Tilbake til hovedside

Test av rå sjokolader

Da har jeg og typen fått smakt, spist og fordøyd de rå sjokoladene jeg fikk fra Funky Raw her om dagen. Det var stor variasjon, et par av de var knallgode, mens den ene havnet i søpla! Jeg håper denne oversikten hjelper dere litt på vei hvis dere har lyst å prøve rå sjokolade. Disse merkene kan enten fås kjøpt i helsekost, på kinsarvik (norsk nettside), super-nature (norsk side) eller på funkyraw (engelsk nettside, husk 200kr grensa), så det skal ikke være noe problem å få tak på disse :)

Sjokoladene er rangert fra BEST til VERST!

Raw Chocolate Co Dark Chocolate
BEST!
Denne lukter vanlig mørk sjokolade. God, mørk og kraftig på smak. Ikke for søt. Minner om vanlig mørk kokesjokolade, både på smak og konsistens. Liker du mørk sjokolade liker du denne, smelter i munnen. Både min og typens favoritt, skal kjøpes igjen, helt klart!

Denne inneholder minst 69% kakao. Ingrediensene er rå og inneholdet er: kakaomasse, kakaofett, morbær, karob, vanilje og havsalt.


Conscious goji & coconut:
Hm, hvorfor har jeg ikke noe bilde på denne? Joda, jeg klarte å spise opp hele før jeg kom på at jeg burde tatt ett bilde, beklager. God, passe søt. Smaker naturligvis kokos, men også litt goji, ikke mye. God, myk konsistens, blir fort klissete. Kommer til å kjøpe denne igjen, helt klart!

Håndlaget, rå ingredienser:kakaofett, agavenektar, kakaopulver, kokosfett, karob, gojibær, kokos, kanel og himalayasalt.


Mulu Raw Chocolate

Fast sjokoladekonsistens, men smelter på tunga! Den ser mørk ut, men den smaker ikke så mye kakao som forventet, dessuten er denne fettete og det forklarer nok hvorfor den smelter i munnen så raskt. Kvalmende og fettete sjokolade, men smaken er likevel god. Jeg tviler på at jeg kjøper denne igjen, hvertfall ikke hvis de to over er på lager.

Ingrediensene er også her rå og kakaoinnholdet er minst 58%. Inneholder: kakaomasse, agavenektar, kakaofett, solsikkelecithin (ikke rå) og vanilje.


Conscious Chocolate
Kvalmende etter to biter. Jeg likte ikke denne, men typen spiste opp resten. Tror muligens det er macaen som har skyld i den ekle smaken, alle de andre ingredienser er nemlig gode. Litt spicy på tunga denne. Sjokoladefudgekonsistens. Jeg kommer ikke til å kjøpe denne igjen, veldig dumt, den ser nyyydelig ut! Liker du maca kan du trygt teste denne =)

Håndlaget og rå ingredienser. Inneholder: kakaofett, kakaopulver, agavenektar, karob, kokosfett, maca, vanilje, blue green algae, krydder og himalayasalt.Raw Chocolate Co "white" chocolate
Lukter nydelig melkesjokolade, smaker kumøkk! Ên bit og ettersmaken sitter lenge og det er ikke positivt. Denne var bare vond og den gikk rett i søpla. Jeg kaster ikke sjokolade uten grunn, men denne var faktisk ikke spiselig. Typen mente det samme. STYR UNNA!


Her må det være morbærene som har skylden i den fæle smaken, beklager, men denne var bare ikke god! Inneholder: kakaofett, karob, morbær, vanilje og havsalt.
Stikkord:
Follow on Bloglovin

38 smil :)

sil3nt

27.03.2010 kl.20:17

Usj. Glad eg ikkje spise sjokolade :)

Husmora :-)

27.03.2010 kl.20:33

hehe, bra at jeg er mest fan av mørk sjokolade da=)

Silje Silje

27.03.2010 kl.21:15

SKAL bestille meg den øverste en gang :)) Jeg lagde marsipankuler idag også, sanabona-oppskrift. Kommer på bloggen i morgen :)

Anette

27.03.2010 kl.21:42

Hm, tror den øverste må testes ja :)

kuraikyo

27.03.2010 kl.22:29

ahhh! så utrolig digg :D jeg digger mørk sjokolade :)

sv: takk i like måte :D

Mjuuugly

27.03.2010 kl.22:32

Anette: Ja, den var veldig god, men nr.2 kan med fordel også smakes, litt mer konfektsjokolade den :)

kuraikyo

27.03.2010 kl.22:47

sv: takk skal du ha :D jaaa. mmm. sjokoladeee. xD bruke raw chocolate i kake? ;D heheh

Tonje

27.03.2010 kl.23:12

Åååååh, no sitter eg med den fantastiske nøttedipen din! Den er jo bare heilt nydelig, og eg slipper melkeprodukter! :)

27.03.2010 kl.23:17

sjokolaaaade <3

Green-EcoMom

27.03.2010 kl.23:39

Takk for koselig kommentar hos meg:)

Jeg kommer nok til å poste flere innlegg, jeg er bare litt utbrent om dagen. Jeg kommer nok sterkere tilbake snart.

For øvrig digger jeg din blogg også! Legger til lenke til deg på bloggen min.

ElsemorVictoria

27.03.2010 kl.23:49

ååå, det så fristende ut med sjokolade:) det eneste vi har er kvikklunsj og den er ikke økologisk:(:( men veldig god da:(

Mjuuugly

28.03.2010 kl.00:08

Anonym: Mmmm, ja! =D

Meline

28.03.2010 kl.00:22

Hørtes ut som en fin kveld.. Sitte å prøve sjokolade:)
Sv; ja var nok pga.jobb jeg skulle opp tidlig ja;)

bra med raw sjokolade vurdering, jeg lurte på å bestille meg den siste der selv, men da styrer jeg heller unna,takk for advarsel;)

ElsemorVictoria

28.03.2010 kl.00:48

nei, ikke sant:) elsker sjokolade, jo mørkere, jo bedre:) Da jeg var liten elsket jeg mokkabønner, mmmmmm.....:) mimre:)

ElsemorVictoria

28.03.2010 kl.01:07

Vinen jeg testet i dag var kjempegod, kanskje litt mye "alkoholsmak" for en som ikke er vant til å drikke rødvin:):) Jeg kommer med flere anbefalinger etter hvert, har prøvd ut en del viner og det er noen jeg liker veldig godt og som er veldig milde, men jeg kan ikke huske akkurat nå hva de heter:) er ikke det typisk? tror det begynner å bli noen glass for mye her nå;)

Nå tror jeg at jeg bare må snike meg inn i skapet for å smake på litt sjokolade, du frister meg:)

Linn

28.03.2010 kl.06:12

ELSKER tipsene dine, Mjuuugly! :))

Gjett om jeg skal bestille naar jeg kommer hjem! Jeg er sjokolademonster! :P

doit90

28.03.2010 kl.10:10

SV: Ja bunnen ble veldig god :)

Ååh de sjokoladene må jeg bestille! Her jeg bor har den nesten ingen Raw food produkter i helsekosten:(

=)

Beate

28.03.2010 kl.10:47

Jeg elsker Mulu! <3

Vi fikk smaksprøve av den på jobb på fredag. Jeg holdt på å spise opp hele før andre fikk smake ;) hehe.

Jeg har prøvd noen av de andre du har testet. Tror også jeg har prøvd den du rangerer på sise plass. Og jeg er helt enig med deg! Den var usj.

Anne

28.03.2010 kl.11:19

Takk for at du ofret deg som testkanin, kjekt å vite hva man skal gå for :)

Christine

28.03.2010 kl.13:16

Wow takk for super testing!! :D Har såkalte "rå sjokolader" samme næringsinnhold og kcal mengde som vanlig mørk sjokolade?

Hanne

28.03.2010 kl.14:19

Morsomt med test! Det jeg ikke skjønner er hvorfor de skal putte så mye rart oppi bare fordi det er "raw". Altså, tilgi meg benevnelsen "rart", men jeg mener det at det nærmest ikke er tillatt med tradisjonelle smaker, man må ha i alt av det nyeste som alle helsekosttilhengere putter i seg enten de liker det eller ei.. Liker du goji er det jo knall, men jeg ville heller satt pris på en ordentlig god, tradisjonell sjokolade/konfekt ;)

Siden ingen sjokolade skal varmes opp til over 40 grader (opp til maks 50 for mørk sjokolade), så regner jeg med at det er ingrediensene som gjør disse sjokolade til "rawfood"? Vil ikke da all sjokolade som er produsert av uraffinerte råvarer egentlig kunne defineres som raw?

Hilsen fra ei som er helt ny på det her :D

kuraikyo

28.03.2010 kl.15:12

sv: sant ass :D du får prøve! :D

Amfitriti

28.03.2010 kl.16:06

Sv: Det har gått fint med fasten, men idag skal jeg spise igjen, for i morgen tidlig skal jeg på jobb, og da vet jeg at det blir for mye pes å faste. Er fortsatt kaffefri:-) og planlegger å holde det sånn.

Bra sjokoladetest, forresten:-)

Mjuuugly

28.03.2010 kl.17:41

Hanne: Hehe, de putter ikke oppi så mye "rart". Det er disse jeg kjøpte, men de selger også en ordentlig god, tradisjonell sjokolade/konfekt-som du sa selv. ;) Jeg kjøper rå sjokolade med litt forskjellige "rare" ingredienser, nettopp fordi jeg har alle ingrediensene til å lage rå sjokolade hjemme og ser egentlig ingen grunn til å kjøpe sjokolader med akkurat samme ingredienser som jeg har her hjemme:)

Alt det "rare" de putter oppi er supperfoods. Mat med enormt høy innhold av næringsstoffer. Supermat er også kjent her til lands, men da som blåbær, valnøtter, laks, brokkoli, spinat, egg osv. Supermaten de putter i sjokoladen har et langt høyere innhold av næringsstoffer en tradisjonell supermat. Da er spesielt rå mat gunstig. Ved å unngå varmebehandling drepes ikke enzymene og jeg ser ingen grunn til ikke å velge rå sjokolade fremfor sjokolade som er varmebehandlet og ødelagt medflere hundre grader. Rå sjokolade er knallsunt, inneholder enormt med antioksidanter, det gjør ikke tradisjonell (varmebehandlet) sjokolade. I tillegg er alle proteinene, fettsyrene, vitaminene, mineralene og enzymene ivaretatt og dette, sammen med forskjellig superfoods gir en kruttbombe av næring til kroppen.

Uraffinerte råvarer kan ikke deffineres som rå, for selvom de ikke har vært gjennom kjemiske prosesser og er helt rene, så kan de være varmebehandlet. Og det ER de også. Rått krever mye tid, ressurser og det er naturligvis også dyrere, så om ingediensene er rå kan jeg love at produsenten ville reklamert for det. RÅ mat, sjokolade, tilskudd er som du sier ikke varmebehandlet over 42grader. Dette er generelt om alt rått og da skal alle ingrediensene være rå.

Pjuh, engasjert her ;D

Hanne

28.03.2010 kl.18:49

Det er bra du blir engasjert! Jeg er godt kjent med supermat, men jeg kan ikke si jeg liker smaken på det jeg har smakt av f.eks gojibær, så da var det jo kjekt å høre at sjokoladen finnes "vanligere" utgaver og ;) Det er greit at ikke alt som er sunt smaker godt, men jeg vil helst ikke blande ting jeg ikke liker i snopet mitt når jeg først skal kose meg :P

Sjokolade varmes ikke opp til flere hundre grader, det tåler det strengt tatt ikke, men jeg kan godt tro at ingredienser i pulverform varmes kraftig opp, om det ikke bestråles da. (Begge teknikker benyttes jo i matvareindustrien for å drepe bakterier m.m.). Jeg ser selvfølgelig verdien i å bevare mest mulig næringsstoffer i maten, det er jo strengt tatt derfor vi putter i oss mat ;) - så det er jo supert. Akkurat det med enzymer synes jeg likevel høres litt søkt ut. Enzymer = proteiner, og om disse overlever produksjonen så vil de brytes ned i magen. Proteiner tas - som du sikkert vet - opp i form av aminosyrer, vi har ikke evne til å nyttegjøre oss av "hele" enzymer tilført gjennom mat. Unntaket er selvfølgelig tilførsel av enzymer som er nyttig nettopp i mage/tarmsystemet, som pankreasenzymer for de som selv mangler disse, men jeg har aldri lest om noen planter som inneholder disse...

Mjuuugly

28.03.2010 kl.19:05

Hanne: Jeg bruker bare superfoods jeg liker og det er jo ingen som har bedt deg om å spise superfoods du ikke liker bare fordi det er sunt :)

Sjokoladen varmes ikke opp til flere hundre grader nei, men kakaofettet som brukes varmes opp mot 150gradet. Kakaoen som også brukes ristes/roasted, tørkes ved høy varme. Nå er det faktisk også bevist at mørk sjokolade, som ikke er blitt utsatt for høy varme, inneholder mye mer antioksidanter enn vanlig mørk sjokolade.

Jeg vet ikke hvor du vil egentlig. Hvis du er interessert i å lære mer om et rått kosthold bør du kanskje kontakte noen som har god peiling. Det finnes mange kurs rundt osloområdet. Anbefaler deg også David sandovals "den grønne supermaten". Jeg syns "rått" er interessant, men det er også et veldig innviklet og krevende stoff. Jeg skriver ikke om det jeg ikke har peiling på, men jeg skriver om det jeg tror på, det jeg syns er interessant og det jeg kan dokumentere er forsket på hvertfall.

Hanne

28.03.2010 kl.23:14

Det var i grunnen slik jeg mente, at ingrediensene kan være varmet opp. Jeg visste faktisk ikke at kakaofett varmes til såpass høye temperaturer, jeg trodde nemlig at det (som den ferdige sjokoladen) ikke tålte slik røff behandling. Kjedelig... Riktignok inneholder jo en hel del av sjokoladene i butikken palmefett og ikke kakaosmør, og det vet jeg jo at blir utsatt for det meste som går an..sukk :/

Det jeg er ute etter er å forstå mere om dette med rawfood. Grunnen til at jeg kanskje virker litt skeptisk er at alle de åpenbare fordelene knyttet til næringsinnholdet - som burde være argument nok i seg selv for å innta en del matvarer rå - ispes andre argumenter (som det med enzymer) som jeg synes det er vanskelig å se vitenskapen bak.

Derfor lurte jeg på om det var snakk om enzymeffekter i magen og tarmen, altså effekter på fordøyelsen, som følge av disse enzymene, eller om det er snakk om at disse enzymene fra maten også skal hjelpe på andre ting. Kort sagt er jeg ute etter hvor mye såkalte "rawists" mener kostholdet har å gi.

For å unngå misforståelser må jeg igjen presisere at jeg såvisst ser verdien i å innta en hel del mat ukokt/varmet, og at jeg er sterkt i mot en del av de harde metodene som industrielt fremstilt mat utsettes for. Kjempefint at du tar deg tid til å svare så grundig!

Mjuuugly

29.03.2010 kl.08:43

Hanne: Det som er med enzymer er at at de drepes ved varmebehandling nærmere 50graders, det er derfor rawfood også kalles "levende mat", enzymene dør. Jeg mener ikke et raw-veganfoodkosthold er det beste, for det trengs utrolig god kunskap for å mestre et slikt kosthold, men jeg tror vi har godt av mye med rå mat enn det vi får i oss i det daglige kostholdet.

Enzymer er kanskje det viktigste i et rått kosthold, men det er jo ganske interessant akkurat det der med enzymer og fordøyelsen. For ved mangel på enzymer i tarmene, har fordøyelsesystemet lært seg å stjele enzymer fra kroppens lager. Mange vet jo at en god helse starter i fordøyelsen og for en god fordøyelse trengs enzymer (og probiotika). Enzymer i fordøyelsen hjelper også og bedrer opptaket av nøringsstoffene fra maten. Dette burde du lese: http://polaritetsterapi.com/?page_id=13

Hanne

29.03.2010 kl.12:18

Hehe, jeg beklager, men det blir for søkt for meg. Enhver som har lest den minste mengde fysiologi vet at enzymer stadig nydannes i kroppen, og skulle man ha en spesifikk enzymmangel vil det raskt vises ved at man får en svikt i den/de prosessene disse enzymene er med i, som for eksempel nedbrytning av melkesukker, for å ta et eksempel fra fordøyelsen.

Å tilføre kroppen enzymer som hjelper fordøyelsen, som for eksempel de protein-nedbrytende enzymene i ananas og papaya, eller laktase for å kunne bryte ned melkesukker dersom man selv mangler dette enzymet, er selvfølgelig bare vel og bra, men det er ikke dermed sagt at man kan tilføre en hvilken som helst del av kroppen et enzym gjennom å spise det.

Hvordan skulle fordøyelsessystemet klare å stjele enzymer fra resten av kroppen? Og hvorfor skulle dette være hensiktsmessig?! Det ville være som å ta en skje fra bestikkskuffen og legge den i syskrinet for å bruke den som saks...

Det er vel og bra at dette temaet engasjerer, og jeg er også veldig glad for at du er ei såpasse fornuftig jente som har skjønt hvor viktig det er med et helhetlig kosthold fremfor å prøve å følge en trend uten den nødvendige bakgrunnskunnskapen. (Jeg sier trend, siden det foreløpig ikke er blitt mer i Norge, selv om det er så velkjent andre steder i verden). Likevel er det greit å være litt skeptisk! Det burde ikke være nødvendig å legge til en masse svada for å "selge" dette kostholdet, for det er nemlig bra nok i seg selv, med næringsinnholdet sitt og gjerne også enzymer som hjelper fordøyelsen. Å legge til energier og teorier som bryter med alle prinsipper om hvordan kroppen fungerer er nok desverre det som gjør at mange gode idéer - som f.eks rawfood - blir sett på som "hippiegreier" av mannen i gata.. Så, vær gjerne entusiastisk, men pass på å sjekke kildene opp mot forskning i blant :)

Det siste her glemte jeg å legge til da jeg svarte deg på bloggen min; dette er for all del ikke noe angrep mot deg, eller de som er rawfood-tilhengere, men et ønske om at flere er mere nøye med å sjekke nye påstander opp mot vitenskapelig litteratur om hvordan kroppen fungerer. Man finner stadig ut nye ting, og ofte bryter disse mot gamle teorier, MEN det er greit å kunne luke ut det som åpenbart er fleip fra det som faktisk er fakta :)

Mjuuugly

29.03.2010 kl.12:28

Hanne: Men herreminn hatt... Du spurte, jeg svarte. Det er jo helt tydelig at du allerede hadde bestemt deg for hvilke svar du ville høre så jeg skjønner ikke hvorfor du gidder dette engang! Du har tydeligvis ingen interesse av å vite hvordan rawfood egentlig funker på kroppen, i praksis, så la heller "hippiene" være i fred.

Hanne

30.03.2010 kl.11:23

Da må jeg beklage misforståelsen. Jeg var ute etter å få vite om det var tenkt at enzymene skulle virke i fordøyelsessystemet eller også i resten av kroppen, og det fikk jeg svar på. Jeg hadde et håp om at det denne gangen var teorier som faktisk stemte overens med hvordan kroppen vår fungerer, og at bruken av rå mat (som er så bra!) ville bli forsvart nettopp med de enkle tingene som gjør det så bra, og ikke disse argumentene som er brukt til å lure mennesker i årevis.

Det jeg ville frem til med å være kritisk (sett vekk fra om energifotografering går ann, eller om jeg i det hele tatt vil ha en spirende potet i magen ;)), er at den linken du sendte meg inneholder mange grunnleggende fysiologiske feil. Det er ingenting galt i at du tror på ting jeg ikke tror på, men ta gjerne ting med en liten klype salt. Som et eksempel absorberes ikke maten i tykktarmen, men i tynntarmen.

Legger uansett denne debatten død nå. Ikke fordi jeg vil la "hippiene i fred", men fordi det tydeligvis ikke er mulig å stille kritiske spørsmål uten å bli sett på som en kverulant som bare er ute etter å skade.

God påske!

Nettisen

01.07.2010 kl.20:47

Hei :-)

Genialt at jeg fant denne bloggen, fikk de to øverste sjokoladene i posten idag og NAM så gode de var :-)

Og uten sukkerhodepine, kvalme og uggenhet.

Hadde aldri funnet disse uten bloggen din som forresten er veldig fin ellers og :-)

Mjuuugly

01.07.2010 kl.21:35

Nettisen: Så bra du kom over disse og likte de. Tusen takk for hyggelig kommentar. Skal følge med på bloggen din fremover, ser ut som du skriver om mye interessant :D

Ha en fin kveld videre :)

Kjersti

23.01.2011 kl.18:59

Hei !

jeg lurte på om du har noen forhold til sjokoladen, Freia Premium sin 70% og 86% sjokolade? Dersom du har det, vet du om den er "sunn" og kan spises med god sammvittighet? :)

Mjuuugly

23.01.2011 kl.19:49

Kjersti: Det er nok en av de sunneste sjokoladene man får på markede som inneholder sukker. Forskjellen på disse og rå sjokolade er likevel enormt stor, så hvis du vil spise sjokolade med god samvittighet så spis rå sjokolade :)

Anonym

28.09.2011 kl.23:11

Hei!

Jeg sliter litt med å finne næringsinnholdet på raw sjokolade. Vet du feks hvor mange kcal, karbo, fett, proteiner det er i de to øverste sjokoladene? :)

Mjuuugly

29.09.2011 kl.00:15

Anonym: Nei, men rå sjokolade inneholder ca samme mengde kalorier som annen sjokolade, mye fett og lite karbohydrater HVIS sjokoladen er søtet med lavkarbo søtning. Lager man den rå sjokoladen selv er det enklere å regne ut for da har man pakningene som utgangspunkt :)

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits