Tilbake til hovedside

Litt om agar!

I dag fikk jeg agar-agar i posten. Dette er et vegansk alternativ til gelatin, som altså er knokler og ben fra dyr og fisk. Agar derimot er utvunnet av bla. rødalger og tang, helt naturlig og har i flere århundre blitt brukt i Asia, spesielt Japan. Jeg er som sagt ikke vegetarianer eller veganer, men jeg lager det meste av maten fra bunnen av og var da også på jakt etter et alternativ til produkter som inneholder gelatin (og veldig mye annet kunstig tilsetningsstoffer).

Visste du egentlig at når du spiser vingummi, godteri, yoghurt, puddinger og tabletter (kosttilskudd) kan du faktisk spise knokler og bein av dyr og fisk? Gelatin er nemlig laget av det. Vegetarianere og veganer vet dette. Muslimer skal også unngå gelatin.



Agar-agar:
♦ Kan brukes som tykningsmiddel i desserter, supper, puddinger, gelê osv.
♦ Vegansk alternativ til gelatin.
♦ Brukes som du ville brukt gelatin, tar en liten mengde i vann, koker til det er oppløst, tilsetter der du vil og setter i kjøleskap.
♦ Agar er 80% fiber og gir derfor god fordøyelse og metthetsfølelse, men samtidig lite kalorier.
♦ Er mye mer anvendig enn gelatin, siden man kan bruke sitrusfrukter, og i tillegg stivner agar raskere og lettere enn gelatin.
♦ Kjøpes i de fleste innvandrerbutikker og helsekostbutikker, jeg kjøpte agar på Iherb da.
♦ Inneholder noe kalsium, men inneholder mye jern og magnesium.
♦ Du kan lese om gelatin her og agar her.

SÅ, neste innlegg skal jeg vise resultatet av en testoppskrift med agar, følg med :)

13 smil :)

doit90

01.03.2010 kl.20:59

Hvor masse kostet den?

Silje Silje

01.03.2010 kl.21:57

Agar på iHerb, så smart! Du altså, hva skulle jeg gjort uten deg! :D Agar-agar er svindyrt på helsekost og apotek, derfor jeg aldri har prøvd det. Kanskje man kan lage troika med det?? Raw sjokolade, egen gele og sånt lag i lag i små former.

Amfitriti

01.03.2010 kl.22:06

Ja, du kan mye om masse du:-) Takk for tips, visste hvor gelatin kommer fra, men ikke hva man kan erstatte det med. Men takket være deg vet jeg nå:-)
Har aldri hørt om agar faktisk, så det har ikke blitt solgt i de helsekostbutikkene jeg har jobbet i vertfall..men da vet jeg det også, takk for tipset!:D

tinekatrine

01.03.2010 kl.23:02

*krysse fingrer for at du skal lage gele*

Vibece

08.07.2010 kl.13:35

Hihi, jeg har vært med å lage agarskåler som brukes til dyrkning av bakterier fra pasientprøver på sykehus ; ) Tenkte egentlig ikke over at det kan brukes i mat også :o

Mjuuugly

08.07.2010 kl.16:07

Vibece: Hehe, det stemmer. Man tenker ikke på agar som noe man bruker i mat, vi har da gelatin som er både billigere og lettere å få fatt på. Agar er for spesielt interesserte ;D

Anne-Lise

22.12.2010 kl.22:56

Visste du at vanlig gelatin stort sett er laget av svin? Og i den forbindelse er det mange med revmatiske sykdommer som får diffuse plager med smerter og stivhet når de har spist noe som inneholder gelatin... Selv har jeg også kuttet ut gelatinholdige matvarer pga en overfølsom mann, så jeg kommer til å sjekke innom av og til dersom du fortsetter eksperimenteringen med agar-agar.

Mjuuugly

23.12.2010 kl.00:04

Anne: Hvis du leser innlegget så har jeg skrevet det, er klar over det og syns det er kvalmt. Agar er et godt alternativ, men litt vanskelig å mestre :)

sunni

09.04.2011 kl.11:52

Haha, det skulle jeg ha visst sist vi drev med agarose i biologien ;)

Flott alternativ da :)

Mjuuugly

09.04.2011 kl.13:25

sunni: Hehehe ;)

Espen

26.07.2013 kl.15:41

Agar får man kjøpt i alle asia butikker. 10kr pr pose

Mjuuugly

08.08.2013 kl.14:28

Espen: Stemmer det :)

Skriv gjerne en kommentar



Kategorier





Instagram

hits