Tilbake til hovedside

Alt du trenger og bør vite om hampfrø!
Hamp har i en årerekke vært brukt industrielt og blant annet til å lage møbler, tøystoff, papir, drivstoff og maling, men nå jeg vil veldig gjerne skrive litt om hampfrøene som supergfood! Hamp er kort sagt den aller beste proteinkilden som eksisterer per dags dato, hvorfor: fordi hamp er et fullverdig protein som er miljøvennlig, vegansk, vegetabilsk og i tillegg inneholder det vanvittig høyt innhold av diverse mineraler og essensielle fettsyrer. Hampfrø kan spises daglig, er mildt på smak og bør etter min smak spises av alle som er opptatt av sunn helse og en frisk kropp. Hampfrø er bokstavelig talt helt super mat og hvorfor skal jeg skrive om nå!
Om næringsinnholdet i hampfrø, men hovedsaklig i avskallede hampfrø:
Hamp inneholder rundt 30% protein, altså hele 30 gram per 100 gram og disse proteinene inneholder alle aminosyrene, inkludert de 8 essensielle aminosyrene kroppen ikke kan produsere selv og som vi trenger tilført gjennom kostholdet. Dette gjør hamp til en fullverdig proteinkilde på lik linje med kjøtt, og i tilegg er disse proteinene lett opptakelig i kroppen. I motsetning til soya inneholder ikke hamp oligosakkarider, som kan gi luft i magen under fordøyelsen. Hamp er en vegansk proteinkilde som aboslutt burde vurderes av alle, men spesielt av vegetarianere, veganere, allergikere, mennesker med et stort inntak av soya og av de som vil redusere inntaket av animalsk protein. Bortsett fra overnevnte inneholder hampfrø ca 45% fett og av disse prosentene er 80% essensielle fettsyrer, også kalt EFA/EFS. Balansen mellom linolensyre (omega 6) og linolsyre (omega 3) er perfekt balansert  i forholdet 3:1, noe som har vist seg å være utrolig bra for kroppen. I dagens kosthold får vi i oss opp mot 15:1, altså 15 ganger så mye omega 6 som omega 3, og dette har vist seg å gi livstilssykdommer som hjerte- og karproblemer, diabetes, betennelsessymptomer og smerter i muskler og ledd. Noe annet som er verdt å merke seg er at hampfrø inneholder fettsyren glammalinolensyre (GLA) som også er en omega 6, men som vi får i oss altfor lite av. 100 gram avskallede hampfrø vil dekke hele dagsbehovet for jern, sink, kobber, fosfor og magnesium!

                                               Ikke rart hamp frø blir kalt for "moren til all mat".

Diverse om hampfrø:
♦ Hampfrø fås med og uten skall. Hampfrøene med skall kan spires, mens hampfrø uten skall er superenkle i bruk og passer til alt.
♦ Hovedforskjellen mellom avskallede hampfrø og hampfrø med skall er at hampfrø med skall inneholder en betydelig mengde mer kostfiber.
♦ Hampolje har en mild og god smak og passer veldig godt i alle oppskrifter som krever smaksnøytral olje, men oljen er grønn så det er det greit å være obs. på.
♦ Det anbefales ikke å varme opp hamp  fordi aminosyrene reduseres betraktelig, og siden hamp inneholder de essensielle aminosyrene så ønsker vi ikke at de skal gå tapt. 
♦ Bruk hamp i rå oppskrifter som på frokostblandinger, brød, knekkebrød, dressinger, dip'er, hjemmelaget granola eller knask frøene som snacks.
♦ Smaken er nøtteaktig og minner om gresskarkjerner og solsikkekjerner. Veldig gode og milde på smak. Frøene er bittesmå.
♦ Man kan også lage hampmelk og man får da en veldig næringsrik, vegansk og sunn melk. Oppskrift på hampmelk finner du HER.
 Avskallede hampfrø bør/må fryses ned, evt. oppbevares kjølig og ikke utsettes for luft og lys. Grunnen til dette er på grunn av frøenes høye innhold av fett og fordi de lett harskner siden de ikke har noe skall.
♦ Avskallede hampfrø kan kjøpes i helsekostbutikker eller på nettet. Jeg er stor fan av Nutiva's hampfrø fra iHerb, men HER finner dere flere typer.

Hamp og narkotika:
Hamp har lenge vært kjent som marihuanaplanten og det er ganske så sant at det dyrkes marihuana fra samme planten (cannabis sativa) som vi får matfrøene fra. Det er likevel en veldig stor forskjell og det er at det finnes mange typer hamp og de som produserer marihuana går etter spesifikke hampfrø-kilder hvor hampfrøene inneholder et høyt innhold av THC (det som gir rus). Hampfrø beregnet til å spise inneholder svært lite av dette stoffet og (det er snakk om 0,0x%), mens hampfrø beregnet til narkotika inneholder gjerne 6-20% THC. Kjøp derfor alltid hampfrø fra sikre kilder siden det finnes forskjellig typer hampfrø på markedet.

     ♦ KildeKilde 

Stikkord:
Follow on Bloglovin

38 smil :)

Hege - A Case of Me

11.11.2011 kl.10:15

Takk for dette innlegget :-) Jeg har to pakker hampfrø av samme type som på bildet der. Bør bli flinkere til å bruke det ser jeg.

anette

11.11.2011 kl.11:05

men skriv gjerne litt mer om konkrete bruksområder! :D har en pose stående i kjøleskapet..

vet jo at jeg kan bruke den i salater og frokostblandinger... men gjør liksom ikke det :O

gladerebarn

11.11.2011 kl.11:57

Tusen takk for lærerik informasjon! Jeg har nylig begynt å bruke hamp, både frø og olje - så dette var midt i blinken. Du er forresten utolig dyktig til å skrive blogginnlegg! Jeg digger bl.a bloggingen din om sjokolade. Aldri lest så mye bra om det på et sted!

Kristine

11.11.2011 kl.12:48

Tusen takk for et kjempebra innlegg! :D

Har lenge vurdert å kjøpe meg hampfrø, men nå ble jeg overbevist :D

Mjuuugly

11.11.2011 kl.15:05

anette: Hehe, jeg mener hampfrø kan brukes til alt og da mener jeg virkelig ALT! Strø de over alt du spiser som under eller over pålegget på skiva eller strø over noen spiseskjeer i gryteretten, putt i store mengder i smoothies, tilsett de i dressinger og dip'er, bland de inn i tacoen, ha de i sjokolade, osv, osv. Mmmm :D

Kristine

11.11.2011 kl.15:43

Hjertelig takk for dette innlegget :)

Jeg har en pose hampfrø i skuffen, men har aldri brukt det!

Mjuuugly

11.11.2011 kl.15:54

Kristine: Bra det var til insiprasjon, men så fort du åpner posen så inn i kjøleskapet eller fryseboksen med den. ;) ;)

Jane H. Johansen

11.11.2011 kl.16:29

Kjempebra du skriver om hamp, slik at flere kan oppdage det. Bruker selv en del hamp, både som pålegg, i bakst og til godis ;) Nam nam!

ThisISmeThen

11.11.2011 kl.17:32

Tuuusen takk! Har lenge "snust på" hamp, så det passet meg perfekt med dettte innlegget. SOLGT til undertegnede ;o) Også ønsker jeg deg en god helg!

lovelyliller.com -

11.11.2011 kl.18:32

Hamp er fantatsisk! :D

Helene

12.11.2011 kl.14:46

Så bra innlegg!!! :) Jeg bruker samme type hampfrø som deg og er kjempefornøyd. Har også brukt hampoljen og hampmelet fra Sana Bona (selger i butikken min) og liker produktene veldig godt :)

Levtil100

12.11.2011 kl.19:06

også smaker det skikkelig godt :-)

kristin

12.11.2011 kl.21:40

Bloggen din er helt super. Jeg handler ofte fra iHerb etter å ha lest innleggene dine.

Hva med hamp proteinpulver?

linn

13.11.2011 kl.08:28

Takk for et informativt og godt innlegg. Hamp frø er gull! Jeg har brukt mye hamp i bakst, og har tenkt mange ganger på hva som skjer under oppvarming! Greit å vite :) Vil jo utnytte frøene best mulig! ;)

Inger

13.11.2011 kl.12:04

God info... må bestille hamp ser jeg ;)

Flott blogg du har!

- Inger

chbildeblogg

13.11.2011 kl.20:23

Du er på topp 100 på lista. På nr. 100. Haha, gratulerer :)

Hilde

14.11.2011 kl.00:05

(Gratulerer med topp 100! :D)

Har du smakt det... ah, nå husker jeg ikke hva det heter, men jeg tror det er nutiva som har det. Et blandingspulver med hamp, bær, og diverse. Jeg har en boks som jeg skal åpne etter jeg har brukt opp et annet pulver, er spent på hvordan det smaker :)
Så fint at du skrev dette innlegget. Jeg skulle skrive om hamp for lenge siden, men det kokte helt bort. :-)

Kine - Get juicing

14.11.2011 kl.12:19

Mye bra info her !venter på hempfrø fra iherb;)

Rikke

15.11.2011 kl.16:19

Hadde bestilt en pakke med b.la annet hampfrø og sukrin men posten har klart å levere det til en mann på Langhus :( Bestilte to pakker og har fått den ene, men vil gjerne ha begge da ;) Har du opplevd lignende?

Mjuuugly

16.11.2011 kl.00:15

Rikke: Hahaha (unnskyld at jeg ler), men det skal da ikke være mulig!!!? Nei, det har aldri skjedd meg.

Rikke

16.11.2011 kl.16:28

Enig, skulle virkelig ikke vært mulig! ;) Håper mannen på Langhus nyter maten min ;)

Mona

17.11.2011 kl.00:36

Heisan =)

I dag kom jeg over siden din når jeg søkte etter en oppskrift!

Her var det mye bra lesning og jeg har tittet ganske mye!

Selv har jeg ME, den milde utgaven og jeg har lest mye av det du har skrevet. Du virker som ei meget positiv jente og jeg ønsker deg masse lykke til videre. Jeg regner med at du er i Eiken nå, håper oppholdet gir deg noe utbytte!

Raw snacks og sjokolade ser jo bare så godt ut men litt innviklet og lage med alle disse fremmede ingrediensen =)

Jeg er litt skeptisk til å handle i utlandet og redd for å få høye moms og toll avgifter hehe =)

Men kansje en dag!

Inneholder Raw snavks mye kalorier ????

Ha en god natt!

Klem Klem =)

Cecilie

17.11.2011 kl.07:14

Hei Anette! Regner med at du er på Eiken nå? Ville bare sende deg en klem. Håper du får slappet godt av, og kommer tilbake med litt ny energi. Cecilie :)

Mjuuugly

17.11.2011 kl.09:01

kristin: Jeg har stor tro på hamp som protein og bruker hampprotein flittig, det eneste man skal være obs på er hvordan det lages hvis man vil ha det rått :)Fyr løs på hampproteinet! :D

Mjuuugly

17.11.2011 kl.09:07

Mona: Hei på deg og takk for hyggelig kommentar. Det er litt innviklet å begynne med et slikt kosthold, men etterhvert går alt helt naturlig. Når det gjelder moms og toll blir det kun dette hvis du handler for over 200 nok kr (utenom frakt), og siden mye av det jeg handler er veldig billig så har jeg aldri opplevd å måtte momse eller tolle!

Raw snacks inneholder mye nøtter og frø og er derfor ofte ganske kaloririkt, men mye av den rå maten er også veldig mager siden den inneholder mye grønnsaker. Det kommer altså litt an på hva det er snakk om, men til forskjell er raw food lett fordøyelig og blir raskt tatt opp i kroppen så man får mye større nytte av det man spiser, enn mye annen mat som er tungt fordøyelig.

UTROLIG fin hjemmeside du har, stå på og masse lykke til videre med ME-en!

Jeg reiser på Eiken 27.november :)

Mjuuugly

17.11.2011 kl.09:08

Cecilie: Tusen takk for det kjære cecilie! Jeg reiser ikke før 27.november og blir til 23.desember, så har noen dager igjen. Alle gode tanker til deg, klem :)

Dorothea

17.11.2011 kl.23:42

Fin Blogg! <3

Gro

18.11.2011 kl.17:44

klikket meg egentlig inn på loggen din for å finne frem igjen sjokoladeoppskrifter...er jo helg og da må eg jo ha hjemmelaget konfekt:)

Hampfrø er supert:) syns de er gode i musliblandinger, dryss over salat, som snacks( har en pose i kjøleskapet og tar en liten håndfull nå og da;)) og ikke minst i sjokolade!!

har du prøvd Chia goddess fra IHERB...chiafrø, bokhvete, hamp m kakao, nøtter og tørka frukt, himmelsk å strø over tyrkisk yoghurt bla :)

Mjuuugly

18.11.2011 kl.20:17

Gro: Mmm, ja, hjemmelaget konfekt. jeg gikk amok i går og laget altfor mye! ;) ;)

Jeg har ikke smakt den chia-blandingen du snakker om her, men har smakt et av familiemedlemmene, nam ;)

ha en godgod helg! :)

Spisemonsteret

18.11.2011 kl.21:02

Jeg liker headeren din ;)

Cecilie

19.11.2011 kl.08:17

Det var jo en fin dag å komme hjem på, da! Bare du ikke stresser med alt du ikke får gjort til jul. Sånn er det bare i år. Ha en nydelig lørdag. Klem :)

Mjuuugly

19.11.2011 kl.08:28

Cecilie: Ja, ikke sant, men i år blir det ingen gaver. Må rett og slett bare tenke på meg selv og oppholdet slik at jeg ikke går rundt og tenker på julegaver under hele oppholdet. Hehe :) NYDELIG lørdag til deg også :)

Tina

07.05.2012 kl.12:25

Takk for informasjon;) Jeg skal ut å shoppe litt i dag;) Skal lage meg en suuuper smoothie, med masse næring, som kan erstatte ett måltid;)

Takk for mange tips på bloggen din;)

Ha en fin dag:)

Hilsen Tina

Mjuuugly

07.05.2012 kl.13:12

Tina: Deilig å drikke noen måltider av og til, friskt og godt! :))

Tina

12.05.2012 kl.20:59

Det synes jeg også! Særlig på kvelden, lett mat... sover godt;)

Daniel

19.10.2013 kl.17:23

Hei, super blogg! Jeg har prøvd mange av oppskriftene dine, og de er strålende, alle jeg har testet!

Liten kommentar til marijuana og hempfrø: Det ikke noe fare for å forveklse frø med og uten THC, da det ikke er THC i frøene i det hele tatt. Det som er forskjell på plantene er at noen planter avles for frø (Les: uten medisinske virkestoffer som THC og CBD), mens noen planter avles for store blomster (der virkestoffet samles), uten frø.

Altså er all hempfrø trygge å spise, da "marijuana"-hampen avles opp ned minimalt med frøproduksjon. Grunnen til dette er at frøproduksjon går på bekostning av blomsterproduksjon, og gir mindre og dårligere marijuana.

Jeg er av den oppfattelsen at hamp er fremtidens plante, både for mat, konstruksjonsmateriale, tekstil, papir, olje, biodrivstoff - OG medisin! Du gjør en kjempejobb med å åpne folks øyne for alternative næringskilder. Hamp er undervurdert pga dens "stygge rykte", det håper jeg du vil fortsette å gjøre noe med!

kita

26.01.2014 kl.08:06

Jeg er Miss kita fra USA og hele takknemlighet av mitt hjerte vil takke Dr.Rick som reddet familien min avstamning med hamp olje og Delta9 som solgte for oss.

Dr.Rick, du er den beste, som i behandlingen, er min mann sunt, og har nå begynt å jobbe, og han er glad og sterk.

Min mann er veldig kjærlig til meg nå alt på hamp olje.

Dr.Ric Gud vil aldri forlate deg, det vil være den første og den beste på hva du gjør. Takk for at du reddet min familie som hadde kreft kjører gjennom våre årer, er vi nå frisk og veldig glad. Takk så much.Thank du Dr. Rick.

Du er et mirakel, og Gud sendte mennesker. Takk takk.

Ta kontakt Dr.Rick å behandle alle typer kreft og sykdommer> cancermedication@hotmail.com

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits