Tilbake til hovedside

Samleinnlegg: ALT du trenger å vite for å lage sjokolade!

Jeg får utrolig mange spørsmål av dere om hjemmelaget, rå sjokolade. Dere lurer på alt mulig og derfor skal jeg nå lage et samleinnlegg som tar for seg alt av ingredienser og det dere trenger å vite. Først; skal man lage rå sjokolade må også alle ingrediensene være rå. Hjemmelaget sjokolade derimot, det er en helt annen sak. Rå sjokolade krever rå ingredienser, men det er kostbart, så bruk det du foretrekker av søtning. Når det kommer til kakaoproduktene så skal de være rå og uraffinerte. Det er det som gjør sjokoladen så sunn, at den har bevart alle næringsstoffene. For kakao er nemlig en sunn mineralbombe, men kun når den er rå. Bakekakao fra butikken er det altså ikke snakk om her for den har vært varmebehandlet over flere hundre grader. Det er snakk om uraffinert, kaldpresset, rå kakao fra kakaobønnen!

Vi begynner med ingrediensene
og under ser dere bilde av det grunnleggende jeg mener MÅ til for å ha en god basisoppskrift på rå sjokolade:

Det er altså dette jeg mener man trenger for å lage en god, rå sjokolade, intet mer og intet mindre. Likevel er smaken som baken, delt i to og man må nesten finne sine favoritter.

Som dere ser bruker jeg kakaofett/kakaosmør og ikke kakaomasse (link). Kakaofett er kaldpresset fett fra kakaobønnen uten kakaoen, mens kakaopulveret er ren kakao uten kakaofettet. Kakaomasse derimot, det er en blanding av både kakaofett og kakaopulver. Mange spør om hvorfor jeg ikke bruker kakaomasse og grunnen er at jeg syns resultatet blir mye bedre med bare kakaofett og kakaopulver. Skal du bruke kakaomasse (selges i alle helsekostbutikker) så bruker du 2 deler kakaomasse og 1 del kakaofett. Du trenger altså kakaofett uansett...

♦ Carobpulver: Økologisk, rått. Kan brukes i stedet for kakao. Smaker litt karamellaktig og er søtt.
♦ Vaniljepulver: Økologisk, rått. Ekte vanilje. Gir en mild og god smak til sjokoladen. En investering på kjøkkenet!
♦ Kakaopulver: Økologisk, rått. Naturlig veldig bittert. Krever søtning. Det er slik ordentlig sjokolade skal smake!
♦ Yaconpulver: Økologisk, rått. En av mine favoritter. Søtning med mild smak. Yaconsirupen smaker karamell, mens pulveret er fruktig.
♦ Kokosolje: Økologisk, kaldpresset. Gir en utrolig god smak på sjokoladen, og gjør den mykere siden den smelter ved lavere temperatur.
♦ Kakaofett: Økologisk, rått. Kan også brukes i kakebunner og snacks som skal få enfastere konsistens.

Her er en oversikt over søtning du kan bruke:
♦ 1. Yaconsirup:
Økologisk. Fruktig og mørk smak, god, men ikke en favoritt.
♦ 2. Sukrin:
Erythritol, sukkeralkohol uten kalorier og karbohydrater. Gir en "kald" følelse i munnen.
♦ 3. Stevia English Toffee: Nydelig stevia med karamellsmak. Sammen med yaconsirup blir dette flytende karamell og jeg tuller ikke!
♦ 4. Stevia Vanilla Creme: Stevia med vaniljekrem smak. Var en favoritt før, bruker den aldri nå.
♦ 5. Stevia Hazelnut: Stevia med hasselnøttsmak. Anbefaler den ikke.
♦ 6. Stevia Chocolate: Stevia med sjokoladesmak. God i sjokolade, men ikke ellers.
♦ 7. Steviapulver: Ikke-bittert steviapulver uten smak, stevia er så søtt at det fort blir bittert.Dette er et veldig godt steviapulver.
♦ 8. Stevia Hazelnut Cream: Stevia med hasselnøtt-og kremsmak. Helt ok, men god med yaconsirup!
♦ 9. Yaconsirup: Den beste yaconsirupen. Denne anbefales på det varmeste!
♦ 10: Lucuma: Økologisk, rått. Merkelig smak. Gjør sjokoladen søtere.
♦ 11. Mesquite: Økologisk, rått. Dette gjør også sjokoladen søtere, etterlater en lang ettersmak. Ikke spesielt godt dette.
♦ 12. Carobpulver: Økologisk, rått. Kan brukes i stedet for kakao. Smaker litt karamellaktig og er søtt.
♦ 13. Yaconpulver: Økologisk, rått. En av mine favoritter. Søtning med mild smak. Yaconsirupen smaker karamell, mens pulveret er fruktig.
♦ 14. Granateplepulver: Økologisk, rått. Har skrevet et eget innlegg HER. Gir en frisk smak i sjokoladen. Anbefales.
♦ 15. Palmesukker: Økologisk, rått. Har skrevet et eget innlegg HER. Anbefales.
♦ 16: Yaconsirup konsentrert: Økologisk og rå. Den eneste av de jeg har som er rå. Den er god!
HER finner du et innlegg hvor jeg har skrevet litt mer om noen av disse søtningsmidlene.

Og her er forslag til smakstilsetninger:

♦ Lechitin: Ikke GMO! Brukes til å blande fett og olje. Gjør sjokoladen fløyelsmyk. Setter ikke noe smak på sjokoladen. Veldig bra for hjerne, hukommelse og nerver. 1 ts - 1 ss er greit til en porsjon sjokolade.
♦ Kakaonibs: Knuste hele kakaobønner uten skall. Disse er rå og økologiske. Er ikke søtet.
♦ Gojibær: Veldig gode i sjokolade, gjør sjokoladen søtere, men er ikke noe så gode alene. Inneholder masse antioksidanter.
♦ Incabær: Anbefales! Eget innlegg finner du HER!
Kokos: Den er økologisk, men ikke rå. Kokos er veldig ofte ristet så hvis det ikke står at den er rå så er den garantert ikke det!
♦ Rå kokos: Denne kokosen derimot, den er rå.  
I tillegg til dette kan du tilsette alt av tørket frø, nøtter, kjerner, salt (veldig godt med en liten klype!) eller krydder!

VIKTIG: Jeg skriver ingen mål og grunnen er at jeg mener du kan bruke en del kakaofett (uansett hvor mye/lite) og så tilsetter du rett og slett kakao etter egen smak og behag. Begynn med å smelte kakaofettet og fortsett med å smake deg frem med kakaopulveret, ikke bruk oppskrifter. Noen liker kakaosmaken mild, mens andre veldig mørk. Smak deg frem og bruk den mengden du selv vil ha :)

 SLIK LAGER DU SJOKOLADE:


Start med å smelte kakaofettet og evt. kokosolje. Kakaofettet smelter ved 32 grader og siden det er rått må du holde en temperatur under 42 grader. Jeg bruker DENNE teknikken for da kan jeg gå å gjøre andre ting i mellomtiden uten å tenke på om det er varmt nok. Alternativet er å smelte kakaofettet i en bolle i vannbad, men her må du hele tiden passe på at temperaturen! Bruker du mye kokosolje i sjokoladen vil den bli veldig myk i romtemperatur siden kokosoljen blir flytende ved rundt 23 grader. Jeg bruker derfor bare 2 ss kokosolje til en stor porsjon sjokolade (100g kakaofett), for da holder den seg fint i romtemperatur.

   Kakaopulver:
    Carobpulver:                                                                    Lucuma:

   Yaconpulver:                                                                        Mesquitepulver:


Når kakaofettet har smeltet tilsetter du kakao og søtning som du ønsker. Hvis du skal bruke yaconsirup/agavenektar som søtning vil jeg tipse dere om å være forsiktige og ikke bruke for mye (for mye kan være 2 ss hvis sjokoladeporsjonen er liten, mens til 100g kakaofett er 2 ss helt ok). Grunnen er at hvis du bruker for mye flytende søtning blir sjokoladen veldig klissete og smelter raskt. Ett tips hvis pulveret du skal bruke har klumpet seg (raw food er ikke tilsatt antiklumpemiddel!), så kvern klumpene i et kaffekvern, med stavmikser eller liknede så slipper du klumper i sjokoladen.

Hell sjokoladen over i søte, små former eller kle en boks med bakepapir og lag en sjokoladeplate. Tilsett tørket frukt, nøtter, frø(gjerne hamp), kjerner eller kokos. Kun fantasien setter grenser!

La sjokoladen stivne i kjøleskap eller fryser hvis du har "dårlig tid". Sjokoladen kan fint oppbevares i fryseren hvis du lager mye og ikke vil ha det så lett tilgjengelig som i kjøleskapet. Ellers holder sjokoladen seg veldig bra i kjøleskap. Holdbarhet har aldri vært noe problem. Sjokoladen blir uansett spist raskt opp... Jeg har aldri opplevd dårlig sjokolade, men bruker du nøtter eller frø med vegetabilsk fett så vær obs. på at fettet kan harskne, så frys gjerne ned slik sjokolade hvis den ikke skal spises innen en uke.

Her er noen oppskrifter:
"Bounty"
SNICKERS! Nam...
Sjokolade med jordbær-og kokosfyll!
♦ Sjokolade med hjemmelaget, sukkerfri krokan!
♦ Sjokolade med karamell!

Sjokolade med nougatfyll!
Sjokolade med kokos og karamell!

Alle ingrediensene er linket, men det aller meste er mulig å få kjøpt på helsekostbutikk!

71 smil :)

Heidi Persvangen

25.03.2011 kl.11:35

Ja fint helge innlegg. Ser kjempe godt ut og bra innlegg. Ha en super fin helg!

Caroline

25.03.2011 kl.11:50

Jeg har blitt helt hekta på å lage rå sjokolade, og "prakker" det på alle og en hver. Dette innlegget var helt supert, og viser at det slett ikke er vanskelig :) Ett spørsmål ang stevia. Har du kjøpt dette fra iherb? Vil ikke dette kunne bli stoppet i tollen på samme måte som feks maca?

God helg!

Eldeen

25.03.2011 kl.11:51

Aaaah, *sikler på tastaturet*. Du er så utrolig flink, og det ser så fantastisk godt ut! Jeg tror jeg må ta meg sammen og lage litt sjokolade igjen snart. =D

Mjuuugly

25.03.2011 kl.11:56

Caroline: Føler med deg. Hehe :D

Nei, stevia og maca er ikke det samme i det hele tatt. Jeg bestiller steviaen fra iherb ja (alt er linket). Stevia er en urt som kvalifiseres som handelsvare. Handelsvarer er fritt for import, -også fra land utenfor EØS. Maca er et legemiddel, derfor kan macaen bli stoppet og ikke steviaen.

Derimot, hvis steviaen inneholder alkohol så kan den bli stoppet. Hehe. Teite greier, men alle jeg har linket til (bortsett fra hasselnøttkrem) er det bare å handle :P

Silje Silje

25.03.2011 kl.11:58

Cred for dette innlegget, mye jobb! Flott innlegg:-) Og sjokkisene dine ser SÅ gode ut!

Mjuuugly

25.03.2011 kl.12:10

Silje Silje: And so do you! :P Nå er det hvertfall skrevet så :P

Kryss

25.03.2011 kl.12:21

Fantastisk innlegg! Det var godt du informerte at de to øverste yaconsirupene du har linket til ikke er rå, for det har jeg trodd.. :p

bente

25.03.2011 kl.12:21

Flott innlegg! :D Og enig med Silje: sjokoladene dine ser knallgode ut! *sikle* Må nesten gå i fryseren og hente meg en sjokoladebit nå, hehe :P

Lene

25.03.2011 kl.12:29

Kjempeflott innlegg- tror du har dekket det meste her! Godt jobba! Og må si at den sjokoladen din ser mer fristende ut enn den flotteste konfektsjokolade fra et konditori!!!:)

justinpain

25.03.2011 kl.12:44

Du er superflink,veldig bra blogg du har med masse tips og oppskrifter:-)) Mange fine bilder og veldig greit forklart:-)Skal jammen lage meg noe hjemmelaget sjoklade en dag! Ha en riktig god helg:-)

anettes krimverden

25.03.2011 kl.12:48

Du har fått en bloggaward: http://anetteskrim.blogg.no/1301051268_bloggaward.html

God helg!

Marie

25.03.2011 kl.12:50

Haha, jeg satt akuratt på iherb og skulle legge inn en bestilling til sjokolade, så skulle jeg innom bloggen din og søke opp hva jeg trengte.. og der, øverste innlegget, sto alt:D Genialt!

Mjuuugly

25.03.2011 kl.13:05

Marie: Haha. Skal si du hadde flaksen med deg i dag ;)

Mjuuugly

25.03.2011 kl.13:08

Lene: Oiii, det var litt av et kompliment! Tusen takk kjære du :)

Mjuuugly

25.03.2011 kl.13:09

justinpain: Det syns jeg absolutt du skal gjøre. Du kommer til å få et helt nytt syn på hva ekte sjokolade egentlig er :P

tinekatrine

25.03.2011 kl.13:32

ååå, energi til å lage sjokolade, hvor er du?? jeg blir alltid så rastløs av å vente på at kakaosmøret skal smelte, tar jo evigheter, hehe :P

sv: jupp. hvis man kan se noe positivt ut av en depresjon er det at man er en erfaring rikere og lettere forstår seg på andre som har det vondt :)

Mjuuugly

25.03.2011 kl.13:35

tinekatrine: Hehe. Det tar litt tid og det skal ta litt tid! ;) Det er derfor jeg smelter det i ovnen, så kan jeg se på tv eller noe i mellomtiden :P

Lene

25.03.2011 kl.13:38

Etter at jeg begynte å lage egen sjokolade, smaker ikke vanlig sjokolade (dvs. sjokolade uten sukker og melk kjøpt på butikken/helsekost)noe særlig lenger. Forrige gang jeg laget sjokkis, hadde jeg samtidig annen sjokolade liggende, men det var ikke den vanlige sjokoladen jeg strakte meg etter når jeg åpnet kjøleskapet for å si det sånn!;) Nesten så man skulle tro at hjemmelaget (tilnærmet rå) sjokolade gjør noe med smaksansene, så alt annet blir bare bleke kopier!:)Flott at du oppmuntrer og instruerer til hjemmelaget sjokkis, så flere får nyte av denne HERLIG oppdagelsen!:):)

camilla

25.03.2011 kl.13:48

Et kjempebra og oppklarende innlegg, Men det bildet av sjokolade helt øverst til venstre, hvilken sjokolade er det? den så utrolig god ut.

Alexia

25.03.2011 kl.13:48

du er kjempeflink, veldig informativt og fine bilder. Men ennå har jeg ikke rota meg til å prøve de sjokoladeoppskriftene dine. Kan ikke du ha en butikk rett ved meg.

Marianne

25.03.2011 kl.13:49

For et flott innlegg! Skulle ikke levne noe tvil om ingredienser og framgangsmåte for nybegynnere. :D

Hanne's livsstilsblogg

25.03.2011 kl.14:01

IMPONERT! Så flink du er da :) GOD HELG :)

Anita

25.03.2011 kl.14:29

Kjempebra innlegg!:) Og så fine bilder! God helg til deg;)

mariann

25.03.2011 kl.14:44

For et utrolig bra innlegg.... Du er superflink. Nå skal jeg snart få fingeren ut og lage meg sjokolade, ingrediensene ligger bare og venter :-) Ha en fin helg!!

Marit

25.03.2011 kl.14:51

Fantastisk innlegg ;-) Loooove it <3 hehe. Får så mye inspirasjon - får ikke takket deg nok altså ;-) hihi. En ting jeg lurte på, yacon sirup konsentrat - bruker du det på samme måte som yacon sirup? Er så kjedelig at den alltid er utsolgt :/

Andrea

25.03.2011 kl.14:59

Åh, takk for et supert innlegg! Skal prøve meg på delvis rå sjokoladelaging i morgen^^

lovelyliller :)

25.03.2011 kl.16:08

kjempeflott omfattende innlegg! du er flink :*
Kjempefint innlegg! Håper å få testet sjokoladelaging i helga....!! :)

Ellen

25.03.2011 kl.16:51

Og jeg kommer nærmere og nærmere til å begynne å lage raw-sjokolade :-) Thanks to you

Treningsglede

25.03.2011 kl.18:51

Dette innlegget var AKKURAT det jeg trengte. Tusen takk! :-D

matmedsara

25.03.2011 kl.19:50

Fantastisk å oppdage ein heilt ny sjokoladeverden. Har prøvd å lage rå sjokolade nokre få gonger, og no har eg fått mange gode tips til neste gong. Har du forresten nokon gong brukt incabær i sjokolade? I så fall, var det godt?

Aila Paulsen

25.03.2011 kl.20:43

Så bra at du har samlet alt på et sted ang sjokolade. For å lage sjokolade var noe jeg har tenkt mye på og har vært litt forvirret om hva som er hva. Takk skal du ha.

Kesia Luise

25.03.2011 kl.21:10

Herlig med et slikt innlegg! Kommer til å bli lest flere ganger før jeg får alt med meg:p Men MÅ det være kakaosmør for å lage sjokolade? Har nemlig alt men ikke kakaosmør. Må det bestilles først?

Kan man lage varm kakao med kun melk og kakaopulveret?

forandringensvei

25.03.2011 kl.21:17

Glimrende! Passer perfekt nå før påsken og kakaosmøret er på plass! <3

Jeanette Bye

25.03.2011 kl.22:10

SUPERT innlegg !!! DU er så flink :-D Blir bare så fristet av alle de gode oppskriftene dine :-D God helg :)
...da er sjokoladen fortært... nevnte deg her:

http://kjernesunn-nordkvinne.blogspot.com/2011/03/hjemmelaget-sunn-sjokolade.html

Takk for inspirasjon!! :)

Mjuuugly

25.03.2011 kl.23:01

Kesia Luise: Du KAN lage sjokolade med bare kokosolje, men siden den smelter ved lavere temperatur så smelter den veldig fort i romtemp så det nabefales ikke. kakaofett er best.

ja, det kan du, men du bør ha en eller annen form for søtning siden kakaoen er veldig bitter :)

Mjuuugly

25.03.2011 kl.23:02

matmedsara: Ja, incabær i sjokolade er veldig godt, men de er veldig sure så det blir en veldig syrlig sjokolade. Eventuelt kan man bare lage sjokoladen ekstra søt :)

Mjuuugly

25.03.2011 kl.23:03

Marit: Ja, jeg bruker den på samme måte, men siden den er veldig kostbar kan man evt. blande den ut med vann :)

Mjuuugly

25.03.2011 kl.23:06

camilla: Det er sjokolade med kokos-og karamell, oppskrift finner du her:

http://mjuuugly.blogg.no/1285451371_hjemmelaget_sjokolade.html og ja, den er nyyyyydelig. En favoritt hos alle som smaker den!

Men det er tatt med et mye bedre kamera ;)

frk.Kraft

25.03.2011 kl.23:11

Du har altså de BESTE sjokoladeoppskriftene! Best i test. :D

Marit

25.03.2011 kl.23:42

okeii, takk for svar ;-))

Malin

26.03.2011 kl.00:05

PERFEKT!

Du er så flink :) Nå skal jeg og prøve meg på dette :)

Hege

26.03.2011 kl.09:08

Wow!! Supert innlegg! Tusen takk :-) en vakker dag skal jeg virkelig gå inn for å prøve å lage sjokolade.. Jeg er bare generelt litt motvillig til å lage mat..

Guro Opstad

26.03.2011 kl.11:37

Kjempebra innlegg! Må bare si tusen takk for at du gidder, det har ihvertfall gjort det myye lettere for meg å forstå "prosessen" til å lage sjokolade selv (når jeg bare får somlet meg til å bestille produktene som trengs). Igjen, veldig fint at du lager sånne informative innlegg :D

Torunn

26.03.2011 kl.20:57

Hei! Vet du hvordan man lager yoghurtkuler? Kjøpte noen på alternativmessen som var myye bedre enn de som selges i butikken (sikkert fordi det var litt sjokolade i de;)

Så nå vil jeg prøve å lage noen selv, men finner ingen oppskrift/tips.

:)

Kosthold, trening og hverdagen

26.03.2011 kl.23:06

Må man bruke carobpulver og yaconpulver, eller går det bra uten?

Caro

27.03.2011 kl.11:06

Hei :)

Har du lest bøker om superfoods eller hvordan kom du i gang? Jeg har nettopp fått øynene opp for dette. Hva vil du anbefale av produkter til trening og fettforbrenning?

Silje

27.03.2011 kl.20:37

Får man kjøpt dette i helsekosten eller må man bestille fra andre plasser?

Marianne Bakken

27.03.2011 kl.23:12

Herlig innlegg, jeg har faktisk ikke prøvd å lage sjokolade med fyll enda. Det må prøves. Men først må jeg vel legge inn en bestilling hos iherb, å kjøpe rå sjokolade i norge er jo pokker så dyrt!

Lila

28.03.2011 kl.00:14

Sjokodronningen min<3

Sunni

28.03.2011 kl.04:39

Tror du du kunne prøvd å lage Chocolate Persimmon Tart à la Golubka engang? den ser veldig go ut, og den er raw :) http://www.greenkitchenstories.com/persimmon-tart-a-la-golubka/

SiljeMariela - BodyWork

28.03.2011 kl.07:59

Utrolig bra innlegg!!

Supert!

Mjuuugly

28.03.2011 kl.09:21

frk.Kraft: Fine du :)

Mjuuugly

28.03.2011 kl.09:39

Hege: Ingen grunn til å utsette det. Sjokoladelaging er moro :D

Mjuuugly

28.03.2011 kl.09:41

Guro Opstad: Tusen takk for det! At slike innlegg er til hjelp er utrolig motiverende, men jeg tar også en spansk en for å slippe å svare på samme spørsmål hele tiden :)

Mjuuugly

28.03.2011 kl.09:49

Torunn: Yoghurtkuler hadde vært noe ja, men jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med noe oppskrift :/

Mjuuugly

28.03.2011 kl.09:53

Kosthold, trening og hverdagen: Det går bra uten, men man trenger en eller annen form for søtning hvertfall :) Carob og yacon er bare noe jeg anbefaler fordi JEG syns det blir best :)

Mjuuugly

28.03.2011 kl.09:57

Caro: Hei du! Jeg har lest et par bøker (supermat og den grønne supermaten), i tillegg har jeg lest noen bøker om raw food (som ligger tett opp til superfood). Og så har jeg lest, lest og lest vanvittig mye rundt omkring på nettet :)

Hvis du tenker på superfood-produkter i forbindelse med trening og fettforbrenning? Da vil jeg anbefale hamp protein/ hampfrø som er et fullverdig vegansk proteintilskudd. Inneholder alle de essensielle aminosyrene. I tilegg kokosolje som er fettforbrennende (men kun kaldpresset jomfru kokosolje!). Spirulina er også veldig bra når man trener. Spirulina gir energi, skal dempe søtsuget, gir masse vitaminer og mineraler og anbefales faktisk til bla. toppidrettsutøvere, ved spiseforstyrrelser og liknende. :)

Mjuuugly

28.03.2011 kl.10:00

Silje: Jeg har linket alle ingrediensene til sidene de er kjøpt fra(mye billigere!), men det meste kan kjøpes på helsekosten ja. :)

Mjuuugly

28.03.2011 kl.10:08

Marianne Bakken: Ja, det er svindyrt! Glad vi har iherb ja..

Mjuuugly

28.03.2011 kl.10:09

Sunni: Den så veldig godt ut. Kan godt hende jeg lager noe liknende en gang ;)

Une

29.03.2011 kl.16:57

Hei Anette! Jeg linket til dette innlegget på bloggen min :-)

Aase

27.07.2011 kl.20:24

Fantastisk innlegg:) Takk!

Mjuuugly

05.08.2011 kl.14:35

Aase: Takk selv :)

Lotte

10.11.2011 kl.19:13

Hei! Du har kjempemange knallgode innlegg! Du inspirerer meg virkelig! Jeg får mange gode tips fra deg til sjokoladebaking her hjemme på kjøkkenet ; )

Helt topp!! : D

Mjuuugly

10.11.2011 kl.21:16

Lotte: Tusen takk for det kjære deg! :)

vaskeklut

08.03.2012 kl.12:12

menmenmen!!! iherb har visst slutta med yacon pulver? what now? :o

Mjuuugly

08.03.2012 kl.15:09

vaskeklut: Ja, de har de. Gojiking selger rått yaconpulver :)

Linda

10.07.2012 kl.19:30

Prøver å finne opplysninger om iherb, men det er ikke så lett. Den er ikke tilknyttet noe sertifiseringsordning. Hvordan vet dere da at den fører gode varer?

Mjuuugly

11.07.2012 kl.18:53

Linda: Fordi jeg har handlet der i 3 år og er kun fornøyd. Dessuten selger iHerb mange merker som selges over store deler av verden, inkludert i Norge, bare til en mye rimeligere pris. :)

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits