Tilbake til hovedside

Riskuber med rå sjokolade og sure kirsebær!

Puffa ris er en glemt skatt som for meg kun forbindes med jul, men puffa ris kan og bør da spises oftere enn kun til jul, eller hva!? Med årene har jeg prøvd puffa bokhvete, puffa kamut, puffa hirse, puffa ris og puffa hvete, men favoritten er puffa ris, og det er jo lett å få tak i! Disse riskubene gir godt med energi og passer like fint i matpakka som til fredagskosen. Kirsebærene gir kubene en syrlig og nydelig smak sammen med den bitre, aromatiske rå kakaoen! Bytt gjerne ut mandlene med andre nøtter eller frø hvis du ikke tåler eller liker mandler. Jeg foretrekker litt mandler i kubene både for smak og konsistens, men også for å gi riskubene sunt fett, mineraler og aminosyrer.

   
Til ca 15 riskuber med sjokolade:
♦ 3 dl puffa ris
♦ 1 dl hakka mandler
♦ 1 dl tørka kirsebær
Til sjokoladen:
♦ 1 dl smelta kakaofett
♦ 2-3 ss kakaopulver
♦ 1 ss yaconpulver 
♦ 1/2 ss carobpulver (eller 1,5 ss hvis du ikke har yaconpulver)
♦ 1 ts vaniljepulver
♦ 1/3 ts salt

Slik gjør du: 
- Smelt kakaofett i vannbad eller i ovnen under svak varme. 
- Rør inn de andre ingrediensene til sjokoladen. 
- Vend inn puffa ris, hakka mandler og hakka kirsebær. Det vil virke som om det er altfor mye fyll i forhold til sjokolade, men bare bland og du vil se at alt blir dekket av sjokolade etter en liten stund. 
- Hell rissjokoladen over i en form og press godt sammen. 
- Avkjøl og kjær forsiktig opp i passelige biter.
- Oppbevar tørt, mørkt og kjølig.

VIKTIG: Vanligvis bruker jeg kokosolje og flytende søtning som yaconsirup eller kokosnektar når jeg lager sjokolade, for det gir en helt nydelig sjokolade! Men i denne oppskriften vil jeg ikke anbefale å bruke verken kokosolje eller flytende søtning da kubene vil smelte veldig raskt. Hvis du likevel vil eller må bruke det så smak deg frem og bruk minst mulig.
 


                                                                  Ser det ikke godt ut??? :)
 

Jeg er fryktelig dårlig og dessverre tror jeg det er fordi jeg har spist litt for mye av soya, som jeg ikke tåler så bra.. Soyaintoleransen jeg tydeligvis har blir bare verre og verre så nå må jeg prøve meg litt frem å se om det er den som gjør meg så dårlig, faktisk ordentlig SYK, - i forgårs kastet jeg opp og i går fikk jeg magekramper fra en annen verden... Krysser fingrene for at det ikke er soya for jeg liker soya og jeg vil ikke slutte å spise det!!! Ønsker dere en fantastisk god helg og jeg blir kjempeglad hvis noen av dere gidder å stemme på mitt bidrag i ukens utfordring hos matbloggsentralen, nemlig nummer 22 -raw, meksikanske burgere! 

Stikkord:
Follow on Bloglovin

28 smil :)

Tina

15.06.2012 kl.20:02

Hei! Ser kjempe godt ut, det må jeg prøve! Ville bare si at det er sikkert soy du blir dårlig av, har gjort en del research på soy og funnet ut at det er ekstremt helseskadelig. Jeg har selv ME og blir dårlig av soy..Pluss at sønnen min tåler det heller ikke.. :) Håper du kommer i form igjen snart! Ha en fin helg!! Hilsen Tina

Mjuuugly

15.06.2012 kl.20:07

Tina: Kan man få slikt påvist mon tro? Huff og huff, det er ikke bra :(

Marianne

15.06.2012 kl.20:15

Hei !

Jeg tenker at det kanskje er quorn'en som gjorde deg syk.

Jeg har vært skeptisk til quorn helt siden det kom på banen, og tror det er med god grunn,særlig for oss med nedsatt immunsystem og matintoleranser.

Jeg er en kjøttspiser ( nå sjeldent, maks et par ganger i uka, og kun kylling/egg ), men ønsker selvfølgelig å slutte med kjøttspising og er derfor også lysten på å finne gode alternativer,

da jeg også tåler bønner og linser svært dårlig,

men quorn har jeg hatt en dårlig magefølelse på hele veien, bare det at det et mykoprotein (fungus, mould)

og ikke minst bearbeidet herfra til evigheten er nok til at jeg takker nei.

Etter noen søk på google tidligere for å finne ut om jeg hadde noe hold i mistankene mine,

kom jeg over blant annet denne; Og jepp, folk blir dritsyke av denne "maten".

http://rontlog.hubpages.com/hub/Food-Allergies-Quorn

Soya tror jeg heller ikke er noe bra for kroppen, av mange grunner, og holder meg unna det også, men det er en annen bolk.

Dessverre så tror jeg ikke at bare man unngå kjøtt/kylling, så er det "all good"

dessverre fordi det hadde gjort det så mye lettere med ernæring.

Inntil videre dekker jeg aminosyre-behovet med hemp-protein.

Ønsker deg god bedring, håper dette var til hjelp,

og takk for alt du ellers deler på bloggen :-)

Mjuuugly

15.06.2012 kl.20:29

Marianne: Ikke et oppløftende svar her nei, men det er så sant, det kan like gjerne være quornen som gjør meg syk så syk. Må prøve meg frem fremover og finne ut av dette. Hvis det viser seg at det er soya og ikke quorn så vil jeg velge å fortsette med det så lenge det ikke gjør meg syk, uansett hvor bearbeidet det er. Jeg er sta der, hehe, jeg vil heller spise noe veldig bearbeidet enn kylling, jeg er ferdig med kjøtt og hvis jeg ikke kan spise soya må det i hvertfall bli quorn. Enig med deg i aminosyrer gjennom hamp, hamp er helt supert og det bør jeg/vi/ALLE bli flinkere til å spise mer av!! :D

Marianne

15.06.2012 kl.20:35

Ja, les også gjerne alle kommentarene fra folk ( nederst på siden i linken jeg la ved) som har blitt alvorlige syke av quorn, og det gjerne etter tredje- fjerde gangen. Jeg er overbevist iallefall,

quorn aint gonna happen in my system..hehe, men alle er forskjellige og tåler ulikt,

sto det mellom quorn eller soya, hadde jeg valgt soya, men ser det litt som pest eller kolera..

Ikke så lett, men håper vi finner ut av det hver og en :-)

Mjuuugly

15.06.2012 kl.20:43

Marianne: Forresten, tusen takk for linken! Det ser ut som "quornallergi" er veldig vanlig og at reaksjonene er svært ubehagelige.

Hege

15.06.2012 kl.20:43

Ser kjempegodt ut! Og jeg som er så godtesyk nå :-S

Har rått kakaopulver, yaconsirup osv.. Men jeg har aldri somlet meg til å kjøpe sånn kakaofett :-S

Mjuuugly

15.06.2012 kl.20:44

Marianne: Tusen takk for linken, kommentarene var veldig interessante ja! Det ser ut som "quornallergi" er veldig vanlig og at reaksjonene er svært ubehagelige.

Ragnhild

15.06.2012 kl.21:13

Krysser fingrene for at det ikke er soyaen som gjør deg syk.

Disse ser supergode ut! Puffet ris og risboller minner meg om da jeg var liten :)

Marianne

15.06.2012 kl.21:18

Bare hyggelig, vi får hjelpe hverandre så godt vi kan :-)

Det er jo ikke bare den akutt-reaksjonen på quorn - der og da- som da er ille( nok)

men vel så mye faren

for alt slike reaksjoner kan skape av inflammatoriske tilstander og betennelse i kroppen som senvirkninger ( og kroppens måte å prøve å kvitte seg med det den oppfatter som toksiner/

fremmedelementer, som igjen går enda mer utover et allerede overarbeidet og slitent immunforsvar..!) som ikke bare bare er å bli kvitt, som jeg vel så mye frykter med quorn -spising og evt reaksjoner med det. Derfor tar jeg ikke sjansen, en gang for mye, blir da for mye,

for min kropp iallefall.

Ta vare :-)

Frøken BitterSøt

15.06.2012 kl.22:29

Jaaaa så godt det så ut! Puffet ris har jeg ikke spist på år og dag, men nå må jeg prøve denne oppskriften. Håper det går bedre med deg, ikke moro å være syk. Min personlige mening er at soya produkter ikke er bra for kroppen (med fermentert soya som unntak) og bør derfor ungås. I tillegg blir regnsgoken i Amazonas hugget ned for å gjøre plass til soayplantasjer for å etterkomme etterspørselen av soya til dyrefor og til velmenenede veganere som ikke vil spise kjøtt. Så soyaprodukter er kanskje ikke så dyrevennlig likevel? Noe å tenke på!
jo ser kjempegpdt ut! :D

Kjernesunn

16.06.2012 kl.10:19

Det ser VELDIG godt ut!! :-) Velfortjent kos dette!

Line

16.06.2012 kl.19:40

Til Frøken Bittersøt

Soyaplantasjer i regnskogen er nærmest utelukkende dyrefôrprodusenter. Majoriteten av soya til menneskefôr som selges her i Norge, produseres i Europa. Så 'velmendende veganere' har lite med avskoging å gjøre, det er det kjøttspiserne som har.

Japanere har spist soya siden tidenes morgen og er det eneste rike landet i verden uten massive helseproblemer. Så at soya er usunt by default er jeg ganske sikkert på at ikke stemmer.

Ellers ser det ut til å bli riskuber på oss i kveld :) Nam!

Mjuuugly

16.06.2012 kl.20:23

Line: Det er mage delte meninger om dette, men jeg er helt enig med deg Line. Jeg lytter til kroppen min og prøver å finne ut av hva det er som har gjort meg så syk i det siste, og dessverre kan det tyde på at det er soya. Nå er det viktig å legge til at jeg har lavt stoffskifte og burde ha unngått store mengder soya i utgangspunktet, men at økologisk soya, produsert på etisk og bærekraftig vis, er sunt for noen, -det er jeg ikke i tvil om.

Silje

17.06.2012 kl.00:18

Disse var utrolig fine og kan tenke meg at de smaker godt, for puffet sjokoladerisboller er jo kjempe godt:)

Ønsker deg god bedring og lykke til, og håper virkelig ikke det er soyaen det skylles:)<3

Marit

17.06.2012 kl.08:51

Det så godt ut ;-)

Marianne

17.06.2012 kl.13:07

Line.

Det er vesensforskjell i soyakonsum og helseeffekter, og det ligger i om soyaen er fermentert eller ufermentert.

Helseeffektene i soya i Japan kan tilskrives deres bruk av ufermentert soya, slik som natto, fermentert tempeh og miso,

Ikke det vi i vesten bruker av soya, så som kjøtt-erstatninger, soyais,soyayoghurt, soyamelk osv som er ufermentert og i tillegg fabrikert og prosessert og altså ikke innehar disse helseeffektene, men snarere tvertimot har vist seg å være skadelig over tid i forbruk for mange mennesker, blant annet i forbindelse med skjoldbruskkjertel-ubalanser, noen typer kreft og hormonelle forstyrrelser m.m.

Potet er også sunt by default, men ikke når den frityrstekes i transfett f.eks.

Marianne

17.06.2012 kl.13:32

"... i deres bruk av -fermentert soya, slik som natto... "

skulle det stå :-)

Ann-Katrin

17.06.2012 kl.14:27

mmm, det så veldig godt ut! Tror du man kan ha med seg dette på tur? Eller smelter sjokoladen? Skal på en liten bilferie og ønsker å ha med sunn snacks på veien.

Mjuuugly

17.06.2012 kl.15:29

Ann: De vil smelte ved rundt 32 grader så det skal være ganske varmt for at de smelter. For sikkerthetsskyld ville jeg pakket de inn i en boks med noe kaldt rundt, som f.eks noen drikkeflasker eller kjøleelement. :)

Siril

17.06.2012 kl.16:03

Veldig flott blogg! Jeg har blitt utrolig inspirert av det jeg har lest her, og kommer til å tipse om deg på bloggen min - som akkurat har startet.

Lykke til!

pia

17.06.2012 kl.19:36

Dette var interessant! Jeg har også lest på www.legebloggen.no om ulike tanker rundt helse. Interessant å lese en leges tanker om hverdagslige ting.
Disse er garantert sunnere enn risbollene vi lagde da jeg var liten. Dette kan nok prøves her i huset. :-)

God bedring til deg, håper du snart får en formstigning igjen.

Her har formstigningen kommet og gått igjen. Venter på neste :-)

becca9lsen

21.06.2012 kl.17:52

Så digg ut :)

Lilli

30.08.2012 kl.11:29

Hei.

Jeg synes du har en fantastisk spennende blogg, har nettopp funnet den men skal garantert prøve ut mange av oppskriftene etter hvert. Bl.a. sjokoladene dine... ser utrolig godt ut! Jeg har kuttet ut sukker for ca en måned siden. (har også gjort det før og merker jeg er i utrolig mye bedre form uten). Og selv om jeg har sagt til 1. desember har jeg ikke lyst å begynne igjen. Da er det veldig velkomment endelig å finne gode oppskrifter på kaker og sjokolade uten sukker der man bruker naturlige ting som erstatning.

Men jeg har et spørsmål, jeg følger blodtypedietten og skal ikke spise kokos. Er det noe det går an å erstatte kokosfett/olje med eller går det an å bare droppe det i de oppskriftene du bruker det i?

Håper du blir bedre etter hvert!

PS Har du lest om blodtypedietten?

Mjuuugly

31.08.2012 kl.19:28

Lilli: Takk for kommentar! Blodtypedietten er veldig spennende, syns jeg, men jeg vet ikke nok til å uttale meg stort mer enn det. :) Stort sett kan kokos droppes i alle oppskrifter men kokosolje har ofte en hensikt. Du KAN bytte ut kokosoljen med halve mengden kakaofett, utenom dette vet jeg rett og slett ikke hva du skal bytte kokosoljen ut med. Kokos er jo så godt virkelig synd du ikke kan spise det. Hvis du gir meg link til spesifikke oppskrifter du har lyst å prøve så er det lettere for meg å se hva du kan bytte kokos/kokosoljen ut med. :)

Lilli

05.09.2012 kl.09:43

Tusen takk for svar. Da skal jeg se når jeg kommer så langt. Har bestilt kakaosmør så er veldig spent:) gleder meg til å komme igang!

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits