Tilbake til hovedside

Lag din egen sjokolade, trinn for trinn!

Dette er bare en fryd for ganen. For meg som er sjokoman er dette bare det beste. Full av aroma og kraftig kakaosmak. Helt nydelig, helt perfekt! Denne sjokoladen er også rå det gjør at den beholder alle de fantatsiske egenskapene ved kakao. Ja, for kakaopulveret jeg bruker er faktisk verdens nest beste kilde til antioksidanter OG det skal godt gjøres å ha høyere magnesiuminnhold enn denne. Sjokoladen er rå, men det er derimot ikke alle ingrediensene, derfor kaller jeg dette "bare" en sjokolade. Les mer om rått kakaopulver HER.

                       

GRUNNOPPSKRIFT:
Det å lage sin egen sjokolade er langt ifra vanskelig, men det krever noen ingredienser, for  grunnoppskrift på sjokolade (og rå sjokolade) trenger du faktisk bare:
Kakaofett (rå)
Kakaopulver eller kakaomasse  (rå)
Agavenektar/yaconsirup/annen flytende søtning som lønnesirup, honning ol.
Hvis du ønsker at sjokoladen skal være RÅ, må ingrediensene være RÅ!!!
Og det er dette du trenger.
- Smelt en del kakaofett sammen med noen spiseskjeer honning eller det du bruker av flytende søtning (ved rått kakaofett skal vannet du bruker ikke gå over 40grader under hele prosessen).
- Når fettet har smeltet, tilsett to deler kakaomasse (eller noen spiseskjeer kakaopulver etter hvor kraftig kakaosmak du vil ha).
- Rør godt og deretter tilsetter du alle godsakene og smakene du vil ha. 
Smaker kan være vanilje, chili, kanel, nøtter, frø, tørket frukt, sjokoladebiter, kokos, alt etter eget ønske! Settes kaldt! Namnamnam!

Så, min oppskrift. Den krever litt flere ingredienser, men man tar litt av gangen og til slutt har man et helt deilig lager av godbiter i kjøkkenskapet. Siden noen av ingrediensene er rå har jeg ikke brukt varmere vann enn 40grader, ca, litt over kroppstempratur. (Tips til å smelte kakaofettet ved riktig temperatur.) Dette krever tålmodighet, kan fort gå en halvtime, tre kvarter. Tips 2: hakk kakaofettet opp i minst mulig biter, da smelter det fortere. Det samme gjelder å smelte kakaofettet med agave/yacon/honning, smelter fortere siden dette allerede er flytende.

OK! Klar for litt sjokoladefryd?


Til himmelsk god sjokolade brukte jeg:
Kakaofett, kakaopulver, yacon sirup, extra virgin kaldpresset kokosolje, carobpulver og flytende stevia med vaniljekremsmak.

Som tilbehør/smaker hadde jeg:
Chiafrø, kakaonibs, usøtet kokos og en god neve bløtlagte mandler (ca 8 timer).

  


Smelt og bland sammen: 6 spiseskjeer kakaofett (eller ønsket mengde, mengden er ikke viktig), opptill 1 spiseskje kokosfett (bruker du mer smelter sjokoladen raskere), 1 ss yaconsirup (eller agavenektar/flytende søtning. Ikke bruk for mye!) 1 ts vaniljepulver og .evt. stevia til søtning. Et dryss himalayasalt gir nydelig smak, men bare bittelitte!


Mens det smeltet hakket
jeg mandler og kvernet chiafrøene i tre sekund, maks. Frøene skal ikke males til mel, de skal kun åpnes for omega 3 og de skal være krispy med tyggemotstand.


  Når fettet har smeltet tilsettes kakaopulver, bruk ønsket mengde og 1 ss eller ønsket mengde carobpulver. HUSK: Jo mer kakaopulver, jo mørkere og kraftigere kakaosmak! Jo mer carob jo mildere/søtere/barnevennligere smak.Rør ut alle klumper
og pass på at sjokoladen er god i smak. Trengs det mer kakao/søtning? Tilsett og smak deg frem. Jeg delte sjokoladen i fire og bestemte jeg meg for å ha et par spiseskjeer kakaonibs og en spiseskje kokos i den ene delen.


Mens i resten av sjokoladen helte jeg over de kverna chiafrøene, de hakkede mandlene og to spiseskjeer kokos.


Sjokoladen helles over i former, i en boks eller på bakepapir og settes i kjøleskapet til den har stivnet. Når bollen er tom skal den slikkes ren!
  HER KOMMER DET NOEN
INSPIRASJONSBILDER (bildene kan forstørres):


  INLEGGET BLE ENDRET i august 2010:
Oppskriftene er de samme, men jeg endret dette innlegget fordi jeg ville gjøre det enda litt lettere for deg som leser. Ved å snoke rundt på bloggen finner du oppskriftene til inspirasjonsbildene over.

56 smil :)

Anette

07.03.2010 kl.21:53

Må bare si at jeg ELSKER bloggen din! :D

Jeanett

07.03.2010 kl.22:05

Årh! Nå bare må jeg kjøpe inn flere ingredienser slik at vi får prøvd sjokolade "the-raw-way", kan ikke gå glipp av denne:)

SurSilden

07.03.2010 kl.22:31

Du er så flink!

Silje Silje

07.03.2010 kl.22:40

Namnam! :)) Spiste opp de siste bitene fra sjokoladen jeg laget i går tidligere idag.
ser helt nydelig ut!!:)

Henriette

08.03.2010 kl.00:04

Ser kjempegodt ut! :) Hvor får du kjøpt kakaofett? Helsekost?

Minus20

08.03.2010 kl.00:13

Å herlig! Har lenge hatt lyst til å lage raw-sjokolade, syns mørk sjokolade er tusen ganger bedre enn melkesjokolade. Melkesjokolade blir for søtt for meg, og lager man raw kan man vel velge selv hvor søt man vil ha den? Tror jeg skal ønske meg de ingrediensene til bursdagen min, hehe.

Sv: Takk for det! Ja, du har så inspirerende blogg, så måtte legge deg til! Enig.. Alt for mange -usunne- blogger.. Men de styrer en bare unna. Har oppdaget så mange spreke blogger i det siste, som motiverer meg og renner over av inspirasjon ((:

Mjuuugly

08.03.2010 kl.00:40

Henriette: Mange helsekoster har kakaofett nå, men det er veldig dyrt. Her gir jeg deg noen linker til nettsider som har kakaofett hvis du ikke finner kakaofett i helsekost eller vil ha det litt billigere:

Norske:

- http://www.tidsporten.no/ds_product_info.php/cPath/44/products_id/483

- http://www.sanabona.no/ra-kakao/produkter-av-ra-kakao/30-ratt-kakao-smor

- http://www.okosjokolade.no/nettbutikk/kakaoprodukter.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=7&category_id=1

Utenlandske:

- http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-Cacao-Power-Raw-Cacao-Butter-16-oz-454-g/12768?at=0 (dette bruker jeg)

- http://www.funkyraw.com/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=92

- http://www.gojiking.co.uk/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=160

Alle disse nettsidene skal være trygge!!
sv: har ikke prøvs aloevera juice faktisk,men hørt så mye bra om det. Er nok store forskjeller på kvalitet og det er ikke alle helsekostbutikker som har de "beste" merkene, så tror det blir til at jeg bestiller på nett :)

Minus20

08.03.2010 kl.09:02

Sv: Sant! Utrolig lite givende å lese, man kan jo lure på hvordan de ble toppbloggere ;P

XtraSpenst

08.03.2010 kl.09:06

Håper dagen din blir knall bra også :0) Fytti dette ser godt ut :P Hmmmm, MÅ bare få til dette snart :0)

Kanela

08.03.2010 kl.09:09

Se der ja, sjokomanen har konditoriet seg ;) !

Nammmmmmm nammmm.

Herved notert i oppskriftsboken og skal testes ut :)

Anne

08.03.2010 kl.10:07

Oi, dette hørtes ut som noe for meg. Sjokolade er jo så godt, og jo mørkere jo bedre (nesten da, grensen min går ved 85-90% kakao foreløpig) :)

Ninian

08.03.2010 kl.10:49

Dette er hvordan det skal gjøres! Lett at jeg skal lage sjokolade nå! Kan jo ikke gå dårlig med så bra oppskrift? ;D

M and Dee

08.03.2010 kl.11:03

Nam! Fikk lyst på sjokolade nå :)

Always and forever - M and Dee

Eva

08.03.2010 kl.13:24

Ååh namm:D Ditta såg garantert betre ut enn det eg laga igår, men eg la vel kanskje ikkje så mykje sjel og heller brukte eg ikkje oppskrift (såå, kan ha si naturlige forklaring) og hadde oppi for mykje xylitol plus som ikkje spredte seg så når sjokoladen var stivna så samla det seg i toppen og då vart det berre alt for kvalmt. Men eg ska prøve igjen idag med inspirasjon fra deg og med litt fleire ingrediensa. Herlig at eg har sjokoladeform no då^^, Blir så nydelig. :D
sv: ups, uttrykte meg kanskje litt feil der ja, kokosvann tror jeg kun er på helsekost..;) eller mente du at DU har sett det på narvesen??

Amanda Olafsson!

08.03.2010 kl.13:50

Se her ja! Da fant jeg bloggen din til slutt! Gud å herlig dette så ut! Lett at du blir invitert på kakebakedag (something like that) hjemme hos meg :P Haha. NOM!

Minus20

08.03.2010 kl.14:25

sv: Lovely! :D

csj

08.03.2010 kl.16:13

så supergodt ut! må prøves en eller annen gang! :D nam nam

Beate

08.03.2010 kl.16:59

Ah! Det der så veldig godt ut. Jeg har lagd sjokolade uten kakaosmør, men nå skal jeg bestille det å teste ut :)

Nå går jeg egentlig bare å venter på varer fra iherb.com

Pleier det å ta lang tid før du får de? Jeg er litt utålmodig :D

Anette

08.03.2010 kl.23:21

Må bare mase litt til jeg ;D Når du skriver "kokosolje pure", hva mener du med det? Er det noen forskjell på kokosolje og kokosfett? Hvilken type bruker du? (link til iherb?) Bruker du samme til alt eller flere forskjellige? Det var det tror jeg ;D
sv:Hehe,slimete høres jo ikke så fristende ut,men det går vel ned det også som så mye annet..;)

Mjuuugly

09.03.2010 kl.06:32

Anette: Hehe, forstålig at du lurer på det. Det finnes to typer, en beregnet på oppvarming og høy tempratur og en kaldpresset som ikke skal varmes opp, den smaker også nydelig kokos, mens "pure" ikke smaker noe. Kaldpresset er greit til feks. sjokolade, i desserter, på brød, i smoothies, spise av boksen osv, men pure til steking, koking, baking og alt som krever høy tempratur. Dette er faktisk det beste du kan steke i fordi kokosolje tåler varme bedre enn alt annet, helt naturlig. Så ja, jeg bruker disse to forskjellige!

I Norge er det mange som bruker "cocosa", her kan du lese om de to:

Extra virgin : http://www.helseogkost.no/index.php/nettbutikk/fettsyrer/cocosa_extra_virgin

Pure: http://www.helseogkost.no/index.php/nettbutikk/fettsyrer/cocosa_pure

Mens her er linken til alle kokosoljene på Iherb, bare velge å vrake ;)

http://www.iherb.com/Coconut-Oil

Mjuuugly

09.03.2010 kl.06:39

Beate: Sjokolade uten kakaofett(!), hva brukte du da? :D

Jeg har opplevd at det tar alt fra 10 dager til nesten fire uker, men som oftest er det rundt to uker. Bare å smøre seg med tålmodighet eller betale ekstra for DHL >_< hehe

Anette

09.03.2010 kl.08:46

Jeg er ikke så god på denne typen engelsk, så jeg sliter litt.. Haha, blond ;) Kan du linke til de to forskjellige typene på iherb tror du? Evig takknemlig! :D

Mjuuugly

09.03.2010 kl.09:44

Anette: Okei her er er de jeg har, jeg er kjempefornøyd altså, men jeg vil helst ha de USDA-merket, men om du vil ha kokosoljen billig er disse heilt topp altså! ;)

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Extra-Virgin-Coconut-Oil-16-oz-454-g/2505?at=0

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Coconut-Oil-Expeller-Pressed-16-oz/2506?at=0

Har du handlet fra iherb før? Hvis ikke kan du bruke rabattkoden: VOR992 og får minus 5$ på førse bestilling :D

Anette

09.03.2010 kl.12:01

Takk! :D For å se om jeg har forstått det rett; er det extra vigin som IKKE skal varmes opp, og den andre som kan varmes? :)

Mjuuugly

09.03.2010 kl.13:59

Anette: Yes det stemmer, med de to variantene jeg viste deg... Det har noe med oppvarmingsprosessen de har vært gjennom. Men ellers, det skal stå hva kokosoljen er beregnet til om den er for eller ikke for matlaging ;)

Ida

16.03.2010 kl.14:22

I går bestillte eg kakaopulver og fett frå iHerb. Gledar meg til å prøve å lage sikkelig sjokolade sjølv! :)

Mjuuugly

16.03.2010 kl.15:15

Ida: Så spennende, dette blir moro! Gled deg!!! Vær OBS på at kakaoen ikke er som du er vandt til, den er kraftig og bitter, så den må søtes godt før man blir vandt til smaken(og faller pladask) ;)

Ida

27.03.2010 kl.15:07

No har kakaopulveret og fettet komme! :) Venter berre på sukrin. Men eg lurar litt på smeltingsprosessen. Korleis passer eg på at vatnet ikkje går over 40 grader?

Mjuuugly

27.03.2010 kl.15:37

Ida: Du må nesten bare bruke kroppstemperaturen på håndleddet å prøve og holde temperaturen litt varmere enn det du er på håndleddet. Slik jeg gjør det hvertfall ;)

Ninian

17.04.2010 kl.19:32

AARRGG!! Jeg får det ikke til!! Jeg klarer ikke å få det til å blande seg, selv om jeg var oppe i 65 grader (brukte steketermometer), Palmesukker og lønnesirup (var det jeg hadde..) la seg i bunnen, og det endte med 4 kjempesøte sjokoladebiter og 12 100% bitre biter. Hva gjør jeg galt?? <=(

Mjuuugly

17.04.2010 kl.19:54

Ninian: Jeg har ingen idê, aldri hørt noe liknende! Syns du skal kontakte leverandør..

A. E.

25.08.2010 kl.16:32

I dag fikk jeg mine første matpakker fra Iherb, da kan jeg snart begynne å lage sjokolade! :D Går det an å lage sjokoladen uten kokosolje og sirup? Foreløpig har jeg fått kakaopulver, kakaofett, sukrin, stevia med vanilje, carobpulver og himalayasalt. Og så lurte jeg på en ting til, nybegynner som jeg er, hvordan de forkjellige tingene bør oppbevares. På steviaen stod det at den skal i kjøleskap, regner med det gjelder kakaofettet også. Men tørrvarer og forskjellige pulver, bør de i kjøleskap og? Mye spørsmål her, hehe, håper det er i orden ;-)

Mjuuugly

26.08.2010 kl.12:41

A. E.: Heisann. Du kan fint lage sjokoladen uten kokosfettet, bare bruk kakaofett. Flytende stevia bor staa i kjoleskap, men steviapulver kan fint staa i romtemp. Kakaopulver, sukrin, vanilje og carob oppbevarer du som annen torrvare, tort. Kakaofettet trenger ikke staa kaldt, faktisk.

28.01.2011 kl.18:54

Oops,har hatt min stevia stående i kjøkkenskapet, får håpe den ikke er blitt ødelagt:-O

Håper det går greit at jeg plager deg med noen spørsmål:D

Når du smelter kakaofettet/kakaosmøret i ovnen smelter du det sammen med kokosoljen? smelter du yaconsirupen også? Hva er egentlig forskjellen på kakaomasse og kakaosmør? Står på carobpulveret at det kan brukes i bakeoppskrifter og sånt men vet du om det gjelder det samme med kakaopulveret og de andre tørrvarene(mesquite,yaconpulveret,lucuma)? hvor lenge sånn ca holder sjokoladen seg?

Mjuuugly

30.01.2011 kl.10:02

Anonym: Hehehe :)

Jeg smelter kakaofett og kokosolje sammen ja. Yaconsirupen trenger man ikke, men kan fint legges sammen med kokosolje og kakaofettet :) Kakaosmør er rent fett fra kakaobønnen, bruker man dette må man tilsette kakaopulver. Kakaomasse er knuste kakaobønner uten skall, oppmalt til en stor masse. Her er det altså kakaofett og kakaopulver sammen. Jeg syns resultatet blir mye bedre med kakaofett + kakaopulver. Ja, alle tørrvarer kan brukes i bakeoppskrifter, men hvis det er rått bør det ikke oppvares, det er dyre ingredienser og det er unødvendig å bruke så dyre ingredienser hvis man skal varme de opp. :) Sjokoladen holder seg uendelig, så og si. Det er kun kaldpresset mettet fett, det hraskner ikke, så sjokoladen har svært lang holdbarhet så lenge du ikke bruker f.eks nøtter eller sukrin i den. Jeg har aldri opplevd at sjokoladen har blitt dårlig. Er du usikker så fryser du den bare ned :)

Mjuuugly

30.01.2011 kl.10:12

"men hvis det er rått bør det ikke oppvares," - Jeg mente at hvis ingrdiensene du har er rå bør du ikke varmebehandle de. Hehe, gikk litt fort i svingene ;)

forandringensvei

24.03.2011 kl.08:43

Venter på kakaofettet fra iHerb - når det kommer skal det prøves mange flere av dine oppskrifter! Du er min redning for en sjokoladesyk person som jeg er... Har prøvd fire forskjellige slag fra forskjellige steder. Er den jeg prøvde fra deg jeg likte best - den med jordbærfyllet! Gud så god!

Mjuuugly

24.03.2011 kl.09:45

forandringensvei: Supert! Ja, vi er heldige som har iherb så vi kan kjøpe billige ingredienser :P:P

SiljeVanilje

05.12.2011 kl.20:30

Hei, prøvde nettopp å lage sjokolade. Jeg har ikke fått alle ingrediensene enda, men jeg klarte ikke å vente :) Jeg smeltet kakaosmør og honning sammen, men jeg fikk bare tilsatt 1 av de 2 delene med kakaopulver før røra ble veldig tykk... Ser jo på dine bilder at den er nesten flytende, men min ble kjempe tykk. Var helt umulig å lage sånne "skjell" først, for å lage fyll i sjokoladene. Så jeg måtte bare kline alt oppi formene og håpe på det beste.

Noen ideer om hva jeg bør gjøre anderdeles?

Hilsen silje

Mjuuugly

05.12.2011 kl.21:07

SiljeVanilje: Oi, her har du gjort en feil ja. Du skal ikke bruke to deler kakaopulver, du skal bruke 2 deler kakaoMASSE og 1 del kakaofett hvis du bruker kakaomasse i stedet for kakaopulver. Bruker du kakaofett skal du bruke kun kakaofett og litt kakaopulver (jeg bruker ca 5 ss per 100g kakaosmør/fett).

Det du bør gjøre nå er at du smelter den stivna sjokoladen igjen og tilsetter mer kakaofett til du har en flytende blanding, -da har du en rå sjokolade :)

SiljeVanilje

06.12.2011 kl.16:37

Hehe... Det forklarer saken :)

Takk for raskt svar og god hjelp! Da blir det jul i år også! :D

Mjuuugly

06.12.2011 kl.17:10

SiljeVanilje: Godt det var et spørsmål jeg kunne svare på. Lykke til med sjokoladelagingen! :)

SiljeVanilje

15.12.2011 kl.19:42

Da har jeg laget sjokolade på nytt og nå ble resultatet langt bedre. Men etter de har ligget i fryseren i flere timer har de fremdeles en mykere konsistens enn vanlig sjokolade... Er dette meninga eller har jeg gjort feil igjen? hehe...

Hilsen silje

Mjuuugly

15.12.2011 kl.20:23

SiljeVanilje: Det er vanskelig å si om du har gjort noe feil når sjokoladen er fryst, men den skal aboslutt ikke være myk når den er fryst. Hvis man bruker mye flytende søtning vil sjokoladen bli veldig myk, bruker man mye kokosolje smelter den raskt.

Emma

16.01.2012 kl.18:17

hvor mye bruker du av alt? gram? dl? osv...

Mjuuugly

16.01.2012 kl.18:21

Emma: Hvis du er ute etter eksakt oppskrift finner du mange under *rå sjokolade og konfekt*.

Jeg har ikke skrevet mål her fordi jeg mener man bare bør smelte litt kakaosmør og tilsette litt og litt søtning og kakao etter EGET ønske. Bruker du kakaomasse er det viktig at du bruker 2 DELER kakaomasse og 1 DEL kakaosmør, ellers er det bare å prøve seg frem :)

Markus

12.12.2012 kl.15:33

Sjokolade er digg !!!!!!!

Mjuuugly

12.12.2012 kl.21:00

Markus: Oh Yes! :)

katrine forfang

06.07.2013 kl.17:02

Jeg liker ikke smaken på kakaosmør, kan jeg bruke kun kokosfett?

Mjuuugly

06.07.2013 kl.21:53

katrine forfang: Ja, det går an, men den må oppbevares kjølig hele tiden og vil smelte i romtemperatur. Hva med 50/50 kakaosmør og kokosolje ?

Merete Louise

29.12.2013 kl.13:20

Hvor kjøper du ingrediensene?

Mjuuugly

09.01.2014 kl.11:38

Merete Louise: Jeg kjøper mine på iHerb da det er veldig billig (produktene er linket), men man kan kjøpe det aller meste i helsekostbutikk eller på norske nettsider :)

Skriv gjerne en kommentarKategorier

Instagram

hits