Tilbake til hovedside

Alt du trenger å vite om Excalibur Dehydrator!

Jeg har fått mange spørsmål om dehydratoren og flere vil det nok bli, derfor tenkte jeg å ta alt i ett innlegg.


KORT FORTALT:
En dehydrator er en tørkemaskin som er laget for å tørke mat på en skånsom måte med luft og varme. Luften kommer fra ei vifte som står bak maskinen og temperaturen styrer du, den går fra 35-68 grader. Hovedgrunnen til at man bruker en slik maskin og ikke ovnen er at man ønsker å bevare alle næringstoffer og enzymer som ellers går tapt når man steker, koker, baker eller varmebehandler maten. En dehydrator brukes mest i raw food-verdenen, men brukes også av de som interesserer seg for urter og sopp.Jeg har kjøpt meg en Excalibur Dehydrator 3926t. Excalibur er den dehydratoren som har fått flest positive feedbacks fra alle raw food"ister" rundt om i verden. Den er altså den ledende og beste av alle tørkemaskiner på markedet.

Hvorfor akkurat denne?
3926t står for at det er en excalibur dehydrator med 9 brett og en timer som timer tiden til opptil 26 timer. Man kan også få den i hvit, med 5 bretts i samme modell og man kan få uten timer. Grunnen til at du bør kjøpe dehydrator med timer (ja, det koster noen kroner ekstra) er fordi da slipper du å passe på maten. Du stiller inn tiden og maskinen skrur seg av av seg selv. Dette forhindrer at maten blir overtørket og øker brannsikkerheten. Jeg valgte med 9 brett for å være helt sikker på at jeg aldri kommer til å angre hvis jeg hadde kjøpt med 5 brett og det var for lite.


Hvordan virker den?
Den tørker maten ved å blåse luften horisontalt og vertikalt rundt inni dehydratoren. Luften varmes opp bak i ovnen og viften blåser ut denne luften. Du bestemmer selv hvor varm luft du vil bruke ved å styre temperaturen på en skruknapp oppå dehydratoren. Tempraturen går fra 35-68 grader. Fordelen med horisontal og vertikal tørking er at maten tørkes jevnt og fort. Alle brettene tørkes like fort, selvom du bruker alle brettene. Dehydratoren er brannsikrere enn en komfyr og den tar mye mindre strøm, en 9 bretts tar 600W og en 5 bretts 400W.


Vasking og deler:
Du kan vaske brettene (de sorte brettene) i oppvaskmaskin, mens plastristene må vaskes for håndt. Brettene er sorte og skyves enkelt ut og inn av dehydratoren. Plastristene (som jeg alltid har trodd var av metall eller liknende) legges oppå ristene og tas enkelt av. Dette gjør det enkelt å vaske disse delene. Paraflexx bakeunderlaget må du kjøpe i tillegg, men det er det virkelig verdt! Med et Paraflexx bakeunderlag kan du tørke flytende masser som knekkebrød-blandinger, flytende grønnsakspureér og liknende. Uten et slikt bakeunderlag vil det du skal tørke renne gjennom ristene. Det går an å bruke bakepapir, men Paraflexx er best siden det er laget av (garantert ufarlig) silikon og det klebrer seg ikke fast. Det er veldig enkelt å fjerne tørket mat fra og det er det ikke med bakepapir! Du må aldri la dette underlaget ligge i bløt, det vil ødelegge dem! Paraflexx bakeunderlagene koster litt (kommer anpå hvor du kjøper de), men de kan brukes i flere år og skylles bare lett i vann etter bruk. Virkelig et "MUST", og disse følger altså ikke med til maskinen.


HVA kan tørkes/lages i en dehydrator?
Man kan tørke ferske urter, frukt, bær og grønnsaker. Man kan lage grønnsakschips. Man kan lage nøtte-og frøblaninger, man kan tørke spirer, man kan lage granolablandinger, man kan lage knekkebrød og man kan lage brød av frø, nøtter og grønnsaker. Man kan lage kjeks, kaker, og kakebunner og man kan lage "burgere" og "kjøttboller" av nøtter, krydder og frø. Man kan til og med tørke fisk og kjøtt. Det er bare fantasien som setter grenser. For å få riktig konsistens på det du lager varierer du tørketiden deretter. HUSK å snu det du tørker når konsistensen tillater det, slik tørker det enda raskere enn om du ikke snur det. Og det aller beste: Man kan tørke store porsjoner samtidig og dermed slippe å lage favorittene så ofte!

 

Oppbevaring:
Tørket mat mugner ikke, men riktig oppbevaring er viktig! Hvis du har tørket nøtter, frø eller noe med oljer har denne maten en stor sjans for å harskne. Oppbevar derfor alt som inneholder vegetabilsk fett kaldt, mørkt og tørt!!! Du kan gjerne fryse maten når den er tørket. Ellers kan du oppbevare det meste i lufttette glass eller i kakebokser.

Pris, kjøp, import og liknende:
Man kan fint kjøpe Excalibur fra utlandet. Det finnes mange nettsteder som selger denne maskinen og det til en mye rimeligere penge enn fra Norge. For ett år siden da jeg kikket etter denne maskinen fant jeg en side som selger den billig og med gratis frakt. Siden er helt trygg, men har en veldig høy porto på småpakker, derfor har jeg aldri giddet å handle derfra, men altså gratis frakt på en dehydrator som veier over 10 kg! For å importere denne skal tollerne og staten da ha 25% moms og ca 11% i fortollingsgebyr. Dehydratoren som da i utgangspunktet koster ca 2000 norske kroner, ville fort kostet ca 2800 kr etter moms og tollgebyr. HER er siden jeg vurderte.

Jeg valgte likevel å kjøpe den fra Norge. Grunnen er ganske enkel at hvis det skulle skje noe med dehydratoren er det et herk og et mareritt å sende den tilbake til Storbritania, og da var jeg rett og slett villig til å betale litt ekstra for rask levering og service på norsk. For dere vet jo: det SKJEDDE JO FAKTISK min maskin noe, og jeg måtte sende den tilbake og få en helt ny. Det ordnet seg raskt og fint, jeg trengte ikke betale porto en gang og jeg er sjeleglad for at jeg valgte å kjøpe dehydratoren fra Norge! Jeg bestilte min HERFRA. Den koster 3300,- og portoen er på 225, altså 3525,- totalt!


♦ Ellers bør du huske på at alt du tørker bør være kuttet opp i like store deler / evt. fordele massen jevnt slik alt du skal tørke tørker like raskt! Kantene tørker først uansett om du tørker frukt eller en flytende masse.

♦ Er du opptatt av raw food skal du aldri tørke maten på en høyere temperatur enn 42 grader!

♦ Dette ble langt, men forhåpentligvis informativt for alle som vurderer en dehydrator, for jeg vet jeg ville satt pris på et slikt innlegg da jeg begynte å interessere meg for raw food. Dette innlegget ble fryktelig langt, så jeg sender en klem til alle som faktisk har lest det :)

♦ PS: PS: PS: Det er 10 års garanti på Excalibur med 5 og 9 brett, med og uten timer. IKKE DÅRLIG!

Moroa varte i èn time...

Jeg hadde maks uflaks med dehydratoren min. Den sviktet etter én time! Plutselig stoppet viften å funke... Heldigvis hadde jeg "bare" laget tre brett med diverse raw food da dette skjedde, så det gikk ikke alt for mye dyre ingredienser til spille. Nå kan jeg jo bare takke meg selv for at jeg kjøpte den gjennom en norsk side(sanabona.no), slik at reklamasjonen går pent og ryddig for seg. Det var faktisk den eneste grunnen til at jeg valgte å betale mer enn nødvendig ved å bestille den fra Norge og ikke fra utlandet. Eget innlegg kommer.

Jeg tok en tur innom google og dette er visst en feil noen få har opplevd før. Frustrerende, men lite å gjøre med det. Tusen takk til Tove Merete Holthe hos sanabona.no som var svært behjelpende da jeg ringte i frustrasjon. En ny Dehydrator Excalibur 3526t er nå på vei til meg. Håper den kommer fort!!! :)

Dagen jeg har ventet på i over ett år! :D

Endelig er dagen her! Jeg er i dag en superlykkelig eier av en svart Dehydrator Excalibur 9 brett med timer. Dette er virkelig dagen med stor "D" for meg! Jeg har ønsket meg en dehydrator i langt over ett år og endelig fant lommeboken min plass til en slik utskeielse. Jeg tenkte jeg kunne lage et samleinnlegg om denne maskinen, som pris og bruksinformasjon ganske snart.

   Med og uten skapdør. Foreløpig står min på vaskerommet oppå vaskemaskinen :)


   Veldig stilig og robust:


Dessverre har jeg ikke smakssanser og har en dott som det føles ut som befinner seg ca 10 cm inn i hjernen. Likevel skal jeg lage meg masse raw food og la min kjære smake og godkjenne. Dette blir en veldig moro kveld, men først skal jeg lese informasjonspapirene som følger med :)

Kjære mamma...

"...Jeg vet den nye livsstilen min er frustrerende og vanskelig å forstå seg på, og jeg vet at du blir oppgitt over mine sære valg, men jeg vil at du skal vite at det er en livsstil jeg føler meg vel med og som jeg føler gir meg masse godt tilbake. Det handler ikke om at jeg ikke vil spise kakaene du lager og som du har fått oppskrift på fra damene på jobben, for de smaker nydelig! Men de inneholder altfor mye som er svært ugunstig og belastende på min slitne kropp. Jeg vil ikke belaste den mer enn nødvendig og man skal ikke spise noe bare for å glede andre, ikke sant?

Med den nye livsstilen min så har jeg også måtte kjøpe masse nødvendig kjøkkenutstyr. "Før i tiden" var det vanlig med alle disse duppedingsene til kjøkkenet, men ettersom Mr. Toro og Mr. Findus har tatt over de fleste kjøkkenskuffer og frysere, er det ikke lengre nødvendig med slikt kjøkkenutstyr. Man kan vel si at jeg går tilbake i tid og lager maten fra bunnen av slik det var for noen titalls år siden.

Grunnen til at jeg skriver dette til deg er fordi jeg vil fortelle deg litt om en helt genial maskin. Det er en tørkemaskin eller en dehydrator for å være korrekt. Jeg har fortalt deg om den før, men da har du sittet som et spørsmåltegn og ikke forstått et ord av det jeg snakket om. Det er rett og slett en maskin man kan tørke mat i. Det høres sikkert veldig rart ut, men når man spiser rå mat lager man brød, knekkebrød, kjeks og kaker av bløtlagte nøtter og frø. For at disse skal få riktig konsistens må de tørkes. Jeg har frem til nå tørket dette i ovnen på 50 grader over X antall timer og det går fint, men en dehydrator er beregnet på å stå på i så mange timer, også over natten. Dessuten kan man stille den inn på tid slik at den skrur seg av automatisk. Man kan tørke f.eks alt av frukt, bær og grønnsaker, og man kan lage granolablandinger eller tørke spirer. Den er genial til mitt bruk og jeg ønsker meg en slik maskin!

En dehydrator er som jeg allerede har skrevet beregnet på å stå på i mange timer, den tar svært lite strøm og den er brannsikker i forhold til ovnen. Det den gjør er å tørke mat over lav temperatur (under 42 grader) og trekker ut fuktigheten, en slags matavfukter! Resultatet er raw food, mat som ikke er varmebehandlet over 42 grader for å bevare alle næringsstoffer og uten å drepe enzymene. Den koster litt, men den vil vare lenge, den vil glede mye og den vil gi meg herlige resultater på kjøkkenet uten at jeg trenger å passe på maskinen hele tiden. Jeg ønsker meg en dehydrator med 9 brett slik at jeg senere ikke kommer til å angre på at jeg kjøpte en dehydrator med 5 brett i stedet for 9. Hvis du har lyst å lese mer om denne maskinen så kan du jo ta en titt på DENNE siden så vil du se hvor fin og genial den er, ikke sant?

Håper du ble litt klokere på hva en dehydrator er nå og bare spør om det skulle være noe!
Jeg er veldig glad i deg, og du...

Husk at jeg har bursdag om kort tid og at du har nummeret til Jørgen som helt sikkert har kjempelyst til å spleise på en slik maskin. Bare sånn hvis du lurte..." ;) ;) ;)


 Noe av den rå og tørka maten jeg har laget (bildene er linket til oppskrift):
   
 
Kategorier
Instagram

hits