Tilbake til hovedside

Maten for "særinger" på rehabiliteringssenteret!

Nå har jeg vært på Sørlandets rehabiliteringssenter i 3(!!!) uker og mens dagene går kjenner jeg at savnet etter kjøkkenet og ingrediensene mine vokser seg større og større. Før jeg reiste opp hit var jeg veldig skeptisk og litt bekymret for hvordan oppholdet ville gå sånn matmessig, for jeg er sær i matveien, det sier jeg absolutt ingenting imot. Jeg er ikke en av de som spiser for å være høfflig eller glede andre, jeg spiser for min egen del og jeg spiser den maten jeg vil spise og som gir meg noe.


Allerede under første måltid forsto jeg at det ikke kom til å bli noe problem. Under middagen (som var noe karbonadeliknende kaker) kom en kokk ut og serverte meg en egen skål med fisk. "Jøss, jeg som var fornøyd med at det lå grønnsaker på fatet", tenkte jeg. Det ble også servert en saus merket med "laktose-og glutenfri". Etter middagen kom kjøkkensjefen og skulle snakke med oss "særinger". Ja, for vi er flere! Mange med ME har matintoleranser og får det bedre med å kutte ut diverse matvarer. Vi ble sittende igjen, kokkeen noterte og vi har fra den dagen fått mat laget etter våre spesielle behov. 


Noen ganger er det mat alle kan spise, noen ganger er sausen merket "laktose-og glutenfri", noen ganger får jeg ei skål til "Anette" som det er fisk i, mens resten spiser kjøtt. Noen ganger får vi "særinger" bær til dessert med laktosefri kremfløte og noen ganger soyapudding. Det serveres ofte frukt til dessert, hurra for det! Frokost og kveldsmat består av en enkel buffét med diverse å velge imellom, så der er det bare å velge og vrake. Vi får to allergivennlige, hjemmelagde knekkebrød morgen og kveld som er uten laktose, gluten, egg og "alt", hva vi putter på de er opp til oss selv. Til kveldsmaten er det alltid salat og gjerne noe godt å putte i den. Noen som vil ha oppskriften på knekkebrødet? :)

Etter to uker med fisk til middag hver dag begynte jeg å slite. Jeg er glad i fisk, men det går en grense. Jeg tok en prat med kjøkkensjefen og hun skjønte meg veldig godt så hun bestilte QUORN til meg som jeg får når de andre har kylling eller kalkun. Dessverre sa jeg ifra litt sent så jeg fikk kun quorn de siste dagene, men det er min feil. Jeg begynte å bli ganske lei av knekkebrødene også etterhvert så min kjære kjøpte med to pakker LAVKARBOBRØD som de på kjøkkenet stekte og som  tre av oss skulle få til frokost og kvelds. Sa ifra litt for sent her også så vi fikk det kun den siste uka, men min feil igjen. 

Med andre ord, kjøkkenpersonalet har vært helt fantastiske. Her sparer de IKKE penger på maten og det har vært utrolig god, og hjemmelaget mat her oppe. Jeg er faktisk helt imponert! Noen av sausene vi har fått har vært utrolig gode! Den ene søndagen var det pinnekjøtt og den andre ribbe med godt tilbehør. Dessuten går hver meny over 4 uker slik at de som skal være her så lenge ikke får samme middagen to ganger, er ikke det bra!?
Jeg må bare bøye meg i støvet og takke kjøkkensjefen og hennes hjelpere, for de har virkelig gjort en utrolig bra jobb, og spesielt for oss som er så "sære" at vi må få spesialmat. Kommer nok til å savne ferdiglaget mat på middagsbordet ja...

Og dagene startes med en knaaallgrønn drink: 

Savner du brus?Jeg sluttet å drikke brus for halvannet år siden og grunnen var at jeg ville slutte med kunstig søtning, spesielt aspartam. Jeg har aldri vært noe glad i brus med sukker så det har aldri vært noe alternativ for meg. Da jeg sluttet å drikke sukkerfri brus (og liknende leskedrikker) forsvant den kroniske hodepinen jeg har slitt med i alle år, og jeg får svært sjeldent hodepine lengre. Mange syns det er vanskelig å slutte å drikke brus, og selvsagt skal man få lov til å kose seg med brus hvis man vil det. Anbefaler disse til alle som ønsker å redusere brusinntaket og/eller er på jakt etter et sukkerfritt alternativ som ikke inneholder kunstig søtning. Disse er SKIKKELIG gode!

YUMMY "brus":
♥ Valgfri farris med eller uten smak
♥ 1 pose valgfri drink stick (les mer under)
♥ Masse isbiter!
Det tar ca 10 minutter så er pulveret helt oppløst i drikken.Now Foods Sugar Free Drink Sticks:

♦ Søtet med xylitol (bjørkesøt) og stevia.
♦ Naturlige ingredienser.
♦ Ingen kunstige tilsetningsstoffer!
♦ Inneholder masse vitaminer. OBS: Husk grenseverdiene for import som du finner HER.
♦ Hver sticks inneholder 15 kalorier.
♦ 4 g karbohydrater per stick, hvor 1 g er sukkeralkohol. Netto karbohydratinnhold er altså 3 g per stick!
 ♦ SUPERT alternativ til saft, brus, juice og annen drikke.
♦ En boks med 12 sticks med pulver koster ca 23 kr.
♦ Finnes i fire smaker. Direkte link finner du HER.
♦ Selges også som smaksprøver à en stick på 4 gram. Disse er gratis hvis du bestiller de sammen med andre varer. Veldig greit å kjøpe en av hver smak så finner man ut hvilke man liker best!
♦ Personlig syns jeg alle er like gode bortsett fra Tropical Punch med fiber, den er fæl, men det er kun min mening!


Jeg elsker disse nå som det (av og til) er varmt ute og jeg har behov for ekstra væske. Dessuten er de veldig gode som blandevann sammen med juice og vodka. Hysj, det sa jeg ikke! ;)


Et avbrekk..

22.juli 2011 er og forblir en dato vi aldri kommer til å glemme. Dagen hvor tragedien som skulle ta så mange menneskeliv fant sted. En dag vi aldri trodde ville ramme et land som Norge. En dag som har satt dype spor i mange menneskers liv og som har gått inn på hele nasjonen og resten av verden. Tankene mine har kun vært i Oslo og Utøya siden fredag ettermiddag da jeg ble vekket av melding fra bestevenninna mi hvor det stod "Fått det med deg?:S". Jeg visste ikke da, men fant raskt ut at det skulle bli en tung helg. Tankene mine har gått til de sårede, pårørende og de drepte. Det som skjedde på Utøya må ha vært en så forferdelig, forferdelig opplevelse at selv de sjeldneste ord kan beskrive denne opplevelsen. Jeg har ligget våken om nettene, hatt mareritt og sittet klistret foran TV og nyhetsnettsider, slik som resten av Norge, men jeg er en av de heldige som ikke har mistet en. 

Etter tre døgn var jeg bare nødt til å ha et avbrekk fra nyhetssendingene. Etter å ha sett alle publiserte overlevelseshistorier fra de overlevende fra Utøya orket jeg ikke mer og jeg var helt nødt til å få tankene over på noe annet. Så jeg tok med meg min kjære ut i skogen for å plukke blåbær.


Og det hjalp. Den fuktige luften, den frodige og grønne skogen, fuglene som kvitret og den behagelige duften av våt jord fikk renset hodet. Skogen er så vakker på denne tiden av året og det er så avslappende å gå i fred og ro og se etter de største blåbærtuene. Etter turen fikk jeg ånden over meg og tryllet frem noe godt ;)

Dagen vil ALDRI glemmes. En tragedie så grusom og kaldblodig, men av og til må man bare lytte til egne følelser og ta et avbrekk om man har muligheten. Jeg tenker på alle dere der ute som er en av de overlevende og/eller sårede, dere må ha opplevd et levende mareritt og dere skal vite at dere er med meg i tankene hele tiden. Til alle pårørende vil jeg beklage for at denne fryktelige tragedien hendte og at dere mistet en nær og kjær. Vit at jeg gjerne skulle gitt dere alle en stor og god klem. Hvil i fred alle som mistet livet under terrorhandlingene, dere vil aldri bli glemt og dere vil alltid ha en plass i mitt hjerte.GIFTIGE pistasjnøtter!!!

Siden jeg skrev innlegg om pistasjipanen min for bare et par dager siden og noen av dere var positive til å prøve oppskriften, føler jeg ansvar til å skrive et innlegg om at det er funnet muggsopp i pistasjnøtter. Muggsoppen heter aflatoksin, er svært giftig og sies å være en av de mest kreftfremkallende stoffer funnet i naturen. Muggsoppen gir ingen akutt forgiftning, men skadene opptrer eventuelt etter lengre tid. Håper ikke noen av dere har spist disse!

Pistasjnøttene det gjelder er fra "Den lille nøttefabrikken" og produktene som trekkes fra markedet er:

♦ GO Grønn (60g) merket «best før 20.07.2011»
♦ Pistasjkjerner (100g) merket «best før 13.07.2011»

Les mer på mattilsynets hjemmeside HER!


Nå har jeg vært ute og rotet i søpla og det viser seg at vi har spist disse pistasjnøttene! Nå er jeg rimelig skeptisk... Noen som vet hva vi bør gjøre?

Antibiotika - husk melkesyrebakteriene!

Jeg var hos legen i går og fikk målt altfor høye CRP-verdier samt. masse slim på lungene. Sitter igjen med antibiotika. Det er jo absolutt ikke noe nytt at man får antibiotika og snart er hele landet immune. Jeg har skrevet om det før og vil skrive om det igjen. Antibiotika gis ved bakterieinfeksjoner i kroppen og hjelper ikke ved virus, det er derfor man tar CRP. CRP er et protein vi har i kroppen og er denne verdien forhøyet, tyder det på infeksjon i kroppen. Hensikten med antibiotikaen er å drepe alle de "onde" bakteriene. Problemet er at antibiotikaen dreper både de gode og de onde bakteriene i kroppen og man sitter da igjen med et veldig svakt immunforsvar. Det er derfor mange opplever hyppig sykdom, munnsår, utslett og sopp etter en antibiotikakur. Det er jo bra denne kuren tar knekken på de onde bakteriene, men ikke de gode. 70% av immunforsvaret vårt sitter i tarmene, så når antibiotikaen dreper de gode bakteriene, trengs det virkelig påfyll! 


Derfor er det så viktig med probiotika, som oftest er det da snakk om melkesyrebakteriene. Melkesyrebakterier er levende organismer, bakterier, det er de gode bakteriene som styrker og bidrar til god tarmflora. Melkesyrebakterier er svært sunt året rundt, men noe mange glemmer er at det er svært viktig under og etter en antibiotikakur! Siden antibiotikaen dreper de gode bakteriene, fyller man på ved å tilføre melkesyrebakterier. Ganske smart for å unngå et nedbrutt immunforsvar.

Man finner melkesyrebakterier i syrnet meieriprodukter, som syrnet melk, ost, yoghurt og liknende, og i syltet (fermentert,melkesyregjæret) grønnsaker og kål. Jeg var på utkikk etter Kombucha Tea for å få påfyll av disse gode, levende kulturene, men det fikk jeg ikke tak på. Jeg har fermentert rødbetejuice, te med kombucha kultur og idoform. Du kan lese mer om idoform HER. Men det finnes mange probiotikaer på markedet, forhør deg med apotek eller helsekost. Teen er kjøpt på helsekost og smaker veldig godt. Gi beskjed om noen vil ha en omtale :)


Disse kan svelges hele, blandes ut i vann eller tygges. Jeg har aldri prøvd å tygge de, men de lukter veldig godt. Ikke noe problem å få de i seg hvertfall!

Konklusjonen er altså at hvis du skal eller er på en antibiotikakur så husk melkesyrebakteriene! Dette får du kjøpt til rundt en hundrelapp på helsekost og apoteket og du har dermed sikret deg påfyll av snille og gode bakterier. Tarmene og kroppen vil takke deg! Ikke søren om jeg skal være enda mere syk så nå skal jeg lage meg en grønn kraftdrikke i tilegg!


     ... Var beskjeden jeg fikk på teen i morges! Ha en fin dag :)

Slik skal nøtter, frø og kjerner oppbevares!

Julen nærmer seg og høysesongen for nøtter og spesielt mandler er rett rundt hjørnet. Jeg bruker masse nøtter, det vet dere, men jeg har ikke skrevet om hvorfor jeg oppbevarer nøttene og frøene mine i kjøleskap og fryser. Det bør nemlig du også gjøre!

Da jeg begynte å interessere meg for supermat og raw food så jeg fort på diverse nettsider at nøtter, frø og kjerner ble oppbevart i kjøleskap, men helst i fryseren! Jeg stusset over dette, overså det med vilje og prøvde å unngå det så lenge jeg kunne. Hvem oppbevarer nøtter i kjøleskapapet? Og enda verre,- i fryseren!? Vel... Jeg fant jo raskt ut at det egentlig ikke er så dumt i det hele tatt, selvom det er veldig uvanlig her til lands!

HARSKNING:
"Harskning er en uønsket forandring i næringsmidler som gradvis inntreffer ved kontakt mellom oksygen og fett under lagring. Det er særlig flerumettede fettsyrer som er utsatt for harskning. Harskning gir seg til kjenne ved at produktene får en ubehagelig (harsk) lukt og smak. Lys og varme fremmer harskning, og næringsmidler som inneholder fett bør derfor lagres mørkt og kaldt." - Sitert herfra.

 Jeg tar for meg harskning av fett i nøtter, frø og kjerner i og med at det er snakk om hvordan disse skal oppbevares! Det finnes andre umettede fettkilder, men det er ikke poenget her!
- Altså det er spesielt matvarer med mye flerumettet fett (omega 3 og 6) som er utsatt for harskning, men enumettet fett er også utsatt.
- Kilder til flerumettet fett: linfrø, hamp, solsikkekjerner, pinjekjerner, valnøtter, pekannøtter, macadamianøtter, gresskarkjerner, sesamfrø, paranøtter og mandler. Egentlig alle nøtter, frø og kjerner.
- Alle frø/nøtter uten skall eller hvis de er malte til mel er spesielt utsatt for harskning og bør oppbevares helt lufttett, mørkt og kjølig, men aller helst i fryseren!
- Huskeregel: Jo mer umettet fett et produkt inneholder,  jo varmere, jo lysere og jo mer oksygen du slipper til = jo raskere harskner nøttene, frøene eller kjernene!
- Ved oppvarming av flerumettet fett sammen med nikkel og hydrogen dannes transfett. Målet med transfett er at fettet harskner mye tregere enn ubehandlet fett, som i kaldpressede oljer, nøtter, frø og kjerner.
- Nøtter, frø og kjerner holder seg i flere måneder i fryseren uten å bli dårlige! Jeg har ikke erfart at de blir dårlige i det hele tatt, i motsetning til i kjøleskapet eller på kjøkkenet. Kjøkkenbenken er det verste!


Jeg oppbevarer nøtter, frø og kjerner utifra hvor mye jeg bruker det. Mandler har jeg masse av og det bruker jeg mye. Derfor har jeg et lufttett glass med mandler i kjøkkenskuffen og resten i frysen. Så tar jeg opp litt og litt mandler. Hampfrø uten skall har jeg bare en liten mengde av i kjøleskapet, resten er fryst ned. Disse harskner lett! Mandelmel/nøttemel/frømel harskner også veldig raskt! Poser jeg ikke har åpnet ligger i kjøkkenskuffen, mens nesten alle de andre nøttende/frøene/kjernene står i kjøleskapet. Jeg fryser ned det jeg har mye av og vet at jeg ikke kommer til å bruke opp innen en måned. Nøtter/frø/kjerner tiner veldig raskt når de tas opp av frysen :)Nøtter i løsvekt:

Jeg irriterer meg grønn over at mandler i løsvekt ligger i åpne esker, i lys, varme og med full tilgang på oksygen hele dagen i butikkene! Jeg syns det er både ekkelt og lite gjennomtenkt! Først nå skjønner jeg hvorfor mandlene av og til har smakt bitre og vonde. De har harsknet, og det er da ikke rart i det hele tatt! Vær obs. på dette neste gang du handler nøtter i løsvekt, de kan ha ligget lenge!

Goitrogener: Ikke for oss med stoffskiftesykdommer!


Jøss, ble ganske sjokkert over hvor mange som engasjerte seg da jeg skrev at jeg skulle slutte med soya. Det er flott! Soya er og forblir et omdiskutert tema og det er mange grunner for og imot å spise dette. Nå skal jeg gi dere mine grunner til å unngå soya, og litt av noen andre matvarer for en periode, nemlig goitrogenene vi finner i noen matvarer.

Goitrogener er stoffer som hemmer funkjsonen i skjoldbruskkjertelen ved å forstyrre jodopptaket. Resultatet av dette kan bli struma, forstørret skjoldbruskkjertel. Sjekk HER.

Hovedgrunnen til at jeg blir bekymret er fordi jeg får i meg svært lite jod (kun gjennom alger) og dermed vil jeg at den mengden jod jeg får i meg ikke skal bli hemmet av goitrogener. Jeg vil ikke ha struma! Jeg kommer ikke til å slutte å spise brokkoli og grønnkål, men jeg skal bli bevisst. I hovedsak er det soyaen som skal ut og det er (for å svare alle som lurte) fordi jeg blir kvalm etter jeg har spist soya, får smerter i kroppen, hetetokter og blir oppblåst i magen. Det kan selvsagt være noe annet, men det vil jeg raskt merke når jeg dropper soyaen! Det sies at man kan føle seg dårlig i flere uker etter man har inntatt soya, noen er mer følsomme enn andre!

Føler du deg bra med den dosen stoffskiftemedisin du tar, så skal du ikke tenke på dette. De fleste med lavt stoffskifte føler seg dårlige selvom blodprøvene viser at stoffskiftet er innenfor normalen. Mange er faktisk syke! Det kan jo kanskje være en idè å prøve å redusere litt på disse matvarene og se om det hjelper?

  Disse matvarene inneholder goitrogener:

♦ Soya (alt av soya, untatt gjæret soya som soyasaus og miso), cassava (topika), hirse, pinjekjerner, peanøtter, jordbær, pærer, fersken, søtpotet, spinat, bambus, mais.
♦ I kålfamilien: brokkoli, broccolini, blomkål, kinakål, rosenkål, hodekål, grønnkål, raps, pepperrot, kålrot, sennep, reddiker og neper.
♦ Komplett liste over matvarer som inneholder goitrogener finner du HER.
♦ Klor, teflon og fluor hemmer også jodopptaket!
♦ Unngå nevnte matvarer 2 timer før/etter du har tatt medisin.

Varmebehandling:
Goitrogene stoffer som isoflavoner (i soya) og isothiocyanates (i kålgrønnsaker) blir redusert ved varmebehandling så ønsker du å spise noen av de overnevnte matvarene kan det lønne seg å varmebehandle de godt. Nok et tegn på at raw food er bra for disse stoffene og enzymene er ikke noe problem for alle med en normal funkjson i skjoldbruskkjertelen!

Til dere UTEN stoffskifteproblemer:

Hvis du sitter og leser, ikke har en ubalanse eller stoffskiftesykdom, og nå er redd for struma og fra nå av vil unngå disse matavarene, så legg den tanken på hylla! Disse goitrogenene skader ikke deg. Goitrogenene påvirker ikke funkjsonen i skjoldbruskkjertelen med mindre man har en sykdom/ubalanse der! Kos dere for det er trossalt snakk om veldig sunn mat! :)

Vil du lese mer kan du gå inn på linkene under:
Flott Engelsk side        ♦ Norsk side 

Det var den Irish moss'en...


For noen dager siden skrev jeg om Irish Moss og jeg lovet dere noen oppskrifter. Jeg oppdaterte innlegget dagen etter fordi jeg klarte å ødelegge hele glasset med mose, uten å vite hvordan. Litt oppgitt, men fortsatt optimist prøvde jeg igjen, bare litt annerledes. Mislykket denne gangen også. Så ble det en tur på youtube, men fant ikke noe hjelp i det hele tatt fordi de eneste presentasjonene av irsk mose, -hadde jeg allerede prøvd. Jeg tenkte at jeg fikk prøve den siste metoden også, men nei, mosen ble ikke som den skulle denne ganga heller! Jeg har fulgt instruksene på denne siden, i tilegg til at jeg har gjort dette prøvde et par småtips fra youtube, men med uten hell.Nå trenger jeg altså DIN hjelp,
for dette er virkelig plagsomt. Jeg er så positiv til irsk mose og håper virkelig jeg kan få brukt dette i noen av de rå oppskriftene mine fremover.

Har du erfaring med irsk mose/irish moss/karragenan/carrageen? Jeg har en følelse av at mosen må være hvit for å fungere som fortykningsmiddel, men så syns jeg det er rart at Gojiking skriver at Irsk mose er blitt en populær ingrediens i raw food, -hvis mosen de selger ikke kan brukes i rå oppskrifter... Når til og med han Mr.Google ikke kan hjelpe meg så må jeg virkelig bare krysse fingre og tær for at det sitter noen der ute som kan hjelpe meg! :)

Tusen takk eventuelle tilbakemeldinger!

Irish Moss!

Før jeg reiste la jeg igjen et bilde og spurte om dere ville tippe hva det var. Mange gjettet tang og det er helt riktig, men for å være mer presis, det er irish moss, eller irsk mose! Irsk mose er en super ingrediens i raw food fordi den er helt rå med en spesiell egenskap. Den fungerer som gelatin og dere kan vel bare tenke dere hvor mange raw food oppskrifter som kunne trengt litt gelatin for å holde massen sammen? Irsk mose brukes ofte i rå desserter, kaker, is, supper, smoothies og youghurt, både for å gjøre rettene tykkere eller helt faste i konsistensen. Irsk mose er som agar agar, et vegansk alternativ til gelatin.

   Tørket irsk mose:


Irish moss:
♥ Irsk mose (Chondrus Crispus) kalles også for karragenan og er en rødalge som vokser i steinete havbunn i Atlanterhavet.
♥ Er et naturlig fortykningsmiddel og stabilisator.
♥ Brukes mye i bla. aloe vera-gèls, tannkrem, iskrem, syltetøy, kaker, ost, andre meieriprodukter osv..
♥ Irsk mose er en god kilde til protein, mineraler (spesielt jod, jern, kalium) i tilegg til store mengder polysakkarider (trege karbohydrater).
♥ Når mosen bløtlegges lukter det ordentlig hav av vannet og mosen, men dette setter ikke smak på maten!
♥ Noen er allergiske mot irsk mose og da er det greit å være "obs" på at irsk mose har E-nummeret E407.
♥ Kan kjøpes her.
♥ Les mer her.

Akkurat nå holder jeg på å tilberede den irske mosen, altså, gjøre den spiseklar. Så i morgen kommer fremgangsmåten og en oppskrift. Følg med :D


EDIT: Jeg klarte å ødelegge hele forsyningen med mose, ikke spør meg hvordan, men det må jeg finne ut av! Det kommer mer om irsk mose og oppskrifter så fort jeg får teken på denne tanga! :)

Anbefalinger til en sunnere hverdag!

Jeg snakker ikke om light-produkter, fettredusert, sukkerredusert, nøkkelhullsmerket eller andre "sunnere alternativ". Jeg snakker om små endringer som pårvirker helsa di i stor grad, uten at det tar deg spesielt med tid og krefter! Det er snakk om endringer du ikke merker økonomiskt, men som har en enorm helsegevinst sett i et større perspektiv. Det er nemlig slik at selvom et produkt er magrere, betyr det ikke automatisk at det er sunnere, for jeg lover deg at fettet er ertattet med andre næringsfattige ingredienser. Selvom yoghurten eller syltetøyet er sukkerredusert eller enda verre, -sukkerfri, så betyr det absolutt ikke at dette er et sunnere alternativ, da jeg garanterer deg at sukkeret er erstattet med andre (gjerne kjemisk fremstilte) ingredienser. Og slik fortsetter det. Er noe tatt bort er det dessverre slik at det også har blitt erstattet med annet, som absolutt ikke er noe sunnere!

Her er en liste over hverdagslige produkter jeg mener du får en sunnere hverdag med å bruke regelmessig og ha lett tilgjengelig i kjøkkenskapene:


Himalayasalt:

Gir alle, ALLE mineralene kroppen vår trenger for å fungere og overleve. Dette er et sunt salt som ikke kan sammenliknes med bordsalt eller raffinert havsalt. Dette kan du salte med uten å frykte forhøyet blodtrykk eller vannsamlinger og hevelser i kroppen. Dessuten smaker det veldig godt og fremhever smakene i maten. Har du først smakt dette saltet, vender du aldri tilbake til bordsaltet! Les mer om himalayasaltet her eller du kan bestille det billig herfra. Jeg tror Himalayasalt er tilgengelig i de fleste helsekostbutikker nå.

Sukrin eller xylitol:

Erstatter sukkeret/farin. Sukkeret må nemlig ut! Det eneste positive sukkeret gir deg et et skyhøyt blodsukker og en rus som varer til blodsukkeret faller igjen og du vil ha påfyll. Selvfølgelig kan man kose seg med sukker av og til, men jeg snakker om den daglige dosen sukker på frokostgrøten, pannekakene eller i smoothies. Det finnes mye bedre alternativer! Noen foretrekker sukrin, andre xylitol. Begge er sukkeralkoholer og kan virke avførende på noen, men de fleste tåler normale mengder. Sukkeralkoholer lagres ikke i kroppen, de skilles ut gjennom urinen og er derfor supert med tanke på vekta. Dessuten er dette bra for tennene, påvirker IKKE blodsukkeret og er absolutt en nødvendighet hvis du ønsker å bli sunnere. Både sukrin og xylitol kan kjøpes i de fleste helsekostbutikker, men du kan også bestille det billigere herfra. Husk nå for all del at selvom dette er mye dyrere enn sukker, så gir du kroppen din noe med dette, det gjør du ikke med sukker. Syns du det er for dyrt så dropp den ène pilsen neste gang du er på byen, det er snakk om lommerusk! Les mer om sukrin her.


Stevia:

Erstatter alle de kunstige søtningsidlene du har i skapet for å søte kaffe/te/bakst uten å tilføre karbohydrater og kalorier. Stevia er like søtt som andre typiske kunstig fremstile søtningsstoffer (det er så søtt at vi ikke kan smake forskjellene), men forskjellene er likevel enorme!!! Stevia er naturlig og kommer fra en urt, en steviaplante rett og slett. Jeg slet med kronisk hodepine fra jeg var 5 år, jeg vet hva kunstig søtning gjør med kroppen. Kunstig søtning finner du i stort sett alt sukkerfritt eller sukkerredusert. Som sagt, jeg hadde kronisk hodepine. Altså hodepine fem dager i uka, men jeg var langt ifra en storforbruker av sukkerfri brus og snop. Likevel viste det seg at hodepinen forsvant som dugg for sola da jeg sluttet med alt sukkerfritt og jeg har ikke hatt hodepine siden! Det er ikke tull. Jeg gikk til og med i behandling for hodepinen, uten å få svar. Bruk stevia! Stevia selges (som dyrefôr) i helsekostbutikker i Norge, men du kan også importere fritt til privat bruk. Jeg bruker dette og er superfornøyd! Stevia kan fort bli bittert siden det er så ekstremt søtt, men denne typen jeg linket til er ikke bitter. Les mer om stevia her.


Grønt tilskudd:

Jeg skal prøve å være kort her. Start dagen med en grønn shot eller drikke! Hva slags grønn shot du velger er ikke så nøye, men start alltid dagen med en grønn energiboost. Drikk den før du inntar frokost, gjerne en halvtime-time før. Smaken er nok noe underlig i begynnelsen, men du vil fort merke bedringer og endringer i positiv retning. Kanskje fordøyelsen bedres, kanskje huden blir bedre (etter noen dager med kviser som er et avgiftningssyptom), kanskje eksemen forsvinner, kanskje du går ned i vekt, kanskje mindre godterisugen eller kanskje immunforsvaret bedres. Det er individuelt. Du kan starte dagen med f.eks 2 ts hvetegress juicepulver, kamut juicepulver eller bygg juicepulver. Du kan også kjøpe et kombipulver som inneholder forskjellige gress fra land og hav, i tilegg til alger. Start i det små, lytt til kroppen og finn ut hva du føler er best. Alt dette selges i helsekosten :)Smaksforsterkere/MSG:

Buljong og krydderblandinger type tacokrydder og andre fiks-ferdig-poser er en stor felle. Disse inneholder smaksforsterkere (MSG) og har absolutt ikke noe i et krydder å gjøre. Jeg mener, burde ikke krydder og urter være naturlig smaksrikt? Er kvaliteten på krydderurtene som brukes så dårlige at det trengs et stoff som fremhever og bedrer smaken? Kanskje du er livredd for å kvitte deg med tacokrydderet som utgjør hele fredagskosen, men ok, kast buljongen du har og kjøpe buljongen "Naturata" som du ser på bildet, den er i tilegg gjærfri. Naturata kan kjøpes på store dagligvareforetninger eller i noen helsekost. Jeg må legge til at både krydderblandinger og buljong inneholder unødvendig store mengder med både raffinert salt og sukker. Sukker har da ingenting i en krydderblanding å gjøre... Dette er lureri på groveste nivå, ikke la deg lure! Ved å kjøpe økologisk brukes det havsalt av bedre kvalitet og gjerne lavere dose. Les gjerne dette for å få bedre innsikt i MSG aka glutamat aka smaksforsterkere aka stort sett alle E600-E699, men E621-E628 er vanligst...


Slikkepinner:

Har du barn i hus, eller er selv fysen på noe godt av og til er disse et "must". Jeg har skrevet om kjærlighetene her, men det finnes også drops. Jeg syns alle burde ha disse tilgjengelig i skapet. Er det onsdag og ikke godteridag, men barnet ditt maser høl i hodet på deg etter snop? Ta frem en slikkepinne. Har minstemann vært hos legen og tatt blodprøver og vært kjempeflink? Kanskje greit å ha en kjærlighet i veska.. Grunnen er ganske enkelt, disse gir noe, det gjør ikke andre kjærligheter. Dessuten faller de like godt i smak hos de voksne.


Bønner/linser og andre belgvekster:
Dette er noe jeg håper jeg kan være med å inspirere nordenn til å spise mer av. Vi burde absolutt bli mye flinkere til å droppe risen/pastaen/potetene av og til å utnytte de utrolig deilige belgvekstene vi har tilgang på. Proteininholdet er høyt (spesielt i linser), fiberinnholdet er også høyt, karbohydratene er trege og gir en langsom energi og smakene er spennende. Jeg tror mange unngår bønner fordi de trenger bløtlegging over natten, men det trengs kun litt planlegging. Legg en hel boks med bønner i vann og salt over natten. Kok i tiden som står angitt på pakken og frys ned i porsjonspakker. Da har du tilgang på ferdigkokte bønner hele tiden, mye billigere enn fra boks! Linser må du skylle godt, men de trenger ikke å bløtlegges. Poenget mitt er uansett at det er verdt å prøve disse vekstene. Linsene skal kokes 10-15 min, det er ikke mye. Det samme skal quinoa. Med litt krydder og urter i kokevannet gir det en ekstra god smak, for ikke å snakke om i supper og gryter. Det tar ikke noe lengre tid enn å vente på at ovnen er varm og grandisen skal steikes.

Pepsi RAW


Pepsi har lansert en brus, Pepsi RAW, som skal inneholde kun naturlige ingredienser og derfor heller ingen kunstige smakstilsetning, fargestoffer, konserveringsstoffer og søtstoff. Dette høres jo for godt ut til at det kan være sant? Noen toppbloggere har smakt denne og de har gitt brusen grønt lys på smak hvertfall. Den skal være i butikk i August/September, så vi andre får smøre oss med tålmodighet. Hvorfor den blir kalt "raw" vet jeg ikke, for i mange andre land går denne brusen under navnet "Pepsi Natural", -noe jeg vil tro er mer riktig. Tja, vi får se om dette er en brus som slår an hos skeptikerene!

Inn med ekte vanilje!

Vanillin er kjemisk fremstilt av råtne trestammer og jeg syns i grunn ikke råtne trestammer har noe som helst å gjøre i min iskrem eller sjokolade. Det er ikke bare i iskrem og sjokolade du finner kunstig fremstilt vanillin, men mest sannsynlig i 98% av alle produktene med "vanilje"smak og lekre bilder av vaniljestenger og vaniljeblomsten, Vanilla Planfolia. Ironisk nok inneholder ekte vanilje også vanillin, men smaken fra ekte vanilje skiller seg kraftig ut! Man merker fint den søte og milde ettersmaken av ekte vanilje, det får man ikke av den skarpe og fremtredene smaken av kunstig vanillin!


Kjøp vaniljestang på glass. Disse er som oftest myke og saftige, mens vaniljestengene på pose er knusktørre! Den eneste fordelen med vaniljestenger på pose er å bruke de til å lage eget vaniljepulver, (tørke og grovkverne vaniljestangen) eller til hjemmelaget vaniljesukker. Hele vaniljestangen kan brukes. Del den på langs og skrap ut og bruk frøene eller kok vaniljestangen sammen med det du vil ha vaniljesmak på. Kan kokes flere ganger, smaken forsvinner ikke med det samme og de kan tørkes og brukes til vaniljesukker.Tradisjonelt vaniljesukker fra Freia inneholder stort sett bare melis og vanillin, hvorfor ikke kalle det vanillinsukker i stedet?

Det tar rundt 6 måneder før man kan høste en vaniljestang. På dette stadiet er vaniljestangen smakløs og lysegrønn. Derfra må den ligge til tørk og gjæring i flere måneder og blir til slutt mørkebrun som vi kjenner den. Nå smaker og dufter den nydelig vanilje. Det kan altså ta opptil et år for en vaniljestang å bli moden, rart den er dyr? I tillegg må den dyrkes fordi den ikke lengre formerer seg naturlig. Nei, det er ikke rart vanilje er såpass kostbart.


Ekte vanilje koster, men det er verdt hver eneste krone!! Du får vaniljestenger på glass eller pose i din nærbutikk. Ekte vaniljesukker og vaniljepulver kan du kjøpe på helsekosten eller på nettsider som sanabona, kinsarvik, økosjokolade osv, eller du kan kjøpe billig HER. Jeg er veldig fornøyd med det jeg linket til, anbefales, og billig!

Flor Essence Detox

Da har jeg fått prøvd de ti dagene med flor essence detox-teen og har gjort meg opp en formening om denne urteblandingen med rensende urter. Jeg er egentlig ganske skuffet, men jeg tror andre kan ha stor nytte og interesse av å lese et innlegg skrevet av noen som faktisk selv har brukt denne utrenselseskuren, fremfor å lese rosende ord fra produsent og skryt fra betalte kunder.


I ti dager skal man drikke 50ml av denne urteblandingen sammen med 50ml kokt vann. Man kan drikke den på tom mage om morgenen eller dele opp og ta 25ml (1/4 dl) to ganger om dagen. Jeg varierte litt, men drakk min daglige dose som oftest på kvelden og normalt ville jeg regnet med at det kanskje skulle bli noen ekstra toalettbesøk i løpet av natten av en slik blanding, men ikke en eneste toalettur mer enn normalt. Jeg merket ingen avgiftningssymptomer selvom jeg hadde en ganske hard detox ved siden av kuren, ingen hodepine, tørste og  ubehagelige symptomer. Denne urteblandingen tok jeg i TILLEGG til et ganske strengt detoxkosthold og likevel merket jeg ingen/lite avgiftningssymptomer.

Tror de fleste kunne drukket denne teen helt uten problemer. Den lukter sviskeaktig og smaker søtt, men ikke noe spesielt. Drikkes lett og er ikke noe "typisk" detox-får ikke svelgt fordi det er på vei opp igjen. Langt ifra, denne smaker nesten litt godt.

Litt om Flor Essence Cleansing Herbal Tea Blend:
♦ Flor Essence er basert på en tradisjonell formel som består av urter som jobber i perfekt synergi for å bla. gjenopprette balanse i kroppens vev og kjertler, rense og styrke kroppen.
♦ Urtene i Flor Essence inneholder næringsstoffer og antioksidanter, og de har en blodrensende virkning.
♦ Som ved de fleste andre detoxprodukter anbefales det å kutte ut alkohol, kaffe, bearbeidet mat og meireriprodukter og heller spise masse frukt og grønnsaker, fisk, kylling og drikke masse vann ved siden av å drikke urteblandingen.
 
Den magiske urteblandingen inneholder:
Rødkløver: Blodrensende urt som hjelper giftstoffer og avfallsstoffer ut av kroppen via nyrer, urin og hud.
Fingertare/kelp: God kilde til jod som hjelper å regulere vekten og energinivået.
Benediktinertistel: Urte som øker flyten av magesaften og styrker fordøyelsen og leverfunksjon.
Rødalm: Beroliggende og mykgjørende. Virker godt for betente slimhinner i fordøyelsesystemet.
Småsyre: Immunstyrkende urte og hjelper opptaket av vitamin C.
Engelskkarse: God kilde til klorofyll, vitamin A og vitamin C. Brukt for å rense og for å gjenopprette vitalitet.
Storborre: Tradisjonelt brukt for å rense og avgifte, spesielt huden.


Min konklusjon er hvertfall at dette er en veldig, veldig mild detox, kanskje litt for mild. Jeg vil ikke anbefale noen å ta dette alene, men hvis dere kunne tenkt dere 10-30 dager med detoxmat og renselse i kropp og sjel, -anbefaler jeg denne som et ekstra tilskudd. Ikke ta Flor Essence Detox og tro kroppen vil renses av seg selv, da vil du merke fint lite, både på kropp og energinivå. Det er viktig å gi kroppen minst mulig bearbeid mat slik at den kan jobbe med rense UT dritten, ikke tilføre den enda mer. Hehe. Jeg kjøpte min HER.Kilde: soma.no

Idoform for en balansert fordøyelse!

Jeg startet med disse etter en anbefaling før mitt første Tyrkiaopphold. Jeg fikk beskjed om at Idoform ville hjelpe magen å "tåle" evt. bakterier i maten bedre. Jeg ble verken syk den ganga eller ganga etter, heller ikke da jeg dro til Thailand ble jeg syk, selvom min bestekompis ble matforgiftet. Da jeg derfor fikk muligheten til å motta en pressepakke med Idoform takket jeg ja. Jeg er nemlig ganske sikker på at det er disse som har holdt meg og min mor (les under) friske under turene.

Disse fikk jeg:                                               Disse har jeg brukt før:
                 Bilder er fra idoform.no

Idoform Balance inneholder naturlige melkesyrebakterier som balanserer tarmfloraen og gir en sunn fordøyelse. Disse tar man ên av om dagen, gjennom hele året.
Idoform Classic: Det er disse jeg har erfaring med, nesten det samme og tas 2 stk daglig 3 dager før reise og under oppholdet.
HER kan du lese om Idoform Balance og HER kan du lese om Idoform Classic.

Min mors erfaring: Min kjære mor har som meg tatt disse hver gang hun har vært ute og reist. Hun har aldri blitt rar i magen ei heller syk på reisene. Vi tror det er Idoform som er grunnen til dette. Hun har i tillegg snakket mye om hvor bra magen har fungert hver gang hun tar disse tablettene, før, under og litt etter oppholdet. Magen til mamma er nemlig ganske problematisk ved å være treg, men med Idoform fungerer den helt (bedre) som den skal.

Jeg kommer til å kjøpe Idoform og bruke ved enhver utenlandsreise jeg skal på. Forhåpentligvis blir det en sydentur i løpet av året og da er disse fine å ha. Så ja, jeg tror på disse :)

Litt om agar!

I dag fikk jeg agar-agar i posten. Dette er et vegansk alternativ til gelatin, som altså er knokler og ben fra dyr og fisk. Agar derimot er utvunnet av bla. rødalger og tang, helt naturlig og har i flere århundre blitt brukt i Asia, spesielt Japan. Jeg er som sagt ikke vegetarianer eller veganer, men jeg lager det meste av maten fra bunnen av og var da også på jakt etter et alternativ til produkter som inneholder gelatin (og veldig mye annet kunstig tilsetningsstoffer).

Visste du egentlig at når du spiser vingummi, godteri, yoghurt, puddinger og tabletter (kosttilskudd) kan du faktisk spise knokler og bein av dyr og fisk? Gelatin er nemlig laget av det. Vegetarianere og veganer vet dette. Muslimer skal også unngå gelatin.Agar-agar:
♦ Kan brukes som tykningsmiddel i desserter, supper, puddinger, gelê osv.
♦ Vegansk alternativ til gelatin.
♦ Brukes som du ville brukt gelatin, tar en liten mengde i vann, koker til det er oppløst, tilsetter der du vil og setter i kjøleskap.
♦ Agar er 80% fiber og gir derfor god fordøyelse og metthetsfølelse, men samtidig lite kalorier.
♦ Er mye mer anvendig enn gelatin, siden man kan bruke sitrusfrukter, og i tillegg stivner agar raskere og lettere enn gelatin.
♦ Kjøpes i de fleste innvandrerbutikker og helsekostbutikker, jeg kjøpte agar på Iherb da.
♦ Inneholder noe kalsium, men inneholder mye jern og magnesium.
♦ Du kan lese om gelatin her og agar her.

SÅ, neste innlegg skal jeg vise resultatet av en testoppskrift med agar, følg med :)

Jyttemel i stedet for hvete...

Jeg har fått et par spørsmål om hva jyttemel er og hvordan man bruker det. Kjempehyggelig med spørsmål! Jeg kjøpte jyttemelet av ên grunn, til å spe sauser og supper. Rett og slett et alternativ til hvetemel, glutenfritt alternativ vell å merke. Jeg baker ikke og lager ekstremt lite mat med mel, men jeg skal likevel skrive litt om det slik at de av dere som gjør dette har muligheten til å bruke jyttemel.

Jyttemel Orginal (den blå pakken) er laget for at de med hvetemelallergi/cølliaki har et mel helt uten glutenrester eller hvetestivelse. Det er altså naturlig fritt for gluten. Jyttemel orginal er en blanding av bokhvete, ris, mais, betfiber og psylliumskall.

                           

Jyttemel Orginal i matlaging:
Jytteemel erstatter vanlig mel i all baking og matlaging, men er spesielt bra til kaker, kjeks, supper, sauser og stuinger, men skal visstnok være like bra i gjærbakst! På pakken står det du kan erstatte hvetemel i oppskrifter, men bruk da 2/3 jyttemel av oppgitt mengde hvetemel. Jyttemel er tyngre og en pakke på 750g tilsvarer 1kg hvetemel. Gjærbakst bør arbeides lengre enn vanlig, gjerne i kjøkkenmaskin, resultatet blir da mye bedre.

♦ Jyttemel inneholder mye jern, protein, vitaminer og mineraler
♦ Helt uten hvetestivelse, gluten, laktose og soya
♦ Bokhvete domminerer det meste av smaken, greit å være obs på det
♦ Gjærbakst av jyttemel egner seg bra til frysing

Håper det var til hjelp :)

Kaffekos eller Koffeinavhengig?

Kaffe er sunt, i en viss mengde, tre-fire kopper daglig blir det sagt! Det vet vi jo!
Det første jeg gjør når jeg våkner er å helle i meg en grønn drikk (den kommer jeg tilbake til), venter litt og går over på kaffen. En kopp blir fort to, og innen tolv er kanna tømt. Rart det der... Tar ikke lang tid før jeg er trett, gjesper og trakter et par kopper til. Da funker ikke kaffen som den skal og jeg er like trett som da jeg våknet. Rett og slett fått for mye. 

Jeg er overbevist om at et par kopper om dagen er veldig bra for både kropp og sjel. Det lukter helt fantastisk, smaker helt nydelig og føles til og med oppkvikkende, hva mer kan man ønske?

Moderate mengder av kaffe:
♦ Bedrer konsentrasjonen
♦ Gir energi
♦ Gir en god dose antioksidanter
♦ Øker forbrenningen ved å utvide blodårene, dermed også økt puls

For mye kaffe derimot:
♦ Øker faren for benskjørhet, pga koffeinets vanndrivende effekt som skiller ut magnesium og kalsium.
♦ Øker blodtrykket, noe som ikke er heldig ved allerede forhøyet blodtrykk.
♦ Påvirker nattesøvnen negativt, det tar over 10 timer å skille ut 75% av koffeinet.
♦ Kan gi sure oppstøt, halsbrann, vondt i mage og fremprovosere magesår pga. kaffens sure PH.
♦ Gir "avhengighetsfølelse", men det er i bunn og grunn koffeinet som gir abstinenssymptomene ved kaffekutt.

Det jeg vet er at det ikke er like sunt lengre når kaffekosen går over til en slags koffeinjakt daglig. Må ha det, våkner ikke, hodepine, fryser, stress! Jeg må skjerpe meg. Egentlig vil jeg slutte helt med kaffen, gå over til litt te og naturlig oppvåkning. Slutte å lure kroppen til å våkne!  Jeg sier ikke du burde slutte med kaffe, jeg sier jeg bør.
Herlig bilde under, hva? Får vann i munnen av å se på det, hehe..

     Foto: Google
Kategorier
Instagram

hits