Tilbake til hovedside

Mmm..mandelmelk!

Var innom noen utenlandske rawfood-sider og kom over oppskriften på "mandelmelk". Melk laget på bløtlagte mandler og vann. Dette er et fullverdig melkealternativ for de med laktoseintoleranse og for de som er vegetarianere/veganere. Jeg var så heldig å ha mandler liggende i skapet, så de ble lagt til bløt i natt. Har sett oppskriften flere ganger, men den har aldri vekket min interesse før i natt.

Mandler er stappet med godsaker og kan med fordel spises daglig. Mandler i sin naturlige form kan være hardt for magen å fordøye, men ved å bløtlegge mandlene over natten vil enzymene våkne og mandlene vil smake bedre og være lettere å fordøye.  Dette gjelder forøvrig alle bønner, linser, frø og nøtter. Enzymene blir nemlig beskyttet av skallet og ligger i dvale, men i kontakt med vann våkner de og er klare for spiring.

♦ Mandelmelk smaker naturligvis mandler og er fint for de som ikke ønsker soya-eller rismelksmaken.
♦ Mandelmelk inneholder ikke kolesterol.
♦ Uten laktose. Laktose finnes i kumelk og mange er laktoseintålerante som ofte gir oppblåst og vond mage.
♦ Denne melken er det du som lager og styrer. Du kan tilsette det du vil av smaker eller ha den nøytral.
♦ Mandler inneholder bla. mye protein, Evitamin, magnesium, kalsium, mangan, selen, sink, jern, fosfor, kalium, fiber og store mengder umettede fettsyrer.
♦ Mandler har lenge toppet norske lister over "supermat", nettopp fordi det inneholder store mengder sunne næringsstoffer.

Oppskriften er enkel:
1 del mandler
3 deler vann

(1) Skyll f.eks 2 dl mandler og legg de i vann over natten, eller 6-8timer.
(2) Hell ut vannet, skyll mandlene, ta frem blender eller foodprossecor.
(3) Blend mandlene og 6 dl vann til det blir en gjevn røre. Mandlene trenger ikke være helt finmalte!
(4) Sil blandingen. Enten med et kaffefilter, nøttepose eller gjennom et kjøkkenhåndkle som jeg brukte. La det renne av over en skål, press ut resten av saften.
(5) Mandelmassen kan brukes til det du vil. Melken kan fint drikkes nå, smaken er nøytral mandel.. Vil du ha smak, hell melken over i blenderen igjen og tilsett feks. dadler, honning, agave, yacon, vanilje, kakao, jordbær, banan, kanel osv...
(6) Oppbevares i kjøleskap i tett beholder, 3-4dager.


Mandler til bløt                                                                  Etter 8timer i vann, klart til å bli blendet 
   

Massen siles gjennom et håndkle                                 Må få med aaall melken!
  

Mandelmasse som ble igjen og ferdig mandelmelk 
  
Foto: Mjuuugly


Oppskrift på testen ovenfor:
♦ 2,5dl mandelmelk/m vaniljefrø (blendet dette i da melken var ferdigsilt)
♦ 1 spiseskje rått kakaopulver
♦ Stevia
Enkelt og nydelig....

Tror jeg er blitt forelsket i mr.mandel ♥
             

                                                           Velbekomme og ha en nydelig mandag!!

Stikkord:
Follow on Bloglovin

38 smil :)

Sv: hehe..:) har faktisk ikke bestilt derfra før siden jeg jobber i helsekost og får rabatt der, men tenkte å prøve ut iherb nå,er det en kode som "alle" kan bruke?..:) veldig passende at du la ut oppskrift på mandelmelk akkurat nå, har drevet og søkt etter det de siste dagene etter at jeg ble tipset om kakao m.mandelmelk..så det skal jeg prøve!

Silje

25.01.2010 kl.16:03

Åh! Det der må jeg prøve :D

Angelida

25.01.2010 kl.16:08

Har tenkt på å lage det flere ganger, bare ikke kommet så langt enda. Men, det ser jo easypeasy ut :o)

Kine

25.01.2010 kl.21:52

Sv: ok,takk..da får jeg prøve :) forresten, leste en plass at man kanskje burde skrelle mandlene før man lager mandelmelk, ellers blir det bittert..men ser at du ikke har gjort det? ble det noe bitter smak?

Mjuuugly

26.01.2010 kl.16:24

Har svart dere i bloggene.

Ikke noe å vente på, bare å prøve :D

Silje Silje

27.02.2010 kl.15:49

Jeg har laga, og fikk det til :D

Shabs

07.03.2010 kl.01:13

Det så så godt at jeg lagde det, ble faktisk ikke så ille. Jeg leste et sted at man kunne tilsette vaniljesukker/stang så jeg prøvde med stang for jeg ville ikke ha vaniljesukker , men det smakte ingenting :( Har du tips til noen vaniljeprodukter som kan tilsettes uten at det blir "usunt/kunstig"? Ellers må jeg si at du har en flott blogg (det er så forfriskende å lese en blogg man lærer ting av, takk!), jeg har som mål å teste ut alle oppskriftene og superpluss for at du tar bilder av prosessen, det gjør alt så mye enklere. Ønsker deg en god helg! ;)

Mjuuugly

07.03.2010 kl.01:24

Shabs: Så hyggelig å være til hjelp! Jeg skraper ut frøene av 1/6 fersk vaniljestang til ca 8dl ferdig mandelmelk og det blir da en mild og god vaniljesak på melken. Det er jo bare å tilsette mer frø også eller du kan kjøpe vaniljepulver. Dette er(skal være) ren, kvernet vaniljestang, men dette er dyrt så jeg ville heller laget mitt eget vaniljesukker (la litt sukker ligge med biter av en vaniljestang i en tett boks/glass i noen uker og vips det er vaniljesukker)..

Ellers er det bare å spør så svarer jeg så godt jeg kan! Ønsker deg en fortsatt god helg :)

Shabs

08.03.2010 kl.19:21

Takk for tipset ;)

Mjuuugly

09.03.2010 kl.06:18

Shabs: :D

Amanda - 16 år og alenemamma!

23.04.2010 kl.10:18

Håper det er greit at jeg kopierte oppskriften innpå bloggen min? :)

Jeg har nettopp blitt ferdig med min første porsjon mandelmelk. Denne oppskriften var kjempe god. Skulle egentlig ikke trodd at mandel melk er så godt! Takker for oppskriften! :)

Mjuuugly

23.04.2010 kl.13:16

Amanda: Helt i orden! Fint at noen kan få bruk for den :)

kuraikyo

03.08.2010 kl.18:46

laget mandelmelk nå!! great tutorial :D

Mjuuugly

03.08.2010 kl.18:47

kuraikyo: Så bra, likte du det!? :D

A. E.

23.09.2010 kl.15:00

Lagde mandelmelk for andre gang i går, og den ble kjempegod! :D

Første gang jeg lagde for noen uker siden prøvde jeg å sile med kaffefilter, det anbefales overhodet ikke. De bare revnet, prøvde med to utenpå hverandre, de revnet fremdeles og det ble mye søl.

Men i går fant jeg saftsilepose på jernia, de har sånn på clas ohlson også til bare 15 kr, og den fungerte utmerket som nøttemelkpose, og så så billig :-)

Mjuuugly

23.09.2010 kl.17:57

A. E.: Wow, så flott! Takk for tipset om saftsileposen, dette er jo suoert for alle som ikke har skaffet seg nøttemelkpose :D

Mandelmelk er nydelig. Prøv å tilsette forskjellige smaker, blir enda bedre :D

Arn

13.11.2010 kl.13:53

Hei, jeg har satt bokmerke på bloggen din og det lille jeg har lest er inspirerende, skal lese mer! Jeg lager mandelmelk nå og derfor havnet jeg på bloggen din (via google). Lykke til med alt.

Mjuuugly

13.11.2010 kl.14:28

Arn: Tusen takk for det. Håper mandelmelka faller i smak! :)

A r n

13.11.2010 kl.20:58

Hamp-protein er interessant, har ikke hørt om det. Det er noen norske jenter som lager gensere av hamp for kommersielt salg (Aloha Hemp). Hamp koster mindre enn bomull å produsere og er mer slitesterkt etc, men får litt motstand pga assosiasjonen til kanabis (eller andre grunner?). I "samtaler med Gud"-bøkene snakker de om hamp som fremtidens materiale i klær.

Mandelmelka smaker bra :-) jeg drikker den usilt nå, men skal sile etterpå og sammenligne, er vel mer "sivilisert" å sile den.

A r n

13.11.2010 kl.21:43

Lærte forresten av mine vegan-venninner at om man legger mandler i sola 15 minutter (i vinduet) etter at de er bløtet en stund, så eksploderer mineralinnholdet i de, fordi sola setter igang enzymer og spiring etc. Jeg fant ikke noe om dette på nettet nå, men stoler på venninnene.

Mjuuugly

16.11.2010 kl.22:50

A r n: Blir jo mer "melk" av mandelmelka hvis man siler den, men syns den er like god usilt! Hamp brukes til ekstremt mye rart og proteinet er supert. Hehe. Hamp forbindes gjerne med kannabis ja, men det har heldigvis ingenting med proteinpulveret å gjøre :)

ida kristiansen

18.06.2011 kl.16:21

dette hørtes kjempegodt ut! selv er jeg ikke så glad i rismelk fordi jeg synes den er for søt. Er jo veldig glad i mandler og det meste nøtter, så dette skal prøves ut! :D

Mjuuugly

19.06.2011 kl.22:57

ida kristiansen: Helt enigmed deg. jeg synes også rismelk blir for søtt og for tynn konsistens. Mandelmelk er supert! :D

SiljeVanilje

30.12.2011 kl.11:28

Mmm... Dette var jo kjempegodt!

kristine

23.01.2012 kl.10:43

Laget denne for 2. gang i dag, men med 2 deler vann i stedetfor 3, det ble kjempegodt! :D

Mjuuugly

23.01.2012 kl.23:49

kristine: Så bra! Ja, det er en smakssak hvor mye vann man vil bruke :)

Silje

23.02.2012 kl.15:39

Hei :) Vil legge til at kumelk er betennelsesframkallande mens mandlar er betennelsesdempande, noko som er svært essensielt i helseperspektiv;

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/69/2

http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3085/2

Mia

14.06.2012 kl.08:45

Lager mandelmelk nå, gleder meg! har du noen tips om hva jeg kan bruke mandelmassen til etterpå?:)

Mjuuugly

14.06.2012 kl.09:28

Mia: Tørk den til mel og bruk den som mandelmel eller bruk den i smoothies, enkelt og greit :)

Mia

16.06.2012 kl.12:02

Oki, tusen takk for tips:) Tror det blir mandelkake i kveld, nam!

Kine

24.11.2012 kl.23:24

Hei! Jeg vet at nøtter inneholder mye sunt fett ol, men blir det ikke veldig mye kalorier i melken man lager av nøtter?

Mjuuugly

24.11.2012 kl.23:43

Kine: Man siler av stort sett alt av nøtter når man lager nøttemelk så mye av fettet blir silt bort i nøttene, mens smaken blir igjen i melken. Noe av fettet blir jo igjen i melken, men ikke mye. 2 dl mandler gir ca 6-8 dl melk + mye mandel"pulp". Det er "pulpen" som inneholder mest fett og dermed også kalorier. Mandelmelk er supert, bør drikkes! :)

Åse

14.07.2013 kl.15:31

Elsker mandelmelk :-) Nettopp hatt jordbær fra nabogården med mandelmelk - helt fantastisk! Vår favoritt er mandelmelk tilsatt litt vaniljepulver.

charlotte

08.09.2013 kl.12:56

Hei Mjuuugly!

Jeg lurer på hvor mye vanilje du bruker i melken? og om du vet evt hvor mye jeg skal bruke når det er vaniljepulver og ikke vaniljefrø. =)

Forøvering, jeg elsker bloggen din og blir veldig inspirert av oppskriftene! =) Er innom her titt og ofte!

Mjuuugly

08.09.2013 kl.17:26

charlotte: Jeg tar det bare på feeligen, en halv ts muligens for en liter melk. Smak deg frem. Vaniljesmaken blir tydeligere etter et døgns tid i kjøleskap :)

Tommy

06.11.2013 kl.10:28

Mandelmelk er jo mye bedre enn kumelk :-)

Har prøvd kamelmelk også, men en ting er jo å få tak i en kamel.

Og hvordan ville den oppføre seg i en blender?

Øyvor Jansen

15.01.2014 kl.19:28

jeg er virkelig glad for dette! Endelig sunn melk jeg kan gi til sønnen min som ikke tåler proteinene i kumelk. Jeg er skeptisk til både soya, ris og havremelk - men dette er jeg helt overbevist om at er bra! Særlig når hjemmelaget - ingen skumle fra produksjonsprosessen i melken! gleder meg til at gutten får i seg mer kalcium nå :) !!

Mjuuugly

16.01.2014 kl.18:26

Øyvor Jansen: Så bra! Mandelmelk er helt fantastisk :)

Skriv gjerne en kommentar



Kategorier





Instagram

hits