Tilbake til hovedside

Going RAW FOOD!

Det er vår, fuglene kvitrer, sola varmer, spirene strekker seg opp fra jorda og det begynner å bli grønt, -og det samme skal jeg bli! Å spise 100% rått hele året rundt i et land som Norge er faktisk ikke å anbefale. For det første må man være enormt bevisst for å få i seg alt kroppen trenger for å komme gjennom dagene. Dessuten har vi ikke god nok tilgang på ferske grønnsaker, frukt og bær til at man bør satse på et helt rått kosthold. Det kan nemlig bli veldig ensidig. Våren, sommeren og høsten derimot, det er en fantastisk tid hvor vi kan fråtse i kortreist, økologisk og ferske frukt-og grønnsaker! Våren er dessuten en perfekt tid for en "vårrengjøring" for kropp og sjel, og det er nettopp det jeg har tenkt til: jeg skal ha en 100% rå måned!

Jeg føler at tiden er perfekt for å ta grep om denne rå livsstilen og prøve den fullt ut. Jeg har nylig fått meg en dehydrator, inspirasjonen er på topp og våren gir meg full tilgang på vitamin D! Likevel er det noen punkter jeg vil dere skal vite slik at hvis det er noen der ute blir inspirert og har lyst å hive seg på en rens eller rawism så er det noe man bør være obs. på!

RAW FOOD / RAW FOODISM / RAWISM:
♦ Er ikke en diett som handler om å spise en ensidig salat, det er en livsstil som handler om å spise ubehandlet, rå mat som ikke har mistet næringsstoffer, kvalitet eller smak ved å bli bearbeidet!
♦ Er som oftest et vegansk kosthold basert på kun vegetabilsk mat, men mange tilfører kjøtt, fisk, fugl av og til..
♦ Handler om å spise og tilberede ubehandlet matvarer, urter og vekster fra jorder mord selv. Ingenting skal være varmebehandlet over 42 grader da dette ikke regnes som "rått". Varmebehandler man mat over 42 grader drepes enzymene som er en av hovednøklene i raw food-filosofien. Enzymene er livskraften i mat, de hjelper til med å fordøye maten i fordøyelsessystemet vårt og de er et bevis på at maten man spiser er helt rå og "levende". Hva skjer med en potet når man koker den og graver den ned i jorda? Jo, den råtner. Hva skjer med en fersk potet som man graver ned i jorda? Jo, den gror!
♦ Proteinkilder: Spirer av frø og bønner, bløtlagte nøtter, frø og kjerner som hamp, chia og linfrø. Næringsgjær, mørkegrønne grønnsaker, tang og alger er supre proteinkilder!
Fettkilder: Avokado, oliven, kokos, kakao, oljer av feks. hampfrø, linfrø, oliven, valnøtter, mandler og raps. Ellers alt av nøtter, frø og kjerner samt. chiafrø.
♦ Karbohydratkilder: I hovedsak fra grønnsaker, korn, spirer, superfoods, bær og frukt.
♦ Nesten all superfoods "godkjennes" innen rawism så lenge superfoodsen er økologisk og ubehandlet på så lav temperatur som mulig.
♦ Næringsgjær og lecithin er to eksempler; de er ikke rå, men de er svært næringsrike og har så mange helsefordeler at det med fordel kan spises.
♦ Er som oftest vegansk, noe som betyr at kostholdet er uten animalske ingredienser. Et vegansk kosthold kan i noen tilfeller gi B12-mangel og derfor skal man være spesielt obs. på B12-kildene som: alger og næringsgjær (NB: Merk at det er B12-beriket!). Næringsgjær er en fantastisk B12-kilde, dessuten smaker det ost, naaaam!Hva ønsker jeg å oppnå?

... penere, glattere og renere hud.
... ønsker sterkere negler og penere hår.
... en kropp i balanse.
... energi uten å få de verste ME-nedturene.
... en renere kropp uten unødvendig og overflødig fett!
... ønsker glød, gnist og jeg vil føle meg FANTASTISK!
... bedre humør, bedre til sinns og forhåpentligvis det første skrittet nærmere en rå vegansk livsstil!

Ulemper:
Jeg vil nok føle mye ubehag i begynnelsen med blant annet urenheter i huden, tretthet, smerter, influensasymptomer, feber, tørste, hodepine, vond og rar mage, for ikke å snakke om løs mage! ME-en vil nok bli mye verre noen dager og jeg kommer til å ønske å gi opp, MEN det er et tegn på utrensing, det er ubehagelig, men helt normalt!Jeg gleder meg til å holde dere oppdatert og håper dette kan gi meg et stort løft i veien til å bli friskere. :)
 

Stikkord:
Follow on Bloglovin

46 smil :)

Tone - Hjertemat

05.04.2011 kl.16:02

Så spennende, og så flink du er! Håper virkelig dette gir deg et energikick! :)

tinekatrine

05.04.2011 kl.16:10

å, spennende! og veldig bra info selv om man ikke klarer å kaste seg ut i et 100% kosthold. tror jeg venter med til høsten da jeg bor alene, men en dehydrator først hadde nok vært et stort pluss.

et randomt spørsmål: har du et innlegg om green kamut? mente jeg hadde sett det her, men nå finner jeg det ikke..

Ingunn

05.04.2011 kl.16:30

Oi, så fint bilde! Også så spennende:D Må si jeg er veldig imponert!! Du er superflink, så dette kommer du nok til å klare fint:) Masse lykke til:))

Skulle gjerne slengt meg på, men tror dette kan bli litt vel tøft for magen min. Prøver å øke litt mer gradvis.

Tusen takk for den fine oversikten over de ulike kildene!! Ser forresten at du har nevnt kokos kun under fettkilder. Er det bare i kokoskjøttet at det er protein?

Kesia Luise

05.04.2011 kl.16:51

Blir spennende å se hvilken effekt det har på helsa de. Håper du vil føle masse ny energi!! :)

Aila

05.04.2011 kl.16:54

Gleder meg å følge med deg på din raw food reise. Husk å fortelle oss hvordan dine opplevelser blir på veien.

Ida

05.04.2011 kl.17:16

Så herlig! :-) Det blir nok ikke 100% rå mat på meg på en god stund ennå, men jeg skal i alle fall bli mye flinkere til å ha det som en del av det daglige kostholdet! :-)

Elise

05.04.2011 kl.17:42

Dette blit spennende å følge med på! :) Masse lykke til!

Rebecca

05.04.2011 kl.18:05

Jeg har lenge hatt lyst til å ha en periode med kun raw food, men det har ikke passet å bli dårlig osv i forhold til skolen. Jeg prøvde å starte i vinterferien, men da ble det rett og slett for mye for kroppen min. Men snart er jeg ferdig med skole for en stund, og da blir det nok tid til å være uvel, for så å bli full av energi til studiestart i august :D

forandringensvei

05.04.2011 kl.18:23

Dette blir spennende!

bente

05.04.2011 kl.18:29

Spennende! Gleder meg til å lese mer :D jeg går og tenker på en raw kur/grønnsakskur selv, men tror jeg skal vente til skolen er ferdig slik at jeg kan fokusere mest mulig på skole nå og mest mulig på kosthold senere :)
Flink, du. Skulle ønske jeg hadde litt av GO'en din. Det kommer nok etterhvert :-) håper jeg...

Du som kan så mye burde bli ernæringsfysiolog, eller er du det, kanskje?
Gleder meg til å lese om hvordan det går :)

Marianne

05.04.2011 kl.19:14

Masse lykke til !

Gleder meg til å følge deg og også inspireres :-)

Janicke

05.04.2011 kl.19:33

Lykke til :-D Blir spennende å høre hvordan det går!

lovelyliller :) Givaway nå!

05.04.2011 kl.20:09

så tøff du er som begir deg ut på dette. tror ikke jeg har klart å kjøre 100%.

Kristine

05.04.2011 kl.20:24

Lykke til frøken.

Jeg ser for meg at det blir litt lite proteiner, men nå er jeg en proteinfreak ;)

Krusedull

05.04.2011 kl.20:40

Så spennende! Jeg heier på deg, og gleder meg til å følge med på dine erfaringer! Jeg har fulgt bloggen din en stund, fordi du deler så mye bra av tips, info., inspirasjon m.m. Takk for det! Vi fikk oss dehydrator til jul, så jeg er veldig glad for de tipsene også.

Stå på! : )

http://kruspersillene.blogspot.com/

Hege

05.04.2011 kl.21:18

Jeg detoxet i januar, og det gikk kjempefint! lykke til :)

ThisISmeThen

05.04.2011 kl.21:49

Ønsker deg masse, masse lykke til :-) Dette blir spennende!

Sara

05.04.2011 kl.23:06

Lykke til! Gleder meg til å følge deg :)

Trine Grung

06.04.2011 kl.09:19

Jeg er rett rundt svingen nå...skal og igang og drømmer om et opphold på Hippokrates senteret for en skikkelig KICK START! STÅ PÅ! Jeg heier!

Christine

06.04.2011 kl.09:21

Hei,

Først; Gratulerer med en utrolig kunnskapsrik og inspirerende blogg! Du var den første helsebloggen jeg tilfeldigvis kom over, og synes jeg får mange fine tips hos deg. Nå lurte jeg på om jeg kunne spørre deg om følgende: Gjennom bloggen din har jeg blitt oppmerksom på at man ikke trenger å blakke seg helt i butikken ettersom det er mulig å bestille mange produkter fra nettbutikkene. Jeg har forsøkt å få tak i Prebiotic Fiber fra Pure Planet som jo i Norge koster va. 469,- men finner det ikke på iherb. Vet du evt. om andre nettbutikker man kan sjekke?

mvh

Christine

Une

06.04.2011 kl.10:50

Inspirerende! Lykke til!!

Heidi P

06.04.2011 kl.11:03

Kjempe spennende. Følger med. Har du noen tips til hvordan mel man kan bruke til pannekaker og vafler hvis man ikke skal ha hvete og gluten. Fant jyttemel og ser det er mais i det og det skal jeg ikke ha hehe..typisk. Spørr deg jeg siden du er så flink..hehe

Ragnhild Katrine

06.04.2011 kl.11:09

Gleder meg til å følge med! Dine tips er fantastiske, og du skriver veldig godt! :)

Lykke til!

AM Skofterud

06.04.2011 kl.11:52

Vurderer; Skal jeg slenge meg på?

Malin

06.04.2011 kl.13:04

Hei du,

jeg har et lite spørsmål, når du kun spiser rawfood, hvordan spiser en korn da? Uten å varme det? quinoa f eks? vet du hvor lenge det er anbefalt å legge nøtter i bløt før de spises?

Super blogg du har!

Mjuuugly

06.04.2011 kl.17:17

Ingunn: Det er veldig lite protein i kokoskjøttet så jeg ser ikke på det som en proteinkilde :)

Mjuuugly

06.04.2011 kl.17:20

Malin: Man bløtlegger og spirer kornene. Alle korn kan spires. Hehe. De aller fleste nøtter skal bløtlegges i 6-10 timer, det er noen unntak som cashewnøtter som ikke bør bløtlegges mer enn et par timer siden de blir veldig myke :)

Marit

06.04.2011 kl.19:39

Det høres bra ut ;-) Blir inspirert til å prøve mer raw mat jeg også ;-)

Kaja

06.04.2011 kl.21:05

Så spennede, du er jammen flink! Mase lykke til, håper det går bra for deg og at du får en bra helsegevinst! =)

Lise

06.04.2011 kl.21:07

Hei!

Jeg har et spørsmål ang. iherb.. Har mange produkter på ønskelisten, men lurer på om det er smartest å bestille flere pakker, eller ta alt i en engang? Tenker på fraktforskjeller og slikt.. Hva er dine erfaringer med dette? Ville jo vært veldig greit å bestille få ting om gangen, siden jeg da får bedre oversikt over hva jeg har og hva jeg trenger.. ;) Takk for svar!

Mjuuugly

06.04.2011 kl.21:31

Lise: Heihei! Siden laveste frakt er $4 (under 1360gram) så lønner det seg å bestille i små pakker ja for da slipper du toll på 11% og moms på 25%. Pakkene blir sendt hver for seg så det er bare å bestille mange pakker samtidig :)

06.04.2011 kl.22:08

Fint innlegg :)

Silje Silje

06.04.2011 kl.22:25

Gleder meg til å følge deg!! :-) Det blir sikkert enklere å være 100% raw når man har dehydrator så man kan lage kjeks og "brød", eller hva tror du? Tror jeg skal ta meg 2 raw uker over helgen jeg, jeg ble så inspirert!:-)

Lise

07.04.2011 kl.07:06

Takk for svar! Vet du også hvor mye grensen er på før man må betale toll og slikt? :)

Birgitte, comeclean.tumblr.com

07.04.2011 kl.14:24

Blir spennende å lese om du kjenner noen forandringer : ) Jeg skulle gjerne vært 100% rå, men greier foreløpig ikke mer enn ca 60%..

Lykke til!

Mjuuugly

07.04.2011 kl.16:28

Lise: 200 kr uten frakt :)

Mjuuugly

07.04.2011 kl.17:11

Silje Silje: Det er selvsagt "enklere" å være raw når man har en dehydrator, men tilgang på ferske frukt, bær og grønnsaker er vell så viktig! Jeg syns absolutt du skal ta deg noen uker rå, men beregn å lage litt i ovnen da som brød og knekkebrød. Vet at Teg ikke liker det, hehe, men syns du bør tørke i ovnen, dessuten bruker man jo ikke komfyren ellers ;) ;)

Anita

07.04.2011 kl.17:34

Så spennende! Var ganske fornøyd med mine rå uker i januar, men følte liksom ikke at det var så fantastisk energigivende og ga den helt store forskjellen sånn som jeg hadde forventet. Det føltes veldig unaturlig å bare spise rått, men det er vel kanskje en vane. Raw food føles mye mer naturlig for meg om sommeren, så jeg gleder meg til den jeg, da blir det mye mer sånt. I fjor sommer spiste jeg enormt mye raw food, spesielt supper, salater og smoothies. Perfekt sommermat. Men jeg gleder meg veldig til å følge med, håper du får skikkelig bra resultater!:)

helene

29.04.2011 kl.05:01

SÅ GØY! :-) :D ÅÅÅÅ, jeg blir så inspirert av denne bloggen!!! :D Kjenner en indre lykke følelse når jeg blar nedover her, og så fine bilder du tar også! :-)

Mjuuugly

29.04.2011 kl.05:54

helene: Tusen takk for det, det varmer godt å høre :))

Live

24.01.2012 kl.19:59

Hei!

Hvordan gikk det å gå over til rå mat? Fikk du mere energi? Hjalp det ME/CFS?

Lyst til å prøve selv :)

Mjuuugly

25.01.2012 kl.09:55

Live: Hei!

Jeg fikk veldig mye energi, altfor mye energi faktisk. Det var en dårlig kombinasjon for ME-en krevde at jeg hvilte, mens jeg ikke fikk hvile fordi jeg var så rastløs. For meg funker det veldig bra med en blanding av raw food og sukkerfri, glutenfri mat. Det største jeg har fått igjen for å spise raw food i forhold til ME er at immunforsvaret mitt er blitt mye sterkere og jeg er nesten aldri syk lengre. Før hadde jeg mange forskjølelser og utallige med luftveisinfeksjoner, de er helt borte nå! :D

Live

27.01.2012 kl.20:19

Takk for svar! :) Jeg prøver meg på litt rått, men er plaget mye med diare og oppblåst.. Ufordøyd mat etc..Vet ikke om dette er så bra for meg. Fikk du noen slike plager?

Når du ble rastløs..jeg tenker det kan ha vært at du begynner å avgifte. Noen som har litt "rar" lever kan bli rastløs..gira. Det er en av fasene i levra som går for treigt så ting hoper seg opp. Det finnes ting du kan ta for det. (Jeg har dette.) Da klarer man ikke slappe av...

Live

Mjuuugly

31.01.2012 kl.07:27

Live: Jeg er ingen ekspert på dette området, men jeg vil gjerne dele mine erfaringer med deg. Jeg opplevde akkurat det samme som deg med det du beskriver og jeg tror det er helt normalt i en overgangsfase da man ikke er vandt til slike mengder rå mat. jeg ble også mye kvalm i begynnelsen og fant ut at jeg måtte spise litt kokt mat i tillegg til alt det råe for og ikke bli altfor dårlig, men det er veldig individuelt.

Husk at hvis dette er plager som fortsetter at det er fullt mulig at det er noe du reagerer på i maten som gjør deg dårlig, eller at det rett og slett er avgiftning. Prøv deg litt frem og skriv gjerne matdagbok for å ha en viss oversikt over dagene. :)

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits