Tilbake til hovedside

Naturlig, surt og godt: Incabær!

Da jeg smakte disse bærene for snart ett år siden ble jeg ikke overbevist i det hele tatt. Likte de ikke, kanskje jeg var uheldig med pakken for nå er jeg frelst og vil anbefale de videre til dere! Incabær er kort fortalt noen helt naturlige, sunne, sure, gode og tørkede bær. De smaker surt godteri, men er mye sunnere!


Incabærene (physalis peruviana) er opprinnelig fra Sør-Amerika i Incaområdene, men vokser nå i store deler av verden. Incabærene har i tusenvis av år vært brukt for sine helsefordeler. Incabærene vokser i varmt klima på en liten busk som vanligvis blir rundt en meter høy. Bærene har en papirliknende beskyttelse rundt seg som ser ut som kinesiske papirlamper, og det er slik vi er vandt til å se de siden de selges ferske i butikker slik.. Siden incabærene vokser i store deler av verden har de også mange navn, men er mest kjent som incabær, goldenberries, physalis, agauaymanto og gooseberry.Incabær - Goldenberries:
♦ Er kjent for sitt høye innhold av betakaroten (vitamin A) og bioflavonoider (vitamin P). Vitamin P er antiinflammatorisk (bla. betennelsesdempende og smertelindrende), og er en kraftig antioksidant som jobber sammen med vitamin C.
♦ Har et høyt innhold av vitamin A og C.
♦ Inneholder mye proteiner til å være et bær (fra 9-14g/100g).
♦ Inneholder også mye fiber.
♦ Har et høyt innhold av pektin som er et polysakkarid, - karbohydrat som tas sent opp i kroppen.
♦ Disse incabærene er rå og økologiske. Bærene er soltørket.
♦ Spis dem som de er rett fra posen eller bløtlegg de. Du kan tilsette de i smoothies, fruktsalater eller frokostblander, eller du kan lage mine rå, søtsure godterikuler!
♦ Jeg har bestilt DISSE og er svært fornøyd.
♦ De jeg har koster ca 100 kroner for 454g.
♦ Kilde/Les mer: her.


SMAK, konistens, og liknende:
Incabærene er nok det nærmeste man kommer naturlig, surt godteri fra Moder Jord. Bærene er sure, veldig sure og spyttproduksjonen øker betraktelig når man spiser disse, tennene løper i vann og man vil ha flere. De er ikke bare sure, de smaker sitrus, mest sitron og grapefrukt. Smaken minner veldig om det sure sukkeret utenpå surt godteri. Incabærene er på størrelse med en forvokst rosin, de er skrukkete og oransje-gule. Utenpå er de tørre og rynkete, men er saftige og seige på innsiden, med veldig mange lysegule frø som knaser litt når man tygger. (Ble nesten litt perverst det der...) 

   Konklusjon: Trenger du et sunt alternativ til surt godteri? Prøv incabær!


Hvis du ikke har handlet fra iHerb.com enda (for da er det virkelig på tide!), så bruk gjerne koden min nedenfor og du vil få $5 i rabatt på din første bestilling, mens jeg tjener noen dollar over tid og du får en egen kode du kan gi bort. Tusen takk :)

Stikkord:
Follow on Bloglovin

29 smil :)

bente

16.03.2011 kl.14:06

Namnam, elsker disse! Både tørket og ferske :D

Mjuuugly

16.03.2011 kl.14:10

bente: Jeg har bare smakt disse ferske når de har vært brukt til pynt på typiske supersøte kaker, så da var de altfor sure. Nå derimot når jeg ikke spiser sukker vil jeg heller spise pynten enn kaken ;)

Lene

16.03.2011 kl.15:14

Ja, incabær er kjempegodt!:) Surt godteri har alltid vært min favoritt, så det har jeg savnet litt, men med incabær er snart hele godisforbruket mitt erstattet med sunne alternativer. Bare jeg lærer meg å lage (sterk) lakris, gelégodis og marshmellows nå, så er vi i mål:):)

Veronica

16.03.2011 kl.15:57

Forresten, gooseberries blir feil, det er bare stikkelsbær. Sjekket wikipedia og Indian og Chinese Gooseberries brukes om disse her. Men altså "bare" gooseberry er stikkelsbær. Gøy med tusen navn ja!!

Jeg synes de ferske har en litt rar smak, men jeg må si disse frister meg. Nesten så jeg håper på en liten pose til en grei pris på en fysisk butikk. Vet ikke om jeg har lyst å bruke masse penger på en stor pose.... Kan heller teste litt først!!

Marte Kristine

16.03.2011 kl.17:24

Haha, jeg viste ikke at incabær og phsylasis var det samme! Hele tiden tenkt at jeg måå smake incabær snart, men så spiser jeg det jo egentlig hele tiden! :p Har ikke smakt de tørket da, bare ferske :-) De er ikke sure når de er ferske da. Åå, nå fikk jeg lyst på :D

Mjuuugly

16.03.2011 kl.17:57

Marte Kristine: Da bør du hvertfall prøve de tørket! :D

Mjuuugly

16.03.2011 kl.17:59

Lene: Det hadde ikke vært dumt da :)

lovelyliller :)

16.03.2011 kl.19:16

mmmmm smaker de for meg :)

Marie

16.03.2011 kl.21:06

Incabær er superduper godt!

Vala

16.03.2011 kl.21:19

Hei!

Jeg kom tilfeldigvis over bloggen din i jakt på oppskrift om hvordan en lager mandelmel:) Men så allerede i dagens innlegg her nevner du iHerb.com og jeg ble utrolig nysgjerrig på den siden. Jeg tittet litt på siden, men ble rimelig overveldet over hva de hadde der. Og lurte samtidig på om alt de selger der er tillatt å importere til Norge? Jeg har en jente med diabetes og er til stadighet på jakt etter sunnere og mindre sukkerholdige alternativer. Og for meg, så deler av den nettbutikken ut til å være veldig lovende og interessant :)

Marit

16.03.2011 kl.21:20

Namnam ;-) så flott innlegg! Bra at jeg akkurat har bestilt meg en pakke med slik ;-) hihi.

Nøtti

16.03.2011 kl.22:34

kan jeg spørre hvorfor du ikke bruker soya melk?? drikker mye av det istede for vanlig melk fordi jeg syntes det er bedre og trodde det var sunnere?:)

Hege

16.03.2011 kl.22:40

Jeg har fått pakker flere ganger fra iherb, hvor innholdet har vært dårlig. Dem refundrer kjøpesummen, men kjedelig likevel. Disse er gode da :)

Bobby Khan

17.03.2011 kl.04:24

flott innlegg, de ser litt ut som tørkede fisalis

Mjuuugly

17.03.2011 kl.15:02

Hege: Hva da f.eks? Jeg har aldri opplevd dette :)

Mjuuugly

17.03.2011 kl.15:08

Nøtti: Ja, det kan du :) Jeg bruker soya av og til, f.eks til latte. En soyalatte er noe av det beste jeg kan få, og soyakrem, det er genialt. Men ellers holder jeg meg unna soya av flere grunner. For det første er nesten all soya genmanipulert, det er ikke bra! Det er hormonforstyrrende, noe jeg ikke har godt av i det hele tatt. I tillegg hadde jeg en periode da jeg spiste mye soya (i form av vegetariske alternativer til kjøtt) og da ble jeg skikkelig dårlig, jeg ble kvalm og fikk vondt i magen, jeg reagerte med andre ord veldig kraftig på soya og noen gjør det, men langt ifra alle. Det siste er at jeg har lavt stoffskifte og bør holde meg unna goitrogener, og soya er en goitrogen matvare (les innlegg om dette her: http://mjuuugly.blogg.no/1288759167_goitrogener_ikke_for_.html ).

Jeg vil likevel legge til at ja, soya er et fantastisk produkt, men det er også mye negativt med det. Dessverre, for min del, så veier ikke det positive opp med det negative, derfor bruker jeg andre alternativer i stedet. :)

Cilie

17.03.2011 kl.20:44

Hvor får man kjøpt incabær utenom internett butikker? :)

Beate

17.03.2011 kl.21:08

Jeg liker physalis, men må si at de smaker 1000 ganger bedre i fersk form. Da smaker de som litt sure multer.

Første gang jeg smakte det var for mange år siden da jeg var på kurs med jobben. Nå selges det i de aller fleste dagligvareforetninger, og de er ikke særlig dyre heller :)

Nøtti

17.03.2011 kl.23:50

oi oi oi jeg har også lavt stoffskifte,hatt det siden jeg var 18år og nå er jeg 26år og går på levaxin og liothyronin,og også fått diagnosen me og fibromyalgi fordi jeg har vært sååå utrolig dårlig i noen flere år nå... så da burde jeg vel absolutt ikke drikke soyamelk da?? er det bedre med rismelk og kokosmelk?? elsker å ha soyamelk i smoothien min og i iskaffen min...drikker mye av det...:( også livredd kalorier og sett at det er mer kalorier i rismelk enn soyamelk.. tusen takk for supert svar og informasjon!!:))

Anita

18.03.2011 kl.10:13

Jeg digger disse, de er så utrolig gode!:)

Mjuuugly

18.03.2011 kl.11:56

Cilie: Helsekostbutikker :)

Ingunn

18.03.2011 kl.16:13

Oi, de hørtes gode ut:) Aldri smakt physalis, men de må testes! Elska sure føtter tidligere:P

Apropo soyamelk, jeg har fått beskjed av ernæringsterapeuten å være forsiktig med soyamelk. Ikke bare kan det gi symptomøkning på ME'n pga hormonene, men ved større inntak øker risikoen for livmorhalskreft. Derfor mente ho at 1,5-2l med soyamelk i uka var mer enn nok.

Testa ut mandelmelk, men den vart for feit for meg. Nøttemelk og særlig oppskrifta di på hampfrømelk har blitt min redning!:)

Lila

18.03.2011 kl.18:26

Mmm så gode de så ut:)

Mjuuugly

18.03.2011 kl.23:33

Nøtti: Du bør nok kanskje prøve å redusere inntaket ja, og evt. se hvordan kroppen reagerer. Rismelk og kokosmelk er gode alternativer, men du kan også lage sesammelk, mandelmelk eller annen nøttemelk (oppskrifter finner du på bloggen under nøttemelk). Bry deg heller om å ta vare på kroppen din enn å tenke på kalorier i melk, da kan du heller redusere kaloriinntaket i andre matvarer i stedet :)

gro

07.04.2011 kl.21:20

Takk for en super blogg, har fått gode tips her hos deg. Er hekta på Iherb og begynte å handle der for ca ett år siden., er så masse godsaker der og nesten all hud og hårpleien min er defra nå.

men det var disse incabærene da.. eller physalis som vel flere kjenner de som. Kjøper ofte ferske bær for både jeg og ungene syns de er supre som snacks. Men ifjor sommer kjøpte jeg physalisfrø. hadde 5 fine små busker i vinduskarmen. Fikk mange fine små bær. gøy! Så vil absolutt anbefale deg å få deg noen planter selv. Du kan jo sikkert tørke de og:)

Imorgen skal eg og guttene mine ha sjokoladelagedag...da skal bountyen prøves og hjemmelaget "nugatti" skal vi prøve på..pluss goji sjokolade til meg.. takk for flotte og spennende oppskrifter.

Mjuuugly

07.04.2011 kl.21:24

gro: Takk for herlig kommentar! Så moro at du fikk physalis til å gro, men jeg regner med de trenger sol? Vi har ingen vinduskarmer med sol(!) så alt jeg kan spire må være uten tilgang på direkte sollys. Slik bor vi dessverre nå! Masse lykke til med sjokoladelagingen :D

21.05.2011 kl.22:32

Hmm, vet du om de tørkede er sunnere enn sånne vanlige man kjøper i butikken? Jeg kjøpte ferske fra butikken i dag, og synes mildt sagt de var mye bedre enn tørkede. Det hadde bare vært typisk om de ikke hadde de samme helsefordelene. ):

Mjuuugly

22.05.2011 kl.09:13

Anonym: De ferske er nok sunnest uten at jeg vet helt sikkert, men det pleier å være slik med det meste. Problemet er likevel at bærene som selges i Norge er vanvittig sprøytet og det er ikke særlig sunt, det er ikke de økologiske, rå og tørka incabærene. Får du tak i økologiske så hiv nedpå med god samvittighet! :)

Hanne H

21.02.2012 kl.18:51

Jeg trodde faktisk incabær var stikkelsbær, smaker hvertfall veldig likt (pappa tørket stikkelsbær fra hagen i fjor, sinnsykt sure!!) Og på denne siden ble synes jeg bildet lignet veldig på grønne stikkelsbær: http://www.navitasnaturals.com/recipes/golden-recipes.html

Men så sjekket jeg psylasis på wikipedia og ble kjempeforvirret :P Uansett, tørkede, sure bær smaker godt! :)

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits