Tilbake til hovedside

Made with love from me to you!
Det er lite jeg synes er mer sjarmerende enn hjemmelagde, innpakket julegaver. Det er ikke mye som skal til, men bare tanken på at personen faktisk har brukt tid og omtanke på å lage noe til meg rører dypt inn i hjerterota. Selv gir jeg bort mye konfekt, ikke bare i jula, men ved alle mulige anledninger. Det gjør meg glad å få gi bort hjemmelaget konfekt og jeg skulle gjerne godt det enda oftere. Julen er intet unntak og da gir jeg spesielt mye konfekt. Jeg pakker inn konfekten i cellofan, søte kremmerhus eller glass, pynter de med bånd og klistermerker og merker ofte gaven at den bør stå kjølig frem til julaften. Jeg lager stoooore mengder konfekt til jul og fryser den ned slik at jeg slipper å lage påfyll. Og når det nærmer seg julaften, helst så nærme dagen som overhode mulig, -tar jeg opp konfekten, tiner den i kjøleskapet og pakker den inn. Hjemmelaget konfekt er ypperlig til å gi bort, syns jeg. :) Derfor vil jeg oppfordre til at dere gjør det samme i år. Det trenger ikke være så mye, bare en liten smakebit på egne favoritter som er laget med omtanke og kjærlighet.

Her er noen tips til konfekt som passer spesielt godt som julegave, og som holder seg godt i romtemperatur:
Julesjokolade med appelsin, kanel og nellik!
Raw sjokolade med mandelkaramell - pass på at sjokoladen ikke lekker mandelfyll, det blir kliss.
After eight konfekt! - pass på at sjokoladen ikke lekker mintfyll, det blir kliss.
Sukkerfri krokan i rå sjokolade!
Raw sjokoladecookies!
DEILIGE nøttekuber!
Bounty!
Karamelltrøfler!
Brownietrøfler!

Digg snickerskonfekt!
Marsipan - enkel oppskrift!
♥ Raw marsipan - enkel oppskrift!
Nydelig hvit sjokolade!
Karamelliserte valnøtter!

Utenom konfekt er det også mye annet man kan gi bort
. Hjemmelaget syltet rødbete, hjemmelagde glutenfrie knekkebrød, hjemmelaget tacokrydder, eller sjokolade-og peanøttpålegg er bare noen tips.Gaven under er fra meg til en person jeg fikk tilsendt adressen til på mail. Matbloggsentralen.no hadde i år noe som heter "julegavebyttet" hvor man kan melde seg på og plikter seg til å gi en gave til en tilfeldig person. Hva man gir er opp til en selv, men siden alle er medlem i matbloggsentralen bør gaven være matrelatert. Nå venter jeg altså en gave selv, fra en eller annen person der ute og det er jo veldig spennende, og ikke minst hyggelig. Jeg gleder meg og oppfordrer dere til å være med til neste år, hvis det blir et nytt julegavebytte! :)


              

Sukkerfrie, karamelliserte valnøtter - KNAS!

Oppskriften dere får i dag er en ny favoritt hos meg, nemlig karamelliserte valnøtter. Disse er bare helt ufattelig gode og de er crunchy som bare det! Perfekt snacks til lørdagskosen, på dessertbordet eller som en gave. Jeg anbefaler ALLE som tåler valnøtter og alle som liker sukrin til å prøve denne oppskriften. Dette er definitivt min nye nøtttefavoritt.
Sukkerfrie, karamelliserte valnøtter:
♦ 340 gram valnøtter - Jeg brukte en hel pose med disse! = ca 9 dl
♦ 120 gram sukrin = ca 1,5 dl
♦ 40 gram palmesukker = ca 0,75 dl
♦ 2 ss kokosolje
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 10 dråper stevia english toffee - valgfritt
♦ 1 ts salt

Følg oppskriften nøye og dette er lekende lett!
- Varm opp kokosoje, sukrin, palmesukker og vaniljepulver i en tykkbundet kjelle eller stekepanne.
- Bruk høy temperatur og rør godt slik at karamellen ikke brenner seg. Ikke gå fra komfyren og hold barn unna for dette blir varmt!
- Når sukrinen begynner å smelte kan dere skru ned vrmen litt. Rør godt til sukrinen er helt oppløst. Dere vil se at sukrinen er helt oppløst når den er nesten like flytende som vann.
- Når sukrinen er flytende tilsettes valnøtter. Nå vil sukrinen krystallsere seg og den må smeltes på nytt. Bruk høy temperatur, men pass på at det ikke brenner seg, da blir alt ødelagt!
- Valnøttene er ferdig karamellisert når all sukrinen har smeltet igjen og ligger som  vann under valnøttene. Pass på at alle valnøttene er dekket av karamell før de avkjøles på et bakepapir.
- Hele prosessen tar ca 40 minutter.
- Strø over salt til slutt!


Jeg håper dere stoler på meg og prøver disse! Valnøtter er sunt og godt i seg selv, men karamellisert, crunchy og med den salte finishen er de bare helt nydelige!

Syltet rødbeter uten sukker - perfekt tilbehør til julematen!

Oppskriften jeg skal dele med dere i dag er ikke en søtsak, men et deilig tilbehør til julematen. Den siste tiden har jeg vært så utrolig fysen på julemat og her om dagen syltet jeg rødbeter og dagen etter laget jeg en deilig julemiddag med poteter, brun saus, sopp, rosenkål og syltet rødbeter. Nam, så godt! Bortsett fra denne middagen har jeg spist rødbetene sammen med pålegg på brødskiver, og det er bare så ufattelig godt! Syltet rødbeter er søtt og surt, og det er kjempeenkelt å lage. Søtt og surt er for meg perfekt kombinasjon, både som pålegg, og som tilbehør!Oppskriften gir et fullt 1-liters norgesglass med syltet rødbeter:
♦ 700 gram rødbeter
♦ 2,5 dl vann
♦ 2,5 dl eplecidereddik 5%
♦ 1 dl sukrin
♦ 1 ts salt
♦ 1 ts karve (viktig)
♦ 4 nellikspikere - for julesmak
♦ 1/2 stjerneanis - for julesmak
♦ 1/2 ts steviapulver / evt. noen dråper - jeg bruker DETTE pulveret! *
♦ 1/3 ts allehånde - for julesmak
♦ 1/3 ts nymalt sort pepper

Viktig: Det er stor forskjell på steviaen ute på markedet og derfor er dere nødt til å starte med mindre enn det jeg har oppgitt, og smake dere frem. Pulveret jeg bruker er ikke så bittert som andre typer stevia og derfor kunne jeg bruke så mye som en halv teskje.
- Start med å koke rødbetene med skall i lettsaltet vann. Dette tar alt fra 45-90 minutter, avhengig av størrelsen på rødbetene. Når rødbetene er møre er de ferdige.
- Skrell røbetene og kutt de opp i passelige biter. Dette er noe gris og jeg vil anbefale engangshansker!
- Kok opp alle ingrediensene til eddiklaken og la den koke til sukrinen er oppløst. Jo lengre eddiklaken koker, desto mer smak. Jeg kokte min i 15 minutter.
- Sil av krydderet, eller gjør som meg og plukk bort nellikspikere og stjernanis, men behold karven.
- Rødbetene legges i et rent glass og eddiklaken helles over. Det må være nok lake til å dekke alle rødbetene.
- La rødbetene avkjøles før glasset settes i kjøleskapet.
Rødbetene blir bedre etter noen dager i kjøleskapet!
Jeg håper dere tilgir meg for at det ikke bare kommer søtsaker i desember, men også litt mat. Litt mat må vi jo også ha, ikke sant? Mellom alt det søte selvsagt ;)

Med ønske om en riktig god jul!

 
  
Kjære lesere! Innlegget mitt i dag skulle egentlig bestå av en STOR give away, men posten er treg og jeg mangler to pakker. Det blir derfor en romjuls- give away i stede og den må dere bare glede dere til! Gårsdagen gikk ikke helt som forventet da det var totalt snøkaos i Kristiansand og vi ble værfaste. Ingen raw food julebord på oss nei, og det var utrolig leit, jeg som hadde gledet meg sånn! Nå håper jeg at dere har senket skuldrene, lagt beina på bordet, funnet sofakroken med noe godt i koppen og er omgitt av fred og ro. Jeg ønsker dere en riktig god jul og husk å vær takknemlig for det dere har, ikke alle er like heldige som de fleste av oss. Mange klemmer til dere alle, jeg er snart tilbake igjen! ♥ 

TIPS: Gjenbruk av konfektesker!

Nå er det bare to dager igjen til den store dagen og etter denne kommer det en lang uke med mange selskaper og mengder av deilig mat, i hvert fall hos meg. Jeg vil gjerne vie dette innlegget denne bittelille julaften til å tipse dere om å ta vare på det mange tar for gitt som søppel, nemlig konfekteskene. Konfekt finnes i alle former og fasonger og på denne tiden av året er det ikke sjeldent man er på besøk hos noen som har en konfekteske stående åpen hele dagen. Ikke kast disse! De er nemlig geniale til å bruke som sjokoladeformer! Jeg spiser aldri den "tradisjonelle konfekten" og heller har ikke familien min mye av den siden jeg nesten alltid tar med noe hjemmelaget, MEN i februar i år fikk jeg tak på denne fine Kong Håkon konfektesken og dere kan selv se hvor fint resultatet av den rå sjokoladen blir ved bruk av denne. 

          
Jeg spør faktisk vertskapet om jeg kan få ta med konfekteskene hjem når jeg ser de er tomme. Hehe! Så til dere som kommer over noen av disse i løpet av jula; TA VARE PÅ DE! De gir utrolig lekker konfekt! 

Nydelig after eight konfekt!

"Den smaker jo som vanlig after eight, jo, men den er mer kremete og ikke sånn seig som den originale, på en måte" - sa min kjære da jeg lot han få smake på mitt siste "verk", nemlig after eight. Jeg syns han siterte konfekten veldig bra for jeg er helt enig. Denne after eighten blir ikke seig som den vi er vandt med, men det begynner å bli en kjent sak for dere å høre meg si at alternativt snop ikke blir som originalene når det ikke er laget på hvitt sukker. Smaken på denne after eighten derimot, den er bedre enn normalen, slik jeg husker after eight i hvert fall! 

  
Oppskriften er stor og gir minst to brett konfekt:
♦ 3 ss kokoskrem *
♦ 3 ss agavenektar / evt. annen sirup
♦ 2 ss sukrinmelis
♦ 1/2 ts peppermyntedråper
♦ 1/2 ts grønn konditorfarge - laget av spinat!

* Kokoskrem får man ved å sette en boks med kokosmelk kjølig. Kokosmelken vil da skille seg og det er den tykke massen på toppen som er kremen.
- Bland alle ingrediensene godt sammen. Rør ut eventuelle klumper.
- Lag sjokolade"former" ved å tilsette ca 1/2 ts sjokolade i en konfektform, rull formen rundt så det kommer sjokolade på kantene. Gjør gjerne dette ute så sjokoladen stivner mens du "ruller formen rundt".
- Når du har fått et sjokoladelag langs kanten kan du tilsette after eight fyllet. Topp med sjokolade.
- Oppbevares kjølig eller fryst ned.


Jeg trenger vel kanskje ikke si det, men jeg gjør det likevel. Mint + sukrin er en genial kombinasjon siden begge har en "kald" følelse i munnen og dermed blir ikke sukrinen ubehagelig sammen med mint. Faktisk merker man svært lite av sukrinen.

       
                                                   Noen av dere som vil prøve denne? :)

Min favorittsjokolade for tiden!

Denne sjokoladen laget jeg for første gang til jul i fjor og den har vært en sikker vinner siden. Jeg har faktisk gumlet på denne sjokoladen i hele år og det er helt klart en av mine favorittsjokolader. Grunnen er ganske grei den deilige smaken av appelsin og kanel, men også fordi dette er en utrolig enkel sjokolade og det eneste jeg trenger er økologisk appelsinskall. Alle de andre ingrediensene har jeg alltid tilgjengelig. Dette er ikke en spesielt søt sjokolade, men den passer utrolig godt sammen med kaffe eller rødvin og alle som har smakt den syns den er veldig god. Verdt å prøve :)

  
Appelsin, kanel -og "jule"sjokolade:
♦ 50 gram kakaofett
♦ 1/2 ss yaconsirup
♦ 1 ss kokosfett
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 3 ss kakaopulver
♦ 1 ss yaconpulver
♦ 1/2 ss carob (valgfritt)
♦ 1/2 ts kanel
♦ 1/5 ts nellik
♦ 1/5 ts kardemomme
♦ 4 dråper english toffee
♦ Skallet av 1/2 økologisk appelsin

- Smelt kakaofett, kokosolje og yaconsirup. Jeg tilsetter i tillegg vaniljepulveret for at det skal bli helt oppløst.
- Rør inn alt det andre og hell sjokoladen over i søte former.

       

Marsipan med ferskenfyll, nam!

Det er håpløse lysforhold til å ta bilder om dagen, selv i dagslys blir bildene grå. Alt er grått her nå, snøen regner vekk og himmelen er full av tunge, mørke regnskyer. Jeg som blir som et barn når det er snø blir deprimert med en gang snøen regner bort. Men det er enda noen dager til jul, og mange muligheter for ny snø. Krysser fingrene! Over til dagens oppskrift. Dette er en sånn konfekt som bare ble til mens jeg stod på kjøkkenet og hadde litt for mye marsipan. Jeg hadde aldri trodd at kombinasjonen marsipan og fersken var så god som den faktisk er, men dette bør dere virkelig prøve. Ferskensyltetøyet gir et frisk innslag i marsipanen, skikkelig deilig etter min smak. 

  
Her har jeg rett og slett brukt:
♥ Marsipan for latsabber, OPPSKRIFTEN ER HER. 
♥ Ferskensyltetøy fra iHerb, men som også selges i velassosierte matvarebutikker som Meny og Ultra. Koster dog. en halv formue i forhold til på iHerb, men smaker fantastisk godt og er verdt hver eneste krone!
♥ Hjemmelaget overtrekkssjokolade, OPPSKRIFT HER.

- Så formet jeg små marsipankuler, laget et hull i midten som jeg fylte med en halv teskje syltetøy. Deretter fryste jeg den ned slik at jeg kunne dyppe den i sjokolade uten av syltetøyet fallt ut.  

 
Dere fikk ikke noe innlegg i går, men dere har så mange deilige oppskrifter i vente den neste uken at dere ikke lider noen nød. Hehe. Vet dere hva jeg skal NÅ!? Jeg skal på raw food (+ skalldyr/fisk) -julebord! Jeg gleder meg!!! Ha en fin søndag alle sammen! :)

     

Deilig julekakao med appelsin og kanel!

Denne kakaoen er dere bare nødt til å prøve i løpet av jula. Hva med en kjele kakao på frokostbordet julaften morgen? Det er klart man skal skeie ut, men hva er egentlig vitsen i å skeie ut med "mat" og drikke som ikke inneholder annet enn tomme kalorier og mengder raske karbohydrater? Jeg ser faktisk ikke vitsen i det hele tatt når det finnes så mange gode alternativer. Lag heller denne kakaoen som er SUNN, næringsrik og som smaker av appelsin, kanel, sjokolade og vanilje! En skikkelig "julekakao" om jeg får si det selv, dessuten er den sukkerfri og vegansk!

  
Til 2-3 kopper julekakao trenger dere:
♦ 6 dl mandelmelk - oppskrift på mandelmelk finner dere HER!
♦ 1 dl ferskpresset appelsinsaft = 1 appelsin
♦ 3 ss kakaopulver
♦ 2 ss palmesukker
♦ 1/2 ss carobpulver - valgfritt
♦ 1/2 ts kanel
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1/4 ts steviapulver
♦ 1/5 ts nellikpulver
♦ 1 stjerneanis
♦ Skallet av 1/2 økologisk appelsin *
* Bruk alltid økologisk sitrusfrukter når dere skal bruke skallet!
Topping:
♦ Kremfløte, kokoskrem, riskrem, soyakrem eller liknende. Jeg brukte mandelkrem!!! NAM!
♦ Kaneldryss
♦ Revet appelsinskall

To do: 
- Lag mandelmelken. Riv appelsinskall, men ikke få med det hvite. Press appelsinsaft. Jeg brukte bare ei sitruspresse til det.
- Kok opp alle ingrediensene. Spar eventuelt bittelitt appelsinskall til topping! Rør godt. 
- Når pamesukkeret er oppløst og smeltet er kakaoen ferdig, men jo lengre den står, desto mer armoma!
- Sil av krydderet. 
- Hell kakaoen over i et glass, gjerne med ei skje i som skal forhindre at glasset sprekker. 
- Kakaoen toppes med pisket krem, kaneldryss og revet appelsinskall.


                              Hva med en kopp rykende julekakao til fredagskosen i sofakroken? :)
     

Sukkerfrie kransekakestenger! :)

I min familie spiser vi alltid mengder av kransekake i jula og det er min bestemor som står for kransekaker til hele familien. For meg er det derfor ikke jul uten kransekake og sånn har det alltid vært. Det er vel ingen hemmlighet at jeg er glad i mandler, marsipan-og "den slags". Jeg startet derfor jula litt før mormors kransekake blir servert, nemlig med å lage kransekakestenger som smaker rent og nydelig av mandler og vanilje. For oss som ikke har former til kransekake er kransekakestenger et godt og enkelt alternativ. Kransekakestengene blir mørke på farge fordi jeg brukte hele mandler som ikke var skolda i forkant og i tillegg den mørke fargen på yaconsirupen. 

     
Oppskriften gir ca 25 kransekakestenger:
♦ 5 dl mandler - males til mel
♦ 1 dl sukrin
♦ 2 eggehviter fra økologisk og frittgående høner!
♦ 3 ss yaconsirup 
♦ 1/2 ts steviapulver
♦ 1/2 ts vaniljepulver  

To do:
- Mal mandlene til mel i et mandelkvern. Jeg sier det igjen og igjen, men bruk et godt gammeldags mandelkvern og ikke foodprosessoren når dere skal kverne mandler til mel!
- Bland de tørre ingrediensene først og pass på at vaniljepulveret er helt oppløst.
- Bland inn eggehviter og yaconsirup. La deigen stå litt.
- Trill til stenger i passelig størrelse. Jeg fikk 25 stk.
- Stekes på 170 grader i 20 minutter, -HVIS dere lager de like tykke som mine. Jo tynnere stenger, desto kortere steketid. Kransekakestengene er ferdig når de er gylne.
- Oppbevar i en kakeboks et mørkt og kjølig sted. Kransekakestengene egner seg bra til frysing.  
- Og.... Jeg trenger vel ikke nevne en gang at jeg dyppet tuppene i hjemmelaget, rå sjokolade? *smilefjes*

           

Mjuuugly's geniale pepperkaker - må sjekkes ut!

Enklere pepperkaker tror jeg neppe finnes, noe liknende har i hvert fall ikke jeg sett før! Disse ble til da jeg skulle lage "raw pepperkaker" og fant ut at pepperkakedeigen passet utmerket til å stekes. Faktisk, disse smakte colagodteri raw, mens stekt smaker de slik pepperkaker skal smake, nelig av julekrydder og sirup. Det ble til at jeg hev de tørka, raw pepperkakene i ovnen og stekte de også, så gode ble de stekt. Raw ble de dessuten ikke sprø, kun seige, mens stekt blir de sprø utenpå og seige inni hvis dere lager de tykke nok. Det gleder meg å få dele denne oppskriften med dere, jeg er superfornøyd med den og håper den faller i smak hos dere også!

                                              Uten sukker, gluten, egg, smør og soya.
         
Oppskriften gir 3 brett:
♦ 5 dl mandler - kvernes til mel
♦ 8 ss sirup - jeg brukte 4 ss yaconsirup og 4 ss palmesirup = perfekt kombinasjon!
♦ 4 toppa ss palmesukker
♦ 1,5 ts kanel
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1/2 ts nellikpulver
♦ 1/2 ts salt
♦ 1/3 ts ingefærpulver
♦ Et knivsodd kardemomme - kan droppes
♦ Et knivsodd allehåndekrydder - kan droppes

VIKTIG: følg instruksene til punkt og prikke så er denne pepperkakedeigen en enkel oppgave!
- Start med å male mandlene til mel. Bruk et godt gammeldags mandelkvern, det gir det beste resultatet. ALLE med respekt for nøtter bør ha et mandelkvern tilgjengelig på kjøkkenet! :)
- Tilsett alt det tørre og 5 ss sirup (bruk gjerne 50/50) i en foodprosessor.
- Blend til alt er blandet. Nå vil alt bare så vidt klebre seg sammeen. Tilsett derfor 2 spiseskjeer til med sirup. Blend videre.
- Etter kort tid til massen begynne å se ut som en deig. Tilsett eventuelt den siste spiseskjeen med sirup hvis dere føler at deigen ikke er seig nok.
- Når alt har samlet seg til en stor ball er deigen ferdig og klar til å kjevles ut.
- Deigen trenger IKKE å stå i kjøleskapet, men kan med fordel stå over natten for at krydderet får satt smak på deigen.
- Kjevl deigen ut mellom to bakepapir. Det vil ikke funke å kjevle direkte på deigen. Prøv å få den så jevn som over hode mulig.
- Stikk ut former og fjern overflødig deig. Det et ikke så lett å flytte på pepperkakene så det er best å fylle et helt brett og steke de uten å flytte på pepperkakene.
- Stek pepperkakene på 170 grader i 8-10 minutter avhengig av hvor tykke pepperkakene er. De skal såvidt bli gylne.
- Avkjøl helt før dere fjerner de fra bakepapiret. Pepperkakene vil være veldig myke når de er varme og ikke virke helt stekt, men når de avkjøles blir de harde og sprø.
- Oppbevar i en kakeboks på et kjølig og mørkt sted. Pepperkakene blir myke om de oppbevares for varmt og lufttett.

     
Lager dere pepperkakene tykkere enn jeg har gjort her vil de bli seige inni og krispy utenpå, mens slik jeg har de her blir pepperkakene sprø, men seige når de tygges. Jeg bare E-L-S-K-E-R disse pepperkakene og oppfordrer alle til å prøve ut oppskriften!

    

Marsipan for latsabber!

Til denne marsipanen trenger dere verken å skolde mandler eller kverne de, en super oppskrift for latsabber med andre ord. Ikke at jeg skal klage, jeg maser alltid på mannen når jeg trenger hjelp med kverninga, det er tungt arbeid altså, men å skolde mandlene tar jeg meg aldri tid til. ENKEL marspian som er laget på null komma niks, men som er hundre ganger bedre enn marsipanen man kjøper på butikk som inneholder lite mandler og mengder sukker. Hurra for lettvinte løsninger!

 
En stor porsjon marsipan:
♦ 3 dl skoldede, kverna mandler *
♦ 3 ss sukrinmelis 
♦ 4 ss agavenektar / annen sirup. Jeg brukte agave for å få en lys farge på marsipanen.
♦ 1/2 ts vaniljepulver
♦ 1 ss vann eller 1 ss hjemmelaget knallrosa konditorfarge!

* Funksjonell mat selger også skoldede, kverna mandler og posen fåes kjøpt på stort sett alle helsekostbutikker. Det heter "finmalte mandler" og er ikke det samme som mandelmelet. :)

To do:
- Bland alt det tørre godt sammen. 
- Start med å tilsette agavenektaren og jobb den godt sammen med det tørre. Tilsett først ei spiseskje vann og se om marsipanen får en passelig konsistens. Jeg brukte kun 1 ss vann og det holdt, men tilsett eventuelt mer om nødvendig. 
- Trill til kuler, stikk ut marsipanen med fine utstikkere eller kutt opp i firkanter. Valgene er mange. 
- Frys ned om dere skal dyppe marsipanen i sjokolade, -som selvsagt er det beste! Oppskrift på hjemmelaget overtrekkssjokolade finner dere HER!

   

                       Enklere blir det neppe, eller hva? Marsipan i store mengder + jul = sant ♥
   

Hjemmelaget knallrosa konditorfarge til jul!

Det sies at man ikke skal leke med maten, men det er jeg ganske uenig, og spesielt til jul. Med et glass av denne fargeessensen kan man ha mye moro, man kan rett og slett farge alt man kunne tenke seg. Hva med rosa melisglasur, rosa risgrøt eller rosa kokosmakroner? Kun fantasien setter grensene. Jeg valgte å tilsette en god dæsj i en stor mengde raw kokos, deretter tørke og nå kan jeg pynte diverse med knallrosa kokos. Dere kan se under på bildene hvor lekkert det blir hvis man ruller marsipan i farget kokos eller tilsette en teskje i marsipandeigen. 

DET SMAKER IKKE RØDBETE AV KONDITORARGEN!! Det lukter litt av glasset, men det smaker ikke rødbete! 


♦ Det eneste dere trenger er en juicemaskin og rødbeter.
♦ Skrell rødbetene og juice.  Hell over på et tett glass.
♦ Holder seg i flere uker i kjøleskap.
EVENTUELT:
♦ Blend vann og rødbete i en foodprosessor, med stavmikser eller blender.
♦ Bruk minst mulig vann, men nok til at alt blendes.
♦ Sil gjennom et kaffefilter/finmasket sil eller liknende og ta vare på den fargede væsken.  
TIPS!
Tilsett gjerne smakstilsetninger som mynte, vanilje eller stevia. 


                                       Kjempeenkelt og veldig lekkert, eller hva mener dere?
 

Sukkerfrie, veganske karameller med 4 ingredienser!

Disse karamellene blir seige som "smørbukk" i romtemperatur og steinharde i kjøleskapet, de smaker fantastisk godt og er helt uten sukker og meieriprodukter. Dette er en sånn karamell du kan suge på leeenge, eller tygge den og karamellen vil feste seg til tennene. Dét er karamellen sin det! Jeg har lenge prøvd å lage perfekt, sukkerfri karamell, -uten hell, men i år var lykken på min side og jeg har fått til en oppskrift som jeg mener er knallgod. På grunn av palmesukkeret blir karamellen mye mørkere på farge enn om man skulle brukt kun sukrin eller hvitt sukker. Jeg liker den karamelliserte smaken som palmesukkeret har og i denne karamellen gir palmesukkeret karamellen en mer intens, mørk og litt kaffeaktig smak. 

  
Oppskrift på 30 små karameller:
♦ 1,5 dl palmesukker
♦ 0,5 dl sukrin
♦ 1 ss kokosolje
♦ 1/3 ts vaniljepulver

Slik lager du karamellen:
- Bruk en tykkbundet stekepanne eller gryte. 
- Legg alle ingrediensene i panna. Sett varmen på ca. halv styrke. 
- Bland alt godt sammen.
- Rør rundt hele tiden. 
- Bildene under viser hvordan det skal se ut. Litt og litt smelter, så blir alt klumpete og deretter er alt sukkeret smeltet. 
- Nå begynner karamelliseringen. Rør hele tiden. Varmen skal stå på ca halv styrke eller litt under, har du for høy varme vil karamellen brenne seg. 
- Karamellen er ferdig når den stivner på ei skje eller noe annet kaldt. 
- Tilsammen tar det ca 45 minutter å lage karamellen hvis du smelter på svak varme. 
- Kle ei form med bakepapir og hell karamellen over, ELLER bruk silikonformer slik jeg gjorde, men da må du være sikker på at formen tåler høy varme. Hvis du gjør førstenevnt setter du formen kjølig og når karamellen er stiv nok tar du den ut av formen og kutter den opp i passelige biter. Sett så kjølig slik at karamellen stivner helt.
- Pakk inn i cellofanpapir eller bakepapir.
- Oppbevar der du måtte ønske, men husk at karamellene blir sinnsykt harde i kjøleskap.
VIKTIG! Pass opp, dette er svært varmt!!

  
    Her prøver jeg å demonstrere hvor seig karamellen er:

Hvis du pakker karamellene inn i litt cellofanpapir eller bakepapir kan de fint stå ute i romtemperatur i uendelig uten at det går ut over konsistens eller smak. Karamellene bør pakkes inn for hvis ikke vil de klistre seg sammen og det er ikke noe særlig. Vi hadde ei skål på stuebordet og vips, etter noen dager var alle borte! 

  

Magre kokosmakroner!

Det var aldri meningen å lage magre kokosmakroner siden desember er måneden for utskeielser og mengder av snop uten dårlig samvittighet, men så var det den kvelden jeg skulle lage kokosmakroner og hadde stivpisket eggehvitene til kokosmakronene og hva er det jeg oppdager!? Joda, jeg var tom for "vanlig" kokos og var nødt til å ty til det beste alternativet jeg hadde tilgjenlig, nemlig fettredusert kokos. Bruk gjerne vanlig kokos, det bestemmer du helt selv, men dypp kokosmakronene i smelta sjokolade. Nam, alt bør dyppes i sjokolade!

      Til 12 store og magre kokosmakroner ;) 
♦ 5 stk eggehviter fra økologisk og frittgående høns (Large)
♦ 4 dl fettredusert kokos
♦ 0,75 dl sukrin
♦ 20 dråper stevia english toffee
♦ 1/2 ts ekte vaniljepulver

To do:
- Pisk eggehvitene stive sammen med sukrin og stevia. Husk at hvis du tilsetter bare en dråpe olje vil ikke hvitene bli stive så pass på at maskinen du bruker er helt ren og at du ikke får med noe fra eggeplomma.
- Bland kokos og vanilje. 
- Vend forsiktig inn eggehvitene i kokosen. Bruk gjerne en slikkepott og vend rundt. Forsiktig.
- Lag topper ved hjelp av ei skje. Jeg måtte klemme makronene lett sammen for å forme de. 
- Stek på 170 grader i 15-20 minutter avhengig av ovnen, men se jevnlig etter makronene! De er ferdige når toppene er jyllenbrune. 
- Hvis du skal dyppe kokosmakronene i sjokolade er det lurt å avkjøle de først. 

     
              Kom gjerne innom bloggen igjen litt senere i dag, da vil jeg poste en liten give away!

Mjuuugly's uimotståelige nøttekuber (sukkerfrie!)

Åh, disse nøttekubene er bare helt fantastisk gode! Husker dere "Nøttegodt" fra "Polly"? De som er laget med blant annet mandler, cashewnøtter og sirup/sukker? For meg var det kjærlighet ved første bit da jeg smakte de og de har ofte vært mitt i-nøden-godteri. Mine nøttekuber er mye bedre enn Polly's, og påvirker knapt blodsukkeret. Jeg har valgt å bruke en blanding av sukrin og palmesukker/kokossukker (les mer HER) for å få et ekstra godt resultat, og sannelig, -disse nøttekubene er bare helt uimotståelige. Jeg vet at mange ikke liker den kalde følelsen i munnen som sukrin gir, men disse nøttekubene er bare nødt å prøves, helt klart en av mine beste oppskrifter noen sinne!

   
Mjuuugly's uimotståelige nøttekuber:
♦ 2 dl mandler
♦ 1,5 dl valnøtter
♦ 1 dl pistasjnøtter
♦ 0,5 dl hasselnøtter
♦ 1 dl sukrin
♦ 1 dl palmesukker
♦ 2 ss kokosolje
♦ 3/4 ts vaniljepulver
♦ Salt

Jeg vil definitivt anbefale nøttemiksen over, men om dere ikke har alle nøttene, eller ikke tåler alle, så kommer en alternativ variant under. Begge er nydelige, men den ovenfor med pistasjnøtter er bare helt, som navnet sier, -uimotståelig!
Nøttekuber oppskrift to:
♦ 2 dl mandler
♦ 1 dl valnøtter
♦ 1 dl hasselnøtter
♦ 1 dl kokos
+ samme mengde sukrin, palmesukker, kokosolje og vaniljepulver som over.

FELLES FOR BEGGE OPPSKRIFTENE:
- Grovhakk nøtter. Jeg er lat og brukte foodprosessoren med pulsfunksjon. 
- Smelt sukrin, palmesukker, kokosolje og vaniljepulver på middels varme. Dette vil ta litt tid, men pass på å røre inni mellom. SE PÅ BILDENE NEDENFOR! Jeg brukte ei god gammeldags jern-stekepanne, men en tykkbunnet kjele bør gå fint.
- Når sukrinen og palmesukkeret er helt smeltet tilsettes nøttene. Nå vil karamellen stivne litt så da er det på'an igjen og smelte. Nøttene vil nå karamelliseres. 
- Nøttene er ferdig karamellisert når sukrinen og palmesukkeret er helt smeltet sammen med nøttene og det ikke er antydning til sukkerkrystaller. 
- Hell nøtteblandingen over i ei form med bakepapir. Strø over ønsket mengde salt og sett formen kjølig. 
- Når nøttemassen er avkjølt nok til at du kan ta på den uten å brenne deg kutter du den opp i passelige kuber. Avkjøl helt. 
- Oppbevares i kjøleskap. Kan fint fryses. 
VIKTIG: Når man skal lage nøttekubene etter min oppskrift er det veldig viktig med en klype tålmodighet foran komfyren for det må røres og passes på hele tiden slik at karamellen ikke blir brent. Beregn 45 minutter fra du setter på stekeplaten og du er 100% sikker på et perfekt resultat! Og dere, husk at det blir svært hett og at små barnefingre må holdes langt unna!

       
Dette er sunt snop som knapt påvirker blodsukkeret og som kan spises med god samvittighet, men nøtter er kaloririkt og disse er avhengighetsskapene, så da har jeg gjort min plikt og advart dere! Hva tenker dere om nøttekubene, har dere lyst å prøve oppskriften? :)

Min julegave til dere:

I fjor tilbragte jeg nesten hele desember måned på Sørlandets rehabiliteringssenter på Eiken i håp om å lære teknikker og metoder til å mestre hverdagen med ME bedre. I år blir jeg hjemme og har derfor tenkt til å gi dere en stor julegave som skal bli fordelt ut over hele desember, nemlig en julekalender! Fra 1.desember - 24. desember vil dere daglig finne nye innlegg på bloggen. Stort sett blir det oppskrifter, men også noen tips og give aways. Noen av oppskriftene har dere kanskje sett før på bloggen, men som jeg gjerne vil dele på nytt. 


Som dere vet er det mye jobb å forberede seg til 24 innlegg på så kort tid, spesielt når dagene mine er fyllt med så mye utmattelse som det til tider blir. Jeg håper dere er flinke til å kommentere innleggene jeg legger ut gjennom hele desember, slik at jeg føler jeg får lønn for strevet. Jeg begynte nemlig planleggingen av denne julekalenderen allerede i oktober. Jeg blir utrolig takknemlig for hver eneste kommentar dere legger igjen og dere skal vite at det betyr enormt mye for motivasjonen for videre blogging! 

     Håper dere ser frem til desember måned sammen med meg her på bloggen, for det gjør jeg!  

Raw waldorfsalat!


Det nærmer seg jul med stormskritt og før en aner ord av det er dagen her. Nå vil jeg gi dere et av årets heteste tips til nydelig tilbehør til jule-eller nyttårsmiddagen! Gleden var stor da jeg smakte på denne og fant ut hvor god denne var. Spør du meg, et fullverdig alternativ til tradisjonell waldorfsalat, og så enkelt da. Faktisk så MÅ dere bare prøve denne i løpet av desember måned!

Waldorfsalat er godt sammen med alt kjøtt, men er spesielt en slager sammen med kalkun. Jeg spiser ikke kjøtt lengre så på bilde under spiste jeg den sammen med laks og brokkoli, og det var veldig godt siden waldorfsalaten er syrlig og laks er godt med sitron. Ellers vil jeg anbefale dere å spise denne waldorfsalaten sammen med brun saus og quorn (LINK), da dette er det nærmeste man kan komme kylling/kalkun på vegetarisk vis. Jeg har testet og det ble nydelig, faktisk så godt at det blir min julemiddag i år, mens familien spiser kalkun. :)


Raw waldorfsalat:
Til ca tre personer
♦ 2 dl rå cashewnøtter, bløtlagt en times tid
♦ Saft av 1/2 sitron
♦ Saft av 1 appelsin
♦ 1 eple
♦ 1 del stangselleri
♦ 1 del druer uten steiner
♦ 1 del valnøtter, helst bløtlagt noen timer

SLIK GJØR DU:
- Kvern cashewnøtter, sitronsaft og appelsinsaft til en tykk krem. Jeg fikk 1,5 dl saft og brukte alt.
- Det er mulig du trenger litt ekstra, eller litt mindre væske, det kommer an på maskinen din, men bruk minst mulig væske.
- Rør kremen sammen med selleri, eple, druer og valnøtter. 
- Sett kaldt.

La den gjerne stå tildekket i kjøleskapet over natten, slik vil smakene sette seg bedre og trekke inn i frukten. Waldorfsalaten ble mildere på smak dag to, og dessuten blir den også fastere i "fisken" etter en dag i kjøleskap.

 
I fjor laget jeg waldorfsalat laget på soyakrem, HER er oppskriften, men vet dere hva, denne var mye bedre og siden waldorfsalat skal serveres kald med rå frukt og stangselleri så må jeg si at denne var imponerende lik waldorfsalaten vi spiser på julaften, -med majones og krem.

Sjokoladekalender med hjemmelaget sjokolade!

Denne kalenderen kom jeg over i forrige uke og jeg syns den var så genial at jeg måtte kjøpe den. Her får du altså en kalender du kan fylle med hjemmelaget (sukkerfri, laktosefri, lavkarbo, vegansk, og så videre) sjokolade. Det følger med en stor silikonform med 24 julemotiv. Kjempesøt kalender. Koster 199,- på jernia og det vil jeg si er grei pris siden slike silikonformer er veldig dyre i Norge. Og dere, man trenger jo ikke fylle hele kalenderen med sjokolade, man kan jo alltids ha litt annen snacks også!

       Og se så fine sjokoladene blir:

Dessuten kan man ta vare på selve esken sjokoladene skal legges i og bruke den til sjokolade en annen gang.
 


Dette innlegget burde nok kommet tidligere, men hvorfor ikke ha den i bakhode og se om kalenderen selges på halv pris etter hvert så får dere en veldig billig sjokoladeform? Resultatet er i hvertfall veldig søte sjokolader! Min kalender derimot, den blir ikke fyllt før til neste år siden jeg er på Eiken nå og hadde det så travelt før jeg reiste at jeg ikke fikk fyllt den og tatt den med, eller skrevet dette innlegget. Akkurat nå irriterer det meg veldig siden jeg er ekstremt sjokoladesugen og tennene løper i vann bare ved tanken på at fryseboksen, hjemme, er full av nydelig sjokolade... 


Tusen takk for alle mail. Jeg skal svare så fort jeg har energi til det, men nå er det natta! Er det forresten noen av dere som er interessert i å lese om rehabiliteringstilbudet for ME-syke som jeg er på nå?

Det er nå du bør hamstre!

Jeg vil bare tipse dere om at det er nå det lønner seg å hamstre nøtter i bøtter og spann, for det er nettopp rundt juletider nøttene er på sitt absolutt billigste. Det er jo ingen hemmlighet at vi som spiser mye raw food er store tilhengere av mandler, men det vet jeg at det er mange andre som også er, f.eks lavkarbere og glutenallergikere. Julen er deffintivt årstiden hvor nordmenn kjøper mest nøtter og derfor blir ikke nøttene liggende så lenge i butikk som ellers i året. Ja, for nøttene harskner lett ved å ligge åpent, lyst og varmt i en butikk, dessuten veldig uhygienisk!

Derfor, kjøp mandlene nå, i store mengder og frys ned så har du ferske og fine mandler resten av året! Mandlene holder seg supert i fryseboksen. Du får mandler til så billig som 29,-/kg, og det er supermat til en billig penge!

        Les mer om oppbevaring av nøtter, frø og kjerner i DETTE innlegget.

Waldorfsalat med hjemmelaget majones (laktosefri).

Det er ikke mange årene siden jeg begynte å like waldorfsalat, men nå er jeg frelst. Jeg står heller over et måltid med kalkun enn å spise det uten waldorfsalat. For alle der ute som ikke har smakt dette høres det sikkert veldig rart ut med både krem, majones, valnøtter, stangselleri, epler og druer sammen, men kombinasjonen er perfekt balansert! Dessuten passer det veldig godt sammen med poteter og brun saus, men er spesielt godt med kalkun da. Har aldri smakt det med noe annet da dette er "hellig" kost for meg og har kun blitt spist i jula. Vet ikke helt om det vil fortsette slik for dette er den beste maten jeg kan få!

Vi hadde kalkun på julaften. Det er det jeg har vokst opp med og det er min tradisjon. Jeg gleder meg hele året til kalkunmiddagen på julaften, men i år ble det for mye. Jeg vet ikke om det var kombinasjonen waldorfsalat, riskrem, og ribbe dagen derpå, men magen likte det hvertfall ikke. Nyttårsaften blir det kalkun igjen og denne gangen skal jeg ta med min egne hjemmelagde waldorfsalat og forhåpentligvis blir magen litt mer sammarbeidsvillig etter denne!  Oppskriften var det moro å finne ut av for den tok jeg på sparket i går da min mor fortalte meg at det ikke blir waldorfsalat til kalkunen, i stedet blir det fløtegratinerte poteter. Makan... Fløtegratinerte poteter!? Jeg liker ikke det en gang, så her måtte jeg i tenkeboksen og kom frem til denne oppskriften!Oppskrift på laktosefri waldofsalat:
♦ 1 pakke soyakrem
♦ Hjemmelaget majones, det blir litt over 1 dl *
♦ 300g druer (over ei halv kurv)
♦ 300g grønne epler (2 epler)
♦ 100g valnøtter (1 pose)
♦ 150g stangselleri (3 stilker)
♦ En skvis sitron
♦ Spar noen druer og valnøtter til pynt!

TIPS:
Noen bruker ananas og hodekål i waldorfsalaten, men smaken er som baken. Bruk det du liker! Jeg er ikke glad i stangselleri, men det ville ikke vært waldorfsalat uten så det er et "must".SLIK GJØR DU:
- Pisk soyakrem og bland den med hjemmelaget majones og sitron.
- Del druene i to (fjern steiner!), del eplene i terninger (jeg fjerner skall), hakk valnøttene og kutt stangsellerien i biter. 
- Bland druer, epler, valnøtter og stangselleri med kremen.
- Pynt med valnøtter og druer.
- Sett i kjøleskap til servering.

* Til majonesen brukte jeg:
♦ 2 eggeplomme fra økologisk, frittgående og glade høns!
♦ 1 dl kaldpresset rapsolje
♦ 1 ts grov sennep (fra Helios)
♦ Saft av en halv sitron
♦ En klype himalayasalt
♦ Bruk gjerne en dæsj eddik om du har!Majones lager du slik:
- Romtemperér alle ingrediensene. Dette er VIKTIG!
- Bland alle ingredienser unntatt olje.
- Du kan vispe for hånd eller med stavmikser/håndmikser (anbefales, går mye raskere!).
- Hvis du visper for hånd er det svært viktig at du tar en dråpe olje av gangen i begynnelsen slik at egg og olje ikke skiller seg, etterhvert kan du helle i en tynn stråle mens du visper eggene. Blandingen skal tykne.
- Bruker du mikser er det ikke like stor sjanse for at egg og olje skiller seg, men start med litt olje av gangen.
- Det eneste som kan gå galt her er at egg og olje skiller seg, og dette reduserer du sjansen for hvis du bare tar litt olje av gangen, pluss at alle ingrediensene er romtempererte!
Veldig enkelt, og det anbefales virkelig! Du kommer til å bli imponert over hvor godt og enkelt dette er!

TIPS: Bruk kun kaldpresset olje og bruk en smaksnøytral olje som solsikke eller raps. Olivenolje vil ødelegge hele majonesen, det samme gjelder for aioli!
TIPS: Tilsetter du hvitløk har du en hjemmelaget aioli, kjempegodt til alt som passer til hvitløk, som dip, i salat, med skalldyr, kylling, på brød, over grønnsaker, osv... Mmm!
PSSST: Du kan lage waldorfsalaten uten egg ved å bytte ut majonesen med eggfri majones fra helsekostbutikk, men dette har jeg ingen erfaring med selv

Waldorfsalaten smaker himmelsk! Den eneste forskjellen fra den "tradisjonelle" med kremfløte og kjøpemajones, er at denne blir bløtere i konsistensen, så det er greit å være obs. på det. Helt nydelig!
♦ OPPDATERING: Etter et døgn i kjøleskapet trekker den til seg væske og blir tørrere, så det kan med andre ord være en fordel å la den stå over natten hvis du liker waldorfsalaten litt tørr :)   Og "kokken" måtte smake...

... Så hun smakte med økologisk hamburgerrygg. Veldig godt, den er mer en godkjent! Gleder meg til hva resten av den skeptiske gjengen sier i morgen. Tror nok ikke jeg sier noe før alle har spist! ;)
Forresten! Jeg har endeliiig fått meg kjøkkenvekt, forhåpentligvis til glede for dere også. Er så lei "ss", "ts" og "dl" nå! God natt :)

Uggen... Ristede, salte mandler!

Nå sitter vi her inntullet i tepper. Det er fryktelig kaldt på sørlandet og etter et døgn ute av leiligheten sliter vi med å få varme i den igjen. Min kjære har feber og jeg har sovet 24 timer fra i går. Formen er ikke bra og jeg har ingen anelse om hva det kan være for noe. Julen har vært super. Jeg har holdt meg sukkerfri, men skal ærlig innrømme at det var svært vanskelig å unngå å legge merke til twisten. Jeg holdt meg likevel unna den og er veldig glad for det! Maten har vært fantastisk, men jeg har mine mistanker om at kombinasjonen kalkun, ribbe, waldorfsalat og riskrem over to dager var noe hardt for denne kroppen.. Det er ikke hverdagsmat her i hus nei. Dere husker kanskje at jeg skrev at riskremen på julaften er hellig for meg, og at jeg skulle spise den på julaften? Det gjorde jeg, men neste gang lager jeg min sukker-og laktosefrie variant... Ikke nok med det, jeg ser ut som en pizza. Helt tydelig at et par utskjeielser vises på huden i dagene etter. Så mye kviser har jeg ikke hatt siden i puberteten!

Nok klaging. Poenget eller det jeg egentlig vil frem til er at jeg ikke føler meg bra etter to dager med mat jeg ellers ikke spiser og at jeg vil ha dette svart på hvitt til neste gang jeg skal skeie ut noen dager.

Det er godt med noe salt når man er uggen og rar i mage, og/eller har fått i seg for mye søtt. I dag laget jeg en stor porsjon med ristede, salte mandler. De ble knallgode! Knasende sprø og salte, anbefales på det varmeste!

    Ristede, salte mandler!


Du trenger:

♦ Mandler
♦ Kokosfett uten smak, evt. smaksnøytral olje eller kokosfett med smak.
♦ Himalayasalt
♦ Jeg kledde en kakeform med bakepair og ristet mandlene i den.


- Jeg la mandlene i en kakeform for å gjøre det enklere å riste de. Hadde bakepapir under og salt og kokosfett rundt mandlene. 
- Bruk mye salt! Mye av saltet ristes til bunns.
- Jeg ristet mandlene på 170 grader i 15 minutter og ristet kakeformen noen ganger underveis.
- Avkjøl lenge!

  Før og etter:
 

Veldig, veldig gode, så det er vanskelig å stoppe når man først har fått smaken på disse! Man blir rett og slett hekta, så nå er du advart! :)

Ha en fortsatt god jul. Med vennlig hilsen Nissefar og jeg :o)

Tenk positivt!


Gavene er handlet, maten er planlagt, avtalene er klare, stuen er skrubbet og juletreet pyntet. Kakene er i boks og julen er rett rundt hjørnet. Vinteren har for lengst lagt seg over det norske land og snøen daler lett fra himmelen. Forventningene til de nærmeste dagene er skyhøye både for store og små. Skuldrene heves, stresset stiger og humøret synket. Julen er en høytid hvor vi skal kose oss med familien, men også en høytid for krangel og brøl. Mange misliker til og med julen fordi det stilles så høye krav. Gravene skal være dyre og eksklusive og det forventes at samtlige i familien skal møtes med et åpent sinn. Vi glemmer hva julen handler om!  


Ro deg ned, kos deg, nyt dagene og...Tenk positive tanker,
Bruk positive ord,
Gjør positive handlinger,
Og det positive gror!

Et hengende hode smitter, det samme gjør et smil. SMIL! Vi har masse å være takknemlige for og vær bevisst over hva du er takknemlige for! Visste du at sjansen for å bli født i Norge er like stor som å vinne i lotto? Det er en gave i seg selv.Jeg ønsker dere noen fredelige dager. Jeg ønsker dere varme, hygge og ro. Jeg ønsker dere god mat og en mett mage. Jeg ønsker dere en riktig god jul og sender dere en god klem og et smil! :o)

Ristopper!

Ristopper må være den enkleste julekaken i rekken, men den er også en slager. Med tanke på gluten er det veldig greit å bruke puffet ris fremfor hvete eller havre :)
For mange måneder siden lagde jeg "ris"topper med puffet kamut, det kan dere lese mer om her. I tilegg har jeg prøvd med puffet bokhvete, men det smakte ikke bra, så styr unna puffet bokhvete! Bokhvete er naturlig glutenfritt, men det har en særegen smak. Jeg liker bokhvete, men som puffet var bokhveten ikke god. Her ser dere hvordan de ble med bokhvete, laget i miniformer:Denne gangen prøvde jeg med puffet ris og det ble veldig godt. Jeg vet ikke om man får kjøpt økologisk puffet ris i norske butikker, jeg har hvertfall aldri sett det, men både puffet kamut og puffet ris fåes kjøpt på iHerb og det er de jeg bruker. Du finner puffet ris HER og puffet kamut HER.

Til ristopper trenger du kun:
♦ Puffet ris
Hjemmelaget sjokolade eller ferdigkjøpt, (smelt den med et par spiseskjeer kokosolje)
♦ Muffinsformer, gir finere fassong :)
Enklere kan det ikke bli, bare se her:

Disse kan oppbevares i en kakeboks på et kjølig sted (kjeller, bod, kjøleskap). Det er lang holdbarhet på de. Jeg har fryst ned mine, men har ikke sjekket hvordan det ble :)...Og så må jeg bare si at det kommer et innlegg med noe fantastisk godt en av de neste dagene. Dere bør henge med, for dette må dere bare få med dere!!! :D

Hell i uhell: Havreknas! (sukker-og glutenfri)

Alt kan ikke gå etter planen, eller kan det det? Denne oppskriften ble til da jeg nok en gang skulle sette en av idéene mine til live, men det ble ikke helt som planlagt. Planen var å lage havreflarn, men slik ble det ikke. Det jeg derimot fikk var noe liknende, havreknas kaller jeg de. Havreknaset smaker havre, karamell og bittelitt kokos. De ble knasende sprø i kantene! Hell i uhell får en vel si. :)

   "Håp og glede". Viktig det! :)


Til 21 stk brukte jeg:
♦ 3 dl glutenfri havregryn
♦ 1 dl sukrin
♦ 5 ss kokosolje (extra virgin kaldpresset) / annen smaksnøytral olje/smør.
♦ 7 dråper stevia English toffee
♦ 1 egg
♦ 1 ss jyttemel / annet glutenfritt mel- Bland alle ingrediensene godt sammen.
- Sett på et stekebrett med litt avstand mellom hver.
- Stekes i ca 12 minutter på 180 grader. De skal være gylne.
- Avkjøl! De vil være veldig myke når de er varme, men blir harde og sprø i kantene når de er avkjølt!
- Hvis du dobler porsjonen så ikke bruk dobbelt så mye sukrin. 1 dl er i grenseland til denne porsjonen. Du kan med andre ord med fordel bruke mindre sukrin og mer stevia! 

Tenk at det kun er 4 dager igjen til jul! Syns det er sprøtt jeg, og denne uken kommer sikkert til å fly av gårde! Husk å senke skuldrene og lytte til kroppen, julen kommer uansett så ingen grunn til panikk. Ha en god uke!

Kokosmakroner uten sukker :)Kokosmakroner er kjempeenkle å lage! Det skal mye sukker og smør i de originale oppskriftene, derfor byttet jeg ut noen ingredienser og satt igjen med kokosmakroner uten sukker og laktose. Jeg fulgte (som vanlig...) ingen oppskrift, jeg følte meg frem og fant en oppskrift jeg er veldig fornøyd med, og som jeg vil dele med dere. Kokosmakronene er sprø i kantene og myke og luftige inni. Slik kokosmakroner skal være!


Jeg brukte:
♦ 3 romtempererte eggehviter (Rykende ferske gårdsegg fra økologiske, frittgående og glade høner!
♦ 1 romtemperert eggeplomme (Gir fin og gylden farge)
♦ 3 dl kokos
♦ 1 dl sukrin
♦ 5 ss kokosolje
♦ 1/4 ts vaniljepulver
♦ 1 pose (1 ts) steviapulver (kan droppes)
♦ 5 dråper stevia vanilla creme (kan droppes)Slik gjør du:
- Stivpisk eggehvitene. (Noen lager kokosmakroner på hele egg, men jeg innbilder meg at kokosmakronene blir luftigere når man bruker stivpisket eggehvite).
- Bland alt det tørre godt sammen.
- Tilsett eggeplomme, steviadråper og kokosolje og bland godt sammen. Eggene bør være romtempererte hvis ikke stivner kokosoljen og det blir vanskeligere å blande sammen.
- Vend inn eggehvitene i kokosblandingen. Det vil si rør forsiktig(!) inn hvitene slik at de beholder mest mulig av luften og ikke detter sammen!
- Form til topper med to spiseskjeer og sett på bakepapir.
- Stekes midt i ovnen på 175 grader i 12-15 min. Det er svært viktig at du sjekker de ofte de siste minuttene. Toppene blir fort brune!
- Siden de inneholder eggehvite og sukrin bør de fryses og tas opp til hver servering! :)
VIKTIG: Ikke rør kokosmakronene før de er helt avkjølt! Når de er varme er de veldig myke og detter fra hverandre veldig lett. Du må vente med å fjerne de fra bakepapiret til de er helt avkjølt!

    Pssst... Husk at kokosmakroner er veldig gode dyppet i sjokolade...


Jeg må få sitere min svært kresne venn. Han smakte på kokosmakronene og sa: "De smaker akkurat slik kokosmakroner skal smake jo!". Han var virket like sjokkert over at han syns de var så gode, som jeg ble da han likte mine sunnere variant av kokosmakroner! Det var veldig stas! :) 

I kveld skal jentene mine og jeg ha pepperkakelaging/pynting med melis, non stop, seigmenn, fargeessenser og det som hører med på pepperkakene. Og jeg, jeg skal pynte et pepperkakehus og spise tonnevis av mandariner, kokosmakroner og kransekakestenger!

GOD HELG mine kjære lesere! 


       Her er et bilde fra dagens porsjon. Stekt et par minutter lengre:

Jul uten sukker: Når en pepperkakebaker...

...ikke spiser sukker, hva gjør hun da? Jo, det skal jeg fortelle deg! 


Hun blir med på moroa og knar, kjevler, trykker ut kaker, steker, og pynter pepperkakene i stedet for å spise dem! I går hadde min nærmeste familie og jeg bakedag, en kjempekoselig tradisjon. Familien min vet at jeg er sukker-og glutenfri så de visste at jeg ikke kom til å ta del i spisingen, men herreman jeg koste meg da veldig!


Vi laget noen brett med pepperkaker og jeg fikk lage et eget brett med håndkjærte hjerter med hull i til å henges som pynt i stua. Jeg elsker å ha noen pepperkaker hengene rundt i stua i desember måned. Det er så koselig, men dufter nydelig også! Blogger som jeg "er" må jeg jo dokumentere:


I tilegg lagde de et par andre slag, men de var gjort på null komma niks så jeg så knapt at ingredienser ble til deig. Jeg derimot, jeg lagde rå sjokolade og min bror kverna mandler for meg. Og så var jeg i gang med hjemmelaget marsipan. Det ble mitt sukkerfrie bidrag i bakedagen! Jeg fulgte DENNE oppskriften, men jeg brukte ikke hjemmelaget rød fargeessens. Jeg tripplet porsjonen og brukte to eggehviter i stedetfor rød fargeessens. Mammas mandelkvern jukser noe veldig så det ble en veldig grov marsipan, det er ikke å anbefale om dere har andre muligheter.

  


Det er altså ikke noe problem å være sukkerfri, og samtidlig kose seg i jula! Alt handler om den mentale innstillingen. Hvis du i utgangspunktet er negativ til å spise sukkerfritt, men gjør det fordi du vil føle deg bedre, -kommer du til å få noen måneder med "smerte". Er du derimot positivt innstilt og ser gledene og ikke det negative ved å spise sukkerfritt, så vil det gå over all forventning! Det er nemlig veldig lett! Det finnes så mange gode anternativer, man trenger ikke sukker for å kose seg!


Familien reagerer ikke på at jeg takker nei til brus og kaker, men de reagerer på at jeg tar bilder av alt som kan spises! Hva er så rart med det da? ;)

Kransekakestenger!


Og siden jeg er sukkerfri er kransekakestengene naturligvis det samme! Våknet opp i morges med smak av kransekake i munnen, så det tok ikke lang tid før jeg fant ut at jeg ville lage min kjernesunne vri på kransekaka. Å lage stenger i stedetfor kake er mye lettere, ingen former og null stress, (sett bortifra å kverne mandlene da). Her er det også kjempeviktig at dere bruker mandelkvern og ikke foodprosessor! Da er det greit å ha en mann i hus/en hjelpende hånd! :)

Til ca 25 store kransekakestenger trenger du:
♦ 6 dl mandler (kvernes i mandelkvern)
♦ 2 dl sukrin (males til melis i kaffekvern) eller ferdigkjøpt sukrinmelis
♦ 4 eggehviter fra frittgående, økologiske og glade høner! :)
♦ 1,5 ts vaniljePULVER(!)
♦ 1 pose (1 ts) stevia pulver


   Slik gjør du:


- Du kan bruke mer sukrin om du vil, men jeg syns ikke det er nødvendig.
- Bland alt det tørre godt sammen.
- Bland inn én og én eggehvite. Fire (str. L) eggehviter passet perfekt til denne porsjonen.
- Rull til stenger og legg på stekebrett med bakepapir. Det hadde ikke jeg...
- Stekes på 175 grader på nederste hylle i 15 minutter. Avkjøl.
- Pynt med melis eller sjokolade. Du kan også fryse de uten pynt.
- Fryses ned og tas opp et par timer før de skal spises. Da holder de seg seige og gode. Knasende kransekakestenger/kake er ikke godt!

  Sukringlasur:


Jeg pyntet de med melis før jeg fryste. Det kommer ikke bilder av kransekakestengene med melis da jeg hadde et lite uhell... Det gikk hull på posen og det ble melis over hele kjøkkenet!
Likevel vil jeg minne om at rød/rosa fargeessens + sukrinmelis = veldig fin melisglasur. Sukrinmelis lages veldig enkelt i et kaffekvern, det samme gjør fargeessensen. Det går også an å kjøpe sukrinmelis. Bruk sprøytepose så slipper du melisglasur over hele kjøkkenet... :) Du kan blande sukrimelisen med vann eller fargeessens og sitter da igjen med sukringlasur.

Nå har jeg endelig fått pyntet jula inn i stua og det er så koselig. Og som dere ser serverer nissefar kransekakestenger, så nå kan jula bare komme!

Allergivennlige peppernøtter uten pepper!


Her kommer en glutenfri, sukkerfri, eggfri, laktosefri, soyafri og vegan versjon av peppernøtter, nemlig:  allergivennlige peppernøtter uten pepper! Pepper var en gang en del av pepperkakeoppskriftene, slik er det ikke nå lengre! Jeg er faktisk veldig glad for at jeg har utviklet denne oppskriften, både fordi den er så allergivennlig og fordi det egentlig ikke var tanken bak de i det hele tatt! Du kan i tilegg spise de rå, men denne gangen valgte jeg å steke de med håp om pepperkakekonsistens. De ble myke og veldig gode! Etter min mening ble de mye bedre enn steinharde pepperkaker! Så hvis du enten liker pepperkaker, er på utkikk etter glutenfrie og sukkerfrie pepperkaker så må du prøve disse!

Oppskrift:
♥ Paranøttmasse (rester fra paranøttemelken, men her kan man bruke mandelmasse også, eller bare mandelmel, ca 2 dl)
♥ 7 små dadler (bløtlagt en timestid)
♥ 3 ss mandelmel
♥ 2 ss yaconsirup
♥ 1/3 ts kanel
♥ 1/3 ts ingefærpulver
♥ 1/3 ts nellikpulver
- Alle ingrediensene blandes i en foodprosessor og trilles til kuler.
- Jeg trykte de ned med en gaffel for å gjøre de litt flatere.
- Stekes på 200 grader i 15 minutter. De blir saftige og myke etter 15 minutter. Jeg vil tro at hvis du steker de lengre blir de ganske tørre. Neste gang skal jeg steke mine lengre. Jeg liker kremerte pepperkaker ;)
- Oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet, men bør fryses hvis de ikke skal spises en av de nærmeste dagene.Dere kan tro det duftet herlig i leiligheten når disse peppernøttene ble stekt! Nesa løp i vann og nå er jeg blitt forskjølet, men skal spise masse grønne tilskudd slik at jeg blir frisk og fin igjen raskt! :)

KOKOSBOLLER uten sukker! Nam, nam, nam!


Jeg elsker kokosboller! Luftige, søte, hvite topper, dekket i deilig sjokolade og rullet i kokos. Det er alltid en kamp mot kokosen når man spiser kokosboller, og for å unngå at alt havner på tallerkenen, gulvet eller i sofaen må man spise dem raskt og gjennomtenkt. Jeg forbiner kokosboller med julesnop, men de smaker alldeles nydelig året rundt. Sunne er de også når man dropper sukkeret!

Jeg har slitt veldig med å finne riktig mengde agar i denne oppskriften, så om du skal bruke agar er det viktig at du følger oppskriften. Ellers kan du bruke gelatin, som er det mest vanlige, men da vil jeg anbefale deg å følge denne oppskriften, bare bytte ut sukkeret med sukrin.

Slik gjør du:
Det er ingenting magisk med oppskriften. Jeg har bare byttet ut noen ting som er vesentlig i mitt sukkerfrie kosthold. Det jeg har gjort er å bruke 5 eggehviter (fra frittgående, økologisk og glade høns!), jeg brukte 3 ts agar som jeg oppløste i kokende vann, ca 1,5dl!. Eggehvitene piskes stive sammen med 8 ss sukrin og 1 ts ekte vaniljepulver. Når eggehvitene er stive og agar-blandingen er klar (når den har begynt å tykne), helles den over i eggehviten i en tynn stråle. La vispen gå til eggehviten er stiv igjen. Dette er litt vanskeligere med agar enn gelatin da agar stivner med en gang den blir nedkjølt, så her må du være raskt. Jeg helte så hviten over i en sprøytepose og gikk ut og laget kokosbollene. Så stod de en halvtimes tid ute og ble faste og fine. VIKTIG: Når du bruker agar må du ikke bruke mye mer enn det jeg har skrevet her, til 5 hviter. Bruker du mer blir de altfor harde, mens bruker du mindre stivner de ikke. Det kreves litt trening med agar, men det funker veldig fint! :)
Hvorfor agar? Les HER!


Kokosboller må være dekket i sjokolade!

Her kan du velge selv om du lager sjokolade (den bør være tykk for å få et tykt lag sjokolade), eller om du smelter en sukkerfri eller 80% sjokolade og tilsetter en skvett kokosolje. Mange bruker delfiafett når de smelter sjokolade. Det er transfett. Hold dere langt unna delfiafett. Bruk heller kaldpresset jomfru kokosolje, som er sunn! Jeg hadde ingen sjans til å rulle disse i kokos så jeg strødde bare kokos over og satt de i kjøleskapet. Og der blir de til de er borte på merkelig vis. Sikkert innen kvelden er omme.

   Og hvordan ble de?
   NYDELIGE. Nam! Gjettom det blir mange av disse fremover!!!

  
   Min kjære syns de var veldig gode og her koser han seg :P

Det siste døgnet har det kommet nesten en halv meter snø her jeg bor. Utrolig vakkert ute nå når den ligger helt urørt, hvit og pen over busker og trær. Det er virkelig slik det skal være om vinteren og hvertfall i desember! I dag håper jeg på å få krefter til å få vasket og satt jula på plass i stua. Det er virkelig dagen for å få jula inn hit nå som det har blitt jul på utsiden også!
I kveld tennes 2. lys i advent, og det tennes for håp:

" Så tenner vi to lys i kveld,
to lys for håp og glede.
De står og skinner for seg selv
og oss som er tilstede.
Så tenner vi to lys i kveld,
to lys for håp og glede." - Vakre adventsvisa som er skrevet av Inger Hagerup

   Det er vanskelig å lage kokosboller, så det så! ;)
 

                                                                Ha en flott 2. søndag i advent og del den med noen du er glad i!

JULESNOP: Hjemmelaget rød marsipan dyppet i sjokolade!

Dere har vel kanskje gått forbi godterihyllene i nærbutikken og sett at julemarsipanen for lengst har inntruffet hyllene? Det har hvertfall jeg og jeg skal ikke legge skjul på at jeg er stor fan av marsipanposene. I år blir det ikke slik marsipan på meg siden "marsipanen" kun inneholder litt over 30% mandler, resten sukker (melis). Tragisk at man kan kalle en melispan for marsipan når det i utgangspunktet skal være mer mandler enn sukker i ekte marsipan!

Jeg har laget min egen marsipan og den ble ufattelig god. Ikke nok med det, men jeg laget den rød i anledningen "jul" og jeg dyppet den i hjemmelaget og rå sjokolade fordi alt blir bedre med sjokolade, gjør det ikke? Det syns hvertfall jeg :) Det er ikke verre enn at dere lager marsipanen og dropper sjokoladen!

   YUM!


Fargen lyver litt fordi de er egentlig mer rød enn rosa, men den rosa fargen kommer frem når man bruker blitz. Jeg brukte ikke skoldet mandler, bruker du skoldet mandler vil marsipanen bli mer rosa enn med skall.Til ca 40 hjemmelagde marsipankuler trenger du:

♦ 3 dl mandler (ikke skoldet!)
♦ 3 ss sukrinmelis (jeg kvernet 3 ss sukrin, det blir sukrinmelis)
♦ 2 ss yaconsirup (eller annen flytende væske)
♦ 3 ss hjemmelaget rød farge-essens
♦ 1/2 ts ekte vaniljepulver

VIKTIG! Bruk mandelkvern! Av erfaring kan jeg nå si at du ikke bør bruk foodprosessor! Du får det desidert beste resultatet ved å bruke mandelkvern. Foodprossessoren kverner mandlene på en mye hardere og grovere måte og det blir MYE bedre med mandelkvern. Et mandelkvern koster 149,- på Nille og det skal jeg love dere at det er det verdt!

 Bildet kan forstørres!

- Jeg kvernet mandlene.
- Deretter tilsatte jeg vanilje, melis, yaconsirup og farge.
- Blandet godt og lenge.
- Det var ikke nødvendig med mer væske. Marsipanen ble klissete og fin i konsistensen til å trille kuler.
- Jeg rullet deretter kuler av marsipanen. Fikk nærmere 40 mellomstore kuler.
- Satte de kjølig.
- Dyppet to ganger i hjemmelaget og rå sjokolade.
- Oppbevares kjølig.
- Kulene blir saftige og utrolig gode!
♥ Nytes! 

 

Dette er en idè jeg har verpet lenge på så jeg håper den faller i smak hos dere. Vel bekomme!

Hjemmelaget naturlig rød farge-essens til jul!

Dette er en av noen av idèene jeg har gått rundt og tenkt på en lang stund, men som jeg har drøyet til nå som det nærmer seg jul. Nå er jeg lykkelig for idèen fungerte nøyaktig like perfekt som jeg hadde forestilt meg: nemlig å lage en hjemmelaget rød essens av rødbete! Det høres nok noe merkelig ut, men jeg lover dere at hvis du blander essensen ut med andre smaker så vil det ikke smake rødbete. Rødbete smaker nesten ingenting. Det gir kun en vakker rød/rosa-farge! Fargen blir rød/rosa alt etter hvilket lys du ser essensen i.Jeg er ikke sikker på hva fargeessensene man får kjøpt i butikken inneholder en gang. Jeg brukte de flittig før, men bare fargen skremmer vettet av meg og jeg er nok ikke den eneste som har fått med meg at rødfargen (E120) er knuste lus, dog. opgså en hyppig brukt farge både i syltetøy, snop og kosmetikk. Syns det er mye, mye bedre å lage min egen farge. Denne inneholder kun vann og rødbete, en sunn farge! :)- Skrell en liten økologisk rødbete, del den i mindre biter.
- Legg i kaffekver/kraftig kvern med noen spiseskjeer vann.
- Målet er å lage en purrè av rødbeten.
- Det er mulig du må stoppe kvernet å tilsette ekstra vann.
- Jo mindre vann, jo sterkere farge!

Jeg tror ikke det er noe særlig holdbarhet på fargen, men rødbeter er billige og de har laaang holdbarhet i kjøleskapet så det er bare å lage en ny farge til hver porsjon. Du trenger ikke mye rødbete for å få mye farge!
Så er det bare å tilsette rødfargen i det du ønsker å farge. Hva med rød sukrinmelis? Bruk sukrinmelis eller kvern sukrin til melis og tilsett purrèen, bland godt og du har rød melis til å pynte f.eks muffins? :)

Ny kategori: JUL!

Julen nærmer seg med stormskritt og jeg elsker julen. I år blir min første jul helt uten sukker og dette vil prege bloggen i en (forhåpentligvis) positiv retning for dere. Siden jeg er sukkerfri blir jeg veldig kreativ og dermed får dere flere spennende innlegg. Julen er intet unntak. Jeg har mange idèer og gleder meg til å sette de i live. Dette blir gøy! Jeg gleder meg så til jul. Elsker stemningen. Tenne lys, finne ro og spise deilig mat med familien. Ellers kan julen gå å legge seg.

Julekategorien kommer til å være en oppskriftskategori så er du på utkikk etter alternativ jul så kan du ta en regelmessig titt i kategorien min. Oppskriftene vil i hovedsak være sukkerfrie, soyafrie, glutenfrie, laktosefrie og uten kunstige tilsetningsstoffer, men det vil nok være en del egg og nøtter for dere som reagerer på dette. Det finnes alltid alternativ til egg og nøtter også så bare spør om du er usikker! :) 

Jeg vil i tilegg anbefale alle ferske og interesserte i sukkerfritt, glutenfritt og laktosefritt til å vurdere denne boken:

KJERNESUNN JULEMAT!


Jeg har tatt en titt. Hadde egentlig tenkt til å kjøpe den, men for min del som begynner å bli erfaren innen dette, så var det absolutt ingenting nytt der. Da ser jeg ikke vitsen i å kjøpe boken, bare for å ha den :) Men veldig mange fine oppskrifter, absolutt og når den blir billigere blir den en del av boksamlingen min også :)
Akkurat nå holder jeg på med en liten godsak som kommer på bloggen i morgen. Gled dere og ha en superfin kveld :)
Kategorier
Instagram

hits