Tilbake til hovedside

Søt og rå sjokolade!

   Har fått meg noen skjønne sjokoladeformer:
 
Egentlig er det støpeformer til gips eller såpe, men de funker like bra til sjokolade! Siden resultatet ble så søtt, så tenke jeg å gi dere noen tips til å lage en søt sjokolade. Jeg liker best sjokoladen mørkest mulig og helst med et søtt fyll i stdet for at sjokoladen er sør, men hvis du ønsker å få venner, familie eller barn til å like rå sjokolade så kan det være lurt å la de få smake en litt søtere variant. Rå kakao gir så enormt mye smak bare i små mengder, så det er ikke mye kakao som skal til før du har en god sjokolade, men hvis du ønsker den søt, må du søte godt!

Til en søt og rå sjokolade kan du bruke:

♥ Carob:
Jeg var ikke glad i carob i begynnelsen da jeg laget sjokolade, men nå er det et must i sjokoladene jeg lager. Med andre ord: hvis du ikke er spesielt glad i carob nå, så kan det hende du blir glad i det etterhvert. Carob smaker søtt og er rå-veganerenes svar på kakao. Grunnen til at de heller bruker carob enn kakao er fordi carob ikke inneholder sentralnervestimulerende stoffer som koffein og theobromin (giftig for dyr). Jeg vil ikke si at carob smaker sjokolade, ikke i det hele tatt, men den har en karamell/kakao-liknende smak. For en ekstra barnevennlig sjokolade bør dere bruke mer carob enn kakao. Du kan bruke så mye carob du selv ønsker. Vær obs på at ikke all carob er rå. Gojiking selger rå carob.

Rått palmesukker: Se eget innlegg HER.

♥ Ekte vaniljepulver:
Gir ikke en søtere smak, men mildere og fyldigere sjokoladesmak. For min egen del er vanilje en superviktig ingrediens i sjokolade! Jeg bruker alt fra 0,5 ts - 1,5 ts vaniljepulver alt ettersom hvor stor porsjonen er. Bare å smake seg frem.

♥ Lucuma:
Lucuma er en søt frukt fra Peru som brukes tørket i kakaer, is og snop. Har en sær smak, men søter godt og derfor bruker jeg opptil en spiseskje lucuma for ekstra søtning. Alene syns jeg lucuma smaker mildt stangselleri(!), men denne smaken forsvinner når det blandes med andre smaker :)

♥ Bipollen:
Ikke min favoritt, men bipollen er supermat i høyeste klasse og hvis du liker smaken er det flott å tilsette det i sjokolade. Det smaker søtt, litt kvalmende smak. Noen liker bipollen veldig godt, mens andre ikke kan fordra det. En spiseskje skader uansett ikke. En så liten mengde som en spiseskje setter ikke smak på sjokoladen, men søter og tilfører masse vitaminer og mineraler. Liker du derimot bipollen kan du bruke så mye du selv ønsker! Hvis du har en boks bipollen som du ikke får brukt, så søt sjokoladen med den, men knus kornene!

♦ Gojipulver:
Dette er pulverisert gojibær og gojibær er naturlig søtt. Jeg elsker gojibær, men kan forstå at noen syns det smaker rart i begynnelsen. Jeg har aldri prøvd dette pulveret, men vil tro det funker veldig bra til å søte sjokolade med, siden gojibær og sjokolade smaker veldig godt sammen! Bruk så mye du vil!

♥ Yaconpulver:
Gir en mild søt smak. Smaken minner og fruktig karamell og passer etter min mening perfekt i sjokolade! Jeg ELSKER yacon! Bruk så mye du vil!

♥ Yaconsirup: Har lav GI og inneholder F.O.S som hjelper til med å stimulere til en sunn tarmflora. Yaconsirup smaker enda mer karamell enn pulveret og er virkelig en favoritt hos meg. Jeg kan spise yaconsirup rett fra flaska og jeg syns det smaker smil. MEN du må ikke bruke for mye sirup, uansett hvilken sirup du bruker. Sjokoladen blir mye bløtere og smelter raskere jo mer sirup du bruker. Egentlig er 1 ss nok, bruker du mer kan du rissikere at sjokoladen smelter og sklir rundt i hendene dine før den rekker å treffe munnen. Hehe. Yaconsirup er ikke alltid rått. Du får kjøpt rå yaconsirup på gojiking.

♥ Kokosolje: Selges som "Cocosa" i Norge. Smaker deilig og mild kokos. Du må ikke bruke for mye kokosolje hvis du ønsker at sjokoladen skal stå til servering en lang stund, for kokosolje gjør sjokoladen mye bløtere og den smelter raskere. Kokosoljen gjør sjokoladen betraktelig mildere og passer pefekt i sjokolade. Jeg bruker maks 1 ss kokosolje til hver porsjon sjokolade (fra 50g kakaofett og oppover) fordi min erfaring er at sjokoladen gjerne blir stående en god stund i romtemperatur og med mer kokosolje blir sjokoladen veldig myk (men det smaker nydelig med mer kokosolje!!!).

♥ Agavenektar:
Fungerer som yaconsirup. Ikke bruk for mye og ikke bruk agavenektar i tilegg til yaconsirup. Agavenektar har høyere GI enn yacon, smaker mindre, er billigere og ikke rått. Likevel er agavenektar et veldig godt alternativ til alle som er nybegynnere og helst vil komme i gang med sjokoladen med en gang. Ønsker man høyere kvalitet og en bedre smak velger man yaconsirup!

♥ Mesquite: Jeg bruker i tilegg av og til små mengder mesquite. Smaker veldig spesielt, men i små mengder gir det en spennende smak på sjokoladen.

♥ Annen sirup/søtning: Som brun rissirup, lønnesirup, manukahonning og annen honning kan også tilsettes i stedet for både yacon og agave, men i stedet for, ikke i tilegg til. Bruk bare en spiseskje flytende søtning og bruk det du har for hånd. Du kan selvsagt søte med sukrin, F.O.S (frukto oligo sakkarider), stevia i pulverform eller som dråper, eller xylitol/bjørkesøt også. Her kan du bruke ønsket mengde. En blanding av litt stevia og en spiseskjee sukrin funker veldig bra. Husk at disse alternativene ikke er rå, men er supre erstattere til kunstig søtning og sukker. Du kan også bruke palmesukker, men jeg har ingen erfaring med dette (edit: funker bra!).

Og husk nå for all del at du må bruke enten kakaomasse og kakaofett, eller kakaofett/smør og kakaopulver i ønsket mengde i tillegg. Blir ingen sjokolade uten! ;)

 

Mine former har jeg kjøpt på Panduro, super butikk. Det ser ut til at nettbutikken ikke selger formene jeg har, men HER finner dere andre søte former.

28 smil :)

lovelyliller: trening mm.

17.11.2010 kl.00:13

åååh supercute! :D

LeneAndrine

17.11.2010 kl.10:30

Å! Søte :) Mange gode sjokoladesøtningssmakstips her altså.. Er vel bare å sette i gang med å smake seg fram til ein favorittsjokolade.

Veronica

17.11.2010 kl.11:01

Åh for et artig tips! Gipsformer! Var mange fine på siden der da... skal se om jeg ikke får tak i noen etterhvert, skal stikke innom masse forskjellige butikker vet jeg, om jeg drar på tur vestover. Sparer litt frakt kanskje ;)

Fine tips ang å lage sjokolade og, tror jeg legger dette i favoritter til jeg endelig kommer meg igang selv ;)

Sara

17.11.2010 kl.11:22

Du er så utrolig flink! :) Gleder meg til å prøve å lage sjokolade, når alle ingrediensene kommer til meg ;)

Janicke

17.11.2010 kl.11:24

Kjempe søte former og mange fine tips til søtning :-)

Lissi

17.11.2010 kl.16:32

Vil du legge ut oppskrift?

Mjuuugly

17.11.2010 kl.17:03

Lissi: Oppskrift ligger overalt på bloggen ;) Bare å se i "rå sjokolade og konfekt" :) :)

Mjuuugly

17.11.2010 kl.17:07

Veronica: :D

LeneAndrine

17.11.2010 kl.17:21

Sv: Takk :) Så fint at du vil følge bloggen min, eg er ein trofast følger av din også!

Cecilie

17.11.2010 kl.18:04

Helt nydelige!

Eldeen

17.11.2010 kl.19:23

Supert innlegg og kjempefine sjokolader! =D Har nettopp bestilt meg pakker med ingredienser til rå sjokolade, så nå gleder jeg meg veldig til de kommer, og er spent på å prøve! =D Hva er egentlig forskjellen på kakaomasse og kakaosmør??

Anita

17.11.2010 kl.22:18

Jeg synes mesquite er godt, spesielt i godiskuler:) Smaker brent karamell alene, men sammen med andre ting synes jeg det er med på å fremhve og avrunde smakene, jeg digger det:) Og gojipulveret er også veldig godt i godiskuler, har ikke testet det i sjokolade enda, men skal nok det også. Utrolig søte former forresten!

Mjuuugly

17.11.2010 kl.22:34

Cecilie: :D :D :D

Eldeen

18.11.2010 kl.00:08

SV: Tusen takk for svar! =) Hva er best å bruke til rå sjokolade? Og hvor kan jeg få tak i kakaomasse eventuelt? Jeg er helt fersk og har i første omgang bestilt kakaopulver og kakaosmør, så jeg håper det blir bra. =D Gleder meg til å prøve!

ellie

18.11.2010 kl.09:05

ååå så utroooolig søte figurer :D vil haaaaa!! fikk en ny krukke med yacon i går ;) mmmm ser ut for at det blir en del eksperimentering med både marsipan og sjokolade i helga :P

Har bestillt stevia fra iherb... kan jeg bruke den i sjokoladen? bestillte den med english toffee, og den med sjokolade- smak..

ha en fin dag :D

Elena

18.11.2010 kl.12:40

Utrolig fin blogg! Aner ikke hvordan jeg fant den, men føler jeg skal stikke innom ofte. Kjempesøte sjokoladefigurer og flotte tips (:

Mjuuugly

18.11.2010 kl.14:01

Cecilie: Mmm :D

Marit

20.11.2010 kl.09:57

Superflott innlegg ;-)) Tusen takk for alle tips og informasjon ;-)) Blir så inspirert !

Helene

30.11.2010 kl.11:52

Hei Mjuuugly! Har du noen tips til hvordan man kan få raw, hjemmelaget sjokolade mildere? Altså, ikke såå mørk, men noe nærmere melkesjokolade? Har du prøvd med tørrmelkpulver f.eks? Tenkte å lage en litt "snillere" versjon til samboer/familie/venner til jul.

Setter veldig pris på svar! :)

Klem Helene

Mjuuugly

30.11.2010 kl.11:59

Helene: Ja, tipsene mine er ovenfor i dette innlegget, bruk søtninger i forskjellige varianter. Hehe. Jeg er mostander av tørrmelk i rå sjokolade, fordi jeg mener rå sjokolade ikke skal inneholde det, men du må jo bare prøve. Det gir sikkert veldig god smak :) Ellers må du nesten bare søte med forskjellig søtning, da blir smaken rundere enn hvis du kun bruker en type søtning.

:):)

Helene

30.11.2010 kl.12:11

Hihi, jeg så det nå :) tusen takk for tipsene! ENDELIG fikk iHerb inn yacon sirup igjen, har ventet på den i en evighet føles det som. Gleder meg til å få den + div. annet jeg bestilte i posten og lage brownieskuler, karamelltrøfler og sjokolade med kokos og karamellfyll! :D

Mjuuugly

30.11.2010 kl.12:20

Helene: MMMmm :D

forandringensvei

24.03.2011 kl.08:48

Jeg har vært litt skeptisk til søtningsmidler. brukte kun xylitol en periode, men om en skal lage litt forskjellige så ser jeg at jeg trenger mer søtningsmiddel. Jeg mannet meg opp og kjøpte sukrin. Den påvirker jo heller ikke blodsukkeret (er litt opptatt med det når jeg har barn - eh... kanskje ikke bare for barna da ;) ) Men etter din anbefalning på yacon så har jeg kjøpt pulveret og skal kjøpe sirpen. Men hva annet av søtning er greitt? Hva er heeeeelt naturlig og noe som ikke påvirer blodsukkeret. *Skeptiker på alt som er i sukker og søtning kategorien*

Mjuuugly

24.03.2011 kl.09:21

forandringensvei: Hvis du vil ha en 100% naturlig søtning (som er helt rå og ubehandlet) så kan du kjøpe rått steviapulver. Det er rett og slett tørket steviaurt. Det er supersøtt så du må bruke veldig små mengder, men er helt trygt og helt naturlig. Blir fort litt bittert om du bruker for mye, men bare pass på mengden så går det bra. Stevia påvirker ikke blodsukkeret, uten kalorier og er helt trygt. Rått steviapoulver har de på iherb, det er grønt siden steviaen egentlig er det, men man får oftest kjøpt hvitt steviapulver :P

forandringensvei

24.03.2011 kl.09:31

ah - tusen takk :) har du link?

Mjuuugly

24.03.2011 kl.09:37

forandringensvei: http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-Stevia-Powder-Organic-8-oz-227-g/18169?at=0

forandringensvei

24.03.2011 kl.10:14

Da har jeg vært en tur på iHerb igjen :) Juhu!

Mjuuugly

24.03.2011 kl.10:16

forandringensvei: Haha :P:P

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits