Tilbake til hovedside

Skagensalat ala Mjuuugly - verdens beste skalldyrsalat!

Dette er min aboslutte favoritt når det kommer til fisk og skalldyr. Oppskriften har jeg funnet frem til selv, men inspirasjonen har jeg fått fra restauranten "Sjøhuset" som ligger i Kristiansand. Sjøhuset selger en nydelig skagensalat, med håndpillede reker og ferske krepsehaler, men min oppskrift er bedre, og det har jeg fått bekreftet av alle som har smakt den. Dette er en sikker vinner til koldtbord, forrett, sommerrett eller rett og slett som et luksuriøst pålegg. Om jeg får si det selv, denne skagensalaten er bare verdens beste skalldyrsalat!

 

Oppskriften er stor og vil mette mange sultne mager!
Juster mengden etter behov, men ikke utelat noen av ingrediensene. De er der alle av en grunn :)  
Skagensalat alá Mjuuugly:
♦ 300 gram creme fraiche = 1 boks
♦ 100 gram majones
♦ 150 gram pillet krepsehaler *
♦ 150 gram pillet reker **
♦ 200 gram asparges
♦ 1 liten rødløk
♦ 1/2 dl sitronsaft
♦ 3 store stilker fersk dill
♦ 1 stort fedd hvitløk
♦ 1 ts dijonsennep
♦ 2 ts sukrin / sukker /annen søtning
♦ 1/2 ts chilisaus. Jeg bruker denne, det er ren chili. Eventuelt bruk litt fersk eller tørket kajenne. 
♦ Nymalt sort pepper 

* Ferdigpillet kresehaler får man kjøpt hos diverse fiskeforhandlere. Dette er det aller beste alternativet, men kan væære vanskelig å få tak i. Alternativ to er krepsehaler i lake fra butikk, disse er ikke like gode, men de funker overraskende bra i skagensalaten da den ufyselige lakesmaken forsvinner med alle de andre smakene i salaten. Til hverdags funker krepsehaler fra lake, men til fest må dere få tak i ferske/eventuelt frosne krepsehaler! ** Rekene derimot, de skal IKKE fra lake! Store, fine og rosa frosne reker går fint og smaker godt, men vær skeptisk og kritisk når dere kjøper disse. Ferske reker brukes til fest og disse har en akseptabel pris hele året utenom i sommermånedene. Reker i lake er altså forbudt! 

- Creme fraiche, majones, sitronsaft, dijonsennep, chilisaus, pepper, og sukrin røres godt sammen. 
- Rødløk, hvitløk og dill finhakkes og blandes med creme fraiche. 
- Brekk bort nederste del av aspargesen. Kutt aspargesen i passelige, små munnfuller. Kok opp vann med en liten teskje sukrin og salt. Kok aspargesen i 2-3 minutter avhengig av tykkelsen på aspargesen. Skyll i iskaldt vann og la aspargesen renne av seg på et tørkepapir. Avkjøl. 
- Bland asparges, reker og krepsehaler inn i kremen. 
♥ Skagensalaten kan med fordel stå over natten, den vil bare bli bedre jo lengre smakene får satt seg. 

         
PSSST! Ønsker dere en vegetarisk skagensalat?  
Det går helt fint og det er prøvd ut! Bytt ut reker og krepsehaler med ekstra asparges og noen gode bønner.

Mjuuugly's hjemmelagde og beste fiskesuppe!

Dette er en suppe jeg er så fornøyd med at jeg må dele den med dere og prøve så godt jeg kan å overtale dere til å prøve den. Dette er ei nydelig suppe jeg bare har smakt meg frem til, og jeg er så fornøyd, sååå fornøyd. Man kan vel si at den er litt thai-inspirert, veldig varmende med et hint av spicy ettersmak, og rett og slett perfekt nå i høstmørket!


Dette er min oppskrift, men det er viktig at dere smaker dere frem under kokingen og krydrer etter eget ønske. 

Mjuuugly's hjemmelagde og beste fiskesuppe:
3-4 porsjoner.

♦ 1 boks kokosmelk. Bruk ligth hvis du ikke ønsker mye kokossmak.
♦ 1 boks laktosefri matfløte
♦ 3 dl fiskekraft
♦ 1 ss mandelmel /annet mel
♦ 1 stor løk
♦ 2 store hvitløksfedd
♦ 3 gulrøtter
♦ En liten sellerirot
♦ En bit ingefær, ca 2x2cm
♦ 3/4 ss rød currypaste eller litt chilli
♦ 2 ss tomatpurè
♦ Krydder: salt, urter, pepper, paprika, koriander.
♦ Fisk: Jeg brukte sei, torsk og laks. YUMYUM!


   SLIK GJØR DU, bildet kan forstørres:


Serverte den til fire og den ble veldig godt tatt i mot, den eneste som hadde en innvending var mamma, -hun mente den var for sterk. PINGLE! Husk å smak dere frem med currypasten/evt. chilli da det fort kan bli sterkt! Fiskesuppa er glutenfri, lavkarbo og laktosefri, men hvis du ikke tåler kasein må du bruke noe annet enn laktosefri matfløte, f.eks soyafløte eller havrefløte.


                         Nam, nam, nam, nam. En helt perfekt fiskesuppe etter min smak. Anbefales!

Spicy asiatisk suppe med salmalaks!

Jeg crawler fortsatt etter laks så min kjære kjøpte salmalaks på tilbud i går, 200 kr/kg på Mega. Denne suppa ble til når jeg hadde lyst på suppe og slang sammen noen ingredienser. Derfor har jeg ingen bilder av prosessen, hehe, men det overlever dere! Dessuten må jeg selv huske denne suppen til en annen gang, for ja, den skal lages flere ganger! Jeg har skrevet ned alle ingrediensene jeg brukte, men smak til med krydder etter eget ønske. Veldig spicy suppe med masse deilige smaker og sunt fett. Virkelig en smaksbombe! Dessuten lages den på 20 minutter! 

      Hot og godt!


Til suppa (to porsjoner):
200g salmalaks
♦ 2 gulrøtter
♦ En stor bit hodekål
♦ Purre
♦ 1 ts jyttemel
♦  Vann
♦ 2 dl økologisk kokosmelk

Krydderet er superviktig, her er det jeg brukte:
♦ 1 økologisk buljongterning / 1 ts buljong
♦ 2 store fedd hvitløk
♦ 1 bit ingefær (kanskje 1,5 cm x 1,5 cm)
♦ 1/2 ts chilipulver
♦ 1 ts Garam masala (Indisk blandingskrydder, kjøpes på innvandrerbutikker)
♦ 1,5 ts himalaysalt
♦ 1,5 ts paprikakrydder
♦ 1/3 ts koriander

- Kutt grønnsaker, ingefær og hvitløk i passelige biter.
- Kok opp grønnsakene med vann. Jeg brukte nok vann til at det nesten dekket grønnsakene.
- Tilsett alt krydderet + jyttemel og la det småkoke i ca ti minutter.
- Når grønnsakene er møre tilsetter du kokosmelk.
- La laksen trekke (ikke koke) i suppa i fem minutter.
- Husk at du fint kan bruke bønner, kylling, svin eller torsk i denne suppa! :)

Ovnsbakt salmalaks med gulrotnudler og dill!

Er det bare meg som går rundt i en tåke etter laks og fet fisk for tiden? Jeg har enormt lyst på laks, hver dag og hele tiden! Det er sikkert et resultat av at det er mørketid og kroppen hyler etter vitamin D og omega 3. I går var det nok og jeg fikk min kjære til å kjøpe salmalaks til oss. Salmalaks er himmelsk godt. Kan ikke beskrives, må oppleves! Det er faktisk slik at salmalaksen blir ansett som verdens beste laks, har vunnet mange priser for beste laks og pluss at den eksporteres til gourmetrestauranter over hele verden. Ikke dårlig! Det som er så flott med salmalaksen (utenom smak og mørt fiskekjøtt) så er den fersk! Det garanteres at laksen blir pakket innen 4 timer fra den har vært i havet. Det er salmalaksens varemerke. Og den er mør, så mør. Det er nesten som den smelter på fingrene når du tar på den. Hehe. Men jeg er feig. Jeg har ikke lært meg å like rå fisk, så jeg ovnsbaker den. Hvis du en gang tar deg råd, eller nei, NÅR du tar deg råd (for du må smake!) så bør du spise den rå. I det minste prøve! Dessuten er den ikke så dyr, rundt 250 kr/kg. Jeg laget en nydelig laksemiddag, så enkelt, men så fantastisk godt!

Husk at denne retten fint kan lages 100% raw da salmalaks brukes i sushi og anbefales å spises rå. Det er ingen fare å spise salmalaksen rå. Dressingen kan lages rå eller laktosefri ved å lage den med cashewnøtter eller med kokosmelk i stedet for rømme, se under "Dill dressing".

Salat:
♦ Spinat
♦ Agurk
♦ 3 små gulrøtter

- Jeg laget gulrotnudler ved å bruke en juliennekutter. Det går fint å bruke vanlig grønnsaksskreller, men da vil strimlene bli mye bredere.
- Du kan selvsagt koke gulrotnudlene, men jeg ville ha de rå denne gangen!
- Jeg fikk juliennekutteren til jul så jeg vet ikke hvor den er kjøpt. 


Salmalaksen brukte jeg minst mulig krydder på for å bevare den deilige og milde smaken. Jeg presset litt sitron over, pepret med sort pepper og saltet med himalayasalt.

- Salmalaksen ovnsstekes på 200 grader i 10 min (kommer an på størrelsen på filéet). IKKE overstek den!
- Les mer om salmalaks HER, en laks verdt å merke seg!

Dill dressing (til to personer):
♦ 4 gode spiseskjeer rørosrømme
♦ 3 ss vann
♦ En liten neve dill (fryst fersk, funker kjempefint!)
♦ Saft av 1/3 sitron
♦ Himalayasalt, sort pepper og hvitløkspulver.

- Bland alle ingrediensene. Ferdig! :)
- Vannet brukes for å gjøre dressingen tynnere.
- Vil du bruke cashewnøttdressing i stedet er DENNE oppskriften fin å følge, men husk sitron, dill og ekstra vann til du er fornøyd med konsistensen!
- Skal du bruke kokosmelk i stedet bør du enten lage en tykkere kokosmelk (ved å gjevne kokosmelk og glutenfritt mel) eller du kan tilsette en spiseskje kokosolje (pass på at alle ingrediensene er romtempererte) og sett dressingen kjølig.



                              Ser det ikke himmelsk ut? Får vann i munnen... Jeg må ha laks NÅ!




Kategorier




Instagram

hits