Tilbake til hovedside

Hasselnøttlatte med eller uten koffein!

Kaffe er en smakssak, noen liker den svarte enkle, mens andre liker en mektig mokka med sjokolade og melk. Jeg personlig er veldig glad i soyalatte, fryktelig glad i soyalatte. Det siste året har jeg likevel prøvd å redusere inntaket av økologisk soyamelk til fordel for økologisk soya"kjøtt" i maten min. Jeg tror ikke store mengder soya er bra og derfor reduserer jeg der jeg kan. En stor favoritt har derfor blitt hasselnøttlatte eller mandelmelklatte laget på hjemmelaget hasselnøttmelk eller hjemmelaget mandelmelk. Et godt tips når du skal lage nøttelatte er at du lager melken litt tykkeren enn om du skal lage kun melk, da dette vil gjøre det lettere å skumme melken. 

Mandelmelk setter ikke så mye smak på latten som hasselnøttmelk gjør for den setter virkelig hasselnøttsmak på latten!


Hasselnøttlatte/mandellatte:
♦ 1 dl kruttsterk kaffe *
♦ 3 dl hasselnøttmelk eller mandelmelk
♦ 1 ss yaconsirup 
♦ OG / ELLER 5 dråper stevia english toffee (kommer an på hor søt du vil ha latten).
* Eller rør ut 1ts-1ss Dandy Blend eller CofèCeps i en desiliter kokende vann, les mer nedenfor.

Enkelt og greit:
- Brygg kaffen. Hell over i et glss. Sett til side. 
- Varm opp melken i en kasserolle sammen med yaconsirup og/eller steviadråpene, bruk visp eller melkeskummer. 
- Melken skummer seg når den blir varm. 
- Hell over kaffen og drikk.
 
  

Så var det dette med kaffe og koffein da for der er vi veldig forskjellige. Jeg hadde en periode hvor jeg kuttet totalt ut koffein, mer om denne perioden kan du lese om HER. Per dags dato er koffein den beste energigiveren jeg kan få (bortsett fra rå kakao som fungerer som esspresso på kroppen min!), og faktisk trenger jeg kaffe for å klare meg gjennom sosiale sammenhenger pga. ME-en. Jeg tror verken det er bra for meg eller andre "å bruke" kaffe for å holde kroppen våken, men er man kronisk syk og mye trett så vil jeg heller drikke kaffe enn å være usosial. Dessuten smaker kaffe vanvittig godt, eller hva? I min hasselnøttlatte bruker jeg helst en desiliter kruttsterk kaffe av god kvalitet, aller helst ferske, hele, økologisk, fairtrade kaffebønner malt til kaffe og brygget i presskanne. Likevel er det ikke alle som er like begeistret for kvalitetskaffe eller koffeinets positive/negative egenskaper, og derfor vil jeg tipse om et godt alternativ.

Dandy blend er en blanding av diverse ristede korn og røtter. Smaken minner veldig om kaffe, men helt likt er det absolutt ikke. Jeg syns likevel dandy blend er et godt alternativ til kaffe når jeg ønsker smaken av kaffe, men ikke koffein. Dandy blend ser ut som kaffe, lukter som kaffe og smaker som kaffe, men ikke forvent en kvalitetskaffe. Pulveret blander seg lett ut med vann og du trenger bare røre et par runder i koppen før det er helt oppløst. Jeg synes dandy blend blir best i melkebaserte kaffer og passer utmerket på kveldstid. 

Dandy blend:
♦ Er en blanding av to ristede korn og tre ristede røtter.
♦ Glutenfri.
♦ Koffeinfri.
♦ Ingen tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler.
♦ Inneholder kun ristet bygg, rug, sikori rot, løvetann rot og rødbeter.
♦ Inneholder over 50 spormineraler pluss vitaminer og mineraler.
♦ Finnes i 200 grams pakning, 400 grams pakning, 908 grams pakning og porsjonspkninger som er min favoitt da jeg har en pose tilgjengelig i veska til enhver tid.


Et annet alternativ er Madre Labs CafèCeps som jeg har skrevet om HER som inneholder lite koffein og har en god kaffesmak. Ellers kan du alltids bruke koffeinfri kaffe som det finnes mange gode varianter av på markedet, bare husk å kjøp økologisk fairtrade kaffe! :)

  
                                                                      Fristet dette? :)

VERDENS beste iskaffe med karamell!

Jeg har postet mange nydelige oppskrifter på både varme og kalde kaffer, for det er noe jeg virkelig setter pris på, en god kopp kaffe i fred og ro, men denne overgår alle de tidligere kaffene og er den beste kaffen jeg har smakt noen sinne. Tenk dere det da, jeg har nemlig blitt veldig kresen på kaffe og nå kan jeg altså lage den aller beste iskaffen billig her hjemme, og den er uten sukker, den er vegansk og lavkarbo. MÅ PRØVES!!!
Karamell-iskaffe til to (eller en mektig stor porsjon til en):
♦ 2 dl avkjølt, kruttsterk kaffe eller espresso
♦ 1 dl økologisk soyamelk
♦ 2 dl økologisk kokosmelk
♦ 15 dråper Stevia English Toffee
♦ 2 ss yaconsirup
♦ 15 isbiter

SLIK GJØR DU:
- Start med å hell over yaconsirup i bunnen av et glass.
- Blend alle ingrediensene i en blender til slush-konsistens.
- Hell over yaconsirupen.
- Topp gjerne islatten med steamet (med stavmikser/melkeskummer eller visp) kokosmelk + karamelldråper og litt yaconsirup.♥ TIPS: Bytt ut soyamelk med annen melk, hjemmelaget mandelmelk kan anbefales og husk å tørk mandelmassen som er til overs så har du hjemmelaget mandelmel i samme slengen!


TIPS 2:
Selvom det er brukt en del kokosmelk smaker iskaffen lite kokos, men hvis du virkelig ikke kan fordra kokossmaken så bruk bare en liten dæsj kokosmelk og resten valgfri melk.

    Nyyyyyyydelig som en avkjølende energidrikk!

Nå er jeg tom for kaffe og det er egentlig litt krise for i "natt" har jeg sovet i ikke mindre enn 24 timer, gud som jeg sover om dagen, og det er ikke noe festlig en plass når solen skinner fra skyfri himmel utenfor.. MEN, i dag skal jeg endelig få utnyttet dagen litt og min mor og jeg skal en tur på Skalldyrfestivalen i Mandal. Ønsker dere en strålende helg så snakkes vi før dere vet ord av det!

Vegansk ismocca for hete sommerdager!

Denne ismoccaen er bare superherlig! Enten så er det mine smaksløker det er noe galt med eller så smaker denne faktisk ordentlig ismocca. Med "ordentlig" mener jeg en slik man kjøper på cafè som er laget av sjokoladesaus og kumelk. Denne ismoccaen er uten sukker, den er vegansk, og den er uten soya! Faktisk er det den beste iskaffen jeg har smakt!

                         Ismoccaen smaker mildt av både kaffe, sjokolade og kokos! Nydelig!

ISMOCCA:
(1-2 porsjoner)
♦ 2 dl kruttsterk, god kaffe! Evt. en dobbel espresso.
♦ 2 dl økologisk lett kokosmelk, jeg bruker DENNE. Evt. vanlig kokosmelk.
♦ Isbiter
Sjokoladesaus:
♦ 3 ss yaconsirup
♦ 2 ts raw kakao
1 ts raw palmesukker
♦ 1 ts raw carob

SLIK GJØR DU:

- Brygg kaffen. Jeg foretrekker ferske kaffebønner (se nederst i innlegget) og jeg bruker presskanne.
- Viktig: avkjøl kaffen helt!
- Rør sammen alle ingrediensene til sjokoladesausen.
- Blend isbiter (jeg brukte 10 stk), sjokoladesaus, kaffe og kokosmelken, men spar litt!.
- Når isen er knust er moccaen ferdig.
- Jeg steamet litt kokosmelk med en melkeskummer, helte over ismoccaen og tilsatte noen isbiter, men det er ikke nødvendig.


 
 
HER finner du oppskriften på min veganske kaffe mocca, den er i motsetning til ismoccaen varm og laget med soyamelk, men veldig god den også!

Og du, husk at det er veldig viktig å bruke god kaffe. Kjøp helst hele kaffebønner som du fryser ned og tar opp hver gang du skal brygge kaffe, evt. ha en liten forsyning til en uke av gangen på kjøkkenbenken. Dette for å bevare aromaene og oljene i kaffebønnene. Fersk kaffe er god kaffe, gammel kaffe er sur og vond! Denne kaffen er veldig, veldig god, den er økologisk og fair trade:Kaffe mocca! Uten sukker og laktose :)I dag laget jeg meg en kopp med kaffe mocca, helt uten sukker og laktose, men det er vel ikke noe sjokk. Jeg deler oppskriften med dere, slik at de av dere som ikke tåler laktose, eller de av dere som har kuttet ut sukker, får en egen oppskrift på mocca. Her kommer jeg med sjokoladesaus, steamet melk med "krem", man skal ikke spare på kosen, eller hva?

Til 1 kopp kaffe mocca trenger du:
♦ 1,5 dl kruttsterk, god kaffe
♦ 2 dl økologisk soyamelk/m kalsium
Til sjokoladesausen:
2 ss yaconsirup ♦ 1 ss kakaopulver ♦ 3 ss økologisk kokosmelk.
♦ 0,5 dl økologisk kokosmelk, evt. soyakrem.

- Kaffen brygges og settes til side.
- Soyamelken steames med melkeskummer eller i kjele på komfyren.
- Sjokoladesausen lager du enkelt ved å blande yaconsirup, kakaopulver og kokosmelken.
- Steam kokosmelken til den er tykk og kremete.
- Start med sjokoladesaus i bunnen av glasset.
- Hell over kaffe og den steamede soyamelken. Du velger selv om du vil blande dette sammen. Jeg gjorde ikke.
- På toppen heller du forsiktig over kokos"kremen".
- Drikkes umiddelbart. 

TIPS: Aller helst bør du bruke espresso, en dobbel er alltid godt. Jeg har ikke espressomaskin, så jeg lager en kruttsterk kaffe med kaffebønner som jeg kverner og lager kaffe av i presskanne. Det funker det også, men espresso anbefales!

Denne ble utroooolig god, men fy så mektig! Dette er virkelig for sjokomomser eller ved akutt søtsug!
 

Den aller beste kaffen jeg kan få!


Jeg merker at nå som temperaturen synker og det blir stadig tidligere mørkt ute, så får jeg også mer lyst på kaffe og varme mat. Hvis man liker en god kopp kaffe så skal man også drikke en. Jeg merker jeg blir helt svimmel når jeg stikker nesa mi ned i nykvernet kaffe. Alle aromaene sender meg rett til himmels og det er like før jeg faller i gulvet. Lykkerus :D

Ja, for jeg har blitt kresen. Før drakk jeg kun kaffe for koffeinets oppkvikkende effekt, mens nå drikker jeg det fordi det fyller kroppen med glede. Ja, en god kopp kaffe altså! Før drakk jeg halvannen liter kaffe om dagen, samme hvordan den smakte bare jeg våknet av den. Nå drikker jeg en kopp av og til, men stopper der, for jeg merker jeg ikke har godt av for mye. To kopper er for mye. Jeg har til og med sendt kaffetrakteren til noen som trengte den, for hjemme hos oss stod den og støvet ned i boden. Skal jeg ha kaffe, skal det være god kaffe, med presskanne. Jeg trenger da ikke en kaffetrakter når jeg har kaffekvern og presskanne!

Nå har jeg også funnet de aller beste kaffebønnene jeg har smakt. De er økologiske og Fairtrade, og det er Colombian Coffee! Jeg har lenge vært opptatt av at kaffen jeg kjøper skal være både økologisk og fairtrade. Problemet har vært at jeg ikke har fått tak i økologiske og fairtrade-merkede kaffebønner, kun filtermalt.
Nå har jeg funnet de og butikken selger den beste teen og kaffen du kan tenke deg. Jeg har linket før, jeg linker igjen: Coffee and Tea shop.

Hvis du ønsker kaffebønnene jeg snakker om så finner du de HER og du bestemmer selv malingsgraden. Hvis du bor i Kristiansand og vil kjøpe samme bønner så er det bare å si du skal ha de økologiske fair trade-merkede kaffebønnene. Det er de eneste hun har i både økologisk og fairtrade. Hun maler de til ønsket bruk, hvis du ikke vil ha hele bønner.


Til min latte trenger du:

♦ 2 dl økologisk soyamelk/m kalsium
♦ 1 dl kruttsterk presskanne-kaffe (eller 1-2 espresso shoter)
♦ 6 dråper Stevia English Toffee (men du kan også bruke Vanilla Creme, Hazelnut eller Chocolate)

- Har du melkeskummer så skum soyamelk og stevia. Har du stavmikser så miks soyamelken og steviaen til melken er luftig og fin. Hvis du ikke har noen av delene kan du vispe melken, og hvis du i tilegg varmer melken på svak varme blir soyamelken enda luftigere.
♦ Du kan variere med å tilsette litt vanilje, kanel, kakao, yacon eller maca.

...Så er det bare å lene seg tilbake, gli ned i godstolen, la tankene sveve og smaksløkene danse av glede og nyte en nydelig kopp med kaffe!

OG HUSK: Hele kaffebønner beholder aromaen mye bedre enn kvernet kaffe. Hvis du har kaffekvern så er det aller best å kjøpe hele bønner, fryse ned og ta opp litt av gangen. Du får da den desidert beste kaffen!

Eller hva med en iskaffe med maca?

Det er varmt og det er så utrolig godt med iskald drikke. Hvis du ikke ville ha milkshaken min kan du lage deg iskaffe. Nydelig. Gjør den så søt som du ønsker ved å tilsette stevia/xylitol/sukrin/sirup eller liknende. Jeg liker ikke søt kaffe, men smak dere frem. En fin måte å lure inn litt maca i hverdagen.


Du trenger:

♦ Kaffe
♦ Mandelmelk/hasselnøttmelk/annen melk
♦ 1/3 ts vaniljepulver
♦ 1 ts kakaopulver eller carobpulver (kan droppes, men gjør seg bra i denne)
♦ 1/2 ts maca
♦ Isbiter, masse isbiter!
♦ Evt. søtning

Enkelt:
- Brygg kaffe og avkjøl den leeeenge, f.eks på morgenen.
- Hvis ikke du har tid til å avkjøle kaffen: Brygg en ekspresso eller kruttsterk kaffe.
- Bland melken du velger å bruke med vaniljepulver, kakaopulver, macapulveret og evt. søtning. Bland i en blender eller med stavmikser for å gjøre melken luftig og lett.
- Hell i kaffe, melk og isbiter. Husk at isbitene vanner ut kaffen så ha den gjerne helt avkjølt eller ekstra sterk.   Og en nærmere titt:
                               
Arh, i kveld får jeg digitalkameraet mitt tilbake. Det skal bli herlig, selvom det er et drittkamera så er det bedre enn den liksom "kameramobilen" jeg har! Jeg skal kose meg med jordbær dyppet i sjokoladesaus i kveld, naaaaaaaam!

GOD HELG ALLE SAMMEN!

Maca kaffe!

Har du en pose med maca stående, men vet ikke helt hvordan du skal få brukt det? Maca er sær på smak og jeg vil tro at enten må man tvinge seg selv til å vende seg til smaken, hate smaken, men likevel drikke det eller gjøre det beste ut av den sære smaken. Maca er ikke godt alene og bør ikke drikkes alene i det hele tatt, men i kaffe blir det faktisk veldig godt! Maca-smaken forsvinner i kaffen og de utfyller hverandre veldig bra.

   Maca kaffe:


Slik gjør du:
♦ Brygg kaffe/kok kaffe, avkjøl.
Jeg bruker hele fryste kaffebønner som jeg tiner, kverner og brygger i en presskanne, -dêt gir god kaffe!
♦ Så er det bare å følge bildet under. Bland macamelken med kaffen.
♦ Siden macapulveret er rått er det fint å la kaffen bli litt avkjølt først, men det velger man selv, om man vil ha det på raw food vis eller ikke :)
Dette er gir et skikkelig energikick, kanskje ikke så rart når det er kaffe og en god dose koffein, men macaen skal også ha mye av æren for energien denne kaffen gir. Behagelig energikick. Jeg hadde også rismelk/soyamelk i som jeg skummet med stavmikser noen minutter. Takk til min kjære bestevenninne som ga meg denne stavmikseren. Dere trenger ikke skumme melken, men det blir ekstra godt, prøv med blender/kjøkkenmaskin hvis du ikke har stavmikser. Dette kunne fått meg til å ha lyst på kaffe hver dag igjen, så det må jeg unngå ved å prøve meg frem med macaen og jeg legger selvfølgelig ut oppskrifter hvis jeg finner noen gode. Frem til da er det bare å bite i det sure eplet og helle ned litt maca daglig og koooose meg med en kopp macakaffe et par ganger i uka. Håper noen av dere kan ha bruk for denne oppskriften :)

Alternativ til "vanlig" kaffe

Jeg har funnet min erstatning for kaffe med mindre koffein og med flere helsefordeler enn kaffe. Gjennom alle mine bestillinger fra Iherb har jeg nå samlet opp en del "free samples" som jeg har fått i gave med pakkene. Jeg fikk tidlig i høst denne "CafèCeps"-prøven og ble egentlig litt skuffet da jeg smakte på den. På den tiden drakk jeg en liter, halvannen med "vanlig" kaffe daglig. Nå tok jeg frem disse prøvene igjen og smakte på nytt, med melk og søtning og har en helt annen formening nå. 

                         CafêCeps - Coffee Blend med melk og vanillacremedråper:
                        

Det smaker ikke som kaffen man er vandt til og derfor blir førsteinntrykket litt merkelig, bare så det er sagt. Det smaker rent og ordentlig, kraftig ved lite vann og fyldig. Jeg brukte havremelk og tre dråper med stevia-vanillacreme og resultatet ble kjempebra. Fin erstatning for vanlig kaffe med melk. Jeg liker disse og kommer til å kjøpe en boks når alle prøvepakkene er drukket opp...Blir nok en stund til ;) Fikk litt sjokk da jeg fant ut at disse inneholder sopp, smaker jo kaffe!

Madre Labs - CafêCeps Instant Organic Coffee Blend:
♦ 100% rent - ikke tilsatt sukker, smak, kunstige søtstoff eller farge!
♦ Sertifisert økologisk mørkristet pulverkaffe
♦ Inneholder 50mg naturlig koffein pr. porsjon. Sammenliknet inneholder grønn te rundt 35mg og kaffe 95mg.
♦ Er et 3 i 1- produkt: Inneholder økologisk kaffe, økologisk reishi (trolig verdens mest brukte medisinske sopp! Les mer om reishi her) og økologisk cordyceps sinensis (sopp som brukes i Asia for energi og lengre levealder).
♦ Kaffe påvirker sentralnervesystemet og er oppkvikkende (koffein), reishi styrker immunforsvaret og cordyceps sinensis gir energi og hjelper mot stress og angst.

               
         
Prøvene jeg fikk er fra Iherb og HER kan du lese mer.
NB: Nå viser det seg at "cordyceps sinensis" står med "L" på urtelisten, og er med andre ord en "urt" som regnes som legemiddel, kan altså ikke importeres fra land utenfor EU/EØS. Kan ikke skjønne det da jeg har mottatt 10 stk!

ER DET NOEN SOM HAR BESTILT EN BOKS MED DISSE OG GLIDD GJENNOM TOLLA?

Kaffekos eller Koffeinavhengig?

Kaffe er sunt, i en viss mengde, tre-fire kopper daglig blir det sagt! Det vet vi jo!
Det første jeg gjør når jeg våkner er å helle i meg en grønn drikk (den kommer jeg tilbake til), venter litt og går over på kaffen. En kopp blir fort to, og innen tolv er kanna tømt. Rart det der... Tar ikke lang tid før jeg er trett, gjesper og trakter et par kopper til. Da funker ikke kaffen som den skal og jeg er like trett som da jeg våknet. Rett og slett fått for mye. 

Jeg er overbevist om at et par kopper om dagen er veldig bra for både kropp og sjel. Det lukter helt fantastisk, smaker helt nydelig og føles til og med oppkvikkende, hva mer kan man ønske?

Moderate mengder av kaffe:
♦ Bedrer konsentrasjonen
♦ Gir energi
♦ Gir en god dose antioksidanter
♦ Øker forbrenningen ved å utvide blodårene, dermed også økt puls

For mye kaffe derimot:
♦ Øker faren for benskjørhet, pga koffeinets vanndrivende effekt som skiller ut magnesium og kalsium.
♦ Øker blodtrykket, noe som ikke er heldig ved allerede forhøyet blodtrykk.
♦ Påvirker nattesøvnen negativt, det tar over 10 timer å skille ut 75% av koffeinet.
♦ Kan gi sure oppstøt, halsbrann, vondt i mage og fremprovosere magesår pga. kaffens sure PH.
♦ Gir "avhengighetsfølelse", men det er i bunn og grunn koffeinet som gir abstinenssymptomene ved kaffekutt.

Det jeg vet er at det ikke er like sunt lengre når kaffekosen går over til en slags koffeinjakt daglig. Må ha det, våkner ikke, hodepine, fryser, stress! Jeg må skjerpe meg. Egentlig vil jeg slutte helt med kaffen, gå over til litt te og naturlig oppvåkning. Slutte å lure kroppen til å våkne!  Jeg sier ikke du burde slutte med kaffe, jeg sier jeg bør.
Herlig bilde under, hva? Får vann i munnen av å se på det, hehe..

     Foto: Google
Kategorier
Instagram

hits