Tilbake til hovedside

Jyttemel i stedet for hvete...

Jeg har fått et par spørsmål om hva jyttemel er og hvordan man bruker det. Kjempehyggelig med spørsmål! Jeg kjøpte jyttemelet av ên grunn, til å spe sauser og supper. Rett og slett et alternativ til hvetemel, glutenfritt alternativ vell å merke. Jeg baker ikke og lager ekstremt lite mat med mel, men jeg skal likevel skrive litt om det slik at de av dere som gjør dette har muligheten til å bruke jyttemel.

Jyttemel Orginal (den blå pakken) er laget for at de med hvetemelallergi/cølliaki har et mel helt uten glutenrester eller hvetestivelse. Det er altså naturlig fritt for gluten. Jyttemel orginal er en blanding av bokhvete, ris, mais, betfiber og psylliumskall.

                           

Jyttemel Orginal i matlaging:
Jytteemel erstatter vanlig mel i all baking og matlaging, men er spesielt bra til kaker, kjeks, supper, sauser og stuinger, men skal visstnok være like bra i gjærbakst! På pakken står det du kan erstatte hvetemel i oppskrifter, men bruk da 2/3 jyttemel av oppgitt mengde hvetemel. Jyttemel er tyngre og en pakke på 750g tilsvarer 1kg hvetemel. Gjærbakst bør arbeides lengre enn vanlig, gjerne i kjøkkenmaskin, resultatet blir da mye bedre.

♦ Jyttemel inneholder mye jern, protein, vitaminer og mineraler
♦ Helt uten hvetestivelse, gluten, laktose og soya
♦ Bokhvete domminerer det meste av smaken, greit å være obs på det
♦ Gjærbakst av jyttemel egner seg bra til frysing

Håper det var til hjelp :)

Et av tusen møter med den "normale" verden..

I dag skal jeg i bursdag til nevøen min, han blir 7år og det er kjempekoselig da. Sosiale sammenkomster og da spesielt uplanlagte familieselskaper er dessverre det som tapper kroppen min aller mest for energi. Jeg blir vanvittig sliten etter et par timer, men jeg har bare ên nevø og det ser ikke ut som det skal bli flere heller.

Dagens dilemma er mange. Et typisk dilemma for alle som ønsker å leve annerledes. For de som spiser og drikker annerledes er det stadig møter med den "normale" verden og de ulemper det følger med. Det følger mye rare blikk, kommentarer og sikkert baksnakking, men det er en del av det. Dette gjelder langtifra bare min livsstil! Ta lavkarbofolket som et eksempel. Blir de bedt i selskap, spiser kake, er mange dager i ketose ødelagt. Et annet eksempel, cøliaki, man er på fest, det eneste som blir servert er øl, man tar en og er dårlig i magen resten av kvelden. Et tredje eksempel. Man ønsker leve sunt, men er sulten og det eneste i nærheten som er åpent er en bensinstasjon. Utvalget er stort, men det eneste av sunn mat det selges der er tørre "matpakker" med brunost og ost, og epler da. Og tro meg, de "matpakkene" kan man liksågodt være foruten!

Det blir servert pølser. Sikkert i lompe og brød, med sprøløk og ketchup i alle varianter. Jeg kan strekke meg langt, jeg kan spise kake, men pølser, dêt skal jeg ikke ha! Jeg skal ta med meg min egen te og be om kokt vann i stedenfor kaffe. Jeg får sikkert mange rare blikk og jeg håper ikke vertinnen, som er min brors kjærestes mor (!), blir fornærmet. Jeg ønsker ikke å fornærme noen, men jeg ønsker å leve etter mine egne prinsipper. Da det er sagt, dette er et typisk dilemma for alle som ønsker å leve annerledes. Vi møter ukentlig, kanskje daglig hinder som kan ødelegge våre mål for å oppnå resultater. Jeg håper -du- som leser dette kan ta en runde med deg selv og tenke deg litt om før du evt. snakker neste gang du møter noen av oss "merkelige".

Det er mange hinder på veien og for å komme i mål må man ofre litt!Denne teen skal jeg ha med, grønn te/m ananas og fersken. Den lukter bare så UFATTELIG HERLIG!!!!! Jeg kunne sittet med nesa oppi denne posen i halve dag, men det har jeg ikke tid til.

Ønsker deg en nydelig lørdag!

Dagens fangst!

I dag ble det en tur til byen. Jeg skulle treffe en kompis, men han avlyste da fyllenervene overtok totalt, hehe. Sånn går det av og til. Min bedre halvdel var med og det er alltid greit med ekte "mannemuskler" når man skal på shopping! Vell, det ble te-shopping og en tur innom "Sans & Smak". Jeg har visst blitt stamkunde der, merkelig dama bak disken ikke kjenner meg igjen. Hun må virkelig være et kjerneeksempel på gullfiskhukommelse, men hu er så søt altså =)

Fra "Sans & Smak":

♣ Økologisk cola til typen ♣ Jyttemel ♣ Rismelk/m hasselnøtt og mandel ♣ Kruskakli ♣

Te, te, te...

♣ Rooibos/m karamell ♣ Svart te/m vanilje ♣ Yogi-Choco ♣ Grønn te/m aprikos og ananas ♣
 Svart te/m Irish cream ♣

Jeg kommer garantert tilbake med noen omtaler. Dette blir spennende, gleder meg, hehe.
Håper du nyter fredagskvelden!

Sort mangote

Fant nettopp ut at butikken jeg har kjøpt mye te og kaffe har nettbutikk! Det er jo helt supert, da kan jeg jo legge inn anbefalinger på te jeg har kjøpt der, uten å ha dårlig samvittighet for at dere kanskje ikke har muligheten til å få tak på det! Dessverre så det ut som portoen var litt dyr siden det må betales på posten, ikke med visa. Men til gjengjeld ser det ut som det faktisk er billigere varer enn i butikken, men det kan jeg finne ut av:) Lillans coffee and tea!

Jeg har nevnt det før, jeg er ikke glad i grønn te, men svart te derimot, det er heeerlig! Dette er en svart te med mangobiter, solsikkeblomst og aroma-(hmfr.). Det er ikke noe negativt å si, den er kjempegod! Sort te inneholder koffein, men på langt nær like mye som i kaffe. En liten oppkvikker med andre ord!

       Sort Mangote                                            Teen kan kjøpes HER!
           

                        

                                  Det er 1 uke siden jeg har drukket kaffe!

Hjemmelaget mandelmel

Ettersom det har blitt en del mandelmelklaging på meg har jeg riktignok også fått endel "mandelrester". En masse med mandler. Første porsjon gikk i søpla og det er egentlig ganske synd, nøtter er dyrt og bør ikke kastes. I går derimot, prøvde jeg å tørke mandlene i ovnen og i dag ble massen forvandlet til mandelmel.

Jeg vet det går an å kjøpe ferdiglaget mandelmel på enkelte helsekostbutikker, men det er dyrt(!!!). I mandelmelet man kjøper er noe av de gode fettsyrene fjernet, kaloriinnholdet blir naturligvis redusert, men dette gjøres for holdbarheten på melet. Les litt mer her. Hvordan innholdet i hjemmelaget mandelmel er, aner jeg ikke, bortsett fra at det er proppet med hjertevennlig fett og proteiner. Man kan gjøre det enkelt: kjøpe mandler og male de i kjøkkenmaskin, dette er mye billigere enn å kjøpe. Jeg baker ikke, dessverre, men skal bruke mitt i smoothies for å få sunne fettsyrer.

Her er hvordan jeg laget mandelmel:
♦ Forvarm ovnen på 80grader. (Eller lavere temp. med døren på gløtt hvis du vil ha det rått, det trenger da lengre tørketid)
♦ Legg mandelmassen utover bakepapir.
♦ Sett inn i ovnen (brukte varmluft), la det stå i 3 timer (eller mer). Du trenger ikke gjøre noe, det tørker av seg selv.
♦ Jeg skrudde av ovnen, men lot det stå inni ovnen hele natten for å tørke ekstra.
♦ Så blendet jeg det. Pass på at blenderen er helt tørr. Mel og vann er ikke en bra kombinasjon.
♦ Pga. det høye innholdet av fett kan mandelmel lett harskne, skal derfor stå kaldt, men tørt. Bare lukt på det, man merker sånt ;)
♦ Enkelt og greit!

Mandelmasse etter mandelmelken                     Inn i ovnen 3timer på 80grader
   

Oppi blenderen, blend                                         Mandelmel :D
  
4 Fotos: Mjuuugly

                                  Det snør - IGJEN !!! :D Ønsker dere en nydelig helg!!!

Ansiktsmaske av ren leire

Fikk testet mitt siste skjønnhetsprodukt fra Iherb i går. Europeisk ansiktsmaske av ren leire.Leire er kjent for å åpne porene og trekke ut gørra. Høres herlig ut? 

       Now Foods - European Clay

Foto: Iherb

Jeg blandet 1ts pulver med ca 1ss vann og 3 dråper jojobaolje. Oljen er etter bruksanvisningen bak på pakken og kan brukes til tørr hud. Har man fet hud derimot bruker man kun vann. Det første jeg merket når masken begynte å stivne var at det var det den bokstavelig talt gjorde og, ble helt stiv i ansiktet! Aldri vært med på liknende, og derfor tror jeg at de med tørr hud bør bruke mer olje. Jeg vasket den av, noe som var litt vanskelig siden den var blitt så stiv og fuktet deretter ansiktet med noen dråper jojobaolje (som ikke tetter porene!). I dag er huden fortsatt myk og herlig!!!

♦ Ingen kunstige tilsetningsstoffer!
♦ Garantert 100% naturlig
♦ 100% leire
♦ NowFoods tester ikke på dyr
♦ Les litt mer her.

Kommer i pulverform                                              Den ser grå ut sa du?

 

                                             Vell, den ble grønn da ;)
                                             


Nå har jeg noen mandler som venter på å bli fantastisk mandelmelk. Tenkte å tilsette stevia også i dag så melken blir litt søtere, og vanilje selvfølgelig!  Håper du får en nydelig dag!!!

Soyakrem!

Jeg har kommet over et vidunder av et soyaprodukt!
Nemlig soyakrem, et mye bedre alternativ enn vanlig krem, i tillegg smaker denne kremen nydelig! Etter å ha lest en test av soyaprodukter i "KK" ble jeg veldig intressert i å prøve soyakrem, som et alternativ til vanlig krem. Testen av soyaproduktene finner du HER. Forrige tur hos "Sans & Smak" kjøpte jeg kremen og i dag ble den testet.

SOYATOO! - Soya Spray Cream


♦ 100% vegan/vegetar
♦ 0% kolesterol
♦ 0% laktose
♦ 11g fett VS Tines kremtopp med 38g fett
♦ 155kcal VS Tines kremtopp med 370kcal
♦ 74% av ingrediensene er soyamelk (vann og soyabønner)
♦ Uten kunstige tilsetningsstoffer
♦ Les mer HER.

Konsistensen er som vanlig krem, men smaker naturligvis ikke likt krem, god er den uansett. Jeg har funnet min topping hvertfall :)

Spire grønne linser..

Har nå spiret grønne linser. Det er enkelt og tar kun 2-3 dager. Grønne linser er stappet med proteiner og fiber, er fettfattig og har en GI på nesten null. (Altså de påvirker knapt blodsukkeret). Jeg har normalt brukt norgesglass når jeg har spiret grønne linser og det funker kjempefint. Denne gangen prøvde jeg å spire i et stort vinglass og det funket også veldig greit, men noen forskjeller er det.

♣ Alle linser kan spires så lenge de har skall.
♣ Kjøp økologiske, ubehandlede linser. Dette gjelder uansett hva du skal spire.
♣ Ferdigspiret grønne linser inneholder: 25% protein, A- B- C- og E-vitamin, jern, fosfor og kalsium.
♣ Bløtlegges 12 timer, settes mørkt, vannes ca 2 ganger daglig, er ferdig etter 2-3 dager, da er den ideelle lengden 2-3cm.
♣ Ferdigspirte linser kan spises rå, i salater, lages purê av, gratineres, du bestemmer!
♣ De smaker grønne linser, blir kremete og krispy.
♣ Oppbevares som andre spirer, i lufttett boks i kjøleskapet, opptil en uke.
♣ Forskjellen ved å spire i vinglass er at de ikke trenger like mye vanning, bare rist på glasset i løpet av dagen så fukten fordeler seg. Følg med, de skal være fuktige, men ikke stå i vann :)

Etter 12timer vanning. Ikke skjedd noe                Dag 2: Linsene har fått hale    

                              Dag 3: Klare til spises
                             
                              

                                                                  Ha en fantastisk fin dag!

Tetid!

Jeg er på min 4. dag uten kaffe og jeg jobber fortsatt med å øke teinntaket. Her kommer dagens anbefaling!

Yogi - Tahitian Vanilla Hazelnut
 

Høres det ikke herlig ut, vanilje og hasselnøttte? Lukter krydder, sjokolade-og nøtteaktig. Vanskelig å definere lukten. Smaken er kraftig krydder, overgår dessverre litt den milde vanilje-og hasselnøttsmaken. Kan minne litt om jul, en herlig te som varmer kalde vinterkvelder. Anbefales.

♥ Koffeinfri, dette er en urtete
♥ 100% naturlige ingredienser. Ingen kunstige smaks-eller fargetilsetningsstoffer.
♥ Inneholder bla. kanel, kardemomme, ingefær, stevia, carob, hasselnøtt og vanilje.
♥ Yogi selges i helsekostbutikker, bla. ultra, men om de selger denne vet jeg ikke. Jeg kjøpte den her-selvfølgelig ;)Varm te med mandelmelk
   

Denne varme drikken var vell så god som teen. Ved å tilsette mandelmelken ble den mildere på smak og ikke så krydderdominert. Den smakte mer nøtter enn den rene teen. Dette kommer jeg til å eksprimentere mer med. Anbefaler dere å prøve dette.

Enkelt og greit:
♥ 1 pose yogi vanilla/hazelnut teabag
♥ 1/2 dl mandelmelk/m vanilje
♥ Ekstra vanilje etter ønske
♥ La teen trekke 5-10min, tilsett mandelmelken, rør, nyyyt!

Mmm..mandelmelk!

Var innom noen utenlandske rawfood-sider og kom over oppskriften på "mandelmelk". Melk laget på bløtlagte mandler og vann. Dette er et fullverdig melkealternativ for de med laktoseintoleranse og for de som er vegetarianere/veganere. Jeg var så heldig å ha mandler liggende i skapet, så de ble lagt til bløt i natt. Har sett oppskriften flere ganger, men den har aldri vekket min interesse før i natt.

Mandler er stappet med godsaker og kan med fordel spises daglig. Mandler i sin naturlige form kan være hardt for magen å fordøye, men ved å bløtlegge mandlene over natten vil enzymene våkne og mandlene vil smake bedre og være lettere å fordøye.  Dette gjelder forøvrig alle bønner, linser, frø og nøtter. Enzymene blir nemlig beskyttet av skallet og ligger i dvale, men i kontakt med vann våkner de og er klare for spiring.

♦ Mandelmelk smaker naturligvis mandler og er fint for de som ikke ønsker soya-eller rismelksmaken.
♦ Mandelmelk inneholder ikke kolesterol.
♦ Uten laktose. Laktose finnes i kumelk og mange er laktoseintålerante som ofte gir oppblåst og vond mage.
♦ Denne melken er det du som lager og styrer. Du kan tilsette det du vil av smaker eller ha den nøytral.
♦ Mandler inneholder bla. mye protein, Evitamin, magnesium, kalsium, mangan, selen, sink, jern, fosfor, kalium, fiber og store mengder umettede fettsyrer.
♦ Mandler har lenge toppet norske lister over "supermat", nettopp fordi det inneholder store mengder sunne næringsstoffer.

Oppskriften er enkel:
1 del mandler
3 deler vann

(1) Skyll f.eks 2 dl mandler og legg de i vann over natten, eller 6-8timer.
(2) Hell ut vannet, skyll mandlene, ta frem blender eller foodprossecor.
(3) Blend mandlene og 6 dl vann til det blir en gjevn røre. Mandlene trenger ikke være helt finmalte!
(4) Sil blandingen. Enten med et kaffefilter, nøttepose eller gjennom et kjøkkenhåndkle som jeg brukte. La det renne av over en skål, press ut resten av saften.
(5) Mandelmassen kan brukes til det du vil. Melken kan fint drikkes nå, smaken er nøytral mandel.. Vil du ha smak, hell melken over i blenderen igjen og tilsett feks. dadler, honning, agave, yacon, vanilje, kakao, jordbær, banan, kanel osv...
(6) Oppbevares i kjøleskap i tett beholder, 3-4dager.


Mandler til bløt                                                                  Etter 8timer i vann, klart til å bli blendet 
   

Massen siles gjennom et håndkle                                 Må få med aaall melken!
  

Mandelmasse som ble igjen og ferdig mandelmelk 
  
Foto: Mjuuugly


Oppskrift på testen ovenfor:
♦ 2,5dl mandelmelk/m vaniljefrø (blendet dette i da melken var ferdigsilt)
♦ 1 spiseskje rått kakaopulver
♦ Stevia
Enkelt og nydelig....

Tror jeg er blitt forelsket i mr.mandel ♥
             

                                                           Velbekomme og ha en nydelig mandag!!

Pakker fra Iherb =D

Etter å ha fjernet en føflekk og sydd 3 sting var det herlig å komme hjem til to hentelapper fra Iherb. Tok bare 11dager denne gangen, til tross for at tolla åpnet begge pakkene og kontrollerte innholdet. Herlig!

                                                          Pakke nr. 1
                        

♦ Økologisk kokosnøtt olje - Denne er beregnet til steking, ingen kokossmak. Kokosolje er den beste oljen å steke i, den er ubehandlet, men tåler varme bedre enn alle andre oljer! I tillegg er den en såkalt "MCT"-fettkilde, tas raskt opp i kroppen og øker forbrenningen.

♦ Jojoba Oil - Dessert Essence. 100% ren jojoba olje, med andre ord ingen alkohol, kunstig parfyme, parabener +. Kjempebra for bla. huden og neglebånd. Kan også brukes som en live in-balsam.

♦ Weleda Lip Balm - Påfyll. Denne er litt tykk i konsistensen og derfor ryker den fort, men leppene mine er så fornøyde etter jeg begynte med denne!!! Anbefales ja.

♦ Raw Cacao Powder - Påfyll. Når den andre posen nærmer seg bunnen får jeg nesten hjerteinfart, men nå er en ny forsyning på plass og alt er greit :)

                                                         Pakke nr. 2
                        


♦ Europeisk Leire - Kommer i pulverform, blandes utifra hudtype. Bruksanvisning for fet/tørr hud står bak på boksen. 100% ren leire. Kjempebillig merke, men er veldig fornøyd med "now foods", anbefales!

♦ After Shave Balm til herre - 100% naturlige ingredienser. Ingen kunstig parfyme, lukten er derimot litt krydderaktig. Herlig at kjæresten min har begynt å intressere seg for ren hudpleie.

♦ Fuktighetskrem til herre - 100% ren. Lukter ikke krydderaktig, men noe ubeskrivelig. Er dere intressert så kan jeg gi tilbakemeldinger nåår typen har testet disse(?). Han har også scrub og barberkrem i dette merket.


               ♣  Dessert  Essence  ♣  Weleda  ♣  Aubrey  Organics  ♣  NowFoods  -  tester  ikke  på  dyr!

Dagens fangst!

Var i byen en tur i dag. Måtte jo innom "sans og smak". Du vet, den lille økologiske butikken med hun altfor hjelpsomme og pratsomme damen? Hun som er litt søt, men ganske plagsom også? Hehe, ja der måtte jeg innom i dag.
                                  

Jeg endte opp med litt godsaker, bla. økologiske gulrøtter og grønnsaksbuljong. Det som er litt "moro" med økologiske gulrøtter, de er aldri like. Noen ganger kjempesaftige, andre ganger tørre og jeg har opplevd at de smaker jord! det er litt av sjarmen og man slipper sprøytesmaken som er umulig å få bort selvom man skreller gulrøttene man kjøper på butikk. Buljong er en typisk "glutamat". Matvarer tillsatt smaksforsterkere, også kalt "det tredje krydderet". Glutamaten, eller smaksforsterkerene har noen dekkenavn, det er alle E-stoffene som forvirrer de fleste. En regel er at smaksforsterkere er E-stoffene E600+. I tillegg inneholder vanlig buljong gjerne herdet  fett (transfett!), gjær, sukker og enorme mengder salt. Ut med "vanlig" butikkbuljong!

     Kalli Økologisk Grønnsaksbuljong
     Inneholder økologisk vegetabilsk fett, 
     maisstivelse, gjærekstrakt, grønnsaker og krydder. 
     Tilsatt veldig lite salt, 0.03g.
           

Det ble ikke noe fakkeltog! Ingen ville/kunne være med og min bedre halvdel kan ikke gå i slike tog. Jeg ville ikke gå alene. Det jeg derimot gjorde for å lette på min dårlige samvittighet ovenfor alle stakkars dyr som lever urimelige og grusomme liv - var å bli støttemedlem i  NOAH. Medlemsskapet koster 350,- i året, man kan donere x,- og man får tilsendt et magasin tre ganger i året. Jeg håper å lære masse som medlem og er du intressert kan du lese mer på NOAHs hjemmeside eller bli medlem HER. 

Jeg er veldig sliten nå. Skal til legen og fjerne en føflekk og til Danmark på kvelden i morgen, så trenger den søvnen jeg kan få. Blir nok ikke noe blogging i morgen da, så ønsker dere en riktig GOD HELG!!!!

Herlig salat med fetaost..

Mmm, laget meg en herlig lunsj i dag, salat! Og en stor kopp te! Her i hus har vi sjeldent salat for det ender oftest opp med råtne grønnsaker. De gangene vi derimot har de rette ingrediensene er det like herlig hver gang! Deler selvfølgelig resultatet med dere:Jeg brukte:
♣ Isbergsalat
♣ Purre
♣ Kidneybønner
♣ Agurk
♣ Mais
♣ Tomat
♣ Linfrø
♣ Fetaost/m soltørka tomater
Jeg hadde glemt spirene når jeg tok bilde, men de var også med, alfalfa-spirer.

Mmmm.... ^o^.

Green Tea Skin Care - ansiktskrem

Har lenge vært på jakt etter en ansiktskrem som ikke er testet på dyr, uten parabener og helst renest mulig. Jeg er langt ifra ekspert på hudpleie og farlige ingredienser for huden, men jeg vet at parabener er horhomforstyrrende og bør absolutt unngås. Så fikk jeg en prøve på denne kremen i en av pakkene fra Iherb og jeg falt for den med en gang.

Jeg har kombinert hud, tendens til fet hud i T-sonen, -panne, på nese og hake, men kan bli tørr ellers. Jeg hadde en del sorte prikker i den fete sonen, men etter jeg begynte med denne kremen og bruker leiremaske 2 ganger i uken, er de nesten usynlige. Jeg liker denne kremen, føler ansiktet blir fornøyd :) Green Tea Skin Care -
Natural Anti-Aging Green Tea EGCG Cream
♦ Allergitestet
♦ Uten olje
♦ Uten kunstig parfyme
♦ EGCG (antioksidanter fra grønn te)
♦ Forsinker aldringstegn
♦ Forhindrer og reparerer solskader
♦ Kan brukes under sminke
♦ Bruk som nattkrem om den er litt for fet som dagkrem
♦ Du kan kjøpe en test her.
♣ Green Tea Skin Care tester ikke på dyr!

Dette er en toppselger på Iherb og du kan lese "reviews" fra kjøpere om kremen HER! (Ved siden av stjernene). Den koster $16.85, ca 97kr for 50ml. Anbefaler deg å lese "reviews" om produktene du er i tvil om, de har vært til stor hjelp for meg.

                                                                 Ha en nydelig dag!

IMOT PELS!? - gå i fakkeltog!

I morgen, tosdag 21.januar arrangeres NOAHs fakkeltog mot pels i flere byer rundt om i landet.
Fakkeltoget blir arrangert i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger, Kristiansund, Moss og Ålesund. Informasjon om tid og oppmøtested for din by finner du HER!
Fakkeltoget er et årlig arrangement så det nytter ikke tenke at du tar det neste gang, det er et helt år til. 

                                                                   Uff! Foto: Alle tre fra google
                               

OM NOAH:
♦ NOAH er en organisasjon som jobber for dyrs rettigheter
♦ De godtar ikke utnytting av dyr! - dyr er ikke til for å bli utnyttet, de er til for å leve sitt eget verdige liv
♦ NOAH møter politikere, påvirker lovendringer og har iøyenfallende aksjoner for å trekke medias oppmerksomhet til dyrs rettigheter
♦ NOAH får ikke økonomisk støtte fra staten, men driver organisasjonen av medlemsinntekter, gaver og egeninnsats
♦ NOAH er organisasjonen for mennesker i alle aldersgrupper, som ønsker en verden uten utnytting av dyr - raskest mulig!
♦ Mye mer om NOAHs arbeid kan du lese om her: dyrerettigheter.no


                                           Fine minken og reven langtifra der de burde være!          
     


                       Ønsker du slutt på pelsindustrien? Møt opp og marker din motstand!

Det snør igjen og det er tid for te!

Snø er så vakkert! Her på sørlandet har snø vært mangelvare de siste årene, bortsett fra et snøfall årlig, hvor alt kommer på en gang! Det ligger aldri lenge, blir slaps, is og den smørja. I fjor fikk vi snø tidlig i desember, snøen lå hele jula gjennom og har ligget til nå. I dag kom det ny, fersk snø. Herlig! Jeg er en av de få som mener snø hører vinteren til. Den skal ligge fra desember-februar, ikke noe slaps, bare ligge der å være nydelig! 

                                  

Jeg har skjerpa meg på kaffefronten. Fra fredag, for altså 6 dager siden har jeg kun drukket ên kopp daglig, men drukket mer te. Jeg er veldig fornøyd, men skal trampe enda mer ned og drikke enda mer te.
Apropo te, hva med en liten te-anbefaling? Det snør, det er vinter! En god kopp te å varme seg på er ikke å forakte, er det vell?

   KlosterUrter - Blåbær Te
     

Jeg fikk denne teen til jul av ei venninne og trodde kanskje det var biter av blåbær i den. Feil tok jeg for teen betår kun av tørkede blåbær. Dessuten henger noen av "stilkene" igjen. Intressant.Testet den for første gang i dag, men har kjøpt flere teer av "KlosterUrter"-merket. Enkelt å få tak på, tror de har de i alle helsekostbutikker og er te i løsvekt. Man trenger da en teklype eller tekanne, men teklype kjøpes billig på de fleste nisjê-og småbutikker. Man kan også sile teen når den er ferdigtrukket. Smaker mildt blåbær, kan fint søtes, koffeinfri, ikke favoritten min, men en fin te for variasjon! Ha en kjempefin dag!

                                               Nam og så nydelig farge da!
                    

Vegansk-sjokoladedrikk!

Regner med det er flere sjokolademomser der ute, som aldri får nok av oppskrifter og inspirasjon til å utfordre sansene litt Hva med å ta to fluer i en smekk å gjøre sjokoladedrikken både vegansk og sunn?

Jeg fikk et tips om å prøve ut: rismelk, frossen banan og kakaopulver. Det skulle visstnok være veldig godt og siden alle ingrediensene var i hus måtte jeg teste det, men med en liiiten vri på oppskriften, resultatet ble bra, veldig bra! Tusen takk til Lise for tipset: http://renpenedelsten.blogg.no/.  Du kan bytte ut rismelken med den melken du bruker, du bør ha banan for sødme og konsistens, men kakaopulveret trenger ikke være rått. Kjøp økologisk kakao på Ica, de har "I <3 ECO" -kakao, billig. Alle sjokolademomser bør ha kakao i hus og sjokolademomser mener at kakao er som poteten, det kan brukes til alt!

Vegansk sjokoladedrikk:
♥ 1dl rismelk/m vanilje
♥ 2dl iskaldt vann
♥ 1/2 frossen banan, ca
♥ 1 toppet spiseskje rått kakaopulver
♥ 1 toppet spiseskje brun-risproteinpulver (for protein, kan sløyfes)
♥ Vaniljeekstrakt (kan sløyfes)
♥ Stevia etter smak
Blend, vips, ferdig! Sikkert kjempegodt med et par isbiter oppi!

Bilde av herligheten!
  

Brun ris proteinpulver er en vegan/vegetar proteinkilde. Et alternativ til soyaprotein og vanlige animalske proteintillskudd.

Lavt stoffskifte og overvekt

Det jeg skal ta opp nå er et ganske sårt tema for meg. Jeg fikk påvist lavt stoffskifte, hypotyreose, da jeg var rundt 11år gammel. Dessverre var det litt sent, jeg hadde allerede vært mobbet i flere år pga. overvekten stoffskiftesykdommen hadde gitt meg. Her kommer hvertfall litt av historien:

Gjennom hele barneskolen lå jeg over den normale "vektskalaen" og helsesøster snakket gjevnt og trutt om å endre kostholdet, faktisk helt fra 1.klasse. Min kjære mor og helsesøsteren visste ikke hva de kunne gjøre og vekten steg. Legen ville ikke sjekke stoffskiftet mitt. Han mente det umulig kunne være det som var skyld i den unormale vektoppgangen min. Min mor spurte flere ganger om han kunne sjekke det, dessverre ble ikke det gjort. Så kom jeg i puberteten, som var veldig tidlig, fikk mensen da jeg nettopp var fylt 11. Og som dere sikkert vet er det helt normalt å legge på seg i puberteten, jenter får pupper, former og hofter. Puberteten for meg ga enda mer overvekt. Jeg ble henvist til en ernæringsfysiolog der jeg fikk vite hva jeg skulle spise og ikke spise. Mamma rynket på nesa, det var jo sånn vi spiste! Normal, sunn bondemanskost!

Legen tok da blodprøver og jeg fikk påvist lavt stoffskifte. Jeg var rundt 11år da jeg fikk beskjed om å måtte ta Levaxin, som er en medisin med tyroksin. Det er medisinen som behandler mangelen av tyroksin  i skjoldkjertelen. Bare ved å ta Levaxin gikk jeg ned i vekt og har siden klart å gå ytterligere ned, men det er helt av meg selv. Tenkte å skrive litt om lavt stoffskifte og symptomene man skal være spesielt på vakt etter!

Lavt stoffskifte - hypotyreose
♦ Når sjoldbruskkjertelen produserer for lite av stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) oppstår Lavt stoffskifte.
♦ Disse stoffskiftehormonene virker i alle cellene i kroppen og mangel kan gi mange sykdommer.
♦ Årsakene til at lavt stoffskifte oppstår er som oftest en kronisk betennelse i skjolbruskkjertelen, en autoimmun sykdom-kroppens immunforsvar angriper skjoldbruskkjertelen.
♦ Andre årsaker kan være: strålebehandling, medfødt mangelfull utvikling av skjoldbruskkjertelen, medisiner og graviditet(forbigående).
♦ Faren for lavt stoffskifte øker med årene.
♦ Kan enkelt påvises på en blodprøve.
♦ For de fleste er dette en livsvarig sykdom.
♦ Behandlingen er å erstatte mangelen av tyroksin i skjoldbruskkjertelen med tyroksin i tablettform. (Levaxin)
♦ Det har vist seg at mange med M.E har lavt stoffskifte, men dette er langt ifra godt nok dokumentert.
♦ De viktigste symptomene er:  tretthet, økt søvnbehov, vektøkning, tørt hår, hårtap, tørr og ru hud, svake og flisete negler, hes stemme, forstoppelse,  hevelse i hender og føtter, muskel-og leddsmerter, dårlig hukommelse og konsentrasjonsevne, depresjon
♦ Kilden min: Apotek1 har litt informasjon
NHI står det også litt informasjon

Jeg har trolig hatt stoffskifteproblemer hele livet, men min mor var 40år da hun begynte å merke symptomer ovenifra. Gikk til legen, tok blodprøver og hun fikk også påvist lavt stoffskifte. 9 år etter meg. Dette er med andre ord ikke noe man trenger å få tidlig i livet eller arve. "Før i tida" døde faktisk folk etter ti år uten medisin.

Det er viktig å lytte til kroppens signaler og gir den over lengre tid tegn på at noe er galt, bør det sjekkes! Sjekk også barna. De trenger ikke alltid være late eller storspiste fordi de er overvektidge.
EDIT: Etter 9år med samme dose tyroksin skjedde det plutselig en endring. Da jeg ble syk med M.E gikk verdien ytterligere ned og jeg har måtte øke dosen. Blir spennende å se om verdiene endrer seg neste gang jeg sjekker det. Tusen takk som orket å lese :)

Morgenskravling!

God morgen kjære lesere!
Jeg vil bruke dette innlegget for å takke dere for kommentarer og interessen dere viser. Ingenting gleder meg mer enn kommentarene og spørsmålene dere stiller. Det er kjempehyggelig og jeg prøver å svare så godt jeg kan!

Ta en titt på denne bloggen: http://ninian.blogg.no
Jeg skjønte ingenting da jeg logget på for et par dager siden og lesertallene hadde gått amok. Fikk ingenting til å stemme, hvorfor skulle noen plutselig finne meg? Det viste seg så at denne unge damen hadde lagt inn en blogganbefaling. Så utrolig snillt! Tusen takk:)

                                                              Ha en fantastisk fin dag!
                        "Gjesp"
                         Foto: Mjuuugly

Den daglige grønne superdrinken!

Jeg liker å variere den daglige grønne drinken min. Den jeg starter dagen med. Den som er min "egenkomponerte" supergreens. I stedet for å kjøpe ferdigblanda supergreens med superfood, lager jeg min egen blanding med et mye høyere innhold av det jeg vil ha. Før drinken tar jeg 3g chlorella og 1,5g spirulina (som gjentas flere ganger om dagen). Jeg må bare informere om at du ikke må lage grønn drink med samme innhold som jeg har, det trengs gradvis opptramping.

Normalt består morgendrinken av:
- Vann
- 1ts hvetegresspulver
- 1ts byggresspulver
- 1ts alfalfapulver
- 1ts kakaopulver
- 1ts bipollen
- Shake it...Done!

Bilde av den daglige grønne:
 

Tid for te!

Om jeg har Sørlandets største utvalg av te, blir jeg ikke forstøkt. Jeg elsker å se på te, jeg elsker duften av te, jeg elsker de helsebringende effektene av te, jeg elsker smaken av te, men dessverre drikker jeg kun te i perioder. Jeg skal skjerpe meg og tenkte å gi deg noen av mine favoritter.

                        

På bildet ser du godesken da vi flytta for 13 måneder siden. Mye av dette er kasta! Jeg tok en rask titt i skapet nå og så minst 30 pakker med forskjellig typer te. Den eneste typen jeg ikke er glad i er grønn te, uheldigvis, men prøver å bli bedre der og. Har funnet ên grønn te som virkelig er god! Men her kommer den første anbefalingen som er en urtete:


Yogi - Berry DeTox.
Dette er en urtete med masse smak og lukt! Den lukter naturligvis bær, frisk bærlukt, men også et hint av lakris. Jeg elsker denne! Smaken er søt og frisk, uten å egentlig kunne sette fingeren på hvilke bær den smaker. At det er en "detox"-te merkes ikke. Man må verken på toalettet den ene eller andre veien. Hehe, men den inneholder "urter og antioksidanter av frukter som skal hjelpe på kroppens naturlige renselsesprosess".
♣ 100% naturlige ingredienser
♣ Koffeinfri urtete
♣ Organisk urter som: ingefær, fennikel, stevia...

  

Yogite selges på de fleste helsekostbutikker og store matvarebutikker, men om de selger akkurat denne, det vet jeg ikke. Billig på nettet og greit å fylle opp pakkene man bestiller med noe lett. Teen koster ca 22 kr, $3,74 her. 

Ukens snacks!

Yummy Earth - Organic Fruit Lollipops


Disse er ubeskrivelig gode. En slikkepinne (kjærlighet,lollipop eller hva du vil kalle det) vil aldri smake like godt ettter du har smakt disse! Kraftig, frisk smak! Og de smaker ekte, ikke så rart, for de er nettopp det! Innholdsmessig er det ingenting å sette fingeren på heller.

♥ Inneholder ekte fruktekstrakt
♥ USDA organic
♥ Ingen kunstige farge eller smakstilsetningsstoffer
♥ Glutenfri
♥ Kaseinfri
♥ 100% vegan
♥ GMO-fri (genmodifiserte organismer)
♥ Nøttefri, Soyafri, Hvetefri
♥ Ikke tillsatt sukker (inneholder naturlig sukker)
♥ 22 kcal pr. Lollipop
♥ Ingredients: Organic Evaporated Cane Juice, Organic Tapioca Syrup, and/or Organic Rice Syrup, Citric Acid (from beet sugar) Natural Flavors, may contain Organic Black Carrots, Organic Black Currant, Organic Apple, Organic Carrot, Organic Pumpkin

Denne pakken inneholder 15 Lollipops og koster $ 2,31, ca 14kr. Kjøper den her. Finnes også i større pakke og i drops, se her!

                        
Fra venstre: granateple, mango, blåbær, vannmelon.


                                        "YummyEarth. Good for us. Good for Mother Earth."

Hva er superfood?

Jeg har allerede brukt "superfood" i flere av innleggene, men jeg har ikke forklart hva det faktisk er, så må skrive litt om superfood nå. 

Superfood er en betegnelse på matvarer som er spesielt gunstig for helsa. Superfood har et uavnlig høyt innhold av vitaminer, mineraler eller antioksidanter - alt ettersom hvilken superfood det er snakk om. Det skal veldig små mengder superfood til for å dekke dagsbehovet av næringsstoffene. Noen eksempler på superfood er: Goji, Acai, Kakao, Kakaofett, Manukahonning, Hamp, Chia, Kokosfett, Camu Camu, Lucuma, Maca, Mesquite, Morbær / Mulberries, Inkabær, Chlorella, Spirulina, Kelp, Bygg, Kamut, Hvetegress, Spirer generelt, Klorofyll, Bipollen, Frø osv. Det viktigste når man skal kjøpe superfood er å passe på at det er ubehandlet (og rått - ikke varmebehandlet over 42 grader), viltvoksende og økologisk! Det er av ên grunn: for å bevare flest mulig av vitaminene, mineralene og enzymene.

             

Anbefalingene av typisk "Norsk" superfood er: blåbær, brokkoli, bjørnebær, valnøtter, spinat, laks, te, rødvin,kiwi, tomat, soya og havre. Det er  fordi disse matvarene er proppfulle av næringsstoffer, men de kan likevel ikke måles opp med innholdet er superfooden jeg nevnte ovenfor. Hvorfor har ikke nordmenn den supermaten jeg snakker om på listen over anbefalt supermat, hvis den skal være så bra? Jo, fordi markedet og etterspørselen ikke er stor nok ennå. Nordmenn vet ikke om superfood. Foreløpig er det bare små butikker og helsekost som tar inn varene, men jeg vil tro det ikke er lenge før det kommer side opp og side ned i aviser og ukeblader om supermat.
              
Bilde av bipollen til venstre og gojibær til høyre. Foto: Google

Resultatet av alfalfaspiringen!

Jeg tok kverken på brokkolifrøene! Tenkte jeg det ikke. De råtnet eller nei, verre, det kom mugg! Første gang noen av spirene mine har fått mugg. Var nesten litt deprimerende. Hehe, men får kjøpe meg en ordentlig spireboks til de, om ikke en av dere kjære lesere har erfaring med å spire brokkolifrø?

Alfalfaen fikk jeg hvertfall til, puuh. De er ikke så vanskelige. Bruker en flaskemodell og det er derfor spirene får krøllete og ikke fine og lange "stilker". For å få grønnfargen må de stå noen timer i dagslys eller under godt lys på feks. kjøkkenbenken. Spirene danner da klorofyll i bladene og blir grønne. Spirer er levende mat! Mye av næringen ligger i klorofyllet så jeg anbefaler alle som spirer frø om å sette de noen timer i lyset før de settes i lufttette bokser i kjøleskapet. Mine spirer på bildet fikk ikke stå så lenge i lyset, var nødt til å ta bilde, men grønnfargen kunne da altså blitt mye kraftigere.

Dag 1: 12 timers vanning:                                               Dag 2: Såvidt begynt å spire
 

Dag 3: Spirer for fullt                                                        Dag 4: Kunne blitt spist, men ventet en dag til
 

Dag 5: Klare for spising etter å ha stått litt i lyset. Friske, crunchy, saftige. Yammi!

Dagens fangst!

I dag var jeg ute av huset! Må ærlig innrømme det har blitt lite av det etter jul. Jeg har trengt hvile og ro, men sånn er det med dette utmattelsessyndromet da. Fikk hvertfall handla noe stæsj på "sans og smak" som er en liten butikk med masse økologiske og rene varer, både mat, helsekost og hudpleie. Elsker butikken, bare synd hun i kassa er fryktelig glad i kunder og slår gjerne av en prat, laaang prat! Slitsomt. Jeg er en av de som liker å kikke rundt for meg selv, det får man ikke i denne butikken nei, men hun er jo en skjønn skrue òg.

Rice Dream - Vanilla


Denne har jeg letet etter lenge og endelig fikk jeg tak på den med vaniljesmak. Blir spennende å smake! Hvorfor rismelk undrer du kanskje? Har ikke smakt havremelk ennå, men da jeg smakte soyamelk en gang i tiden holdt jeg på å kaste opp, derfor sitter jeg igjen med rismelk. Rismelk er laget av ris. Denne har også økologiske ingredienser, altså risen, solsikkeoljen og vaniljen er økologisk dyrket.

Rice Dream - Vanilla:
♦ 
Er glutenfri
♦ Er laktosefri
♦ 100% naturlig (inneholder vann, ris, solsikkeolje, vanilje og havsalt)
♦ Uten tillsatt sukker (men inneholder naturlig sukker fra risen)
♦ Trygt for vegetarianere og veganere
♦ Lavt fettinnhold og kolesterolfri!

"Iform"-bladet lokket meg med førstesiden sin denne måneden. Har tidligere vært last leser av "Iform", men ettersom jeg ikke kan trene har jeg ikke kjøpt så mange av bladene. Denne utgaven derimot, det måtte jeg ha, bare sjekk selv:   
 


Jeg er mørbanket i kroppen nå, har feber og er ufattelig sliten! Gleder meg til å lage en helig drink med rismelken og lese bladet, men det blir i morgen og håper å komme sterkere tilbake etter en lang nattsøvn! Ønsker deg en riktig God Helg!

Meg, min, mitt kjære!

Dette skal forresten ikke være en anonym blogg, så er det sagt. Det har sikkert virket sånn siden jeg ikke har lagt ut noen bilder av oss og ikke har lagt til noe profilbilde ennå, men det kan jeg gjøre noe med nå.

Meg og kjæresten har vært sammen i fire år, 2,5 av de har vi bodd sammen og i juni fikk vi en liten pysejente, døpt Freia! Hvorfor "Freia", hun er jo hvit. Vell, matmor elsker sjokoladen og hun er virkelig søt, så hvorfor ikke? Dessuten har hun en svart non-stop på toppen av hodet ;)

                                                              Mine to skjønne  
                          
            
Her var hun liten gitt                     I skohaugen                                Sofakos
  

                                                             Oss to ♥
                           

                                                                 Ååå, så fin altså!
  

                                               

En flaske ro!

Her kommer en liten anbefaling, har fått helt dilla på denne og bruker den flere ganger om dagen.

Hugo Naturals - French Lavender Essential Mist!


Det er rett og slett en liten flaske med utvannet eterisk lavendelolje. Den er beregnet på å spraye på feks. hodeputa, på tøyet eller i håret. Denne er ikke tilsatt noe som skader huden og kan fint sprayes i ansiktet og det samme gjelder håret. Den etterlater en mild og god lavendellukt, men den forsvinner etter en liten stund. Ingen farge, parfyme eller skadelige tilsetningsstoffer. Her kan du lese litt mere, den fåes også i en større flaske.

Litt om lavendel:
♦ Har beroliggende egenskaper
♦ Brukes ved søvnløshet, angst og depresjoner
♦ Blir anbefalt ved stress og anspente og ømme muskler
♦ Sårlegende, kan brukes på feks. sår, brannsår, solbrenthet og psoriasis
♦ Lavendel er også fin mot hodepine og er blodtrykksenkende

Ha en fantasisk dag!

♣ Hugo Naturals tester ikke på dyr!

Nesten for godt til å være rått - Rått kakaopulver!

ADVARSEL: Fare for avhengighet!
Noen er svake for junk, noen er svake for smågodt, noen for cola og jeg er ekstremt svak for sjokolade! Det jeg skal skrive om nå er vell det beste som er oppfunnet, spør du meg, nemlig rått kakaopulver! For noen er det for bittert, for meg var det kjærlighet ved første bit.Hvorfor rått? "Rått" deffinerer mat som ikke er varmet opp over 42grader og bør være økologisk, uraffinert, helt uten tilsetningsstoffer og kjemikaler. Du har sikkert hørt at kakao er sunt, jo høyere kakaoinnhold, jo bedre. Det er egentlig litt feil, for den kakaoen som blir brukt er av veldig dårlig kvalitet og har blitt varmet opp mot 150grader, da mister kakaoen mye av sine fantastiske fordeler. Ved å holde såpass lav tempratur bevarer den rå kakaoen det meste av vitaminene, mineralene og det enorme innholdet av antioksidantene...

La meg gi deg beviset: Orac (Oxygen Radical Absorbance Capacity) er en måte å regne ut antioksidantnivået i ulike matvarer. På Oracskalaen skårer "vanlig", varmebehandlet, raffinert kakao ca. 10 000 Orac. Rått kakaopulver skårer ca. 80 000 Orac. Altså 8ganger mer antioksidanter! Dette sier veldig mye om hvor mye antioksidanter og hvor mye sunnere rått kakaopulver er. Til sammenlikning inneholder "antioksidantbomben" blåbær  "bare" 6500 Orac.

Rå Kakao:
♥ Trolig en av de beste antioksidantkildene på jord.
♥ Fås i pulver (restene av utvinningen av kakaofett), nibs (grovkvernet kakaobønnebiter uten skall), kakaomasse (finkvernet, hele kakaobønner) og hele kakaobønner med og uten skall. I tilegg får man kjøpt kaldpresset kakaofett som altså er fettet fra kakaobønnene.
♥ Spesielt stort innhold av magnesium.
♥ Kraftig smak. Mye aroma. Bør søtes for sårte ganer, ellers venner man seg fort til den kraftige aromaen.
♥ Helt uten tilsetningsstoffer og kjemikaler (så lenge man kjøper ekte, rått).
♥ God jernkilde og fiberkilde.
♥ Kan brukes i smoothies, kaffe, kaker, desserter, konfekt, alt du vil, men må søtes.
♥ Bør også være USDA organic.
♦ Inneholder teobromin som er GIFTIG for hunder og katter. Ikke gi husdyrene dine sjokolade, rå eller ikke!

   Dårlige bilder, men dette bestiller jeg her!
   

Alfalfa spirer!

Da jeg fant ut om Alfalfa:
Jeg ble anbefalt av en som er blitt helt frisk fra M.E om å spire og spise stooore mengder alfalfaspirer daglig. Dette hadde gjort han frisk, med en liten omlegging i kostholdet. Kostholdet mitt var som han anbefalte, men jeg startet med spirene med en gang. Kjøpte økologiske alfalfa og bukkehornsfrø fra "Helios".

Det viktigste var å spise dette på tom mage om morgenen da næringsopptaket er på sitt største og i begynnelsen tenkte jeg at det kom til å gå fint. Spirene smakte jo friskt, grønt og var absolutt ikke noe problem, mens bukkehornsspirene hadde et slags asiatisk preg i smak, litt karrikrydder aktig?

Men spirer krever sitt. De er skjøre, skal vannes to ganger om dagen, man må sette nye når de første har begynt å spire og det er viktig med nok fuktighet, men ikke for mye for da kan de råtne! Etter to måneder med gomling av spirer på tom mage begynte jeg å bli rimelig lei, slet rett og slett med å få svelgt de. For all del, de smakte like godt, men jeg var lei hele prosessen siden det ikke hadde gitt betydelig bedring i formen.

Så akkurat da jeg trengte det mest fant jeg ut at Iherb solgte alfalfa pulver! Altså tørkede, spirede alfalfa!! Billig var det også, så siden har jeg brukt dette daglig. Nå spirer jeg når jeg selv føler for det og slipper å være avhengig av å sette nye frø tredjehver dag! Akkurat nå har jeg alfalfa og brokkolifrø til spiring, er ikke helt sikker på om jeg får til brokkolifrøene, men jeg skal legge ut bilder om et par dager!!!

Ferdig bløtlagte frø.
Dette vannet er "superfood" for potteplantene i hus!


Om Alfalfa spirer:
♣ Blir også kalt Blåluserne og kjent som "Father Of Foods" og det er ikke uten grunn!
I kontakt med vann og under spiring øker enzymenes aktivitet
♣ Fra frø til spiring er næringsinnholder mangedoblet
♣ Alfalfa er noe av det mest næringsrike vi har på jord
♣ Grønnfargen kommer av klorofyllet som blir dannet når spirene står i dagslys
♣ Klorofyll har mange egenskaper, bla. kraftig utrensende, renser,styrker og bygger opp blodet, reparerer celler, betennelseshemmende og hindrer dårlig ånde og kroppslukt. 
♣ Inneholder vitaminene: A, B, C, D, E, F, G og K
♣ I tillegg til vitaminene inneholder ferdigspiret alfalfa 13 mineraler og 20% protein, 15%fiber

Anbefaler dere å spire, sunnhet i hver munnfull, det kjennes på kroppen!
 Foto: Google

Iherb.com

Det er visst på tide å skrive litt om Iherb for nå har det blitt noen linker dit ja. Kom over nettsiden tidlig i høst og ble frelst med en gang! Fant fort ut at de har enormt utvalg av kosttilskudd, vitaminer, mineraler, superfood, rawfood, supergreens, hudpleie, dyrevennlige produkter, miljøvennlige produkter + ja, you name it!
Jeg har bestilt enormt mye og har bare positivt å si.

♣ Servicen er utrolig god. Jeg har sendt fire mail og har fått svar på under 5 timer hver gang (og den ene sendte jeg på natta amrikansk tid). 

♣ Frakten er billig. Man har mulighet til å betale 4$ (opptill 1360g). Da er leveringstiden ca 2 uker, men kan ta lengre tid om det blir stoppet i toll eller på posten.

♣ Man har mulighet til å få det levert med DHL. Koster fra 10-25$ og da får man pakken på døra i løpet av 4-5dager.

♣ Hvis varene du har bestilt blir stoppet i tollen og returnert - får du igjen hele beløpet bortsett fra frakten. Her må du purre på de.

♣ Du finner kjente merker som: Jason Natural, Weleda, Flora (Udo's Choice), Pure Planet og Yogi te 

♣ Jeg har bestilt bla. hudkrem, bodylotions, såper, hårkur, dusjgêl, barberblader, barberhøvel, skrubb, ansiktsmasker, og tannkrem. Det meste av dette er fri for parabener, ikke testet på dyr og naturlige ingredienser!

♣ Av spiselige varer har jeg bestilt bla. kokosolje, rått kakaopulver, fått kakaofett, spirulina, chlorella, brokkolifrø, kokosmel, risprotein, hampprotein, sjokoladebarer, xylitol, agavenektar, stevia, bipollen, hvetegress, alfaalfa + masse mer. Masse av dette har da økologiske ingredienser, ingen kunstige tilsetningsstoffer og/eller er kun naturlige ingredienser

  Foto: Google

Ja, jeg er frelst! Tusen takk til Iherb som har denne nettsiden og gir meg muligheten til å velge produkter som er hud-dyr-og-miljøvennlige til en rimelig penge!

                               

Bytt ut kunstig søtning med stevia!

Jeg skal være veldig forsiktig når jeg begir meg ut på temaet "sukker og kunstig søtning" for jeg vet det er store uenigheter rundt dette. Vi blir anbefalt å holde oss unna store mengder sukker og pga. sukkerets høye karbohydratinnhold, kaloriinnhold og blodsukkerpåvirkningen er det lett å ty til kunstig søtningsstoff i stedet. Kjente søtstoff som splenda, natreen, suketter, sukralose, sakkarin og aspartam blir ofte benyttet da disse inneholder ingen/lite kalorier og karbohydrater. Hiv de! Se de aldri igjen! Det finnes nemlig alternativer som faktisk ikke bare er et bedre alternativ, men som også er bra for deg! Jeg snakker om urten steiva og sukkeralkoholen xylitol!

Stevia er handelsvare i Norge, dvs, det er lov å importere til eget bruk eller til salg for dyr, men det er ikke lov å selge til menneskebruk. Helsekostbutikker i Norge har altså lov å selge stevia, til bruk for dyr. På nett får man også kjøpt stevia, nesten overalt og det er ikke noe problem å importere til eget bruk. Xylitol kjøpes også på helsekost. Hvorfor stevia ikke er lovlig for salg (til mennesker) er en helt annen sak. Her er det nok store økonomiske forklaringer som er svaret, men om noen år håper jeg aspartamen er borte fra markedet og stevia er erstattet!

Nå har mange land i Asia brukt stevia i mange år i stedet for aspartam i coca-cola light og pepsi max. Nylig ble også stevia lovlig for salg i Amerika og dêt er et stort skritt nærmere for oss. Vi følger amrikanerene og det er nok ikke lenge før amrikanerene også bruker stevia i coca-cola og pepsi, og DA må vell Norge følge etter!?

Stevia ser ut som sukker og smaker naturligvis søtt. Dog. blir det fort veldig bitter hvis man tar for mye fordi det er rundt 300ganger så søtt som vanlig sukker. Bruk derfor stevia som du ville brukt kunstig søtning med ekstremt kraftig søtsmak. Altså, du kan ikke slenge oppi en spiseskje stevia i en bolledeig og tro det går greit, stevia brukes med forsiktighet og gir da en fin søtsmak!

Stevia:
♦ En urt som brukes som du ellers ville brukt søtning
♦ Inneholder 0 karbohydrater
♦ Inneholder 0 kalorier
♦ Påvirker ikke blodsukkeret
♦ Demper søtsuget
♦ Er ca 300 ganger søtere enn sukker
♦ Gir ikke hull i tennene
Jeg kjøper en pakke med 100 porsjonspakker. God smak, ikke bittert, kjøpt HER!

Xylitol er også et bra alternativ. Xylitol finnes naturlig i frukt og grønnsaker, men er mest kjent for å pleie tennene. Veldig mange tannkremer, halspastiller og tyggegummi er tilsatt xylitol som søtning. Jeg syns smaken er litt mintaktig, merkelig nok, føler ettersmaken er mildt mint og derfor bruker jeg ikke xylitol like mye som stevia.

Xylitol:
♦ Også kjent som "Bjørkesøt"
♦ Har 40% mindre kalorier enn sukker
♦ Lav GI, altså gir langsom blodsukkerstigning (7 vs 100 på sukker)
♦ Lavt karbohydratinnhold
♦ Styrker tenner og emaljen, derfor mye brukt i tannkrem og drops
Jeg har xylitol med stevia og er kjøpt HER, nei jeg reklamerer ikke, jeg bare elsker den siden!

Supersunn drink!

Hver morgen mikser jeg meg en grønn drikk med ingredienser du kanskje aldri har hørt om før. (kommer tilbake til den) Men siden det er lørdag tenkte jeg å endre litt på den. Den ble knallgod, søt, men ikke for mektig. Det hvite på toppen er rett og slett skummet melk/m bananbiter. Hvis du tilfeldigvis skulle ha noen av ingrediensene i hus, prøv den!

Her er opprskriften:
- ca 1/2 frossen banan
- 1 dl skummet melk (bruk gjerne soya eller rismelk)
- ca 3dl iskaldt vann
- 2 ts rått kakaopulver
- 1 ts linfrø
- 1 ts hvetegress
- 1 ts alfaalfapulver
- 1 ts byggress
- 1 ts bipollen
- stevia ca 1/2 ts (eller det søtningsstoffet du bruker)

Mmmm... ;)

Weleda Everon Lip Balm!

Åå, så deilig! I går fikk jeg pakke i posten, alltid like moro. Er som en unge på julaften når jeg river opp pappen for så å gå over på neste. I går kom det endelig en lipbalm som ser ut til virkelig å funke. I vintermånedene er jeg sikkert ikke den eneste som sliter med tørre og såre lepper. Anbefaler denne, Weleda Everon Lip Balm:

 Foto: Google

Visste du: at "vanlig"  lipsyl og leppepomade du får kjøpt overalt ikke hjelper på tørre lepper, men gjør det vondt verre? Man blir faktisk også avhengig av det over tid og de inneholder mye vann, som tørker ut leppene mer enn det gir fuktighet.

Weleda Everon Lip Balm:
♦ Pleier og fukter tørre og sensitive lepper.
♦ Innhold: jojobaolje, bivoks, sheasmør, candlelilavoks, rosevoks, karnaubavoks, rose-og vaniljeekstrakt.
♦ Naturlige ingredienser: ingen kunstige farge, lukt eller konserveringsmidler.
♦ Lukter mildt, litt vaniljeblomstaktig.
♦ Naturlig solfaktor 4.
♦ Inneholder ikke vann, kan like fint brukes i ekstremkulde som på stranda.


Kan kjøpes på Vita eller helsekost, selges også superbillig her!
♣ Weleda tester ikke på dyr

Snacks!

Tenkte jeg skulle ha et ukentlig snackstips og da legger jeg stor vekt på innhold og sunnhet. Ikke hva som helst blir med i tipsene mine, hehe, her er det første:

Clif Bar, Organic ZBar, Chocolate Brownie:


Disse er fantastisk gode!!! Første biten jeg tok var litt spesiell, ikke samme konsistens som "vanlige" sjokoladebarer, men jeg ble frelst uansett. Dette er ikke bare en bar for barn, så er det sagt, kjempegreit å ha med i veska eller som et lite mellommåltid.

♥ Ikke noe transfett
♥ 12 Vitaminer og Mineraler
♥ 120 kcal pr. bar (36g)
♥ Naturlig søtet, ikke tilsatt raffinert sukker
♥ Ingen kunstige tilsetningsstoffer eller E-stoffer!
♥ USDA Organic
♥ Ca 24kr for 6stk!

Nam....Mmmm..Jeg kjøper mine HER!

Hva salter du kroppen din med?

Salt er livsnødvendig for kroppen, uten salt stopper hjertet å slå, men da snakker vi om ekte natursalt, uten antiklumpemiddel! Himalayasalt eller havsalt. Skal man ha uraffinert havsalt bør man være veldig bevisst på hvor man handler det, det meste av havsaltet som selges i butikk går gjennom kjemiske prossesser som resulterer i at saltet mister de gode sporstoffer og mineralene som gjør saltet bra for kroppen! Dessverre er de fleste produsentene nødt til å gjøre dette med havsaltet fordi det de siste årene har blitt veldig mye miljøskader i havet, så havsalt med god kvalitet er ikke like lett å finne lengre. Vanlig kjøkkensalt eller bordsalt som det og blir kalt skal du holde deg langt unna! Det ødelegger mer enn det gjør nytte av seg. Etter en lang kjemisk prosess er det bare tilsetningsstoffer og natriumklorid igjen og dette er ikke bra for nyrer, blodtrykk og hjerte, styr unna!

Her i hus har vi blitt helt forelska i himalayasaltet. Det er fantastisk på smak, har store, fine, grove korn, mild på smak, samtidig som man trenger veldig lite for å salte maten!

Himalaya krystallsalt:
♥ Inneholder over 70 mineraler og sporstoffer
♥ Er det reneste saltet på jord og er helt fri for forurensing og gift
♥ Regulerer væskebalansen i hele kroppen (mange som sliter med for mye vannlating har god nytte av et glass vann med himalayasalt)
♥ Er helt rent, ubehandlet og uten noen tilsetningsstoffer
♥ Tas lett opp i kroppen og er ikke en belastning på nyrene
♥ Smaker nydelig og er rellativt billig, husk, det er over 250millioner år gammelt!

Jeg kjøper DETTE og er veldig fornøyd!!!

 

Chlorella

Det snakkes mye om betakaroten i gulrøtter, vell, Chlorella inneholder rundt 110mg betkaroten pr.100g, mens gulrøtter inneholder rundt 7mg pr 100g! Men det er selvsagt lettere å spise flere hundre gram gulrøtter daglig enn Chlorella.

Så, hva ER Chlorella da?
Chlorella er en ferskvannsalge hvor hver enkelt celle er selvforsynt, en hel organisme. Den har en helt unik egenskap, nemlig nøytralisere og rense ut giftige stoffer og tungmetaller i kroppen, eks: kvikksølv, aluminium og bly. Chlorella er stappfullt av klorofyll og klorofyll er noe av det mest rensende og avgiftende  vi kan få i oss. Det er klorofyllet som gir Chlorellaen den knallgrønne fargen. Chlorella er også en av naturens største kilde til karotenoider, som lutein (spesielt bra for synet) og betakaroten (som omdannes til vitamin A i kroppen,beskytter huden mot sol og for tidlig aldring, kraftig antioksidant som beskytter mot kreft og hjerte-og karsykdommer).

Chlorella:
♣ Reparer og  fornyer celler i kroppen
♣ Avgifter kropprn for tungmetaller
♣  Hjelper opptaket av proteiner, karbohydrater og fett i kroppen (det er derfor Chlorella som tilskudd skal tas ca en halv time før mat og ved avgiftning en time før).
♣ Stimulerer vekst av gode bakterier i tarmen og fører til en sunn tarmflora.

Jeg tar store doser, rundt 10g daglig, sammen med spirulina, som også er en alge jeg kommer tilbake til. Det man bør være litt obs på er hodepine de første dagene, det fikk hvertfall jeg. Og kviser! Trapp forsiktig opp.
Nå er det rundt 4 måneder siden jeg startet og:
♣ huden føles bedre,
♣ neglene er blitt sterkere,
♣ fordøyelsen er normal (det har den ikke alltid vært)
♣ og jeg føler at sammen med spirulina gir den energi om morgenen.
♣ jeg har ikke trengt å ta en eneste mensensmertepille (jeg har brukt disse i 9år, virkelig grusomme mensensmerter).
Jeg er fornøyd og kommer ikke til å slutte og ta de! Det er en slags "skjønnhetspille" for meg, proppfull av godsaker kroppen hyler etter!

Dessverre er Chlorella veldig overpriset i Norge, hvorfor? Kanskje fordi det faktisk er noe som funker! Jeg anbefaler dere hvertfall å søke rundt på nettet og finne nettsider som selger det billigere. Det er ikke være nødvendig å betale de prisene helsekostbutikkene vil ha. Og for min del som har tenkt å fortsette med dette i flere år, er det vanvittig med penger å spare. Som en avgitningskur på to-tre måneder er det jo en helt annen sak!


Her står det mye fin informasjon, men har ikke kjennskap til merket de selger.
Mens HER er det jeg bestiller min Chlorella, faktisk akkurat den jeg linker til.

Høstsuppe i vinterkulda!

Laget meg en herlig suppe i dag. Elsker suppe! For meg er ei suppe helse i hver munnfull.
Det er så enkelt også, bare bruke rester fra kjøleskapet, litt buljong og noen bønner, linser, erter eller hva du skulle ha i kjøkkenskapet. Couscous er også kjempegodt i suppe.. Godt å varme seg på en god skål suppe i disse kalde vinterdager.
Wenche på "God Morgen Norge" laget en suppe for et par dager siden og brukte noe som het "Byggryn". Tenkte jeg skulle teste det, men etter å ha letet i to butikker endte jeg opp med "Byggris" i stedet, innholdet er ikke dumt:

♦ Ingrediensene er kun byggris, ikke tilsatt noe, denne er forkokt siden det er boil in bag.
♦ God fiberkilde. Inneholder 8g kostfiber pr. 100g  ukokt vare.
♦ Sammenliknet med fullkornsris har byggris over dobbelt så mye kostfiber.
♦ Byggris er naturlig fremstilt av byggryn, og brukes som man ville brukt ris.
♦ Kan enkelt endre smak. Tilsett buljong, krydder, urter ol. i kokevannet og byggrisen tiltrekker seg væsken.
♦ Sammenliknet med bønner og linser har byggris lite proteiner, 8g per 100g ukokt vare, men her er det bare tilsette en proteinkilde.

Er det ikke en nydelig farge på rødkålen!?
             

Kaffekos eller Koffeinavhengig?

Kaffe er sunt, i en viss mengde, tre-fire kopper daglig blir det sagt! Det vet vi jo!
Det første jeg gjør når jeg våkner er å helle i meg en grønn drikk (den kommer jeg tilbake til), venter litt og går over på kaffen. En kopp blir fort to, og innen tolv er kanna tømt. Rart det der... Tar ikke lang tid før jeg er trett, gjesper og trakter et par kopper til. Da funker ikke kaffen som den skal og jeg er like trett som da jeg våknet. Rett og slett fått for mye. 

Jeg er overbevist om at et par kopper om dagen er veldig bra for både kropp og sjel. Det lukter helt fantastisk, smaker helt nydelig og føles til og med oppkvikkende, hva mer kan man ønske?

Moderate mengder av kaffe:
♦ Bedrer konsentrasjonen
♦ Gir energi
♦ Gir en god dose antioksidanter
♦ Øker forbrenningen ved å utvide blodårene, dermed også økt puls

For mye kaffe derimot:
♦ Øker faren for benskjørhet, pga koffeinets vanndrivende effekt som skiller ut magnesium og kalsium.
♦ Øker blodtrykket, noe som ikke er heldig ved allerede forhøyet blodtrykk.
♦ Påvirker nattesøvnen negativt, det tar over 10 timer å skille ut 75% av koffeinet.
♦ Kan gi sure oppstøt, halsbrann, vondt i mage og fremprovosere magesår pga. kaffens sure PH.
♦ Gir "avhengighetsfølelse", men det er i bunn og grunn koffeinet som gir abstinenssymptomene ved kaffekutt.

Det jeg vet er at det ikke er like sunt lengre når kaffekosen går over til en slags koffeinjakt daglig. Må ha det, våkner ikke, hodepine, fryser, stress! Jeg må skjerpe meg. Egentlig vil jeg slutte helt med kaffen, gå over til litt te og naturlig oppvåkning. Slutte å lure kroppen til å våkne!  Jeg sier ikke du burde slutte med kaffe, jeg sier jeg bør.
Herlig bilde under, hva? Får vann i munnen av å se på det, hehe..

     Foto: Google

Bokanbefaling!
God morgen!
Tenkte jeg skulle legge inn en liten anbefaling, nemlig "Kjernesunn familie".
Boka er skrevet av mor og far i den danske familien og de gir deg alle sine dyrebare tips til en sunnere livsstil for familien din. Selv var de lei bla. urolige, slitne og trette barn. De la om kostholde og fikk:
♦Allergi, astma og medisin ble borte
♦Bedre og mindre søvn
♦Mer energi
♦Sønnen ut av autismen
♦Ble kvitt stress og fikk et bedre familieliv.

Oppskriften er ganske enkel faktisk: kutt sukker og kunstige stoffer, men det er ikke alltid like enkelt å komme i gang og da er boka helt fantastisk. Den lærer deg alt du trenger å vite før du begynner, inneholder nedtrampingsprogram, hardcore program og oppskrifter. Her gjør du ikke bare deg selv en bjørnetjeneste, men hele familien en! 
Kan kjøpes her!  Ha en fantastisk dag!

Min historie om M.E

Det finnes veldig mye informasjon om ME på nettet nå, dessverre er det ikke like mye informasjon om behandling som faktisk funker. Jeg legger ut noen linker med mye bra informasjon:

ME-forum
Wikipedia
ME-foreningen

Trolig startet min historie som veldig mange andre: jeg fikk kyssesyka!
Jeg var 17 år, gikk 2.klasse på videregående og var en typisk ungdom på alle måter. Trening var livet og jeg brukte rundt 15timer i uka på trening. Det var ikke "bare, bare" da jeg ble kraftig syk og måtte holde senga ei uke.
Da jeg var tilbake på skolen, var halsen fortsatt vond og trettheten langt ifra borte. Fant da ut at to av guttene i klassen hadde fått påvist kyssesyka og jeg tenkte jeg kanskje burde ta en test, sånn for sikkerhetsskyld.

Tok ikke mange dager før jeg ble innkalt til skolelegen der de fortalte at jeg hadde kyssesyka og måtte holde meg helt i ro til de fikk svar om leveren og milten var håven. Ingen trening! Heldigvis gikk det ikke mer enn ei uke før jeg fikk svar, lever og milt var ikke håvne! Det var bare å trene, bare det ikke var trening med rissiko for slag på magen, som i gym...Vell, jeg tok den beskjeden bokstavelig, for jeg trente normalt igjen samme dagen som svaret på blodprøvene.

Jeg prioriterte treningen, selvom kroppen begynte å skrike etter hvile. Hvor mye hvile skal en 17år gammel kropp trenge da?  Burde ikke de 12 timene i døgnet holde? Det var det jeg tenkte og karakterene sank fort. Fraværet hadde hele den høsten vært ekstremt stort og jeg strøk i fag til jul. Fra toppkarakterer til 3'ere var hvertfall ikke aksepttabelt! Jeg lyttet ikke til de signalene kroppen ga. Ingen bjeller ringte selvom jeg møtte opp på skolen kl 08 og gikk hjem igjen 10 for å sove.
Sammen med rådgiver og helsesøster ble jeg enig i å slutte skolen i februar da jeg ble 18, husker lite fra denne perioden. Jeg var veldig dårlig og sov stort sett hele dagen.

Etter en tur til Thailand ble alt bedre. Jeg kom hjem med mer energi enn jeg hadde hatt på lenge. Her gikk jeg på den neste "smellen". Sommeren kom, jeg hadde fulltids sommerjobb og kveldsjobb, trente og hadde i tillegg nattevakter på bar i helgene. Alt var topp og jeg gledet meg til å begynne på skolen igjen og å flytte ut sammen med kjæresten min. Slik ble det også. I 2 måneder hadde vi vært samboere, jeg hadde vært tilbake på skolebenken og hadde deltidsjobb utenom.

Der falt jeg, men denne gangen har jeg blitt liggende. Jeg angrer voldsomt på at jeg ikke lyttet til de signalene kroppen ga meg. Jeg angrer voldsomt på at jeg misbrukte den mest verdifulle gaven vi har fått, nemlig kroppen.
Jeg har prøvd å reise meg noen ganger, men det er vanskelig, for denne gangen godtar ikke kroppen hardkjør. Hardkjør kan være en gåtur, bytur, gulvvask, stå opp etter tolv timer søvn eller en koselig vennekveld. Det er nemlig slik ME er, kroppen er i fullstendig stressmodus for alt! Denne bloggen blir min inspirasjon til å klare og leve med sykdommen.

Tror ikke det er så mye mer å skrive foreløpig.  Endelig i gang med bloggen, det tok 1 år =)

Foto: Mjuuugly

Velkommen!

Kjære leser: Takk for at du stikker innom bloggen min!

Dette er min første blogg, så akkurat nå jobber jeg med å forstå dette her, litt avansert kan man si.
Jeg ser for meg at dette er en blogg der jeg skriver om livsstil, kosthold og helse generelt. Innleggene vil være preget av sykdommen som er grunnen til at jeg sitter våken kl 04.30 natt til en mandag, og prøver å lære meg å skrive blogg!

  ♦ Er du intressert i supermat? -Antioksidantbomber du kanskje aldri har hørt om før.
  ♦ Liker du ren hudpleie uten tillsatt for mye gørr?
  ♦ Har du hørt om algen chlorella? -Den er helt fantastisk!
  ♦ Kunne du tenke deg å få noen tips for å unngå ME, kronisk utmattelsessyndrom, i den grad det er mulig?
  ♦ Blir du irritert over alle E-stoffene, fargestoffene og konserveringsmidlene maten er tillsatt?
  ♦ Kunne du tenke deg tips om bedre alternativer til hvitt, raffinert sukker?

Vell, da er det mulig vi har noe til felles!
Kategorier


PhotobucketInstagram

hits