Tilbake til hovedside

Tips til dere som lager deres egen rå sjokolade!

Dere vet at rå sjokolade ikke skal varmes opp over 40 grader, dette gjelder gjelder spesielt kakaofettet når det skal smeltes. Det er vanskelig å holde en riktig temperatur hele tiden og frem til nå har jeg brukt håndleddet når jeg måler temperaturen på vannet. Litt over kroppstemperatur er fint.  I dag fant jeg plutselig ut av en ny genial ting: BRUK OVNEN!


Sett ovnen på 50 grader eller lavere hvis ovnen kan det, sett en bolle med kakaofettet inn i ovnen og sett døren på gløtt hvis det er over 40 grader. Rør av og til og etter en stund er kakaofettet smeltet, fantastisk enkelt! Hvorfor har jeg ikke tenkt på dette før!? Slike små ting gjør meg glad, næh, ok da, jeg har jo laget sjokolade i dag, dêt gjør meg glad! :)

17 smil :)

Silje Silje

16.05.2010 kl.19:38

DET var smart!

isobel

16.05.2010 kl.20:23

Av ren nysgjerrighet, hvordan vet du at kakaofettet ikke har vært varmet opp til over 40 grader under produksjonen? Får man garantier for sånt noe?

Og hvor kommer det magiske 40 graders-tallet fra?

Forresten, alle som er opptatt av rå mat burde sjekke ut tørkeapparater, her er en som selges i Norge: http://www.norsopp.no/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=33. Med en sånn en kan du lufttørke hva som helst, og stille inn temperaturen akkurat der du selv vil. Jeg er i ferd med å få meg en sånn selv, men skal ha en litt mer avansert variant, klarer ikke å finne link akkurat nå, men en variant som selges i Sverige som er et par hakk bedre enn den fra norsopp.
supert tips:)

Mjuuugly

16.05.2010 kl.21:21

isobel: Det er ikke garantert at alt som det står "rått" på virkelig er det nei, men det er her det gjelder å bruke sikre produkter hvor levrandør garanterer at det lages rått. Disse får trofaste og fornøyde kunder, men det er opp til hver enmkelt om de vil betale ekstra for sikre produkter eller ta sjanser å kjøpe produkter av mindre troverdige produsenter.

Og du, alle som er opptatt av rå mat ER FULLSTENDIG KLAR OVER DEHYDRATORENE og dens fantastiske egenskaper, MEN det er ikke alle raw food interesserte som kan punge ut med 3000 på dagen selvom man vil lage og lager raw food!

Hvis du faktisk skal ha et tørkeapparat selv og kun er her for å krevulere, ser jeg ingen vits i at jeg skal forklare deg hvor det magiske 40 graders-taller kommer fra.

isobel

16.05.2010 kl.21:28

Sorry, var ikke meningen å kverulere i det hele tatt.

Jeg er fullstendig klar over at tørkeapparat er dyre saker og har ønsket meg det i mange år. Jeg tenkte jeg skulle være hyggelig og tipse i tilfelle du ikke hadde lest om det, sånn siden du tørker en masse ting i ovnen og ikke har skrevet noe om tørkeapparat her på bloggen såvidt jeg kunne se.

Nå er jeg så heldig at jeg nettopp har fylt et rundt tall og mamman og pappan min har bestemt seg for å gi meg en sånn en i gave. Grunnen til at jeg skal ha meg tørkeapparat har ikke noe med råmats-greier å gjøre, jeg er en ivrig sopp-, te- og urteentusiast og har planer om å bruke tørkeapparatet til å tørke ting på en god måte (uten å ha komfyren opptatt i dagevis av gangen når det er tørketid). Jeg er overhodet ikke klar over hva 40-gradersmagien går ut på og spurte av ren nysgjerrighet.

Mjuuugly

16.05.2010 kl.22:03

isobel: Oi, da beklager jeg virkelig min hissige tone! Det hadde jeg visst ingen grunn til så det beklager jeg, jeg misforstod hele kommentaren jeg!! Da er det jo fullt forstålig at du skal ha deg en dehydrator og på samme tid blir nysgjerrig på denne raw food-snakkingen.

Kort fortalt er denne "regelen" med å varme maten opp over 42 grader (noen mener 46 og noe rundt der) mister maten enzymene og maten "dør", den er ikke lengre levende og rå. Enzymer sammenliknes med livskraften i maten og er en kjempeviktig del av raw fooderes liv. Næringsstoffer går tapt ved oppvarimg og det er det man ønsker å unngå.

isobel

16.05.2010 kl.22:12

Det er lett å ta feil på nettet når man ikke har et ansikt å se på :)

Takk for kortfattet oppsummering av råmat-dietten. Det høres jo på et vis interessant ut. Jeg får prøve å se om jeg finner noen steder på nettet hvor jeg kan lese mer. Jeg krysser forresten fingrene for at du får råd til å få deg en dehydrator snart du også, det fortjener du selvsagt!

Ada Linnea

16.05.2010 kl.22:13

fant plutselig ut at jeg har de samme koppene som den du drikker av på profilbildet ditt! morsomt:) og takk for tips, det blir jo gjerne sånn at sjokoladen ikke er helt rå fordi man er liiitt utålmodig med å få smeltet den. men i ovnen ser man den heller ikke, og man kan gjøre andre ting, som å saumfare skap etter spennende ting å ha i sjokoladen...

God 17 mai:)

Mjuuugly

16.05.2010 kl.22:19

isobel: Jeg kommer helt sikker til å skrive mer om raw food etterhvert, det er veldig interessant, spesielt når man faktisk kjenner at kroppen elsker det. Det er verre med psyken som er veldig glad i varm mat!! Tusen takk og håper du finner en dehydrator du blir fornøyd med! Ønsker deg en flott 17.mai!

Mjuuugly

16.05.2010 kl.22:21

Ada Linnea: Hehe, fine koppen, hva? ;) Du har helt rett. Plutselig er vannet litt for kaldt, så for varmt, helle ut litt vann, oii, litt for mye vann... Hehe, i ovnen gjør det seg selv, kjempegreit, og som du sier, man kan gjøre andre ting i mellomtiden :D

Ha en fin 17.mai du også :)

lovelyliller.com

17.05.2010 kl.17:09

takk for tipset !:D

Marianne

18.05.2010 kl.21:10

LURT!!

Mjuuugly

18.05.2010 kl.22:10

Marianne: :)

Lucy

14.02.2011 kl.21:10

Dette tipset testes akkurat nå:) Spent på om jeg får det til ordentlig, det er første gang jeg lager rå sjokolade. Har funnet mange geniale tips på bloggen din, den er veldig inspirerende:)

Mjuuugly

14.02.2011 kl.21:15

Lucy: Masse lykke til, det går så bra så :)

Bente

05.12.2011 kl.17:15

Å bruke ovnen til smelting var et godt tips :-) Jeg har endelig kjøpt meg et digitalt kokketermometer, og da var det med ett mye enklere å kontrollere temperaturen på sjokoladeblandingen, og jeg fikk den beste konsistensen jeg noensinne har fått på sjokoladen!

Mjuuugly

05.12.2011 kl.21:08

Bente: Det var godt å høre! :D

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits