Tilbake til hovedside

I love organic!


Jeg vil tipse dere om dette superstilige handlenettet. Det var Solveig som først skrev om handlenettet på bloggen sin og jeg falt pladask. Nå er jeg stolt eier av ett nett og skal gledelig gå rundt og spre det gode budskap til resten av Kristiansands befolkning.Jeg må virkelig bli flinkere til å bruke handlenett. Ikke nok med at plastposene fra butikk koster penger, men de er også svært belastende på miljøet.

 Ulempen er at det er litt avlangt og for meg som ikke er spesielt høy subber det nesten i bakken. Aiai, men det er likevel så søtt at det må brukes! 100% økologisk bomull. Kjøpt på H&M til 49.50,- og det var mange igjen!

Tips til en billigere, økologisk livsstil!

Ulempen med å spise økologisk mat og benytte seg av økologisk husholdningsartikler er helt klart en slankere lommebok. Det koster å spise økologisk og det koster å ta bevisste valg, dessverre. Likevel, det hindrer ikke meg og jeg ser mulighetene ikke begrensningene. Jeg har tatt et valg om å endre livsstilen min. Dette valget koster mer, men så får jeg også enormt mye igjen, ikke i form av kroner og øre, men i form av glede, gode råvarer, dyrevennlige produkter, en bedre samvittighet og en utrolig næringsrik mat! Jeg tenkte å gi dere mine beste tips til en billigere, økologisk livsstil. En ting er sikkert: det koster å handle bevisst og det koster å bry seg om helsen sin, men det trenger ikke koste mer enn nødvendig, ikke sant?Kjøp mat etter sesong:

Skal du kjøpe økologisk fruk og grønt er det absolutt det beste å handle etter sesong. Ikke bare er det billigere når man handler slik, men utvalget er også mye større. Spesielt om sommeren og høsten bugner butikkene og grønnsaksmarkedene med prisvennlig og fersk frukt og grønt. Benytt deg også av torvene når de har stands fra tidlig vår til sen høst. Her får man enda billigere frukt og grønt enn man får i butikk. Dessuten er veldig mye av det de selger kortreist og selgerene kan (/bør kunne) gi deg konkrete svar på hvilke gårder de får leverranser fra og hvordan gårdene drives. Mye av den lokale, kortreiste frukt-og grønnsakene er ikke debio-merket (godkjent økologisk), men de er uten sprøytemidler. Hurra! Det er virkelig mange kupp å gjøre i sesongen. Husk at det meste av frukt, bær og urter kan fryses rett ned, mens grønnsaker trenger en forvelling og deretter er de fryseklare! Har du en stor frys så benytt deg av den!

Benytt naturen:
Naturen er virkelig et skattekammer! Blåbær, bjørnebær, bringebær, markjordbær, tyttebær, multer, løvetann, brennesle, nyper, rognebær og sopp er bare de mest kjente og spiselig godbitene naturen har å by på. Dette er råvarer som er billige i sesong, men svært kostbare utenfor sesong. Plukk dem selv og de er gratis! Vi er kjempeheldige som har tilgang på en så flott og frodig natur. Vi burde bli mye flinkere til å ta oss en skogstur, og hvertfall plukke av naturens mange godsaker.  Frys ned, saft eller sylt og du er berget for resten av året uten at det har kostet deg ei krone! Men vær forsiktig og vit hva du plukker!

Benytt deg av forskjellige butikker:

Hvis man skal handle billigst mulig og samtidig økologisk så nytter det ikke gå i én butikk. Noen butikker har større utvalg enn andre, men det lønner seg virkelig å ta en tur innom et par-tre butikker hvis du har muligheten. Eller du kan "hamstre" en ting i en butikk og noe annet i en annen når du er der uken etter. Ultra er nok den butikken med størt utvalg i både økologisk frukt, grønt, tørrvarer, allergivennlig og kjøtt. Her får du også noen varer som helsekostene selger til en mye høyere pris. (Hysj, jeg sa virkelig ikke det høyt!). På en annen side er Ultra en dyr butikk, så for å være økonomisk bør man kun kjøpe det man vet de andre butikkene man handler på ikke har.

Merk deg disse merkene:
Det er tre økologiske merker du bør merke deg når du er på utkikk etter økologisk, om det så er mat eller hygieneartikler. "i <3 eco" som er ICA's økologiske merke. "Anglamark" som er Coop's økologiske merke og "Nordgården" som selges i diverse butikker, sjekk HER om du vil vite hvilke. Selger kjøtt, men merk at merket eies av Nortura som er undermerket til Gilde.

Reduser kjøttinntaket:

Hvis du er opptatt av hvor kjøttet/fuglen du spiser kommer fra så bør du tenke deg godt om. Mulighetene du da har er å spise viltkjøtt, økologisk eller la være. Det aller beste er om du kjøper kjøtt fra en gård i nærheten som du faktisk vet hvordan driver gården, men ikke alle har denne muligheten. Likevel, vær skeptisk! Om du velger å spise økologiske animalske produkter bør du regne med ganske høye priser, for slik koster! Mitt tips er at du reduserer inntaket i stedetfor å ty til ikke-økologisk. Husker dere lørdagskosen som vi hadde for noen år tilbake? Da man spiste god mat på lørdagskvelden. Før tacoen tok over landet var pizza lørdagsmat! Og for bare et tiår tidligere var kylling luksusvare, tenk dere det! Slik er det ikke i dag, men jeg mener det er slik man bør tenke hvis man skal kjøpe økologisk. 

Datovarer:
Er du så heldig å komme over 1/2 pris/datorvarer på økologisk bør du hamstre! Så og si alt kan fryses og det er mye å spare på om du kommer over slike tilbud. Maten er ikke dårlig, men selges til halv pris fordi utløpsdatoen nærmer seg. Ikke overse datovarene!

Følg med i reklamen:
Reklame er svært miljøbelastende, så om du ikke leser reklamen så bør du skaffe deg et "Uadressert reklame nei takk"-klistermerke med en gang! Det kan du bestille HERFRA! Jeg leser reklamen og jeg har glede av den. Er du som meg og tar deg tid til å bla gjennom reklamen, kan du virkelig finne gode kupp. Når du da har full oversikt over hvilke butikker som fører rabatter på mat som er interessant for deg, handler du deretter!

IHerb.com:
Jeg skriver mye om iHerb, men det er ikke uten grunn. Jeg hadde aldri i verden hatt råd til alle de grønne tilskudden og all den supermaten jeg spiser, om det ikke var for iHerb. Men så har jeg jo også funnet ut at iHerb ikke bare selger supermat, men også masse allergivennlig og alternativ mat for oss spesielt interesserte. Eksempler på dette er brun ris pasta i forskjellige varianter, rå sjokoladebarer, chips, nøttesmør, bønner og frø. Men ikke nok med det. IHerb selger økologisk tannkrem uten fluor, hudkremer uten parabener, shampoo, balsam, ørelys, osv... Det er mye å spare på å handle fornuftig fra denne siden. Med fornuftig mener jeg at man kjøper det man tjener mye på.

Lag maten fra bunnen av:
Det er ikke mye som skal til før man har kunnskapene til å lage mye av maten selv. Er man ute etter økologisk OG allergivennlig mat er det svindyrt. Nøyer man seg med kun allergivennlig er det mer enn dyrt nok, og i tillegg inneholder disse matvarene gjerne noen ingredienser man gjerne skulle vært foruten. Kjøper man økologiske basisvarer som glutenfritt mel (jyttemel, rismel, maismelk, soyamel, mandelmel, kokosmel eller bokhvetemel), nøtter og frø etter eget ønske, godt krydder og tørket frukt har man fort gode ingredienser til hjemmelaget, økologisk, sukkerfri, glutenfri og laktosefri bakst. Sauser lages enkelt med olje/smør og glutenfritt mel, spe med buljong, hakka tomater eller melk (som rismelk, soyamelk, havremelk, nøttemelk). Sausene varierer du smaker og tilsetninger etter hva du skal bruke den til. Jeg vil tipse dere om DENNE siden. Den er genial. Så har man økologiske basisingredienser får man billigere mat!

Konklusjon:
♦ Kjøp frukt og grønt etter sesong!
♦ Kjøp stort og frys ned frukt, bær, urter og grønnsaker!
♦ Plukk bær og sopp fra skog og mark.
♦ Finn favorittbutikkene og kjøp mat i mer enn én butikk!
♦ Merk deg de billige, økologiske merkene og se etter de når du handler.
♦ Spis mindre kjøtt og kos deg heller med økologisk kjøtt av og til.
♦ Kommer du over datovarer så kjøp masse og frys ned/lagre.
♦ Hold deg oppdater på hvilke butikker som har de beste tilbudene hver uke. Kjøp mat deretter.
♦ Kjøp dyr mat, tilskudd, supermat og liknende fra iHerb.com.
♦ Lag allergivennlig og økologisk mat fra bunnen av!

Jeg vet at mange av dere har lurt på dette, så jeg håper dette innlegget kan være til inspirasjon for dere som tror det er voldsomt dyrt å leve en slik livsstil! :)

Hjemmelaget og økologisk kyllingkraft!

Jeg nevnte for et par dager siden at jeg kjøpte en gigantisk økologisk kylling. Økologisk kylling koster, og derfor syns jeg det er ekstra viktig å bruke hele kyllingen, ikke bare kjøttet. Et stort lår og halve brystet gikk til hjemmelagde tacoburgere, det andre låret og resten av brystet gikk til hjemmelaget kjøttdeig. Skinn og fett ble stekt, fryst ned og blir gourmet til pysejenta vår.

Skroget og vinger ble kokt til deilig kyllingkraft. Jeg la skroget i ei gryte og fylte vann så det stod over kyllingen. Jeg kokte det ganske lenge og fjernet skitt som fløt opp under kokingen. Fikk nesten 2 liter hjemmelaget kyllingkraft. Kraften ble avkjølt og fryst ned og i dag skal den ene flasken tas opp og jeg skal lage ei deilig suppe på den!

 

Restene av kjøttet på skrog, bein og vinger ble fryst ned og blir også gourmetmat til katten vår. Det er godt for tennene hennes å ha noe ordentlig å gnage på :) Kunne selvsagt tatt restene av kjøttet selv, men hun skal ha goder hun også, hun er jo den beste pysen! :)

Konklusjon: Av en økologisk kylling på 2,4 kg fikk jeg:
♦ Nesten 2 liter kyllingkraft.
♦ En stor porsjon kyllingkjøttdeig (Aner ikke vekt)
♦ 8 tacoburgere (Aner ikke vekt)
♦ Masse gourmet kattemat!
Hva ble kastet? Kun embalasjen!

Økologisk kjøtt koster mer, men så er vi faktisk ikke nødt å spise så mye kjøtt som vi gjør heller. Dessuten kan vi lage kraft på beina og dermed ha et supert utgangspunkt til en nydelig suppe, saus eller gryter. Man blir veldig flink til å bruke alt på kjøttet når det koster litt ekstra og det har vi ikke vondt av! Jeg spiser lite kjøtt og det smaker derfor ekstra godt når jeg først spiser det og tar meg råd til å kjøpe økologisk kjøtt. Det føles godt og det smaker nydelig!

Hjemmelagde tacoburgere: 100% økologisk! :)

Mmm! I går kjøpte jeg en gigantisk økologisk kylling som har ligget til tining i natt. Økologisk kylling koster og derfor må man utnytte hvert minste gram av kyllingen og nyte hver eneste munnfull! Flere innlegg kommer om dette. Men nå: TACOBURGERE! Gud så gode! Og jeg vil tro de hadde vært enda mye bedre hvis jeg hadde hatt glutenfrie rundstykker, agurk, mais og tomat! Disse anbefales på det varmeste. Prøv og du vil bli hekta! 100% økologiske og hjemmelagde, uten skumle ingredienser, (med mindre du er vegetarianer da)! :D

   JAFS!


Til 8 passelig store burgere:
♦ Jeg har ikke kjøkkenvekt, tipper 500g økologisk kyllingfilè
♦ 1 stort egg fra økologisk og glad høne (du kan bruke potetmel)
♦ 6 ts av dette tacokrydderet
♦ En dæsj vann

  Beklager dårlige bilder, digitalkameratet måtte på lading!


- Kvern alt i en kjøkkenmaskin/foodprosessor til du får en kjøttfarse.
- Bruk et par spiseskjeer til hver burger og trykk de flate. Snu når de er godt over halvstekt på den ene siden.
- Jeg frøs ned restene. Finish!
Jeg unngår rå kål om dagen så jeg spiste en stor burger med dampet hodekål og grønnkål. Dampet grønnkål var utrolig godt! Sammen med en god klatt økologisk røros rømme var dette en bokstavelig talt en ren nytelse!

Vel bekomme!

100% økologisk kyllingkjøttdeig!

Jeg er glad i vegetariske retter, men jeg spiser også veganske retter gjevnlig, men jeg er også veldig, veldig glad i kylling! Jeg klarer meg fint uten alt annet kjøtt, men kylling/kalkun er virkelig luksus for meg. Ettersom jeg har blitt veldig opptatt av HVOR kjøttet jeg spiser kommer fra og at kilden driver etisk, så har jeg konkludert med at dette er en superenkel metode for å spise kyllingkjøttdeig med god samvittighet. Dyrt? Ja, men jeg spiser kjøtt ên dag i uken. For dyrt? Absolutt ikke! Så selvom jeg er dyrevennlig OG kjernesunn, så er det lasagne, taco og pizza her i hus også, bare fra bunnen av :)

   Det eneste du trenger er:

  Okei, og en foodprosessor da!Man merker ikke at det er rent kyllingfilê, det smaker og ser ut som vanlig "kyllingkjøttdeig". Min kjære har aldri klaget når jeg har laget denne typen kjøttdeig, så her i hus blir dette kjøttdeigen fra nå av!

Ganske morsom link. Hun veide kjøttdeigen før og etter steking for å se hvor mye kjøtt hun satt igjen med:
http://matbit.blogg.no/1281714573_first_price_kjttdeig.html

Økologiske egg fra frittgående høns :D

Jeg har inngått en avtale med en bonde som selger økologiske egg fra frittgående og glade høner. Jeg er superfornøyd med avtalen og får fra nå av to brett levert på døra en gang i måneden. Disse eggene kan jeg med hånda på hjertet si at jeg spiser med god samvittighet for jeg vet at hønene lever i beste velgående. Jeg kan dessverre ikke si noe mer om gården, fordi de ikke har kapasitet til eventuelt flere nye kunder, men jeg skal selvsagt gi dere beskjed hvis sjansen byr seg for dette er supre egg!


Jeg oppfordrer dere til å kjøpe økologiske egg fra frittgående høns og da spesielt fra lokale bønder hvor dere kjenner driften eller kan gå inn på nettet å se hvordan de driver gården. At eggene er "frittgående" hjelper veldig lite hvis eggene ikke er økologisk i tilegg. Hønene som lever i disse farmene har det ikke bra og frittgående? Ja, ifølge lovene er de det, 11 høns per kwm, men jeg syns ikke det kan kalles "frittgående" bare fordi de kan snu seg rundt. Disse hønene har ikke muskler til å holde dem oppe, men ja, de "kan" flakse med vingene, selvom de ikke har muskler til å gjøre det. De ser aldri sollys.. De er altså ikke burhøns, men for min del blir høner som ikke har muskler til å holde dem oppreist nesten like ille som burhøns. Jeg garanterer, disse hønene har det ikke bra! Jeg snakker om de største produsentene nå, de som har hønsefarmer med flere tusen høns. Kjøp økologiske egg fra frittgående høns fra nærområdet. Sjekk hjemmesiden/linkene som produsenten reklamerer for og hvis du liker driften og eggene så bli fast kunde. Det er faktisk så enkelt, for at det er dyrt er den dummeste unnskyldningen du kan komme med, den går jeg ikke på! Disse 60 eggene i størrelse L kostet meg 180 kr levert på døren og jeg velger selv tid neste leveranse kommer :)

Dagens moralpreken er over.
Konklusjon: Kjøp økologiske egg fra frittgående høns fra nærområdet eller en gård du kjenner driften av!

Bondens marked i Kristiansand :)

Vil bare minne om at det er Bondens marked på Torvet i Kristiansand fra kl 10.30 i morgen, lørdag 17.juli. Absolutt verdt å sjekke ut. Jeg håper på masse lokale (og økologisk dyrkede) grønnsaker, frukt og bær. Noen egg fra glade høner og noen gode råvarer. Har du tenkt deg en liten tur innom byen, så ta deg en tur innom Torvet også da vel. Kanskje du finner noen knasende gode tilbud? Neste Bondens Marked er ikke før i slutten av august, så det er jo verdt å bruke en fredelig lørdags formiddag på å kikke, snakke med produsentene og evtentuelt smake og kjøpe noen herligheter.

Lurer du på tid neste Bondens marked arrangeres i nærheten av din by? Sjekk denne siden!
For å være helt ærlige med dere.. Jeg ser ikke vitsen i å kjøpe egg fra burhøns. Hvorfor gjøre det? Økologiske egg fra frittgående høner er veldig enkelt å få tak på og det er ikke mye dyrere enn "vanlige egg". Jeg hadde forstått det hvis det var fryktelig dyrt eller vanskelig å få tak på disse eggene, men det er det stort sett ikke! Nesten alle butikker har egg fra økologisk og frittgående høns! Disse eggene kostet meg 80 kr for 24 stk. Ikke spør meg hvor mye egg fra andre produsenter alâ "Prior" og "Den Stolte Hane" ville kostet, men jeg er villig til å betale litt ekstra. Det er ikke snakk om mye ekstra, det er snakk om litt ekstra for at disse hønene skal ha det litt bedre mens de lever. 

Tenk på det neste gang du skal handle egg!  

Bevisst blogger!

Jeg har (endelig) blitt en bevisst blogger og jeg håper noen av dere andre bevisste bloggere vil være med på det samme. Bevisste bloggere tar naturligvis bevisste valg i hverdagen, helst innen noen av disse punktene:

" ♦ Være miljøvennlige.
♦ Kjenne til fordeler ved bruk av økologiske produkter.
♦ Velge økologisk så sant det er mulig.
♦ Bidra til å spre det grønne budskapet og inspirere andre. "

Jeg har ikke blitt med før, rett og slett fordi jeg ikke har visst hvordan jeg skal legge inn "Bevisste bloggere"-bildet, men nå er det på plass. Problemet er hvordan jeg kan gjøre dette bildet mindre. Noen bloggeksperter som kan forklare meg hvordan jeg får det mindre? Det er snakk om bildet i høyre kolonne.
UPDATE: Fikk hjelp og nå er den i orden og i riktig størrelse. Flott :)
Så, gjør du bevisste valg i hverdagen? Bli med og bli en bevisst blogger du også! Spre budskapet videre og inspirer dine nære og kjære til å gjøre noen bevisste valg!

USDA - organic

Du har kanskje sett noen produkter være merket med "USDA-organic"? Du har kanskje tenkt at det har noe med økologiske dyrkede ingredienser, men hva betyr egentlig dette merket?


Produkter med dette merket: skal inneholde minst 95% økologiske ingredienser produsert uten syntetisk gjødsel og sprøytemiddel, og de skal være dyrket på bærekraftig og økovennlige metoder. USDA tillater 5% syntetiske ingredienser eller ingredienser som ikke finnes i økologisk form, som salt og vann.

USDA produkter inneholder ikke: genetisk modifiserte organismer (GMO), syntetiske farger og dufter. Produktene skal være uten ingredienser som kommer fra hogst av sjeldne planter og trær, og være uten nanoteknologi.

Ikke noe lureri: Statlige inspektører i USA undersøker frølagring, økologisk fremstillingsmetoder og konserveringsmidler for å bekrefte at produktet er økologisk. Produkter som selges med økologisk etikett uten å være produsert i tråd med USDA's nasjonale krav for økologisk standard kan belage seg på en bot opptil $11 000.

                         Med andre ord, se etter dette merket de gangene du har muligheten! 
Kategorier
Instagram

hits