Tilbake til hovedside

Slik lager dere perfekt, raw overtrekkssjokolade:

Etter mange år med raw sjokoladelaging lærer man og feiler man, det er en del av en amatørkonditors liv. Fordelen er at dere kan få glede av mine erfaringer og unngå de verste tabbene selv. Nå vil jeg gjerne gi dere veiledningen dere trenger og oppskriften til perfekt, raw overtrekkssjokolade slik at dere kan imponere med nydelig konfekt til jul, dyppet i perfekt sjokolade. Å lage perfekt, raw overtrekkssjokolade er ingen kunst, men ta med dere disse tipsene jeg har skrevet under så vil veien til perfekt overtrekkssjokolade bli kortere. Det ser mye lekrere ut med en sjokolade som er perfekt.

En "perfekt, raw overtrekkssjokolade" er etter min egen deifinisjon en sjokolade uten klumper som ser glatt og fin ut, en sjokolade som gir et tykt sjokoladelag kun etter én dypping, en sjokolade som ikke smelter i hånden, men i munnen og en sjokolade som selvsagt smaker forførende godt!


FØRST NOEN TIPS!
♥ Det er lurt å bruke DENNE metoden til å smelte kakaomassen/kakaofettet, spesielt hvis dere er opptatt av at sjokoladen skal være raw.
♥ Når jeg lager sjokolade lager jeg alltid mye, veldig mye og fryser ned. Det samme gjør jeg når jeg lager noe jeg vil dyppe i sjokolade, jeg lager myyye og fryser ned til en dag jeg lager en porsjon overtrekkssjokolade. Man blir faktisk veldig lei av å lage små porsjoner med sjokolade. Jeg syns rett og slett det er bortkasta tid og energi når jeg heller kan lage tre slag konfekt som jeg dypper i sjokolade på en og samme kveld, og vips så er fryseboksen full av snacks jeg kan ta frem om vi får besøk, skal på besøk eller om søtsuget melder seg. Jeg råder dere derfor til å lage mye når dere først skal lage sjokolade og heller fryse ned det meste.
♥ Oppskriften jeg gir dere er stor og hvis dere vil lage en mindre porsjon må dere redusere ingrediensene deretter. Det er ikke uten grunn at jeg bruker de mengdene av hver ingrediens som jeg gjør! F.eks: bruker man for mye kokosolje i overtrekkssjokoladen vil den smelte i hånda og i verste fall smelte i romtemperatur. Er sjokoladen for varm når du skal dyppe den (evt, det du skal dyppe) vil den gi et veldig tynt sjokoladelag. Et annet eksempel er om man bruker for mye sirup, da vil sjokoladen bli veldig klissete.
♥ Det jeg alltid gjør når jeg skal dyppe noe i sjokolade er at jeg passer på å fryse det ned i minst en halvtime, men gjerne dypfryst. På denne måten vil konfekten få et tykt sjokoladelag og jeg trenger bare dyppe konfekten maks to ganger rett etter hverandre for å få et tykt og fint sjokoladelag. En annen fordel med å fryse ned det som skal dyppes er at temperaturen på sjokoladen synker og den blir tykkere. Noen ganger holder det med kun et dypp! Ofte må jeg ta pause og varme opp sjokoladen igjen, men det går veldig raskt!
♥ Så er det klumpene man må passe på. Er det klumper i sjokoladerøra vil det bli klumper på sjokoladen. Jeg bruker ei mini sikt som jeg bruker for å unngå klumper. Hvis pulveret jeg skal bruke har klumpet seg kverner jeg det i foodprosessoren for å få det til fint mel igjen. For eksempel klumper yaconpulver seg veldig raskt!
♦ Jeg lager dessuten aldri en veldig søt overtrekkssjokolade og det bærer oppskriften nedenfor preg av. Jeg liker best når sjokoladen utenpå er mørk, mens fyllet gjerne er søtt og slik veies det opp.

    Fremgangsmetoden i bilder:
      
  
Oppskriften: 
♦ 2 deler kakaaomasse = 100 gram
♦ 1 del kakaofett = 50 gram
♦ 2 ss sirup * ELLER 2 ss kokosolje
♦ 2-4 ss pulverisert søtning **
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ Evt. noen dråper stevia ***

* Av sirup er det bare å velge og vrake etter hva slags sirup dere liker best, personlig bruker jeg kun yaconsirup eller palmesirup når jeg skal lage sjokolade. Jeg bruker 50/50.
** Her varierer jeg mengden litt og det gjelder å smake seg frem. Ikke bruk mer enn 4 ss pulverisert søtning. Man har mye å velge mellom og det er bare å velge og vrake det man liker best her også, men pass opp at det ikke er noen klumper. Eksempler som kan brukes er sukrinmelis, yaconpulver, lucuma, carob og palmesukker-melis, men mulighetene er mange. Personlig bruker jeg kun yaconpulver og carobpulver når jeg lager overtrrekkssjokolade fordi det er en kombinasjon JEG liker veldig godt. Jeg bruker 50/50.
*** Noen ganger ønsker jeg en ekstra søt sjokolade og da tilsetter jeg noen dråper stevia, som oftest English toffee fordi den har en veldig god smak. Jeg pleier ikke bruke stevia i sjokoladen, men hvis jeg vet at det er andre folk som skal spise konfekten lager jeg den litt søtere. Jeg bruker 10-15 dråper.

Ingrediensliste - mine favoritter:
Raw kakaomasse.
Raw kakaofett.
Raw palmesirup.
Extra virgin kokosolje.
Raw yaconsirup.
Yaconsirup.
Raw palmesukker (må kvernes til melis).
Raw yaconpulver.
Raw carobpulver.
Carobpulver.
Stevia English toffee
Stevia Vanilla creme.
Vaniljepulver


    

41 smil :)

tine katrine

07.12.2012 kl.16:16

Jeg har ikke laget rå sjokolade på evigheter, men etter vi er ferdig med flytting og julekos og roen har lagt seg, da skal jeg begynne igjen! Så gleder meg til å gå igjennom alle disse julekalenderinnleggene dine da :D

Guro Eriksen

07.12.2012 kl.17:24

Her har du jammen lagt ned mye arbeid i innlegget ditt. Det settes stor pris på, ihvertfall av meg, og helt sikkert mange fler. Tusen takk for tipsene, de skal definitivt tas med neste gang jeg skal lage "dyppe-sjokolade".

Men et spørsmål; den kakaomassen du har linket til (den brune på bilde?), den har du ikke brukt bestandig vel? Syns å huske at du ikke har linket til det for lenge siden ihvertfall

Melissa Spania

07.12.2012 kl.17:53

Mange gode råd her! Takk som deler!
Hei :) Har lagt deg til på I <3 your blog. sender stafettpinnen videre =)

Ragnhild

07.12.2012 kl.18:51

Fin tips Anette! Og fine bilder! Jeg har så lyst til bade i raw smeltet sjokolade jeg!!

God helg :)

Anna

07.12.2012 kl.18:54

HERREGUUUD jeg er så imponert!

Du er så kreativ og ikke minst flink!

Jeg legger sjelden igjen en kommentar, men jeg elsker å lese innleggene dine. Jeg håper det er leeeeenge til du slutter å blogge.

Jeg har lært masse av deg og blir stadig klokere og ikke minst imponert.

Ta det virkelig til deg - du er veldig veldig dyktig!
Ajabaja, her var det mange herrrrlige bilder. Flotte tips for meg som nesten helt har gitt opp å lage sjokolade selv. :-)

Mjuuugly

07.12.2012 kl.20:08

tine katrine: Hehe, det var koselig å høre. Raw sjokoladelaging går litt i perioder her også, men jeg har alltid noe jeg må dyppe i sjokolade. Dere som har fulgt bloggen lenge vet jo at jeg har sjokolade på alt (O_O)

Mjuuugly

07.12.2012 kl.20:11

Guro Eriksen: Slike innlegg er mye arbeid ja, takk som la merke til det! :)

Stemmer at jeg ikke har linket til kakaomassen før. Jeg har faktisk aldri lagt ut oppskrift på en slik overtrekkssjokolade i det hele tatt, men har brukt kakaomasse i over et år. Når jeg skal lage raw sjokolade lager jeg den med kakaofett + kakaopulver og ikke med kakaomasse, den bruker jeg kun som dypping-sjokolade. :)

Mjuuugly

07.12.2012 kl.20:11

Melissa Spania: Takk selv :)

Hong

07.12.2012 kl.20:15

Åå takk for tipsene, har opplevd så mange ganger med mislykkede sjokolader =_=

Du lager så fine konfekter, har liksom lyst å spise dem rett fra skjermen nå :Q______

Men er det veldig dyrt å kjøpe ingredienser til å lage raw sjokolade ?? :)

Mjuuugly

07.12.2012 kl.20:22

Ellen: Tusen rakk!

Mjuuugly

07.12.2012 kl.20:23

Ragnhild: Ja, men vet du noe, det syns jeg du hadde fortjent du som elsker raw sjoko så høyt! God helg til deg også! :)

Mjuuugly

07.12.2012 kl.20:24

Anna: Tusen hjertelig takk for kommentaren, Anna, den varmet godt <3

Mjuuugly

07.12.2012 kl.20:26

Ellen: Ikke gi opp raw sjokolade <3

Mjuuugly

07.12.2012 kl.20:29

Hong: Hehehehe! :D
Det er ikke så veldig dyrt syns jeg, hvis du handler ingrediensene ra iHerb. Selvfølgelig er det en ganske høy sum den første gangen hvis du ikke har noen av ingrediensene fra før, men når du først har de nødvendige ingrediensene kan de brukes til mye mer enn bare sjokolade + at de varer lenge og man får MYE sjokolade av bitene kakaoett/kakaomasse som selges. Det er mye billigere å lage raw sjokolade selv enn å kjøpe på helsekost.

Benedikte - Frøken BitterSøt

07.12.2012 kl.21:51

yummy yummy! Raw sjokolade er det beste som finnes! <3 Få helt vann i munnen av de lekre bildene dine! :)

Laila

07.12.2012 kl.22:25

Tusen takk igjen for herlige tips. Jeg har rigget meg til i helgen hos kjæresten min for å lage sjokolade så dette kom godt med!! God helg :-)

Mjuuugly

07.12.2012 kl.22:26

Benedikte: Åh takk, blir så glad av å høre slikt!!

Mjuuugly

07.12.2012 kl.22:27

Laila: Nyt helgen sammen med kjæresten din! :)

riibern<3

08.12.2012 kl.10:31

fin blogg C:

Mjuuugly

08.12.2012 kl.12:30

riibern: Takk for det :)

Adele

08.12.2012 kl.14:55

Fy søren så mye godt! Jeg har ikke svingt meg rundt og begynt på julegodiset enda, men nå klarer jeg ikke motstå lenger. Du er så himmla flink! :D

Liv

08.12.2012 kl.15:50

Tusen, tusen takk for alt du deler!! Er innom bloggen din nesten daglig, du inspirerer stort!! Har også prøvd mange av oppskriftene dine. Ønsker deg alt godt videre, og GOD helg;)

Liv

08.12.2012 kl.16:54

Glemte et spørsmål til overtrekkssjokoladen:Ang sirup: Bruker du 50/50 yacon og palmesirup eller 50% yacon el palmesirup og 50% kokosolje?

Mjuuugly

08.12.2012 kl.17:46

Adele: Åh, tusen takk for den fine kommentaren! :)

Mjuuugly

08.12.2012 kl.17:49

Liv: Tusen hjertelig takk og det gjør meg glad at bloggen er til nytte for deg. God helg du også :)

Mjuuugly

08.12.2012 kl.17:51

Liv: Jeg bruker kun sirup i overtrekksjokoladen og da bruker jeg 50/50 yacon/palme. Det går fint å bruke kokosolje for de som kun har det :)

Silje

08.12.2012 kl.22:49

raw sjokolade er så godt..:D

Mjuuugly

08.12.2012 kl.22:58

Silje: Ja! Må bli flinkere til å ha noe liggende her merker jeg.

Alexandra

11.12.2012 kl.08:54

Ååååå, jeg elsker deg! ;) Så utrolig glad for dette innlegget, for min sjokolade smelter alltid i romtemperatur, og det gjør at jeg ikke tør å gi bort mine gode sjokoladedyppede konfektbiter i gave..

Skal definitivt prøve denne oppskriften neste gang, tusen tusen takk. Du er best!

GOD JUL!

Mjuuugly

11.12.2012 kl.09:18

Alexandra: Så bra du har nytte av den, lykke til! :)

Carine

12.12.2012 kl.07:16

Hei!

Å da vet jeg hva jeg skal lage idag!! Tusen takk for fantastisk blogg og oppskrifter!! Jeg er stadig innom her og vært her i ca 1 år og brukt oppskriftene. Jeg har ikke skrevet så mye i kommentarfeltet her enda, men jeg er såååå glad for alle oppskrifter og for at du deler så mye med oss!!!

Ha en super dag 12.12.12!!

Mjuuugly

12.12.2012 kl.20:57

Carine: Tusen takk for at du la igjen kommentar, det setter jeg stor pris på! Håper 12.12.12 har vært en fin dag for deg :)

Kari

22.03.2013 kl.21:03

Hei Mjuuugly!

Sjokoladesiden din har blitt kokeboka mi. Du lager flott konfekt og tar gode bilder. Dette er ei meget bra hjemmeside, kvalitet utenom det vanlige, spør du meg! Tusen takk.

kari

Mjuuugly

22.03.2013 kl.22:46

Kari: Tusen hjertelig takk, det var veldig hyggelig å høre, Kari :)

Alexandra

27.03.2013 kl.21:09

Hva er egentlig forskjellen på kakaomasse og kakaofett?

:)

Mjuuugly

27.03.2013 kl.21:10

Alexandra: Kakaofett er kun fett fra kakaobønnene, mens kakaomasse er både fett og kakao, altså kverna kakaobønner uten skall :)

Sandra:)

14.04.2014 kl.22:16

Heisann:) lurer på om man kan blande kokosolje og sirup, eller om man må bruke bare en av delene?:) gleder meg til å lage :)

Rita

30.11.2014 kl.12:47

Jeg lurer på hva grunnen er til at du bruker kakaomasse til overtrekkssjokolade men vanlig kakaofett + kakaopulver når du ellers lager sjokolade? :) Fungerer det å lage like god overtrekkssjokolade med kakaofett + kakaopulver eller fungerer det best med kakaomasse, og eventuelt hvorfor? Tusen takk! :)

Mjuuugly

30.11.2014 kl.18:28

Det gir best resultat, men går fint med kakaofett og pulver, men bare pass på at sjokoladen er tyktflytende når den skal brukes :)

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits