Tilbake til hovedside

Raw sour cream and onion chips!

Endelig er grønnkålsesongen i gang igjen for fullt! Gjettom jeg har gledet meg til å se synet av den krusete bladkålen igjen, og ikke minst, - til å lage grønnkålchips igjen! Grønnkålchips er virkelig en av den aller, aller beste raw food snacksen jeg kan få. Jeg kan rett og slett ikke noe for det, hvor sært det enn er, men det finnes ikke noe bedre enn en skål med knasende sprø grønnkålchips som kommer rett fra dehydratoren, ja, for chipsen blir KNASENDE SPRØ! For noen er kantarellen skogens gull, vel, for meg er grønnkål naturens smaragd! 

   Denne sour cream and onion chipsen er bare helt fantastisk, den smaker "ordentlig" sour cream!!!

Til tre brett chips:
♦ Mange stilker grønnkål
Sour cream and onion marinade:

♦ 1,5 dl cashewnøtter, bløtlagt i en timestid
♦ 0,5 dl ferskpresset sitronjuice
♦ 1 løk
♦ 2 fedd hvitløk
♦ 3 ss frossen dill / en god neve fersk
♦ 3 ss frossen persille / en god neve fersk
♦ Salt, pepper.
♦ 1,5-2dl vann

SLIK GJØR DU:
- Riv opp grønnkålen i passelige biter. Husk at grønnkålen vil krympe så det er bedre å dele den opp i litt store biter.
- Blend alle ingrediensene til surkremen. Bruk gjerne en blender eller stavmikser, til nød foodprosessor. Jeg brukte Magic bullet'en min. Start med 1,5 dl vann, tilsett mer vann om nødvendig, men vi ønsker en tykk marinade med minst mulig væske.
- Smak på surkremen, trengs det mer urter/krydder? Husk at smakene blir mye tydeligere når chipsen er tørket!!
- Massér surkremen godt inn i grønnkålen. Pass på grønnkålen blir fullstendig dekket av surkrem.
- Fordel grønnkålen ut over tre paraflexx bakeunderlag (til dehydrator) eller stekebrett med bakepapir (til ovn). Dryss gjerne over salt.
- Tørk i dehydrator på 41 grader i ca 15 timer eller i ovn på laveste varme eller 50 grader med døra på gløtt. Det er viktig at døren åpnes under veis for å slippe ut fuktighet.
- Oppbevares i en kakeboks, men chipsen er aller best og sprøest når den er nytørket!

  
Jeg startet å lage grønnkålchips lenge før jeg fikk meg dehydrator, så her vil jeg ikke høre noen unnskyldinger om at dere ikke kan lage denne chipsen uten dehydrator, hehe. Det går supert å tørke grønnkål i ovnen, men skal du ha den "raw" må du beregne god tid. Er du derimot kun ute etter chipsen, raw eller ei, så kan den fint tørkes på høyere temperatur, bare pass på å slipp ut fuktighet av ovnen og at chipsen ikke blir brent. Jeg har flere oppskrifter på grønnkålchips, trykk dere gjerne inn på linkene under for å komme direkte til oppskriftene!
♥ Spicy grønnkålchips med smak av taco!
♥ Grønnkålchips med "ost"!
 Enkel, cheezy grønnkålchips!
♥ Grønnkålchips med tomat!


                      Dere vil ikke tro hvor godt dette er før dere prøver. Nam, nam, naaaaaam!
     
Og hvis dere er interessert i litt om næringsinnholdet i grønnkål:
Per 100 gram inneholder grønnkål mer kalsium enn lettmelk, 157mg VS 100mg. Grønnkål er en god kilde til jern og inneholder nesten like mye jern som i biff, i grønnkål får man i seg 1,7mg jern, mens i biff av storfe er det 2,3mg jern. Grønnkål inneholder dessuten mer betakaroten enn gulrøtter og dobbelt så mye vitamin C som appelsiner. Ikke dårlig eller hva!? (Kilde)

Stikkord:
Follow on Bloglovin

17 smil :)

Lovelyliller.com

19.09.2012 kl.22:16

jeg er tidenes sucker for spurcream and onion så skal prøve marinaden din på hjemmelaget potetgull :)

Mjuuugly

20.09.2012 kl.00:54

Lovelyliller.com: Da vil du elske den, garantert!

Laila

20.09.2012 kl.18:31

Herlig! Takk for oppskriften! Skal hjem og lage!! Har fått meg dehydrator jeg og, veldig happy for det :-)

Alex

20.09.2012 kl.21:30

Jess! Endelig!! Hva vil du si er din absolutte favoritt av smakene? :)

Salige Lavendel

21.09.2012 kl.15:54

Hei =) Jeg ble tipset om bloggen din av søsteren min. Her skal jeg ta meg en god kikk og se om jeg finner sunn og spenennde matinspirasjon.

Mjuuugly

21.09.2012 kl.20:19

Alex: Av grønnkålchipsen mener du? Deffinitivt sour cream og ostechipsen, men kan ikke velge av de to. :)

Silje

23.09.2012 kl.12:59

Helt enig! Grønnkålchips er digg og kan varieres i det uendelige ettersom hvilke kyrdder man bruker, heeerlig!<3

Blue Montain

27.09.2012 kl.20:47

Har du noen ide (eller kilder) om hvor mye vitamin og plantestoffer som tapes under tørkingen? Næringsinnholdet du viser er vel et snitt av helt fersk og nyhøstet kål?

Mjuuugly

28.09.2012 kl.00:25

Blue Montain: Hele poenget med å dehydrere mat er at man skal fjerne all væske slik at holdbarheten blir lengre, man kan gjøre dette ved høy eller lav temperatur. Benytter man seg av lav temperatur, slik jeg gjør her så skal ingen vitaminer eller mineraler gå tapt under tørkeprosessen, kilder til dette finnes det utallige av, -at mat bevarer blant annet alle vitaminer og mineraler ved dehydrering under 42 grader. Å tørke mat på lav varme skal ikke gå ut over næringsinnholdet i maten og det er derfor stor sannsynlighet at grønnkål chipsen inneholder de samme næringsstoffene og i den samme mengden som i fersk, nyhøstet grønnkål. Dog. skal det sies at jeg har tatt utgangspunkt i fersk, nyhøstet grønnkål ja.

Madeleine

28.09.2012 kl.12:03

Dette ser så fantastisk godt ut :) Har kjøpt en del grønnkålchips på "Røtter", men ønsker meg sårt en dehydrator så jeg kan lage min (din!) egen grønnkålchips (og annet). Det står høyest på ønskelisten og krysser fingrene for nå har jeg både snart bursdag pluss at julen nærmer seg ;)

Mjuuugly

28.09.2012 kl.13:00

Madeleine: Mmmm, vil tro Røtter sin grønnkålchips er snadder, men dyr? Vær så snill å prøv å lage grønnkålchips i ovnen frem til du får dehydrator, virkelig verdt ventetiden, jeg lover deg!! :)

Ragnhild

29.09.2012 kl.18:10

Sååå godt!! Jeg er skikkelig i tenkeboksen når det kommer til kjøp av dehydrator for tiden! Har så innmari lyst på! DA skal jeg lage grønnkål chips 24/7!

Mjuuugly

29.09.2012 kl.18:15

Ragnhild: For deg som spiser så mye raw food og vegansk mat så er dehydrator et supert tilskudd i kjøkkenutstyret, -vil jeg tro. Utrolig greit å lage masse raw food i dehydratoren og lagre det til tider man ikke orker å lage så mye :) Ellers vil jeg anbefale deg å lage denne grønnkålchipsen i ovnen, det er SÅ VERDT DET! :)

Eldeen

09.10.2012 kl.20:11

Har laget disse og to av de andre grønnkålchips-oppskriftene dine, og jeg er helt frelst! Særlig elsker jeg den med den ostete smaken. Kommer til å linke til bloggen din i blogginnlegget mitt i morra, så da håper jeg du får noen besøk av flere som vil teste ut grønnkålchipsene dine. :D

Mjuuugly

10.10.2012 kl.13:31

Eldeen: Tusen takk, fine du! :)

Moniq

14.01.2013 kl.22:27

Fikk endelig prøvd grønnkålchipsen din også, har tidligere prøvd mange av sjokoladeoppskriftene dine. (Takk, masse herlig godis!) Brukte vanlig ovn, lagde ei "smørje" av knuste peanøtter, næringsgjær, salt og nøytral kokosolje som jeg blandet godt inn før steiking. Satte fram en skål til min TV-seende mann, første kommentar var "hmmmm...?". Etter et kvarter kom det: " har vi mer av den derre salaten?" Blir nok ikke siste gang jeg lager den, nei. Han har spist opp halvparten allerede. Tar med en smaksprøve på jobb i mårra også, der bloggen din er ett hett tema!

Mjuuugly

15.01.2013 kl.07:05

Moniq: Det var moro å lese. Alltid spesielt gøy å lese om skeptikere som får øynene opp for all denne "sære snacksen". Man ser det nesten i øynene på de når de smaker, ikke vil de innrømme at de syns det er knallgodt, men å knaske det i seg, jepp, det gjør det. DA fryder jeg meg da :):) Grønnkålchips er fantastisk. Du bør prøve med cashewnøtter + næringsgjær også :)

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits