krever noen ingredienser og litt arbeid, så smaker den alldeles fantastisk! Nå skal jeg synke ned i sofaen og nyte en smak av luksus. Heaven, here I come! ;)

Antibiotika - husk melkesyrebakteriene!

Jeg var hos legen i går og fikk målt altfor høye CRP-verdier samt. masse slim på lungene. Sitter igjen med antibiotika. Det er jo absolutt ikke noe nytt at man får antibiotika og snart er hele landet immune. Jeg har skrevet om det før og vil skrive om det igjen. Antibiotika gis ved bakterieinfeksjoner i kroppen og hjelper ikke ved virus, det er derfor man tar CRP. CRP er et protein vi har i kroppen og er denne verdien forhøyet, tyder det på infeksjon i kroppen. Hensikten med antibiotikaen er å drepe alle de "onde" bakteriene. Problemet er at antibiotikaen dreper både de gode og de onde bakteriene i kroppen og man sitter da igjen med et veldig svakt immunforsvar. Det er derfor mange opplever hyppig sykdom, munnsår, utslett og sopp etter en antibiotikakur. Det er jo bra denne kuren tar knekken på de onde bakteriene, men ikke de gode. 70% av immunforsvaret vårt sitter i tarmene, så når antibiotikaen dreper de gode bakteriene, trengs det virkelig påfyll! 


Derfor er det så viktig med probiotika, som oftest er det da snakk om melkesyrebakteriene. Melkesyrebakterier er levende organismer, bakterier, det er de gode bakteriene som styrker og bidrar til god tarmflora. Melkesyrebakterier er svært sunt året rundt, men noe mange glemmer er at det er svært viktig under og etter en antibiotikakur! Siden antibiotikaen dreper de gode bakteriene, fyller man på ved å tilføre melkesyrebakterier. Ganske smart for å unngå et nedbrutt immunforsvar.

Man finner melkesyrebakterier i syrnet meieriprodukter, som syrnet melk, ost, yoghurt og liknende, og i syltet (fermentert,melkesyregjæret) grønnsaker og kål. Jeg var på utkikk etter Kombucha Tea for å få påfyll av disse gode, levende kulturene, men det fikk jeg ikke tak på. Jeg har fermentert rødbetejuice, te med kombucha kultur og idoform. Du kan lese mer om idoform HER. Men det finnes mange probiotikaer på markedet, forhør deg med apotek eller helsekost. Teen er kjøpt på helsekost og smaker veldig godt. Gi beskjed om noen vil ha en omtale :)


Disse kan svelges hele, blandes ut i vann eller tygges. Jeg har aldri prøvd å tygge de, men de lukter veldig godt. Ikke noe problem å få de i seg hvertfall!

Konklusjonen er altså at hvis du skal eller er på en antibiotikakur så husk melkesyrebakteriene! Dette får du kjøpt til rundt en hundrelapp på helsekost og apoteket og du har dermed sikret deg påfyll av snille og gode bakterier. Tarmene og kroppen vil takke deg! Ikke søren om jeg skal være enda mere syk så nå skal jeg lage meg en grønn kraftdrikke i tilegg!


     ... Var beskjeden jeg fikk på teen i morges! Ha en fin dag :)

Søtsug-KILLER!

Det er mange som slanker seg og endrer livsstil om dagen. Noen slutter å røyke, noen begynner å trene, mens andre fjerner sukkeret. Det man ofte merker er et dalende blodsukker og søtsug av de verste arter i en slik livsstilsendring. Her kommer jeg med oppskrift på en smoothie som garantert tar knekken på søtsuget. Dessuten tilfører den kroppen mange, mange sunne næringsstoffer. Kokosmelken inneholder masse sunne fettsyrer, bananen gir fylde til smoothien samtidig som den gir sødme, kakaopulveret tilfredsstiller sjokoladesuget samtidig som det er proppet med antioksidanter, magnesium og sentralnervestimulerende stoffer som sender humøret til himmels og PMS'en til vest. Ja, for ren kakao er rene kruttbomben for konsentrasjon og humør! Hampproteinet tilfører proteiner, fiber, de essensielle aminosyrene vi trenger tilført gjennom kosten og masse jern, mens de knuste chiafrøene tilfører omega 3, proteiner, fiber, magnesium og kalsium. Aktivated barley stabiliserer blodsukkeret, gir energi og fiber, mens vaniljepulver gir en deilig, mild og søt smak. Himalayasalt + kakao = perfekt kombinasjon. Himalayasaltet inneholder alle mineraler og sporstoffer kroppen trenger tilført. Herlig, eller hva? Den ser dessuten like nydelig ut som den smaker, husk at vi spiser med øynene! ;)

Jeg brukte:
♦ 1 dl økologisk kokosmelk, ikke ligth!
♦ 2 dl iskaldt vann
♦ 3 isbiter
♦ 1/2 frossen banan
♦ 2 toppet ss rått kakaopulver
♦ 1 toppet ss hampprotein
♦ 1 ss knuste chiafrø (du kan bruke hampfrø eller knuste linfrø)
♦ 1 ts activated barley
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ En dæsj himalayasalt

Psssst! Jeg vet jeg bruker mange rare ingredienser, så derfor har jeg linket til de for dere som aldri har hørt om disse før. Superfood!

- Du kan blende alle ingrediensene sammen, men det beste er å knuse frøene slik at du får fullt utbytte av de sunne fettsyrene som ligger under skallet.
- Hvis du vil ha den søtere bruker du ønsket søtning. For meg var denne søt nok, men smaken er som baken! 
- Jeg valgte å blende alt untatt kokosmelken.

- Kokosmelken steamet jeg med melkeskummer og fikk en kremete kokosmelk som jeg helte over sjokoladesmoothien.

      Sjekk den kremete og fine konsistensen:
 

                                                                                                               Ha en fin fredagskveld! :o)

Blåbærsyltetøy!

Laget blåbærsyltetøy i går, uten sukker såklart. Veldig enkelt og veldig godt. Du kan lage hvilket som helst syltetøy på samme måte som i denne oppskriften, men hvis du skal bruke gelatin så vet jeg ikke hvor mye du må bruke for å få samme effekt som agar. Jeg bruker agar fordi det er vegansk. Det er en alge som er svært fiberrik. Gelatin er som de fleste vet laget av ben og brusk fra dyr, hovedsaklig svin. Agar kan kjøpes på nett, i helsekostbutikker eller i noen innvandrerbutikker. Du kan lese mer om agar HER.

   

Blåbærsyltetøy:

♦ 2 dl fryste blåbær
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1 pk = 1 ts stevia pulver
♦ 2 ss sukrin
♦ 1/3 ts agar

Slik gjør du:
- Tin blåbærene.

- Mos blåbærene enten med en gaffel eller stavmikser/blender hvis du ikke liker klumper i syltetøyet.

- Kok opp blåbær, vanilje, stevia og sukrin.

- Smak til om du trenger mer søtning. Jeg brukte selvplukkede blåbær så de var søte og jeg trengte lite søtning.
- Når det koker seter du ned varmen og tilsetter agaren. Rør godt.

- La det småkoke i ett minutt.

- Hell over i en form og sett i kjøleskap eller fryser.


VIKTIG: Selvom 1/3 ts agar ser veldig lite ut må du ikke finne på å bruke mer enn dette.

       Velbekomme :)
 

Glutenfrie, grove rundstykker!

Jeg har endelig klart å lage noen kjempegode, glutenfrie rundstykker! I går så jeg God Morgen Norge og ble veldig inspirert av DENNE oppskriften. Tenk så greit å lage rundstykker som ikke trenger å rulles ut til runde boller? Jeg hater nemlig deig mellom fingre og negler! Oppskriften er dog. ikke opptimal til mitt kosthold så her laget jeg virkelig bare rundstykker med ingredienser og mengder med sunn fornuft. Resultatet ble kjempebra, de ble saftige og gode! Jeg er superfornøyd! ;)Til 9 runsdtykker:
♦ 5 dl glutenfrie havregryn
♦ 2 dl mandelmel
♦ 2 egg
♦ 1/4 økologisk fersk gjær-terning
♦ 2 dl vann (37 grader)
♦ 0,5 dl linfrø
♦ 1 ss psyllium husk (gjør bakverket saftig)
♦ 1 ts himalayasalt

Denne gangen valgte jeg å bake med gjær. Det er faktisk første gang. Ulempen med glutenfritt er evnen til å heve, så hvis du tåler gjær anbefales det å bruke gjær. Du kan selvsagt bruke samme mengden tørrgjær i stedet for fersk gjær. Hvis ikke du vil bruke gjær kan bruke bakepulver eller natron + syre. Jeg bruker psyllium husk (knuste loppefrø/psyllium husk, les mer HER) fordi det gjør bakverket saftigere.SLIK GJØR DU:
- Lag havremel av 4 dl glutenfrie havregryn. Dette kan gjøres i blender, med stavmikser, i kaffekvern eller kjøkkenmaskin.
- Bland alt det tørre godt sammen.
- Legg psyllium husk i vann og la det svulme opp i ca 5 minutter. Jeg brukte ca 1,5 dl vann til dette. Psyllium husk tiltrekker seg MASSE vann!
- Tilsett psyllium husk, egg og halve vannmengden med gjær.
- Bland godt sammen, se an konsistensen og tilsett resten av vann med gjær.
- Deigen skal være våt, men seig nok til at den ikke faller fra.
- Legg i klatter på et bakepapir. Pass på at du ikke lager de for flate.
- La de heve en halvtimes tid.
- Stekes på 210 grader i ca 20 minutter. Avkjøl. Kan med fordel fryses.

  

    Ser de ikke gode ut? Her med blåbærsyltetøy. Oppskrift kommer :)

Bloggen får en oppgradering!

Bloggen får en oppgradering! Ikke i form av nytt design, domene eller header, men med bildene. Jeg har endelig fått meg speilreflekskamera så fra nå av håper jeg på å gi dere bilder med god kvalitet! Jeg gleder meg. Husk at jeg aldri har rørt et speilreflekskamera før så vær snill med meg, hehe! Her er en smakebit:
       Tørre gojibær. De er best når de har vært bløtlagt i minimum 15 minutter. Og alfalfapulver.
 

Jeg smilte fra øre til øre da jeg kun trengte å ta to bilder for å få ønsket resultat. Så fantastisk det er! Gleder meg til å lage masse inspirerende mat og snacks, og ikke minst dokumentere det med gode bilder!

Derfor fløy lesertallene til himmels...

I går trodde jeg statistikken på blogg.no hadde gått amokk, men det viste seg at VG nett hadde funnet bloggen min og lagt den ut på forsiden over "Leserenes VG". Jeg legger ut dette innlegget fordi det sikkert er en haug av 15 åringer *kremt* 10 åringer som tror jeg har tullet med bloggen for å toppe topplisten, men så dypt synker jeg altså ikke! Så nå har de fått svar på det. ;)Influensaen er på bedringens vei, men er fortsatt helt utkjørt, så dette var et hyggelig plaster på såret! Takk for mange fine kommentarer og mail, skal svare så fort jeg er i form til det. Ønsker dere en fin dag! :)

Bloggen er 1 år - oppsummering av året!

I dag er det ett år siden jeg startet denne bloggen og dette året har bydd på oppturer og nedturer. Dette året har nemlig vært utrolig spesielt for meg og jeg har delt det jeg mener er verdt å få med seg her på bloggen. 2010 har vært det beste året mitt noen sinne. Det har skjedd masse flott og humøret mitt har aldri vært bedre. Dessverre har ME'en stått mye på stedet hvil, om ikke verre. Jeg begynte å skrive denne bloggen med håp om at dette skulle vise andre min vei til en friskere kropp, men slik har det ikke vært. Det det derimot helt klart har blitt er en blogg der jeg viser andre hvordan jeg mestrer min hverdag som hjemmeværende og ME-syk. ME er en sykdom som er svært individuell, noen blir raskt friske mens andre er syke i mange år. Jeg hadde håpet at riktig kosthold ville få meg frisk på et blunk, men slik er det ikke. Det ligger mye mer i en syk kropp enn et dårlig kosthold. Det jeg derimot har fått igjen med å legge om kostholdet er enormt mange goder, og selvom ME-en ikke er bedre, så sitter jeg igjen som et bedre menneske som kjenner kroppen min bedre enn jeg noen gang har gjort før.

Her kommer en oppsummering av året på mjuuugly.blogg.no:

Månedsoppdateringer:
Jeg begynte å skrive månedsoppdateringer hver måned for å bevisstgjøre for meg selv hvordan månedene hadde vært og eventuelle endringer og utviklinger. Dette kommer jeg til å fortsette med.Kaffe:
I 2009 og begynnelsen av 2010 var kaffe min store energikilde. Uten kaffe kom jeg meg ikke opp om morgenen og jeg drakk fort halvannen kanne før jeg var i stand til å gjøre noe som helst. Jeg fant ut at dette måtte ta slutt og jeg tok en "koffeinavvenning". Det har funket og jeg har ikke lengre noe behov for kaffe, men jeg tar gjerne en kopp. Ikke fordi jeg må våkne, men fordi det er fantastisk godt med en god kopp kaffe!Kjernesunn mat:
Jeg sluttet med gluten, sukker og laktose i en periode for å se reaksjonene fra kroppen. Fant etterhvert ut at jeg tåler laktose bra så jeg spiser røros-produkter. Ellers unngår jeg gluten, kunstige tilsetningsstoffer, MSG, raffinert sukker og salt.

 

I den forbindelse laget jeg nøttemelk:
Selvom jeg spiser noen meieriprodukter drikker jeg ikke melk. Jeg prøvde en kaffelatte med lettmelk bare for å ha gjort det, men det var helt forferdelig. Hvis jeg skal ha melk kjøper jeg økologisk rismelk eller soyamelk, men aller helst lager jeg egen nøttemelk. Næringsrikt og veldig godt!

   

Grønne tilskudd og alger:
Dette begynte jeg med tidlig i 2009, men fortsatte gjennom hele 2010. Jeg er helt sikker på at det er dette som har styrket immunforsvaret mitt betraktelig. Har aldri vært så lite syk etter at jeg fikk kyssesyka som i 2010!

 

Spirer:
Dette begynte jeg også med i 2009 og fortsatte med det gjennom 2010, men i skippertak!

 

Dyrevennlig:
Jeg bestemte meg først for å slutte å kjøpe dyretestede produkter, men at jeg skulle bruke opp det jeg hadde. Når de ble tomme har jeg holdt meg til merket som ikke dyretester og veldig fornøyd med det!Jeg bestilte X-antall pakker fra iHerb.com:
Hva skulle jeg gjort uten iHerb? Den siden gir meg hudpleie som ikke dyretester, -billig. Dessuten hadde jeg aldri hatt råd til all den supermaten jeg bruker hvis det ikke hadde vært for at iHerb er så billig.

Jeg ble supermat-frelst!
Jeg fant mange herlige, nye tilskudd til mitt supermat-lager.

   

Interessen for raw food økte:
Og ble veldig glad i raw food. Det jeg også fant ut er at for mye raw food er altfor hardt for min kropp, så en balanse mellom raw food med mye supermat og kjernesunn mat er det aller beste for meg!

 

Masse, masse god og sunn sjokolade og snacks!
Sukker-og glutenfri, og jeg har hvertfall ikke lidd noe nød! Jeg har laget masse god snacks og jeg har delt masse av det med dere! MMM!Jeg laget mange deilige smoothier!
Sunt, søtt og forfriskende. Smoothies er en enkel start til et sunt kosthold!

 

Vi forlovet oss:
Herligste dagen i hele mitt liv, noe som resulterte i tre uker sengeliggende, men det var verdt det!Bulgaria-Nessebar:
Årets nest beste opplevelse. En deilig og avslappende tur!Økologiske egg levert på døra!
Jeg fikk avtale på økologiske egg fra frittgående og glade høns. Hver sjette uke får jeg eggene levert på døren. Gården har ikke kapasitet til flere eggkunder, så de ønsker ikke at jeg skal skrive om den før de eventuelt trenger flere kunder, men jeg vet at disse hønene har det bra og det er jeg svært glad for.  Jeg kjøper kun økologisk kjøtt og reduserte inntaket:
Interessen for økologisk kjøtt økte med bevisstheten av den ekle kjøttindustrien. Siden økologisk kjøtt er dyrt har jeg redusert inntaket i stedet for å bli blakk. Jeg fant fort ut at det finnes mange deilige kjøtterstatningsprodukter der ute...

 

...men fant ut at soya ikke var noe for meg så jeg begrenser inntaket!
Etter en tid med lite kjøtt og masse soya følte jeg meg elendig. Ble straks bedre etter at jeg reduserte soyainntaket, så jeg holder inntaket av soya lavt.Så ble jeg sukkerfri:
I steptember ble jeg sukkerfri. Målet var 100 dager, men jeg fant ut at jeg skal fortsette. Jeg hadde det så fint som sukkerfri at det ikke er noen gode grunner for å gå tilbake til sukkeret :)Det har med andre ord vært et svært innholdrikt år for meg hvor jeg har lært meg å sette pris på de små gledene i hverdagen og det jeg får til. Selvom jeg noen ganger ikke forlater huset på noen uker, så har jeg lært meg å godta at jeg er syk og heller glede meg over det jeg får til og ikke det jeg ikke får til eller gjerne skulle ha gjort.

Så vil jeg avsluttningsvis takke alle dere som har fulgt bloggen min trofast gjennom det første året som blogger. Dere har støttet, oppmuntret og kommentert. Jeg har vært i kontakt med enormt mange flotte mennesker som har delt sine meninger, erfaringer og anbefalinger. Dere har gitt meg mer enn dere aner, og uten dere faste lesere ville jeg aldri fortsatte denne bloggen! Tusen takk for året som har gått og tusen takk for alt dere har gitt meg! Mange klemmer!

Influensa!

Godt nyttår alle sammen! Starten på 2011 ble ikke helt som jeg hadde håpet på og nå har jeg fått influensa og har over 40 i feber. Det er nok min egen feil siden jeg har slurvet med de grønne tilskuddene mine i vinter, så nå blir det grønne ttilskudd på meg igjen, HVER dag!

Ha en fin uke, vi snakkes om noen dager.
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits