Tilbake til hovedside

Bløtleggingstid og spiretid på ulike belgfrukter

Håper dette innlegget kan være til hjelp for alle dere der ute som har lekt med tanken om å begynne å spire, men har latt det bli med tanken fordi det kan være virke vrient da ikke alle belgfrukter krever like lang bløtleggingstid eller spiretid.
Bløtlagte nøtter er lettere å fordøye enn vanlige, rå nøtter og det blir da lettere for oss å ta opp alle næringsstoffene i nøttene, så dette anbefales å gjøres hver gang du har muligheten. Ved å bløtlegge nøttene aktiveres også de sovende enzymene og nøttene øker dermed innholdet av sine verdigfulle næringsstoffer. Bønner og spesielt frø øker næringsinnholdet fra frø til spire med flere hundre prosent og kalles også for "levende mat". Det êr levende mat. Prosessen starter med en gang frøene/bønnene legges i bløt og som med nøttene aktiveres de sovende enzymene og frøene og bønnene våkner til live. Etter bløtleggingen begynner de sakte men sikkert å utvikle hale og de neste dagene kan du følge et lite frø, spiret og utviklet til en stor spire. Spirer er billig, lettvint og smaksrikt i alle salater, men kan også spises som snacks eller tilsettes i mat eller smoothies. Kort sagt, spirer er SUPERFOOD og jeg anbefaler på det varmeste å begynne å spire frø og bønner. Ok, nok snakk!


Her er en liste over de mest kjente belgfruktene for spiring:
♦ Alfalfa frø: Bløtlegg over natten, ca 10 timer, hell av vann, skyll godt og legg til spiring. Vann ca. to ganger daglig. Spiretid: 4-6 dager. Sett i lys siste dagen så bladene blir grønne og danner klorofyll.
♦ Adzuki bønner: Bløtlegg i ca 12 timer, hell av vann, skyll godt og spires i 4-5 dager.
♦ Bokhvete med skall: Bløtlegg i 6-10 timer, hell av vann, skyll, skyll, skyll, skyll, skyll og spires i 1-2 dager. De får tidlig hale og kan tas med en gang halen er der.
♦ Bokhvete uten skall: Bløtlegges i opptil 1 time og spires i 1-2 dager. Må skylles veldig godt og blir også slimete, dette skal skylles helt bort.
♦ Brokkoli frø: Bløtlegges i ca 8-10 timer, skylles og spires i 5-7 dager. Husk, disse danner hår som kan se ut som mugg, men det er ikke mugg.
♦ Bukkehornskløver: Bløtlegg over natten, ca 8 timer, hell av vann og skyll godt. Spiretiden er ca 4-6 dager.
♦ Cashewnøtter: Bløtlegges i opptil 2 timer, skal ikke spires.
♦ Gresskarkjerner: Bløtlegges i opptil 4 timer og bør spises med en gang, skal helst ikke spires videre da holdbarheten er dårlig.
♦ Havre: Bløtlegges i ca 6 timer og spires i 2 dager.
♦ Kamut: Bløtlegges i ca 8 timer, skylles godt og spires i 2-3 dager.
♦ Linfrø: .Bløtlegges i opptil 10 timer, skal ikke spires.
♦ Linser: grønne, sorte: Bløtlegges i ca 8 timer, skylles godt og spires i ca 2-3 dager.
♦ Linser: røde: Ikke mulig å spire.
Macadamiannøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Mandler: Bløtlegg over natten, 8-12 timer. Kan spises med en gang eller bløtlegges videre i maks to døgn, bytt vann morgen og kveld.
♦ Mungbønner: Bløtlegges i ca 12 timer, skylles godt og spires i 2-4 dager. Noen reagerer på rå mungbønnespirer.
♦ Paranøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Pecannøtter: Bløtlegges i 4 timer, skal ikke spires.
Pistasjnøtter: Krever ikke bløtlegging, skal ikke spires.
♦ Quinoa: Bløtlegges i 2-4 timer og spires i 1 dag, smaken blir verre jo lengre de spirer.
♦ Reddik: Bløtlegges i 6 timer og spires i 4 dager. Husk, disse danner hår som kan se ut som mugg, det er ikke mugg.
♦ Sesamfrø med skall: Bløtlegges 4-6 timer. Spires 1 dag, smaken blir verre jo lengre de spirer.
♦ Solsikkefrø med skall: Bløtlegges i 8 timer, skylles og spires i 1-2 dager.
♦ Valnøtter: Bløtlegges i 1-4 timer, skal ikke spires.
♦ Soyabønner og kidneybønner er GIFTIGE rå, så disse skal ikke spires og spises, men bløtlegges over natten for så å kokes. Kikerter KAN spises rå, men mange reagerer dårlig på dette. Det anbfelas å koke spiret kikerter før de spises. 

Huskeregelen er at nøtter, frø og bønner skal bløtlegges 8-12 timer, men det er noen unntak. Hvis det står 6 timer gjør det ikke noe om du bløtlegger i 10 timer.

NB: Spiretiden varierer noe etter kvaliteten på frø, varme/kulde og fuktighet. Generelt kan alle spirer settes i lys siste dagen, men spesielt spirer med blader bør settes lyst for at de skal produsere klorofyll!

Håper dette kunne være til hjelp. Jeg kommer til å redigere dette hvis annen informasjon blir oppdaget. Det ligger mye forskjellige informasjon ute på nettet om dette, så jeg håper (og tror) dette stemmer.

Kilde: Jeg fikk et brev fra funkyraw ang. spiring, men også litt her.

Stikkord:
Follow on Bloglovin

14 smil :)

Veronica

04.05.2010 kl.20:35

Kjempeflott du samler slik info på et sted, så har vi et sted å gå på om man får lyst å begynne med dette her :)

Thea

05.05.2010 kl.00:34

Spennende! Kanskje jeg prøver meg en dag :)

Flott og inspirerende blogg du har!
så bra info! må bli flinkere til å bruke alfalfaspirene mine jeg, er ikke så flink til å se etter dem..=/

kuraikyo

05.05.2010 kl.09:58

wow. det der visste jeg virkelig ikke. supert!

sv: really? så teit! er endel av hudpleiegreiene jeg ikke liker også. jeg tåler de, men liker ikke, hehe.

Irina

16.06.2010 kl.00:24

Heia, hvor får du tak i solsikkefrø med skall?

Mjuuugly

16.06.2010 kl.00:39

Irina: Jeg kjøper de på helsekost :)

forandringensvei

24.03.2011 kl.08:30

for en fin oversikt!

Mjuuugly

24.03.2011 kl.08:33

forandringensvei: :D :D

Elisabeth

13.01.2013 kl.23:35

Takk for fin blogg om spirer. Veldig grundig og godt forklart.

Mjuuugly

14.01.2013 kl.09:55

Elisabeth: Takk for det :)

Christine

19.03.2013 kl.17:37

Du skriver at soyabønner ikke skal spises rå, vet du om man kan bruke hjemmelaget soyamelk da som ikke er oppvarmet? og hvorfor det er sånn?

Veldig fin blogg foresten! :)

Mjuuugly

19.03.2013 kl.17:49

Christine: Soyabønnene i soyamelken er varmebehandlet, man må koke soyabønnene for å få melk, så ikke tenk på det når det gjelder melk, kun rå, soyabønner :)

larsi

05.02.2014 kl.14:06

hei

fin oversikt.

kan du noe om røbetspirer?

Mjuuugly

05.02.2014 kl.14:20

larsi: Nei, dette er nytt for meg.

Skriv gjerne en kommentar



Kategorier





Instagram

hits