Tilbake til hovedside

Hjemmelaget mandelmel

Ettersom det har blitt en del mandelmelklaging på meg har jeg riktignok også fått endel "mandelrester". En masse med mandler. Første porsjon gikk i søpla og det er egentlig ganske synd, nøtter er dyrt og bør ikke kastes. I går derimot, prøvde jeg å tørke mandlene i ovnen og i dag ble massen forvandlet til mandelmel.

Jeg vet det går an å kjøpe ferdiglaget mandelmel på enkelte helsekostbutikker, men det er dyrt(!!!). I mandelmelet man kjøper er noe av de gode fettsyrene fjernet, kaloriinnholdet blir naturligvis redusert, men dette gjøres for holdbarheten på melet. Les litt mer her. Hvordan innholdet i hjemmelaget mandelmel er, aner jeg ikke, bortsett fra at det er proppet med hjertevennlig fett og proteiner. Man kan gjøre det enkelt: kjøpe mandler og male de i kjøkkenmaskin, dette er mye billigere enn å kjøpe. Jeg baker ikke, dessverre, men skal bruke mitt i smoothies for å få sunne fettsyrer.

Her er hvordan jeg laget mandelmel:
♦ Forvarm ovnen på 80grader. (Eller lavere temp. med døren på gløtt hvis du vil ha det rått, det trenger da lengre tørketid)
♦ Legg mandelmassen utover bakepapir.
♦ Sett inn i ovnen (brukte varmluft), la det stå i 3 timer (eller mer). Du trenger ikke gjøre noe, det tørker av seg selv.
♦ Jeg skrudde av ovnen, men lot det stå inni ovnen hele natten for å tørke ekstra.
♦ Så blendet jeg det. Pass på at blenderen er helt tørr. Mel og vann er ikke en bra kombinasjon.
♦ Pga. det høye innholdet av fett kan mandelmel lett harskne, skal derfor stå kaldt, men tørt. Bare lukt på det, man merker sånt ;)
♦ Enkelt og greit!

Mandelmasse etter mandelmelken                     Inn i ovnen 3timer på 80grader
   

Oppi blenderen, blend                                         Mandelmel :D
  
4 Fotos: Mjuuugly

                                  Det snør - IGJEN !!! :D Ønsker dere en nydelig helg!!!
Stikkord:
Follow on Bloglovin

19 smil :)

tinekatrine

29.01.2010 kl.18:44

funker det som erstatning for vanlig mel?

Mjuuugly

29.01.2010 kl.19:50

Hvis flere lurer på dette, Fukjsonellmat.no skriver:

"Baking med mandelmel

Alle steder hvor du bruker mel, kan du også bruke Mandelmel. Mandelmel oppfører seg litt annerledes enn hvetemel, fordi det mangler gluten. I gjærbakst kan du erstatte 10-20% av hvetemelet med Mandelmel. Du bør da øke væskemengden med ca 5-10%.

I annen bakst kan du erstatte opptil 100% av melet, men fordi mandelmelet har så høyt fiberinnhold vil det suge mer væske, opptil dobbelt så mye som annet mel. Du bør derfor redusere mengden mandelmel til 50-60% av opprinnelig mengde mel, eller øke væskemengden i oppskriften. "

tinekatrine

29.01.2010 kl.20:05

praktisk! da slipper man å spise så mye gluten (:

Husmora <3

29.01.2010 kl.21:05

utrolig hvor sunn og kreativ du er!!! jeg blir ordentlig imponert ;-)

tinekatrine

29.01.2010 kl.21:28

uuuh, takk for tips :)
nok ett bra tips! men jeg ser du skriver noe om at spelt er glutenfritt lenger oppe, de som ikke tåler noe gluten skal vel heller helst ikke ha spelt? eller har jeg missforstått?:)

Mjuuugly

29.01.2010 kl.22:30

Get Juicing: Les her: http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel608.asp

De som ikke tåler gluten har ikke godt av spelt, men mange som reagerer på gluten tåler spelt bedre enn hvete, det gir ikke like mye luftplager. Du har absolutt ikke misforstått, meg som skrev helt på jordet... ;)

Ingunn

11.04.2010 kl.09:20

Lurer på en ting: skåldet du mandlene før du malte dem? Og i så fall; gjør det noe om man ikke gjør det?

Mjuuugly

11.04.2010 kl.10:30

Ingunn: Nei, jeg bruker skallet i mandelmelken, mandelmelet og når jeg lager marsipan. Har aldri hørt at man må skålde mandlene så jeg bruker skallet :)

Helen

08.09.2010 kl.10:37

Så greit! Vurderte å kjøpe mandelmel idag, men fant ut jeg skulle google det først, så her blir det mandelmelk og mandelmel!

Mjuuugly

08.09.2010 kl.13:41

Helen: Mye billigere å lage melet selv :D

Camilla

19.10.2010 kl.12:32

konge ide! Jeg har en blanding i kjøleskapet nå, hadde tenkt bake med det men kom ikke på å tørke det. Skal prøve i urte tørka mi.

Mjuuugly

19.10.2010 kl.17:00

Camilla: Så flott :D

freddie

19.04.2011 kl.14:08

digger denne her. mandelmel er ikke bare bare å få ta i i norge. takker for oppskriften =)

Mjuuugly

19.04.2011 kl.17:45

freddie: :D

Johnsine

25.07.2011 kl.22:31

Smart! :D Liker liker!

Mjuuugly

26.07.2011 kl.08:42

Johnsine: :D :D :D

Mette

22.09.2011 kl.08:27

Må man bruke mandelmelk, kan man ikke bare kverne mandlene? så er det ferdig?

Mjuuugly

22.09.2011 kl.09:12

Mette: Joda, man kan kverne mandlene :)

Skriv gjerne en kommentar



Kategorier





Instagram

hits