Tilbake til hovedside

Spiret bokhvete!


Da har jeg endelig fått testet spiring av bokhvete! Var ikke bare, bare å få tak i hel bokhvete i Kristiansand, selvom det egentlig ikke skal være noe problem i det hele tatt. Bokhvete er genialt for alle med cøliaki eller som reagerer på gluten, da bokhvete er naturlig glutenfritt. Bokhvete er faktisk ikke en kornsort engang, men en plante hvor det er blomsten som bærer nøttene. Korn eller ikke, bokhvete kan brukes som kornsortene hvete, bygg, havre og rug, men har ikke evnen til å heve på samme måte pga. mangelen av gluten.
 

Litt om bokhvete:
Bokhvete er spesielt rikt på proteiner, jern, fosfor, magnesium, kalium og kalsium (Ja, man trenger ikke kua for å få tilgang på kalsium, hehe). Bokhvete har god bindevene og kan til dels erstatte egg i oppskrifter, men brukes oftest i pannekaker, puddinger, supper og glutenfri bakst. Vær obs på at det er en litt spesiell smak på bokhvete, men for min del tok det bare et par ganger før jeg hadde vendt meg helt til smaken og nå syns jeg det er kjempegodt! Jyttemel inneholder mye bokhvete og smaker en del bokhvete, for de av dere som kjenner til Jyttemelet og lurer på smaken til bokhvete. Bokhvete kan fås som hele bokhvetenøtter med skall, avskallede og som mel og de to førstenevnte egner seg kjempefint til spiring. Bokhvetenøttene kan spires med og uten skall. Jeg fikk kun tak i bokhvete uten skall og disse krever kortere bløtleggingstid enn de med skall, henholdsvis 1 time uten skall og 8 timer med skall. Jeg ser ingen ulemper med avskallede bokhvete, bløtleggingstiden er jo mye kortere! Hvis du skal spire bokhvete må du skylle, skylle, skylle og skylle enda litt til. Vannet blir grumsete og bokhveten slimete, ekkelt, så her må du ikke slurve med skyllingen. Skyll til vannet er helt rent og nøttene uten slim.

SLIK SPIRER DU BOKHVETE:

Du kan bruke to metoder til spiring av bokhvete:
1.) En bolle med et dørslag oppi: Fyll bollen med vann, legg i dørslaget og bokhveten oppi dørslaget. Jeg har ikke dørslag så kan ikke vise dette, men dette er en enkel metode. Når bokhveten er ferdig bløtlagt tas bare dørslaget opp og bokhveten skylles godt. La bokhveten ligge i dørslaget i bollen å spire, slik at vannet kan renne ordentlig av. Når bokhveten skal vannes er det bare å løfte opp dørslaget. Kjempelettvint. EDIT: HER viser jeg hvor enkel denne metoden er!
2.) I en nøttemelkpose/hamppose/spirepose: Legg bokhveten i spireposen og fyll en bolle med vann. La bokhveten ligge i spireposen i vannet og når den er ferdig bløtlagt tar du bare ut posen og skyller godt. Her er det litt mer vrient å skylle bokhveten siden den er i en pose, fremfor et åpent dørslag, men dette går kjempefint. Henges så opp slik at vannet kan renne av og vannes ved å åpne posen å skylle vann ned i posen.


Tørke bokhvetespirer:
♦ Hell bokhvetespirene utover et bakepapir.
♦ Fordel godt utover bakepapiret.
♦ Sett midt i ovnen ved 50 grader med døren på gløtt i ca 5 timer. Bokhveten er ferdig når den er tørr og krispy.


Slik kan man bruke bokhvetespirer:
♦ Man trenger ikke bløtlegge bokhveten hvis man vil koke grøt av den. Da er det bare å følge bruksanvisningen på pakken.
♦ Bløtlagt bokhvete kan spises, den trenger ikke spires, men det er alltid det beste, hvis man har muligheten.
♦ Bokhvetespirer kan spises som de er, rå, i salater eller tilsette i matretter for ekstra næring.
♦ Jeg anbefaler å tørke bokhvetespirene (se over). Holdbarheten blir lengre hvis de lagres på lufttette krukker. Rawfood eller ikke, du kan tilsette de i bakst, brød og knekkebrød. De kan ristes, tilsettes smaker og spises som andre nøtter og frø, de kan tilsettes i frokostblandinger, over yoghurt eller du kan lage din egen, hjemmelaget og rå eple- og kanelgranola, eller hjemmelaget, rå sjokoladegranola, men du kan også male de tørkede bokhvetespirene til mel, glutenfritt rawfood-mel!

Håper dette kunne være interessant for noen der ute, bon apetitt!

Stikkord:
Follow on Bloglovin

10 smil :)

fameliciouz

10.05.2010 kl.05:14

hello,..ive got a new video on my blogg,..
hopefully you would like to make a comment,..
thank's,.. :)

Veronica

10.05.2010 kl.08:59

Kjempeflott du skriver om slike ting :) Lærer masse :)

(sendte en liten mail ang den kommentaren over her jeg.. heldigvis er surrehuet ikke i stand til å lage seg en skikkelig link heller :D praktisk med dumme spammere!! http://info.blogg.no/1271849834_viktig_kommentarspamm.html)
ser du har blitt ivrig på spiringen,så bra:D fint du legger ut fremgangsmåtene også :D

Vingmyr

10.05.2010 kl.16:11

Heeei! Godt å se at det ikke er bare jeg som spirer :-) Jeg spiret nettopp (i forrige uke) en hel haug bokhvete som jeg tørket etterpå. Ble kjempegodt!! Skikkelig sprø når man tygger! Fine bilder :-)

Stine Marie

10.05.2010 kl.16:37

Hvor fikk du tak i bokhvete? Du er jo blitt rå på spiring;)

Beate

10.05.2010 kl.22:58

Jeg har store planer om å spire bokhvete etter hvert. Nå har jeg mungbønner stående til spiring :)

Bokhvetemel er fine greier, synes jeg. Det bruker jeg til å lage pannekaker og vafler. Smaker nydelig!

Mjuuugly

11.05.2010 kl.10:40

Veronica: Haha, så bra! ;)

Mjuuugly

11.05.2010 kl.10:48

Stine Marie: Noen helsekostbutikker skal ha det (minus alle på sørlandssenteret), men jeg kjøpte min på sans&smak ;)

Bente

28.10.2010 kl.13:54

Hei.

Takk for fine og inspirerende oppskrifter om spiring. Lurte på om du lar bokhveten stå mørkt?

Vennlig hilsen Bente.

Mjuuugly

28.10.2010 kl.14:20

Bente: Nei, jeg lar den bare stå på kjøkkenbenken (lyset skrus av om natten da), men du kan spire du mørkt hvis du ønsker :)

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits